Becsületes megtalálók: több mint 3000 éves bronzkincseket adtak át a múzeumnak

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Több mint háromezer éves bronzkincseket, köztük ékszereket, fegyvereket, használati tárgyakat adtak át megtalálóik a zalaegerszegi Göcseji Múzeumnak, ahol a 73 darabból álló leletegyüttest szombattól tárják a nyilvánosság elé. A becsületes megtalálókat jutalomban részesítik.

Elhunyt Kővári Péter, az MTV egykori alelnöke

Tragikus hirtelenséggel csütörtökön elhunyt Kővári Péter, a Magyar Televízió egykori alelnöke.

Új hungarikumaink: az íj, a fűszerpaprika és a vizsolyi Biblia

Három tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és 9 tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság.

Elhunyt Várady Viktória színművész

Hosszan tartó, súlyos betegség után életének 41. évében csütörtökön elhunyt Várady Viktória színművész - közölte a Madách Színház csütörtökön.

hirdetés

Az ötvenedik szerzőt fogadja idén a Pécsi Íróprogram

Az ötvenedik, nemzetközileg is ismert szerzőt látja vendégül idén a baranyai megyeszékhely az Európa Kulturális Fővárosa projekt felvezetéseként indult, és továbbra is népszerű Pécsi Íróprogram keretében.

Kínai agyagkatonák az Iparművészeti Múzeumban

A több mint 150 műkincset felvonultató tárlat legismertebb darabjai az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírjából származó agyagkatonák.

Sziget: pályázatokat várnak az idei látványvilág színesítésére

Idei látványvilágának színesítésére vár pályázatokat a Sziget fesztivál három kategóriában. Az óriás méretű installációk, emblematikus látványelemek, illetve izgalmas művészeti projektek jelentkezését március 10-ig várják.

Csokoládé karnevált rendeznek Pécsett

Különleges csokoládékkal és az édességhez kapcsolódó színes programokkal várja a látogatókat a Pécsi Csokoládé Karnevál, amelyet február 7-én és 8-án rendeznek a Zsolnay-negyedben.

Robert Downey Jr. a legendás USS Indianapolis elsüllyedéséről forgat filmet

Az amerikai haditengerészet hajója hetven évvel ezelőtti titkos küldetése során kapott torpedótalálatot, a legénység sok száz tagja öt napig lebegett a cápáktól hemzsegő vízben a japán partok közelében.

Meghalt a lézer (egyik) atyja

A sci-fi filmek, a modern sebészet, az optikai adattárolás mind-mind életünket meghatározó gondolatokkal, termékekkel és szolgáltatásokkal lenne szegényebb a koherens fénysugár nélkül.

Európa Kiadó-koncert lesz a Millenáris parkban

Hosszú idő után először tart koncertet Budapesten az Európa Kiadó. A csaknem három és fél évtizede létező, kultikus zenekar február 20-án a Millenáris parkban játszik.

Szatmári farsanggal nyit februárban a Sóstói Múzeumfalu

Szatmári farsanggal nyitja meg kapuit a most téli szünetet tartó Sóstói Múzeumfalu február 7-én.

Artnet: Erőteljesen növekszik a műkereskedelmi piac

Globálisan az eladott műtárgyak értéke elérte a 16,1 milliárd dollárt.

Átadták Tatán az Öreg-tavi ökoturisztikai központot

Átadták a tatai Öreg-tó mellett épült ökoturisztikai központot, amely otthont ad a kajakosok klubházának, valamint a kerékpáros és a bakancsos turistákat is kiszolgálja.

Morricone-turnéra indul a debreceni Kodály Kórus

A koncertkörút január 29-én Prágában próbákkal kezdődik, az első hangverseny február 1-jén Amszterdamban lesz.

Családi farsangon Kolompolnak

Facebook esemény

Farsangi mulatságra várja a családokat a Budapest Jazz Club (BJC) a Hollán Ernő utcában vasárnap. A talpalávalót a Kolompos Együttes húzza, a maskarában érkezők között a szervezők ajándékokat sorsolnak ki.

A Charlie Hebdo címlapjaiból nyílt kiállítás Prágában

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap mintegy kétszáz címlapját tekinthetik meg az érdeklődők szerdától kezdve egy hónapon át Prágában a kortárs művészetnek helyt adó DOX kulturális központban.

Csütörtökön kerül a mozikba a Mancs című családi kalandfilm

freedigitalphotos.net/cooldesign

A kutya és gazdája közti barátságról, a bizalomról és a hétköznapi hősökről szól a csütörtökön a magyar mozikba kerülő Mancs című családi kalandfilm.

Verebics Ági képzőművész rendhagyó női aktjai kiállításon

A Hairy Gang (Hajas Banda) című tárlat tíz képből álló sorozatán meztelen női alakok láthatóak különféle színű nagy hajzuhataggal, amely eltakarja a testet.

Országos táncháztalálkozó a Papp László Sportarénában

freedigitalphotos.net/stockimages

A legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek képviselőinek részvételével rendezik meg az országos táncháztalálkozót és népművészeti kirakodóvásárt március 28-29-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Február 6-án temetik Oberfrank Géza karmestert

A Liszt-díjas karmester, érdemes és kiváló művész búcsúztatása február 6-án 10 órakor az Operaház előcsarnokában, majd 13 órakor a Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában lesz. Az Operaház a művészt saját halottjának tekinti.

Bocuse d'Or - A világdöntőben kavar a magyar csapat!

FB/Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Molnár Gábor séf vezetésével szerda reggel megkezdte a magyar csapat a versenyt a világ legrangosabb szakácsversenyének számító Bocuse d'Or világdöntőjében a franciaországi Lyonban, ahol öt kontinens 24 nemzetének legjobbjai mérik össze tudásukat.

Jön Stieg Larsson Millennium-trilógiájának folytatása

A nyáron jelenik meg a 2004-ben elhunyt Stieg Larsson Millennium-trilógiájának folytatása, amelyet szintén svéd szerző, David Lagercrantz írt.

Woody Allen olaszosra dirigálja Plácido Domingót

laopera.org/screenshot

Woody Allen rendezésében áll színpadra Plácido Domingo Puccini Gianni Schicchi című operájában a Los Angeles-i Operaház szeptemberben kezdődő jubileumi évadában.

A Tiltott Városból lassan kitiltják a látogatókat

Nyolcvanezerre korlátozza a napi látogatók számát a pekingi Palotamúzeum, közismertebb nevén a Tiltott Város.

Nyílt napokat tart az ELTE

Fotó: elte.hu

Csütörtökön és pénteken nyílt napokat tartanak az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), ahol számos program mellett az érdeklődők megismerkedhetnek a karok képzési kínálatával.

Holokauszt-korabeli hegedűket újít fel egy tel-avivi mester

A holokauszt éveiből származó hegedűket és csellókat gyűjt és újít fel egy tel-avivi hangszerkészítő mester.

Két hétre leáll a Pesti Magyar Színház

freedigitalphotos.net/adamr

Mintegy 2500 nézőt veszítenek.

Enyedi Ildikó újra mozifilmet rendez

Enyedi Ildikó újra mozifilmet rendez; a szerelmi melodráma négyévszakos forgatása a tervek szerint kora tavasszal kezdődik, a film 2016 elején kerülhet a mozikba.

Megkezdődött az esztergomi Szent Anna-templom felújítása

templom.hu

Megkezdődött az 1837-ben épített esztergomi Szent Anna-templom felújítása, első ütemben speciális bevonattal akadályozzák meg az épület további vizesedését.

Kötetben jelennek meg Radnóti Miklós dedikációi

Radnóti Miklós irodalmi és személyes kapcsolatai ismerhetők meg abból a tavasszal megjelenő kötetből, amely a költő több mint ötszáz dedikációját adja közre.

Retró sí- és hódeszkaverseny mátraszentistváni Hófesztiválon

FB/Hófesztivál

Retró sí- és hódeszkaversenyre várják a téli sportok kedvelőit a mátraszentistváni Síparkban január 31-én, a háromnapos Hófesztivál keretében.

Berlinale - A társadalmi kérdésekre érzékeny marad a fesztivál

Az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) ismét sztárparádé lesz, és megmarad a "politikus" jelleg is, a nyitottság az aktuális társadalmi kérdések, folyamatok iránt.

A Katrina hurrikánról forgat filmet az Oscar-jelölt Selma rendezője

freedigitalphotos.net/Victor Habbick

A filmet a 2005-ös Katrina hurrikán idején játszódó "elsöprő szerelmi történetként és bonyolult krimiként" mutattá be.

70 év unokái címmel fotókiállítás nyílt Budapesten

"Soha nem szabad felejteni a szörnyűséget, emlékezni és emlékeztetni kell a pusztulásra, de hirdetni kell az életet, hirdetni kell az élő jelent és a gyarapodó jövőt."

Három kastély újul és szépül meg Borsodban

freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A Nemzeti Kastélyprogram keretében újul meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a füzérradványi és a fáji kastély, emellett folytatódik az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély és parkjának rekonstrukciója is.

Operajegyre pályázhatnak hátrányos helyzetű, zenét szerető gyerekek

Az Erkel Ferenc Színház Leánder és Lenszirom című családi meseopera előadásának jegyeire pályázhatnak 8-14 év közötti diákok a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felhívására.

Berlinale: Audrey Tautou és Claudia Llosa is zsűritag

freedigitalphotos.net/cooldesign

Az Amélie csodálatos életének francia sztárja, Audrey Tautou és az Arany Medve-díjas Claudia Llosa perui filmrendezőnő is a Darren Aronosfsky vezette nemzetközi zsűri tagja lesz a jövő héten kezdődő Berlinalén.

Magyar dizájnbútorok a bécsi ENSZ székházban

Két magyar cég, a Position Kollektíva és a Hannabi dizájnbútoraival berendezve nyílt meg újra a bécsi ENSZ székház C épületének pihenője kedden.

Új dal, új album, új... esély az Eurovízióra is?

Fotó: Arterego

Tavaly egy szakításról énekeltek, idén egy újrakezdés történetével próbálnak szerencsét A Dalban, és ha a zsűri is úgy akarja, a bécsi Eurovízión. A Fool Moon csak a bevált csapaton nem változtatott.

Auschwitzi évforduló: a táborban készült műalkotásokat állít ki az emlékmúzeum

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban vagy a túlélők által később készített több mint 2 ezer műalkotást, rajzokat, szobrokat állítanak ki a helyi emlékmúzeumban.

Ilyen még nem volt: két hétre leáll a Pesti Magyar Színház

FB/Magyar Színház

A vezetői átadás-átvétel elhúzódása és egy hétvégi baleset miatt technikai okokból két hétre leáll a Pesti Magyar Színház.

Színházi egyetemek találkoznak Miskolcon

Legfontosabb célja, hogy új kapcsolatok épüljenek a színészhallgatók, a különböző országok intézményei, valamint az új generáció és a közönség között.

Eladó két erdélyi magyar történelmi kastély - várják az ajánlatokat

freedigitalphotos.net/adamr

A kastélyokat nem a képzőművészeti alkotások esetében megszokott árverésen szeretnék értékesíteni, hanem a potenciális vásárlóktól várnak vételi ajánlatot.

Kortárs kiállításokkal bővül a Tessedik Sámuel Múzeum kínálata

Az első tárlat január 30-án, 18 órakor nyílik meg Puha Ferenc festőművész képeiből.

Megtalálták Cervantes sírját?

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A Don Quijote írója, Miguel de Cervantes (1547-1616) sírját kereső, régészekből és halottkémekből álló tudóscsoport M. C. monogramos fakoporsó töredékeire, köztük emberi csontokra bukkant egy 17. századi madridi kolostor kápolnája alatt.

Saját halottjának tekinti Gross Arnoldot az Emmi

Saját halottjának tekinti Gross Arnoldot az Emberi Erőforrások Minisztériuma; a Kossuth- és Munkácsy-díjjal, valamint a nemzet művésze címmel is kitüntetett grafikus, festőművész január 22-én hunyt el, életének 86. évében.

Biztonsági okokból szakítják meg az évszázados hagyományokat

freedigitalphotos.net/jannoon028

Megszakítja az évszázados hagyományokat a kelet-kínai Hangcsou város 1700 éves Lingjin temploma, s nem oszt kedden - a Lapa fesztiválon - kását, mert félnek a tömeg esetleges kezelhetetlenné válásától, amely akár tragédiával is végződhet, mint újévkor Sanghajban.

Eurovíziós Dalfesztivál: Magyarország az első elődöntőben lép fel

Magyarország május 19-én Görögországgal, Macedóniával, Észtországgal, Hollandiával, Moldovával, Finnországgal, Belgiummal, Örményországgal, Szerbiával, Dániával, Fehéroroszországgal, Romániával, Oroszországgal, Albániával és Grúziával versenyez a május 23-i döntőbe jutásért.

Bécs hivatalosan is az Eurovíziós Dalfesztivál városa lett

freedigitalphotos.net/stockimages

Koppenhága vezetői átadták az osztrák főváros első emberének az Eurovíziós Dalfesztivál kulcsát hétfőn, ezzel hivatalosan is Bécs a dalfesztivál városa.

Elhunyt Tóth Titusz színművész

A művész 1991-től szabadfoglalkozású színészként tevékenykedett. A Magyar Színházművészeti Lexikon szerint szerepei között megtalálható Beppo (Heltai Jenő: A néma levente) és Bobcsinszkij (Gogol: A revizor).

Zarándokvonatok indulnak a híres egyházi kegyhelyekre

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - archív

A korábbi hagyományokat folytatva, de megújult szolgáltatásokkal újra a csíksomlyói búcsúba, valamint a lengyelországi Czestochowába és Krakkóba közlekednek a zarándokvonatok.

Csaknem háromezer jelmeztől vált meg kiárusításon a linzi színház

Csaknem háromezer jelmeztől és színpadi kiegészítőtől vált meg a linzi színház, a hétvégén megrendezett bolhapiacon hosszú sorok kígyóztak a színpadi fellépőruhákért.

"A civilizáció történetének abszolút mélypontja"

MTI/Koszticsák Szilárd

Az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak vasárnap a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

A belga királyi pár indította Mons európai kulturális fővárosi rendezvénysorozatát

Fülöp belga király és hitvese, Matild jelenlétében kezdődött meg szombat este Monsban az az egy éven át tartó rendezvénysorozat, amely ahhoz kapcsolódik, hogy a franciaajkú, vallóniai város - a csehországi Plzennel együtt - idén Európa Kulturális Fővárosainak egyike.

Cseh Tamás emlékére rendeztek versenyt

FB/Cseh Tamás Nap Kőbányán

Mintegy hatvanan jelentkeztek a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerző emlékére rendezett, amatőröknek meghirdetett versenyre, amelynek döntőjét szombaton este tartották a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

Megnyílt az első nemzetközi gasztronómiai biennálé Lyonban

Egy 1,7 kilométer hosszúságú alagútban felállított óriásbüfével - amelyen a világ legnagyobb sajttála és pezsgőválogatása is helyet kapott - kezdetét vette a hétvégén a I. Nemzetközi Ízbiennálé (BIG) a franciaországi Lyonban.

Megemlékezések Auschwitzban - 70 éve szabadult fel a koncentrációs tábor

Fotó: archív

A központi ünnepség az auschwitz-birkenaui láger hírhedt, "A munka szabaddá tesz" (Arbeit macht frei) feliratú főkapujánál lesz, amelyen 42 állam képviselői, köztük Joachim Gauck német, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán elnök hajt fejet az áldozatok emléke előtt.

Jelentős hátszéllel repül Birdman az Oscar felé

A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című showbusiness-szatíra nyerte el az Amerikai Filmproducerek Céhének (PGA) díját szombat este Los Angelesben, s Alejandro G. Inarritu mexikó rendező filmje ezzel jelentős hátszelet kapott az idei filmes elismerések legrangosabbikáért, az Oscarért folyó, egyre éleződő versenyben.

Goethe által gyűjtött kéziratokat mutatnak be

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az idősödő Goethe által gyűjtött, neves személyiségektől származó kéziratok gyűjteményét mutatja be a weimari Goethe és Schiller Archívum.

A Csókos asszony a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Operettpremierre készül a Hevesi Sándor Színház társulata, a Csókos asszonyt január 30-án mutatják be Böhm György rendezésében Zalaegerszegen.

Könyv jelent meg a bukovinai székelyek írójáról

freedigitalphotos.net/dan

A bukovinai székelyek életét bemutató író, országgyűlési képviselő, tanár László Mihály (1849-1932) életútjáról szóló könyv jelent meg Bonyhádon.

Hódmezővásárhelyen tartják az idei Balassi-misét

A hétfői istentiszteleten Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldja meg azt a két szablyát, amelyet irodalmi díjként adnak át Bálint napján

Borsodban is felkutathatják diákok a "helyi hősöket"

freedigitalphotos.net/taesmileland

Azon települések és városrészek fiataljaira számítanak, akik érdeklődnek lakóhelyük történelme, értékei, valamint aktuális folyamatai iránt, emellett motivációt éreznek a cselekvésre is.

Kultúrharcot robbantott ki az Amerikai mesterlövész

freedigitalphotos.net/Chuck Felix

Hős vagy könyörtelen gyilkos volt-e Chris Kyle, Clint Eastwood legújabb filmje, az Amerikai mesterlövész hőse - erről, valamint az iraki invázió jogosságáról bontakozott ki heves vita az amerikai kulturális élet és média politizáló képviselői között.

Magyarország első egyetemi közösségi fotóarchívuma készül

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Fortepan archív fotógyűjteménnyel együttműködve közösségi fotóarchívumot készít, amelyhez 1900 és 1990 közötti fényképeket várnak.

A legjobb rendező díját kapta Oroszországban az Oscarra jelölt Leviatán alkotója

freedigitalphotos.net/cooldesign

Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviatan című orosz film alkotója kapta a legjobb rendezőnek járó Arany Sas nevű orosz filmes elismerést.

Tarantino elkezdte a Hateful Eight forgatását

A westernek iránt rajongó rendező John Sturges A hét mesterlövészének címével játszott el, amikor a The Hateful Eight címet adta filmjének. Sturges hatvanas évekbeli klasszikus westernje Kuroszava Akira A hét szamuráj című 1954-es alkotása nyomán készült.

A brüsszeli Anima fesztiválon versenyez a Manieggs

Az egész estés filmek kategóriájában versenyez Brüsszelben februárban a Manieggs című magyar animáció, amelyet Magyarországon február 26-án láthat először a közönség.

Hitler beszédeinek kiadása nem bűncselekmény

Adolf Hitler, a náci Németország vezetője beszédeinek kiadása nem bűncselekmény, és ezért a kiadó nem is büntethető - így döntött egy cseh bíróság.

Mintha egy 111 tagú zenekar játszana - Befejeződött a Mátyás-templom orgonájának felújítása

A budavári Nagyboldogasszony templom (Mátyás-templom) orgonája - wikipedia.hu, Dorgan

Befejeződött a budavári Mátyás-templom orgonájának felújítása. Budapest legnagyobb, az ország - a szegedi dómé után - második legnagyobb orgonáját vasárnap hallhatja először a közönség a délelőtti nagymisén és az esti ünnepi hangversenyen.

Csaknem egymilliárd forint támogatás kapnak az önkormányzati múzeumok

Csaknem egymilliárd forint múzeumi célú állami támogatásról döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a pénzt az egykori megyei múzeumi szervezetek önkormányzati fenntartásba került tagintézményei kapják.

Leenane szépe - először szombaton a Centrál Színházban

A színészek magasra tették a lécet, nagy munkát végeztek. "Ha másért nem, ezért a négy csodálatos színészért érdemes megnézni az előadást" - fogalmazott a rendező.

Kolozsvári színészhallgatók vasárnap esti vendégjátéka a Vígszínházban

Marius von Mayenburg drámájában kiüresedett emberi kapcsolatok, felborult értékrendek és kompromisszum-képtelen emberek abszurd világa tárul a néző elé.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.