Csillagász és nyelvész is van a Junior Prima Díj nyertesei között

freedigitalphotos.net/dan

Tíz fiatalt, köztük csillagászt, ökológust és nyelvészt tüntettek ki Junior Prima Díjjal tudomány kategóriában szerdán a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).

A Föld legnagyobb élőlénye

Megtalálták bolygónk legnagyobb élőlényét, melyhez képest a kékbálna egészen eltörpül. Akkora, hogy már nem is négyzetméterben, hanem hektárban adják meg méretét. Kattintás után az is kiderült, hogy hol "bujdosott" eddig.

Ókori temető az egykori Selyemút mentén

A régészek eddig 10 kupolaszerű sírépítményt tártak fel, közülük hetet téglából emeltek és mitológiai teremtményeket ábrázoló domborművekkel díszítettek. A reliefek közül némelyek a négy évszakot jelképezik, a többi az égiekkel "összeköttetésben álló" teremtményeket jelenít meg.

Bélbaktériumoknak köszönhetően lehetnek dögevők a keselyűk

A döghús rendszeres fogyasztása az állatok többsége számára végzetes lenne, nem így a keselyűknek, amelyek különleges bélflórájuknak köszönhetően "csemegézhetnek" büntetlenül a bomló tetemekből.

hirdetés

Végre videón a tengeri szörny!

Képeken már többször láthattuk az atlanti ördöghalat, de videón még sosem - a mélytengerek félelmetes(nek tűnő) ragadozója végre mozgóképen is megmutatkozott. Kattintson, borzongjon!

Te űrparaszt!

A fenti sértés még sokáig nem hangozhat el, tekintve, hogy komoly kihívásokkal kell szembenéznie az emberiségnek az űrben való növénytermesztés kapcsán. Komoly, de nem legyőzhetetlen kihívásokkal...

Egy egész őzet lenyelt a piton!

El nem tudja képzelni, hogyan nyelhet le egyben egy egész őzet egy piton? Mi sem tudtuk, amíg meg nem néztük ezt a videót.

Megdőlt Darwin elmélete

Charles Darwin és más tudósok szerint a csirke háziasítása Dél-Ázsiában, az Indus völgyében kezdődhetett. Újabb kutatások alapján azonban a háziasítás többször is megtörtént Ázsia különböző vidékein.

A korábban véltnél vastagabb lehet az antarktiszi jég

freedigitalphotos.net/Liz Noffsinger

A korábban véltnél vastagabb lehet az antarktiszi jég - derült ki egy víz alatti robottal négy éven át végzett méréssorozatból. A robotot négy éve bocsátották a vízbe, és most érkeztek meg az első részletes, pontos, nagy felbontású 3D-s térképek az antarktiszi jégről.

Reggel már kávét főztek az Űrállomáson!

A Szojuz TMA-15M fedélzetén a legújabb kísérleti és utánpótlási anyagok között helyet kapott a világ első űrkávéfőzőgépe.

A jövő kutatói mutatkoznak be az Akadémián

freedigitalphotos.net/adamr

A jövő kutatói, feltalálói kapnak bemutatkozási lehetőséget a Magyar Tudományos Akadémián szerdán az InnoDiákok Fórumán, amelyen a diákok mentoraik közreműködésével számolnak be első tudományos eredményeikről, az MTA kutatóintézeteiben szerzett tapasztalataikról.

"Víz alatti kis Pompejit" tártak fel görög régészek

Az alig 2 méteres mélységben lévő romokat kezdetben elsüllyedt ókori kikötőnek vélték a szakemberek, ám a legújabb kutatások arról tanúskodnak, hogy fazekasműhely és egyéb építmények maradványaira bukkantak.

Gazdagon felékszerezett múmiát tártak fel Egyiptomban

freedigitalphotos.net/Arvind Balaraman

A lelet a Középbirodalom (Kr.e. 2137-1781) idejéből származik, a felékszerezett hölgy, ahogy a régészek elnevezték az elhunytat, a harmincas éveiben távozott az élők sorából. Csaknem négyezer éven át megőrizte a kincseit.

Európa: hamarosan meglesznek az idegen életformák?

A Jupiter egyik legnagyobb holdján tízszer mélyebb óceánok alakulhattak ki, mint a Földön. Még részletesebb kép az Európáról, avagy ilyennek látnánk emberszemmel. Videónk is van!

A hazai farkasokért fogtak össze a természetvédelem kulcsszereplői

freedigitalphotos.net/James Barker

"Annak ellenére, hogy a farkas 1993 óta védett állat Magyarországon és kilövése több éves börtönbüntetéssel sújtható, támogatóinktól a mai napig kapunk híreket illegális elejtésekről. Az állatokat gyűlöletből vagy trófeaszerzési céllal lövik le, az orvvadászok tettenérése pedig nagyon nehéz."

Hová "bújt" a szellemhegység?

Az Alpok méreteivel vetekszik, mégsem látta emberi szem. Pedig itt van a Földön, csak "elbújt".

A világ legnagyobb természeti alakzata

ESO/L

Tippeljen, mekkora méreteket ölt a világ legnagyobb természeti alakzata. Kilométerekben gondolkodott? Téved, hatalmasat téved!

Haláláig harap az öngyilkos méh

Fullánkja nincs, de így is nagyon veszélyes a kolónia érdekében saját magát feláldozni képes apró rovar.

Putyin disszidens nagymacskái a tudomány szolgálatában

Fotó: YouTube screenshot CCTV

Putyin tigrisei néven ismertté vált, Kínába átkóborolt szibériai nagymacskák máris nagy segítségére voltak a kínai kutatóknak, akik nemcsak a mozgásukat kísérik figyelemmel, hanem életmódjukat, szokásaikat is elemzik.

Újszülött állapotba fagyott bolygó Naprendszerünkben

Legalább eggyel kevesebb bolygó kering a Naprendszerben, mint "kellene", és az is kiderült, hogy hol is található ez a planéta-palánta.

Emberi fekáliával hajtott busz

Wessex Water/PA

Komoly problémát jelent az emberi széklet ártalmatlanítása, hiszen nagyvárosainkban tonnaszám keletkezik nap mint nap. Pedig a tömegközlekedésben nagyon is hasznos lehet, na persze nem "úgy".

Egy humanoid koponyáját találta meg a Spirit a Marson?

Egy amerikai magazin szerint igen, de sajnos sokkal valószínűbb, hogy csak egy szokatlan formájú kődarabról van szó.

Drámai mértékben fogynak a jegesmedvék

U.S. Fish and Wildlife Service

Kilenc év alatt majdnem felére esett a vadonban élő, a Beaufort-tenger déli részén "székelő" jegesmedve-populáció száma.

Úszó drónokkal védené hajóit az amerikai haditengerészet

A CARACaS-rendszer szinte bármilyen helyzetben képes lehet a támadások visszaverésére.

Emiatt a robot miatt fog kipusztulni az emberiség?

University of Oslo

Folyton tökéletesíti magát, és képes önmaga sokszorosítására is. Tényleg fenyegetést jelentenek a norvégok, de nem a pénzük miatt?

Oroszország "műholdvadász műholdat" tesztel

Megfigyelők szerint a Kosmos 2499-es szinte bármilyen földkörüli pályán keringő űrjármű elfogására alkalmas lehet.

Minden, amit tudni akart a"varázsgombákról"

Forrás: Wikipedia

A bulizni vágyó fiatalok körében igen népszerűek a hallucinogén gombák, íme néhány adat, amit biztos nem tudott róluk.

Véget érhet a világ leghosszabb monopóliuma

Kínában 2600 éve csak az állam árulhat asztali sót.

Milyen lett a légdeszka?

Youtube Tony Hawk Rides the Hendo Hoverboard

A világ egyik legjobb gördeszkása próbálta ki a föld felett lebegő eszközt, a Vissza a jövőbe című film által ihletett "légdeszkát". És ha már kipróbálta, véleményt is mondott róla.

Szokatlan fényforrás egy galaxisban

Évtizedek megfigyeléseinek összegzésével bukkantak rá arra az objektumra, mely szokatlan módon fényt sugároz. A feltételezések szerint ugyanis egy fekete lyukról van szó.

Eltemetett őskori kanyont fedeztek fel Tibetben

freedigitalphotos.net/Moggara12

"A kutatások során egy folyó által kivájt ősi kanyont fedeztünk fel. A vizsgálat szemléletesen példázza, hogy a folyómeder geomorfológiai mintázata alapján hogyan deríthetjük ki, mikor és miként folyt a geológiai kiemelkedési folyamat, a hegységképződés."

Római aranybányát fedeztek fel Spanyolországban

Római aranybányát fedeztek fel lézeres távérzékelési technológia, a LIDAR segítségével Spanyolországban, León tartományban.

Óriási villanás Oroszország felett

Doble V Channe

Egy, a légkörben felrobban aszteroida? Egy túlságosan látványosra sikerült fegyvertesztelés? UFO-nauták jöttek Putyinért? Videónk is van!

Miért világít egy furcsa féregfajta?

A ragadozó életmódot folytató, perui esőerdőben felfedezett furcsa élőlény a túlságosan kíváncsi rovarokra vadászik - nem is akárhogyan!

Nem meteorit okozta a Föld második legnagyobb kráterét!

Wikimedia Sudbury crater

Tudja, mi találta el egykoron anyabolygónkat, létrehozva ezzel a földkéreg második legnagyobb kráterét? Nem meteorit, az - most már - biztos!

Kékfogú Harald dán király építhette a feltárt viking erődöt

Az erődítmény, amelyet a közelmúltban tártak fel Dániában, Koge városától nyugatra, a szénizotópos vizsgálatok szerint a Kr.u. 9. és a 11. század között készülhetett.

Negyedik éve kínai a világ leggyorsabb számítógépe

Fotó: archív

Idén is a kínai Tianho-2 a világ leggyorsabb számítógépe, immár negyedik éve vezeti a szuperszámítógépek a listáját a China Daily napilap szerint.

Vas megyényi földcsuszamlás

Google Maps

Óriási földcsuszamlás nyomaira bukkantak: nagyobb területen indult meg a föld, mint egész Vas megye.

Tíz európai városlakóból kilenc erősen szennyezett levegőt szív

A légszennyezés a becslések szerint az Európai Unió (EU) 28 tagállamában mintegy 430 ezer ember korai halálát okozhatja.

Gyakoribb a meteorit-becsapódás, mint gondoltuk

NASA

Tudja, hány aszteroida csapódott be a Földbe az elmúlt 20 év során? Meglepően sok, amint azt egy szemléletes ábra is mutatja.

Hatalmas méreteket ölt a vízszennyezés Kínában

A legnagyobb kínai folyók fele, a földalatti vizek 60 százaléka szennyezett Kínában, ahol a probléma évek óta tartósan fennáll és a lakosság ivóvíz-ellátását is komolyan veszélyeztetheti a jövőben.

Folytatja tudományos küldetését a Rosetta

freedigitalphotos.net/photouten

Ugyan a Philae a történelmi jelentőségű üstökösre szállás után befejezte tervezett küldetését, mert mintegy 64 óra elteltével elemei lemerültek, a Rosetta saját missziója távolról sem ért véget. Az űrjármű tökéletes állapotban van, berendezései a vártnak megfelelően végzik munkájukat.

Szitutunga született a Nyíregyházi Állatparkban

A kecses antilopfaj Közép-Afrika mocsara területein él. Mivel élőhelye felaprózódott, több helyen már kipusztult. Félig vízi életmódú, élete nagyobb részét a vízben vagy annak közelében tölti.

Vonaton, 500 km/h-nál is gyorsabban

Youtube japan maglev speed record

Valószínűleg itthon soha nem fogjuk átélni ezt az érzést, éppen ezért érdemes megnézni, hogyan is néz ki, ha valaki több mint 500-zal száguld egy vonat révén.

Drasztikusan csökkent a Beaufort-tenger déli részén élő jegesmedvék száma

Nagyjából 40 százalékkal csökkent a jegesmedvék száma a 21. század első évtizedében Alaszkában és Kanada sarkkörön túli területének északnyugati részén, a Beaufort-tenger déli részén.

A gravitáció menthette meg az ősrobbanás után a világegyetemet

freedigitalphotos.net/dan

A 2012-ben felfedezett Higgs-bozon vizsgálata alapján felvetődött, hogy a többi részecske tömegéért felelős "isteni" részecske képződése a rohamosan táguló, "felfúvódó" korai univerzumban a világegyetem instabilitását, "összecsuklását" eredményezhette volna.

Fizetett betegszabadság járt az óegyiptomi sírépítőknek

Az írásos dokumentumok tanúsága szerint a munkásoknak járt a fizetett betegszabadság és az ingyenes orvosi ellátás, ugyanakkor sokszor nem éltek a kedvezményekkel, hiszen óriási nyomás nehezedett rájuk, hogy megszolgálják kiváltságaikat.

Új szubatomi részecskéket fedeztek fel a CERN fizikusai

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A barion-családhoz tartozó két új szubatomi részecskét fedeztek fel az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai.

Ekkorát ütne, ha ránk esne az üstökös

Szemléletes képek mutatják meg, mekkora is a Csurjumov-Geraszimenkó üstökös, vagyis az az összetapadt két hatalmas szikladarab, amire a múlt héten leszállt az Európai Űrügynökség szondája.

Varázsszigetek a Szaturnusz holdján - az élet nyomai?

NASA

Két, megmagyarázhatatlan fényes foltot fedeztek fel a Titánon, melyeknek nem kellene ott lenniük.

Több, még ismeretlen bolygó a Naprendszerben?

Közvetett bizonyítékok szerint akár két, eddig még fel nem fedezett planéta is kering központi csillagunk körül. Mekkorák és vélhetően hol találhatók? Cikkünkből kiderül.

Antik sírsztélé darabját tárták fel Athénban

Antik sírsztélé darabját tárták fel Athénban, az ókori Kerameikosz negyedben folyó ásatáson. A lelet igencsak meglepte a régészeket.

A tudomány női dolog - aki nem hiszi, járjon utána!

Érdekel a tudomány...lány létedre? És unod már, hogy a természettudományt még mindig csak a fiúkkal azonosítják? Úgy érzed, hogy a nők alulképviseltek a matematika, fizika, biológia, kémia vagy informatika világában? Akkor ott a helyed ezen a konferencián!

Konferencia az évezredek jövőnek szóló tanulságairól

Fotó: FB/Magyar Régész Szövetség

Az első földművelő népcsoportok megtelepedéséről, az újkőkori lakótérről, a máig élő késő rézkori innovációkról, az archeogenetikai vizsgálatokról, a római kortól a középkorig terjedő évszázadok régészetéről lesz egyebek mellett szó a Magyar Tudományos Akadémián.

A túlnépesedés és a szárazság okozhatta az asszír birodalom vesztét

Asszíria az ókori világ katonai nagyhatalma volt, amely óriási szerepet játszott az egész közel-keleti térség történelmének alakulásában.

Lemerészkedtek a rejtélyes szibériai lyukba

Russian Centre of Arctic Exploration

Orosz kutatók vették a bátorságot, és az eddig nem tisztázott módon megnyílt szibériai lyuk mélyére ereszkedtek. Nem fogja elhinni, mit találtak ott!

Lehullott a lepel az Uránusz titkáról

Naprendszerünk külső bolygói közül a legtöbb figyelmet a Jupiter kapja, így például az Uránuszról meglepően keveset tudunk. Pedig akad bőven érdekesség a kék bolygó körül is...

Parazita-drónok csúfítanák el a városképet

NAS-DRA

Ugyan az emberiség szolgálatára tervezték, de meglehetősen ijesztően néznek ki azok a repülő egységek, melyek a városok levegőit szűrnék a jövőben.

Az elérhető legmagasabb hőmérséklet

Míg a leghidegebb pont egészen közel van a víz fagyáspontjához, a hőmérséklet felső határát nem ismerjük. A sokmillió foknál is van melegebb: kiszámolták, hol tetőzik a hőség.

Mi legyen a következő nagy lépésünk az űrkutatásban?

NASA

Robotizált formában több tucat kilométert tettünk meg a Marson, leszálltunk egy üstökösön, sőt, még a Naprendszert is elhagytuk. De mi legyen a következő célpont?

Okosfegyvereket tesztel az amerikai rendőrség - képek!

A speciális fegyverekkel nyomon követhető lesz, hogy hol, mikor és hogyan sütötték el őket.

Egy üstökös dallama

ESA

Noha nem a legszerencsésebben ért "földet" a Rosetta landoló modulja a Csurjumov-Geraszimenkó üstökösön, mégis hatalmas sikernek könyvelhető el a küldetés. A műhold még az objektum "dallamát" is képes volt rögzíteni, hallgassák csak!

Szinte teljesen lebomlik a gombafonal-drón

A 21. század nagy kihívásai közé tartozik az emberek által előállított szemét kezelése. Ezt a problémát egyáltalán nem növeli egy érdekes vázzal rendelkező, repülni képes drón.

"Attól félünk, amit nem ismerünk" - nyílt napok az MTA kutatóhelyein

Fotó: FB/MTA Energiatudományi Kutatóközpont

Színes programokkal, laborlátogatásokkal és előadásokkal várják az érdeklődőket hétfőtől öt napon át a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának intézményei a magyar tudomány ünnepe programsorozat Kutatóhelyek tárt kapukkal rendezvényein.

14 oroszlánnal vette fel a harcot a kiselefánt

Még egy nagymacska is halálos veszélyt jelent szinte minden földi élőlény számára, hát még 14! El is kapták a vastagbőrű, családjától elszakadt ormányost, ám az a megadás helyett más taktikát választott... Ilyen videót még biztosan nem látott!

A vácrátóti botanikus kert is csatlakozik a tudomány ünnepéhez

freedigitalphotos.net/ratkatchada torshap

A botanikus kert vezetője előadást tart a Corvinus Egyetemen, a Dunával kapcsolatos kutatásaikat pedig egy budapesti nyílt napon mutatják be a kert dolgozói.

Ilyen az ön élete a Földön

Bolygónk 4,5 milliárd éves, kíváncsi, hogy mi minden történt vele az Ön születése óta? Nézze meg, meg fog döbbenni! Nem is egyszer!

Szökőár: inkább árt, mint használ a partmenti védelem

U.S. Marine Corps

A szárazföldön lakókat védeni hivatott, part menti, kvázi gátként létező szigetek nagy szolgálatot tesznek erős viharok és hurrikánok esetén. De ha jön a cunami, akkor bárcsak ne lennének ott...

Leégett a Jupiter!

Évszázadok óta a szemünk előtt volt, mégsem jöttünk rá - a Naprendszer legnagyobb bolygójának jellegzetes foltja nem más, mint a leégés jele.

Szuperkondikkal az olcsóbb, de jobb elektromos autózásért

Wikipedia graphene

Az elektromos autózás legnagyobb rákfenéje az energiatárolásban rejlik: az akkumulátorok drágává, nehézzé és térben jelentősen korlátozottan használhatóvá teszik a benzint nélkülöző járgányokat. Ám ez hamarosan megváltozhat.

Unikornist találtak Szlovéniában!

Bizarr, egyszarvú koponyára leltek délnyugati szomszédunkban. A nemrég felbukkant leletre azonban van tudományos magyarázat. Nem fogja elhinni!

Magyar-kurd régészcsoport tárja fel az iraki Dvin-várat

MTI Fotó: Kovács Tamás

Magyar és kurd régészek együtt tárják fel a kurd történelem egyik legfontosabb helyszínének számító iraki Dvin-várat és környezetét.

Mi van ennek a csótánynak a hátán?!

North Carolina State University

Betegségeket terjesztenek, gusztustalanul néznek ki, kiirthatatlanok - és hamarosan a bajba jutott emberek legnagyobb barátai lesznek. Csótányok, némi turbóval.

Kína robothadserege

hangkong.com

Robotanyahajóként viselkedő szállítójárművek, melyekből rajként zúdulnak elő a kisebb, autonóm egységek - ez Kína elképzelése a jövő harcterének embermentes katonáiról.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.