Az a cappella királyai a Művészetek Palotájában

FB/Take 6

A legtöbb Grammy-jelölést kapott és tíz díjat el is nyert énekegyüttes, az amerikai Take 6 újra Budapesten koncertezik. December 2-án a Művészetek Palotájában gospelek, karácsonyi énekek, R'n'B slágerek és dzsesszörökzöldek egyaránt felcsendülnek.

Februárban jön a Totál szívás előzménysorozata

A Walter White simlis ügyvédjének kalandjait bemutató Better Call Sault az immár nálunk is fogható AMC tűzi műsorára.

Elindult a "Danke Ungarn" kampány Németországban

Elindult a "Danke Ungarn" kampány Németországban pénteken, a nyári kampány folytatásával Magyarország a két ország közös történelmi múltjára, illetve gazdasági és politikai kapcsolataira hívja fel a figyelmet.

Vujicsics-koncert a Müpában sztárvendégekel

Az Illés- és Tolcsvay-dalok harmonika és hegedű után kiáltanak - ez az egyik apropója a 40. születésnapját idén ünneplő Vujicsics együttes november 26-i koncertjének a Művészetek Palotájában (Müpa). Az esten sztárvendégek egészítik ki a Kossuth-díjas zenekart.

hirdetés

Elkezdődött az Országos Mikulás Fesztivál a Fejér megyei Nagykarácsonyban

A Mikulásház udvarán idén is megtekinthetők a szánhúzó szarvasok, a miniállatkert, az ajándékládikákban más gyerekek által elrejtett játékok lapulnak, míg a Jóság Kútja azokat várja, akiknek vannak eltitkolt csínytevéseik.

Magyar sikerek a bakui nemzetközi sportfilmfesztiválon

freedigitalphotos.net/adamr

A 2012-es olimpia magyar versenyzőit bemutató filmet Németh Gábor Péter rendezte, aki a helyszínen vette át a bakui sportfilmfesztivál elismerését, valamint Kocsis Tibor katalán dokumentumfilmje is nyert.

A Toscával folytatódik a szentmargitbányai operafesztivál

A fesztivál folytatódik és megújul, új partnerek bevonásával próbálnak lépést tartani a legmodernebb kihívásokkal és megfelelni az operarajongók minden igényének.

Adventi ünnep a Bazilikánál

Élményekkel teli karácsonyi vásár nyílik a Szent István téren, a Bazilika előtt november 28-tól 2015. január 1-ig.

Nagy sikerrel mutatták be Bukarestben Pozsgai Zsolt darabját

Bukarest egyik legismertebb kocsmaszínházában, a Godot Cafe Teatruban mutatták be, amely számos független színházi projektet és társulatot fogad be.

Christoph Waltz is megkapja a csillagát a Hírességek Sétányán

"Christoph Waltz Ausztria egyik legjobb 'exportterméke', és Hollywood izgalommal várja, hogy a neve felkerüljön a világszerte ismert Hírességek Sétányára".

Újabb százmillió forint az artmozik digitalizálására

Idén is 100 millió forint állami forrás áll rendelkezésre az art mozihálózat digitális fejlesztésének pályázati támogatására, amelyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művész mozik pályázhatnak.

Diótörő-fesztivál és jótékonysági programok az Operaházban

freedigitalphotos.net/worradmu

Diótörő-fesztivállal, karácsonyi hangversenyekkel és jótékonysági programokkal várja vendégeit adventkor az Operaház.

Átadták az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díját

A díjat évente két olyan embernek ítélik oda, akik hivatásuk során vagy egyéb tevékenységükkel kiemelkedő teljesítménnyel szolgálják azokat a célokat, amelyeket az Élet Menete Alapítvány is sajátjának vall: hitelesen emlékezni és emlékeztetni a történelem meghatározó eseményeire, amelyek nemzeti, történelmi identitásunk részei.

Tatai platánfa kapta az Év Fája címet

freedigitalphotos.net/dan

A tatai Öreg-tó partján álló platánfa nyerte 2014-ben az Év Fája-díjat az Ökotárs Alapítvány vetélkedőjén, amelyen az egyes közösségek számára különös jelentőséggel bíró fák közül választották ki a győztest.

Ismét lesz Palócgála Egerben

A hétvégén huszonötödik alkalommal rendezik meg Egerben a Palócgálát, amelyre mintegy hetven, közöttük hét szlovákiai fellépőt várnak a rendezők.

Több mint 170 művész alkotásai a Várkert Bazárban

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A kortárs magyar képző- és iparművészet sokszínűségét mutatja be a Várkert Bazár déli palotájában pénteken nyílt kiállítás, amelyen a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma által meghirdetett pályázat nyertesei állítják ki alkotásaikat.

Romantikus vígjáték nyerte el a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál közönségdíját

A Coming Out nyerte el a 14. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál közönségdíját. A romantikus vígjáték 2013 legnézettebb magyar filmje volt, a bemutató óta több mint 150 ezren nézték meg a mozikban.

Yoko Ono a gyerekek jogaiért énekelt

freedigitalphotos.net/arztsamui

A gyerekek jogaiért énekelt Yoko Ono és számos más híresség az UNICEF kongresszusán, a ENSZ Gyermekjogi Egyezmény kihirdetésének 25. évfordulóján.

Korniss Péter életműdíjat kapott Prágában

Az idei cseh sajtófotóversenyen 267 fényképész 3360 felvétellel vett részt. A képek többségét november 21-étől január végéig az óvárosi városházán tekinthetik meg az érdeklődők.

Kex Remake: egy legendás zenekar újragondolva

FB/Kex Remake

Újjáéledtek a Kex, az 1969 és 1971 között létezett legendás beatzenekar dalai. A Kex Remake elnevezésű formáció vezetője az egykori dobos, Kisfaludy András, a számokat Tóth János Rudolf gitáros dolgozta át, a CD-n is megjelenő anyagot december 5-én mutatják be.

Isten pénze - Bemutató a Budapesti Operettszínházban

Az Isten pénze című musicalt tűzi műsorra a Budapesti Operettszínház; Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi művének bemutatóját november 28-án tartják.

Függésben - Ifjúsági előadás a Kolibri Színházban

A Szücs Zoltán Függésben című művéből készült előadás egy 12 lépéses programon alapuló, felépülő szenvedélybetegeknek létrehozott drogterápián játszódik, az egyik szereplő történetén keresztül mutatja meg a felépülés fázisait.

Philippe Zibung: a magyar hetek ötletét az első világháborús centenárium adta

MTI/Marjai János

Philippe Zibung, a svájci, lausanne-i székhelyű kulturális rádiócsatorna, a Radio Espace 2 intendánsa szerint a csatornán futó magyar hetek ötlete onnan jött, hogy az első világháborús centenáriumra és az azóta eltelt száz évre egy közép-európai ország szemüvegén keresztül szerettek volna ránézni.

Hintalovakból nyílik kiállítás Leányfalun

A hintaló népszerűsége máig töretlen, variánsai száma rendkívül gazdag, nemcsak szerkezetükben, hanem megjelenésükben is és számos szabadalom kapcsolódik hozzá. Némelyik egészen bonyolult belső szerkezettel rendelkezik.

Illés 50 - Beatünnep lesz Debrecenben

Facebook/Beatünnep

Nem búcsúkoncertre készülünk, arra már esély sincs, mert csak hárman maradtunk a zenekarból - mondta Szörényi Levente csütörtökön Debrecenben az Illés 50 - Beatünnep debreceni koncertjének beharangozó sajtótájékoztatóján.

Kezdődik a III. Zsidó Filmfesztivál a Művész moziban

A fesztivál programjába több mint két tucat film került be: játékfilmek mellett dokumentum- és kisfilmeket láthat a közönség.

A világ legjobb utcaművészeivel dolgozott együtt a U2

freedigitalphotos.net/pixomar

A U2 utcaművészekkel filmesítette meg a nemrég megjelent Songs Of Innocence című albumának dalait, a 11 videóból álló alkotás decemberben jelenik meg.

Három generáció receptjei a Rosenstein Szakácskönyvben

Három generáció receptjeit, hagyományos és modern fogásokat gyűjt össze a budapesti Rosenstein Vendéglő zsidó-magyar étterem újonnan megjelent szakácskönyve.

Stravinsky-maratonnal folytatódik a BFZ és a Müpa közös sorozata

Fotó: FB/BFZ

Az egész napos hangversenyfolyamban az ország legjobb zenekarai oldalán olyan szólistákat hallhat a közönség, mint Kelemen Barnabás, Jandó Jenő és Perényi Miklós, az esti zárókoncerten pedig a Tavaszi áldozat csendül fel a Fischer Iván vezényelte BFZ előadásában.

Bukarestben mutatják be Pozsgai Zsolt darabját

Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabját mutatják be Bukarestben csütörtökön Happy End címmel a Godot Színházban, román nyelven.

Wolf Kati fellép a londoni Eurofesten

Fotó: YouTube/Eurovision Song Contest screenshot

Wolf Kati lesz a sztárfellépője a Eurofest londoni klubrendezvény-sorozat következő estjén, pénteken a Royal Vauxhall Tevernben.

A Nemzeti Múzeumba főigazgató kerestetik

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pályázatot írt ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára.

Emléktáblát avattak Popper Péter tiszteletére egykori lakóházának falán

Fotó: Wikipédia

Popper Péter Budapesten született 1933. november 19-én. Fő kutatási területe a pszichoterápia, a társadalmi beilleszkedési zavarok és a valláspszichológia volt. Tudományos tevékenységén kívül foglalkozott szépirodalommal is, írt három színdarabot, a televízióban pedig 1963-tól készített műsorokat.

Máris eladási rekordot döntött az ebola elleni harcra mozgósító dal

Máris eladási rekordot döntött a Band Aid ebola-járvány elleni harcra mozgósító Do They Know It's Christmas? című dala, amelynek elkészítésében számos világsztár részt vett.

Colosseum-koncert a Petőfi Csarnokban

freedigitalphotos.net/pixomar

Négy év után ismét Budapesten játszik a fúziós zene úttörő zenekara, a Colosseum. Az 1968-ban alakult brit dzsesszrock csapat vasárnap a Petőfi Csarnokban ad koncertet, ahol Time On Our Side című új lemezét is bemutatja.

Bogányi Gergely: a "csodazongora" felülmúlja a várakozásainkat is

Egy új típusú hangversenyzongorát fejlesztett ki az elmúlt évek folyamán Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész.

Kilenc koncerten 65 zeneszerző 84 műve Szegeden

A záró esten a kiváló szegedi fuvolás, Varga Laura és vendégei koncerteznek.

Könyv jelent meg Tata barlangjairól

A létesítményt a Kálvária domb közelében lévő kőbányában egy robbantás után fedezték fel, eredeti, természetes bejáratának nyomát sem lehet találni.

Holokauszt-emlékév - könyv a magyar veszteségekről, a felelősségről

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

"Folyamatos munkánk életben tartani minden felnövekvő nemzedék éberségét és tisztességét, hogy a holokauszt soha többet ne történhessen meg."

Lemeszelték a John Lennon-falat Prágában

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, amikor megjelentek ott az első, a korabeli szocialista rendszert bíráló versek, szövegek. Később egy Lennon-portré is a falra került. A Velkoprevorské tér a Lennon-megemlékezések, illetve olykor az ellenzéki találkozók színhelyéül is szolgált.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntötték a 85 éves Kertész Imrét

MTI Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma / Bartos Gyula

Jó, hogy itt van, jó, hogy itthon van; jó lenne, ha tényleg itthon lenne, még ha ez nem is olyan egyszerű - köszöntötte az 1929. november 9-én született Kertész Imrét Balog Zoltán. Mint hozzátette, "egy írónk van, aki Nobel-díjas".

Megmenekült a római operaház!

A római operaház dolgozóinak munkahelye és az új szezon is megmenekült egy kedden aláírt munkaügyi megállapodás eredményeként, ennek részeként a zenekar és a kórus tagjai lemondtak bérük egy részéről.

3D-s film mutatja be a Vatikáni Múzeum legfontosabb kincseit

freedigitalphotos.net/Vichaya Kiatying-Angsulee

Háromdimenziós film segítségével ismerhetik meg a mozilátogatók a Vatikáni Múzeum legfontosabb kincseit. A film, amelyet kedden kezdtek vetíteni a brit és ír mozikban, többek között a Sixtus-kápolna világhírű freskóit is a lehető legmagasabb minőségben mutatja meg.

Külön vitrint kapott Szent István koponyája

Külön üvegszekrénybe helyezték Szent István magyar államalapító király koponyáját Dubrovnikban, s ezzel az ereklye méltóbb helyre került, hiszen eddig több relikviával együtt közös helyen tartották a Szent Domonkos-kolostor múzeumi gyűjteményének egyik termében.

Videópályázat a rászoruló gyerekeknek

freedigitalphotos.net/Vlado

Rászoruló gyerekeknek írtak ki pályázatot: az érdeklődőknek az elkészített rövidfilmekben, videókban a mese jelentőségét kell bemutatniuk, a beküldési határidő december 10.

Stevie Wonder és Billy Joel életművét díjazták

Stevie Wonder és Billy Joel amerikai énekesek életművükért az Amerikai Zeneszerzők, Szerzők és Kiadók Társaságának (ASCAP) Centenáriumi Díját kapták.

Elárverezik Aragóniai Katalin házassága megmentését célzó levelét

Forrás: Wikipédia

Elárverezik Párizsban Aragóniai Katalin 1529-ben írt levelét, amelyet egy spanyol bíborosnak címzett Anglia akkori királynéja, hogy segítséget kérjen a pápától férje, VIII. Henrik céljának, házasságuk semmissé nyilvánításának megakadályozásában.

Ismét lesz saját bora Debrecennek

A november végén megrendezésre kerülő bormustrán mutatják be azt a fehér- és vörösbort, amely viselheti a város bora címet.

Mesebeli tájkép került egy XVIII. kerületi iskola falára

freedigitalphotos.net/dan

Mesebeli tájat ábrázoló falfestmény került a XVIII. kerületi Kandó Téri Általános Iskola egyik épületének falára, a Színes Város Csoport köztérszínesítő akciójának keretében.

Elhunyt Csepregi Gyula szaxofonművész

Vasvári Pállal, Jávori Vilmossal és Szakcsi Lakatos Bélával harminc évig ők alkották a Magyar Jazz Quartetet. New Age című lemezük a legnagyobb példányszámban elkelt magyar dzsesszalbumok közé tartozik.

Bemutatták az ebola elleni harcra mozgósító új Band Aid dalt

"Amikor ezt éneklitek, ne feledjétek, hogy az egész világ veletek fog énekelni!"

Több magyar filmet díjaztak hétvégén a külföldi fesztiválokon

A Fehér Istent Sevillában, A berni követet és az Isteni műszakot Los Angelesben, Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmjét Minszkben, Ducki Tomek animációját és Osváth Gábor Paprazzi című rövidfilmtervét pedig a berlini Interfilm rövidfilmfesztiválon díjazták a hétvégén.

50 millió forintért kelt el egy André Kertész-gyűjtemény Párizsban

Fotó: Wikipédia

André Kertész volt idén a sztárja a világ egyik legjelentősebb fotóvásárának, a Paris Photónak: a magyar származású fotóművész aukcióra bocsátott munkái több mint 165 ezer euróért (50 millió forintért) találtak gazdára.

Rajzfilmek a vörös kultúra szolgálatában

Rajzfilmekben feldolgozott "vörös történetekkel" egészítik ki az úgynevezett kortárs vörös kultúrát Kínában, hogy a vörös turizmus és a vörös dalok után ily módon népszerűsítsék "az alapvető szocialista értékeket."

Nemzet Művésze díj: Szabó István örül, Sebő Ferenc büszke az elismerésre

freedigitalphotos.net/taesmileland

Szabó István filmrendező és Sebő Ferenc zenész, zenetudós egyaránt hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy a hétfőn első alkalommal átadott Nemzet Művésze díjban részesült 69 alkotó között lehet.

Vidnyánszky: a rendszerváltás óta nem csökkent színházak nézőszáma

"A magyar az egyik legtöbbet színházba járó ember a világon."

Izlandi atmoszferikus rock zúz a Dürer Kertben

Fotó: FB/SÓLSTAFIR

A múló idővel egyre érettebbé, egyre hangulatosabbá válni - a jó borokhoz hasonlóan a szerdán Budapesten koncertező izlandi rockzenekar, a Sólstafir is ezt az utat járja.

Elhunyt Lucien Clergue francia fotóművész

Nyolcvanéves korában elhunyt Lucien Clergue francia fotóművész, Európa legjelentősebb fotófesztiválja, az Arles-i Találkozók alapítója.

17 éves fiatal vitte el a Kaleidoszkóp fődíját

Fotó: vers.hu

Egy Szlovéniában élő magyar diák, a 17 éves Pál Péter kapta a 15. jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztivál versmondás kategóriájának fődíját vasárnap. A hatnapos seregszemle alatt több mint háromezren látogattak el a soproni helyszínekre.

Újra szól a Jomaha-Jomaszo...

Egy zenekar, amely még mindig létezik, egy zenekar, amely évtizedekig uralta a pop világát: a Thomas Anders által képviselt Modern Talking legendája újraéled Budapesten.

Egyelőre nem épülhet újabb felhőkarcoló Párizsban

freedigitalphotos.net/Vichaya Kiatying-Angsulee

A francia főváros közgyűlése elutasította hétfőn a Tour Triangle (Háromszög Torony) nevű 180 méter magas felhőkarcoló megépítésének tervét, amelyet Anne Hidalgo szocialista főpolgármester viszont támogat. Negyven év után ez lett volna az első ilyen jellegű építkezés a francia fővárosban.

A teljes Radnóti-hagyatékot nem lehet elárverezni

"A költő februárban elhunyt özvegyének ugyanis nem egyetlen örököse van."

Hangverseny Giuseppe Patané karmester emlékére

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Hangversennyel emlékezik a 25 éve elhunyt világhírű karmesterre, Giuseppe Patanéra szerdán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar az Olasz Kultúrintézetben.

Közeleg a határidő: mit kell tudni a középiskolai felvételiről?

Idén a középiskolák több mint fele nem tart felvételi vizsgát, és 487 középiskola írta elő a hozzájuk jelentkező tanulók számára a központi írásbeli vizsgákon való részvételt.

Divat-látvány-színház-tánc: előadásmix a Trafóban

Fotó: FB/Trafó House

Divat, látvány, színház és tánc ötvöződik a Természetes Vészek Kollektíva és a Góbi Rita Társulat aUTONÓM zÓNA című új előadásában: a Szűcs Edit és a MOME textiltervező szakos hallgatóinak ruhakreációit felvonultató testmaszk show-t november 21-én és 22-én nézhetik meg az érdeklődők a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Hajdú Eszter és Gerő Marcell nyerte a Verzió díjait

A közönség szavazatai alapján Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című filmje nyerte el az ezer dolláros Verzió-díjat, a diákzsűri által odaítélt 100 ezer forintos különdíjjal Gerő Marcell Káin gyermekei című alkotását jutalmazták Budapesten a 11. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál vasárnapi zárónapján.

Párizs szívébe költözött Pierre Cardin múzeuma

fotó: FB/Musée Pierre Cardin

Pierre Cardin divattervező átköltöztette a több mint hatvanéves munkásságát bemutató múzeumát a Párizs belvárosában található Marais negyedbe.

Az államtól vár anyagi segítséget a Scala új intendánsa

Alexander Pereira, a Scala új intendánsa szerint az olasz államnak és nagyvállalatoknak kötelességük támogatni a milánói operaházat, amelynek működését a pénzhiány miatt sztrájkok bénítják.

Rekordáron keltek el Man Ray munkái Párizsban

Fotó: sotheby's screenshot

Az amerikai szürrealista művész munkáinak eddigi legjelentősebb árverésén a 400 műtárgyért összesen 2,7 millió eurót (826 millió forint) fizettek.

Interaktív Kockabirodalom a Vam Design Centerben

Gépek és szerkezetek működési elveit ismerhetik meg az érdeklődők a budapesti Vam Design Center pénteken nyílt interaktív kiállításán.

Elárverezik a világ első "hivatalos" Batmobilját

the verge

A különleges autót egy 1956-os Oldsmobile-ból építette meg egy amerikai férfi.

Még legalább három Halálos iramban film jöhet

A Universal a franchise nyolcadik, kilencedik és tizedik részét is leforgatná.

"Attól félünk, amit nem ismerünk" - nyílt napok az MTA kutatóhelyein

Fotó: FB/MTA Energiatudományi Kutatóközpont

Színes programokkal, laborlátogatásokkal és előadásokkal várják az érdeklődőket hétfőtől öt napon át a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának intézményei a magyar tudomány ünnepe programsorozat Kutatóhelyek tárt kapukkal rendezvényein.

Vasarely nevét viseli a franciaországi Antony új kulturális központja

Victor Vasarely magyar származású világhírű festőművészről nevezték el a Párizstól húsz kilométerre délre található Antony új kulturális központját, amely szombaton nyílt meg a nagyközönség számára.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.