Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte vasárnap és hétfőn. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők Esztergomban, Budapesten, illetve Szarvason ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünnepelik a keresztények. Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét vasárnap fél 11-kor.

Vasárnap helyett hétfőn lesz a Pünkösd Piknik

A kedvezőtlen időjárás-előrejelzés miatt a vasárnapra tervezett Pünkösd Piknik jótékonysági főzőversenyt hétfőn rendezik meg a Városligetben.

Cannes-ban debütál A kis herceg első animációs változata

A világ egyik legkedveltebb meséjéből, A kis hercegből Mark Osborne, az Oscar-díjra jelölt Kung Fu Panda amerikai rendezője készítette el az első animációs változatot, amelyet pénteken mutatnak be a 68. cannes-i fesztiválon, versenyen kívül.

hirdetés

Boggie a huszonkettedik helyen lép fel a döntőben

Csemer Boglárka Boggie huszonkettedikként adja elő Wars For Nothing című dalát a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál szombati 27-es döntőjében.

Csíksomlyói búcsú: pápai áldásban részesülnek a zarándokok

Teljes búcsúval járó, vagyis az ideigtartó büntetéstől, a "tisztítótűztől" megszabadító pápai áldásban is részesülnek az idei csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az - ebből az alkalomból meghirdetett - jubileumi Mária-évben kerül sor.

Meghalt Kristóffy Imre, a cirkuszi karmester

Hosszú betegség után, életének 104. évében elhunyt Kristóffy Imre szalon- és tánczenész, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) egykori karmestere.

Eurovíziós Dalfesztivál: kialakult a döntő mezőnye

Kialakult a 27-es döntő mezőnye a bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután a csütörtöki második elődöntőből újabb tíz előadó jutott a szombati fináléba. Utóbbiba a magyar Csemer Boglárka Boggie már kedden bekerült.

A francia külvárosi erőszak Audiard legújabb filmjében

A párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Sri Lanka-i tamil menekültekről szól a francia Jacques Audiard Dheepan című filmje, amelyet csütörtökön mutattak be a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Újra Budapesten lép fel Juan Diego Flórez perui tenor

Újra Budapesten lép fel Juan Diego Flórez. A világhírű perui tenor június 2-án áriaestet ad a Magyar Állami Operaházban.

Új igazgató a berlini és bécsi magyar intézet élén

A Bécsi Collegium Hungaricum vezetésére Molnár Mária művészettörténész, szakíró kapott megbízást május 15-től, míg a Collegium Hungaricum Berlint Kopek Gábor fotográfus-médiaművész, egyetemi tanár irányíthatja június 1-jei kinevezésével.

Pünkösdi programok a Szennai Skanzenben

Pünkösdi királyválasztás, ügyességi próbatétel, gyöngykaláris készítés, ételkóstoló, számos kézműves program, pajta portéka, bábelőadás és hagyományos magyar népzene várja a látogatókat a Szennai Skanzenben május 25-én.

Katari milliárdos vehette meg a világrekorder Picassót

Az algíri nők - O változat című Picasso-festmény 179,365 millió dollárért (csaknem 50 milliárd forintért) kelt el a Christie'snél május 11-i New Yorkban.

Gaspar Noé ismét megbotránkoztatta a Cannes-t

Óriási érdeklődés mellett mutatták be csütörtökre virradó éjjel Gaspar Noé argentin rendező 3D-ben készült Love című filmjét a 68. cannes-i fesztiválon. Jóllehet a pornográf szerelmes filmet megtapsolták a vetítés végén, az első kritikák iróniával kezelik "az idei fesztivál leggyengébb" alkotásának szexjeleneteit.

Szombaton rajtol a Nemzeti Bor Maraton

freedigitalphotos.net/adamr

Hajósról rajtol szombaton a megszakítás nélkül, 11 napon át tartó, Magyarország mind a 22 borvidékének 103 települését érintő Nemzeti Bor Maraton, amelynek célja, hogy felállítsa a leghosszabb maratonváltó világrekordját.

Síri csend és vastaps Cannes-ban: a kreatív munka végeredménye

A Saul fiát rendező Nemes Jeles Lászlónak szigorú, komoly elképzelése volt a filmről, ami alapjaiban nem változott meg az előkészítő munka során, de nyitott volt a produkció többi alkotóinak és szereplőinek kreatív ötleteire, és ezekből néhány be is került a filmbe.

Meghalt a Grammy díjas zeneszerző

freedigitalphotos/dan

Elhunyt Bob Belden háromszoros Grammy-díjas dzsessz-szaxofonos, zeneszerző és producer, aki Miles Davis zenéjének egyik legnevesebb szakértője volt.

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Elindult négynapos útjára a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba. A pünkösdi szentmisét szombaton Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutatja be.

Megtalálták Adolf Hitler lovait

freedigitalphotos/adamr

Előkerültek szerdán egy németországi házkutatáson a bronzból készült életnagyságú lószobrok, amelyek egykor Adolf Hitler berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről, és a razzia során rábukkantak a náci vezér egyik kedvenc képzőművészének egy több emelet magasságú domborművére is.

A gyermekek versenyével zárul a XXIV. Országos Táncművészeti Fesztivál

A gyermekek, vagyis az óvodás és az alsó tagozatos korosztály versenyével zárul szombaton a budapesti Erzsébetligeti Színházban a XXIV. Országos Táncművészeti Fesztivál, az amatőr táncosok legnagyobb seregszemléje.

A Genesis együttesről szóló dokumentumfilm csütörtöktől a mozikban

You Tube screenshot

A másfél órás mű végigvezeti a nézőt a zenekar teljes pályafutásán a hatvanas évektől, a kezdeti útkereséstől kezdve a teátrális progresszív rockkorszakon keresztül a popsztárságig.

Június 4-én vesznek végső búcsút Halmos Vilmostól

Június 4-én vesznek végső búcsút Halmos Vilmostól, a Benkó Dixieland Band zongoristájától a budapesti Farkasréti temetőben.

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban

freedigitalphotos.net/stockimages

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban szerdán, a művészek így tiltakoznak a kulturális területet, így az élőzenei koncerteket érintő 21 százalékos áfakulcs ellen.

Déltől látható a Munkácsy-trilógia Debrecenben

A trilógia a múlt héten vált teljessé: május 12-én érkezett meg Debrecenbe a Krisztus Pilátus előtt című alkotás, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében a magyar állam vásárolt meg a kanadai Hamilton Galériától.

Józsefvárosba kerülhet II. János Pál szobra

freedigitalphotos/ stockimages

A VIII. kerületbe kerülhet Zurab Cereteli orosz képzőművész II. János Pál pápát ábrázoló szobra, amelyet Franciaországban lebontásra kötelezett a bíróság.

Krasznahorkai László kapta az idei Nemzetközi Man Booker-díjat

Az újító szellemű magyar írónak ítélték oda kedd este az idén hatodik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat a londoni Victoria és Albert Múzeumban tartott díjkiosztó gálán.

Shakespeare hiteles portréjára bukkantak egy 400 éves botanikai könyvben

freedigitalphotos.net/dan

Egy négyszáz éves növénytani könyvben bukkant rá egy brit tudós Shakespeare mindeddig egyetlen olyan portréjára, amely még életében készült.

Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka a Vígszínházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással érkezik Budapestre: szerdán a Vígszínházban, csütörtökön a Pesti Színházban játszik a társulat. Június elején a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátéka látható a budapesti teátrumban.

Szentpéterváron vendégszerepel a Vígszínház

freedigitalphotos.net/worradmu

A szentpétervári Vera Komisszarzsevszkaja Színházban lesz látható május 23-án este a Vígszínház Mikve című előadása.

Pünkösd, Gourmet, királyság csirkepörkölttel!

A hazai gasztronómia legjava egy helyen, egy időben: ezt kínálja idén is a Gourmet Fesztivál a Millenárison, május 21-24 között.

Pénteken kezdődik a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál

freedigitalphotos/Idea go

Koncertek, Picasso- és Capa-kiállítás, különböző családi programok várják az érdeklődőket.

Eurovíziós Dalfesztivál: Csemer Boglárka Boggie döntős

Bejutott Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal a 60. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este Bécsben.

Izraeli gyerekek 1400 éves szőlőprést ástak ki a földből

freedigitalphotos/ franky242

Lelkesen régészkedő gyerekek egy 1400 éves szőlőprést ástak ki Jeruzsálem mellett a föld alól.

Cannes: a vezetőség cáfolta, hogy kötelező lenne a magas sarkú

Cáfolta kedden a cannes-i fesztivál vezetősége, hogy a nőknek kötelező magas sarkú cipőt viselni a vörös szőnyegen a díszbemutatók előtti bevonuláskor.

A My Fair Lady hét elveszettnek hitt dalát adják elő Sheffieldben

University of Sheffield

A My Fair Lady című világszerte ismert musical hét elveszettnek gondolt dalát adják elő egyetemisták kedden Sheffieldben, amelyeket mintegy 60 évvel ezelőtt vágtak ki az eredeti színpadi műből.

Erre kattintott a legtöbb magyar - videós toplista

Melyek minden idők kedvenc YouTube videói a magyarországi netezők körében? Igen, azt mindenki tudja, hogy a Gangnam Style az örök csúcstartó. De a magyar videók közül?

Nagy-Szín-Pad! - Csütörtökön indul a tehetségmutató

Facebook Nagyszínpad

A kezdeményezés célja, hogy a kiválasztott 9 könnyűzenei előadó karrierje lökést kapjon.

Európában turnéznak a váci múmiák

Luxemburgban, Svájcban, Írországban és Svédországban is bemutatják a váci múmiákat, amelyeket 1995-ös felfedezésük óta először a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállításában láthatott a közönség.

Megjelent a Liza, a rókatündér filmzenealbum

"A számokat rövid filmrészletek kötik össze: emblematikus mondatok az őrmestert alakító Reviczky Gábortól, Lizától, amint rókatündérré változik, vagy a haspók Károlytól, aki a Lekváros gombapörkölt látványára elragadtatottan kiált fel"

Négyezerötszáz éves királyszobor-töredéket tártak fel Egyiptomban

Szahuré fáraó négyezerötszáz éves szobrának töredékét tárták fel Egyiptomban, az Asszuáni kormányzóságban belga régészek.

David Puttnam az Északi-sark védelmében forgat filmet

freedigitalphotos/master isolated

David Puttnam, a Tűzszekerek Oscar-díjas producere hosszú idő után ismét visszatér a filmezéshez: zöld aktivisták északi-sarki akciójáról készülő mű producere lesz. A brit filmes azt reméli, hogy a produkcióval egy fiatalabb generációt tud megnyerni a környezetvédelem ügyének.

Megjelent a Borkiválóságok Könyve idei vörösboros kötete

Száznyolcvanöt tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.

Pünkösd a Sóstói Múzeumfaluban

freedigitalphotos.net/arztsamui

Pünkösdi királynéjárásra és királyválasztásra, valamint Árpád-kori udvari játékokra és szabadtűzi főzésre várják a látogatókat pünkösdhétfőn a Sóstói Múzeumfaluba.

Százéves térkép alapján leltek rá az ókori szentélyre

Ókori szentély maradványait tárták fel svéd régészek Egyiptomban, az Asszuántól 65 kilométerre északra fekvő Gebel el-Szilszila kőfejtőnél.

"A Nemzet Színésze cím a kollégák szeretetét tükrözi"

MTI Kallos Bea

Meglepetést okozott Szacsvay Lászlónak, hogy őt választották a nemzet színészének.

Eurovíziós Dalfesztivál: kedden indul a bécsi verseny

A nemzeti zsűrik már hétfőn este, a keddi első elődöntő főpróbáján pontozzák az előadókat, ezzel érdemben is kezdetét veszi az 60. Eurovíziós Dalfesztivál Bécsben.Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal esetleges jó szereplése azt jelentené, hogy Magyarország egymás után ötödször tudna döntőbe jutni a versenyben.

Már első hétvégéjén több mint duplán megtérült a Tökéletes hang 2

Shutterstock fotó

Már első hétvégéjén több mint duplán megtérült a Tökéletes hang 2 című amerikai zenés vígjáték az észak-amerikai mozikban.

Egy kínai művész és ef. Zámbó István közös kiállítása Pekingben - fotók!

Közös kiállításon mutatkozik be Pekingben ef. Zámbó István és Szu Hszin-ping kínai képzőművész. A hétvégén nyílt tárlat a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben látható.

Cannes - Szerelmi drámáké a hétvége

freedigitalphotos.net/adamr

Két szerelmi drámát mutattak be vasárnap a 68. cannes-i fesztivál versenyprogramjában.

Hivatalosan is megkezdődött a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál

Hivatalosan is megkezdődött a 60. Eurovíziós Dalfesztivál vasárnap este az osztrák fővárosban, a Városházán Bécs polgármestere köszöntötte a fesztiválon fellépő művészeket.

Ferenc pápa szentté avatott két palesztin szerzetesnőt

vatikan.eu

Több mint kétezer keresztény palesztin zarándok és Mahmúd Abbász palesztin elnök is részt vett a római Szent Péter téren vasárnap bemutatott misén, amelyen Ferenc pápa szentté avatta Marie-Alphonsine Ghattas és Mariam Bavardi palesztin szerzetesnőket.

Aludjon a Margitszigeten - rengeteg előadást láthat közben!

Turisztikai "élménycsomaggal" várja vendégeit a Budapesti Nyári Fesztivál.

Cannes: az egyik legnagyobb amerikai forgalmazó vette meg Nemes Jeles László Saul fia című filmjét!

Shutterstock fotó - LiliGraphie

Az alkotást két nappal ezelőtt mutatták be a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Nézze meg az egykori "Csepelautót" Szigetszentmiklóson

Gyártmánymúzeummal állítanak emléket az egykori Csepel Autógyárnak és az ott készített járműveknek Szigetszentmiklóson. A kiállítás vasárnaptól látogatható.

Médiaművészeti kiállítás a Koreai Kulturális Központban

Facebook

A Koreai Modern és Kortárs Művészetek Nemzeti Múzeumának (MMCA) médiaművészeti gyűjteményét mutatja be a Koreai Kulturális Központ május 20-tól Budapesten.

Megrendezik az első Kanizsai Pünkösdölőt

A pünkösdi ünnepkör hagyományait, a régi népszokásokat elevenítik fel május 24-én Nagykanizsán: az első Kanizsai Pünkösdölőt a belvárosban, több helyszínen rendezik meg.

A Trianon utáni vagonlakók életét mutatja be a Csonka vágányon című film

freedigitalphotos/master isolated

A magyar történelem könyvéből kitépett lapnak nevezte a vagonlakók kálváriáját Dékány István, a Csonka vágányon, vagonlakók a Trianon utáni Magyarországon című film rendezője.

Konferencia a Magyar Tudományos Akadémia 150 éves székházáról

mta.hu

Százötven éve adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházát, a jubileum alkalmából az MTA Építészeti Tudományos Bizottsága konferenciát szervez, amelynek előadói az impozáns épület tervezéséről, építéséről beszélnek, és bemutatják művészeti és műszaki érdekességeit.

Cannes: kifütyülték az Arany Pálma-díjas Gus Van Sant-ot

A sajtóvetítésen kifütyülték, az első kritikák pedig lehúzták Gus Van Sant amerikai rendező The Sea of Trees című filmjét, amelyet az egyik leginkább várt alkotásként szombaton mutattak be a 68-i cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Távozik a TV2 egyik emblematikus arca

TV2 screenshot

Közös megegyezéssel távozik a TV2-től Andor Éva. A műsorvezető 13 évig dolgozott a csatornánál.

Több mint ezer énekest várnak a Müpába a Nemzetközi Kórusünnepre

Négy kontinens tíz országának több mint ezer énekese mutatja be a vokális kultúra sokszínűségét a Művészetek Palotájában május 23. és 25. között, a pünkösdi hosszú hétvégén tartandó Budapesti Nemzetközi Kórusünnepen.

Fővárosi és berettyóújfalui kiállítóhelyek az év múzeumai

Facebook

A berettyóújfalui Bihari Múzeum és a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselői vehették át az Év Múzeuma 2014 elismerést a Múzeumok Majálisa programsorozat keretében megtartott ünnepélyes díjátadón szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Ma ismét Ludovika Fesztivál az Orczy-parkban

Idén is megrendezik Budapesten a honvédtisztavatást megelőző, úgynevezett száznapos ünnepség egyik központi programját, a Ludovika Fesztivált.

Ma van a roma ellenállás napja

Több európai városban, köztük Budapesten is ma tartják a roma ellenállás napját.

Cannes: "Borzalmas és csodálatos a magyar film"

Facebook

A 68. cannes-i filmfesztivál első igazi revelációjaként értékelte szombaton a nemzetközi sajtó Nemes Jeles László Saul fia című alkotását, amelyet előző nap mutattak be a hivatalos versenyprogramban.

Rekordáron kelt el Piet Mondrian festménye New Yorkban

Rekordáron, 50,6 millió dollárért (13,6 milliárd forintért) kelt el Piet Mondrian Kompozíció 3. pirossal, kékkel, sárgával és feketével című festménye a Christie's aukciósház New York-i impresszionista és modern műveket kínáló árverésén csütörtökön - soha korábban nem fizettek ennyit a holland festő képért.

Nagyon Balaton: 25 esemény májustól szeptember végéig

MTI/Soós Lajos

Idén is megrendezik a Nagyon Balaton programsorozatot: májustól szeptember végéig 25 esemény várja az érdeklődőket a Balaton régió rangos kulturális, gasztronómiai és sportfesztiváljaival.

Állandó Beatles-tárlat nyílt Egerben

Bródy János énekes, zeneszerző nyitotta meg pénteken Egerben Magyarország első Beatles-tárlatát a Hotel Koronában.

Országos néptáncfesztivál Szolnokon

Facebook

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) népművészeti tagozatának alkotóinak bemutatkozó kiállításával nyílik meg a 23. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, amelyet május 29. és 31. között tartanak az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (ANKK) és a Tisza Táncegyüttes szervezésében.

Obama: ma este félelmetes blues session lesz a mennyországban

"B.B King elment ugyan, de ez az izgalom örökre velünk marad. És ma este félelmetes blues session lesz a mennyországban."

Izraeliek tömege látogatott el a tel-avivi magyar napokra

freedigitalphotos/Stuart Miles

A látogatók általában magyar származású Izraeliek voltak, akik ezen a hét végén az egész országból Tel-Avivba zarándokolnak, hogy az otthon megszokott ételeket-italokat kóstolhassák, és hozzá a magyar kultúrát élvezhessék.

Szereti a komolyzenét? Egy felmérés szerint igen

Népszerű a komolyzene, de koncertre ritkán jut el a magyar lakosság - derült ki egy online kutatásból.

A Saul fia a nézők képzelőerejére támaszkodik

Facebook Son of Saul

A nyelvi, a vágási és a filmezési kérdéseket illetően is ötéves csapatmunka eredménye a Saul fia című film, amely nem a képekre, hanem a nézők képzeletére támaszkodva kívánja bemutatni az auschwitzi koncentrációs táborban másfél nap alatt játszódó történetet.

Városnéző sétákat tartanak Losoncon

Losonc városi parkjait és öreg fáit keresik fel vezetett séta keretében május 16-án, szombaton a felvidéki város lokálpatriótái.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.