Drótposta után itt a drónposta

Kép: Twitter

A német után a svájci posta is kísérletezik a pilóta nélküli repülő szerkezetek (drónok) általi csomagkézbesítéssel.

Utolsó lehetőség: 6 hétre kinyit a repüléstörténeti kiállítás pénteken

Utolsó alkalommal nyitja meg kapuit pénteken a látogatók előtt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) repüléstörténeti és űrhajózási állandó kiállítása, amely hat hétig látható a budapesti Petőfi Csarnokban.

Látványmedencéket adtak át a Veszprémi Állatkertben

Átadták a borjúfókákat és pápaszemes pingvineket bemutató látványmedencéket és építményeket szombaton a Veszprémi Állatkertben.

Éhenhalt gyermekek fogainak vizsgálata segít a következő generációkon

A nagy írországi éhínség gyermekáldozatainak fogazatának és csontvázának izotópvizsgálatát végezték el - e kutatás révén a most felnövekvő nemzedékek későbbi egészségi állapotára lehet következtetni.

hirdetés

Félezer aszteroida fenyegetheti a Földet a következő 100 évben

Unokáinknak sem kell túlaggódni a dolgot, mert a becsapódás veszélye nagyon kicsi, és egyébként is vannak megoldások a kivédésükre.

A nyugati életforma kihat a bélbaktériumok sokféleségére

freedigitalphotos/Ohmega1982

A mikroorganizmusokra több tényező is hatást gyakorol: befolyásolja az étrendünk és a személyes higiénia, az antibiotikumok alkalmazása és a császármetszés.

Hatszor állt a megsemmisülés szélén a Föld élővilága

Egy nemzetközi tudóscsoport új bizonyítékot talált a Spitzbergákon arra, hogy a Föld élővilágában bekövetkezett egy hatodik tömeges kihalási esemény a közép-perm földtörténeti korban.

Különleges bőrvizsgálaton esett át egy dajkacápa a Nyíregyházi Állatparkban

freedigitalphotos.net/dan

A két méter hosszú cápa hátfelszínén elszíneződést tapasztaltak az állatpark orvosai, akik ezért egy úgynevezett parazitológiai vizsgálat mellett döntöttek.

Akár 50 galaxisban is lehet fejlett idegen élet

Messze, messze, egy távoli galaxisban... vagy inkább galaxisokban: a tudósok szerint akár 50 naprendszerben is létezhetnek fejlett szintű idegen életformák, a világűrből érkező hő- és fénysugárzások elemzéséből legalábbis erre lehet következtetni.

Az emberi eszközhasználat legősibb példájára bukkanhattak

freedigitalphotos.net/Exsodus

A Kenyában feltárt eszközök legalább 3,3 millió évesek, azaz 800 ezer évvel korábbiak az eddig vélt legrégebbi eszközöknél.

Új elmélettel álltak elő a Föld keletkezéséről

Új elmélettel álltak el oxfordi tudósok a Föld keletkezéséről: egy Merkúr-szerű égitest csapódhatott be a fiatal Földbe, és ez adta bolygónk magjának a mágneses mező létrehozásához szükséges radioaktív elemeket.

Magyar csillagászok lestek meg elsőként egy kisbolygót közelebbről

freedigitalphotos.net/adamr

Az MTA kutatói a világon elsőként mérték meg sikeresen két nagyon távoli, a Neptunuszon túl keringő égitest forgását a Kepler-űrtávcső segítségével.

Legendának hitték, most azonosították a több mint négyezer éves királyság fővárosát

Az egyes történelmi hivatkozásokban Pingjangként emlegetett Taoszit nevezték meg a szakértők a Jao királyság központjának.

Nyolcvan program a Tudományfesztivál és a Föld napja közös rendezvényén

freedigitalphotos.net/adamr

Mintegy 30 szervezet csaknem 80 programmal készül a Föld Napja és az V. Tudományfesztivál kétnapos rendezvényére, amelyet idén is a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében rendeznek meg április 22-23-án.

Több tonna ezüstpénzt hoztak fel az az Atlanti-óceán mélyéről

Több tucat tonna ezüstpénzt hozott fel egy második világháborúban elsüllyedt brit gőzhajóról egy nemzetközi mentőalakulat az Atlanti-óceánból, 5150 méter mélységből.

Itt van az első kép Naprendszerünk kilencedik bolygójáról!

Fotó: NASA

Noha 2006. augusztus 24-től "csak" az Eris utáni második legnagyobb törpebolygó, nekünk akkor is a kilencedik bolygónk marad. És most már el is érte a New Horizons.

Szívrohamba torkollhat a válási procedúra

Az elvált emberek nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot, erre utalnak egy amerikai kutatás eredményei.

Bréking! Zombiférgek garázdálkodtak az őskorban!

freedigitalphotos/Victor Habbick

Százmillió éve jelen lévő aprócska, mélytengeri csontevő férgek tüntethették el az őskori tengeri állatok csontjainak egy részét, mielőtt azok megkövesedtek volna - sugallják egy új kutatás eredményei.

Folyékony víz lehet a Marson

Régóta köztudott, hogy a Marson vízjég található, ám a Curiosity legújabb mérései alapján dán kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy talajában, közel a felszínéhez folyékony víz lehet.

Kétezer éves szentély alapjait tárták fel Kairóban

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Több mint kétezer éves szentély maradványát tárta fel egy német-egyiptomi régészcsoport az ókori héliopoliszi templom területén folytatott ásatások során Kairó egyik szegénynegyedében.

2030-ra a Holdon lehetnek az oroszok

Sőt, kialakították az űrhajósok úgynevezett hasznos terhek Holdra juttatásának sémáját, és közel vannak az ehhez szükséges szupernehéz hordozórakéta gyártójának kiválasztásához.

A moszaszauruszok a nyílt tengeren hozták világra kicsinyeiket

Wikipedia/FunkMonk

A paleontológusok eddig vajmi keveset tudtak a pikkelyes tengeri hüllők szaporodásáról, mivel rendkívül ritkák az újszülött egyedek fosszíliái. Na de mostantól...

Gyűrűkkel rendelkezhet a fura kentaur égitest

A Naprendszerben eddig mindössze öt olyan égitest volt ismert, amely gyűrűrendszerrel rendelkezik.

Megtalálták a poklot a tudósok

Fotó: NASA - Carina Nebula

"Pokoli" bolygó titkait fedték fel svájci csillagászok, akiknek sikerült meghatározni az égitest felszínén uralkodó hőmérsékletet és a szelek átlagos sebességét is.

Hetekre szétüti az agyat a füvescigi

A rekreációs, vagyis nem orvosi célú kannabiszfogyasztás hetekre "elhangolja" az agyat.

Félelmetes az új Kínai Nagyágyú

freedigitalphotos/Stuart Miles

Kínának új kiberfegyvere van, amely a Kínai Nagyágyú néven híresült el. Az informatikai eszköz használatával akár külföldi számítógépeket is meg tudnak fertőzni vírusokkal, és túlterheléses támadást tudnak intézni bármely honlap ellen a világhálón.

Új MRI-készülék segíti a magyar agykutatást

Átadták hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában (MTA TTK) azt az új mágneses rezonanciás képalkotó berendezést (MRI), amely révén élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok megvalósítása válik lehetővé az agyi képalkotás területén Magyarországon is.

Meghalt Sheila Kitzinger brit antropológus

Meghalt 86 éves korában Sheila Kitzinger amerikai antropológus, a természetes szülés, a csecsemőgondozás és kisgyermeknevelés szakértője.

MTA-munkatárs: belátható időn belül lehet bizonyíték a Földön kívüli életre

freedigitalphotos.net/dan

Belátható időn belül lehet bizonyíték a Földön kívüli életre a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa szerint.

Feltérképezték a hegyi gorillák teljes genomját

A kihalás szélén élő állatokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a "kritikusan veszélyeztetett fajok" kategóriájába sorolták.

Mély hangja lehetett a 3,5 millió éve élt gyilokmadárnak

freedigitalphotos.net/dan

Egy gyilokmadár 3,5 millió éves, csaknem teljes csontváza került napvilágra Argentínában, a lelet rekonstrukciója alapján a Córdobai Nemzeti Egyetem paleontológusai feltételezik, hogy a csúcsragadozónak mély hangja volt.

A Nap a Tejútrendszer "kései" gyermeke

Erre a következtetésre jutottak a Texasi A&M Egyetem csillagászai, akik csaknem kétezer, a galaxisunkhoz hasonló csillagvárost térképeztek fel.

A tengerben terjednek a kagylókat megbetegítő tumorsejtek

freedigitalphotos.net/tiverylucky

Mint kiderült, az egymástól távol eső helyszíneken gyűjtött kagylókat megbetegítő tumoros sejtek genetikailag gyakorlatilag azonosak voltak, mintha "klónozták" volna őket, ugyanakkor különböztek a gazdaszervezet genotípusától.

Megvannak a bizonyítékok a titokzatos nép létezésére

A tudósok egy olyan kifinomult kultúra nyomaira bukkantak, amely korukban a méretüket tekintve példátlan dolgok megalkotására volt képes.

Harc a HIV vírusa ellen: újabb biztató állomás

"Reménnyel kecsegtet" egy új típusú HIV-kezelés első humán próbája a vírus elleni harcban.

Visszatér a Brontoszaurusz

Visszakapja nevét a legendás őshüllő.

Bankjegy- és zebrafelismerő mobilalkalmazás készül látássérülteknek

freedigitalphotos/renjith krishnan

A svájci forrású programban számos más kutatási projekt is fut, köztük olyan is, amelynek célja a látás részleges helyreállítása.

Ismét költenek a Pilisben a fekete gólyák

A fekete gólyapár már tavaly is a hegység erdőségeit választotta fészekrakáshoz. A fokozottan védett madárfaj csupán kis létszámban található meg Magyarországon.

Ha leolvadnának a Mars gleccserei

freedigitalphotos/Victor Habbick

A Mars felszíne alatt rejtőző gleccserek meglepően sok vizet tartalmaznak: egy új kutatás szerint annyit, amennyi akár az egész bolygót beboríthatná.

Színváltó pókokat figyeltek meg

"Kaméleonpókokat" figyeltek meg amerikai kutatók: az ízeltlábúak prédára lesve képesek lassan megváltoztatni a színüket, hogy beolvadjanak környezetükbe. Csak akkor kattintson, ha nem kap visítófrászt a nyolclábúaktól!

Megismételnék a 101 éve lezajlott Bécs-Ústí nad Labem-Budapest repülőversenyt

freedigitalphotos.net/num_skyman

A Bécs-Ústí nad Labem-Budapest repülőversenyt 1914-ben az ústí Schicht testvérek, a híres helyi szappangyár tulajdonosai írták ki. A korabeli Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb repülőversenyére 12 kéttagú csapat jelentkezett be.

Két hétig mostak egy 16. századi asztalterítőt Bécsben

Csaknem két héten át tisztították egy 16. századi asztalterítőt a bécsi Szépművészeti Múzeum restaurátorai.

Kígyóméreg után kutattak, végül újrarajzolták a hüllők családfáját

freedigitalphotos.net/adamr

A gyíkok és a kígyók nagy csoportjainak egymáshoz való viszonyát rajzolták meg újra amerikai kutatók, akik az evolúciós családfán elhelyezték a kréta időszak gigantikus tengeri csúcsragadozóit, a dinoszauruszokkal együtt 65 millió éve kihalt moszaszauruszokat is.

A legjobb időjárásálló nép a grönlandi viking

A grönlandi vikingek évszázadokon át állták az időjárás viszontagságait a kis jégkorszak beköszönte után.

A gyerekbalzsamozó a kisfiát is mumifikálta, majd az asztalnál ültette - nézze meg!

http://www.mumiavilag.hu/

Arányi Lajos orvos torokgyíkban elhunyt kisfiának 150 éves múmiája kerül a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállításába a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár felajánlásában.

Néhány deciméteres lehetett a hétfő este megfigyelt meteorit

Feltehetően egy néhány deciméteres nagyságú meteorit megsemmisülését lehetett látni hétfő este Miskolc fölött.

Csődört kaptak a Csehországba telepített vadlovak

freedigitalphotos.net/dan

A lovakat egy Európai Unió által támogatott projekt keretében hozták Csehországba: a kezdeményezés célja, hogy visszahonosítsák a vadlovakat Csehországba és megmentsék a milovicei térség veszélyeztetett állat- és növényfajait.

Húsvét: ismét elővették Jézus sírját Jeruzsálemben

Hirdetői szerint egy geológiai vizsgálat megerősítette elméletüket arról, hogy Jézust Jeruzsálem melletti családi temetkezési helyén helyezték örök nyugalomra, együtt állítólagos feleségével és fiával.

Ha nem kondenzcsíkok azok, akkor mi történik az égen Skóciától nyugatra?!

Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldal

Két év után újraindították a nagy hadronütköztetőt

A mintegy két évig tartó leállás után vasárnap újraindították az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC), amelynek jelentősen megnövelt teljesítményétől a Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizikában.

Újabb két óegyiptomi sírhelyre bukkantak a régészek

http://luxortimesmagazine.blogspot.hu/

A két sírhely az egyiptomi óbirodalom idejéből származik, és a körülbelül Kr.e. 2240 és 2150 között uralkodó II. Pepi fáraó két papjának végső nyughelyeként szolgált.

Csillag születését kapták lencsevégre a "valós időben"

A Földtől 4200 fényévnyire lévő W75N(B)-VLA2 jelű csillagról, amely 300-szor fényesebb, mint a Nap, 1996-ban készítettek felvételeket, majd 2014-ben ismét lefotózták.

Öt és fél perc alatt képes megváltoztatni alakját egy béka

www.sci-news.com

Ismeretes, hogy egyes hüllők, köztük a kaméleonok képesek megváltoztatni bőrük színét, de ilyen nagyfokú bőrszövet-átalakulást eddig még sosem figyeltek meg. Pláne nem gerinceseknél. Videóval!

Hallotta már az egerek énekét?

Változatosan dalolva udvarolnak a nőstényeknek a hím egerek.

Hazatért az egyik jeladós fehér gólyánk

freedigitalphotos.net/adamr

Veca március 30-án már megérkezett Magyarországra, de az elmúlt napok szeles, viharos időjárása megállította a vonulásban.

Második világháborús katonák holttestét találták meg egy csendes-óceáni szigeten

A második világháborúban harcolt katonák földi maradványait találták meg a csendes-óceáni szigetállam, Palau egy nemrégiben újra felnyitott barlangjában.

100 millió éves mianmari borostyán őrzi a rovarok ritka példányának legkorábbi bizonyítékát

Bo Wang

Megtalálták az egyetlen, a mezozoikumból származó, ismert felnőtt nősténypajzstetű-kövületet.

Az egyiptomi kivonulás utáni tárgyakat találtak Dél-Izraelben

Több mint 3000 éves, a Kánaán fölötti egyiptomi uralom idejéből és az egyiptomi kivonulástól az első jeruzsálemi szentély koráig tartó időszakból származó műkincseket találtak a Negev-sivatag egy barlangjában.

Eszik-e a hangyák a gyorskaját?

freedigitalphotos.net/adamr

A New York-i hangyák étrendjét térképezték fel izotópvizsgálatokkal.

Veszélyben az Altamira-barlang sziklarajzai

Spanyol tudósok nyílt levélben hívták fel a figyelmet arra, hogy az emberek jelenlétéből eredő hőmérséklet-emelkedés, magasabb páratartalom milyen veszélyes a híres Altamira-barlang páratlan értékű őskori sziklarajzaira.

A Dunántúl lehetett az újkőkori földművesek "sztrádája"

freedigitalphotos.net/jscreationzs

Magyar archeogenetikusok és régészek megtalálták a hiányzó genetikai láncszemet a földművesség közép-európai elterjedésében. Genetikai vizsgálataik azt mutatták, hogy nem kultúraátadás, hanem valódi népvándorlás zajlott a mai Nyugat-Magyarországon át.

Kínába érkezett a Solar Impulse 2

Eddigi legnehezebb szakaszát teljesítette hétfőn világkörüli útján a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely Mianmarból a délnyugat-kínai Csonkingba érkezett.

Újszülött törpevíziló a Nyíregyházi Állatparkban

MTI/Balázs Attila

Broutille, a tizenhat éves anyaállat nagyon gondosan, naponta négy-öt alkalommal szoptatja kicsinyét, aki 2-4 hónapos korában kezd majd el fogyasztani a szilárd táplálékot, ami szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből áll.

Kihűlés okozhatta a rejtélyes hüllő halálát

Holtan találtak a görögországi Kréta szigetén egy rejtélyes krokodilt, amelynek eddig még a léte sem volt teljesen bizonyított.

"A tökéletesen elégedett ember szájában sör van" - áll a többezer éves feliraton

freedigitalphotos.net/adamr

A régészeti hatóság szerint a leletek arra utalnak, hogy a kora bronzkorban, i. e. 3500-3000 körül egyiptomiak éltek a város déli részén, akik a feltárás tanúsága szerint 17 veremben tárolták mezőgazdasági termékeiket.

Egy egész kínai falu könyörög a holland kormányfőnek a Buddha-szoborért

Egy CT-vizsgálat során a szakemberek megállapították: a szobrot egy harmincas éveinek második felében járó kínai szerzetes mumifikálódott teste köré alkották. A kínaiak pedig nyomozni kezdtek...

Új üstököst fedeztek fel lengyel amatőr csillagászok

www.wykop.pl

Új üstököst fedeztek fel lengyel amatőr csillagászok a Naprendszerben, a C/2015 F2 - Polonia elnevezésű égitest a negyedik olyan üstökös a második világháború óta, amelyet lengyelek észleltek a Földről végzett megfigyelések során.

Két újabb műholdat lőttek fel az EU navigációs rendszeréhez

A Galileo-rendszerben ezzel együtt már 8 műhold kering Föld körüli pályán, de csak jövőre éri el az üzemképességet, két további szatellit felbocsátásával.

Hatalmas kutatóballont küldött a Föld megkerülésére a NASA

Fotó: NASA

Hatalmas kutatóballont küldött az atmoszférába a NASA Új-Zélandon. A héliummal töltött léggömbnek 33 kilométeres magasságban kell a Földet megkerülnie.

Csatlakozott a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshoz

A Szojuz-TMA-16M típusú űrhajó automatikus üzemmódban dokkolt a Poiszk (Kutatás) orosz modulhoz.

Új űrállomás épül

freedigitalphotos.net/porbital

Egy új űrbázis közös építéséről állapodtak meg szombaton Bajkonurban az orosz és az amerikai űrkutatási hivatal vezetői, de megegyeztek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) működési idejének négy évre, 2024-ig történő meghosszabbításáról is.

Mesterséges odúkkal és fészekanyaggal segíthetnénk a madarak költését

Áprilisban kezdődik Magyarországon a madárvilág többségének költési időszaka, a kisebb méretű, zömével énekesmadarak ilyenkor két-három fészekaljat is felnevelnek.

Késik a nagy hadronütköztető újraindítása

Wikipédia/MaGIc2IaNTern

Egy apró üzemzavar néhány nappal vagy akár hetekkel is késleltetheti az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) e hétre tervezett újraindítását.

1400 éves lámpást "talált" egy tarajos sül

Szokatlan körülmények között bukkantak egy 1400 éves lámpásra izraeli régészek: egy tarajos sül ásta ki az értékes leletet az ország közepén lévő Hurvat Sziv római-kora bizánci lelőhelyen.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.