Szakmai előadások és workshop a 3D-s nyomtatásról

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Szakmai előadások és workshop is várja az érdeklődőket a Budapest 3D Printing Days eseménysorozaton május 14. és 16. között a Design Terminál épületében és az Akvárium Klubban.

70 éve foglalták el a szovjet csapatok Berlint

Hetven éve, 1945. május 2-án adták meg magukat a náci Harmadik Birodalom fővárosát, Berlint védő német erők a szovjet Vörös Hadseregnek.

Több mint 14 ezerrel csapódott be a Merkúrba a Messenger űrszonda

A most lezuhant űrszondát 2004. augusztus 3-án indították útnak, azóta több mint 7,9 milliárd kilométert tett meg, és útja során 15-ször repült el a Nap mellett.

A Progressz űrhajó leszerepelt, "elsüllyesztését" tervezik

A Roszkoszmosz, az orosz űrhivatal vezetése elismerte szerdán a legutóbbi Progressz teherűrhajó küldetésének kudarcát.

hirdetés

Feleslegesen pusztítják a beporzó rovarokat

Halmozottan és hosszú időn át hatnak az uniós moratórium alá helyezett neonikotinoid alapú rovarirtók, és előfordul, hogy erősebben pusztítják a hasznos beporzó rovarokat, mint a kártevőket.

Andoki kondorkeselyű a Nyíregyházi Állatparkban

Az andoki kondorkeselyű Dél-Amerikában, Argentína, Bolívia,Venezuela, Chile, Kolumbia, Peru és Venezuela területén honos. Az Andok-hegység 3000-5000 magas részein él, s kóborlásai során eljut Brazíliába is.

Hitte volna? A többnejűség árt a szívnek!

freedigitalphotos/ scottchan

Minél több felesége van egy férfinak, annál nagyobb a szívbetegség kialakulásának lehetősége az első olyan kutatás szerint, amely a többnejűség egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta.

Mi zajlik a Föld tüdejében? Megkötik vagy kibocsátják a fák a szén-dioxidot?

Amazónia fafajainak egy százaléka tárolja a hatalmas dél-amerikai esőerdők növényzete által megkötött szén felét brit kutatók becslése szerint.

Okoseszközök formálják át az egészségügyet és a gyógyszeripart

freedigitalphotos/ renjith krishnan

A digitális technológiai robbanás által az elkövetkező években ezeken a területeken lesznek a legnagyobb mértékű változások.

A Föld legközelebbi szomszédjait fedezték fel amerikai csillagászok

A három bolygó egy mindössze 54 fényévnyire lévő csillag körül kering.

Moszkvában már lemondtak az elszabadult teherűrhajóról

freedigitalphotos/adamr

Az űrrepüléseket irányító orosz központnak továbbra sem sikerült kapcsolatot teremtenie a tengelye körül forgó Progressz teherűrhajóval, amelynek a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolásáról már lemondtak a szakemberek.

Agyimplantátumok utasítják a gondolattal irányított robotokat

A legtöbben el sem tudjuk képzelni, milyen lehet nyaktól lefelé bénultan élni kognitív képességeink teljes birtokában, de mozgásra képtelenül, szinte mindenben másoktól függve.Van azonban remény arra, hogy az ilyen állapotban élők egyszer újra képesek lesznek maguk mozgatni a dolgokat!

Nincs kapcsolat az orosz teherűrhajóval

freedigitalphotos.net/dan

A kedden felbocsátott Progressz nem a kijelölt keringési pályára állt, és ellenőrizhetetlenül forog saját tengelye körül.

Több millió hektárnyi erdő tűnhet el 2030-ra

Mintegy 170 millió hektárnyi erdőségnek veszhet nyoma 15 év alatt, a legnagyobb veszteség a trópusi területeket érintheti.

Délebbre tolta Katmandut a földrengés

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A Richter-skála szerinti 7,8 erősségű földrengés az elmúlt több mint 80 év legpusztítóbb földmozgása volt Nepálban, több mint ötezer ember életét követelte, és több mint tízezren sérültek meg.

Elhalasztották a Progressz teherűrhajó dokkolását az űrállomáshoz

Meghatározatlan időre elhalasztották a Progressz teherűrhajó kacsolódását a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), miután az orosz irányítóközpontnak nem sikerül ellenőrzése alá vonni az űrhajót.

Magyar módszerrel fejlesztik a matematika oktatását

freedigitalphotos.net/adamr

Újabb magyar siker: sorban állnak a pedagógusok a GEOMATECH-ért.

Pulykaméretű vegetáriánus T-Rex-et találtak

A zsarnokgyík rokona az az új dinoszaurusz, ami mindössze akkora volt mint egy pulyka, bár ízre nem biztos, hogy lenne hasonlóság. Képek!

Így alkalmazkodjunk a globális felmelegedéshez

Új forgatókönyvek alapján modellezi a klímaváltozás magyarországi hatásait egy hétfőn bemutatott projekt keretében az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Meteorológiai Tanszéke.

Időjárási szélsőségek: saját magunk sírját ássuk

A szélsőséges időjárási események, az áradások és az aszályok többsége a főként az emberi tevékenység okozta globális felmelegedésre vezethető vissza.

Neves kanadai etnobiológus tart előadásokat Budapesten

mta.hu

Fikret Berkes neves kanadai etnobiológus, akinek fő kutatási területe a hagyományos ökológiai tudás, a közösségi erőforrás-gazdálkodás, a természet és ember közti kapcsolat, kedden a Magyar Tudományos Akadémián, szerdán pedig a Közép-európai Egyetemen tart előadást.

Újabb magmakamrát fedeztek fel a Yellowstone alatt

A Yellowstone Nemzeti Park, amely a Sziklás-hegységben, Wyoming, Montana és Idaho szövetségi állam határán helyezkedik el, gejzíreiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről híres. Egész területe egy hatalmas szupervulkán tetején "csücsül".

Molekuláris "ollóval" iktatták ki a mitokondriális DNS-mutációkat egérembrióknál

freedigitalphotos/adamr

A kutatások ugyan igen korai stádiumban vannak, de máris heves vitákat váltanak ki. Számos országban ugyanis tilos a humán ivarsejtekkel és embriókkal való kísérletezés, ami mindenütt komoly etikai aggályokat vet fel.

A klímaszkeptikusok szerint manipulálják az időjárási adatokat

Nemzetközi szakemberből álló testületet hozott létre vasárnap Londonban egy klímaszkeptikusként ismert alapítvány a globális felmelegedésre vonatkozó adatok közötti jelentős eltérések kivizsgálására.

Kivégzi magát a Messenger űrszonda

Fotó: NASA

A Merkúr első műholdja, az amerikai Messenger (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) űrszonda három nap múlva, április 30-án követ el "öngyilkosságot".

A lehetetlennel dacolt a magyar egyetemista: nulla pontos ZH-t írt

Annak az esélye, hogy valaki minden kérdésre véletlenül rossz választ adjon, 1 a 33,5 millióból.

Drónokkal vizsgálják a dinoszaurusz-lábnyomokat

Dinoszaurusz-lábnyomokat vizsgálnak drónok segítségével a Queenslandi Egyetem paleontológusai, egy hároméves projekt keretében térképezik fel az őshüllők egykori élőhelyeit Nyugat-Ausztrália szövetségi állam északi részén.

Magyar tudósokat választott tagjává az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia

freedigitalphotos.net/Chuck Felix

Berend T. Iván történész-közgazdászt, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét és Babai László matematikust, az MTA rendes tagját választotta tagjává az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia (American Academy of Arts and Sciences).

Szolgálatba állhat Kína legfejlettebb tengeri kutatóhajója

A Kohszüe csaknem 100 méter (99,8) hosszú, legszélesebb vonalán 17,8 méter a távolság, és egyszerre 15 ezer tengeri mérföld (27 780 kilométer) megtételére képes.

Októberben kerülhet forgalomba a világ első maláriaellenes oltóanyaga

freedigitalphotos/adamr

Azt követően engedélyezhetik az illetékes nemzetközi szervek a világ első maláriaellenes oltóanyagának széles körű alkalmazását Afrikában, hogy a klinikai próbák utolsó fázisa bebizonyította, a szer négy évre részleges védelmet nyújt gyermekeknek.

Szökevény galaxisokat fedeztek fel

11 olyan csillagvárost fedeztek fel, amelyek otthont adó galaxishalmazukból kilökődve örök magányosságra vannak ítélve.

Földrengésveszélyben él az Egyesült Államok lakosságának fele

USGS

Több mint 143 millió amerikai él földrengésveszélyes térségben 48 államban.

Huszonnégyezer milliárd dollár az óceánok értéke

A világ óceánjainak gazdasági értékét egy tanulmányban huszonnégyezer milliárd dollárra becsüli a Természetvédelmi Világalap (WWF).

14-16. századi magyar temetkezési helyet tártak föl a Drávaszögben

Csaknem háromszáz, több száz éves csontvázat őrző magyar temetkezőhelyet tártak fel a régészek Novi Ceminac és Kácsfalu (Jagodnjak) települések között a horvátországi Drávaszögben.

Meggyógyította az ebolával fertőzött majmokat egy új kísérleti készítmény

Forrás: Wikipedia

A kezelést kapó majmok egészségesek lettek a 28 napig tartó kísérletek végén, az a három fertőzött majom, amely pedig nem kapta meg a kísérleti szert, kilenc napon belül elpusztult.

Áttörés: a hatóanyagot speciális lézerfénnyel tudják "tetoválni" magyar kutatók

Jelentős áttörést hozhat az agykutatás különféle területein, hiszen egyetlen idegsejt egyetlen szinapszisának tartós gátlása vagy aktiválása is jelentősen hozzájárulhat a tanulási folyamatok és memória vizsgálatához.

Kihirdették a Design Terminál városfejlesztési pályázatának győzteseit

freedigitalphotos.net/khunaspix

Energiatermelő térburkolat, idősek közösségi aktiválását támogató projekt, valamint az akadálymentes városi közlekedést elősegítő program nyerte el a Design Terminál Smart City Lab Budapest elnevezésű, innovatív városfejlesztési ötletek megvalósítására kiírt pályázatát.

Most lesz vége a világnak? Humán embrió génjeit módosították Kínában!

Először módosították sikerrel humán embrió DNS-ét kínai tudósok. Nyugati biológusok komoly erkölcsi aggályaiknak adtak hangot emiatt.

Földi paradicsom - de megölik, aki a közelébe merészkedik!

Fotó: Survival International

Tipikus paradicsomi szigetnek tűnhet, néhány bennszülöttel - de még senki sem merészkedhetett a 60 ezer éves kultúra közelébe, mert aki megpróbálja, azt megölik a törzs tagjai.

A Stasi magyarországi működéséről írt könyvet Jobst Ágnes

A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatják be Jobst Ágnes történész új könyvét, amelyet egy eddig feltáratlan témáról, a keletnémet állambiztonság, a Stasi magyarországi működéséről írt.

Elmatuzsálemesedő németek - sok az időskorú

freedigitalphotos/worradmu

Németországnak már több mint 15 ezer 100 évesnél idősebb lakosa van, a születéskor várható élettartam pedig tovább emelkedett, a nők esetében megközelítette a 83 évet.

4600 éves királysírt tártak fel Egyiptomban

A temetkezés a III. dinasztia kevéssé ismert uralkodója, Haba fáraó végső nyughelye lehetett.

Dinótojásokat találtak az útfelújítás közben

Fotó: Twitter

Hogy a korábbi útépítés során hogyan kerülhette el a figyelmet, az rejtély, de a felújításkor váratlan leletre bukkantak a munkások Kína déli részén: 43 dinoszaurusz-tojás hevert a föld alatt.

Megnyílt a Tudományfesztivál a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében

Interaktív foglalkozásokkal, kísérletekkel és környezettudatos fejlesztések bemutatóival várja az érdeklődőket a szerdán megnyitott V. Tudományfesztivál a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, Budapesten.

Őshonos fákat telepítettek a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Facebook Hortobágyi Nemz. Park Igazgatóság

Befejeződött a természetes és természetszerű erdők és fás legelők természetvédelmi kezelése, kialakítása elnevezésű projekt, amelyet több mint 250 millió forint európai uniós és hazai társfinanszírozásból valósítottak meg az elmúlt két és fél évben.

Megérkezett második kínai állomására a Solar Impulse 2

Tizenhét és fél óra repülés után megérkezett kedden második és egyben utolsó kínai állomására, Nankingba a világkörüli úton lévő napelemes svájci repülőgép, a Solar Impulse 2.

Egy ősi tengeri ragadozó tökéletes állkapocskövületére bukkant egy ausztrál gazda

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Egy több mint 100 millió éve élt őshüllő másfél méteres tökéletes állkapocskövületére bukkant földjén egy ausztrál gazda. A fosszília az egyik legteljesebb ilyen maradványa a Kronosaurus queenslandicus nevű tengeri ragadozónak.

Még mindig ízletes a világ legöregebb pezsgője

Megkóstolták és elemzésnek vetették alá szakemberek azokat a 170-es éves pezsgőket, amelyekre egy Finnország partjainál elsüllyedt hajón bukkantak néhány éve. A Veuve Cliqout cég által gyártott nedűt összevetették napjaink hasonló készítményeivel, és igen ízletesnek találták.

A taoizmus történetének fontos palotatemplomát tárták fel Kínában

Gisling, Wikipedia.org

Kínai régészek feltárták a taoizmus történetének egy különösen fontos helyszínét, a Csianghszi tartományi Lungho-hegy rejtette Nagy Sangcsing palota néven ismert templomot, amelynek maradványait 1930-ban tűz pusztította el.

A neandervölgyi azért halt ki, mert elment a tűz mellett

A neandervölgyi emberek azért halhattak ki, mert nem ismerték fel a tűz jelentőségét, ellentétben a modern emberrel.

Ismét úton a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép

Facebook

Újra felszállt a világkörüli úton lévő Solar Impulse 2 elnevezésű napelemes svájci repülőgép, hogy Csungkingból indulva csaknem 11 ezer 200 kilométer megtétele után, legkevesebb 16 óra repülést követően a kelet-kínai Nankingban landoljon.

Megtalálták az ókori Memphisz "fehér falait"

Az óegyiptomi főváros, Memphisz városfalának maradványait tárták fel Kairótól 20 kilométerre délre orosz régészek.

Elárverezték a Scott kapitány expedícióján készült fotók negatívjait

freedigitalphotos.net/Liz Noffsinger

Harmincezer fontért (12,5 millió forint) keltek el Scott kapitány Déli-sarkra szervezett Terra Nova expedíciójának eddig sehol be nem mutatott negatívjai egy brit aukción.

Szépen gyarapszik a szecsuani pandaállomány

A vadon élő pandanépesség számottevő, 10 év során több mint 31 százalékos szaporodásáról számolt be az óriáspandáiról nevezetes délnyugat-kínai Ja'an város.

Magyar felfedezés segíthet a világegyetem titokzatos hideg foltjának megértésében

freedigitalphotos.net/dan

Az MTA-ELTE Lendület asztrofizikai kutatócsoport és a Hawaii Egyetemen dolgozó magyar tudósok tanulmánya az egyik legrangosabb asztrofizikai folyóiratban, a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society áprilisi számában látott napvilágot.

Különleges leletekre bukkantak a szolnoki régészek Tiszapüspöki határában

A múzeum szakemberei március második felétől egy hónapon át dolgoztak egy háromezer négyzetméteres lelőhelyen, egy feldolgozó üzem építésének helyszínén.

Drótposta után itt a drónposta

Kép: Twitter

A német után a svájci posta is kísérletezik a pilóta nélküli repülő szerkezetek (drónok) általi csomagkézbesítéssel.

Utolsó lehetőség: 6 hétre kinyit a repüléstörténeti kiállítás pénteken

Utolsó alkalommal nyitja meg kapuit pénteken a látogatók előtt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) repüléstörténeti és űrhajózási állandó kiállítása, amely hat hétig látható a budapesti Petőfi Csarnokban.

Látványmedencéket adtak át a Veszprémi Állatkertben

MTI/Nagy Lajos

Átadták a borjúfókákat és pápaszemes pingvineket bemutató látványmedencéket és építményeket szombaton a Veszprémi Állatkertben.

Éhenhalt gyermekek fogainak vizsgálata segít a következő generációkon

A nagy írországi éhínség gyermekáldozatainak fogazatának és csontvázának izotópvizsgálatát végezték el - e kutatás révén a most felnövekvő nemzedékek későbbi egészségi állapotára lehet következtetni.

Félezer aszteroida fenyegetheti a Földet a következő 100 évben

freedigitalphotos/dan

Unokáinknak sem kell túlaggódni a dolgot, mert a becsapódás veszélye nagyon kicsi, és egyébként is vannak megoldások a kivédésükre.

A nyugati életforma kihat a bélbaktériumok sokféleségére

A mikroorganizmusokra több tényező is hatást gyakorol: befolyásolja az étrendünk és a személyes higiénia, az antibiotikumok alkalmazása és a császármetszés.

Hatszor állt a megsemmisülés szélén a Föld élővilága

freedigitalphotos/twobee

Egy nemzetközi tudóscsoport új bizonyítékot talált a Spitzbergákon arra, hogy a Föld élővilágában bekövetkezett egy hatodik tömeges kihalási esemény a közép-perm földtörténeti korban.

Különleges bőrvizsgálaton esett át egy dajkacápa a Nyíregyházi Állatparkban

A két méter hosszú cápa hátfelszínén elszíneződést tapasztaltak az állatpark orvosai, akik ezért egy úgynevezett parazitológiai vizsgálat mellett döntöttek.

Akár 50 galaxisban is lehet fejlett idegen élet

Fotó: freedigitalphotos.net/dan

Messze, messze, egy távoli galaxisban... vagy inkább galaxisokban: a tudósok szerint akár 50 naprendszerben is létezhetnek fejlett szintű idegen életformák, a világűrből érkező hő- és fénysugárzások elemzéséből legalábbis erre lehet következtetni.

Az emberi eszközhasználat legősibb példájára bukkanhattak

A Kenyában feltárt eszközök legalább 3,3 millió évesek, azaz 800 ezer évvel korábbiak az eddig vélt legrégebbi eszközöknél.

Új elmélettel álltak elő a Föld keletkezéséről

freedigitalphotos.net/dan

Új elmélettel álltak el oxfordi tudósok a Föld keletkezéséről: egy Merkúr-szerű égitest csapódhatott be a fiatal Földbe, és ez adta bolygónk magjának a mágneses mező létrehozásához szükséges radioaktív elemeket.

Magyar csillagászok lestek meg elsőként egy kisbolygót közelebbről

Az MTA kutatói a világon elsőként mérték meg sikeresen két nagyon távoli, a Neptunuszon túl keringő égitest forgását a Kepler-űrtávcső segítségével.

Legendának hitték, most azonosították a több mint négyezer éves királyság fővárosát

freedigitalphotos.net/nirots

Az egyes történelmi hivatkozásokban Pingjangként emlegetett Taoszit nevezték meg a szakértők a Jao királyság központjának.

Több tonna ezüstpénzt hoztak fel az az Atlanti-óceán mélyéről

Több tucat tonna ezüstpénzt hozott fel egy második világháborúban elsüllyedt brit gőzhajóról egy nemzetközi mentőalakulat az Atlanti-óceánból, 5150 méter mélységből.

Itt van az első kép Naprendszerünk kilencedik bolygójáról!

Fotó: NASA

Noha 2006. augusztus 24-től "csak" az Eris utáni második legnagyobb törpebolygó, nekünk akkor is a kilencedik bolygónk marad. És most már el is érte a New Horizons.

Szívrohamba torkollhat a válási procedúra

Az elvált emberek nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot, erre utalnak egy amerikai kutatás eredményei.

Bréking! Zombiférgek garázdálkodtak az őskorban!

freedigitalphotos/Victor Habbick

Százmillió éve jelen lévő aprócska, mélytengeri csontevő férgek tüntethették el az őskori tengeri állatok csontjainak egy részét, mielőtt azok megkövesedtek volna - sugallják egy új kutatás eredményei.

Folyékony víz lehet a Marson

Régóta köztudott, hogy a Marson vízjég található, ám a Curiosity legújabb mérései alapján dán kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy talajában, közel a felszínéhez folyékony víz lehet.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Egy innovatív magyar megoldás milliók életét mentheti meg

freedigitalphotos.net/adamr

A szuperbaktériumok legalább olyan gyakran ölnek, mint a rák, a fertőzéseknek ráadásul mindössze 30-50%-a előzhető meg folyamatos fertőtlenítéssel. Pedig nagyon egyszerűen meg lehetne szüntetni bármilyen járványt egy hazai startupnak köszönhetően. Tartson igényt ön is a fotokatalitikus védőbevonatokra!

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.