Meggyulladtak az első adventi gyertyák

MTI Balázs Attila

A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet a hit szerint Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Spanyol filmhét: Banderas-retrospektív és kortárs filmek

A Spanyol Filmakadémia életműdíjával kitüntetett Antonio Banderas tiszteletére öt, Magyarországon kevéssé ismert Banderas-filmet mutatnak be.

Páva-matinét tartanak a Müpában

A műsor készítői megpróbálják még közelebb hozni a gyermekekhez a népi kultúrát, ezért a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ingyenes, rendhagyó néprajzórákat rendeznek.

Hagyományőrző mestereken segítenének a jótékonysági koncerttel

Az est fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

hirdetés

Az idén is, negyvenedszer is Karel Gott lett a csehek csalogánya

A zenekarok mezőnyében a Kabát együttes végzett az első helyen, amely jó egy évtizede a legnépszerűbb együttese Csehországnak.

Befejeződtek a gyulai Almásy-kastély építészeti munkálatai

Befejeződött a gyulai Almásy-kastély építészeti rekonstrukciója. A következő hetekben a kiállításokat rendezik be, majd elindul a múzeummá avanzsált épület próbaüzeme. A nagyközönség a tervek szerint március közepétől tekintheti meg a felújított kastélyt.

A groteszk a főszereplő a Müpa következő Bábel-estjén

A groteszk áll a középpontban a Müpa összművészeti sorozata, a Bábel-est december 3-i rendezvényén a Fesztivál Színházban. A zenészeket a Tudósok és a Zuboly képviseli, a táncot a Radioballet duó, az irodalmat Garaczi László, a házigazda Galla Miklós.

Az Apostol 45. születésnapját ünnepli a Syma-csarnokban

Eredetileg dzsesszrock zenét játszott az Apostol együttes, széles körű ismertséget és népszerűséget azonban később, hatalmas slágereivel szerzett. A 45 éve alakult csapat, amely nemrég új lemezt készített, december 8-án a Syma-csarnokban ünnepli jubileumát.

Az Operaház műsorával nyílik meg a felújított gyulai művelődési központ

A Magyar Állami Operaház ingyenes műsorával és balettelőadással nyitja meg kapuit hétfőn este a csaknem félmilliárd forintból felújított gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ.

Béres József életútjáról mutatnak be dokumentumfilmet hétfőn

A film rendezői évtizedek óta foglalkoznak a 2006-ban elhunyt Széchenyi-díjas kutató, a Béres-csepp feltalálójának munkásságával, akinek gondolkodásmódja "egyfajta példa, belső hit, reménykeltés a reménytelen helyzetekben".

Huszadik alkalommal rendezik meg a Nagykarácsonyi Téli Programokat

Advent első vasárnapján kezdődik a 20. Nagykarácsonyi Téli Programok elnevezésű rendezvénysorozat, amely Mikulásházzal, betlehemmel és a falusi élet kertjével várja az érdeklődőket. Ekkor mutatják be a Magyar Posta Zrt. idei ünnepi bélyegeit is.

Öt Woody Allen klasszikust tűz műsorra az Uránia

Woody Allen világhírű amerikai rendező 80. születésnapja alkalmából öt klasszikus alkotását tűzi műsorra az Uránia Nemzeti Filmszínház keddtől február elejéig Budapesten.

A Szépművészeti Múzeum egyiptomi tárgyai Sopronban

Harminc különleges műtárgyat, köztük Rer koporsóját és benne fekvő múmiáját is láthatja a közönség jövő vasárnaptól Sopronban, a tárlat a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének darabjait vonultatja fel.

Péntek este felállították az ország karácsonyfáját

A 22 méteres fenyőt egy dabasi család felajánlása nyomán a Pest megyei településről szállították a budapesti Kossuth térre.

Princess Margriet-díjjal ismerték el a Krétakör tevékenységét

Európa egyik legfontosabb kulturális díjával, az Európai Kulturális Alapítvány Princess Margriet díjával ismerték el a Krétakör elmúlt években végzett tevékenységét.

Korunk sámánságát mutatja be Hoppál Mihály és Nádorfi Lajos közös könyve

A Sámánok, képek, szertartások című kötet egy több mint 20 éves együttműködés eredménye.

Új Zagar-lemez Az éjszakám a nappalod című filmhez

A Zagar ismét filmzenét készített, több mint tíz évvel az első ilyen anyag után. A My Night Your Day című CD Az éjszakám a nappalod című új magyar film zenéje, megjelenését az alkotók szombaton a fővárosi Fogasházban ünneplik.

Eurovíziós Dalfesztivál - Csúcsbeállítás: 43 ország Stockholmban

Negyvenhárom ország indul az Eurovíziós Dalfesztiválon jövő májusban Stockholmban. Ez csúcsbeállítás, ennyien eddig csak a 2008-as belgrádi és a 2011-es düsseldorfi versenyen vettek részt.

Péterfia Judit és Bán Róbert lett az ország legintelligensebb diákja

Péterfia Judit, a budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem-marketing szakos hallgatója és Bán Róbert, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) informatikus hallgatója nyerte meg a Nagy Diák IQ teszt döntőjét.

Most bárki lehet majom Hollywoodban

Amatőröknek hirdetett kreatív versenyt az új Majmok bolygója-film rendezője.

Elhunyt Csapó János Déryné-díjas színművész

A Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja, Déryné-díjas, érdemes művész, Miskolc díszpolgára hosszan tartó, súlyos betegség után november 25-én, életének 92. évében hunyt el.

Több száz éves főúri játékokat mutat be az Iparművészeti Múzeum kiállítása

A Főúri játékok - az ostáblától a kártyákig című tárlat páratlan minőségű, főként a 18. századból származó játékokat sorakoztat fel a múzeum gyűjteményéből.

A SANAA tervei szerint épül az Új Nemzeti Galéria

A japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül meg az Új Nemzeti Galéria a Liget Budapest projekt keretében a Petőfi Csarnok helyén; a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori anyagát befogadó épület 2019 nyarán nyitja meg kapuit.

Az év legnagyobb hollywoodi bukásai

George Clooney, Johnny Depp és Zac Efron főszereplésével készült film is felkerült az év legnagyobb pénzügyi bukásait produkáló hollywoodi mozik listájára, amelyet az amerikai Forbes magazin állított össze.

Döbbenet: Woody Allen - 80! Öt klasszikussal tiszteleg az Uránia

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a sorozatot december 1-jén, kedden este 7 órakor a négy Oscar-díjjal elismert Annie Hall (1977) nyitja.

Adventi készülődés négy hétvégén át Veszprémben

Advent második szombatján Joulupukki, a finn Mikulás várja a gyerekeket a Veszprémi Petőfi Színházban.

Kezdődik a 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

A fesztivált a Roger Allers, Az oroszlánkirály rendezője vezetésével dolgozó neves animációs filmesek által készített Kahlil Gibran: A próféta című filmje nyitja meg.

Jubileumi koncertet ad a Jambalaya a Muzikumban

Nemes Zoltán (zongora, ének), Albert Zoltán (szaxofonok, ütőhangszerek, vokál), Bellák Miklós (gitár, vokál), Mezőfi István (dobok), Sóvári Tamás (trombita), Varga László (basszusgitár).

Egry József-emlékkiállítás nyílik Kaposváron

Az emlékkiállítás Kaposváron február 28-ig nézhető meg.

Súlyos adótörvényi szabályozatlanság sújtja a könyvkiadókat

Egy súlyos adótörvényi szabályozatlanság miatt számos könyvkiadó mehet tönkre a következő években.

Neves irodalmárokhoz kötődő új szerzeményeiből nyit kiállítást a PIM

Neves irodalmárokhoz kötődő tárgyakat láthatnak az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) december 16-án nyíló Ez bejött! című kiállításán, amely az intézmény által az elmúlt évtizedben összegyűjtött szerzeményeiből nyújt válogatást.

Több mint 30 év után újra lesz magyar nyelvoktatás spanyol egyetemen

A madridi Universidad Complutensén a jövő tanévtől egy magyar nyelvi lektor is dolgozik majd.

Kenneth Branagh az új Gyilkosság az Orient expresszen rendezője és főszereplője

Sir Kenneth Branagh rendezi és játssza a főszerepet Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című klasszikusának új filmes feldolgozásában.

Tíz év után ismét Magyarországon a Londoni Filharmonikus Zenekar!

Az együttes magyarországi koncertjeire 2016. január 31-ig elővételi kedvezményt hirdet a Filharmónia Magyarország.

Koncz Zsuzsa kapta a Gundel Művészeti Díj életműdíját

Dalai életben tartották a szabadság eszményét a Kádár-korszakban, amelyet kulturálisan és politikailag is alapvetően befolyásoltak.

Nagyszabású gálával ünnepelték Törőcsik Marit 80. születésnapján

Máthé Erzsi, Psota Irén, Berek Kati és Király Levente nem tudott elmenni. Mellettük három nevet említett még, akik hiányoztak neki ezen az estén: Tarr Béla, Alföldi Róbert és Esterházy Péter.

A Cure jövő ősszel ismét Budapesten koncertezik

freedigitalphotos.net/pixomar

A gothic rock kultikus zenekaraként számon tartott angol Cure ad koncertet jövő ősszel Budapesten. A frontember Robert Smith által vezetett csapat 2016. október 27-én csaknem négy évtizedes eddigi története során negyedszer lép fel Magyarországon, ezúttal a Sportarénában.

Letették a győri evangélikus épületegyüttes felújításának és bővítésének alapkövét

Letették a győri evangélikus épületegyüttes, az Insula Lutherana felújításának és bővítésének alapkövét vasárnap. A Rába-parti tömb munkálatait a kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja, a beruházás a reformáció 500. évfordulójára, 2017-ben fejeződik be.

Könny címmel folytatódik a Gyermekek vagyunk koncertsorozat

freedigital/panuruangjan

Könny címmel hallható az Óbudai Danubia Zenekar Gyermekek vagyunk című sorozatának harmadik koncertje kedden a Zeneakadémián.

A Prelude kórus nyerte a Kodály-kórusverseny nagydíját

A Kabdebó Sándor karnagy által vezetett Prelude kórus vehette át a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusverseny nagydíját, a közönségdíjat, valamint a vegyeskarok kategória első helyezését vasárnap este a Budapesten tartott díjkiosztó ünnepségen.

Négy díjat nyert a Saul fia című film egy hétvége alatt

Filmplakát

Zágrábban, Stockholmban, a lengyelországi Bydgoszcz-ban az operatőrök legnagyobb nemzetközi seregszemléjén és Londonban is díjazták a hétvégén Nemes Jeles László Saul fia című filmjét.

Félmilliós látogatottsággal zárt a velencei biennále

Több mint 500 ezren látogattak el az 56. Velencei Képzőművészeti Biennáléra május 9. és november 22. között; a nagyszabású művészeti mustrán minden eddiginél több, 89 nemzet vett részt saját kiállítással.

Sokszínű és változatos műsor a színházak éjszakáján Csehországban

freedigital/panuruangjan

Versenyt hirdettek a színházak éjszakájának legsikerültebb látogatói fotójára. A győztes színházi előadásokra nyer belépőket. Több helyen karitatív akciókra is sor kerül.

Horváth Lili filmje lett a legjobb a kalkuttai nemzetközi fesztiválon

maps

61 országból 149 filmet vonultatott fel a kalkuttai filmfesztivál, amely India legfontosabb nemzetközi filmes eseményeinek egyike.

Törőcsik Mari: szerencsém volt filmen és színpadon egyaránt

Hatalmas színészek között nőttem föl, szerencsém volt filmen és színpadon egyaránt - vallja Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművész.

Szerelem, titkok és kísértő múlt Mészáros Márta új filmjében

freedigitalphotos.net/Master isolated images

"A Bécsben élő Olga (Tóth Ildikó) magyarnak hiszi magát, de sok titok rejlik a múltjában. Az apja - akit nem is ismer -, ott született, ahol az északi fény, az Aurora Borealis ragyog. Az ember is olyan titokzatos, mint a Borealis".

Második köteténél tart a négy nyelven megjelenő K4 közép-európai könyvsorozat

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A tavaly indult K4 elnevezésű könyvsorozatban minden évben kiadják egy visegrádi szerző művét, mégpedig mind a négy országban egyszerre.

Megváltoztatják a kisvárdai színházi fesztivál programját

freedigitalphotos.net/Master isolated images

A jövő évtől megváltoztatják a magyar színházak kisvárdai fesztiváljának programját, kevesebb produkciót hívnak az észak-szabolcsi városba, ugyanakkor több lesz a bemutató jellegű előadás.

Könyv jelent meg a szatmári középkori templomok történetéről

Képekkel illusztrált könyvben örökítette meg a térségi értéktárlistára felkerült tizenhét szatmári középkori templom történetét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat.

Kulturális együttműködés magyar, lengyel, román és szlovák városok között

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Szorosabbra fűzi kulturális együttműködését a jövőben Nyíregyháza, valamint a lengyelországi Bielsko Biala, a romániai Nagybánya és a szlovákiai Eperjes városa.

Idén is megrendezik az Izraeli Filmhetet december elején Budapesten

A sokszínűség a témája az idei Izraeli Filmhétnek december 3. és 9. között, amikor összesen dokumentum- és játékfilmet vetítenek Budapesten, a Puskin moziban.

Először állítják ki Londonban a Micimackót ihlető medve koponyáját

A fekete medve az 1920-as években a Londoni Állatkert egyik sztárja volt, a látogatók nagyon szerették, mert különböző mutatványokkal szórakoztatta őket és igen barátságos volt velük.

Tintoretto, Mantegna, Rubens festményeit lopták el egy olasz múzeumból

A Veronában levő Museo Civico di Castelvecchio városi múzeum pénteken jelentette be, hogy csütörtök este fegyveres rablók hatoltak be a múzeum épületébe és tizenöt értékes festményt vittek el.

Borászok Borásza - Közzétették a 2016-os díj jelöltlistáját

freedigitalphotos/stuart miles

Összeállt a díj eddigi kitüntetettjeinek javaslataiból a 2016-os Borászok Borásza díj ötvenes jelöltlistája; a következő nyertest a jelöltek választják meg maguk közül.

Liget Budapest - Két ütemben valósul meg a projekt

A Szabolcs utcai Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központot, a felújított Szépművészeti Múzeumot, az újjáépített Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot, valamint az elbontott egykori Hungexpo épületek helyén felépítendő Magyar Zene Házát adják át a Liget Budapest projekt első ütemében, 2018 tavaszán.

Velencei Biennále - Fábián Gábor és Fajcsák Dénes képviseli Magyarországot a 2016-os mustrán

A velencei közönség az egri volt GAMESZ-épület megmentésének és újrahasznosításának történetével ismerkedhet meg 2016. május 28. és november 27. között.

Világkiállítás - 2,5 millió látogatóval zárt a magyar pavilon

freedigitalphotos.net/taesmileland

Hat hónap alatt 2,5 millión látogattak el az október 31-én zárult milánói világkiállítás magyar pavilonjába, de a magyar fél csaknem 40 alkalommal külső helyszíneken is szervezett eseményeket. A pavilon Magyarországra szállítását azonban elszámolási vita nehezíti.

Utazás a zsidó örökségbe Észak-Magyarországon

Illusztráció: Wikipedia Facebook

Számos települést érintő, a zsidó kulturális örökségi helyszíneket bemutató észak-magyarországi zarándokutat létesített az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Emih), csaknem 460 millió forint uniós forrásból.

Víg Mihály szerzői estje a Gödör Klubban

Az elsősorban a Balaton zenekar vezetőjeként ismert alkotó filmzenéiből, valamint a néprajzkutató gyűjtéséből született Cigánydalok című albumáról játszik december 5-én a fővárosi Gödör Klubban, a G3 Rendezvényközpontban.

Megérkezett a karácsonyfa a római Szent Péter térre

vatikán

A római Szent Péter térre csütörtökön érkezett meg az a 25 méter magas vörösfenyő, amelyet az idén Bajorország ajándékozott a Vatikánnak.

Növekedett a női zeneszerzők és szövegírók száma

A korábbi évekhez képest Magyarországon egyre több a női zeneszerző és szövegíró, főként a pop, az alternatív és a gyermekzene területén.

Somos János Csaba a Nemzeti Énekkar új karigazgatója

freedigitalphotos.net/stockimages

A Nemzeti Énekkar karigazgatói posztján a nyugdíjba vonuló Antal Mátyást Somos János Csaba követi, Kocsis Zoltán főzeneigazgató és az énekkar egyetértésével.

Prince mégsem jön Európába

Wikipedia/File upload Bot (Magnus Manske)

A Párizsban bekövetkezett események miatt nemcsak a francia, de a teljes koncertsorozatot lemondták a szervezők.

Több mint 30 új magyar zenemű ősbemutatója a Fészek Művészklubban

Első alkalommal csendül fel a sorozat részeként Decsényi János Radnóti Miklós verssoraira írt szólókantátája és Csíky Boldizsár Szilágyi Dezső műveire komponált darabja is.

A magyar szentek kerülnek a középpontba a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Magyar és magyarországi szentekről szóló alkotásokat várnak a 2016. márciusában kezdődő VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléra a szervezők.

A Berlini Filharmonikusok archív és élő koncertközvetítései a BMC-ben

freedigitalphotos/ amenic181

A Berlini Filharmonikusok archív és élő koncertközvetítései élvezhetők a Budapest Music Centerben (BMC) november 27-től. A vetítések ingyenesek az érdeklődők számára, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

Berecz András új meselemezét mutatja be a Nemzeti Színházban

Láttam a Holdat előttem címmel új meselemezt készített Berecz András, ezúttal elsősorban felnőtteknek. A mesemondó, népdalénekes december 5-én a Nemzeti Színházban mutatja be az anyagot

Szent Márton-díjat kapott Jankovics Marcell

Wikipédia/Facebook

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, író, politikus, egykori pannonhalmi diák kapta idén a Szent Márton-díjat, amelyet a Pannonhalmi Főapátságban vett át.

Megalakult a Felvidéki Magyar Moziklub

Célja, hogy közelebb hozza és elérhetőbbé tegye a magyar filmművészetet a Felvidék magyarok lakta településein

A romani nyelv világnapjává nyilvánították november 5-ét

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

November 5-ét a romani nyelv világnapjának nyilvánította az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Ezentúl nincs filmes női toplista

A filmes szaklap elnöke besokallt: szerinte a nők szakmai versenye intellektuális szépségversennyé vált, ezért toplista - volt, nincs.

Elhunyt az "ötödik Beatles"

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Elhunyt Andy White skót származású stúdiózenész, akit az "ötödik Beatlesként" is emlegetnek, mivel játszott az együttes egy korai lemezén.

Vége: Király Viktor kiesett a The Voice-ból

Mindenki óriási reményeket fűzött Király Viktor továbbjutásához az amerikai The Voice tehetségkutatóban, azonban a voksok nem bizonyultak elégnek ehhez és Gwen Stefani sem neki szavazott bizalmat.

A Saul fia kapta a fődíjat, Vidnyánszky a legjobb rendező díját Los Angelesben

Facebook

A Saul fia kapta szerdán a 15. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál fődíját, a legjobb rendezését járó elismerést Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vehette át A szarvassá változott fiú című filmjéért.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.