A madarak megérzik a tornádó közeledtét

freedigitalphotos.net/antpkr

Az aranyszárnyú hernyófaló poszáták szokásainak tanulmányozása során figyeltek fel a kutatók arra, hogy az Appalache-hegységben fészkelő madarak 1-2 nappal egy hatalmas szupercellás vihar érkezése előtt hagyták el területüket.

Mélységi halrekordert fedeztek fel amerikai kutatók

A kamerák 8145 méteres mélységben kaptak lencsevégre egy fura szerzetet, egy fehér, áttetsző halat szárnyszerű uszonyokkal és angolnaszerű farokkal.

Gyorsulva alakul át életünk a technológiai fejlődés miatt

Technológiai trendek, amik megváltoztatják mindennapi életünket, munkánkat és vásárlási szokásainkat - már 2015-ben.

Rendkívül ritka, fehér oroszlán született egy Madrid közeli cirkuszban

Az egyelőre még csak 800 grammos állatkölyök teljesen egészséges. Néhány hónap múlva a cirkusz egyik fő látványossága válhat belőle és mikor elég idős lesz, idomítani is fogják, hogy szerepelhessen az előadásban.

hirdetés

Felokosítható szemüvegek

Hamarosan bármelyik szemüvegből okosszemüveg válhat, nem kell speciális látásjavító eszközt venni.

A Föld mélyében lehetséges élet után kutatnak a legősibb víz segítségével

A korábban véltnél sokkal több, mintegy 11 millió köbkilométer lehet a föld kérgében a legősibb vízből. A talán több milliárd éves víz a talaj alatt sok kilométeres mélységben található.

Tizenegy tudóst ismertek el idén Gábor Dénes-díjjal

Tizenegy tudóst és kutatót, fejlesztőt és feltalálót tüntettek ki kiemelkedő teljesítményének elismeréséül idén a Gábor Dénes-díjjal csütörtökön az Országházban.

Rekordszámú látogatót vonzott Stonehenge

1,3 millió turista látogatott el tavaly december óta Stonehenge-hez, Nagy-Britannia leghíresebb történelemelőtti kulturális emlékéhez.

Az emberek miatt nem tud számolni a kutya

Clever Dog Lab / Vetmeduni Vienna

Megfosztottuk a számolás képességétől négylábú barátainkat azzal, hogy megszelídítettük őket.

Nyomtatott lábakkal ugrál a lábnélküli kutya

Rendellenes végtagokkal jött a világra az a kutya, melynek gazdája nem nyugodott bele a kerekes protézisek használatába, így 3D-s nyomtatással készült művégtagot kapott.

Rosetta: teljes homály az űrben

Fotó: illusztráció

Közzétették a Philae landolásának első felvételét, mely akkor készült, amikor a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínére bocsátott leszállóegység először pattant vissza a felszínről. A kép teljes homályt mutat.

Timelapse videó a Szojuz kilövéséről

Három űrhajóst indítottak útnak, erről készített az Európai Űrügynökség látványos, gyorsított felvételt.

Összedobták az internetezők a brit holdprogramra a pénzt

Lunar Missions Ltd

Megfúrnák a Holdat, és hosszabb távon egy állandó holdbázis létesítését is megvalósítanák a britek. Az induló tőkét ehhez az internetezőktől kalapozták össze.

Lenyűgöző 3D-animáció Nagy Sándor sírjáról

Elkészítették az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében feltárt, Nagy Sándor (III. Alekszandrosz - Kr.e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír épületszerkezetének háromdimenziós animációját.

Önmagát irányító puskalövedék

DARPA

Nehéz a mesterlövész élete: távolról kell leadnia a halálos pontosságú lövést, különben nem csak, hogy elhibázza a célpontot, de ha nem siet, őt is elkapják. Éppen ezért egy új, még pontosabb lövedék állhat szolgálatba hamarosan.

Közel egymillió múmia lehet a szegények ókori temetőjében

Az elhunytak anyagi helyzetét jól tükrözi, hogy többségük sírjába semmiféle javakat sem helyeztek, ahogy koporsóra sem áldoztak a hozzátartozók. A halottak belső szerveit többnyire nem távolították el, ahogy testüket sem vetették alá balzsamozási eljárásnak, mindössze a kedvező környezeti feltételeknek köszönhető, hogy földi maradványaik természetes úton mumifikálódtak

Hamarabb meglehet a földönkívüli élet?

Kevin Gill, The Clipper Spacecraft Above Europa, Flickr

Nem várt meglepetést kapott az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA ezt a földönkívüli élet fellelésének begyorsítására fogja használni.

Az ember, aki felfutott a láván

A láva forró, mindent elpusztít, minél előbb a lehető legtávolabb kell tőle kerülni, igaz? Nos, nem minden esetben (de azért ne próbálja ki)!

Elképesztően megnyúlt bolygók

Shivam Sikroria

Ennyire lapos planétákat még biztosan nem látott! Igaz, a csillagászok sem, egyelőre csak elméletileg igazolták az extrém módon ellaposodott bolygók létét.

Mi a legidegesítőbb az okostelefonokban?

A 18-75 éves internetezők közel kétharmada használ ilyen típusú készüléket. Az okostelefonnal rendelkezők 74 százalékának a legnagyobb problémát az akkumulátorok rövid üzemideje okozza.

A világ legfélelmetesebb videója

NASA

Akarja látni, milyen visszatérni az űrből egy Szojuz kapszulában? Az ablakon kinézve látszik az űr, a Föld, és a csillagszóróként fel-felvillanó, az űrhajóból leszakadó darabok. Mindez elképesztő sebesség mellett történik.

Így néz ki egy 113 éve elsüllyedt hajó

Modern eszközökkel, a hullámsírból való kivétel nélkül készülhetett felvétel arról a hajóról, mely a huszadik század hajnalán süllyedt el, rengeteg életet ragadva magával.

Így nem indul a Millenium Falcon hiperhajtóműve

Lucasfilm

Tudja, mi mindent használtak fel egyetlen hangeffekthez a Csillagok háborújában? Van itt elforduló tanktorony, rezgő vízcsövek, egy 1928-as kétfedelű repülőgép beindítása - a többi pedig a cikkben.

"Nem eszem semmit, de úgy érzem, tele van a gyomrom..."

Sebészfogót találtak egy páciensben közel 13 évvel az operációja után Kazahsztánban. A férfi étvágytalanság miatt fordult újra az orvosokhoz.

Több gyereket is megevett a világ legidősebb krokodilja

Fotó: Twitter/crocworldcc

Több gyereket is megevett hajdan a világ legidősebb ismert, fogságban tartott krokodilja, amely kedden ünnepelte 114. születésnapját egy dél-afrikai vadasparkban.

Cuki, Jóképű és Vagány - a kínai csodabébik

Nevet kaptak a világ eddig egyetlen életben maradt panda hármas ikrei rajongóik több mint egymilliós nemzetközi táborának javaslatai alapján.

Újra megépítenék a legendás rakétát - videó!

Kickstarter/Paul & Aaron Schaefer, Michael Gunter

A világ első föld-levegő rakétájának pontos másolatát közösségi finanszírozásból készítenék el.

III. Amenhotep 3000 éve darabjaiban heverő szobrát állították helyre Luxorban

A 18. dinasztia uralkodóját lépő pozícióban ábrázoló kőszobor III. Amenhotep temetkezési templomának északi kapujánál áll, nyugatra a fáraó egy hasonló képmásától, amelyet ez év márciusában állítottak helyre.

Csaknem ötödével zsugorodtak a kínai gleccserek

Az elmúlt bő öt évtizedben összesen 7600 négyzetkilométernyit zsugorodtak a Kína területén található gleccserek, ez a teljes terület 18 százalékos csökkenését jelenti.

Megszaporodtak az extrém ritka csillagászati jelenségek

A Tejútrendszerben nincsen ilyen objektum, és a legtöbb galaxis, ahol van, maximum eggyel rendelkezik. Nemrég azonban felfedeztek egy olyan csillagvárost, amiben 28 található! Kattintás után részletek a ritkaságról.

Hernyónak álcázza magát a madár!

Anagoria/Wikimedia

Avatatlan szem mérgező hernyónak gondolná a királygébics kicsinyét, ez segíti a kis szárnyasokat a korai időszak túlélésében.

Pluto-méretű objektumok "köpködik" a port egy ifjú csillag körül

A fiatal csillag körül gázokból és szilárd részecskékből kialakult protoplanetáris korongot vizsgálva az asztronómusok azt észlelték, hogy a szélein jelentősen megnőtt a milliméteres porszemcsék koncentrációja. A jelenség meglepő, hiszen a szemcsék a csillagtól meglehetősen messze, 13 milliárd kilométeres távolságban összpontosultak.

Ritka Geoffroy-macska érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

freedigitalphotos.net/Moggara12

A Geoffroy-macska Étienne Geoffroy Saint-Hilaire 19. században élt francia zoológusról kapta a nevét. A 45-75 centiméter hosszú, 3-8 kilogrammos ragadozó Bolívia, Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay és Chile területén él.

Oroszország saját űrállomás létrehozását fontolgatja

A majdani űrállomásra úgy tekintenek, mint az orosz holdprogram űrbázisára. A "távolabbi űr meghódítását célzó program" első szakaszát benyújtották a kormánynak.

A Sony figyelmeztette a médiát

freedigitalphotos.net/patrisyu

A Sony Pictures Entertainment felszólította a médiát, hogy ne használja fel azokat az információkat, amelyek a filmvállalat elleni hackertámadás nyomán szivárogtak ki az internetre.

Kozmikus csapás az űrből - gammasugarak pusztítják el az életet

Szinte biztosan leradírozták már egyszer az élet jelentős részét Földünkről azon gammakitörések egyike, melyek nem is annyira ritkák az univerzumban.

Nem tapogatózunk tovább a sötétben?

Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne

Az univerzum látható anyagánál a becslések szerint közel ötször több a számunkra - még - láthatatlan anyag. Eddig meggyőző bizonyítékok nélküli teória volt csupán a sötét anyag, de most végre "rátaláltak".

Szaga rejti el a halat ragadozói elől

A "fokhagyma-hatást" használja fel az apró, színes halacska arra, hogy eltűnhessen a rá (is) vadászó ragadozók elől.

Az év hala: élen a kecsege, nyomában a galóca

Fotó: haltanitarsasag.hu

Karácsony közeledtével megnő az érdeklődés halaink iránt. Fókuszában az ünnepi asztalra kerülő halak állnak, de sokan követik figyelemmel az Év Hala megválasztását célzó közönségszavazást is.

Ha valami nagyon cuki, hát ez az!

Négyes iker bárányok születtek Hajdú-Bihar megyei Derecskén.

Lemásolták a fonálféreg idegrendszerét

Forrás: Wikipedia

Az Open Worm projekt kutatóinak munkája hozzájárulhat ahhoz, hogy egy nap feltölthessük a tudatunkat egy komputerbe.

Valósággá vált a repülő ember!

Helikopterből lép ki és együtt száll a repülővel - igen, az emberiség ősi álma is megvalósulhat Dubaiban,

Csúcsra jut az év csillaghullása az éjjel

NASA's Marshall Space Flight Center

December 13-14-e éjjelén várható a Geminida meteorraj maximuma, felülmúlva a Perseidák gyakoriságát, óránként 100-120 hullócsillag lesz látható a tiszta égbolton a NASA Marshall Space Flight Center szerint.

Greenpeace-aktivisták taposták össze a Nazca-vonalakat

A perui kormány szerint a környezetvédők maradandó kárt tettek a világörökségi védettség alatt álló rajzokban.

Mao Ce-tung régi álma teljesült: elindult a Jangce vize Pekingbe

Fotó: archív

Több mint 1400 kilométert meghaladó távolságot átszelő csatornák és csővezetékek kezdték meg pénteken ontani Kína leghosszabb folyójának, a Jangcénak a vizét a szomjazó északi országrészbe.

Gondolatátvitel már 2020 előtt?

Számos okostelefon-tulajdonos vágyik olyan hordható eszközre, amely lehetővé teszi a gondolatok révén történő kommunikációt - és sokan úgy vélik, hogy 2020-ra ez már bevett módja lesz a kommunikációnak.

A krokodilok a "múltban ragadtak"

freedigitalphotos.net/cbenjasuwan

A krokodilok ma élő legközelebbi rokonai a madarak, ám tollas "unokatestvéreikkel" ellentétben ők a "múltban ragadtak".

Látta már, hogyan születik a hópehely?

Karácsonyra készülődvén - 21 másodpercnyi téli csoda a kattintás után.

A sötét anyagra utaló első jeleket regisztrálhatták

freedigitalphotos.net/dan

A sötét anyag, amely a világegyetem tömegének 23 százalékát adja, olyan anyagfajta, amely közvetlenül nem figyelhető meg csillagászati módszerekkel, jelenlétére csupán a látható anyagra és a kozmikus háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból lehet következtetni.

Ilyet még senki sem látott - szupercsillag születik!

Az univerzum legfényesebb objektumai közé tartoznak a kék csillagok, melyekből kettő éppen egyesülni készül, olyan szupercsillagot hozva létre, melyet emberi szem még sosem láthatott.

Miért halt meg majdnem egy űrhajós az űrállomáson?

NASA/ESA

Erre próbálnak meg rájönni a NASA-nál, hogy többé ne fordulhasson elő olyan horror, mint ami az első, űrsétát tevő olasz űrhajóssal esett meg...

Honnan származik a földi víz?

A Naprendszer formálódásakor, a Föld kialakulásakor igen magas volt a hőmérséklet bolygónkon, így, ha volt is rajta víz, annak el kellett párolognia. De honnan származik akkor a felszín mintegy kétharmadát borító éltető folyadék?

Közel-keleti régióban terjeszkedik a magyar startup

Fotó: FB/Arenim Technologies

A közel-keleti régió arab országaiban terjeszkedik a mobillehallgatások ellen védelmet nyújtó mobilalkalmazást kifejlesztő magyar startup, az Arenim Technologies.

A vadállatokhoz is elmegy a Jézuska

Az Állatok karácsonya elnevezésű programon személyre szabott ajándékokkal készülnek idén gondozóik az állatoknak, december 20-án a Budakeszi Vadasparkban.

A britek is a Holdra mennének

Lunar Mission One

Nagyratörő tervek: az angolok holdbázist létesítenének. Emellett a Hold történelmét is feltárnák egy grandiózus fúrással. Túlzó célok?

Kooperációban az exportra készülő magyar találmányért

Együttműködési megállapodást kötött az alternatív energiahordozót előállító szlovákiai Dron Industries és a komplex energiaipari megoldásokat nyújtó magyar OT Industries.

Nem valószínű, hogy az üstökösök hozták a vizet a Földre

Fotó: FB/Rosetta Mission

A Rosetta űrszonda frissen publikált méréseiből a tudósok azt állapították meg, hogy az üstökös jeges felszínén található víz különbözik a földitől.

Lenyűgöző és undorító felvétel: vedlik a tarantula

Némely állat testének növekedésével kénytelen levedleni korábbi "ruháját" - erről készült látványos videó, melyen egy tarantula megújulását lehet megfigyelni.

Tudja, mennyibe kerül klónozni egy kutyát?

Soggydan Benenovitch, Flickr.

Kedvencünk elvesztése nagy teher, sokan nem is tudják túltenni magukat rajta. A klónozás segíthet enyhíteni a fájdalmat, de közel sincsen ingyen a művelet...

Prezi: már mobilról is lehet prezentálni

Mobilról is prezentálhatnak, illetve bekapcsolódhatnak mások előadásába a Prezi felhasználói, a cég csütörtöktől működő új funkciójának köszönhetően.

Európa növényi élelmiszerének 80 százaléka veszélyben van

Walacea

Növényi eredetű ennivalónk megdöbbentően nagy részét a "láthatatlan" munkásoknak, a beporzást végző apró rovarok kolóniáinak köszönhetjük. De még meddig?

Csillagporból vagyunk, vagy nukleáris hulladéknak számítunk?

Csak nézőpont kérdése, hiszen testünk építőköveinek jelentős része a Naprendszer formálódásakor már jelen volt, igaz, más elrendezésben, mint napjainkban. Tudja, hogy mely elemek találhatók meg a Napban, a tengerekben és az emberben egyaránt?

Akcióban a "gyilkos" lézer - videó!

US Naval Research

Bevetette az Amerikai Haditengerészet a drónok ellen kifejlesztett lézerfegyvert; néhány pontos találat és látványos robbanás kattintás után!

Napelemet flakonból

Hallott már a kolloid kvantumpontokról? Nem? Pedig a közeljövőben forradalmasíthatják a napenergia-termelést.

Még csak a pókfajok felét ismerjük

George Chernilevsky, Wikimedia

Pókiszonyban szenved, nehezen viseli az ízeltlábú ragadozókat? Akkor van egy rossz hírünk: a tudomány mai állása szerint az összes fajnak még csak a felét ismerjük - rengeteg példány vár még felfedezésre.

Családostól keltek útra a vikingek

A közfelfogás szerint kizárólag a férfiak vettek részt az expedíciókban, a nők és a gyerekek pedig otthon maradtak. A család csak azután követte a férfit, miután az letelepedett a meghódított területen.

Majdnem légikatasztrófát okozott a drón!

Adrian Pingstone, Wikimedia Commons

Ön reptetne hobbihelikoptert egy repülőtér közelében? Nem? Mégis, vannak olyan korlátoltak, akik képtelenek felismerni, mekkora veszéllyel járhat hobbijuk, ha nem tartják be a szabályokat...

Elsüllyedt újkőkori települést fedeztek fel Haifa közelében

A levantei települést az úgynevezett kerámia előtti neolitikus kultúra (PPNA, Pre-Pottery Neolithic A) népe lakta. Az adott kultúra abból a szempontból bír különös jelentőséggel, hogy bizonyítottan ekkor honosodott meg a földművelés.

Üstökösből származó porszemcséket gyűjtöttek a Föld felszínén

freedigitalphotos.net/photouten

A lelet azért izgalmas, mivel azt jelenti, hogy a kutatók több üstökösporra tehetnek szert, mint amennyit a légkör felső rétegeiben az e célból kifejlesztett, aerogéllel töltött ragacsos gyűjtőlemez segítségével ejthetnének csapdába. Már az első jégfuratban 40 szemcsét találtak.

Nem fenyegeti a Földet a felénk száguldó gigantikus aszteroida

A hegynagyságú aszteroidát október végén észlelték egy orosz obszervatóriumban. Vladimir Lipunov, a Moszkvai Állami Egyetem csillagásza szerint a 400 méter átmérőjű égitest háromévente halad el a Föld mellett.

Elpusztulhat Afrika egyik állama?

ESA

Egy kis szigetcsoport az Atlanti-óceánban komoly veszélyben van, de szerencsére műhold segítségével előrejelezhetővé vált, mikor törhet ki a szárazföldet létrehozó, mélyben szunnyadó vulkán.

Tejút, ahogyan eddig nem láthattuk

Egészen szokatlan képet alkotott az Európai Űrkutatási Hivatal a Tejútról; láthatóvá vált csillagvárosunk mágneses erőtere.

Olvadt fém az űrállomáson

German Aerospace Center

Félelmetes, de hasznos tudás lehet ez az emberiségnek, feltéve, ha nem gyújtják fel vele az egész ISS-t.

Hatalmas tó hullámzott a Mars ősi kráterében

A NASA szakértői régóta sejtették, hogy a Curiosity leszállóhelyéül szolgáló Gale-kráterben egykor nagy mennyiségű víz lehetett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.