Csempészés miatt nyomoznak a Tretyakov-képtárban

freedigitalphotos.net/adamr

Értékes festmények csempészése ügyében nyomoznak az orosz hatóságok a moszkvai Tretyakov képtárban.

Több mint negyven film az Artmozik éjszakáján

A 40 között hat premier előtt vetített alkotással várja az érdeklődőket négy budapesti filmszínház az Artmozik éjszakáján május 15-ről 16-ra virradóra.

Dalt írtak a Rolling Stones tagjai a nepáli áldozatok megsegítésére

A Mick Jagger, Ronnie Wood és Beverley Knight trió Look into Your Heart című dalának bevételei a Save the Children nemzetközi gyermekjóléti szervezet nepáli erőfeszítéseit támogatják.

Pénteken vesznek végső búcsút Kóti Árpádtól

Pénteken vesznek végső búcsút Kóti Árpádtól, a nemzet színészétől; a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészét 13 órakor a debreceni Nagyerdei Köztemető 2. számú ravatalozójából kísérik utolsó útjára.

hirdetés

Börtönmúzeum nyílt a veszprémi várban

A börtön történetét bemutató állandó kiállítás nyílt a veszprémi várban, a tárlaton látható a nyilasok által bebörtönzött Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi hercegprímás egykori cellája is.

Országossá bővül az Egyházzenei Fesztivál

A Filharmónia Magyarország által eddig a dél-dunántúli régióban megrendezett fesztivál az idei évtől négy éves ciklusokban a bizánci, a római katolikus, a református és az evangélikus egyházzenét mutatja be az ország több városában. A sort a bizánci zene nyitja május 20. és 24. között, Nyíregyháza központtal.

Elhunyt Josh Ozersky, a húsrajongó amerikai ételkritikus

Ez idáig tisztázatlan körülmények között elhunyt Josh Ozersky, díjnyertes amerikai ételkritikus, aki egész pályafutása során hirdette a húsok iránti rajongását.

Megújul a Libri

A Libri az elmúlt két évtizedben Magyarország egyik vezető kulturális márkájává vált - tavaly több mint egymillió könyvet adtak el -, így időszerű lett a vállalat megjelenésének megújítása.

Több mint 200 veterán kerékpárt árvereznek el Bécsben

Michael Embacher bécsi építész kiárusítja teljes gyűjteményét, amelyben 1930-ból származó és egészen napjainkból való példányok is megtalálhatók.

Hörcher Gábor: a Drifter univerzális történet

Hörcher Gábor filmje bekerült a DocumentaMadrid hivatalos versenyprogramjába, többször is vetítik a fesztiválon.

Az Örkény Színház teljes társulata fellép az Ördögkatlan Fesztiválon

Az idei Ördögkatlan Fesztiválon Ránki Dezső, Dresch Mihály és Wahorn András mellett díszvendég lesz az Örkény Színház is, amely teljes társulatával lép fel a Baranya megyei összművészeti fesztiválon augusztus 4. és 8. között.

Centauri Észtországban fedi fel kilétét

A szerdán kezdődő észtországi Prima Vista nemzetközi könyvfesztiválon fedi fel kilétét az álnéven publikáló magyar szerző, Centauri, akinek kilenc évig sikerült megőriznie inkognitóját.

Felújították a középkori várat Hollókőn

Véget ért Hollókő várának mintegy egyéves felújítása, amelynek köszönhetően látogathatóvá vált például az Öregtorony. Szombaton és vasárnap nyílt várnapokra várják a látogatókat a Nógrád megyei világörökségi faluban.

Átadták a Leleményes hőseink ifjúsági program díjait

freedigitalphotos.net/arztsamui

Tizenkét közösséget díjaztak a Leleményes hőseink elnevezésű, országos ifjúsági példaképkereső program keddi eredményhirdetésén Budapesten.

A hollétéről több mint száz éven át nem lehetett tudni, most hazatért Leiningen Károly

A már megtekinthető alkotást az eddigi tulajdonos, Ambrus Győző 45 évvel ezelőtt vásárolta egy dél-angliai város régiségkereskedésében.

Kobajasi Kenicsiróval ünnepel a 70 éves MÁV Szimfonikus Zenekar

Facebook esemény

Négy koncertet ad tiszteletbeli vendégkarmestere, Kobajasi Kenicsiró vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar annak alkalmából, hogy a napokban ünnepelte megalapításának 70. évfordulóját.

Gála az esélyegyenlőség jegyében

Esélyegyenlőségi gálát rendez május 17-én a fővárosi Aranytíz Kultúrházban a Mozdulj! Közhasznú Egyesület. A délutáni programon együtt lépnek színpadra egészséges és fogyatékossággal élő táncosok, énekesek, előadóművészek.

Visszaidéznék a 16. századi egri várat

Wikipédia/Civertan

A 16. századi állapotok visszaidézését célzó program kezdődhet az egri várban; a hatmilliárd forintos fejlesztés része a kormány és az egri önkormányzat által a Modern városok program keretében közelmúltban megkötött, öt pontot tartalmazó megállapodásnak.

A láthatatlan fiú című olasz film nyerte Fiatal Közönség Díját

A láthatatlan fiú című olasz film nyerte az Európai Filmdíjak közül a Fiatal Közönség Díját, amelyről 25 ország diákjai szavaztak vasárnap.

Mark Twain fiatalkori írásaira bukkantak amerikai kutatók

Facebook Mark Twain

A zömmel 150 éves írások akkor születtek, amikor a 29 esztendős Twain San Franciscóban dolgozott újságíróként.

Újabb Star Trek-szereplő távozott

Születésnapján hunyt el a filmszínésznő.

Lisa Simone: anyámmal énekelni boldogság volt

youtube screenshot

Dublinban a Music For Lovers című számot adták elő közösen, és bár nem próbálták el előtte, mégis természetesen eggyé olvadtak zeneileg.

Otthoni hospice-ellátást kap a világhírű bluesgitáros

B.B. King világhírű amerikai bluesgitáros, aki tavaly októberben rosszul lett a színpadon egy chicagói fellépés során, rövid kórházi tartózkodás után most otthoni hospice-ellátást kap.

Meghalt a Farkasokkal táncoló forgatókönyvírója

kultúra, elhalálozás

Meghalt Michael Blake, a Farkasokkal táncoló című regény írója, az azonos című film forgatókönyvírója, utóbbiért 1990-ben Oscar-díjat kapott. Az amerikai író hosszú betegség után, 69 éves korában, szombaton hunyt el, az arizonai Tusconban lévő otthonában.

Ellopták a Száz év magány első példányát

Ellopták Gabriel García Márquez világhírű regénye, a Száz év magány első kiadásának az író által dedikált egyik példányát a XXVIII. bogotái könyvvásáron.

Maja Pliszeckaja halálával lezárult egy korszak az orosz balett történetében

Facebook Barisnyikov

A híres orosz balerina szombaton Németországban, szívinfarktusban hunyt el, novemberben töltötte volna be 90. életévét. Az egész táncvilág megrendült a hír hallatán.

Magyarország volt a díszvendég a spanyolországi La Galera XXII. nemzetközi fazekas vásárán

A díszvendég ország mesterei a vásár területének központi helyén, egy külön sátorban kaptak helyet, hogy mindenki megcsodálhassa műveiket.

Idén is szavazhattak a magyar diákok az Európai Filmakadémia díjáról

freedigitalphotos/luigi diamanti

Idén is csatlakoztak a magyar diákok ahhoz a nemzetközi szavazáshoz, amelyen Európa fiataljai döntenek a Fiatal Közönség Díjáról (Young Audience Award). A Tabán moziban vasárnap rendezett vetítésen a fiatalok három európai film közül választhatták ki a legjobbat.

Jótékonysági dizájnárverés és vásár az Igazgyöngy Alapítvány javára

Az alapítvány működése a BudaCash-botrány miatt került veszélybe, ezért van szükség a segítségre.

Mimó és Csipek szabadtéri kalandokra várja a gyermekeket

FB MKNE

Mimó és Csipek, a két környezettudatos mesehős hétfőn szabadtéri programra invitálja a gyermekeket Budapesten, a Ferenc-hegyen kialakított Élményösvényre.

Olasz és lengyel vendégelőadások az Újszínházban

Május 15-én kezdődik a második Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban, ahol a magyar produkciók mellett olasz és lengyel előadásokkal is várják a közönséget.

Ötvenéves a Zalakarosi fürdő

Ötvenedik születésnapját ünnepli az idén az 1965-ben alapított zalakarosi fürdő.

Julia Fischer: Brahms hegedűversenye olyan, mint egy építészeti alkotás

"Brahms D-dúr hegedűversenye olyan számomra, mint egy nagyszerű építészeti alkotás, amelynél az egyes részeket csodálatos, a teljes alkotáson átívelő híd köti össze egymással."

Közösségek pályázatait várják falfelületeik megújítására

freedigitalphotos/ Idea go

Helyi közösségek, civil szervezetek, óvodák, iskolák és önkormányzatok is pályázhatnak a Let's Colour Településszépítő Egyesület országos kiírására, amelyen 800 négyzetméternyi fal kifestéséhez elegendő festéket nyerhetnek a jelentkezők közösségi tereik megújítására.

Az Omega a Megváltó Krisztushoz tart

Oratóriumával lép fel június elején az Omega együttes a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban.

Pliszeckaja hamvait Oroszország felett szórják szét

Facebook - esemény

A korszakalkotó primabalerina végakarata az, hogy Németországban legyen a búcsúztatása és hamvait Oroszország felett szórják szét.

Gasztronómiai hónapot szervez a budapesti török kulturális központ

Kávéházi est, főzőkurzus és gasztronómiai utcafesztivál is szerepel a budapesti Yunus Emre Enstitüsü Török Kulturális Központ szerdán kezdődő tematikus gasztronómiai hónapjának programjai között.

S. Nagy István szövegíróra emlékeznek a Syma-csarnokban

Facebook esemény

Özvegye, Csongrádi Kata, illetve művészkollégái emlékeznek S. Nagy Istvánra, a januárban elhunyt szövegíróra egy emlékest keretében a fővárosi Syma-csarnokban pénteken.

Elhunyt az orosz balett nagyasszonya

Életének 89. évében elhunyt Maja Pliszeckaja világhírű balerina, az orosz balett nagyasszonya,

Interaktív Faust-játék a Sufniban

freedigitalphotos.net/worradmu

Mobil eszközök használatára épülő interaktív játékot mutatnak be a Katona József Színház Sufnijában május 10-én és 11-én Being Faust - Enter Mephisto címmel.

Méhes Márton: Ausztriában márkává vált a kulturális Duna stratégia

A bécsi Collegium Hungaricum (CH) távozó igazgatója szerint az osztrákok pozitívan fogadták a CH "dunás" projektjeit és üdvözölték, hogy a regionális szintű stratégiai együttműködésben kezdeményező szerepet vállalnak a magyarok.

Magam járom: Kubinyi Júlia lemezbemutató koncertje a Fonóban

freedigitalphotos.net/Danielle St. Pierre

Május 8-án mutatja be Kubinyi Júlia népdalénekes első önálló lemezének anyagát a Fonó Budai Zeneházban.

Világkiállítás: benépesült a magyar pavilon is

Benépesült a magyar pavilon és a milánói világkiállítás egész területe szombaton, az Expo2015 megnyitásának másnapján, ahol koncertekkel, tánccal várták a látogatókat.

Elhunyt a brit krimikirálynő

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Ruth Rendell január óta válságos, de stabil állapotban kórházban kezelték, miután az év elején súlyos stroke-ot kapott. Szombaton vesztette életét.

Filmtrilógiát forgatnak Winnetouról

A trilógia jeleneteit ugyanott forgatják, ahol az ötven évvel korábbi Winnetou-sorozatot: Likában, Gorski Kotarban, Velebitben és Isztrián.

Péterfy Bori koncertje zárja az Európa-napot

Fotó: Redlemon

Péterfy Bori & Love Band a május 9-i Európa napi fesztiválnak köszönhetően először ad nagyszabású, szabadtéri koncertet a Margitszigeten. Az énekesnő igazi örökmozgó, tele energiával!

Elindult a Nyitott Balaton programsorozat

Elindult a Nyitott Balaton programsorozat, amit május 1. és 11. között, az idén második alkalommal szervez meg a Balatoni Regionális TDM Szövetség. Az egész régiót átfogó akció nyitórendezvénye a Balatonföldvárról induló tókerülő kerékpáros túra, a Tour de Balaton.

Kocsis Zoltán jótékonysági koncertje a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára

freedigitalphotos.net/adamr

Kocsis Zoltán ad jótékonysági koncertet május 30-án a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) javára a budapesti Művészetek Palotájában.

Bor és színház, irodalom és csokoládé találkozása Keszthelyen

Elsőre talán meghökkentő párosítású programokat kínál a következő napokban a keszthelyi Balatoni Múzeum, ahol egyebek mellett a bor és a színház, az irodalom és a csokoládé, illetve az olasz életérzés és a magyar virtus randevúzik egymással.

Ismeri a Stand By Me-t? Meghalt Ben E. King, aki megénekelte nekünk

screenshot

76 éves korában elhunyt az R&B legenda, Ben E. King, akit leginkább a "Stand by me" című hatalmas slágeréről és örökzöldjéről ismerhetett.

Elkezdődött a Székely Fesztivál a Millenáris parkban

Elkezdődött a Székely Fesztivál, amelyen kulturális programok, köztük táncház, bál és bábszínház, valamint gasztronómiai bemutatók és vásár is várja az érdeklődőket a budapesti Millenáris parkban.

A nepáli földrengés miatt módosít a Warner Bros

freedigitalphotos.net/dan

Módosításokat hajt végre a hamarosan mozikba kerülő Törésvonal című katasztrófafilmjének promóciós kampányán a Warner Bros a szombati nepáli földrengésre való tekintettel.

QR-kóddal hallgathatók az eurovíziós slágerek a bécsi gyaloghídon

Eurovíziós fesztiválslágerek hallgathatók azon a bécsi gyaloghídon, amelyet csütörtökön mutattak be a közönségnek a hamarosan megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalverseny apropójából.

Cannes: Jancsó Miklós Szegénylegények című filmje a klasszikusok programjában

Shutterstock fotó - LiliGraphie

A tavaly elhunyt Jancsó Miklós a Szegénylegények című alkotásával a film formanyelvének világhírű megújítója lett.

Imagine Dragons-koncert jövőre a Budapest Sportarénában

A magyar fővárosban is fellép napjaink egyik legsikeresebb amerikai alternatív rockcsapata, az Imagine Dragons. A Las Vegas-i négyes ősszel kezdődő európai turnéja keretében 2016. január 20-án a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be friss albuma dalait.

Eric Idle: a többi Python már öreg

freedigitalphotos.net/worradmu

Eric Idle, a Monty Python egyik alapítója is ott lesz a Nem a Messiás című vígoratórium előadásán május 31-én Budapesten a Sportarénában.

A tánc világnapja - A Magyar Táncművészek Szövetségének díjai

A tánc világnapján, szerda este adják át a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában a Magyar Táncművészek Szövetsége által odaítélt szakmai díjakat, az Imre Zoltán-díjat, valamint az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány Táncművészetért díjait.

Elkészültek a Szarvasi Vízi Színház nyári évadának programtervei

freedigitalphotos.net/adamr

A Szarvasi Vízi Színház ötödik szezonja június 18-án kezdődik az évadnyitó esttel, amelyen a Hypnotix Együttes és Lézerszínház mutatja be a Star Trilógia című multimédiás show-t.

Névadója nyomába ered a Lanner Kvartett tizedik zenés vendégségén

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaiból alakult kvartett kiemelt feladatának tekinti Joseph Lanner munkásságának felelevenítését.

Letették a REPtár interaktív repülőmúzeum alapkövét Szolnokon

freedigitalphotos.net/num_skyman

A REPtárnak jelentős szerepe lesz abban, hogy sokkal több látogató kerüljön kapcsolatba a repüléssel, a hadi technikával, és a múzeumon keresztül a város kínálta egyéb lehetőségekkel.

Könyv a Margitszigetről - elsősorban sportszempontból

A 2017-es magyarországi vizes világbajnokság központi helyszínének, az alkalomra megújuló Margitszigetnek a történetét, javarészt sportmúltját feltáró kötet jelent meg a felelős kiadó és szerkesztő, Jaksics György gondozásában.

Kapcsolatok hálója a mozgás nyelvén elmesélve

Facebook esemény

Másfél év után újra látható a Frenák Pál Társulat InTimE című előadása az Átrium-Film Színházban: a darabot szerdán, a tánc világnapján nézhetik meg az érdeklődők.

Japán turnéra indul a Concerto Budapest

A Zeneakadémia - Keller András vezényelte - rezidens zenekara nyolc koncertet ad a szigetországban a franciaországi La Folle Journée fesztivál testvérrendezvényén.

Megnyílt a Chagall-kiállítás Pécsen

Facebook esemény

Megnyílt a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből álló kiállítás Pécsen.

Megújul és kibővül az egri vár kazamata-rendszere

Az egri vár felújításának második ütemében megkezdődik a kazamata rekonstrukciója, illetve kibővítése is, ezért május 4-én átmenetileg bezár a vár földalatti erődrendszere.

Sétányt kapott Gödöllő az osztrák Bad Ischlben

Facebook Gödöllő

Sétányt neveztek el a testvérváros Gödöllőről Bad Ischlben.

Könyv jelent meg az egyetlen magyar szellemi olimpiai bajnokról

A mű Mező Ferenc életútját követi végig, amelyet Takács Ferenc sporttörténész professzor írt.

Kiszállnak egy készülő Adam Sandler-filmből a megsértett indián színészek

freedigitalphotos.net/dan

Indián színészek egy csoportja otthagyta egy készülő Adam Sandler-film forgatását, mert szerintük az indiánokra nézve sértő sztereotípiák és nevek szerepelnek a produkcióban.

Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet az MNG-ben

Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 címmel, eddig nem látott gazdagságban, 150 alkotó 430 festményén, szobrán, grafikáján, fotóján keresztül mutatja be hét évtized erdélyi művészetét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) pénteken megnyílt kiállítása.

Jonathan Franzen: Amerika kommersz ország

freedigitalphotos.net/dan

Jonathan Franzen szerint az Egyesült Államok kommersz ország, kevésbé viszonyul tisztelettel az értelmiséghez, mint az európai országok, egyfajta antiintellektualizmus jellemzi.

Kölcsönkérték Budapesttől Luther Márton kéziratos végrendeletét

Luther Mártonnak, a reformáció atyjának a budapesti Evangélikus Országos Levéltárban őrzött kéziratos végrendeletét kérte kölcsön a reformáció 2017-ben tartandó 500 éves évfordulójának megünneplésére Wittenberg számára Németország.

Könyvpiaci konferencia: méltatlanul kevés az állami támogatás

freedigitalphotos/Simon Howden

Pláne ahhoz képest, hogy a könyvkiadás messze a legnagyobb forgalmat produkálja a kulturális területek között.

Lenyűgöző videó: a magyarság ezeréves történelme 4 percben

A készítők azoknak ajánlják ezt a kisfilmet, akiknek a magyarságuk más emberek, kultúrák, népek elfogadását és tiszteletét is jelenti.

Péntek este búcsúznak Pap Vera színművésztől a Vígszínházban

Facebook - Eszenyi Enikő

"Szeretnénk méltóképpen megemlékezni Veráról, akiről megszámlálhatatlan varázslatos emléket őrzünk mindannyian - nézők, vígszínházi és nem-vígszínházi tagok, az egész magyar színházi szakma."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.