Meghalt Sidney Shapiro műfordító, akinek az sikerült, ami másoknak nem

freedigitalphotos.net/dan

Kilencvennyolc éves korában Pekingben meghalt Sidney Shapiro amerikai származású kínai műfordító, a kínai népfront országos bizottságának volt tagja, aki a New York-i Brooklynban született, de több mint fél évszázadon át élt Kínában kínai állampolgárként, egyikeként a kevés honosított külföldinek.

Óriásrobotok az új kedvencek Pekingben

Két hatalmas robottal, egy pókkal és egy sárkánylóval, illetve kettejük küzdelmével szórakoztatták a hétvégén az összegyűlt tömegeket a pekingi olimpiai parkban, a Madárfészek stadion szomszédságában.

Átadták a Magyar Nyelvőr díjakat

Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, az ELTE tanszékvezető tanára és Tóth Etelka főiskolai docens, több magyar helyesírási kiadvány szerkesztője vehette át a Magyar Nyelvőr Díjat hétfőn Budapesten.

Elhunyt Szentmihályi Szabó Péter író, költő

A József Attila-díjas alkotót hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn, életének 69. évében érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

hirdetés

Bridges of Souls: a fúziós dzsessz amerikai legendái a Müpában

A fúziós dzsessz egyik legkiválóbb aktív csapata, a Yellowjackets két alapítója, Russel Ferrante és Jimmy Haslip is fellép a Művészetek Palotájában (Müpa) október 28-án László Attila és Németh Ferenc Bridges of Souls című lemezének bemutatóján.

Fővárosi oktatási intézményekkel lépett stratégiai szövetségre a Zeneakadémia

Három fővárosi oktatási intézménnyel, a Városmajori Gimnáziummal, a Kós Károly Ének-Zene Emeltszintű Általános Iskolával és a Városmajor utcai Óvodával lépett stratégiai szövetségre a Zeneakadémia egy, a magyar ének-zenei közoktatás teljes vertikumát reprezentáló mintatagozat létrehozása és a Kodály-módszer gyakorlati megújítása céljából.

Kiutasítottak egy lefátyolozott arab nézőt a párizsi operából

Kiutasítottak előadás közben a párizsi Bastille Operából egy öbölmenti arab országból származó, lefátyolozott nézőt. A történtek miatt a francia kulturális minisztérium írásos utasításban emlékeztet arra, hogy nyilvános helyeken tilos az arcot is eltakaró muzulmán öltözet, a burka, illetve a nikáb viselése.

Vándor Éva és Reviczky Gábor kapta a Tolnay Klári-díjat

A magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművésznek és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművésznek ítélte oda a díjat a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége.

48 milliós Vaszary-látkép az őszi aukción

Vaszary János egyik utolsó itáliai látképe, a San Remo című festmény kelt el a legmagasabb áron, 48 millió forintért a Virág Judit Galéria őszi aukcióján, amelyen 19. és 20. századi magyar festők alkotásait árverezték el vasárnap este a Budapesti Kongresszusi Központban.

Magyar artistasiker az Európai Ifjúsági Cirkuszfesztiválon

A közönség a Cap Crew nevű fiatal magyar artistaduót választotta meg legjobbnak a németországi Wiesbadenben rendezett Európai Ifjúsági Cirkuszfesztiválon.

Vitasorozat indul a színházi élet aktuális kérdéseiről

Hat alkalomból álló, egész évadon át tartó beszélgetéssorozat indul a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) fiatal színázcsinálók részvételével. A sorozat első alkalommal október 27-én jelentkezik.

A szolnoki képzőművészeti filmfesztivál fődíjasai

Bucsi Réka animáció, Nagy Dénes dokumentumfilm, Alexander Heringer játékfilm kategóriában nyerte el a szolnoki képzőművészeti filmfesztivál fődíját.

Tévéfilm készült Kodolányi Földindulásából

MTI fotó: Kovács Attila

A Magyar Filmhéten mutatták be vasárnap este Pozsgai Zsolt Földindulás című, Kodolányi János drámájából készült tévéfilmjét, amelyet jövőre tűz műsorra a közmédia.

Már megint leégett a Cutty Shark

Ismét tűz pusztított vasárnap reggel a híres brit vitorláshajón, a kelet-londoni Greenwich egyik szárazdokkjában kiállított Cutty Sarkon.

Újra felépítik a berlini falat

Videó screenshot

Szerencsére ezúttal nem betonból és szögesdrótból, hanem világító luftballonokból.

Kedden kezdődik a központi ünnepségsorozat

Az idén október 21-én, kedden a Műegyetem rakparti 1956-os emlékműnél kezdődik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett programsorozat.

120 előadás a salzburgi téli cirkuszfesztiválon

freedigitalphotos.net/greenphile

Százhúsz előadás lesz látható a cirkuszélet nemzetközi képviselőit felvonultató salzburgi téli fesztiválon, amely november 25-én nyitjai meg kapuit.

Mészáros Márta emblematikus filmjével emlékezik az 1956-os forradalomra a Vígszínház

A Napló apámnak, anyámnak című alkotást vetítik le csütörtökön este a Házi Színpadon a Vígmozi elnevezésű programjuk keretében.

Délutáni csókok: a Budapest Bár turnén mutatja be új lemezét

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Alig fél évvel legutóbbi lemeze, a Húszezer éjszakás kaland után ismét stúdióalbummal jelentkezik a Budapest Bár. A népszerű produkció új anyaga, a Délutáni csókok október 29-én jelenik meg, és országos turnén mutatják be.

A zürichi siker után a Metropolitanben is bemutatkozik Molnár Levente

A sevillai borbély címszerepében nemrég nagy sikerrel debütált a Zürichi Operaházban Molnár Levente operaénekes, aki novemberben a londoni Királyi Operaház, a következő évadban pedig két szerepben is a New York-i Metropolitan színpadára lép.

A Müpában a Marsbéli krónikák folytatása

Agave Kiadó

A Solaris együttes, a hazai progresszív rockzenei színtér egyik meghatározó formációja folytatja életművét feldolgozó, tavaly kezdődött koncertsorozatát. A csapat október 26-án a Művészetek Palotájában (Müpa) új albumát, a Marsbéli krónikák II.-őt mutatja be.

Elhunyt Pribojszky Mátyás citeraművész

Elhunyt Pribojszky Mátyás zenész, aki citeraművészként az országban elsőként kapott hivatásos működési engedélyt, majd a ősi népi hangszert hangversenypódiumra emelte.

Vaszary egyik utolsó itáliai látképe a Virág Judit Galéria árverésén

freedigitalphotos.net/adamr

Vaszary Jánosnak a Ligur-tenger partján fekvő San Remo-t ábrázoló egyik utolsó itáliai látképe is szerepel a Virág Judit Galéria őszi árverésén, amelyen 19. és 20. századi magyar festők alkotásait kínálják az érdeklődőknek vasárnap a Budapesti Kongresszusi Központban.

Fekete György és Schrammel Imre munkáiból nyílik kiállítás Gödöllőn

Két Kossuth-díjas művész, Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Schrammel Imre keramikus válogatott alkotásait mutatják be a Gödöllői Iparművészeti Műhely alkotóházában a Mesterek - műhelyek című sorozat harmadik rendezvényeként szombattól.

Kaleidoscopio Italia fesztivál félszáz olasz kiállítóval

freedigitalphotos.net/criminalatt

Olasz gasztronómiai, divat-, autóipari, turisztikai és egyéb vállalatok, intézmények mutatják be változatos programokkal a mai Olaszország sokféle arcát és gazdag kultúráját a Kaleidoscopio Italia fesztiválon péntek délutántól vasárnap estig a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.

Pályázatot hirdettek a Betlehemi jászol kiállítás részvételére

A pályázatra hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók, közösségek jelentkezhetnek.

Az Armel Operafesztivál nyertesei

freedigitalphotos.net/worradmu

A produkciók versenyét a bécsi Neue Oper előadása, az énekesekét Marion Grange francia szoprán nyerte a budapesti Armel Operafesztiválon.

Jótékonysági koncert a Sixtus-kápolnában

Először tartanak nem egyházi rendezvényt a Sixtus-kápolnában: szombaton a Porsche jótékonysági koncertjén mintegy negyven szerencsés turista vehet részt. A bevétellel a pápa karitatív munkáját támogatják.

Nagy siker övezte A tolonc nemzetközi premierjét

freedigitalphotos.net/adamr

Nagy sikerrel mutatták be csütörtök este Kertész Mihály százéves felújított némafilmjét, A toloncot a lyoni Lumiére Filmfesztiválon a Pathé Bellecour moziban.

Filmhét: a hétvégén a gyerekeket szólítják meg

Animációs versfilmekkel, Hoppi mesékkel, a Négyszögletű Kerek Erdő rajzfilmváltozatával, Bogyó és Babócával, valamint arcfestéssel, ujjbáb és homokkép készítéssel is várja a gyerekeket október 18-án és 19-én a Magyar Filmhét a Cinema City MOM Park moziban.

Isztambultól Barcelonáig mindenütt hódított a Fesztiválzenekar

"Ebben a zenekarban hatalmas a művészi szabadság, áramlanak a zenei gondolatok, és mindennek van tere. A muzsikusok egy testként zenélnek, közben pedig egyik koncert sem olyan, mint a másik".

Bécs a 150 éves Ringstrassét ünneplésére készül

A jubileumi évre számos intézmény, többek között a Bécsi Építészeti Központ, a Szecesszió háza, a Bécsi Zsidó Múzeum és az Osztrák Nemzeti Könyvtár is tematikus kiállításokkal készül.

Hogy is volt? Eger 1596-os ostromát írja le a török napló

Napokra bontva számol be III. Mehmed szultán magyarországi hadjáratának 186 napjáról.

Egy újjáépített liverpooli színház lett az év legjobb új épülete Nagy-Britanniában

"Forradalmian új példája annak, hogyan kell felépíteni egy merész, rendkívül tartós, nagy közösségi épületet egy történelmi városközpontban".

Újabb magyar nyertes a Holcim építészeti világversenyén

Fotó: FB/Holcim Awards for Sustainable Construction

A Holcim Awards fenntartható építészeti világverseny afrikai és közel-keleti régiójának díjazottai közé került a pécsi ArchSus Csoporthoz tartozó Szabadics Attila és Rácz Mónica, akiknek a menekülttáborokban létesítendő egészségügyi központ és iskola tervét különdíjjal jutalmazta a zsűri.

Nagy az eltérés a tandíjak és ösztöndíjak között az Európai Unióban

Mind a tandíjak, mind a diákoknak folyósított ösztöndíjak terén jelentősek az eltérések a felsőoktatásban az Európai Unió tagállamaiban.

Három ígéretes ötlet a forgatókönyvbörzén

Több mint 250 mű érkezett az egészestés játékfilm treatment pályázatára, közülük nyolc alkotói öt percben prezentálták ötletüket a börzén a magyar filmszakma képviselői előtt.

Újra megnyílt a pécsi Apolló mozi

Az Apolló újranyitásához egymillió forintot ajánlott fel egy nevének titokban tartását kérő támogató.

Tiltott toborzás szerepelt Petőfi Sándor János vitézében?

Az irodalom segítségével a jogászi gondolkodás a jog szempontjából laikusok számára is érthetővé válik, az irodalommal "emberivé tehető a jogászi hivatás".

Öt magyar városban lép fel decemberben a Mojszejev Balett

A világhírű Mojszejev Balett adventi turnéjának előadásait idén decemberben Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben láthatja a magyar közönség.

Ma este az M1-en olyan műsor lesz, amilyen még nem volt!

Fotó: FB/Virtuózok

Virtuózok címmel október 17-én, pénteken este indul az M1-en a közmédia komolyzenei tehetségkutató műsora, amelyre csaknem kétezer ifjú muzsikus és énekes jelentkezett az egész országból.

Giga-lóhere nyílik a hétvégén Sanghajban

Másfél millió négyzetméteres összterületen a világ legnagyobb kiállítási és konferenciaközpontja nyílik meg a hétvégén Sanghajban.

A két Korea újraegyesítése a Katona József Színházban

MTI/Kallos Bea

A két Korea újraegyesítése című darabot mutatja be pénteken a Katona József Színház a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közösen. Joël Pommerat darabját - amely címe ellenére nem a politikáról, hanem az emberi kapcsolatokról szól - Máté Gábor állítja színpadra.

A kamerás gyilkos - Thomas Glavinic osztrák író Budapesten

Magyarul nemrég megjelent, A kamerás gyilkos című, Gryllus Dorka főszereplésével filmen is feldolgozott regényét mutatja be az osztrák középgeneráció egyik legismertebb írója, Thomas Glavinic pénteken Budapesten.

A tánc is szerves része lesz Havasi Balázs decemberi koncertjének

freedigitalphotos.net/stockimages

Az ExperiDance közreműködése révén a tánc is szerves része lesz Havasi Balázs zongorista december 6-ai koncertjének, a Havasi Symphonic Aréna Shownak a Budapest Sportarénában.

Senki szigete - Török Ferenc új filmja már a mozikban!

A mára klasszikussá vált Moszkva tér rendezője egy fiatalokról szóló abszurd mesét forgatott, magával ragadó képi világgal, szerethető szereplőkkel, izgalmas zenével, erős szereplőgárdával és kiváló alkotói stábbal.

Toldi - Elkaszálják a magyar nemzeti hőseposzt?

Fotó: Facebook/Pálfi György

Nem támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Pálfi György Toldi című filmjének eredetileg megvalósításra szánt tervét, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a filmszakmai döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt.

Christian Bale alakíthatja az Apple alapítóját

Christian Bale, aki Batmant és Mózest is eljátszotta már, most az Apple-alapító Steve Jobs szerepére készül egy új életrajzi filmben.

Neil Patrick Harris lesz a 87. Oscar-gála házigazdája

Fotó: Wikipédia

Az Így jártam anyátokkal című vígjátéksorozat sztárja Twitteren jelentette be a jó hírt rajongóinak.

Székelyföld történetéről nyílik kiállítás Gyergyószárhegyen

A székely történelem jeles eseményeit mutatja be az a kiállítás, amely Székelyföld története címmel szombaton nyílik a hargitai Gyergyószárhegyen, a Polgármesteri Hivatal aulájában.

A MÁV elnyerte a vasúti építészet Oscar-díját

freedigitalphotos.net/papaija2008

A Budapest-Újszász vasútvonal állomásépületeinek felújítása és új típusépületek építése projektjével a MÁV Zrt. elnyerte a vasúti építészet Oscar-díját, a Brunel-díjat, amelyet szerdán adtak át Amszterdamban.

Magyarok nyitják meg a fények fesztiválját Prágában

Művészeti fényinstallációk fogják díszíteni az éjjeli Prágát csütörtöktől vasárnapig. A Signal elnevezésű fényfesztivált másodszor tartják meg a cseh fővárosban.

Hiperkarma lemezbemutató a halloween jegyében

freedigitalphotos.net/pixomar

A hazai underground színtér egyik legizgalmasabb idei koncertjét rendezik október utolsó napján a Petőfi Csarnokban. Bérczesi Róbert zenekara, a Hiperkarma eredeti felállásában tér vissza, és a halloween jegyében mutatja be Konyharegény című új albuma dalait.

Több mint 10 év után újra Bécsi Bált rendeznek Budapesten

A mintegy 200 fősre tervezett rendezvényen, melyet az InterContinental Budapest szállodában tartanak, fellép mások mellett a bécsi operaház két balettművésze, a miskolci Ködmön Formációs Táncegyüttes, Dániel Gábor és Szalai Csilla operaénekesek, a Pfeiffer Gyula által vezényelt Váci Szimfonikus Zenekar és a montreux-i dzsesszfesztiválon díjazott Balogh ikrekkel felálló No Stress Band.

Javier Bardem lehet Johnny Depp új ellenfele

Fotó: Wikipédia

Hollywood egyik kedvenc rosszfiúja, az Oscar-díjas Javier Bardem lehet a Sparrow kapitányt alakító Johnny Depp új ellenfele A Karib-tenger kalózai ötödik epizódjában.

Gálaest a reformáció hónapjának keretében

Az idén a reformáció emlékhónapjának programsorozatát az "Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk" bibliai mottó jegyében rendezik meg.

Kleopátra szépségtára a Múzeumok őszi éjszakáján

A négy kiállítóhely programjait végigjárva a látogatók megismerhetik az ókori egyiptomiak legfontosabb kultuszait, rejtélyeit, uralkodóit és a szorgos mindennapokat is.

Fogyatékkal élő magyar és orosz művészek alkotásai Moszkvában

A Magyar Nemzeti Galéria esélyegyenlőségi programjának keretében 2012-ben rendezett hasonló budapesti kiállítás sikerét követően Európa 12 fővárosába és nagyvárosába elvitték a tárlatot.

Bencsik István legújabb alkotásaiból nyílik kiállítás Pécsen

A három modellről mintázott nem egész alakos, hanem 40-50 centiméter nagyságú, női testrészeket bemutató alkotások elegánsak, látványosak és friss formavilágot tükröznek.

15 tonnás szobor lebeg a londoni Tate Modern turbinacsarnokában

Az alkotást jegyző amerikai művész, Richard Tuttle szerint a turbinacsarnok mennyezetéről lelógó szobor fából készült elemei repülőgépszárnyakat idéznek, hogy "felhívják a figyelmet a népirtás borzalmaira".

Szombaton indul a Játék határok nélkül!

MTI/Mohai Balázs

Szombaton indul újra a 1990-es évek nagysikerű tévéműsora, a Játék határok nélkül című vetélkedő az M1 műsorán. A vetélkedő új szériáját egy nemzetközi stáb forgatta májusban Budapesten, és minden résztvevő ország ebből készítette el saját változatát

Korabeli török napló az idei egri végvár-konferencia különlegessége

Az egri vár 1596-os ostromáról Törökországban előkerült naplóról is szó lesz a Zrínyi Miklóst és a 17. század végvári küzdelmeit fókuszba állító egri végvár-konferencián.

Vitázik a világ ifjúsága - Elődöntőben a magyarok!

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A Magyarországot képviselő Pőcze Júlia és Bartha Regina is továbbjutott a Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) elnevezésű német nyelvű vitaverseny csütörtöki elődöntőjébe a szerdán Varsóban lezajlott kvalifikációs fordulókon, amelyeken nyolc ország 16 versenyzője mérte össze tudását két témában.

Fekete Györgyöt választották meg a Magyar Művészeti Akadémia elnökének

Fekete György belsőépítészt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) eddigi vezetőjét választotta elnöknek a testület a szerdai tisztújító közgyűlésen a Pesti Vigadóban.

Színes programok a Filmhéten

Csütörtöktől mindennap 16-20 óra között a vetítések mellett a nagyközönség bekukkanthat a maszkmester, a szinkron, a virtuális 3D, valamint az animációs stúdiók világába, sőt, magukat is kipróbálhatják színészként, szinkronszínészként és animátorként.

Francis Veber vígjátékát mutatja be a veszprémi Pannon Várszínház

Francis Veber kortárs francia szerző Balfácánt vacsorára című vígjátékát mutatja be szombaton a veszprémi Pannon Várszínház. A József Attila Színház után az országban másodikként látható a darab a veszprémi társulat előadásában.

Balesetveszélyes és évfordulós sírokat újítanak fel rendkívüli forrásból

freedigitalphotos.net/adamr

Életveszélyes állapotban lévő és kerek évfordulókhoz köthető, a nemzeti sírkerthez tartozó síremlékeket újít fel a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) abból az 505 millió forintos forrásból, amelynek átcsoportosításáról határozatban döntött a kormány.

Ismét rekord látogatottsággal zárt az Art Market Budapest

Rekordszámú, 24 ezres közönség tekintette meg Art Market Budapest (AMB) nemzetközi képzőművészeti vásár 20 országból érkezett csaknem 100 kiállítójának standjait október 9. és 12. között a Millenáris parkban.

Robert Downey jr. ott lesz a "polgárháborús" Amerika Kapitányban

Filmpalkát

A Deadline szerint a Marvel soron következő filmjében a Vasember szupergonoszként térhet vissza.

Az irodalom és építészet kapcsolatát vizsgálja az idei Budapest Transzfer

Az urbanizáció szemszögéből vizsgálja az irodalom és az építészet kapcsolatát a Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál, amelynek október 16. és 19. között szervezett programjai között irodalmi estek, beszélgetések, felolvasások, városi séták, nyomáskiegyenlítő kamrában hallgatható kortárs irodalom, VJ est és zene is szerepelnek a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében.

Ufóshow: a KFT DVD-n dokumentálta jubileumi koncertjét

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Sokat kellett rá várni, de a képi és a hangi élmény kárpótol: megjelent DVD-n a KFT zenekar 2011 decemberi koncertje. Az Ufóshow című előadást a 30. születésnap, valamint a földönkívüli tematika jegyében tartotta a népszerű csapat.

Új koncert DVD-vel jön a Depeche Mode

Live in Berlin címmel november 17-én jelenik meg a Depeche Mode új koncert DVD-je, illetve dupla CD-je. A kétórás koncertfilm rendezője Anton Corbijn holland filmes/fotós, aki a nyolcvanas évek közepe óta dolgozik együtt a Depeche Mode-dal.

Elhunyt Lojze Logar, a pop-art szlovéniai atyja

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Hetvenéves korában elhunyt a pop-art legismertebb szlovén képviselője, Lojze Logar festő, grafikus.

A Parlamentben átvették a hatalmat a gyermekek

Háromszáz diák részvételével rendezték meg kedden a negyedik Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést az Országház Felsőházi termében a gyermekek világnapja alkalmából.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.