Fesztiválhétvégével zárulnak a nyári programok Szentendrén

Wikipedia szentendre

Bor- és gasztronómiai fesztivál mellett szabadtéri koncertek, művészeti és szórakoztató programok kavalkádja várja a vendégeket péntektől vasárnapig a Szentendre éjjel-nappal nyitva elnevezésű nyárbúcsúztató programsorozaton.

A Vajdahunyadvár a témája az idei Hétmérföld diákpályázatnak

Az intézménynek otthont adó Vajdahunyadvár történelmi épületegyüttese a témája a Magyar Mezőgazdasági Múzeum idei képző-, fotó- és filmművészeti diákpályázatának, az október 13-án záruló Hétmérföldnek.

A német kultúrát mutatja be az idei Bridging Europe - Európai Hidak fesztivál

A német kultúra áll a szeptember 10. és 16. között tartandó Bridging Europe - Európai Hidak művészeti fesztivál középpontjában.

Billy Idol nyolc év után ad ki új stúdióalbumot

A negyven éve a pályán lévő lázadó rocker énekes Kings & Queens of the Underground című anyaga október 20-án jön ki.

hirdetés

Elhanyagolt gyerekirodalom?

Nagyon örül a róla elnevezett díjnak Csukás István, aki szerint ezzel a figyelem a gyerekirodalomra, azon belül pedig gyerekeknek szóló színdarabokra terelődik.

Több száz év milliónyi könyvillusztrációja az interneten

Freedigitalphotos Serge Bertasius Photography

Az elmúlt 500 évben megjelent több mint 600 millió könyvből vonta ki a fotókat, rajzokat és más képi illusztrációkat egy amerikai kutató, aki meg is osztotta az adatbázist az interneten.

Libanoni és francia kapta a Janus Pannonius Költészeti Díjat

A libanoni Ali Ahmad Szajid Eszber, művésznevén Adonis és a francia Yves Bonnefoy vehette át a Janus Pannonius Költészeti Díjat pénteken Pécsen.

Elkezdődött a Vidor Fesztivál

Az ünnepélyes megnyitóval, majd Lakatos Róbert és a Rév Zenekar koncertjével péntek este elkezdődött a mintegy négyszáz zenei, színházi és egyéb kulturális programot felvonultató 13. Vidor Fesztivál Nyíregyházán.

Befejeződött a Várkert Bazár rekonstrukciója

Az új hajókikötő és a villamosmegállók már üzemelnek, a Lánchíd utcát pedig két hét múlva vehetik birtokba az autósok és a 86-os busz

Koncertek a pécsi városháza erkélyén

freedigitalphotos.net/pixomar

A városháza erkélyéről adnak koncertet helyi zenekarok a nagyközönségnek szeptember minden hétvégéjén Pécsett, a kezdeményezés célja a zene népszerűsítése és a városban lévő zenei potenciál bemutatása.

Elrajtolt a 19. Magyar Borok Útja Rali

A szervezők ügyelnek a biztonságos közlekedésre, ezért a résztvevőket többször megszondáztatják, és sebességellenőrzéseket is tartanak majd.

Költészet és számítógép, Hinta-palinta a Műszaki Tanulmánytárban

A Disztichon Alfa szóadatbázisból válogatva milliárdszám hozta létre a főként pajzán és tréfás tartalmú, formailag tökéletes verseket.

Aranyrudak a homokban - Angliában

Aranyláz tört ki az angliai Kent egyik strandján, ahol aranyrudakat rejtettek a homokba egy művészeti fesztivál részeként.

Elhunyt Gabos Gábor zongoraművész

Az Országos Filharmónia szólistájaként hangversenyezett szinte egész Európában, Dél-Amerikában és Japánban. Számos rádiófelvétel és hanglemez őrzi játékát.

Elhunyt Eötvös Gáborné, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója

Eötvös Gáborné artista pályafutását követően, 1971-től, a Fővárosi Nagycirkusz új épületének megnyitásától 15 éven át volt az intézmény igazgatója.

Elhunyt Esterházy Melinda hercegné

Wikipedia  Esterházy Pál

Életének 96. évében csütörtökre virradóra elhunyt Galántai Esterházy Melinda hercegné, Esterházy Pál herceg (1901-1989) özvegye.

A hétvégén a Lánchíd utca átadásával nyitja meg kapuit a Várkert Bazár

Hat kiállítás, parknyitó művészeti promenád valamint a Nemzeti Táncszínház szervezésében táncelőadások várják augusztus utolsó hétvégéjén a látogatókat a Várkert Bazárban. A programokra a belépés díjtalan.

Jó ütemben halad a veszprémi állatkert 1,2 milliárdos fejlesztése

freedigitalphotos.net/Moggara12

Az öt lámának otthont adó kifutót már idén júliusban átadták, hátra van még az elefántház, a vizes élővilágot bemutató medencék, valamint a lelátó, az orrszarvúház és a madárröpde befejezése, mely a következő év nyarára várható.

Jövőre Budapestre jön a Cirque du Soleil

Négy előadást tart a világhírű Cirque du Soleil jövő februárban a magyar fővárosban. A kanadai székhelyű utazó társulat Quidam című produkcióját 2015. február 13-án, 14-én és 15-én mutatja be a Papp László Budapest Sportarénában.

Egy hónappal tovább látogatható a pécsi Leonardo-kiállítás

Forrás: Wikipédia

A Leonardo da Vinci mérnöki és tudományos tevékenységéről szóló átfogó tárlat a polihisztor mintegy hatvan méret- és korhű találmányát mutatja be a Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárban, valamint a Káptalan utcai Martyn Múzeumban, és ebben a formájában Európában először Pécsen látható.

Keresik a Tisza szociográfiai kultúrkincseit - ladikjait

Keressük a Tisza vízrendszerének legszebb ladikját! elnevezéssel indult akció Mezőtúrról azzal a szándékkal, hogy felkutassák a folyókon közlekedő, szociográfiai kultúrkincsnek számító, hagyományos építésű vízi járműveket.

A kíváncsiság kora lesz a Szabadesés kísérőfilmje a mozikban

freedigital/panuruangjan

Tóth Luca A kíváncsiság kora című animációs rövidfilmje lesz a Pálfi György rendezte Szabadesés kísérőfilmje a mozikban.

Az üldözött - Anton Corbijn thrillere csütörtöktől a mozikban

Az üldözött az idén februárban elhunyt amerikai színész, Philip Seymour Hoffman utolsó főszerepe.

Japánban (is) keresi a tehetségeket a Táncművészeti Főiskola

freedigitalphotos.net/worradmu

A nagy érdeklődésre való tekintettel kihelyezett felvételit tart Japánban a Táncművészeti Főiskola (MTF).

Felújítanak egy eddig sorsára hagyott templomot

Felújítják az 1970-es Tisza-Szamos közi árvíz során elpusztult és akkor végérvényesen kitelepített Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagygéc eddig sorsára hagyott református templomát, amely turisztikai attrakcióként a Kárpát-medence történelmének állít majd emléket.

Itt az utolsó kémregények egyike - magyarul!

Agave Kiadó

A Tükrök háborúja John le Carré negyedik, és magyarul eleddig még meg nem jelent regénye. Szeptember végétől már kézbe foghatja!

35 év után újra mozivásznon A nyolcadik utas: a Halál

Idén szeptemberben lesz 35 éve, hogy Ridley Scott sci-fi klasszikusa, az Alien az európai mozikba került. Az évforduló tiszteletére A nyolcadik utas: a Halál limitált vetítéssorozat keretében visszatér a mozivásznakra, Budapesten a Corvin moziban és országszerte több mint 30 filmszínházban láthatják a nézők a kultfilm rendezői változatát.

Utcabállal ünneplik a Lánchíd utca átadását

freedigitalphotos.net/pixomar

Utcabállal, koncertekkel és családi programokkal ünnepli a felújított Lánchíd utcát pénteken a Budavári Önkormányzat.

Meghalt Dudás László bélyegtervező grafikusművész

Életének 80. évében elhunyt Dudás László Munkácsy-díjas bélyegtervező grafikusművész, több mint 200 magyar bélyeg alkotója.

Egressy Bénire emlékeznek Miskolcon

Forrás: Wikipédia

Egressy Bénire, a Szózat megzenésítőjére emlékeznek szerdán Miskolcon: a kétszáz évvel ezelőtt született zeneszerző, író és színész előtt tisztelegve egykori iskolája homlokzatán emléktáblát avatnak, amelyre a Szózat első taktusait is felvésték.

Rekord nézőszám, rekord bevétel a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Az évad csúcsprodukciói a Gérard Depardieu-vel bemutatott Háry János és a világon először non-replica változatban színre vitt Mamma Mia! voltak.

33 színpadon kétezer fellépő a magyar dal napján

freedigitalphotos.net/stockimages

Hetedszer rendezik meg idén a magyar dal napját. A Presser Gábor által kitalált országos rendezvényen szeptember 14-én és a felvezető napokon kilenc település, valamint a főváros 33 színpadán mintegy kétezer fellépő vesz részt.

A Csendes Társ és a Villa Bagatelle nyerte a Terasz Budapest pályázatot

A főváros legszebb teraszát és kerthelyiségét választotta meg a Terasz Budapest 2014 pályázat zsűrije, valamint különdíjat is kiosztott.

Adonis és Yves Bonnefoy kapja a Janus Pannonius Költészeti Díjat

Fotó: FB/Janus Pannonius

A díjazottak műveiből Gérard Depardieu és Hobo ad elő szeptember 1-jén Budapesten.

Egyiptomi "játékbarlangot" nyit a Móra-múzeum a SZIN-en

A fesztiválozók kipróbálhatják, milyen társasjátékokat játszottak az ókori egyiptomiak több mint ötezer évvel ezelőtt.

Környezeti nevelés fogyatékkal élők számára is, először!

Fotó: FB/WWF Hungary

Az Újpest Városnapokon idén az ÖSVÉNY Oktatóközponttal együttműködve a WWF Magyarország is részt vesz azzal a céllal, hogy minden korosztály és a fogyatékkal élők is hasznos ismeretekkel gazdagodjanak a természet- és környezetvédelem terén.

Magyar animáció sikere Hirosimában

Bucsi Réka Symphony no. 42. című filmje kapta a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Hirosima díját. A hétfőn zárult seregszemle díszvendége Magyarország volt.

Evés, ivás, kulturális és közösségi feltöltődés Nagykanizsán

freedigitalphotos.net/Vlado

A korábbi évek hagyományait követve, de a kulturális és gyermekprogramoknak idén nagyobb hangsúlyt adva szervezik meg Nagykanizsán a 11. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivált.

Megvan Magyarország idei első újbora

A napokon belül megvásárolható bort a fertő-parti Ranisch dűlőből származó szőlőből készítették.

Fapados légitársaság humoros mindennapjaiba pillanthatunk bele ősztől

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az októberben induló, Litkai Gergely és Vinnai András által írt vígjátéksorozatot Zomborácz Virág, Fazakas Péter és László Péter rendezi.

Mojzer Miklós művészettörténész elhunyt

Életének 83. évében, augusztus 24-én elhunyt Mojzer Miklós művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum egykori főigazgatója.

Elhunyt Rózsa Sándor televíziós főgyártásvezető

Vasárnap váratlanul elhunyt Rózsa Sándor televíziós főgyártásvezető, aki több mint 40 évvel ezelőtt lett a Magyar Televízió munkatársa. 64 éves volt.

Alkalmi bélyegblokkal köszöntik a Seuso-kincsek hazahozatalát

MTI/Kovács Tamás

Több mint 20 évnyi kutatómunka, pereskedés és nyomozás után sikerült a kincsek hét darabját Magyarországra visszahozni.

Elhunyt Richard Attenborough

Elhunyt Lord Richard Attenborough, a világhírű angol színész és filmrendező. A halálhírt vasárnap este tudatta a család a BBC-vel.

Leállították a Pekingi Független Filmfesztivált a hatóságok

freedigitalphotos.net/worradmu

A 11. alkalommal meghirdetett fesztivál szervezői elmondták, hogy a rendezvény szombaton kezdődött volna, de már napokkal korábban nagy nyomás nehezedett rájuk a hatóságok részéről, hogy fújják le.

Kedden kezdődnek az ifjúsági napok Szegeden

Öt nap alatt hat színpadon 170 fellépő szórakoztatja majd a közönséget a kedden kezdődő Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN).

Hetvenezernél is többen voltak a Strand Fesztiválon

freedigitalphotos.net/photostock

"A legfontosabb eredmény az, hogy a Strand második évében egy új és igazán sikeres fesztivál született".

Véget értek a Kolozsvári Magyar Napok

Az ExperiDance Tánctársulat Ezeregyév című történelmi táncshowjával zárultak vasárnap este az ötödik alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napok.

Tizenötezren látogattak a pécsi nyárbúcsúztató fesztiválra

freedigitalphotos.net/Vlado

Nagy sikere volt a pécsi Szamárfül fesztiválnak: a családoknak szervezett, vasárnap zárult háromnapos nyárbúcsúztató esemény a tavalyinál háromezerrel több, mintegy tizenötezer látogatót vonzott.

Egy bevásárlóközpont is táncra perdül a Tánciskolák éjszakáján

Újra kinyitják kapuikat a tánciskolák szeptember 12-én, a Tánciskolák éjszakáján, amelynek programjai előtt bemelegítésként a Nyugati téri bevásárlóközpont közönségét is táncba viszik a tanárok.

Wim Wenders életművéért kap jövőre Arany Medve-díjat Berlinben

Forrás: Wikipédia

"Az egyik legjelentősebb kortárs filmrendező", Wim Wenders Arany Medve-díjat kap életművéért a 2015 februári Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Svejk, a derék katona szobrot kapott Csehországban

Jaroslav Hasek regényének világszerte ismert és népszerű hőse szombaton délután szobrot kapott a dél-csehországi Putimban. Cseh- és Morvaországban ez az első Svejk-szobor.

Ostrom Opera - ősbemutató Kőszegen

Forrás: hírlevél

Szilágyi Miklós - Horváth György Tibor: Ostrom Opera - Kőszeg 1532 című operáját augusztus 29- én mutatják be a kőszegi várban.

A 100 éves magyar animációt ünneplik - Hirosimában

Nagy sikerrel szerepel Magyarország a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, amelyen hazánk a díszvendég.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.