Celebek helyett: főszerepben a Jupiter, a Vénusz és a Hold

freedigitalphotos.net/adamr

A mostani csillagászat napjának különös aktualitást ad, hogy egyben a Hubble űrtávcső felbocsátásának 25. évfordulóját is most ünnepli az emberiség.

Drónokkal vizsgálják a dinoszaurusz-lábnyomokat

Dinoszaurusz-lábnyomokat vizsgálnak drónok segítségével a Queenslandi Egyetem paleontológusai, egy hároméves projekt keretében térképezik fel az őshüllők egykori élőhelyeit Nyugat-Ausztrália szövetségi állam északi részén.

Magyar tudósokat választott tagjává az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia

Berend T. Iván történész-közgazdászt, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét és Babai László matematikust, az MTA rendes tagját választotta tagjává az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia (American Academy of Arts and Sciences).

Szolgálatba állhat Kína legfejlettebb tengeri kutatóhajója

A Kohszüe csaknem 100 méter (99,8) hosszú, legszélesebb vonalán 17,8 méter a távolság, és egyszerre 15 ezer tengeri mérföld (27 780 kilométer) megtételére képes.

hirdetés

Októberben kerülhet forgalomba a világ első maláriaellenes oltóanyaga

freedigitalphotos/adamr

Azt követően engedélyezhetik az illetékes nemzetközi szervek a világ első maláriaellenes oltóanyagának széles körű alkalmazását Afrikában, hogy a klinikai próbák utolsó fázisa bebizonyította, a szer négy évre részleges védelmet nyújt gyermekeknek.

Szökevény galaxisokat fedeztek fel

11 olyan csillagvárost fedeztek fel, amelyek otthont adó galaxishalmazukból kilökődve örök magányosságra vannak ítélve.

Földrengésveszélyben él az Egyesült Államok lakosságának fele

USGS

Több mint 143 millió amerikai él földrengésveszélyes térségben 48 államban.

Huszonnégyezer milliárd dollár az óceánok értéke

A világ óceánjainak gazdasági értékét egy tanulmányban huszonnégyezer milliárd dollárra becsüli a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Történelmi repülőgép-különlegességek érkeznek Magyarországra

Fotó: Red Bull

Magyarországra érkezik a Red Bull világszerte kuriózumnak számító történelmi repülőgép gyűjteménye, köztük olyan ritkaságok, mint a B-25J Mitchell, a Chance Vought F4U-4 "Corsair", a Lockheed P-38 Lightning, és két Fairchild Dornier Alpha Jet.

14-16. századi magyar temetkezési helyet tártak föl a Drávaszögben

Csaknem háromszáz, több száz éves csontvázat őrző magyar temetkezőhelyet tártak fel a régészek Novi Ceminac és Kácsfalu (Jagodnjak) települések között a horvátországi Drávaszögben.

Meggyógyította az ebolával fertőzött majmokat egy új kísérleti készítmény

Forrás: Wikipedia

A kezelést kapó majmok egészségesek lettek a 28 napig tartó kísérletek végén, az a három fertőzött majom, amely pedig nem kapta meg a kísérleti szert, kilenc napon belül elpusztult.

Áttörés: a hatóanyagot speciális lézerfénnyel tudják "tetoválni" magyar kutatók

Jelentős áttörést hozhat az agykutatás különféle területein, hiszen egyetlen idegsejt egyetlen szinapszisának tartós gátlása vagy aktiválása is jelentősen hozzájárulhat a tanulási folyamatok és memória vizsgálatához.

Kihirdették a Design Terminál városfejlesztési pályázatának győzteseit

freedigitalphotos.net/khunaspix

Energiatermelő térburkolat, idősek közösségi aktiválását támogató projekt, valamint az akadálymentes városi közlekedést elősegítő program nyerte el a Design Terminál Smart City Lab Budapest elnevezésű, innovatív városfejlesztési ötletek megvalósítására kiírt pályázatát.

Most lesz vége a világnak? Humán embrió génjeit módosították Kínában!

Először módosították sikerrel humán embrió DNS-ét kínai tudósok. Nyugati biológusok komoly erkölcsi aggályaiknak adtak hangot emiatt.

Földi paradicsom - de megölik, aki a közelébe merészkedik!

Fotó: Survival International

Tipikus paradicsomi szigetnek tűnhet, néhány bennszülöttel - de még senki sem merészkedhetett a 60 ezer éves kultúra közelébe, mert aki megpróbálja, azt megölik a törzs tagjai.

A Stasi magyarországi működéséről írt könyvet Jobst Ágnes

A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatják be Jobst Ágnes történész új könyvét, amelyet egy eddig feltáratlan témáról, a keletnémet állambiztonság, a Stasi magyarországi működéséről írt.

Elmatuzsálemesedő németek - sok az időskorú

freedigitalphotos/worradmu

Németországnak már több mint 15 ezer 100 évesnél idősebb lakosa van, a születéskor várható élettartam pedig tovább emelkedett, a nők esetében megközelítette a 83 évet.

4600 éves királysírt tártak fel Egyiptomban

A temetkezés a III. dinasztia kevéssé ismert uralkodója, Haba fáraó végső nyughelye lehetett.

Dinótojásokat találtak az útfelújítás közben

Fotó: Twitter

Hogy a korábbi útépítés során hogyan kerülhette el a figyelmet, az rejtély, de a felújításkor váratlan leletre bukkantak a munkások Kína déli részén: 43 dinoszaurusz-tojás hevert a föld alatt.

Megnyílt a Tudományfesztivál a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében

Interaktív foglalkozásokkal, kísérletekkel és környezettudatos fejlesztések bemutatóival várja az érdeklődőket a szerdán megnyitott V. Tudományfesztivál a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, Budapesten.

Őshonos fákat telepítettek a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Facebook Hortobágyi Nemz. Park Igazgatóság

Befejeződött a természetes és természetszerű erdők és fás legelők természetvédelmi kezelése, kialakítása elnevezésű projekt, amelyet több mint 250 millió forint európai uniós és hazai társfinanszírozásból valósítottak meg az elmúlt két és fél évben.

Megérkezett második kínai állomására a Solar Impulse 2

Tizenhét és fél óra repülés után megérkezett kedden második és egyben utolsó kínai állomására, Nankingba a világkörüli úton lévő napelemes svájci repülőgép, a Solar Impulse 2.

Egy ősi tengeri ragadozó tökéletes állkapocskövületére bukkant egy ausztrál gazda

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Egy több mint 100 millió éve élt őshüllő másfél méteres tökéletes állkapocskövületére bukkant földjén egy ausztrál gazda. A fosszília az egyik legteljesebb ilyen maradványa a Kronosaurus queenslandicus nevű tengeri ragadozónak.

Még mindig ízletes a világ legöregebb pezsgője

Megkóstolták és elemzésnek vetették alá szakemberek azokat a 170-es éves pezsgőket, amelyekre egy Finnország partjainál elsüllyedt hajón bukkantak néhány éve. A Veuve Cliqout cég által gyártott nedűt összevetették napjaink hasonló készítményeivel, és igen ízletesnek találták.

A taoizmus történetének fontos palotatemplomát tárták fel Kínában

Gisling, Wikipedia.org

Kínai régészek feltárták a taoizmus történetének egy különösen fontos helyszínét, a Csianghszi tartományi Lungho-hegy rejtette Nagy Sangcsing palota néven ismert templomot, amelynek maradványait 1930-ban tűz pusztította el.

A Hubble űrtávcső negyedszázados évfordulóját ünneplik Bakonybélben

Hogy mi lesz látható a közel 8 négyzetméteres, a Hubble távcső által készített fotón, az a megnyitóra tartogatott meglepetés.

A neandervölgyi azért halt ki, mert elment a tűz mellett

livescience.com

A neandervölgyi emberek azért halhattak ki, mert nem ismerték fel a tűz jelentőségét, ellentétben a modern emberrel.

Ismét úton a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép

Újra felszállt a világkörüli úton lévő Solar Impulse 2 elnevezésű napelemes svájci repülőgép, hogy Csungkingból indulva csaknem 11 ezer 200 kilométer megtétele után, legkevesebb 16 óra repülést követően a kelet-kínai Nankingban landoljon.

Út az okos egészségügy felé - itt a teljes program!

A technológiai fejlődés óriási hatással van az egészségügyre és az ágazat minden szereplőjének fel kell készülnie a változásokra.

Megtalálták az ókori Memphisz "fehér falait"

freedigitalphotos/m_bartosch

Az óegyiptomi főváros, Memphisz városfalának maradványait tárták fel Kairótól 20 kilométerre délre orosz régészek.

Elárverezték a Scott kapitány expedícióján készült fotók negatívjait

Harmincezer fontért (12,5 millió forint) keltek el Scott kapitány Déli-sarkra szervezett Terra Nova expedíciójának eddig sehol be nem mutatott negatívjai egy brit aukción.

Szépen gyarapszik a szecsuani pandaállomány

freedigitalphotos.net/Arvind Balaraman

A vadon élő pandanépesség számottevő, 10 év során több mint 31 százalékos szaporodásáról számolt be az óriáspandáiról nevezetes délnyugat-kínai Ja'an város.

Magyar felfedezés segíthet a világegyetem titokzatos hideg foltjának megértésében

Az MTA-ELTE Lendület asztrofizikai kutatócsoport és a Hawaii Egyetemen dolgozó magyar tudósok tanulmánya az egyik legrangosabb asztrofizikai folyóiratban, a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society áprilisi számában látott napvilágot.

Különleges leletekre bukkantak a szolnoki régészek Tiszapüspöki határában

térkép

A múzeum szakemberei március második felétől egy hónapon át dolgoztak egy háromezer négyzetméteres lelőhelyen, egy feldolgozó üzem építésének helyszínén.

Drótposta után itt a drónposta

A német után a svájci posta is kísérletezik a pilóta nélküli repülő szerkezetek (drónok) általi csomagkézbesítéssel.

Utolsó lehetőség: 6 hétre kinyit a repüléstörténeti kiállítás pénteken

freedigitalphotos.net/adamr

Utolsó alkalommal nyitja meg kapuit pénteken a látogatók előtt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) repüléstörténeti és űrhajózási állandó kiállítása, amely hat hétig látható a budapesti Petőfi Csarnokban.

Látványmedencéket adtak át a Veszprémi Állatkertben

Átadták a borjúfókákat és pápaszemes pingvineket bemutató látványmedencéket és építményeket szombaton a Veszprémi Állatkertben.

Éhenhalt gyermekek fogainak vizsgálata segít a következő generációkon

freedigitalphotos/somkku9

A nagy írországi éhínség gyermekáldozatainak fogazatának és csontvázának izotópvizsgálatát végezték el - e kutatás révén a most felnövekvő nemzedékek későbbi egészségi állapotára lehet következtetni.

Félezer aszteroida fenyegetheti a Földet a következő 100 évben

Unokáinknak sem kell túlaggódni a dolgot, mert a becsapódás veszélye nagyon kicsi, és egyébként is vannak megoldások a kivédésükre.

A nyugati életforma kihat a bélbaktériumok sokféleségére

freedigitalphotos/Ohmega1982

A mikroorganizmusokra több tényező is hatást gyakorol: befolyásolja az étrendünk és a személyes higiénia, az antibiotikumok alkalmazása és a császármetszés.

Hatszor állt a megsemmisülés szélén a Föld élővilága

Egy nemzetközi tudóscsoport új bizonyítékot talált a Spitzbergákon arra, hogy a Föld élővilágában bekövetkezett egy hatodik tömeges kihalási esemény a közép-perm földtörténeti korban.

Különleges bőrvizsgálaton esett át egy dajkacápa a Nyíregyházi Állatparkban

freedigitalphotos.net/dan

A két méter hosszú cápa hátfelszínén elszíneződést tapasztaltak az állatpark orvosai, akik ezért egy úgynevezett parazitológiai vizsgálat mellett döntöttek.

Akár 50 galaxisban is lehet fejlett idegen élet

Messze, messze, egy távoli galaxisban... vagy inkább galaxisokban: a tudósok szerint akár 50 naprendszerben is létezhetnek fejlett szintű idegen életformák, a világűrből érkező hő- és fénysugárzások elemzéséből legalábbis erre lehet következtetni.

Az emberi eszközhasználat legősibb példájára bukkanhattak

freedigitalphotos.net/Exsodus

A Kenyában feltárt eszközök legalább 3,3 millió évesek, azaz 800 ezer évvel korábbiak az eddig vélt legrégebbi eszközöknél.

Új elmélettel álltak elő a Föld keletkezéséről

Új elmélettel álltak el oxfordi tudósok a Föld keletkezéséről: egy Merkúr-szerű égitest csapódhatott be a fiatal Földbe, és ez adta bolygónk magjának a mágneses mező létrehozásához szükséges radioaktív elemeket.

Magyar csillagászok lestek meg elsőként egy kisbolygót közelebbről

freedigitalphotos.net/adamr

Az MTA kutatói a világon elsőként mérték meg sikeresen két nagyon távoli, a Neptunuszon túl keringő égitest forgását a Kepler-űrtávcső segítségével.

Legendának hitték, most azonosították a több mint négyezer éves királyság fővárosát

Az egyes történelmi hivatkozásokban Pingjangként emlegetett Taoszit nevezték meg a szakértők a Jao királyság központjának.

Több tonna ezüstpénzt hoztak fel az az Atlanti-óceán mélyéről

Több tucat tonna ezüstpénzt hozott fel egy második világháborúban elsüllyedt brit gőzhajóról egy nemzetközi mentőalakulat az Atlanti-óceánból, 5150 méter mélységből.

Itt van az első kép Naprendszerünk kilencedik bolygójáról!

Fotó: NASA

Noha 2006. augusztus 24-től "csak" az Eris utáni második legnagyobb törpebolygó, nekünk akkor is a kilencedik bolygónk marad. És most már el is érte a New Horizons.

Szívrohamba torkollhat a válási procedúra

Az elvált emberek nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot, erre utalnak egy amerikai kutatás eredményei.

Bréking! Zombiférgek garázdálkodtak az őskorban!

freedigitalphotos/Victor Habbick

Százmillió éve jelen lévő aprócska, mélytengeri csontevő férgek tüntethették el az őskori tengeri állatok csontjainak egy részét, mielőtt azok megkövesedtek volna - sugallják egy új kutatás eredményei.

Folyékony víz lehet a Marson

Régóta köztudott, hogy a Marson vízjég található, ám a Curiosity legújabb mérései alapján dán kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy talajában, közel a felszínéhez folyékony víz lehet.

Kétezer éves szentély alapjait tárták fel Kairóban

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Több mint kétezer éves szentély maradványát tárta fel egy német-egyiptomi régészcsoport az ókori héliopoliszi templom területén folytatott ásatások során Kairó egyik szegénynegyedében.

2030-ra a Holdon lehetnek az oroszok

Sőt, kialakították az űrhajósok úgynevezett hasznos terhek Holdra juttatásának sémáját, és közel vannak az ehhez szükséges szupernehéz hordozórakéta gyártójának kiválasztásához.

A moszaszauruszok a nyílt tengeren hozták világra kicsinyeiket

Wikipedia/FunkMonk

A paleontológusok eddig vajmi keveset tudtak a pikkelyes tengeri hüllők szaporodásáról, mivel rendkívül ritkák az újszülött egyedek fosszíliái. Na de mostantól...

Megtalálták a poklot a tudósok

"Pokoli" bolygó titkait fedték fel svájci csillagászok, akiknek sikerült meghatározni az égitest felszínén uralkodó hőmérsékletet és a szelek átlagos sebességét is.

Hetekre szétüti az agyat a füvescigi

freedigitalphotos/Paul

A rekreációs, vagyis nem orvosi célú kannabiszfogyasztás hetekre "elhangolja" az agyat.

Félelmetes az új Kínai Nagyágyú

Kínának új kiberfegyvere van, amely a Kínai Nagyágyú néven híresült el. Az informatikai eszköz használatával akár külföldi számítógépeket is meg tudnak fertőzni vírusokkal, és túlterheléses támadást tudnak intézni bármely honlap ellen a világhálón.

Új MRI-készülék segíti a magyar agykutatást

MTI/Kovács Tamás

Átadták hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában (MTA TTK) azt az új mágneses rezonanciás képalkotó berendezést (MRI), amely révén élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok megvalósítása válik lehetővé az agyi képalkotás területén Magyarországon is.

Meghalt Sheila Kitzinger brit antropológus

Meghalt 86 éves korában Sheila Kitzinger amerikai antropológus, a természetes szülés, a csecsemőgondozás és kisgyermeknevelés szakértője.

MTA-munkatárs: belátható időn belül lehet bizonyíték a Földön kívüli életre

freedigitalphotos.net/dan

Belátható időn belül lehet bizonyíték a Földön kívüli életre a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa szerint.

Feltérképezték a hegyi gorillák teljes genomját

A kihalás szélén élő állatokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a "kritikusan veszélyeztetett fajok" kategóriájába sorolták.

Mély hangja lehetett a 3,5 millió éve élt gyilokmadárnak

freedigitalphotos.net/dan

Egy gyilokmadár 3,5 millió éves, csaknem teljes csontváza került napvilágra Argentínában, a lelet rekonstrukciója alapján a Córdobai Nemzeti Egyetem paleontológusai feltételezik, hogy a csúcsragadozónak mély hangja volt.

A Nap a Tejútrendszer "kései" gyermeke

Erre a következtetésre jutottak a Texasi A&M Egyetem csillagászai, akik csaknem kétezer, a galaxisunkhoz hasonló csillagvárost térképeztek fel.

A tengerben terjednek a kagylókat megbetegítő tumorsejtek

freedigitalphotos.net/tiverylucky

Mint kiderült, az egymástól távol eső helyszíneken gyűjtött kagylókat megbetegítő tumoros sejtek genetikailag gyakorlatilag azonosak voltak, mintha "klónozták" volna őket, ugyanakkor különböztek a gazdaszervezet genotípusától.

Megvannak a bizonyítékok a titokzatos nép létezésére

A tudósok egy olyan kifinomult kultúra nyomaira bukkantak, amely korukban a méretüket tekintve példátlan dolgok megalkotására volt képes.

Harc a HIV vírusa ellen: újabb biztató állomás

"Reménnyel kecsegtet" egy új típusú HIV-kezelés első humán próbája a vírus elleni harcban.

Visszatér a Brontoszaurusz

Visszakapja nevét a legendás őshüllő.

Bankjegy- és zebrafelismerő mobilalkalmazás készül látássérülteknek

freedigitalphotos/renjith krishnan

A svájci forrású programban számos más kutatási projekt is fut, köztük olyan is, amelynek célja a látás részleges helyreállítása.

Ismét költenek a Pilisben a fekete gólyák

A fekete gólyapár már tavaly is a hegység erdőségeit választotta fészekrakáshoz. A fokozottan védett madárfaj csupán kis létszámban található meg Magyarországon.

Ha leolvadnának a Mars gleccserei

freedigitalphotos/Victor Habbick

A Mars felszíne alatt rejtőző gleccserek meglepően sok vizet tartalmaznak: egy új kutatás szerint annyit, amennyi akár az egész bolygót beboríthatná.

Színváltó pókokat figyeltek meg

"Kaméleonpókokat" figyeltek meg amerikai kutatók: az ízeltlábúak prédára lesve képesek lassan megváltoztatni a színüket, hogy beolvadjanak környezetükbe. Csak akkor kattintson, ha nem kap visítófrászt a nyolclábúaktól!

Megismételnék a 101 éve lezajlott Bécs-Ústí nad Labem-Budapest repülőversenyt

freedigitalphotos.net/num_skyman

A Bécs-Ústí nad Labem-Budapest repülőversenyt 1914-ben az ústí Schicht testvérek, a híres helyi szappangyár tulajdonosai írták ki. A korabeli Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb repülőversenyére 12 kéttagú csapat jelentkezett be.

Két hétig mostak egy 16. századi asztalterítőt Bécsben

Csaknem két héten át tisztították egy 16. századi asztalterítőt a bécsi Szépművészeti Múzeum restaurátorai.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Egy innovatív magyar megoldás milliók életét mentheti meg

freedigitalphotos.net/adamr

A szuperbaktériumok legalább olyan gyakran ölnek, mint a rák, a fertőzéseknek ráadásul mindössze 30-50%-a előzhető meg folyamatos fertőtlenítéssel. Pedig nagyon egyszerűen meg lehetne szüntetni bármilyen járványt egy hazai startupnak köszönhetően. Tartson igényt ön is a fotokatalitikus védőbevonatokra!

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.