Könyvpiaci konferencia: méltatlanul kevés az állami támogatás

freedigitalphotos/Simon Howden

Pláne ahhoz képest, hogy a könyvkiadás messze a legnagyobb forgalmat produkálja a kulturális területek között.

764 millióért rendel Bogányi-zongorákat a kormány

Tíz Bogányi-zongora megvásárlásáról döntött a kormány. A hangszerek magyarországi és külföldi közintézményekbe kerülnek.

Lenyűgöző videó: a magyarság ezeréves történelme 4 percben

A készítők azoknak ajánlják ezt a kisfilmet, akiknek a magyarságuk más emberek, kultúrák, népek elfogadását és tiszteletét is jelenti.

Péntek este búcsúznak Pap Vera színművésztől a Vígszínházban

"Szeretnénk méltóképpen megemlékezni Veráról, akiről megszámlálhatatlan varázslatos emléket őrzünk mindannyian - nézők, vígszínházi és nem-vígszínházi tagok, az egész magyar színházi szakma."

hirdetés

Gömbhalat, krokodilhúst és csokoládés skorpiót is lehet kóstolni

Nemzetközi és rendkívüli lesz a gasztronómiai kínálat a milánói világkiállítás pavilonjaiban. A május elsején nyíló Expo2015-ön fél év alatt 26 millió tál ételt készítenek majd el.

Vin Diesel csapata kasszát robbantott

A kínai mozikban csaknem minden eddigi rekordot felülmúlt a Halálos iramban 7, nézői két hét során 1,17 milliárd jüan (52,6 milliárd forint) bevételhez juttatták a vetítőket.

Nem vacakol az ecsettel: helikopterrel fest a művész

Van, aki szerint csak össze-vissza mázolt paca, de sokan egyszerűen rajonganak Heiner Börger festményeiért, melyeket a művész nem ecsettel és más hagyományos festőeszközökkel készít, hanem helikopterrel.

Kiosztották a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál Tientan-díjait

A nyitó és záró rendezvényt a Peking külső kerületében lévő festői Jancsi (Yanqi) tó mellett tartották, a díjakat a zsűrielnök Besson és az akciófilmek hongkongi kungfusztárja, Jackie Chan adta át.

Újra lesz zenés őrségváltás és a katonai térzene Budapesten

Tavasztól őszig havonta egyszer ismét zenés őrségváltás várja a budai Várba látogatókat.

DanteXperience - "Totális Dante-élmény" a Müpában

Bármilyen tökéletes is egy fordítás, az eredeti Dante-szövegek nyújtotta élményt nem lesz képes soha teljesen visszaadni.

Szent György-napi Lovasünnep Tatán

Az Öreg-tó partján rendezik a hétvégén a Szent György-napi Lovasünnepet Tatán, ahol idén a hagyományos programok mellett a Mátyás az igazságos című rockoperát adja elő az Esterházy-lovardában Pintér Tibor és a komáromi Nemzeti Lovas Színház.

Húsvét jövőre is lesz: hímestojás-fesztivált rendeznek Bátán

A bátai tojásdíszítés technikáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a XI. Hímestojás-fesztiválon, amelyet szombaton rendeznek a sárközi községben.

Magyarul is megjelent A tőke a 21. században

A közel 700 oldalas mű alapvetése, hogy a kapitalista berendezkedés természetes következménye az egyenlőtlenség.

Robert Wilson világhírű rendező szombaton előadást tart a Vígszínházban

Előadást tart rendezői világáról, művészi pályájáról Robert Wilson világhírű amerikai művész szombaton a Vígszínházban, ahol csütörtöktől három estén át 1914 című produkciója is újra látható lesz.

Chicagóban nyert az On The Spot

Silver Plaque (Ezüst Plakett) díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében az On The Spot amazóniai filmje.

Két teljes napon át közönség előtt olvasnak fel a Don Qijotéból

Telefonon kellett időpontot kérnie annak, aki közönség előtt, hangosan akar olvasni egy-egy részletet Miguel de Cervantes Don Quijote című művéből a csütörtöktől szombatig tartó maratoni felolvasáson Madridban, a Circulo de Bellas Artes nevű művészeti központban.

Jonathan Franzen kapta a Budapest Nagydíjat

Jonathan Franzen amerikai író vehette át a Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki nyitónapján.

Megnyílt a Csi Paj-si életművét bemutató kiállítás az MNG-ben

Megnyílt a 20. századi kínai festészet egyik legnagyobb mestere, Csi Paj-si (Qi Baishi) életművét bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG); a Pekingi Művészeti Akadémia gyűjteményéből összeállított, A természet igézete című tárlat péntektől június 28-ig látható.

Megszüntet nyomozás: panaszt tett a MODEM-ből eltűnt képek tulajdonosa

Panaszt tett a nyomozás megszüntetése miatt Antal Péter, a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ raktárából eltűnt két festmény tulajdonosa.

Egy eddig ismeretlen dokumentum látott napvilágot García Lorca haláláról

A granadai rendőrség szerint miután több házkutatást is tartottak a lakásán 1936-ban, Lorca a barátainál bújt el, de ott is a nyomára akadtak a hatóságok.

Juan Goytisolo kapta a legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, a Cervantes-díjat

Juan Goytisolo katalán író kapta a legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, a Cervantes-díjat. A kitüntetést csütörtökön adta át a királyi pár Alcalá de Henaresben a díj névadójának, Miguel de Cervantesnek szülővárosában, a könyv világnapján.

MITEM - Nem kér bocsánatot a Burgtheater

Nem kér elnézést és magyarázatot sem ad a Burgtheater a vasárnapi fesztiválszereplésükön történt akciójára a Nemzeti Színháznak írt levelében.

Tavaszi ürgeleső piknik lesz pénteken Tihanyban

A program során az év emlősének választott ürgék teleszkópos megfigyelése mellett Vincze Bálint természetfotós Ürge mese című kiállítását is megnyitják

Válogatott interjúgyűjteménnyel jelentkezik Jókai Anna

Az Írók Alapítványa és a Széphalom Könyvműhely közös gondozásában megjelenő, Válaszoltam című kötetet vasárnap délután 15 órakor mutatják be a Szabó Magda teremben.

Díjat nyert Chicagóban a Zeneakadémia imázsfilmje

A Lisztérium - ahol él a zene című klipje az intézményi arculattal foglalkozó reklámfilmek között bizonyult a legjobbnak, a Silver Hugo-díjat szerdán adták át az amerikai nagyvárosban.

Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Az írott betűk fesztiválja csaknem 400 programmal várja a látogatókat vasárnapig a Millenáris parkban.

A minneapolisi filmfesztiválon mutatkozik be a Senki szigete

Személyesen mutatja be a Senki szigete című legutóbbi mozifilmjét Török Ferenc filmrendező a Minneapolisi St. Paul Nemzetközi Filmfesztiválon.

Ausztria és Albánia a Tito-bunkerben rendezett harmadik biennále partnere

Ausztria és Albánia a Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök boszniai atombunkerében pénteken nyíló képzőművészeti biennále idei partnere.

Filmfesztiválon mutatkoznak be a visegrádi négyek

Filmfesztiválon mutatkoznak be a visegrádi négyek Madridban, a négynapos rendezvényen Magyarországot Bergendy Péter A vizsga című alkotása képviseli.

Nobel-díjas író gyerekeknek szóló kisregénye a Mórától

A Nobel-díjas Patrick Modiano gyerekeknek szóló kisregénye mellett játékos nyelvtani foglalkoztatókönyv, meseregény és a biztonságos internethasználatról szóló kötet is szerepel a Móra Könyvkiadó kínálatában a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Toni Servillo: Kelet-Európában a színházba járás még mindig rítus és szükséglet

"Mindig nagyon örülök, ha Kelet-Európába jöhetek, hiszen úgy érzem, hogy itt még él a dráma és a színész iránti érdeklődés, itt még mindig egyfajta rítus, egyfajta szükséglet a színházba járás, és a színház még mindig alapvető eleme a fiatalok oktatásának és nevelkedésének."

MITEM - A Burgtheater megválaszolta Vidnyánszky levelét

A Burgtheaterben véleményszabadság van, és ezt képviselik más színházakban is.

A kínai nézők millióinak kielégíthetetlen "kiéhezettsége" van a jó filmekre

A kínai mozikban csaknem minden eddigi rekordot felülmúlt a Halálos iramban 7, amelynek nézői két hét során 1,17 milliárd jüan (52,6 milliárd forint) bevételhez juttatták a vetítőket.

"Tiszta őrület volt!" - Minden nap megsemmisítették a Bosszúállók forgatókönyvét

Minden forgatási nap végén megsemmisítették az aznap felvett jelenetek forgatókönyvét a Bosszúállók: Ultron kora című mozi készítésekor, hogy megakadályozzák a film részleteinek kiszivárgását.

Ezért nem kell Európa iszlamizációjától tartani

Az iszlám szélsőséges-e vagy azok a szélsőségesek, akik az iszlámot felhasználják a céljaikra.

Hárman pályáznak a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára

Az új vezető 2016. február 16-tól öt éven át töltheti be a tisztséget.

Újabb emlékérmékkel bővül az MNB Nemzeti parkok Magyarországon sorozata

Újabb emlékérmékkel bővül a Föld napján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Nemzeti parkok Magyarországon című sorozata. Az ezüst- és rézötvözetű emlékérmék a Duna-Ipoly Nemzeti Park egy látképét és címerállatát ábrázolják.

Húszéves a ShowTime Budapest: a cég, amely elhozta a Stonest

Az eltelt két évtizedben több mint 250 külföldi nemzetközi és több mint ezer magyar koncertet bonyolított le.

Nem kell vegyíteni a magyar népzenét más zenei stílussal

Magyarországon egyedülálló helyzetben vagyunk, hiszen nálunk máig elválasztható egymástól az autentikus népzene és a népies műzene.

Ádámok és Évák ünnepe - Átadták a díjakat Békéscsabán

A versenyre benevező középiskolák november vége óta készültek Arany János balladáinak színpadi bemutatására.

Az Old Vic színházban tartják az Idétlen időkig-musical világpremierjét

A darab rendezője "intelligens fősodorbeli Broadway-klasszikusként" festette le az új musicalt, amely ideálisan illik az Old Vic kínálatába.

Oscar-díjas alkotó fényjátékával ünnepelte alapítása évfordulóját Róma

Alapítása 2768. évfordulóját ünnepli éppen Róma, ez alkalomból a császári fórumokat Vittorio Storaro háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr fényjátéka világította meg, és egy ókori templom oszlopai is életre keltek.

Átadták az idei Artisjus-díjakat

freedigitalphotos.net/stockimages

Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit öt irodalmi és kilenc zenei kategóriában díjazza.

Feke Pál alakítja Shreket a musical budapesti előadásán

Shreket Feke Pál, Fionát pedig Szinetár Dóra alakítja majd az Oscar-díjas animációs filmből készült nagy sikerű musical budapesti bemutatóján 2016. május 29-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Lila csík, fehér csík - könyv jelenik meg Törőcsik Andrásról

Európa Könyvkiadó

A hetvenes-nyolcvanas évek magyar futballsztárja, az Újpest-szurkolók Törője áll a középpontban Egressy Zoltán Könyvfesztiválra megjelenő új regényében.

Három Pulitzer-díjat kapott idén a The New York Times

A The New York Times című amerikai napilap három, a Los Angeles Times két Pulitzer-díjat kapott hétfőn, a közszolgálatért járó elismerésben pedig a charlestoni The Post and Courier című napilap részesült a Míg a halál el nem választ című, a nők elleni, családon belüli erőszakról közölt sorozatáért.

Budapest és Bécs századfordulós építészeti összhangjáról nyílt fotókiállítás

wien.info

A bécsi tárlat 300 képen keresztül szemlélteti a két Duna-parti főváros századfordulón kialakult építészeti arculatát.

Két díjat nyert a velencei animációs fesztiválon a Cigánymesék című sorozat egy epizódja

Ebben egyensúlyra talált a régi és az új animációs filmtechnológia.

Könyvfesztivál: Virtuózok-kötet és meséskönyvek

freedigitalphotos.net/adamr

A közmédia népszerű komolyzenei tehetségkutató versenye, a Virtuózok kulisszái mögé tekintő interjúkötettel és számos új mesekönyvvel készül a csütörtökön kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a Holnap Kiadó.

Filmzenéket szólaltat meg országos turnéján Mága Zoltán

A Kerényi Miklós Gáborral közös produkció alapötletét az az este adta, amikor Mága Zoltán decemberben Hollywoodban játszott.

Újabb díjat kapott A berni követ

freedigitalphotos.net/adamr

Újabb díjat kapott A berni követ című magyar film, ezúttal a Tiburon Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije ítélte oda a rendezőnek.

A Föld napja - Egész napos programsorozat Újbudán

Nemzedékek együtt címmel egész napos programsorozatot szervez Újbuda Önkormányzata a Föld napja alkalmából szerdán a Feneketlen-tónál, a TIT Stúdió Egyesület épületében, valamint a Bikás parkban.

Eltávozott a népszerű popénekes

You Tube screenshot

Meghalt 77 éves korában Richard Anthony francia popénekes, a hatvanas évek bálványa.

MITEM - Megfagyott a levegő a Burgtheater Sirály-előadása után

Egy váratlan performance keretében politikai nyilatkozatot olvasott fel a bécsi Burgtheater Sirály-előadása után a társulat egyik tagja a Nemzeti Színházban, a MITEM-en játszott vasárnapi vendégjáték végén.

Átadták a műemlékvédelmi szakma díjait

MTI/Kovács Attila

A műemléki világnaphoz kapcsolódva átadták a Forster Gyula- és Schönvisner István-díjakat, az ICOMOS szakmai elismeréseit, valamint a Példaadó műemlékgondozásért járó kitüntetéseket hétfőn, a Várkert Bazárban.

Brüsszelben is díjat nyert a Liza, a rókatündér

A Liza, a rókatündér nyerte Európa vezető nemzetközi zsánerfilm fesztiválján a 7. Pálya szekció fődíját, valamint a Pegazus Közönségdíjat is.

Felépítik a Régi Nyári Palota mását Kelet-Kínában

CCTV

A Régi Nyári Palota hivatalának vezetése eléggé ingerülten reagált a hírre.

Már 9 millió belépőt adtak el a milánói expóra

A május 1-i megnyitóig eléri a 10 milliót az elővételben eladott jegyek száma.

Április 24-én temetik Demeter Zsuzsannát

freedigitalphotos/Chris Sharp

Az egri bábszínház alapítója 72 éves korában hunyt el.

Nyolc fiatal magyar vállalkozás vehet részt az amerikai Northside innovációs fesztiválon

A fesztivál az innováció, a kreatívipar, a film, a zene és a kortárs művészetek legizgalmasabb képviselőit mutatja be, és 2015-ös díszvendége Magyarország lesz.

Ismét a nyilvánosság elé tárják a torinói leplet

Wikipedia/Magnus Manske

Mától június végéig ismét látható a torinói lepel. A híres vallási ereklyét - amely a legenda szerint Názáreti Jézus halotti leple volt - több mint 500 éve a torinói székesegyházban őrzik és csak ritkán mutatják meg a nagyközönségnek.

Lengyel szerzők a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Ismét sok izgalmas lengyel program és lengyel íróvendégek várják az érdeklődőket a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 24-25-én.

Komáromi Napok a Duna két partján

Facebook - Komáromi Napok

A jövő hétvégén kezdődik Komárom és Révkomárom közös fesztiválja, melyen többek között fellép a Quimby, a Ghymes, Charlie, Gerendás Péter és az egy hetes programsorozat ideje alatt ünnepli 25 éves fennállását a Mediawave Fesztivál a Monostori Erődben.

Több mint húszezer látogató az ősi Kína kincseit bemutató tárlaton

Nagy sikerrel zárt vasárnap este Az ősi Kína kincsei című kiállítás, amely a különlegességnek számító két eredeti agyagkatona mellett csaknem százötven műtárgyon keresztül mutatta be a mintegy ötezer éves kínai kultúrát az Iparművészeti Múzeumban.

Zalán Tibor monodrámája budapesti vendégjátékon

freedigitalphotos/scottchan

A keddi békéscsabai bemutató után májusban a fővárosi közönség is láthatja a Zalán Tibor Midőn halni készült című művéből készült monodrámát.

Magyar emléktáblát avattak a náci Németország legnagyobb női koncentrációs táboránál

A magyar zsidó áldozatok és minden Magyarországról elhurcolt áldozat előtt tisztelgő emléktáblát avattak fel vasárnap a ravensbrücki láger területén kialakított emlékhelyen.

Szalóczy Pálé az idei egyik Kazinczy-díj

MTI/Krizsán Csaba

Nyelvében él a nemzet, és mindannyiunk identitása kell, hogy legyen, hogy minél mívesebben szóljon a magyar nyelv - így adta át a kultúrállamtitkár vasárnap Győrben, a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny jubileumi, ötvenedik döntőjének díjait.

Premierfilmeket is vetítenek az Artmozik éjszakáján

Az országos premier előtt játsszák a 12 órán át tartó programban például a Bazi nagy francia lagzik című filmet és a Jön Harold! norvég vígjátékot, valamint a legendás rockzenekarról szóló dokumentumfilmet a Genesis: A siker útján-t.

A Sziget az egyik legolcsóbb fesztivál!

A napi költséget, valamint a sör és az ételek átlagos árát hasonlította össze a világ legnagyobb fesztiváljainál az egyik neves brit lap, így most már hivatalosan is kimondhatjuk, hogy a Sziget az egyik legolcsóbb!

Újból meghirdették a kócsagőr programot

Múlt századi hagyományt felelevenítve, a természetvédelem erősítésére és népszerűsítésére újból meghirdették a kócsagőr programot Magyarországon.

Gyerekprogramok a Nemzetközi Könyvfesztiválon

freedigitalphotos/photostock

Meseolvasás, kézműves foglalkozások és koncertek is szórakoztatják a gyerekeket április 24. és 26. között a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Őrzők Alapítvány: a daganatos gyermekek 70-80 százaléka meggyógyul

A budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinika hivatalos alapítványa vasárnap a Trafóban rendezi meg a gyermekkori daganatos és leukémiás betegségből gyógyultak első országos találkozóját.

Ünnepi hét a húszéves székesfehérvári Táncház tiszteletére

freedigitalphotos.net/worradmu

Ez a ház a mi házunk címmel hétfőtől egy héten át gazdag programokkal ünnepli a székesfehérvári Malom utca 6. szám alatti Táncház húszéves fennállását az Alba Regia Táncegyesület.

Kiállítás nyílik Széchényi Pál érsekről Győrben

gyor.hu

A tárlat elsősorban az érzelmekre próbál hatni az antropológia, a történelem, az orvostudomány és a művészet segítségével.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.