Folytatódik az Alkonyat - bár nem a mozikban...

freedigitalphotos.net/patrisyu

A kasszasikerré vált Alkonyat-filmeket gyártó Lionsgate, a filmeket ihlető könyvek szerzője, Stephenie Meyer és a Facebook megállapodást kötött arról, hogy a születő kisjátékfilmeket kizárólag a közösségi hálón mutatják be.

Újra megnyílt a pécsi Uránia mozi

A több mint 1500 négyzetméteres, Bauhaus-stílusban épült mozi 1936-tól vonzotta a filmeket kedvelő közönséget, anyagi problémák miatt azonban néhány éve már zenés szórakozóhelyként üzemelt, majd bezárt.

Idén is keresik hazánkban az év szavát

Az elmúlt öt évben mindig szerepelt a listán a szegénység, a hazugság, a remény, a válság, a kilátástalanság, a munkanélküliség és a korrupció. A 2009-es évet azonban a H1N1 és az influenza jellemezte leginkább.

Bemutatják Pápa Szélesvíz című folyóiratát

Pápa irodalmi kulturális és tudományos életébe nyújt betekintést a Szélesvíz című új helyi folyóirat, amelyet csütörtökön este mutatnak be a Veszprém megyei település városházának aulájában.

hirdetés

Dúsgazdag év elé néz a kínai mozipiac

Az év első kilenc hónapjában 32 százalékkal nagyobb bevételt értek el a kínai mozik, mint az előző év azonos időszakában: az idei jegyeladások elérték a 21,6 milliárd jüant (863 milliárd forintot), ami már csaknem akkora összeg, mint a 2013-as év teljes bevétele.

Mozart-operát rendez Jirí Menzel az Operaházban

Október 10-én mutatják be a Magyar Állami Operaházban Mozart Cosi fan tutte című vígoperáját Jiri Menzel rendezésében.

Nobel-díj: japán író és Ferenc pápa az élen a fogadóirodáknál

Murakami Haruki japán író és Ferenc pápa állt az élen szerdán a legnagyobb fogadóirodáknál az irodalmi, illetve a béke Nobel-díj esélyesei közül.

Állatszeretet Fesztivál a fővárosi állatkertben

Megkezdődött szerdán az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol vasárnapig többek között az állatok egészségével, gondozásával kapcsolatos kulisszatitkokat ismerhetik meg a látogatók.

Somogyi Győző életmű-kiállítása a Vigadóban

Az eseményt megelőzően mutatta be az NSKI a Somogyi Győző Matyó Madonna című képe alapján készült, kilencfelé szakadt magyar nemzetközösségből érkezett gyermekek által megfestett, 3x5 méteres alkotást.

Eurovíziós Dalfesztivál: idén is keresik A Dalt

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerdán hozta nyilvánosságra az idei pályázati feltételeket.

Art Market Budapest 20 ország 500 művészével

Húsz ország mintegy 100 kiállítója több mint 500 művész több ezer műtárgyát mutatja be az Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásáron a Millenáris Park B, C és D épületeinek hatezer négyzetméterén október 9. és 12. között.

Harmadik nekifutásra nyerte el végső formáját a híres hermelines hölgy

Leonardo da Vinci (1452-1519) először egyszerű portrét festett, majd a képre rákerült egy apró hermelin, amelyet később nagyobbá alakított.

Október a reformáció hónapja

Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.

Szülőföldünk szép határát díjazták

A budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézetben vették át elismerésüket a XVI. Szülőföldünk szép határa című ungvári nemzetközi televíziós és rádiós fesztivál magyar díjazottjai kedden.

Nem lesz több Fekete Szombat

Utolsó albumát készíti jövőre és búcsúturnéra indul 2015-ben a Black Sabbath, minden idők talán legsikeresebb heavy metál zenekara.

Hermionét már rég levetkőzte Emma Watson

Elkezdődött a Colonia Dignidad című film forgatása, a chilei katonai puccsról szóló thriller főszerepeit Emma Watson és Daniel Brühl alakítja.

Vidéki városok felé nyit a 40 éves Korunk Zenéje Fesztivál

Idén először a budapesti mellett a vidéki közönségnek is színvonalas kortárs zenei koncerteket kínál a negyvenéves Korunk Zenéje Fesztivál október 1. és 18. között.

Én és a divat - videópályázat diákoknak

A pályázat célja olyan kreatív filmek bemutatása, amelyek jól tükrözik a korosztály látásmódját, véleményét a divatról.

Négyszáznál is többen neveztek ParaSzuperSztár tehetségkutatóra

Négyszáznál is többen jelentkeztek a fogyatékossággal élők számára tavasszal meghirdetett ParaSzuperSztár című kulturális tehetségkutató versenyre, amelynek döntőjét december 5-én tartják.

Már lehet szavazni a Prima Primissima díj jelöltjeire

Az sms-ben elküldött voksokat december 4-ig várják a szervezők. A Prima Primissima díj célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében.

Múmiavilág a Természettudományi Múzeumban

Megnyílt az öt kontinens évezredes vagy épp néhány százéves testemlékeit bemutató Múmiavilág című nagyszabású vándorkiállítás kedden a Magyar Természettudományi Múzeumban Budapesten.

Közösségi e-könyv-írás: szólj bele!

Fotó: Telekom

Alakítsd, szólj bele hazánk első közösségi e-könyvének történetébe! A mai napon induló online regényírással bárki részese lehet az ország első közösségi e-könyvírásának!

Magyar romkutató mentőkutyák a világ legjobbjai között

Ezüstérmet szereztek a magyarok a 20. IRO Mentőkutyás Világbajnokságon.

50 mélyinterjú férfiakkal - táncban elbeszélve

Fotó: Facebook/DV8

Szexualitást és tabutémákat boncolgató előadás érkezik a Trafó Kortárs Művészetek Házába: a brit DV8 fizikai színházi társulat legújabb, John című produkcióját október 1. és 3. között nézhetik meg az érdeklődők.

Ma van a magyar népmese napja

Szeptember 30-án, Benedek Elek, "a nagy mesemondó" születésnapján ünneplik Magyarországon a magyar népmese napját, amelyen már tíz éve felolvasásokat, mesemondó versenyeket, kötetbemutatókat, előadásokat szerveznek.

A világ vezető társulatainak próbatermeibe ad bepillantást az első balettvilágnap

freedigitalphotos.net/vundhikrai

A világ öt vezető balett-társulatának mindennapjaiba enged bepillantást október 1-jén az első balettvilágnap (World Ballet Day), amelynek keretében élő internetes közvetítésen keresztül leshetnek be az érdeklődők az Ausztrál Balett, a moszkvai Bolsoj balett-társulata, a brit Királyi Balett, a Kanadai Nemzeti Balett és a San Franciscó-i Balett próbatermeibe.

Európai Filmdíjak: különdíjat kap Steve McQueen brit filmrendező

Kiemelkedő munkásságának elismeréseként az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez elnevezésű díjával tünteti ki Steve McQueen brit rendezőt az Európai Filmakadémia (EFA).

Átadták a múzeumpedagógiai nívódíjakat

A díjátadót követő konferenciára több mint kétszázan regisztráltak, ami mutatja ennek a múzeumi ágnak az erősödő szerepét.

Találkozunk a könyvtárban! - egy hét alatt háromezer esemény

Az OKN egyik fontos célja felhívni a figyelmet arra, hogy a könyvtárak, az ott dolgozó szakemberek felkészültsége nélkülözhetetlen a hatalmas információ-tengerben.

Zalán János kerül a Pesti Magyar Színház élére

freedigitalphotos.net/worradmu

Zalán János színművész, kommunikációs szakember, a Masterfilm Digital Kft. ügyvezető igazgatója, a Nemzeti Kulturális Alap Színház- és Táncművészet Kollégiumának vezetője mellett Őze Áron színművész, a Pesti Magyar Színház jelenlegi vezetője és Salamon Suba László rendező, a Budaörsi Játékszín korábbi igazgatója adta be pályázatát a színház vezetésére.

Ezrek búcsúztatták az öt évre eltűnő Pergamon-oltárt Berlinben

A szokásosnál is hosszabb sorok kígyóztak a hét végén Berlin legnépszerűbb múzeumánál, mert több ezren akarták látni a világhírű Pergamon-oltárt, mielőtt öt évre elzárják a látogatók elől.

Eurosonic: Szabó Balázs Bandája képviseli hazánkat Hollandiában

freedigitalphotos.net/anankkml

A feltörekvő zenészeknek bemutatkozási lehetőséget biztosító showcase fesztiválon huszonnégy együttes lép színpadra huszonkét ország jelöltjeként, köztük belgák, svédek, spanyol, moldovai, bolgár, észt, cseh, francia, olasz és természetesen holland is.

Cserhalmi Györgyöt és Bitskey Tibort választották a nemzet színészének

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tíz művész döntött arról, hogy a szeptember 12-én elhunyt Sztankay István és a szeptember 13-án elhunyt Avar István helyére Cserhalmi György és Bitskey Tibor kerül a testületbe.

Kiszámolták, ki hal meg a Trónok harcában

Youtube eddard stark death

A sorozat, ahol nincsenek szent tehenek, a legnagyobb hősök is elhullanak - és most már egészen jól meg is becsülhető előre, ki fog távozni az "élők" sorából. Spoilerveszély!

500+1 Az európai grafika ünnepe

Nagyszabású kiállítás-együttessel emlékeznek meg az európai sokszorosító grafika születéséről Debrecen kulturális intézményei, képzőművészeti szervezetei a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete (GADE) kezdeményezésére. A tárlatsorozatot vasárnap nyitották meg a Kölcsey központban.

Egerek - zenés mesejátékot mutat be a Nemzeti Színház

freedigitalphotos.net/adamr

Egerek címmel mutatnak be zenés mesejátékot a Nemzeti Színházban. Az öt színház koprodukciójában létrejövő nagyszínpadi előadás először október 11-én látható.

Ne gondolja, hogy nem változhat át 13 éves lánnyá!

Dragomán György Máglya című új regénye egy kamaszlány hangján szólal meg.

Októbertől ismét Szivárvány hangversenysorozat Kaposváron

freedigitalphotos.net/adamr

A Muzsikás Együttest, az Orfeo Zenekart és az Amadinda Ütőegyüttest is hallhatják a zenekedvelők a Filharmónia Magyarország - Szivárvány-bérlet októberben kezdődő kaposvári hangversenysorozatán.

Készül már a Patkánykirály!

Októberben tovább folytatódik China Miéville életműve: az olvasók újra felfedezték a 2000-es években Magyarországon már bemutatott, de aztán sajnálatosan magára hagyott írót.

Ilyen egy könyvmoly regényes élete

agave

Ez a regény mindenkinek szól, akinek az életét meghatározzák a könyvek!

Egy kamaszlány hangján szólal meg Dragomán György új regénye

Az író egy családi történetet helyez a diktatúrát átélők számára ismerős történelmi kontextusba.

Red Dot dizájn díjat kapott Policsányi István ipari-formatervező

Policsányi István ipari-formatervező, egy 80 személyes utasszállító hajótípus tervéért megkapta a világ egyik legrangosabb dizájn elismerésének számító Red Dot díjat, amelyet Szingapúrban, az átadóünnepségen vehetett át.

Októberben eljön a Törpék kora

Október 5-én kezdődik meg a Törpék kora, a kisméretű teremtményekkel egy kortárs képzőművészeti kiállításon találkozhatunk, majd a tárlat zárása után, október 12-én meg is vehetjük a kedvenceinket.

Felavatták Gárdonyi Géza szobrát Egerben

Az író születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett Gárdonyi-emlékév keretében avatták fel az egészalakos bronzszobrot, amelyet Kutas László szobrászművész készített.

Vörösborfesztivált tartanak Villányban

Színes, érdekes programokat és kiváló borokat, pálinkákat kínálnak az érdeklődőknek a villányi Vörösborfesztiválon, amelyet október 3. és 5. között tartanak a baranyai kisvárosban.

Zenés dokumentumfilm a Balatonról

Jövő tavasszal kerül a mozikba Szimler Bálint és Rév Marcell Balaton Method című zenés dokumentumfilmje, amelynek forgatása október elejéig tart.

Jövőre is megrendezik a FESZT!Eger zenei fesztivált

A Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok ad otthont jövőre a FESZT!Eger zenei fesztiválnak május végén.

New Jersey-ben vendégszerepel a Tünet Együttes

Fotó: Tünet Együttes YouTube screenshot

Meghívást kapott a New Jerseyben működő Alexander Kasser Színháztól a Tünet Együttes, amely ősszel négy alkalommal, október 16. és 19. között játssza el Apropó című előadását a színházban.

Balatoni hajótervvel Szingapúrban nyert RedDot-díjat

Policsányi István ipari-formatervező, egy 80 személyes utasszállító hajótípus tervéért megkapta a világ egyik legrangosabb dizájn-elismerésének számító Red Dot díjat, amelyet Szingapúrban, az átadóünnepségen vehetett át.

A hungarikumok az 1100 éves magyarság csúcsteljesítményei

Fotó: FB/Hungarikum

A hungarikumok a földművelésügyi miniszter szerint azokat az egyedi csúcsteljesítményeket és kiválóságokat jelentik, amelyeket a magyarság 1100 év alatt létrehozott.

Ilyen az, amikor egy építészhallgató álma valóra válik

A frissen átadott megújult józsefvárosi FiDo tér érdekessége, hogy az azóta már diplomás építészmérnök Jani Anna (BME) diplomamunkája szolgált ötletként és koncepcionális javaslatként a tér újjáépítése során.

Itthon vagy!-nap a közmédiában

Fotó: FB/Itthon vagy!

Egész napos műsorfolyammal várja ma az érdeklődőket a közmédia Szent Mihály napja alkalmából Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! címmel.

Guinness-rekord lett az Ericsson hangtani kísérlete

Egyedülálló óriászenekar vezette fel a Punnany Massif koncertjét a Kutatók éjszakája alkalmából: négyezer fős nagyközönség PVC csövekkel játszotta el Beethoven IX. Szimfóniájának Örömódáját, amivel beírták magukat a Guinness-rekordok könyvébe.

Nyolc év után új dallal jelentkezik az 50 éves The Who

freedigitalphotos.net/pixomar

A Be Lucky című szám a zenekar legnagyobb slágereiből válogató, november 3-tól kapható dupla albumon lesz rajta.

A fehér felhő - Világháborús Molnár Ferenc-darab a Nemzetiben

Korabeli dokumentumok, családi emlékek felhasználásával készült háborús előjátékkal felvezetve mutatja be Molnár Ferenc A fehér felhő című darabját szombaton a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében.

A hosszúhetényi lett Az év tájháza

freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A Baranya megyei Zengő és a Hármas-hegy lábánál elterülő Hosszúhetény tájháza az 1860-as években épült. A műemléki épület a 19. század közepétől a 20. század első feléig mutatja be a dél-dunántúli népi építészet jellegzetes lakóházát.

Ken Follett Évszázad-trilógiájában a magyar rendszerváltás is téma

A 20. század európai és észak-amerikai történetét öt (egy amerikai, egy angol, egy walesi, egy német és egy orosz) család sztoriján keresztül három vaskos részben dolgozta fel a walesi bestseller-szerző, Ken Follett.

A műemlékek történetileg hiteles helyreállítását szorgalmazzák

Az egyéves program célja az volt, hogy konstruktívan gondolja újra a magyar kulturális örökségvédelem ügyét, struktúráját és helyzetét.

100 éve született Fischer Annie - koncertsorozat a Zeneakadémián

Koncertsorozattal emlékeznek a Zeneakadémián a 100 éve született zongoraművészre, Fischer Annie-ra október 3. és 5. között.

Új bevásárlóközpont nyílt a legendás berlini Wertheim Nagyáruház helyén

freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A Berlin központjában, a Brandendurgi kaputól alig néhány száz méterre fekvő Leipziger Platzon a 19-20. század fordulóján épült Wertheim Nagyáruház sokáig Európa legnagyobb áruháza volt, és a kontinens élvonalába emelte a feltörekvő Németország fővárosát.

Bemutatták a Széchényi Könyvtárban talált Mozart-kéziratot

Óriási érdeklődés mellett mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) az ott talált Mozart-kézirattöredéket pénteken, a Kutatók éjszakáján.

Végső búcsút vettek Sztankay Istvántól

MTI/Kovács Attila

Több száz tisztelője, rokonai, pályatársai kísérték utolsó útjára Sztankay István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a nemzet színészét pénteken a Farkasréti temetőben.

Megnyílt a bécsi dizájnhét - Magyarország a vendég

A bécsi Collegium Hungaricum a 25 évvel ezelőtti határnyitás évfordulója alkalmából rendez kiállítást.

Nem hagyják ABBA: a Mamma Miával nyit a Madách

Fotó: YouTube screenshot

A Mamma Mia! című musical bemutatójával kezdődik az évad a Madách Színházban: a hármas szereposztásban látható előadás premierjét pénteken, szombaton és vasárnap láthatja a közönség.

Értelmi sérült sportolókért hegedül Mága Zoltán

Értelmi sérült olimpikonok javára rendez jótékonysági koncertet Mága Zoltán hegedűművész október elsején, a zene világnapján a budapesti Szent István-bazilikában.

Vidéki helyszínekre is szerveznek idén dizájntúrákat

Fotó: Facebook/Design Hét Budapest

Idén a magyar iparművészet értékeit és a magyar dizájnszféra újdonságait mutatják be a Design Hét Budapest túrái. Az október 3. és 12. között zajló programsorozat kirándulásai ebben az évben három vidéki helyszínre is elkalauzolják a látogatókat.

Különleges bibliákból nyílt kiállítás Nyíregyházán

Különleges bibliákból, misekönyvekből és egyházi könyvekből nyílt kiállítás csütörtökön Nyíregyházán.

Újra megfilmesítik Oroszországban a Csendesek a hajnalok című klasszikust

freedigitalphotos.net/worradmu

A Csendesek a hajnalok című kisregény a második világháborús orosz fronton játszódik. A történet szerint 1942-ben egy szakasz katonalány bújt meg a karéliai erdőben. Vezetőjük egy komor, idős őrmester, aki a drámai történtet során szinte az apjukká válik. A lányok felveszik az egyenlőtlen harcot egy szakasz állig felfegyverzett német katonával, de elesnek a hősies küzdelemben.

World Press Photo - Az elmúlt év tükre 143 képben

A World Press Photo tavalyi pályázatának csaknem 100 ezer felvételéből kiválasztott 143 díjnyertes fotót láthatja a közönség péntektől a Néprajzi Múzeumban.

Nemzet Művésze Díj: 10 kategóriában 69 elismerést osztanak ki

freedigitalphotos.net/adamr

Mások mellett Törőcsik Mari, Rubik Ernő, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor, Melocco Miklós, Sebő Ferenc, Marton Éva és Novák Ferenc részesül a Nemzet Művésze díjban. Az elismerést tíz kategóriában összesen 69 Kossuth-díjas, a táncművészek kivételével 65 év feletti alkotó kapja meg.

Vadászünnep Veszprém megyében

A Veszprém megyei Alsóperén rendezik meg az első Verga vadászünnepet szombaton, amelynek érdekes színfoltja lesz a nyilvános trófeabírálat.

Kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál

freedigitalphotos.net/cooldesign

Társadalmi problémákkal foglalkozó filmek, a német nyelvterület díjnyertes kortárs alkotásai várják a csütörtökön megnyíló Szemrevaló Filmfesztivál látogatóit.

Britek csinálnak filmet Dragomán György A fehér király című regényéből

Carice van Houten (Trónok harca) holland színésznővel a női főszerepben egy brit alkotópáros, Alex Helfrecht és Jörg Tittel készít filmet Dragomán György A fehér király című regényéből.

Keresik az ország legintelligensebb diákjait

Fotó: due.hu

Ismét megrendezi tavalyi, rendkívül sikeres Nagy Diák IQ-teszt elnevezésű versenyét az MFB csoporthoz tartozó Diákhitel Központ.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.