Koreai-magyar fotókiállítás a kArton Galériában

freedigitalphotos.net/marcolm

Kim Jinseok és Szatmári Gergely fotóművész alkotásain keresztül mutatja be Szöult és Budapestet a Két város meséje című kiállítás, amely péntektől látogatható a budapesti kArton Galériában.

Cannes: Nemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a zsűri Nagydíját!!!

Nemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a zsűri Nagydíját a 68. cannes-i filmfesztiválon vasárnap este. Jacques Audiard filmje nyerte az Arany Pálmát.

Az egyház és a társadalom megújulását szorgalmazta Ferenc pápa

Az egyház és a társadalom megújulását szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi szentmisén, amely a Szentlélek eljövetelét ünnepelte.

Erdő Péter: nem kilátástalanul sötét a történelem

Minden baljós esemény ellenére nem kilátástalanul sötét a történelem - jelentette ki Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a pünkösdvasárnapi szentmisén, az esztergomi bazilikában.

hirdetés

Boggie alig várja, hogy újra nagy közönség előtt énekelhessen

Csemer Boglárka Boggie számára hatalmas élmény volt a dalfesztivál és alig várja, hogy újra nagy közönség előtt énekelhessen.

Csíksomlyó-videó: ilyen, amikor százezrek éneklik a magyar himnuszt

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesültek a zarándokok.

Cannes: hat film, köztük a Saul fia is esélyes az Arany Pálmára

A rendőrség által szigorúan védett, titkos helyen található, hollywoodi stílusú villában ül össze vasárnap délelőtt a 68. cannes-i filmfesztivál zsűrije, hogy döntsön a hét díjról, amelyet este osztanak ki a hivatalos versenyprogramban bemutatott 19 film között.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak ma országszerte, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények.

A Saul fia elnyert egy rangos francia díjat is

Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia elnyerte szombaton a francia Francois Chalais-díjat is a 68. cannes-i filmfesztiválon, ahol előzőleg megkapta a nemzetközi kritikusok díját.

Jirí Kylián táncművész-koreográfus kapta az idei Seregi-díjat

Jirí Kyliánnak, a világ táncművészete egyik legnagyobb hatású alkotójának ítélték idén a Seregi-díjat. A cseh táncművész személyesen nem tudott jelen lenni az Erkel Színházban szombat este megrendezett díjátadón, de üzenetében köszönetet mondott az elismerésért.

Cigány filmfesztivál az Örökmozgóban

A filmvetítések mellett koncert, kiállítás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket a Nemzetközi Cigány Filmfesztiválon május 29. és 31. között a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban.

Koncertekkel színesített piknik és gyereknap Pécsen

Csemer Boglárka, az Eurovíziós Dalfesztivál döntőse, a Csík Zenekar és a Takáts Eszter Beat Band is fellép mások mellett a hónap utolsó hétvégéjén zajló Zsolnay Pikniken és a Pécsi Gyereknapon a baranyai megyeszékhelyen.

Hatodszor lesz dzsesszfesztivál Ózdon

Jövő héten pénteken-szombaton immár hatodik alkalommal kerül sor a dzsesszparádéra. Hét-nyolc zenekar, mintegy 60-70 zenész játszik a várhatóan több ezres közönség előtt, köztük lesznek a város több pontján utcazenészek is.

Eurovíziós Dalfesztivál: Svédország nyert, Csemer Boglárka Boggie a 20.

Szombaton este tartották az osztrák fővárosban a 60. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét, amelyben 27 ország előadója lépett színpadra, köztük a magyar Csemer Boglárka Boggie Wars For Nothing című dalával.

Örökség fesztivál a Szentendrei Skanzenben

A magyar nemzeti jegyzéken szereplő szellemi örökségeket ismerhetik meg a látogatók vasárnap és hétfőn a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum pünkösdi Örökség fesztiválján.

Budapest Folk Fest hat helyszínen, öt napon át

Hat helyszínen, a Fonó Budai Zeneházban, az A38 hajón, a Kobuci kertben, a Hagyományok Házában, a Nagytétényi kastélyban és a Budatétényi Rozáriumban rendezik meg idén a Budapest Folk Festet június 10-től 14-ig.

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó népszokásokat elevenítenek fel pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban.

A Saul fia kapta a nemzetközi kritikusok díját Cannes-ban

Wikipédia/Nikita-commonswiki

Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 68. cannes-i filmfesztiválon.

A hithez, nemzethez, anyanyelvhez való ragaszkodásra buzdított a gyulafehérvári érsek

Az őseik hitéhez, a nemzetükhöz és az anyanyelvükhöz való hűségre buzdította a csíksomlyói búcsúba érkezett hívek százezreit a pünkösdszombati szentmisén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

Százezrek gyűltek össze a csíksomlyói nyeregben

MTI/Koszticsák Szilárd

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesülnek a zarándokok.

Átadták Veszprém megújult művelődési központját

Az épület 685 millió forint uniós forrásból teljes megújuláson ment keresztül, és 150 látogatóval többet képes befogadni, mint korábban.

Negyvenegy produkciót mutattak be a szolnoki táncművészeti fesztiválon

freedigitalphotos/tuelekza

Az ország kilenc alap- és középfokú művészeti iskolájából érkezett több mint 250 növendék lépett fel az ötödik alkalommal megrendezett Szolnoki Táncművészeti Fesztivál és Koreográfus Versenyen az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban pénteken.

Elindult a székesfehérvári hadisírok felújítását célzó adománygyűjtés

A gyűjtés a hadiözvegyek és hadiárvák támogatását, valamint fehérvári katonai emlékhelyek felújítását célozza.

Rob Birch (Stereo MC's): mindig fejlesztjük a hangzást

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Kilencedik alkalommal ad koncertet Magyarországon a Stereo MC's, a hiphop/elektronikus tánczene történetének egyik kiemelkedő brit csapata.

Országjáró túrára indul a Természettudományi Múzeum

Tízállomásos országjáró túrára indul szombaton a Magyar Természettudományi Múzeum, hogy A kaland házhoz jön című projekt keretében a különböző települések lakóival jobban megismertesse környezetük természeti kincseit.

Amatőr színházi találkozót rendeznek Komlón

freedigitalphotos.net/worradmu

Tizenkét társulat meghívásával és számos kísérőprogrammal amatőr színházi találkozót rendeznek június 12. és 14. között Komlón.

Pátkai Rozina-koncert a BMC-ben

Samba Chuva című friss EP-jét mutatja be Pátkai Rozina május 26-án kedden a Budapest Music Centerben (BMC). A hazai dzsessz-színtér egyik kiemelkedő énekesének Ai, Nao című dalát nemrég jelölték a rangos Independent Music Awards (IMA) elismerésére.

Turisztikai "élménycsomagot" kínálnak a vendégeknek

freedigitalphotos.net/stockimages

Komplex turisztikai "élménycsomaggal" várja vendégeit a Margitszigetre a június 12-én kezdődő Budapesti Nyári Fesztivál, amely csaknem 150 programot kínál három hónapon keresztül.

Impresszionista és expresszionista mesterművekből nyílt kiállítás Berlinben

Az Alte Nationalgalerie ImEx című tárlata 160 alkotás révén mutatja be a klasszikus modern festészet két meghatározó irányzatának kapcsolódási pontjait és eltéréseit.

Cannes - Francia világsztárok az utolsó versenyfilmekben

freedigitalphotos/Carlos Porto

Gérard Depardieu, Isabelle Huppert és Marion Cotillard alakítják a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában bemutatásra kerülő utolsó alkotások főszerepeit.

Audiovizuális előadás készült Jake Smiles 1 trip című regényéből

E művel 2001-ben az álnéven publikáló alkotó megnyerte az origo.hu és a Magvető Könyvkiadó regénypályázatát.

Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte vasárnap és hétfőn. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők Esztergomban, Budapesten, illetve Szarvason ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

Cannes-ban debütál A kis herceg első animációs változata

A világ egyik legkedveltebb meséjéből, A kis hercegből Mark Osborne, az Oscar-díjra jelölt Kung Fu Panda amerikai rendezője készítette el az első animációs változatot, amelyet pénteken mutatnak be a 68. cannes-i fesztiválon, versenyen kívül.

Boggie a huszonkettedik helyen lép fel a döntőben

Fotó: ORF

Csemer Boglárka Boggie huszonkettedikként adja elő Wars For Nothing című dalát a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál szombati 27-es döntőjében.

Csíksomlyói búcsú: pápai áldásban részesülnek a zarándokok

Teljes búcsúval járó, vagyis az ideigtartó büntetéstől, a "tisztítótűztől" megszabadító pápai áldásban is részesülnek az idei csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az - ebből az alkalomból meghirdetett - jubileumi Mária-évben kerül sor.

Meghalt Kristóffy Imre, a cirkuszi karmester

Hosszú betegség után, életének 104. évében elhunyt Kristóffy Imre szalon- és tánczenész, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) egykori karmestere.

Eurovíziós Dalfesztivál: kialakult a döntő mezőnye

Kialakult a 27-es döntő mezőnye a bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután a csütörtöki második elődöntőből újabb tíz előadó jutott a szombati fináléba. Utóbbiba a magyar Csemer Boglárka Boggie már kedden bekerült.

A francia külvárosi erőszak Audiard legújabb filmjében

Shutterstock fotó - LiliGraphie

A párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Sri Lanka-i tamil menekültekről szól a francia Jacques Audiard Dheepan című filmje, amelyet csütörtökön mutattak be a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Újra Budapesten lép fel Juan Diego Flórez perui tenor

Újra Budapesten lép fel Juan Diego Flórez. A világhírű perui tenor június 2-án áriaestet ad a Magyar Állami Operaházban.

Új igazgató a berlini és bécsi magyar intézet élén

freedigitalphotos.net/Belvedere

A Bécsi Collegium Hungaricum vezetésére Molnár Mária művészettörténész, szakíró kapott megbízást május 15-től, míg a Collegium Hungaricum Berlint Kopek Gábor fotográfus-médiaművész, egyetemi tanár irányíthatja június 1-jei kinevezésével.

Pünkösdi programok a Szennai Skanzenben

Pünkösdi királyválasztás, ügyességi próbatétel, gyöngykaláris készítés, ételkóstoló, számos kézműves program, pajta portéka, bábelőadás és hagyományos magyar népzene várja a látogatókat a Szennai Skanzenben május 25-én.

Katari milliárdos vehette meg a világrekorder Picassót

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az algíri nők - O változat című Picasso-festmény 179,365 millió dollárért (csaknem 50 milliárd forintért) kelt el a Christie'snél május 11-i New Yorkban.

Gaspar Noé ismét megbotránkoztatta a Cannes-t

Óriási érdeklődés mellett mutatták be csütörtökre virradó éjjel Gaspar Noé argentin rendező 3D-ben készült Love című filmjét a 68. cannes-i fesztiválon. Jóllehet a pornográf szerelmes filmet megtapsolták a vetítés végén, az első kritikák iróniával kezelik "az idei fesztivál leggyengébb" alkotásának szexjeleneteit.

Szombaton rajtol a Nemzeti Bor Maraton

freedigitalphotos.net/adamr

Hajósról rajtol szombaton a megszakítás nélkül, 11 napon át tartó, Magyarország mind a 22 borvidékének 103 települését érintő Nemzeti Bor Maraton, amelynek célja, hogy felállítsa a leghosszabb maratonváltó világrekordját.

Síri csend és vastaps Cannes-ban: a kreatív munka végeredménye

A Saul fiát rendező Nemes Jeles Lászlónak szigorú, komoly elképzelése volt a filmről, ami alapjaiban nem változott meg az előkészítő munka során, de nyitott volt a produkció többi alkotóinak és szereplőinek kreatív ötleteire, és ezekből néhány be is került a filmbe.

Meghalt a Grammy díjas zeneszerző

freedigitalphotos/dan

Elhunyt Bob Belden háromszoros Grammy-díjas dzsessz-szaxofonos, zeneszerző és producer, aki Miles Davis zenéjének egyik legnevesebb szakértője volt.

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Elindult négynapos útjára a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba. A pünkösdi szentmisét szombaton Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutatja be.

Megtalálták Adolf Hitler lovait

freedigitalphotos/adamr

Előkerültek szerdán egy németországi házkutatáson a bronzból készült életnagyságú lószobrok, amelyek egykor Adolf Hitler berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről, és a razzia során rábukkantak a náci vezér egyik kedvenc képzőművészének egy több emelet magasságú domborművére is.

A Genesis együttesről szóló dokumentumfilm csütörtöktől a mozikban

You Tube screenshot

A másfél órás mű végigvezeti a nézőt a zenekar teljes pályafutásán a hatvanas évektől, a kezdeti útkereséstől kezdve a teátrális progresszív rockkorszakon keresztül a popsztárságig.

Június 4-én vesznek végső búcsút Halmos Vilmostól

Június 4-én vesznek végső búcsút Halmos Vilmostól, a Benkó Dixieland Band zongoristájától a budapesti Farkasréti temetőben.

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban

freedigitalphotos.net/stockimages

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban szerdán, a művészek így tiltakoznak a kulturális területet, így az élőzenei koncerteket érintő 21 százalékos áfakulcs ellen.

Déltől látható a Munkácsy-trilógia Debrecenben

A trilógia a múlt héten vált teljessé: május 12-én érkezett meg Debrecenbe a Krisztus Pilátus előtt című alkotás, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében a magyar állam vásárolt meg a kanadai Hamilton Galériától.

Józsefvárosba kerülhet II. János Pál szobra

freedigitalphotos/ stockimages

A VIII. kerületbe kerülhet Zurab Cereteli orosz képzőművész II. János Pál pápát ábrázoló szobra, amelyet Franciaországban lebontásra kötelezett a bíróság.

Krasznahorkai László kapta az idei Nemzetközi Man Booker-díjat

Az újító szellemű magyar írónak ítélték oda kedd este az idén hatodik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat a londoni Victoria és Albert Múzeumban tartott díjkiosztó gálán.

Shakespeare hiteles portréjára bukkantak egy 400 éves botanikai könyvben

freedigitalphotos.net/dan

Egy négyszáz éves növénytani könyvben bukkant rá egy brit tudós Shakespeare mindeddig egyetlen olyan portréjára, amely még életében készült.

Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka a Vígszínházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással érkezik Budapestre: szerdán a Vígszínházban, csütörtökön a Pesti Színházban játszik a társulat. Június elején a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátéka látható a budapesti teátrumban.

Pénteken kezdődik a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál

freedigitalphotos/Idea go

Koncertek, Picasso- és Capa-kiállítás, különböző családi programok várják az érdeklődőket.

Eurovíziós Dalfesztivál: Csemer Boglárka Boggie döntős

Bejutott Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal a 60. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este Bécsben.

Izraeli gyerekek 1400 éves szőlőprést ástak ki a földből

freedigitalphotos/ franky242

Lelkesen régészkedő gyerekek egy 1400 éves szőlőprést ástak ki Jeruzsálem mellett a föld alól.

Cannes: a vezetőség cáfolta, hogy kötelező lenne a magas sarkú

Cáfolta kedden a cannes-i fesztivál vezetősége, hogy a nőknek kötelező magas sarkú cipőt viselni a vörös szőnyegen a díszbemutatók előtti bevonuláskor.

A My Fair Lady hét elveszettnek hitt dalát adják elő Sheffieldben

University of Sheffield

A My Fair Lady című világszerte ismert musical hét elveszettnek gondolt dalát adják elő egyetemisták kedden Sheffieldben, amelyeket mintegy 60 évvel ezelőtt vágtak ki az eredeti színpadi műből.

Erre kattintott a legtöbb magyar - videós toplista

Melyek minden idők kedvenc YouTube videói a magyarországi netezők körében? Igen, azt mindenki tudja, hogy a Gangnam Style az örök csúcstartó. De a magyar videók közül?

Nagy-Szín-Pad! - Csütörtökön indul a tehetségmutató

Facebook Nagyszínpad

A kezdeményezés célja, hogy a kiválasztott 9 könnyűzenei előadó karrierje lökést kapjon.

Európában turnéznak a váci múmiák

Luxemburgban, Svájcban, Írországban és Svédországban is bemutatják a váci múmiákat, amelyeket 1995-ös felfedezésük óta először a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállításában láthatott a közönség.

Megjelent a Liza, a rókatündér filmzenealbum

"A számokat rövid filmrészletek kötik össze: emblematikus mondatok az őrmestert alakító Reviczky Gábortól, Lizától, amint rókatündérré változik, vagy a haspók Károlytól, aki a Lekváros gombapörkölt látványára elragadtatottan kiált fel"

Négyezerötszáz éves királyszobor-töredéket tártak fel Egyiptomban

Szahuré fáraó négyezerötszáz éves szobrának töredékét tárták fel Egyiptomban, az Asszuáni kormányzóságban belga régészek.

David Puttnam az Északi-sark védelmében forgat filmet

freedigitalphotos/master isolated

David Puttnam, a Tűzszekerek Oscar-díjas producere hosszú idő után ismét visszatér a filmezéshez: zöld aktivisták északi-sarki akciójáról készülő mű producere lesz. A brit filmes azt reméli, hogy a produkcióval egy fiatalabb generációt tud megnyerni a környezetvédelem ügyének.

Megjelent a Borkiválóságok Könyve idei vörösboros kötete

Száznyolcvanöt tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.

Pünkösd a Sóstói Múzeumfaluban

freedigitalphotos.net/arztsamui

Pünkösdi királynéjárásra és királyválasztásra, valamint Árpád-kori udvari játékokra és szabadtűzi főzésre várják a látogatókat pünkösdhétfőn a Sóstói Múzeumfaluba.

Százéves térkép alapján leltek rá az ókori szentélyre

Ókori szentély maradványait tárták fel svéd régészek Egyiptomban, az Asszuántól 65 kilométerre északra fekvő Gebel el-Szilszila kőfejtőnél.

"A Nemzet Színésze cím a kollégák szeretetét tükrözi"

MTI Kallos Bea

Meglepetést okozott Szacsvay Lászlónak, hogy őt választották a nemzet színészének.

Eurovíziós Dalfesztivál: kedden indul a bécsi verseny

A nemzeti zsűrik már hétfőn este, a keddi első elődöntő főpróbáján pontozzák az előadókat, ezzel érdemben is kezdetét veszi az 60. Eurovíziós Dalfesztivál Bécsben.Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal esetleges jó szereplése azt jelentené, hogy Magyarország egymás után ötödször tudna döntőbe jutni a versenyben.

Már első hétvégéjén több mint duplán megtérült a Tökéletes hang 2

Shutterstock fotó

Már első hétvégéjén több mint duplán megtérült a Tökéletes hang 2 című amerikai zenés vígjáték az észak-amerikai mozikban.

Egy kínai művész és ef. Zámbó István közös kiállítása Pekingben - fotók!

Közös kiállításon mutatkozik be Pekingben ef. Zámbó István és Szu Hszin-ping kínai képzőművész. A hétvégén nyílt tárlat a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben látható.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.