Borsodban is felkutathatják diákok a "helyi hősöket"

freedigitalphotos.net/taesmileland

Azon települések és városrészek fiataljaira számítanak, akik érdeklődnek lakóhelyük történelme, értékei, valamint aktuális folyamatai iránt, emellett motivációt éreznek a cselekvésre is.

Kultúrharcot robbantott ki az Amerikai mesterlövész

Hős vagy könyörtelen gyilkos volt-e Chris Kyle, Clint Eastwood legújabb filmje, az Amerikai mesterlövész hőse - erről, valamint az iraki invázió jogosságáról bontakozott ki heves vita az amerikai kulturális élet és média politizáló képviselői között.

Magyarország első egyetemi közösségi fotóarchívuma készül

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Fortepan archív fotógyűjteménnyel együttműködve közösségi fotóarchívumot készít, amelyhez 1900 és 1990 közötti fényképeket várnak.

A legjobb rendező díját kapta Oroszországban az Oscarra jelölt Leviatán alkotója

Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviatan című orosz film alkotója kapta a legjobb rendezőnek járó Arany Sas nevű orosz filmes elismerést.

hirdetés

Tarantino elkezdte a Hateful Eight forgatását

A westernek iránt rajongó rendező John Sturges A hét mesterlövészének címével játszott el, amikor a The Hateful Eight címet adta filmjének. Sturges hatvanas évekbeli klasszikus westernje Kuroszava Akira A hét szamuráj című 1954-es alkotása nyomán készült.

A brüsszeli Anima fesztiválon versenyez a Manieggs

Az egész estés filmek kategóriájában versenyez Brüsszelben februárban a Manieggs című magyar animáció, amelyet Magyarországon február 26-án láthat először a közönség.

Hitler beszédeinek kiadása nem bűncselekmény

Adolf Hitler, a náci Németország vezetője beszédeinek kiadása nem bűncselekmény, és ezért a kiadó nem is büntethető - így döntött egy cseh bíróság.

Mintha egy 111 tagú zenekar játszana - Befejeződött a Mátyás-templom orgonájának felújítása

A budavári Nagyboldogasszony templom (Mátyás-templom) orgonája - wikipedia.hu, Dorgan

Befejeződött a budavári Mátyás-templom orgonájának felújítása. Budapest legnagyobb, az ország - a szegedi dómé után - második legnagyobb orgonáját vasárnap hallhatja először a közönség a délelőtti nagymisén és az esti ünnepi hangversenyen.

Csaknem egymilliárd forint támogatás kapnak az önkormányzati múzeumok

Csaknem egymilliárd forint múzeumi célú állami támogatásról döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a pénzt az egykori megyei múzeumi szervezetek önkormányzati fenntartásba került tagintézményei kapják.

Leenane szépe - először szombaton a Centrál Színházban

A színészek magasra tették a lécet, nagy munkát végeztek. "Ha másért nem, ezért a négy csodálatos színészért érdemes megnézni az előadást" - fogalmazott a rendező.

Kolozsvári színészhallgatók vasárnap esti vendégjátéka a Vígszínházban

Marius von Mayenburg drámájában kiüresedett emberi kapcsolatok, felborult értékrendek és kompromisszum-képtelen emberek abszurd világa tárul a néző elé.

A szmog ihletett meg egy kínai filmrendezőt

A filmet a szervezet internetes oldalain teszik hozzáférhetővé és bíznak abban, hogy a közösségi médiában kellő figyelmet kap.

Fél évszázad mozitörténetét mutatja be a római Cinecitta

A nemzetközi filmtörténet olyan alkotásainak titkaiba lehet bepillantani, mint a Cinecittában 1959-ben forgatott Ben Hur.

Eurovíziós Dalfesztivál - Lisa Angell képviseli Franciaországot

A számot Robert Goldman írta, a producer Jean-Claude Camus volt.

Kezdődik a Dal: első elődöntő szombaton

Szombaton rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének első elődöntőjét: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható A Dal című show-ból hatan jutnak be a február 14-i és 21-i középdöntőbe.

Scotty is beleír a Star Trekbe

FB/Simon Pegg

Simon Pegg, a Star Trek-filmsorozat Scottyja is bekapcsolódott a harmadik epizód forgatókönyvének megírásába.

Nem lesz Interjú a Berlinálén - de attól még bemutatják

Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója csütörtökön a német fővárosban találkozott az észak-koreai nagykövettel, és tisztázta Az interjú című amerikai film német bemutatója miatti félreértést.

Ferenc pápa: néha egymást is hallgassuk meg!

vatikan.eu

A modern kommunikáció előnyeiről és hátrányairól írt Ferenc pápa a tömegtájékoztatás 49. világnapjára intézett üzenetében, amelyet a Vatikán pénteken közölt.

Átadták a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjakat

Átadták pénteken a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjakat, a két nyertes 100-100 ezer forint anyagi támogatásban részesül, emellett szakmai konzultációs és kiállítási lehetőséget is nyújtanak számukra.

Weöres Sándor eljuthat a Pulival a Holdra

Fotó: archív

A költő Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra.

Tompa Andrea átveszi a Márai-díjat, de csak a pénz miatt

Tompa Andrea csak azért veszi át a Márai-díjat, hogy az ezzel járó összeget az Igazgyöngy Alapítványnak adja.

Elhunyt Gross Arnold festőművész, grafikus, a nemzet művésze

A szivárvány színeiben pompázó, harmóniát árasztó rézkarcait sajátos tündérvilágának városai és lakói népesítik be.

Január 30-án búcsúztatják S. Nagy Istvánt

Németh Lehel előadásában a Merre jártál tegnap este? 1957-ben azonnal országos siker lett, amit utána több ezer dal követett, slágergyárosként is emlegették.

Várdai István csellista lett a Kodály Központ új rezidens művésze

Várdai István neve jelzi azt a színvonalat, amelyet a Kodály Központ képvisel.

Elárverezik Adolf Eichmann naplóját

Elárverezik a zsidók millióinak meggyilkolásában való részvételéért kivégzett Adolf Eichmann naplóját, amelyben az egykori náci főtiszt tagadja a bűnösségét és azt is állítja, hogy a katolikus egyház segítségével menekült el Németországból a második világháború után.

Magyarország is részt vesz a 6. Velencei Gyermekkarneválon

MTI Fotó: Mohai Balázs

Magyarország első alkalommal, Kecskemét bemutatkozásával képviselteti magát a Velencei Biennále Nemzetközi Gyermekkarneválján (Carnevale Internazionale dei ragazzi), amelyet február 7-17. között rendeznek meg.

Egyedülálló képzés a táncművészeti főiskolán

Az idén 65 éves Magyar Táncművészeti Főiskolán ősszel ismét indult néptáncművész-képzés, illetve a kiemelt státusú néptáncegyüttesek 20 tagjából álló külön osztály kezdi meg tanulmányait a táncos- és próbavezető alapszakon.

Megkezdődött az Uránia Filmnapok sorozata

Fotó: FB/Uránia Nemzeti Filmszínház

Elindult az Uránia Filmnapok, a négynapos mustra keretében több mint 60 játék- és dokumentumfilmet tekinthet meg a közönség a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Kurázsi mama és gyermekei Szegeden

Fekete Gizivel a címszerepben, Bodolay Géza rendezésében mutatja be Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című drámáját a Szegedi Nemzeti Színház pénteken.

Gépészmérnökképzés indul a Kaposvári Egyetemen

freedigitalphotos/hywards

Közel kétéves előkészítő munka után gépészmérnökképzés indul szeptembertől a somogyi megyeszékhelyen a Kaposvári Egyetem, a Dunaújvárosi Főiskola, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) és vállalkozások együttműködésével.

Szakmai díjakat adott át az emberi erőforrások minisztere

Márai Sándor- és Csokonai Vitéz Mihály-díjat, valamint Könyvtári Minőségi Díjat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön, a magyar kultúra napján a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Ybl-emlékév: egész napos megemlékezéssel zárult a programsorozat

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Koszorúzással és megemlékezésekkel zárult az Ybl bicentenáriumi programsorozat Ybl Miklós halálának 124. évfordulóján, csütörtökön.

Két nagy kiállítással készül idén az Országos Széchényi Könyvtár

A kaukázusi magyarokról szóló hiedelmeket, valamint az első világháború idején zajló propagandát bemutató tárlatok is szerepelnek az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) idei programjai között, amelyeket csütörtökön, a magyar kultúra napján mutattak be Budapesten.

Lovas színházzal ünnepelt a Fővárosi Nagycirkusz

freedigitalphotos.net/arztsamui

A külföldön elismert magyar cirkuszművészek főszereplésével futó Magyar Cirkuszcsillagok című műsor magyar kultúra napi előadását Pintér Tibor Nemzeti Lovas Színházának fellépése egészítette ki, valamint egy műsorblokkal megemlékeztek a műfaj egyik kiemelkedő művészéről, az auschwitzi haláltáborban meggyilkolt Hirsch Zoltán bohócról is.

A szmog mentette meg a betörőt - egy kínai regényben

A biztonsági kamerákat becsapó sűrű szmog homálya mentett meg egy betörőt a lelepleződéstől abban a regényben, amelyet egy észak-kínai környezetvédelmi hivatal vezetője írt, és amelynek eddig közölt részletei rendkívüli érdeklődést keltettek az online olvasóközönségben.

Magyarország a terített asztalok tükrében

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

"A terített asztal mint szakrális, kultikus jelentőségű, közösségteremtő hely, mindig fontos szerepet töltött be a magyarság életében."

Kézírással másolják le a Szentírást Szegeden

A munkába a magyar kultúra napja alkalmából a Tisza-parti város jeles közéleti személyiségei is bekapcsolódtak csütörtökön, a Somogyi-könyvtár hangoskönyvtárában.

A Dal: Magyar Bori a popba kirándul

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

A popba kirándul Magyar Bori, a világzenei színtér ismert szereplője, aki több ismert énekesnővel küzd meg A Dal, az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye első, szombati elődöntőjében.

Robert Redford új filmje a Sundance Filmfesztiválon

A Walk in the Woods hőse idősödő útikönyvszerző, aki rég nem látott középiskolai barátjával indul embert próbáló túrára az Appalache-hegységben. A film sztárszerepeit Redford mellett Nick Nolte és Emma Thompson alakítja.

Együtt szavalt a nemzet - ötszáz harsogta...

FB/Együtt szaval a nemzet

Második alkalommal rendezték meg a magyar kultúra napján az Együtt szaval a nemzet programot. Idén az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt az esemény házigazdája.

S.O.S. - Bajban az erdő!

Tematikus napot szervez a közmédia a tavalyi erdőkárok enyhítésének támogatására.

Magyar filmterv nyert Triesztben

freedigitalphotos.net/adamr

Ugrin Julianna producer és Szakonyi Noémi Veronika rendező nyerte Szilánkok című filmtervéért az EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) produceri szakképzés díját a trieszti filmfesztivál koprodukciós fórumán.

Feng shui mesterek eshetnek áldozatul a babonaság elleni észak-kínai kampánynak

A "feudális maradványok", a babona ellen indított hadjáratot a 36 milliós észak-kínai Sanhszi tartomány, és ez a jelek szerint veszélyezteti a térség feng shui mestereit is.

Filmpályázatot írtak ki a biztonságosabb internet naphoz kapcsolódva

freedigitalphotos.net/adamr

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma versenyt hirdetett hazai középiskolások és felsőoktatásban tanulók számára rövidfilm, animáció vagy riport készítésére. A nevezési határidő január 25., az alkotásokat január 31-ig várják.

Magyar alkotások a trieszti filmfesztiválon

Gerő Marcell és Mundruczó Kornél legújabb filmjei mutatkoznak be kedden a trieszti filmfesztiválon.

Finta Sámuel-emlékkiállítás lesz Túrkevén

A kiállításon szobrait, árnyképeit és - fotókon - kőfaragóként készített alkotásait lehet megtekinteni, a művészre emlékező tárlatot a tervek szerint egy évig láthatja a nagyközönség.

Maillol hatása a magyar szobrászatra

A Rippl-Rónai és Maillol című nagykiállításhoz kapcsolódva Aristide Maillol magyar szobrászatra gyakorolt hatását vizsgálja a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) csütörtöktől látogatható kamaratárlata.

A magyarszombatfai gerencsérek alkotásai a Hagyományok Házában

A tájegység fazekasságára olyan mediterrán elemek, kerámiatípusok és eszközök is jellemzőek - köztük a kétszájú bugyiga vagy a balos korong -, amelyek Európában máshol csak jóval délebbre jelentek meg és maradtak fent.

Mike Tyson is besegít Madonnának

Azt egyelőre nem tudni, hogy a korábbi profi ökölvívó milyen minőségben működik közre az új korongon.

Több mint ötezer ókori olasz műkincset találtak meg Svájcban

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Ókori vázákat, áldozati szobrokat, freskókat, bronztárgyakat vittek illegális olaszországi ásatásokból Svájcba.

Szeptemberben mutatják be a világ első meditációs operáját

Hosszú csend, közösségi étkezés, jóga és mosogatás.

Világszerte megünneplik a magyar kultúra napját

freedigitalphotos.net/taesmileland

A Balassi Intézet, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták szervezésében világszerte több mint húsz országban ünnepelik meg a Himnusz születésének évfordulóját csütörtökön.

Sziveri János vajdasági költőre emlékeztek Kecskeméten

A magyar kultúra napjának előestéjén a huszonöt éve meghalt Sziveri János vajdasági költőre emlékező estet rendeztek Kecskeméten a Kápolna Galériában.

Egyetlen pályázat érkezett a Vígszínház igazgatói posztjára

freedigitalphotos.net/worradmu

A színházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő, aki már korábban is jelezte, hogy pályázni fog, szerdán megerősítette: beadta pályázatát.

Ferenc pápa: a jó katolikusok nem "olyanok, mint a nyulak"

Visszatért a népes családok kérdésére Ferenc pápa a Vatikánban szerdán tartott általános audiencián, miután az előző nap úgy foglalt állást, hogy a jó katolikusok nem "olyanok, mint a nyulak", hanem a "felelősségteljes gyermekvállalás" kell vezesse őket.

Hamis múmiák a Vatikáni Múzeumban

freedigitalphotos.net/Vichaya Kiatying-Angsulee

A feltételezett ókori egyiptomi gyerekek múmiáit díszítő vékony lemezek tavalyi restaurálása közben derült ki, hogy az antiknak tűnő aranyborítás valójában 1800-ban készült.

Három évre bezár a Közlekedési Múzeum

A Városliget átfogó fejlesztését és megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt keretében eredeti állapotában építik újjá a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot. A munkálatok megkezdése miatt a múzeum április 15-én bezár a következő három évre.

Elhunyt a "boszniai Roy Orbison"

freedigitalphotos.net/adamr

Elhunyt Kemal Monteno, a Balkán legismertebb és legnépszerűbb sanzonénekese és dalszerzője, akit a "boszniai Roy Orbisonnak" is neveztek.

A Budapesti Fesztiválzenekart méltatta a The New York Times

Noha a klasszikus zene rajongói Mendelssohn nővérét többnyire a német komponista titkáraként ismerték, Fanny saját jogon is rendkívüli zongoraművész, karmester és zeneszerző volt.

Megépült a Tapolcai-tavasbarlang új látogatóközpontja

freedigitalphotos.net/adamr

A világon egyedülálló a Tapolcai-tavasbarlang, amely az új, 300 millió forint uniós pénzből épült látogatóközpontnak köszönhetően az eddigi évi százezer látogatónál is többre számíthat.

Vidnyánszky Attila és Limbacher Gábor kapja a Madách-díjat

Madách Imrére emlékeznek a Nógrád megyei Madách-ünnepségen pénteken Balassagyarmaton, ekkor adják át Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának és Limbacher Gábor néprajzkutatónak a 2015. évi Madách-díjakat is.

Nagyszabású tárlatokkal ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Paksi Képtár

freedigitalphotos.net/adamr

Folyamatos programokkal, nagyszabású kiállításokkal, koncertekkel, konferenciákkal, helyi alkotók bemutatkozásával ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Paksi Képtár.

Sikeres a bécsi Operaház online élő közvetítése

Az eddigi nézőrekordot Johann Strauss A denevér című operettje érte el: a szilveszteri előadást 1163-an tekintették meg online.

Megújult a Budapesti Francia Intézet

MTI/Marjai János

A földszinten szerettek volna egyfajta agórát, nyílt teret létrehozni, ahol az emberek találkozhatnak egymással, beülhetnek a kávézóba, a vásárolhatnak egy könyvet vagy valamilyen gasztronómiai terméket.

Neves magyar lovasíjász tanítja Matt Damont

Kassai Lajos íjkészítő, neves lovasíjász tanítja a szakma rejtelmeire a világhírű filmszínészt, Matt Damont, aki a The Great Wall című hollywoodi film forgatására készül.

Ingyenes kiállítások a Várkert Bazárban

freedigitalphotos.net/taesmileland

A Várkert Bazár január 22-én a magyar kultúra napja mellet, a 2014-ben átadott épületegyüttes tervezőjének, Ybl Miklósnak a halálára is emlékezik, aki 1891-ben ezen a napon hunyt el.

Csontváry önarcképe gazdagítja csütörtöktől a róla elnevezett múzeumot

A különleges műalkotásnak sokáig igen sanyarú sors jutott: 1948-ban tévesen hamisnak nyilvánították, ezáltal több mint hatvan évig raktárba száműzték.

Elhunyt Simon Ferenc szobrászművész

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Köztéri művei Szolnokon túl Budapesten, Gyulán, Pécsen, Balatonfüreden, Szegeden, Szarvason, Battonyán, Kiskunhalason és Rüsselsheimben őrzik művészetét. Egyik utolsó munkájaként a szolnoki Tisza-parton álló Szapáry-szobrot készítette el.

Bemutatták Bogányi Gergely új fejlesztésű zongoráját

A számos technikai újítással készült "csodazongora" futurisztikus külsejű. A "világraszóló" csoda az MNB millióiból készült.

Elhunyt S. Nagy István dalszövegíró

1963-tól hosszú időn át Payer András volt a szerzőtársa, Szörényi Leventével írta az első külföldön is sikeres magyar nyelvű beat-dalt, a Rohan az időt.

Elragadtatással írt Baráti Kristóf szólóhegedű-koncertjéről a The Washington Post

A magyar virtuóz tíz esztendeje a Chicagói Stradivari Alapítvány Stradivari-hegedűjén játszik, amely 1703-ban készült.

Nagyszabású gálaműsorral ünnepli tízéves fennállását a 4 for Dance

freedigitalphotos.net/adamr

Nagyszabású gálaműsorral ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a 4 for Dance táncegyüttes: a február 1-jei jubileumi műsornak, amelyen Sub Bass Monster, Kiss Endi, Szabó Ádám, a Strokes, Dj Pégé és Puskás Peti is színpadra lép, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház ad otthont.

Kiállítás, hangverseny és gálaműsor Békés megyében

Ünnepi gálaműsorokkal, kiállításokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a Békés megyei települések a magyar kultúra napja alkalmából. Idén az egyik megyei középiskola ad otthont a második, Együtt szaval a nemzet elnevezésű kezdeményezésnek.

Szécsénybe érkezik a Himnusz eredeti kézirata

FB/A magyar himnusz

A magyar kultúra napja alkalmából a Nógrád megyei Szécsénybe érkezik Kölcsey Ferenc Himnusz című versének eredeti kézirata, melyet rendhagyó kiállítás keretén belül állítanak ki a Kubinyi Ferenc Múzeumban.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.