Robotkígyó lehet tavaink megmentője?

École Polytechnique Fédérale de Lausanne

Az édesvizi szennyeződések legalább akkora problémát okoznak, mint a tengerek és óceánok elárasztása. Ezúttal (is) a robotika nyújt segítő kezet?

Elhibázott a marskutatás koncepciója?

Egy új vélemény szerint nem roverekkel, hanem drónokkal kellene felderíteni a vörös bolygót, egyszerűen annyi minden van rajta, amit a talajon gurulók szemszögéből nem lehet feltárni.

Mi köze a tengeralattjáróknak a harci drónokhoz?

Semmi - legalábbis MÉG semmi. De hamarosan a támadó repülő eszközök ugyanazt a taktikát alkalmazhatják, amit anno a német tengeralattjárók a világháborúban.

A Pingvintudatosság Napja

Természetes élőhelyük legészakibb pontján ünnepelték a jeles napot, mely a röpképtelen szárnyasok ökoszisztémájának törékenységére is felhívja a figyelmet.

hirdetés

A 100 milliomodik felvétel a Napról

A szép kerek számot látványos fotóval ünnepelte a NASA; naprendszerünk központi égitestét most egészen nagy felbontásban is megcsodálhatjuk.

Hatalmas ugrás előtt a mesterséges intelligencia

Egy kicsi Lego robot mutatja be mindazt, ami radikálisan megváltoztathatja életünket, már akár a közeljövőben is. Kattintson, videónk is van!

Áttetsző hal az Antarktisz jege alatt

Ott, ahol az élet számára igen mostohának gondoltak a körülmények, meglepően magas szintű élőlényeket találtak a kutatók.

Vízvezeték köthet össze egy tajvani szigetcsoportot a kínai szárazfölddel

Egy tenger alatti főnyomócsövön keresztül kaphat vizet a Tajvanhoz tartozó Kinmen nevű sziget, amely néhány kilométerre van a kínai szárazföld Hsziamen városától.

Hármas holdárnyék-átvonulás a Jupiteren - videó

Az eset olyan ritka, hogy legközelebb 2032. december 30-án lehet majd ilyet látni Európából és Észak-Amerikából.

Webkamerán is láthatók egy nógrádi madáretető vendégei

Webkamerát helyeztek el januárban egy madáretetőnél a Salgótarján közigazgatási területén található Rónafaluban, a Medves-fennsík peremén, több mint 500 méteres tengerszint feletti magasságban.

5 érdekesség a gumikacsa üstökösről

ESA

Habár a leszállóegység nem éppen szerencsésen ért "földet", már így is rengeteg megtudtunk a Csurjumov/Geraszimenkó üstökösről, vagy, ahogy a népnyelv elnevezte: a gumikacsáról.

30 év múlva robotok lesznek mindenhol?

Valószínűsíthető, hogy hamarosan a világ lakosságának éppúgy tagja lesz több milliárd ember és több milliárd robot is, utóbbiak végzik majd a nehéz rutinmunkák nagy részét. De milyen hatással lesz ez ránk, emberekre?

Weöres Sándor eljuthat a Pulival a Holdra

Fotó: archív

A költő Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra.

Először követték nyomon egy üstökös magnetoszférájának születését

Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája 2004-ben indult a Földről, hogy tízéves utazás után a 67/P Csurjumov/Geraszimenko üstökös közelébe érjen.

Durván megtizedelte az ebola az emberszabású majmokat is

David d'O

Drámai mértékben fontos lenne védőoltás a csimpánzok és a gorillák számára is, hiszen a vírus már harmadukat megölte.

Létrehoztuk a vírusoknak ellenálló baktériumot

Robbanásszerűen fejlődik a génmanipuláció, de ez vajon az emberiség javát szolgálja-e, vagy egy szuperbaktérium viharos gyorsasággal ki fog irtani minket?

Szuperszámítógépen végzik az adatelemzést a magyar agykutatók

freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Az új rendszer használatával növelhető az idegrendszeri betegségek diagnózisának pontossága és a betegek kezelésének hatékonysága.

Túl van a kritikus időszakon a Nyíregyházi Állatpark kis zsiráfja

Az állatka mesterséges táplálásra szorult, miután elsőborjas anyja tapasztalatlansága miatt nem gondozta.

Buborékhajtású robot egy élő egérben

Wei Gao

Élő szervezetben is működik az első parányi, autonóm szerkezet - egy egér lehetett a "szerencsés" alany, "aki" kipróbálhatta, milyen érzés, ha a vérében egy kicsiny robot halad.

Ilyen ronda cápát még nem látott

Meglepő(en ronda) ragadozóra bukkantak Ausztrália közelében, mintha az őskorból utazott volna előre az időben.

Látott már robotot táncolni? És százat? Egyszerre?

Mashable

A humanoid, azaz emberszabású robotok mindig is zavarba ejtették nézőiket, hiszen ránk hasonlítanak. És most már táncolni is tudnak!

Víztaszító, öntisztuló fémfelületet állítottak elő a kutatók

A vízcseppek hajlamosak megtapadni és szétterjedni a fémek felületén. Nem így a lézerimpulzusokkal kezelt felületen, amely szupervíztaszító tulajdonságainak köszönhetően azonnal "lerázza" a vízcseppeket. Mi több, a vízcseppek összegyűjtik a fémet borító porréteget, azaz felülete öntisztuló tulajdonságokkal is rendelkezik.

Rekordszámú erdei fülesbaglyot számláltak meg természetvédők Túrkevén

freedigitalphotos.net/adamr

Közel egy évtizede minden télen természetvédők és önkéntesek végzik az erdei fülesbaglyok helyi populációinak felmérését a Nagykunságban.

Fákon éltek a legkorábbi főemlősök

A paleontológusok azt feltételezték, hogy a Purgatorius a talajon járt, és a főemlősök csak később kerestek menedéket a fák lombjai között. A montanai lelőhelyen később előkerült csontok viszont arról tanúskodnak, hogy erős fogó lábaik voltak, amelyekkel könnyedén megragadhatták az ágakat, így közlekedve a lombok között.

Miért nincsen több cápatámadás?

Wikipedia Carcharhinus leucas

Akár jóval nagyobb mértékben is konfrontálódhatnának a fürdőzők, vízparton lakók a tengerek rettegett ragadozóival. Azonban jól meghatározható, tudományos oka van annak, hogy ennyire ritkák a cápatámadások.

A krokodilok nem ragadnak meg minden alkalmat, hogy embert ragadjanak el

A kutatókat meglepte, hogy a szeptembertől december végéig tartó időszakban a az emberek közelsége ellenére a hüllők senkit sem támadtak meg.

A Google felpörgeti a kereskedelmi űrutazást

Wikipedia Elon Musk

Addig tolta Elon Musk a SpaceX vállalatot, amíg az űrkutatásban szintén érdekelt Google úgy döntött, beszáll. Felpöröghet a kereskedelmi űrkutatás a két cég összefogásával.

Hullámvasutazik a vadlúd

Az indiai lúd egészen érdekes módon folyamatosan feláldozza a nehezen megszerzett magasságát repülés közben. Igaz, így le is tudja gyűrni a szinte minden más madárnak lehetetlen akadályt jelentő Himaláját.

Már majdnem elértük a leghíresebb törpebolygót

NASA

Íme, az első "közeli" kép a Ceres-ről, mely a Mars és a Jupiter közötti aszteroida-övben keringve számos rejtélyről ránthatja le a leplet.

Ufóügyi akták tömegét hozták nyilvánosságra!

A dossziékban egyebek között megtalálhatók az 1965-ös exeteri incidensre, a Kenneth Arnold 1947-ben jelentett, kilenc egyidejű ufóészlelésére és az 1948-ban a levegőben gépével azonosítatlan tárggyal ütközött Thomas Mantell százados halálára vonatkozó dossziék is.

A Szovjetunió összeomlása súlyos csapást jelentett a terület vadvilágára

freedigitalphotos.net/dan

"Megállapítottuk, hogy az 1990-es évek elején, vagyis közvetlenül a Szovjetunió összeomlását követően Oroszország területének túlnyomó részén egyidejűleg csökkent a vaddisznó, a barna medve, és a jávorszarvas állomány."

"Káros tartalom" - egymilliárd bejegyzés esett áldozatul a cenzúrának

Egy korábbi esetben egy 600 ezer fős felhasználói táborral rendelkező oldal üzemeltetője életfogytiglani büntetést kapott.

Lazacspermával az olcsó telefonokért és tabletekért

Wikipedia salmon

Egészen elképesztő helyről kaphat támogatást az elektronikai ipar, környezetbarátabbá téve hordozható eszközeink előállítását. Hiába kattint, nem fogja elhinni!

A viking kovácsmestert szerszámaival együtt temették el - fotók!

Szerszámaival együtt helyeztek végső nyugalomra ezer éve egy viking kovácsmestert, aki a gazdag leletanyag tanúsága szerint nagy tekintélynek örvendett közösségében.

Szex után levágja saját nemiszervét

Matjaµ Kunter

Bizarr tevékenységet diktál az anyatermészet egy pókfaj hímjének, mely a szaporodást követően megszabadul saját nemiszervétől.

Kőkorszaki leletek sokasága szabadul ki a jég fogságából

Évezredekkel ezelőtt Norvégia hegyeiben elhagyott nyílvesszők, egyujjas kesztyűk, cipők és egyéb tárgyak sokasága kerül elő az olvadó gleccsereknek köszönhetően.

Mi a baj a sötét hóval?

S. Doherty/University of Washington, Flickr

Az elnevezés nem teljesen pontos, a hó természetesen továbbra is világos, de a vakító fehérrel szemben inkább szürkésfehér árnyalatot vesz fel. És elég nagy gondot okoz.

Az őskori hüllő is gondoskodott utódairól

Egy apró vízi hüllő fosszílizálódott maradványai arról tanúskodnak, hogy már a kora krétakorban is gondoskodtak utódaikról az állatok.

Így semmisül meg egy rakéta - videónk is van!

Elon Musk

Majdnem leszállt, aztán mégis inkább felborult és egy hatalmasat robbant - a kereskedelmi űrutazás kicsit döcögősen indul, de legalább nem halt meg senki.

Három Föld-méretű bolygót fedeztek fel egy közeli csillag körül

Három, a Földnél alig nagyobb planétát fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler segítségével.

Cápafogas elektromos fűrész

Jawzall

A legbrutálisabb fűrész, amit valaha látott, természetesen kizárólag a tudomány érdekében.

Látott már fenyőtűt - belülről?

Nem? Pedig nagyon érdekes alakzatot vesz fel az örökzöld fa levele, igaz, speciális műszer kell ennek a struktúrának a felfedéséhez. Plusz eláruljuk, miért kell földlabdával együtt (át)ültetni a fenyőket.

Így semmisül meg egy rakéta

Elon Musk

Elon Musk közzétette a visszatérésre tervezett, ámde balszerencsésen járt rakéta "életének" utolsó pár képkockáját.

Most megnézheti az eső illatát

Ultragyors kameráknak köszönhetően kiderült, hogyan áll elő a jellegzetes esőillat. Tudta, hogy egy baktérium okozza?

A 21. századi légiháború taktikája

Kyle Lantz, U.S. Air Force, Wikimedia Commons

Gépágyúval lelőni az ellenséges repülőgépeket a második világháború sajátossága volt. A rákövetkező háborúkban - Korea, Vietnam - már légvédelmi vagy levegő-levegő rakétákkal harcoltak egymás ellen. A 21. század azonban ebben a tekintetben is más...

A Vasember is a Marsra menne

Kiderült, miért akar pénzt csinálni a kereskedelmi űrhajózásból Elon Musk, a Tesla elektromos autó és még sok egyéb, futurisztikus ötlet megvalósítója.

Megvan a Marsnál 10 éve eltűnt űreszköz!

A NASA azt állítja, hogy ráakadt arra az európai űrjárműre, ami még 2003 végén tűnt el a vörös bolygónál.

A Neander-völgyi ember sokkal okosabb volt, mint gondoltuk

Fotó: University of Montréal

Egy franciaországi lelet azt bizonyítja, hogy a Homo neanderthalensis sokkal fejlettebb tudással rendelkezett, mint eddig feltételezték a szakemberek. Ő is készített már csonteszközöket.

Légiháború - itt a drónokra vadászó drón

A kerítés egészen a 21. századig megfelelt eredeti céljainak, de mi tartson vissza egy levegőből érkező, hívatlan látogatót? Például egy másik drón!

Raoul Wallenberg és egy hamburgi üzletember kapcsolatát tárták fel kutatók

freedigitalphotos.net/adamr

Wallenberg korábban nem ismert kapcsolata Ludolph Christensen dán származású hamburgi kereskedővel, aki Heinrich Himmler SS-vezető "jobb kezének" tartott Karl Wolff SS-tábornok védelmét élvezte, új megvilágításba helyezi Wallenberg 1944-es magyarországi humanitárius misszióját.

Megcsinálták az önbefűző cipőt!

Az egyik legnagyobb cipőgyártó végül valóra váltotta a filmvilág egyik legismertebb futurológiai termékét, az önbefűző cipőt. Lebegő "gör"deszkánk is van már, ha arról esetleg lemaradt volna.

Megfejtették a repülő madár súlyának rejtélyét

freedigitalphotos.net/adamr

Megfejtették a repülő madár súlyának rejtélyét amerikai tudósok, akik olyan érzékeny műszert fejlesztettek, amely röptében méri meg a madár szárnya által kifejtett erőt.

Indul a "szuper-Föld" vadászat!

Munkába áll az az új távcső, amivel sokkal nagyobb esélyünk van saját bolygónkhoz hasonló planétára bukkanni a világűrben.

Tudományos áttörés a vadorzók elleni harcban

freedigitalphotos.net/antpkr

Egy új eljárás segítségével ujjlenyomatot tudtak venni ragadozó madarak tollairól.

Hirtelen haltak ki a dinoszauruszok Európában

Általánosan elfogadott az az elmélet, amely szerint a Földbe becsapódó kisbolygó okozta a dinoszauruszok vesztét. Mindezidáig azonban a késő kréta időszakból származó dinoszaurusz-fosszíliák csaknem kizárólag az észak-amerikai kontinensen kerültek elő.

Már most küszöbérték feletti a légköri szén-dioxid-koncentráció

freedigitalphotos.net/xedos4

Alig kezdődött el az év, de már most a 400 ppm (milliomod térfogatrész) lélektani határ feletti értéket mutat a szén-dioxid légköri koncentrációja, amiből arra következtetnek a szakemberek, hogy akár hónapokon keresztül küszöbérték felett maradhatnak a mutatók.

Irány a vulkánok belseje

Hamarosan eljuthatunk oda, ahol ember még sosem járt (és valószínűleg nem is fog): a vulkánok belsejébe!

Rezsicsökkentés szuperruhával!

Stanford University

Ahelyett, hogy "feleslegesen" felfűtenénk otthonainkat, használjunk olyan ruházatot, ami megőrzi testünk hőjét, így sokat spórolhatunk a fűtésszámlán.

Megtalálhatták az eltűnt Mars-szonda roncsait

A Beagle 2 landolás közben szívódott fel 2003. december 25-én.

Homokrajzoló robot a Disney-től

facebook.com/eth.beachbot

Teknősre emlékeztető robotot mutatott be az amerikai filmstúdió, mely a tengerparton gyorsan tetszést arathat. Mivel is? Videónkból kiderül!

A világ egyik legkisebb élőlénye az űrből is látszik

Meg tudná becsülni, mekkora egy plankton? Vannak pár centiméteres jószágok is, de többségük milliméteresnél is parányibb. Mégis, néha az űrből is látszódnak...

Ősi egyiptomi erődöt tártak fel a Sínai-félszigeten

Az eddigi legnagyobb ismert ókori egyiptomi erőd 3000 éves romjait és alapjait tárták fel a Sínai-félszigeten fekvő Tell-Habua lelőhelyen.

Neves tudósok: fontos, hogy a mesterséges intelligencia a társadalmat szolgálja

freedigitalphotos.net/dan

Mára kialakult egy széles tudományos konszenzus arról, hogy a mesterséges intelligencia kutatása jelentős fejlődést mutat, ezért valószínűleg már a közeljövőben is egyre nagyobb hatást lesz képes gyakorolni a társadalomra.

Egyre gyakoribbak a tömeges pusztulások az állatvilágban

Tömeges pusztulás, amikor egy populáció jelentős százaléka - akár több mint 90 százaléka - odavész rövid időn belül. Az ilyen esetek óriási csapást jelenthetnek egy populáció számára.

Kalóriaérték, kémiai összetevők gombnyomásra

consumerphysics.com

Szerette volna tudni, mennyi kalóriát és milyen anyagokat tartalmaz, amit megeszik? Nos, többé nem kell sokoldalnyi listát magával cipelnie, itt a sci-fi filmekből ismert molekuláris szenzor, ami egyetlen gombnyomásra választ ad - legyen az gyógyszer, élelmiszer, innivaló vagy bármi más!

Félig hím, félig nőstény pillangót fedeztek fel

Ivari kétalakúság miatt a günandromorfia gyakori a lepkéknél, de előfordul például madaraknál vagy rákoknál, főleg homároknál. A jelenség nem tévesztendő össze a hermafroditizmussal, amikor egy élőlény mind női, mind hím ivarszervekkel rendelkezik.

Napokon belül kezdődhet a Plútó megfigyelése

freedigitalphotos.net/dan

Az amerikai New Horizons űrszonda január 15-én, szinte napra pontosan kilenc évvel az indítása után végre elkezdheti a Plútó törpebolygó, valamint öt kísérője közül a legnagyobb, a Charon hold megfigyelését.

Így tüntetett el a tér-idő torzulás egy egész csillagot

Már évek óta megfigyelték a csillagot, aztán egyszer csak eltűnt a radarról, "köszönhetően" a tér-idő torzulásának. Videón a jelenség!

Hatalmas meteorkrátert találhattak a Déli-sarkon

A Baldvin-király jégmező fölött repülve Christian Müller német tudós decemberben bukkant repülés a két kilométer átmérőjű kráterszerű geológiai képződményre.

Az idei június hosszabb lesz, mint a tavalyi

Igaz, mindössze egyetlen másodperccel ver rá a 2014-es évre, de ez lesz az utolsó ilyen alkalom az emberiség életében. Vajon miért?

Megtalálták a Föld ikertestvérét

Fotó: NASA

A 475 fényévre lévő exobolygót a Kepler űrteleszkóp szúrta ki. A távcső négy év alatt több mint ezer bolygót azonosított.

Vége: misszióját végrehajtva megsemmisült a Masat-1

freedigitalphotos.net/dan

Az utolsó online csomag 21 óra 21 perc 43 másodperckor érkezett be Argentínából, ezután nem észleltek több jelet a Masat-1-ről. Ennek részben az az oka, hogy a műhold az utolsó óráit vagy óceán, vagy olyan terület felett töltötte, ahol nem voltak a magyar irányítók számára adatokat gyűjtő földi állomások.

A hidegvérű profikat is lebuktatja az új hazugságvizsgáló berendezés

A holland és brit kutatók által kifejlesztett hazugságvizsgáló a számítógépes animátorok által is használt motion capture technológiára épül.

Ez a fekete lyuk bizony mindent befal

jpl.nasa.gov

Csillapíthatatlan étvágyú fekete lyukat fedeztek fel amerikai asztronómusok a NASA NuSTAR röntgencsillagászati műholdjának felvételén.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.