Csúcstechnológiás Föld-figyelő műholdat küldtek az űrbe

A magyarul "magas pontszám" jelentésű Kaofen-2 műhold a Kína északi részén található tajjüani központból indulva kezdte meg misszióját.

16 éve ha látott ilyet, idén le ne maradjon!

Néhány nappal az után, hogy a Vénusz és a Jupiter elhaladt egymás mellett, a már távolodó duóhoz csatlakozik Holdunk is. Érdemes korán kelni, de melyik nap?

Ősi maja városokat fedeztek fel - szlovének

Egy szlovén expedíció két ősi maja város maradványaira bukkant Mexikó dél-keleti részén.

Dunavölgyi és baltikumi génmegőrzők együttműködése

A Baltikumra is kiterjeszti állattenyésztési génmegőrző munkáját a Dunavölgyi Állatfajták Génmegőrző Nemzetközi Egyesülete.

hirdetés

Ha lemaradt az univerzum egyik legritkább és legszorosabb találkozójáról, itt megnézheti

2014. augusztus 18-án hajnalban a két legfényesebb bolygó, a Jupiter és a Vénusz párosát figyelhették meg a korán kelők. Ritkán csinálnak ilyet egyébként.

A Higgs-bozon a világegyetem ősrobbanás utáni tágulását is magyarázhatja

freedigitalphotos.net/photouten

Túlélte a kozmikus kataklizmát a most felfedezett "Zombicsillag"

Egy szupernóva-robbanás túlélőjét, fehér törpe maradványait fedezhették fel a Hubble űrteleszkóp segítségével 110 millió fényévnyire a Földtől.

Rossini rosszul tudta: a szarka nem tolvaj!

Fotó: freedigitalphotos.net/BJWOK

Az értelmező szótárakban is szarkaként emlegetik azokat, akik ellopnak apróbb dolgokat. Az európai folklórban ismert hiedelemmel szemben azonban a szarkák nem is lopnak csecsebecséket, sőt, valójában tartanak a fényes tárgyaktól.

Szedjen gombát - környezettudatosan

Az idei nyár mostanáig bőséges csapadékkal szolgált - akár már őszi gombafajokkal és rekord méretű példányokkal is találkozhatunk. Tudja, hogy vannak a gombaszedésnek természetvédelmi vonatkozásai is?

Okosszemüveg segíthet a bénulásban szenvedőkön

MTI Fotó: Balaton József

Az agyi bénulásban szenvedő, kezüket mozgatni képtelen betegeknek fejlesztettek ki magyar doktoranduszok egy speciális szemüveggel vezérelt okostelefon-tartót.

Parancsra alakzatot öltő minirobotraj - videóval!

Az egyforma kis gépek mindegyike képet kap a kívánt alakzatról, ezután a megvalósításban együttműködnek egymással. Ez akár 12 órán át is eltarthat.

Korábban kezdődött a "múmialáz", mint gondolták

Wikipedia mummies

Az ókori egyiptomiak több mint hatezer éve, a feltételezettnél másfél évezreddel korábban kezdték mumifikálni halottaikat, hogy megóvják földi maradványaikat a túlvilági létre.

Német újságíró könyve magyarul a határnyitásról

Bemutatták Joachim Jauer Urbi et Gorbi című, a határnyitásról és az 1989-es közép-európai eseményekről szóló könyvének magyar kiadását pénteken Budapesten, a Befogadás napja rendezvénysorozat részeként.

Izzadságból termel energiát a tetoválásszerű bioelem

freedigitalphotos.net/stockimages

Hamarosan képes lehet digitális órákat, okostelefonokat és más készülékeket is üzemeltetni.

Egyre inkább az ember felelős a gleccserek zsugorodásáért

Az elmúlt 160 évben a gleccserek tömegvesztésének 25-35 százaléka emberi tevékenység környezetkárosító hatásának számlája írható.

Ők tényleg robotolnak: robotétterem nyílt robotpincérrel, robotszakáccsal

Fotó: YouTube/deep black

Főznek és felszolgálnak - a teljes személyzetet robotok adják egy étteremben Kínában, ahol egyre szaporodik a hasonló helyek száma.

Sokkoló világháborús emberkísérletek

Élő embereken végeztek biológiai és vegyi kísérleteket a japánok a világháború alatt Kínában, hogy tömegpusztító fegyvereket fejlesszenek.

Japán bordélyházak Sanghajban, a második világháborúban

freedigitalphotos.net/anankkml

Több mint másfélszáz bordélyházat üzemeltetett Sanghajban a második világháború alatt a japán hadsereg, melyekben kínai nőket kényszerítettek prostitúcióra.

Új komplex digitális szövettani mikroszkópot fejlesztett egy magyar cég

A jelenlegi fluoreszcens mikroszkópoknál jobb felbontású, a feladatokat gyorsabban, pontosabban elvégző komplex fluoreszcens digitális szövettani mikroszkópot fejlesztett a 3D Histech Kft.

Robotok segítségével barangolhatjuk be a Tate múzeumot esténként

Wikipedia tate

A különleges projekt célja, hogy egy új tapasztalatot nyújtson az érdeklődőknek és lehetővé tegye a múzeum zárás utáni megtekintését.

Ezerháromszáz éves relikviát követelnek vissza a kínaiak Japántól

A 700-as évek elejéről származó, japánok által eltulajdonított kősztélét követel vissza Japántól egy kínai csoport.

A Holdon járt férfi is elköszönt Robin Williams-től

Fotó: NASA videoscreenshot

Buzz Aldrin, a második ember, aki a Holdra lépett, aztán tudja, mi az az öngyilkosság. Ön is meglepődik.

Viselhető számítástechnikával a Parkison-kór ellen

Big data elemzési technológiát és a viselhető számítástechnika adta lehetőségeket aknázza ki Michael J. Fox alapítványának és az Intel együttműködése.

Génterápiával a szívelégtelenség ellen

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

A világon először kezelnek génterápiával az Imperial College London tudósai olyan szívelégtelenségben szenvedő betegeket, akiknek életbemaradását mechanikus keringéstámogató eszközök segítik.

Az aszpirin vegyülete már 1300 éve is gyógyított

Fűzfakéregből kivont szalicilsav maradványait fedezték fel a Colorado-államban előkerült 1300 éves edénytöredéken - a 7. századi lelet a legkorábbi bizonyíték arra, hogy Észak-Amerika őslakossága gyógyászati célból alkalmazta a modernkori aszpirin "előfutárának" is tekinthető vegyületet.

Kiállítanák a strandon talált kétfejű delfint

Egy török egyetem kiállítaná a kétfejű delfint, amelyet hírek szerint Törökország nyugati partjainál, Izmir város közelében egy strandon talált egy nyaraló tornatanár.

Magyar fiatalok a londoni nemzetközi tudományos diákfórumon

Két magyar fiatal is részt vehetett a Londonban megrendezett nemzetközi tudományos diákfórumon.

Végre megvan a jövő processzorainak alapanyaga

Wikipedia quantumcomputer

Minden eddiginél tisztább speciális szilíciumot sikerült előállítani - az angolul "silicon-28" névre hallgató anyag nélkülözhetetlen a kvantumszámítógépek fejlesztéséhez.

14 nanométeren az Intel processzorai

Szinte már hihetetlen, milyen mértékben miniatürizálták a processzorokat az Intelnél. Magas teljesítmény alacsony energiafelhasználással - a részletekért kattintson!

Mérnökhallgatók versenyautói a Formula Student Hungaryn

Tizenöt ország autóiparimérnök-hallgatói saját fejlesztésű és építésű versenyautókkal szállnak ringbe a Formula Student Hungaryn augusztus 21. és 24. között a győr-gönyűi kikötőben.

Szuperszemet fejlesztenek Hongkongban

Fotó: freedigitalphotos.net/creationzs

Az emberi szemnél is pontosabb arcfelismerésre képes rendszert fejlesztettek ki hongkongi tudósok.

Évente hetven gyermeket mentenek meg a vakságtól a SOTE orvosai

Egyedülálló módon végzik a koraszülöttek szemészeti szűrését a Semmelweis Egyetem (SE) Szemészeti Klinikája és a Peter Cerny Alapítvány közös, Csecsemő-Szem-Mentő Programjának keretében.

A zenetanulás javíthat a nyelvi és olvasási készségeken

Fotó: freedigitalphotos.net/ artemisphoto

A zene- vagy énektanulás javíthat a hátrányos helyzetű gyermekek nyelvi és olvasási készségén egy amerikai kutatás szerint.

Hamarabb ettünk madarat, mint hittük

Sült szirti galambot is ettek a neandervölgyi emberek 67 ezer évvel ezelőtt, vagyis a madarak jóval hamarabb váltak az emberi étrend részévé, mint azt a tudósok gondolták.

Eladó az egykori jugoszláv börtönsziget

Fotó: Wikipédia

Mintegy száz ingatlant értékesítene vagy adna bérbe a horvát állam a közeljövőben, közöttük az egykori jugoszláv börtönszigetet, Goli otokot is.

Még idén visszatérő holdszondát indít Kína

A szonda vasárnap késő éjjel érkezett a Szecsuan tartománybeli Hszicsang városába, ahonnan még az év vége előtt felbocsátják.

A németek fele nem tudja, mikor épült a berlini fal

Fotó: Wikipédia

A legkevésbé tájékozottak a fiatalok, a 30 év alattiak csupán 32 százaléka válaszolt helyesen a kérdésre, a leginkább tájékozott pedig a 60 év feletti nemzedék, körükben 61 százalékos volt a helyesen válaszolók aránya.

Kecskeméten mutatták be a világ első vízházát

MTI Fotó: Újvári Sándor

A világ első vízházát Kecskeméten mutatták be a szakmai érdeklődőknek, az újszerű ház Gutai Mátyás építészmérnök találmányán alapul.

Veszélyeztetett fajok élőhelyeit védik a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

Egyes növényfajok, a löszgyepek cserjésedése, vízhiány és a mezőgazdaságban használt vegyszerek is veszélyeztethetik a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) fajmegőrzési programjában szereplő, fokozottan védett növény- és állatfajokat.

Szeptemberben ismét lesz Kutatók éjszakája

Fotó: kutatokejszakaja.hu

Kísérletek, lézershow és csillagparty is várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján, amelyet szeptember 26-án rendeznek országszerte az oktatási intézményekben és kutatóintézetekben.

Ebola: nemzetközi egészségügyi vészhelyzet - közel a megoldás?

A bécsi Agrártudományi Egyetem kutatói is részt vettek a kísérleti Ebola-gyógyszer, a ZMapp kifejlesztésében, amely a hírek szerint javított két, Ebola-vírussal megfertőződött amerikai állampolgár állapotán.

Szeptemberben ismét lesz Kutatók éjszakája

Wikipedia Kutatók éjszakája

Kísérletek, lézershow és csillagparty is várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján, amelyet szeptember 26-án rendeznek országszerte az oktatási intézményekben és kutatóintézetekben.

Árpád-kori leletekre bukkantak

Mintegy száz emberi maradványt, ezüst és bronz ékszereket, valamint két érmét is találtak a régészek az Abasáron feltárt Árpád-kori temetőben folytatott ásatáson.

Magát rakja össze az origami ihlette új robot, majd elindul - videóval!

Magát rakja össze a papírhajtogatás ősi japán művészete, az origami ihlette új robot, amelyet amerikai tudósok fejlesztettek. Amikor kész, magától járni is kezd.

Milyen végzetes betegséget kaphatunk az állatoktól?

Fotó: freedigitalphotos.net/domdeen

Mindig is léteztek állatról emberre átterjedő kórokozók, például: majomhimlő, SARS, HIV (Aids), ebola, pestis.

Meglepő felfedezések Iharkúton

Hetek óta végeznek ásatásokat Iharkúton kutatók. A csapat több jelentős felfedezést is tett már és ki tudja mi rejtőzik még a föld alatt.

Augustus villájának eddig nem látott részét is megnyitják Rómában

Wikipedia forum romanum

A villa eddig nem látott termeit is megnyitják a római császár halálának 2000. évfordulóján, amelyről rendkívüli régészeti meglepetésekkel, kiállításokkal és konferenciával emlékeznek meg Rómában.

Őslénytani leletek 3D-s térképe készül az iharkúti ásatások nyomán

Őslénytani leletek három dimenziós térképét készíti az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportja az iharkúti ásatások nyomán, amelynek segítségével a paleontológusok arra keresik a választ, hogy miért halmozódtak fel a 85 millió éves fosszíliák ilyen nagy számban egy viszonylag kis területen.

Kína saját keresztény hittudományt alakít ki

freedigitalphotos.net/africa

A kínai típusú szocializmussal és nemzeti értékekkel összeegyeztethető keresztény hittudományt alakít ki Kína.

Csíkos csapat érkezett Szegedre

Egy idősebb kancából és két egy év körüli csikóból álló Böhm-zebracsapat (Equus quagga boehmi) érkezett a Szegedi Vadasparkba, az afrikai patásokat a karanténidőszak letelte után már a látogatók is megfigyelhetik a zsiráfház erkélyéről.

Látványos hattyúgyűrűzés a Balatonon

Wikipedia hattyú

Látványos hattyúgyűrűzési road showra hívja az érdeklődőket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület augusztus 14-én és 15-én a Balaton hét helyszínén.

Csehországi ajándékantilopokat öltek le a Dél-Afrikai Köztársaságban

Nyolc, Csehországból származó antilopot pusztítottak el a Dél-Afrikai Köztársaságban, mert állítólag nem voltak rendben az irataik. A prágai állatkert antilopjait megegyezés alapján ajándékként szállították a johannesburgi állatkertbe.

Mégis mekkora ez a Csurjumov-Geraszimenko üstökös?

ESA - European Space Agency

Tíz évig, öt hónapig és négy napig tartó utazás, 6,4 milliárd kilométer megtétele és a Nap ötszöri megközelítése után a Rosetta elérte a Csurjumov-Geraszimenko üstököst. Az izgalmak pedig csak most kezdődnek...

Ön tudja, hogy milyen hatással van a hő az élelmiszerekre?

A magyar lakosság 65 százaléka nem tudja, milyen hatással van a fény és a hő az élelmiszerekre, így a csomagolás fényvédelme is másodlagos számukra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.