450 lepke lepte el Debrecent

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Debrecen következő hétéves fejlesztési stratégiájának részeként egymilliárd forintot fordítanak az állatkertet is magában foglaló Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére.

Szomszédok 30 év után: ünnep Gazdagréten + bónusz bakiparádé

Harminc évvel ezelőtt költöztek be az első lakók a XI. kerületi gazdagréti lakótelep lakásaiba, a 12 ezres közösség szombaton családi programokkal, koncertekkel, halászléfőző-versennyel ünnepelte az évfordulót.

Elindult a Nemzeti Vágta a Hősök terén

A Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával és a települések versenyzőinek fogadalomtételével szombat délelőtt hivatalosan megnyílt a hetedik Nemzeti Vágta a fővárosi Hősök terén.

Indul a Helló, meló! - szakmát váltanak a celebek

Az M2 műsorán hat héten keresztül nyomon követhető sorozatban ismert énekeseknek, zenészeknek, sportolóknak szurkolhatnak a fiatalok, hogy képesek-e megtanulni egy-egy hétköznapi szakma legnehezebb fortélyait.

hirdetés

Rendhagyó programok: éjjel a kulisszák mögött

A most induló évad új fővárosi produkcióiba és a színfalak mögé is bepillanthatnak azok, akik a mai napon ellátogatnak a Színházak éjszakájára, amelyen 27 budapesti színház mintegy 300 rendhagyó programmal várja már déltől a közönséget.

Még több látogatót akarnak bezsúfolni a "Halottasházba"

A világ egyik leglátogatottabb múzeumában, a Louvre-ban teljesen átalakítják a bejáratul szolgáló üvegpiramis földalatti üvegcsarnokát és termeit az évi 9 millió látogató jobb fogadása érdekében.

UNICEF-gyereknap a Szépművészeti Múzeumban

Művészettel a gyermekekért címmel rendez gyermeknapot szombaton az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

A BKV is több kulturális programot tart vasárnap

Vasárnap nyílt napot tartanak a budafoki kocsiszínben, és ezen a napon rendezik a kamaraerdei villamosnapot is.

Zsúfolt programja lesz a Szegedi Kortárs Balettnek

Az évad augusztus 27-én kezdődött. A korai indulás oka, hogy rögtön egy mexikói felkérésnek tesznek eleget.

Kiállítják a világ legrégibb zsidó imakönyvét

Jeruzsálemben elsőként kiállítják a következő hetekben a világ legrégebbi ismert zsidó imakönyvét, közölték izraeli média források.

223 éve született Széchenyi István

Fotó: FB/Gróf Széchenyi István

Koszorúzási ünnepséggel és emléküléssel tisztelegtek Széchenyi István (1791-1860) előtt születésének 223. évfordulója alkalmából pénteken Budapesten.

Nyílt próba a debreceni Csokonai Színházban

Beszélgetéssel egybekötött nyílt próbát hirdet a magyar dráma napján a debreceni Csokonai Nemzeti Színház: vasárnap 10 és 12 óra között az évad első bemutatója, az Istent a falra festeni című kocsmadráma születésének tanúi lehetnek az érdeklődők a Víg Kamaraszínházban.

Különleges helyszínek, érdekes rendezvények Baranyában

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Különleges helyszíneken rendhagyó tárlatvezetésekre, érdekes rendezvényekre is várják a látogatókat a hétvégén Baranyában, a kulturális örökség napjain.

Gondban a Warner: tömeges leépítés a filmbirodalomnál

Dolgozói tíz százalékának, 900-1000 alkalmazottjának elbocsátását tervezi világszerte a Warner Bros. filmstúdió, hogy csökkentse költségeit.

Mi közöd hozzá? Weboldal a holokausztról

Fotó: FB/Mi közöd hozzá?

Fiataloknak szóló weboldal indult a holokauszttal kapcsolatos gondolatok megosztására Mi közöd hozzá? címmel a holokauszt-emlékév programsorozatának részeként.

100 hellyel előrébb a SOTE az orvostudományi intézmények rangsorában

Mintegy száz hellyel javította előző évi pozícióját és a magyar intézmények között a legjobb helyen végzett a budapesti Semmelweis Egyetem az élet- és orvostudományi területen felállított nemzetközi rangsorban

Már kaphatók a jegyek a milánói világkiállításra

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Megnyílt a 2015-ös milánói világkiállítás internetes jegyértékesítési oldala. Előre lefoglalt dátummal olcsóbb a belépés.

Szolnok nevezetes építészeti emlékeit mutatják be a hétvégén

His-turizmus mottóval a települések képét meghatározó építészeti értékek alaposabb megismerésére szerveznek programot a hétvégén, a kulturális örökség napjai keretében Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén, Szolnokon.

Szarvasbőgés-túrák szombattól a Pilisben

Fotó: Wikipédia

A visegrádi és a pilisszentkereszti erdészet szombaton délutántól túrákat szervez, ahol a résztvevők magaslesről hallgathatják a gímszarvasok bőgését, valamint erdészeti és vadászati ismereteket sajátíthatnak el.

Megkezdődött az évad a Tháliában - az első bemutató A hőstenor

Megkezdődött az évad a Thália Színházban; első bemutatóként Ken Ludwig A hőstenor című bohózatát láthatja a közönség Réthly Attila rendezésében október 11-én.

Hat magyar filmet is vetítenek a San Sebastian-i Filmfesztiválon

freedigitalphotos.net/worradmu

Az ötven filmet felvonultató programban Török Ferenc személyesen mutatja be Moszkva tér című 2001-ben debütált első játékfilmjét. Műsorra tűzik Pálfi György Hukkle című rendezői debütálását, amely 2002-ben San Sebastiánban elnyerte a legjobb elsőfilmes rendező különdíját.

Megújult és a milánói expón is részt vesz a világ legrégebbi botanikus kertje

Az élővilág sokszínűségének és az éghajlatváltozásnak szentelt résszel bővült az 1545-ben nyílt padovai botanikus kert. Ezzel készül a májusban kezdődő Expo 2015 milánói világkiállításra.

Kalapács alatt Peter Fonda ikonikus motorja

Fotó: Wikipédia

Több mint egymillió dollárért is elkelhet egy októberi árverésen az a megrendelésre készült chopper, amelyen Peter Fonda ült az 1969-es Szelíd motorosok forgatásán.

Komáromban erődtúrákat, Tatabányán kulturális piacot rendeznek a hétvégén

A Monostori erődben szombaton kettőkor nyílik meg az Épületgépészeti Múzeum kiállítása a Dunai Bástya Guyon Termében.

A kulturális örökség napjai Veszprém megyében

Látogatható lesz a veszprémi várbörtön, Sümegen pedig a Püspöki Palota nagyközönségtől elzárt termeit nyitják meg az érdeklődők előtt a hétvégi kulturális örökség napjain.

Színészzenekar lép színpadra - Színházak éjszakája a Magyar Színházban

A társulat most csatlakozott a Színházak éjszakája elnevezésű rendezvénysorozathoz, amely a budapesti színházak közös figyelemfelhívása a műfaj népszerűsítéséért.

Ismét lesz Gőzmozdony Grand Prix a Vasúttörténeti Parkban

freedigitalphotos.net/samurai

George Stephensonra, a vasúti közlekedés feltalálójára emlékezve rendezik meg idén is a Gőzmozdony Grand Prix-t szeptember 20-án a budapesti Vasúttörténeti Parkban, ahol három ország mozdonyvezetői teszik próbára ügyességüket.

Családi nap a budapesti Jókai-kertben

Szakvezetéses sétán és tárlatvezetéseken vehetnek részt, valamint különböző madárvédelmi eszközökkel is megismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak a kulturális örökség napjaihoz kapcsolódó szombati családi napra a budapesti Jókai-kertbe.

Több mint száz étterem csatlakozott a VII. Országos Étterem Héthez

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A korábbi évekhez hasonlóan ismét több mint száz felső- és középkategóriás étterem csatlakozott kedvezményes kínálatával az Országos Étterem Héthez, amelyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg október 13. és 19. között.

Jövő pénteken búcsúztatják Sztankay Istvánt

Szeptember 26-án 15 óra 30 perckor vesznek végső búcsút Sztankay Istvántól, a nemzet színészétől Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Koncert, kiállítás és finom borok Szekszárdon

freedigitalphotos.net/zirconicusso

Több mint félszáz program, koncert, kiállítás, színházi előadás, a borudvarban pedig csaknem negyven borászat várja a hétvégén a szekszárdi szüreti napok közönségét.

A Fehér Isten az Európai Filmdíj esélyesei között

Mundruczó Kornél Fehér isten című filmje is felkerült arra a válogatáslistára, amelyről a következő hetekben az Európai Filmakadémia (EFA) tagsága kiválasztja a 27. Európai Filmdíj jelöltjeit.

Öt produkcióval várja közönségét az Armel Operafesztivál

freedigitalphotos.net/worradmu

Öt operaprodukcióval, köztük két ősbemutatóval várja közönségét az Armel Operaverseny és Fesztivál október 9. és 17. között Budapesten.

Holland kulturális programok Magyarországon

DACS - Hollandia, királyság! címmel kulturális programsorozat indul kedden. A nyugat-európai országot bemutató rendezvények csaknem három hónapon át zajlanak Budapesten és néhány vidéki településen.

Irodalmi estek, koncertek a megújult Centrál Kávéházban

Fotó: Wikipédia

Kulturális programokkal, köztük irodalmi estekkel, koncertekkel és könyvbemutatókkal is várja a közönséget a megújult Centrál Kávéház Budapest belvárosában.

Átadták a Vidéki Színházak Fesztiváljának díjait

A Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című produkciója nyerte el a legjobb előadásnak járó elismerést a Vidéki Színházak Fesztiválján; a díjat Rusznyák Gábor rendező vette át a Thália Színházban kedden.

Elkészült a Nemzeti Múzeum megújult 9-10. századi állandó kiállítása

MTI/Kovács Tamás

Szerdától látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) megújult Karoling- és honfoglaláskori kiállítása, amelyekkel kiegészülve Magyarország legnagyobb állandó régészeti tárlata jön létre az intézményben.

"Sínház" a színházért Debrecenben

Sínházzal", a már hagyománnyá vált színházba csalogató nosztalgia-villamosozással hívták fel az új évad produkcióira a közönség figyelmét a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészei kedden délután a cívisvárosban.

579 négyzentméteres falfestmény a Kazinczy utcában

Elkészült a Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál legújabb és egyben legnagyobb felületű, 579 négyzetméteres falfestménye a budapesti Kazinczy utcában. A kép a Buda vagy Pest? ellentétpár témáját dolgozza fel.

Magyar dal napja: a sok eső sem vehette el a kedvünket a programoktól

freedigitalphotos.net/taesmileland

A sok helyen jelentkező felhőszakadás, özönvízszerű eső ellenére mintegy 40 ezren látogatták az idei magyar dal napja rendezvényeit.

Világhírű dán várostervező dedikál Budapesten

Jan Gehl világhírű dán építész és várostervező Élhető városok című kötetét dedikálja csütörtökön Budapesten a Toldi moziban a Jó város című kétnapos rendezvénysorozat keretében.

Jövőhét szerdán búcsúztatják Kézdi-Kovács Zsolt filmrendezőt

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Szeptember 24-én 14 óra 30 perckor búcsúztatják Kézdi-Kovács Zsolt filmrendezőt a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.

Sztankay Istvánra és Avar Istvánra emlékeznek hétvégén a Nemzeti Színházban

Szombat délutántól róhatják le a tisztelők kegyeletüket a nemzet színészeinek fényképe előtt egy-egy szál virággal.

Szálloda a 007-es ügynökhöz

freedigitalphotos.net/Naypong

A híres brit titkosügynök, James Bond ihlette hotel nyitotta meg kapuit Milánóban. A szobákat a 007-es filmekkel kapcsolatos több mint hatezer relikvia díszíti.

Átadták a Szalay Annamária-díjakat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere első ízben adott át díjat a gyermekek tudatos médiahasználatra nevelését segítőknek a Szalay Annamária Média Alapítvány rendezvényén kedden Budapesten.

Tűz áldozatává vált a hatalmas Hold-nyúl

freedigitalphotos.net/xedos4

Szétszerelése közben tüzet fogott és részben megsemmisült a Tajvanon alig két hete bemutatott 25 méteres Hold-nyúl, a Kínában hatalmas népszerűségnek örvendő óriási gumikacsa kitalálójának új alkotása.

Ismét megnyitja kapuit a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum

Keddtől ismét látogatható Budapesten a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum, ahol a kulturális örökség napjain állandó kiállítással és ingyenes belépéssel várják az érdeklődőket.

Szolnokon folytatja vidéki turnéját a Fővárosi Nagycirkusz

freedigitalphotos.net/anankkml

Szeptember 17. és 21. között Szolnokon folytatja három állomásos vidéki turnéját a Főváros Nagycirkusz azzal a céllal, hogy tovább népszerűsítse a minőségi cirkuszművészetet.

A világ legértékesebb brossát mutatták be Párizsban

Egyedülálló gyémánt ékszert, a világ minden bizonnyal legértékesebb brossát mutatta be Párizsban a Graff Diamonds ékszerház a régiségkereskedők szeptember 21-ig tartó biennáléján, amelyen 12 év után vesz részt újra.

Kínai mozifilm a 2. világháborús szexrabszolgákról

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Kínai filmesek a második világháború szexrabszolgáinak állítottak emléket, és a premier előtti tájékoztatójukon egy szemét eltakaró nőt ábrázoló szobrot is lelepleztek hétfőn a kínai főváros egyik filmszínházában.

Kiadó üzletek fesztiválja Budapesten

Régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg a Nyitva! fesztiválon szeptember 19. és október 19. között a Fővárosi Önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében.

Elhunyt az egyik leghíresebb japán filmsztár

Fotó: Wikipedia

Kilencvennégy éves korában elhunyt Tokióban Jamagucsi Josiko japán filmcsillag, aki számos hollywoodi filmben is szerepelt, köztük Samuel Fuller Bambuszház című alkotásában.

Shakespeare összes művét lefordítják mandarin nyelvre

A brit kormány 1,5 millió fontos (csaknem 600 millió forintos) támogatásával a 450 éve született William Shakespeare összes művét lefordítják mandarin nyelvre, hogy a kínai nagyközönséghez is eljuthassanak az angol bárd munkái.

Őze: Avar István olyan volt, mint egy nagyon gondoskodó nagyapa

freedigitalphotos.net/koko-tewan

"Életem egyik legnagyobb ajándéka volt az, hogy a tanárom lehetett, hiszen olyan szinten, olyan mélységesen ismerte a magyar irodalmat és a versmondás művészetét, hogy kutya kötelességem volt ezt mind ellopni, eltanulni tőle. Persze ezt ő nagyon szívesen is adta."

Avar Istvánra emlékezik a Duna Televízió

Erőteljes, szép orgánuma, természetes játékstílusa szakmai és közönségsikert hozott Avar Istvánnak, pályafutása alatt a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el.

A magyar dal napja - Egerben játszik az 50 éves Express zenekar

Az Expressre sokszor sütötték rá azt is, hogy "csak" egy kísérőzenekar, miután saját koncertjeiken kívül a korszak valamennyi sztárénekesét kísérték a színpadon.

A magyar dal napja - Hévízen éneklők ölelték át a tavat

A szinte másodpercre pontosan a műsorkezdésre eleredő eső ellenére a helyszínen több mint ezren regisztráltak és énekeltek a színpadon álló előadókkal.

Több mint 330 nevezés érkezett az októberi Magyar Filmhétre

Fotó: freedigitalphotos.net/FrameAngel

Az összegzés szerint a Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa és a Magyar Filmakadémia felhívására összesen 334 nevezés érkezett az október 13. és 19. között első alkalommal megrendezendő Magyar Filmhétre.

A front és a hátország a szekszárdi múzeum kiállításán

A frontot és a hátországot mutatja be első világháborús dokumentumokon, tárgyi emlékeken keresztül a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum a világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából jövő kedden nyíló kiállítása.

Kertészeti szakkiállítás és vásár Szigetszentmiklóson

benary.com

Nemzetközi kertészeti szakkiállítást és vásárt rendeznek Szigetszentmiklóson szeptember 19. és 21. között.

Negyedszázadnyi erotikával jelentkezik a Müpamozi új sorozata

Milyen köntösben jelenik meg a vágy, az erotika és a meztelenség a magyar film történetében? - ezt a kérdést járja körül tíz magyar filmalkotáson keresztül a Művészetek Palotája hétfőn kezdődő őszi-téli filmklubja.

Elektronikus rendszerrel küzdenek a jegynepperek ellen

freedigitalphotos.net/adamr

Humoros évadnyitó, nézőbarát változtatások és elektronikus jegyrendszer a moszkvai Nagyszínházban.

Kezdődik az évad a Vígszínházban - 12 új bemutató

Többek között Bulgakov, Shakespeare, Brecht, Goldoni, Molnár Ferenc és Spiró György műveit láthatja a közönség.

Avar István halála - Az Emmi saját halottjának tekinti a színművészt

MTI Fotó: Zih Zsolt

Saját halottjának tekinti a szombaton elhunyt Avar István színművészt, a nemzet színészét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Ferenc pápa csendes imát mondott az osztrák-magyar katonák között

Ferenc pápa az első világháborús osztrák-magyar katonai temetőben imádkozott.

Megkezdődött a miskolci nemzetközi filmfesztivál

A film kultúrában betöltött szerepét méltatta egyebek mellett az emberi erőforrások minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Jameson CineFest-Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján pénteken.

Végső búcsút vettek Esterházy Melindától

Családja körében örök nyugalomba helyezték Galántai Esterházy Melindát, Esterházy Pál herceg egykori feleségét, Burgenland kulturális életének egyik legnagyobb támogatóját a család kismartoni kriptájában pénteken.

Elmarad az első Piacok napja is

freedigitalphotos.net/arztsamui

A hétvégére tervezett első piacok napja elnevezésű rendezvényt az esős időjárás miatt egy héttel később, szeptember 20-án rendezik meg a budapesti Erzsébet téren.

A pásztorélet múltja és jelene a Mezőgazdasági Múzeumban

Péntektől látogatható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új, időszaki kiállítása, amely A pásztorok világa - Tisztelet Herman Ottónak címmel a hagyományos magyar pásztorélet sajátos világát, nyelvét és hagyományait, múltját és jelenét mutatja be.

Váratlanul elhunyt Nicole Kidman édesapja

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Tony Kidman, a Sydneyi Műszaki Egyetem (UTS) klinikai pszichológusa Szingapúrba utazott, hogy meglátogassa ott élő másik lányát, Antoniát és annak gyermekeit. A helyi rendőrség nyomozást indított, mivel a neves tudós nem természetes halállal halt meg.

Elmosta az eső az Operaház szabadtéri programjait

A Szfinx-teraszra tervezett A csengő és A telefon című egyfelvonásosokat - csak úgy, mint az Itáliai anzix című balettkoreográfiát - előre láthatólag jövő szombaton, az autómentes hétvégén láthatja a közönség.

Kezdődik a 11. CineFest nemzetközi filmfesztivál

A nagyjátékfilmek mellett 13 dokumentumfilm, 33 kisjátékfilm és 19 animációs film is indul a szekciódíjakért. Minden vetítés és program ingyenes.

A hang, ami minden nőt megbizserget: 70 éves lenne Barry White

Let the music play, Never never gonna give you up, vagy a You're the first, the last, my everything - csak néhány cím abból a hatalmas repertoárból, ami a ma 70 éve született Barry White-ot dicséri.

Katolikus társadalmi napok Miskolcon

A péntek délutáni szakkonferencia Magyarország, különösen a miskolci térség társadalmi és gazdasági folyamataival foglalkozik.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.