1,8 millió fontért kelt el Winston Churchill egyik festménye

Fotó: PA

Az 1932-ben készült festmény a Sotheby's londoni árverésén került kalapács alá.

Morricone: "Megbántam, hogy nemet mondtam Clint Eastwoodnak"

A világhírű olasz zeneszerző a Sergio Leone iránti tiszteletből utasította vissza a négyszeres Oscar-díjas színész-rendező felkérését.

Átadták a Magyar Teátrum Díjat

Ötödik alkalommal adták át szombaton a Békéscsabai Jókai Színházban a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott Magyar Teátrum Díjat.

A térség néprajzi örökségét mutatja be egy Lendván nyíló kiállítás

A száz évvel ezelőtti néprajzi kincseket a mai alkotók műveivel párhuzamba állítva mutatja be a Göcsej, a Hetés és a Muravidék néprajzát a szlovéniai Lendva várában vasárnaptól látható kiállítás.

hirdetés

Az év utolsó nagy bulijai - koncert koncert hátán

Beatünnep címmel két este az Illés együttes slágerei szólnak a Sportarénában, ahol a Magna Cum Laude és Demjén Ferenc is fellép a két ünnep között. A könnyűzenei élvonal szereplői közül Fenyő Miklós, a Vad Fruttik vagy az Anima Sound System, a világzenei színtérről a Muzsikás és a Csík Zenekar is koncertet ad az év utolsó napjaiban Budapesten.

Karamazov testvérek - Bemutató a Radnóti Színházban

A Karamazov testvérek című előadást mutatja be a Radnóti Színház; Dosztojevszkij regényének új színpadi adaptációját Morcsányi Géza dramaturg készítette, a darab Valló Péter rendezésében látható.

Dupla blues-albumot készített Hobo

Requiem a bluesért címmel készített új dupla lemezt Hobo (Földes László), aki elmondta: a szeretet a legfontosabb érzés az albumon, valamint arról is beszélt, hogy "a blues haldoklik", mert senki nem ír új dalokat.

Pazar darabok az Uránia karácsonyi filmszínpadán

Komolyzenei koncerteket, opera-, balett- és színházi előadásokat vetít az Uránia Nemzeti Filmszínház az ünnepek alatt.

Elhunyt Lantos Ferenc, Kossuth-díjas festőművész

FB/Lantos Ferenc

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Lantos Ferenc Kossuth-díjas festőművész, grafikus és művészetpedagógus, Pécs díszpolgára, akinek életművét állandó kiállítás mutatja be a pécsi Vasváry-házban.

A Fehér Isten nem jutott be az Oscar-elődöntőbe

A lengyel Ida, az orosz Leviatán és a svéd Lavina című film is szerepel az idegen nyelvű filmek szűkített Oscar-listáján, a magyar nevezés, Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása nem jutott be a kilenc film közé, amelyből kikerülnek majd az Oscar-jelöltek.

Madonna előbb őrjöngött egy kicsit, majd közzétette legújabb dalait

Fotó: FB/Madonna

Elérhetővé tette az interneten készülő új albumának néhány dalát Madonna a Sony Pictures nevű amerikai vállalatot ért hackertámadást követően - az énekesnő néhány dala ugyancsak kiszivárgott az adatlopás során.

Elhunyt Magasházy István, az Operettszínház tagja

Újabb tag az égi társulatban: Magasházy István színművész életének 67. évében rövid, súlyos betegség után december 19-én hunyt el

"Átvettem a hatalmat, az első parancsom: étel, ital, kakaó legyen...!"

Fotó: parlament.hu

Magyarországi és határon túli településekről érkezett mintegy nyolcszáz hátrányos helyzetű gyerek vett részt szombaton a Parlamentben az országházi gyermekkarácsonyon, amelyen Kövér László házelnök köszöntötte a vendégeket.

Százévesnél is régebbi képeslapok az Erdély Anno és Most naptárban

Újrafotózott régi képeslapok szerepelnek a Százszorkép Kiadó új erdélyi falinaptárában. A dokumentumértékű kiadványba a régi felvételeket Balázs D. Attila, az Erdély Anno 1895-1944 album szerzője válogatta több ezer antik levelezőlap közül.

Karácsonykor közkívánatra jön a Tövismadarak

Ma ünnepli első születésnapját az M3, a múltidéző televíziós csatorna egy év alatt több száz tévéfilmet és tévéjátékot vetített, amelyek közül sok az első sugárzása óta először került képernyőre.

A klarinétos Lugosi Ali elbűvölte a közönséget, övé a fődíj

A közönség szavazatai alapján Lugosi Dániel Ali klarinétos nyerte a közmédia komolyzenei tehetségkutató műsora, a Virtuózok 12 millió forintos fődíját a pénteki fináléban.

Magyarul is megjelenik a The New York Times évkönyve

Kép: nytsyn.com screenshot

A Turning Points az "éves" kiadványoktól eltérően nem az elmúlt év történéseit elemzi, hanem a jövő lehetőségeit, kihívásait taglalja.

A nagy Lebowski és Willy Wonka is bekerült az amerikai nemzeti filmörökségbe

Az archívumot 1989-ben hozták létre annak érdekében, hogy az amerikai filmtörténelem legemlékezetesebb alkotásai biztosan megmaradjanak az utókornak.

Fotókiállítással emlékezik a nagy háborúra a Nemzeti Múzeum

Légi felvételekkel és háromdimenziós képekkel mutatja be az első világháború mozzanatait a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Örökség Intézete pénteken nyílt két kiállítása. A Nézőpontok - Térhatású fényképek a nagy háborúról, valamint A front felett című tárlat február 15-éig látogatható.

Kezdődik a Lajkó Félix-maraton

A nyitó koncert utáni bő két hónapban fellép többek között Újvidéken, Szegeden, Budapesten, Gödöllőn, Veszprémben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Kolozsváron, de koncertkörútján érinti Bécset, Ljubljanát és Berlint is.

Megnyithatja múzeumát "Doktor Halál", a hírhedt német halottpreparátor

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A berlini bíróság döntése alapján a helyi hatóságok tiltakozása ellenére múzeumot nyithat a német fővárosban a holttestekből készített installációiról hírhedt Gunther von Hagens.

Megalakult a Kis Virtuózok Alapítvány

"A tehetség nem érdem, hiszen kapjuk; de ahhoz, hogy kibontakoztassuk, már szükség van érdemekre, felelősségre és másoktól kapott segítségre."

Tizenegy tudóst ismertek el idén Gábor Dénes-díjjal

MTI fotó: Kovács Attila

Tizenegy tudóst és kutatót, fejlesztőt és feltalálót tüntettek ki kiemelkedő teljesítményének elismeréséül idén a Gábor Dénes-díjjal csütörtökön az Országházban.

Az év legviccesebb előadása a Budapesti Fesztiválzenekaré

Két vezető amerikai lap, a New York Times és a New Yorker is a 2014-es év legfigyelemreméltóbb, illetve legviccesebb komolyzenei előadásai közé választotta a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) koncertjeit.

A Szászcsávási Zenekar muzsikál az Utolsó Óra végén

Fotó: FB/Fonó Budai Zeneház

A Szászcsávási Zenekar és Jámbor István Dumnezu prímás fellépésével szombaton zárul a Fonó Budai Zeneházban az Utolsó Óra gyűjtés program, amelynek során tíz magyarországi, erdélyi, kárpátaljai és felvidéki zenekar idős előadói léptek a színpadra a holokauszt emlékévhez kapcsolódóan.

Rekordszámú látogatót vonzott Stonehenge

1,3 millió turista látogatott el tavaly december óta Stonehenge-hez, Nagy-Britannia leghíresebb történelemelőtti kulturális emlékéhez.

Több mint 1 millió forint gyűlt össze a Design Terminál árverésén

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Kalapács alá került többek között egy Eosine bőr nyakék, emellett a Folqa Collection darabjaira, a Rienne Fashion Jewlery fülbevalójára, a Plié by Ateliér egy bútordarabjára, valamint egy Linda Sieto táskára is lehetett licitálni. Valamennyi tárgy kikiáltási ára 3 ezer forint volt.

Hollywood kiakadt a Sony "gyáva" húzásán

Megdöbbentek a sztárok a Sony döntésén, hogy nem mutatja be a The Interview-t, az észak-koreai vezető megölésére szőtt összeesküvésről szóló vígjátékot.

Elismerést kapott a Csillagos Házak

freedigitalphotos.net/adamr

A Csillagos Házak és Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója kapta idén a Hanukatalizátor-díjat.

Isten ostora - bemutató a Nemzeti Színházban

A Bánffy Miklós A nagyúr című műve alapján született darab egy végzetes szerelemi történetet és két civilizáció, a Kelet és a Nyugat drámai találkozását jeleníti meg. Az előadás a legendás hun király, Attila történetét dolgozza fel.

Pénzre nyomtatják Gabriel García Márquez arcképét Kolumbiában

Ez a kezdeményezés amellett, hogy tisztelgés, arra szolgál, hogy a jövőbeli generációk is tudják, ki volt ez jelentős kolumbiai humanista, irodalmár, demokrata.

Egy művészbarátság története a Nemzeti Galériában

A magyar festészetet megújító Rippl-Rónai József és az európai szobrászat számára új utat mutató Aristide Maillol barátságának történetét idézi fel több mint 200 művön keresztül a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) szerdától látogatható kiállítása.

Több száz millió forintos fejlesztés kezdődik Gorsiumban

MTI Fotó

Mintegy nettó 800 millió forint összköltségű beruházás indul a Tác melletti Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás területén.

Az első világháború zsidó katonáiról nyílt kiállítás Rómában

A Mindenekelőtt olaszok - A római zsidók és a nagy háború című, március 16-ig nyitva tartó kiállítás a száz évvel ezelőtt kirobbant első világháború egyik kevéssé ismert fejezetét kívánja megismertetni a látogatókkal.

Bon-Bon: Két évtizede úton

Fotó: Facebook/Bon Bon

Szolnoki Péter énekes és Török Tamás basszusgitáros popduója jövőre ünnepli 20. születésnapját, a két évtizedet könyvben foglalták össze.

Korrektúra Médiadíj: nyert a Sztárban Sztár is

Átadták a Rádiós Korrektúra és a Kamera Korrektúra díjakat a Média Korrektúra Konferencia keretében Budapesten, a Várkert Bazárban.

Lenyűgöző 3D-animáció Nagy Sándor sírjáról

Fotó: YT screenshot/dimitsal

Elkészítették az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében feltárt, Nagy Sándor (III. Alekszandrosz - Kr.e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír épületszerkezetének háromdimenziós animációját.

A többszólamú kóruszene legkorábbinak tartott példájára bukkantak Angliában

A kottát Maternianus reimsi püspök életrajzának végén, későbbi betoldásként találta meg és azonosította a Cambridge-i Egyetem egyik doktorandusza, Giovanni Varelli, aki szakmai gyakorlatát töltötte a könyvtárban.

A Karácsonyi oratórium, a Diótörő és A teremtés a Müpa év végi programjában

freedigitalphotos.net/stockimages

Karácsonyi orgonaesttel, Bach Karácsonyi oratóriumával, a Diótörő bábos változatával, hagyományos újévi koncertként Haydn A teremtés című oratóriumával várja közönségét a Művészetek Palotája az idei ünnepi szezonban. A teremtés szólistájaként újra hallhatja a magyar közönség a nemzetközileg elismert német szopránt, Annette Dascht.

Lengyel alkotás kapta az Európai Parlament Lux-díját

A díjjal az Európai Parlament olyan alkotásokra igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek az európai értékekhez illeszkedő témákat dolgoznak fel és különösen foglalkoztatják a közvéleményt.

Tudatosan választanak iskolát a külhoni magyar diákok

freedigitalphotos/zdiviv

Célirányosan preferálják későbbi terveikhez igazodva az elméleti, gimnáziumi és a szakképzési oktatási formákat a középfokú iskolaválasztás során.

Olasz vígjáték főszerepét alakítja Osvárt Andrea

A csütörtökön a mozikba kerülő Zűrös olasz esküvő főszerepét Osvárt Andrea alakítja. Az utóbbi tíz évben Hollywoodot is megjárt színésznő céljairól és produceri munkájáról is mesélt.

Így nem indul a Millenium Falcon hiperhajtóműve

Lucasfilm

Tudja, mi mindent használtak fel egyetlen hangeffekthez a Csillagok háborújában? Van itt elforduló tanktorony, rezgő vízcsövek, egy 1928-as kétfedelű repülőgép beindítása - a többi pedig a cikkben.

A temesvári börtönben találkoztak az egykori letartóztatottak

A temesvári börtönben találkoztak kedden délelőtt az 1989-es temesvári népfelkelés egykori letartóztatottjai. A zárt intézet a 25. évfordulóra nyitotta meg először kapuit azok előtt, akiket a kommunista diktatúra utolsó napjaiban tartóztattak le és börtönöztek be.

Ötödik alkalommal adják át a Magyar Teátrum Díjakat

Fotó: FB/Magyar Teátrum

A Békéscsabai Jókai Színházban a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott díjakat szombaton vehetik át.

Újabb nemzetközi elismerést kapott Pálfi György filmterve

A franciaországi Les Arcs European Film Festival koprodukciós fórumán Pálfi György, Nagy V. Gergő és Ruttkay Zsófia A hang (The Voice) című filmterve elnyerte az Arte kulturális televízió legjobb filmtervnek járó díját.

Kiválasztották a Berlinale Panoráma szekciójának filmjeit

freedigitalphotos.net/cooldesign

Tizenegy művészfilmet és nyolc dokumentumfilmet válogattak be eddig a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában bemutatandó alkotások közé, amelyben az európai és amerikai filmek mellett tajvani, dél-koreai, uruguayi és kenyai mozik is versenyeznek.

Bemutatták a könyvtárak új elektronikus szolgáltatását, az ELDORADO-rendszert

Az ELDORADO célja, hogy a felhasználók digitális formában, jogszerűen hozzájuthassanak a szerzői jogi védelem alatt álló, illetve e védelem hatálya alól kikerülő dokumentumokhoz a szolgáltatásrendszer használatával.

Mádl Dalma tárgyaira is lehet szerdán licitálni

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Klasszikus és 20. századi modern és kortárs festményeket, szobrokat, kerámiákat, ékszereket, ezüsttárgyakat, Zsolnay-porcelánokat, könyv- és papírrégiségeket, valamint távol-keleti értékeket kínál a Pintér Galéria és Aukciósház szerda esti árverése Budapesten, amelyen licitálni lehet Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye által felajánlott tárgyakra is.

Jelenczki István filmrendező vehette át a Szkíta Aranyszarvas díjat

A Szkíta Aranyszarvas díj magánszemélyek által alapított, évente kiosztott filmművészeti elismerés, amely azokat a magyar alkotókat jutalmazza, akik több évtizedes munkásságukkal itthon és külföldön elismerést szereztek a magyar filmnek, és alkotásaikban a magyar és az európai szellemiség együtt van jelen.

Ismét közös Diótörővel készül a Budapest Bábszínház és a Nemzeti Filharmonikusok

freedigitalphotos.net/worradmu

A karácsonyi Diótörő-előadás mára a Nemzeti Filharmonikusok évadának elengedhetetlen részévé vált, mint ahogyan az is hagyomány, hogy a mű nem balett, hanem bábelőadás formájában kerül színre.

Amaninda és Presser Gábor - dupla szilveszteri koncert a Zeneakadémián

A koncert első része hagyományosan az Amadinda repertoárjának legnépszerűbb darabjaiból épül fel. A második részben színpadra lép az est másik házigazdája, Presser Gábor és az idei sztárvendég, Karácsony János.

Robin Williams az élen a Google idei toplistáján

freedigitalphotos.net/dan

Robin Williams, a labdarúgó-világbajnokság és az ebola foglalja el a dobogós helyeket a Google idei toplistáján, amely a világ legfelkapottabb kereséseit összegzi.

A vár visszafoglalására emlékeznek szerdán Egerben

Szerdán lesz 327 éve, hogy 91 évnyi uralom után elvonulásra kényszerítették a keresztény szövetségesek a törököket. Az évfordulót hatodik alkalommal ünnepli meg közintézményekkel és civil szervezetekkel összefogva az egri önkormányzat.

Nápoly középkori magyar emlékeit mutatja be Prokopp Mária új könyve

Fotó: archív

A mű V. István magyar király lánya, Mária nápolyi királyné (1254-1323) művészetpártoló tevékenysége nyomán létrejött páratlan alkotásoknak állít emléket tudományos alapossággal, mégis olvasmányos és közérthető módon.

Pályázatot írtak ki a Győri Balett igazgatói posztjára

A pályázat benyújtási határideje 2015. január 14. A nyertes pályázó 2014. július 1. és 2020. június 30. között tölti be az intézmény vezetői posztját.

Az Illés-tagok kézlenyomatai a rockcsillagok falán

MTI/Illyés Tibor

Megörökítette kézlenyomatát és aláírását az 50 éves Illés-zenekar három tagja, Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs hétfőn Budapesten egy belvárosi étteremben. A gipsznyomatok a Magyar Rockcsillagok Falára fognak kerülni a Rockmúzeumban.

Szarajevóban és Isztambulban is bemutatnák az Orient című magyar darabot

A szarajevói polgármester és a török nagykövet már a szombati premier szünetében jelezte, hogy mindenképp szeretné, ha az Orient című zenés-táncos darabot saját országában is bemutatnánk.

Berlinale: kiválasztották a filmfesztivál versenyprogramjának első filmjeit

freedigitalphotos.net/worradmu

Kiválasztották a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának első hat filmjét, amelyek között a Berlinale korábbi Arany Medve-díjas rendezői, Terrence Malick és Andreas Dresen legújabb alkotásai is szerepelnek.

Virtuálisan újraépítették a római gettót

Történelmi sétára invitál a római Zsidó Múzeum, ahol a modern technológia segítségével rekonstruálták az olasz fővárosban a 19. század második felében lebontott gettó épületeit és utcáit.

Megkoszorúzták a 200 éve született Ganz Ábrahám síremlékét

MTI/Bruzák Noémi

Ganz Ábrahám a 19. század magyar ipari fejlődés fellendítésének meghatározó személyisége gazdasági sikereit legfőképpen a korabeli vasúti kerekek korábbiaktól eltérő, jobb minőséget és tartósságot szavatoló technológiájának kidolgozásával, és e technológia megújításával érte el.

Magyar vonatkozású orosz levéltári iratok másolatai kerültek haza

Az egykori Szovjet Írószövetség magyar vonatkozású levéltári iratairól készített digitális másolatok kerültek vissza Magyarországra. Az ünnepélyes átadás hétfőn volt a Magyar Nemzeti Levéltár épületében.

Nemzeti emlékhely lehet az egri vár

freedigitalphotos.net/taesmileland

"Az egri vár szívünkben-lelkünkben eddig is egyfajta nemzeti emlékhely volt. Ha holnap a nagy jelentőségű döntést meghozza az Országgyűlés, akkor ez immár törvényben is foglaltatik".

Eurovízió: 20 perc alatt elfogyott a döntőre szóló jegyek első adagja

Húsz perc alatt elfogyott hétfőn a 2015-ös ausztriai Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére szóló jegyek első adagja, a rendezvény belépőit árusító oldalak szerverei majdnem lefagytak a nagy érdeklődés miatt.

R. Várkonyi Ágnes történész elhunyt

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Életének 87. évében szombaton elhunyt R. Várkonyi Ágnes történész, művelődéstörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékének professor emeritusa.

Bud Spencer is besegített: több mint 167 millió forint a segélyszervezet számláján

A herendi tál 1 millió 450 ezer forintért, Bud Spencer csuklószorítója 410 ezer forintért, Tim Howard labdarúgó meze 250 ezer forintért kelt el.

Mi lett volna, ha Ady nem hal meg 1919 telén...?

Zelei Miklós darabját tűzte műsorra az újbudai Csontváry Művészeti Udvarház: a Situs inversus - Az Isten balján című előadást Katkó Ferenccel a főszerepben láthatja a közönség.

Ragyogó tételek a Kieselbach Galéria aukcióján

Fotó: Facebook/Kieselbach Galéria

A műgyűjtőház idei téli aukciója a legerősebb árverési anyag a gazdasági világválság kirobbanása óta.

Venczel Vera és Bodor Böbe veheti át elsőként a Szepes Mária-díjat

Venczel Vera Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész és Bodor Böbe színész-rendező veheti át elsőként a Szepes Mária-díjat januárban.

Megválasztották az E-MIL új elnökét

Fotó: FB/Erdélyi Magyar Írók Ligája

Karácsonyi Zsolt költőt, a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztőjét választotta elnökévé szombaton tartott kolozsvári közgyűlésén az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL).

Borkarácsonyfa és Adventi Balaton Szalon a Műjégpályán

Adventi Balaton Szalon néven Balaton-kóstolót és régiós adventi vásárt tartottak vasárnap a Városligeti Műjégpályán; a Balatoni Kör által szervezett esemény során a jégbe öntött Balaton-sziluett mellé a borászok "borkarácsonyfát" is állítottak.

28 millió dollár egy bronzszoborért

Forrás: Wikipedia/phrood

Huszonnyolcmillió dollárért szerezte meg az amszterdami Rijksmuseum Adriaen de Vries németalföldi szobrász egy ritka bronzszobrát egy New York-i árverésen.

Jónak lenni jó! - Mintegy 84 millió forint gyűlt össze

Nagy összegű felajánlást tett a Demján Sándor Alapítvány a közmédia Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági kampányában, amelyben vasárnap 18 óráig mintegy 84 millió forint gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezet javára.

Az Ida a legjobb európai film 2014-ben

Fotó: europeanfilmawards.eu

Az Ida című lengyel-dán alkotás kapta a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat szombat este Rigában.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Ünnepi kellék: hogyan készítsünk adventi koszorút?

Ifjúsági Caritas Egyesület

A koszorúkötők mesélik... Hit, remény, öröm és szeretet, nem csak vallásos embereknek. Szerkesztőségünk egy adventi koszorúkötési délutánon járt.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.