A Tiltott Városból lassan kitiltják a látogatókat

Twitter/@BorenZhang

Nyolcvanezerre korlátozza a napi látogatók számát a pekingi Palotamúzeum, közismertebb nevén a Tiltott Város.

Nyílt napokat tart az ELTE

Csütörtökön és pénteken nyílt napokat tartanak az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), ahol számos program mellett az érdeklődők megismerkedhetnek a karok képzési kínálatával.

Holokauszt-korabeli hegedűket újít fel egy tel-avivi mester

A holokauszt éveiből származó hegedűket és csellókat gyűjt és újít fel egy tel-avivi hangszerkészítő mester.

Két hétre leáll a Pesti Magyar Színház

Mintegy 2500 nézőt veszítenek.

hirdetés

Enyedi Ildikó újra mozifilmet rendez

Enyedi Ildikó újra mozifilmet rendez; a szerelmi melodráma négyévszakos forgatása a tervek szerint kora tavasszal kezdődik, a film 2016 elején kerülhet a mozikba.

Megkezdődött az esztergomi Szent Anna-templom felújítása

templom.hu

Megkezdődött az 1837-ben épített esztergomi Szent Anna-templom felújítása, első ütemben speciális bevonattal akadályozzák meg az épület további vizesedését.

Kötetben jelennek meg Radnóti Miklós dedikációi

Radnóti Miklós irodalmi és személyes kapcsolatai ismerhetők meg abból a tavasszal megjelenő kötetből, amely a költő több mint ötszáz dedikációját adja közre.

Retró sí- és hódeszkaverseny mátraszentistváni Hófesztiválon

FB/Hófesztivál

Retró sí- és hódeszkaversenyre várják a téli sportok kedvelőit a mátraszentistváni Síparkban január 31-én, a háromnapos Hófesztivál keretében.

Berlinale - A társadalmi kérdésekre érzékeny marad a fesztivál

Az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) ismét sztárparádé lesz, és megmarad a "politikus" jelleg is, a nyitottság az aktuális társadalmi kérdések, folyamatok iránt.

A Katrina hurrikánról forgat filmet az Oscar-jelölt Selma rendezője

freedigitalphotos.net/Victor Habbick

A filmet a 2005-ös Katrina hurrikán idején játszódó "elsöprő szerelmi történetként és bonyolult krimiként" mutattá be.

70 év unokái címmel fotókiállítás nyílt Budapesten

"Soha nem szabad felejteni a szörnyűséget, emlékezni és emlékeztetni kell a pusztulásra, de hirdetni kell az életet, hirdetni kell az élő jelent és a gyarapodó jövőt."

Három kastély újul és szépül meg Borsodban

freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A Nemzeti Kastélyprogram keretében újul meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a füzérradványi és a fáji kastély, emellett folytatódik az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély és parkjának rekonstrukciója is.

Operajegyre pályázhatnak hátrányos helyzetű, zenét szerető gyerekek

Az Erkel Ferenc Színház Leánder és Lenszirom című családi meseopera előadásának jegyeire pályázhatnak 8-14 év közötti diákok a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felhívására.

Berlinale: Audrey Tautou és Claudia Llosa is zsűritag

freedigitalphotos.net/cooldesign

Az Amélie csodálatos életének francia sztárja, Audrey Tautou és az Arany Medve-díjas Claudia Llosa perui filmrendezőnő is a Darren Aronosfsky vezette nemzetközi zsűri tagja lesz a jövő héten kezdődő Berlinalén.

Magyar dizájnbútorok a bécsi ENSZ székházban

Két magyar cég, a Position Kollektíva és a Hannabi dizájnbútoraival berendezve nyílt meg újra a bécsi ENSZ székház C épületének pihenője kedden.

Új dal, új album, új... esély az Eurovízióra is?

Fotó: Arterego

Tavaly egy szakításról énekeltek, idén egy újrakezdés történetével próbálnak szerencsét A Dalban, és ha a zsűri is úgy akarja, a bécsi Eurovízión. A Fool Moon csak a bevált csapaton nem változtatott.

Auschwitzi évforduló: a táborban készült műalkotásokat állít ki az emlékmúzeum

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban vagy a túlélők által később készített több mint 2 ezer műalkotást, rajzokat, szobrokat állítanak ki a helyi emlékmúzeumban.

Ilyen még nem volt: két hétre leáll a Pesti Magyar Színház

FB/Magyar Színház

A vezetői átadás-átvétel elhúzódása és egy hétvégi baleset miatt technikai okokból két hétre leáll a Pesti Magyar Színház.

Színházi egyetemek találkoznak Miskolcon

Legfontosabb célja, hogy új kapcsolatok épüljenek a színészhallgatók, a különböző országok intézményei, valamint az új generáció és a közönség között.

Eladó két erdélyi magyar történelmi kastély - várják az ajánlatokat

freedigitalphotos.net/adamr

A kastélyokat nem a képzőművészeti alkotások esetében megszokott árverésen szeretnék értékesíteni, hanem a potenciális vásárlóktól várnak vételi ajánlatot.

Kortárs kiállításokkal bővül a Tessedik Sámuel Múzeum kínálata

Az első tárlat január 30-án, 18 órakor nyílik meg Puha Ferenc festőművész képeiből.

Megtalálták Cervantes sírját?

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A Don Quijote írója, Miguel de Cervantes (1547-1616) sírját kereső, régészekből és halottkémekből álló tudóscsoport M. C. monogramos fakoporsó töredékeire, köztük emberi csontokra bukkant egy 17. századi madridi kolostor kápolnája alatt.

Saját halottjának tekinti Gross Arnoldot az Emmi

Saját halottjának tekinti Gross Arnoldot az Emberi Erőforrások Minisztériuma; a Kossuth- és Munkácsy-díjjal, valamint a nemzet művésze címmel is kitüntetett grafikus, festőművész január 22-én hunyt el, életének 86. évében.

Biztonsági okokból szakítják meg az évszázados hagyományokat

freedigitalphotos.net/jannoon028

Megszakítja az évszázados hagyományokat a kelet-kínai Hangcsou város 1700 éves Lingjin temploma, s nem oszt kedden - a Lapa fesztiválon - kását, mert félnek a tömeg esetleges kezelhetetlenné válásától, amely akár tragédiával is végződhet, mint újévkor Sanghajban.

Eurovíziós Dalfesztivál: Magyarország az első elődöntőben lép fel

Magyarország május 19-én Görögországgal, Macedóniával, Észtországgal, Hollandiával, Moldovával, Finnországgal, Belgiummal, Örményországgal, Szerbiával, Dániával, Fehéroroszországgal, Romániával, Oroszországgal, Albániával és Grúziával versenyez a május 23-i döntőbe jutásért.

Bécs hivatalosan is az Eurovíziós Dalfesztivál városa lett

freedigitalphotos.net/stockimages

Koppenhága vezetői átadták az osztrák főváros első emberének az Eurovíziós Dalfesztivál kulcsát hétfőn, ezzel hivatalosan is Bécs a dalfesztivál városa.

Elhunyt Tóth Titusz színművész

A művész 1991-től szabadfoglalkozású színészként tevékenykedett. A Magyar Színházművészeti Lexikon szerint szerepei között megtalálható Beppo (Heltai Jenő: A néma levente) és Bobcsinszkij (Gogol: A revizor).

Zarándokvonatok indulnak a híres egyházi kegyhelyekre

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - archív

A korábbi hagyományokat folytatva, de megújult szolgáltatásokkal újra a csíksomlyói búcsúba, valamint a lengyelországi Czestochowába és Krakkóba közlekednek a zarándokvonatok.

Csaknem háromezer jelmeztől vált meg kiárusításon a linzi színház

Csaknem háromezer jelmeztől és színpadi kiegészítőtől vált meg a linzi színház, a hétvégén megrendezett bolhapiacon hosszú sorok kígyóztak a színpadi fellépőruhákért.

"A civilizáció történetének abszolút mélypontja"

MTI/Koszticsák Szilárd

Az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak vasárnap a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

A belga királyi pár indította Mons európai kulturális fővárosi rendezvénysorozatát

Fülöp belga király és hitvese, Matild jelenlétében kezdődött meg szombat este Monsban az az egy éven át tartó rendezvénysorozat, amely ahhoz kapcsolódik, hogy a franciaajkú, vallóniai város - a csehországi Plzennel együtt - idén Európa Kulturális Fővárosainak egyike.

Cseh Tamás emlékére rendeztek versenyt

FB/Cseh Tamás Nap Kőbányán

Mintegy hatvanan jelentkeztek a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerző emlékére rendezett, amatőröknek meghirdetett versenyre, amelynek döntőjét szombaton este tartották a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

Megnyílt az első nemzetközi gasztronómiai biennálé Lyonban

Egy 1,7 kilométer hosszúságú alagútban felállított óriásbüfével - amelyen a világ legnagyobb sajttála és pezsgőválogatása is helyet kapott - kezdetét vette a hétvégén a I. Nemzetközi Ízbiennálé (BIG) a franciaországi Lyonban.

Megemlékezések Auschwitzban - 70 éve szabadult fel a koncentrációs tábor

Fotó: archív

A központi ünnepség az auschwitz-birkenaui láger hírhedt, "A munka szabaddá tesz" (Arbeit macht frei) feliratú főkapujánál lesz, amelyen 42 állam képviselői, köztük Joachim Gauck német, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán elnök hajt fejet az áldozatok emléke előtt.

Jelentős hátszéllel repül Birdman az Oscar felé

A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című showbusiness-szatíra nyerte el az Amerikai Filmproducerek Céhének (PGA) díját szombat este Los Angelesben, s Alejandro G. Inarritu mexikó rendező filmje ezzel jelentős hátszelet kapott az idei filmes elismerések legrangosabbikáért, az Oscarért folyó, egyre éleződő versenyben.

Goethe által gyűjtött kéziratokat mutatnak be

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az idősödő Goethe által gyűjtött, neves személyiségektől származó kéziratok gyűjteményét mutatja be a weimari Goethe és Schiller Archívum.

A Csókos asszony a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Operettpremierre készül a Hevesi Sándor Színház társulata, a Csókos asszonyt január 30-án mutatják be Böhm György rendezésében Zalaegerszegen.

Könyv jelent meg a bukovinai székelyek írójáról

freedigitalphotos.net/dan

A bukovinai székelyek életét bemutató író, országgyűlési képviselő, tanár László Mihály (1849-1932) életútjáról szóló könyv jelent meg Bonyhádon.

Hódmezővásárhelyen tartják az idei Balassi-misét

A hétfői istentiszteleten Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldja meg azt a két szablyát, amelyet irodalmi díjként adnak át Bálint napján

Borsodban is felkutathatják diákok a "helyi hősöket"

freedigitalphotos.net/taesmileland

Azon települések és városrészek fiataljaira számítanak, akik érdeklődnek lakóhelyük történelme, értékei, valamint aktuális folyamatai iránt, emellett motivációt éreznek a cselekvésre is.

Kultúrharcot robbantott ki az Amerikai mesterlövész

freedigitalphotos.net/Chuck Felix

Hős vagy könyörtelen gyilkos volt-e Chris Kyle, Clint Eastwood legújabb filmje, az Amerikai mesterlövész hőse - erről, valamint az iraki invázió jogosságáról bontakozott ki heves vita az amerikai kulturális élet és média politizáló képviselői között.

Magyarország első egyetemi közösségi fotóarchívuma készül

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Fortepan archív fotógyűjteménnyel együttműködve közösségi fotóarchívumot készít, amelyhez 1900 és 1990 közötti fényképeket várnak.

A legjobb rendező díját kapta Oroszországban az Oscarra jelölt Leviatán alkotója

freedigitalphotos.net/cooldesign

Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviatan című orosz film alkotója kapta a legjobb rendezőnek járó Arany Sas nevű orosz filmes elismerést.

Tarantino elkezdte a Hateful Eight forgatását

A westernek iránt rajongó rendező John Sturges A hét mesterlövészének címével játszott el, amikor a The Hateful Eight címet adta filmjének. Sturges hatvanas évekbeli klasszikus westernje Kuroszava Akira A hét szamuráj című 1954-es alkotása nyomán készült.

A brüsszeli Anima fesztiválon versenyez a Manieggs

Az egész estés filmek kategóriájában versenyez Brüsszelben februárban a Manieggs című magyar animáció, amelyet Magyarországon február 26-án láthat először a közönség.

Hitler beszédeinek kiadása nem bűncselekmény

Adolf Hitler, a náci Németország vezetője beszédeinek kiadása nem bűncselekmény, és ezért a kiadó nem is büntethető - így döntött egy cseh bíróság.

Mintha egy 111 tagú zenekar játszana - Befejeződött a Mátyás-templom orgonájának felújítása

A budavári Nagyboldogasszony templom (Mátyás-templom) orgonája - wikipedia.hu, Dorgan

Befejeződött a budavári Mátyás-templom orgonájának felújítása. Budapest legnagyobb, az ország - a szegedi dómé után - második legnagyobb orgonáját vasárnap hallhatja először a közönség a délelőtti nagymisén és az esti ünnepi hangversenyen.

Csaknem egymilliárd forint támogatás kapnak az önkormányzati múzeumok

Csaknem egymilliárd forint múzeumi célú állami támogatásról döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a pénzt az egykori megyei múzeumi szervezetek önkormányzati fenntartásba került tagintézményei kapják.

Leenane szépe - először szombaton a Centrál Színházban

A színészek magasra tették a lécet, nagy munkát végeztek. "Ha másért nem, ezért a négy csodálatos színészért érdemes megnézni az előadást" - fogalmazott a rendező.

Kolozsvári színészhallgatók vasárnap esti vendégjátéka a Vígszínházban

Marius von Mayenburg drámájában kiüresedett emberi kapcsolatok, felborult értékrendek és kompromisszum-képtelen emberek abszurd világa tárul a néző elé.

A szmog ihletett meg egy kínai filmrendezőt

A filmet a szervezet internetes oldalain teszik hozzáférhetővé és bíznak abban, hogy a közösségi médiában kellő figyelmet kap.

Fél évszázad mozitörténetét mutatja be a római Cinecitta

A nemzetközi filmtörténet olyan alkotásainak titkaiba lehet bepillantani, mint a Cinecittában 1959-ben forgatott Ben Hur.

Eurovíziós Dalfesztivál - Lisa Angell képviseli Franciaországot

A számot Robert Goldman írta, a producer Jean-Claude Camus volt.

Kezdődik a Dal: első elődöntő szombaton

Szombaton rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének első elődöntőjét: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható A Dal című show-ból hatan jutnak be a február 14-i és 21-i középdöntőbe.

Scotty is beleír a Star Trekbe

FB/Simon Pegg

Simon Pegg, a Star Trek-filmsorozat Scottyja is bekapcsolódott a harmadik epizód forgatókönyvének megírásába.

Nem lesz Interjú a Berlinálén - de attól még bemutatják

Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója csütörtökön a német fővárosban találkozott az észak-koreai nagykövettel, és tisztázta Az interjú című amerikai film német bemutatója miatti félreértést.

Ferenc pápa: néha egymást is hallgassuk meg!

vatikan.eu

A modern kommunikáció előnyeiről és hátrányairól írt Ferenc pápa a tömegtájékoztatás 49. világnapjára intézett üzenetében, amelyet a Vatikán pénteken közölt.

Átadták a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjakat

Átadták pénteken a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjakat, a két nyertes 100-100 ezer forint anyagi támogatásban részesül, emellett szakmai konzultációs és kiállítási lehetőséget is nyújtanak számukra.

Weöres Sándor eljuthat a Pulival a Holdra

Fotó: archív

A költő Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra.

Tompa Andrea átveszi a Márai-díjat, de csak a pénz miatt

Tompa Andrea csak azért veszi át a Márai-díjat, hogy az ezzel járó összeget az Igazgyöngy Alapítványnak adja.

Elhunyt Gross Arnold festőművész, grafikus, a nemzet művésze

A szivárvány színeiben pompázó, harmóniát árasztó rézkarcait sajátos tündérvilágának városai és lakói népesítik be.

Január 30-án búcsúztatják S. Nagy Istvánt

Németh Lehel előadásában a Merre jártál tegnap este? 1957-ben azonnal országos siker lett, amit utána több ezer dal követett, slágergyárosként is emlegették.

Várdai István csellista lett a Kodály Központ új rezidens művésze

Várdai István neve jelzi azt a színvonalat, amelyet a Kodály Központ képvisel.

Elárverezik Adolf Eichmann naplóját

Elárverezik a zsidók millióinak meggyilkolásában való részvételéért kivégzett Adolf Eichmann naplóját, amelyben az egykori náci főtiszt tagadja a bűnösségét és azt is állítja, hogy a katolikus egyház segítségével menekült el Németországból a második világháború után.

Magyarország is részt vesz a 6. Velencei Gyermekkarneválon

MTI Fotó: Mohai Balázs

Magyarország első alkalommal, Kecskemét bemutatkozásával képviselteti magát a Velencei Biennále Nemzetközi Gyermekkarneválján (Carnevale Internazionale dei ragazzi), amelyet február 7-17. között rendeznek meg.

Egyedülálló képzés a táncművészeti főiskolán

Az idén 65 éves Magyar Táncművészeti Főiskolán ősszel ismét indult néptáncművész-képzés, illetve a kiemelt státusú néptáncegyüttesek 20 tagjából álló külön osztály kezdi meg tanulmányait a táncos- és próbavezető alapszakon.

Megkezdődött az Uránia Filmnapok sorozata

Fotó: FB/Uránia Nemzeti Filmszínház

Elindult az Uránia Filmnapok, a négynapos mustra keretében több mint 60 játék- és dokumentumfilmet tekinthet meg a közönség a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Kurázsi mama és gyermekei Szegeden

Fekete Gizivel a címszerepben, Bodolay Géza rendezésében mutatja be Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című drámáját a Szegedi Nemzeti Színház pénteken.

Gépészmérnökképzés indul a Kaposvári Egyetemen

freedigitalphotos/hywards

Közel kétéves előkészítő munka után gépészmérnökképzés indul szeptembertől a somogyi megyeszékhelyen a Kaposvári Egyetem, a Dunaújvárosi Főiskola, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) és vállalkozások együttműködésével.

Szakmai díjakat adott át az emberi erőforrások minisztere

Márai Sándor- és Csokonai Vitéz Mihály-díjat, valamint Könyvtári Minőségi Díjat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön, a magyar kultúra napján a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Ybl-emlékév: egész napos megemlékezéssel zárult a programsorozat

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Koszorúzással és megemlékezésekkel zárult az Ybl bicentenáriumi programsorozat Ybl Miklós halálának 124. évfordulóján, csütörtökön.

Két nagy kiállítással készül idén az Országos Széchényi Könyvtár

A kaukázusi magyarokról szóló hiedelmeket, valamint az első világháború idején zajló propagandát bemutató tárlatok is szerepelnek az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) idei programjai között, amelyeket csütörtökön, a magyar kultúra napján mutattak be Budapesten.

Lovas színházzal ünnepelt a Fővárosi Nagycirkusz

freedigitalphotos.net/arztsamui

A külföldön elismert magyar cirkuszművészek főszereplésével futó Magyar Cirkuszcsillagok című műsor magyar kultúra napi előadását Pintér Tibor Nemzeti Lovas Színházának fellépése egészítette ki, valamint egy műsorblokkal megemlékeztek a műfaj egyik kiemelkedő művészéről, az auschwitzi haláltáborban meggyilkolt Hirsch Zoltán bohócról is.

A szmog mentette meg a betörőt - egy kínai regényben

A biztonsági kamerákat becsapó sűrű szmog homálya mentett meg egy betörőt a lelepleződéstől abban a regényben, amelyet egy észak-kínai környezetvédelmi hivatal vezetője írt, és amelynek eddig közölt részletei rendkívüli érdeklődést keltettek az online olvasóközönségben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.