Szeretni kell - megjelent Makk Károly filmrendező könyve

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Makk Károly az írásról szólva úgy fogalmazott: "az elején egy játék, a közepén egy munka, a végén egy gyötrelem". Elmondta: úgy gondolta, hogy a könyvvel 3-4 hónap alatt elkészül, de végül ez nagyobb feladatnak bizonyult.

Kamaraprodukciók és világsztárok a Zeneakadémia 2015-ös kínálatában

Kamaraprodukciók, valamint külföldi és magyar művészek együttműködésében megvalósuló hangversenyek állnak a Zeneakadémia 2015-re meghirdetett koncertkínálatának középpontjában. A bérletek keddtől vásárolhatók meg.

Barokk dívák párbaja a Müpában

A késő barokk éra dívapárbajainak világát elevenítik fel az itáliai operairodalom első aranykorának ünnepelt előadói, Simone Kermes és Vivica Genaux a Cappella Gabetta barokk zenei együttes kíséretében december 1-jén a Művészetek Palotájában (Müpa).

Ferenc pápa Strasbourgban: "Európa védje és oltalmazza az emberi méltóságot"

A válság - állapította meg a pápa - növelte a fiatalok és az idősek magányosságát, ezzel párhuzamosan pedig csökkent az uniós intézményekbe vetett bizalom.

hirdetés

Az Urániában adják át a Média Építészeti Díjakat

Idén tizedik alkalommal adják át a legjobb kortárs magyar építészeknek járó Média Építészeti Díjakat csütörtökön, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az Orosz Nemzeti Zenekar Pécsen és Budapesten

Magyarországon koncertezik az Orosz Nemzeti Zenekar: a komolyzenében a világ legjobbjai közé sorolt együttes január 23-án a pécsi Kodály Központban, 24-én a budapesti Erkel Színházban lép fel.

A kiskorúak védelmének zászlóshajója a Bűvösvölgy

Több lábon áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiskorúak védelmében kifejtett tevékenysége.

Nahát: könyvvel népszerűsítik az olvasást Bécsben

Anna Gavalda Egyedül nem megy című könyvével próbálják felkelteni az érdeklődést az olvasás iránt a hétfőn induló Egy város, egy könyv akció keretein belül Bécsben.

228 ezer látogatóval zárt az idei Velencei Biennálé

Hat hónap alatt 228 ezren látogattak ki a vasárnap zárult 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennáléra, amelyen 65 nemzet vett részt kiállítóként.

Adventi fényüzenetek a püspöki palota homlokzatán

Adventi fényüzeneteket vetítenek a székesfehérvári püspöki palota homlokzatára, a különleges és egyedi díszkivilágítást szombaton kapcsolják fel.

Calabriából érkezik a Szent Péter téri karácsonyfa

A több mint 25 méter magas jegenyefenyő a dél-olaszországi Appenninek csúcsáról, a calabriai Catanzaro közeli Fabrizia feletti hegyekből érkezik. A nyolcvan mázsás fát helikopterrel hozzák le a hegyekből, majd kamionnal szállítják a sztrádán a Vatikánig.

Ádámok és Évák Ünnepe a békéscsabai színházban

freedigitalphotos.net/worradmu

Az idei évadban is megrendezi az Ádámok és Évák Ünnepét a Békéscsabai Jókai Színház, a program keretében középiskolás csoportok hoznak létre színházi produkciókat, ezúttal Arany János balladái alapján. A műveket hétfőn osztották ki a jelentkező Békés megyei iskolák között.

December végén láthatjuk az első magyar közösségi filmet

December végén mutatják be BÚÉK címmel az első magyar közösségi filmet, amely egyetlen napot, 2013-2014 szilveszterét mutatja be 70 percben több szemszögből profi filmes stábok, valamint több száz önkéntes munkájának eredményeként.

A moszkvai önkormányzat finanszírozta a Notre-Dame karácsonyfáját

freedigitalphotos.net/dan

Franciaország legnagyobb, a párizsi Notre-Dame székesegyház előtt felállított karácsonyfáját idén először nem a hívek és a környékbeli üzletek adományaiból fizette ki a katedrális, hanem a moszkvai önkormányzat támogatásából.

Átveszi a rejtélyes Gurlitt-örökséget a berni Szépművészeti Múzeum

Átveszi az Adolf Hitler kedvelt műkereskedőjeként számon tartott Hildebrand Gurlittól származó igen nagy értékű rejtélyes festménygyűjteményt a berni Szépművészeti Múzeum (Kunstmuseum).

40 millióért kelt el az állítólagos Führer-festmény

Fotó: Screenshot/suddeutsche.de

Elárvereztek Németországban egy Adolf Hitlernek tulajdonított alkotást a hét végén.

A túlon túl című film nyerte az Anilogue fesztivál fődíját

"Az Anilogue-on megfordult külföldi vendégek és kollégák véleménye szerint a fesztivál programja világszínvonalú."

Károli Gáspárra emlékeztek a megújult katolikus templomban

A "Károlyi Gáspár Program" megvalósítására a kormány 450 millió forintot biztosított, ebből a pénzből egyebek mellett öt egyházi ingatlan újult, illetve újul meg.

Tours kastélyában nyílt meg Müller Miklós fotóművész tárlata

Alkotásai most először láthatók Franciaországban: a mintegy 125 fotó és dokumentum a fotóművész lánya, Ana Muller spanyolországi gyűjteményéből származik.

Zéró Gravitáció a hátrányos helyzetű gyerekeknek

Fotó: FB/Fővárosi Nagycirkusz

Hátrányos helyzetű gyerekeket vár jótékonysági előadásaira a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) a Fővárosi Nagycirkuszban.

Gálával zárt a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2014

Ünnepélyes gálaműsorral zárult a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2014 (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat szombaton a fővárosi Pesti Vigadóban.

Kean, a színész Zalaegerszegen

FB/Hevesi Sándor Színház/Zalaegerszeg

Az év utolsó nagyszínpadi premierjére készül a Hevesi Sándor Színház társulata: a Kean, a színész című komédiát november 28-án mutatják be Sztarenki Pál rendezésében.

Év végére befejeződhet a Rezéti-Duna újjáélesztése

Jól halad és az év vége előtt befejeződhet a Duna leghosszabb gemenci mellékágának élőhely-revitalizációja, amelyet a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) több mint 700 millió forintos, európai uniós projekt keretében végez.

Felnőtteknek is szól az első szerelem varázsáról mesélő Eleanor & Park

Fotó: FB/Eleanor&Park

Két tinédzser első szerelméről szól Rainbow Rowell Eleanor & Park című, a Scolar Kiadó gondozásában megjelent kötete, amely nemcsak ifjúsági regény: az 1986-ban játszódó történet a felnőtt korosztályt is megszólítja.

Neoklasszicista épületek domborművei ékszereken

A budapesti bérházak homlokzatának jellegzetes domborműveit jeleníti meg Végh Sarolta formatervező legújabb ékszerkollekciója, amely a karácsonyi Ajándék Terminálon is bemutatkozik.

Német nap lesz a közmédiában

Fotó: archív

Vendégségben Németország címmel német tematikus napot tart a közmédia november 30-án, vasárnap. Az egész napos műsorfolyamban a televíziós és rádiós csatornákon számos érdekességgel találkozhatnak a nézők és a hallgatók.

Az a cappella királyai a Művészetek Palotájában

A legtöbb Grammy-jelölést kapott és tíz díjat el is nyert énekegyüttes, az amerikai Take 6 újra Budapesten koncertezik. December 2-án a Művészetek Palotájában gospelek, karácsonyi énekek, R'n'B slágerek és dzsesszörökzöldek egyaránt felcsendülnek.

Februárban jön a Totál szívás előzménysorozata

screenshot

A Walter White simlis ügyvédjének kalandjait bemutató Better Call Sault az immár nálunk is fogható AMC tűzi műsorára.

Elindult a "Danke Ungarn" kampány Németországban

Elindult a "Danke Ungarn" kampány Németországban pénteken, a nyári kampány folytatásával Magyarország a két ország közös történelmi múltjára, illetve gazdasági és politikai kapcsolataira hívja fel a figyelmet.

Vujicsics-koncert a Müpában sztárvendégekel

freedigitalphotos.net/adamr

Az Illés- és Tolcsvay-dalok harmonika és hegedű után kiáltanak - ez az egyik apropója a 40. születésnapját idén ünneplő Vujicsics együttes november 26-i koncertjének a Művészetek Palotájában (Müpa). Az esten sztárvendégek egészítik ki a Kossuth-díjas zenekart.

Elkezdődött az Országos Mikulás Fesztivál a Fejér megyei Nagykarácsonyban

A Mikulásház udvarán idén is megtekinthetők a szánhúzó szarvasok, a miniállatkert, az ajándékládikákban más gyerekek által elrejtett játékok lapulnak, míg a Jóság Kútja azokat várja, akiknek vannak eltitkolt csínytevéseik.

Magyar sikerek a bakui nemzetközi sportfilmfesztiválon

freedigitalphotos.net/adamr

A 2012-es olimpia magyar versenyzőit bemutató filmet Németh Gábor Péter rendezte, aki a helyszínen vette át a bakui sportfilmfesztivál elismerését, valamint Kocsis Tibor katalán dokumentumfilmje is nyert.

A Toscával folytatódik a szentmargitbányai operafesztivál

A fesztivál folytatódik és megújul, új partnerek bevonásával próbálnak lépést tartani a legmodernebb kihívásokkal és megfelelni az operarajongók minden igényének.

Adventi ünnep a Bazilikánál

Élményekkel teli karácsonyi vásár nyílik a Szent István téren, a Bazilika előtt november 28-tól 2015. január 1-ig.

Nagy sikerrel mutatták be Bukarestben Pozsgai Zsolt darabját

Bukarest egyik legismertebb kocsmaszínházában, a Godot Cafe Teatruban mutatták be, amely számos független színházi projektet és társulatot fogad be.

Christoph Waltz is megkapja a csillagát a Hírességek Sétányán

"Christoph Waltz Ausztria egyik legjobb 'exportterméke', és Hollywood izgalommal várja, hogy a neve felkerüljön a világszerte ismert Hírességek Sétányára".

Újabb százmillió forint az artmozik digitalizálására

Idén is 100 millió forint állami forrás áll rendelkezésre az art mozihálózat digitális fejlesztésének pályázati támogatására, amelyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művész mozik pályázhatnak.

Diótörő-fesztivál és jótékonysági programok az Operaházban

freedigitalphotos.net/worradmu

Diótörő-fesztivállal, karácsonyi hangversenyekkel és jótékonysági programokkal várja vendégeit adventkor az Operaház.

Átadták az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díját

A díjat évente két olyan embernek ítélik oda, akik hivatásuk során vagy egyéb tevékenységükkel kiemelkedő teljesítménnyel szolgálják azokat a célokat, amelyeket az Élet Menete Alapítvány is sajátjának vall: hitelesen emlékezni és emlékeztetni a történelem meghatározó eseményeire, amelyek nemzeti, történelmi identitásunk részei.

Tatai platánfa kapta az Év Fája címet

freedigitalphotos.net/dan

A tatai Öreg-tó partján álló platánfa nyerte 2014-ben az Év Fája-díjat az Ökotárs Alapítvány vetélkedőjén, amelyen az egyes közösségek számára különös jelentőséggel bíró fák közül választották ki a győztest.

Ismét lesz Palócgála Egerben

A hétvégén huszonötödik alkalommal rendezik meg Egerben a Palócgálát, amelyre mintegy hetven, közöttük hét szlovákiai fellépőt várnak a rendezők.

Több mint 170 művész alkotásai a Várkert Bazárban

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A kortárs magyar képző- és iparművészet sokszínűségét mutatja be a Várkert Bazár déli palotájában pénteken nyílt kiállítás, amelyen a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma által meghirdetett pályázat nyertesei állítják ki alkotásaikat.

Romantikus vígjáték nyerte el a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál közönségdíját

A Coming Out nyerte el a 14. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál közönségdíját. A romantikus vígjáték 2013 legnézettebb magyar filmje volt, a bemutató óta több mint 150 ezren nézték meg a mozikban.

Yoko Ono a gyerekek jogaiért énekelt

freedigitalphotos.net/arztsamui

A gyerekek jogaiért énekelt Yoko Ono és számos más híresség az UNICEF kongresszusán, a ENSZ Gyermekjogi Egyezmény kihirdetésének 25. évfordulóján.

Korniss Péter életműdíjat kapott Prágában

Az idei cseh sajtófotóversenyen 267 fényképész 3360 felvétellel vett részt. A képek többségét november 21-étől január végéig az óvárosi városházán tekinthetik meg az érdeklődők.

Kex Remake: egy legendás zenekar újragondolva

FB/Kex Remake

Újjáéledtek a Kex, az 1969 és 1971 között létezett legendás beatzenekar dalai. A Kex Remake elnevezésű formáció vezetője az egykori dobos, Kisfaludy András, a számokat Tóth János Rudolf gitáros dolgozta át, a CD-n is megjelenő anyagot december 5-én mutatják be.

Isten pénze - Bemutató a Budapesti Operettszínházban

Az Isten pénze című musicalt tűzi műsorra a Budapesti Operettszínház; Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi művének bemutatóját november 28-án tartják.

Függésben - Ifjúsági előadás a Kolibri Színházban

A Szücs Zoltán Függésben című művéből készült előadás egy 12 lépéses programon alapuló, felépülő szenvedélybetegeknek létrehozott drogterápián játszódik, az egyik szereplő történetén keresztül mutatja meg a felépülés fázisait.

Philippe Zibung: a magyar hetek ötletét az első világháborús centenárium adta

MTI/Marjai János

Philippe Zibung, a svájci, lausanne-i székhelyű kulturális rádiócsatorna, a Radio Espace 2 intendánsa szerint a csatornán futó magyar hetek ötlete onnan jött, hogy az első világháborús centenáriumra és az azóta eltelt száz évre egy közép-európai ország szemüvegén keresztül szerettek volna ránézni.

Hintalovakból nyílik kiállítás Leányfalun

A hintaló népszerűsége máig töretlen, variánsai száma rendkívül gazdag, nemcsak szerkezetükben, hanem megjelenésükben is és számos szabadalom kapcsolódik hozzá. Némelyik egészen bonyolult belső szerkezettel rendelkezik.

Illés 50 - Beatünnep lesz Debrecenben

Facebook/Beatünnep

Nem búcsúkoncertre készülünk, arra már esély sincs, mert csak hárman maradtunk a zenekarból - mondta Szörényi Levente csütörtökön Debrecenben az Illés 50 - Beatünnep debreceni koncertjének beharangozó sajtótájékoztatóján.

Kezdődik a III. Zsidó Filmfesztivál a Művész moziban

A fesztivál programjába több mint két tucat film került be: játékfilmek mellett dokumentum- és kisfilmeket láthat a közönség.

A világ legjobb utcaművészeivel dolgozott együtt a U2

freedigitalphotos.net/pixomar

A U2 utcaművészekkel filmesítette meg a nemrég megjelent Songs Of Innocence című albumának dalait, a 11 videóból álló alkotás decemberben jelenik meg.

Három generáció receptjei a Rosenstein Szakácskönyvben

Három generáció receptjeit, hagyományos és modern fogásokat gyűjt össze a budapesti Rosenstein Vendéglő zsidó-magyar étterem újonnan megjelent szakácskönyve.

Stravinsky-maratonnal folytatódik a BFZ és a Müpa közös sorozata

Fotó: FB/BFZ

Az egész napos hangversenyfolyamban az ország legjobb zenekarai oldalán olyan szólistákat hallhat a közönség, mint Kelemen Barnabás, Jandó Jenő és Perényi Miklós, az esti zárókoncerten pedig a Tavaszi áldozat csendül fel a Fischer Iván vezényelte BFZ előadásában.

Bukarestben mutatják be Pozsgai Zsolt darabját

Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabját mutatják be Bukarestben csütörtökön Happy End címmel a Godot Színházban, román nyelven.

Wolf Kati fellép a londoni Eurofesten

Fotó: YouTube/Eurovision Song Contest screenshot

Wolf Kati lesz a sztárfellépője a Eurofest londoni klubrendezvény-sorozat következő estjén, pénteken a Royal Vauxhall Tevernben.

A Nemzeti Múzeumba főigazgató kerestetik

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pályázatot írt ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára.

Emléktáblát avattak Popper Péter tiszteletére egykori lakóházának falán

Fotó: Wikipédia

Popper Péter Budapesten született 1933. november 19-én. Fő kutatási területe a pszichoterápia, a társadalmi beilleszkedési zavarok és a valláspszichológia volt. Tudományos tevékenységén kívül foglalkozott szépirodalommal is, írt három színdarabot, a televízióban pedig 1963-tól készített műsorokat.

Máris eladási rekordot döntött az ebola elleni harcra mozgósító dal

Máris eladási rekordot döntött a Band Aid ebola-járvány elleni harcra mozgósító Do They Know It's Christmas? című dala, amelynek elkészítésében számos világsztár részt vett.

Colosseum-koncert a Petőfi Csarnokban

freedigitalphotos.net/pixomar

Négy év után ismét Budapesten játszik a fúziós zene úttörő zenekara, a Colosseum. Az 1968-ban alakult brit dzsesszrock csapat vasárnap a Petőfi Csarnokban ad koncertet, ahol Time On Our Side című új lemezét is bemutatja.

Bogányi Gergely: a "csodazongora" felülmúlja a várakozásainkat is

Egy új típusú hangversenyzongorát fejlesztett ki az elmúlt évek folyamán Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész.

Kilenc koncerten 65 zeneszerző 84 műve Szegeden

A záró esten a kiváló szegedi fuvolás, Varga Laura és vendégei koncerteznek.

Könyv jelent meg Tata barlangjairól

A létesítményt a Kálvária domb közelében lévő kőbányában egy robbantás után fedezték fel, eredeti, természetes bejáratának nyomát sem lehet találni.

Holokauszt-emlékév - könyv a magyar veszteségekről, a felelősségről

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

"Folyamatos munkánk életben tartani minden felnövekvő nemzedék éberségét és tisztességét, hogy a holokauszt soha többet ne történhessen meg."

Lemeszelték a John Lennon-falat Prágában

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, amikor megjelentek ott az első, a korabeli szocialista rendszert bíráló versek, szövegek. Később egy Lennon-portré is a falra került. A Velkoprevorské tér a Lennon-megemlékezések, illetve olykor az ellenzéki találkozók színhelyéül is szolgált.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntötték a 85 éves Kertész Imrét

MTI Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma / Bartos Gyula

Jó, hogy itt van, jó, hogy itthon van; jó lenne, ha tényleg itthon lenne, még ha ez nem is olyan egyszerű - köszöntötte az 1929. november 9-én született Kertész Imrét Balog Zoltán. Mint hozzátette, "egy írónk van, aki Nobel-díjas".

Megmenekült a római operaház!

A római operaház dolgozóinak munkahelye és az új szezon is megmenekült egy kedden aláírt munkaügyi megállapodás eredményeként, ennek részeként a zenekar és a kórus tagjai lemondtak bérük egy részéről.

3D-s film mutatja be a Vatikáni Múzeum legfontosabb kincseit

freedigitalphotos.net/Vichaya Kiatying-Angsulee

Háromdimenziós film segítségével ismerhetik meg a mozilátogatók a Vatikáni Múzeum legfontosabb kincseit. A film, amelyet kedden kezdtek vetíteni a brit és ír mozikban, többek között a Sixtus-kápolna világhírű freskóit is a lehető legmagasabb minőségben mutatja meg.

Külön vitrint kapott Szent István koponyája

Külön üvegszekrénybe helyezték Szent István magyar államalapító király koponyáját Dubrovnikban, s ezzel az ereklye méltóbb helyre került, hiszen eddig több relikviával együtt közös helyen tartották a Szent Domonkos-kolostor múzeumi gyűjteményének egyik termében.

Videópályázat a rászoruló gyerekeknek

freedigitalphotos.net/Vlado

Rászoruló gyerekeknek írtak ki pályázatot: az érdeklődőknek az elkészített rövidfilmekben, videókban a mese jelentőségét kell bemutatniuk, a beküldési határidő december 10.

Stevie Wonder és Billy Joel életművét díjazták

Stevie Wonder és Billy Joel amerikai énekesek életművükért az Amerikai Zeneszerzők, Szerzők és Kiadók Társaságának (ASCAP) Centenáriumi Díját kapták.

Elárverezik Aragóniai Katalin házassága megmentését célzó levelét

Forrás: Wikipédia

Elárverezik Párizsban Aragóniai Katalin 1529-ben írt levelét, amelyet egy spanyol bíborosnak címzett Anglia akkori királynéja, hogy segítséget kérjen a pápától férje, VIII. Henrik céljának, házasságuk semmissé nyilvánításának megakadályozásában.

Ismét lesz saját bora Debrecennek

A november végén megrendezésre kerülő bormustrán mutatják be azt a fehér- és vörösbort, amely viselheti a város bora címet.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.