Színházi világnap: díjak a MASZK gálaestjén

freedigitalphotos.net/adamr

A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Papp János színművész kapta.

Érezze magát egy népmese kellős közepén!

Gazdag folklórprogrammal, palóc gasztronómiával és népszokásokkal, locsolkodással, koncertekkel várják a vendégeket a Hollókői Húsvéti Fesztiválra szombattól hétfőig.

Budapesten rendezik a legnagyobb szakácsverseny európai döntőjét

Kiváló bemutatkozási lehetőség a magyar gasztronómia számára a világ legrangosabb szakácsversenye, a 2017-es Bocuse d'Or európai döntője, amelyet Budapesten rendeznek meg 2016. május 10-11-én, húsz ország egy-egy séfjének részvételével.

Csete György és Csete Ildikó munkásságát bemutató kiállítás nyílt Hódmezővásárhelyen

Csete György Kossuth-, Ybl- és Prima Primissima díjas építőművész és felesége Csete Ildikó textilművész munkásságát bemutató kiállítás nyílt Virágvasárnap együtt mindnyájan címmel vasárnap Hódmezővásárhelyen az Alföldi Galériában.

hirdetés

Szabó Attila lett a legjobb író a II. Bábos Drámaíró Versenyen

Győző és a Koffertigrisek című darabjával Szabó Attila nyerte el a legjobb írónak járó díjat a II. Bábos Drámaíró Versenyen, amelynek elismeréseit vasárnap adták át a Békéscsabai Ibsen Stúdiószínházban.

Kubinyi Anna textilművészt április 9-én búcsúztatják

Kubinyi Anna 1949. február 10-én született Makón, az Iparművészeti Főiskola gobelin szakán diplomázott. Erőteljesen bordázott rusztikus felületeit, térplasztikáit szövőszéken készítette kenderből, amelyet maga festett.

Mészáros Máté Hinoki című koreográfiájának új verziójával érkezik a Trafóba

Tavaly októberben bemutatott Hinoki című koreográfiájának továbbgondolásával érkezik a Trafó Kortárs Művészetek Házába Mészáros Máté: az űrbéli tájat megelevenítő Hinoki 2.0 című előadást április 9-én és 10-én nézhetik meg az érdeklődők.

Meghalt a cseh filmművészet egyik legjelentősebb személyisége

Shutterstock fotó

Nyolcvanéves korában elhunyt Miroslav Ondrícek neves cseh operatőr.

Ferenc pápa: a keresztények válasszák az alázat útját a világiasság helyett

A megaláztatások és szenvedések közepette is embertársait szerető Jézus példájáról beszélt Ferenc pápa a római Szent Péter téren virágvasárnap bemutatott szentmisén, amellyel megkezdődtek a húsvéti szent hét egyházfő vezette szertartásai.

Fábián Julival egészül ki a Mrs Columbo

Fotó: Positive

Különleges nagykoncertre készül a Mrs Columbo nevű zenekar, amely a MüPában néhány szám erejéig egy-egy sztárvendéggel közösen lép színpadra, például Fábián Julival is.

Az elmúlt év legjobb lengyel filmjei a Művész moziban

A tavalyi év legjobb lengyel filmjeivel várja az érdeklődőket a Lengyel Filmtavasz a budapesti Művész moziban árpilis 16. és 22. között.

Vitorlástörténeti interaktív kiállítás nyílt Balatonfüreden

freedigitalphotos.net/adamr

Több mint 145 millió forint európai uniós támogatással megvalósult vitorlástörténeti interaktív kiállítás nyílt Balatonfüreden a Vitorlás étterem emeletén és teraszán.

Nagyszabású Vaszary-kiállítás a Virág Judit Galériában

Száznegyven festmény mutatja be Vaszary János festőművész alkotói korszakait azon a kiállításon, amely a Virág Judit Galériában nyílt Budapesten.

Animated Spirits: Európai animációs filmek mutatkoznak be New York-ban

freedigitalphotos.net/adamr

Tizennégy ország animációs filmjei mutatkozhatnak be New Yorkban április 8-án és 9-én az Animated Spirits fesztiválon.

Irány az állatkert és a Holnemvolt Park

Elkezdődött a főszezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben és a hozzá tartozó Holnemvolt Parkban, újra birtokba veheti a közönség a hullámvasutat, a mesecsónakot és az összes játékot.

A Könyvfesztivál középpontjában a 220 éves magyar könyvkultúra

freedigitalphotos.net/adamr

A 220 éves magyar könyvkultúra áll a 413 programot felvonultató XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál középpontjában; az április 23. és 26. között tartandó rendezvény díszvendég írója az amerikai Jonathan Franzen lesz.

Queen-, Led Zeppelin-, Doors- és Hendrix-koncertfilm az Urániában

A rockzene történetének négy kiemelkedő előadója, Jimi Hendrix, a Doors, a Led Zeppelin és a Queen egy-egy koncertfilmje látható az Uránia Nemzeti Filmszínház tavaszi válogatásán. A Queen 1981-es montreali fellépéséről készített filmet most először vetítik magyar moziban.

Ötszáznál több pálinka és likőr a gyulai pálinkafesztiválon

freedigitalphotos.net/adamr

Ötszáztizenegy tételt neveztek be a XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválra, amelyet idén április 17. és 19. között rendeznek meg Gyulán.

A Karosi Júlia Quartet és Borbély Mihály együtt lép fel a BJC-ben

Először ad közös koncertet a hazai dzsessz színtér tehetséges énekesnője, Karosi Júlia és együttese Borbély Mihály szaxofonossal. Április 3-án pénteken a Budapest Jazz Clubban (BJC) Karosi Júlia szerzeményei és ismert sztenderdek hangzanak el.

Egyre többen átkozzák a Bond-film forgatását

freedigitalphotos.net/Simon Howden

Komoly veszteséget okoz az új James Bond-film forgatása a Mexikóváros történelmi belvárosában található kisebb üzleteknek, állítja az érintett vállalkozásokat képviselő érdekvédelmi szervezet vezetője.

Mintegy 1800 gyerek tekintheti meg ingyen az új meseoperát

Mintegy 1800 gyerek tekintheti meg ingyen a Leánder és Lenszirom című családi meseoperát az Erkel Színházban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) támogatásával.

Egyéves fennállását ünnepli a hatvani vadászati múzeum

freedigitalphotos.net/dan

Egyéves fennállását ünnepli vasárnap a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, amely szakmai előadásokkal és családi programokkal várja a látogatókat.

Varga János 60: számos formáció a gitáros születésnapi koncertjén

Hatvanadik születésnapja alkalmából nagyszabású koncertet ad Varga János gitáros. Az elsősorban az East együttesből ismert virtuóz rockzenész április 24-én a fővárosi MOM Kulturális Központban több formációval is fellép.

Fonó: öt új lemez az országos táncháztalálkozóra időzítve

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Öt új lemez jelent meg a Fonó Budai Zeneház gondozásában a pénteken kezdődő XXXIV. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárra időzítve.

Kirúgták az Oscar-gála rendezőit

A lépésre sajnos számítani lehetett, ugyanis az idei műsor televíziós közvetítését az előző évihez képest 16 százalékkal kevesebben nézték meg Észak-Amerikában, és Neil Patrick Harris sem aratott osztatlan sikert a gála házigazdájaként.

Az idegeneknek van a legjobb cukorkájuk nyerte a legfurább könyvcímért járó díjat

kiadó

Az idegeneknek van a legjobb cukorkájuk (Strangers Have the Best Candy) nyerte a legfurább könyvcímért járó díjat Nagy-Britanniában.

Megvan Gereben Ágnes temetésének időpontja

Gereben Ágnes történészt április 10-én, pénteken 14 órakor helyezik végső nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Elhunyt Kubinyi Anna textilművész

Shutterstock fotó

Az alkotó hosszú, súlyos betegség után hunyt el péntek hajnalban Budapesten, temetéséről később intézkednek.

Három magyar is bejutott a nemzetközi dalszerző verseny döntőjébe

Király Viktor Solo című dalát, Terék József Húzzad, cigány című felvételét, valamint az Egy Kiss Erzsi Zene Van Dala című számát is beválasztották az egyik legrangosabb nemzetközi dalszerző verseny, az International Songwriting Competition (ISC) döntőjébe.

A tulajdonos visszaadja a Buddha-szobrot, ha valóban lopott

Hajlandó visszaszolgáltatni a Budapesten is bemutatott, szerzetes-múmiát rejtő szobrot holland tulajdonosa, ha kiderül, hogy valóban lopott és - mint azt állítják - egy délkelet-kínai falué.

Meghalt Klenjánszky Tamás, a Budapesti Tavaszi Fesztivál egykori igazgatója

A művészeti fesztiválok, nemzetközi együttműködések létrehozásában, koordinálásában, valamint számos más szakmai szervezetben is aktívan tevékenykedett.

Elhunyt Dömölky János filmrendező

freedigitalphotos.net/adamr

Elhunyt Dömölky János tv-, film- és színházi rendező, egyetemi tanár. A Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művészt 76 éves korában, csütörtökön érte a halál.

A Tankcsapda koncertjével kezdődik az idei Feszt! Eger

A Tankcsapda koncertjével kezdődik az idei Feszt! Eger fesztivál.

Mezei Erzsébet délvidéki grafikusművész képeiből nyílt kiállítás

freedigitalphotos.net/sumetho

Mezei Erzsébet délvidéki grafikusművész 1992 és 2015 között készült sorozataiból mutat be válogatást az a kiállítás, amely kedden nyílt Budapesten a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.

Vidéki opera- és tánctársulatokat lát vendégül az Erkel Színház

A Primavera-sorozatra a Győri Nemzeti Színház új Varázsfuvola-produkciójával érkezik, a Debreceni Csokonai Színház és a Pécsi Nemzeti Színház saját Don Giovanni-előadásait hozza el a budapesti közönségnek.

BTF: 43 helyszínen több mint 170 program várja a közönséget

Negyvenhárom helyszínen több mint 170 komolyzenei, dzsessz-, világzenei, crossover-, tánc- és színházi produkció, valamint képzőművészeti és szabadtéri program várja a közönséget a 35. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF), amelyet április 10. és 26. között tartanak a fővárosban.

Mad Max a cannes-i fesztiválon tér vissza

freedigitalphotos.net/dan

A 68. cannes-i filmfesztiválon lesz a világpremierje a Mad Max című kultuszfilm A harag útja című negyedik részének.

Gourmet Fesztivál: főszerepben a paprikás csirke

Az ország legjobb séfjei által számos változatban, különleges vagy hagyományos módokon elkészített paprikás csirkét kóstolhatnak az idei Gourmet Fesztivál látogatói május 21. és 24. között a fővárosi Millenáris parkban.

25 éves a Pretty Woman: töretlen a siker, de a folytatás kizárt

Forrás: YouTube

Huszonöt éve mutatták be az észak-amerikai mozikban a Pretty Woman - Micsoda nő! című romantikus vígjátékot, amelynek rendezője, Garry Marshall és főszereplője, Julia Roberts a film töretlen sikere ellenére is kizárta a folytatás lehetőségét.

Eredeti szereplőivel tér vissza az X-akták

Tizenhárom évnyi kihagyás után eredeti szereplőivel tér vissza a televíziók képernyőjére az X-akták című kultikus sci-fi sorozat.

Árverési világrekordot dönthet Picasso egyik festménye

Forrás: Christie's via Bloomberg

Aukciós világrekordot dönthet Pablo Picasso egyik festménye: az Algériai nők (O változat) című alkotást május 11-én árverezi el a Christie's, amely 140 millió dollárra becsüli a kép értékét.

Pekingnek új bizonyítékai vannak a Buddha-szobor-ügyben

Fényképekre, helyi dokumentumokra és tanúk nyilatkozataira alapozva meg tudják erősíteni, hogy a szóban forgó Buddha-szobor kínai.

Péntektől Mundruczó Kornél Fehér istene az Észak-amerikai mozik műsorán!

Kanada és az Egyesült Államok hat mozijában nézheti majd meg péntektől a nagyközönség Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjét.

Három értékes festmény került vissza a nádasdladányi kastélyba

Az állami elővásárlás révén kedden visszakerült a nádasdladányi Nádasdy-kastélyba két Giacomo Francesco Cipper-, valamint egy Barabás Miklós-festmény.

Titanic Nemzetközi Filmfesztivál: öt helyszínen várják a nézőket

a38.hu

Öt helyszínen - az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón - várja a közönséget a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál április 10. és 18. között.

A ZONA lett az év étterme

A ZONA érdemelte ki az Év Étterme címet 2014-ben, az elismerést Huszár Krisztián séf vette át hétfő este a Hennessy-Dining Guide Év Étterme díjátadó gálán, amelyen idén először a street food helyeket is díjazták.

Ingrid Bergman a cannes-i filmfesztivál plakátján

freedigitalphotos.net/dan

A távolba néző, mosolygó Ingrid Bergman látható a május 13. és 24. között megrendezendő 68. cannes-i filmfesztivál plakátján.

Gigaszívás: valódi a Metropolitan által másolatként eladott Rubens-kép

Rubens kislányáról, Clara Serenáról készült portré valódi Rubens-mű.

Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjat

Átadták a Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat hétfőn Budapesten. A kitüntetést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) 2000-ben alapította.

A lázadó a kasszasikerlista élén

A beavatott-sorozat második epizódja 54 millió dolláros (15 milliárd forintos) jegyeladással.vette át a vezetést a hétvégén Észak-Amerikában, a második a Hamupipőke, mindkét mozit zömmel nők nézték.

Új Winnetou-filmek készülnek Németországban

freedigitalphotos.net/adamr

A Tetthely című krimisorozat egyik főfelügyelője fogja játszani Winnetou igaz barátjának, a fehérbőrű Old Shatterhandnek a szerepét.

Neves hazai szólisták és együttesek a BTF komolyzenei programjában

Ránki Dezső és a Concerto Budapest, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett, valamint az Amadinda és a Muzsikás is fellép a 35. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF), amely historikus és kortárs zenével is várja közönségét április 10-től 26-ig.

Manneken Pis ruhát kap

Wikipedia/Myrabella

De nem ez lesz az első alkalom, hogy felöltöztetik a pisilő kisfiú szobrát, aki már magyar ruhában is ácsorgott megszokott helyén.

Noel Gallagher zenekara elkészítette második albumát

Chasing Yesterday címmel megjelent az Oasis egykori zeneszerzője és gitárosa jelenlegi együttesének, a Noel Gallagher's High Flying Birdsnek második albuma.

BTF: színházi bemutatók és nemzetközi színházi találkozó a programban

freedigitalphotos.net/worradmu

A fővárosi színházak számos premierrel készülnek az április 10-től 26-ig tartó 35. Budapesti Tavaszi Fesztiválra (BTF), amelynek keretében nemzetközi színházi találkozót is rendeznek a Nemzeti Színházban.

Kína visszakövetelheti a Budapesten bemutatott Buddha-szobrot

A szobor holland tulajdonosa pénteken váratlanul összecsomagoltatta és elszállíttatta a Múmiavilág című kiállítás központi darabját.

Határon túli és anyaországi nagycsaládokat látott vendégül a Nemzeti Színház

freedigitalphotos.net/arztsamui

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) által szervezett péntek esti budapesti programon több mint hatszázan vettek részt, közülük 110-en Kárpátaljáról érkeztek.

Váratlanul hazaszállíttatták Budapestről a múmiát rejtő Buddha-szobrot

Lehet, hogy a szobor Budapesten volt látható utoljára.

Elhunyt a Twisted Sister dobosa

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Elhunyt pénteken A. J. Pero (teljes nevén Anthony Jude Pero), a Twisted Sister amerikai heavy metal együttes dobosa.

Országos turnéra indult a Fővárosi Nagycirkusz

Húsz várost érintő turnéra indult a Fővárosi Nagycirkusz, az országjárás első állomása a Pest megyei Veresegyház, ahol szombaton látványos nyílt nappal várják a családokat.

A víz világnapja - programok országszerte

vizvilagnap.hu

Vasárnap, a víz világnapján országszerte számos helyszínen várják az érdeklődőket tudományos és ismeretterjesztő, kulturális, valamint sportprogramokkal az intézmények.

Ismét látogatható a pompeji Villa dei Misteri

Egyéves restaurálás után pénteken újra megnyílt a látogatók előtt a pompeji ásatások egyik legszebb villájaként ismert Villa dei Misteri.

Krimi nyerte az HBO forgatókönyvíró pályázatát

freedigitalphotos/adamr

Fazekas Máté Gyilkos halom című krimije nyerte meg az HBO tavaly meghirdetett First Draft pályázatát, amelyre eredeti magyar forgatókönyvötleteket vártak.

Megnyílt a Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál

FB/Febiofest

Alan Rickman brit színész és rendező Kristián-díjat kapott csütörtökön este Prágában a Febiofest nemzetközi filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján.

No pain no game - A játékösztön nyomában

Fájdalmas videojátékon, énekre mozgó golyóroboton és egyéb, játékként kipróbálható installációkon keresztül kutatja a játékösztön mibenlétét a /////////fur//// néven alkotó német médiaművész-páros, Volker Morawe és Tilman Reiff no pain no game című kiállítása, amely péntektől látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú).

Luc Besson lesz a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke

FB/Luc Besson

Az április 16. és 23. között tartandó mustrára 930 alkotást neveztek 90 országból.

Jankovics Marcell-kiállítás nyílt Pécsen

Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező el nem készült Biblia-filmsorozatának tervezett látványvilágába enged bepillantást az a kiállítás, amely csütörtökön nyílt Pécsen.

Nyílt nap pedagógusoknak a Budakeszi Vadasparkban

FB/Budakeszi Vadaspark - breni

Iskolák és óvodák pedagógusait várják a Budakeszi Vadasparkban szombaton, az erdők nemzetközi napja alkalmából rendezett Mit adnak az Erdészeti Erdei Iskolák című nyílt napra.

Elhunyt a moszkvai Nagyszínház 102 éves balerinája

freedigitalphotos.net/ponsuwan

Százkét évesen elhunyt Galina Petrova, a moszkvai Nagyszínház egykori balerinája, balettmestere.

Orosz kulturális napok lesznek Budapesten

Fotókiállítás, koncertek, valamint tánc- és színházi előadás várja az érdeklődőket csütörtöktől március végéig Budapesten, az első alkalommal megrendezendő Orosz Kulturális Napok Magyarországon elnevezésű eseménysorozaton.

Nem talál forgalmazóra Angelina Jolie új filmje

freedigitalphotos.net/dan

Nem találnak forgalmazót Japánban Angelina Jolie kritikák övezte új filmjéhez, a Rendíthetetlenhez.

Herczeg-vígjáték és balettpremier Szegeden

Bár azt hisszük, mi vagyunk a sorsunk irányítói, valójában csupán árnyékként követjük egy felsőbb akarat szándékát - mondta a koreográfus.

Családról, válásról szól a Kolibri új bemutatója

A két egyfelvonásos Megyes Melinda, Krausz Gábor, Molnár Zsófia Boróka és Mészáros Tamás szereplésével kerül színre a Kolibri Pincében.

Közösségi térré alakítaná a Fiumei úti temetőt a NÖRI

Látogatóközponttal és megfelelő infrastruktúrával rendelkező, látogatható és jól használható közösségi térré alakítaná a Fiumei úti temetőt a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI).

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Álljunk meg egy szóra! Basszusgitárosból szólógitárosnak állt Vágó István?!

A négy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező, gyógyszer-vegyészmérnök diplomás televíziós műsorvezetőt, szerkesztőt, Vágó Istvánt (vagy, ahogy jobban ismerik: a kvíz műfajának ismert képviselőjét) a Parlament épülete előtt állítottuk meg egy szóra.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.