Kétezer éves mozaikpadlót tártak fel Grúziában

Fotó: Oskar Kubrak

Kétezer éves mozaikpadlót fedeztek fel a Batumitól 15 kilométerre délre lévő Gonióban, ahol a lengyel-grúz régészeti expedíció az ókori római erődöt, Apsarost tárja fel.

Pénteken kezdődik a bukovinai folklórfesztivál

Szombaton mintegy 800 viseletbe öltözött ember vonul végig az utcán zenével, tánccal és énekkel, majd a szabadtéri színpadon mutatkoznak be a hagyományőrzők.

Marosvásárhelyiek világtalálkozója és verbunkverseny a Vásárhelyi Forgatagon

A marosvásárhelyiek III. világtalálkozóját és a II. Erdélyi legényes és verbunkversenyt is megszervezik az augusztus 26. és 30. között zajló Vásárhelyi Forgatag keretében.

Hat premierrel készül az új évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

Hat premierrel, négy felnőtt előadással és két mesedarabbal készül az új évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, emellett új bérletsorozatot is kínálnak a közönségnek.

hirdetés

Magyar és magyar zsidó népzenével készül a Muzsikás a Zsidó Kulturális Fesztiválra

De látható lesz Mohácsi János teljes sötétségben játszódó A Dohány utcai seriff című darabja is.

Gérard Depardieu a Normandia-Nyeman repülőezredről akar filmet forgatni

RIA Novosti Ramil Sitdikov

Gérard Depardieu a legendás Normandia-Nyeman francia repülőezredről akar filmet készíteni.

Koltai Tamásra emlékeznek kedden a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Koltai Tamás színikritikust szerdán szűk családi körben temették el; a Jászai Mari-díjas színházi szakembertől barátai, kollégai, pályatársai, olvasói jövő kedden vehetnek búcsút a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Augusztustól látogatható a budavári középkori zsidó fürdő

freedigitalphotos.net/adamr

Augusztus 3-tól tekinthető meg tárlatvezetésekkel a budai Vár 13. századi zsidó fürdője, melyet nyolc évvel ezelőtt tártak fel.

Az eddigi legszebb dák ezüstkincset szerezte vissza Románia

A felbecsülhetetlen eszmei értékű ókori kincsért alig tízezer eurónyi jelképes összeget fizetett a múzeum jutalomként a "megtalálónak".

Nem hosszabbítják meg a 2013-ban savval megtámadott balett-igazgató szerződését

freedigitalphotos.net/ponsuwan

A moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj bejelentette csütörtökön, hogy nem hosszabbítja meg a 2013-ban savval megtámadott művészeti igazgatójának, Szergej Filinnek jövő tavasszal lejáró szerződését.

Meghosszabbítja tetőmozi-sorozatát a Francia Intézet

Hat telt házas vetítésen több mint kétezren látták a Budapesti Francia Intézet idei szabadtéri filmválogatását a Corvintetőn, augusztus 4-én ezért egy ráadásvetítés során az elmúlt évek legnézettebb francia vígjátékát, az Életrevalókat (Intouchables) is műsorra tűzik.

Szeptember elejéig forog Gigor Attila új filmje, a Kút

freedigitalphotos/metrue

A történet egy apa és rég nem látott fia kapcsolatát meséli el.

Pénteken kezdődnek a nagyvázsonyi Kinizsi-napok

Pénteken kezdődnek a nagyvázsonyi Kinizsi-napok, a három napos programon fellép például a Csík Zenekar, emellett népi ételekkel és ősi mesterségekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Korábbi nyertes is szerepel a Man Booker-díj jelöltjei között

Forrás: Wikipedia

Korábbi nyertes is szerepel a Man Booker Prize, a nagy presztízsű brit irodalmi díjra jelölt 13 szerző között; először jutott a hosszú listára jamaikai és marokkói író.

Lovagi tornák tere épül a diósgyőri vár mellett

Új látványossággal gyarapodik a közelmúltban megújult diósgyőri vár, az ódon falak közelében épül meg a Lovagi tornák tere, a beruházás része a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztési projektnek, a létesítményt augusztus 20-án adják át

AlkalMáté Trupp - Bemutató Dömötör Andrásról a Jurányiban

freedigitalphotos.net/adamr

A legendás Máté-Horvai-színészosztály sorozata folytatódik 2015 nyarán is: a Dömötör Andrásról szóló darabot a Jurányi Inkubátorházban mutatják be csütörtökön. Az AlkalMáté Trupp produkciója vasárnapig hét alkalommal látható.

Erdélybe érkezett a Boldogasszony-vándorkiállítás, amely elsőként Csíkszeredában látható

Erdélybe érkezett a Kárpát-haza Galéria által életre hívott Boldogasszony-vándorkiállítás, amely elsőként Csíkszeredában tekinthető meg.

Két évtizedes jubileumot ünnepel a szolnoki Örökség Világzenei Fesztivál

freedigitalphotos.net/adamr

Továbbra is cél, hogy sok fiatal zenész lépjen színpadra, számos friss produkcióban legyen része a közönségnek.

Antonio Banderas lelket önt a föld alatt rekedt chilei bányászokba

A latin szívtipró a bányaszerencsétlenséget szenvedett chilei bányászok egyikét alakítja a The 33 című filmben, amelynek előzetesét a Warner Bros. és az Alcon Entertainment mutatta be.

Bourne tovább felejt: Matt Damon ezúttal Tommy Lee Jones-szal forgat

Facebook Bourne

Tommy Lee Jones is szerepet kapott a Bourne-filmsorozat új epizódjában Matt Damon mellett. A Variety filmes szaklap értesülése szerint Jones a CIA egy vezetőjét alakítja majd.

Magyar parlamenti gyorsírók nyerték meg a gyorsíró-világbajnokságot

Gyorsírás kategóriában Ferenc Zsuzsa az első, Vicai Erika a második, Árvayné Dani Judit pedig a harmadik helyen végzett.

Elkezdődött a Balassi Intézet nyári egyeteme

freedigitalphotos.net/adamr

A világ 25 országból érkezett magyar szakos diákok négy héten át vesznek részt a Balassi Intézet nyári egyetemén, amelyen érdekes nyelvi, irodalmi, történelmi, néprajzi feladatokon és országjáró túrákon keresztül ismerhetik meg a magyar kultúrát.

Hungarikumok a bukovinai folklórfesztiválon

A bukovinai székely kultúra mellett a kunsági hagyományokból is ízelítőt ad a Bukovinai Találkozások XXVI. Nemzetközi Folklórfesztivál, a bonyhádi rendezvényen öt ország hagyományőrző együttesei vesznek részt.

Már csaknem 10 ezren látták a Csontváry-kiállítást

freedigitalphotos.net/adamr

Ha az eddigi látogatottság tartható lesz, akkor a tárlat az elkövetkezendő fél évben elérheti a 150 ezres látogatószámot is.

Jake Gyllenhaal új filmjével nyílik a Torontói Filmfesztivál, a Saul fiát is bemutatják

Jean-Marc Vallée kanadai filmrendező Jake Gyllenhaal és Naomi Watts főszereplésével készült Demolition című romantikus drámájával nyílik szeptemberben a 40. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál.

Diane Keaton apácát alakít Jude Law, a pápa oldalán

freedigitalphotos/Simon Howden

Diane Keaton és Jude Law főszerelésével forgatják az HBO Young Pope című új sorozatát, amelyben az Oscar-díjas színésznő egy apácát fog alakítani.

Augusztus végén kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten

Változatos zenei és színházi programokkal várja a közönséget augusztus 30. és szeptember 6. között a Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten.

Felújítják a cseh királyok sírkamráját a prágai Hradzsinban

Facebook

Felújítják a cseh királyok sírkamráját a Prágai Várban, a cseh uralkodók és államfők hivatalos székhelyén. Európa egyik legnagyobb épségben fennmaradt vára történelmi épületeinek rekonstrukciójára a jövő évben 228 millió koronát (1 korona mintegy 11,40 forint) fordít a Hradzsin fenntartója.

Frölich Róbertet választották meg országos főrabbinak

Frölich Róbertet, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főrabbiját választotta meg országos főrabbinak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) Rabbitestülete hétfőn.

Meghalt Ivan Moravec világhírű cseh zongorista

freedigitalphotos.net/adamr

van Moravec művészetéért több külföldi és cseh elismerést is kapott. Václav Havel cseh államfő 2000-ben magas állami kitüntetésben részesítette.

A fejlődő világ problémáira reflektáló plakátpályázatot írtak ki

A fejlődő világ problémáira reflektáló kreatív plakátpályázatot hirdet az Európai Unió Magyarországi Képviselete és az ARC a Fejlesztés Európai Éve alkalmából, a műveket szeptember 1-ig várják.

Mintegy 14,5 milliárd forintból újulhat meg az Eiffel-csarnok

MTI/Bruzák Noémi

Mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok, amely a Magyar Állami Operaház műhely- és raktárháza lesz.

Kölcsönkérték Luther Márton testamentumát - odaadjuk

Kölcsönadja Németországnak Luther Márton kéziratos végrendeletét a Magyarországi Evangélikus Egyház.

Prince még idén új albummal jelentkezik

freedigitalphotos.net/adamr

A rocksztár Prince idén új albummal jelentkezik a BBC News értesülése szerint.

Elhunyt Vaszilij Picsul, a számos fesztiváldíjat nyert A kis Vera rendezője

Ötvennégy éves korában vasárnap elhunyt Vaszilij Picsul orosz filmrendező, akinek a peresztrojka korszakában készült A kis Vera című alkotása számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert a nyolcvanas évek végén.

Elsőbálozók a 190. Anna-bál szépei

Balatonfüredi Anna-bál 2014.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére.

Augusztusban ismét megrendezik a Kőszegi Ostromnapokat

Augusztus második hétvégéjén ismét megrendezik a Kőszegi Ostromnapokat: a hagyományos ostromjáték mellett számos más programmal is várják az érdeklődőket a szervezők.

Titokzatos családi gyűjteményből nyílt kiállítás a Kieselbach Galériában

freedigitalphotos.net/sumetho

A gazdasági válság idején, az elmúlt 7-8 év alatt gyűjtötte össze a fiatal üzletember a csaknem 400 darabos festményekből és grafikákból álló gyűjteményt.

Középkori templomok újultak meg a Kárpát-medencében

A teljes programban szereplő 65 templom és a közülük nem régen megújult 18 templom olyan összképet alkot a református örökségről és a térségek történetéről, amely igazi kincs.

Csaknem kétszázötven kézműves alkotó pályamunkái kiállításon

freedigitalphotos.net/dan

Az augusztus 28-ig látható tárlaton textil, fa, csuhé és más természetes anyagokból készített babák, mackók, valamint társas- és logikai játékok emlékeztetnek a magyar hagyományokra és játékkultúrára.

Elkeltek a Simpson család Michael Jacksonhoz is köthető dalbetétének jogai

A rajzfilmben Bart Simpson által énekelt humoros dal először a The Simpsons Sing the Blues című részben kapott helyet.

Katolikus és hindu párbeszéd a Salzburgi Ünnepi Játékokon

freedigitalphotos.net/adamr

A program augusztus 30-án fejeződik be, csaknem másfél hónap alatt összesen 188 előadást tartanak 44 nap alatt 12 helyszínen. Eddig már 225 ezer jegy fogyott.

Szerdától forgatják Gigor Attila új filmjét

freedigitalphotos.net/adamr

A Kút egyetlen helyszínen, egy benzinkúton játszódik, valahol az osztrák határ közelében, kis szereplőgárdával.

Ismét Gárdonyi fesztivált tartanak az egri várban

Facebook Egri vár

Augusztus 1. és 3. között az egri vár ad otthont a III. Gárdonyi Irodalmi Fesztiválnak, amely irodalmi kávéházzal, játszóházzal, vitézi próbával, könyvműhellyel és előadásokkal várja a kicsiket és nagyokat.

Búcsúzik a Heaven Street Seven

Húsz év slágereivel búcsúzik a Heaven Street Seven augusztus 1-jén, szombaton. A Budapest Parkban utolsó alkalommal találkozhat a közönség a zenekarral, amely befejezi két évtizede tartó működését.

Nemzetközi jótékonysági néptáncgála a kárpátaljai mezővári óvodájáért

freedigitalphotos.net/adamr

Az esten hat együttes ad műsort: Lettországból a családot jelentő Saime mellett, a Laismena Néptáncegyüttes is fellép.

Menjünk múzeumba hűsölni

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítóterei szinte 100 százalékban légkondicionáltak, és a Magyar Nemzeti Galéria kiállítótereinek nagyobb része klimatizált.

Eminemnek van a legnagyobb szókincse a zeneiparban

Facebook Official

A nem egyszer modern William Shakespeareként aposztrofált amerikai rappert Jay Z, Tupac Shakur, Kanye West és Bob Dylan követi a sorban.

Mozart-kéziratot mutattak be Salzburgban

A salzburgi Mozarteum Alapítvány (Stiftung Mozarteum) bemutatta azt a Mozart-kéziratot, amelyet a londoni Sotheby's aukciósház által rendezett árverésen vásárolt meg május végén.

Széchenyi-emlékév meghirdetését kezdeményezik

freedigitalphotos.net/koko-tewan

A kulturális örökségvédelemért felelős államtitkárság kezdeményezi, hogy jövőre Széchenyi-emlékévet hirdessen a kormány.

Újabb három évig Szakály György a táncművészeti főiskola rektora

Szakály György marad a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) rektora; kinevezése augusztus 16-tól három évre szól.

Interaktív oktatófilm készült a gyűlöletkeltés ellen

freedigitalphotos.net/dan

Interaktív oktatófilmet készített Never Again címmel a gyűlölet és a gyűlöletkeltés ellen Hasulyó János és Szatmári Gergő.

Elkezdődött a 70. Bregenzi Fesztivál

Puccini Turandot című operáját állították idén a szerdán megnyílt Bregenzi Ünnepi Játékok középpontjába, az egy hónapon át tartó ausztriai fesztiválon előadják Eötvös Péter Az aranysárkány című operáját és Offenbach Hoffman meséi című művét is.

Szobrot állítanak IV. Béla királynak Besztercebányán

Facebook Magyar Országgyűlés

A király 760 évvel ezelőtt városi rangra emelte a települést, amely ma az ötödik legnagyobb város Szlovákiában.

Steve Hackett: érdekelne, ha az öttagú Genesis újra összeállna

"Nem lenne ellenemre, ha a Genesis újra összeállna, de csak a zenekar öttagú felállása érdekel" - jelentette ki Steve Hackett az MTI-nek. A legendás brit progrock csapat egykori gitárosa július 31-én és augusztus 2-án ismét fellép Magyarországon a Djabe együttessel.

Befejeződött a kecskeméti Ráday Múzeum fejlesztése

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Befejeződött a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumának fejlesztése, amelynek részeként a kecskeméti intézmény új oktatótérrel, tanulmányi raktárral és két informatikai ponttal is gazdagodott.

Elhunyt Ács János rendező

A Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas színházrendezőt 66 évesen szerdán érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Tizennégy virágkocsi, kétezer fellépő a debreceni virágkarneválon

MTI Kiss Dániel

Tizennégy virágkocsi vonul fel augusztus 20-án a debreceni virágkarneválon és minden korábbinál több, kétezer fellépő szórakoztatja majd a közönséget.

Meghalt E. L. Doctorow világhírű amerikai író

Wikipedia/TomGhiden-commonswiki

Életének 85. évében, helyi idő szerint kedden New Yorkban meghalt Edgar Lawrence Doctorow amerikai író.

Aláírásgyűjtés indult a kolozsvári főtéri koncertek betiltásáért

Aláírásgyűjtés indult Romániában a kolozsvári főtéri koncertek betiltásáért, miután a Szent Mihály-plébániatemplom mennyezetéről nagy darab vakolat hullt le.

Folkudvar Kapolcson: a néphagyomány tere

freedigitalphotos.net/arztsamui

Először állt össze a Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a Kobuci Kert, hogy a néphagyomány népszerűsítésére közös Folkudvart működtessen a pénteken kezdődő 25. Művészetek Völgyében.

Megnyílt a budapesti Móricz Zsigmond Könyvesbolt

Megnyílt kedden a Kossuth Kiadói Csoport negyedik könyvesboltja az idén márciusban csődvédelmet kért Ulpius-ház Könyvkiadó egykori üzletének helyén a budapesti Móricz Zsigmond körtéren.

Palóc búcsút tartanak Szent Anna tiszteletére Balassagyarmaton

A családok védőszentjeként tisztelt Szent Anna, Jézus Krisztus nagyanyja népi hagyományai alapján rendezik meg a palóc búcsút vasárnap Balassagyarmaton.

Womex - Kiválasztották a magyar nap tíz fellépőjét

Facebook

Tíz magyar zenekar, a Babra, a David Yengibarian Trio, a Dina Zenekar, a Fonó Zenekar, a Góbé, a HolddalaNap, a Kerekes Band, a Meszecsinka, a Parno Graszt és a Zombori Zenekar léphet fel október 20-án a budapesti világzenei expóhoz (Womex) kapcsolódó showcase eseményen a Fonó Budai Zeneházban.

Felvidéki és vajdasági magyar képzőművészek közös kiállítása Révkomáromban

A Limes Galériában kiállított 26 szlovákiai és 28 szerbiai magyar művész alkotásait később Zentán, majd Szabadkán mutatják be

Augusztus 5-én búcsúztatják Haás Vander Pétert

Wikipédia/Szenti Tamás

Augusztus 5-én, szerdán búcsúztatják Haás Vander Pétert. A Jászai Mari-díjas színművésztől 15 órakor a Fiumei úti sírkert szóróparcellájában vesznek végső búcsút.

Magyar filmek is indulnak a szarajevói filmfesztivál fődíjáért

Nemes Jeles László Saul fia című játékfilmje, valamint Hörcher Gábor Ricsi című rövidfilmje is versenybe száll a 21. Szarajevói Filmfesztivál fődíjáért, Szarajevó szívéért.

Százéves korában elhunyt Van Alexander filmzeneszerző

freedigitalphotos/Simon Howden

Az ötvenes évek közepétől számos televíziós sorozathoz és filmhez komponált zenét, de az ő dalaival indult el Ella Fitzgerald karrierje is.

Verdi Macbethjéből énekel áriát Plácido Domingo a budapesti Operaházban

Giuseppe Verdi olasz zeneszerző Macbeth című operájából énekel áriát Plácido Domingo a 2016. február 6-ra szervezett Shakespeare Bálon a budapesti Operaházban.

Két hét alatt tíz hangverseny és két kiállítás a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztiválon

freedigitalphotos/ Danilo Rizzuti

Két hét alatt neves hazai és külföldi előadók tolmácsolásában tíz hangversenyt és két kiállítást hallhatnak-láthatnak a komolyzene és a kultúra szerelmesei a hétfőtől július 31-ig tartó idei Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.

Felállványozzák Konfuciusz templomát

Évekig tartó, átfogó felújítási munkálatoknak vetik alá a kelet-kínai Csüfuban a híres kínai filozófus, Konfuciusz (i. e. 551- 479) templomát, amely sírkertjének és palotájának együttesével immár több mint húsz éve a világörökség listáján szerepe.

Shine: Fábián Juli & Zoohacker elkészítette első stúdióalbumát

Facebook

A hazai zenei színtér két elismert képviselője, Fábián Juli és Zoohacker által alkotott duó már négy éve együtt dolgozik, de csak a közelmúltban jelent meg első stúdióalbumuk, a Shine.

Tom Cruise vörös szőnyegen sétál be Bécsbe

Itt tartják ugyanis az új Mission Impossible-film világpremierjét csütörtökön, emiatt már szerdától lezárják a belvárost.

Tusványos - Ötödik alkalommal kap helyet a Magyar Teátrum Sátor

Facebook

Színházi produkciók, filmvetítés mellett a jövő cirkuszáról szóló beszélgetés, a Teátristák című kiállítás és játszóház is várja a látogatókat a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) színházi sátrában szerdától szombatig a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Itt a keret, amelyen keresztül nézve élettel teli, spontán és szerethető a hétköznap, a város, a pillanat!

Budapest in Love: szerelmes főváros a mindennapi emberek tolmácsolásában - szenzációs videóval. Mert tele van a város szerelemmel!

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.