Több mint 1 millió forint gyűlt össze a Design Terminál árverésén

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Kalapács alá került többek között egy Eosine bőr nyakék, emellett a Folqa Collection darabjaira, a Rienne Fashion Jewlery fülbevalójára, a Plié by Ateliér egy bútordarabjára, valamint egy Linda Sieto táskára is lehetett licitálni. Valamennyi tárgy kikiáltási ára 3 ezer forint volt.

Hollywood kiakadt a Sony "gyáva" húzásán

Megdöbbentek a sztárok a Sony döntésén, hogy nem mutatja be a The Interview-t, az észak-koreai vezető megölésére szőtt összeesküvésről szóló vígjátékot.

Elismerést kapott a Csillagos Házak

A Csillagos Házak és Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója kapta idén a Hanukatalizátor-díjat.

Isten ostora - bemutató a Nemzeti Színházban

A Bánffy Miklós A nagyúr című műve alapján született darab egy végzetes szerelemi történetet és két civilizáció, a Kelet és a Nyugat drámai találkozását jeleníti meg. Az előadás a legendás hun király, Attila történetét dolgozza fel.

hirdetés

Pénzre nyomtatják Gabriel García Márquez arcképét Kolumbiában

Ez a kezdeményezés amellett, hogy tisztelgés, arra szolgál, hogy a jövőbeli generációk is tudják, ki volt ez jelentős kolumbiai humanista, irodalmár, demokrata.

Egy művészbarátság története a Nemzeti Galériában

A magyar festészetet megújító Rippl-Rónai József és az európai szobrászat számára új utat mutató Aristide Maillol barátságának történetét idézi fel több mint 200 művön keresztül a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) szerdától látogatható kiállítása.

Több száz millió forintos fejlesztés kezdődik Gorsiumban

MTI Fotó

Mintegy nettó 800 millió forint összköltségű beruházás indul a Tác melletti Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás területén.

Az első világháború zsidó katonáiról nyílt kiállítás Rómában

A Mindenekelőtt olaszok - A római zsidók és a nagy háború című, március 16-ig nyitva tartó kiállítás a száz évvel ezelőtt kirobbant első világháború egyik kevéssé ismert fejezetét kívánja megismertetni a látogatókkal.

Bon-Bon: Két évtizede úton

Fotó: Facebook/Bon Bon

Szolnoki Péter énekes és Török Tamás basszusgitáros popduója jövőre ünnepli 20. születésnapját, a két évtizedet könyvben foglalták össze.

Korrektúra Médiadíj: nyert a Sztárban Sztár is

Átadták a Rádiós Korrektúra és a Kamera Korrektúra díjakat a Média Korrektúra Konferencia keretében Budapesten, a Várkert Bazárban.

Lenyűgöző 3D-animáció Nagy Sándor sírjáról

Fotó: YT screenshot/dimitsal

Elkészítették az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében feltárt, Nagy Sándor (III. Alekszandrosz - Kr.e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír épületszerkezetének háromdimenziós animációját.

A többszólamú kóruszene legkorábbinak tartott példájára bukkantak Angliában

A kottát Maternianus reimsi püspök életrajzának végén, későbbi betoldásként találta meg és azonosította a Cambridge-i Egyetem egyik doktorandusza, Giovanni Varelli, aki szakmai gyakorlatát töltötte a könyvtárban.

A Karácsonyi oratórium, a Diótörő és A teremtés a Müpa év végi programjában

freedigitalphotos.net/stockimages

Karácsonyi orgonaesttel, Bach Karácsonyi oratóriumával, a Diótörő bábos változatával, hagyományos újévi koncertként Haydn A teremtés című oratóriumával várja közönségét a Művészetek Palotája az idei ünnepi szezonban. A teremtés szólistájaként újra hallhatja a magyar közönség a nemzetközileg elismert német szopránt, Annette Dascht.

Lengyel alkotás kapta az Európai Parlament Lux-díját

A díjjal az Európai Parlament olyan alkotásokra igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek az európai értékekhez illeszkedő témákat dolgoznak fel és különösen foglalkoztatják a közvéleményt.

Tudatosan választanak iskolát a külhoni magyar diákok

freedigitalphotos/zdiviv

Célirányosan preferálják későbbi terveikhez igazodva az elméleti, gimnáziumi és a szakképzési oktatási formákat a középfokú iskolaválasztás során.

Olasz vígjáték főszerepét alakítja Osvárt Andrea

A csütörtökön a mozikba kerülő Zűrös olasz esküvő főszerepét Osvárt Andrea alakítja. Az utóbbi tíz évben Hollywoodot is megjárt színésznő céljairól és produceri munkájáról is mesélt.

Így nem indul a Millenium Falcon hiperhajtóműve

Lucasfilm

Tudja, mi mindent használtak fel egyetlen hangeffekthez a Csillagok háborújában? Van itt elforduló tanktorony, rezgő vízcsövek, egy 1928-as kétfedelű repülőgép beindítása - a többi pedig a cikkben.

A temesvári börtönben találkoztak az egykori letartóztatottak

A temesvári börtönben találkoztak kedden délelőtt az 1989-es temesvári népfelkelés egykori letartóztatottjai. A zárt intézet a 25. évfordulóra nyitotta meg először kapuit azok előtt, akiket a kommunista diktatúra utolsó napjaiban tartóztattak le és börtönöztek be.

Ötödik alkalommal adják át a Magyar Teátrum Díjakat

Fotó: FB/Magyar Teátrum

A Békéscsabai Jókai Színházban a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott díjakat szombaton vehetik át.

Újabb nemzetközi elismerést kapott Pálfi György filmterve

A franciaországi Les Arcs European Film Festival koprodukciós fórumán Pálfi György, Nagy V. Gergő és Ruttkay Zsófia A hang (The Voice) című filmterve elnyerte az Arte kulturális televízió legjobb filmtervnek járó díját.

Kiválasztották a Berlinale Panoráma szekciójának filmjeit

freedigitalphotos.net/cooldesign

Tizenegy művészfilmet és nyolc dokumentumfilmet válogattak be eddig a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában bemutatandó alkotások közé, amelyben az európai és amerikai filmek mellett tajvani, dél-koreai, uruguayi és kenyai mozik is versenyeznek.

Bemutatták a könyvtárak új elektronikus szolgáltatását, az ELDORADO-rendszert

Az ELDORADO célja, hogy a felhasználók digitális formában, jogszerűen hozzájuthassanak a szerzői jogi védelem alatt álló, illetve e védelem hatálya alól kikerülő dokumentumokhoz a szolgáltatásrendszer használatával.

Mádl Dalma tárgyaira is lehet szerdán licitálni

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Klasszikus és 20. századi modern és kortárs festményeket, szobrokat, kerámiákat, ékszereket, ezüsttárgyakat, Zsolnay-porcelánokat, könyv- és papírrégiségeket, valamint távol-keleti értékeket kínál a Pintér Galéria és Aukciósház szerda esti árverése Budapesten, amelyen licitálni lehet Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye által felajánlott tárgyakra is.

Jelenczki István filmrendező vehette át a Szkíta Aranyszarvas díjat

A Szkíta Aranyszarvas díj magánszemélyek által alapított, évente kiosztott filmművészeti elismerés, amely azokat a magyar alkotókat jutalmazza, akik több évtizedes munkásságukkal itthon és külföldön elismerést szereztek a magyar filmnek, és alkotásaikban a magyar és az európai szellemiség együtt van jelen.

Ismét közös Diótörővel készül a Budapest Bábszínház és a Nemzeti Filharmonikusok

freedigitalphotos.net/worradmu

A karácsonyi Diótörő-előadás mára a Nemzeti Filharmonikusok évadának elengedhetetlen részévé vált, mint ahogyan az is hagyomány, hogy a mű nem balett, hanem bábelőadás formájában kerül színre.

Amaninda és Presser Gábor - dupla szilveszteri koncert a Zeneakadémián

A koncert első része hagyományosan az Amadinda repertoárjának legnépszerűbb darabjaiból épül fel. A második részben színpadra lép az est másik házigazdája, Presser Gábor és az idei sztárvendég, Karácsony János.

Robin Williams az élen a Google idei toplistáján

freedigitalphotos.net/dan

Robin Williams, a labdarúgó-világbajnokság és az ebola foglalja el a dobogós helyeket a Google idei toplistáján, amely a világ legfelkapottabb kereséseit összegzi.

A vár visszafoglalására emlékeznek szerdán Egerben

Szerdán lesz 327 éve, hogy 91 évnyi uralom után elvonulásra kényszerítették a keresztény szövetségesek a törököket. Az évfordulót hatodik alkalommal ünnepli meg közintézményekkel és civil szervezetekkel összefogva az egri önkormányzat.

Nápoly középkori magyar emlékeit mutatja be Prokopp Mária új könyve

Fotó: archív

A mű V. István magyar király lánya, Mária nápolyi királyné (1254-1323) művészetpártoló tevékenysége nyomán létrejött páratlan alkotásoknak állít emléket tudományos alapossággal, mégis olvasmányos és közérthető módon.

Pályázatot írtak ki a Győri Balett igazgatói posztjára

A pályázat benyújtási határideje 2015. január 14. A nyertes pályázó 2014. július 1. és 2020. június 30. között tölti be az intézmény vezetői posztját.

Az Illés-tagok kézlenyomatai a rockcsillagok falán

MTI/Illyés Tibor

Megörökítette kézlenyomatát és aláírását az 50 éves Illés-zenekar három tagja, Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs hétfőn Budapesten egy belvárosi étteremben. A gipsznyomatok a Magyar Rockcsillagok Falára fognak kerülni a Rockmúzeumban.

Szarajevóban és Isztambulban is bemutatnák az Orient című magyar darabot

A szarajevói polgármester és a török nagykövet már a szombati premier szünetében jelezte, hogy mindenképp szeretné, ha az Orient című zenés-táncos darabot saját országában is bemutatnánk.

Berlinale: kiválasztották a filmfesztivál versenyprogramjának első filmjeit

freedigitalphotos.net/worradmu

Kiválasztották a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának első hat filmjét, amelyek között a Berlinale korábbi Arany Medve-díjas rendezői, Terrence Malick és Andreas Dresen legújabb alkotásai is szerepelnek.

Virtuálisan újraépítették a római gettót

Történelmi sétára invitál a római Zsidó Múzeum, ahol a modern technológia segítségével rekonstruálták az olasz fővárosban a 19. század második felében lebontott gettó épületeit és utcáit.

Megkoszorúzták a 200 éve született Ganz Ábrahám síremlékét

MTI/Bruzák Noémi

Ganz Ábrahám a 19. század magyar ipari fejlődés fellendítésének meghatározó személyisége gazdasági sikereit legfőképpen a korabeli vasúti kerekek korábbiaktól eltérő, jobb minőséget és tartósságot szavatoló technológiájának kidolgozásával, és e technológia megújításával érte el.

Magyar vonatkozású orosz levéltári iratok másolatai kerültek haza

Az egykori Szovjet Írószövetség magyar vonatkozású levéltári iratairól készített digitális másolatok kerültek vissza Magyarországra. Az ünnepélyes átadás hétfőn volt a Magyar Nemzeti Levéltár épületében.

Nemzeti emlékhely lehet az egri vár

freedigitalphotos.net/taesmileland

"Az egri vár szívünkben-lelkünkben eddig is egyfajta nemzeti emlékhely volt. Ha holnap a nagy jelentőségű döntést meghozza az Országgyűlés, akkor ez immár törvényben is foglaltatik".

Eurovízió: 20 perc alatt elfogyott a döntőre szóló jegyek első adagja

Húsz perc alatt elfogyott hétfőn a 2015-ös ausztriai Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére szóló jegyek első adagja, a rendezvény belépőit árusító oldalak szerverei majdnem lefagytak a nagy érdeklődés miatt.

R. Várkonyi Ágnes történész elhunyt

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Életének 87. évében szombaton elhunyt R. Várkonyi Ágnes történész, művelődéstörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékének professor emeritusa.

Bud Spencer is besegített: több mint 167 millió forint a segélyszervezet számláján

A herendi tál 1 millió 450 ezer forintért, Bud Spencer csuklószorítója 410 ezer forintért, Tim Howard labdarúgó meze 250 ezer forintért kelt el.

Mi lett volna, ha Ady nem hal meg 1919 telén...?

Zelei Miklós darabját tűzte műsorra az újbudai Csontváry Művészeti Udvarház: a Situs inversus - Az Isten balján című előadást Katkó Ferenccel a főszerepben láthatja a közönség.

Ragyogó tételek a Kieselbach Galéria aukcióján

Fotó: Facebook/Kieselbach Galéria

A műgyűjtőház idei téli aukciója a legerősebb árverési anyag a gazdasági világválság kirobbanása óta.

Venczel Vera és Bodor Böbe veheti át elsőként a Szepes Mária-díjat

Venczel Vera Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész és Bodor Böbe színész-rendező veheti át elsőként a Szepes Mária-díjat januárban.

Megválasztották az E-MIL új elnökét

Fotó: FB/Erdélyi Magyar Írók Ligája

Karácsonyi Zsolt költőt, a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztőjét választotta elnökévé szombaton tartott kolozsvári közgyűlésén az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL).

Borkarácsonyfa és Adventi Balaton Szalon a Műjégpályán

Adventi Balaton Szalon néven Balaton-kóstolót és régiós adventi vásárt tartottak vasárnap a Városligeti Műjégpályán; a Balatoni Kör által szervezett esemény során a jégbe öntött Balaton-sziluett mellé a borászok "borkarácsonyfát" is állítottak.

28 millió dollár egy bronzszoborért

Forrás: Wikipedia/phrood

Huszonnyolcmillió dollárért szerezte meg az amszterdami Rijksmuseum Adriaen de Vries németalföldi szobrász egy ritka bronzszobrát egy New York-i árverésen.

Jónak lenni jó! - Mintegy 84 millió forint gyűlt össze

Nagy összegű felajánlást tett a Demján Sándor Alapítvány a közmédia Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági kampányában, amelyben vasárnap 18 óráig mintegy 84 millió forint gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezet javára.

Az Ida a legjobb európai film 2014-ben

Fotó: europeanfilmawards.eu

Az Ida című lengyel-dán alkotás kapta a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat szombat este Rigában.

Jónak lenni jó! Kampánynap a közmédiában

Ma egész napos műsorfolyamban mutatja be a közmédia a Jónak lenni jó! című jótékonysági kampány kedvezményezettjét, az Ökumenikus Segélyszervezetet és annak sokrétű tevékenységét.

Aranyszem - Dobos Tamás kapta az év operatőrének járó díjat

Fotó: magyar.film.hu

Dobos Tamás kapta az év operatőrének járó Illés György-díjat, valamint a legjobb kisjátékfilmnek járó Hegyi Barnabás-díjat is a 11. Aranyszem operatőr fesztiválon.

Karácsonyi hárfaestet ad a Zeneakadémián Vigh Andrea

Vigh Andrea neves zenésztársai, barátai közreműködésével karácsonyi hárfakoncertet ad a Zeneakadémián december 19-én, pénteken az MVM Koncertek keretében.

Kiállították Nagysándor József búcsúlevelét a Nemzeti Múzeumban

Fotó: MTI Nagy Sándor

Szombattól látható a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) Nagysándor József aradi vértanú búcsúlevele, melyet december 5-én vásárolt meg a magyar állam.

Újra kigyulladt az esztergomi bazilika - szerencsére csak a díszkivilágítása

Ismét működik az esztergomi bazilika díszkivilágítása, a fények péntek este gyulladtak ki újra.

Egy Kiss Erzsi Zene: Szabad a szív

Fotó: FB/Egy Kiss Erzsi Zene

A magyar könnyűzenei élet unikális jelensége, az általa kreált kitalált nyelveken éneklő Kiss Erzsi és zenekakara új lemezén tőle szokatlan módon több magyar szövegű számot is előad.

Több mint 300 alkotás ácsingózik az aranyszobrocska után

Háromszázhuszonhárom alkotás közül választhatja ki idén az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díjára esélyes jelölteket.

Háttér volt Stuart Little mögött, most rekordáron kelt el a Berény-festmény

Fotó: YT printscreen

70 millió forintért kelt el Berény Róbert mintegy kilenc évtized után, kalandos körülmények között hazakerült, Alvó nő fekete vázával című főműve a Virág Judit Galéria szombat esti aukcióján.

Magyarok a Barcáért menni Barcelona

Az FC Barcelona labdarúgóklub vezetősége elkötelezett amellett, hogy a Magyarok a Barcáért című magyar filmet a jövő tavasszal bemutassák Barcelonában.

Elrejtett zsidó kegytárgyak bukkantak elő

Fotó: ghettospuren.de

A második világháború idejéből származó értékes személyes tárgyakat találtak az észak-csehországi Terezínben, ahol a nácik a háború alatt koncentrációs tábort működtettek.

"Már nem is illik dícsérni, csak köszönni lehet..."

A nagyok mezőnyében Gyöngyösi Ivett, a tinik közül Lugosi Dániel Ali, a kicsik között pedig Boros Misi nyerte a közmédia komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok péntek esti döntőjét. A zsűri különdíját Demeniv Mihály vehette át.

Új magyar egészestés animáció kerül jövőre a mozikba

freedigitalphotos.net/worradmu

Elsősorban a 15-40 év közötti, a South Park és Family Guy típusú szókimondó, erős társadalomkritikát gyakorló sorozatokon nevelkedett közönséget célozza meg Miklósy Zoltán elsőfilmes rendező Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja című, jövő év elején a magyar mozikba kerülő egészestés animációja.

Csaknem tízezren látták a Mojszejev Balett fergeteges műsorát hazánkban

"Óriási sikerünk volt, a publikum éppoly temperamentumosnak bizonyult, mint amilyen lendületesek a magyar néptáncok."

Vezető pekingi zenepedagógust díjaztak a Kodály-módszer népszerűsítéséért

MTI/Trebitsch Péter

Kodály Zoltán születésének 132. évfordulójához kapcsolódva, a Kodály-módszer népszerűsítéséért végzett áldozatos munkájáért a Pro Cultura Hungarica díjat vehette át Kao Csien-csin asszony, a Kínai Központi Zeneakadémia zenei nevelés tanszékének vezetője pénteken Pekingben, a magyar kulturális intézetben.

Művészetelméleti kutatóműhely alakult az MMA támogatásával

A művészeti, művészetelméleti és -történeti célú kutatások támogatását célzó program keretében az MMA felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, kutatási tevékenységet folytató szakmai és civil szervezetek kutatómunkáját segíti.

Merő Béla Feydeau-t rendez az ukrán Kulisha Akadémiai Színházban

Most viszi színre harmadszor Feydeau a kritika által sokszor lenézett művét.

Szilveszterig tartó programkínálat a gödöllői kastélyban

A királyi karácsonyok hangulatát idézik az ünnepi díszbe öltözött gödöllői kastély szilveszterig tartó programjai. Ezen a hétvégén egyebek mellett betlehemi játékokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket, akik Erzsébet királyné hasonmásával is találkozhatnak.

Budapestre jönnek a Disney Channel sztárjai

A főszereplő Martina Stoessel és társai 2015. augusztus 29-én lépnek fel a Sportarénában.

Aranyozott légyhessegetőt kapott a 900 éves buddhista múmia

Restaurált, aranyozott légyhessegetőt helyeztek a Múmiavilág című kiállításon látható kilencszáz éves buddhistaszerzetes-múmia kezébe, így vált teljessé a különleges kincs.

Elveszetnek hitt 1927-es Disney-rajzfilmre bukkantak Norvégiában

freedigitalphotos.net/cooldesign

Az Üres zoknik főszereplője Oswald, a szerencsés nyúl, aki Miki egér elődjének tekinthető, és 26 Disney-filmben tűnt fel. Akárcsak a Miki egér, Oswald rajzolója is a kétszeres Oscar-díjas Ub Iwerks volt.

Borászok Borásza: megvannak az idei jelöltek

Tokaj-hegyaljai termelők képviseltetik magukat a legnagyobb számban a Borászok Borásza díj pénteken közzétett, 2015-ös jelöltlistáján.

Teljes A Dal elődöntőseinek névsora

freedigitalphotos.net/stockimages

Teljessé vált A Dal 2015 elődöntőseinek 30-as listája. A pénteken délelőtt a Petőfi Rádióban bemutatott tíz előadó között volt Dér Heni, Gájer Bálint, Keresztes Ildikó, a New Level Empire és Oláh Gergő is.

Kakukkszó és Selyemhernyó - Rowling-krimiket adaptálnak televízióra

Tévésorozatot készít a BBC műsorszolgáltató J.K. Rowling álnév alatt írt bűnügyi regényeiből. Hosszabb lesz, mint a Harry Potter.

Január 10-ig lehet filmekkel nevezni a Mediawawe-re

Fotó: FB/MEDIAWAVE Film & Music Festival

25. évfordulóját ünneplő Mediawave Film és Zenei Együttlét 2015-ös programjának kiemelt témája a falak, utalva a huszonöt évvel ezelőtti világeseményekre.

Életrajzi lexikont készített a magyar statisztikáról a KSH

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Könyvtárának legújabb kiadványa Portrék a magyar statisztika és népességtudomány történetéből címmel.

A várnai hadjáratról szól Bán Mór Hunyadi-sorozatának 7. kötete

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A Hunyadi János élettörténetét feldolgozó regénysorozat hetedik kötete egyetlen esztendő, 1444 történéseire koncentrál, így sokkal sűrűbb és feszesebb lett mint az előző részek.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Ünnepi kellék: hogyan készítsünk adventi koszorút?

Ifjúsági Caritas Egyesület

A koszorúkötők mesélik... Hit, remény, öröm és szeretet, nem csak vallásos embereknek. Szerkesztőségünk egy adventi koszorúkötési délutánon járt.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.