Fölszállott a páva: pénteken lesz az első középdöntő

freedigitalphotos.net/Master isolated images

Péntek este tartják a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató első középdöntőjét, amelyből már a közönség is továbbjuttathat egy előadót a szavazatával.

Elkelt a filmdíva luxuslakása

Egy évvel Lauren Bacall halála után elkelt a hollywoodi díva luxuslakása a Central Park mellett. 21 millió dollárt (601 milliárd forintot) fizetett az ingatlanért egy befektetési vállalkozó és felesége.

Woody Allen 80 éves lett

Amennyiben Woody Allent kérdeznénk az életkoráról, nyilván elütné valamilyen fanyar viccel. Mert egyébként tényleg hihetetlen, hogy a filmkészítő mágus a nyolcadik ikszben jár.

Önnek melyik lesz a legújabb Gangnam Style-ja?

Egyből két klippel tért vissza Psy! Esélyes egy újabb Gangnam Style!

hirdetés

Itt a Batman Superman legújabb trailere

Megjelent a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala című szuper-produkció legújabb előzetese. Kár, hogy jövő március végéig kell várnunk...

Elhunyt Csávossy György író, költő, az erdélyi borászat kiemelkedő alakja

"Dr. Csávossy György két emberöltőnyi gazdagságú értékalkotó munkája az erdélyi magyarság közkincse, európai rangú életmű."

12 Parancsolat címmel a reptéren nyílik reklámfotó-kiállítás

A Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll, tagjai hivatásos színészek, akik művészi munkájukból élnek meg.

Csaknem 60 magyar tervező alkotásai az Ajándék Terminálon

Az aukción befolyt összeggel az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját segítik a szervezők.

MNB: látogatóközpont, múzeum és tanszék is lehet a Bálnában

A központban pénztörténeti múzeumot is nyitnának, amely - szintén a nemzetközi jegybanki gyakorlatot követve - az MNB tulajdonában álló pénz- és érmegyűjteményt mutatja be a látogatóknak.

Magyar Brand lett a Fonó

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

A Fonó Budai Zeneház márka elnyerte a MagyarBrands címet. A MagyarBrands program olyan magyar vonatkozású márkákat díjaz immáron hatodik éve, amelyek a magyar vállalkozások méltó képviselői hazánkban és a határokon túl is.

Harrison Ford még alakít egy nagyot

Ez lehet Harrison Ford utolsó nagy dobása, mielőtt tényleg nyugdíjaznák.

Egymást érik az egykor aprópénzen vett Star Wars-relikviák árverései

Filmplakát

A Csillagok háborúja következő epizódjának közeledtével egymást érik a Star Wars-aukciók, óriásira nőtt a kereslet az egykor aprópénzen vett relikviák iránt.

Gyakran családjuk miatt sodródnak radikális dzsihádisták közé brit muszlim fiatalok

Ezt szűrte le Deeyah Khan Emmy-díjas dokumentumfilmes a Jihad című új filmjéhez készített interjúkból.

Iva Bittová muzsikájával fűszerezett újcirkusz produkció érkezik a Trafóba

FB official

Az idén - Iva Bittová morva származású, Egyesült Államokban élő hegedűművész, énekes élő játékával fűszerezett újcirkusz produkciót láthatnak az érdeklődők december 4-én és 5-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában, majd december 6-án Bittová szólókoncerttel is megörvendezteti magyarországi rajongóit.

Megnyílt az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár

Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával megnyílt az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár vasárnap a Városháza parkban. Itt, valamint a Vörösmarty téren és a Szent István téren december 30-ig csaknem kétszáz programmal várják az érdeklődőket.

Elhunyt Salgótarján polgármestere

kormany.hu

Rövid, súlyos betegség után vasárnap meghalt Dóra Ottó, Salgótarján polgármestere.

Német és francia filmek vitték el a pálmát az Anilogue fesztiválon

A Fantomfiú című francia rajzfilm az egészestés animációk kategóriájában, Till Nowak Disszonancia című alkotása az animációs rövidfilmek kategóriájában bizonyult az év legjobb filmjének.

Megkezdődött az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtése

freedigitalphotos/marin

Az első adventi gyertya meggyújtásával kezdődött el Budapesten az Ökumenikus Segélyszervezet pénzadománygyűjtése: a 1353-as számon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal lehet támogatni a szervezet munkáját.

Aranyszem Operatőr Fesztivál: Erdélyi Mátyás az év operatőre, Törőcsik Mari életműdíjat kapott

Erdélyi Mátyásnak ítélték oda az év operatőre és az Illés György-díjat a Saul fia című játékfilm fényképezéséért, Törőcsik Mari színésznő 80. születésnapja alkalmából a Magyar Operatőrök Társasága életműdíját kapta meg a XII. Aranyszem Opertőr Fesztiválon.

Elindult a Cipősdoboz-akció

MTI Balogh Zoltán

Ötvenezernél is több cipősdoboz-ajándékra számít idén a jótékonysági akciót tizenkét éve életre hívó Baptista Szeretetszolgálat. A megnyitón Joulupukki is megjelent.

Edit Piaf és a francia sanzon örök

Egyedülálló show műsorral ünnepli Edith Piaf születésének közelgő századik évfordulóját egy francia produkció.

Meggyulladtak az első adventi gyertyák

A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet a hit szerint Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Spanyol filmhét: Banderas-retrospektív és kortárs filmek

A Spanyol Filmakadémia életműdíjával kitüntetett Antonio Banderas tiszteletére öt, Magyarországon kevéssé ismert Banderas-filmet mutatnak be.

Páva-matinét tartanak a Müpában

A műsor készítői megpróbálják még közelebb hozni a gyermekekhez a népi kultúrát, ezért a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ingyenes, rendhagyó néprajzórákat rendeznek.

Hagyományőrző mestereken segítenének a jótékonysági koncerttel

Az est fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Az idén is, negyvenedszer is Karel Gott lett a csehek csalogánya

A zenekarok mezőnyében a Kabát együttes végzett az első helyen, amely jó egy évtizede a legnépszerűbb együttese Csehországnak.

Befejeződtek a gyulai Almásy-kastély építészeti munkálatai

Befejeződött a gyulai Almásy-kastély építészeti rekonstrukciója. A következő hetekben a kiállításokat rendezik be, majd elindul a múzeummá avanzsált épület próbaüzeme. A nagyközönség a tervek szerint március közepétől tekintheti meg a felújított kastélyt.

A groteszk a főszereplő a Müpa következő Bábel-estjén

freedigitalphotos.net/Master isolated images

A groteszk áll a középpontban a Müpa összművészeti sorozata, a Bábel-est december 3-i rendezvényén a Fesztivál Színházban. A zenészeket a Tudósok és a Zuboly képviseli, a táncot a Radioballet duó, az irodalmat Garaczi László, a házigazda Galla Miklós.

Az Apostol 45. születésnapját ünnepli a Syma-csarnokban

Eredetileg dzsesszrock zenét játszott az Apostol együttes, széles körű ismertséget és népszerűséget azonban később, hatalmas slágereivel szerzett. A 45 éve alakult csapat, amely nemrég új lemezt készített, december 8-án a Syma-csarnokban ünnepli jubileumát.

Huszadik alkalommal rendezik meg a Nagykarácsonyi Téli Programokat

freedigitalphotos.net/artur84

Advent első vasárnapján kezdődik a 20. Nagykarácsonyi Téli Programok elnevezésű rendezvénysorozat, amely Mikulásházzal, betlehemmel és a falusi élet kertjével várja az érdeklődőket. Ekkor mutatják be a Magyar Posta Zrt. idei ünnepi bélyegeit is.

Öt Woody Allen klasszikust tűz műsorra az Uránia

Woody Allen világhírű amerikai rendező 80. születésnapja alkalmából öt klasszikus alkotását tűzi műsorra az Uránia Nemzeti Filmszínház keddtől február elejéig Budapesten.

A Szépművészeti Múzeum egyiptomi tárgyai Sopronban

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Harminc különleges műtárgyat, köztük Rer koporsóját és benne fekvő múmiáját is láthatja a közönség jövő vasárnaptól Sopronban, a tárlat a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének darabjait vonultatja fel.

Péntek este felállították az ország karácsonyfáját

A 22 méteres fenyőt egy dabasi család felajánlása nyomán a Pest megyei településről szállították a budapesti Kossuth térre.

Princess Margriet-díjjal ismerték el a Krétakör tevékenységét

FB official

Európa egyik legfontosabb kulturális díjával, az Európai Kulturális Alapítvány Princess Margriet díjával ismerték el a Krétakör elmúlt években végzett tevékenységét.

Korunk sámánságát mutatja be Hoppál Mihály és Nádorfi Lajos közös könyve

A Sámánok, képek, szertartások című kötet egy több mint 20 éves együttműködés eredménye.

Eurovíziós Dalfesztivál - Csúcsbeállítás: 43 ország Stockholmban

Facebook Official

Negyvenhárom ország indul az Eurovíziós Dalfesztiválon jövő májusban Stockholmban. Ez csúcsbeállítás, ennyien eddig csak a 2008-as belgrádi és a 2011-es düsseldorfi versenyen vettek részt.

Péterfia Judit és Bán Róbert lett az ország legintelligensebb diákja

Péterfia Judit, a budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem-marketing szakos hallgatója és Bán Róbert, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) informatikus hallgatója nyerte meg a Nagy Diák IQ teszt döntőjét.

Most bárki lehet majom Hollywoodban

Facebook

Amatőröknek hirdetett kreatív versenyt az új Majmok bolygója-film rendezője.

Elhunyt Csapó János Déryné-díjas színművész

A Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja, Déryné-díjas, érdemes művész, Miskolc díszpolgára hosszan tartó, súlyos betegség után november 25-én, életének 92. évében hunyt el.

Több száz éves főúri játékokat mutat be az Iparművészeti Múzeum kiállítása

Facebook Official

A Főúri játékok - az ostáblától a kártyákig című tárlat páratlan minőségű, főként a 18. századból származó játékokat sorakoztat fel a múzeum gyűjteményéből.

A SANAA tervei szerint épül az Új Nemzeti Galéria

A japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül meg az Új Nemzeti Galéria a Liget Budapest projekt keretében a Petőfi Csarnok helyén; a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori anyagát befogadó épület 2019 nyarán nyitja meg kapuit.

Az év legnagyobb hollywoodi bukásai

Facebook Official

George Clooney, Johnny Depp és Zac Efron főszereplésével készült film is felkerült az év legnagyobb pénzügyi bukásait produkáló hollywoodi mozik listájára, amelyet az amerikai Forbes magazin állított össze.

Döbbenet: Woody Allen - 80! Öt klasszikussal tiszteleg az Uránia

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a sorozatot december 1-jén, kedden este 7 órakor a négy Oscar-díjjal elismert Annie Hall (1977) nyitja.

Adventi készülődés négy hétvégén át Veszprémben

Advent második szombatján Joulupukki, a finn Mikulás várja a gyerekeket a Veszprémi Petőfi Színházban.

Kezdődik a 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

A fesztivált a Roger Allers, Az oroszlánkirály rendezője vezetésével dolgozó neves animációs filmesek által készített Kahlil Gibran: A próféta című filmje nyitja meg.

Jubileumi koncertet ad a Jambalaya a Muzikumban

Nemes Zoltán (zongora, ének), Albert Zoltán (szaxofonok, ütőhangszerek, vokál), Bellák Miklós (gitár, vokál), Mezőfi István (dobok), Sóvári Tamás (trombita), Varga László (basszusgitár).

Egry József-emlékkiállítás nyílik Kaposváron

Az emlékkiállítás Kaposváron február 28-ig nézhető meg.

Súlyos adótörvényi szabályozatlanság sújtja a könyvkiadókat

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Egy súlyos adótörvényi szabályozatlanság miatt számos könyvkiadó mehet tönkre a következő években.

Több mint 30 év után újra lesz magyar nyelvoktatás spanyol egyetemen

A madridi Universidad Complutensén a jövő tanévtől egy magyar nyelvi lektor is dolgozik majd.

Kenneth Branagh az új Gyilkosság az Orient expresszen rendezője és főszereplője

freedigitalphotos.net/Toa55

Sir Kenneth Branagh rendezi és játssza a főszerepet Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című klasszikusának új filmes feldolgozásában.

Tíz év után ismét Magyarországon a Londoni Filharmonikus Zenekar!

Az együttes magyarországi koncertjeire 2016. január 31-ig elővételi kedvezményt hirdet a Filharmónia Magyarország.

Koncz Zsuzsa kapta a Gundel Művészeti Díj életműdíját

Dalai életben tartották a szabadság eszményét a Kádár-korszakban, amelyet kulturálisan és politikailag is alapvetően befolyásoltak.

Nagyszabású gálával ünnepelték Törőcsik Marit 80. születésnapján

Máthé Erzsi, Psota Irén, Berek Kati és Király Levente nem tudott elmenni. Mellettük három nevet említett még, akik hiányoztak neki ezen az estén: Tarr Béla, Alföldi Róbert és Esterházy Péter.

A Cure jövő ősszel ismét Budapesten koncertezik

freedigitalphotos.net/pixomar

A gothic rock kultikus zenekaraként számon tartott angol Cure ad koncertet jövő ősszel Budapesten. A frontember Robert Smith által vezetett csapat 2016. október 27-én csaknem négy évtizedes eddigi története során negyedszer lép fel Magyarországon, ezúttal a Sportarénában.

Félmilliós látogatottsággal zárt a velencei biennále

Több mint 500 ezren látogattak el az 56. Velencei Képzőművészeti Biennáléra május 9. és november 22. között; a nagyszabású művészeti mustrán minden eddiginél több, 89 nemzet vett részt saját kiállítással.

Szerelem, titkok és kísértő múlt Mészáros Márta új filmjében

freedigitalphotos.net/Master isolated images

"A Bécsben élő Olga (Tóth Ildikó) magyarnak hiszi magát, de sok titok rejlik a múltjában. Az apja - akit nem is ismer -, ott született, ahol az északi fény, az Aurora Borealis ragyog. Az ember is olyan titokzatos, mint a Borealis".

Második köteténél tart a négy nyelven megjelenő K4 közép-európai könyvsorozat

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A tavaly indult K4 elnevezésű könyvsorozatban minden évben kiadják egy visegrádi szerző művét, mégpedig mind a négy országban egyszerre.

Megváltoztatják a kisvárdai színházi fesztivál programját

freedigitalphotos.net/Master isolated images

A jövő évtől megváltoztatják a magyar színházak kisvárdai fesztiváljának programját, kevesebb produkciót hívnak az észak-szabolcsi városba, ugyanakkor több lesz a bemutató jellegű előadás.

Könyv jelent meg a szatmári középkori templomok történetéről

Képekkel illusztrált könyvben örökítette meg a térségi értéktárlistára felkerült tizenhét szatmári középkori templom történetét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat.

Kulturális együttműködés magyar, lengyel, román és szlovák városok között

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Szorosabbra fűzi kulturális együttműködését a jövőben Nyíregyháza, valamint a lengyelországi Bielsko Biala, a romániai Nagybánya és a szlovákiai Eperjes városa.

Idén is megrendezik az Izraeli Filmhetet december elején Budapesten

A sokszínűség a témája az idei Izraeli Filmhétnek december 3. és 9. között, amikor összesen dokumentum- és játékfilmet vetítenek Budapesten, a Puskin moziban.

Először állítják ki Londonban a Micimackót ihlető medve koponyáját

A fekete medve az 1920-as években a Londoni Állatkert egyik sztárja volt, a látogatók nagyon szerették, mert különböző mutatványokkal szórakoztatta őket és igen barátságos volt velük.

Tintoretto, Mantegna, Rubens festményeit lopták el egy olasz múzeumból

A Veronában levő Museo Civico di Castelvecchio városi múzeum pénteken jelentette be, hogy csütörtök este fegyveres rablók hatoltak be a múzeum épületébe és tizenöt értékes festményt vittek el.

Borászok Borásza - Közzétették a 2016-os díj jelöltlistáját

freedigitalphotos/stuart miles

Összeállt a díj eddigi kitüntetettjeinek javaslataiból a 2016-os Borászok Borásza díj ötvenes jelöltlistája; a következő nyertest a jelöltek választják meg maguk közül.

Liget Budapest - Két ütemben valósul meg a projekt

A Szabolcs utcai Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központot, a felújított Szépművészeti Múzeumot, az újjáépített Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot, valamint az elbontott egykori Hungexpo épületek helyén felépítendő Magyar Zene Házát adják át a Liget Budapest projekt első ütemében, 2018 tavaszán.

Velencei Biennále - Fábián Gábor és Fajcsák Dénes képviseli Magyarországot a 2016-os mustrán

A velencei közönség az egri volt GAMESZ-épület megmentésének és újrahasznosításának történetével ismerkedhet meg 2016. május 28. és november 27. között.

Világkiállítás - 2,5 millió látogatóval zárt a magyar pavilon

freedigitalphotos.net/taesmileland

Hat hónap alatt 2,5 millión látogattak el az október 31-én zárult milánói világkiállítás magyar pavilonjába, de a magyar fél csaknem 40 alkalommal külső helyszíneken is szervezett eseményeket. A pavilon Magyarországra szállítását azonban elszámolási vita nehezíti.

Utazás a zsidó örökségbe Észak-Magyarországon

Illusztráció: Wikipedia Facebook

Számos települést érintő, a zsidó kulturális örökségi helyszíneket bemutató észak-magyarországi zarándokutat létesített az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Emih), csaknem 460 millió forint uniós forrásból.

Víg Mihály szerzői estje a Gödör Klubban

Az elsősorban a Balaton zenekar vezetőjeként ismert alkotó filmzenéiből, valamint a néprajzkutató gyűjtéséből született Cigánydalok című albumáról játszik december 5-én a fővárosi Gödör Klubban, a G3 Rendezvényközpontban.

Megérkezett a karácsonyfa a római Szent Péter térre

vatikán

A római Szent Péter térre csütörtökön érkezett meg az a 25 méter magas vörösfenyő, amelyet az idén Bajorország ajándékozott a Vatikánnak.

Növekedett a női zeneszerzők és szövegírók száma

A korábbi évekhez képest Magyarországon egyre több a női zeneszerző és szövegíró, főként a pop, az alternatív és a gyermekzene területén.

Somos János Csaba a Nemzeti Énekkar új karigazgatója

freedigitalphotos.net/stockimages

A Nemzeti Énekkar karigazgatói posztján a nyugdíjba vonuló Antal Mátyást Somos János Csaba követi, Kocsis Zoltán főzeneigazgató és az énekkar egyetértésével.

Prince mégsem jön Európába

Wikipedia/File upload Bot (Magnus Manske)

A Párizsban bekövetkezett események miatt nemcsak a francia, de a teljes koncertsorozatot lemondták a szervezők.

Több mint 30 új magyar zenemű ősbemutatója a Fészek Művészklubban

Első alkalommal csendül fel a sorozat részeként Decsényi János Radnóti Miklós verssoraira írt szólókantátája és Csíky Boldizsár Szilágyi Dezső műveire komponált darabja is.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Lezárult az építkezés, jövőre nyitja kapuit a nagyközönség előtt a Digitális Erőmű Ózdon

Fotó: MaNDA

November utolsó napjaiban véget érnek az építészeti munkák a Törzsgyár mintegy százéves csarnokában, és Ózd új, országos jelentőségű kulturális intézménye, a Digitális Erőmű névre keresztelt kutatási-fejlesztési-módszertani központ hamarosan megnyitja kapuit a nagyközönség előtt is.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.