Elkészült a Nemzeti Múzeum megújult 9-10. századi állandó kiállítása

MTI/Kovács Tamás

Szerdától látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) megújult Karoling- és honfoglaláskori kiállítása, amelyekkel kiegészülve Magyarország legnagyobb állandó régészeti tárlata jön létre az intézményben.

"Sínház" a színházért Debrecenben

Sínházzal", a már hagyománnyá vált színházba csalogató nosztalgia-villamosozással hívták fel az új évad produkcióira a közönség figyelmét a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészei kedden délután a cívisvárosban.

579 négyzentméteres falfestmény a Kazinczy utcában

Elkészült a Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál legújabb és egyben legnagyobb felületű, 579 négyzetméteres falfestménye a budapesti Kazinczy utcában. A kép a Buda vagy Pest? ellentétpár témáját dolgozza fel.

Magyar dal napja: a sok eső sem vehette el a kedvünket a programoktól

A sok helyen jelentkező felhőszakadás, özönvízszerű eső ellenére mintegy 40 ezren látogatták az idei magyar dal napja rendezvényeit.

hirdetés

Világhírű dán várostervező dedikál Budapesten

Jan Gehl világhírű dán építész és várostervező Élhető városok című kötetét dedikálja csütörtökön Budapesten a Toldi moziban a Jó város című kétnapos rendezvénysorozat keretében.

Jövőhét szerdán búcsúztatják Kézdi-Kovács Zsolt filmrendezőt

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Szeptember 24-én 14 óra 30 perckor búcsúztatják Kézdi-Kovács Zsolt filmrendezőt a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.

Sztankay Istvánra és Avar Istvánra emlékeznek hétvégén a Nemzeti Színházban

Szombat délutántól róhatják le a tisztelők kegyeletüket a nemzet színészeinek fényképe előtt egy-egy szál virággal.

Szálloda a 007-es ügynökhöz

freedigitalphotos.net/Naypong

A híres brit titkosügynök, James Bond ihlette hotel nyitotta meg kapuit Milánóban. A szobákat a 007-es filmekkel kapcsolatos több mint hatezer relikvia díszíti.

Átadták a Szalay Annamária-díjakat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere első ízben adott át díjat a gyermekek tudatos médiahasználatra nevelését segítőknek a Szalay Annamária Média Alapítvány rendezvényén kedden Budapesten.

Tűz áldozatává vált a hatalmas Hold-nyúl

freedigitalphotos.net/xedos4

Szétszerelése közben tüzet fogott és részben megsemmisült a Tajvanon alig két hete bemutatott 25 méteres Hold-nyúl, a Kínában hatalmas népszerűségnek örvendő óriási gumikacsa kitalálójának új alkotása.

Ismét megnyitja kapuit a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum

Keddtől ismét látogatható Budapesten a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum, ahol a kulturális örökség napjain állandó kiállítással és ingyenes belépéssel várják az érdeklődőket.

Szolnokon folytatja vidéki turnéját a Fővárosi Nagycirkusz

freedigitalphotos.net/anankkml

Szeptember 17. és 21. között Szolnokon folytatja három állomásos vidéki turnéját a Főváros Nagycirkusz azzal a céllal, hogy tovább népszerűsítse a minőségi cirkuszművészetet.

A világ legértékesebb brossát mutatták be Párizsban

Egyedülálló gyémánt ékszert, a világ minden bizonnyal legértékesebb brossát mutatta be Párizsban a Graff Diamonds ékszerház a régiségkereskedők szeptember 21-ig tartó biennáléján, amelyen 12 év után vesz részt újra.

Kínai mozifilm a 2. világháborús szexrabszolgákról

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Kínai filmesek a második világháború szexrabszolgáinak állítottak emléket, és a premier előtti tájékoztatójukon egy szemét eltakaró nőt ábrázoló szobrot is lelepleztek hétfőn a kínai főváros egyik filmszínházában.

Kiadó üzletek fesztiválja Budapesten

Régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg a Nyitva! fesztiválon szeptember 19. és október 19. között a Fővárosi Önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében.

Elhunyt az egyik leghíresebb japán filmsztár

Fotó: Wikipedia

Kilencvennégy éves korában elhunyt Tokióban Jamagucsi Josiko japán filmcsillag, aki számos hollywoodi filmben is szerepelt, köztük Samuel Fuller Bambuszház című alkotásában.

Shakespeare összes művét lefordítják mandarin nyelvre

A brit kormány 1,5 millió fontos (csaknem 600 millió forintos) támogatásával a 450 éve született William Shakespeare összes művét lefordítják mandarin nyelvre, hogy a kínai nagyközönséghez is eljuthassanak az angol bárd munkái.

Őze: Avar István olyan volt, mint egy nagyon gondoskodó nagyapa

freedigitalphotos.net/koko-tewan

"Életem egyik legnagyobb ajándéka volt az, hogy a tanárom lehetett, hiszen olyan szinten, olyan mélységesen ismerte a magyar irodalmat és a versmondás művészetét, hogy kutya kötelességem volt ezt mind ellopni, eltanulni tőle. Persze ezt ő nagyon szívesen is adta."

Avar Istvánra emlékezik a Duna Televízió

Erőteljes, szép orgánuma, természetes játékstílusa szakmai és közönségsikert hozott Avar Istvánnak, pályafutása alatt a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el.

A magyar dal napja - Egerben játszik az 50 éves Express zenekar

Az Expressre sokszor sütötték rá azt is, hogy "csak" egy kísérőzenekar, miután saját koncertjeiken kívül a korszak valamennyi sztárénekesét kísérték a színpadon.

A magyar dal napja - Hévízen éneklők ölelték át a tavat

A szinte másodpercre pontosan a műsorkezdésre eleredő eső ellenére a helyszínen több mint ezren regisztráltak és énekeltek a színpadon álló előadókkal.

Több mint 330 nevezés érkezett az októberi Magyar Filmhétre

Fotó: freedigitalphotos.net/FrameAngel

Az összegzés szerint a Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa és a Magyar Filmakadémia felhívására összesen 334 nevezés érkezett az október 13. és 19. között első alkalommal megrendezendő Magyar Filmhétre.

A front és a hátország a szekszárdi múzeum kiállításán

A frontot és a hátországot mutatja be első világháborús dokumentumokon, tárgyi emlékeken keresztül a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum a világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából jövő kedden nyíló kiállítása.

Kertészeti szakkiállítás és vásár Szigetszentmiklóson

benary.com

Nemzetközi kertészeti szakkiállítást és vásárt rendeznek Szigetszentmiklóson szeptember 19. és 21. között.

Negyedszázadnyi erotikával jelentkezik a Müpamozi új sorozata

Milyen köntösben jelenik meg a vágy, az erotika és a meztelenség a magyar film történetében? - ezt a kérdést járja körül tíz magyar filmalkotáson keresztül a Művészetek Palotája hétfőn kezdődő őszi-téli filmklubja.

Elektronikus rendszerrel küzdenek a jegynepperek ellen

freedigitalphotos.net/adamr

Humoros évadnyitó, nézőbarát változtatások és elektronikus jegyrendszer a moszkvai Nagyszínházban.

Kezdődik az évad a Vígszínházban - 12 új bemutató

Többek között Bulgakov, Shakespeare, Brecht, Goldoni, Molnár Ferenc és Spiró György műveit láthatja a közönség.

Avar István halála - Az Emmi saját halottjának tekinti a színművészt

MTI Fotó: Zih Zsolt

Saját halottjának tekinti a szombaton elhunyt Avar István színművészt, a nemzet színészét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Ferenc pápa csendes imát mondott az osztrák-magyar katonák között

Ferenc pápa az első világháborús osztrák-magyar katonai temetőben imádkozott.

Puszilva - különleges ételek és italok a 17. Szarvasi Szilvanapokon

Szilvából készült különleges ételekkel és italokkal várják az érdeklődőket a pénteken kezdődő és három napig tartó 17. Szarvasi Szilvanapokon, a Dél-Alföldi Régió meghatározó gasztrokulturális rendezvényén.

Megkezdődött a miskolci nemzetközi filmfesztivál

A film kultúrában betöltött szerepét méltatta egyebek mellett az emberi erőforrások minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Jameson CineFest-Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján pénteken.

Meghalt Sztankay István, a nemzet színésze

MTI Fotó: Beliczay László

Elhunyt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze - tudatta a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya pénteken.

Végső búcsút vettek Esterházy Melindától

Családja körében örök nyugalomba helyezték Galántai Esterházy Melindát, Esterházy Pál herceg egykori feleségét, Burgenland kulturális életének egyik legnagyobb támogatóját a család kismartoni kriptájában pénteken.

Elmarad az első Piacok napja is

freedigitalphotos.net/arztsamui

A hétvégére tervezett első piacok napja elnevezésű rendezvényt az esős időjárás miatt egy héttel később, szeptember 20-án rendezik meg a budapesti Erzsébet téren.

A pásztorélet múltja és jelene a Mezőgazdasági Múzeumban

Péntektől látogatható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új, időszaki kiállítása, amely A pásztorok világa - Tisztelet Herman Ottónak címmel a hagyományos magyar pásztorélet sajátos világát, nyelvét és hagyományait, múltját és jelenét mutatja be.

Váratlanul elhunyt Nicole Kidman édesapja

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Tony Kidman, a Sydneyi Műszaki Egyetem (UTS) klinikai pszichológusa Szingapúrba utazott, hogy meglátogassa ott élő másik lányát, Antoniát és annak gyermekeit. A helyi rendőrség nyomozást indított, mivel a neves tudós nem természetes halállal halt meg.

Elmosta az eső az Operaház szabadtéri programjait

A Szfinx-teraszra tervezett A csengő és A telefon című egyfelvonásosokat - csak úgy, mint az Itáliai anzix című balettkoreográfiát - előre láthatólag jövő szombaton, az autómentes hétvégén láthatja a közönség.

Kezdődik a 11. CineFest nemzetközi filmfesztivál

A nagyjátékfilmek mellett 13 dokumentumfilm, 33 kisjátékfilm és 19 animációs film is indul a szekciódíjakért. Minden vetítés és program ingyenes.

A hang, ami minden nőt megbizserget: 70 éves lenne Barry White

Let the music play, Never never gonna give you up, vagy a You're the first, the last, my everything - csak néhány cím abból a hatalmas repertoárból, ami a ma 70 éve született Barry White-ot dicséri.

Katolikus társadalmi napok Miskolcon

A péntek délutáni szakkonferencia Magyarország, különösen a miskolci térség társadalmi és gazdasági folyamataival foglalkozik.

Rómában épül a mormonok legnagyobb európai temploma

A mormonok temploma mintegy 18 kilométeres távolságban lesz a Szent Péter bazilikától - 60 ezer négyzetméteren. Ezt "veszélyesnek" nevezte Elio Sgreccia vatikáni bíboros.

Debrecenben mutatja meg magát a halasi Csipkemúzeum

Az alkotások október 15-ig tekinthetők meg héköznapokon 10-17 óráig, szombatonként 10-14 óráig a DMK/Tímárház- Kézművesek Házában. Vasárnap, hétfő szünnap.

Mozart-szonáta kéziratának egy töredékét fedezték fel az OSZK-ban

A nemzetközi szenzációnak számító autográfiát az OSZK gyűjteményében fedezte fel Mikusi Balázs.

Lady Gaga a Közel-Keleten nyomul

Fotó: Wikipédia

Először koncertezik a Közel-Keleten Lady Gaga amerikai énekesnő, aki Artrave: The Artpop Ball elnevezésű turnéjának keretében lépett színpadra a dubaji Mejdan lóversenypályán.

Turner késői munkáiból nyílt kiállítás Londonban

J. M. W. Turner késői munkáiból nyílt szerdán kiállítás a londoni Tate Britain múzeumban. A modern művészet úttörőjének tekintett festő utolsó éveinek művészetét először dolgozza fel ilyen teljes tárlat.

Keveházi Gábor csatlakozott az ExperiDance-hez

A Román Sándor által vezetett társulat a legmagasabb szintű klasszikus balettet is beemeli a különleges táncelemekből építkező egyedi stílusába.

Opera és balett - először - a pompeji ókori színházban

Szeptember 18-án Puccini Bohémélet című operája csendül fel a cataniai Teatro Massimo operaház zenekarával Alberto Veronesi olasz karmester vezényletével.

A Nemzeti Énekkar is fellép a Művészetek Palotájában

Az ingyenesen látogatható kórustalálkozónak a Magyar Dal Napjához új helyszínként csatlakozó Művészetek Palotája Üvegterme ad otthont vasárnap délután.

Legális letöltés: Pharrell Williams Happyje vitte el a pálmát

A legális digitális zenei piac 10 évvel ezelőtti beindulása óta 1,13 milliárd zeneszámot és 144 millió albumot töltöttek le Nagy-Britanniában.

Indul az évad a Trafóban: az előadóművészetek új dimenziói

Az egyik tematikus sorozat olyan előadásokat ölel fel, amelyek a megváltozott világra, a digitális tartalmakra, a technológiai újításokra reagálnak.

Eladási rekordokat döntött a volt francia first lady botránykönyve

A megjelenést követő első négy napban 145 ezer példány (13 ezer digitális és 131 ezer nyomtatott változat) kelt el Francois Hollande francia elnök volt élettársa, az egykori first lady, Valérie Trierweiler könyvéből, ezzel megdöntötte az idei év eladási rekordjait.

Nem vették észre, hogy művészetről van szó

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Csak részben sikerült megmenteni a dél-olaszországi Sapri kultúrházának egyik alkotását, amelyet az épület üvegfalára festettek fel, és az ablaktisztítók nem vették észre, hogy művészetről van szó.

Évadnyitó utcabál a József Attila Színházban

Szombat délután a teátrum előtti téren köszönti az új szezont a társulat, zenével, közös tánccal, irodalmi esttel, versenyekkel várják a közönséget.

Nagycsaládosok fesztiválja a Vasúttörténeti Parkban

Zenés, táncos és színházi produkciók is szórakoztatják a családokat vasárnap a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szervezésében a budapesti Vasúttörténeti Parkban.

Elhunyt a 104 éves szoprán

Elhunyt 104 éves korában Magda Olivero világhírű olasz szoprán.

Utcai performansszal vette kezdetét az Európai Hidak fesztivál

A Bridging Europe - Európai Hidak fesztiválnak ugyanez a missziója: falakat bontani és hidakat építeni a művészet segítségével.

Kevesebb kiállító lesz a Frankfurti Könyvvásáron

A visszaesés a koncentráció eredménye, a folyamat jelentőségét mutatja, hogy már a legnagyobb kiadókat is elérte.

Elhunyt Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező

freedigitalphotos.net/adamr

Hosszan tartó, súlyos betegség után 78 éves korában elhunyt Kézdi-Kovács Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, aki a Magyar Filmunió alapítója és 19 évig az Eurimages magyar képviselője volt.

Különleges bélyeg jelent meg a piacon

Magyar veterán motorkerékpárok elnevezéssel alkalmi bélyegkisívet bocsátott forgalomba kedden a Magyar Posta.

A Simpson család Kínába megy

Fotó: FB/The Simpsons

Először mutatják be a Simpson család című amerikai animációs tévésorozatot Kínában annak ellenére, hogy az országban nemrég radikálisan csökkentették a videomegosztó portálokon bemutatható külföldi műsorok arányát.

Parádé, parádé, Nyelvparádé a Millenárison!

Ismét megrendezik a Nyelvparádé kiállítást péntektől vasárnapig a fővárosban, a Millenárison. Minden, amit tudni akartál a nyelvtanulásról, de nem tudtad, kitől kérdezd meg!

Szeptemberi programok az Európa Pontban

Start-upok, innováció, Réz András, plakátkiállítás, Shakespeare - mindez remek koncerttel és kiállításokkal: az Európa Pont szeptemberi programjainak alapját a Kutatók éjszakája, a Nyelvek Európai Napja és Shakespeare születésének 450. évfordulója adja.

Ismét lesz Moszkva tér Budapesten!

Fotó: Müszi

A MÜSZI, a Blaha Lujza téren működő Művelődési Szint csapata úgy döntött, hogy a belső tereit olyan budapesti közterületekről nevezi el, amelyeket az utóbbi években megszüntettek, mégis hiányoznak nekünk.

Nagy Alfréd vehette át az idei Kaszás Attila-díjat

Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház társulatának tagja vehette át idén a Kaszás Attila-díjat.

Mozart-szonáta kézirattöredéke az OSZK-ban!

Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékét fedezte fel nemrég az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében a Zeneműtár vezetője.

Nagy rajzolással is készül az őszre a keszthelyi Balatoni Múzeum

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A Főtérre tervezett nagy rajzolási akcióval, kerékpáros múltfeltárással és múzeumi titkok megismertetésével is készül az őszre a keszthelyi Balatoni Múzeum.

Elvist és Marlon Brandót ábrázoló Warhol-műveket árvereznek el

Elvis Presleyt és Marlon Brandót ábrázoló jelentős Warhol-műveket árverez el óvatos becslések szerint is hozzávetőleg 140 millió dollárért a Christie's aukciósház november 12-én New Yorkban.

Öt bemutatót tervez a Centrál Színház

freedigitalphotos.net/worradmu

Megtartotta évadnyitóját a Centrál Színház, amely egy nagyszínpadi és négy kisszínpadi bemutatót tervez a 2014/2015-ös szezonban.

Vágtázó Halottkémek a Dürer Kertben

VHK Fesztivált tartanak szeptember 12-én pénteken a fővárosi Dürer Kertben. A jövőre 40 éves Vágtázó Halottkémek mellett fellép többek között az Isten Háta Mögött, a Kretens és a Képzelt Város is.

Csütörtökön jön Dany Boon új filmje, a Szuper-Hipochonder

freedigitalphotos.net/worradmu

Dany Boon, aki a világszerte több mint 20 millió nézőt vonzó Isten hozott az Isten háta mögött című francia vígjáték (2008) rendezőjeként és főszereplőjeként vált ismertté, új filmjében is önéletrajzi témát választott témájául: a Szuper - Hipochonder főhősét önmagáról mintázta és ő maga alakítja a neurotikus Romaint.

Bejelentették a Prima Primissima díj idei jelöltjeit

Minden eddiginél több, mintegy 900 jelölt közül választották ki idén a Prima Primissima díj jelöltjeit, azaz a Prima díjasokat.

Sophia Loren önéletrajzzal ünnepli 80. születésnapját

Fotó: FB/Sophia Loren

Tegnap, ma, holnap címmel írt magáról könyvet a szeptember 20-án nyolcvanéves Sophia Loren olasz filmszínésznő, számos titkot felfedve saját életéről és az olasz-amerikai filmtörténetről.

Jótékonyság és sztárparádé Firenzében Andrea Bocellivel

Nemzetközi sztárokat hívott Firenzébe Andrea Bocelli olasz tenor a Palazzo Vecchióban vasárnap este tartott jótékonysági koncertre.

Érdi képzőművészek alkotásai Párizsban

freedigitalphotos.net/Vichaya Kiatying-Angsulee

Csütörtökön nyílik meg Párizsban Kéri Mihály, Fritz Rautner és Karsch Manfred érdi festőművészek tárlata a Toko Galériában.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.