Kiszállnak egy készülő Adam Sandler-filmből a megsértett indián színészek

freedigitalphotos.net/dan

Indián színészek egy csoportja otthagyta egy készülő Adam Sandler-film forgatását, mert szerintük az indiánokra nézve sértő sztereotípiák és nevek szerepelnek a produkcióban.

Nemzetközi Dixieland Fesztivál Salgótarjánban

A 31. Nemzetközi Dixieland Fesztivált rendezik meg Salgótarjánban április 29. és május 3. között. Az öt napon 14 koncertet hallgathatnak meg a fesztivál látogatói, köztük számos szabadtérit. A Benkó Dixieland Band születésnapi koncertet ad Salgótarjánban.

Hatvan pincészet kékfrankosai a Sofitelben

Több mint hatvan hazai és határon túli pincészet kékfrankosaival és kékfrankos alapú házasításaival ismerkedhetnek meg a Kékfrankos Most! kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest szálloda termeiben.

Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet az MNG-ben

Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 címmel, eddig nem látott gazdagságban, 150 alkotó 430 festményén, szobrán, grafikáján, fotóján keresztül mutatja be hét évtized erdélyi művészetét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) pénteken megnyílt kiállítása.

hirdetés

Jonathan Franzen: Amerika kommersz ország

Jonathan Franzen szerint az Egyesült Államok kommersz ország, kevésbé viszonyul tisztelettel az értelmiséghez, mint az európai országok, egyfajta antiintellektualizmus jellemzi.

Kölcsönkérték Budapesttől Luther Márton kéziratos végrendeletét

Luther Mártonnak, a reformáció atyjának a budapesti Evangélikus Országos Levéltárban őrzött kéziratos végrendeletét kérte kölcsön a reformáció 2017-ben tartandó 500 éves évfordulójának megünneplésére Wittenberg számára Németország.

Könyvpiaci konferencia: méltatlanul kevés az állami támogatás

Pláne ahhoz képest, hogy a könyvkiadás messze a legnagyobb forgalmat produkálja a kulturális területek között.

764 millióért rendel Bogányi-zongorákat a kormány

Tíz Bogányi-zongora megvásárlásáról döntött a kormány. A hangszerek magyarországi és külföldi közintézményekbe kerülnek.

Lenyűgöző videó: a magyarság ezeréves történelme 4 percben

A készítők azoknak ajánlják ezt a kisfilmet, akiknek a magyarságuk más emberek, kultúrák, népek elfogadását és tiszteletét is jelenti.

Péntek este búcsúznak Pap Vera színművésztől a Vígszínházban

"Szeretnénk méltóképpen megemlékezni Veráról, akiről megszámlálhatatlan varázslatos emléket őrzünk mindannyian - nézők, vígszínházi és nem-vígszínházi tagok, az egész magyar színházi szakma."

Gömbhalat, krokodilhúst és csokoládés skorpiót is lehet kóstolni

Nemzetközi és rendkívüli lesz a gasztronómiai kínálat a milánói világkiállítás pavilonjaiban. A május elsején nyíló Expo2015-ön fél év alatt 26 millió tál ételt készítenek majd el.

Vin Diesel csapata kasszát robbantott

A kínai mozikban csaknem minden eddigi rekordot felülmúlt a Halálos iramban 7, nézői két hét során 1,17 milliárd jüan (52,6 milliárd forint) bevételhez juttatták a vetítőket.

Nem vacakol az ecsettel: helikopterrel fest a művész

Van, aki szerint csak össze-vissza mázolt paca, de sokan egyszerűen rajonganak Heiner Börger festményeiért, melyeket a művész nem ecsettel és más hagyományos festőeszközökkel készít, hanem helikopterrel.

Kiosztották a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál Tientan-díjait

A nyitó és záró rendezvényt a Peking külső kerületében lévő festői Jancsi (Yanqi) tó mellett tartották, a díjakat a zsűrielnök Besson és az akciófilmek hongkongi kungfusztárja, Jackie Chan adta át.

Újra lesz zenés őrségváltás és a katonai térzene Budapesten

Tavasztól őszig havonta egyszer ismét zenés őrségváltás várja a budai Várba látogatókat.

DanteXperience - "Totális Dante-élmény" a Müpában

Bármilyen tökéletes is egy fordítás, az eredeti Dante-szövegek nyújtotta élményt nem lesz képes soha teljesen visszaadni.

Szent György-napi Lovasünnep Tatán

Az Öreg-tó partján rendezik a hétvégén a Szent György-napi Lovasünnepet Tatán, ahol idén a hagyományos programok mellett a Mátyás az igazságos című rockoperát adja elő az Esterházy-lovardában Pintér Tibor és a komáromi Nemzeti Lovas Színház.

Húsvét jövőre is lesz: hímestojás-fesztivált rendeznek Bátán

A bátai tojásdíszítés technikáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a XI. Hímestojás-fesztiválon, amelyet szombaton rendeznek a sárközi községben.

Magyarul is megjelent A tőke a 21. században

A közel 700 oldalas mű alapvetése, hogy a kapitalista berendezkedés természetes következménye az egyenlőtlenség.

Robert Wilson világhírű rendező szombaton előadást tart a Vígszínházban

Előadást tart rendezői világáról, művészi pályájáról Robert Wilson világhírű amerikai művész szombaton a Vígszínházban, ahol csütörtöktől három estén át 1914 című produkciója is újra látható lesz.

Chicagóban nyert az On The Spot

Silver Plaque (Ezüst Plakett) díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében az On The Spot amazóniai filmje.

Két teljes napon át közönség előtt olvasnak fel a Don Qijotéból

Telefonon kellett időpontot kérnie annak, aki közönség előtt, hangosan akar olvasni egy-egy részletet Miguel de Cervantes Don Quijote című művéből a csütörtöktől szombatig tartó maratoni felolvasáson Madridban, a Circulo de Bellas Artes nevű művészeti központban.

Jonathan Franzen kapta a Budapest Nagydíjat

Jonathan Franzen amerikai író vehette át a Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki nyitónapján.

Megnyílt a Csi Paj-si életművét bemutató kiállítás az MNG-ben

Megnyílt a 20. századi kínai festészet egyik legnagyobb mestere, Csi Paj-si (Qi Baishi) életművét bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG); a Pekingi Művészeti Akadémia gyűjteményéből összeállított, A természet igézete című tárlat péntektől június 28-ig látható.

Megszüntet nyomozás: panaszt tett a MODEM-ből eltűnt képek tulajdonosa

Panaszt tett a nyomozás megszüntetése miatt Antal Péter, a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ raktárából eltűnt két festmény tulajdonosa.

Egy eddig ismeretlen dokumentum látott napvilágot García Lorca haláláról

A granadai rendőrség szerint miután több házkutatást is tartottak a lakásán 1936-ban, Lorca a barátainál bújt el, de ott is a nyomára akadtak a hatóságok.

Juan Goytisolo kapta a legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, a Cervantes-díjat

Juan Goytisolo katalán író kapta a legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, a Cervantes-díjat. A kitüntetést csütörtökön adta át a királyi pár Alcalá de Henaresben a díj névadójának, Miguel de Cervantesnek szülővárosában, a könyv világnapján.

MITEM - Nem kér bocsánatot a Burgtheater

Nem kér elnézést és magyarázatot sem ad a Burgtheater a vasárnapi fesztiválszereplésükön történt akciójára a Nemzeti Színháznak írt levelében.

Tavaszi ürgeleső piknik lesz pénteken Tihanyban

A program során az év emlősének választott ürgék teleszkópos megfigyelése mellett Vincze Bálint természetfotós Ürge mese című kiállítását is megnyitják

Válogatott interjúgyűjteménnyel jelentkezik Jókai Anna

Az Írók Alapítványa és a Széphalom Könyvműhely közös gondozásában megjelenő, Válaszoltam című kötetet vasárnap délután 15 órakor mutatják be a Szabó Magda teremben.

Díjat nyert Chicagóban a Zeneakadémia imázsfilmje

A Lisztérium - ahol él a zene című klipje az intézményi arculattal foglalkozó reklámfilmek között bizonyult a legjobbnak, a Silver Hugo-díjat szerdán adták át az amerikai nagyvárosban.

Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Az írott betűk fesztiválja csaknem 400 programmal várja a látogatókat vasárnapig a Millenáris parkban.

A minneapolisi filmfesztiválon mutatkozik be a Senki szigete

Személyesen mutatja be a Senki szigete című legutóbbi mozifilmjét Török Ferenc filmrendező a Minneapolisi St. Paul Nemzetközi Filmfesztiválon.

Ausztria és Albánia a Tito-bunkerben rendezett harmadik biennále partnere

Ausztria és Albánia a Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök boszniai atombunkerében pénteken nyíló képzőművészeti biennále idei partnere.

Filmfesztiválon mutatkoznak be a visegrádi négyek

Filmfesztiválon mutatkoznak be a visegrádi négyek Madridban, a négynapos rendezvényen Magyarországot Bergendy Péter A vizsga című alkotása képviseli.

Nobel-díjas író gyerekeknek szóló kisregénye a Mórától

A Nobel-díjas Patrick Modiano gyerekeknek szóló kisregénye mellett játékos nyelvtani foglalkoztatókönyv, meseregény és a biztonságos internethasználatról szóló kötet is szerepel a Móra Könyvkiadó kínálatában a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Toni Servillo: Kelet-Európában a színházba járás még mindig rítus és szükséglet

"Mindig nagyon örülök, ha Kelet-Európába jöhetek, hiszen úgy érzem, hogy itt még él a dráma és a színész iránti érdeklődés, itt még mindig egyfajta rítus, egyfajta szükséglet a színházba járás, és a színház még mindig alapvető eleme a fiatalok oktatásának és nevelkedésének."

MITEM - A Burgtheater megválaszolta Vidnyánszky levelét

A Burgtheaterben véleményszabadság van, és ezt képviselik más színházakban is.

A kínai nézők millióinak kielégíthetetlen "kiéhezettsége" van a jó filmekre

A kínai mozikban csaknem minden eddigi rekordot felülmúlt a Halálos iramban 7, amelynek nézői két hét során 1,17 milliárd jüan (52,6 milliárd forint) bevételhez juttatták a vetítőket.

"Tiszta őrület volt!" - Minden nap megsemmisítették a Bosszúállók forgatókönyvét

Minden forgatási nap végén megsemmisítették az aznap felvett jelenetek forgatókönyvét a Bosszúállók: Ultron kora című mozi készítésekor, hogy megakadályozzák a film részleteinek kiszivárgását.

Ezért nem kell Európa iszlamizációjától tartani

Az iszlám szélsőséges-e vagy azok a szélsőségesek, akik az iszlámot felhasználják a céljaikra.

Hárman pályáznak a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára

Az új vezető 2016. február 16-tól öt éven át töltheti be a tisztséget.

Újabb emlékérmékkel bővül az MNB Nemzeti parkok Magyarországon sorozata

Újabb emlékérmékkel bővül a Föld napján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Nemzeti parkok Magyarországon című sorozata. Az ezüst- és rézötvözetű emlékérmék a Duna-Ipoly Nemzeti Park egy látképét és címerállatát ábrázolják.

Húszéves a ShowTime Budapest: a cég, amely elhozta a Stonest

Az eltelt két évtizedben több mint 250 külföldi nemzetközi és több mint ezer magyar koncertet bonyolított le.

Nem kell vegyíteni a magyar népzenét más zenei stílussal

Magyarországon egyedülálló helyzetben vagyunk, hiszen nálunk máig elválasztható egymástól az autentikus népzene és a népies műzene.

Ádámok és Évák ünnepe - Átadták a díjakat Békéscsabán

A versenyre benevező középiskolák november vége óta készültek Arany János balladáinak színpadi bemutatására.

Az Old Vic színházban tartják az Idétlen időkig-musical világpremierjét

A darab rendezője "intelligens fősodorbeli Broadway-klasszikusként" festette le az új musicalt, amely ideálisan illik az Old Vic kínálatába.

Oscar-díjas alkotó fényjátékával ünnepelte alapítása évfordulóját Róma

Alapítása 2768. évfordulóját ünnepli éppen Róma, ez alkalomból a császári fórumokat Vittorio Storaro háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr fényjátéka világította meg, és egy ókori templom oszlopai is életre keltek.

Átadták az idei Artisjus-díjakat

freedigitalphotos.net/stockimages

Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit öt irodalmi és kilenc zenei kategóriában díjazza.

Feke Pál alakítja Shreket a musical budapesti előadásán

Shreket Feke Pál, Fionát pedig Szinetár Dóra alakítja majd az Oscar-díjas animációs filmből készült nagy sikerű musical budapesti bemutatóján 2016. május 29-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Lila csík, fehér csík - könyv jelenik meg Törőcsik Andrásról

Európa Könyvkiadó

A hetvenes-nyolcvanas évek magyar futballsztárja, az Újpest-szurkolók Törője áll a középpontban Egressy Zoltán Könyvfesztiválra megjelenő új regényében.

Három Pulitzer-díjat kapott idén a The New York Times

A The New York Times című amerikai napilap három, a Los Angeles Times két Pulitzer-díjat kapott hétfőn, a közszolgálatért járó elismerésben pedig a charlestoni The Post and Courier című napilap részesült a Míg a halál el nem választ című, a nők elleni, családon belüli erőszakról közölt sorozatáért.

Budapest és Bécs századfordulós építészeti összhangjáról nyílt fotókiállítás

wien.info

A bécsi tárlat 300 képen keresztül szemlélteti a két Duna-parti főváros századfordulón kialakult építészeti arculatát.

Két díjat nyert a velencei animációs fesztiválon a Cigánymesék című sorozat egy epizódja

Ebben egyensúlyra talált a régi és az új animációs filmtechnológia.

Könyvfesztivál: Virtuózok-kötet és meséskönyvek

freedigitalphotos.net/adamr

A közmédia népszerű komolyzenei tehetségkutató versenye, a Virtuózok kulisszái mögé tekintő interjúkötettel és számos új mesekönyvvel készül a csütörtökön kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a Holnap Kiadó.

Filmzenéket szólaltat meg országos turnéján Mága Zoltán

A Kerényi Miklós Gáborral közös produkció alapötletét az az este adta, amikor Mága Zoltán decemberben Hollywoodban játszott.

Újabb díjat kapott A berni követ

freedigitalphotos.net/adamr

Újabb díjat kapott A berni követ című magyar film, ezúttal a Tiburon Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije ítélte oda a rendezőnek.

A Föld napja - Egész napos programsorozat Újbudán

Nemzedékek együtt címmel egész napos programsorozatot szervez Újbuda Önkormányzata a Föld napja alkalmából szerdán a Feneketlen-tónál, a TIT Stúdió Egyesület épületében, valamint a Bikás parkban.

Eltávozott a népszerű popénekes

You Tube screenshot

Meghalt 77 éves korában Richard Anthony francia popénekes, a hatvanas évek bálványa.

MITEM - Megfagyott a levegő a Burgtheater Sirály-előadása után

Egy váratlan performance keretében politikai nyilatkozatot olvasott fel a bécsi Burgtheater Sirály-előadása után a társulat egyik tagja a Nemzeti Színházban, a MITEM-en játszott vasárnapi vendégjáték végén.

Átadták a műemlékvédelmi szakma díjait

MTI/Kovács Attila

A műemléki világnaphoz kapcsolódva átadták a Forster Gyula- és Schönvisner István-díjakat, az ICOMOS szakmai elismeréseit, valamint a Példaadó műemlékgondozásért járó kitüntetéseket hétfőn, a Várkert Bazárban.

Brüsszelben is díjat nyert a Liza, a rókatündér

A Liza, a rókatündér nyerte Európa vezető nemzetközi zsánerfilm fesztiválján a 7. Pálya szekció fődíját, valamint a Pegazus Közönségdíjat is.

Felépítik a Régi Nyári Palota mását Kelet-Kínában

CCTV

A Régi Nyári Palota hivatalának vezetése eléggé ingerülten reagált a hírre.

Már 9 millió belépőt adtak el a milánói expóra

A május 1-i megnyitóig eléri a 10 milliót az elővételben eladott jegyek száma.

Április 24-én temetik Demeter Zsuzsannát

freedigitalphotos/Chris Sharp

Az egri bábszínház alapítója 72 éves korában hunyt el.

Nyolc fiatal magyar vállalkozás vehet részt az amerikai Northside innovációs fesztiválon

A fesztivál az innováció, a kreatívipar, a film, a zene és a kortárs művészetek legizgalmasabb képviselőit mutatja be, és 2015-ös díszvendége Magyarország lesz.

Ismét a nyilvánosság elé tárják a torinói leplet

Wikipedia/Magnus Manske

Mától június végéig ismét látható a torinói lepel. A híres vallási ereklyét - amely a legenda szerint Názáreti Jézus halotti leple volt - több mint 500 éve a torinói székesegyházban őrzik és csak ritkán mutatják meg a nagyközönségnek.

Lengyel szerzők a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Ismét sok izgalmas lengyel program és lengyel íróvendégek várják az érdeklődőket a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 24-25-én.

Komáromi Napok a Duna két partján

Facebook - Komáromi Napok

A jövő hétvégén kezdődik Komárom és Révkomárom közös fesztiválja, melyen többek között fellép a Quimby, a Ghymes, Charlie, Gerendás Péter és az egy hetes programsorozat ideje alatt ünnepli 25 éves fennállását a Mediawave Fesztivál a Monostori Erődben.

Több mint húszezer látogató az ősi Kína kincseit bemutató tárlaton

Nagy sikerrel zárt vasárnap este Az ősi Kína kincsei című kiállítás, amely a különlegességnek számító két eredeti agyagkatona mellett csaknem százötven műtárgyon keresztül mutatta be a mintegy ötezer éves kínai kultúrát az Iparművészeti Múzeumban.

Zalán Tibor monodrámája budapesti vendégjátékon

freedigitalphotos/scottchan

A keddi békéscsabai bemutató után májusban a fővárosi közönség is láthatja a Zalán Tibor Midőn halni készült című művéből készült monodrámát.

Magyar emléktáblát avattak a náci Németország legnagyobb női koncentrációs táboránál

A magyar zsidó áldozatok és minden Magyarországról elhurcolt áldozat előtt tisztelgő emléktáblát avattak fel vasárnap a ravensbrücki láger területén kialakított emlékhelyen.

Szalóczy Pálé az idei egyik Kazinczy-díj

MTI/Krizsán Csaba

Nyelvében él a nemzet, és mindannyiunk identitása kell, hogy legyen, hogy minél mívesebben szóljon a magyar nyelv - így adta át a kultúrállamtitkár vasárnap Győrben, a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny jubileumi, ötvenedik döntőjének díjait.

Premierfilmeket is vetítenek az Artmozik éjszakáján

Az országos premier előtt játsszák a 12 órán át tartó programban például a Bazi nagy francia lagzik című filmet és a Jön Harold! norvég vígjátékot, valamint a legendás rockzenekarról szóló dokumentumfilmet a Genesis: A siker útján-t.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.