Végső búcsút vettek Gera Zoltán színművésztől

MTI fotó: Kovács Attila

Szerettei, pályatársai és tisztelői kísérték utolsó útjára Gera Zoltánt, a nemzet színészét, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészt pénteken a budapesti Farkasréti temetőben.

Magyar diákok nyerték a bécsi rövidfilmversenyt

A "this human world" elnevezésű emberi jogi filmfesztivál témája idén az integráció volt.

Hétfőn kerül a boltokba Gyarmati Fanni monumentális naplója

Az 1200 oldalas, kétkötetes napló 1935-től 1946-ig követi végig Radnóti Miklós felesége és múzsája, Gyarmati Fanni életét, valamint a házasság mindennapjait.

Speciális zenei foglalkozások hátrányos helyzetű gyermekeknek

Tizenöt iskolában indult el a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek zenepedagógiai módszerrel való felzárkózását segítő Szimfónia Program.

hirdetés

Harmadszor rendezik meg az Újszövetség Maratont Székesfehérváron

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A szombaton 23 órakor induló rendezvényen önkéntes jelentkezők olvassák fel az Újszövetséget. A résztvevők ötperces részleteket olvasnak fel két Bibliából - a katolikusból és a protestánsból - könyvenként váltakozva.

Átadták a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

A magyar természettudományos oktatás és egyben a közoktatás egyik legrangosabb elismerését 2001 óta ítéli oda a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány.

Megjelent a Nagy Konyhaszótár - több tekintetben is kuriózum

FB/ALEXANDRE DUMAS: Konyhaszótár - esemény

Először jelent meg magyarul Alexandre Dumas 141 éve írt gigantikus irodalmi szakácskönyvének válogatott kiadása. A kötet eredetijét a 19. század egyik legjelentősebb francia írója egykor élete főművének tekintette.

Adventi hétvégék Kismartonban

Karácsonyi vásár, koncertek és gyerekprogramok fogadják a látogatókat a kismartoni Esterházy-kastélyban, Fraknó várában és Lakompakon advent hétvégéin.

Magna Cum Laude: új lemez és 15 éves jubileumi koncert

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Fennállása 15. évfordulóját és friss stúdióalbuma, a Köszönet megjelenését egyaránt ünnepli a Magna Cum Laude december 29-én a Papp László Budapest Sportarénában egy nagyszabású koncerttel.

Harrison Ford szerepelni fog a Szárnyas fejvadász folytatásában

Harrison Ford, a kultuszfilmmé vált Szárnyas fejvadász sztárja elvállalta, hogy a folytatásban is eljátssza Rick Deckard nyomozót, aki replikánsokra, azaz emberkülsejű robotokra vadászik.

Tiszta politika: a celebhíradó-függő hullaházi éjjeliőrtől a látomásait versbe öntő jósig

A szerző elmondta: új könyvét azoknak szánta, akik kedvelik a humort, és szeretnek nevetni azon is, amin első ránézésre talán sírni kellene.

Szürreális kutya, pálcikaember, torrero - táncban

Bizarr táncelőadás érkezik decemberben a Trafóba.

Személyes, érzelmi témák a Kistehén hetedik lemezén

"A koncertek a négyes felállással rockosabb karaktert kapnak, a figyelem és az energia jobban összpontosul. A csütörtöki lemezbemutatón az A38 hajón azért lesz egy billentyűs közreműködő, Heigl László."

Hazakerült egy elveszettnek hitt főmű - el is árverezik

Egy művészettörténész 2009 karácsonyán a Stuart Little, kisegér című filmet nézte gyermekével a tévében, amikor a díszletben feltűnt neki a kép.

Marilyn Monroe-t ábrázoló fotókat árvereznek el

freedigitalphotos.net/patrisyu

A kizárólag interneten folyó árverésen Monroe-ról szóló mintegy ötven könyvre is lehet licitálni. Az amerikai sztár képeinek ez az egyik legnagyobb magángyűjteménye.

Sportaréna: idén is eléri a félmilliót a látogatók száma

Az idei sikeres koncertek közé tartozott a Deep Purple, Robbie Williams, Kylie Minogue és James Blunt fellépése, a jövőre érkezők között szerepel a Slipknot, a Cirque du Soleil, a Roxette és a OneRepublic.

Jurassic World: itt az első trailer!

freedigitalphotos.net/domden

A film, amelynek forgatókönyvét szintén Crichton regényéből készítették, egy dinoszaurusz élményparkban játszódik, amelyet naponta húszezer látogató keres fel. A park vezetése új attrakcióval áll elő, hogy növeljék a látogatók számát, ám az balul sül el és káoszhoz vezet.

Csaknem egy hónapos ünnepi rendezvénysorozat Szegeden

Az egész belváros fénybe öltözik, lesznek jótékonysági akciók, ismét megnyílik a szalma labirintus és Jégvarázs Fesztivált is rendeznek a dél-alföldi városban

Helyi példaképeket keresnek

freedigitalphotos.net/arztsamui

Leleményes hőseink címmel helyi példaképek felkutatására ösztönzi a fiatalokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága és a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) ifjúsági közösségi programja.

Vetélkedő a Nemzeti Színház történetéről

"Laborfalvi Rózától Törőcsik Mariig..." címmel a teátrum történetéről szóló vetélkedőt indít a Nemzeti Színház.

Reese Witherspoon és Nicole Kidman tévésorozatban főszerepelnek

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Rejtélyes gyilkosságba keveredik három anya, akiknek óvodás gyerekei vannak, róluk szól a sorozat alapjául szolgáló regény, Liane Moriarty ausztrál író Big Little Lies című könyve.

Csütörtöktől látható a mozikban a Drága Elza című, második világháborús játékfilm

A film egy keleti fronton harcoló magyar katona, Lombos Mihály honvéd pokoljárásáról, valamint a jó és a rossz az ember lelkéért folyó örök harcáról szól.

Öt színház vezetésére írnak ki pályázatot

A pályázatokat véleményező szakmai bizottságba a Fővárosi Közgyűlés Hassay Zsófia és Orbán Gyöngyi képviselőket delegálta. A szakmai bizottság többi tagját 30 napon belül kérik fel.

Bemutatták Vidnyánszky Attila filmjét az Urániában

Az alkotók jelenlétében mutatták be kedden A szarvassá változott fiú című Juhász Ferenc-költeményből, Vidnyánszky Attila rendezésében készült filmet Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Nagy Bordói Kóstoló több mint hatvan pincészet boraival

freedigitalphotos.net/adamr

Otthonra találtak-e Magyarországon a nagy bordeaux-i házasítások alapját adó fajták, a cabernet franc, a merlot és a cabernet sauvignon?

Gálaműsorral ünnepli negyvenéves jubileumát a Nyírség Táncegyüttes

Nagyszabású gálaműsorral és az együttes történetéről szóló fotókiállítással ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját a Nyírség Táncegyüttes.

Thomas Hampson a klasszikus zene üzenetéről

"Nincs mese, elő kell venned az energiádat, a fantáziádat, és minden tudásodat, hogy mindezt a zene szolgálatába állíthasd."

My life after - a Trafóban

A Lola Arias rendezte előadásban hét személyes történetet mutatnak be az alkotók, saját élményeikre támaszkodva. A helyszín az 1970-es évek Argentínája.

Ezt mondta valójában Ferenc pápa az Európai Parlamentben - hallgassa meg!

Szanyi Tibor Facebook-oldal

"Az ember transzcendens méltóságát, elidegeníthetetlen értékeit helyezzék a gazdasági érdekek elé."

Tommy Vig népszerű hazai zenészekkel játszik együtt

Tommy Vig, a 2006-ban hazatelepült vibrafonművész, dobos, zeneszerző fél évszázadon át aratott sikereket az Egyesült Államok dzsesszszínpadain.

Teljesen akadálymentesített előadást tartanak a Vörösmarty Színházban

Az előadás a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében valósul meg.

Szeretni kell - megjelent Makk Károly filmrendező könyve

Makk Károly az írásról szólva úgy fogalmazott: "az elején egy játék, a közepén egy munka, a végén egy gyötrelem". Elmondta: úgy gondolta, hogy a könyvvel 3-4 hónap alatt elkészül, de végül ez nagyobb feladatnak bizonyult.

Kamaraprodukciók és világsztárok a Zeneakadémia 2015-ös kínálatában

freedigitalphotos.net/worradmu

Kamaraprodukciók, valamint külföldi és magyar művészek együttműködésében megvalósuló hangversenyek állnak a Zeneakadémia 2015-re meghirdetett koncertkínálatának középpontjában. A bérletek keddtől vásárolhatók meg.

Barokk dívák párbaja a Müpában

A késő barokk éra dívapárbajainak világát elevenítik fel az itáliai operairodalom első aranykorának ünnepelt előadói, Simone Kermes és Vivica Genaux a Cappella Gabetta barokk zenei együttes kíséretében december 1-jén a Művészetek Palotájában (Müpa).

Ferenc pápa Strasbourgban: "Európa védje és oltalmazza az emberi méltóságot"

Szanyi Tibor Facebook-oldal

A válság - állapította meg a pápa - növelte a fiatalok és az idősek magányosságát, ezzel párhuzamosan pedig csökkent az uniós intézményekbe vetett bizalom.

Az Urániában adják át a Média Építészeti Díjakat

Idén tizedik alkalommal adják át a legjobb kortárs magyar építészeknek járó Média Építészeti Díjakat csütörtökön, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az Orosz Nemzeti Zenekar Pécsen és Budapesten

Fotó: YT screenshot/RNOtv

Magyarországon koncertezik az Orosz Nemzeti Zenekar: a komolyzenében a világ legjobbjai közé sorolt együttes január 23-án a pécsi Kodály Központban, 24-én a budapesti Erkel Színházban lép fel.

A kiskorúak védelmének zászlóshajója a Bűvösvölgy

Több lábon áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiskorúak védelmében kifejtett tevékenysége.

Nahát: könyvvel népszerűsítik az olvasást Bécsben

Fotó: Facebook/Ensemble, c'est tout (movie)

Anna Gavalda Egyedül nem megy című könyvével próbálják felkelteni az érdeklődést az olvasás iránt a hétfőn induló Egy város, egy könyv akció keretein belül Bécsben.

228 ezer látogatóval zárt az idei Velencei Biennálé

Hat hónap alatt 228 ezren látogattak ki a vasárnap zárult 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennáléra, amelyen 65 nemzet vett részt kiállítóként.

Adventi fényüzenetek a püspöki palota homlokzatán

Fotó: kodolanyi.hu

Adventi fényüzeneteket vetítenek a székesfehérvári püspöki palota homlokzatára, a különleges és egyedi díszkivilágítást szombaton kapcsolják fel.

Calabriából érkezik a Szent Péter téri karácsonyfa

A több mint 25 méter magas jegenyefenyő a dél-olaszországi Appenninek csúcsáról, a calabriai Catanzaro közeli Fabrizia feletti hegyekből érkezik. A nyolcvan mázsás fát helikopterrel hozzák le a hegyekből, majd kamionnal szállítják a sztrádán a Vatikánig.

Ádámok és Évák Ünnepe a békéscsabai színházban

freedigitalphotos.net/worradmu

Az idei évadban is megrendezi az Ádámok és Évák Ünnepét a Békéscsabai Jókai Színház, a program keretében középiskolás csoportok hoznak létre színházi produkciókat, ezúttal Arany János balladái alapján. A műveket hétfőn osztották ki a jelentkező Békés megyei iskolák között.

December végén láthatjuk az első magyar közösségi filmet

December végén mutatják be BÚÉK címmel az első magyar közösségi filmet, amely egyetlen napot, 2013-2014 szilveszterét mutatja be 70 percben több szemszögből profi filmes stábok, valamint több száz önkéntes munkájának eredményeként.

A moszkvai önkormányzat finanszírozta a Notre-Dame karácsonyfáját

freedigitalphotos.net/dan

Franciaország legnagyobb, a párizsi Notre-Dame székesegyház előtt felállított karácsonyfáját idén először nem a hívek és a környékbeli üzletek adományaiból fizette ki a katedrális, hanem a moszkvai önkormányzat támogatásából.

Átveszi a rejtélyes Gurlitt-örökséget a berni Szépművészeti Múzeum

Átveszi az Adolf Hitler kedvelt műkereskedőjeként számon tartott Hildebrand Gurlittól származó igen nagy értékű rejtélyes festménygyűjteményt a berni Szépművészeti Múzeum (Kunstmuseum).

40 millióért kelt el az állítólagos Führer-festmény

Fotó: Screenshot/suddeutsche.de

Elárvereztek Németországban egy Adolf Hitlernek tulajdonított alkotást a hét végén.

A túlon túl című film nyerte az Anilogue fesztivál fődíját

"Az Anilogue-on megfordult külföldi vendégek és kollégák véleménye szerint a fesztivál programja világszínvonalú."

Károli Gáspárra emlékeztek a megújult katolikus templomban

A "Károlyi Gáspár Program" megvalósítására a kormány 450 millió forintot biztosított, ebből a pénzből egyebek mellett öt egyházi ingatlan újult, illetve újul meg.

Tours kastélyában nyílt meg Müller Miklós fotóművész tárlata

Alkotásai most először láthatók Franciaországban: a mintegy 125 fotó és dokumentum a fotóművész lánya, Ana Muller spanyolországi gyűjteményéből származik.

Zéró Gravitáció a hátrányos helyzetű gyerekeknek

Fotó: FB/Fővárosi Nagycirkusz

Hátrányos helyzetű gyerekeket vár jótékonysági előadásaira a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) a Fővárosi Nagycirkuszban.

Gálával zárt a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2014

Ünnepélyes gálaműsorral zárult a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2014 (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat szombaton a fővárosi Pesti Vigadóban.

Kean, a színész Zalaegerszegen

FB/Hevesi Sándor Színház/Zalaegerszeg

Az év utolsó nagyszínpadi premierjére készül a Hevesi Sándor Színház társulata: a Kean, a színész című komédiát november 28-án mutatják be Sztarenki Pál rendezésében.

Év végére befejeződhet a Rezéti-Duna újjáélesztése

Jól halad és az év vége előtt befejeződhet a Duna leghosszabb gemenci mellékágának élőhely-revitalizációja, amelyet a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) több mint 700 millió forintos, európai uniós projekt keretében végez.

Felnőtteknek is szól az első szerelem varázsáról mesélő Eleanor & Park

Fotó: FB/Eleanor&Park

Két tinédzser első szerelméről szól Rainbow Rowell Eleanor & Park című, a Scolar Kiadó gondozásában megjelent kötete, amely nemcsak ifjúsági regény: az 1986-ban játszódó történet a felnőtt korosztályt is megszólítja.

Neoklasszicista épületek domborművei ékszereken

A budapesti bérházak homlokzatának jellegzetes domborműveit jeleníti meg Végh Sarolta formatervező legújabb ékszerkollekciója, amely a karácsonyi Ajándék Terminálon is bemutatkozik.

Német nap lesz a közmédiában

Fotó: archív

Vendégségben Németország címmel német tematikus napot tart a közmédia november 30-án, vasárnap. Az egész napos műsorfolyamban a televíziós és rádiós csatornákon számos érdekességgel találkozhatnak a nézők és a hallgatók.

Az a cappella királyai a Művészetek Palotájában

A legtöbb Grammy-jelölést kapott és tíz díjat el is nyert énekegyüttes, az amerikai Take 6 újra Budapesten koncertezik. December 2-án a Művészetek Palotájában gospelek, karácsonyi énekek, R'n'B slágerek és dzsesszörökzöldek egyaránt felcsendülnek.

Februárban jön a Totál szívás előzménysorozata

screenshot

A Walter White simlis ügyvédjének kalandjait bemutató Better Call Sault az immár nálunk is fogható AMC tűzi műsorára.

Elindult a "Danke Ungarn" kampány Németországban

Elindult a "Danke Ungarn" kampány Németországban pénteken, a nyári kampány folytatásával Magyarország a két ország közös történelmi múltjára, illetve gazdasági és politikai kapcsolataira hívja fel a figyelmet.

Vujicsics-koncert a Müpában sztárvendégekel

freedigitalphotos.net/adamr

Az Illés- és Tolcsvay-dalok harmonika és hegedű után kiáltanak - ez az egyik apropója a 40. születésnapját idén ünneplő Vujicsics együttes november 26-i koncertjének a Művészetek Palotájában (Müpa). Az esten sztárvendégek egészítik ki a Kossuth-díjas zenekart.

Elkezdődött az Országos Mikulás Fesztivál a Fejér megyei Nagykarácsonyban

A Mikulásház udvarán idén is megtekinthetők a szánhúzó szarvasok, a miniállatkert, az ajándékládikákban más gyerekek által elrejtett játékok lapulnak, míg a Jóság Kútja azokat várja, akiknek vannak eltitkolt csínytevéseik.

Magyar sikerek a bakui nemzetközi sportfilmfesztiválon

freedigitalphotos.net/adamr

A 2012-es olimpia magyar versenyzőit bemutató filmet Németh Gábor Péter rendezte, aki a helyszínen vette át a bakui sportfilmfesztivál elismerését, valamint Kocsis Tibor katalán dokumentumfilmje is nyert.

A Toscával folytatódik a szentmargitbányai operafesztivál

A fesztivál folytatódik és megújul, új partnerek bevonásával próbálnak lépést tartani a legmodernebb kihívásokkal és megfelelni az operarajongók minden igényének.

Nagy sikerrel mutatták be Bukarestben Pozsgai Zsolt darabját

Bukarest egyik legismertebb kocsmaszínházában, a Godot Cafe Teatruban mutatták be, amely számos független színházi projektet és társulatot fogad be.

Christoph Waltz is megkapja a csillagát a Hírességek Sétányán

"Christoph Waltz Ausztria egyik legjobb 'exportterméke', és Hollywood izgalommal várja, hogy a neve felkerüljön a világszerte ismert Hírességek Sétányára".

Újabb százmillió forint az artmozik digitalizálására

Idén is 100 millió forint állami forrás áll rendelkezésre az art mozihálózat digitális fejlesztésének pályázati támogatására, amelyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művész mozik pályázhatnak.

Diótörő-fesztivál és jótékonysági programok az Operaházban

freedigitalphotos.net/worradmu

Diótörő-fesztivállal, karácsonyi hangversenyekkel és jótékonysági programokkal várja vendégeit adventkor az Operaház.

Átadták az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díját

A díjat évente két olyan embernek ítélik oda, akik hivatásuk során vagy egyéb tevékenységükkel kiemelkedő teljesítménnyel szolgálják azokat a célokat, amelyeket az Élet Menete Alapítvány is sajátjának vall: hitelesen emlékezni és emlékeztetni a történelem meghatározó eseményeire, amelyek nemzeti, történelmi identitásunk részei.

Tatai platánfa kapta az Év Fája címet

freedigitalphotos.net/dan

A tatai Öreg-tó partján álló platánfa nyerte 2014-ben az Év Fája-díjat az Ökotárs Alapítvány vetélkedőjén, amelyen az egyes közösségek számára különös jelentőséggel bíró fák közül választották ki a győztest.

Ismét lesz Palócgála Egerben

A hétvégén huszonötödik alkalommal rendezik meg Egerben a Palócgálát, amelyre mintegy hetven, közöttük hét szlovákiai fellépőt várnak a rendezők.

Több mint 170 művész alkotásai a Várkert Bazárban

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A kortárs magyar képző- és iparművészet sokszínűségét mutatja be a Várkert Bazár déli palotájában pénteken nyílt kiállítás, amelyen a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma által meghirdetett pályázat nyertesei állítják ki alkotásaikat.

Romantikus vígjáték nyerte el a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál közönségdíját

A Coming Out nyerte el a 14. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál közönségdíját. A romantikus vígjáték 2013 legnézettebb magyar filmje volt, a bemutató óta több mint 150 ezren nézték meg a mozikban.

Yoko Ono a gyerekek jogaiért énekelt

freedigitalphotos.net/arztsamui

A gyerekek jogaiért énekelt Yoko Ono és számos más híresség az UNICEF kongresszusán, a ENSZ Gyermekjogi Egyezmény kihirdetésének 25. évfordulóján.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.