Végső búcsút vettek Szabó Gyulától

A pályatársak, a barátok és a tanítványok nevében Szikora János rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Gálvölgyi János és Gesztesi Károly színművész búcsúzott.

Megszüntették a Bob Dylan ellen rágalmazás miatt indított eljárást

Megszüntette a párizsi bíróság azt az eljárást, amelyben Bob Dylant rágalmazással vádolta egy franciaországi horvát egyesület.

Nagycsütörtöki szertartások országszerte

Országszerte nagycsütörtöki szertartásokat tartanak a katolikus templomokban. Erdő Péter bíboros főpapi szentmise keretében szenteli meg a szent olajokat délelőtt a budapesti Szent István-bazilikában, s a szertartás alkalmával újítja meg a főegyházmegye papsága a papi ígéreteit.

Rekordösszeget várnak a Stradivari-brácsáért

Hatvan év után először adnak el árverésen Stradivari-brácsát, amelyért rekordösszeget vár a Sotheby's aukciósház.

hirdetés

Megújul a Göcseji Múzeum Kisfaludi-terme

Kisfaludi Strobl Zsigmond kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész születésének 130. évfordulója alkalmából mintegy 30 millió forintot fordítanak a nevét viselő kiállítóterem átépítésére Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.

Ítélet Magyarországon - Fődíjat nyert Hajdú Eszter filmje Wiesbadenben

Hajdú Eszternek a romák ellen elkövetett gyilkosságok bírósági tárgyalásait feldolgozó alkotása elnyerte a One World emberi jogi nemzetközi filmfesztivál fődíját is.

Rendkívül törékeny Gabriel García Márquez egészségi állapota

Nem erősítették meg, hogy a Nobel-díjas kolumbiai írónál kiújult a rák.

Legendavadászok a Szent Korona nyomában

Izgalmas időutazásra és közös gondolkodásra hívja olvasóit a 2038 - avagy a magyar történelem eltitkolt lapjai című regény. A szerző, K.T. Zelenay olyan tényeket és elméleteket dolgoz fel, amelyek akár átírhatják a történelemkönyveket is. A rejtélyekre vágyó kalandorok a Szent Korona kódolt üzeneteinek nyomába eredhetnek, és eddig ismeretlen információkat olvashatnak uralkodók és történelmi személyiségek életéről.

Hatvan mérethű találmány: nyílik a Leonardo-kiállítás

A délutántól látogatható tárlat a szervezők szerint nemcsak Magyarország, de egész Európa minden eddiginél nagyobb és teljesebb Leonardo-tárlata.

Nyolcvanéves lett Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze

Április 15-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze. Isten éltesse sokáig!

Játékfilm készül a haiti földrengésről

Játékfilmet készít Haiti elismert filmrendezője a szigeten 2010-ben pusztító földrengésről, a produkció a katasztrófát követő hetek emberi drámáit ábrázolja.

Eladó a világ legtökéletesebb kék gyémántja

Eladó a világ legnagyobb tökéletes csiszolt kék gyémántja, a páratlan drágakő a Christie's aukciósház május 14-i genfi árverésén kerül kalapács alá, a várakozások szerint 21-25 millió dolláros (4,66-5,54 milliárd forintos) összegért.

Itt az új Banksy-csoda - de hol is?

Fotó: Banksy.co.uk

Banksy új munkáját keresik rajongói: a titokzatos graffitis honlapján számolt be legfrissebb alkotásáról, de annak helyét nem közölte.

Állami művészeti ösztöndíjakat adtak át

Halász János kultúráért felelős államtitkár hétfőn a Műcsarnokban adta át a képzőművészeti, művészettörténészi és műkritikusi, iparművészeti, fotóművészeti, valamint a formatervezési ösztöndíjak díszokleveleit a pályázó alkotók közül megjelenteknek.

Kiérdemelte az arany kukoricászacskót a Futótűz

Zac Efron, a tinédzserek sztárja lett a befutó a legjobb felsőtest szokatlan kategóriájában, a Csajkeverők című filmben tetszett meg a szavazóknak.

Amerika kapitány továbbra is vezet

Bemutatása második hétvégéjén is Amerika kapitány vezette a jegyeladási listát az észak-amerikai mozikban: a szuperhős második kalandjára 41,4 millió dollárért (10 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők.

Russel Crowe Amanda Seyfried apja?

Sztárszereposztásban forgatják Pittsburghben a Fathers and Daughters (Apák és lányok) című amerikai filmdrámát, amelynek két fő szerepét Russell Crowe és Amanda Seyfried alakítja, akik mellé a producerek megnyerték Jane Fondát, Diane Krugert, Aaron Pault és Octavia Spencert is.

Ajándékba kapták, mégis visszaadják

Visszaszolgáltatja eredeti tulajdonosa örököseinek egy nácik által elrabolt festményt a Bécsi Filharmonikusok, amely 1940-ben kapta ajándékként a képet a francia tábori rendőrségtől.

Tojásból vár a Gyulai Vár

Épül a világ legtörékenyebb vára Gyulán, a Harruckern János Közoktatási Intézmény tanműhelyében, ahol mintegy tízezer hímes tojásból készítik el a Gyulai Vár hű mását.

25 millió dollárt ér Jeff Koons Popeye-szobra

A népszerű képregényfigurát ábrázoló, több mint két méter magas szobor egy háromdarabos sorozat része.

Megkezdődött a Magyar Filmek Hete

Vasárnap kezdődött a Magyar Filmek Hete című program a Tabán Kinotékában, amely közelmúlt hazai alkotásaiból nyújt válogatást.

Knight Rider - elárverezték KITT-et

Több mint 2,5 millió dollár (551,6 millió forint) bevétellel zárult a Hollywood legendái elnevezésű árverés, amelynek középpontjában David Hasselhoff több száz személyes tárgya állt.

Rembrandt metszetei Kolozsváron

Kép: muzeul-etnografic.ro

Rembrandt van Rijn - A metszet művészetének a csúcsa címen nyílt kiállítás szombat este Kolozsváron az Erdély Néprajzi Múzeuma szervezésében.

Emmausz-járás: húsvéthétfői vigasság Bólyban

Jézus feltámadását követő megjelenésének Lukács evangéliumában részletezett történetét idézik fel húsvéthétfőn a Baranya megyei Bólyban az Emmausz-járás megtartásával. A programot folklórműsorok színesítik.

Laibach-koncert az A38 hajón

Wikipedia A38

Visszatér Budapestre friss lemeze, a Spectre turnéján az ipari zene és a techno egyik úttörője, a Laibach.

Megnézné a Mátyás király könyvtárából ellopott díszkódexeket?

A Mátyás király könyvtárából ellopott négy 15. századi díszkódex látható azon az exkluzív corvina-kiállításon, amely április 23-án nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban Budapesten.

Szex és szocializmus

Fotó: freedigitalphotos.net/dan

Mit és hogyan lehetett a szexualitásról beszélni a Kádár-korban és milyen volt akkoriban a szexuális felvilágosítás?

Húsvéti programok a budai Várban

Idén is színes programokkal, így koncertekkel, állatsimogatóval és táncházzal is várják a Budavári Húsvéti Sokadalom látogatóit április 19. és 21. között.

Ma van a Fölszállott a páva második középdöntője

http://www.mediaklikk.hu/musor/pava/

Ma tartják a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató második középdöntőjét, amelyet a Duna és a Duna World is élőben közvetít.

Akár egymilliárd dollárt is érhet a híres Oscar-selfie

Legkevesebb 800 millió, de akár egymilliárd dollárt (175-220 milliárd forintot) is érhet piaci hatásai tekintve a februári Oscar-díjátadó gálán számos világsztárral készült selfie.

Ilyen lenne, ha már Károly ülne a brit trónon

Fotó: wikipedia.org

Imádják a kritikusok a brit trónörökös elképzelt uralkodásáról szóló darabot.

Megkezdődött a Versünnep Fesztivál döntője a Nemzetiben

Megkezdődött pénteken a Versünnep Fesztivál 2014 professzionális színészeknek, előadóművészeknek és szakirányú hallgatóknak meghirdetett versmondó versenyének döntője, amelyet a költészet napja alkalmából tartanak a Nemzeti Színházban.

Meghalt a legendás szovjet rakétatervező

freedigitalphotos.net/antpkr

Életének kilencvenharmadik évében elhunyt Szergej Nyepobegyimij legendás szovjet rakétakonstruktőr.

Összesen 49 érmet kaptak a magyar borászatok Bordeaux-ban

freedigitalphotos.net/marin

Minden eddiginél több, 49 érmet, köztük 18 aranyat kaptak idén magyar borászatok az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyen, a bordeaux-i Challenge du Vin-en.

Van, aki popcornra, van, aki díjakra vágyik: mindkettő lesz az MTV MA-n

Április 13. az Arany Popcorn ünnepe lesz! Vasárnap este napjaink legviccesebb ír műsorvezetőjének, Conan O'Briennek a vezényletével jön a világ leglazább és legnagyobb sztárokat felvonultató filmes díjátadója.

Nagy érdeklődés mellett zajlik a Versmaraton

Nagy érdeklődés mellett zajlik az egész nap tartó Versmaraton a Thália Színház Mikroszínpadán, ahol mintegy 70 kortárs költő olvassa fel verseit a költészet napján, József Attila születésének évfordulóján.

Elárverezik Mussolini Amati-hegedűjét

freedigitalphotos.net/Danielle St. Pierre

Elárvereznek egy 18. század elején készült értékes Amati-hegedűt, amelyet egykor Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor is birtokolt.

Márai Sándorra emlékeztek az I. kerületben

freedigitalphotos.net/antpkr

A 114 éve született Márai Sándorra emlékezett a Budavári Önkormányzat az író egykori, I. kerületi házánál pénteken. Az ünnepséget követően levetítették az In memoriam Márai című filmet a Tabán Moziban.

Elindult a Versmaraton a Tháliában

Megkezdődött az egész nap tartó Versmaraton, amelyen mintegy 70 kortárs magyar költő olvassa fel verseit a Thália Színház Mikroszínpadán a költészet napján.

Elhunyt Sue Townsend

Könyvsorozatának első része, A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója 1982-ben jelent meg először, az utolsó, nyolcadik kötet, az Adrian Mole folyó ügyei, amelyben a főhős már 39 éves, 2009-ben látott napvilágot.

Számos programmal ünneplik országszerte A költészet napját

Kőbányán mintegy ezer kisiskolás gyerek mondja el, majd jelnyelven adja elő József Attila Hull a levél a fáról című versét ma 11 óra 11 perckor.

Fénnyel átszőve - kiállítás nyílik Szakács Imre festőművész munkáiból

"A létezés és a végső pusztulás soha meg nem válaszolható kérdéseit feszegeti a művész filozofikus és teologikus képeivel".

Keresztury Dezső-emlékév lesz a költő szülővárosában

A város méltóképpen kívánja megünnepelni Keresztury Dezső (1904-1996) születésének 110 éves évfordulóját.

Költhetik az uniós milliárdokat a Liget Budapest projektre

A kormányhatározat támogatja, hogy a beruházás keretében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületét az eredeti állapotának megfelelően állítsák helyre.

Hugh Laurie és Steven Seagal is zenél hazánkban

Igen. Zenélnek. Magyarországon. Azt is mondjuk, hol és mikor.

Tíz éves a Művészetek Palotája

Wikipedia Művészetek Palotája

Meghirdette 10., jubileumi évadának programját a Művészetek Palotája.

Meghalt az egyik utolsó indián kódbeszélő

Kilencvenhat esztendős korában elhunyt Edmond Harjo, az amerikai indián kódbeszélők egyik utolsó képviselője.

Jövő szerdán lesz Szabó Gyula temetése

Jövő szerdán, április 16-án 15 órakor a Farkasréti temető művészparcellájában helyezik örök nyugalomra Szabó Gyulát, a nemzet színészét.

Jackie Chan-múzeum nyílt Sanghajban

Forrás: YouTube

Jackie Chan hongkongi színész munkásságát bemutató múzeum nyílt szerdán Sanghajban.

Szimfónia a hillsborough-i futballtragédia áldozatainak emlékére

Szimfónia komponálására kapott megbízást Michael Nyman, a zenemű annak a 96 liverpooli futballszurkolónak állít emléket, akik életüket vesztették az angol labdarúgás legszörnyűbb tragédiájában a Hillsborough Stadionban.

Daniel Craig mégsem lesz ügyvéd

Pár nappal a bostoni forgatás megkezdése előtt visszaadta Daniel Craig a The Whole Truth című bírósági dráma főszerepét, amelyben Renée Zellwegerrel játszott volna együtt.

Csaknem 3300 éves szarkofágra bukkantak Izraelben

crop/resize/mirror

Egyiptomi stílusban készült szarkofág részeit találták meg Izrael északi vidékén, Názáret közelében gázvezeték fektetése közben.

A sivatag kellős közepén emeltek gigantikus műalkotást

crop/resize/mirror

A sivatag kellős közepén állították fel Richard Serra amerikai szobrász négy acéllemezből álló gigantikus installációját Katarban, amely szeretne a térség művészeti központjává válni.

Budapest kóser arca

A kóser életmód budapesti helyszíneit, a főváros kisebb zsinagógáit és a cionista mozgalom vezéralakjának történetét is megismerhetik azok, akik részt vesznek a Hosszúlépés csapata által a pészah ünnepe alkalmából szervezett sétafesztiválon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.