Földön innen, Földön túl

Időszaki kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban

400 éve, hogy az ember távcsövet fordított az ég felé, amely megváltoztatta és kitágította a világról alkotott képünket. Galileo Galilei 1609. augusztus 25-én mutatta be távcsövét a velencei törvényhozóknak.

2009.08.19 19:15ma.hu

Ezzel új korszak kezdődött a természettudományokban: a Nap véglegesen átvette központi szerepét, a reneszánsz kor legismertebb csillagászának, Kopernikusznak az elmélete végérvényesen beigazolódott.

A neves eseményre emlékező kiállításunk a reneszánsz eszmeiség alapgondolatának, az újjászületésnek a jegyében mutatja be azokat a tárgyakat, műszereket, amelyek segítségével négy évszázada folyamatosan változnak, megújulnak a Világegyetemről alkotott ismereteink, ugyanúgy, ahogy a csillagok tűnnek fel és tűnnek el a fekete égbolt végtelen tengerében.

A rendezvény tervezett időtartama alatt kiállított eszközök, demonstrációs berendezések és egyéb, a kiállításba illeszthető, a látogatók számára hasznos ismereteket nyújtó műtárgyak révén a csillagászattal egyébként csak egy-egy kiemelt fontosságú esemény során találkozó vendégeink figyelmét ráirányíthatnánk a csillagok, bolygók megfigyelésének jelentőségére, a tudományág fejlődése kiváltotta társadalmi és kulturális hatások alakulására, s a mindennapi életünket befolyásoló, a csillagok állásásból kiolvasható történések tudományos megalapozottságára, hamis voltára.

A Nemzetközi Év rendezvényeihez kapcsolódóan a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum látványos, interaktív csillagászati kiállítás megrendezését tervezi. A kiállítás meghatározó tárgyi anyagaként többek között a különféle távcsövek, a csillagászati megfigyelések alkalmával használatos eszközök fejlődését kívánjuk bemutatni. Különösen nagy figyelmet tervezünk fordítani a magyar fejlesztésű és tervezésű, használatú műszerek valamint eredmények ismertetésére.

A tárgyak bemutatásán túl olyan animációk, PC-ken futtatható, lejátszókon megjeleníthető műsorok, összeállítások szerepeltetését is tervezzük, amelyek látványosan kiegészíthetnék a statikus tárgy-együttest felvonultató összeállításunkat.

Tervezzük méretarányos Naprendszer-modell megépítését és interaktív csillagkép „kirakó” működtetését is.

A kiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai kiadvány segítségével kívánjuk a látogatókat bevonni a csillagászat érdekességeinek minél „kézelfoghatóbb” megismerésébe.

Amit muszáj kipróbálnia a kiállításon:

- hogy milyen „éles” képet láthat a Galilei-rendszerű távcsövön keresztül,
- a Naptömeget és a fényévet „mérő” mérleget,
- a Naprendszer bolygóinak méretarányos modelljét.

Megtudhatja,
- hogy mikor, melyik bolygó látható szabad szemmel az égbolton, akár 100 évre előre is,
- mi az armilláris szféra, és miért került rá például a portugál nemzeti zászlóra,
- milyen égi jelenséget látott Shakespeare 8 évesen, melyet később a Hamletben meg is örökített.

Tervezett nyitva tartás:

2009. augusztus 25. – 2009. november 22.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum látogatható:

kedd-péntek: 10.00 - 17.00
hétvégén és ünnepnapokon: 10.00 – 18.00

November 1-től téli nyitva tartás szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.