A hithez, nemzethez, anyanyelvhez való ragaszkodásra buzdított a gyulafehérvári érsek

MTI/Koszticsák Szilárd

Az őseik hitéhez, a nemzetükhöz és az anyanyelvükhöz való hűségre buzdította a csíksomlyói búcsúba érkezett hívek százezreit a pünkösdszombati szentmisén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

Százezrek gyűltek össze a csíksomlyói nyeregben

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesülnek a zarándokok.

Ma lesz az Eurovíziós Dalfesztivál döntője

Ma rendezik az osztrák fővárosban a 60. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét, amelyben 27 ország előadója lép színpadra, köztük a magyar Csemer Boglárka Boggie Wars For Nothing című dalával.

Kezdődik az újszilvási ágyaspálinka fesztivál

Ma kezdődik az újszilvási ágyaspálinka fesztivál, amelyre húszezer látogatót és csaknem negyven főzőcsapatot várnak a szervezők. Díszvendégként idén az Alföldi Tej, valamint a hungarikumok kaptak meghívást a rendezvényre.

hirdetés

Átadták Veszprém megújult művelődési központját

Az épület 685 millió forint uniós forrásból teljes megújuláson ment keresztül, és 150 látogatóval többet képes befogadni, mint korábban.

Negyvenegy produkciót mutattak be a szolnoki táncművészeti fesztiválon

Az ország kilenc alap- és középfokú művészeti iskolájából érkezett több mint 250 növendék lépett fel az ötödik alkalommal megrendezett Szolnoki Táncművészeti Fesztivál és Koreográfus Versenyen az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban pénteken.

Elindult a székesfehérvári hadisírok felújítását célzó adománygyűjtés

A gyűjtés a hadiözvegyek és hadiárvák támogatását, valamint fehérvári katonai emlékhelyek felújítását célozza.

Rob Birch (Stereo MC's): mindig fejlesztjük a hangzást

Kilencedik alkalommal ad koncertet Magyarországon a Stereo MC's, a hiphop/elektronikus tánczene történetének egyik kiemelkedő brit csapata.

Országjáró túrára indul a Természettudományi Múzeum

Tízállomásos országjáró túrára indul szombaton a Magyar Természettudományi Múzeum, hogy A kaland házhoz jön című projekt keretében a különböző települések lakóival jobban megismertesse környezetük természeti kincseit.

Amatőr színházi találkozót rendeznek Komlón

Tizenkét társulat meghívásával és számos kísérőprogrammal amatőr színházi találkozót rendeznek június 12. és 14. között Komlón.

Pátkai Rozina-koncert a BMC-ben

Samba Chuva című friss EP-jét mutatja be Pátkai Rozina május 26-án kedden a Budapest Music Centerben (BMC). A hazai dzsessz-színtér egyik kiemelkedő énekesének Ai, Nao című dalát nemrég jelölték a rangos Independent Music Awards (IMA) elismerésére.

Turisztikai "élménycsomagot" kínálnak a vendégeknek

Komplex turisztikai "élménycsomaggal" várja vendégeit a Margitszigetre a június 12-én kezdődő Budapesti Nyári Fesztivál, amely csaknem 150 programot kínál három hónapon keresztül.

Impresszionista és expresszionista mesterművekből nyílt kiállítás Berlinben

Az Alte Nationalgalerie ImEx című tárlata 160 alkotás révén mutatja be a klasszikus modern festészet két meghatározó irányzatának kapcsolódási pontjait és eltéréseit.

Cannes - Francia világsztárok az utolsó versenyfilmekben

freedigitalphotos/Carlos Porto

Gérard Depardieu, Isabelle Huppert és Marion Cotillard alakítják a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában bemutatásra kerülő utolsó alkotások főszerepeit.

Audiovizuális előadás készült Jake Smiles 1 trip című regényéből

E művel 2001-ben az álnéven publikáló alkotó megnyerte az origo.hu és a Magvető Könyvkiadó regénypályázatát.

Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte vasárnap és hétfőn. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők Esztergomban, Budapesten, illetve Szarvason ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünnepelik a keresztények. Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét vasárnap fél 11-kor.

Vasárnap helyett hétfőn lesz a Pünkösd Piknik

freedigitalphotos.net/arztsamui

A kedvezőtlen időjárás-előrejelzés miatt a vasárnapra tervezett Pünkösd Piknik jótékonysági főzőversenyt hétfőn rendezik meg a Városligetben.

Cannes-ban debütál A kis herceg első animációs változata

A világ egyik legkedveltebb meséjéből, A kis hercegből Mark Osborne, az Oscar-díjra jelölt Kung Fu Panda amerikai rendezője készítette el az első animációs változatot, amelyet pénteken mutatnak be a 68. cannes-i fesztiválon, versenyen kívül.

Boggie a huszonkettedik helyen lép fel a döntőben

Fotó: ORF

Csemer Boglárka Boggie huszonkettedikként adja elő Wars For Nothing című dalát a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál szombati 27-es döntőjében.

Csíksomlyói búcsú: pápai áldásban részesülnek a zarándokok

Teljes búcsúval járó, vagyis az ideigtartó büntetéstől, a "tisztítótűztől" megszabadító pápai áldásban is részesülnek az idei csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az - ebből az alkalomból meghirdetett - jubileumi Mária-évben kerül sor.

Meghalt Kristóffy Imre, a cirkuszi karmester

Hosszú betegség után, életének 104. évében elhunyt Kristóffy Imre szalon- és tánczenész, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) egykori karmestere.

Eurovíziós Dalfesztivál: kialakult a döntő mezőnye

Kialakult a 27-es döntő mezőnye a bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután a csütörtöki második elődöntőből újabb tíz előadó jutott a szombati fináléba. Utóbbiba a magyar Csemer Boglárka Boggie már kedden bekerült.

A francia külvárosi erőszak Audiard legújabb filmjében

Shutterstock fotó - LiliGraphie

A párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Sri Lanka-i tamil menekültekről szól a francia Jacques Audiard Dheepan című filmje, amelyet csütörtökön mutattak be a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Újra Budapesten lép fel Juan Diego Flórez perui tenor

Újra Budapesten lép fel Juan Diego Flórez. A világhírű perui tenor június 2-án áriaestet ad a Magyar Állami Operaházban.

Új igazgató a berlini és bécsi magyar intézet élén

freedigitalphotos.net/Belvedere

A Bécsi Collegium Hungaricum vezetésére Molnár Mária művészettörténész, szakíró kapott megbízást május 15-től, míg a Collegium Hungaricum Berlint Kopek Gábor fotográfus-médiaművész, egyetemi tanár irányíthatja június 1-jei kinevezésével.

Pünkösdi programok a Szennai Skanzenben

Pünkösdi királyválasztás, ügyességi próbatétel, gyöngykaláris készítés, ételkóstoló, számos kézműves program, pajta portéka, bábelőadás és hagyományos magyar népzene várja a látogatókat a Szennai Skanzenben május 25-én.

Katari milliárdos vehette meg a világrekorder Picassót

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az algíri nők - O változat című Picasso-festmény 179,365 millió dollárért (csaknem 50 milliárd forintért) kelt el a Christie'snél május 11-i New Yorkban.

Gaspar Noé ismét megbotránkoztatta a Cannes-t

Óriási érdeklődés mellett mutatták be csütörtökre virradó éjjel Gaspar Noé argentin rendező 3D-ben készült Love című filmjét a 68. cannes-i fesztiválon. Jóllehet a pornográf szerelmes filmet megtapsolták a vetítés végén, az első kritikák iróniával kezelik "az idei fesztivál leggyengébb" alkotásának szexjeleneteit.

Szombaton rajtol a Nemzeti Bor Maraton

freedigitalphotos.net/adamr

Hajósról rajtol szombaton a megszakítás nélkül, 11 napon át tartó, Magyarország mind a 22 borvidékének 103 települését érintő Nemzeti Bor Maraton, amelynek célja, hogy felállítsa a leghosszabb maratonváltó világrekordját.

Síri csend és vastaps Cannes-ban: a kreatív munka végeredménye

A Saul fiát rendező Nemes Jeles Lászlónak szigorú, komoly elképzelése volt a filmről, ami alapjaiban nem változott meg az előkészítő munka során, de nyitott volt a produkció többi alkotóinak és szereplőinek kreatív ötleteire, és ezekből néhány be is került a filmbe.

Meghalt a Grammy díjas zeneszerző

freedigitalphotos/dan

Elhunyt Bob Belden háromszoros Grammy-díjas dzsessz-szaxofonos, zeneszerző és producer, aki Miles Davis zenéjének egyik legnevesebb szakértője volt.

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Elindult négynapos útjára a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba. A pünkösdi szentmisét szombaton Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutatja be.

Megtalálták Adolf Hitler lovait

freedigitalphotos/adamr

Előkerültek szerdán egy németországi házkutatáson a bronzból készült életnagyságú lószobrok, amelyek egykor Adolf Hitler berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről, és a razzia során rábukkantak a náci vezér egyik kedvenc képzőművészének egy több emelet magasságú domborművére is.

A gyermekek versenyével zárul a XXIV. Országos Táncművészeti Fesztivál

A gyermekek, vagyis az óvodás és az alsó tagozatos korosztály versenyével zárul szombaton a budapesti Erzsébetligeti Színházban a XXIV. Országos Táncművészeti Fesztivál, az amatőr táncosok legnagyobb seregszemléje.

A Genesis együttesről szóló dokumentumfilm csütörtöktől a mozikban

You Tube screenshot

A másfél órás mű végigvezeti a nézőt a zenekar teljes pályafutásán a hatvanas évektől, a kezdeti útkereséstől kezdve a teátrális progresszív rockkorszakon keresztül a popsztárságig.

Június 4-én vesznek végső búcsút Halmos Vilmostól

Június 4-én vesznek végső búcsút Halmos Vilmostól, a Benkó Dixieland Band zongoristájától a budapesti Farkasréti temetőben.

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban

freedigitalphotos.net/stockimages

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban szerdán, a művészek így tiltakoznak a kulturális területet, így az élőzenei koncerteket érintő 21 százalékos áfakulcs ellen.

Déltől látható a Munkácsy-trilógia Debrecenben

A trilógia a múlt héten vált teljessé: május 12-én érkezett meg Debrecenbe a Krisztus Pilátus előtt című alkotás, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében a magyar állam vásárolt meg a kanadai Hamilton Galériától.

Józsefvárosba kerülhet II. János Pál szobra

freedigitalphotos/ stockimages

A VIII. kerületbe kerülhet Zurab Cereteli orosz képzőművész II. János Pál pápát ábrázoló szobra, amelyet Franciaországban lebontásra kötelezett a bíróság.

Krasznahorkai László kapta az idei Nemzetközi Man Booker-díjat

Az újító szellemű magyar írónak ítélték oda kedd este az idén hatodik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat a londoni Victoria és Albert Múzeumban tartott díjkiosztó gálán.

Shakespeare hiteles portréjára bukkantak egy 400 éves botanikai könyvben

freedigitalphotos.net/dan

Egy négyszáz éves növénytani könyvben bukkant rá egy brit tudós Shakespeare mindeddig egyetlen olyan portréjára, amely még életében készült.

Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka a Vígszínházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással érkezik Budapestre: szerdán a Vígszínházban, csütörtökön a Pesti Színházban játszik a társulat. Június elején a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátéka látható a budapesti teátrumban.

Szentpéterváron vendégszerepel a Vígszínház

freedigitalphotos.net/worradmu

A szentpétervári Vera Komisszarzsevszkaja Színházban lesz látható május 23-án este a Vígszínház Mikve című előadása.

Pünkösd, Gourmet, királyság csirkepörkölttel!

A hazai gasztronómia legjava egy helyen, egy időben: ezt kínálja idén is a Gourmet Fesztivál a Millenárison, május 21-24 között.

Pénteken kezdődik a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál

freedigitalphotos/Idea go

Koncertek, Picasso- és Capa-kiállítás, különböző családi programok várják az érdeklődőket.

Eurovíziós Dalfesztivál: Csemer Boglárka Boggie döntős

Bejutott Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal a 60. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este Bécsben.

Izraeli gyerekek 1400 éves szőlőprést ástak ki a földből

freedigitalphotos/ franky242

Lelkesen régészkedő gyerekek egy 1400 éves szőlőprést ástak ki Jeruzsálem mellett a föld alól.

Cannes: a vezetőség cáfolta, hogy kötelező lenne a magas sarkú

Cáfolta kedden a cannes-i fesztivál vezetősége, hogy a nőknek kötelező magas sarkú cipőt viselni a vörös szőnyegen a díszbemutatók előtti bevonuláskor.

A My Fair Lady hét elveszettnek hitt dalát adják elő Sheffieldben

University of Sheffield

A My Fair Lady című világszerte ismert musical hét elveszettnek gondolt dalát adják elő egyetemisták kedden Sheffieldben, amelyeket mintegy 60 évvel ezelőtt vágtak ki az eredeti színpadi műből.

Erre kattintott a legtöbb magyar - videós toplista

Melyek minden idők kedvenc YouTube videói a magyarországi netezők körében? Igen, azt mindenki tudja, hogy a Gangnam Style az örök csúcstartó. De a magyar videók közül?

Nagy-Szín-Pad! - Csütörtökön indul a tehetségmutató

Facebook Nagyszínpad

A kezdeményezés célja, hogy a kiválasztott 9 könnyűzenei előadó karrierje lökést kapjon.

Európában turnéznak a váci múmiák

Luxemburgban, Svájcban, Írországban és Svédországban is bemutatják a váci múmiákat, amelyeket 1995-ös felfedezésük óta először a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállításában láthatott a közönség.

Megjelent a Liza, a rókatündér filmzenealbum

"A számokat rövid filmrészletek kötik össze: emblematikus mondatok az őrmestert alakító Reviczky Gábortól, Lizától, amint rókatündérré változik, vagy a haspók Károlytól, aki a Lekváros gombapörkölt látványára elragadtatottan kiált fel"

Négyezerötszáz éves királyszobor-töredéket tártak fel Egyiptomban

Szahuré fáraó négyezerötszáz éves szobrának töredékét tárták fel Egyiptomban, az Asszuáni kormányzóságban belga régészek.

David Puttnam az Északi-sark védelmében forgat filmet

freedigitalphotos/master isolated

David Puttnam, a Tűzszekerek Oscar-díjas producere hosszú idő után ismét visszatér a filmezéshez: zöld aktivisták északi-sarki akciójáról készülő mű producere lesz. A brit filmes azt reméli, hogy a produkcióval egy fiatalabb generációt tud megnyerni a környezetvédelem ügyének.

Megjelent a Borkiválóságok Könyve idei vörösboros kötete

Száznyolcvanöt tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.

Pünkösd a Sóstói Múzeumfaluban

freedigitalphotos.net/arztsamui

Pünkösdi királynéjárásra és királyválasztásra, valamint Árpád-kori udvari játékokra és szabadtűzi főzésre várják a látogatókat pünkösdhétfőn a Sóstói Múzeumfaluba.

Százéves térkép alapján leltek rá az ókori szentélyre

Ókori szentély maradványait tárták fel svéd régészek Egyiptomban, az Asszuántól 65 kilométerre északra fekvő Gebel el-Szilszila kőfejtőnél.

"A Nemzet Színésze cím a kollégák szeretetét tükrözi"

MTI Kallos Bea

Meglepetést okozott Szacsvay Lászlónak, hogy őt választották a nemzet színészének.

Eurovíziós Dalfesztivál: kedden indul a bécsi verseny

A nemzeti zsűrik már hétfőn este, a keddi első elődöntő főpróbáján pontozzák az előadókat, ezzel érdemben is kezdetét veszi az 60. Eurovíziós Dalfesztivál Bécsben.Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal esetleges jó szereplése azt jelentené, hogy Magyarország egymás után ötödször tudna döntőbe jutni a versenyben.

Már első hétvégéjén több mint duplán megtérült a Tökéletes hang 2

Shutterstock fotó

Már első hétvégéjén több mint duplán megtérült a Tökéletes hang 2 című amerikai zenés vígjáték az észak-amerikai mozikban.

Egy kínai művész és ef. Zámbó István közös kiállítása Pekingben - fotók!

Közös kiállításon mutatkozik be Pekingben ef. Zámbó István és Szu Hszin-ping kínai képzőművész. A hétvégén nyílt tárlat a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben látható.

Cannes - Szerelmi drámáké a hétvége

freedigitalphotos.net/adamr

Két szerelmi drámát mutattak be vasárnap a 68. cannes-i fesztivál versenyprogramjában.

Hivatalosan is megkezdődött a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál

Hivatalosan is megkezdődött a 60. Eurovíziós Dalfesztivál vasárnap este az osztrák fővárosban, a Városházán Bécs polgármestere köszöntötte a fesztiválon fellépő művészeket.

Ferenc pápa szentté avatott két palesztin szerzetesnőt

vatikan.eu

Több mint kétezer keresztény palesztin zarándok és Mahmúd Abbász palesztin elnök is részt vett a római Szent Péter téren vasárnap bemutatott misén, amelyen Ferenc pápa szentté avatta Marie-Alphonsine Ghattas és Mariam Bavardi palesztin szerzetesnőket.

Aludjon a Margitszigeten - rengeteg előadást láthat közben!

Turisztikai "élménycsomaggal" várja vendégeit a Budapesti Nyári Fesztivál.

Cannes: az egyik legnagyobb amerikai forgalmazó vette meg Nemes Jeles László Saul fia című filmjét!

Shutterstock fotó - LiliGraphie

Az alkotást két nappal ezelőtt mutatták be a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Nézze meg az egykori "Csepelautót" Szigetszentmiklóson

Gyártmánymúzeummal állítanak emléket az egykori Csepel Autógyárnak és az ott készített járműveknek Szigetszentmiklóson. A kiállítás vasárnaptól látogatható.

Médiaművészeti kiállítás a Koreai Kulturális Központban

Facebook

A Koreai Modern és Kortárs Művészetek Nemzeti Múzeumának (MMCA) médiaművészeti gyűjteményét mutatja be a Koreai Kulturális Központ május 20-tól Budapesten.

Megrendezik az első Kanizsai Pünkösdölőt

A pünkösdi ünnepkör hagyományait, a régi népszokásokat elevenítik fel május 24-én Nagykanizsán: az első Kanizsai Pünkösdölőt a belvárosban, több helyszínen rendezik meg.

A Trianon utáni vagonlakók életét mutatja be a Csonka vágányon című film

freedigitalphotos/master isolated

A magyar történelem könyvéből kitépett lapnak nevezte a vagonlakók kálváriáját Dékány István, a Csonka vágányon, vagonlakók a Trianon utáni Magyarországon című film rendezője.

Konferencia a Magyar Tudományos Akadémia 150 éves székházáról

mta.hu

Százötven éve adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházát, a jubileum alkalmából az MTA Építészeti Tudományos Bizottsága konferenciát szervez, amelynek előadói az impozáns épület tervezéséről, építéséről beszélnek, és bemutatják művészeti és műszaki érdekességeit.

Cannes: kifütyülték az Arany Pálma-díjas Gus Van Sant-ot

A sajtóvetítésen kifütyülték, az első kritikák pedig lehúzták Gus Van Sant amerikai rendező The Sea of Trees című filmjét, amelyet az egyik leginkább várt alkotásként szombaton mutattak be a 68-i cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.