Virágzik a téltemető Szatmárban

Wikipédia/Regasterios

Virágzik a ritkaságnak számító téltemető a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádon lévő kastélypark természetvédelmi területén, ami a népi időjósok szerint azt jelenti, hogy megérkezett a tavasz az ország legkeletibb vidékére is.

Építészeti örökség és nagyvárosi közösségek az idei építészeti filmnapokon

Különleges városi helyszíneken szerveződő lakóközösségek, a kelet-európai építészet élő öröksége és a városi aktivizmus új formái szerepelnek az idei Budapesti Építészeti Filmnapok válogatásában, amelynek a Toldi mozi ad otthont március 5. és 8. között.

Meghalt Leonard Nimoy, a Star Trek egyik főszereplője

Elhunyt Leonard Nimoy amerikai színész, a legendás Star Trek-széria Spock parancsnoka. A kultikus Star Trek-sorozat sztárja 83 éves korában, végstádiumú tüdőbetegségben hunyt el Los Angeles-i házában péntek reggel.

Vasárnaptól ingyenesen megtekinthető az Országház-makett

Az épületről készült 1:100 arányú makett Hajnal Péter és Bojti Márton vezette alkotócsapat munkája.

hirdetés

Visszatér Budapestre a világhírű magyar zongoraművész

György Ádámot a nemzetközi szaksajtókorunk egyik legjobb Liszt játékosaként tartja számon. A New York-i Carnegie Hall koncerttermét háromszor töltötte meg szóló zongoraestjével, a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság nyitóünnepségén 300 millióan kísérték figyelemmel játékát. Amerikát, Délkelet-Ázsiát és Európát is meghódította, ennek ellenére - vagy éppen ezért - Magyarországon kevésbé ismert. Február 14-én a Zeneakadémián adott teltházas koncertet.

Open Road Fest extrákkal felszerelve!

A 16. Harley-Davidson Open Road Fest számos újdonsággal, extrával kiegészített programsorozattal várja látogatóit, hogy idén még több élménnyel gazdagíthassák a fesztiválozókat. A Balaton körül motorozni, természeti és ember alkotta csodákat megnézni - hát nem ez a szabadság?

12 év után újra egy színpadon Unger Balázs és Dresch Mihály!

Március 22-én vasárnap este 12 év csend után ismét közös műsorral készül a két nagyszerű zenész, de a helyzet most fordított! Unger Balázs zenekara látja vendégül Dresch Mihályt!

A magyar állam tulajdonába került a gödöllői Grassalkovich-kastély kápolnája

Így végre megkezdődhet a kápolna felújítása és lehetővé válik, hogy a legnagyobb méretű magyarországi kastélykápolna újra szerves része legyen a jelentős felújításon átesett gödöllői Grassalkovich-kastély épületegyüttesének.

Hóman Bálint rehabilitálását kérte az ügyész és a védő is

Wikipédia/Andrew69

Az1946-ban háborús bűntett miatt életfogytiglanra ítélt egykori kultuszminiszter, történész felmentését kérte az ügyész és a védő egyaránt a Fővárosi Törvényszéken pénteken tartott perújítási tárgyaláson.

A Sráckor folytatását fontolgatja Richard Linklater

Lehet, hogy a Birdman idén elhalászta az Oscarokat Richard Linklater Sráckor című filmje elől, de a rendező ázsiója még soha nem volt ilyen magasan és úgy tűnik, a mindenkit meghökkentő kitartással 12 évig forgatott produkció folytatására készül.

Újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Csupán három estére, de újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme, az ElBulli márciusban, a különleges vacsorákat kilenc világhírű séf készíti majd el, akik összesen 22 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak.

Lady Gaga lesz az Amerikai Horror Story új sztárja

A Grammy-díjas popdíva először kapott sorozatszerepet színészként. Ryan Murphy és Brad Falchuk FX csatornán futó antológiája az új szezonban az American Horror Story: Hotel címet viseli majd.

Ha március 15., akkor újra jönnek a szóforradalmárok: ismét Pilvaker!

Fotó: Redlemon

Új szereplőket avat a Pilvaker: Kiss Ádám, Fluor Tomi, vagy Kautzky Armand már "régi motorosnak" számítanak a műfajban, azonban több művész március 15-én vesz először részt a Szavak forradalmában.

Megvette az állam Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képét

A Jézus életét megörökítő sorozat darabjait első alkalommal 1995. augusztus 25-én láthatta együtt a közönség.

Vizet forraló csaptelep is bemutatkozik a Konyhakiállításon

freedigitalphotos.net/winnond

Konyhai komposztáló és gombnyomásra vizet forraló csaptelep is bemutatkozik az idei budapesti Konyhakiállításon péntektől vasárnapig.

Megvette az állam Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képét

A magyar állam megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását, így hamarosan ismét együtt lesz Debrecenben a Krisztus-trilógia.

Idén a 100 évesnél idősebb házak is csatlakoznak a Budapest100-hoz

freedigitalphotos.net/adamr

Ebben az évben nem csak az 1915-ben épült házakat ünnepli április 18-án és 19-én a Budapest100 sorozat, hanem az esemény ötödik évfordulójához kapcsolódva az 1911-1914 között épült házak, műemlékek és építmények csatlakozására is számítanak a szerevezők.

Czutor Zoltán dallamos, intelligens szólólemezt készített

Különösebb késztetést azonban nem érez a szólókarrier folytatásához a Belmondo frontembere.

Kortárs szobrászati szakmai konferencia a Műcsarnokban

FB/Műcsarnok

R-Evolúció! mottóval a hazai kortárs képzőművészet "vérfrissítését" célozza a Műcsarnokba március 3-ra meghirdetett kortárs szobrászati szakmai konferencia.

Meghalt Cserhalmi György édesanyja

Varga Magda operaénekes, Érdemes Művész, nyugalmazott főiskolai docens, a debreceni Csokonai Színház Örökös Tagja 2015. február 24-én éjjel elhunyt.

A krakkói bíróság meghallgatta Roman Polanskit

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Meghallgatta szerdán a krakkói bíróság Roman Polanski lengyel-francia filmrendezőt, akinek kiadatását azért kérte az Egyesült Államok Lengyelországtól, mert egy csaknem negyven évvel ezelőtt elkövetett liliomtiprással vádolják.

Prémium menüket is kínál idén az Országos Étterem Hét

A legmagasabb színvonalat képviselő, csúcskategóriájú alapanyagokkal dolgozó éttermek kínálta prémium menükkel is megismerkedhetnek kedvezményes áron a 8. Országos Étterem Hét vendégei március 16. és 22. között.

Karneválra hív a belváros: díjazzák a legjobb gyerekjelmezeket

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

Javában zajlik már a farsangi időszak, így a belvárosban is egymást érik a jelmezes programok, március 1-jén például versenyre hívják a kicsiket, akiket egy bohóc fog megjutalmazni az ötletes maskarákért.

Előre megjósolhatók az Oscar-díjak

Az algoritmizált jóslás pontosabb, mint amit a filmkritikusok adnak arról, ki is kapja az arany szobrocskákat.

Online rádiót indított a jubiláló Művészetek Palotája

Müpa Facebook-oldal

Online rádiót indított a tizedik évadát ünneplő Művészetek Palotája. A Müpa Rádió két csatornájának arculata az intézmény kínálatához illeszkedik: a Müpa Symphony a komolyzene, míg a Müpa Easy a dzsessz, a pop, a rock, a világ- és népzene kedvelőit várja.

NKA: mintegy 200 millió forintot kapnak a nem kiemelt lapok

Idén 197,4 millió forint támogatást kapnak a nem kiemelt print- és online lapok a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) folyóirat-kiadási kollégiumának döntése alapján. A kiemelt negyven lapra a korábban megítélt hároméves támogatás idei utolsó évében 457,6 millió jut.

Magyarul is megjelenik a The New York Times évkönyve

recordstore.ca

Szerdától magyarul is kapható a The New York Times évkönyve, a Turning Points (Fordulópontok). A 32 országban évente világszerte 2,5 millió példányban megjelenő magazint Magyarországon a Geomédia Kiadó adja ki.

Újra eltemetik Pablo Nerudát

Egy chilei bíró elrendelte a Pablo Neruda Nobel-díjas költő 1973-ben bekövetkezett halálának okait feltáró, eredménytelenül végződött nemzetközi vizsgálat lezárását és maradványainak ismételt eltemetését harmadik felesége, Matilde Urrutia mellé.

Tiszteletvacsorát adott Kányádi Sándor költőnek Áder János

MTI/Koszticsák Szilárd

Irodalmi munkásságának elismeréséért tiszteletvacsorát adott Áder János köztársasági elnök Kányádi Sándornak kedd este a Sándor-palotában a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő első könyve megjelenésének 60. évfordulója alkalmából.

Megtalálták a berlini Stasi-múzeumból évekkel ezelőtt ellopott tárgyakat

Megtalálták a berlini Stasi-múzeumból hét, illetve nyolc éve ellopott kiállítási tárgyakat, köztük Erich Mielkének, a keletnémet titkosrendőrség (Stasi) vezetőjének irodai telefonját.

Országszerte megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól

MTI Fotó

Országszerte megemlékezéseket tartanak szerdán, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján; az Országgyűlés 2000-ben emelte e rangra február 25-én, azt a napot, amelyen 1947-ben jogsértő módon a Szovjetunióba hurcolták a kommunizmus ellen bátran kiálló Kovács Béla országgyűlési képviselőt, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Több mint 40 milliárd forint kastélyok fejlesztésére

A kastélyok megújításának fontos szempontja, hogy olyan tartalmakkal töltsék meg a fejlesztéseket, amelyek önfenntartóvá teszik az épületeket.

Utoljára lehet nyelvvizsgával diplomát menteni

freedigitalphotos/hywards

A héten indul a jelentkezési időszak a diplomamentő program új nyelvi tanfolyamaira - a korábbinál nagyobb óraszámban meghirdetett képzésekre körülbelül 3500 jelentkezőre számítanak.

Ultraortodox kocsma nyílt Jeruzsálemben

A város első ultraortodox, vagyis haredi kocsmáját Krecsmének hívják, ami az italmérés jiddis neve. Odabent hagyományos zsidó zenét játszanak, a sör és a röviditalok mellé sóletet szolgálnak fel.

Elrontották az Assisi bazilika freskóinak restaurálását

A freskókat a középkori itáliai festészet legnagyobb művészei - Giotto (1267-1337), Simone Martini (1284-1344) és Pietro Lorenzetti (1280-1348) - festették.

Jégpályán elevenedik meg Az álarcosbál a Szegedi Szabadtéri Játékokon

A produkció utolsó felvonásában hatalmas jégtáncrevü lesz a bál helyett, amelyen egy - egyelőre titkos - világsztár közreműködésére is számítanak.

Aranyérmes lett Érmellék egykori híres bora, a Bakator

A Bakator első telepítése már Bihardiószegen is megtörtént: a Heit család 2013-ban sikeresen "visszaörökítette" a szőlőfajtát, akkor ezer Bakator-vesszőt ültettek.

Szik Mátyás másodszor lett Magyarország sommelier bajnoka

A bajnokságot ebben az évben is a Kávébár Bazár keretein belül rendezték meg a Hotel Corinthia Rendezvényközpontban, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével.

Újjáépül a budavári főőrségi épület

freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A Budavári Palota rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv részeként újjáépítik a palota épületegyütteséhez tartozó egykori főőrségi épületet és Stöckl-lépcsőt.

Fölszállott a páva: ötszáznál is többen jelentkeztek a 3. évadba

Ötszázötven produkció jelentkezett az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató vetélkedője, a Fölszállott a páva című műsor harmadik évadára.

Magyar filmeket díjaztak Indiában

freedigitalphotos.net/taesmileland

Szabó Simon Fal című filmjét és Emil Goodman Heaven's vanguard című animációját díjazták az indiai Csennai nemzetközi rövidfilmfesztiválon.

Bevándorlókról készült brit dokumentumfilmet kifogásol a román diplomácia

A brit Channel 4 csatorna múlt héten vetítette a "Jönnek a románok" című sorozat első részét, amely néhány, a szigetországba érkezett, ott munkát kereső román állampolgár életéről szól.

Ezt a klipet 800 milliószor nézték meg

Forrás: YouTube

Több mint 800 millió alkalommal nézték meg Psy dél-koreai rapper Gentleman című videóját a Youtube videomegosztó oldalon.

Aranyérmes lett Bihardiószegen Érmellék egykori híres bora, a bakator

Százhuszonnyolc borász 229 bora versengett a bihardiószegi Zichy Gazdakör legjelentősebb rendezvényén, a hétvégi borversenyen, ahol először mutatta meg zamatát Debrecen egykori bora, Érmellék valamikori "édes gyermeke", a bakator is.

Bojtosfülű disznók érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Az európai fajmegmentő program (EEP) keretében Szegedre került Noé, Lara és Lola, a kan és a két koca nagy kedvenc volt a híres Jersey-i Állatkertben, ahonnan érkeztek.

Julianne Moore a legjobb színésznő, a Birdman a legjobb film

Moore-t idén ötödször jelölték Oscarra, de most először vehette kezébe a szobrot. A Still Alice című filmben nyelvészprofesszort alakít, aki kezdi elfelejteni a szavakat.

Mátyás király hagyatéka - újraértelmezve: YOLOzsvár

FB/Slam Poetry Erdély

Verselők, vizuális művészek és az elektronikus zene képviselői tartanak közös szabadtéri produkciót hétfőn este Kolozsváron Mátyás király szülőháza előtt, az uralkodó születése 572. évfordulóján.

Megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum

A Fórum feladatának tekinti, hogy segítse a gyerekkönyves szakmában tevékenykedőket vagy tevékenykedni kívánókat és előmozdítsa a gyerekirodalom-kutatást a tudományos eredmények széles körű megismertetésével.

Luca Ronconi rendezőt gyászolja Olaszország

FB/Teatro alla Scala

A milánói Piccolo Teatro színház és a Scala operaház is félárbocra eresztett olasz nemzeti zászlóval gyászolta a 82 éves korában szombaton betegségben elhunyt Luca Ronconi olasz rendezőt.

A busójárás kulisszatitkaival ismerkedtek Pekingben

Nagy érdeklődés és figyelem kísérte Paraszkay György grafikusművész, fotográfus hétvégi vetítőképes előadását a mohácsi busójárásról Pekingben a magyar kulturális intézetben.

Diktatúratörténet: könyvek az állami erőszakról

freedigitalphotos/papaija2008

A kommunista diktatúrák történetét újszerűen, nemzetközi összehasonlításban tárgyaló könyvek készültek a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében.

Március idusán kezdődik a Győri Tavaszi Fesztivál

Koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállítással és gyermekeknek szóló programokkal március 15. és április 30. között 19. alkalommal rendezik meg a Győri Tavaszi Fesztivált.

A torrentezők az Amerikai mesterlövészt díjazták

FB/American Sniper

Az Amerikai mesterlövész című film nyerné el a legjobb filmnek járó Oscar-díjat vasárnap, ha az illegális letöltések száma alapján ítélnék oda az amerikai filmakadémia elismerését.

Mindkét oldalra dolgozott Cézanne

Paul Cézanne két befejezetlen vázlatára bukkantak amerikai restaurátorok a francia posztimpresszionista festő két alkotásának a hátoldalán.

Elhunyt Fodor Ákos költő, műfordító

FB/Fodor Ákos - fotó: Díner Tamás

Életének 70. évében szombaton elhunyt Fodor Ákos költő, műfordító, a magyar nyelvű haikuköltészet legnagyobb alakja.

Legek az Oscar történetéből

Nyolcvanhetedik alkalommal adják át Los Angelesben helyi idő szerint vasárnap este (közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban) az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, az Oscar-díjakat.

Beszélgetéssorozat indul a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásairól

freedigitalphotos.net/worradmu

A Szegedi Szabadtéri Játékok nyári előadásaihoz kapcsolódó beszélgetéssorozat indul Backstage címmel ismert zenészek és irodalmárok részvételével a szegedi Reök-palotában.

César-díj: tarolt az Oscar-jelölt Timbuktu

Tarolt az Afrikában játszódó Timbuktu a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: a mauritániai Abderrahmane Sissako Maliban játszódó drámáját hét kategóriában díjazta péntek este a francia filmakadémia.

Ma nyílik meg a Sztankay István színházi szerepeit felidéző fotókiállítás

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Ma délután nyílik meg "...egy nagy, ismeretlen Úrnak vendége voltam" címmel a Sztankay István, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kétszeres Jászai-díjas, érdemes művész színházi szerepeit felidéző fotókiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Hat fiatal filmes segédkezik az Oscar-díjak átadásában

Immár harmadik éve kezdő filmesek segédkeznek a díjak átadásában az Oscar-gálán. A hat fiatalt idén 1100 jelentkező közül választották ki egy 60 másodperces videoüzenet alapján.

Kezdődik a KávéBár Bazár

freedigitalphotos.net/khunaspix

Több mint kétszázféle kávé, bor, párlat és kísérőfalat kóstolható a ma kezdődő KávéBár Bazár kiállításon a budapesti Corinthia szállóban, ahol több kategóriában mérik össze és mutatják be tudásukat a legjobb baristák és bármixerek, valamint a Magyar Sommelier Bajnokság indulói.

Az megvan, hogy Sherlock eltűnik, és Watson megkeresi?

Ezt a történetet egészen biztosan nem ismeri senki, hiszen most találtak rá egy eddig ismeretlen Conan Doyle detektívtörténetre.

Gitározni a Millennium Falconon

Doni Custom Guitars

A Star Wars őrület sosem fog alábbhagyni, sőt, az új trilógia érkezésével egyre inkább felkorbácsolódnak az érzelmek. Van, aki dalban mondja el, van, aki Millennium Falcon gitáron zenél...

Márciusban ismét DESZKA Fesztivál lesz Debrecenben

A kortárs magyar dráma seregszemléjére 60 előadásból válogatták ki azt a húszat, amelyet négy helyszínen láthat majd a fesztivál közönsége.

Évadot hirdetett 2015-16-ra a Metropolitan Opera

Ritkán előadott gyöngyszemektől a közönség kedvenceiig huszonöt operát, köztük hat új produkciót tűz műsorára a New York-i Metropolitan Opera (Met) a 2015-16-os évadában: száz év után ismét színpadra állítják Bizet Gyöngyhalászok című operáját és először lesz látható egy szezonban Donizetti Tudor-trilógiájának mindhárom műve.

Királyi gálán debütált a Keleti nyugalom - A második Marigold Hotel című mozi

freedigitalphotos.net/cooldesign

A film hangulatát idéző virágfüzérekkel és tarka szövetekkel feldíszített Leicester Square-en Károly walesi herceg és hitvese, Kamilla, Cornwall hercegnője is csatlakozott a mozi szereplőihez a narancssárga szőnyegen.

"Titkos" szobára bukkantak a Mezőgazdasági Múzeumban

Facebook/Mezőgazdasági Múzeum

Egy eddig nem ismert szobára bukkantak a Mezőgazdasági Múzeumnak helyt adó fővárosi Vajdahunyad várában a nemrégiben elkezdett felújítási munkálatok közben - hangzott el az RTL Klub csütörtök esti híradójában.

Másodszor is miénk a világ legjobb angolnyelv-oktató portálja

A weboldal célja az, hogy kedvet csináljon a nyelvtanuláshoz minden korcsoportban, és olyan tananyagokkal, amelyekkel az embereknek van kedvük foglalkozni - ez a világ legjobb angolnyelv-oktató portáljának másodszor megválasztott 5 Perc Angol tulajdonosának titka.

A magyarság emblematikus városairól indul sorozat

freedigitalphotos.net/taesmileland

Városi kultúrák a Kárpát-medencében címmel indul programsorozat, amelyben a magyarság emblematikus városait mutatják be a budapesti Polgárok Házában.

Csütörtöktől a mozikban a Liza, a rókatündér

A film főszereplője Liza, a csinos, de a világtól elzártan élő ápolónő, aki a szerelmet keresi. Mivel valamennyi udvarlója rövid időn belül elhalálozik, arra a következtetésre jut, hogy átok sújtja, ő is egy japán mitológiai lény, rókatündér, aki örök magányra van ítélve. A szatirikus, abszurd történet egy stilizált világban játszódik.

Visszakapják tulajdonosai a Zabolai ménes című festményt

MTI/Marjai János

Visszakapják tulajdonosai, az erdélyi Zabolán élő Mikes család tagjai a Zabolai ménes című festményt, amely 1944-ben került az akkori agrártárcához és az utóbbi időben a Földművelésügyi Minisztériumban volt látható.

Korhű eszközökkel újranyomtatják a vizsolyi bibliát

Az eredeti helyszínen, korhű nyomdagépen és papírra újranyomtatják a vizsolyi bibliát. A reformáció közelgő 500. évfordulójához kapcsolódó munka szerdán kezdődött meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban.

Ha eddig unalmasnak találta a festményeket

Az ujjunk alatt formálódhatnak Rippl-Rónai vagy Cezanne neves alkotásai, sőt, még akár meg is küzdhetünk másokkal.

A dolgozó nő az idei Terézanyu pályázat témája

Idén a dolgozó nő körül kialakult tabuk megdöntését kísérli meg a Terézanyu pályázat, amelyre a munkájuk nehézségeiről, kihívásairól, kudarcairól vagy örömeiről szóló, valódi női sorsokat bemutató írásokat, fotókat vagy videókat várnak március 22-ig.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.