Elkészült az országos sasleltár

freedigitalphotos.net/Jeff Ratcliff

A leltár szerint 702-735 rétisast, 272-280 parlagi sast, 5 fekete sast és 4 szirti sast számláltak meg a felmérők január közepén. A leggyakrabban megfigyelt ragadozómadár-faj az egerészölyv volt 5762 példánnyal.

A kígyók 167 millió éve jelentek meg a Földön

65 millió évvel korábban jelentek meg, mint eddig feltételezték a paleontológusok.

Génmódosított szúnyogok Floridában

Vajon miért tiltakozik a lakosság a módszer ellen, amivel a szúnyogpopuláció akár 96 százalékkal is csökkenthető?

Gasztronómiai különlegességé válhat az őshonos sebes pisztráng

A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatói olyan tenyésztési módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével növelhető az őshonos sebes pisztrángok aránya a jelenlegi magyarországi pisztrángállományban.

hirdetés

Nem a here mérete, a hatékonysága számít

Hiába tűnnek férfiasabbnak a nagyobb herék, a szaporodási versenyt nem a legnagyobbal bíró példányok nyerik, hanem azok, akiknek a leghatékonyabban működnek spermiumtermelő szerveik.

Mi történik, ha leturmixolunk egy csomó mágnesgolyót?

Nagy az isten állatkertje, szokták mondani. Van, aki viszont szépen megél abból, hogy teljesen értelmetlen dolgokat csinál, amit viszont sokan néznek. Mostani cikkünk alanya is közéjük tartozik (de nehogy utána csinálja!).

Folyékony víz a Vestán?

Ha most nem is, korábban folyékony formában lehetett víz a Mars és Jupiter közötti aszteroidaöv második legnagyobb objektumán.

Brit vadlovakat szállítanak Csehországba visszanemesítés céljából

FB/ Česká krajina - Juliet Rogers

Tizennégy vadlovat szállítanak szerdán Nagy-Britanniából Csehországba, ahol a Prágától észak-keletre elterülő Milovice volt katonai körzetben kiengedik őket a szabad természetbe.

Magyar csillagászok vizsgáltak elsőként kisbolygókat a Kepler-űrtávcsővel

Szabó Róbert és kutatócsoportjának tagjai arra voltak kíváncsiak, hogy az aszteroidák jelenléte miként befolyásolja a csillagok pontos fényességmérésének lehetőségét.

Vörös számok segítették a nézők eligazítását a római Colosseumban

freedigitalphotos.net/sailorr

Mindenkinek jogában állt a Colosseum látogatása, ugyanakkor szigorú szabályok határozták meg az ülésrendet az amfiteátrum négy szintjén. A császár az első sorban lévő páholyban foglalt helyet, az első szint a szenátorok, legfelsőbb tisztségviselők és a Vesta-szüzek számára volt fenntartva.

A fekete lyukaknak sem tesz jót a koplalás

Nélkülözésük az energiájukból táplálkozó csillagszerű képződmények, a kvazárok elhalványulását okozza.

Megkezdte a Plútó fényképezését a felélesztett űrszonda

Fotó: NASA

A New Horizons amerikai űrszondának a tervek szerint vasárnap kellett megkezdenie a Plútó törpebolygó, valamint legnagyobb holdjának, a Charonnak a fényképezését, az első képek kedden érkezhetnek a Földre, s a felvételeket rövid időn belül közzéteszik.

Tízezer éves elsüllyedt erdő Norfolk partajainak közelében

Az erdő "az Északi-tenger Atlantiszának" nevezett, évezredekkel ezelőtt elsüllyedt Doggerland része volt. A partvonaltól mintegy kétszáz méterre fekvő erdőt azután fedezték fel, hogy az elmúlt téli vihardagály több ezer tonna homokot mozdított el az óceán mélyén.

Robotkígyó lehet tavaink megmentője?

École Polytechnique Fédérale de Lausanne

Az édesvizi szennyeződések legalább akkora problémát okoznak, mint a tengerek és óceánok elárasztása. Ezúttal (is) a robotika nyújt segítő kezet?

Elhibázott a marskutatás koncepciója?

Egy új vélemény szerint nem roverekkel, hanem drónokkal kellene felderíteni a vörös bolygót, egyszerűen annyi minden van rajta, amit a talajon gurulók szemszögéből nem lehet feltárni.

Mi köze a tengeralattjáróknak a harci drónokhoz?

DARPA

Semmi - legalábbis MÉG semmi. De hamarosan a támadó repülő eszközök ugyanazt a taktikát alkalmazhatják, amit anno a német tengeralattjárók a világháborúban.

A Pingvintudatosság Napja

Természetes élőhelyük legészakibb pontján ünnepelték a jeles napot, mely a röpképtelen szárnyasok ökoszisztémájának törékenységére is felhívja a figyelmet.

A 100 milliomodik felvétel a Napról

NASA

A szép kerek számot látványos fotóval ünnepelte a NASA; naprendszerünk központi égitestét most egészen nagy felbontásban is megcsodálhatjuk.

Hatalmas ugrás előtt a mesterséges intelligencia

Egy kicsi Lego robot mutatja be mindazt, ami radikálisan megváltoztathatja életünket, már akár a közeljövőben is. Kattintson, videónk is van!

Áttetsző hal az Antarktisz jege alatt

Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling (WISSARD)

Ott, ahol az élet számára igen mostohának gondoltak a körülmények, meglepően magas szintű élőlényeket találtak a kutatók.

Vízvezeték köthet össze egy tajvani szigetcsoportot a kínai szárazfölddel

Egy tenger alatti főnyomócsövön keresztül kaphat vizet a Tajvanhoz tartozó Kinmen nevű sziget, amely néhány kilométerre van a kínai szárazföld Hsziamen városától.

Hármas holdárnyék-átvonulás a Jupiteren - videó

Fotó: screenshot

Az eset olyan ritka, hogy legközelebb 2032. december 30-án lehet majd ilyet látni Európából és Észak-Amerikából.

Webkamerán is láthatók egy nógrádi madáretető vendégei

Webkamerát helyeztek el januárban egy madáretetőnél a Salgótarján közigazgatási területén található Rónafaluban, a Medves-fennsík peremén, több mint 500 méteres tengerszint feletti magasságban.

5 érdekesség a gumikacsa üstökösről

ESA

Habár a leszállóegység nem éppen szerencsésen ért "földet", már így is rengeteg megtudtunk a Csurjumov/Geraszimenkó üstökösről, vagy, ahogy a népnyelv elnevezte: a gumikacsáról.

30 év múlva robotok lesznek mindenhol?

Valószínűsíthető, hogy hamarosan a világ lakosságának éppúgy tagja lesz több milliárd ember és több milliárd robot is, utóbbiak végzik majd a nehéz rutinmunkák nagy részét. De milyen hatással lesz ez ránk, emberekre?

Weöres Sándor eljuthat a Pulival a Holdra

Fotó: archív

A költő Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra.

Először követték nyomon egy üstökös magnetoszférájának születését

Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája 2004-ben indult a Földről, hogy tízéves utazás után a 67/P Csurjumov/Geraszimenko üstökös közelébe érjen.

Durván megtizedelte az ebola az emberszabású majmokat is

David d'O

Drámai mértékben fontos lenne védőoltás a csimpánzok és a gorillák számára is, hiszen a vírus már harmadukat megölte.

Létrehoztuk a vírusoknak ellenálló baktériumot

Robbanásszerűen fejlődik a génmanipuláció, de ez vajon az emberiség javát szolgálja-e, vagy egy szuperbaktérium viharos gyorsasággal ki fog irtani minket?

Szuperszámítógépen végzik az adatelemzést a magyar agykutatók

freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Az új rendszer használatával növelhető az idegrendszeri betegségek diagnózisának pontossága és a betegek kezelésének hatékonysága.

Túl van a kritikus időszakon a Nyíregyházi Állatpark kis zsiráfja

Az állatka mesterséges táplálásra szorult, miután elsőborjas anyja tapasztalatlansága miatt nem gondozta.

Buborékhajtású robot egy élő egérben

Wei Gao

Élő szervezetben is működik az első parányi, autonóm szerkezet - egy egér lehetett a "szerencsés" alany, "aki" kipróbálhatta, milyen érzés, ha a vérében egy kicsiny robot halad.

Ilyen ronda cápát még nem látott

Meglepő(en ronda) ragadozóra bukkantak Ausztrália közelében, mintha az őskorból utazott volna előre az időben.

Látott már robotot táncolni? És százat? Egyszerre?

Mashable

A humanoid, azaz emberszabású robotok mindig is zavarba ejtették nézőiket, hiszen ránk hasonlítanak. És most már táncolni is tudnak!

Víztaszító, öntisztuló fémfelületet állítottak elő a kutatók

A vízcseppek hajlamosak megtapadni és szétterjedni a fémek felületén. Nem így a lézerimpulzusokkal kezelt felületen, amely szupervíztaszító tulajdonságainak köszönhetően azonnal "lerázza" a vízcseppeket. Mi több, a vízcseppek összegyűjtik a fémet borító porréteget, azaz felülete öntisztuló tulajdonságokkal is rendelkezik.

Rekordszámú erdei fülesbaglyot számláltak meg természetvédők Túrkevén

freedigitalphotos.net/adamr

Közel egy évtizede minden télen természetvédők és önkéntesek végzik az erdei fülesbaglyok helyi populációinak felmérését a Nagykunságban.

Fákon éltek a legkorábbi főemlősök

A paleontológusok azt feltételezték, hogy a Purgatorius a talajon járt, és a főemlősök csak később kerestek menedéket a fák lombjai között. A montanai lelőhelyen később előkerült csontok viszont arról tanúskodnak, hogy erős fogó lábaik voltak, amelyekkel könnyedén megragadhatták az ágakat, így közlekedve a lombok között.

Miért nincsen több cápatámadás?

Wikipedia Carcharhinus leucas

Akár jóval nagyobb mértékben is konfrontálódhatnának a fürdőzők, vízparton lakók a tengerek rettegett ragadozóival. Azonban jól meghatározható, tudományos oka van annak, hogy ennyire ritkák a cápatámadások.

A krokodilok nem ragadnak meg minden alkalmat, hogy embert ragadjanak el

A kutatókat meglepte, hogy a szeptembertől december végéig tartó időszakban a az emberek közelsége ellenére a hüllők senkit sem támadtak meg.

A Google felpörgeti a kereskedelmi űrutazást

Wikipedia Elon Musk

Addig tolta Elon Musk a SpaceX vállalatot, amíg az űrkutatásban szintén érdekelt Google úgy döntött, beszáll. Felpöröghet a kereskedelmi űrkutatás a két cég összefogásával.

Hullámvasutazik a vadlúd

Az indiai lúd egészen érdekes módon folyamatosan feláldozza a nehezen megszerzett magasságát repülés közben. Igaz, így le is tudja gyűrni a szinte minden más madárnak lehetetlen akadályt jelentő Himaláját.

Már majdnem elértük a leghíresebb törpebolygót

NASA

Íme, az első "közeli" kép a Ceres-ről, mely a Mars és a Jupiter közötti aszteroida-övben keringve számos rejtélyről ránthatja le a leplet.

Ufóügyi akták tömegét hozták nyilvánosságra!

A dossziékban egyebek között megtalálhatók az 1965-ös exeteri incidensre, a Kenneth Arnold 1947-ben jelentett, kilenc egyidejű ufóészlelésére és az 1948-ban a levegőben gépével azonosítatlan tárggyal ütközött Thomas Mantell százados halálára vonatkozó dossziék is.

A Szovjetunió összeomlása súlyos csapást jelentett a terület vadvilágára

freedigitalphotos.net/dan

"Megállapítottuk, hogy az 1990-es évek elején, vagyis közvetlenül a Szovjetunió összeomlását követően Oroszország területének túlnyomó részén egyidejűleg csökkent a vaddisznó, a barna medve, és a jávorszarvas állomány."

Lazacspermával az olcsó telefonokért és tabletekért

Wikipedia salmon

Egészen elképesztő helyről kaphat támogatást az elektronikai ipar, környezetbarátabbá téve hordozható eszközeink előállítását. Hiába kattint, nem fogja elhinni!

A viking kovácsmestert szerszámaival együtt temették el - fotók!

Szerszámaival együtt helyeztek végső nyugalomra ezer éve egy viking kovácsmestert, aki a gazdag leletanyag tanúsága szerint nagy tekintélynek örvendett közösségében.

Szex után levágja saját nemiszervét

Matjaµ Kunter

Bizarr tevékenységet diktál az anyatermészet egy pókfaj hímjének, mely a szaporodást követően megszabadul saját nemiszervétől.

Kőkorszaki leletek sokasága szabadul ki a jég fogságából

Évezredekkel ezelőtt Norvégia hegyeiben elhagyott nyílvesszők, egyujjas kesztyűk, cipők és egyéb tárgyak sokasága kerül elő az olvadó gleccsereknek köszönhetően.

Mi a baj a sötét hóval?

S. Doherty/University of Washington, Flickr

Az elnevezés nem teljesen pontos, a hó természetesen továbbra is világos, de a vakító fehérrel szemben inkább szürkésfehér árnyalatot vesz fel. És elég nagy gondot okoz.

Az őskori hüllő is gondoskodott utódairól

Egy apró vízi hüllő fosszílizálódott maradványai arról tanúskodnak, hogy már a kora krétakorban is gondoskodtak utódaikról az állatok.

Így semmisül meg egy rakéta - videónk is van!

Elon Musk

Majdnem leszállt, aztán mégis inkább felborult és egy hatalmasat robbant - a kereskedelmi űrutazás kicsit döcögősen indul, de legalább nem halt meg senki.

Három Föld-méretű bolygót fedeztek fel egy közeli csillag körül

Három, a Földnél alig nagyobb planétát fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler segítségével.

Cápafogas elektromos fűrész

Jawzall

A legbrutálisabb fűrész, amit valaha látott, természetesen kizárólag a tudomány érdekében.

Látott már fenyőtűt - belülről?

Nem? Pedig nagyon érdekes alakzatot vesz fel az örökzöld fa levele, igaz, speciális műszer kell ennek a struktúrának a felfedéséhez. Plusz eláruljuk, miért kell földlabdával együtt (át)ültetni a fenyőket.

Így semmisül meg egy rakéta

Elon Musk

Elon Musk közzétette a visszatérésre tervezett, ámde balszerencsésen járt rakéta "életének" utolsó pár képkockáját.

Most megnézheti az eső illatát

Ultragyors kameráknak köszönhetően kiderült, hogyan áll elő a jellegzetes esőillat. Tudta, hogy egy baktérium okozza?

A 21. századi légiháború taktikája

Kyle Lantz, U.S. Air Force, Wikimedia Commons

Gépágyúval lelőni az ellenséges repülőgépeket a második világháború sajátossága volt. A rákövetkező háborúkban - Korea, Vietnam - már légvédelmi vagy levegő-levegő rakétákkal harcoltak egymás ellen. A 21. század azonban ebben a tekintetben is más...

A Vasember is a Marsra menne

Kiderült, miért akar pénzt csinálni a kereskedelmi űrhajózásból Elon Musk, a Tesla elektromos autó és még sok egyéb, futurisztikus ötlet megvalósítója.

Megvan a Marsnál 10 éve eltűnt űreszköz!

A NASA azt állítja, hogy ráakadt arra az európai űrjárműre, ami még 2003 végén tűnt el a vörös bolygónál.

A Neander-völgyi ember sokkal okosabb volt, mint gondoltuk

Fotó: University of Montréal

Egy franciaországi lelet azt bizonyítja, hogy a Homo neanderthalensis sokkal fejlettebb tudással rendelkezett, mint eddig feltételezték a szakemberek. Ő is készített már csonteszközöket.

Légiháború - itt a drónokra vadászó drón

A kerítés egészen a 21. századig megfelelt eredeti céljainak, de mi tartson vissza egy levegőből érkező, hívatlan látogatót? Például egy másik drón!

Raoul Wallenberg és egy hamburgi üzletember kapcsolatát tárták fel kutatók

freedigitalphotos.net/adamr

Wallenberg korábban nem ismert kapcsolata Ludolph Christensen dán származású hamburgi kereskedővel, aki Heinrich Himmler SS-vezető "jobb kezének" tartott Karl Wolff SS-tábornok védelmét élvezte, új megvilágításba helyezi Wallenberg 1944-es magyarországi humanitárius misszióját.

Megcsinálták az önbefűző cipőt!

Az egyik legnagyobb cipőgyártó végül valóra váltotta a filmvilág egyik legismertebb futurológiai termékét, az önbefűző cipőt. Lebegő "gör"deszkánk is van már, ha arról esetleg lemaradt volna.

Megfejtették a repülő madár súlyának rejtélyét

freedigitalphotos.net/adamr

Megfejtették a repülő madár súlyának rejtélyét amerikai tudósok, akik olyan érzékeny műszert fejlesztettek, amely röptében méri meg a madár szárnya által kifejtett erőt.

Indul a "szuper-Föld" vadászat!

Munkába áll az az új távcső, amivel sokkal nagyobb esélyünk van saját bolygónkhoz hasonló planétára bukkanni a világűrben.

Tudományos áttörés a vadorzók elleni harcban

freedigitalphotos.net/antpkr

Egy új eljárás segítségével ujjlenyomatot tudtak venni ragadozó madarak tollairól.

Hirtelen haltak ki a dinoszauruszok Európában

Általánosan elfogadott az az elmélet, amely szerint a Földbe becsapódó kisbolygó okozta a dinoszauruszok vesztét. Mindezidáig azonban a késő kréta időszakból származó dinoszaurusz-fosszíliák csaknem kizárólag az észak-amerikai kontinensen kerültek elő.

Már most küszöbérték feletti a légköri szén-dioxid-koncentráció

freedigitalphotos.net/xedos4

Alig kezdődött el az év, de már most a 400 ppm (milliomod térfogatrész) lélektani határ feletti értéket mutat a szén-dioxid légköri koncentrációja, amiből arra következtetnek a szakemberek, hogy akár hónapokon keresztül küszöbérték felett maradhatnak a mutatók.

Irány a vulkánok belseje

Hamarosan eljuthatunk oda, ahol ember még sosem járt (és valószínűleg nem is fog): a vulkánok belsejébe!

Rezsicsökkentés szuperruhával!

Stanford University

Ahelyett, hogy "feleslegesen" felfűtenénk otthonainkat, használjunk olyan ruházatot, ami megőrzi testünk hőjét, így sokat spórolhatunk a fűtésszámlán.

Megtalálhatták az eltűnt Mars-szonda roncsait

A Beagle 2 landolás közben szívódott fel 2003. december 25-én.

Homokrajzoló robot a Disney-től

facebook.com/eth.beachbot

Teknősre emlékeztető robotot mutatott be az amerikai filmstúdió, mely a tengerparton gyorsan tetszést arathat. Mivel is? Videónkból kiderül!

A világ egyik legkisebb élőlénye az űrből is látszik

Meg tudná becsülni, mekkora egy plankton? Vannak pár centiméteres jószágok is, de többségük milliméteresnél is parányibb. Mégis, néha az űrből is látszódnak...

Ősi egyiptomi erődöt tártak fel a Sínai-félszigeten

Az eddigi legnagyobb ismert ókori egyiptomi erőd 3000 éves romjait és alapjait tárták fel a Sínai-félszigeten fekvő Tell-Habua lelőhelyen.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.