Egy, a forradalomban megsérült szekrényt állít ki az Iparművészeti Múzeum

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az 1956-os forradalomra emlékezve egy, az októberi harcokban repesztalálatot szenvedett kabinetszekrényt állított ki a hónap műtárgyaként az első emeleti kerengőben az Iparművészeti Múzeum.

Gasztronómiai programok a nemzeti parkokban az ünnepi hétvégén

A magyar nemzeti parkok és a natúrparkok ízei mutatkoznak be és várják az érdeklődőket a hosszú hétvégén a tájegységekre jellemző ínyencségekkel, kézműves termékekkel országszerte hét helyszínen.

Kínai író kapta a Franz Kafka-díjat

Jen Lien-ko kínai író kapta idén a Franz Kafka nemzetközi irodalmi díjat, amelyet immár 14 éve a prágai Franz Kafka Társaság adományoz. Az 56 éves neves kínai irodalmár, akinek a prágai sajtó szerint az utóbbi időben komoly problémái vannak a pekingi kommunista rendszerrel, személyesen vette át a díjat szerda délután a prágai óvárosi városháza dísztermében megrendezett ünnepségen.

Látássérültek javára ad koncertet Zorán

A fehér bot világnapja alkalmából a látássérültek javára ad koncertet szombaton Sztevanovity Zorán a Budaörsi Városi Sportcsarnokban.

hirdetés

Magyarország a 18. krakkói könyvvásár díszvendége

Magyarország lesz a díszvendége a 18. krakkói könyvvásárnak, amely Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár megnyitó beszédével veszi kezdetét csütörtökön.

Sean Bean is szerepel Ridley Scott Marson játszódó új filmjében

A The Martian című filmben Matt Damon alakít bajba került űrhajóst, aki csapdába kerül egy marsi kolónián, és azért küzd, hogy életben maradjon, amíg a NASA esetleg mentőexpedíciót indít érte.

Elhunyt Keresztény Béla, a Szélkiáltó együttes tagja

Elhunyt Keresztény Béla, a Szélkiáltó együttes tagja. Az egyik legjobb hazai népzenei csapat zenésze élete 61. évében, hosszú betegség után kedden halt meg.

Elhunyt Bretus Mária táncművész

Elhunyt Bretus Mária táncművész, a Pécs Balett alapító tagja, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára.

Orvosképzés: erősíteni kell a klinikai oktatás bázisát

A klinikai oktatás bázisának erősítését, színvonalának emelését, az orvosképzés tárgyi infrastruktúrájának, az orvos- és egészségtudományi képzés személyi hátterének fejlesztését is tartalmazza a kormányzati stratégia orvosképzésre vonatkozó része.

Felsőoktatási stratégia - Teljesítményközpontú oktatói előmenetel, kevesebb szak

A Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati stratégia 2020-tól legalább egy nyelv középfokú ismeretét is előírná felvételi követelményként a diákoknak.

Sztárkarmesterekkel megújul a Zeneakadémián a zenekari képzés

Fotó: FB/Zeneakadémia

Hangsúlyosabbá teszik a Zeneakadémián a zenekari képzést. Az új rendszerrel a leendő profi zenészéletre próbálják ránevelni a hallgatókat, egyúttal kiemelkedő karmesterekkel nyújtanak számukra fellépési lehetőséget még az egyetemi évek alatt.

Már öt hazai múzeum is látogatható virtuálisan

Immár öt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában lévő múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum anyaga érhető el az interneten keresztül, vagyis látogatható virtuálisan.

Fotográfiai díjat alapít a Robert Capa Központ

freedigitalphotos.net/adamr

Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj néven új, 5 millió forint összdíjazású elismerést alapít magyar vagy Magyarországon élő egyéni alkotók, vagy kis létszámú alkotócsoportok számára a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

Megírta saját Omega-sztoriját az együttes basszusgitárosa

Basszus! Omega! Egy életre szól címmel könyvet írt Mihály Tamás, az Omega együttes basszusgitárosa. A sztorikat és számos fotót tartalmazó mű felidézi a sikeres zenekar elmúlt évtizedeinek legfontosabb eseményeit.

A kortárs kultúrát ünnepelte két héten keresztül Budapest

freedigitalphotos.net/cescassawin

Világszínvonalú produkciókkal, ősbemutatókkal, újfajta partneri együttműködésekkel rendezték meg a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált, amelyen 17 nap alatt 248 program várta a közönséget.

Autóritkaságok a Közlekedési Múzeumban

Igazi autóritkaságokat tekinthet meg a nagyközönség a Közlekedési Múzeumban október 29-én 11 órától. A kommunista vezetőknek készült szovjet ZISZ páncélozott jármű mellett, a világ egyik legritkább luxusautóját, egy Maybach Zeppelin-t is közelről vizsgálhatnak az érdeklődők.

Spanyol sztárépítész tervei alapján készül a lerombolt New York-i templom utódja

Fotó: Wikipedia

Santiago Calatrava világhírű spanyol építész tervei alapján húzzák fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban elpusztult egyetlen templom utódját New Yorkban.

A 2Cellos is fellép a komolyzenei tehetségkutatón

A világhírű horvát-szlovén cselló duó, a 2Cellos is fellép a Virtuózok című műsorban, a közmédia komolyzenei tehetségkutatóján.

Budapesten látható a Nemzeti Múzeum gömbsátra

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Péntekig Budapesten, az 56-osok terén várja interaktív múzeumlátogatásra az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Századok Sátra elnevezésű építményegyüttese és gömbsátra.

Mintegy húszezer látogató a Magyar Filmhéten

Mintegy 20 ezren látogattak el az október 13. és 19. között megrendezett első Magyar Filmhétre, amelynek leglátogatottabb napjai a szombat és a vasárnap voltak, ekkor minden vetítés telt házzal futott.

Meghalt Sidney Shapiro műfordító, akinek az sikerült, ami másoknak nem

freedigitalphotos.net/dan

Kilencvennyolc éves korában Pekingben meghalt Sidney Shapiro amerikai származású kínai műfordító, a kínai népfront országos bizottságának volt tagja, aki a New York-i Brooklynban született, de több mint fél évszázadon át élt Kínában kínai állampolgárként, egyikeként a kevés honosított külföldinek.

Óriásrobotok az új kedvencek Pekingben

Két hatalmas robottal, egy pókkal és egy sárkánylóval, illetve kettejük küzdelmével szórakoztatták a hétvégén az összegyűlt tömegeket a pekingi olimpiai parkban, a Madárfészek stadion szomszédságában.

Átadták a Magyar Nyelvőr díjakat

freedigitalphotos.net/dan

Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, az ELTE tanszékvezető tanára és Tóth Etelka főiskolai docens, több magyar helyesírási kiadvány szerkesztője vehette át a Magyar Nyelvőr Díjat hétfőn Budapesten.

Elhunyt Szentmihályi Szabó Péter író, költő

A József Attila-díjas alkotót hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn, életének 69. évében érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Bridges of Souls: a fúziós dzsessz amerikai legendái a Müpában

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

A fúziós dzsessz egyik legkiválóbb aktív csapata, a Yellowjackets két alapítója, Russel Ferrante és Jimmy Haslip is fellép a Művészetek Palotájában (Müpa) október 28-án László Attila és Németh Ferenc Bridges of Souls című lemezének bemutatóján.

Fővárosi oktatási intézményekkel lépett stratégiai szövetségre a Zeneakadémia

Három fővárosi oktatási intézménnyel, a Városmajori Gimnáziummal, a Kós Károly Ének-Zene Emeltszintű Általános Iskolával és a Városmajor utcai Óvodával lépett stratégiai szövetségre a Zeneakadémia egy, a magyar ének-zenei közoktatás teljes vertikumát reprezentáló mintatagozat létrehozása és a Kodály-módszer gyakorlati megújítása céljából.

Kiutasítottak egy lefátyolozott arab nézőt a párizsi operából

freedigitalphotos.net/worradmu

Kiutasítottak előadás közben a párizsi Bastille Operából egy öbölmenti arab országból származó, lefátyolozott nézőt. A történtek miatt a francia kulturális minisztérium írásos utasításban emlékeztet arra, hogy nyilvános helyeken tilos az arcot is eltakaró muzulmán öltözet, a burka, illetve a nikáb viselése.

Vándor Éva és Reviczky Gábor kapta a Tolnay Klári-díjat

A magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművésznek és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművésznek ítélte oda a díjat a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége.

48 milliós Vaszary-látkép az őszi aukción

Fotó: FB/Virág Judit Galéria

Vaszary János egyik utolsó itáliai látképe, a San Remo című festmény kelt el a legmagasabb áron, 48 millió forintért a Virág Judit Galéria őszi aukcióján, amelyen 19. és 20. századi magyar festők alkotásait árverezték el vasárnap este a Budapesti Kongresszusi Központban.

Magyar artistasiker az Európai Ifjúsági Cirkuszfesztiválon

A közönség a Cap Crew nevű fiatal magyar artistaduót választotta meg legjobbnak a németországi Wiesbadenben rendezett Európai Ifjúsági Cirkuszfesztiválon.

Vitasorozat indul a színházi élet aktuális kérdéseiről

Fotó: FB/Színház- és Filmművészeti Egyetem

Hat alkalomból álló, egész évadon át tartó beszélgetéssorozat indul a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) fiatal színázcsinálók részvételével. A sorozat első alkalommal október 27-én jelentkezik.

A szolnoki képzőművészeti filmfesztivál fődíjasai

Bucsi Réka animáció, Nagy Dénes dokumentumfilm, Alexander Heringer játékfilm kategóriában nyerte el a szolnoki képzőművészeti filmfesztivál fődíját.

Tévéfilm készült Kodolányi Földindulásából

MTI fotó: Kovács Attila

A Magyar Filmhéten mutatták be vasárnap este Pozsgai Zsolt Földindulás című, Kodolányi János drámájából készült tévéfilmjét, amelyet jövőre tűz műsorra a közmédia.

Már megint leégett a Cutty Shark

Ismét tűz pusztított vasárnap reggel a híres brit vitorláshajón, a kelet-londoni Greenwich egyik szárazdokkjában kiállított Cutty Sarkon.

Újra felépítik a berlini falat

Videó screenshot

Szerencsére ezúttal nem betonból és szögesdrótból, hanem világító luftballonokból.

Kedden kezdődik a központi ünnepségsorozat

Az idén október 21-én, kedden a Műegyetem rakparti 1956-os emlékműnél kezdődik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett programsorozat.

120 előadás a salzburgi téli cirkuszfesztiválon

freedigitalphotos.net/greenphile

Százhúsz előadás lesz látható a cirkuszélet nemzetközi képviselőit felvonultató salzburgi téli fesztiválon, amely november 25-én nyitjai meg kapuit.

Mészáros Márta emblematikus filmjével emlékezik az 1956-os forradalomra a Vígszínház

A Napló apámnak, anyámnak című alkotást vetítik le csütörtökön este a Házi Színpadon a Vígmozi elnevezésű programjuk keretében.

Délutáni csókok: a Budapest Bár turnén mutatja be új lemezét

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Alig fél évvel legutóbbi lemeze, a Húszezer éjszakás kaland után ismét stúdióalbummal jelentkezik a Budapest Bár. A népszerű produkció új anyaga, a Délutáni csókok október 29-én jelenik meg, és országos turnén mutatják be.

A zürichi siker után a Metropolitanben is bemutatkozik Molnár Levente

A sevillai borbély címszerepében nemrég nagy sikerrel debütált a Zürichi Operaházban Molnár Levente operaénekes, aki novemberben a londoni Királyi Operaház, a következő évadban pedig két szerepben is a New York-i Metropolitan színpadára lép.

A Müpában a Marsbéli krónikák folytatása

Agave Kiadó

A Solaris együttes, a hazai progresszív rockzenei színtér egyik meghatározó formációja folytatja életművét feldolgozó, tavaly kezdődött koncertsorozatát. A csapat október 26-án a Művészetek Palotájában (Müpa) új albumát, a Marsbéli krónikák II.-őt mutatja be.

Elhunyt Pribojszky Mátyás citeraművész

Elhunyt Pribojszky Mátyás zenész, aki citeraművészként az országban elsőként kapott hivatásos működési engedélyt, majd a ősi népi hangszert hangversenypódiumra emelte.

Vaszary egyik utolsó itáliai látképe a Virág Judit Galéria árverésén

freedigitalphotos.net/adamr

Vaszary Jánosnak a Ligur-tenger partján fekvő San Remo-t ábrázoló egyik utolsó itáliai látképe is szerepel a Virág Judit Galéria őszi árverésén, amelyen 19. és 20. századi magyar festők alkotásait kínálják az érdeklődőknek vasárnap a Budapesti Kongresszusi Központban.

Fekete György és Schrammel Imre munkáiból nyílik kiállítás Gödöllőn

Két Kossuth-díjas művész, Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Schrammel Imre keramikus válogatott alkotásait mutatják be a Gödöllői Iparművészeti Műhely alkotóházában a Mesterek - műhelyek című sorozat harmadik rendezvényeként szombattól.

Kaleidoscopio Italia fesztivál félszáz olasz kiállítóval

freedigitalphotos.net/criminalatt

Olasz gasztronómiai, divat-, autóipari, turisztikai és egyéb vállalatok, intézmények mutatják be változatos programokkal a mai Olaszország sokféle arcát és gazdag kultúráját a Kaleidoscopio Italia fesztiválon péntek délutántól vasárnap estig a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.

Pályázatot hirdettek a Betlehemi jászol kiállítás részvételére

A pályázatra hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók, közösségek jelentkezhetnek.

Az Armel Operafesztivál nyertesei

freedigitalphotos.net/worradmu

A produkciók versenyét a bécsi Neue Oper előadása, az énekesekét Marion Grange francia szoprán nyerte a budapesti Armel Operafesztiválon.

Jótékonysági koncert a Sixtus-kápolnában

Először tartanak nem egyházi rendezvényt a Sixtus-kápolnában: szombaton a Porsche jótékonysági koncertjén mintegy negyven szerencsés turista vehet részt. A bevétellel a pápa karitatív munkáját támogatják.

Nagy siker övezte A tolonc nemzetközi premierjét

freedigitalphotos.net/adamr

Nagy sikerrel mutatták be csütörtök este Kertész Mihály százéves felújított némafilmjét, A toloncot a lyoni Lumiére Filmfesztiválon a Pathé Bellecour moziban.

Filmhét: a hétvégén a gyerekeket szólítják meg

Animációs versfilmekkel, Hoppi mesékkel, a Négyszögletű Kerek Erdő rajzfilmváltozatával, Bogyó és Babócával, valamint arcfestéssel, ujjbáb és homokkép készítéssel is várja a gyerekeket október 18-án és 19-én a Magyar Filmhét a Cinema City MOM Park moziban.

Isztambultól Barcelonáig mindenütt hódított a Fesztiválzenekar

"Ebben a zenekarban hatalmas a művészi szabadság, áramlanak a zenei gondolatok, és mindennek van tere. A muzsikusok egy testként zenélnek, közben pedig egyik koncert sem olyan, mint a másik".

Bécs a 150 éves Ringstrassét ünneplésére készül

A jubileumi évre számos intézmény, többek között a Bécsi Építészeti Központ, a Szecesszió háza, a Bécsi Zsidó Múzeum és az Osztrák Nemzeti Könyvtár is tematikus kiállításokkal készül.

Hogy is volt? Eger 1596-os ostromát írja le a török napló

Napokra bontva számol be III. Mehmed szultán magyarországi hadjáratának 186 napjáról.

Egy újjáépített liverpooli színház lett az év legjobb új épülete Nagy-Britanniában

"Forradalmian új példája annak, hogyan kell felépíteni egy merész, rendkívül tartós, nagy közösségi épületet egy történelmi városközpontban".

Újabb magyar nyertes a Holcim építészeti világversenyén

Fotó: FB/Holcim Awards for Sustainable Construction

A Holcim Awards fenntartható építészeti világverseny afrikai és közel-keleti régiójának díjazottai közé került a pécsi ArchSus Csoporthoz tartozó Szabadics Attila és Rácz Mónica, akiknek a menekülttáborokban létesítendő egészségügyi központ és iskola tervét különdíjjal jutalmazta a zsűri.

Nagy az eltérés a tandíjak és ösztöndíjak között az Európai Unióban

Mind a tandíjak, mind a diákoknak folyósított ösztöndíjak terén jelentősek az eltérések a felsőoktatásban az Európai Unió tagállamaiban.

Három ígéretes ötlet a forgatókönyvbörzén

Több mint 250 mű érkezett az egészestés játékfilm treatment pályázatára, közülük nyolc alkotói öt percben prezentálták ötletüket a börzén a magyar filmszakma képviselői előtt.

Újra megnyílt a pécsi Apolló mozi

Az Apolló újranyitásához egymillió forintot ajánlott fel egy nevének titokban tartását kérő támogató.

Tiltott toborzás szerepelt Petőfi Sándor János vitézében?

Az irodalom segítségével a jogászi gondolkodás a jog szempontjából laikusok számára is érthetővé válik, az irodalommal "emberivé tehető a jogászi hivatás".

Öt magyar városban lép fel decemberben a Mojszejev Balett

A világhírű Mojszejev Balett adventi turnéjának előadásait idén decemberben Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben láthatja a magyar közönség.

Ma este az M1-en olyan műsor lesz, amilyen még nem volt!

Fotó: FB/Virtuózok

Virtuózok címmel október 17-én, pénteken este indul az M1-en a közmédia komolyzenei tehetségkutató műsora, amelyre csaknem kétezer ifjú muzsikus és énekes jelentkezett az egész országból.

Giga-lóhere nyílik a hétvégén Sanghajban

Másfél millió négyzetméteres összterületen a világ legnagyobb kiállítási és konferenciaközpontja nyílik meg a hétvégén Sanghajban.

A két Korea újraegyesítése a Katona József Színházban

MTI/Kallos Bea

A két Korea újraegyesítése című darabot mutatja be pénteken a Katona József Színház a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közösen. Joël Pommerat darabját - amely címe ellenére nem a politikáról, hanem az emberi kapcsolatokról szól - Máté Gábor állítja színpadra.

A kamerás gyilkos - Thomas Glavinic osztrák író Budapesten

Magyarul nemrég megjelent, A kamerás gyilkos című, Gryllus Dorka főszereplésével filmen is feldolgozott regényét mutatja be az osztrák középgeneráció egyik legismertebb írója, Thomas Glavinic pénteken Budapesten.

A tánc is szerves része lesz Havasi Balázs decemberi koncertjének

freedigitalphotos.net/stockimages

Az ExperiDance közreműködése révén a tánc is szerves része lesz Havasi Balázs zongorista december 6-ai koncertjének, a Havasi Symphonic Aréna Shownak a Budapest Sportarénában.

Senki szigete - Török Ferenc új filmja már a mozikban!

A mára klasszikussá vált Moszkva tér rendezője egy fiatalokról szóló abszurd mesét forgatott, magával ragadó képi világgal, szerethető szereplőkkel, izgalmas zenével, erős szereplőgárdával és kiváló alkotói stábbal.

Toldi - Elkaszálják a magyar nemzeti hőseposzt?

Fotó: Facebook/Pálfi György

Nem támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Pálfi György Toldi című filmjének eredetileg megvalósításra szánt tervét, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a filmszakmai döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt.

Christian Bale alakíthatja az Apple alapítóját

Christian Bale, aki Batmant és Mózest is eljátszotta már, most az Apple-alapító Steve Jobs szerepére készül egy új életrajzi filmben.

Neil Patrick Harris lesz a 87. Oscar-gála házigazdája

Fotó: Wikipédia

Az Így jártam anyátokkal című vígjátéksorozat sztárja Twitteren jelentette be a jó hírt rajongóinak.

Székelyföld történetéről nyílik kiállítás Gyergyószárhegyen

A székely történelem jeles eseményeit mutatja be az a kiállítás, amely Székelyföld története címmel szombaton nyílik a hargitai Gyergyószárhegyen, a Polgármesteri Hivatal aulájában.

A MÁV elnyerte a vasúti építészet Oscar-díját

freedigitalphotos.net/papaija2008

A Budapest-Újszász vasútvonal állomásépületeinek felújítása és új típusépületek építése projektjével a MÁV Zrt. elnyerte a vasúti építészet Oscar-díját, a Brunel-díjat, amelyet szerdán adtak át Amszterdamban.

Magyarok nyitják meg a fények fesztiválját Prágában

Művészeti fényinstallációk fogják díszíteni az éjjeli Prágát csütörtöktől vasárnapig. A Signal elnevezésű fényfesztivált másodszor tartják meg a cseh fővárosban.

Hiperkarma lemezbemutató a halloween jegyében

freedigitalphotos.net/pixomar

A hazai underground színtér egyik legizgalmasabb idei koncertjét rendezik október utolsó napján a Petőfi Csarnokban. Bérczesi Róbert zenekara, a Hiperkarma eredeti felállásában tér vissza, és a halloween jegyében mutatja be Konyharegény című új albuma dalait.

Több mint 10 év után újra Bécsi Bált rendeznek Budapesten

A mintegy 200 fősre tervezett rendezvényen, melyet az InterContinental Budapest szállodában tartanak, fellép mások mellett a bécsi operaház két balettművésze, a miskolci Ködmön Formációs Táncegyüttes, Dániel Gábor és Szalai Csilla operaénekesek, a Pfeiffer Gyula által vezényelt Váci Szimfonikus Zenekar és a montreux-i dzsesszfesztiválon díjazott Balogh ikrekkel felálló No Stress Band.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.