A Bene±ov-meteorit rejtélye

A Bene±ov-i bolida – 1991. május 7-én, 23:03 UTC-kor.

Több külföldi csillagászati hírportál beszámolt a Bene±ov közelében 20 éve felrobbant híres tűzgömb napjainkban megtalált meteorit-darabjairól, nagy izgalmat keltve a világ meteoritikai közösségében. Még évekig lesz min vitatkozni...

Ismeretlen, több ezer éves templom egy ház alatt

Eddig ismeretlen, feltehetően több ezer éves templomot fedeztek fel házuk alatt illegális ásatást végző kairóiak.

Felgyorsultak a GPS-holdak

Idén már a negyedik új navigációs műholdat állították pályára Floridából.

Visszabámul a Jupiter

Vajon mi az a "fekete szem" a Jupiter felszínén több évszázada kavargó viharmező közepén? Kis gondolkodás után ön is kitalálhatja - ha nem megy, kattintson a válaszért!

hirdetés

Kilövés után felrobbant a rakéta - videó

Youtube antares

Alig pár másodpercig tudott az űr felé haladni a rakéta, egy hatalmas tűzoszlop jelent meg a hajtóműve alatt, majd röviddel később, hatalmas robbanás közepette visszahullott és becsapódott a földbe. Ennyit tud a szovjet technika?

Megvannak a génműködés "csúcsidőszakai"

A tudósok kétóránként vettek mintát az egerek veséjéből, májából, tüdejéből, mellékveséjéből, szívéből, aortájából, agytörzséből, kisagyából, hipotalamuszából, sárga és barna zsírszövetéből, valamint vázizomzatából.

Hétszáz éves vírusokat támasztottak fel

freedigitalphotos.net/jscreationzs

Hétszáz éves vírusmaradványokat fedeztek fel amerikai kutatók rénszarvasok jégbefagyott ürülékében, majd a kórokozók DNS-ével növényeket fertőztek meg.

Életmentő-drónt mutattak be Hollandiában

Defibrillátorral felszerelt sürgősségi drón - pilóta nélküli repülőgép - prototípusát mutatták be Hollandiában.

Valószínűleg már magától is fennmaradhat a kihalástól megmentett óriásteknős-populáció

freedigitalphotos.net/patrisyu

Újra nagyra nőtt egy kihalástól megmentett galápagosi óriásteknős-alfaj populációja, és valószínűleg már magától, emberi beavatkozás nélkül is fennmaradhat.

Ön is készíthet rakétát - videó

Akár 700 méterig is felmehet a cukorból, macskaalomból és még pár egyéb összetevőből álló, nevetségesen olcsó rakéta. Nem hiszi? Videónk is van róla!

"Sündisznófejű" páncélozott dinoszaurusz a Góbi-sivatagból

Az ősgyík a kréta földtörténeti időszak utolsó, campaniai korszakában, 75 millió évvel ezelőtt élt.

Bomba robbant a kémia világában

Olyan új kémiai kötést fedeztek fel, melyet korábban még senki sem látott. Pedig már az 1980-as évek óta keresték a kutatók.

A Vatya-kultúra ismeretlen településrészlete került elő Kunszentmiklós mellett

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A Vatya-kultúrának egy eddig még ismeretlen településrészlete került elő Kunszentmiklós mellett, a Mediterrán tetőcserépgyár bővítéséhez kapcsolódóan végzett földmunkálatok során.

Jupiter, a "félszemű" óriásbolygó

Egy "szem" tekint a megfigyelőkre a Hubble-űrteleszkóp által a Jupiterről készített legújabb felvételeken.

Miért kell több tízezer ember egy űrutazáshoz?

Wikimedia

A Mars "közel" van, pár fővel oda lehet menni és előbb-utóbb vissza is jönni. Ha viszont ki akarunk lépni a naprendszerből, akkor legalább 40 ezer embert kellene egyszerre utaztatni. Vajon miért?

Védetté nyilvánítják a magyarországi kaptárköveket

A kaptárkövek a táj- és természetvédelem, valamint a kulturális örökségvédelem szempontjából egyaránt értéket képviselnek.

Az "ősi" Ausztrália töredékére bukkantak Vanuatu alatt

Forrás: Wikipédia

Az "ősi" Ausztrália töredékét fedezték fel a kutatók a kontinenstől északkeletre fekvő vulkanikus szigetcsoport, Vanuatu alatt: a szakemberek szerint a felfedezés újabb kérdéseket vet fel a földrészek kialakulásával kapcsolatban.

Jöhetnek az ablak nélküli repülőgépek? - Fotók!

A jövő gépeinek utasterébe ablakok helyett hatalmas OLED-kijelzők kerülhetnek.

A messze látó tudomány hónapja novemberben

freedigitalphotos.net/photouten

Űrcsillagászat, genetika, vizuális informatika és agykutatás is szerepel a novemberben országszerte több mint kétszáz rendezvényt kínáló, az idén Messze látó tudomány alcímet viselő Magyar Tudomány Ünnepe programjában.

Még soha nem élt ennyi zerge a Tátrában

Az aktuális és tavaly ugyanebben az időben elvégzett felmérés adatait összevetve kiderül, hogy a tátrai zergék száma egy év alatt 203 egyeddel emelkedett és a második világháború óta rendszeresen megvalósított állományszámlálások során még soha nem volt ilyen magas.

Sikerült meglesni, mi van a Merkúron ott, ahova a Nap sosem süt

NASA/JHUAPL/Carnegie Institution of Washington

Ha tényleg minden úgy van a Merkúron, ahogyan azt a tudósok feltételezik, akkor ugyanez a folyamat lehetett felelős a Földön található víz ideszállításáért is.

A Húsvét-sziget őslakosai kapcsolatban állhattak a dél-amerikai indiánokkal

Már jóval az európaiak érkezése előtt kapcsolatban állhattak a Húsvét-sziget őslakosai a dél-amerikai indiánokkal - derítették ki dán kutatók, akik úgy véli, hogy a sziget lakói valószínűleg képesek voltak megtenni a Dél-Amerikába vezető több hetes, mintegy 4 ezer kilométeres tengeri utat.

Dzsingisz kán utódainak városát tárják fel Oroszországban

Forrás: Wikipédia

Ukek városát néhány évvel Dzsingisz kán 1227-ben bekövetkezett halála után alapították, amikor a nagy hódító birodalmát több részre osztották.

Megalkották a fiatal világegyetem 3D-s térképét

Az anyag nem tölti ki egyenletesen a világegyetemben a teret, hanem "csatornákba" és "szálakba" rendeződik. A sok százmillió fényévnyi területet felölelő kozmikus "pókháló" gerincét a sötét anyag adja, és rengeteg benne az ősrobbanás után keletkezett hidrogén is, a Tejútrendszerünkhöz hasonló galaxisok pedig e roppant szerkezetbe "ágyazódtak be"

2,6 millió évvel ezelőtt halhatott ki a valaha élt lgenagyobb cápafaj

freedigitalphotos.net/puttsk

A Megalodon hosszát 15-20 méteresre becsülik a szakértők, testsúlya elérte az 50 tonnát, legnagyobb foglelete 17 centiméteres. Az óriásragadozó mintegy 16 millió évvel ezelőtt jelent meg, fosszíliáit megtalálták Európában, Afrikában, Észak-és Dél-Amerikában is.

Így nézett ki az univerzum 11 milliárd éve

A gyógyászatban használt képalkotó eljáráshoz hasonló módszerrel készítették el csillagászok a korai világegyetem egyik legtökéletesebb 3D-s térképét.

Drón teszi a jó bort

Youtube 3D Robotics

Ahhoz, hogy jó bor készülhessen adott évben, számos feltételnek kell teljesülnie - például ideális állapotban kell leszedni a szőlőszemeket. De mikor jött el a pillanat? A robotszemek válaszolnak.

Majdnem megállították az időt!

Tér nélkül nincsen idő sem, a térben pedig minden mozog. Illetve egy bizonyos helyzetben még az atomok is leállnak - ezt a pontot érte el majdnem egy kutatócsapat.

Még mindig él a legfélelmetesebb cápafaj?

Karen Carr, Wikimedia Commons

A fehércápa elbújhatna mellette, akkora méretekkel rendelkezett az ősi idők legfélelmetesebb tengeri ragadozója. Mindmáig nem találtak bizonyítékot kipusztulására - lehet, hogy még mindig vannak élő példányai?

Az ősi megacápa kihalása miatt nőhettek óriásira a cetek

A 2,6 millió évvel ezelőtt élt Megalodon akár 14-18 méteresre is megnőtt, és tengeri emlősökre vadászott.

Felfedezték a Beatles-pókot

Wikipedia tarantula

Új tarantulafajra bukkantak, mely talán önmagában nem kapna akkora hírverést, ám szokatlan rendszertani neve rögtön ismertséget hozott számára.

Az első magánűrhajó a Holdnál

Bárki meghallgathatja, mit sugároz legközelebbi égi szomszédunk irányából az első, állami támogatás nélkül létrejött űreszköz.

Hová menekülhetnénk a Földről?

ESO/L

Ha a jövő héten felrobbanna a Nap, így a Mars nem jöhet szóba, mint menedékhely, lenne hol letelepedni az emberiségnek?

Lenyűgöző videó: ahogyan a sas látja a magasból Párizst!

Szeptember végén egy - a Franciaországban már ötven éve kihalt - fehérfarkú rétisas szárnyalt a Szajna mentén az Eiffel toronyból egészen a Trocadéro Gardens-ig. Egy kamerát szereltek a hátára.

Vegyen marsjáró-szenzort gázszivárgás érzékeléséhez!

PG&E

A Curiosity marsjáró számára fejlesztett technológia földi adaptálásával a mostaniaknál sokkal érzékenyebb gázérzékelőket készítenek.

A Google alelnöke megdöntötte Felix Baumgartner világrekordját

Dr. Alan Euastace 41,2 kilométer magasságból ugrott le ejtőernyővel.

Hová bújt saját fekete lyukunk?

Las Campanas Observatory, Carnegie Institution

Galaxisunk közepén egy hatalmas fekete lyuk trónol. Elvileg legalábbis, de jövőre nagy eséllyel rá is akadhatunk.

Kis lépés az emberiségnek...

Hallgassa meg ön is az ár felfedezésének hangjait. Híressé vált űrhajós mondatok, Szputnyik-csipogás, a földi atmoszféra zenéje vagy jelek a Szaturnuszról - szinte bármit beállíthat csengőhangnak.

Albínó keleti sünt gondoznak a Szegedi Vadasparkban

MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A különös szerzetre egy szegedi család kutyája figyelt föl a kertben. A megrettent állatot befogadták és gondosan nevelték, végül bevitték az állatkert mentőközpontjába, ahol évről évre sok sünt nevelnek, és többségüket - miután megerősödtek - szabadon is tudják engedni.

Vissza a jövőbe: kész a légdeszka!!

És igen, a 2015-ös dátumra valóban előállt a lebegni gépes "gördeszka", noha annyira azért nem látványos, mint a filmben. Videónk is van!

Ilyen hal nincs is!

NOAA

Nagyon érdekes kinézetű hal akadt lencsevégre - mint egy úszó kísértet a tengerek mélyén, úgy néz ki. Videónk is van róla!

Megvannak az első exo-üstökösök

Egy közeli csillag körül keringenek, méghozzá nem is kevesen: eddig közel ötszázat fedeztek fel a csillagászok.

Újabb lépés Kína holdprogramjában

freedigitalphotos.net/Exsodus

Kínában sikeresen útnak indítottak egy emberek nélküli kísérleti űreszközt, amely a tervek szerint 380 ezer kilométeres magasságban egy félkört tesz a Hold körül, majd visszatér. A teszt a kínai űrprogram következő főszereplőjének, a Csang'o-5 űrszondának a felkészítését szolgálja.

Bekoszolhatatlanná válnak ruháink

Nem hagynak foltot az üdítők, ketchupok és más folyadékok a ruhán, mert azt speciális öblítővel kezelték

Ezzel a puskával még könnyebb gyilkolni

Sandia National Laboratories

A távcsöves puskák csak a megfelelően képzett mesterlövész kezében pontosak igazán. Egy új fejlesztés révén azonban gyerekjáték lesz leszedni valakit akár több száz méteres távolságról is. Mutatjuk videón!

Megoldódott az óriáskarú dinoszaurusz fél évszázados rejtélye

Az 1960-as évek közepén a kutatók két hatalmas dinoszauruszkar csontjait tárták fel Mongóliában, majd évtizedeken át folytak a találgatások arról, hogy hajdanán milyen állathoz tartozhattak a gigászi végtagok. A szakemberek most a titokzatos őslény testének többi maradványát is megtalálták és megállapították, hogy a teremtmény még annál is furcsább volt, mint azt korábban gondolták.

Brutális harcos volt az eddig békésnek hitt dínó

Wikipedia Stegosaurus

A gyakran barátságosnak is ábrázolt növényevő dinoszauruszról kiderült, igazi ádáz harcos volt a maga korában. Ha kattint, azt is megtudhatja, melyik őshüllőt ismertük így félre.

Pápuavaránusz érkezett a pécsi állatkertbe

Fotó: Wikipédia

Pápuavaránusz (Varanus salvadorii) érkezett a pécsi állatkertbe a napokban, a Magyarországon elsőként a baranyai megyeszékhelyen látható állatot az intézmény Munkácsy utcai terráriumának szombati Halloween-programján ismerheti meg a közönség.

Megfejtették egy 2800 éves medvecsontváz titkait Kínában

Egy 2800 éves medvecsontváz segítségével derült fény arra, hogy az ősidőkben Közép-Kínában medvéket szelídítettek, amelyeket később áldozati célra használtak - számoltak be kínai régészek Honan tartományi felfedezésükről.

Újabb vombatbébi született a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Fotó: Wikipédia

Újabb utóda született Mollynak és Wallynak, a Fővárosi Állat- és Növénykert vombatpárjának: a babszem méretű kölyök létére egyelőre csak anyja erszényének dudorodásából lehet következtetni.

A korral járó gerincproblémáktól szenvedtek az egyiptomi fáraók

A XVIII., XIX. és XX. dinasztia korabeli múmiák igen jó állapotban maradtak fenn, és a korábban elvégzett röntgenvizsgálatok három uralkodónál - II. Amenhotepnél, II. Ramszesznél, valamint Merenptahnál, II. Ramszesz 13. fiánál fedeztek fel Bechterew-kórra (spondylitis ankylopoetica), a gerincoszlop ízületeinek és kötőszöveteinek krónikus, gyulladásos megbetegedésére utaló elváltozásokat.

Megvan Nagy Sándor harmadik feje

Fotó: greece.greekreporter.com

Megtalálták a fejét a már korábban feltárt két fej és szárny nélküli szfinx egyikének a régészek a Nagy Sándor (III. Alekszandrosz - Kr.e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír harmadik kamrájában az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében.

Pisztolyt nyomtatott, két év börtön lett a jutalma

Hatlövetű pisztolyt nyomtattak 3D-s eljárással Japánban, és noha néhány része továbbra sem műanyagból készült, egy helyi bíróság két éves börtönbüntetéssel "jutalmazta" a sikert.

Napi cuki: nandu-fiókák a Nyíregyházi Állatparkban

Fotó: SóstóZoo

A struccok rendjébe tartozó nandu fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban, amelyek a kifutójukban most már láthatók is.

A klímaváltozás miatt összemennek a alpesi zergék

A kutatók az elmúlt 30 év változásait vizsgálva megállapították, hogy három évtized alatt átlag 25 százalékot csökkent az alpesi zergék súlya.

Nemcsak mi, emberek szeretjük a LED-fényt

Flickr bugs led lamp

Nobel-díjat is ért a fénykibocsátó diódák kutatása, ennél jobban nehéz lenne kifejezni, mennyire kedvelik az emberek a LED-et. Ám ez az érzés nem csak az emberi faj sajátja...

Meghalt Varvara, a világ legöregebb barnamedvéje

A nősténymedve 1979-ben született. A szentpétervári állatkert szóvivője szerint a 35 éves kor rekordnak számít a barnamedvék között, amelyek általában 15-20 évet élnek a vadonban.

A világegyetem leghidegebb pontja: mínusz 273 Celsius!

Fotó: interactions.org

Az olasz Nemzeti Nukleáris Fizikai Intézet (INFN) Gran Sasso laboratóriumában az abszolút nullához közeli hőmérsékletre, 6 milli-Kelvin (mínusz 273,244 Celsius) fokra hűtöttek le egy 1 köbméter űrtartalmú, 400 kilogramm tömegű réztartályt.

Máté Bence természetfotós ismét kattintott egy világgyőztes fotót

Nagy Göncöl című felvételével Máté Bence természetfotós nyerte meg a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyének madarakat ábrázoló kategóriáját.

Elpusztult a Nyíregyházi Állatpark első lakója, Elek, az oroszlán

Fotó: sostozoo.hu

Elek ritkaságszámba menő kort, 19 évet élt meg. Fajának különlegesen szép képviselője volt, akit a park rajongói személyes ismerősként köszöntöttek.

Áttörést jelentő sejtátültetés után újra jár egy bénult férfi

Áttörést jelentő sejtátültetés után járókeretbe kapaszkodva újra tud járni egy bolgár férfi, aki egy késes támadás után mellkastól lefelé megbénult.

Hadrianus római császárt üdvözlő ókori feliratot találtak Jeruzsálemben

A hat sorban több centiméter nagyságú betűkkel írt felirat a korszak igen ritka latin betűs emlékeit gyarapítja és fényt vet a város újjáépítésére, miután azt hatvan évvel korábban, i.sz. 70-ben lerombolták a római csapatok.

A napfény buktatja le a környezetszennyezőket

Az űrfelvételeken látható vízen tükröződő napfény egyeseknek látványos, a kutatók számára olykor azonban bosszantó lehet, de akár jól is jöhet a csillogás. A vízfelszínen szétterülő olajfolt ugyanis megváltoztatja a hullámzás tulajdonságait, "kisimítja" a felszínt.

Mégiscsak szívgyógyszer lesz a Viagra

Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

Viagrával gyógyíthatják hamarosan a szívbetegeket, mert egy friss olasz kutatás szerint javítja az erek működését.

Megvannak az első gerincesek!

Félmilliárd évvel ezelőtt éltek, és sokáig nem tudták hová tenni a tudósok. Furcsa, homokóra-szerű alakjuk azonban nemrég értelmet nyert.

Valóban hamuból készült italt ihattak a gladiátorok

freedigitalphotos.net/farconville

Valóban hamuból készült italt ihattak a gladiátorok, ahogy azt az ókori források feljegyezték - derült ki egy most publikált régészeti kutatásból.

Hatezer éves szentélyt tártak fel Ukrajnában

A szentélyt még 2009-ben azonosították Nebelivka nevű település mellett, ahol egy őskori falut tárnak fel. A geofizikai vizsgálatok tanúsága szerint az egykori település 238 hektáron terült el, közel félszáz utcájában 1200 ház sorakozott.

Nyírfakéreg-levelek mesélnek a középkori életről

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Újabb tucatnyi nyírfakéreg-levél került napvilágra az oroszországi Novgorodban az idei ásatásokon, a levelek a középkori városlakók életéről mesélnek.

Egykor óceán lehetett a "Halálcsillag holdon"

Több szempontból is érdekes Naprendszerünk legkisebb, gömb alakú holdja. Mint kiderült, a népszerű nevén csak "Halálcsillagnak" hívott égitesten egykor óceán lehetett.

Galaxisunk fosztogatta szomszédjait

NRAO

Galaktikus szomszédainkat, kisméretű törpegalaxisok csoportját rabolta le a Tejútrendszer, megfosztva őket az összes, csillagkeletkezéshez szükséges anyaguktól.

Majdnem belesétált a cápák közé - videó

A veszélyes tengeri ragadozók sok tucatja "vetődött partra". Annyira kijöttek a vízből, hogy akár közéjük is lehetett volna sétálni. Ám nem meghalni jöttek, hanem táplálkozni.

Egy képen a Mars és a Föld

Wikipedia mars

Sosem látott kép készülhetett az űrből: egyetlen felvételen látható anyabolygónk és annak "testvére" a vörös Mars.

Házhoz szállítás az űrből, egy nap alatt

Belföldön a futárszolgálatok kínálnak napon belüli kiszállítást, na de mi a helyzet akkor, ha az űrből várunk csomagot? Nem megoldhatatlan a probléma!

Hatékony Ház Napok - Nyisson és látogasson Ön is!

Fotó: GreenDependent

2014. november 3-9. között energiatakarékos házakat, épületeket látogathat meg a nagyközönség Magyarországon és az EU további 9 országában.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.