Átadták a Leleményes hőseink ifjúsági program díjait

freedigitalphotos.net/arztsamui

Tizenkét közösséget díjaztak a Leleményes hőseink elnevezésű, országos ifjúsági példaképkereső program keddi eredményhirdetésén Budapesten.

A hollétéről több mint száz éven át nem lehetett tudni, most hazatért Leiningen Károly

A már megtekinthető alkotást az eddigi tulajdonos, Ambrus Győző 45 évvel ezelőtt vásárolta egy dél-angliai város régiségkereskedésében.

Kobajasi Kenicsiróval ünnepel a 70 éves MÁV Szimfonikus Zenekar

Négy koncertet ad tiszteletbeli vendégkarmestere, Kobajasi Kenicsiró vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar annak alkalmából, hogy a napokban ünnepelte megalapításának 70. évfordulóját.

Gála az esélyegyenlőség jegyében

Esélyegyenlőségi gálát rendez május 17-én a fővárosi Aranytíz Kultúrházban a Mozdulj! Közhasznú Egyesület. A délutáni programon együtt lépnek színpadra egészséges és fogyatékossággal élő táncosok, énekesek, előadóművészek.

hirdetés

Visszaidéznék a 16. századi egri várat

Wikipédia/Civertan

A 16. századi állapotok visszaidézését célzó program kezdődhet az egri várban; a hatmilliárd forintos fejlesztés része a kormány és az egri önkormányzat által a Modern városok program keretében közelmúltban megkötött, öt pontot tartalmazó megállapodásnak.

A láthatatlan fiú című olasz film nyerte Fiatal Közönség Díját

A láthatatlan fiú című olasz film nyerte az Európai Filmdíjak közül a Fiatal Közönség Díját, amelyről 25 ország diákjai szavaztak vasárnap.

Mark Twain fiatalkori írásaira bukkantak amerikai kutatók

Facebook Mark Twain

A zömmel 150 éves írások akkor születtek, amikor a 29 esztendős Twain San Franciscóban dolgozott újságíróként.

Újabb Star Trek-szereplő távozott

Születésnapján hunyt el a filmszínésznő.

Lisa Simone: anyámmal énekelni boldogság volt

youtube screenshot

Dublinban a Music For Lovers című számot adták elő közösen, és bár nem próbálták el előtte, mégis természetesen eggyé olvadtak zeneileg.

Otthoni hospice-ellátást kap a világhírű bluesgitáros

B.B. King világhírű amerikai bluesgitáros, aki tavaly októberben rosszul lett a színpadon egy chicagói fellépés során, rövid kórházi tartózkodás után most otthoni hospice-ellátást kap.

Meghalt a Farkasokkal táncoló forgatókönyvírója

kultúra, elhalálozás

Meghalt Michael Blake, a Farkasokkal táncoló című regény írója, az azonos című film forgatókönyvírója, utóbbiért 1990-ben Oscar-díjat kapott. Az amerikai író hosszú betegség után, 69 éves korában, szombaton hunyt el, az arizonai Tusconban lévő otthonában.

Ellopták a Száz év magány első példányát

Ellopták Gabriel García Márquez világhírű regénye, a Száz év magány első kiadásának az író által dedikált egyik példányát a XXVIII. bogotái könyvvásáron.

Maja Pliszeckaja halálával lezárult egy korszak az orosz balett történetében

Facebook Barisnyikov

A híres orosz balerina szombaton Németországban, szívinfarktusban hunyt el, novemberben töltötte volna be 90. életévét. Az egész táncvilág megrendült a hír hallatán.

Magyarország volt a díszvendég a spanyolországi La Galera XXII. nemzetközi fazekas vásárán

A díszvendég ország mesterei a vásár területének központi helyén, egy külön sátorban kaptak helyet, hogy mindenki megcsodálhassa műveiket.

Idén is szavazhattak a magyar diákok az Európai Filmakadémia díjáról

freedigitalphotos/luigi diamanti

Idén is csatlakoztak a magyar diákok ahhoz a nemzetközi szavazáshoz, amelyen Európa fiataljai döntenek a Fiatal Közönség Díjáról (Young Audience Award). A Tabán moziban vasárnap rendezett vetítésen a fiatalok három európai film közül választhatták ki a legjobbat.

Jótékonysági dizájnárverés és vásár az Igazgyöngy Alapítvány javára

Az alapítvány működése a BudaCash-botrány miatt került veszélybe, ezért van szükség a segítségre.

Mimó és Csipek szabadtéri kalandokra várja a gyermekeket

FB MKNE

Mimó és Csipek, a két környezettudatos mesehős hétfőn szabadtéri programra invitálja a gyermekeket Budapesten, a Ferenc-hegyen kialakított Élményösvényre.

Olasz és lengyel vendégelőadások az Újszínházban

Május 15-én kezdődik a második Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban, ahol a magyar produkciók mellett olasz és lengyel előadásokkal is várják a közönséget.

Ötvenéves a Zalakarosi fürdő

Ötvenedik születésnapját ünnepli az idén az 1965-ben alapított zalakarosi fürdő.

Julia Fischer: Brahms hegedűversenye olyan, mint egy építészeti alkotás

"Brahms D-dúr hegedűversenye olyan számomra, mint egy nagyszerű építészeti alkotás, amelynél az egyes részeket csodálatos, a teljes alkotáson átívelő híd köti össze egymással."

Közösségek pályázatait várják falfelületeik megújítására

freedigitalphotos/ Idea go

Helyi közösségek, civil szervezetek, óvodák, iskolák és önkormányzatok is pályázhatnak a Let's Colour Településszépítő Egyesület országos kiírására, amelyen 800 négyzetméternyi fal kifestéséhez elegendő festéket nyerhetnek a jelentkezők közösségi tereik megújítására.

Az Omega a Megváltó Krisztushoz tart

Oratóriumával lép fel június elején az Omega együttes a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban.

Pliszeckaja hamvait Oroszország felett szórják szét

Facebook - esemény

A korszakalkotó primabalerina végakarata az, hogy Németországban legyen a búcsúztatása és hamvait Oroszország felett szórják szét.

Gasztronómiai hónapot szervez a budapesti török kulturális központ

Kávéházi est, főzőkurzus és gasztronómiai utcafesztivál is szerepel a budapesti Yunus Emre Enstitüsü Török Kulturális Központ szerdán kezdődő tematikus gasztronómiai hónapjának programjai között.

S. Nagy István szövegíróra emlékeznek a Syma-csarnokban

Facebook esemény

Özvegye, Csongrádi Kata, illetve művészkollégái emlékeznek S. Nagy Istvánra, a januárban elhunyt szövegíróra egy emlékest keretében a fővárosi Syma-csarnokban pénteken.

Elhunyt az orosz balett nagyasszonya

Életének 89. évében elhunyt Maja Pliszeckaja világhírű balerina, az orosz balett nagyasszonya,

Slagszaxofon, biciklidob és más extrém hangszerek a Trafóban

Rendhagyó zenei kalandban lehet része a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házába látogatóknak kedd este, amikor a slagszaxofon, biciklidobon és más extrém hangszereken játszó Bélaműhely zenekar, valamint a Soharóza kórus karmestereként próbálhatják ki magukat.

Interaktív Faust-játék a Sufniban

freedigitalphotos.net/worradmu

Mobil eszközök használatára épülő interaktív játékot mutatnak be a Katona József Színház Sufnijában május 10-én és 11-én Being Faust - Enter Mephisto címmel.

Méhes Márton: Ausztriában márkává vált a kulturális Duna stratégia

A bécsi Collegium Hungaricum (CH) távozó igazgatója szerint az osztrákok pozitívan fogadták a CH "dunás" projektjeit és üdvözölték, hogy a regionális szintű stratégiai együttműködésben kezdeményező szerepet vállalnak a magyarok.

Magam járom: Kubinyi Júlia lemezbemutató koncertje a Fonóban

freedigitalphotos.net/Danielle St. Pierre

Május 8-án mutatja be Kubinyi Júlia népdalénekes első önálló lemezének anyagát a Fonó Budai Zeneházban.

Világkiállítás: benépesült a magyar pavilon is

Benépesült a magyar pavilon és a milánói világkiállítás egész területe szombaton, az Expo2015 megnyitásának másnapján, ahol koncertekkel, tánccal várták a látogatókat.

Elhunyt a brit krimikirálynő

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Ruth Rendell január óta válságos, de stabil állapotban kórházban kezelték, miután az év elején súlyos stroke-ot kapott. Szombaton vesztette életét.

Filmtrilógiát forgatnak Winnetouról

A trilógia jeleneteit ugyanott forgatják, ahol az ötven évvel korábbi Winnetou-sorozatot: Likában, Gorski Kotarban, Velebitben és Isztrián.

Péterfy Bori koncertje zárja az Európa-napot

Fotó: Redlemon

Péterfy Bori & Love Band a május 9-i Európa napi fesztiválnak köszönhetően először ad nagyszabású, szabadtéri koncertet a Margitszigeten. Az énekesnő igazi örökmozgó, tele energiával!

Elindult a Nyitott Balaton programsorozat

Elindult a Nyitott Balaton programsorozat, amit május 1. és 11. között, az idén második alkalommal szervez meg a Balatoni Regionális TDM Szövetség. Az egész régiót átfogó akció nyitórendezvénye a Balatonföldvárról induló tókerülő kerékpáros túra, a Tour de Balaton.

Kocsis Zoltán jótékonysági koncertje a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára

freedigitalphotos.net/adamr

Kocsis Zoltán ad jótékonysági koncertet május 30-án a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) javára a budapesti Művészetek Palotájában.

Bor és színház, irodalom és csokoládé találkozása Keszthelyen

Elsőre talán meghökkentő párosítású programokat kínál a következő napokban a keszthelyi Balatoni Múzeum, ahol egyebek mellett a bor és a színház, az irodalom és a csokoládé, illetve az olasz életérzés és a magyar virtus randevúzik egymással.

Ismeri a Stand By Me-t? Meghalt Ben E. King, aki megénekelte nekünk

screenshot

76 éves korában elhunyt az R&B legenda, Ben E. King, akit leginkább a "Stand by me" című hatalmas slágeréről és örökzöldjéről ismerhetett.

Elkezdődött a Székely Fesztivál a Millenáris parkban

Elkezdődött a Székely Fesztivál, amelyen kulturális programok, köztük táncház, bál és bábszínház, valamint gasztronómiai bemutatók és vásár is várja az érdeklődőket a budapesti Millenáris parkban.

A nepáli földrengés miatt módosít a Warner Bros

freedigitalphotos.net/dan

Módosításokat hajt végre a hamarosan mozikba kerülő Törésvonal című katasztrófafilmjének promóciós kampányán a Warner Bros a szombati nepáli földrengésre való tekintettel.

QR-kóddal hallgathatók az eurovíziós slágerek a bécsi gyaloghídon

Eurovíziós fesztiválslágerek hallgathatók azon a bécsi gyaloghídon, amelyet csütörtökön mutattak be a közönségnek a hamarosan megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalverseny apropójából.

Cannes: Jancsó Miklós Szegénylegények című filmje a klasszikusok programjában

Shutterstock fotó - LiliGraphie

A tavaly elhunyt Jancsó Miklós a Szegénylegények című alkotásával a film formanyelvének világhírű megújítója lett.

Imagine Dragons-koncert jövőre a Budapest Sportarénában

A magyar fővárosban is fellép napjaink egyik legsikeresebb amerikai alternatív rockcsapata, az Imagine Dragons. A Las Vegas-i négyes ősszel kezdődő európai turnéja keretében 2016. január 20-án a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be friss albuma dalait.

Eric Idle: a többi Python már öreg

freedigitalphotos.net/worradmu

Eric Idle, a Monty Python egyik alapítója is ott lesz a Nem a Messiás című vígoratórium előadásán május 31-én Budapesten a Sportarénában.

A tánc világnapja - A Magyar Táncművészek Szövetségének díjai

A tánc világnapján, szerda este adják át a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában a Magyar Táncművészek Szövetsége által odaítélt szakmai díjakat, az Imre Zoltán-díjat, valamint az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány Táncművészetért díjait.

15 premierrel készül az új évadra Berlini Állami Opera

freedigitalphotos.net/adamr

A német főváros talán leghíresebb operája a hatodik szezont kezdi a Schiller Színház épületében az Unter den Linden sugárúton álló operaház elhúzódó felújítása miatt.

Finn művészekre emlékeztek Budapesten

Akseli Gallen-Kallela finn festő- és iparművész és honfitársa, Jean Sibelius zeneszerző születésének 150. évfordulójára emlékeztek hétfőn Budapesten a Várkert Bazárban.

Elkészültek a Szarvasi Vízi Színház nyári évadának programtervei

freedigitalphotos.net/adamr

A Szarvasi Vízi Színház ötödik szezonja június 18-án kezdődik az évadnyitó esttel, amelyen a Hypnotix Együttes és Lézerszínház mutatja be a Star Trilógia című multimédiás show-t.

Névadója nyomába ered a Lanner Kvartett tizedik zenés vendégségén

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaiból alakult kvartett kiemelt feladatának tekinti Joseph Lanner munkásságának felelevenítését.

Soha nem látott Francis Bacon-portrékat árvereznek el Londonban

Eddig soha nem látott Francis Bacon-portrékat árvereznek el július elején Londonban: az ír származású brit festőművész két önarcképét egy magángyűjteményben fedezték fel, és az aukciót megelőzően tárják először a nagyközönség elé.

Daruval emelték be a Batthyány Gyula-kiállítás legnagyobb képét a győri Esterházy-palotába

Daruval emelték be a május 9-én nyíló Batthyány Gyula - képek egy eltűnt világból című életműkiállítás legnagyobb festményét hétfőn Győrben, az Esterházy palota udvarába.

Letették a REPtár interaktív repülőmúzeum alapkövét Szolnokon

freedigitalphotos.net/num_skyman

A REPtárnak jelentős szerepe lesz abban, hogy sokkal több látogató kerüljön kapcsolatba a repüléssel, a hadi technikával, és a múzeumon keresztül a város kínálta egyéb lehetőségekkel.

Életműdíjat kap a Kórház a város szélén 'Hildegard'-ja

Iva Janzurová a magyar nézők körében elsősorban mint Marta Penkavová, a Kórház a város szélén című csehszlovák tévéfilmsorozat főnővéreként vált ismertté és kedveltté.

Gyászolnak a Megyében: meghalt A Gyűrűk Ura-trilógia operatőre

Ötvenkilenc évesen elhunyt az Oscar-díjas Andrew Lesnie, a nagysikerű A Gyűrűk Ura-trilógia és A hobbit-trilógia operatőre.

Könyv a Margitszigetről - elsősorban sportszempontból

A 2017-es magyarországi vizes világbajnokság központi helyszínének, az alkalomra megújuló Margitszigetnek a történetét, javarészt sportmúltját feltáró kötet jelent meg a felelős kiadó és szerkesztő, Jaksics György gondozásában.

Kapcsolatok hálója a mozgás nyelvén elmesélve

Facebook esemény

Másfél év után újra látható a Frenák Pál Társulat InTimE című előadása az Átrium-Film Színházban: a darabot szerdán, a tánc világnapján nézhetik meg az érdeklődők.

Japán turnéra indul a Concerto Budapest

A Zeneakadémia - Keller András vezényelte - rezidens zenekara nyolc koncertet ad a szigetországban a franciaországi La Folle Journée fesztivál testvérrendezvényén.

Megnyílt a Chagall-kiállítás Pécsen

Facebook esemény

Megnyílt a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből álló kiállítás Pécsen.

Megújul és kibővül az egri vár kazamata-rendszere

Az egri vár felújításának második ütemében megkezdődik a kazamata rekonstrukciója, illetve kibővítése is, ezért május 4-én átmenetileg bezár a vár földalatti erődrendszere.

Sétányt kapott Gödöllő az osztrák Bad Ischlben

Facebook Gödöllő

Sétányt neveztek el a testvérváros Gödöllőről Bad Ischlben.

Könyv jelent meg az egyetlen magyar szellemi olimpiai bajnokról

A mű Mező Ferenc életútját követi végig, amelyet Takács Ferenc sporttörténész professzor írt.

Kiszállnak egy készülő Adam Sandler-filmből a megsértett indián színészek

freedigitalphotos.net/dan

Indián színészek egy csoportja otthagyta egy készülő Adam Sandler-film forgatását, mert szerintük az indiánokra nézve sértő sztereotípiák és nevek szerepelnek a produkcióban.

Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet az MNG-ben

Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 címmel, eddig nem látott gazdagságban, 150 alkotó 430 festményén, szobrán, grafikáján, fotóján keresztül mutatja be hét évtized erdélyi művészetét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) pénteken megnyílt kiállítása.

Jonathan Franzen: Amerika kommersz ország

freedigitalphotos.net/dan

Jonathan Franzen szerint az Egyesült Államok kommersz ország, kevésbé viszonyul tisztelettel az értelmiséghez, mint az európai országok, egyfajta antiintellektualizmus jellemzi.

Kölcsönkérték Budapesttől Luther Márton kéziratos végrendeletét

Luther Mártonnak, a reformáció atyjának a budapesti Evangélikus Országos Levéltárban őrzött kéziratos végrendeletét kérte kölcsön a reformáció 2017-ben tartandó 500 éves évfordulójának megünneplésére Wittenberg számára Németország.

Könyvpiaci konferencia: méltatlanul kevés az állami támogatás

freedigitalphotos/Simon Howden

Pláne ahhoz képest, hogy a könyvkiadás messze a legnagyobb forgalmat produkálja a kulturális területek között.

Lenyűgöző videó: a magyarság ezeréves történelme 4 percben

A készítők azoknak ajánlják ezt a kisfilmet, akiknek a magyarságuk más emberek, kultúrák, népek elfogadását és tiszteletét is jelenti.

Péntek este búcsúznak Pap Vera színművésztől a Vígszínházban

Facebook - Eszenyi Enikő

"Szeretnénk méltóképpen megemlékezni Veráról, akiről megszámlálhatatlan varázslatos emléket őrzünk mindannyian - nézők, vígszínházi és nem-vígszínházi tagok, az egész magyar színházi szakma."

Gömbhalat, krokodilhúst és csokoládés skorpiót is lehet kóstolni

Nemzetközi és rendkívüli lesz a gasztronómiai kínálat a milánói világkiállítás pavilonjaiban. A május elsején nyíló Expo2015-ön fél év alatt 26 millió tál ételt készítenek majd el.

Vin Diesel csapata kasszát robbantott

freedigitalphotos.net/dan

A kínai mozikban csaknem minden eddigi rekordot felülmúlt a Halálos iramban 7, nézői két hét során 1,17 milliárd jüan (52,6 milliárd forint) bevételhez juttatták a vetítőket.

Nem vacakol az ecsettel: helikopterrel fest a művész

Van, aki szerint csak össze-vissza mázolt paca, de sokan egyszerűen rajonganak Heiner Börger festményeiért, melyeket a művész nem ecsettel és más hagyományos festőeszközökkel készít, hanem helikopterrel.

Szent György-napi Lovasünnep Tatán

Az Öreg-tó partján rendezik a hétvégén a Szent György-napi Lovasünnepet Tatán, ahol idén a hagyományos programok mellett a Mátyás az igazságos című rockoperát adja elő az Esterházy-lovardában Pintér Tibor és a komáromi Nemzeti Lovas Színház.

Húsvét jövőre is lesz: hímestojás-fesztivált rendeznek Bátán

A bátai tojásdíszítés technikáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a XI. Hímestojás-fesztiválon, amelyet szombaton rendeznek a sárközi községben.

Chicagóban nyert az On The Spot

freedigitalphotos/Stuart Miles

Silver Plaque (Ezüst Plakett) díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében az On The Spot amazóniai filmje.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.