Árpád-kori sírokat találtak családi házak kertjeiben Mátészalkán

MTI/Balázs Attila

Árpád-kori sírokat találtak családi házak kertjeiben, illetve építési telkeken a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészei a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán.

A NASA Dawn űrszondája a Ceres törpebolygó körüli pályára állt

Az űrszonda az első űreszköz, amely ilyen közelről vizsgál egy égitestet a kisbolygóövben.

Nemhogy víz volt a Marson, de hatalmas óceán!

Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei szerint a Jeges-tengernél nagyobb víztömegű ősi óceán terülhetett el egykor a Mars északi féltekéjén.

Virtuális irányítótornyot indít a HungaroControl

A HungaroControl elindította a helyszíntől független, repülőtéri légiforgalmi irányítást biztosító virtuális torony (Remote Tower, rTWR) megvalósítását.

hirdetés

Ismét fészkel rétisas a Szatmár-Beregi-síkságon

Ismét fészkel rétisas a Szatmár-Beregi-síkságon, ahol a természetvédelmi őrök mindent megtesznek a költés zavartalanságának biztosítása érdekében.

Az Európai Unió fontolóra veszi az állatkísérletek betiltását

freedigitalphotos.net/dan

Uniós tisztviselők szerdai bejelentése szerint az Európai Unió fontolóra veszi az állatkísérletek betiltását, miután több mint egymillióan írták alá azt a petíciót, amelyet egy, az állatok élveboncolása ellen tiltakozó csoport kezdeményezett.

Elkészült a világ legveszélyesebb vulkánjainak katalógusa

Egy nemzetközi szakemberekből álló csoport a világon elsőként elkészítette a Föld legveszélyesebb vulkánjainak katalógusát.

Még kevesebb cukrot a szervezetbe

freedigitalphotos/ Suat Eman

Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról, a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

Ön milyen gyakran kapja el az influenzát?

Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év feletti felnőttek, miközben a vírus a gyerekeket kétévente is megfertőzi - állapította meg egy brit, amerikai és kínai tudósok készítette tanulmány.

Szalay István matematikus kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Szalay István matematikus, a csongrádi megyeszékhely egykori polgármestere kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját a várost romba döntő 1879-es árvíz évfordulójához kapcsolódva rendezett szombati gálaműsoron.

Csaknem hétszáz koala kapott halálos injekciót

A túlszaporodás és az állatok éhezésének megakadályozása érdekében csaknem 700 koalát altattak el halálos injekcióval titokban a vadvédelmi hatóságok Ausztráliában.

Saját árnyékát is lekapta a Rosetta

Az eddigi legnagyobb felbontású felvételt továbbította a Földre a Rosetta a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösről, melyen saját árnyéka is jól látszik.

Megérkezett az első fekete gólya a Gemencbe

Megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe, a fokozottan védett faj webkamerán keresztül is követhető hímjét hétfő reggel észlelték a szekszárdi erdészet keselyűsi részén.

Megérkeztek az erdei fafajoktól származó első minták a globális magtárba

freedigitalphotos.net/dan

Megérkezett az erdei fafajoktól származó első magszállítmány a vetőmag világbankba, amelyet hét évvel ezelőtt hoztak létre a Spitzbergákon, hogy megőrizzék a Földön használt összes vetőmag mintáját egy esetleges nukleáris háború vagy világméretű természeti katasztrófa esetére.

Tömegsírt találtak Párizsban egy áruház alatt

A gondosan elrendezett maradványok arra utalnak, hogy egykor kórházi temető lehetett a helyszínen, de a tömeges halálozás okát még vizsgálják.

Online tévészolgáltatást indított a UPC is

A Horizon Go elnevezésű online szolgáltatás csütörtök óta érhető el iOS és Android operációs rendszereket futtató készülékeken. Használatához csupán regisztráció szükséges.

Dél-Afrikáig jutott két jeladós fehér gólya

A másik kettő itthon telelt.

Több mint 200 csontvázat találtak egy párizsi áruház alatt

Január eleje óta végeznek ásatásokat a francia főváros központjában, a Réamur és Sébastopol út kereszteződésében található Monoprix áruház alatt.

Tudta, hogy az erős naptevékenységnek áldása is van?

Az erős naptevékenységnek köszönhetően az elmúlt években mintegy 10%-kal csökkent az űrszemét mennyisége, így a Nemzetközi Űrállomáson nem szívtak annyit.

A lehűlő Csendes-óceán lassította eddig a globális felmelegedést

freedigitalphotos.net/tiverylucky

A Csendes-óceán természetes lehűlése hozzájárult a globális felmelegedés ütemének lassulásához az elmúlt évtizedben, de a jelenség valószínűleg nem fog már sokáig tartani - vélik amerikai tudósok.

Temetés a robotkutyáknak

Hogyan lehet meggyászolni és eltemetni valamit, ami sosem élt? Nos, a japánok erre is találtak megoldást...

Repül a legrondább drón

Piaggio Aerospace

Akár rekord lassan, de igen nagy tempóval is haladhat az égen az az olasz drón, mely szépségdíjat biztosan nem fog nyerni. Megrendeléseket viszont annál inkább.

A kritikusnál is alacsonyabb a Bajkál-tó vízszintje

A szibériai Jenyiszej folyó vízgyűjtő területén található tó vízállása két centiméterrel alacsonyabb a hatóságok által minimumként megjelölt 456 méteres tengerszint feletti magassághoz képest.

A jövő bűnügyei

Freedigitalphotos Simon Howden

A 21. századi high-tech bűnözés már régóta zajlik, csak nem akarjuk tudomásul venni. Megzsarolt pacemakeresek, ellopott őssejtek és hasonló bűncselekmények nem a sci-fi regényekben köszönnek vissza, hanem az újságok bűnügyi hírei között.

Drónhajókkal a jachtok védelméért

Kicsi, robotizált motorcsónakokkal védenék meg a luxusjachtokat a nem kívánt látogatóktól. Nincs többé tengeren elrabolt milliomos?

1200 km/h-s sebességgel két város között

Omegabyte3D/Business Wire

Elképesztő tempót diktálhat egy újfajta közlekedési módszer, melynek hamarosan felépül próbapályája, 'alig" 100 millió dolláros költséggel.

A sisakhiba ellenére is lesz űrséta a hét végén

A szerdai sisakhiba ellenére is lesz űrséta a hét végén a Nemzetközi Űrállomásról (ISS): az amerikai űrhajósok folytatják a kábelszerelést az állomás hamarosan megérkező új egységéhez.

Néhány fajnak utolsó reménye lehet a San Diegó-i "fagyott állatkert"

freedigitalphotos.net/jscreationzs

A San Diegó-i állatkert mintegy negyven éve működő génbankja az utolsó remény lehet a világ néhány veszélyeztetett fajának

Szása, a világ legidősebb gyapjas orrszarvú-bébije

Több mint tízezer éves gyapjas rinocéroszkölyök megfagyott maradványaira bukkantak Szibéria északi részén, Jakutföldön. A világon először került elő ilyen orrszarvúbébi-lelet.

Hogyan képes önmagát fényképezni a marsjáró robot?

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Újabb szelfit, azaz önarcképet lőtt magáról a Curiosity. Ha kíváncsi, hogyan tudta ebben a formában lekapni magát a rover, kattintson, eláruljuk a választ!

Az alattomos polip és a rák csatája

A békésen sütkérező rákra csapott le egy polip, a nem mindennapi harcról egészen jó minőségű felvétel is készült. Nézze meg, hogyan működik a könyörtelen természet!

Már saját drónok védik a Fehér Házat

Wikipedia UpstateNYer

Újabb szinttel gazdagodott az amerikai elnöki rezidencia védelme: a pár hete történt incidens miatt a titkosszolgálat sürgősen felszerelte "légvédelemmel" a Fehér Házat.

3D-nyomtatóval hoztak létre sugárhajtású repülőgép-hajtóművet

Ausztrál kutatók szerint az eljárás idővel könnyebb, olcsóbb és az üzemanyag-fogyasztás szempontjából is hatékonyabb repülőket fog eredményezni.

Szélkerekek kerültek az Eiffel-toronyra

Twitter/CECHR

Két szélerőművel szerelték fel az Eiffel-tornyot a fenntartható fejlődés iránti elköteleződés jeleként.

Először sikerült méréssel igazolni az üvegházhatás tényét

Egy újonnan közzétett kutatás eredményei megerősítették a laboratóriumi kísérletekkel és modellekkel már bizonyított feltevést: a légkörbe kerülő szén-dioxid melegíti a Föld felszínét.

A Föld másik holdja

Youtube Near-Earth Asteroid 3753 Cruithne

Patkóformában "kering" a Föld körül, és jóval kisebb, mint a Hold. Most megmutatjuk rendkívül furcsa pályáját is - kattintson a videóért!

Még az idén két bolygóval "bővülhet" a Naprendszer!

Nem új égitestekről van szó, sőt, az egyik már jó ideig bírta is ezt a státuszt; 2015 jelentős változásokat hozhat közvetlen kozmikus környezetünkről szerzett tudásunkban.

Hőlégballonnal az űr határáig

World View

Eddig nagyjából egyetlen lehetőségünk volt elérni a földi légkör és az űr határát: költséges és veszélyes rakétákkal juthattunk a végtelen tér közelébe (és tovább). Létezik azonban egy kényelmesebb módszer is.

Hawaii lesz az első amerikai állomása a Solar Impulse-2-nek

Hawaii lesz az első állomása az Egyesült Államokban annak a svájci gyártású repülőgépnek, amely a világon elsőként kizárólag napenergiára támaszkodva készül körberepülni a Földet.

Páratlan mértékű tengerszint-emelkedés Észak-Amerikánál

Forrás: NASA

Egy új kutatás szerint páratlan mértékű, 128 milliméteres tengerszint-emelkedés volt az Egyesült Államok északkeleti partjainál, New Yorktól északra 2009-2010-ben.

Gigantikus fekete lyuk az univerzum fiatal korából

Óriási, 12 milliárd naptömegű fekete lyukat fedeztek fel kutatók az univerzum fiatal korából.

Brutális bébibumm várható Kínában

freedigitalphotos/Sura Nualpradid

A családtervezési politika lazítása miatt már az idén új népesedési csúcsra számítanak a szakemberek Kínában: a 18 milliót is meghaladhatja az éves népszaporulat.

A karszalag, ami életet menthet

Ruházat alatt és felett egyaránt működik az a műanyag alapú napelem, ami meg tudja figyelni testünk bizonyos folyamatait, és szükség szerint akár riadóztathat is.

Ismét sétálnak az űrállomás asztronautái

freedigitalphotos.net/porbital

Öt nap alatt másodszor hagyták el a NASA űrhajósai a Nemzetközi Űrállomást, hogy folytassák az új amerikai űrhajók fogadásához szükséges munkálatokat.

32-en pályáztak az idei Innovációs Nagydíjra

A Magyar Innovációs Nagydíj 2014. évi pályázati felhívására 32 pályamunkát nyújtottak be különböző magyar cégek.

Örökletes génhibák kiküszöbölve: már jövőre világra jöhet az első háromszülős baba

freedigitalphotos/Victor Habbick

A brit lordok háza is jóváhagyta kedden azt a törvényt, amely lehetővé teszi a háromszülős embrió létrehozását lombikbébiprogramokban.

Tudja, hogyan készülnek a modern térképek?

Már nem a műholdasak, hanem az egészen részletes, a legapróbb domborzati viszonyt is ábrázolni képes változatok? Videón mutatjuk meg az érdekes folyamatot, el fog ámulni!

Magyar régészek Hatsepszut királynő újbirodalmi korát kutatják

freedigitalphotos/Arvind Balaraman

Az óegyiptomi történelem izgalmas korszakának megismeréséhez vihetnek közelebb az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) egyiptológusainak ásatásai, akik az ókori Théba nekropoliszában Hatsepszut királynő korának egyik legbefolyásosabb személyisége sírkápolnáját tárják fel.

Újabb rejtélyes krátereket fedeztek fel Szibériában

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A szakemberek úgy vélik, hogy több tucatnyi kráter lehet még a térségben, és a helyiek biztonsága érdekében azonnali vizsgálatokra van szükség.

Döbbenetes látvány: többszáz űzött vad vágtázik át az orrunk előtt

Pár nappal ezelőtt egy autós vette fel videóra Lábod határában, ahogyan egy óriási szarvascsorda átvonul az országúton.

Vége a gyomorfekélynek? Magyar szabadalom növényi hatóanyaggal

A gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori ellen fejlesztettek növényi hatóanyagot a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és az Újvidéki Egyetem természettudományi karának szakemberei. Az elért eredmények alapján szabadalmi beadvány készült.

Pszichedelikus utazás a tengeri élőlények világába

Ha a tengerekre gondolunk, elsőként halak, delfinek, cápák ugranak be, pedig a korallok, szivacsok és tengeri csillagok szintén részei ennek az ökoszisztémának. És méghozzá milyen színpompás részei!

A lenyűgöző penész

Youtube Mold Time Lapse

Szinte mindenkinek az ehetetlenné vált étel vagy a beszürkülő falak jutnak eszébe a penészről. A mindennapjainkat megkeserítő parányok azonban bámulatosan nőnek, csak jó nézőpontból kell vizsgálni őket. Bámulatos videó!

Igazi szobacicák: a győri kistigrisek lakásban nevelkedtek

Egy győri belvárosi lakásban nevelkedett idáig a két fehér szőrű bengálitigris-kölyök, akik másfél napos korukban kerültek a Xantus János Állatkert munkatársához. A tigriskölykök olyanok, mint a kisgyerekek: a nap 24 órájában figyelni kell az igényeikre.

Világító kerttel a jövő programozóiért

Youtube A Distributed Robot Garden System

Már egészen korán fel lehet kelteni az érdeklődést a programozás iránt, csak meg kell tudni ragadni a gyermeki figyelmet. Például egy könnyen szabályozható, világító "robot-kerttel".

Optikai távolságmérőt fejlesztett egy magyar cég

A Profitrade 90 Kft. és a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. konzorciuma egykamerás optikai távolságmérő technológia kutatását és erre épülő okostelefonos alkalmazások fejlesztését valósította meg közel 273,25 millió forintból, a konzorcium a projekthez közel 196,1 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert.

Elpárolognak a madarak a naperőművek miatt

Wikimedia Commons

Borzasztó sors vár azokra a szerencsétlen szárnyasokra, amik túl közel repülnek egy környezetbarát(nak tartott) naperőműhöz. A legnagyobb veszélyt azonban egy másik energiatermelő létesítménytípus jelenti rájuk.

Színt vált a kabát, ha örül vagy haragszik

Megérkezett az első, érzelmeinket azonnal kimutató kabát: az agyhullámokban "olvasni képes" ruha színének változásával reagál viselője hangulatára.

Nagyon nagyot nőttek a tengeri állatok

freedigitalphotos.net/tiverylucky

A tengeri állatok átlagos és maximális mérete, valamint átlagos súlyuk is szignifikánsan nőtt a kambrium 542 millió évvel ezelőtti kezdete óta.

Indulhat az űrtaxizás

A NASA átalakítja a Nemzetközi Űrállomás dokkolórendszerét, hogy ahhoz kereskedelmi űrjárművek is képesek legyenek csatlakozni.

Stephen Hawking: az agresszió elpusztíthatja az emberiséget

freedigitalphotos.net/tongdang

Az agressziót ki kell gyomlálni az emberi fajból, mert "félő, hogy valamennyiünket elpusztít" - erre figyelmeztetett a világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking, hozzátéve, hogy az űr meghódítása viszont megmentheti az emberiséget.

Előkerültek a Plútó holdjai

Minden idők legjobb felvételei a Naprendszer távolabbi pontján keringő égitestekről. Kattintson, mozgóképünk is van!

Az UV-sugarak DNS-károsodást okozhatnak

freedigitalphotos/stockimages

Amerikai kutatók figyelmeztetése szerint még órákkal a napozás vagy szoláriumozás befejezése után is károsodik a bőr az ibolyántúli sugaraktól.

Látott már kétszájú halat?

Furcsa heringet fogott ki egy ausztrál halász: a pikkelyes állatnak dupla szája volt! Új faj vagy mutáció? Kattintás után kiderül!

Sokkal öregebb a földi élet, mint gondoltuk?

R. Buick / UW

Ekkora távolságból nyilván nem számít néhány millió év ide vagy oda, de nemrég egészen durva eltérésre bukkantak a hivatalos, 2 milliárd éves adattal kapcsolatban.

Hatékonyabb fájdalomcsillapítás a placebóknak köszönhetően

Egy számítógépes program meg tudja állapítani, hogy vajon placebót szed-e a páciens, jóval azelőtt, hogy ő maga megtudhatná az igazságot.

Virágba borult a hóvirágmező az Alcsúti Arborétumban

Wikipédia/Regasterios

Két és fél hektáron, hét hóvirágfaj 24 fajtája található meg az Alcsúti Arborétumban. Ezzel együtt láthatók krókuszok és téltemetők is az arborétum területén, nyitvatartási időben, minden nap 10 és 18 óra között.

Honnan indultak, merre és mikor? Sorra dőlnek meg az eredet-elméletek

Újszerű, kvantitatív módszereket is felhasználó modellel érveltek amerikai kutatók az indoeurópai nyelvek eredetének úgynevezett sztyepphipotézise mellett.

A legerősebb biológiai anyag

Nik Taylor

Mit gondol, melyik a legerősebb, élőlény (leszámítva az embert) alkotta anyag? Ha a pókfonálra tippelt, akkor tévedett!

Űrkikötő és űrközpont épül a szomszédunkban

A svájci Swiss Space Systems (S3) űrcég bejelentette, hogy egy űrkikötővel és kutatóközponttal ellátott űrközpont megépítését tervezi 2020-ig a közép-horvátországi Udbinaban.

Új dinoszaurusz-fajt rejtett az elfeledett fosszília

freedigitalphotos/cbenjasuwan

Egy harminc éve múzeumban őrzött, gipszmásolatnak vélt fosszília alapján azonosított egy új dinoszauruszfajt egy fiatal brit paleontológus.

Elindult Ferihegyről a Magnus Fusion/NatGeo repülős expedíció

Csütörtökön délben a Budapest Airport 1. termináljáról indult útnak a Magnus Fusion/NatGeo Expedíció, amelynek kétfős személyzete arra vállalkozott, hogy a magyar építésű Magnus Fusion túragéppel körberepülik a Földközi-tengert

Már megint kincsesbánya lett a szemét

Berkeley Lab Research News

A lejárt, tönkrement étellel csak a baj van. Megromlik, büdös lesz és vonzza a nem kívánatos életformákat: rovarokat és baktériumokat. Ezért igyekeznek a lehető leghamarabb megszabadulni tőle az emberek; pedig ez lehet a következő "aranybánya".

Kimúlt Remény is - pedig nem ő volt a célpont

Két parlagi sas tetemére bukkant múlt vasárnap a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kutyás egysége, a fokozottan védett madarak feltehetően mérgezés következtében hullottak el, ezért rendőrségi nyomozás folyik az ügyben.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Nyerj páros színházjegyet a Belvárosi Színház előadásaira

Játssz velünk és nyerj 2 db páros színház jegyet a Belvárosi Színház Bill Manhoff: "Bagoly és Cica" című nagyszerű előadására. (x)

hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.