My life after - a Trafóban

A Lola Arias rendezte előadásban hét személyes történetet mutatnak be az alkotók, saját élményeikre támaszkodva. A helyszín az 1970-es évek Argentínája.

Ezt mondta valójában Ferenc pápa az Európai Parlamentben - hallgassa meg!

"Az ember transzcendens méltóságát, elidegeníthetetlen értékeit helyezzék a gazdasági érdekek elé."

Tommy Vig népszerű hazai zenészekkel játszik együtt

Tommy Vig, a 2006-ban hazatelepült vibrafonművész, dobos, zeneszerző fél évszázadon át aratott sikereket az Egyesült Államok dzsesszszínpadain.

Teljesen akadálymentesített előadást tartanak a Vörösmarty Színházban

Az előadás a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében valósul meg.

hirdetés

Szeretni kell - megjelent Makk Károly filmrendező könyve

Makk Károly az írásról szólva úgy fogalmazott: "az elején egy játék, a közepén egy munka, a végén egy gyötrelem". Elmondta: úgy gondolta, hogy a könyvvel 3-4 hónap alatt elkészül, de végül ez nagyobb feladatnak bizonyult.

Kamaraprodukciók és világsztárok a Zeneakadémia 2015-ös kínálatában

freedigitalphotos.net/worradmu

Kamaraprodukciók, valamint külföldi és magyar művészek együttműködésében megvalósuló hangversenyek állnak a Zeneakadémia 2015-re meghirdetett koncertkínálatának középpontjában. A bérletek keddtől vásárolhatók meg.

Barokk dívák párbaja a Müpában

A késő barokk éra dívapárbajainak világát elevenítik fel az itáliai operairodalom első aranykorának ünnepelt előadói, Simone Kermes és Vivica Genaux a Cappella Gabetta barokk zenei együttes kíséretében december 1-jén a Művészetek Palotájában (Müpa).

Ferenc pápa Strasbourgban: "Európa védje és oltalmazza az emberi méltóságot"

Szanyi Tibor Facebook-oldal

A válság - állapította meg a pápa - növelte a fiatalok és az idősek magányosságát, ezzel párhuzamosan pedig csökkent az uniós intézményekbe vetett bizalom.

Az Urániában adják át a Média Építészeti Díjakat

Idén tizedik alkalommal adják át a legjobb kortárs magyar építészeknek járó Média Építészeti Díjakat csütörtökön, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az Orosz Nemzeti Zenekar Pécsen és Budapesten

Fotó: YT screenshot/RNOtv

Magyarországon koncertezik az Orosz Nemzeti Zenekar: a komolyzenében a világ legjobbjai közé sorolt együttes január 23-án a pécsi Kodály Központban, 24-én a budapesti Erkel Színházban lép fel.

A kiskorúak védelmének zászlóshajója a Bűvösvölgy

Több lábon áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiskorúak védelmében kifejtett tevékenysége.

Nahát: könyvvel népszerűsítik az olvasást Bécsben

Fotó: Facebook/Ensemble, c'est tout (movie)

Anna Gavalda Egyedül nem megy című könyvével próbálják felkelteni az érdeklődést az olvasás iránt a hétfőn induló Egy város, egy könyv akció keretein belül Bécsben.

228 ezer látogatóval zárt az idei Velencei Biennálé

Hat hónap alatt 228 ezren látogattak ki a vasárnap zárult 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennáléra, amelyen 65 nemzet vett részt kiállítóként.

Adventi fényüzenetek a püspöki palota homlokzatán

Fotó: kodolanyi.hu

Adventi fényüzeneteket vetítenek a székesfehérvári püspöki palota homlokzatára, a különleges és egyedi díszkivilágítást szombaton kapcsolják fel.

Calabriából érkezik a Szent Péter téri karácsonyfa

A több mint 25 méter magas jegenyefenyő a dél-olaszországi Appenninek csúcsáról, a calabriai Catanzaro közeli Fabrizia feletti hegyekből érkezik. A nyolcvan mázsás fát helikopterrel hozzák le a hegyekből, majd kamionnal szállítják a sztrádán a Vatikánig.

Ádámok és Évák Ünnepe a békéscsabai színházban

freedigitalphotos.net/worradmu

Az idei évadban is megrendezi az Ádámok és Évák Ünnepét a Békéscsabai Jókai Színház, a program keretében középiskolás csoportok hoznak létre színházi produkciókat, ezúttal Arany János balladái alapján. A műveket hétfőn osztották ki a jelentkező Békés megyei iskolák között.

December végén láthatjuk az első magyar közösségi filmet

December végén mutatják be BÚÉK címmel az első magyar közösségi filmet, amely egyetlen napot, 2013-2014 szilveszterét mutatja be 70 percben több szemszögből profi filmes stábok, valamint több száz önkéntes munkájának eredményeként.

A moszkvai önkormányzat finanszírozta a Notre-Dame karácsonyfáját

freedigitalphotos.net/dan

Franciaország legnagyobb, a párizsi Notre-Dame székesegyház előtt felállított karácsonyfáját idén először nem a hívek és a környékbeli üzletek adományaiból fizette ki a katedrális, hanem a moszkvai önkormányzat támogatásából.

Átveszi a rejtélyes Gurlitt-örökséget a berni Szépművészeti Múzeum

Átveszi az Adolf Hitler kedvelt műkereskedőjeként számon tartott Hildebrand Gurlittól származó igen nagy értékű rejtélyes festménygyűjteményt a berni Szépművészeti Múzeum (Kunstmuseum).

40 millióért kelt el az állítólagos Führer-festmény

Fotó: Screenshot/suddeutsche.de

Elárvereztek Németországban egy Adolf Hitlernek tulajdonított alkotást a hét végén.

A túlon túl című film nyerte az Anilogue fesztivál fődíját

"Az Anilogue-on megfordult külföldi vendégek és kollégák véleménye szerint a fesztivál programja világszínvonalú."

Károli Gáspárra emlékeztek a megújult katolikus templomban

A "Károlyi Gáspár Program" megvalósítására a kormány 450 millió forintot biztosított, ebből a pénzből egyebek mellett öt egyházi ingatlan újult, illetve újul meg.

Tours kastélyában nyílt meg Müller Miklós fotóművész tárlata

Alkotásai most először láthatók Franciaországban: a mintegy 125 fotó és dokumentum a fotóművész lánya, Ana Muller spanyolországi gyűjteményéből származik.

Zéró Gravitáció a hátrányos helyzetű gyerekeknek

Fotó: FB/Fővárosi Nagycirkusz

Hátrányos helyzetű gyerekeket vár jótékonysági előadásaira a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) a Fővárosi Nagycirkuszban.

Gálával zárt a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2014

Ünnepélyes gálaműsorral zárult a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2014 (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat szombaton a fővárosi Pesti Vigadóban.

Kean, a színész Zalaegerszegen

FB/Hevesi Sándor Színház/Zalaegerszeg

Az év utolsó nagyszínpadi premierjére készül a Hevesi Sándor Színház társulata: a Kean, a színész című komédiát november 28-án mutatják be Sztarenki Pál rendezésében.

Év végére befejeződhet a Rezéti-Duna újjáélesztése

Jól halad és az év vége előtt befejeződhet a Duna leghosszabb gemenci mellékágának élőhely-revitalizációja, amelyet a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) több mint 700 millió forintos, európai uniós projekt keretében végez.

Felnőtteknek is szól az első szerelem varázsáról mesélő Eleanor & Park

Fotó: FB/Eleanor&Park

Két tinédzser első szerelméről szól Rainbow Rowell Eleanor & Park című, a Scolar Kiadó gondozásában megjelent kötete, amely nemcsak ifjúsági regény: az 1986-ban játszódó történet a felnőtt korosztályt is megszólítja.

Neoklasszicista épületek domborművei ékszereken

A budapesti bérházak homlokzatának jellegzetes domborműveit jeleníti meg Végh Sarolta formatervező legújabb ékszerkollekciója, amely a karácsonyi Ajándék Terminálon is bemutatkozik.

Német nap lesz a közmédiában

Fotó: archív

Vendégségben Németország címmel német tematikus napot tart a közmédia november 30-án, vasárnap. Az egész napos műsorfolyamban a televíziós és rádiós csatornákon számos érdekességgel találkozhatnak a nézők és a hallgatók.

Az a cappella királyai a Művészetek Palotájában

A legtöbb Grammy-jelölést kapott és tíz díjat el is nyert énekegyüttes, az amerikai Take 6 újra Budapesten koncertezik. December 2-án a Művészetek Palotájában gospelek, karácsonyi énekek, R'n'B slágerek és dzsesszörökzöldek egyaránt felcsendülnek.

Februárban jön a Totál szívás előzménysorozata

screenshot

A Walter White simlis ügyvédjének kalandjait bemutató Better Call Sault az immár nálunk is fogható AMC tűzi műsorára.

Elindult a "Danke Ungarn" kampány Németországban

Elindult a "Danke Ungarn" kampány Németországban pénteken, a nyári kampány folytatásával Magyarország a két ország közös történelmi múltjára, illetve gazdasági és politikai kapcsolataira hívja fel a figyelmet.

Vujicsics-koncert a Müpában sztárvendégekel

freedigitalphotos.net/adamr

Az Illés- és Tolcsvay-dalok harmonika és hegedű után kiáltanak - ez az egyik apropója a 40. születésnapját idén ünneplő Vujicsics együttes november 26-i koncertjének a Művészetek Palotájában (Müpa). Az esten sztárvendégek egészítik ki a Kossuth-díjas zenekart.

Elkezdődött az Országos Mikulás Fesztivál a Fejér megyei Nagykarácsonyban

A Mikulásház udvarán idén is megtekinthetők a szánhúzó szarvasok, a miniállatkert, az ajándékládikákban más gyerekek által elrejtett játékok lapulnak, míg a Jóság Kútja azokat várja, akiknek vannak eltitkolt csínytevéseik.

Magyar sikerek a bakui nemzetközi sportfilmfesztiválon

freedigitalphotos.net/adamr

A 2012-es olimpia magyar versenyzőit bemutató filmet Németh Gábor Péter rendezte, aki a helyszínen vette át a bakui sportfilmfesztivál elismerését, valamint Kocsis Tibor katalán dokumentumfilmje is nyert.

A Toscával folytatódik a szentmargitbányai operafesztivál

A fesztivál folytatódik és megújul, új partnerek bevonásával próbálnak lépést tartani a legmodernebb kihívásokkal és megfelelni az operarajongók minden igényének.

Adventi ünnep a Bazilikánál

Élményekkel teli karácsonyi vásár nyílik a Szent István téren, a Bazilika előtt november 28-tól 2015. január 1-ig.

Nagy sikerrel mutatták be Bukarestben Pozsgai Zsolt darabját

Bukarest egyik legismertebb kocsmaszínházában, a Godot Cafe Teatruban mutatták be, amely számos független színházi projektet és társulatot fogad be.

Christoph Waltz is megkapja a csillagát a Hírességek Sétányán

"Christoph Waltz Ausztria egyik legjobb 'exportterméke', és Hollywood izgalommal várja, hogy a neve felkerüljön a világszerte ismert Hírességek Sétányára".

Újabb százmillió forint az artmozik digitalizálására

Idén is 100 millió forint állami forrás áll rendelkezésre az art mozihálózat digitális fejlesztésének pályázati támogatására, amelyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művész mozik pályázhatnak.

Diótörő-fesztivál és jótékonysági programok az Operaházban

freedigitalphotos.net/worradmu

Diótörő-fesztivállal, karácsonyi hangversenyekkel és jótékonysági programokkal várja vendégeit adventkor az Operaház.

Átadták az Élet Menete Alapítvány Kézdy György-díját

A díjat évente két olyan embernek ítélik oda, akik hivatásuk során vagy egyéb tevékenységükkel kiemelkedő teljesítménnyel szolgálják azokat a célokat, amelyeket az Élet Menete Alapítvány is sajátjának vall: hitelesen emlékezni és emlékeztetni a történelem meghatározó eseményeire, amelyek nemzeti, történelmi identitásunk részei.

Tatai platánfa kapta az Év Fája címet

freedigitalphotos.net/dan

A tatai Öreg-tó partján álló platánfa nyerte 2014-ben az Év Fája-díjat az Ökotárs Alapítvány vetélkedőjén, amelyen az egyes közösségek számára különös jelentőséggel bíró fák közül választották ki a győztest.

Ismét lesz Palócgála Egerben

A hétvégén huszonötödik alkalommal rendezik meg Egerben a Palócgálát, amelyre mintegy hetven, közöttük hét szlovákiai fellépőt várnak a rendezők.

Több mint 170 művész alkotásai a Várkert Bazárban

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A kortárs magyar képző- és iparművészet sokszínűségét mutatja be a Várkert Bazár déli palotájában pénteken nyílt kiállítás, amelyen a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma által meghirdetett pályázat nyertesei állítják ki alkotásaikat.

Romantikus vígjáték nyerte el a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál közönségdíját

A Coming Out nyerte el a 14. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál közönségdíját. A romantikus vígjáték 2013 legnézettebb magyar filmje volt, a bemutató óta több mint 150 ezren nézték meg a mozikban.

Yoko Ono a gyerekek jogaiért énekelt

freedigitalphotos.net/arztsamui

A gyerekek jogaiért énekelt Yoko Ono és számos más híresség az UNICEF kongresszusán, a ENSZ Gyermekjogi Egyezmény kihirdetésének 25. évfordulóján.

Korniss Péter életműdíjat kapott Prágában

Az idei cseh sajtófotóversenyen 267 fényképész 3360 felvétellel vett részt. A képek többségét november 21-étől január végéig az óvárosi városházán tekinthetik meg az érdeklődők.

Kex Remake: egy legendás zenekar újragondolva

FB/Kex Remake

Újjáéledtek a Kex, az 1969 és 1971 között létezett legendás beatzenekar dalai. A Kex Remake elnevezésű formáció vezetője az egykori dobos, Kisfaludy András, a számokat Tóth János Rudolf gitáros dolgozta át, a CD-n is megjelenő anyagot december 5-én mutatják be.

Isten pénze - Bemutató a Budapesti Operettszínházban

Az Isten pénze című musicalt tűzi műsorra a Budapesti Operettszínház; Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi művének bemutatóját november 28-án tartják.

Függésben - Ifjúsági előadás a Kolibri Színházban

freedigitalphotos.net/worradmu

A Szücs Zoltán Függésben című művéből készült előadás egy 12 lépéses programon alapuló, felépülő szenvedélybetegeknek létrehozott drogterápián játszódik, az egyik szereplő történetén keresztül mutatja meg a felépülés fázisait.

Philippe Zibung: a magyar hetek ötletét az első világháborús centenárium adta

Philippe Zibung, a svájci, lausanne-i székhelyű kulturális rádiócsatorna, a Radio Espace 2 intendánsa szerint a csatornán futó magyar hetek ötlete onnan jött, hogy az első világháborús centenáriumra és az azóta eltelt száz évre egy közép-európai ország szemüvegén keresztül szerettek volna ránézni.

Hintalovakból nyílik kiállítás Leányfalun

freedigitalphotos.net/debspoons

A hintaló népszerűsége máig töretlen, variánsai száma rendkívül gazdag, nemcsak szerkezetükben, hanem megjelenésükben is és számos szabadalom kapcsolódik hozzá. Némelyik egészen bonyolult belső szerkezettel rendelkezik.

Illés 50 - Beatünnep lesz Debrecenben

Nem búcsúkoncertre készülünk, arra már esély sincs, mert csak hárman maradtunk a zenekarból - mondta Szörényi Levente csütörtökön Debrecenben az Illés 50 - Beatünnep debreceni koncertjének beharangozó sajtótájékoztatóján.

Kezdődik a III. Zsidó Filmfesztivál a Művész moziban

freedigitalphotos.net/worradmu

A fesztivál programjába több mint két tucat film került be: játékfilmek mellett dokumentum- és kisfilmeket láthat a közönség.

A világ legjobb utcaművészeivel dolgozott együtt a U2

A U2 utcaművészekkel filmesítette meg a nemrég megjelent Songs Of Innocence című albumának dalait, a 11 videóból álló alkotás decemberben jelenik meg.

Három generáció receptjei a Rosenstein Szakácskönyvben

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Három generáció receptjeit, hagyományos és modern fogásokat gyűjt össze a budapesti Rosenstein Vendéglő zsidó-magyar étterem újonnan megjelent szakácskönyve.

Stravinsky-maratonnal folytatódik a BFZ és a Müpa közös sorozata

Az egész napos hangversenyfolyamban az ország legjobb zenekarai oldalán olyan szólistákat hallhat a közönség, mint Kelemen Barnabás, Jandó Jenő és Perényi Miklós, az esti zárókoncerten pedig a Tavaszi áldozat csendül fel a Fischer Iván vezényelte BFZ előadásában.

Bukarestben mutatják be Pozsgai Zsolt darabját

Fotó: archív

Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabját mutatják be Bukarestben csütörtökön Happy End címmel a Godot Színházban, román nyelven.

Wolf Kati fellép a londoni Eurofesten

Wolf Kati lesz a sztárfellépője a Eurofest londoni klubrendezvény-sorozat következő estjén, pénteken a Royal Vauxhall Tevernben.

A Nemzeti Múzeumba főigazgató kerestetik

Fotó: FB/Magyar Nemzeti Múzeum

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pályázatot írt ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára.

Emléktáblát avattak Popper Péter tiszteletére egykori lakóházának falán

Popper Péter Budapesten született 1933. november 19-én. Fő kutatási területe a pszichoterápia, a társadalmi beilleszkedési zavarok és a valláspszichológia volt. Tudományos tevékenységén kívül foglalkozott szépirodalommal is, írt három színdarabot, a televízióban pedig 1963-tól készített műsorokat.

Máris eladási rekordot döntött az ebola elleni harcra mozgósító dal

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Máris eladási rekordot döntött a Band Aid ebola-járvány elleni harcra mozgósító Do They Know It's Christmas? című dala, amelynek elkészítésében számos világsztár részt vett.

Colosseum-koncert a Petőfi Csarnokban

Négy év után ismét Budapesten játszik a fúziós zene úttörő zenekara, a Colosseum. Az 1968-ban alakult brit dzsesszrock csapat vasárnap a Petőfi Csarnokban ad koncertet, ahol Time On Our Side című új lemezét is bemutatja.

Bogányi Gergely: a "csodazongora" felülmúlja a várakozásainkat is

freedigitalphotos.net/stockimages

Egy új típusú hangversenyzongorát fejlesztett ki az elmúlt évek folyamán Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész.

Kilenc koncerten 65 zeneszerző 84 műve Szegeden

A záró esten a kiváló szegedi fuvolás, Varga Laura és vendégei koncerteznek.

Könyv jelent meg Tata barlangjairól

A létesítményt a Kálvária domb közelében lévő kőbányában egy robbantás után fedezték fel, eredeti, természetes bejáratának nyomát sem lehet találni.

Holokauszt-emlékév - könyv a magyar veszteségekről, a felelősségről

"Folyamatos munkánk életben tartani minden felnövekvő nemzedék éberségét és tisztességét, hogy a holokauszt soha többet ne történhessen meg."

Lemeszelték a John Lennon-falat Prágában

freedigitalphotos.net/dan

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, amikor megjelentek ott az első, a korabeli szocialista rendszert bíráló versek, szövegek. Később egy Lennon-portré is a falra került. A Velkoprevorské tér a Lennon-megemlékezések, illetve olykor az ellenzéki találkozók színhelyéül is szolgált.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntötték a 85 éves Kertész Imrét

Jó, hogy itt van, jó, hogy itthon van; jó lenne, ha tényleg itthon lenne, még ha ez nem is olyan egyszerű - köszöntötte az 1929. november 9-én született Kertész Imrét Balog Zoltán. Mint hozzátette, "egy írónk van, aki Nobel-díjas".

Megmenekült a római operaház!

freedigitalphotos.net/worradmu

A római operaház dolgozóinak munkahelye és az új szezon is megmenekült egy kedden aláírt munkaügyi megállapodás eredményeként, ennek részeként a zenekar és a kórus tagjai lemondtak bérük egy részéről.

3D-s film mutatja be a Vatikáni Múzeum legfontosabb kincseit

Háromdimenziós film segítségével ismerhetik meg a mozilátogatók a Vatikáni Múzeum legfontosabb kincseit. A film, amelyet kedden kezdtek vetíteni a brit és ír mozikban, többek között a Sixtus-kápolna világhírű freskóit is a lehető legmagasabb minőségben mutatja meg.

Külön vitrint kapott Szent István koponyája

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Külön üvegszekrénybe helyezték Szent István magyar államalapító király koponyáját Dubrovnikban, s ezzel az ereklye méltóbb helyre került, hiszen eddig több relikviával együtt közös helyen tartották a Szent Domonkos-kolostor múzeumi gyűjteményének egyik termében.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.