Könyv a Margitszigetről - elsősorban sportszempontból

Facebook Margitsziget

A 2017-es magyarországi vizes világbajnokság központi helyszínének, az alkalomra megújuló Margitszigetnek a történetét, javarészt sportmúltját feltáró kötet jelent meg a felelős kiadó és szerkesztő, Jaksics György gondozásában.

Kapcsolatok hálója a mozgás nyelvén elmesélve

Másfél év után újra látható a Frenák Pál Társulat InTimE című előadása az Átrium-Film Színházban: a darabot szerdán, a tánc világnapján nézhetik meg az érdeklődők.

Japán turnéra indul a Concerto Budapest

A Zeneakadémia - Keller András vezényelte - rezidens zenekara nyolc koncertet ad a szigetországban a franciaországi La Folle Journée fesztivál testvérrendezvényén.

Megnyílt a Chagall-kiállítás Pécsen

Megnyílt a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből álló kiállítás Pécsen.

hirdetés

Megújul és kibővül az egri vár kazamata-rendszere

Az egri vár felújításának második ütemében megkezdődik a kazamata rekonstrukciója, illetve kibővítése is, ezért május 4-én átmenetileg bezár a vár földalatti erődrendszere.

Sétányt kapott Gödöllő az osztrák Bad Ischlben

Sétányt neveztek el a testvérváros Gödöllőről Bad Ischlben.

Könyv jelent meg az egyetlen magyar szellemi olimpiai bajnokról

A mű Mező Ferenc életútját követi végig, amelyet Takács Ferenc sporttörténész professzor írt.

Ismét nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Az idén ismét nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata: a közönség szavazatainak köszönhetően két-két táncművész, operaénekes, színész és színésznő viselheti az Örökös Tag címet.

Heart of Storm: orosz rockbalett Budapesten

freedigitalphotos.net/Danilo Rizzuti

A csehországi ősbemutató után néhány nappal, május 3-án a Budapest Kongresszusi Központban látható egy különleges rockbalett-előadás, amely szimfonikus dalokat ötvöz az orosz balett hagyományaival.

Elhunyt Kóti Árpád, a nemzet színésze

Életének 81. évében vasárnap hajnalban elhunyt Kóti Árpád, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész.

Rohan az idő - Szörényi Levente visszatekint

freedigitalphotos.net/adamr

Vasárnap ünnepli 70. születésnapját a magyar könnyűzene történetének egyik legfontosabb szereplője, Szörényi Levente. A Könyvfesztiválra megjelent Szörényi - Rohan az idő című önéletrajz visszatekintés egy komoly életpályára, sok eddig kevéssé ismert részlettel.

Bemutatták a Virtuózok-könyvet

Bemutatták a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató versenyhez kötődő új interjúkötetet a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szombaton.

Itt és most - Megnyílt a képzőművészeti Nemzeti Szalon

MTI Fotó: Czimbal Gyula

Több mint kétszáz kortárs magyar alkotó munkáit vonultatja fel a Műcsarnok Itt és most című kiállítása.

Ferenc pápa: Ez a gazdaság öl

Andrea Tornielli és Giacomo Galeazzi, Ferenc pápa: Ez a gazdaság öl című, a Jezsuita Kiadónál megjelent könyvét mutatták be szombat délután a Millenáris Parkban.

Robert Wilson rendezni fog a Vígszínházban

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Pályája kezdetén nagy hatással volt rá Merce Cunningham koreográfus és John Cage zeneszerző.

Bussay László lett az idei Borászok Borásza

A tavaly elhunyt Bussay László csörnyeföldi bortermelőnek ítélték idén a Borászok Borásza díjat, a Borászok Barátja Alkonyi László agrármérnök, borszakíró lett.

A kormány csak tíz Bogányi-zongorát rendelt

A futurisztikus külsejű, számos technikai újítással bíró Bogányi-zongorát januárban a Zeneakadémián mutatták be a nagyközönségnek.

Kiszállnak egy készülő Adam Sandler-filmből a megsértett indián színészek

Indián színészek egy csoportja otthagyta egy készülő Adam Sandler-film forgatását, mert szerintük az indiánokra nézve sértő sztereotípiák és nevek szerepelnek a produkcióban.

Nemzetközi Dixieland Fesztivál Salgótarjánban

freedigitalphotos.net/pixomar

A 31. Nemzetközi Dixieland Fesztivált rendezik meg Salgótarjánban április 29. és május 3. között. Az öt napon 14 koncertet hallgathatnak meg a fesztivál látogatói, köztük számos szabadtérit. A Benkó Dixieland Band születésnapi koncertet ad Salgótarjánban.

Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet az MNG-ben

Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 címmel, eddig nem látott gazdagságban, 150 alkotó 430 festményén, szobrán, grafikáján, fotóján keresztül mutatja be hét évtized erdélyi művészetét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) pénteken megnyílt kiállítása.

Jonathan Franzen: Amerika kommersz ország

freedigitalphotos.net/dan

Jonathan Franzen szerint az Egyesült Államok kommersz ország, kevésbé viszonyul tisztelettel az értelmiséghez, mint az európai országok, egyfajta antiintellektualizmus jellemzi.

Kölcsönkérték Budapesttől Luther Márton kéziratos végrendeletét

Luther Mártonnak, a reformáció atyjának a budapesti Evangélikus Országos Levéltárban őrzött kéziratos végrendeletét kérte kölcsön a reformáció 2017-ben tartandó 500 éves évfordulójának megünneplésére Wittenberg számára Németország.

Könyvpiaci konferencia: méltatlanul kevés az állami támogatás

freedigitalphotos/Simon Howden

Pláne ahhoz képest, hogy a könyvkiadás messze a legnagyobb forgalmat produkálja a kulturális területek között.

764 millióért rendel Bogányi-zongorákat a kormány

Tíz Bogányi-zongora megvásárlásáról döntött a kormány. A hangszerek magyarországi és külföldi közintézményekbe kerülnek.

Lenyűgöző videó: a magyarság ezeréves történelme 4 percben

YouTube screenshot

A készítők azoknak ajánlják ezt a kisfilmet, akiknek a magyarságuk más emberek, kultúrák, népek elfogadását és tiszteletét is jelenti.

Péntek este búcsúznak Pap Vera színművésztől a Vígszínházban

"Szeretnénk méltóképpen megemlékezni Veráról, akiről megszámlálhatatlan varázslatos emléket őrzünk mindannyian - nézők, vígszínházi és nem-vígszínházi tagok, az egész magyar színházi szakma."

Gömbhalat, krokodilhúst és csokoládés skorpiót is lehet kóstolni

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Nemzetközi és rendkívüli lesz a gasztronómiai kínálat a milánói világkiállítás pavilonjaiban. A május elsején nyíló Expo2015-ön fél év alatt 26 millió tál ételt készítenek majd el.

Vin Diesel csapata kasszát robbantott

A kínai mozikban csaknem minden eddigi rekordot felülmúlt a Halálos iramban 7, nézői két hét során 1,17 milliárd jüan (52,6 milliárd forint) bevételhez juttatták a vetítőket.

Nem vacakol az ecsettel: helikopterrel fest a művész

Fotó: Heiner Börger

Van, aki szerint csak össze-vissza mázolt paca, de sokan egyszerűen rajonganak Heiner Börger festményeiért, melyeket a művész nem ecsettel és más hagyományos festőeszközökkel készít, hanem helikopterrel.

Kiosztották a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál Tientan-díjait

A nyitó és záró rendezvényt a Peking külső kerületében lévő festői Jancsi (Yanqi) tó mellett tartották, a díjakat a zsűrielnök Besson és az akciófilmek hongkongi kungfusztárja, Jackie Chan adta át.

Újra lesz zenés őrségváltás és a katonai térzene Budapesten

Botár Gergely, kormany.hu

Tavasztól őszig havonta egyszer ismét zenés őrségváltás várja a budai Várba látogatókat.

DanteXperience - "Totális Dante-élmény" a Müpában

Bármilyen tökéletes is egy fordítás, az eredeti Dante-szövegek nyújtotta élményt nem lesz képes soha teljesen visszaadni.

Szent György-napi Lovasünnep Tatán

Az Öreg-tó partján rendezik a hétvégén a Szent György-napi Lovasünnepet Tatán, ahol idén a hagyományos programok mellett a Mátyás az igazságos című rockoperát adja elő az Esterházy-lovardában Pintér Tibor és a komáromi Nemzeti Lovas Színház.

Húsvét jövőre is lesz: hímestojás-fesztivált rendeznek Bátán

A bátai tojásdíszítés technikáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a XI. Hímestojás-fesztiválon, amelyet szombaton rendeznek a sárközi községben.

Magyarul is megjelent A tőke a 21. században

freedigitalphotos.net/adamr

A közel 700 oldalas mű alapvetése, hogy a kapitalista berendezkedés természetes következménye az egyenlőtlenség.

Robert Wilson világhírű rendező szombaton előadást tart a Vígszínházban

Előadást tart rendezői világáról, művészi pályájáról Robert Wilson világhírű amerikai művész szombaton a Vígszínházban, ahol csütörtöktől három estén át 1914 című produkciója is újra látható lesz.

Chicagóban nyert az On The Spot

freedigitalphotos/Stuart Miles

Silver Plaque (Ezüst Plakett) díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében az On The Spot amazóniai filmje.

Két teljes napon át közönség előtt olvasnak fel a Don Qijotéból

Telefonon kellett időpontot kérnie annak, aki közönség előtt, hangosan akar olvasni egy-egy részletet Miguel de Cervantes Don Quijote című művéből a csütörtöktől szombatig tartó maratoni felolvasáson Madridban, a Circulo de Bellas Artes nevű művészeti központban.

Jonathan Franzen kapta a Budapest Nagydíjat

MTI/Kovács Tamás

Jonathan Franzen amerikai író vehette át a Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki nyitónapján.

Megnyílt a Csi Paj-si életművét bemutató kiállítás az MNG-ben

Megnyílt a 20. századi kínai festészet egyik legnagyobb mestere, Csi Paj-si (Qi Baishi) életművét bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG); a Pekingi Művészeti Akadémia gyűjteményéből összeállított, A természet igézete című tárlat péntektől június 28-ig látható.

Megszüntet nyomozás: panaszt tett a MODEM-ből eltűnt képek tulajdonosa

freedigitalphotos.net/adamr

Panaszt tett a nyomozás megszüntetése miatt Antal Péter, a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ raktárából eltűnt két festmény tulajdonosa.

Egy eddig ismeretlen dokumentum látott napvilágot García Lorca haláláról

A granadai rendőrség szerint miután több házkutatást is tartottak a lakásán 1936-ban, Lorca a barátainál bújt el, de ott is a nyomára akadtak a hatóságok.

Juan Goytisolo kapta a legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, a Cervantes-díjat

freedigitalphotos.net/adamr

Juan Goytisolo katalán író kapta a legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, a Cervantes-díjat. A kitüntetést csütörtökön adta át a királyi pár Alcalá de Henaresben a díj névadójának, Miguel de Cervantesnek szülővárosában, a könyv világnapján.

MITEM - Nem kér bocsánatot a Burgtheater

Nem kér elnézést és magyarázatot sem ad a Burgtheater a vasárnapi fesztiválszereplésükön történt akciójára a Nemzeti Színháznak írt levelében.

Tavaszi ürgeleső piknik lesz pénteken Tihanyban

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A program során az év emlősének választott ürgék teleszkópos megfigyelése mellett Vincze Bálint természetfotós Ürge mese című kiállítását is megnyitják

Díjat nyert Chicagóban a Zeneakadémia imázsfilmje

A Lisztérium - ahol él a zene című klipje az intézményi arculattal foglalkozó reklámfilmek között bizonyult a legjobbnak, a Silver Hugo-díjat szerdán adták át az amerikai nagyvárosban.

A minneapolisi filmfesztiválon mutatkozik be a Senki szigete

freedigitalphotos.net/worradmu

Személyesen mutatja be a Senki szigete című legutóbbi mozifilmjét Török Ferenc filmrendező a Minneapolisi St. Paul Nemzetközi Filmfesztiválon.

Ausztria és Albánia a Tito-bunkerben rendezett harmadik biennále partnere

Ausztria és Albánia a Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök boszniai atombunkerében pénteken nyíló képzőművészeti biennále idei partnere.

Filmfesztiválon mutatkoznak be a visegrádi négyek

freedigitalphotos.net/worradmu

Filmfesztiválon mutatkoznak be a visegrádi négyek Madridban, a négynapos rendezvényen Magyarországot Bergendy Péter A vizsga című alkotása képviseli.

Nobel-díjas író gyerekeknek szóló kisregénye a Mórától

A Nobel-díjas Patrick Modiano gyerekeknek szóló kisregénye mellett játékos nyelvtani foglalkoztatókönyv, meseregény és a biztonságos internethasználatról szóló kötet is szerepel a Móra Könyvkiadó kínálatában a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Toni Servillo: Kelet-Európában a színházba járás még mindig rítus és szükséglet

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

"Mindig nagyon örülök, ha Kelet-Európába jöhetek, hiszen úgy érzem, hogy itt még él a dráma és a színész iránti érdeklődés, itt még mindig egyfajta rítus, egyfajta szükséglet a színházba járás, és a színház még mindig alapvető eleme a fiatalok oktatásának és nevelkedésének."

MITEM - A Burgtheater megválaszolta Vidnyánszky levelét

A Burgtheaterben véleményszabadság van, és ezt képviselik más színházakban is.

A kínai nézők millióinak kielégíthetetlen "kiéhezettsége" van a jó filmekre

screenshot

A kínai mozikban csaknem minden eddigi rekordot felülmúlt a Halálos iramban 7, amelynek nézői két hét során 1,17 milliárd jüan (52,6 milliárd forint) bevételhez juttatták a vetítőket.

"Tiszta őrület volt!" - Minden nap megsemmisítették a Bosszúállók forgatókönyvét

Minden forgatási nap végén megsemmisítették az aznap felvett jelenetek forgatókönyvét a Bosszúállók: Ultron kora című mozi készítésekor, hogy megakadályozzák a film részleteinek kiszivárgását.

Ezért nem kell Európa iszlamizációjától tartani

freedigitalphotos.net/marcolm

Az iszlám szélsőséges-e vagy azok a szélsőségesek, akik az iszlámot felhasználják a céljaikra.

Hárman pályáznak a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára

Az új vezető 2016. február 16-tól öt éven át töltheti be a tisztséget.

Újabb emlékérmékkel bővül az MNB Nemzeti parkok Magyarországon sorozata

freedigitalphotos.net/adamr

Újabb emlékérmékkel bővül a Föld napján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Nemzeti parkok Magyarországon című sorozata. Az ezüst- és rézötvözetű emlékérmék a Duna-Ipoly Nemzeti Park egy látképét és címerállatát ábrázolják.

Húszéves a ShowTime Budapest: a cég, amely elhozta a Stonest

Az eltelt két évtizedben több mint 250 külföldi nemzetközi és több mint ezer magyar koncertet bonyolított le.

Nem kell vegyíteni a magyar népzenét más zenei stílussal

freedigitalphotos.net/adamr

Magyarországon egyedülálló helyzetben vagyunk, hiszen nálunk máig elválasztható egymástól az autentikus népzene és a népies műzene.

Ádámok és Évák ünnepe - Átadták a díjakat Békéscsabán

A versenyre benevező középiskolák november vége óta készültek Arany János balladáinak színpadi bemutatására.

Az Old Vic színházban tartják az Idétlen időkig-musical világpremierjét

freedigitalphotos/Idea go

A darab rendezője "intelligens fősodorbeli Broadway-klasszikusként" festette le az új musicalt, amely ideálisan illik az Old Vic kínálatába.

Oscar-díjas alkotó fényjátékával ünnepelte alapítása évfordulóját Róma

Alapítása 2768. évfordulóját ünnepli éppen Róma, ez alkalomból a császári fórumokat Vittorio Storaro háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr fényjátéka világította meg, és egy ókori templom oszlopai is életre keltek.

Átadták az idei Artisjus-díjakat

freedigitalphotos.net/stockimages

Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit öt irodalmi és kilenc zenei kategóriában díjazza.

Feke Pál alakítja Shreket a musical budapesti előadásán

Shreket Feke Pál, Fionát pedig Szinetár Dóra alakítja majd az Oscar-díjas animációs filmből készült nagy sikerű musical budapesti bemutatóján 2016. május 29-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Lila csík, fehér csík - könyv jelenik meg Törőcsik Andrásról

Európa Könyvkiadó

A hetvenes-nyolcvanas évek magyar futballsztárja, az Újpest-szurkolók Törője áll a középpontban Egressy Zoltán Könyvfesztiválra megjelenő új regényében.

Három Pulitzer-díjat kapott idén a The New York Times

A The New York Times című amerikai napilap három, a Los Angeles Times két Pulitzer-díjat kapott hétfőn, a közszolgálatért járó elismerésben pedig a charlestoni The Post and Courier című napilap részesült a Míg a halál el nem választ című, a nők elleni, családon belüli erőszakról közölt sorozatáért.

Budapest és Bécs századfordulós építészeti összhangjáról nyílt fotókiállítás

wien.info

A bécsi tárlat 300 képen keresztül szemlélteti a két Duna-parti főváros századfordulón kialakult építészeti arculatát.

A Föld napja - Egész napos programsorozat Újbudán

Nemzedékek együtt címmel egész napos programsorozatot szervez Újbuda Önkormányzata a Föld napja alkalmából szerdán a Feneketlen-tónál, a TIT Stúdió Egyesület épületében, valamint a Bikás parkban.

Eltávozott a népszerű popénekes

You Tube screenshot

Meghalt 77 éves korában Richard Anthony francia popénekes, a hatvanas évek bálványa.

MITEM - Megfagyott a levegő a Burgtheater Sirály-előadása után

Egy váratlan performance keretében politikai nyilatkozatot olvasott fel a bécsi Burgtheater Sirály-előadása után a társulat egyik tagja a Nemzeti Színházban, a MITEM-en játszott vasárnapi vendégjáték végén.

Átadták a műemlékvédelmi szakma díjait

MTI/Kovács Attila

A műemléki világnaphoz kapcsolódva átadták a Forster Gyula- és Schönvisner István-díjakat, az ICOMOS szakmai elismeréseit, valamint a Példaadó műemlékgondozásért járó kitüntetéseket hétfőn, a Várkert Bazárban.

Brüsszelben is díjat nyert a Liza, a rókatündér

A Liza, a rókatündér nyerte Európa vezető nemzetközi zsánerfilm fesztiválján a 7. Pálya szekció fődíját, valamint a Pegazus Közönségdíjat is.

Már 9 millió belépőt adtak el a milánói expóra

A május 1-i megnyitóig eléri a 10 milliót az elővételben eladott jegyek száma.

Április 24-én temetik Demeter Zsuzsannát

freedigitalphotos/Chris Sharp

Az egri bábszínház alapítója 72 éves korában hunyt el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.