Impresszionista és expresszionista mesterművekből nyílt kiállítás Berlinben

Facebook Alte Nationalgalerie

Az Alte Nationalgalerie ImEx című tárlata 160 alkotás révén mutatja be a klasszikus modern festészet két meghatározó irányzatának kapcsolódási pontjait és eltéréseit.

Cannes - Francia világsztárok az utolsó versenyfilmekben

Gérard Depardieu, Isabelle Huppert és Marion Cotillard alakítják a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában bemutatásra kerülő utolsó alkotások főszerepeit.

Audiovizuális előadás készült Jake Smiles 1 trip című regényéből

E művel 2001-ben az álnéven publikáló alkotó megnyerte az origo.hu és a Magvető Könyvkiadó regénypályázatát.

Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte vasárnap és hétfőn. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők Esztergomban, Budapesten, illetve Szarvason ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

hirdetés

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünnepelik a keresztények. Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét vasárnap fél 11-kor.

Vasárnap helyett hétfőn lesz a Pünkösd Piknik

freedigitalphotos.net/arztsamui

A kedvezőtlen időjárás-előrejelzés miatt a vasárnapra tervezett Pünkösd Piknik jótékonysági főzőversenyt hétfőn rendezik meg a Városligetben.

Cannes-ban debütál A kis herceg első animációs változata

A világ egyik legkedveltebb meséjéből, A kis hercegből Mark Osborne, az Oscar-díjra jelölt Kung Fu Panda amerikai rendezője készítette el az első animációs változatot, amelyet pénteken mutatnak be a 68. cannes-i fesztiválon, versenyen kívül.

Boggie a huszonkettedik helyen lép fel a döntőben

Fotó: ORF

Csemer Boglárka Boggie huszonkettedikként adja elő Wars For Nothing című dalát a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál szombati 27-es döntőjében.

Csíksomlyói búcsú: pápai áldásban részesülnek a zarándokok

Teljes búcsúval járó, vagyis az ideigtartó büntetéstől, a "tisztítótűztől" megszabadító pápai áldásban is részesülnek az idei csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az - ebből az alkalomból meghirdetett - jubileumi Mária-évben kerül sor.

Meghalt Kristóffy Imre, a cirkuszi karmester

Hosszú betegség után, életének 104. évében elhunyt Kristóffy Imre szalon- és tánczenész, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) egykori karmestere.

Eurovíziós Dalfesztivál: kialakult a döntő mezőnye

Kialakult a 27-es döntő mezőnye a bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután a csütörtöki második elődöntőből újabb tíz előadó jutott a szombati fináléba. Utóbbiba a magyar Csemer Boglárka Boggie már kedden bekerült.

A francia külvárosi erőszak Audiard legújabb filmjében

Shutterstock fotó - LiliGraphie

A párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Sri Lanka-i tamil menekültekről szól a francia Jacques Audiard Dheepan című filmje, amelyet csütörtökön mutattak be a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Újra Budapesten lép fel Juan Diego Flórez perui tenor

Újra Budapesten lép fel Juan Diego Flórez. A világhírű perui tenor június 2-án áriaestet ad a Magyar Állami Operaházban.

Új igazgató a berlini és bécsi magyar intézet élén

freedigitalphotos.net/Belvedere

A Bécsi Collegium Hungaricum vezetésére Molnár Mária művészettörténész, szakíró kapott megbízást május 15-től, míg a Collegium Hungaricum Berlint Kopek Gábor fotográfus-médiaművész, egyetemi tanár irányíthatja június 1-jei kinevezésével.

Pünkösdi programok a Szennai Skanzenben

Pünkösdi királyválasztás, ügyességi próbatétel, gyöngykaláris készítés, ételkóstoló, számos kézműves program, pajta portéka, bábelőadás és hagyományos magyar népzene várja a látogatókat a Szennai Skanzenben május 25-én.

Katari milliárdos vehette meg a világrekorder Picassót

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az algíri nők - O változat című Picasso-festmény 179,365 millió dollárért (csaknem 50 milliárd forintért) kelt el a Christie'snél május 11-i New Yorkban.

Gaspar Noé ismét megbotránkoztatta a Cannes-t

Óriási érdeklődés mellett mutatták be csütörtökre virradó éjjel Gaspar Noé argentin rendező 3D-ben készült Love című filmjét a 68. cannes-i fesztiválon. Jóllehet a pornográf szerelmes filmet megtapsolták a vetítés végén, az első kritikák iróniával kezelik "az idei fesztivál leggyengébb" alkotásának szexjeleneteit.

Szombaton rajtol a Nemzeti Bor Maraton

freedigitalphotos.net/adamr

Hajósról rajtol szombaton a megszakítás nélkül, 11 napon át tartó, Magyarország mind a 22 borvidékének 103 települését érintő Nemzeti Bor Maraton, amelynek célja, hogy felállítsa a leghosszabb maratonváltó világrekordját.

Síri csend és vastaps Cannes-ban: a kreatív munka végeredménye

A Saul fiát rendező Nemes Jeles Lászlónak szigorú, komoly elképzelése volt a filmről, ami alapjaiban nem változott meg az előkészítő munka során, de nyitott volt a produkció többi alkotóinak és szereplőinek kreatív ötleteire, és ezekből néhány be is került a filmbe.

Meghalt a Grammy díjas zeneszerző

freedigitalphotos/dan

Elhunyt Bob Belden háromszoros Grammy-díjas dzsessz-szaxofonos, zeneszerző és producer, aki Miles Davis zenéjének egyik legnevesebb szakértője volt.

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Elindult négynapos útjára a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba. A pünkösdi szentmisét szombaton Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutatja be.

Megtalálták Adolf Hitler lovait

freedigitalphotos/adamr

Előkerültek szerdán egy németországi házkutatáson a bronzból készült életnagyságú lószobrok, amelyek egykor Adolf Hitler berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről, és a razzia során rábukkantak a náci vezér egyik kedvenc képzőművészének egy több emelet magasságú domborművére is.

A gyermekek versenyével zárul a XXIV. Országos Táncművészeti Fesztivál

A gyermekek, vagyis az óvodás és az alsó tagozatos korosztály versenyével zárul szombaton a budapesti Erzsébetligeti Színházban a XXIV. Országos Táncművészeti Fesztivál, az amatőr táncosok legnagyobb seregszemléje.

A Genesis együttesről szóló dokumentumfilm csütörtöktől a mozikban

You Tube screenshot

A másfél órás mű végigvezeti a nézőt a zenekar teljes pályafutásán a hatvanas évektől, a kezdeti útkereséstől kezdve a teátrális progresszív rockkorszakon keresztül a popsztárságig.

Június 4-én vesznek végső búcsút Halmos Vilmostól

Június 4-én vesznek végső búcsút Halmos Vilmostól, a Benkó Dixieland Band zongoristájától a budapesti Farkasréti temetőben.

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban

freedigitalphotos.net/stockimages

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban szerdán, a művészek így tiltakoznak a kulturális területet, így az élőzenei koncerteket érintő 21 százalékos áfakulcs ellen.

Déltől látható a Munkácsy-trilógia Debrecenben

A trilógia a múlt héten vált teljessé: május 12-én érkezett meg Debrecenbe a Krisztus Pilátus előtt című alkotás, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében a magyar állam vásárolt meg a kanadai Hamilton Galériától.

Józsefvárosba kerülhet II. János Pál szobra

freedigitalphotos/ stockimages

A VIII. kerületbe kerülhet Zurab Cereteli orosz képzőművész II. János Pál pápát ábrázoló szobra, amelyet Franciaországban lebontásra kötelezett a bíróság.

Krasznahorkai László kapta az idei Nemzetközi Man Booker-díjat

Az újító szellemű magyar írónak ítélték oda kedd este az idén hatodik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat a londoni Victoria és Albert Múzeumban tartott díjkiosztó gálán.

Shakespeare hiteles portréjára bukkantak egy 400 éves botanikai könyvben

freedigitalphotos.net/dan

Egy négyszáz éves növénytani könyvben bukkant rá egy brit tudós Shakespeare mindeddig egyetlen olyan portréjára, amely még életében készült.

Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka a Vígszínházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással érkezik Budapestre: szerdán a Vígszínházban, csütörtökön a Pesti Színházban játszik a társulat. Június elején a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátéka látható a budapesti teátrumban.

Szentpéterváron vendégszerepel a Vígszínház

freedigitalphotos.net/worradmu

A szentpétervári Vera Komisszarzsevszkaja Színházban lesz látható május 23-án este a Vígszínház Mikve című előadása.

Pünkösd, Gourmet, királyság csirkepörkölttel!

A hazai gasztronómia legjava egy helyen, egy időben: ezt kínálja idén is a Gourmet Fesztivál a Millenárison, május 21-24 között.

Pénteken kezdődik a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál

freedigitalphotos/Idea go

Koncertek, Picasso- és Capa-kiállítás, különböző családi programok várják az érdeklődőket.

Eurovíziós Dalfesztivál: Csemer Boglárka Boggie döntős

Bejutott Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal a 60. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este Bécsben.

Izraeli gyerekek 1400 éves szőlőprést ástak ki a földből

freedigitalphotos/ franky242

Lelkesen régészkedő gyerekek egy 1400 éves szőlőprést ástak ki Jeruzsálem mellett a föld alól.

Cannes: a vezetőség cáfolta, hogy kötelező lenne a magas sarkú

Cáfolta kedden a cannes-i fesztivál vezetősége, hogy a nőknek kötelező magas sarkú cipőt viselni a vörös szőnyegen a díszbemutatók előtti bevonuláskor.

A My Fair Lady hét elveszettnek hitt dalát adják elő Sheffieldben

University of Sheffield

A My Fair Lady című világszerte ismert musical hét elveszettnek gondolt dalát adják elő egyetemisták kedden Sheffieldben, amelyeket mintegy 60 évvel ezelőtt vágtak ki az eredeti színpadi műből.

Erre kattintott a legtöbb magyar - videós toplista

Melyek minden idők kedvenc YouTube videói a magyarországi netezők körében? Igen, azt mindenki tudja, hogy a Gangnam Style az örök csúcstartó. De a magyar videók közül?

Nagy-Szín-Pad! - Csütörtökön indul a tehetségmutató

Facebook Nagyszínpad

A kezdeményezés célja, hogy a kiválasztott 9 könnyűzenei előadó karrierje lökést kapjon.

Európában turnéznak a váci múmiák

Luxemburgban, Svájcban, Írországban és Svédországban is bemutatják a váci múmiákat, amelyeket 1995-ös felfedezésük óta először a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállításában láthatott a közönség.

Megjelent a Liza, a rókatündér filmzenealbum

"A számokat rövid filmrészletek kötik össze: emblematikus mondatok az őrmestert alakító Reviczky Gábortól, Lizától, amint rókatündérré változik, vagy a haspók Károlytól, aki a Lekváros gombapörkölt látványára elragadtatottan kiált fel"

Négyezerötszáz éves királyszobor-töredéket tártak fel Egyiptomban

Szahuré fáraó négyezerötszáz éves szobrának töredékét tárták fel Egyiptomban, az Asszuáni kormányzóságban belga régészek.

David Puttnam az Északi-sark védelmében forgat filmet

freedigitalphotos/master isolated

David Puttnam, a Tűzszekerek Oscar-díjas producere hosszú idő után ismét visszatér a filmezéshez: zöld aktivisták északi-sarki akciójáról készülő mű producere lesz. A brit filmes azt reméli, hogy a produkcióval egy fiatalabb generációt tud megnyerni a környezetvédelem ügyének.

Megjelent a Borkiválóságok Könyve idei vörösboros kötete

Száznyolcvanöt tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.

Pünkösd a Sóstói Múzeumfaluban

freedigitalphotos.net/arztsamui

Pünkösdi királynéjárásra és királyválasztásra, valamint Árpád-kori udvari játékokra és szabadtűzi főzésre várják a látogatókat pünkösdhétfőn a Sóstói Múzeumfaluba.

Százéves térkép alapján leltek rá az ókori szentélyre

Ókori szentély maradványait tárták fel svéd régészek Egyiptomban, az Asszuántól 65 kilométerre északra fekvő Gebel el-Szilszila kőfejtőnél.

"A Nemzet Színésze cím a kollégák szeretetét tükrözi"

MTI Kallos Bea

Meglepetést okozott Szacsvay Lászlónak, hogy őt választották a nemzet színészének.

Eurovíziós Dalfesztivál: kedden indul a bécsi verseny

A nemzeti zsűrik már hétfőn este, a keddi első elődöntő főpróbáján pontozzák az előadókat, ezzel érdemben is kezdetét veszi az 60. Eurovíziós Dalfesztivál Bécsben.Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal esetleges jó szereplése azt jelentené, hogy Magyarország egymás után ötödször tudna döntőbe jutni a versenyben.

Már első hétvégéjén több mint duplán megtérült a Tökéletes hang 2

Shutterstock fotó

Már első hétvégéjén több mint duplán megtérült a Tökéletes hang 2 című amerikai zenés vígjáték az észak-amerikai mozikban.

Egy kínai művész és ef. Zámbó István közös kiállítása Pekingben - fotók!

Közös kiállításon mutatkozik be Pekingben ef. Zámbó István és Szu Hszin-ping kínai képzőművész. A hétvégén nyílt tárlat a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben látható.

Cannes - Szerelmi drámáké a hétvége

freedigitalphotos.net/adamr

Két szerelmi drámát mutattak be vasárnap a 68. cannes-i fesztivál versenyprogramjában.

Hivatalosan is megkezdődött a bécsi Eurovíziós Dalfesztivál

Hivatalosan is megkezdődött a 60. Eurovíziós Dalfesztivál vasárnap este az osztrák fővárosban, a Városházán Bécs polgármestere köszöntötte a fesztiválon fellépő művészeket.

Ferenc pápa szentté avatott két palesztin szerzetesnőt

vatikan.eu

Több mint kétezer keresztény palesztin zarándok és Mahmúd Abbász palesztin elnök is részt vett a római Szent Péter téren vasárnap bemutatott misén, amelyen Ferenc pápa szentté avatta Marie-Alphonsine Ghattas és Mariam Bavardi palesztin szerzetesnőket.

Aludjon a Margitszigeten - rengeteg előadást láthat közben!

Turisztikai "élménycsomaggal" várja vendégeit a Budapesti Nyári Fesztivál.

Cannes: az egyik legnagyobb amerikai forgalmazó vette meg Nemes Jeles László Saul fia című filmjét!

Shutterstock fotó - LiliGraphie

Az alkotást két nappal ezelőtt mutatták be a 68. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Nézze meg az egykori "Csepelautót" Szigetszentmiklóson

Gyártmánymúzeummal állítanak emléket az egykori Csepel Autógyárnak és az ott készített járműveknek Szigetszentmiklóson. A kiállítás vasárnaptól látogatható.

Médiaművészeti kiállítás a Koreai Kulturális Központban

Facebook

A Koreai Modern és Kortárs Művészetek Nemzeti Múzeumának (MMCA) médiaművészeti gyűjteményét mutatja be a Koreai Kulturális Központ május 20-tól Budapesten.

Megrendezik az első Kanizsai Pünkösdölőt

A pünkösdi ünnepkör hagyományait, a régi népszokásokat elevenítik fel május 24-én Nagykanizsán: az első Kanizsai Pünkösdölőt a belvárosban, több helyszínen rendezik meg.

A Trianon utáni vagonlakók életét mutatja be a Csonka vágányon című film

freedigitalphotos/master isolated

A magyar történelem könyvéből kitépett lapnak nevezte a vagonlakók kálváriáját Dékány István, a Csonka vágányon, vagonlakók a Trianon utáni Magyarországon című film rendezője.

Konferencia a Magyar Tudományos Akadémia 150 éves székházáról

mta.hu

Százötven éve adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházát, a jubileum alkalmából az MTA Építészeti Tudományos Bizottsága konferenciát szervez, amelynek előadói az impozáns épület tervezéséről, építéséről beszélnek, és bemutatják művészeti és műszaki érdekességeit.

Cannes: kifütyülték az Arany Pálma-díjas Gus Van Sant-ot

A sajtóvetítésen kifütyülték, az első kritikák pedig lehúzták Gus Van Sant amerikai rendező The Sea of Trees című filmjét, amelyet az egyik leginkább várt alkotásként szombaton mutattak be a 68-i cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Távozik a TV2 egyik emblematikus arca

TV2 screenshot

Közös megegyezéssel távozik a TV2-től Andor Éva. A műsorvezető 13 évig dolgozott a csatornánál.

Több mint ezer énekest várnak a Müpába a Nemzetközi Kórusünnepre

Négy kontinens tíz országának több mint ezer énekese mutatja be a vokális kultúra sokszínűségét a Művészetek Palotájában május 23. és 25. között, a pünkösdi hosszú hétvégén tartandó Budapesti Nemzetközi Kórusünnepen.

Fővárosi és berettyóújfalui kiállítóhelyek az év múzeumai

Facebook

A berettyóújfalui Bihari Múzeum és a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselői vehették át az Év Múzeuma 2014 elismerést a Múzeumok Majálisa programsorozat keretében megtartott ünnepélyes díjátadón szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Ma ismét Ludovika Fesztivál az Orczy-parkban

Idén is megrendezik Budapesten a honvédtisztavatást megelőző, úgynevezett száznapos ünnepség egyik központi programját, a Ludovika Fesztivált.

Ma van a roma ellenállás napja

Több európai városban, köztük Budapesten is ma tartják a roma ellenállás napját.

Cannes: "Borzalmas és csodálatos a magyar film"

Facebook

A 68. cannes-i filmfesztivál első igazi revelációjaként értékelte szombaton a nemzetközi sajtó Nemes Jeles László Saul fia című alkotását, amelyet előző nap mutattak be a hivatalos versenyprogramban.

Rekordáron kelt el Piet Mondrian festménye New Yorkban

Rekordáron, 50,6 millió dollárért (13,6 milliárd forintért) kelt el Piet Mondrian Kompozíció 3. pirossal, kékkel, sárgával és feketével című festménye a Christie's aukciósház New York-i impresszionista és modern műveket kínáló árverésén csütörtökön - soha korábban nem fizettek ennyit a holland festő képért.

Nagyon Balaton: 25 esemény májustól szeptember végéig

MTI/Soós Lajos

Idén is megrendezik a Nagyon Balaton programsorozatot: májustól szeptember végéig 25 esemény várja az érdeklődőket a Balaton régió rangos kulturális, gasztronómiai és sportfesztiváljaival.

Állandó Beatles-tárlat nyílt Egerben

Bródy János énekes, zeneszerző nyitotta meg pénteken Egerben Magyarország első Beatles-tárlatát a Hotel Koronában.

Országos néptáncfesztivál Szolnokon

Facebook

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) népművészeti tagozatának alkotóinak bemutatkozó kiállításával nyílik meg a 23. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, amelyet május 29. és 31. között tartanak az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (ANKK) és a Tisza Táncegyüttes szervezésében.

Obama: ma este félelmetes blues session lesz a mennyországban

"B.B King elment ugyan, de ez az izgalom örökre velünk marad. És ma este félelmetes blues session lesz a mennyországban."

Izraeliek tömege látogatott el a tel-avivi magyar napokra

freedigitalphotos/Stuart Miles

A látogatók általában magyar származású Izraeliek voltak, akik ezen a hét végén az egész országból Tel-Avivba zarándokolnak, hogy az otthon megszokott ételeket-italokat kóstolhassák, és hozzá a magyar kultúrát élvezhessék.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.