A csimpánzoknak sem mindegy, milyen ágyban alszanak

Freedigitalphotos Meawpong3405

Az emberszabásúak a rendelkezésükre álló fafajok közül a legstabilabb, legszilárdabb anyagút választják ki éjszakai fészkük elkészítéséhez.

A cápák élő kövületek?

Eddig azt hitték, hogy az elmúlt több mint negyedmilliárd év alatt nem sokat változtak a tengerek csúcsragadozói. Itt az ideje újragondolni a dolgokat!

Rendkívüli régészeti felfedezés Olaszországban

Pompejinél kétszer nagyobb város állt az ókori Róma tengerpartján.

Új csörgőkígyófajt fedeztek fel a Mount Everesten

Új, barnás színű csörgőkígyófajt fedeztek fel a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten kínai tudósok, akik a magaslat élővilágának legátfogóbb tudományos vizsgálatát végezték el az 1970-es évek óta.

hirdetés

Fehér tigris hármas ikrek születtek

Bemutatta legfiatalabb fehér tigriseit Buenos Aires állatkertje szerdán: a három hónapja született hármas ikrek egyikén szinte csíkok sem látszanak.

A madarak megtanulják, melyik anyag hasznosabb a fészekrakáshoz

freedigitalphotos renjith krishnan

A fészek építése sokkal összetettebb, tanulásra épülő folyamat.

A kínai Nagy Fal egy újabb szakaszára bukkantak

freedigitalphotos.net/M-pics

A kínai Nagy Fal több mint 2400 éves, összesen 20 méteres szakaszát fedezték fel régészek az északnyugat-kínai Ninghszia-Huj autonóm területen.

Mesterségesen lesz kicsinye a párzásra lusta óriáspanda-párnak

Miután sikertelenül vártak arra, hogy az edinburghi állatkert két óriáspandája, a nőstény Tien Tien és a hím Jang Kuang magától lásson neki a párzáshoz, gondozóik eldöntötték, mesterséges megtermékenyítéssel oldják meg az utódkérdést.

A múzeumlátogatók is megnézhetik a héttonnás csontváz kicsomagolását

A washingtoni Smithsonian Természettörténeti Múzeum látogatói megfigyelhetik annak a héttonás Tyrannosaurus rex csontváznak a kicsomagolását, amely kedden érkezett meg a washingtoni intézménybe a montanai Sziklás-hegység múzeumából.

A kéz vénái segítségével fizethetnek egy svéd város vásárlói

Szkenner elé tartva már puszta kezükkel is fizethetnek a svéd Lund város vásárlói egy új technológia révén, a fizetés majdnem úgy történik, mintha kártyával végeznénk, csak épp üres kézzel.

Haldokló társát gondozta egy vadon élő majom

Fotó: freedigitalphotos.net/Praisaeng

Vadon élő hím majmot figyeltek meg és filmeztek le, miközben haldokló társát gondozta.

Még mindig nem indulhatott el a Dragon teherűrhajó

A SpaceX Twitterre feltett üzenete szerint a közép-európai idő szerint hétfőn 22 óra 58 percre tervezett, de meghiúsult startot péntekre ütemezték át a floridai Cape Canaveral űrrepülőtéren.

ENSZ: megfizethető a védekezés a klímaváltozás ellen

A gazdasági növekedés ütemét csupán 0,06 százalékkal csökkentik az éghajlatváltozás feltartóztatásához szükséges beruházások.

11 méteres, 7 tonnás T.Rex tart Washington felé

Fotó: YouTube.com

Rendőrségi kísérettel szállítják a washingtoni Smithsonian Intézetbe annak a Tyrannosaurus rexnek a ritka és szinte teljesen ép csontvázát, amely mintegy 65 millió évvel ezelőtt élhetett a Sziklás-hegységben.

Csak űrsétával javítható ki a külső számítógép hibája

Komoly számítógéphiba keletkezett a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), a javításhoz az amerikai űrügynökség (NASA) bejelentése szerint űrsétára lesz szükség.

Pest és Buda Mátyás király korában

freedigitalphotos.net/cescassawin

A Hunyadi Mátyás korabeli Budát és Pestet mutatja be a KönyvTÁRlat április 17-én az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.

Önműködő autók és hobbiűrkutatás hazánkban

A BME fejlesztőcsapata bemutatja azt a teljesen elektromos hajtású autóját, amely három és fél másodperc alatt éri el az óránkénti száz kilométeres sebességet, így a lóerő/tömeg aránya a Forma-1-es versenyautókéval vetekszik.

Két kilométeren át követte a kutya a helyi vonatot

Freedigitalphotos/Michal Marcol

Majdnem két kilométeres folyamatos sprint után Harlem megállónál tudták csak a közlekedési hatóság rendőrei a hároméves kutyát lecsalogatni a sínekről.

Több száz éves elefántmadár-tojást árvereztek

Több mint százszor akkora, mint egy átlagos tyúktojás.

Áprilisi tréfa a pápai békegalambokra vigyázó ölyv sztorija

Megkésett áprilisi tréfa volt egy katolikus hetilap azon híre, miszerint a Vatikán egy speciálisan idomított ölyvet alkalmaz a Szent Péter térről felröptetett békegalambok védelmére a sirályok és a varjúfélék támadásától.

A világ legnagyobb akváriuma

Elképesztő méreteiről vált híressé Kína legújabb óceánparkja, amely a hivatalos visszaigazolások szerint több világrekordot is megdöntött.

Harci repülőkhöz hasonlóan manővereznek a gyümölcslegyek

freedigitalphotos.net/SweetCrisis

A harci repülőkhöz hasonlóan manővereznek, változtatnak hirtelen irányt repülés közben a gyümölcslegyek, ha ragadozó üldözi őket.

Jóváhagyta űrhajó építését aszteroidamissziójához a NASA

Jóváhagyta űrhajó építését a 2016-ban induló, aszteroidát feltérképező Osiris Rex misszióhoz az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (NASA).

Sikerült jeladót ültetni egy hatalmas fehércápába

Az 1,6 tonnás kifejlett nőstény fehércápát, amely teljes hosszúságában eléri az 5,3 métert, lazaccsalival tudták becserkészni március végén.

Egy Naprendszeren kívüli bolygó körül keringhet az "exohold"

"Nem lesz több alkalmunk, hogy az exoholdnak tűnő objektumot megfigyeljük, feltehető azonban, hogy több meglepő felfedezés vár még ránk".

Titanic: nem volt olyan sok jéghegy...

A luxus óceánjáró elsüllyedését magyarázó egyik legszilárdabb elméletet döntötte meg a kutatás.

Kiránduláson találta, szenzáció lett belőle

Kiránduló amerikai kislány bukkant a leletre évekkel ezelőtt, egy múzeumnak adta, most pedig a tudósok új fajként azonosították.

Még élőben látták a dinoszauruszokat, most kipusztulhatnak

Wikipedia tuatara

Bizarr hatása van a klímaváltozásnak az őskori dinoszauruszokkal együtt menetelő, mindmáig fennmaradt gyíkfajra.

Megfigyelik a lépfenés húsból evő állatokat

Két oroszlán, két leopárd és egy tigris rovancson.

Már 277 orrszarvút öltek meg idén Dél-Afrikában

Wikipedia rhinoceros

A korábbi évhez képest így egyharmaddal nőtt az ebben az időszakban megölt állatok száma.

Orosz teherűrhajó érkezett az ISS-re

freedigitalphotos.net/porbital

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) érkezett csütörtökön egy orosz teherűrhajó, amely vizet, élelmiszert, üzemanyagot és egyéb felszereléseket szállított az állomáson dolgozó űrhajósoknak.

Új izraeli kémműhold az űrben

Izrael "Ofek 10", vagyis "Horizont 10" néven új kémműholdat bocsátott fel a világűrbe.

Földkörüli útra képes napelemes repülőgép

Bemutatták a világ első napelemes repülőgépének új prototípusát, amely már képes akár "a végtelenségig" a levegőben maradni, vagyis leszállás nélkül átkelni az óceánok fölött is.

Megváltoztatja az erősebbik nem hangját a felmelegedés

A Föld felmelegedése miatt a karibi térségben élő hím békák kénytelenek magasabb hangon brekegni.

Félmilliárd éves a legősibb szív- és érrendszer

A legősibb szív- és érrendszert fedezték fel egy 520 millió éves, rákszerű lény kövületében.

Kanári-szigetek: mint kicsiny hajók az Atlanti-óceánban

Ismét egy Kanári-szigetekről készült felvételt választották az amerikai űrkutatási hivatal internetes szavazásán az év műholdfotójának.

A szén-dioxid-kibocsátás "fizetőssé tételét" javasolja egy svéd kutató

freedigitalphotos.net

A szén-dioxid-kibocsátás fizetőssé tételét javasolja Thomas Sterner svéd kutató, aki jelenleg az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) új jelentésén dolgozik.

Műholdak és szenzorok védelmezik Pompejit

A legfejlettebb technológiát fogják felhasználni a pompeji ásatások védelmére az olasz kulturális tárca és a Finmeccanica csoport között kötött megállapodás értemében.

Ötezer éves ciprust klónoztak kínai tudósok

Ötezer éves ciprusfát klónoztak kínai tudósok, akik tudományos eredmény mellett ezzel a lassan pusztuló ősi fa genetikai anyagának megőrzésére törekedtek.

Jobban mérhető a szállópor koncentrációja - magyar találmány

A szállópor koncentrációjának mérésére dolgoztak ki új, azonnali eredményeket nyújtó módszert a Szegedi Tudományegyetem fizikusai, az eljárás célzottabb korlátozások elrendelését teszi lehetővé.

DNS-teszt igazolta Frau Hitler zsidó származását

Adolf Hitler feleségének zsidó származásáról árulkodik egy DNS-teszt, amelyet Eva Braunnak tulajdonított hajszálak vizsgálatával végeztek egy brit tudományos-ismeretterjesztő tévéműsor szakértői.

Egyre inkább ránk vannak utalva a fecskék

Útra keltek Afrikából az első fecskerajok, amelyek április második felétől érkeznek majd haza, itthoni költésükhöz a feltételek megteremtése mindinkább emberi gondoskodást is igényel.

Az ember, aki háromszor nyerte meg a lottót

crop/resize

Pontosabban akkora szerencséje volt, mintha ez megtörtént volna vele: ejtőernyőzés közben filmezett le egy mellette elhúzó meteoritot. Videónk is van!

Drasztikus lépéssel az invazív fajok ellen

A japánok nem szőröznek: az ország a tavak lecsapolásával küzd az idegen víziállatok ellen.

Még nagyobb a galaxisrekorder, mint hittük!

http://en.wikipedia.org/wiki/File:ACT-CL_J0102%E2%88%924915.jpg

Már eddig is felfoghatatlan paraméterekkel bírt az El Gordo, de most kiderült, hogy még ennél is nagyobb. A legmasszívabb, a legforróbb, a legek legje - egy kattintásra!

Sok a rizs(a): hamarabb ért ide Kínából, mint gondoltuk

A korábban gondoltnál mintegy kétezer évvel korábban, már ötezer évvel ezelőtt terjedtek a Kínából és Délnyugat-Ázsiából származó gabonafélék a selyemút mentén.

Ezerötszáz éves kolostor maradványaira bukkantak

crop/resize

Egy bizánci korból származó 1500 éves kolostor maradványaira, köztük teljesen ép mozaikpadlóra bukkantak régészek Izraeli déli részén.

Illegálisan termesztett génmódosított növényeket Kína

Kína legdélibb tartományában Hajnan szigetén hónapokig elhallgatták, hogy illegális kísérleti parcellákon genetikailag módosított kukoricát és gyapotot találtak, illetve gyűjtöttek be.

Kiderült, honnan származnak az oroszlánok

ma.hu :)

DNS-vizsgálattal derítette ki a mai és a valaha élt oroszlánok eredetét és evolúciójának történetét kutatók egy nemzetközi csoportja. A közös ős mintegy 124 ezer évvel ezelőtt élt.

Új pillangófajokat fedeztek fel az olasz Dolomitokban

freedigitalphotos.net

Új pillangófajokat fedeztek fel az olasz Dolomitokban a bolzanói Dél-Tiroli Természettudományi Múzeum tudósai.

Egész óceánt rejthet a Szaturnusz kicsiny holdja

Getty

Egész óceánnyi vizet rejthet a Szaturnusz holdja, az Enceladus; úgy tűnik, erre bizonyítékokat találtak amerikai csillagászok.

Útnak indult a Copernicus program zászlóshajója - videó

A kilövés helye Francia-Guyana volt, a repülés a 699 kilométeres végső magasságba 23 percig tartott. Az út végén jelzés erősítette meg, hogy a műhold elvált a hordozórakétától.

Űrszeméttől féltik az űrállomást - módosították a keringési pályáját

22.42 perckor 3 perc 40 másodpercre beindították a Progressz űrhajó és a Zvezda modul hajtóműveit, és mintegy 0,8 kilométerrel megnövelték az ISS repülési magasságát.

Réti fülesbaglyok ezrei a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Réti fülesbaglyok ezrei érkeztek a Körös-Maros Nemzeti Park nagyobb pusztafoltjaira. A jelenleg fészket rakó, nappal is repülő kistestű madarak páratlan természeti élményt nyújtanak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.