Megtalálták a legrégebbi, afroamerikai szereplőkkel forgatott filmet

freedigitalphotos.net/cooldesign

Az 1913-ban készült romantikus komédiában Odessa Warren Grey és Bert Williams színészek láthatók.

Saját helyzetüket "adták elő" a szatmárnémeti színészek - így tiltakoztak

A városi önkormányzat által fenntartott román és magyar tagozattal működő intézmény alkalmazottai "Mondj nemet a koldulásra!" feliratú táblákkal a nyakukban vonultak a város új főterére, ahol a helyzetüket bemutató előadást rögtönöztek.

Bezárhatja kapuit a római operaház

Az idei évadot, sőt a római operaház fennmaradását is megkérdőjelezte, hogy távozott Riccardo Muti karmester, aki hat év után hagyta ott a pénzhiánnyal és sztrájkokkal terhelt színházat.

Forgatókönyvbörze a Magyar Filmhéten

Minden eddiginél több, 215 nevezés érkezett a III. Magyar Forgatókönyv Börzére, amelyet az október 13. és 19. között megrendezendő Magyar Filmhét kísérőprogramjaként tartanak.

hirdetés

Budapest Music Expo: ismét hangszerkiállítás a Symában

freedigitalphotos.net/patrisyu

Budapest Music Expo néven október 3. és 5. között kilencedik alkalommal rendezik meg a Syma csarnokban a nemzetközi audiovizuális és zenei kiállítást.

Több mint hárommillió dollárból újítják fel az Auróra cirkálót

Jelentősen kibővül és tematikailag megújul a múzeumhajó tárlata is, amelyben a korábbinál kevésbé hangsúlyosan mutatják be az 1917-es év eseményeit.

Marton Éva: "bejöttek" a különleges, szép hangok

freedigitalphotos.net/stockimages

"Nagyon elégedett vagyok, mert a versenymezőny nagy merítéséből ki tudtunk szűrni több különleges, szép hangot."

Gálakoncerttel és a különdíjak átadásával zárult a Marton Éva Énekverseny

A harmadik helyen végzett lengyel szoprán, Marcelina Beucher három felkérést is kapott a 2015/2016-os évadra: a Filharmónia Magyarország, a debreceni Kodály Filharmónia és a Pannon Filharmonikusok is visszavárják Magyarországra.

A Lumiere Filmfesztiválon lesz A tolonc felújított változatának nemzetközi premierje

A tolonc igazi filmritkaság, hiszen száz éve készült, és Jászai Marinak ez az egyetlen fennmaradt filmje. A MaNDA legértékesebb gyűjteményi darabjai között tartja számon a film egyetlen nitrokópiáját.

Bencsik Orsolya győzött a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen

Bencsik Orsolya színdarabja nyerte meg a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt vasárnap Újvidéken.

Kiállítás nyílik a "lőcsei fehér asszony" kivégzésének 300. évfordulóján

Az Asszony a máglyán című kiállítás számos kordokumentumot is felvonultat.

Michael Douglas és Orlando Bloom Prágában forgat novemberben

"A filmnek nagyon magas a költségvetése. Az amerikaiak jóval több mint százmillió koronát (több mint egymilliárd forint) költenek el csak Csehországban".

Tanulmányi kirándulás Radnóti Miklós nyomában

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Radnóti nyomában címmel szervezett tanulmányi kirándulást tanároknak és diákoknak a költő életének egyes fontos helyszíneire a Történelemtanárok Egylete (TTE).

Mobil madárles, keszonirodalom és okos szobor az idei PLACC Fesztiválon

A kilencedik PLACCC Budapest különböző közterein, olyan magyar és nemzetközi alkotócsoportok közreműködésével zajlik majd, amelyek az adott helyszínekhez kapcsolódó, azokra reflektáló alkotásokkal, előadásokkal, installációkkal várják az érdeklődőket.

Színház és irodalom a Szépművészetiben

MTI/Soós Lajos

Tíz kortárs író tíz műalkotás ihletésére írt szövegeit adja elő tíz színész a Szépművészeti Múzeum Textúra 2014 összművészeti projektjében; a bemutatót csütörtökön tartják.

Koncertek, különlegességek a 2. Kürtőskalács Fesztiválon

Idén a budapesti Vajdahunyad vár előtti területen rendezik meg október 10. és 12. között a második Kürtőskalács Fesztivált, amelyen koncertek és különleges ízesítésű kalácsok várják az érdeklődőket.

Elvis Costello októberben a Művészetek Palotájában

Fotó: Wikipédia

Első magyarországi koncertjére készül az elmúlt négy évtized egyik legjelentősebb angol dalszerző-énekese, Elvis Costello.

Rendező nélkül maradt a Támadás a Fehér Ház ellen folytatása

Mindössze hat héttel a forgatási munkálatok megkezdése előtt rendező nélkül maradt a Támadás a Fehér Ház ellen című 2013-as mozi folytatása, a London Has Fallen.

Klónozás és csillagmustra Szombathelyen

freedigitalphotos.net/anankkml

Klónozás, a fák belsejének három 3D-s technológiával végzett vizsgálata, valamint csillagmustra is szerepel a Kutatók éjszakájának szombathelyi programjai között, amelyeknek pénteken a Savaria Egyetemi Központ (SEK), az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, valamint a Kámoni Arborétum ad otthont.

Besöpörte a Színikritikusok Díját is a Titkaink!

Megtörtént már, hogy független színház nyerte el a legjobb előadás díját: a Krétakör a "Siráj" című produkcióval. "Úgy látszik, Csákányi Eszter azért kell hozzá" - mondta Pintér Béla.

Átadták Ady Endre felújított szülőházát és emlékmúzeumát Érmindszenten

MTI Fotó: Balázs Attila

Átadták Ady Endre felújított szülőházát, valamint az 1877 és 1919 között élt költő személyes tárgyait és családi ereklyéit őrző emlékmúzeumot szombaton a romániai Érmindszenten.

Megnyitott a K11 központ

Megnyitott a K11 Művészeti és Kulturális Központ a főváros VII. kerületében.

Az anyu én vagyok! - Ősbemutató a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

freedigitalphotos.net/adamr

Nógrádi Gábor Az anyu én vagyok! című kisregényének színpadi adaptációját mutatják be Farkas Ignác rendezésében csütörtökön Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban.

A szekszárdi az egyik leggyorsabban fejlődő borvidék

A szekszárdi az egyik leggyorsabban fejlődő magyar borvidék, kiváló nemzetközi és hazai eredményekkel.

A katolikus egyház liturgiáját bemutató tárlat nyílt Veszprémben

freedigitalphotos.net/adamr

Szépség és méltóság a Katolikus Egyház liturgiájában címmel nyílt kiállítás Veszprémben az Ars Sacra fesztivál keretében.

Díjat nyert Moszkvában a szentendrei skanzen honlapja

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum honlapja, valamint a magyar szellemi kulturális örökséget bemutató és népszerűsítő film kapott díjat Moszkvában egy nemzetközi audiovizuális fesztiválon.

Nyílt nap a Nemzeti Színházban

MTI/Beliczay László

Udvaros Dorottya születésnapi koncertje, beszélgetés Hobóval, készülő bemutatók nyílt próbái, játékok, villámrandi, fotózkodás a színészekkel, felolvasószínház és kiállítások, körhinta és kulisszajárás várja a közönséget a Nemzeti Színház vasárnap délutáni nyílt napján.

A Kávé napját ünnepeljük szeptember 28-án

Számtalan kóstolható kávé, barista párbaj, latte art bemutatók és vezetett kóstolások várják a közönséget a Kávé napja elnevezésű rendezvényen szeptember 28-án a budapesti NU Bor és Bisztronómiában.

Újra kiadják Maria Callas összes stúdiófelvételét

Fotó: Wikipédia

A 69 CD-t tartalmazó óriási csomag hétfőn jelenik meg: másfél évi kutatás, valamint dokumentumok és az eredeti felvételek segítségével végzett munka eredményeképpen.

Szlovén dráma és Reisz Gábor filmje nyert Miskolcon

A szlovén Osztályellenség, Rok Bicek alkotása kapta a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, míg a zsűri nagydíját Reisz Gábor első nagyjátékfilmje, a mai harmincas generáció elveszettségét abszurd humorral bemutató VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan nyerte el.

Elhunyt Kemény Endre karmester, hegedűművész

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Kemény Endre, akit a vidék zenei életének fejlesztésében végzett kiemelkedő munkája elismeréséül a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel is kitüntettek, szombat este hunyt el. Temetéséről később intézkednek.

Zsigmond Vilmos: egy életműdíj nekem mindig nagy szám

Zsigmond Vilmos számára egy életműdíj "mindig nagy szám", mert azzal a szakma nem egyetlen filmben nyújtott teljesítményét, hanem valóban egy élet munkáját ismeri el.

Borogyinónál temették újra "az Európát felszabadító" ismeretlen orosz katonát

Forrás: Wikipedia

Borogyinónál temették el egy Napóleon elleni hadjáratban elesett orosz katona maradványait.

Folytatódik a Versfilmek sorozat

Gyerekzenekarok, előadóművészek alkotásaihoz készült animációkat tekinthetnek meg a mese.tv látogatói a Versfilmek sorozatban.

Vörös Szilvia nyerte el a Marton Éva énekverseny nagydíját

freedigitalphotos.net/stockimages

Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Zeneakadémia professzor emeritája beszédében köszönetet mondott a verseny szervezőinek, a fiatal énekeseknek, a zsűrinek és a közönségnek.

Nagy volt az érdeklődés a Színházak éjszakáján

Az idén harmadik alkalommal megrendezett Színházak éjszakájára érvényes karszalag megvásárlásával a nézők a résztvevő színházak bármelyikébe ellátogathattak. Az éjszakába nyúló rendezvényen 27 színház vett részt mintegy 300 programmal.

Jön a Sírok között alapjául szolgáló regény!

agave

Október 30-án mutatják be a mozik Magyarországon a Sírok között című filmet, a film alapjául szolgáló regényt Lawrence Block írta, és még a bemutató előtt megjelenik!

Három óra alatt kellett alkotni a művészeknek

Magyar festőt is meghívtak a híres bécsi utcafesztiválra.

Látott már hagyományos női "kebaya" viseletet?

Gyönyörű indonéz ruhák és ékszerek, valamint finomabbnál finomabb ételek vártak minket az Indonéz Nagykövetségen.

Itt a Tükrök háborúja!

Hamarosan egy újabb kötettel bővül John le Carré magyar nyelven elérhető életműve: szeptember 25-én jelenik meg a Tükrök háborúja című regénye, törlesztve ezzel egy közel ötvenéves adósságot.

A világ legszuperebb épületei - amik még meg sem épültek...

Azok, akik szeretik csöpögő nyállal végignézni az építészeti műalkotásokat ne menjenek tovább, kattintsanak!

Rettenetes körülmények a veszprémi várbörtönben

A kulturális örökség napjai alkalmából megnyitotta kapuit a hétvégén a látogatók előtt az egykori veszprémi várbörtön, ahol a hírhedt bakonyi betyár, Savanyó Jóska is raboskodott.

450 lepke lepte el Debrecent

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Debrecen következő hétéves fejlesztési stratégiájának részeként egymilliárd forintot fordítanak az állatkertet is magában foglaló Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére.

Szomszédok 30 év után: ünnep Gazdagréten + bónusz bakiparádé

Harminc évvel ezelőtt költöztek be az első lakók a XI. kerületi gazdagréti lakótelep lakásaiba, a 12 ezres közösség szombaton családi programokkal, koncertekkel, halászléfőző-versennyel ünnepelte az évfordulót.

Elindult a Nemzeti Vágta a Hősök terén

Fotó: FB/Nemzeti Vágta

A Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával és a települések versenyzőinek fogadalomtételével szombat délelőtt hivatalosan megnyílt a hetedik Nemzeti Vágta a fővárosi Hősök terén.

Indul a Helló, meló! - szakmát váltanak a celebek

Az M2 műsorán hat héten keresztül nyomon követhető sorozatban ismert énekeseknek, zenészeknek, sportolóknak szurkolhatnak a fiatalok, hogy képesek-e megtanulni egy-egy hétköznapi szakma legnehezebb fortélyait.

Rendhagyó programok: éjjel a kulisszák mögött

Foó: Facebook/Színházak éjszakája

A most induló évad új fővárosi produkcióiba és a színfalak mögé is bepillanthatnak azok, akik a mai napon ellátogatnak a Színházak éjszakájára, amelyen 27 budapesti színház mintegy 300 rendhagyó programmal várja már déltől a közönséget.

Még több látogatót akarnak bezsúfolni a "Halottasházba"

A világ egyik leglátogatottabb múzeumában, a Louvre-ban teljesen átalakítják a bejáratul szolgáló üvegpiramis földalatti üvegcsarnokát és termeit az évi 9 millió látogató jobb fogadása érdekében.

UNICEF-gyereknap a Szépművészeti Múzeumban

Fotó: szepmuveszeti.hu

Művészettel a gyermekekért címmel rendez gyermeknapot szombaton az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

A BKV is több kulturális programot tart vasárnap

Vasárnap nyílt napot tartanak a budafoki kocsiszínben, és ezen a napon rendezik a kamaraerdei villamosnapot is.

Zsúfolt programja lesz a Szegedi Kortárs Balettnek

Az évad augusztus 27-én kezdődött. A korai indulás oka, hogy rögtön egy mexikói felkérésnek tesznek eleget.

Kiállítják a világ legrégibb zsidó imakönyvét

Jeruzsálemben elsőként kiállítják a következő hetekben a világ legrégebbi ismert zsidó imakönyvét, közölték izraeli média források.

223 éve született Széchenyi István

Fotó: FB/Gróf Széchenyi István

Koszorúzási ünnepséggel és emléküléssel tisztelegtek Széchenyi István (1791-1860) előtt születésének 223. évfordulója alkalmából pénteken Budapesten.

Nyílt próba a debreceni Csokonai Színházban

Beszélgetéssel egybekötött nyílt próbát hirdet a magyar dráma napján a debreceni Csokonai Nemzeti Színház: vasárnap 10 és 12 óra között az évad első bemutatója, az Istent a falra festeni című kocsmadráma születésének tanúi lehetnek az érdeklődők a Víg Kamaraszínházban.

Különleges helyszínek, érdekes rendezvények Baranyában

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Különleges helyszíneken rendhagyó tárlatvezetésekre, érdekes rendezvényekre is várják a látogatókat a hétvégén Baranyában, a kulturális örökség napjain.

Gondban a Warner: tömeges leépítés a filmbirodalomnál

Dolgozói tíz százalékának, 900-1000 alkalmazottjának elbocsátását tervezi világszerte a Warner Bros. filmstúdió, hogy csökkentse költségeit.

Mi közöd hozzá? Weboldal a holokausztról

Fotó: FB/Mi közöd hozzá?

Fiataloknak szóló weboldal indult a holokauszttal kapcsolatos gondolatok megosztására Mi közöd hozzá? címmel a holokauszt-emlékév programsorozatának részeként.

100 hellyel előrébb a SOTE az orvostudományi intézmények rangsorában

Mintegy száz hellyel javította előző évi pozícióját és a magyar intézmények között a legjobb helyen végzett a budapesti Semmelweis Egyetem az élet- és orvostudományi területen felállított nemzetközi rangsorban

Már kaphatók a jegyek a milánói világkiállításra

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Megnyílt a 2015-ös milánói világkiállítás internetes jegyértékesítési oldala. Előre lefoglalt dátummal olcsóbb a belépés.

Szolnok nevezetes építészeti emlékeit mutatják be a hétvégén

His-turizmus mottóval a települések képét meghatározó építészeti értékek alaposabb megismerésére szerveznek programot a hétvégén, a kulturális örökség napjai keretében Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén, Szolnokon.

Szarvasbőgés-túrák szombattól a Pilisben

Fotó: Wikipédia

A visegrádi és a pilisszentkereszti erdészet szombaton délutántól túrákat szervez, ahol a résztvevők magaslesről hallgathatják a gímszarvasok bőgését, valamint erdészeti és vadászati ismereteket sajátíthatnak el.

Megkezdődött az évad a Tháliában - az első bemutató A hőstenor

Megkezdődött az évad a Thália Színházban; első bemutatóként Ken Ludwig A hőstenor című bohózatát láthatja a közönség Réthly Attila rendezésében október 11-én.

Hat magyar filmet is vetítenek a San Sebastian-i Filmfesztiválon

freedigitalphotos.net/worradmu

Az ötven filmet felvonultató programban Török Ferenc személyesen mutatja be Moszkva tér című 2001-ben debütált első játékfilmjét. Műsorra tűzik Pálfi György Hukkle című rendezői debütálását, amely 2002-ben San Sebastiánban elnyerte a legjobb elsőfilmes rendező különdíját.

Megújult és a milánói expón is részt vesz a világ legrégebbi botanikus kertje

Az élővilág sokszínűségének és az éghajlatváltozásnak szentelt résszel bővült az 1545-ben nyílt padovai botanikus kert. Ezzel készül a májusban kezdődő Expo 2015 milánói világkiállításra.

Kalapács alatt Peter Fonda ikonikus motorja

Fotó: Wikipédia

Több mint egymillió dollárért is elkelhet egy októberi árverésen az a megrendelésre készült chopper, amelyen Peter Fonda ült az 1969-es Szelíd motorosok forgatásán.

Komáromban erődtúrákat, Tatabányán kulturális piacot rendeznek a hétvégén

A Monostori erődben szombaton kettőkor nyílik meg az Épületgépészeti Múzeum kiállítása a Dunai Bástya Guyon Termében.

A kulturális örökség napjai Veszprém megyében

Látogatható lesz a veszprémi várbörtön, Sümegen pedig a Püspöki Palota nagyközönségtől elzárt termeit nyitják meg az érdeklődők előtt a hétvégi kulturális örökség napjain.

Színészzenekar lép színpadra - Színházak éjszakája a Magyar Színházban

A társulat most csatlakozott a Színházak éjszakája elnevezésű rendezvénysorozathoz, amely a budapesti színházak közös figyelemfelhívása a műfaj népszerűsítéséért.

Ismét lesz Gőzmozdony Grand Prix a Vasúttörténeti Parkban

freedigitalphotos.net/samurai

George Stephensonra, a vasúti közlekedés feltalálójára emlékezve rendezik meg idén is a Gőzmozdony Grand Prix-t szeptember 20-án a budapesti Vasúttörténeti Parkban, ahol három ország mozdonyvezetői teszik próbára ügyességüket.

Családi nap a budapesti Jókai-kertben

Szakvezetéses sétán és tárlatvezetéseken vehetnek részt, valamint különböző madárvédelmi eszközökkel is megismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak a kulturális örökség napjaihoz kapcsolódó szombati családi napra a budapesti Jókai-kertbe.

Több mint száz étterem csatlakozott a VII. Országos Étterem Héthez

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A korábbi évekhez hasonlóan ismét több mint száz felső- és középkategóriás étterem csatlakozott kedvezményes kínálatával az Országos Étterem Héthez, amelyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg október 13. és 19. között.

Jövő pénteken búcsúztatják Sztankay Istvánt

Szeptember 26-án 15 óra 30 perckor vesznek végső búcsút Sztankay Istvántól, a nemzet színészétől Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Koncert, kiállítás és finom borok Szekszárdon

freedigitalphotos.net/zirconicusso

Több mint félszáz program, koncert, kiállítás, színházi előadás, a borudvarban pedig csaknem negyven borászat várja a hétvégén a szekszárdi szüreti napok közönségét.

A Fehér Isten az Európai Filmdíj esélyesei között

Mundruczó Kornél Fehér isten című filmje is felkerült arra a válogatáslistára, amelyről a következő hetekben az Európai Filmakadémia (EFA) tagsága kiválasztja a 27. Európai Filmdíj jelöltjeit.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.