Lézerrel felrobbantott vízcseppek

Youtube laser droplet

Bámulatos videót tettek közzé az apró folyadékcseppet szétrobbantó lézerről. Másodpercenként 20 ezer képkocka - kattintás után ön is gyönyörködhet a nem mindennapi látványban.

Hogy ne haljanak a sünik máglyahalált...

Minden ősszel sünök sokasága ég halálra a kiskertekben lehullott avar elégetése miatt - pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének az ilyen tragédiák.

Közeleg az olcsó energia kora?

Noha nagyon ígéretes a magfúzióra alapuló termelés, az ehhez szükséges erőmű eszméletlenül drága és hatalmas. Nemrég azonban felcsillant egy reménysugár.

Miért fontos siker az első exo-Uránusz felfedezése?

Számos különböző bolygót találtunk már saját naprendszerünkön kívül, de most először sikerült az Uránuszhoz nagyon hasonló planétára akadni.

hirdetés

Szupertetvek keseríthetik meg életünket

A fejlett világ többnyire már mentes a parányi élősködők csípésétől, ám az apró rovarok új generációja ismét elhozhatja a tetűinváziót.

A marsutazás kulcsa

Hibernációra jó néhány faj képes, az ember azonban nem. Pedig számos előnye van a jelenségnek, különösen egy hosszan tartó űrutazás során. Megoldásra vár azonban néhány probléma is...

Brutális hőmérsékletkülönbségek a Napon

Tudta, hogy míg a Nap felszíne "csak" közelíti a 6 ezer Celsius fokot, koronája 5 millió Celsius fokos? Kiderült, miért van ennyire durva különbség.

Túlélte az évszázadokat az "erős akaratú" pagoda

Ismét biztonságosan áll a helyén az az észak-kínai pagodatorony, amely a közelmúltban még az összeomlás határán volt. Mivel a természetnek több száz éven át, egészen az utolsó pillanatokig ellenállt, "erős akaratú" pagodának nevezték el.

Ezt nem gondoltuk volna a Halálcsillagról!

Az eddig véltnél jóval egzotikusabb belső szerkezete lehet a Szaturnusz egyik holdjának.

Táncoló drónok a Cirque du Soleil legújabb produkciójában

A repülő robotok szemkápráztató táncát egy zürichi kutatók által kifejlesztett, speciális algoritmus irányítja.

Előre látja a tüzet az okosakkumulátor

A Stanfordi Egyetem kutatói olyan akkumulátort fejlesztettek ki, amely képes előrejelezni a tüzet okozó rövidzárlatokat.

Drónnal fotózták a gyilkos bálnák táncát

Forrás: NOAA

Kanadai tudósok az ország nyugati partjainál kapták lencsevégre a veszélyeztetett állatokat.

Ismét közelebb kerültek a jóslócsontok titkaihoz

Harmincnégy, eddig ismeretlen kínai karaktert, illetve szimbólumot fedeztek fel régészek az északkelet-kínai Lusun város múzeumában őrzött jóslócsontokon.

Vérengző macskák garázdálkodnak Ausztráliában

Fotó: YT/screenshot

Több mint száz őshonos állatfaj túlélésére jelentenek fenyegetést a vadon élő macskák Ausztráliában - figyelmeztetett a héten az ország veszélyeztetett fajokkal foglalkozó kormánybiztosa.

A földi katasztrófa a tengerek mélyén lapul?

Csak nemrég fedezték fel azokat az apró lényeket, melyek a tengerek, óceánok mélyében levő kőzetekben élnek. Metánfogyasztásukkal jelentősen hozzájárulnak a vizek üvegházhatást okozó gázainak féken tartásához. De ha egyszer kipusztulnak...

Amikor még nem ugráltak a kenguruk

PLoS One

Tudta, hogy a prehistorikus erszényes állatok nem ugráltak? Sajnos mára már kihaltak, így csak fosszíliáikból sikerült felfedni, hogy ugyanúgy jártak, mint egy ember.

A világ legmenőbb esernyője

Ha nem segítünk, fogadjunk, nem találná ki, miből van! Levegőből. Igen, levegőből! Persze a nyél nem, de az ember fejét egy íves légpárna védi az esőtől. Kattintás után részletek.

A dinók korában is voltak vulkánkitörések a Holdon

Fotó: freedigitalphotos.net/mapichai

Az általánosan elfogadott elméletek szerint a vulkanikus aktivitás a Holdon évmilliárdokkal ezelőtt megszűnt, ám a legújabb amerikai kutatások arra utalnak, hogy még a dinoszauruszok korában, "alig" 100 millió éve is voltak kisebb működő tűzhányók az égitesten.

Ilyen gyönyörűnek talán még sosem láttuk Napunkat

Közeledik Halloween (vagy a Mindszentek napja, ha úgy jobban tetszik), és ehhez méltóan központi csillagunk is töklámpás alakot öltött magára. Kattintás után ön is megnézheti!

Élve megsütik a darazsat a méhek

Wikimedia hornet bee

Az ember után a darázs a legveszélyesebb a méhekre nézve, utóbbiak egy-egy kolóniáját akár fél óra alatt is el tudja pusztítani egy fullánkos rokonából álló raj. Furcsa, de nagyon hatékony módszerrel védekeznek a virágporgyűjtő rovarok.

Még életünkben helyet cserél az északi és a déli pólus?

Korántsem olyan nyugodt a Föld mágneses tere, mint amilyennek tűnik. Pár százezer évenként felcserélődnek a pólusok, a következő váltás már a nyakunkon van. És akár rekord gyorsan végbe is mehet.

Pár perc alatt letépte és megette az arcát!

Youtube mantis

Nagyon durva videó, ha éppen eszik vagy enni készül, ne kattintson! Kíváncsiak hajtás után bepillantást nyerhetnek az imádkozó sáska mindennapi brutalitásába.

Emberekre támadt a tintahal - videó

Ketten ültek a Greenpeace mini-tengeralattjárójában, amikor hirtelen egy pár tintahal támadta meg őket. Szerencsére apró, de éles fogaikat nem vetették be, így nagyobb kárt nem okoztak az ijedelmen kívül. Kattintás után videó!

Tudományos ínyencségek a Bonhams októberi aukcióján

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Egy működő Apple I számítógép, az atombomba megvalósítását célul kitűző Manhattan-terv helyszínéről származó védőablak és Charles Darwin egy - a kacsakagylók szexuális szokásairól értekező - levele is kalapács alá kerül a Bonhams aukciósház tudományos ínyencségeket kínáló október 22-i árverésén.

Alábecsülték a növények által elnyelt szén-dioxid mennyiségét

Az atmoszférában lévő szén-dioxid mennyiségének kiszámítása kulcsfontosságú a klímaváltozás hőmérsékleti hatásának becsléséhez. A kibocsátott szén-dioxid mintegy felét az óceánok vagy a növények nyelik el. Az új kutatásban a tudósok újra megvizsgálták, hogyan szívja magába az élő növényzet ezt az üvegházhatású gázt.

Az elsődleges landolási helyre száll le a Rosetta űrszonda leszállóegysége

Fotó: Wikipédia

Zöld jelzést adott az Európai Űrügynökség (ESA) szerdán arra, hogy a Rosetta űrszonda az elsődleges landolási helyre irányítsa Philae leszállóegységét a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön november 12-én.

Mérjen kozmikus sugárzást telefonjával!

Szuperritka részecskéket segíthet felfedni az űrkutatóknak, és szinte semmi mást nem kell tenni hozzá, mint feltelepíteni egy okostelefonos alkalmazást. Eljött a leglustább csillagászok ideje!

"Tegnap" még vulkán működött a Holdon

NASA

Legközelebbi égi kísérőtársunk nyugodtnak tűnik, akárhányszor felnézünk rá. Pedig kozmikus léptékben mérve alig telt el egy kis idő azóta, hogy utolsó aktív vulkánja is kihunyt.

"Kheopsz piramisára" leltek a Csurjumov-Geraszimenko üstökösön

Nagy, piramisszerű képződményt fényképezett le az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön.

Kutatások kezdődtek II. Harold angol király földi maradványai után

Forrás: Wikipédia

Kutatások kezdődtek a walthami apátság területén olyan bizonyítékok után, amelyek alátámasztanák azt az elméletet, hogy II. Harold angol király túlélte az 1066-os hastingsi csatát.

Rekordszámú kerecsensólyom-fióka született a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Tavasszal 33 madárpár fészkelt, közülük 24 párnál volt sikeres a költés, a szülőpárok összesen 77 madárfiókát tudtak felnevelni.

11 ezer eurós ösztöndíj magyar kutatónőknek

freedigitalphotos.net/renjith krishnan

A gyerekkori lisztérzékenység okait kutató Korponay-Szabó Ilmának, a kemoterápiában használható fémvegyületek emberi szervezetben való viselkedését vizsgáló Enyedy Éva Annának, valamint a füves gyepek ökológiai egyensúlyának helyreállításáért dolgozó Valkó Orsolyának ítélték oda a L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű, 11 ezer euró összdíjazású ösztöndíját.

Megdőlt az elektromos autók sebességrekordja!

Ausztrál egyetemi hallgatók megdöntötték az elektromos autók 500 kilométeres távon mért sebességrekordját.

A csiga neve: Sokféle Szexuális Orientáció

Illusztráció: freedigitalphotos/m_bartosch

Az egyenlő házassági jogok támogatása jegyében neveztek el egy újonnan azonosított szárazföldi hímnős csigafajt Tajvanon.

Gigantikus és futurisztikus repülőtér épül Mexikóban

Mexikóváros új repülőtere a világ egyik legnagyobb és legfenntarthatóbb repülőtere lesz, mely 2018-ra fog elkészülni.

Ilyen egy láthatatlan kráter

Fotó: NASA

Míg a Rosetta-űrszonda a Csurjumov-Geraszimenko-üstökös felé tartott, sem lustálkodott: "röptében" elkapott egy kisbolygót és paparazzo módjára meg is örökítette minden részletét. Így derült fény a Lutetia egy titkára...

Nagyragadozó bukkant fel Zemplénben

Állandósulni látszik a farkas jelenléte az Északerdő Zrt. kezelésében lévő zempléni állami erdőkben.

Üstökössel "randevúzik" vasárnap a Mars

Forrás: NASA

Az üstökös október 19-én közép-európai idő szerint 20 óra 27 perckor közelíti meg a legkisebb távolságra a Marsot, amikor a vörös bolygótól 139 500 kilométer választja el. Ez a Föld-Hold távolság fele, és alig egytizede annak a távolságnak, amelyre bolygónkat eddig az üstökösök megközelítették.

Éhhalál vár az első marsi telepesekre?

A jelenlegi technológiával, ha szűkösen és nagy kompromisszumok árán is, de megoldható lenne emberek eljuttatása. Akik azonban ott valószínűleg éhen halnának...

Amatőr kincskereső bukkant az egyik legjelentősebb viking leletre

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Egymillió font értékű viking leletre bukkant egy amatőr kincskereső Skóciában egy templom kertjében, szakemberek szerint az egyik legjelentősebb skóciai viking törzsi leletet találta meg Dereck McLennan.

Ultrafényes halott csillagot fedeztek fel

Ultrafényes halott csillagot fedeztek fel amerikai tudósok a NuSTAR röntgencsillagászati műhold segítségével, a szokatlan objektum, amely tízmillió Nap fényével ragyog, 12 millió fényévnyire, a Szivar-galaxisban, a Nagy Medve-csillagképben található.

Jéghegyek érték el Florida partjait 21 ezer évvel ezelőtt

freedigitalphotos.net/Liz Noffsinger

A vájatok mélysége alapján legalább 300 méteres jéghegyekről van szó. Napjainkban ilyen gigantikus jéghegyekkel legfeljebb Grönland partjainál találkozhatunk.

Holnap esni fog - az exobolygón

Ennyire részletesen még sosem ismerhettük meg egy, a Naprendszeren kívüli bolygó időjárását. Ha kíváncsi, milyen viszonyok uralkodnak egy olyan planétán, ami 19 óra(!) alatt kerül meg csillagát, kattintson!

Habzsoló fekete lyukat fedeztek fel

freedigitalphotos.net/chrisroll

Ausztrál és francia csillagászok habzsoló fekete lyukat fedeztek fel, amely tízszer nagyobb sebességgel szippantja be a gázokat, mint bármely más ismert "fajtársa".

Gereza majom született a Nyíregyházi Állatparkban

A fél évig tartó vemhesség után világra jött kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleitől eltérő szín: míg az ivarérett egyedek sötét színűek, addig a kis újszülött hófehér bundájú.

Jean Tirole nyerte el a közgazdasági Nobel-díjat

Fotó: Wikipedia

Jean Tirole francia közgazdász meglepődött, de nagyon örül annak, hogy neki ítélte hétfőn az idei közgazdasági Nobel-díjat a Svéd Királyi Akadémia.

A világ leggusztustalanabb lénye

Kevesebb undorító élőlény létezik a világon ennél a tengeri csillagnál. Főleg akkor visszataszító, ha mozgás közben látja - vigyázzon, egy kattintásra tekereg!

Hova lett a sötét anyag galaxisunkból?

ESO/L

A legújabb mérések szerint nagyjából fele annyi sötét anyag lehet a Tejútrendszerben, mint azt korábban sejtettük. De hova tűnt a szemnek láthatatlan, rejtélyes matéria?

Kiderült, miért olyan cuki a lajhármaki

Hatalmas szemek, kicsi fej - az emberek többsége aranyosnak tartja a lajhármaki fizimiskáját. A kis állatnak azonban jól felfogott érdeke volt ilyen formára fejlődni: kinézetével egy halálos állatot utánoz.

Robot-csörgőkígyó

Carnegie Mellon University

Nem harap, nincs mérge, ellenben vannak infraszemei - így néz ki egy robotkígyó. Kitalálja, mire használják ezeket a szerkezeteket az amerikaiak?

Amit csak egy űrhajós engedhet meg magának

Nem a kamera felbontásával, az idiótábbnál idiótább arckifejezésekkel lehet igazán egyedülálló önképet készíteni, hanem a háttérrel. Például a Földdel, az űrből.

Napenergia: rossz irányba szerelik fel a paneleket?

Wikimedia

Látszólag törekednek az ideális elhelyezésre a kivitelezők, ám egy fontos tényezőt eddig nem vettek figyelembe. Át kéne rakni a napelemeket?

Mangrovék menthetik meg a korallzátonyokat

Egyszerre jelent problémát az óceánok elsavasodása és a globális felmelegedés - ám a mangrovefák gyökerei védelmet nyújthatnak a korallok számára.

A világ legrégebben élt művésze

Youtube cave art

Rábukkantak minden emberi művészek ősatyjára, vagy legalábbis keze lenyomatára, aki nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt alkotott - jóval korábban, mint az eddig talált hasonló ősemberek.

Pillangók ihlette bankjegyek

Mikroszkopikus "hegygerincek" és völgyek miatt olyan színpompás a repülő rovarok némelyikének szárnya - ezt a képességet ki lehetne használni a tényleg hamisíthatatlan bankjegyek előállításához.

Gyümölcslegyek miatt olyan a sör illata, amilyen

Freedigitalphotos pakorn

Élesztő nélkül nincsen a klasszikus értelemben vett sör, ám csak véletlenül fedeztük fel, hogy eredetileg milyen célt is szolgál az illata.

Életet is menthet az űrállomás - így!

A Nemzetközi Űrállomással (ISS) kapcsolatban általában a súlytalansági kísérletek jutnak eszünkbe, de vannak, akiknek közvetve az életét is megmentette.

Nem költözhetünk át egy exobolygóra

freedigitalphotos.net/adamr

Évszázadokon át az exobolygók léte csak tudományos feltételezés volt, és mint kiderült, most sem tudunk róluk sokkal többet.

Bemutatták a csehszlovák légiósok vonatának másolatát

Prágában bemutatták a Csehszlovák Légió híres vonata legfontosabb kocsijainak korhű másolatait. Ezzel a vonattal az önálló csehszlovák állam megalakulásában nagy szerepet játszó katonai egység az első világháború végén hosszabb ideig ellenőrzése alatt tartotta a transzszibériai vasútvonalat Oroszországban.

A 2020-as években debütálnak a vezető nélküli metrószerelvények

freedigitalphotos.net/samurai

A héten mutatta be új generációs, teljesen önműködő szerelvényeit a brit főváros metróhálózatát üzemeltető London Underground, amely szerint a 2020-as években debütáló metrókon kezdetben még lesznek vezetők, és az utasok később sem maradnak teljesen magukra.

Halott csillag, a Nap energiájának 10 milliószorosával

A valaha mért legfényesebb pulzárra akadtak rá, amely, annak ellenére, hogy egyszer már felrobbant, még mindi irgalmatlan mennyiségű energiával rendelkezik.

Lehet-e jogi személy egy csimpánz?

Wikipedia Chimpanzee

Attól még nem kap emberi jogokat, ha jogi személlyé válik, de pozitív elbírálás esetén jelentősen megnőhet az őt illető védelem.

Nem csak az ember tanulhat idegen nyelveket

A vízben élő emlősök igen fejlett agyi képességekkel bírnak, nemrég például megfigyelték, amint egy, fogságban élő orka megtanulta távoli rokona, a közönséges delfin nyelvét.

KliniKaland: bemutatkozik az orvoslás múltja-jelene-jövője

Fotó: FB/KliniKaland

A legújabb orvosi fejlesztésekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők szombaton a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában Budapesten.

Szegeden is alkalmazzák a nanoszkópiai módszert

A Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák az idei kémiai Nobel-díjjal elismert nanoszkópiai módszert, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéken az eljárást alkalmazó mikroszkópot építenek, melyet elsősorban agyi folyamatok vizsgálata során használnak majd.

Honnan került víz a Holdra?

NASA

A legközelebbi égitest nem csupán por és szikla: a Hold talajában bizony víz is található. Eddig csupán feltételezések voltak arról, honnan származik, nemrég azonban szinte biztossá vált a forrás.

Jutalomfalatért a szakállas gyík is képes bármire

A hüllők is képesek az utánzásos tanulásra: egy brit kutatás során szakállas agámák bizonyították, hogy képesek utánozni egy társukat, hogy megszerezzenek egy jutalomfalatot.

Javulnak a vizsgaeredmények, ha később kelnek a diákok?

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

Délelőtt tízkor kezdik az iskolát brit középiskolások az Oxfordi Egyetem négy évig tartó vizsgálatában, amely annak akar utánajárni, javulnak-e a vizsgaeredmények, ha később kelnek a diákok.

Az internetes "trollok" durva pszichés problémákkal küzdenek

Szadista és pszichopata személyiségjegyei lehetnek az internetes "trolloknak", akik hozzászólásaikkal szétzilálják a közösségi portálokon folyó beszélgetéseket.

Mi lesz az elektronikus hulladékokkal?

Fotó: freedigitalphotos.net/anankkml

Az elektronikus hulladékok feldolgozásához kötődő eredményeiket ismertetik, és a közös kutatási tennivalókról tárgyalnak a Miskolci Egyetemen a visegrádi négyek (V4 - Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) kutatói csütörtökön és pénteken.

Beleköptek az űrtaxi levesébe

NASA

Úgy tűnt, sínen van a kereskedelmi alapokon nyugvó űrhajózás elindulása, a NASA komoly dollármilliárdokkal dobta meg a legsikeresebb cégeket. Azonban egyik, versenyből kiszorult riválisuk úgy döntött, ha ő nem kaphat a koncból, akkor a többieknek - beleértve az emberiséget - se legyen jó.

Óriáskagylók a bioüzemanyag zálogai?

Más puhatestűekkel szemben az óriáskagylók irizáló játéka nem az álcázást szolgálja, hanem alapvető szerepet tölt be a tengeri ökoszisztéma fennmaradásában. Ami annyira hatékony, hogy a kagyló módszerével kiváltható lehet a kőolaj alapú üzemanyag.

Csökken, és mégis nő a jég az Antarktiszon!

NASA

Noha a globális felmelegedés miatt folyamatosan csökken a Föld jégkészlete, az olvadás ellenére az Antarktisz jégtakarója az emberiség történetében most érte el a legnagyobb területet. Hogyan lehetséges ez? Egy kattintásra a válasz!

Kelta temetőt találtak a régészek Kolozsvár közelében

Kelta temetőt találtak az észak-erdélyi autópálya nyomvonalát kutató régészek Kolozsvártól mintegy 20 kilométerre nyugatra, a kalotaszegi Magyarvista (Vistea) térségében.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.