Mégis lesz VAS- FILM Fesztivál!

A vetítések szombaton és vasárnap egész nap zajlanak, a díjátadót pedig vasárnap este tartják Táplánszentkereszten a Jókai Mór Művelődési Házban.

Frank Witzel kapta az idei Német Könyvdíjat

A Vörös Hadsereg Frakció kiagyalása egy mániás-depressziós tinédzser által 1969 nyarán.

Újraálmodhatják a buja sellőket is a szegedi Reök-palotában

Változatos képzőművészeti és színházi programok várják a következő hetekben az érdeklődőket a szegedi Reök-palotában.

Ladánybene 27: harmincéves születésnapi koncert az Akvárium Klubban

Jubileumi éve betetőzéseként a Ladánybene 27 (LB27) nagykoncertet tart október 23-án az Akvárium Klubban. A 30. születésnapját idén ünneplő csapat, a legelső magyar reggae zenekar korábbi tagjait is elhívta az estre.

hirdetés

Egy Auschwitz-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje érkezik a Vígszínházba

A Tünet Együttes a Vígszínház Házi Színpadán: Fahidi Éva és Cuhorka Emese vallomásos duettjének bemutatóját kedden és szerdán nézhetik meg az érdeklődők.

A magyar határon lévő migránsokról készült felvétel lett az év sajtófotója Csehországban

A felvételt, amely egy sorozat része, Jan Zátorsky, a Mladá Fronta Dnes című lap fényképésze készítette szeptemberben a Röszke-Horgos határátkelőn.

Művészeti performansszal zárul a Kő kövön című tárlat a Néprajzi Múzeumban

Ingyenes programokkal, tárlatvezetéssel, emlékműsorral és művészeti performansszal zárul vasárnap a Kő kövön - Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeumban.

Egyetemistáknak tartanak színházi nyílt napot Szegeden

A Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba is bepillanthatnak azok, akik szerdán ellátogatnak a kulturális intézménynek a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) közösen szervezett nyílt napjára.

A kis herceg című film 6 éven aluliak számára nem ajánlott lett

Egy kislány varázslatos utazásra indul saját képzeletében és a KIS HERCEG világában, és rátalál saját gyerekkorára. Itt tanulja meg végül, hogy a világon a legfontosabbak az emberi kapcsolatok, és hogy ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

Szalay Annamáriáról neveztek el díjat a zalaegerszegi Göcsej Filmszemlén

NMHH

A zalai filmfesztivált kezdetektől támogatta az NMHH zalaegerszegi születésű egykori elnöke, Szalay Annamária. A szervezők úgy gondolták, valamilyen formában szeretnének megemlékezni erről a gesztusról.

Dustin Hoffmann lesz a fő-Medici

Nyolcrészes tévésorozatban vállalt szerepet Dustin Hoffman: a bankár Giovanni de' Medicit alakítja a 14. századi nagyhatalmú firenzei Medici családról szóló produkcióban, amelyet először az olasz RAI televízió mutat be.

Elhunyt Badal János operatőr

Életének 88. évében elhunyt Badal János (Jean Badal) magyar származású francia operatőr, a Magyar Operatőrök Társaságának Legenda-díjas, kiemelt tagja.

Elkészült Magyarország legteljesebb címeradatbázisa

Az ország 19 megyéjének és 3046 településének címere mellett - szöveges magyarázattal kiegészítve - a történelmi Magyarország valamennyi királyi, állami és vármegyei jelképét is bemutatja.

A Mancs című film nyerte a chemnitzi gyermekfilmfesztivál fődíját

screenshot

A Pejó Róbert rendezte Mancs című magyar családi filmnek ítélték oda a chemnitzi "Kölyökfesztivál" Európai Gyermekfilm-díját.

Pán Péter ezúttal nem varázsolta el a nézőket

Pán Péter kalandjainak legújabb feldolgozása nem hozta lázba az észak-amerikai mozinézőket, a brit-amerikai-ausztrál koprodukcióban készült Pan című film csupán 15,5 millió dollárt hozott bemutatása hétvégéjén a Warner Bros. filmstúdiónak.

Totth Benedeké lett az első Margó-díj

A pályázatra 47 könyvet neveztek a szerzők és kiadók, ez a lista a Könyvesblog előzsűrizésével tízre szűkült.

Nagy-Britanniában is bemutatkozott a Saul fia

Idén 12 művet tekinthet meg a közönség a Londoni Filmfesztivál versenyszekciójában. A kategóriába meghívott filmek eredményhirdetése október 17-én lesz.

Már csak ezért a kiállításért is érdemes elugrani Barcelonába!

Van Gogh-tól Matisse-ig - szenzációs képzőművészeti tárlattal nyitott új kiállítóhelyet Barcelonában a madridi Fundación Mapfre.

Beethoven VII. és VIII. szimfóniájával érkeznek a Bécsi Filharmonikusok

A svéd dirigens abban is különleges, hogy egyike a legidősebb koncertező karmestereknek: a koncert idejére már betölti 88. életévét.

Varró Zoltán dizájner: még sokat kell fejlődnie a magyar hoteldizájnnak

Facebook Építészfórum

Azért, hogy megfeleljen a különlegességre és egyediségre törekvő nemzetközi trendeknek és versenyképessé váljon a külföldi piacon is.

Az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgálja az idei Budapest Transzfer

Az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgálja a Petőfi Irodalom Múzeum (PIM) által szervezett nyolcadik Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál, amelyet október 15. és 18. között tartanak a fővárosban

Spiró Györgyé a legjobb új magyar dráma díja

freedigitalphotos/iamnee

Hétfőn adják át Spiró Györgynek az évad legjobb magyar drámájáért odaítélt díjat Helló, dr. Mengele! című darabjáért a Rózsavölgyi Szalonban.

Szalay László-emlékkoncertet rendeznek a MOM Kulturális Központban

A "Nótakirály" születésének 100. évfordulója alkalmából emlékkoncertet tartanak október 18-án a MOM Kulturális Központban.

Jancsó Lívia-interjúból készült előadást mutat be a PanoDráma társulat

freedigitalphotos/Simon Howden

Csalog Zsolt Keserű boldogság című, Jancsó Líviával készült interjúját mutatja be dokumentumszínházi formában, októberben három alkalommal a PanoDráma független társulat a Katona Sufniban.

Országos Kékkör - Száz éve nem látott fejlesztések valósulhattak meg

Az Országos Kékkör egységesíti a három Kéktúrát, ezzel egy Európában egyedülálló, egységes kékjelzésű, 2550 kilométeres turistaút jött létre, amely körbejárhatóvá teszi az országot.

Arvo Pärt művei három koncerten a Tallinni Kamarazenekar előadásában

freedigitalphotos.net/stockimages

Korunk egyik legnépszerűbb élő zeneszerzője, az észt Arvo Pärt életművéből kaphat keresztmetszetet a magyar közönség jövő héten három koncert erejéig. A mester műveit avatott zenészek, a Tallinni Kamarazenekar és az Észt Filharmónia Kórusa hozza el a magyar fővárosba a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Bábművészet a kortárs diskurzusban címmel konferenciát rendez az OSZMI

Bábművészet a kortárs diskurzusban címmel interdiszciplináris konferenciát szervez az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) október 16-án, pénteken a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

A hónap végéig várják a jelöléseket a Bessenyei-díjra

freedigitalphotos.net/Master isolated images

Az 500 ezer forintos pénzjutalommal járó elismeréssel Hódmezővásárhely közgyűlése minden évben egy személyt és egy csoportot tüntet ki, az ország és a magyar nemzet művészeti életében nyújtott példamutató tevékenységéért

Eurosonic: a Middlemist Red is fellép a groningeni fesztiválon

A fiatal neo-pszichedelikus rockzenekar, a Middlemist Red is fellép Magyarország képviseletében jövő januárban a Eurosonic Noorderslag fesztiválon a hollandiai Groningenben.

Kalandpark lesz a várkastélyból

Facebook

Történelmi kulturális kalandparkká kívánja alakítani új tulajdonosa a Kolozsvártól 16 kilométerre fekvő gyalui (Gilau) várkastélyt és a hozzá tartozó kastélykertet.

Megnyílt Csikós Attila díszlettervező kiállítása a Vigadóban

Álomvilág címmel megnyílt Csikós Attila díszlettervező életmű-kiállítása pénteken a Pesti Vigadóban, ahol az alkotó tervei mellett operák előadásainak díszletelemei is láthatók.

Art moments fesztivál és táncszínházi előadások a Várkert Bazárban

Facebook

Az ország egyik legsokoldalúbb kortárs vizuális művészeti fesztiváljának számító Art Moments rendezvényeinek, valamint a Nemzeti Táncszínház produkcióinak ad otthont október második felében a Várkert Bazár.

Nemeskürty István halála - Jankovics Marcell: "nagyon örülök, hogy a kortársa lehettem"

"Számomra tényleg tanár úr volt és mintakép, olyannyira, hogy szerettem volna, ha utódja lehetnék ebben-abban. Jóban voltunk, ő is kedvelt engem, és volt néhány olyan pozíció, amelybe lemondása után engem javasolt"

Caramel jubileumi nagykoncertet tart a Sportarénában

freedigital/panuruangjan

Pályafutása tizedik évfordulóján jubileumi nagykoncertet tart Caramel (Molnár Ferenc) december 20-án a Papp László Budapest Sportarénában.

Ghymes nagykarácsony december 26-án az Arénában

Nagykarácsony címmel tart koncertet a népszerű Ghymes együttes december 26-án a Papp László Budapest Sportarénában. Az esten fellép Hobo (Földes László), Trokán Anna, két gyerekkórus, valamint artisták is.

75 éves lenne John Lennon - a Central Parkban emlékeztek rá

Wikipedia/Avindraa

Az egykori Beatles-tagot 1980-ban lőtték le manhattani lakásának épülete előtt, nem messze a Central Parktól.

Nemeskürty Istvánt az Emmi és az MMA is saját halottjának tekinti

Egyaránt saját halottjának tekinti az életének 91. évében, csütörtökön elhunyt, Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas Nemeskürty István irodalomtörténészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

Leukémiás gyerekekről szóló dokumentumfilmet rendez Penélope Cruz

freedigitalphotos/Mister GC

Az Oscar-díjas színésznő abban bízik, hogy alkotása révén nagyobb támogatást kaphatnak a betegség gyógyítására irányuló kutatások.

Budapesten zúz az Apocalyptica finn csellómetál zenekar

A banda, amely vasárnap a Barba Negra Music Clubban játszik, egész eddigi életművén átívelő programmal készül.

A Saul fia a magyar Oscar-jelölt

freedigitalphotos/dan

Nyolcvanegy filmet neveztek idén a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjra az elismerésről döntő amerikai filmakadémia tájékoztatása szerint. Magyarországot a Saul fia című film képviseli.

Elhunyt Nemeskürty István író, irodalomtörténész

Munkásságát számos kitüntetéssel, köztük Kossuth-nagydíjjal és Széchenyi-díjjal ismerték el.

Gyermekrajz-kiállítás nyílt a Földalatti Vasúti Múzeumban

MTI Máthé Zoltán

A tárlaton a 100 éves a budapesti autóbusz-közlekedés címmel általános iskolás gyermekeknek meghirdetett rajzpályázat legjobbnak ítélt munkáit állították ki.

CAFe Budapest - Az olaszliszkai című darabot mutatja be a Katona

Az évad első nagyszínpadi bemutatóját tartják pénteken a Katona József Színházban: a Borbély Szilárd művéből készült Az olaszliszkai című előadást Máté Gábor rendezésében tűzik műsorra a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként.

Kenny Garrett lesz a Szegedi Jazz Napok sztárvendége

A Jazz Napokat a kortárs dzsessz egyik meghatározó muzsikusa, a világ első számú altszaxofonosa Kenny Garrett zárja.

Luc Besson mégis Franciaországban forgatja következő filmjét

Mégis Franciaországban forgatja következő filmjét Luc Besson, miután a francia kormányzat általánossá teszi a francia filmgyártás számára a harmincszázalékos adókedvezményt.

Brian May és Kerry Ellis jövő márciusban Budapesten lép fel

screenshot

Brian May, a Queen együttes egykori gitárosa Budapesten ad koncertet 2016. március 11-12-én Kerry Ellis brit énekesnővel.

Az egykori Bereg vármegyét bemutató kiállítás nyílik Nyíregyházán

Az egykori Bereg vármegye múltját bemutató kiállítás nyílik pénteken a nyíregyházi Jósa András Múzeumban.

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írónő kapja az irodalmi Nobel-díjat

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegeden

Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegeden, az öt kötetet zarándokok adják át október 14-én az egyházfőnek.

18 városba hirdet felnőtt bérletet az idei évadban a Filharmónia Magyarország

FHM

A Budapesti Fesztiválzenekar hét, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kilenc alkalommal áll színpadra az ország különböző pontjain.

Először látható Európában Warhol Árnyékok című sorozata

A tárlat első fele Warhol munkássága néhány jellemző elemére koncentrál, az ismétlődére, a filmes dimenzióra és arra, hogy a művész életében saját kiállításainak kurátora volt.

Több mint 30 év után újra Edvard Munch-kiállítás nyílik Madridban

freedigital/panuruangjan

Több mint 30 év után újra kiállítás nyílik Madridban Edvard Munch műveiből; a norvég festő és grafikus több mint nyolcvan alkotását keddtől mutatják be a Thyssen-Bornemissza Múzeumban.

Elismerést kap az Európai Filmakadémiától Charlotte Rampling és Christoph Waltz

Legizgalmasabb filmjei közt tartják még számon a 2005-ös Asszonyok paradicsomát Laurent Cantet rendezésében.

Először jelenti be nő az irodalmi Nobel-díj nyertesét

Az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Akadémia új állandó titkáraként az elismerés 1901 óta íródó történetében először fogja bejelenteni nő a díjazott kilétét: Sara Danius csütörtökön 13 órakor áll a világsajtó elé Stockholmban.

Elhunyt Christine Arnothy magyar származású francia írónő

Arnóthy (Kovách) Krisztina 1930. november 20-án Budapesten született, 1948-ban a családjával gyalog menekült Ausztriába.

Feminista drámával kezdődik a Londoni Filmfesztivál

A brit nők szavazati jogának kivívásáról szóló történelmi film sztárjai, Carey Mulligan, Meryl Streep és Helena Bonham Carter is végigvonulnak este a vörös szőnyegen.

Hazai és nemzetközi siker a kis lilikek állományának rendkívüli növekedése

A kis lilik skandináviai egyedei őszi és tavaszi vonulásuk során összesen akár 2-4 hónapot is tölthetnek Magyarországon.

Mintegy 170 filmposztert árvereznek a BÁV első plakátaukcióján

freedigital/panuruangjan

Mintegy 170 magyar és külföldi filmposzter kerül kalapács alá a BÁV első plakátaukcióján, amelynek kiemelkedő darabja Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjének kultikus plakátja lesz.

Goyának szentelt nagyszabású tárlat nyílik a londoni National Gallery-ben

freedigitalphotos.net/sumetho

Francisco Goya portréfestészetének szentelt tárlat nyílik a héten a londoni National Galleryben, amely a szigetország elmúlt fél évszázadának legnagyobb Eugene Delacroix-tárlatával és egy Caravaggio-alkotásokat felvonultató kiállítással is várja jövőre a látogatókat.

Rekordot döntött Kádár Béla egyik képe a Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján

Az eddig ismert legnagyobb Kádár-mű licitje 34 millió forintról indult, majd végül 90 millió forintnál ütötték le.

Anthony Hopkins Sztanyiszlavszkij-díjat kapott

Facebook csoport

A 77 éves, Oscar-díjas brit színész a világ színművészetéhez való hozzájárulásáért kapja a Konsztantyin Sztanyiszlavszkij színházpedagógusról elnevezett díjat.

Nemzetközi szabadalmi hatóság lett a Visegrádi Szabadalmi Intézet

Erről az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete Genfben zajló közgyűléssorozatán, a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) közgyűlésén született döntés.

Elhunyt Lugosi László, a Beatrice egykori gitárosa

you tube screenshot

Meghalt Lugosi László, a Beatrice együttes egykori gitárosa. A zenész, aki a 1978 és 1992 közötti időszakban játszott Nagy Feró zenekarával, 64 éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után kedd hajnalban hunyt el.

Megnyílt az Országház Kőtára

A Kossuth tér északi oldalán helyreállított egykori szellőzőalagútban nyílt meg hétfőn az Országház Kőtára, amely a Parlament felújításakor az épületről lekerült homlokzatdarabokat és a tér történetét mutatja be a látogatóknak.

Még négy Transformers-mozi készül

A rajongókat a Hasbro örvendeztette meg a jó hírrel.

Swatch-gyűjtők, figyelem: kuriózumokat árverez el a Sotheby's Genfben

Sotheby's

A svájci óragyártó korai éveiből származó majdnem ezer Swatch-órát, köztük soha nem értékesített prototípusokat és modelleket árvereznek el a novemberre meghirdetett genfi aukción.

Gaál József kapta az idei Tornyai-plakettet

Gaál József Munkácsy Mihály-díjas festő-, grafikus- és szobrászművész, művészeti író, tanár kapta a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.

A hamburgi filmfesztiválon lesz a Saul fia németországi premiere

A hamburgi filmfesztiválon lesz a Saul fia németországi premierje, a bemutatón Nemes Jeles László személyesen részt vesz.

Vadászati gyűjtemény nyílt Rédén

freedigitalphotos/anankkml

Vadászati és természetrajzi gyűjtemény nyílt pénteken a Komárom-Esztergom megyei Rédén, az Esterházy-család intézőjének 1879-ben épült kúriájában, amelyet korhűen helyreállított az épület tulajdonosa.

Megjelent a magyarországi német utónevek új jegyzéke

Segítségével ezernél is több keresztnévből válogathatnak azok a szülők, akik német nemzetiségi identitásukat a gyermeküknek adott névvel is ki szeretnék fejezni.

Országos Könyvtári Napok: változatos programok Csongrád megyében

freedigitalphotos.net/dan

Több mint százhúsz ingyenes rendezvény, változatos programok várják az érdeklődőket az Országos Könyvtári Napok alkalmából októberben Csongrád megyében.

Az algyői lett Az év tájháza

A zsűri döntése alapján a Csongrád megyei Algyő tájháza nyerte idén Az év tájháza szakmai versenyt.

Megújítva viszi tovább a Radnóti Színházat Kováts Adél

MTI/Szigetváry Zsolt

Fiatal művészek és női alkotók produkciói jelennek meg hangsúlyosabban a Radnóti Színház repertoárján, miután jövő év februárjától Kováts Adél, a társulat vezető művésze veszi át a színház igazgatói posztját.

Gálával ünnepli Törőcsik Mari 80. születésnapját a Nemzeti Színház

Gálával és kiállítással ünnepli Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművész 80. születésnapját november 23-án a Nemzeti Színház, az est megrendezésére Jordán Tamást kérte fel Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.