Még sincs bizonyíték a táguló világyetemre

Steffen Richter, Harvard University

Az ősrobbanás elméletét tavaly sikerült igazolni, a tudományos világ nagy örömére. Időközben azonban kiderült, hogy az űrszemét "meghamisította" a számokat.

Apró lény tizedeli az óriáspandákat

Egy gyűrűsféregfaj tehet arról a pandapusztulási sorozatról, melynek során komolyan veszélybe kerültek a még szabadon élő kínai példányok.

Balról jobbra számolnak a csirkék

Az emberek többségének természetes, hogy egy számsorozatban balra találhatók a kisebbek, jobbra pedig a nagyobbak. Ez azonban nem csak ránk jellemző, az állatvilágban is felbukkan a séma.

Látott már galaxis-összefonódást?

Drámai méretű kavarodás két csillagváros ütközése nyomán - a Hubble elkapta két galaxis összeolvadásának "pillanatát".

hirdetés

Nyugdíjba megy a híres dinoszaurusz

Nyugdíjba küldik a londoni Természettudományi Múzeum híres dinoszaurusz csontvázát a britek legnagyobb bánatára.

Ilyenek lesznek az új szuperrepülők

Kiszivárgott néhány részlet az USA hatodik generációs vadászgépeiről - már most körvonalazódik a 2030 után hadrendbe állítani tervezett légi csapásmérők néhány paramétere.

Összefogás a hazai farkasok védelmében

A háborítatlan erdőterületek hiánya, valamint az illegális kilövések rendkívüli veszélyeket jelentenek a farkasoknak, holott jelenlétük elengedhetetlen az erdők életközösségének egészséges működéséhez.

Így éltünk együtt saját őseinkkel

Közel-keleti leletek bizonyítják, hogy a modern ember huzamosabb ideig élt együtt őseivel, a Neander-völgyi ősemberrel.

Félelmetes: repül és a földön is mászik a denevér-drón!

Ugyan életek mentésére tervezték, de a frászt hozhatja a gyanútlanokra az a repülő szerkezet, mely leginkább egy denevérre emlékeztet. A "horror" akkor kezdődik, amikor leszállt - nézze meg ön is videónkat!

Elektromossággal vadászó pókok

A hálószövés parányi nagymesterei nem csupán organikus ragasztóval kapják el zsákmányaikat, egyes fajok elektromosan töltött szálakat is használnak, de ennek titkára egészen mostanáig nem derült fény.

Újra megnyílik a Kölyöklabor az állatkerti Varázshegyben

Újra megnyílik a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Kölyöklabor, ahol a Varázshegy termeiben zajló foglalkozásokon a kémiát még nem tanuló gyerekek számára teszik élményszerűvé az első találkozást a kísérletezéssel.

Forró kövekben lapult az első földi élet

Nagy hiányosság tátongott eddig a földi élet ősi formájának megjelenését leíró elméletében, de egy érdekes kísérlettel újraalkották a több milliárd éves környezetet, és meglepő felfedezésre jutottak.

Ötvenötezer éves emberi koponyát találtak Izraelben

YT screenshot ODN

A lelet megerősíti a modern ember afrikai kirajzásának elméletét.

Új tetkókat fedeztek fel Ötzi testén

Eddig ismeretlen tetoválást fedeztek fel az Alpok gleccserében kiváló állapotban fennmaradt férfimúmia mellkasán a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) Múmiakutató Intézetének tudósai, amikor új, fotografikus technikával Ötzi összes tetoválását feltérképezték.

Káros a petefészekre a vegyi anyagokkal való érintkezés

freedigitalphotos/dream designs

Összefügghet a korai menopauza és egyes mindennapi - műanyagokban, elektronikai termékekben és ipari szennyezésekben előforduló - vegyi anyagokkal való érintkezés.

A testvérek többségénél más-más gének állnak az autizmus hátterében

Az idegi-fejlődési rendellenesség genetikai háttere az eddig véltnél is bonyolultabb.

Így robban fel a nátrium, ha vízbe ér

Theodor Gray

Közkedvelt kísérlet kémiaórákon, mert igen látványosan megy végbe a folyamat - mégis, egészen mostanáig rejtve maradt a nátrium és víz nászának kis titka. Most azonban lerántjuk a leplet; nézze meg videónkat!

Frissítésen dolgozik a Fehér Háznál lezuhant drón gyártója

A sencseni SZ DJI Technology Co., a Fehér Ház kertjében lezuhant kvadkopter gyártója olyan frissítésen dolgozik, amely alkalmatlanná teszi drónjait a Washington zárt légterű területei feletti repülésre

Így lehet újrahasznosítani egy rakétát

SpaceX/YouTube

Még sosem csináltak ilyet, és az első kísérlet balul sült el. De most ön is megnézheti videón, hogyan is zajlik (fog zajlani) egy "rakéta-újrahasznosító" eljárás.

Meghalt a lézer (egyik) atyja

A sci-fi filmek, a modern sebészet, az optikai adattárolás mind-mind életünket meghatározó gondolatokkal, termékekkel és szolgáltatásokkal lenne szegényebb a koherens fénysugár nélkül.

Fény derült a mutáns szarvasmarhák titkára

freedigitalphotos.net/adamr

Ahhoz, hogy azonosítsák a hibás gén helyét, kizárásos alapon mintegy hárommilliárd genetikai elemet kellett megvizsgálniuk a tudósoknak. Sikerült.

A Tejútrendszer eddig ismert legrégebbi naprendszerét fedezték fel

Az eredmények bebizonyítják, hogy az univerzum 13,8 milliárd éves történetének nagy részében keletkeztek a Földhöz hasonló méretű bolygók.

Arcfelismerő robotokkal működő szálloda nyílik

freedigitalphotos.net/MR LIGHTMAN

A kulcsok helyett a vendégek arcfelismerő szoftver segítségével juthatnak be szobáikba.

A Szaturnuszénál kétszázszor nagyobb gyűrűrendszert birtokol egy távoli bolygó

Az óriásbolygó tömege 10-40 Jupiter tömegének felel meg, s a gyűrűs planéta egy évtized alatt kerüli meg szülőcsillagát. A tudósok észlelték a gyűrűk közötti réseket is, ami azt jelenti, hogy égitest holdakkal is rendelkezik, amelyek két év alatt kerülik meg a J1407b katalógusjelű bolygót.

Ismeretlen emberfajra bukkantak

Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana

Semmilyen, általunk eddig ismert, a Homo-családba tartozó ősemberrel nem állt rokonságban az az emberi lény, melynek fogaira nemrég ráakadtak Kínában.

Elkészült az országos sasleltár

A leltár szerint 702-735 rétisast, 272-280 parlagi sast, 5 fekete sast és 4 szirti sast számláltak meg a felmérők január közepén. A leggyakrabban megfigyelt ragadozómadár-faj az egerészölyv volt 5762 példánnyal.

A kígyók 167 millió éve jelentek meg a Földön

freedigitalphotos.net/Rick Budai

65 millió évvel korábban jelentek meg, mint eddig feltételezték a paleontológusok.

Génmódosított szúnyogok Floridában

Vajon miért tiltakozik a lakosság a módszer ellen, amivel a szúnyogpopuláció akár 96 százalékkal is csökkenthető?

Gasztronómiai különlegességé válhat az őshonos sebes pisztráng

Forrás: Wikipédia

A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatói olyan tenyésztési módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével növelhető az őshonos sebes pisztrángok aránya a jelenlegi magyarországi pisztrángállományban.

Nem a here mérete, a hatékonysága számít

Hiába tűnnek férfiasabbnak a nagyobb herék, a szaporodási versenyt nem a legnagyobbal bíró példányok nyerik, hanem azok, akiknek a leghatékonyabban működnek spermiumtermelő szerveik.

Mi történik, ha leturmixolunk egy csomó mágnesgolyót?

Youtube Will it Blend? - Neodymium Magnets aka Buckyballs

Nagy az isten állatkertje, szokták mondani. Van, aki viszont szépen megél abból, hogy teljesen értelmetlen dolgokat csinál, amit viszont sokan néznek. Mostani cikkünk alanya is közéjük tartozik (de nehogy utána csinálja!).

Folyékony víz a Vestán?

Ha most nem is, korábban folyékony formában lehetett víz a Mars és Jupiter közötti aszteroidaöv második legnagyobb objektumán.

Brit vadlovakat szállítanak Csehországba visszanemesítés céljából

FB/ Česká krajina - Juliet Rogers

Tizennégy vadlovat szállítanak szerdán Nagy-Britanniából Csehországba, ahol a Prágától észak-keletre elterülő Milovice volt katonai körzetben kiengedik őket a szabad természetbe.

Magyar csillagászok vizsgáltak elsőként kisbolygókat a Kepler-űrtávcsővel

Szabó Róbert és kutatócsoportjának tagjai arra voltak kíváncsiak, hogy az aszteroidák jelenléte miként befolyásolja a csillagok pontos fényességmérésének lehetőségét.

Vörös számok segítették a nézők eligazítását a római Colosseumban

freedigitalphotos.net/sailorr

Mindenkinek jogában állt a Colosseum látogatása, ugyanakkor szigorú szabályok határozták meg az ülésrendet az amfiteátrum négy szintjén. A császár az első sorban lévő páholyban foglalt helyet, az első szint a szenátorok, legfelsőbb tisztségviselők és a Vesta-szüzek számára volt fenntartva.

A fekete lyukaknak sem tesz jót a koplalás

Nélkülözésük az energiájukból táplálkozó csillagszerű képződmények, a kvazárok elhalványulását okozza.

Megkezdte a Plútó fényképezését a felélesztett űrszonda

Fotó: NASA

A New Horizons amerikai űrszondának a tervek szerint vasárnap kellett megkezdenie a Plútó törpebolygó, valamint legnagyobb holdjának, a Charonnak a fényképezését, az első képek kedden érkezhetnek a Földre, s a felvételeket rövid időn belül közzéteszik.

Tízezer éves elsüllyedt erdő Norfolk partajainak közelében

Az erdő "az Északi-tenger Atlantiszának" nevezett, évezredekkel ezelőtt elsüllyedt Doggerland része volt. A partvonaltól mintegy kétszáz méterre fekvő erdőt azután fedezték fel, hogy az elmúlt téli vihardagály több ezer tonna homokot mozdított el az óceán mélyén.

Robotkígyó lehet tavaink megmentője?

École Polytechnique Fédérale de Lausanne

Az édesvizi szennyeződések legalább akkora problémát okoznak, mint a tengerek és óceánok elárasztása. Ezúttal (is) a robotika nyújt segítő kezet?

Elhibázott a marskutatás koncepciója?

Egy új vélemény szerint nem roverekkel, hanem drónokkal kellene felderíteni a vörös bolygót, egyszerűen annyi minden van rajta, amit a talajon gurulók szemszögéből nem lehet feltárni.

Mi köze a tengeralattjáróknak a harci drónokhoz?

DARPA

Semmi - legalábbis MÉG semmi. De hamarosan a támadó repülő eszközök ugyanazt a taktikát alkalmazhatják, amit anno a német tengeralattjárók a világháborúban.

A Pingvintudatosság Napja

Természetes élőhelyük legészakibb pontján ünnepelték a jeles napot, mely a röpképtelen szárnyasok ökoszisztémájának törékenységére is felhívja a figyelmet.

A 100 milliomodik felvétel a Napról

NASA

A szép kerek számot látványos fotóval ünnepelte a NASA; naprendszerünk központi égitestét most egészen nagy felbontásban is megcsodálhatjuk.

Hatalmas ugrás előtt a mesterséges intelligencia

Egy kicsi Lego robot mutatja be mindazt, ami radikálisan megváltoztathatja életünket, már akár a közeljövőben is. Kattintson, videónk is van!

Áttetsző hal az Antarktisz jege alatt

Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling (WISSARD)

Ott, ahol az élet számára igen mostohának gondoltak a körülmények, meglepően magas szintű élőlényeket találtak a kutatók.

Hármas holdárnyék-átvonulás a Jupiteren - videó

Fotó: screenshot

Az eset olyan ritka, hogy legközelebb 2032. december 30-án lehet majd ilyet látni Európából és Észak-Amerikából.

Webkamerán is láthatók egy nógrádi madáretető vendégei

Webkamerát helyeztek el januárban egy madáretetőnél a Salgótarján közigazgatási területén található Rónafaluban, a Medves-fennsík peremén, több mint 500 méteres tengerszint feletti magasságban.

5 érdekesség a gumikacsa üstökösről

ESA

Habár a leszállóegység nem éppen szerencsésen ért "földet", már így is rengeteg megtudtunk a Csurjumov/Geraszimenkó üstökösről, vagy, ahogy a népnyelv elnevezte: a gumikacsáról.

30 év múlva robotok lesznek mindenhol?

Valószínűsíthető, hogy hamarosan a világ lakosságának éppúgy tagja lesz több milliárd ember és több milliárd robot is, utóbbiak végzik majd a nehéz rutinmunkák nagy részét. De milyen hatással lesz ez ránk, emberekre?

Weöres Sándor eljuthat a Pulival a Holdra

Fotó: archív

A költő Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra.

Durván megtizedelte az ebola az emberszabású majmokat is

David d'O

Drámai mértékben fontos lenne védőoltás a csimpánzok és a gorillák számára is, hiszen a vírus már harmadukat megölte.

Létrehoztuk a vírusoknak ellenálló baktériumot

Robbanásszerűen fejlődik a génmanipuláció, de ez vajon az emberiség javát szolgálja-e, vagy egy szuperbaktérium viharos gyorsasággal ki fog irtani minket?

Szuperszámítógépen végzik az adatelemzést a magyar agykutatók

freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Az új rendszer használatával növelhető az idegrendszeri betegségek diagnózisának pontossága és a betegek kezelésének hatékonysága.

Túl van a kritikus időszakon a Nyíregyházi Állatpark kis zsiráfja

Az állatka mesterséges táplálásra szorult, miután elsőborjas anyja tapasztalatlansága miatt nem gondozta.

Buborékhajtású robot egy élő egérben

Wei Gao

Élő szervezetben is működik az első parányi, autonóm szerkezet - egy egér lehetett a "szerencsés" alany, "aki" kipróbálhatta, milyen érzés, ha a vérében egy kicsiny robot halad.

Ilyen ronda cápát még nem látott

Meglepő(en ronda) ragadozóra bukkantak Ausztrália közelében, mintha az őskorból utazott volna előre az időben.

Látott már robotot táncolni? És százat? Egyszerre?

Mashable

A humanoid, azaz emberszabású robotok mindig is zavarba ejtették nézőiket, hiszen ránk hasonlítanak. És most már táncolni is tudnak!

Víztaszító, öntisztuló fémfelületet állítottak elő a kutatók

A vízcseppek hajlamosak megtapadni és szétterjedni a fémek felületén. Nem így a lézerimpulzusokkal kezelt felületen, amely szupervíztaszító tulajdonságainak köszönhetően azonnal "lerázza" a vízcseppeket. Mi több, a vízcseppek összegyűjtik a fémet borító porréteget, azaz felülete öntisztuló tulajdonságokkal is rendelkezik.

Rekordszámú erdei fülesbaglyot számláltak meg természetvédők Túrkevén

freedigitalphotos.net/adamr

Közel egy évtizede minden télen természetvédők és önkéntesek végzik az erdei fülesbaglyok helyi populációinak felmérését a Nagykunságban.

Fákon éltek a legkorábbi főemlősök

A paleontológusok azt feltételezték, hogy a Purgatorius a talajon járt, és a főemlősök csak később kerestek menedéket a fák lombjai között. A montanai lelőhelyen később előkerült csontok viszont arról tanúskodnak, hogy erős fogó lábaik voltak, amelyekkel könnyedén megragadhatták az ágakat, így közlekedve a lombok között.

Miért nincsen több cápatámadás?

Wikipedia Carcharhinus leucas

Akár jóval nagyobb mértékben is konfrontálódhatnának a fürdőzők, vízparton lakók a tengerek rettegett ragadozóival. Azonban jól meghatározható, tudományos oka van annak, hogy ennyire ritkák a cápatámadások.

A krokodilok nem ragadnak meg minden alkalmat, hogy embert ragadjanak el

A kutatókat meglepte, hogy a szeptembertől december végéig tartó időszakban a az emberek közelsége ellenére a hüllők senkit sem támadtak meg.

A Google felpörgeti a kereskedelmi űrutazást

Wikipedia Elon Musk

Addig tolta Elon Musk a SpaceX vállalatot, amíg az űrkutatásban szintén érdekelt Google úgy döntött, beszáll. Felpöröghet a kereskedelmi űrkutatás a két cég összefogásával.

Hullámvasutazik a vadlúd

Az indiai lúd egészen érdekes módon folyamatosan feláldozza a nehezen megszerzett magasságát repülés közben. Igaz, így le is tudja gyűrni a szinte minden más madárnak lehetetlen akadályt jelentő Himaláját.

Már majdnem elértük a leghíresebb törpebolygót

NASA

Íme, az első "közeli" kép a Ceres-ről, mely a Mars és a Jupiter közötti aszteroida-övben keringve számos rejtélyről ránthatja le a leplet.

Ufóügyi akták tömegét hozták nyilvánosságra!

A dossziékban egyebek között megtalálhatók az 1965-ös exeteri incidensre, a Kenneth Arnold 1947-ben jelentett, kilenc egyidejű ufóészlelésére és az 1948-ban a levegőben gépével azonosítatlan tárggyal ütközött Thomas Mantell százados halálára vonatkozó dossziék is.

A Szovjetunió összeomlása súlyos csapást jelentett a terület vadvilágára

freedigitalphotos.net/dan

"Megállapítottuk, hogy az 1990-es évek elején, vagyis közvetlenül a Szovjetunió összeomlását követően Oroszország területének túlnyomó részén egyidejűleg csökkent a vaddisznó, a barna medve, és a jávorszarvas állomány."

Lazacspermával az olcsó telefonokért és tabletekért

Wikipedia salmon

Egészen elképesztő helyről kaphat támogatást az elektronikai ipar, környezetbarátabbá téve hordozható eszközeink előállítását. Hiába kattint, nem fogja elhinni!

A viking kovácsmestert szerszámaival együtt temették el - fotók!

Szerszámaival együtt helyeztek végső nyugalomra ezer éve egy viking kovácsmestert, aki a gazdag leletanyag tanúsága szerint nagy tekintélynek örvendett közösségében.

Szex után levágja saját nemiszervét

Matjaµ Kunter

Bizarr tevékenységet diktál az anyatermészet egy pókfaj hímjének, mely a szaporodást követően megszabadul saját nemiszervétől.

Kőkorszaki leletek sokasága szabadul ki a jég fogságából

Évezredekkel ezelőtt Norvégia hegyeiben elhagyott nyílvesszők, egyujjas kesztyűk, cipők és egyéb tárgyak sokasága kerül elő az olvadó gleccsereknek köszönhetően.

Mi a baj a sötét hóval?

S. Doherty/University of Washington, Flickr

Az elnevezés nem teljesen pontos, a hó természetesen továbbra is világos, de a vakító fehérrel szemben inkább szürkésfehér árnyalatot vesz fel. És elég nagy gondot okoz.

Az őskori hüllő is gondoskodott utódairól

Egy apró vízi hüllő fosszílizálódott maradványai arról tanúskodnak, hogy már a kora krétakorban is gondoskodtak utódaikról az állatok.

Így semmisül meg egy rakéta - videónk is van!

Elon Musk

Majdnem leszállt, aztán mégis inkább felborult és egy hatalmasat robbant - a kereskedelmi űrutazás kicsit döcögősen indul, de legalább nem halt meg senki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.