Kezdetét vette Közép-Európa legnagyobb históriás játéka

freedigitalphotos.net/dan

Ismét fellobbant a karnevál lángja és ezzel kezdetét vette Közép-Európa legnagyobb históriás játéka Szombathelyen; a Savaria Történelmi Karneválra a követező három napban százezer érdeklődőt várnak a szervezők.

Elhunyt Fejes Endre író

Kilencvenkét éves korában kedden elhunyt Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író, a Rozsdatemető szerzője.

Átmenetileg bezárt a viharkárok miatt az Uránia két alagsori kamaraterme

Az augusztus 17-i hatalmas felhőszakadás következtében a Rákóczi út 21. szám alatt található, film- és mozitörténeti jelentőségű műemlék épület beázott, az alagsorban üzemelő, 60 fős Csortos és a Fábri terem víz alá került.

Pákh Imre elviszi a Golgotát Debrecenből

Döntéséről tájékoztatta Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét és Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját.

hirdetés

Évadnyitó a Budapest Bábszínházban - Hagyomány és kísérletezés az új évadban is

Hat bemutatót tart a Budapest Bábszínház a most keződő 2015/16-os évadában, amely az esőzések okozta károk felmérésével indult. A színház az új szezonban számos fesztiválszereplésre készül és új színházpedagógiai programmal várja az érdeklődőket.

Gazdag kulturális és szabadidős programot kínál a 3. Vásárhelyi Forgatag

freedigitalphotos.net/adamr

Gazdag kulturális és szabadidős programot kínál a 3. Vásárhelyi Forgatag, amelynek díszmeghívottja az idén Baja város lesz.

Szeptember 8-án búcsúztatják Sudlik Máriát, a Magyar Állami Operaház örökös tagját

Szeptember 8-án 11 órakor búcsúztatják a dalszínház előcsarnokában Sudlik Mária operaénekesnőt, a Magyar Állami Operaház örökös tagját.

A fényt ünneplik a héten Mátészalkán

freedigitalphotos.net/dan

Koncertek, fáklyás felvonulás, utcai mutatványosok és zenészek előadása szerepel a csütörtökön Mátészalkán kezdődő Fényes Napok programsorozatán, amelyen a szatmári kisváros arról emlékezik meg, hogy 1888-ban az országban elsőként itt használták közvilágításra a villanyt.

Elhunyt Füzes Endre, a Skanzen egykori főigazgatója

Életének 84. évében szerda hajnalban elhunyt Füzes Endre néprajzkutató, muzeológus, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egykori főigazgatója.

Megköszönték neki, hogy eltörte a kétezer éves vázát

A múzeum egyik dolgozója szerint egy tömeges szünidei családi látogatáson a kislány a vitrinhez tapadt, talán meg is rázhatta azt, mire a váza leesett állványáról.

A Magyar Közösség nevet kapta egy híd Sao Paulóban

A határozat kihirdetésétől fogva a napi kétmilliós forgalmat bonyolító átkelő a Magyar Közösség hídja nevet viseli.

Vidéki Színházak Fesztiválja a Thália Színházban

freedigitalphotos.net/dan

Szeptember 7. és 13. között rendezi meg az idén a Vidéki Színházak Fesztiválját a Thália Színház; a budapesti teátrumban hét nap alatt nyolc előadást láthat a közönség.

DiDonato, Kaufmann, Lang Lang az Echo Klassik idei díjazottjai között

Az év énekesnőjének az amerikai Joyce DiDonatót, az év énekesének a német Jonas Kaufmannt, az év zongoraművészének a kínai Lang Langot választotta a zsűri az idei Echo Klassik díjak sorában.

Hat bemutató a zalaegerszegi Griff Bábszínházban

freedigitalphotos.net/africa

Hat bábszínházi produkciót mutat be a zalaegerszegi Griff Bábszínház a 2015/2016-os évadban.

A kaposvári Csiky Gergely Színház tizenegy bemutatóra készül az új évadban

Tizenegy bemutatót tervez a 2015/2016-os évadban a kaposvári Csiky Gergely Színház. A nagyszínpadon öt, a stúdióban két új darabot láthat a közönség, a gyerekeket pedig négy mesejátékkal várják.

Nemzetközi tánctalálkozót rendeznek Pécsen

freedigitalphotos.net/patrisyu

Hat egymást követő napon kínál szórakozást a közönségnek a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, amelyet szeptember 29. és október 4. között immár kilencedik alkalommal rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenhárom színészhallgató kezdi meg gyakorlatát a Vörösmarty Színháznál

Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének tizenhárom elsőéves hallgatója kap gyakorlati képzést a székesfehérvári Vörösmarty Színházban szeptembertől.

Októberben a Millenáris Teátrumban lép fel Morrissey

freedigitalphotos.net/patrisyu

Október 12-én a fővárosi Millenáris Teátrumban lép fel az indie rock műfajának neves angol előadója, Morrissey.

Bemutatták a Zsinagógák népe című filmet

Bemutatták a Kárpát-medencei zsinagógákat bemutató, Zsinagógák népe című dokumentumfilmet kedd este Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A díszbemutatóra a vasárnap kezdődő Zsidó Kulturális Fesztivál előzetes eseményeként került sor.

Bemutatták a néhai Günter Grass utolsó kötetét

Wikipedia/File upload bot (Manuel Manske)

Bemutatták kedden Göttingenben a néhai Günter Grass utolsó kötetét, amelyen az irodalmi Nobel-díjas német író egészen idén áprilisban bekövetkezett haláláig dolgozott.

Kifogyott az olvasnivalóból? Agatha Christie eddig ismeretlen színműveire és drámáira bukkantak

Agatha Christie eddig ismeretlen vagy elfeledett színműveire és drámáira bukkant egy színházi producer különböző archívumokban a krimi királynőjeként emlegetett írónő hagyatékát kutatva.

Elcsúszott a múzeumban - öklömnyi lyuk az értékes festményen

A 12 éves diák megpróbálta visszanyerni egyensúlyát, ám átesett a festményeket elkerítő korláton és ökölnyi lyukat vert a 350 éves, virágokat ábrázoló csendéletben.

A Pécsi Nemzeti Színház tizenhárom bemutatót tart az új évadban

Tizenhárom bemutatót tartanak a Pécsi Nemzeti Színházban a 2015/2016-os évadban, a közönség a hat nagy- és hét kamaraszínházi darab között színművet, bohózatot, táncjátékot éppúgy talál, mint operát, mesét vagy családi előadást.

Hat nagyszínpadi bemutatóra készül a székesfehérvári Vörösmarty Színház

freedigitalphotos.net/worradmu

Hat bemutatót tart a 2015/16-os évadban a huszadik évadát megkezdő székesfehérvári Vörösmarty Színház.

Nyolc nagyszínpadi bemutatót tervez a Hevesi Sándor Színház társulata

Nyolc nagyszínpadi produkciót mutat be a Hevesi Sándor Színház a 2015/2016-os évadban .

Legalább egy év szünetet tart a One Direction

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Jövő márciusban legalább egy év szünetre megy a One Direction fiúbanda, hogy a tagok saját szólókarrierjükre és projektjeikre koncentrálhassanak. Az együttes PR-csapata nem kommentálja a tagok ideiglenes különválásáról szóló híreket.

Tizenöt bemutató a miskolci teátrumban

Tizenöt bemutatóval készül 192. évadára a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a 2015/2016-os szezonban egyaránt színre kerül opera és operett, musical, komédia, mesejáték, színmű és balett.

Tíz alkotó vehette át a Népművészet Mestere díjat

freedigitalphotos/stuart miles

Tíz kiemelkedő alkotó vehette át a Népművészet Mestere díjat augusztus 20. alkalmából, az elismeréseket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Mesterségek Ünnepén a budai Várban.

Először lesz együtt látható mind a hat Bond-színész viaszszobra Londonban

Először és csak rövid ideig lesz együtt látható mind a hat Bond-színész viaszszobra Madame Tussaud londoni panoptikumában ősszel, a 007-es ügynökről szóló legújabb film bemutatója alkalmából.

Kettős magyar siker a szarajevói filmfesztiválon

freedigitalphotos.net/worradmu

Kettős magyar sikerrel zárult a szarajevói filmfesztivál: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el, míg a dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás Tititá című alkotása a nemzetközi zsűri különdíját kapta.

Nosztalgia és életöröm a 20. századi magyar festészetben címen nyílt kiállítás Kolozsváron

Nosztalgia és életöröm a 20. századi magyar festészetben címen nyílt kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok keretében a budapesti Abigail galéria és aukciós ház gyűjteményéből.

Az Interetno fesztiválon Szalóki-ősbemutató lesz

A szabadkai Interetno elnevezésű népművészeti fesztivál látogatói hallhatják először Szalóki Ági új lemezét.

Nagy sikert aratott a győri operagála

Nagy sikert aratott a Voices 2015! elnevezésű győri operagála, amelyen felléptek az Operalia nemzetközi énekverseny díjazottjai. A gála közönségét az énekverseny elindítója, Plácido Domingo videóüzenetben köszöntötte.

Több mint 130 ezren voltak a Strand és a B.my.Lake fesztiválokon

ma.hu

Összesen 131 ezren vettek részt a Strand - Nagyon Zene és a B.my.Lake fesztiválon Zamárdiban, mindkét eseményt a Mol Nagyon Balaton programsorozat keretében rendezték meg.

Egy perc csend a toplisták élén

Már megjelenése előtt internetes slágerlisták élére került az az egyperces néma csendet tartalmazó "dal", amelyet Raoul Haspel osztrák előadó dobott piacra, hogy az emberek "békés és csendes módon" fejezhessék ki az osztrák és az európai menekültpolitikával kapcsolatos elégedetlenségüket.

Menekültként Svédországban él a Papírsárkányok című film afgán gyerekszereplője

hyperlino

A fiú a tálibok fenyegetései miatt kényszerült elhagyni Afganisztánt. Embercsempészek segítségével és sok szenvedés után jutott el az észak-európai országba.

Megnyílik a "Texas bár", az egyházi elöljárók egykori rejtélyes találkozóhelye

Az átjárót főként a 20. században használták, de most, miután lezárultak a Pécsi Püspökség nagyberuházásai, még több érdekességet mutatnak be a látogatóknak.

Magyar filmek is versenyeznek a Vukovári Filmfesztiválon

Facebook

Nyolc helyszínen, tizenegy kategóriában, nyolcvannégy alkotás, köztük a Liza, a rókatündér című magyar vígjáték, továbbá Zsigmond Dezső Gyékénykoporsó és Sipos József Az elveszett európai című dokumentumfilmek is szerepelnek a hétfőn kezdődő 9. Vukovári Filmfesztivál (VFF) programjában.

Újra szerveznek éjszakai kalandtúrákat a Budakeszi Vadasparkban

Újra várják szeptemberben és októberben éjszakai kalandtúrára a látogatókat a Budakeszi Vadasparkban, ahol a kert éjszaka aktív lakóit ismerhetik meg a látogatók.

Vámos Miklós Beatles-dalszövegeket "ferdített" új könyvében

Facebook

Beatles és én címmel a napokban kerül a boltokba Vámos Miklós új könyve, amelyben az író a legendás liverpooli négyes, valamint néhány hozzájuk köthető előadó dalszövegeit "ferdítette" magyarra.

New Orleans Swing: Bowie volt vokalistája is fellép a Müpában

Az énekesnők állnak a középpontban a New Orleans Swing fesztiválon augusztus 28-tól 30-ig a Müpa Fesztivál Színházában. Fellép Catherine Russell, aki korábban David Bowie vokalistája volt; a hazai színteret Náray Erika és Szűcs Gabi képviseli.

Egy hónapra bezárják a várat Hollókőn

freedigitalphotos/Tuomas_Lehtinen

Hétfőtől egy hónapra bezárják a világörökségi Hollókő várát, ez idő alatt fejezik be a turisztikai fejlesztéseket.

Elhunyt Sudlik Mária, a Magyar Állami Operaház örökös tagja

A művészt hosszan tartó súlyos betegség után, 73 éves korában, szombat hajnalban érte a halál.

Elmossa az eső a debreceni Galiba Gyermekfesztivált

Facebook

Elmarad a 46. Debreceni Virágkarnevál keretében szombatra meghirdetett IV. Galiba Gyermekfesztivál és Junior Virágkarnevál a mostoha időjárási körülmények miatt.

Republic-koncert a Parkban: negyedszázad ünneplése

A Republic 25. jubileumi évének kiemelt eseménye a szeptember 19-i ingyenes koncert a Budapest Parkban. Az együttes visszatekint negyed évszázados munkásságára, egyúttal bemutatja legújabb, immáron platinalemezes albumának néhány dalát is.

A hatodik évet is sikeresen zárta a kaposvári komolyzenei fesztivál

A fesztiválon 14 teltházas klasszikus, 4 könnyűzenei koncerten, valamint a kiállításokon és egyéb programokon több mint 15 ezer látogató vett részt.

Film is készül a balkáni halálmars hadifoglyairól

freedigitalphotos.net/adamr

A hamarosan megjelenő film a halálmars hadifoglyainak sorsát bemutató könyvre, illetve annak a vándorkiállításnak az anyagára épül.

A Szent Anna Plébánia virágkocsija bizonyult a legjobbnak

A díjnyertes kompozíció a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, félmillió forint értékű vázáját kapta.

Látogatói csúcsot döntött az ünnepi hét a magyar pavilonban

paint

Több mint húszezren voltak kíváncsiak az augusztus 18-án tartott tehetség napjára.

Magyar Szent István-rend - Eötvös Péter: 40 éves munkásságom elismerése a díj

Az elismerés meglepetésként érte a zeneszerzőt, mert úgy érezte, hogy a művészek közül nem ő a legismertebb Magyarországon.

Zuhogó esőben tartották a felvonulást Debrecenben

www.debreceniviragkarneval.hu/

A virágok mellett az időjárás vált főszereplővé az idei augusztus 20-i debreceni virágkarneválon: a 16 virágkocsi és a művészeti csoportok felvonulását zuhogó esőben tartották meg a cívisvárosban.

Az ünnepi torták felvágásával nyílt meg az Ízek Utcája

Az idei Magyarország tortája, a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, az ország cukormentes tortájának választott barackos buboréktorta és a Honvédség Tessedik mézes körtetortája felvágásával nyitották meg a budapesti Várkert Bazár előtt az Ízek utcáját csütörtökön.

Szarvason avatják fel az ország legnagyobb Szent Korona installációját

Wikipedia

A Mini Magyarország makettparkban avatják fel az augusztus 20-i állami ünnepen az ország legnagyobb Szent Korona installációját

Miskolc vendége lesz Claudia Cardinale szeptemberben

Claudia Cardinale kapja a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját; a programsorozatot szeptember 11. és 20. között rendezik meg a borsodi megyeszékhelyen.

Megnyílt Józsa Judit nemzeti örökséget feldolgozó tárlatának második része

MTI/Bruzák Noémi

Megnyílt Józsa Judit kerámiaszobrász Magyar Örökség II. című tárlata, amely a 2012 őszén bemutatott, a magyar nemzeti örökséget feldolgozó tematikus kiállítás folytatásaként látható október 18-ig a Józsa Judit Galériában.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az ünnep előestéjén

MTI/Koszticsák Szilárd

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, szerdán Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban.

A Páneurópai Piknik helyszínén tartottak megemlékezést Sopronban

Az 1989 augusztus 19-én békedemonstrációnak induló Páneurópai Piknikre és az azt követő hirtelen határnyitásra, a keletnémet állampolgárok áttörésre emlékeztek szerdán a magyar-osztrák határon, Sopron közelében, a Páneurópai Piknik Emlékparkban.

A katasztrófavédelem fokozottan felügyeli az ünnepi rendezvényeket

Fokozottan felügyeli az augusztus 20-ai ünnepi rendezvényeket a katasztrófavédelem.

Itt van minden fontos tudnivaló az ünnepi hosszú hétvégével kapcsolatban

freedigitalphotos.net/dan

Változik a vonatok közlekedési rendje, az ünnepi programok miatt a főváros közlekedése, és a boltok nyitva tartására is érdemes lesz figyelni.

Lionel Richie az év személyiségeként kap Grammy-díjat februárban

Két nappal a jövő évi 58. Grammy-gála előtt Lionel Richie-t a MusiCares Person of the Year elismeréssel tünteti ki az amerikai lemezakadémia.

Sümegre kerül Szent István király ereklyéje

Az augusztus 20-i körmeneten mutatják be Szent István király Dunaszerdahelyről érkezett kézcsont-ereklyéjét Sümegen.

Igazítana a történelmi tényeken egy kínai filmstúdió

taesmileland/freedeigitalphotos

Történelemhamisítási szándékkal vádolják Kínában azt a filmstúdiót, amely az 1943-as kairói nyilatkozatról készült, hamarosan a mozikba kerülő filmjét olyan plakátokkal kezdte reklámozni, amelyeken Mao Ce-tung néhai kommunista vezető és Sztálin is szerepel, holott nem is voltak ott az egyiptomi fővárosban.

Emléktáblát kapott az Angol beteg a borostyánkői várban

Magyar nyelvű emléktáblát avattak Almásy László (1895-1951) születésének 120. évfordulója alkalmából szülőhelyén, az Ausztriában lévő borostyánkői (bernsteini) várban hétfőn az Abu Ramla Szahara Expedíció tagjai.

A kreativitás jegyében tartanak utcafesztivált Varasdon

Facebook esemény

Használd a kreativitásod a mottója az idei, immár 17. Spancirfest elnevezésű horvátországi utcafesztiválnak, amelyet augusztus 21. és 30. között rendeznek meg a magyar határhoz közeli Varasdon (Varazdin). A rendezvényre mintegy kétszázezer látogatót várnak.

Elhunyt Ébert Tibor író, költő, zeneművész

freedigitalphotos/serge bertasius

Az alkotót hosszas betegség után életének 89. évében érte a halál.

Mindjárt itt a Vadon című thriller Gryllus Dorkával

Három hét múlva, szeptember 10-én mutatják be Mátyássy Áron Víkend című thrillerét a magyar mozikban.

Szomorú tragédia árnyékolta be a rekordok Szigetét

ma.hu

Eddigi történetének legjobb fesztiválját tudja maga mögött a 23. Sziget. Összesen 441 ezer látogató volt az egy hét alatt. A Sziget végeztével azonban egy tragikus esemény árnyékolta be a fesztivált.

ElSzigetelődtünk - "Imre, mondd a mikrofonba, hogy Motherfucker"

Pécsi Massif, Brains, Hollywood Undead, Kings Of Leon - szombati Szigetelés. Jóvót.

ElSzigetelődtünk - Néma Foals és fullos Avicii

Ahol jól voltunk, ahol mintha ott se lettünk volna, és ahová nem fértünk be.

Sztárparádé a Star Wars IX. részében

FB Star Wars

A Star Wars: Az ébredő erő című produkciót J. J. Abrams rendezi, az ezt követő VIII. epizód Rian Johnson rendezésében születik és 2017-ben látható majd a mozikban.

Megújult a kolozsvári Farkas utcai református templom

freedigitalphotos.net/africa

Teljesen megújult a kolozsvári Farkas utcai református templom, Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus csarnoktemploma, a felújítás 17 hónapig tartott.

Elhalasztották Velencében az óriás tengerjárókról tervezett fotókiállítást

freedigitalphotos.net/Robert Radford

Az olaszországi Velence városának polgármestere elhalasztotta azt a fotókiállítást, amely a lagúnákon közlekedő óriási tengerjáró hajók környezeti hatásait mutatta volna be.

Lefújta teljes világkörüli turnéját a Nickelback

Wikipedia/Thankingdome

Lefújta a No Fixed Address elnevezésű 2015-ös világkörüli turnéját a Nickelback az énekes, Chad Kroeger betegsége miatt.

Karácsonyi Zsolt kapta a 43. Tokaji Írótábor Díját

Karácsonyi Zsolt romániai magyar költő vehette át az elsősorban fiatalabb irodalmárok teljesítményét elismerő 43. Tokaji Írótábor Díját pénteken, a tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola aulájában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.