Mészáros Tibor kapta a Kaszás Attila-díjat

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapított díjat olyan színészek kapják, akik nemcsak kiemelkedő mesterségbeli tudással rendelkeznek és színvonalas művészi munkát végeznek, hanem a társulatukat közösségépítő magatartással is támogatják.

Rekordszámú tánciskola csatlakozott idén a Tánciskolák éjszakájához

Tizenkét budapesti és nyolc vidéki helyszínen kóstolhatnak bele a különböző stílusokba a táncok szerelmesei a szeptember 11-ére meghirdetett VI. Tánciskolák éjszakáján.

Kárpát-medencei táncházzenészek találkoznak a szentendrei Skanzenben

A Hagyományok Háza kezdeményezésére az idén másodszor rendezik meg a Skanzenben a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját.

Gazdag színházi évadra számít Hoppál Péter

A vidéki centrumokban a nemzeti besorolású színházaknál is el kell indulnia a XXI. századi infrastruktúra-fejlesztésnek.

hirdetés

A KAFF díjnyertes filmjei az Urániában

A hagyományokhoz híven idén is levetítik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjnyertes filmjeit szeptember 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A fenntarthatóság és a befogadó társadalom üzenetét hirdeti a Piacok napja

A fenntarthatóság, a befogadó társadalom és a közösségi gondolkodás üzenetét képviseli a Piacok napja rendezvény, amelyen a legfontosabb közösségi piacok vesznek részt augusztus 30-án az Erzsébet téren.

Újabb öt évre Crespo Rodrigót bízták meg a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház vezetésével

Újabb ötéves időtartamra megbízta az intézmény vezetésével a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház jelenlegi igazgatóját, Crespo Rodrigót csütörtökön a város képviselőtestülete ellenszavazat nélkül, négy tartózkodás mellett 2016. január 1-től.

Egy elképzelt orosz megszállásról készítettek tévésorozatot Norvégiában

Egy elképzelt, a nemzetközi közösség által jóváhagyott orosz megszállásról készítettek televíziós sorozatot Norvégiában Okkupert (A megszálltak) címmel.

Tizenöt bemutatót tervez az új évadban a szatmárnémeti Harag György Társulat

Tizenöt bemutatót tervez az új évadban a szatmárnémeti Harag György Társulat, amelyhez rendezőként csatlakozott Sorin Militaru is.

II. Erzsébet ezért is a legmenőbb brit uralkodó

Shutterstock fotó - Featureflash

Kedvelte Dianát, ritkán veszíti el türelmét és hangjukról felismeri a repülőket. Vilmos feleségét, Katalint is nagyon kedveli és egyáltalán nem volt kifogása az ellen, hogy polgári származású.

Az osztrák kultúrát mutatja be az idei a Bridging Europe-fesztivál

A Fesztiválzenekar táncbetéttel fűszerezett barokk koncerttel is készül, és kortárs estet is tartanak egy különlegesen innovatív osztrák együttes, az Ensemble PHACE muzsikusaival.

Decemberben kerül az amerikai mozikba Maggie Smith új filmje a The Lady in the Van

screenshot

A Sony Pictures decemberben tervezi bemutatni az amerikai mozikban az Allan Bennett színdarabjából készült azonos című filmet, a The Lady In the Van-t Maggie Smith-szel a főszerepben.

Hetvenedik jubileumi évadjára készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

Hetvenedik jubileumi évadjára készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, ahova több évtizedes szünet után ismét visszatér rendezni a kolozsvári Tompa Gábor.

Nemzetközi vasútmodell-kiállítás Balatonfüreden

freedigitalphotos.net/papaija2008

Tíz ország modelljei láthatók augusztus utolsó hétvégéjén a balatonfüredi nemzetközi vasútmodell-kiállításon, a látogatók belepillanthatnak az apró vasútmodell-kiegészítők, váltók, figurák, fák elkészítésének folyamatába is.

Pe-csa Zárófesztivál szeptemberben

Többek között a Beatrice, a Skorpió és a Karthago fellépésével, négy napon át összesen huszonegy koncerttel búcsúzik a lebontásra kijelölt Petőfi Csarnoktól a Pe-csa Zárófesztivál szeptember 17. és 20. között a városligeti Napozóréten felállított szabadtéri színpadon.

Slash és zenekara az Arénában lép fel

Wikipedia/Nehrams2020

A világhírű szólógitáros, Slash és zenekara, a Myles Kennedy and The Conspirators november 18-án a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.

Minden eddigi rekordot felülmúlt az idei Szegedi Szabadtéri Játékok

Minden eddigit felülmúlt a Szegedi Szabadtéri Játékok idei sikere, a rendezvénysorozat keretében 6 műfajban 12 produkciót, összesen 26 előadást láthatott a közönség.

Népismereti filmfesztivál lesz az erdélyi Sztánán

freedigitalphotos.net/adamr

Az erdélyi Sztánán szervezik meg a II. Nemzetközi Népismereti Filmfesztivált, amelyen 18 alkotást nézhetnek meg az érdeklődők.

Ősbemutatókkal, gyermekeknek szóló darabokkal is készül az új évadra az egri színház

Hét nagyszínpadi és négy stúdiószínpadi előadással, közte három ősbemutatóval, illetve két gyermekeknek szóló bemutatóval készül az új évadra az egri Gárdonyi Géza Színház.

Tíz bemutatót tervez az új évadban a szombathelyi Weöres Sándor Színház

freedigitalphotos.net/adamr

A tervezett bemutatók sorában szerepel 2016 tavaszán Anton Csehov Ványa bácsi című drámája, amelyet Réthly Attila rendezésében állítanak színpadra.

Kezdetét vette Közép-Európa legnagyobb históriás játéka

Ismét fellobbant a karnevál lángja és ezzel kezdetét vette Közép-Európa legnagyobb históriás játéka Szombathelyen; a Savaria Történelmi Karneválra a követező három napban százezer érdeklődőt várnak a szervezők.

Elhunyt Fejes Endre író

Fotó: Facebook

Kilencvenkét éves korában kedden elhunyt Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író, a Rozsdatemető szerzője.

Átmenetileg bezárt a viharkárok miatt az Uránia két alagsori kamaraterme

Az augusztus 17-i hatalmas felhőszakadás következtében a Rákóczi út 21. szám alatt található, film- és mozitörténeti jelentőségű műemlék épület beázott, az alagsorban üzemelő, 60 fős Csortos és a Fábri terem víz alá került.

Pákh Imre elviszi a Golgotát Debrecenből

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Döntéséről tájékoztatta Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét és Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját.

Évadnyitó a Budapest Bábszínházban - Hagyomány és kísérletezés az új évadban is

Hat bemutatót tart a Budapest Bábszínház a most keződő 2015/16-os évadában, amely az esőzések okozta károk felmérésével indult. A színház az új szezonban számos fesztiválszereplésre készül és új színházpedagógiai programmal várja az érdeklődőket.

Gazdag kulturális és szabadidős programot kínál a 3. Vásárhelyi Forgatag

freedigitalphotos.net/adamr

Gazdag kulturális és szabadidős programot kínál a 3. Vásárhelyi Forgatag, amelynek díszmeghívottja az idén Baja város lesz.

Szeptember 8-án búcsúztatják Sudlik Máriát, a Magyar Állami Operaház örökös tagját

Szeptember 8-án 11 órakor búcsúztatják a dalszínház előcsarnokában Sudlik Mária operaénekesnőt, a Magyar Állami Operaház örökös tagját.

A fényt ünneplik a héten Mátészalkán

freedigitalphotos.net/dan

Koncertek, fáklyás felvonulás, utcai mutatványosok és zenészek előadása szerepel a csütörtökön Mátészalkán kezdődő Fényes Napok programsorozatán, amelyen a szatmári kisváros arról emlékezik meg, hogy 1888-ban az országban elsőként itt használták közvilágításra a villanyt.

Elhunyt Füzes Endre, a Skanzen egykori főigazgatója

Életének 84. évében szerda hajnalban elhunyt Füzes Endre néprajzkutató, muzeológus, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egykori főigazgatója.

Megköszönték neki, hogy eltörte a kétezer éves vázát

A múzeum egyik dolgozója szerint egy tömeges szünidei családi látogatáson a kislány a vitrinhez tapadt, talán meg is rázhatta azt, mire a váza leesett állványáról.

A Magyar Közösség nevet kapta egy híd Sao Paulóban

A határozat kihirdetésétől fogva a napi kétmilliós forgalmat bonyolító átkelő a Magyar Közösség hídja nevet viseli.

Vidéki Színházak Fesztiválja a Thália Színházban

freedigitalphotos.net/dan

Szeptember 7. és 13. között rendezi meg az idén a Vidéki Színházak Fesztiválját a Thália Színház; a budapesti teátrumban hét nap alatt nyolc előadást láthat a közönség.

DiDonato, Kaufmann, Lang Lang az Echo Klassik idei díjazottjai között

Az év énekesnőjének az amerikai Joyce DiDonatót, az év énekesének a német Jonas Kaufmannt, az év zongoraművészének a kínai Lang Langot választotta a zsűri az idei Echo Klassik díjak sorában.

Hat bemutató a zalaegerszegi Griff Bábszínházban

freedigitalphotos.net/africa

Hat bábszínházi produkciót mutat be a zalaegerszegi Griff Bábszínház a 2015/2016-os évadban.

A kaposvári Csiky Gergely Színház tizenegy bemutatóra készül az új évadban

Tizenegy bemutatót tervez a 2015/2016-os évadban a kaposvári Csiky Gergely Színház. A nagyszínpadon öt, a stúdióban két új darabot láthat a közönség, a gyerekeket pedig négy mesejátékkal várják.

Nemzetközi tánctalálkozót rendeznek Pécsen

freedigitalphotos.net/patrisyu

Hat egymást követő napon kínál szórakozást a közönségnek a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, amelyet szeptember 29. és október 4. között immár kilencedik alkalommal rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

Tizenhárom színészhallgató kezdi meg gyakorlatát a Vörösmarty Színháznál

Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének tizenhárom elsőéves hallgatója kap gyakorlati képzést a székesfehérvári Vörösmarty Színházban szeptembertől.

Októberben a Millenáris Teátrumban lép fel Morrissey

freedigitalphotos.net/patrisyu

Október 12-én a fővárosi Millenáris Teátrumban lép fel az indie rock műfajának neves angol előadója, Morrissey.

Bemutatták a Zsinagógák népe című filmet

Bemutatták a Kárpát-medencei zsinagógákat bemutató, Zsinagógák népe című dokumentumfilmet kedd este Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A díszbemutatóra a vasárnap kezdődő Zsidó Kulturális Fesztivál előzetes eseményeként került sor.

Bemutatták a néhai Günter Grass utolsó kötetét

Wikipedia/File upload bot (Manuel Manske)

Bemutatták kedden Göttingenben a néhai Günter Grass utolsó kötetét, amelyen az irodalmi Nobel-díjas német író egészen idén áprilisban bekövetkezett haláláig dolgozott.

Kifogyott az olvasnivalóból? Agatha Christie eddig ismeretlen színműveire és drámáira bukkantak

Agatha Christie eddig ismeretlen vagy elfeledett színműveire és drámáira bukkant egy színházi producer különböző archívumokban a krimi királynőjeként emlegetett írónő hagyatékát kutatva.

Elcsúszott a múzeumban - öklömnyi lyuk az értékes festményen

A 12 éves diák megpróbálta visszanyerni egyensúlyát, ám átesett a festményeket elkerítő korláton és ökölnyi lyukat vert a 350 éves, virágokat ábrázoló csendéletben.

A Pécsi Nemzeti Színház tizenhárom bemutatót tart az új évadban

Tizenhárom bemutatót tartanak a Pécsi Nemzeti Színházban a 2015/2016-os évadban, a közönség a hat nagy- és hét kamaraszínházi darab között színművet, bohózatot, táncjátékot éppúgy talál, mint operát, mesét vagy családi előadást.

Hat nagyszínpadi bemutatóra készül a székesfehérvári Vörösmarty Színház

freedigitalphotos.net/worradmu

Hat bemutatót tart a 2015/16-os évadban a huszadik évadát megkezdő székesfehérvári Vörösmarty Színház.

Nyolc nagyszínpadi bemutatót tervez a Hevesi Sándor Színház társulata

Nyolc nagyszínpadi produkciót mutat be a Hevesi Sándor Színház a 2015/2016-os évadban .

Legalább egy év szünetet tart a One Direction

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Jövő márciusban legalább egy év szünetre megy a One Direction fiúbanda, hogy a tagok saját szólókarrierjükre és projektjeikre koncentrálhassanak. Az együttes PR-csapata nem kommentálja a tagok ideiglenes különválásáról szóló híreket.

Tizenöt bemutató a miskolci teátrumban

Tizenöt bemutatóval készül 192. évadára a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a 2015/2016-os szezonban egyaránt színre kerül opera és operett, musical, komédia, mesejáték, színmű és balett.

Tíz alkotó vehette át a Népművészet Mestere díjat

freedigitalphotos/stuart miles

Tíz kiemelkedő alkotó vehette át a Népművészet Mestere díjat augusztus 20. alkalmából, az elismeréseket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Mesterségek Ünnepén a budai Várban.

Először lesz együtt látható mind a hat Bond-színész viaszszobra Londonban

Először és csak rövid ideig lesz együtt látható mind a hat Bond-színész viaszszobra Madame Tussaud londoni panoptikumában ősszel, a 007-es ügynökről szóló legújabb film bemutatója alkalmából.

Kettős magyar siker a szarajevói filmfesztiválon

freedigitalphotos.net/worradmu

Kettős magyar sikerrel zárult a szarajevói filmfesztivál: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el, míg a dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás Tititá című alkotása a nemzetközi zsűri különdíját kapta.

Nosztalgia és életöröm a 20. századi magyar festészetben címen nyílt kiállítás Kolozsváron

Nosztalgia és életöröm a 20. századi magyar festészetben címen nyílt kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok keretében a budapesti Abigail galéria és aukciós ház gyűjteményéből.

Az Interetno fesztiválon Szalóki-ősbemutató lesz

A szabadkai Interetno elnevezésű népművészeti fesztivál látogatói hallhatják először Szalóki Ági új lemezét.

Nagy sikert aratott a győri operagála

Nagy sikert aratott a Voices 2015! elnevezésű győri operagála, amelyen felléptek az Operalia nemzetközi énekverseny díjazottjai. A gála közönségét az énekverseny elindítója, Plácido Domingo videóüzenetben köszöntötte.

Több mint 130 ezren voltak a Strand és a B.my.Lake fesztiválokon

ma.hu

Összesen 131 ezren vettek részt a Strand - Nagyon Zene és a B.my.Lake fesztiválon Zamárdiban, mindkét eseményt a Mol Nagyon Balaton programsorozat keretében rendezték meg.

Egy perc csend a toplisták élén

Már megjelenése előtt internetes slágerlisták élére került az az egyperces néma csendet tartalmazó "dal", amelyet Raoul Haspel osztrák előadó dobott piacra, hogy az emberek "békés és csendes módon" fejezhessék ki az osztrák és az európai menekültpolitikával kapcsolatos elégedetlenségüket.

Menekültként Svédországban él a Papírsárkányok című film afgán gyerekszereplője

hyperlino

A fiú a tálibok fenyegetései miatt kényszerült elhagyni Afganisztánt. Embercsempészek segítségével és sok szenvedés után jutott el az észak-európai országba.

Megnyílik a "Texas bár", az egyházi elöljárók egykori rejtélyes találkozóhelye

Az átjárót főként a 20. században használták, de most, miután lezárultak a Pécsi Püspökség nagyberuházásai, még több érdekességet mutatnak be a látogatóknak.

Újra szerveznek éjszakai kalandtúrákat a Budakeszi Vadasparkban

Újra várják szeptemberben és októberben éjszakai kalandtúrára a látogatókat a Budakeszi Vadasparkban, ahol a kert éjszaka aktív lakóit ismerhetik meg a látogatók.

Vámos Miklós Beatles-dalszövegeket "ferdített" új könyvében

Facebook

Beatles és én címmel a napokban kerül a boltokba Vámos Miklós új könyve, amelyben az író a legendás liverpooli négyes, valamint néhány hozzájuk köthető előadó dalszövegeit "ferdítette" magyarra.

New Orleans Swing: Bowie volt vokalistája is fellép a Müpában

Az énekesnők állnak a középpontban a New Orleans Swing fesztiválon augusztus 28-tól 30-ig a Müpa Fesztivál Színházában. Fellép Catherine Russell, aki korábban David Bowie vokalistája volt; a hazai színteret Náray Erika és Szűcs Gabi képviseli.

Egy hónapra bezárják a várat Hollókőn

freedigitalphotos/Tuomas_Lehtinen

Hétfőtől egy hónapra bezárják a világörökségi Hollókő várát, ez idő alatt fejezik be a turisztikai fejlesztéseket.

Elhunyt Sudlik Mária, a Magyar Állami Operaház örökös tagja

A művészt hosszan tartó súlyos betegség után, 73 éves korában, szombat hajnalban érte a halál.

Elmossa az eső a debreceni Galiba Gyermekfesztivált

Facebook

Elmarad a 46. Debreceni Virágkarnevál keretében szombatra meghirdetett IV. Galiba Gyermekfesztivál és Junior Virágkarnevál a mostoha időjárási körülmények miatt.

Republic-koncert a Parkban: negyedszázad ünneplése

A Republic 25. jubileumi évének kiemelt eseménye a szeptember 19-i ingyenes koncert a Budapest Parkban. Az együttes visszatekint negyed évszázados munkásságára, egyúttal bemutatja legújabb, immáron platinalemezes albumának néhány dalát is.

Szarvason avatják fel az ország legnagyobb Szent Korona installációját

Wikipedia

A Mini Magyarország makettparkban avatják fel az augusztus 20-i állami ünnepen az ország legnagyobb Szent Korona installációját

Miskolc vendége lesz Claudia Cardinale szeptemberben

Claudia Cardinale kapja a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját; a programsorozatot szeptember 11. és 20. között rendezik meg a borsodi megyeszékhelyen.

Megnyílt Józsa Judit nemzeti örökséget feldolgozó tárlatának második része

MTI/Bruzák Noémi

Megnyílt Józsa Judit kerámiaszobrász Magyar Örökség II. című tárlata, amely a 2012 őszén bemutatott, a magyar nemzeti örökséget feldolgozó tematikus kiállítás folytatásaként látható október 18-ig a Józsa Judit Galériában.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az ünnep előestéjén

MTI/Koszticsák Szilárd

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, szerdán Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban.

A Páneurópai Piknik helyszínén tartottak megemlékezést Sopronban

Az 1989 augusztus 19-én békedemonstrációnak induló Páneurópai Piknikre és az azt követő hirtelen határnyitásra, a keletnémet állampolgárok áttörésre emlékeztek szerdán a magyar-osztrák határon, Sopron közelében, a Páneurópai Piknik Emlékparkban.

A katasztrófavédelem fokozottan felügyeli az ünnepi rendezvényeket

Fokozottan felügyeli az augusztus 20-ai ünnepi rendezvényeket a katasztrófavédelem.

Itt van minden fontos tudnivaló az ünnepi hosszú hétvégével kapcsolatban

freedigitalphotos.net/dan

Változik a vonatok közlekedési rendje, az ünnepi programok miatt a főváros közlekedése, és a boltok nyitva tartására is érdemes lesz figyelni.

Lionel Richie az év személyiségeként kap Grammy-díjat februárban

Két nappal a jövő évi 58. Grammy-gála előtt Lionel Richie-t a MusiCares Person of the Year elismeréssel tünteti ki az amerikai lemezakadémia.

Sümegre kerül Szent István király ereklyéje

Az augusztus 20-i körmeneten mutatják be Szent István király Dunaszerdahelyről érkezett kézcsont-ereklyéjét Sümegen.

Igazítana a történelmi tényeken egy kínai filmstúdió

taesmileland/freedeigitalphotos

Történelemhamisítási szándékkal vádolják Kínában azt a filmstúdiót, amely az 1943-as kairói nyilatkozatról készült, hamarosan a mozikba kerülő filmjét olyan plakátokkal kezdte reklámozni, amelyeken Mao Ce-tung néhai kommunista vezető és Sztálin is szerepel, holott nem is voltak ott az egyiptomi fővárosban.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.