Ryan Gosling is szerepelni fog a Szárnyas fejvadász folytatásában

freedigitalphotos.net/dan

Az új epizód évtizedekkel a 2019 Los Angelesében játszódó eredeti film befejezése után veszi fel az események fonalát. A forgatás 2016 nyarán kezdődik.

Ma ünneplik a műemléki világnapot

"Az építészet közösségi művészet, nemcsak drágasága folytán, hanem mert itt a megrendelő és az építész együtt komponál, így minden más művészetnél jobban igaz rá, hogy lenyomata saját korának."

Ezüst Mélies-díjat nyert a Liza, a rókatündér

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér nyerte a legjobb európai fantasztikus film Ezüst Mélies-díját péntek este a 31. Imagine Filmfesztiválon Amszterdamban.

Ma van a városligeti Cirkuszparádé

Artisták, mazsorettek és szambatáncosok vonulnak fel az idei városligeti cirkuszparádén, amelyet szombaton, a cirkuszok világnapján rendeznek meg a fővárosban.

hirdetés

Kezdődik a 100 éves budapesti házak ünnepe

Temetői séták, kerékpáros városnézés és templomkörutak is kísérik a százéves budapesti házak ünnepét, amelyhez szombaton és vasárnap számos program kapcsolódik városszerte.

Womex: rekordjelentkezés az októberi budapesti rendezvényre

Rekordot jelentő több mint ezer jelentkezés érkezett az április 10-i határidőig az őszi budapesti World Music Expóra (Womex). Magyarország október 21-től 25-ig a közép-kelet-európai országok közül elsőként rendezi meg a világzene első számú nemzetközi eseményét.

Cannes: magyar játékfilm a hivatalos versenyprogramban

A versenyprogramba benevezett 1854 filmből egyelőre 16 versenyezhet az Arany Pálmáért, de a lista várhatóan még 3-4 filmmel bővül a következő hetekben.

Vladimir Ashkenazy és a Philharmonia Orchestra is a BTF vendége lesz

Az idei tavaszi fesztiválon ugyanitt vezényel koncertet április 20-án a brit Philharmonia Orchestra élén, a műsoron Sibelius Valse triste című művével és II. (D-dúr) szimfóniájával, valamint Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével.

Elkészült az esztergomi Vármúzeum felújítása

A múzeum az esztergomi királyi vár kiállításainak fejlesztésére 500 millió forint uniós támogatást nyert el, valamint a kápolna felújítását a kormány további 50 millió forinttal segítette.

Bibliamúzeumot alapítottak Tiszaderzsen

Háromszáznegyven kötetből álló bibliagyűjteményt avattak a tiszaderzsi református templomban, többek között óorosz, orosz, ukrán, moldáv, bolgár és szlovák nyelvű imakönyveket, sőt Egyiptomból érkezett arab nyelvű, illetve német aranyozott Bibliát is bemutatnak a páratlan múzeumban.

Perla Musica címmel régizenei fesztivált tart a debreceni állatkert

Perla Musica címmel négy koncertből álló régizenei fesztivált tart április végén a debreceni állatkert.

Csuhaj-Barna Tibor fagottra írt darabjai az Opusban

Csuhaj-Barna Tibor zeneszerző fagottra írt darabjai hangzanak el április 24-én a fővárosi Opus Jazz Clubban a Corridor Quartet előadásában. Az est a tavaly megjelent Corridoors című dzsesszlemez bemutatója.

"Hazakerültek" a Bartók által Gyulán gyűjtött népdalok hangfelvételei és kottái

Bartók Béla először az 1906. július 20-i nyári vásárra érkezett Gyulára, ahová Galgóczy Géza, a józsefbenedeki uradalom gazdatisztje invitálta azért, hogy a zeneszerző meghallgathassa a környék híres muzsikását, a Vágási nevű dudást.

Derby és Gasztroangyal Fesztivál a Kincsem Parkban

Lóversenyfutamokkal, koncertekkel és kulináris élményekkel várja az érdeklődőket a Derby és Gasztroangyal Fesztivál július 3. és 5. között a fővárosi Kincsem Parkban.

Hatalmas az érdeklődés: Trónok harca-kurzus az egyetemen

Kurzust indított a Trónok harcából a tavaszi szemeszterben a Northern Illinois University.

Átadták a pápai Esterházy-kastély megújult főépületét

MTI/Nagy Lajos

Az épület 80 százalékát érintő rekonstrukció európai uniós támogatással valósult meg, amelynek köszönhetően több új attrakció is fogadja a látogatókat a kastélyban.

Woody Allen-múzeumot nyitnának Barcelonában

Ez lenne az első olyan múzeum a világon, amely összegyűjti, feldolgozza és bemutatja a New York-i rendező életművét, összpontosítva a filmekben gyakran ismétlődő, jellemző témákra, mint a szerelem, a humor, a szex, a halál és a vallás.

Megkezdődött a XVI. Gyulai Pálinkafesztivál

freedigitalphotos.net/zirconicusso

Nemcsak a pálinkák és likőrök versenyét rendezik meg, hanem díjazzák a lekvárokat, befőtteket, szörpöket, gyümölcsborokat, gyümölcsös süteményeket, sőt a különböző gyümölcseceteket is.

Ingyenes lesz a X. Budapesti Pálinkafesztivál

Belépődíj nélkül rendezik meg május 7. és 10. között a Városháza Parkban a X. Budapesti Pálinkafesztivált, amelyen ezúttal az almából készült párlatok lesznek a főszerepben.

Vasárnapig láthatjuk a kínai agyagkatonákat

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Tárlatvezetésekkel és ajándékkal várja a látogatókat az Iparművészeti Múzeum (IMM)a két eredeti cserépkatonát is felvonultató, Az ősi Kína kincsei című kiállítás vasárnapi záró napján.

A régészet régi és új technológiái Aquincumban

Az időszaki kiállítás három teremben mutatja be a városi környezetben található régészeti lelőhelyek előzetes felderítésében, feltérképezésében, és a leletek kiértékelésében fontos szerepet játszó tudományos módszereket és eszközöket.

Kettős Ravel-bemutató a Szegedi Kortárs Balettől

MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Két Maurice Ravel-műre, az F-dúr vonósnégyesre és a Daphnis és Chloéra készült koreográfiát mutat be élő zenekari kísérettel pénteken este a Szegedi Kortárs Balett a Tisza-parti város Nagyszínházában.

Temetői séták, kerékpáros városnézés és templomkörutak is kísérik a százéves budapesti házak ünnepét

freedigitalphotos.net/adamr

Temetői séták, kerékpáros városnézés, templomkörutak és kiállítások is kísérik a 100 éves fővárosi házak ünnepét a hétvégi Budapest100 programsorozathoz kapcsolódva.

Európai Örökség-díjat kapott a Páneurópai Piknik emlékparkja

Európai Örökség-díjat kapott szerda este Brüsszelben a magyar-osztrák határ mellett fekvő park, amely a Páneurópai Pikniknek állít emléket.

Az Alpha rendezője szerint most érkezett el a pillanat egy ilyen filmhez

freedigitalphotos.net/adamr

A Szerafita Grigoriadu főszereplésével készült alkotásban egy nőt, aki mindeddig nem lázadt a fennálló rend ellen, arra kényszerítenek, hogy a hatalommal szembeszálló, ezért brutálisan kivégzett és egy fára kötözött bátyja holtteste alatt üljön egy leégett erdőben, míg aztán a kezébe nyomnak egy együttműködési nyilatkozatot.

BTF: a szabadság és a bezártság témáit boncolgatja a Frenák Pál Társulat új darabja

A szabadság és a bezártság témáit járja körül a Frenák Pál Társulat Birdie című új darabja, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében láthat először a közönség pénteken és szombaton a budapesti Művészetek Palotájában.

Több mint egy tucatnyi ősi sírt fosztott ki egy banda

freedigitalphotos.net/tiverylucky

A nyomozók szerint egy tíztagú tolvajbandából hatan tavaly április és idén január között öt megyében 14 sírt túrtak fel és vitték el belőlük az értékes műtárgyakat.

Megmenekült a római operaház

Giuseppe Verdi Aida című operájával nyitja meg idényét április 23-án a Teatro Costanzi római operaház, amely az állami támogatásoknak és a közönség kitartásának köszönhetően megmenekült az pénzügyi csődtől.

200 milliós támogatás a Pesti Magyar Színháznak

freedigitalphotos.net/dan

Kétszázmillió forintot csoportosít át a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a Pesti Magyar Színház részére.

Ingyenes magyar nyelvű városnéző séták Pozsonyban

Helyiek és turisták számára egyaránt ingyenes magyar nyelvű városnéző sétákat indít Pozsonyban a hétvégétől a Pozsonyi Kifli polgári társulás.

Angelina Jolie lehet a Marvel kapitány rendezője

freedigitalphotos.net/dan

Angelina Jolie nevét is emlegetik azok között a rendezők között, akikre a Marvel stúdió rábízná a Marvel kapitány című új szuperhősfilm forgatását.

Retrospektív tárlat Edith Piaf születésének közelgő 100. évfordulójára

Retrospektív tárlattal emlékezik meg Edith Piaf születésének közelgő 100. évfordulójáról a Francia Nemzeti Könyvtár.

A Mátyás-templom történetét bemutató kiállítás nyílt a Várban

Forrás: Wikipedia, VinceB

A Mátyás-templom történetét bemutató kiállítás nyílt szerdán a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában és a Mátyás-templomban.

Hosszabb a kínai Nagy Fal, mint hittük

A kínai Nagy Fal újabb szakaszát fedezték fel régészek az északnyugati Ninghszia-Huj autonóm terület és a szomszédos Kanszu tartomány határa mentén, cáfolva ezzel azt a közkeletű helyi vélekedést, hogy a régióban egykor nem védték magukat klasszikus módon a behatolók ellen.

A vészkorszak áldozataira emlékeznek csütörtökön

Fotó: bzsh.hu

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án a fővárosi Dohány utcai zsinagógánál délután tartanak megemlékezést, emiatt szerda éjféltől parkolási tilalom lesz érvényben.

Meghalt Lászlóffy Csaba erdélyi költő, író, műfordító

Életének 76. évében hosszú betegség után kedden elhunyt Lászlóffy Csaba József Attila-díjas kolozsvári költő, novellista, drámaíró, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

10-15 százalékkal csökkenhet a szakképesítések száma

freedigitalphotos/Salvatore Vuono

A 2016-os felvételi eljárástól kezdődően redukálnának. Kormánydöntés májusban várható, az idei felvételizőket nem érintik a változások.

Könyv jelent meg az erdélyi arisztokrácia "új honfoglalásáról"

Csinta Samu újságíró Erdély újranemesítői - Arisztokraták honfoglalása című könyvét mutatták be kedden Kolozsváron. A dokumentumregény olyan arisztokrata családokat mutat be, amelyek az 1989-es rendszerváltozás után új életet kezdtek Erdélyben.

A budai Várban helyeznék el az Új Nemzeti Galériát

freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A budai Várban, a Szent György téren helyezné el az Új Nemzeti Galériát a Zoboki Építésziroda, amelynek a múzeumépületre kiírt nemzetközi tervpályázatra benyújtott tervét az alternatív helyszínválasztás miatt a zsűri kizárta a bírálatból.

Kiss Barna lehet a Savaria Szimfonikus Zenekar új igazgatója

Hárman indultak a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatói állásának betöltésére kiírt pályázaton, a jelentkezők közül Kiss Barna kürtművész pályázatát támogatta a bírálatot végző szakmai bizottság.

MITEM: négy francia nyelvű produkciót is láthat a közönség

freedigitalphotos.net/adamr

Négy francia nyelvű produkciót is láthat a közönség a kedden kezdődő Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM): Franciaország három produkcióval, Svájc pedig a Théâtre Vidy-Lausanne előadásával vesz részt a budapesti Nemzeti Színház kéthetes rendezvényén.

Japán lesz az idei Kiskakas Animációs Filmnapok vendége

Idén Japánt látja vendégül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékének szervezésében megrendezett Kiskakas Animációs Filmnapok április 23-24-én a Toldi Moziban.

Tizenötödszörre is nyári zenei akadémia Debrecenben

freedigitalphotos/Danilo Rizzuti

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara július 16. és 25. között 15. alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját

A valódi való világ: bevándorlókkal forgatja játékfilmjét Vranik Roland

Bevándorlók játsszák a főszerepeket Vranik Roland harmadik, Az állampolgár című játékfilmjében, amelynek forgatása szerdán kezdődik.

Fesztiválközponttá válik a bécsi Városháza tér 5 napra

Fotó: ORF

Fesztiválközponttá válik a bécsi Városháza tér: május 18. és 23. között rajongók és fellépők találkozhatnak egymással az Eurovíziós Faluban.

Meghalt Percy Sledge amerikai énekes

Az énekest 73 éves korában érte a halál. Leghíresebb száma a When a Man Loves a Woman című ballada volt.

Megkezdődött a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiválja

MTI/Koszticsák Szilárd

Megkezdődött a II. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM); az április 28-ig tartó rendezvény 13 ország 20 előadásával várja a közönséget a Nemzeti Színházban.

Elhunyt Sipos András Balázs Béla-díjas filmrendező

Sipos Andrást a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Éjjel-nappal Milánó

Kép: expo2015.org

Május elsejétől fél éven át nonstop, azaz folyamatosanan működik a milánói tömegközlekedés az Expo2015 világkiállításra érkező látogatók kiszolgálására.

Manu Chao ismét a Budapest Parkban

Két évvel teltházas koncertje után Manu Chao ismét fellép a Budapest Parkban. A világhírű, baszk-spanyol származású, Franciaországban született dalszerző, előadóművész július 13-án ad koncertet a szabadtéri szórakozóhelyen.

Dinoszaurusz-kiállítás nyílik Sankt Pöltenben

freedigitalphotos.net/domden

Dinoszaurusz-kiállítás nyílik az alsó-ausztriai Sankt Pöltenben, az élménytárlaton az állatóriások több mint ötven életnagyságú mása tekinthető meg.

Meghalt Günter Grass

Gyászol a kortárs irodalmi világ: elhunyt Günter Grass. Az író 87 évet élt, fő műve A bádogdob című regény.

Magyar bort is díjaztak a nemzetközi portugieserszemlén

freedigitalphotos.net/marin

Magyar, cseh és osztrák bor kapott champion-díjat a hétvégén Pécsett tartott nemzetközi portugieserszemlén.

Magyarországon is bemutatják a Lord of the Dance felújított változatát

Magyarországon ősszel négy városban mutatják be a világ talán legismertebb ír tánc-showját, a Lord of the Dance-t, amelyet teljesen megújult szereplőkkel, kosztümökkel és vizuális effektekkel láthat a magyar közönség.

Táncakcióra készül a Góbi Rita Társulat

freedigitalphotos.net/adamr

Tízperces táncakcióra készül a tánc világnapján, április 29-én délután 4 órakor a Margit híd déli járdáján a Góbi Rita Társulat, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, valamint a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola.

Versünnep: Kakasy Dóra kapta a fődíjat

Kakasy Dóra kapta a költészet napjához kapcsolódó Versünnep Fesztivál abszolút fődíját szombaton este a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán rendezett döntőben.

Bokotej András kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílik kiállítás

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Bokotej András kárpátaljai üvegművész színes üvegtálait és üvegszobrait mutatja be az a kiállítás, amely Az idővonalak kereszteződése címmel szerdán nyílik Budapesten a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.

Bemutatták Eugenio Barba olasz rendező új könyvét a Nemzeti Színházban

Szombaton könyvbemutatón ismerhették meg az érdeklődők Eugenio Barba olasz rendező Hamu és gyémánt országa című új könyvét a Nemzeti Színházban.

Drónok is "táncolnak" az ExperiDance Leonardo da Vinciről szóló új darabjában

freedigitalphotos.net/pixomar

Drónok is táncra perdülnek az ExperiDance társulat új táncjátékában, amely Leonardo da Vinci igazi arcát kívánja bemutatni, párhuzamot vonva a reneszánsz és a ma értékei között: az Én, Leonardo - A fény születése című produkció április 17-én debütál a budapesti RaM Colosseumban.

A Szent István-bazilikában lép fel Abeer Nehme libanoni énekesnő

Abeer Nehme a Szent Efrém Férfikar meghívására érkezett Budapestre, ahol az ortodox húsvét alkalmából együtt lépnek fel a férfikar Orientale lumen (Kelet világossága) nevű sorozatában.

Lepkék, szerelem, erotika Peter Strickland filmjében

freedigitalphotos.net/dan

Ritka lepkefajtáról kapta címét Peter Strickland brit rendező The Duke of Burgundy című, Titanic filmfesztiválon látható filmje, amely rovarkutatással foglalkozó két nő szerelmi szerepjátékán keresztül mesél az emberi kapcsolatokról.

Kis éji elektronika: Anima Night Session az Orfeumban

Különleges műsorsorozattal lép fel április 15-től a fővárosi Orfeumban az Anima Sound System. A hazai elektronikus zenei színtér kiemelkedő formációja öthetente áthangszerelt dalokból összeállított koncerttel várja a közönséget a helyszínen.

Megnyílt a felújított József Attila Emlékhely

MTI/Soós Lajos

Átadták a felújított József Attila Emlékhelyet a fővárosban a költő születésének 110. évfordulóján, a költészet napján, szombaton.

José Cura és Rost Andrea együtt lépnek fel Győrben

A világhírű argentin tenor, José Cura, valamint a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andrea operaénekesnő a Győri Filharmonikus Zenekarral adnak koncertet május 3-án a győri Audi Arénában.

Öt kötettel ünnepel a Libri Kiadó

freedigitalphotos.net/dan

Öt verseskötettel ünnepli a költészet napját szombaton a Libri Kiadó: a Darwin rágyújt az űrben című rendezvényen Kemény Zsófi, Dékány Dávid és Sirokai Mátyás könyveit, valamint a Slam.Pont antológiát mutatják be este a Corvintetőn, míg délelőtt a Mesemúzeumban Lackfi János és Vörös István Apám kakasa című kibővített kötete lesz a középpontban.

Várossá nyilvánításának 130. évfordulóját ünnepli idén Zalaegerszeg

Most induló, az év végéig tartó programsorozattal és kiadványokkal ünnepli Zalaegerszeg, hogy 130 évvel ezelőtt vált a községből rendezett tanácsú - mai megfelelőjével megyei jogú - várossá.

Szakuraünnep a Füvészkertben

MTI/Balogh Zoltán

A japáncseresznye, a szakura virágzásának ünnepére invitálja a látogatókat a budapesti Füvészkert április második és harmadik hétvégéjén.

Női sorsokkal foglalkozik a Titanic filmfesztivál

A kilenc napon át zajló vetítéssorozaton 34 nemzet 52 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének munkáit.

Meghalt Záborszky József karmester, zenepedagógus

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Életének 96. évében csütörtökön meghalt Záborszky József karmester, zenepedagógus, zeneszerző, a Szent István Király Szimfonikus Zenekar alapítója.

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Megnyílt pénteken a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), amelynek 17 napja alatt több mint 40 helyszínen csaknem 200 program közül válogathat a magyar és a külföldi közönség.

90 év után ismét látható az ötévesen elhunyt kisfiú múmiája

MTI/Máthé Zoltán

Mindössze egyszer, 1925-ben láthatta a közönség Arányi Lajos 19. századi orvos ötéves korában elhunyt kisfiának múmiáját, melyet a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) péntektől a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM) Múmiavilág című kiállításában mutat be annak május 17-i zárásáig.

Oláh János felolvasásával kezdődött az idei Versmaraton

Oláh János költő, író, a Magyar Napló főszerkesztője felolvasásával kezdődött el az idei Versmaraton a Thália Színházban, ahol 69 költő péntek délelőttől késő estig olvas fel Az év versei 2015 című antológiában megjelent műveiből a költészet napja alkalmából.

A Bálna benyeli a Közlekedési Múzeum kiállításait

FB/Bálna Budapest

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) állandó kiállításából a városligeti épület április 15-i bezárása után a Bálna épületében rendeznek válogatott kiállítást, amely nyár végétől csaknem három évig lesz látható.

Kibővíti programkínálatát a gerersdorfi skanzen

Kibővíti programkínálatát a Burgenlandban található Gerersdorfi Szabadtéri Múzeumok Egyesülete, új kiállítások mellett több kurzus is látogatható idén nyártól.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.