Újra indul magyar csapat a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián

freedigitalphotos.net/dan

Internetalapú, négyfordulós megmérettetés alapján választották ki a szervezők azt a nyolc fiatalt, aki Magyarországot képviseli a 13. Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia bulgáriai döntőjében.

Goldmark Károly és Carl Orff művek a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A 100 éve elhunyt zeneszerző, Goldmark Károly legismertebb operáját, a Sába királynőjét mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon pénteken és vasárnap, egy héttel később pedig Carl Orff Catulli Carmina és a Carmina Burana műveiből készült táncjáték lesz látható ugyanott, a Szegedi Kortárs Balett előadásában.

Szimfonikus koncerten csendül fel az LGT-dalok legjava Óbudán szombaton

A Zichy Kastély udvarában, az előadáson az együttes két tagja, Somló Tamás és Karácsony János is fellép.

Munkácsy-díjasok kiállítása Mezőszemerén

Első alkalommal állít ki együtt a nyolc Mezőszemerén élő képzőművész, köztük öt Munkácsy-díjas alkotó szombattól a Heves megyei település faluházában Rima (p)art címmel.

hirdetés

Mintegy 1500 Kárpát-medencei diák és tanár táborozik a Rákóczi Szövetséggel

freedigitalphotos.net/arztsamui

Idén is megrendezi nyári táborait hagyományaihoz híven a Rákóczi Szövetség. A szervezet 15 rendezvényén mintegy 1500 Kárpát-medencei magyar diák és tanár vesz részt az elkövetkező hetekben.

Elhunyt Kállai István dramaturg, író, humorista

Elhunyt csütörtökön Kállai István, a Budapesti Operettszínház örökös tagja, József Attila-díjas dramaturg, író, humorista.

Elhunyt Bachman Zoltán Kossuth-díjas építész

freedigitalphotos.net/adamr

Elhunyt csütörtökön Bachman Zoltán Kossuth- és Ybl-díjas építész.

Elmarad a Kingdom of Hegyalja fesztivál

Elmarad a július 15-19-re tervezett Kingdom of Hegyalja fesztivál, mert a négy fesztiválterületből három nem áll rendelkezésre Tokaj-Rakamazon.

Inkubátor programot indít a filmalap

freedigitalphotos.net/dan

Öt fiatal rendezőnek biztosít lehetőséget első animációs, dokumentum- vagy játékfilmjének elkészítésére a Magyar Nemzeti Filmalap első alkalommal meghirdetett inkubátor programja.

Ó-izlandi saga első magyar nyelvű kiadását jelentette meg a Corvina Kiadó

A sagák alapvetően két csoportra oszlanak: az elsőt többnyire mitológiai őstörténetek alkotják, amelyek a 4. és 7. század között játszódnak és az izlandi nép eredetéről mesélnek.

Folytatja turnéját a Foo Fighters az énekes balesete ellenére is

freedigitalphotos.net/adamr

Folytatja turnéját és szombaton Washingtonban ad koncertet a Foo Fighters, annak ellenére, hogy Dave Grohl énekes nemrég bokatörést szenvedett az amerikai sztárcsapat göteborgi koncertjén.

Befejeződött a mándoki Forgách-kastély felújítása

Több mint 700 millió forintból újult meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon található Forgách-kastély.

Folkfesztivál a diósgyőri várban

freedigitalphotos.net/adamr

Autentikus magyar népzene és világzene, táncházak, népművészeti bemutatók és kísérőprogramok sokasága színesíti a Borsodi Fonó Folkfesztivált, amelyet ezen a hétvégén tartanak meg a megújult diósgyőri várban.

Fatemplom fesztivált rendeznek Magyarföldön

Az adományokból, felajánlásokból emelt ökomenikus fatemplom felszentelésének ötödik évfordulója alkalmából fesztivált rendeznek július 17. és 19. között a Zala megyei Magyarföldön.

Felére zsugorodott, mégsem tartják veszélyben lévő világörökségnek a Nagy-korallzátonyt

Wikipédia/Nickj

Egyelőre nem kerül fel a világ veszélyeztetett természeti örökségeinek listájára a Nagy-korallzátony - határozott szerdán az UNESCO világörökségi bizottsága bonni ülésén.

Végre van megbízható és friss információ Rékasi Károly állapotáról!

Bár nagyon félve nyitottuk meg, szerencsére kellemesen csalódtunk!

És ismét István, a király lesz a Királydombon

Facebook

Az olvasópróbával szerdán megkezdődött az előkészületek éles szakasza Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának új előadására. A bemutató augusztus 18-án és 19-én lesz a városligeti Királydombon Novák Péter rendezésében.

Távozik Márta István a pécsi Zsolnay Örökségkezelő éléről

Nyugdíjazását kérte Márta István, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ügyvezetője, ezért augusztus 31-én távozik a szervezet éléről.

Julia Roberts ismét Marshall-vígjátékban szerepel

Facebook

Julia Roberts negyedszer dolgozik együtt Garry Marshall rendezővel: a Mother's Day (Anyák napja) című vígjátékban Jennifer Aniston, Kate Hudson és Jason Sudeikis is szerepet vállal a The Hollywood Reporter értesülése szerint.

Száznegyven résztvevő érkezik a vajai tárogatós világtalálkozóra

Száznegyven résztvevő érkezik az 5. Tárogatós Világtalálkozóra, amely szerdán kezdődik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján.

Nyolcan képviselik Magyarországot a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián

freedigitalphotos.net/adamr

A résztvevők a matematikusok és nyelvészek által közösen összeállított feladatokat anyanyelvükön kapják meg, hiszen a verseny lényege elsősorban nem a nyelvismeret, hanem a logikai készség, a kreativitás összemérése.

Átadták a felújított Angolparkot Tatán

Tatán befejeződött az Angolpark felújításának első üteme, átadták a Kiskastélyt. Az 525 millió forintos beruházás központi eleme az Esterházy család 1784-ben épült nyári lakjának műemléki helyreállítása volt.

Janet Jackson visszatért és díjat is kapott

Wikipedia/Ionutzmovie

Janet Jackson épp csak hogy bejelentette visszatérését a BET-gálán, máris díjazták munkásságát, így ő vehette át az Ultimate Icon: Music Dance Visual Award elismerést. Az énekesnőnek hosszú ideje ez volt az első nyilvános fellépése, jelenleg új albumát és ősszel kezdődő turnéját készíti elő.

Mégis felépülhet a Háromszög-torony Párizsban

A francia főváros közgyűlése mégiscsak megszavazta kedden a Tour Triangle (Háromszög-torony) nevű, 180 méter magas felhőkarcoló megépítésének tervét, amelyet Anne Hidalgo szocialista főpolgármester a kezdetektől támogatott. Negyven év után ez lesz az első ilyen jellegű építkezés a francia fővárosban.

Elhunyt a Kórház a város szélén Sova doktora

You Tube screenshot

Életének 91-dik évében elhunyt Ladislav Chudík neves szlovák színházi és filmszínész.

Vivace - Nemzetközi kórusfesztivált rendeznek Veszprémben

Az élet örömeiről énekel négy ország öt kórusa péntektől a Vivace nemzetközi kórusfesztiválon Veszprémben.

Visszautasította az Oscar-akadémia tagságát egy finn rendező

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A 68 éves filmes azzal indokolta döntését, hogy inkább olyan szervezetekhez szeretne tartozni, amelyekben hatással lehet a döntésekre.

Eddig 500 millió dollárt hoztak a Jurassic World dinoszauruszai

Már a harmadik hétvégén vezetik az észak-amerikai kasszasikerlistát a dinoszauruszok.

Három bűvész képviseli Magyarországot a 26. Bűvész Világbajnokságon

Három bűvész képviseli Magyarországot a 26. Bűvész Világbajnokságon: Hajnóczy Soma zsűritagként, Kőhalmi Ferenc és Nagy Csaba pedig versenyzőként vesz részt a megmérettetésen július 6. és 11. között Riminiben.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

freedigitalphotos.net/adamr

A Kazinczy utcában társasjátékokkal és logikai játékokkal lehet majd a játszani, emellett a Győrkőc Rendőrőrsön a rendőrök felszereléseivel és a rendőrautóval is meg lehet ismerkedni. A Hadtörténeti Múzeum pedig az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt használt fegyvereket mutatja be szintén játékos formában.

Megfilmesítik Michael Crichton utolsó regényét: óriás dínók után miniatűr kutatók jönnek

Megszerezte a néhai Michael Crichton utolsó, Micro című regényének megfilmesítési jogait a DreamWorks Studios.

Kincsem-film - Több mint 2 milliárdos támogatás a filmalaptól

Wikipédia

Több mint 2 milliárd forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Herendi Gábor rendező Kincsem munkacímű filmjét, Kostyál Márk első játékfilmjének, a Kojotnak pedig 320,5 millió forintos támogatást biztosítanak a Filmszakmai Döntőbizottság határozata alapján.

Gyógyíthatatlan betegségben hunyt el a rocksztár

Elhunyt Chris Squire, a progresszív rockot játszó Yes brit zenekar basszusgitárosa, alapító tagja.

Indul a Volt Fesztivál

freedigitalphotos.net/pixomar

Kerek évfordulót ünneplő magyar együttesek koncertjeivel kedden kezdődik a 23. Volt Fesztivál, amelyen a hazai fesztiválok közül a legtöbb magyar előadót hallhatja a közönség.

Hoffer traktoros aratófesztivál lesz Ópályiban

A 21. Nemzetközi Aratófesztiválra készülnek Ópályiban, ahol július 11-én a régmúltat visszaidéző Hoffer traktor is szerepet kap a hagyományos gabona-betakarítást felelevenítő rendezvényen.

Esterházy János rehabilitációját sürgették Prágában

freedigitalphotos.net/adamr

A Visszaadni Esterházy Jánosnak becsületét címet viselő tudományos fórumot egy közhasznú társaság szervezte az Együttélés politikai mozgalommal és más civil szervezetekkel karöltve.

Ezeréves az óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia

Ezeréves az óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia. A millennium alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatott be ünnepi szentmisét vasárnap a templomban.

Dragomán György és Péterfy Gergely az idei FISZ nyári tábor vendégei közt

freedigitalphotos.net/dan

Dragomán György, Markó Béla, Péterfy Gergely és Szilasi László is vendégei lesznek a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) idei nyári táborának, amelyet július 18. és 22. között rendeznek meg Visegrádon.

Borúra derűs irodalom - Sajdik Ferenc tárlata a Cultiris Galériában

Borúra derűs irodalom címmel nyílik meg csütörtökön Sajdik Ferenc Kossuth- és Hazám díjas, valamint Prima Primissima díjjal is kitüntetett grafikus, karikaturista tárlata a budapesti Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában.

Az identitás kérdéskörére építi Sepsiszentgyörgy kulturális fővárosi pályázatát

marosvasarhelyi.info

Az identitás kérdéskörére építi Sepsiszentgyörgy azt a pályázatot, amellyel Székelyföld nevében szeretné elnyerni 2021-re az Európa kulturális fővárosa címet - közölték a projekt képviselői egy szerda esti kolozsvári fórumon.

Videoklipkészítő pályázatot hirdetnek az ürge-év keretében

Videoklipkészítő pályázatot hirdet 12-18 éves fiatalok részére a Vadonleső Program. A felhívásra nevezni az idei év emlősének választott ürge alakját megjelenítő, kortárs költők által írt versek feldolgozásával lehet.

Anton Molnár kiállítás nyílt Sanghajban

Wikipedia/Art Dealer

Teltházas közönség előtt nyitott meg Anton Molnár magyar festőművész kiállítása Sanghajban, ahol kifejezetten a kínai közönség számára készült alkotások is bemutatkoztak.

A Spock's Beard, az Annihilator, Tony MacAlpine ősszel Budapesten

A Spock's Beard, Miyavi, az Annihilator és Tony MacAlpine is fellép ősszel Budapesten a Livesounds szervezésében az A38 hajón, illetve a Barba Negrában.

Ducki Tomek Fürdő című rövidfilmje kapta a KAFF nagydíját

freedigitalphotos.net/criminalatt

A magyar-lengyel Ducki Tomek Fürdő című rövidfilmje kapta a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját, amelyet szombat este adtak át az Otthon Moziban.

Országos koccintási rekordkísérlet a Magyar Bor és Pezsgő Napján

A Magyar Bor és Pezsgő Napja záróakkordjaként egyszerre, egy időben koccintottak Magyarország borvidékein.

Elhunyt a keménykalapos, esernyős ügynök

freedigitalphotos.net/koko-tewan

A kaliforniai Rancho Mirage-ben 93 évesen elhunyt Patrick Macnee brit színész, aki a The Avengers című kultikus brit kémfilmsorozat főhőseként vált ismertté világszerte az 1960-as években.

Petőfi Művészeti Liget neves fellépőkkel Dunaújvárosban

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Művészeti Liget névvel bő egy hónapos összművészeti fesztivált rendez a Petőfi ligetben, ahol heti három alkalommal, összesen 18 estén neves fellépők változatos zenei programokkal, könnyed színházi estekkel szórakoztatják a közönséget.

Váci Világi Vigalom - Több mint kilencven program várja a közönséget

freedigitalphotos.net/adamr

Több mint 90 programmal várja a közönséget a Váci Világi Vigalom július 17. és 19. között. Az összművészeti fesztivál kínálatában színházi előadások, koncertek és kiállítások is szerepelnek.

Elkezdődött A fehér király című Dragomán-regényből készülő film forgatása

Budapest környékén forgatja egy brit rendezőpáros A fehér király című filmet, amely Dragomán György azonos című regénye nyomán készül.

A digitalizáció jegyében nyílt művészeti kiállítás Bécsben

Magyar képzőművészek részvételével, a digitalizáció jegyében nyílt meg a Qualysmart elnevezésű művészeti kiállítás Bécsben.

Megkezdődött Európa legnagyobb ingyenes szabadtéri fesztiválja

Európa legnagyobb ingyenes szabadtéri fesztiválja kezdődött pénteken Bécsben, ahol Anastacia, Natalie Imbruglia és Fritz Kalkbrenner is fellép.

Csaknem nyolcvanéves magyar werkfilmet találtak

Forrás: YouTube

Csaknem nyolcvanéves magyar werkfilmre bukkantak a közelmúltban Kassay (Kocsuba) Elemér producer hagyatékában. A hatperces részlet az 1937-ben bemutatott 120-as tempó című mozi forgatásán készült.

Harry Potter a színházban tér vissza

A Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) című színházi mű a világ leghíresebb varázslótanonca történetének eddig elmondatlan részeiről, a fiú meggyilkolt szüleinek életéről is mesél.

Mintegy száz programmal várja a látogatókat a Hatvani nyár

Szombattól augusztus végéig mintegy száz programmal várja az érdeklődőket a térség egyik legjelentősebb rendezvénysorozatának számító Hatvani nyár.

Rozé, rizling és jazz napok: 30 koncert Veszprémben

freedigitalphotos.net/adamr

Harminc koncert várja a látogatókat a Rozé, rizling és jazz napokon július második hétvégéjétől tíz napon át Veszprémben.

Sziget - Magyar, francia és olasz alkotók az ArtZone-ban

Ismert hazai művészeti iskolák, művészeti csoportosulások, galériák és magyar alkotók mellett francia és olasz művészek ösztönözik az ArtZone művészeti játszó- és alkotó térbe érkezőket egyedi gondolkodásra, újrahasznosításra és alkotásra augusztus 10. és 17. között a Sziget fesztiválon.

Hungarikumok a Színes Város Budapest fesztiválon

freedigitalphotos.net/adamr

A hungarikumokra és a főváros kreatív arcának bemutatására helyezi a hangsúlyt a második Színes Város Budapest művészeti fesztivál, amely augusztus 24-től egy hónapon át falfestésekkel és színes kulturális programokkal várja a látogatókat városszerte.

Pákh Imre nyár végéig vár a Golgota elszállításával

Noha eredeti tervei szerint csütörtökön elszállíttatta volna Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déri Múzeumból tulajdonosa, Pákh Imre most mégis úgy döntött: nyár végéig haladékot ad a magyar állam képviselőinek a kép megvételével kapcsolatos tárgyalásokra.

A magyar állattartás és a népi kultúra mutatkozik be a Hortobágyi Lovasnapokon

freedigitalphotos.net/dan

A lovasversenyek és lovasbemutatók mellett a hagyományos magyar állattartást is megismerhetik az érdeklődők július 4. és 6. között a Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemle programjain.

Kezdődik az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja Gyulán

Pénteken indul a XVI. Körösvölgyi Sokadalom elnevezésű népművészeti fesztivál Gyulán, a Várkertben. A háromnapos rendezvényre mintegy 180 kézművest és 1500 fellépőt várnak.

A jazz évszázada: hiánypótló, alapos könyv készült a műfajról

freedigitalphotos/master isolated

Hiánypótló, alapos kötetet írt a dzsessz két hazai szakértője, Kerekes György és Pallai Péter. A jazz évszázada című könyv alapvetően a műfaj 20. századi amerikai történetét meséli el több száz zenei illusztrációval, amelyhez külön YouTube csatorna készült.

Itt a Voluta Nemzetközi Vízikarnevál

Csütörtökön kezdődik a kilencedik Voluta Nemzetközi Vízikarnevál Mosonmagyaróváron, a Mosoni-Duna Itató előtti szakaszánál.

Kirill Petrenko lesz a Berlini Filharmonikusok új vezető karmestere

freedigitalphotos.net/adamr

A Bajor Állami Operaház főzeneigazgatóját, Kirill Petrenkót választották meg a Berlini Filharmonikusok új vezető dirigensüknek.

Rekord nézőszámmal zárult a budapesti Katona József Színház évada

Rekord nézőszámmal zárta idei évadát a budapesti Katona József Színház, ahol a 2015/2016-os évadban tizenegy bemutatót terveznek.

Irie Maffia: csütörtök helyett ősszel lesz a Müpa-koncert

Sena Dagadu énekes megbetegedése miatt elmarad az Irie Maffia június 25. csütörtökre tervezett koncertje a Művészetek Palotája Hey, June! fesztiválján. Az előadást szeptember 10-én rendezik meg ugyanott.

Átadták az Európai Unió irodalmi díjait

freedigitalphotos/papaija2008

Átadták Brüsszelben az Európai Unió irodalmi díjait, amelyre idén a magyar Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című elbeszéléskötetét is érdemesnek tartotta a zsűri.

Az Einstürzende Neubauten ad koncertet Budapesten

Greatest Hits címmel ad koncertet július 9-én a budapesti Akvárium Klubban a német avantgárd-indusztriál zene egyik legkiemelkedőbb csapata, az Einstürzende Neubauten.

Nyári színházi esték Kaposváron

freedigitalphotos.net/adamr

A Szentjakabi Nyári Színházi Esték öt előadásból álló rendezvénysorozatának az idén is a bencés apátság romkertje ad otthon, ahol júliusban minden csütörtökön színvonalas előadásokkal várják a nézőket.

Szerdán Berger berobban Belvárosi Színházba

A Hair című musical eredeti Broadway-változatát a Belvárosi Színházban az Orlai Produkciós Iroda mutatja be Mohácsi János rendezésében.

Ralph Fiennes rendezi a Rudolf Nurejevről szóló életrajzi drámát

Facebook Rudolf Nureyev

A világhírű orosz balett-táncosról és koreográfusról, Rudolf Nurejevről Ralph Fiennes forgat filmet.

Rendbe teszik a kínai Nagy Fal legrégebbi szakaszait

Wikipedia

A kínai Nagy Fal legrégibb szakaszai mentén található természetes környezet visszaállításra dolgoznak ki nagyszabású programot a mai Santung tartomány, az egykori Csi állam területén.

Emléktáblát kapott az egykori Budai Ifjúsági Park

MTI Marjai János

Az egykori Budai Ifjúsági Park emléktábláját a zene ünnepén avattak fel a Várkert Bazár Fülkepavilonjánál.

Még mindig menő Hitler-festményt venni

Adolf Hitler festmények keltek el egy nürnbergi árverésen. A festményekért 391 ezer eurót (122 millió forintot) fizettek a licitálók a hétvégén.

Mégis átépíthető Párizs híres áruháza, a La Samaritaine

Folytatódhat a párizsi La Samaritaine nagyáruház tavaly leállított felújítása és átépítése, miután a francia alkotmánytanács jóváhagyta a fővárosi önkormányzat építési engedélyét és hatályon kívül helyezte a fellebbviteli bíróság tiltó határozatát.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Itt a keret, amelyen keresztül nézve élettel teli, spontán és szerethető a hétköznap, a város, a pillanat!

Budapest in Love: szerelmes főváros a mindennapi emberek tolmácsolásában - szenzációs videóval. Mert tele van a város szerelemmel!

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.