A dzsungel könyve musicalt mutatja be a kolozsvári magyar színház

freedigitalphotos.net/adamr

A vajdasági Puskás Zoltán rendezésében mutatja be Dés László, Geszti Péter és Békés Pál A dzsungel könyve című musicaljét a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Fiatal képzőművészeket és zeneszerzőket hoz össze a Hermina Galéria első kiállítása

Fiatal kortárs képzőművészeket és zeneszerzőket hoz össze az újonnan alapított zuglói Hermina Galéria első kiállítása.

Gyermeknap - Megnyílnak a tűzoltólaktanyák

A nemzetközi gyermeknap alkalmából vasárnap országszerte megnyitja a tűzoltólaktanyákat a kicsik és szüleik előtt a katasztrófavédelem.

Székely ereklye- és emlékmúzeumot hoznak létre Agyagfalván

A kiállítás anyaga megvan, ahhoz hozzájárul a Székely Nemzeti Múzeum, a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a marosvásárhelyi múzeum is.

hirdetés

Látássérülteknek készült térplasztika Csíksomlyóról

Egy most felavatott térplasztika segítségével a vakok is részletesen megismerhetik a csíksomlyói kegyhelyet.

Világsikerek a Thália Színház következő évadában

Stephen Sondheim Félúton a Fórum felé című zenés komédiáját mutatja be június elején a budapesti Thália Színház, amely a jövő évadban négy saját bemutatót tervez: az Alul semmi, a Rövid a póráz, az Amerikai bölény és A nagy kézrablás című darabot tűzi műsorra.

Kunhalmokat és földvárakat állítottak helyre a Kiskunságban

Látogathatók azok a kunhalmok és földvárak, amelyeket az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának (KEOP) támogatásával, több mint 200 millió forintos költséggel állítottak helyre a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága területén.

Megjelent horvátul Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéje

A Zágrábi Egyetem Hungarológiai Tanszékének hallgatói lefordították Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét horvát nyelvre és elkészült a 19. század magyar irodalma című szöveggyűjtemény is. Az egyetem gondozásában megjelent két kötetet kedden mutatják be a Zágrábi Magyar Kulturális Intézetben.

Hangmérnöki díjat is kapott a Saul fia

MTI Kallos Bea

Zányi Tamás érdemelte ki a legjobb hangmérnöki munkáért járó Vulcain elnevezésű technikai díjat a francia filmmustrán.

Szeptemberben jelenik meg A magyar helyesírás szabályai új kiadása

A legújabb, tizenkettedik kiadás összeállításáról 2003 novemberében döntöttek.

Boggie: Nemcsak én hittem a dalban

Facebook Boggie

"Az Eurovíziós Dalfesztivál mezőnyének talán legösszetartóbb csapata volt a miénk Bécsben, nemcsak én hittem a dalban, hanem a többiek is, akik velem voltak."

Magyarország volt a díszvendég egy franciaországi borversenyen

A Pannon Tokaj pincészet 2010-es ötputtonyos tokaji aszúja és a villányi Bock pincészet Libra Cuvée 2011-es vörösbora nyerte el a borászati szakújságírók nemzetközi szövetségének (FIJEV) különdíját a Citadelles du Vin bordeaux-i bor- és pálinkaversenyen, amelynek idén Magyarország volt a díszvendége.

Ezrek látogattak Tamási Áron író erdélyi szülőfalujába

freedigitalphotos.net/adamr

Tamási Áron-emlékév veszi kezdetét, ugyanis majdnem fél évszázada, 1966. május 26-án hunyt el az erdélyi író.

Horányi Péter képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás

A Dániából több évtized után hazatelepült Horányi Péter képzőművész első magyarországi kiállítása nyílik kedden Digital Art címmel a budapesti Hereditas Galériában.

Erdélybe utazik a Budapest Bábszínház

Bábszínház

Erdélybe utazik a Budapest Bábszínház: a Tíz emelet boldogság című előadást szerdán és csütörtökön két városban, három alkalommal játssza a társulat.

Szétszórt csillagok - Kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Szétszórt csillagok - Muráti, Szeleczky, Páger címmel nyílik kiállítás pénteken a Bajor Gizi Színészmúzeumban; a tárlat többek között Muráti Lili, Szeleczky Zita és Páger Antal színművész alakját idézi fel.

Jubileumi sztepptánc-fesztivált rendeznek a Budapest Bábszínházban

Bábszínház

Országos Sztepptánc Fesztivált rendeznek a Budapest Bábszínházban szombaton. Az immár tizedik alkalommal megrendezett találkozón 20-22 produkció, mintegy 100 táncos vesz részt, köztük Belgiumból és Finnországból is érkezik egy-egy vendégszólista.

Nem tódult a közönség George Clooney Holnapolisz című sci-fijére

A Brad Bird rendezésében, George Clooneyval a főszerepben forgatott Holnapolisz című sci-fi meglepően gyengén kezdte észak-amerikai forgalmazását a hosszú hétvégén.

Elhunyt Marcus Belgrave neves dzsessztrombitás

freedigitalphotos.net/adamr

Elhunyt vasárnap Marcus Belgrave dzsessztrombitás, akire sokan a detroiti dzsesszközösség patriarchájaként tekintettek.

Mundruczó szerint A Fehér isten nemzetközi érvényű film lett

"Mi radikálisabban tudjuk bemutatni a problémákat, hiszen egy kis országban mindig az eszenciát, a mögöttest keressük, a modellszerűt, ami univerzálissá tud emelni egy történetet."

Mindenki vigye magával a törölközőjét!

Forrás: Wikipedia

Május 25-e a nemzetközi Towel Day, ezért senki ne induljon útnak törölköző nélkül.

38 éve egy messzi-messzi galaxisban...

1977. május 25-én mutatták be a mozikban a sci-fi klasszikus első részét.

Nemes Jeles László: megrázó érzés a semmiből a filmes világ közepébe kerülni

Shutterstock fotó - Kohlhuber Media Art

Filmje készítésekor egyáltalán nem díjakban gondolkodott, elsősorban az érdekelte, hogy az alkotás mennyire tud a kortársaihoz szólni.

Sophie Marceau: Soha nem láttam még olyan filmet, mint a Saul fia

"A holokauszt témáját már nagyon sokszor feldolgozták, de ebben a filmben nagyon különleges módon nyúltak hozzá."

Fesztivállal tiszteleg Kaposvár Rippl-Rónai emléke előtt május utolsó hétvégéjén

freedigitalphotos.net/adamr

Minden eddiginél gazdagabb, színesebb programmal készül, négynapos fesztivállal tiszteleg Kaposvár a világhírű kaposvári festőművész, Rippl-Rónai József (1861-1927) emléke előtt május utolsó hétvégéjén.

Nagy-Szín-Pad!: az Ocho Macho, a The Biebers és a Kelemen Kabátban jutott a döntőbe

A tehetségmutató győztese Robbie Williams előtt lép fel a nagyszínpadon a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján, John Newman, Fatboy Slim és Ákos előtt a VOLT-on, és nagyszínpadon játszik a Strand - Nagyon Zene Fesztiválon.

A Wellhello a Budapest Parkban ad koncertet pénteken

freedigitalphotos.net/adamr

Napjaink egyik legnépszerűbb hazai popzenekara, a villámkarriert befutott Wellhello ad koncertet pénteken a Budapest Parkban. Fluor és Diaz duójának Rakpart című száma az utóbbi egy év legnagyobb slágere.

Lengyel írók is részt vesznek az idei Margó Irodalmi Fesztiválon

A kortárs magyar irodalom nagyjai mellett a lengyel tényirodalom három képviselőjét, Katarzyna Brejwót, Grzegorz Szymanikot és Lidia Ostalowskát is vendégül látja az idei Margó Irodalmi Fesztivál, amely június 3. és 7. között várja az érdeklődőket Budapesten.

Múzeum, másfél szobában

magyarulbabelben.net

Múzeum lett Joszif Brodszkij másfél szobás szentpétervári lakásából, amelyet az emigrációba kényszerült Nobel-díjas orosz költő, esszéíró születésének 75. évfordulójára nyitottak meg vasárnap. Egyelőre csak egyetlen napra, hogy aztán folytathassák a felújítást.

Jacques Audiard filmje kapta az Arany Pálmát, Nemes Jeles László műve a Nagydíjat

Jacques Audiard francia rendezőnek a párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Srí Lanka-i tamil menekültekről szóló alkotása, a Dheepan kapta a legjobb filmnek járó Arany Pálmát a 68. cannes-i filmfesztiválon vasárnap este. Nemes Jeles László első nagyjátékfilmjét, az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó Saul fiát a zsűri Nagydíjával tüntették

Koreai-magyar fotókiállítás a kArton Galériában

freedigitalphotos.net/marcolm

Kim Jinseok és Szatmári Gergely fotóművész alkotásain keresztül mutatja be Szöult és Budapestet a Két város meséje című kiállítás, amely péntektől látogatható a budapesti kArton Galériában.

Cannes: Nemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a zsűri Nagydíját!!!

Nemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a zsűri Nagydíját a 68. cannes-i filmfesztiválon vasárnap este. Jacques Audiard filmje nyerte az Arany Pálmát.

Az egyház és a társadalom megújulását szorgalmazta Ferenc pápa

vatikan.eu

Az egyház és a társadalom megújulását szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi szentmisén, amely a Szentlélek eljövetelét ünnepelte.

Erdő Péter: nem kilátástalanul sötét a történelem

Minden baljós esemény ellenére nem kilátástalanul sötét a történelem - jelentette ki Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a pünkösdvasárnapi szentmisén, az esztergomi bazilikában.

Boggie alig várja, hogy újra nagy közönség előtt énekelhessen

Vár Enikő

Csemer Boglárka Boggie számára hatalmas élmény volt a dalfesztivál és alig várja, hogy újra nagy közönség előtt énekelhessen.

Csíksomlyó-videó: ilyen, amikor százezrek éneklik a magyar himnuszt

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesültek a zarándokok.

Cannes: hat film, köztük a Saul fia is esélyes az Arany Pálmára

Shutterstock fotó - Kohlhuber Media Art

A rendőrség által szigorúan védett, titkos helyen található, hollywoodi stílusú villában ül össze vasárnap délelőtt a 68. cannes-i filmfesztivál zsűrije, hogy döntsön a hét díjról, amelyet este osztanak ki a hivatalos versenyprogramban bemutatott 19 film között.

A Saul fia elnyert egy rangos francia díjat is

Shutterstock fotó - LiliGraphie

Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia elnyerte szombaton a francia Francois Chalais-díjat is a 68. cannes-i filmfesztiválon, ahol előzőleg megkapta a nemzetközi kritikusok díját.

Jirí Kylián táncművész-koreográfus kapta az idei Seregi-díjat

Jirí Kyliánnak, a világ táncművészete egyik legnagyobb hatású alkotójának ítélték idén a Seregi-díjat. A cseh táncművész személyesen nem tudott jelen lenni az Erkel Színházban szombat este megrendezett díjátadón, de üzenetében köszönetet mondott az elismerésért.

Cigány filmfesztivál az Örökmozgóban

freedigitalphotos.net/worradmu

A filmvetítések mellett koncert, kiállítás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket a Nemzetközi Cigány Filmfesztiválon május 29. és 31. között a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban.

Koncertekkel színesített piknik és gyereknap Pécsen

Csemer Boglárka, az Eurovíziós Dalfesztivál döntőse, a Csík Zenekar és a Takáts Eszter Beat Band is fellép mások mellett a hónap utolsó hétvégéjén zajló Zsolnay Pikniken és a Pécsi Gyereknapon a baranyai megyeszékhelyen.

Eurovíziós Dalfesztivál: Svédország nyert, Csemer Boglárka Boggie a 20.

Fotó: ORF

Szombaton este tartották az osztrák fővárosban a 60. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét, amelyben 27 ország előadója lépett színpadra, köztük a magyar Csemer Boglárka Boggie Wars For Nothing című dalával.

Budapest Folk Fest hat helyszínen, öt napon át

freedigitalphotos.net/pixomar

Hat helyszínen, a Fonó Budai Zeneházban, az A38 hajón, a Kobuci kertben, a Hagyományok Házában, a Nagytétényi kastélyban és a Budatétényi Rozáriumban rendezik meg idén a Budapest Folk Festet június 10-től 14-ig.

A Saul fia kapta a nemzetközi kritikusok díját Cannes-ban

Wikipédia/Nikita-commonswiki

Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 68. cannes-i filmfesztiválon.

A hithez, nemzethez, anyanyelvhez való ragaszkodásra buzdított a gyulafehérvári érsek

Az őseik hitéhez, a nemzetükhöz és az anyanyelvükhöz való hűségre buzdította a csíksomlyói búcsúba érkezett hívek százezreit a pünkösdszombati szentmisén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

Százezrek gyűltek össze a csíksomlyói nyeregben

MTI/Koszticsák Szilárd

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesülnek a zarándokok.

Negyvenegy produkciót mutattak be a szolnoki táncművészeti fesztiválon

freedigitalphotos/tuelekza

Az ország kilenc alap- és középfokú művészeti iskolájából érkezett több mint 250 növendék lépett fel az ötödik alkalommal megrendezett Szolnoki Táncművészeti Fesztivál és Koreográfus Versenyen az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban pénteken.

Elindult a székesfehérvári hadisírok felújítását célzó adománygyűjtés

A gyűjtés a hadiözvegyek és hadiárvák támogatását, valamint fehérvári katonai emlékhelyek felújítását célozza.

Rob Birch (Stereo MC's): mindig fejlesztjük a hangzást

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Kilencedik alkalommal ad koncertet Magyarországon a Stereo MC's, a hiphop/elektronikus tánczene történetének egyik kiemelkedő brit csapata.

Országjáró túrára indul a Természettudományi Múzeum

Tízállomásos országjáró túrára indul szombaton a Magyar Természettudományi Múzeum, hogy A kaland házhoz jön című projekt keretében a különböző települések lakóival jobban megismertesse környezetük természeti kincseit.

Amatőr színházi találkozót rendeznek Komlón

freedigitalphotos.net/worradmu

Tizenkét társulat meghívásával és számos kísérőprogrammal amatőr színházi találkozót rendeznek június 12. és 14. között Komlón.

Turisztikai "élménycsomagot" kínálnak a vendégeknek

freedigitalphotos.net/stockimages

Komplex turisztikai "élménycsomaggal" várja vendégeit a Margitszigetre a június 12-én kezdődő Budapesti Nyári Fesztivál, amely csaknem 150 programot kínál három hónapon keresztül.

Impresszionista és expresszionista mesterművekből nyílt kiállítás Berlinben

Az Alte Nationalgalerie ImEx című tárlata 160 alkotás révén mutatja be a klasszikus modern festészet két meghatározó irányzatának kapcsolódási pontjait és eltéréseit.

Cannes - Francia világsztárok az utolsó versenyfilmekben

freedigitalphotos/Carlos Porto

Gérard Depardieu, Isabelle Huppert és Marion Cotillard alakítják a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában bemutatásra kerülő utolsó alkotások főszerepeit.

Audiovizuális előadás készült Jake Smiles 1 trip című regényéből

E művel 2001-ben az álnéven publikáló alkotó megnyerte az origo.hu és a Magvető Könyvkiadó regénypályázatát.

Cannes-ban debütál A kis herceg első animációs változata

A világ egyik legkedveltebb meséjéből, A kis hercegből Mark Osborne, az Oscar-díjra jelölt Kung Fu Panda amerikai rendezője készítette el az első animációs változatot, amelyet pénteken mutatnak be a 68. cannes-i fesztiválon, versenyen kívül.

Boggie a huszonkettedik helyen lép fel a döntőben

Fotó: ORF

Csemer Boglárka Boggie huszonkettedikként adja elő Wars For Nothing című dalát a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál szombati 27-es döntőjében.

Csíksomlyói búcsú: pápai áldásban részesülnek a zarándokok

Teljes búcsúval járó, vagyis az ideigtartó büntetéstől, a "tisztítótűztől" megszabadító pápai áldásban is részesülnek az idei csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az - ebből az alkalomból meghirdetett - jubileumi Mária-évben kerül sor.

Meghalt Kristóffy Imre, a cirkuszi karmester

Hosszú betegség után, életének 104. évében elhunyt Kristóffy Imre szalon- és tánczenész, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) egykori karmestere.

Eurovíziós Dalfesztivál: kialakult a döntő mezőnye

Kialakult a 27-es döntő mezőnye a bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután a csütörtöki második elődöntőből újabb tíz előadó jutott a szombati fináléba. Utóbbiba a magyar Csemer Boglárka Boggie már kedden bekerült.

A francia külvárosi erőszak Audiard legújabb filmjében

Shutterstock fotó - LiliGraphie

A párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Sri Lanka-i tamil menekültekről szól a francia Jacques Audiard Dheepan című filmje, amelyet csütörtökön mutattak be a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Újra Budapesten lép fel Juan Diego Flórez perui tenor

Újra Budapesten lép fel Juan Diego Flórez. A világhírű perui tenor június 2-án áriaestet ad a Magyar Állami Operaházban.

Új igazgató a berlini és bécsi magyar intézet élén

freedigitalphotos.net/Belvedere

A Bécsi Collegium Hungaricum vezetésére Molnár Mária művészettörténész, szakíró kapott megbízást május 15-től, míg a Collegium Hungaricum Berlint Kopek Gábor fotográfus-médiaművész, egyetemi tanár irányíthatja június 1-jei kinevezésével.

Katari milliárdos vehette meg a világrekorder Picassót

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az algíri nők - O változat című Picasso-festmény 179,365 millió dollárért (csaknem 50 milliárd forintért) kelt el a Christie'snél május 11-i New Yorkban.

Gaspar Noé ismét megbotránkoztatta a Cannes-t

Óriási érdeklődés mellett mutatták be csütörtökre virradó éjjel Gaspar Noé argentin rendező 3D-ben készült Love című filmjét a 68. cannes-i fesztiválon. Jóllehet a pornográf szerelmes filmet megtapsolták a vetítés végén, az első kritikák iróniával kezelik "az idei fesztivál leggyengébb" alkotásának szexjeleneteit.

Szombaton rajtol a Nemzeti Bor Maraton

freedigitalphotos.net/adamr

Hajósról rajtol szombaton a megszakítás nélkül, 11 napon át tartó, Magyarország mind a 22 borvidékének 103 települését érintő Nemzeti Bor Maraton, amelynek célja, hogy felállítsa a leghosszabb maratonváltó világrekordját.

Síri csend és vastaps Cannes-ban: a kreatív munka végeredménye

A Saul fiát rendező Nemes Jeles Lászlónak szigorú, komoly elképzelése volt a filmről, ami alapjaiban nem változott meg az előkészítő munka során, de nyitott volt a produkció többi alkotóinak és szereplőinek kreatív ötleteire, és ezekből néhány be is került a filmbe.

Meghalt a Grammy díjas zeneszerző

freedigitalphotos/dan

Elhunyt Bob Belden háromszoros Grammy-díjas dzsessz-szaxofonos, zeneszerző és producer, aki Miles Davis zenéjének egyik legnevesebb szakértője volt.

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Elindult négynapos útjára a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba. A pünkösdi szentmisét szombaton Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutatja be.

Megtalálták Adolf Hitler lovait

freedigitalphotos/adamr

Előkerültek szerdán egy németországi házkutatáson a bronzból készült életnagyságú lószobrok, amelyek egykor Adolf Hitler berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről, és a razzia során rábukkantak a náci vezér egyik kedvenc képzőművészének egy több emelet magasságú domborművére is.

A Genesis együttesről szóló dokumentumfilm csütörtöktől a mozikban

You Tube screenshot

A másfél órás mű végigvezeti a nézőt a zenekar teljes pályafutásán a hatvanas évektől, a kezdeti útkereséstől kezdve a teátrális progresszív rockkorszakon keresztül a popsztárságig.

Június 4-én vesznek végső búcsút Halmos Vilmostól

Június 4-én vesznek végső búcsút Halmos Vilmostól, a Benkó Dixieland Band zongoristájától a budapesti Farkasréti temetőben.

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban

freedigitalphotos.net/stockimages

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban szerdán, a művészek így tiltakoznak a kulturális területet, így az élőzenei koncerteket érintő 21 százalékos áfakulcs ellen.

Déltől látható a Munkácsy-trilógia Debrecenben

A trilógia a múlt héten vált teljessé: május 12-én érkezett meg Debrecenbe a Krisztus Pilátus előtt című alkotás, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében a magyar állam vásárolt meg a kanadai Hamilton Galériától.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.