Csak 18 éven felülieknek - Elindult a Hungarikum Hétvége

Fotó: hungarikum.hu

Megnyitotta kapuit az első Hungarikum Hétvége, ahol olyan különlegességek is megtalálhatók, amelyeket csak 18 év feletti látogatóknak ajánlanak a szervezők.

Salzburgi Ünnepi Játékok: mínusz egymillió euro Pereira távozásával

A karrierjét a Scala élén folytató osztrák szakember ugyanis a szponzorok egy részét is viszi magával.

Nyilvánosak az idei felsőoktatási ponthatárok

470 pont volt a legmagasabb - ráadásul költségtérítéses képzésben. Idén 106 ezren próbálkoztak.

Újabb műkincseket a néhai Cornelius Gurlitt lakásában

Újabb műkincseket, köztük egy Edgar Degas-nak és egy Auguste Rodinnek tulajdonított szobrot találtak a néhai Cornelius Gurlitt müncheni lakásában.

hirdetés

Szerencsi csokoládéval és kürtőskaláccsal bővülhet a hungarikumok köre

Megnyitották az első Hungarikum Hétvégét, a magyar nemzeti értékeket bemutató kulturális és gasztronómiai fesztivált.

Történelmi emlékhellyé avatták a Kálvin téri református templomot

freedigitalphotos.net/africa

A nemzeti és történelmi emlékhelyek a magyar nemzet történelmének jelentős és kiemelkedő helyszínei. A Nemzeti Örökség Intézet - mint ezek kezelője - azon dolgozik, hogy az emlékhelyeket találkozási és emlékezési pontokként népszerűsítse.

Elhunyt Borbándi Gyula Széchenyi-díjas író, történész

Életének 95. évében meghalt Borbándi Gyula Széchenyi-díjas író, történész, rádiós- és folyóirat-szerkesztő, a magyar ötvenhatos emigráció kiemelkedő alakja.

Életműdíj Giancarlo Giannini olasz színésznek

Wikipedia Giancarlo Giannini

Életműdíjjal tünteti ki több mint öt évtizedet felölelő színészi pályafutásáért Giancarlo Giannini olasz színészt a locarnói filmfesztivál augusztusban.

Bajban a Transformes gyártói - a kínaiak beperelték őket

Hivatalosan is benyújtotta a keresetet az amerikai Transformers 4. film gyártói ellen a délnyugat-kínai Csungking városban egy helyi turisztikai vállalat, mert a megállapodás ellenére nem szerepeltették logóját a filmben.

Michael Douglas és Diane Keaton először együtt a filmvásznon

freedigitalphotos Idea go

Először látható együtt a filmvásznon Michael Douglas és Diane Keaton, akik a Szerelem a végzetem című romantikus komédiában játszanak együtt.

Karib-tenger kalózai - új rész

A Karib-tenger kalózai újabb epizódja érkezik a mozikba, kattintás után azt is eláruljuk, mikor.

Kezdődik a Campus Fesztivál

Szerdán kezdődik és négy napon át tart Kelet-Magyarország legnagyobb nyári fesztiválja, a debreceni Campus. Az új stadion szomszédságában jubileumi koncertet tart a Tankcsapda.

Billy Joel kapja az amerikai Kongresszusi Könyvtár Gershwin-díját

Fotó: Wikipedia

A Kongresszusi Könyvtár George és Ira Gershwin emléke előtt tisztelegve adományozza életműdíjként a Gershwin-díjat, amelynek korábbi kitüntetettjei között van Carole King, Stevie Wonder, Paul Simon, Paul McCartney és a Burt Bacharach-Hal David dalszerzőpáros.

Megnyitották a gyalogosok előtt a Mont-Saint-Michelbe vezető hidat

Az új híd, amely az eddig a sziget megközelítését biztosító gátat váltja fel - s amely kilencéves tervezés és számos vita után hároméves munkával készült el -, a Franciaországba települt Dietmar Feichtinger osztrák sztárépítész alkotása.

Elhunyt Thomas Berger, a Kis nagy ember írója

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Egy New York-i kórházban érte a halál július 13-án, néhány nappal kilencvenedik születésnapja előtt. Egészsége az utóbbi időben megromlott

Lettország: feketelistás orosz popsztárok a Krím elcsatolása miatt

Feketelistára helyeztek Lettországban három orosz popsztárt, mert az orosz-ukrán viszályban kormányuk pártját fogták.

Homoszexuális kódfejtőnek áll Sherlock

Fotó: Facebook/alan turing

Egy második világháborús brit kódfejtőről, a homoszexualitása miatt meghurcolt Alan Turingról szóló filmdrámával, a The Imitation Game című alkotás európai premierjével nyílik meg októberben az 58. BFI Londoni Filmfesztivál.

Az Oktatási Hivatal elfogadja a külföldi érettségi-helyettesítő igazolásokat

Az érettségit ideiglenesen helyettesítő igazolások feldolgozása folyamatos, a befogadás tényéről az Oktatási Hivatal értesíti az érintetteket.

Koncertek, táncház, borkóstoló, könyvbemutatók Tusványoson

A kedden kezdődő rendezvény egyik legkiemelkedőbb kulturális programja a Fölszállott a páva című verseny gálaműsora.

Csaknem 103 ezren zarándokoltak Santiago de Compostelába

Csaknem 103 ezren zarándokoltak Szent Jakab sírjához a spanyolországi Santiago de Compostelába az idei év első hat és fél hónapjában, vagyis hétezer-kétszázzal többen, mint 2013 első félévében.

Ettől kicsit merev lesz Benedict Cumberbatch mosolya

Fotó: Facebook/Benedict Cumberbatch

Viaszfigurát kap a 38 esztendős Sherlock Holmes-sztár, Benedict Cumberbatch Madame Tussaud londoni panoptikumában.

Rekordlétszámmal zárult az EFOTT

Öt és fél kilométer kerítés, tizenegy zenei színpad 16 hektáron, ahol több mint 1500 stábtag - és 91193 látogató, ami bő háromezerrel múlta felül a tavalyi 88 ezres rekordot.

Sorra mondják le izraeli koncertjeiket a világsztárok

Fotó: Facebook/Backstreet Boys

A közel-keleti helyzet miatt a Backstreet Boys lemondta július végén Tel-Avivba tervezett három koncertjét. Paul Anka és Neil Young ugyanígy tett.

Autóbalesetben halt meg a világhírű spanyol rendezők egyik kedvenc színésze

Magyarul is bemutatták többek közt Boszorkányok (1996), Eleven hús (1997), Megváltó szex (1999), Anyám a lányokat szereti (2002), A faun labirintusa (2006, rendező: Guillermo del Toro) és Agyelszívás (2009) című filmjeit.

Angelina Jolie és Brad Pitt ismét együtt!

freedigitalphotos.net/worradmu

Angelina Jolie írta és rendezi a Universal stúdió új játékfilmjét, a By the Sea című drámában a színésznő mellett Brad Pitt is szerepelni fog.

Cormoran Strike lenyomhatja Harry Pottert

J. K. Rowling Robert Galbraith álnéven írt bűnügyi történetei az írónő szerint számbelileg felül fogják múlni Harry Potter-regényeit.

Tom Hanks balszerencsés amerikai üzletembert alakít

Fotó: Wikipédia

Megkezdődött Hurghadában Tom Hanks új filmjének forgatása. Az A Hologram for the King című film egyes részeit a Vörös-tenger közkedvelt búvárterületein veszik fel.

Kezdődik a 25. Nemzetközi Ökumenikus Szabadegyetem Nyíregyházán

Csütörtökön György Péter médiakutató-esztéta Oszd meg és uralkodj, pénteken Kuti Klára, a pécsi egyetem kultúrantropológusa A javak újraelosztásáról című előadását hallgathatják meg a résztvevők.

Még mindig a majmok a sztárok

freedigitalphotos.net/worradmu

Egy horrormozit, egy animációs filmet és egy felnőtt komédiát legyőzve A majmok bolygója - Forradalom a hétvégén című háromdimenziós sci-fi thriller uralta a jegyeladásokat az amerikai és kanadai mozikban a hétvégén.

Elhunyt James Garner amerikai színész

Nyolcvanhat éves korában meghalt James Garner amerikai színész, aki a Maverick című amerikai tévésorozatban nyújtott alakítása nyomán robbant be a hollywoodi sztárvilágba a hatvanas évek elején.

Elhunyt a legendás New Orleans-i jazztrombitás

Fotó: Wikipedia

Százhárom éves korában elhunyt Lionel Ferbos, a tradicionális dzsessz legendás alakja, a legidősebb aktív dzsesszzenész.

Nemzetközi homokszobor-fesztivál Szentpéterváron

Az idei esemény is számos világklasszis homokszobrászt vonzott.

Zeneszerzői negyedet építenek Hamburgban

Fotó: freedigitalphotos.net/amenic181

Megkezdődtek Hamburgban a város legfontosabb zeneszerzőinek emléket állító zeneszerzői negyed építkezései.

Táncestek a Karmelita Udvarban

Koncert, tangóshow, indiai tánc, flamenco-est, showtánc, magyar néptánc és kortárstánc-produkció is szerepel a Nemzeti Táncszínház szabadtéri rendezvénysorozatában, amely hétfőn kezdődik Táncestek a Karmelita Udvarban címmel.

St. Vincent októberben az A38 hajón játszik

Wikipedia A38 Hajó

A kortárs art-rock fontos alakja, Vincent amerikai dalszerző, előadó mutatja be negyedik lemezét október 18-án Budapesten az A38 hajó és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál szervezésében.

Szegeden a világ vezető bibliatudósai

Újszövetség-kutatók találkoznak augusztus elején Szegeden az SNTS (Studiorum Novi Testamenti Societas) nemzetközi konferenciáján, melyet első ízben rendeznek meg Magyarországon.

Felújítják a csicsói búcsújáró templomot

Wikipedia csicsó

Kívül-belül megújul a Tolna megyei Hőgyész külterületén álló csicsói templom, amely évszázadok óta Segítő Szűz Mária búcsújáró helye.

Ezért menjen a Riviérára!

A kivételes klímájú mediterrán tengerparti vidék a strandoláson kívül évi 11 millió látogató számára kínál számos kulturális és különleges szórakozási lehetőséget egész évben.

Az Esterházy-birtok és a középkori földvár is megújulhat

Wikipedia Ozorai Pipó vára

Az egykori Esterházy-ménesbirtok, az Árpád-kori földvár és a ferences kolostor helyreállításával folytatódhat az ozorai Pipo-vár és környezetének revitalizációs projektje.

Meghalt Joao Ubaldo Ribeiro brazil író

Hetvenhárom éves korában elhunyt Joao Ubaldo Ribeiro brazil író. Halálát tüdőembólia okozta.

Samuel Colt, a revolver feltalálója 200 éve született

Wikipedia colt

1814. július 19-én született Samuel Colt, a világ egyik leghíresebb kézifegyverének feltalálója, akinek neve még életében fogalommá lett.

200 éve halt meg Ausztrália névadója

Kétszáz éve, 1814. július 19-én halt meg Matthew Flinders angol tengerésztiszt, Ausztrália kontinens voltának bizonyítója és névadója.

Elhunyt Otto Piene német képzőművész

Fotó: Wikipedia

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Otto Piene német művész, akit elsősorban absztrakt festményeiről és gigantikus szabadtéri szobrairól, köztük az Olimpiai szivárványról ismerhet a nagyközönség.

Elbúcsúztatták Boross Lajos prímáskirályt

Zenésztársai, tisztelői, családtagjai és barátai, összesen több száz ember kísérte utolsó útjára Boros (Boross) Lajos Kossuth-díjas prímáskirályt, a 100 Tagú Cigányzenekar örökös, tiszteletbeli főprímását a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben pénteken.

Dohnányi Ernő hagyatéka hazaérkezett

MTI/Soós Lajos

Magyarországra érkezett Dohnányi Ernő, a világhírű zeneszerző és zongoraművész amerikai hagyatéka, melyet unokája az MTA BTK Zenetudományi Intézetének ajándékozott.

J.R.R. Tolkien életéről két életrajzi film is készül

A Fox Searchlight Tolkien című filmje az író első világháborús éveire és oxfordi egyetemi munkájára helyezi a hangsúlyt.

Második világháborús bűncselekmények: megnyílt az ENSZ-archívum

A második világháborús bűnökkel kapcsolatba hozható vizsgálati iratok ezreinek digitalizált változatába enged betekintést csütörtöktől az amerikai holokauszt múzeum.

540 éve nyomtatták az első angol nyelvű könyvet - több mint egymillió fontért kelt el

A The Recuyell of the Histories of Troye című könyvet francia nyelvből fordította William Caxton angol kereskedő, diplomata.

Elhunyt Johnny Winter amerikai bluesgitáros

Wikipedia Johnny Winter

A slide technikájáról ismert, hosszú ideje betegeskedő kiváló zenészt 70 éves korában szerdán Zürichben érte a halál.

Eddig sosem látott érdeklődés övezi az idei Sziget Fesztivált

Már két éve kiemelt figyelmet fordítanak az egyediségre, a különbözőség erősítésére, a fesztiválok között ugyanis a stagnáló kínálat miatt jelentős a zenei átfedés.

A Beatles korai éveiről szóló dokumentumfilm

Wikipedia beatles

Sir Paul McCartney, Ringo Starr, Olivia Harrison és Yoko Ono közreműködésével készül a produkció.

Bajcsy-Zsilinszky Endre mártírhalálára emlékeztek

Nagy Imréhez hasonlóan Bajcsy-Zsilinszky Endre is bátor politikus, igaz magyar ember volt, akit hazaszeretete, állandó jobbító szándéka vitt gyilkosai elé.

Film Ferenc pápáról, a főszerepben "Che Guevara"!

Wikipedia pope francis

A filmvásznon örökíti meg Ferenc pápa életét Daniele Luchetti olasz filmrendező.

Babel Sound: ingyenes világzenei fesztivál Balatonlellén

Ötéves a Babel Sound Interaktív Világzenei Fesztivál. A rendezvény most péntektől vasárnapig várja Balatonlellén a világzene, a dzsessz, a tánc és a gasztronómia iránt érdeklődőket.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.