Őze: Avar István olyan volt, mint egy nagyon gondoskodó nagyapa

freedigitalphotos.net/koko-tewan

"Életem egyik legnagyobb ajándéka volt az, hogy a tanárom lehetett, hiszen olyan szinten, olyan mélységesen ismerte a magyar irodalmat és a versmondás művészetét, hogy kutya kötelességem volt ezt mind ellopni, eltanulni tőle. Persze ezt ő nagyon szívesen is adta."

Avar Istvánra emlékezik a Duna Televízió

Erőteljes, szép orgánuma, természetes játékstílusa szakmai és közönségsikert hozott Avar Istvánnak, pályafutása alatt a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el.

A magyar dal napja - Egerben játszik az 50 éves Express zenekar

Az Expressre sokszor sütötték rá azt is, hogy "csak" egy kísérőzenekar, miután saját koncertjeiken kívül a korszak valamennyi sztárénekesét kísérték a színpadon.

A magyar dal napja - Hévízen éneklők ölelték át a tavat

A szinte másodpercre pontosan a műsorkezdésre eleredő eső ellenére a helyszínen több mint ezren regisztráltak és énekeltek a színpadon álló előadókkal.

hirdetés

Több mint 330 nevezés érkezett az októberi Magyar Filmhétre

Fotó: freedigitalphotos.net/FrameAngel

Az összegzés szerint a Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa és a Magyar Filmakadémia felhívására összesen 334 nevezés érkezett az október 13. és 19. között első alkalommal megrendezendő Magyar Filmhétre.

A front és a hátország a szekszárdi múzeum kiállításán

A frontot és a hátországot mutatja be első világháborús dokumentumokon, tárgyi emlékeken keresztül a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum a világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából jövő kedden nyíló kiállítása.

Kertészeti szakkiállítás és vásár Szigetszentmiklóson

benary.com

Nemzetközi kertészeti szakkiállítást és vásárt rendeznek Szigetszentmiklóson szeptember 19. és 21. között.

Negyedszázadnyi erotikával jelentkezik a Müpamozi új sorozata

Milyen köntösben jelenik meg a vágy, az erotika és a meztelenség a magyar film történetében? - ezt a kérdést járja körül tíz magyar filmalkotáson keresztül a Művészetek Palotája hétfőn kezdődő őszi-téli filmklubja.

Elektronikus rendszerrel küzdenek a jegynepperek ellen

freedigitalphotos.net/adamr

Humoros évadnyitó, nézőbarát változtatások és elektronikus jegyrendszer a moszkvai Nagyszínházban.

Kezdődik az évad a Vígszínházban - 12 új bemutató

Többek között Bulgakov, Shakespeare, Brecht, Goldoni, Molnár Ferenc és Spiró György műveit láthatja a közönség.

Avar István halála - Az Emmi saját halottjának tekinti a színművészt

MTI Fotó: Zih Zsolt

Saját halottjának tekinti a szombaton elhunyt Avar István színművészt, a nemzet színészét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Ferenc pápa csendes imát mondott az osztrák-magyar katonák között

Ferenc pápa az első világháborús osztrák-magyar katonai temetőben imádkozott.

Puszilva - különleges ételek és italok a 17. Szarvasi Szilvanapokon

Szilvából készült különleges ételekkel és italokkal várják az érdeklődőket a pénteken kezdődő és három napig tartó 17. Szarvasi Szilvanapokon, a Dél-Alföldi Régió meghatározó gasztrokulturális rendezvényén.

Megkezdődött a miskolci nemzetközi filmfesztivál

A film kultúrában betöltött szerepét méltatta egyebek mellett az emberi erőforrások minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Jameson CineFest-Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján pénteken.

Meghalt Sztankay István, a nemzet színésze

MTI Fotó: Beliczay László

Elhunyt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze - tudatta a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya pénteken.

Végső búcsút vettek Esterházy Melindától

Családja körében örök nyugalomba helyezték Galántai Esterházy Melindát, Esterházy Pál herceg egykori feleségét, Burgenland kulturális életének egyik legnagyobb támogatóját a család kismartoni kriptájában pénteken.

Elmarad az első Piacok napja is

freedigitalphotos.net/arztsamui

A hétvégére tervezett első piacok napja elnevezésű rendezvényt az esős időjárás miatt egy héttel később, szeptember 20-án rendezik meg a budapesti Erzsébet téren.

A pásztorélet múltja és jelene a Mezőgazdasági Múzeumban

Péntektől látogatható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új, időszaki kiállítása, amely A pásztorok világa - Tisztelet Herman Ottónak címmel a hagyományos magyar pásztorélet sajátos világát, nyelvét és hagyományait, múltját és jelenét mutatja be.

Váratlanul elhunyt Nicole Kidman édesapja

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Tony Kidman, a Sydneyi Műszaki Egyetem (UTS) klinikai pszichológusa Szingapúrba utazott, hogy meglátogassa ott élő másik lányát, Antoniát és annak gyermekeit. A helyi rendőrség nyomozást indított, mivel a neves tudós nem természetes halállal halt meg.

Elmosta az eső az Operaház szabadtéri programjait

A Szfinx-teraszra tervezett A csengő és A telefon című egyfelvonásosokat - csak úgy, mint az Itáliai anzix című balettkoreográfiát - előre láthatólag jövő szombaton, az autómentes hétvégén láthatja a közönség.

Kezdődik a 11. CineFest nemzetközi filmfesztivál

A nagyjátékfilmek mellett 13 dokumentumfilm, 33 kisjátékfilm és 19 animációs film is indul a szekciódíjakért. Minden vetítés és program ingyenes.

A hang, ami minden nőt megbizserget: 70 éves lenne Barry White

Let the music play, Never never gonna give you up, vagy a You're the first, the last, my everything - csak néhány cím abból a hatalmas repertoárból, ami a ma 70 éve született Barry White-ot dicséri.

Katolikus társadalmi napok Miskolcon

A péntek délutáni szakkonferencia Magyarország, különösen a miskolci térség társadalmi és gazdasági folyamataival foglalkozik.

Rómában épül a mormonok legnagyobb európai temploma

A mormonok temploma mintegy 18 kilométeres távolságban lesz a Szent Péter bazilikától - 60 ezer négyzetméteren. Ezt "veszélyesnek" nevezte Elio Sgreccia vatikáni bíboros.

Debrecenben mutatja meg magát a halasi Csipkemúzeum

Az alkotások október 15-ig tekinthetők meg héköznapokon 10-17 óráig, szombatonként 10-14 óráig a DMK/Tímárház- Kézművesek Házában. Vasárnap, hétfő szünnap.

Mozart-szonáta kéziratának egy töredékét fedezték fel az OSZK-ban

A nemzetközi szenzációnak számító autográfiát az OSZK gyűjteményében fedezte fel Mikusi Balázs.

Lady Gaga a Közel-Keleten nyomul

Fotó: Wikipédia

Először koncertezik a Közel-Keleten Lady Gaga amerikai énekesnő, aki Artrave: The Artpop Ball elnevezésű turnéjának keretében lépett színpadra a dubaji Mejdan lóversenypályán.

Turner késői munkáiból nyílt kiállítás Londonban

J. M. W. Turner késői munkáiból nyílt szerdán kiállítás a londoni Tate Britain múzeumban. A modern művészet úttörőjének tekintett festő utolsó éveinek művészetét először dolgozza fel ilyen teljes tárlat.

Keveházi Gábor csatlakozott az ExperiDance-hez

A Román Sándor által vezetett társulat a legmagasabb szintű klasszikus balettet is beemeli a különleges táncelemekből építkező egyedi stílusába.

Opera és balett - először - a pompeji ókori színházban

Szeptember 18-án Puccini Bohémélet című operája csendül fel a cataniai Teatro Massimo operaház zenekarával Alberto Veronesi olasz karmester vezényletével.

A Nemzeti Énekkar is fellép a Művészetek Palotájában

Az ingyenesen látogatható kórustalálkozónak a Magyar Dal Napjához új helyszínként csatlakozó Művészetek Palotája Üvegterme ad otthont vasárnap délután.

Legális letöltés: Pharrell Williams Happyje vitte el a pálmát

A legális digitális zenei piac 10 évvel ezelőtti beindulása óta 1,13 milliárd zeneszámot és 144 millió albumot töltöttek le Nagy-Britanniában.

Indul az évad a Trafóban: az előadóművészetek új dimenziói

Az egyik tematikus sorozat olyan előadásokat ölel fel, amelyek a megváltozott világra, a digitális tartalmakra, a technológiai újításokra reagálnak.

Eladási rekordokat döntött a volt francia first lady botránykönyve

A megjelenést követő első négy napban 145 ezer példány (13 ezer digitális és 131 ezer nyomtatott változat) kelt el Francois Hollande francia elnök volt élettársa, az egykori first lady, Valérie Trierweiler könyvéből, ezzel megdöntötte az idei év eladási rekordjait.

Nem vették észre, hogy művészetről van szó

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Csak részben sikerült megmenteni a dél-olaszországi Sapri kultúrházának egyik alkotását, amelyet az épület üvegfalára festettek fel, és az ablaktisztítók nem vették észre, hogy művészetről van szó.

Évadnyitó utcabál a József Attila Színházban

Szombat délután a teátrum előtti téren köszönti az új szezont a társulat, zenével, közös tánccal, irodalmi esttel, versenyekkel várják a közönséget.

Nagycsaládosok fesztiválja a Vasúttörténeti Parkban

Zenés, táncos és színházi produkciók is szórakoztatják a családokat vasárnap a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szervezésében a budapesti Vasúttörténeti Parkban.

Elhunyt a 104 éves szoprán

Elhunyt 104 éves korában Magda Olivero világhírű olasz szoprán.

Utcai performansszal vette kezdetét az Európai Hidak fesztivál

A Bridging Europe - Európai Hidak fesztiválnak ugyanez a missziója: falakat bontani és hidakat építeni a művészet segítségével.

Kevesebb kiállító lesz a Frankfurti Könyvvásáron

A visszaesés a koncentráció eredménye, a folyamat jelentőségét mutatja, hogy már a legnagyobb kiadókat is elérte.

Elhunyt Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező

freedigitalphotos.net/adamr

Hosszan tartó, súlyos betegség után 78 éves korában elhunyt Kézdi-Kovács Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, aki a Magyar Filmunió alapítója és 19 évig az Eurimages magyar képviselője volt.

Különleges bélyeg jelent meg a piacon

Magyar veterán motorkerékpárok elnevezéssel alkalmi bélyegkisívet bocsátott forgalomba kedden a Magyar Posta.

A Simpson család Kínába megy

Fotó: FB/The Simpsons

Először mutatják be a Simpson család című amerikai animációs tévésorozatot Kínában annak ellenére, hogy az országban nemrég radikálisan csökkentették a videomegosztó portálokon bemutatható külföldi műsorok arányát.

Parádé, parádé, Nyelvparádé a Millenárison!

Ismét megrendezik a Nyelvparádé kiállítást péntektől vasárnapig a fővárosban, a Millenárison. Minden, amit tudni akartál a nyelvtanulásról, de nem tudtad, kitől kérdezd meg!

Sting és Tom Hanks a Kennedy Központ idei díjazottjai között

Fotó: FB/Tom Hanks

Tom Hanks, Sting és Al Green is szerepel a washingtoni Kennedy Központ idei díjazottjai között, akik december 7-én a Fehér Házban tartott fogadáson vehetik át az amerikai kulturális élet egyik legrangosabb kitüntetését.

Szeptemberi programok az Európa Pontban

Start-upok, innováció, Réz András, plakátkiállítás, Shakespeare - mindez remek koncerttel és kiállításokkal: az Európa Pont szeptemberi programjainak alapját a Kutatók éjszakája, a Nyelvek Európai Napja és Shakespeare születésének 450. évfordulója adja.

Ismét lesz Moszkva tér Budapesten!

Fotó: Müszi

A MÜSZI, a Blaha Lujza téren működő Művelődési Szint csapata úgy döntött, hogy a belső tereit olyan budapesti közterületekről nevezi el, amelyeket az utóbbi években megszüntettek, mégis hiányoznak nekünk.

Nagy Alfréd vehette át az idei Kaszás Attila-díjat

Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház társulatának tagja vehette át idén a Kaszás Attila-díjat.

Európai nemesek egyesülnek Gödöllőn

Fotó: FB/Gödöllői Királyi Kastély

Október elején a Gödöllői Királyi Kastélyban tartja háromévente szervezett rendes kongresszusát a CILANE, az európai országok nemesi egyesületeit összefogó nemzetközi szervezet.

Mozart-szonáta kézirattöredéke az OSZK-ban!

Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékét fedezte fel nemrég az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében a Zeneműtár vezetője.

Nagy rajzolással is készül az őszre a keszthelyi Balatoni Múzeum

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A Főtérre tervezett nagy rajzolási akcióval, kerékpáros múltfeltárással és múzeumi titkok megismertetésével is készül az őszre a keszthelyi Balatoni Múzeum.

Elvist és Marlon Brandót ábrázoló Warhol-műveket árvereznek el

Elvis Presleyt és Marlon Brandót ábrázoló jelentős Warhol-műveket árverez el óvatos becslések szerint is hozzávetőleg 140 millió dollárért a Christie's aukciósház november 12-én New Yorkban.

Öt bemutatót tervez a Centrál Színház

freedigitalphotos.net/worradmu

Megtartotta évadnyitóját a Centrál Színház, amely egy nagyszínpadi és négy kisszínpadi bemutatót tervez a 2014/2015-ös szezonban.

Vágtázó Halottkémek a Dürer Kertben

VHK Fesztivált tartanak szeptember 12-én pénteken a fővárosi Dürer Kertben. A jövőre 40 éves Vágtázó Halottkémek mellett fellép többek között az Isten Háta Mögött, a Kretens és a Képzelt Város is.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.