Kristin Scott Thomas veszi át Helen Mirrentől a királynő szerepét

Helen Mirren sem köszön el a szereptől, februártól a New York-i Broadwayn alakítja majd II. Erzsébetet, akinek megformálásáért néhány éve elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Betiltották Ridley Scott Exodus-filmjét Egyiptomban

A cenzorok "történelmi pontatlanságok" miatt tiltották meg a Christian Bale főszereplésével készült film bemutatását.

Gyűrűk ura az űrből

Gondolkodott már azon, hogyan nézhet ki a Gyűrűk urának kitalált világa? Noha a filmek sok támaszpontot adnak annak, aki a könyvek alapján nem tudta maga elé képzelni, ezúttal egy "műholdképen" átfogó egészként látható Középfölde.

Lovász László: közelebb kell vinnünk a tudományt a társadalomhoz

A magyar tudományosság szempontjából kiemelkedő projektekről, az egyetemekkel való egyre szorosabb együttműködésről, az eredményesebb közoktatás érdekében indított módszertani kutatási programról beszélt évértékelő interjújában Lovász László.

hirdetés

Thália Humorfesztivál Besenyő Pista bácsival

Harmadik alkalommal rendezik meg február 11. és 15. között a Thália Humorfesztivált, amelynek öt napja alatt összesen 11 produkciót láthat a közönség a Thália Színházban.

Jön a Nagy Ragadozó Nap

Fotó: Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadasparkban 2015. január 3-án a látogatók egy különleges program keretében ismerhetik meg a Magyarországon őshonos nagyragadozókat.

A Pécsi Nemzeti Színház megismételheti tavalyi sikerét

Az előző évadhoz hasonló sikerben bízik az új szezonban is a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) igazgatója a teátrum előadásai iránt az elmúlt hónapokban tapasztalt nagy érdeklődésnek köszönhetően.

"Íme itt vagyok, engem küldj!" - Salkaházi Sára vértanúhalála

FB/Boldog Salkaházi Sára

Halálának hetvenedik évfordulóján megkoszorúzták Salkaházi Sára emléktábláját szombaton a főváros IX. kerületében.

Hammerstein Judit: újra kell gondolni a Balassi Intézet működését

Többi között a hazai kulturális intézményekkel kötött stratégiai megállapodások, a külföldi magyar intézet- és vendégoktatói hálózat bővítése, a bürokrácia csökkentése szerepel a Balassi Intézet élére december 1-jén kinevezett Hammerstein Judit fő céljai között.

Vidnyánszky: munkás időszaknak élem meg ezeket a hónapokat

Fotó: FB/Vidnyánszky Attila

A Nemzeti Színház igazgatója elmondta, elkészült a teátrum nemzetközi fesztiváljának programja, a MITEM résztvevői között van Matthias Langhoff, Luk Perceval és a Piccolo Teatro is.

Karácsonykor a pásztorok hangszerein is megvív egymással a fény és a sötétség

A furulya, amelyet a hagyomány szerint Jézustól kaptak a pásztorok, a székely betlehemes játékokban jut fontos szerephez. A betlehemezők a "juhait kereső pásztor nótáját" fújják.

Mága Zoltán Bécsben is ad újévi koncertet

freedigitalphotos.net/Danielle St. Pierre

A hegedűművész január 4-én lép színpadra a Wiener Konzerthausban. A gálaesten fellép Saimir Pirgu albán tenor, Valentina Nafornita moldovai szoprán, valamint Natalia Ushakova orosz-osztrák operacsillag. Az albán tenor és a moldovai szoprán előadó Mága Zoltán budapesti újévi koncertjén is szerepel.

Magyarországra is berobban a világhírű ritmus- és táncshow

8 férfi, ütőhangszerek, tánc, akrobatika, sztepp és nem utolsósorban rengeteg humor egy látványos showműsorban: 2015-ben Magyarországra érkezik a legendás TAP FACTORY produkció.

Rendkívül gazdag és nehéz évet tudhat maga mögött a Hagyományok Háza

FB/Hagyományok Háza

Az intézmény kiemelt céljai közé tartozik 2015-ben, hogy a fiatal nemzedéket még jobban megismertesse a hagyományos népi kultúrával és művészi élménnyel párosítva mutassa be a Kárpát-medencei magyarság egységét.

2015 első fesztiválja - Jazz Showcase a Müpában

Két európai jazznagyhatalom, Hollandia és Belgium zenészei kerülnek reflektorfénybe január 9. és 11. között a Művészetek Palotájában.

Az árnyék nélküli asszony aratott az Operában

FB/Operaház

Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának magyarországi bemutatója volt az év, sőt az elmúlt évek legfontosabb eseménye a Magyar Állami Operaház életében.

Jól teljesített a Mikulásgyár

Közel 20 százalékkal több ajándék gyűlt össze az ország legnagyobb adománygyűjtő akciója keretén belül. Ennek köszönhetően jó esély van arra, hogy a 300.000-es álomhatárt meghaladva, idén 350.00 rászorulónak segítsen a karitatív akció.

Egyre népszerűbbek a szegedi Reök-palota különleges programjai

Januárban a Dumaszínház és a Füge 40! - Véges élet című produkciójában az öregedés témáját veszi górcső alá, majd a Füge Produkció, a Gólem színház és a Titkos társulat Kárpáti Péter Negyedik kapu című művét adja elő.

Anglikán érsek: "nem a karácsonyi happy end világában élünk"

Az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága szerint "nem a karácsonyi happy end-sztorik világában élünk", a karácsony ilyen értelmezése teljesen eltávolítja az ünnepet a valóságtól.

Szentmártoni János a székház ügyét rendezné először 2015-ben

szentmartonijanos.hu - Bakos Stúdió

A Magyar Írószövetség elnöke évértékelő interjút adott.

Winona Ryder is szerepelni fog a Beetlejuice második részében

Tim Burton nemrég erősítette meg, hogy elkészíti kultikus horrorkomédiájának folytatását.

Gáncs Péter: a betlehemi jászolnál újra találkozik Isten és a tőle elszakadt ember

Shutterstock fotó, Jandi Attila

A betlehemi jászolnál újra találkozik Isten és a tőle elszakadt ember - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten.

A Halálos iramban-filmek rendezőjére bízták a Star Trek 3-at

Justin Lin eddig főleg nagy bevételt hozó akciófilmeket rendezett.

Ferenc pápa: könnyekkel teli a karácsony a világban

MTI Fotó

Háborúval, fájdalommal és könnyekkel teli a karácsony a világban Ferenc pápa szerint, aki a római Szent Péter bazilika központi lodzsájáról délben mondott beszédében békét sürgetett Irakban, Szíriában és Ukrajnában is.

Kiskarácsony, nagykarácsony - most akkor melyik, mikor?

A karácsonyi ünneplés a szentestével kezdődik, de Karácsony napját a nyugati kereszténység december 25-én, a keleti január 7-én tartja. Nálunk él a "két karácsony" kifejezés is.

Összecsiszolódott az oktatás és a koncertszervezés a Zeneakadémia életében

"A Kodály-módszer volt, van és lesz, de nagyon fontos, hogy az adott korhoz igazítsuk."

Jézus "értünk jött, mert az elveszett bárány maga az emberiség"

Hallgatják az éjszaka csendjét, figyelik a csillagokat: látnak és hallanak. Jóval élesebben, mint a mai emberek a városok zajában.

A Játékkészítő: zenés akciómese december végén a Tüskecsarnokban

freedigitalphotos.net/adamr

December 27. és 30. között négy napon át összesen 12 alkalommal látható A Játékkészítő című új magyar pop-musical a budapesti Tüskecsarnokban.

Hazai és külföldi sikerek övezte évet zár a Nemzeti Filharmonikusok

Nagy sikerrel folytatódtak idén a zenekar hagyományos martonvásári Beethoven-estjei is, amelyeken ezúttal három szimfónia, és a komponista egyetlen, Krisztus az Olajfák hegyén című oratóriuma is elhangzott.

Újabb rekordra készül a Szegedi Szabadtéri Játékok

freedigitalphotos.net/worradmu

A 2014-es évadban a Szegedi Szabadtéri Játékokon sikerült rekord jegybevételt és nézőszámot elérni, jövőre a fesztivál vezetői szeretnék ezt az eredményt is túlszárnyalni.

Ferenc pápa: "Isten erősebb a korrupciónál is"

A katolikus egyházfő szerint a világnak gyengédségre, szelídségre és jóságra van szüksége.

A Kőbányai úton létesülhet az operaház próbacentruma

freedigitalphotos.net/stockimages

A főváros X. kerületében, a Kőbányai úton létesülhet a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma.

Több mint 115 milliós támogatás a fertődi Esterházy-kastély egyik termének berendezéséhez

A határozat szerint a 115 millió 559 ezer forintos összeg az Apolló-terem eredeti bútorzatának, valamint az Esterházy-családhoz kötődő, 18-19. századi miniatúrákból álló kollekció megvásárlásához szükséges.

Ferenc pápa beújított a vatikáni karácsonyi szentmisére

MTI Fotó

Például a szertartás alatti felcsendülő zenét is a katolikus egyházfő maga választotta ki.

Bölcskei Gusztáv: tégy úgy, mint Isten, légy emberré!

Ez a mondat, amelyet néhány éve egy berlini ház falán olvasott a református püspök, "iszonyatos kiáltás".

A Transformers 4. lett az év legnagyobb kasszasikere

freedigitalphotos.net/cooldesign

Michael Bay filmrendező alakváltó robotokról szóló sorozatának nyáron bemutatott negyedik filmje 1,087 milliárd dollárt forgalmazott világszerte, megelőzve ezzel a kasszasikerlista második helyére került A galaxis őrzői című filmet.

Több száz milliót költenek a Csing-dinasztiabeli uralkodói sírok felújítására

A Keleti Csing-sírok néven ismert mauzóleumkomplexus a legnagyobb fennmaradt síregyüttes az országban.

Jézus is prédikálhatott a most feltárt zsinagógában

Az ír származású Eamon Kelly, a jeruzsálemi Miasszonyunk Pápai Intézet helyettes vezetője szerint ez az egyetlen, amelyben Jézus minden bizonnyal járhatott és prédikálhatott.

Megnyílt Kína első mobil havas témaparkja

A telet többnyire hó nélkül átvészelő városban igazi különlegesség a létesítmény, mely több módon is próbálja a lakosokhoz közelebb hozni az ismeretlen jeges világot.

Elhunyt Varga László

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Varga László, a New York-i Filharmonikusok egykori első csellistája, amerikai és kanadai egyetemek tanára.

A szürke ötven árnyalata - nemzetközi premier a Berlinalén

E.L. James 51 nyelven megjelent bestsellerének filmváltozata Sam Taylor-Johnson rendezésében, Jamie Dornan és Dakota Johnson főszereplésével készült, a forgatókönyvet Kelly Marcel írta.

Hétköznapi hősök: a Punnany ahol tud, segít

Fotó: FB/punnany massif

Majd' másfél millió forint plusz adományhoz jutott a mélyszegénységben élő gyermekek felzárkóztatását segítő Szimfónia zenei program annak a jótékonysági licitnek köszönhetően, amelyen a Punnany Massif "óriáshangszerei" kerültek kalapács alá.

Újévköszöntő programok Bécsben és Burgenlandban

Bécsben színházi előadások és kabaréfellépések, Burgenlandban pedig újévi koncertek várják azokat, akik Ausztriában köszöntik az újévet.

Francia kitüntetést vehetett át a Sziget fesztivál volt programigazgatója

freedigitalphotos.net/adamr

A Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát vehette át Szép Fruzsina, a Sziget fesztivál volt programigazgatója hétfőn a Budapesti Francia Intézetben.

Csaknem 100 ezren látták eddig a Szépművészeti Rembrandt-kiállítását

Csaknem százezren látták eddig a Szépművészeti Múzeum október végén nyílt Rembrandt és a holland arany évszázad festészete című kiállítását, amely a két ünnep között és január első hétvégéjén meghosszabbított nyitva tartással várja látogatóit.

Fogvatartottak ünnepi műsora Zalaegerszegen

freedigitalphotos.net/dan

Fogvatartottak mutattak be karácsonyi műsort hétfőn Zalaegerszegen, a megyei büntetés-végrehajtási intézetben a népfőiskolai egyesület segítségével.

Szeged a 8. legjobb egyetemi város Európában

Szeged a legjobb 10 európai egyetemi város közé került a Condé Nast Traveler portálon. Olyanok mellett olvasható a Tisza-parti universitasnak otthont adó város neve, mint Heidelberg, Krakkó, Leuven, Oxford.

A világ legdrágább porcelánja: Shanghajban mutogatják a csirkés csészét

Fotó: archív

Először láthatja a kínai közönség a tavasszal átszámolva nyolcmilliárd forintért elkelt több mint 500 éves csirkés porceláncsészét, amelyet a hétvégén a sanghaji Long Múzeumban mutattak be.

Meghalt Hubai Gruber Miklós rádiós, író

A Magyar Rádió volt munkatársa, nívódíjasa 65 éves korában hunyt el.

Tíz év késéssel, de csak megnyílt a Musée des Confluences

Egyesek szerint űrhajót vagy kristályfelhőt, mások szerint inkább egy csodabogarat idéz a fém- és üvegépület.

Rekordáron kelt el Márffy Ödön műve az árverésen

A kikiáltási árnál 10 millió forinttal többért vásárolták meg Ferenczy Károly Tavaszi táj című alkotását is.

1,8 millió fontért kelt el Winston Churchill egyik festménye

Fotó: PA

Az 1932-ben készült festmény a Sotheby's londoni árverésén került kalapács alá.

Morricone: "Megbántam, hogy nemet mondtam Clint Eastwoodnak"

A világhírű olasz zeneszerző a Sergio Leone iránti tiszteletből utasította vissza a négyszeres Oscar-díjas színész-rendező felkérését.

Átadták a Magyar Teátrum Díjat

Fotó: archív

Ötödik alkalommal adták át szombaton a Békéscsabai Jókai Színházban a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott Magyar Teátrum Díjat.

A térség néprajzi örökségét mutatja be egy Lendván nyíló kiállítás

A száz évvel ezelőtti néprajzi kincseket a mai alkotók műveivel párhuzamba állítva mutatja be a Göcsej, a Hetés és a Muravidék néprajzát a szlovéniai Lendva várában vasárnaptól látható kiállítás.

Az év utolsó nagy bulijai - koncert koncert hátán

Fotó: archív

Beatünnep címmel két este az Illés együttes slágerei szólnak a Sportarénában, ahol a Magna Cum Laude és Demjén Ferenc is fellép a két ünnep között. A könnyűzenei élvonal szereplői közül Fenyő Miklós, a Vad Fruttik vagy az Anima Sound System, a világzenei színtérről a Muzsikás és a Csík Zenekar is koncertet ad az év utolsó napjaiban Budapesten.

Karamazov testvérek - Bemutató a Radnóti Színházban

A Karamazov testvérek című előadást mutatja be a Radnóti Színház; Dosztojevszkij regényének új színpadi adaptációját Morcsányi Géza dramaturg készítette, a darab Valló Péter rendezésében látható.

Dupla blues-albumot készített Hobo

Fotó: FB/Hobo

Requiem a bluesért címmel készített új dupla lemezt Hobo (Földes László), aki elmondta: a szeretet a legfontosabb érzés az albumon, valamint arról is beszélt, hogy "a blues haldoklik", mert senki nem ír új dalokat.

Pazar darabok az Uránia karácsonyi filmszínpadán

Komolyzenei koncerteket, opera-, balett- és színházi előadásokat vetít az Uránia Nemzeti Filmszínház az ünnepek alatt.

Elhunyt Lantos Ferenc, Kossuth-díjas festőművész

FB/Lantos Ferenc

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Lantos Ferenc Kossuth-díjas festőművész, grafikus és művészetpedagógus, Pécs díszpolgára, akinek életművét állandó kiállítás mutatja be a pécsi Vasváry-házban.

A Fehér Isten nem jutott be az Oscar-elődöntőbe

A lengyel Ida, az orosz Leviatán és a svéd Lavina című film is szerepel az idegen nyelvű filmek szűkített Oscar-listáján, a magyar nevezés, Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása nem jutott be a kilenc film közé, amelyből kikerülnek majd az Oscar-jelöltek.

Madonna előbb őrjöngött egy kicsit, majd közzétette legújabb dalait

Fotó: FB/Madonna

Elérhetővé tette az interneten készülő új albumának néhány dalát Madonna a Sony Pictures nevű amerikai vállalatot ért hackertámadást követően - az énekesnő néhány dala ugyancsak kiszivárgott az adatlopás során.

Elhunyt Magasházy István, az Operettszínház tagja

Újabb tag az égi társulatban: Magasházy István színművész életének 67. évében rövid, súlyos betegség után december 19-én hunyt el

"Átvettem a hatalmat, az első parancsom: étel, ital, kakaó legyen...!"

Fotó: parlament.hu

Magyarországi és határon túli településekről érkezett mintegy nyolcszáz hátrányos helyzetű gyerek vett részt szombaton a Parlamentben az országházi gyermekkarácsonyon, amelyen Kövér László házelnök köszöntötte a vendégeket.

Százévesnél is régebbi képeslapok az Erdély Anno és Most naptárban

Újrafotózott régi képeslapok szerepelnek a Százszorkép Kiadó új erdélyi falinaptárában. A dokumentumértékű kiadványba a régi felvételeket Balázs D. Attila, az Erdély Anno 1895-1944 album szerzője válogatta több ezer antik levelezőlap közül.

Karácsonykor közkívánatra jön a Tövismadarak

Ma ünnepli első születésnapját az M3, a múltidéző televíziós csatorna egy év alatt több száz tévéfilmet és tévéjátékot vetített, amelyek közül sok az első sugárzása óta először került képernyőre.

A klarinétos Lugosi Ali elbűvölte a közönséget, övé a fődíj

A közönség szavazatai alapján Lugosi Dániel Ali klarinétos nyerte a közmédia komolyzenei tehetségkutató műsora, a Virtuózok 12 millió forintos fődíját a pénteki fináléban.

Magyarul is megjelenik a The New York Times évkönyve

Kép: nytsyn.com screenshot

A Turning Points az "éves" kiadványoktól eltérően nem az elmúlt év történéseit elemzi, hanem a jövő lehetőségeit, kihívásait taglalja.

A nagy Lebowski és Willy Wonka is bekerült az amerikai nemzeti filmörökségbe

Az archívumot 1989-ben hozták létre annak érdekében, hogy az amerikai filmtörténelem legemlékezetesebb alkotásai biztosan megmaradjanak az utókornak.

Kezdődik a Lajkó Félix-maraton

A nyitó koncert utáni bő két hónapban fellép többek között Újvidéken, Szegeden, Budapesten, Gödöllőn, Veszprémben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Kolozsváron, de koncertkörútján érinti Bécset, Ljubljanát és Berlint is.

Megnyithatja múzeumát "Doktor Halál", a hírhedt német halottpreparátor

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A berlini bíróság döntése alapján a helyi hatóságok tiltakozása ellenére múzeumot nyithat a német fővárosban a holttestekből készített installációiról hírhedt Gunther von Hagens.

Megalakult a Kis Virtuózok Alapítvány

"A tehetség nem érdem, hiszen kapjuk; de ahhoz, hogy kibontakoztassuk, már szükség van érdemekre, felelősségre és másoktól kapott segítségre."

Tizenegy tudóst ismertek el idén Gábor Dénes-díjjal

MTI fotó: Kovács Attila

Tizenegy tudóst és kutatót, fejlesztőt és feltalálót tüntettek ki kiemelkedő teljesítményének elismeréséül idén a Gábor Dénes-díjjal csütörtökön az Országházban.

Az év legviccesebb előadása a Budapesti Fesztiválzenekaré

Két vezető amerikai lap, a New York Times és a New Yorker is a 2014-es év legfigyelemreméltóbb, illetve legviccesebb komolyzenei előadásai közé választotta a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) koncertjeit.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.