Újabb kötetekkel bővült a Nemzeti Könyvtár sorozat

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Madách Imre, Németh László és Móra Ferenc művei is szerepelnek a Nemzeti Könyvtár új köteteiben, amelyeket kedden mutattak be Budapesten.

Sokkolta a látvány a győri nézőket - kis híján tökéletesre sikerült a színpadi öngyilkosság

Sándor Péter egy öngyilkossági jelenetet játszott el a színpadon, ám egy szerencsétlen véletlen miatt majdnem tragédiába torkollott az előadás.

Két magyar lemez a világzene európai toplistáján

Herczku Ágnes Bandázom című albuma és a Romano Drom Colors című anyaga is felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistára.

Az európai átlag felett teljesít a magyar filmipar

Magyarország az első helyen áll Európában, azaz a filmipar hazánkban járul hozzá legnagyobb mértékben a gazdaság növekedéséhez.

hirdetés

Ismét megrendezik ősszel a filmszemlét Lakiteleken

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület szeptemberben rendezi meg a XV. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre augusztus 10-ig lehet beküldeni a nevezési lapokat és a filmeket.

Alan Rickman Kristián-díjat kap a prágai Febiofesten

A neves alkotót a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért tüntetik ki a fesztivál rendezői.

Delivery Boy - elkészült Kállay Saunders stúdióalbuma

A Delivery Boy című anyagot a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon 5. helyen végzett énekes, dalszerző március 19-én mutatja be a fővárosi Akvárium Klubban zenekarával, a Kállay SAUNDERS Banddel.

Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épül

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épül az egykori Szabolcs utcai kórház területén 2017-re a Liget Budapest projekt részeként 13,5 milliárd forintból; a 37 ezer négyzetméteres épületegyüttes raktáraknak, restaurátorműhelyeknek, irodáknak, látogatóközpontnak és a létrehozandó Közép-Európai Művészettörténeti kutatóintézetnek is helyet ad majd.

Ritka műkincseket loptak

Tizenöt ritka műkincset loptak el vasárnap hajnalban a Párizs melletti fontainebleau-i kastélyból.

Meghalt Pál István pásztor, dudás

Életének 97. évében elhunyt Pál István tereskei pásztor, az utolsó magyar dudás, aki a furulya- és dudazenét még hagyományos környezetben, édesapjától és pásztortársaitól tanulta.

Koreai világzenei koncert lesz Budapesten

A belépés ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges.

Megvan a Szárnyas fejvadász folytatásának rendezője

A produkció az Alcon Entertainment gyártásában készül. A forgatás 2016 nyarán kezdődik.

Egon Schiele múzsájáról nyílt kiállítás Bécsben

A csütörtök este megnyílt tárlat festményekkel, fotókkal és grafikákkal dokumentálja a fiatal lány Schieléhez fűződő kapcsolatát.

Két tematikus vetítéssorozatot indít a Puskin mozi

Steven Spielberg és Martin Scorsese alkotásaiból, valamint hollywoodi klasszikusokból indítanak vetítéssorozatot március 11-től a budapesti Puskin moziban.

Közellenség Zalaegerszegen

freedigitalphotos.net/stockimages

Közellenség címmel Heinrich von Kleist elbeszélése nyomán készült zenés színházi adaptációt mutat be a Hevesi Sándor Színház társulata Sztarenki Pál rendezésében március 6-án Zalaegerszegen.

Buborékok a Radnóti Színházban

Csiky Gergely Buborékok című vígjátékából készül előadás a Radnóti Miklós Színházban; a Mohácsi János rendezte darabot vasárnap mutatják be.

Független kortárs előadóművészeti szemlét rendeznek Budapesten

freedigitalphotos.net/worradmu

Március 2. és 8. között dunaPart3 címmel magyar független kortárs előadóművészeti szemlét rendez Budapesten a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Független Előadóművészeti Szövetség és a Színházi Kritikusok Céhe.

Gyermektánc-koreográfiai verseny Szekszárdon

Második alkalommal rendez idén az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület országos gyermektánc-koreográfiai versenyt, a március 7-én Szekszárdon kezdődő programmal néhai Tóth Ferenc táncpedagógusra, koreográfusra emlékeznek.

A magyar művészet is bemutatkozik a Karlsruhéban

freedigitalphotos.net/taesmileland

A Capa Központ, a Magyar Nemzeti Múzeum Robert Capa gyűjteménye, a budapesti Várfok és Inda galériák mellett az Art Photo Budapest és az Art Market Budapest fotóművészeti szekciója is bemutatkozik Németország egyik legjelentősebb művészeti seregszemléjén márciusban.

Titokban Gázában járt a rejtélyes graffiti művész

A Gázai övezet romos házai közt alkotott Banksy, a titokzatos bristoli graffitis több alkotást is hátrahagyott a palesztin területen.

Virágzik a téltemető Szatmárban

Wikipédia/Regasterios

Virágzik a ritkaságnak számító téltemető a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádon lévő kastélypark természetvédelmi területén, ami a népi időjósok szerint azt jelenti, hogy megérkezett a tavasz az ország legkeletibb vidékére is.

Építészeti örökség és nagyvárosi közösségek az idei építészeti filmnapokon

Különleges városi helyszíneken szerveződő lakóközösségek, a kelet-európai építészet élő öröksége és a városi aktivizmus új formái szerepelnek az idei Budapesti Építészeti Filmnapok válogatásában, amelynek a Toldi mozi ad otthont március 5. és 8. között.

Meghalt Leonard Nimoy, a Star Trek egyik főszereplője

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Elhunyt Leonard Nimoy amerikai színész, a legendás Star Trek-széria Spock parancsnoka. A kultikus Star Trek-sorozat sztárja 83 éves korában, végstádiumú tüdőbetegségben hunyt el Los Angeles-i házában péntek reggel.

Vasárnaptól ingyenesen megtekinthető az Országház-makett

Az épületről készült 1:100 arányú makett Hajnal Péter és Bojti Márton vezette alkotócsapat munkája.

Visszatér Budapestre a világhírű magyar zongoraművész

Lions PR

György Ádámot a nemzetközi szaksajtókorunk egyik legjobb Liszt játékosaként tartja számon. A New York-i Carnegie Hall koncerttermét háromszor töltötte meg szóló zongoraestjével, a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság nyitóünnepségén 300 millióan kísérték figyelemmel játékát. Amerikát, Délkelet-Ázsiát és Európát is meghódította, ennek ellenére - vagy éppen ezért - Magyarországon kevésbé ismert. Február 14-én a Zeneakadémián adott teltházas koncertet.

Open Road Fest extrákkal felszerelve!

A 16. Harley-Davidson Open Road Fest számos újdonsággal, extrával kiegészített programsorozattal várja látogatóit, hogy idén még több élménnyel gazdagíthassák a fesztiválozókat. A Balaton körül motorozni, természeti és ember alkotta csodákat megnézni - hát nem ez a szabadság?

12 év után újra egy színpadon Unger Balázs és Dresch Mihály!

Március 22-én vasárnap este 12 év csend után ismét közös műsorral készül a két nagyszerű zenész, de a helyzet most fordított! Unger Balázs zenekara látja vendégül Dresch Mihályt!

A magyar állam tulajdonába került a gödöllői Grassalkovich-kastély kápolnája

Így végre megkezdődhet a kápolna felújítása és lehetővé válik, hogy a legnagyobb méretű magyarországi kastélykápolna újra szerves része legyen a jelentős felújításon átesett gödöllői Grassalkovich-kastély épületegyüttesének.

Hóman Bálint rehabilitálását kérte az ügyész és a védő is

Wikipédia/Andrew69

Az1946-ban háborús bűntett miatt életfogytiglanra ítélt egykori kultuszminiszter, történész felmentését kérte az ügyész és a védő egyaránt a Fővárosi Törvényszéken pénteken tartott perújítási tárgyaláson.

A Sráckor folytatását fontolgatja Richard Linklater

Lehet, hogy a Birdman idén elhalászta az Oscarokat Richard Linklater Sráckor című filmje elől, de a rendező ázsiója még soha nem volt ilyen magasan és úgy tűnik, a mindenkit meghökkentő kitartással 12 évig forgatott produkció folytatására készül.

Újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Csupán három estére, de újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme, az ElBulli márciusban, a különleges vacsorákat kilenc világhírű séf készíti majd el, akik összesen 22 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak.

Lady Gaga lesz az Amerikai Horror Story új sztárja

A Grammy-díjas popdíva először kapott sorozatszerepet színészként. Ryan Murphy és Brad Falchuk FX csatornán futó antológiája az új szezonban az American Horror Story: Hotel címet viseli majd.

Ha március 15., akkor újra jönnek a szóforradalmárok: ismét Pilvaker!

Fotó: Redlemon

Új szereplőket avat a Pilvaker: Kiss Ádám, Fluor Tomi, vagy Kautzky Armand már "régi motorosnak" számítanak a műfajban, azonban több művész március 15-én vesz először részt a Szavak forradalmában.

Megvette az állam Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képét

A Jézus életét megörökítő sorozat darabjait első alkalommal 1995. augusztus 25-én láthatta együtt a közönség.

Vizet forraló csaptelep is bemutatkozik a Konyhakiállításon

freedigitalphotos.net/winnond

Konyhai komposztáló és gombnyomásra vizet forraló csaptelep is bemutatkozik az idei budapesti Konyhakiállításon péntektől vasárnapig.

Megvette az állam Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képét

A magyar állam megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását, így hamarosan ismét együtt lesz Debrecenben a Krisztus-trilógia.

Idén a 100 évesnél idősebb házak is csatlakoznak a Budapest100-hoz

freedigitalphotos.net/adamr

Ebben az évben nem csak az 1915-ben épült házakat ünnepli április 18-án és 19-én a Budapest100 sorozat, hanem az esemény ötödik évfordulójához kapcsolódva az 1911-1914 között épült házak, műemlékek és építmények csatlakozására is számítanak a szerevezők.

Czutor Zoltán dallamos, intelligens szólólemezt készített

Különösebb késztetést azonban nem érez a szólókarrier folytatásához a Belmondo frontembere.

Kortárs szobrászati szakmai konferencia a Műcsarnokban

FB/Műcsarnok

R-Evolúció! mottóval a hazai kortárs képzőművészet "vérfrissítését" célozza a Műcsarnokba március 3-ra meghirdetett kortárs szobrászati szakmai konferencia.

Meghalt Cserhalmi György édesanyja

Varga Magda operaénekes, Érdemes Művész, nyugalmazott főiskolai docens, a debreceni Csokonai Színház Örökös Tagja 2015. február 24-én éjjel elhunyt.

A krakkói bíróság meghallgatta Roman Polanskit

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Meghallgatta szerdán a krakkói bíróság Roman Polanski lengyel-francia filmrendezőt, akinek kiadatását azért kérte az Egyesült Államok Lengyelországtól, mert egy csaknem negyven évvel ezelőtt elkövetett liliomtiprással vádolják.

Prémium menüket is kínál idén az Országos Étterem Hét

A legmagasabb színvonalat képviselő, csúcskategóriájú alapanyagokkal dolgozó éttermek kínálta prémium menükkel is megismerkedhetnek kedvezményes áron a 8. Országos Étterem Hét vendégei március 16. és 22. között.

Karneválra hív a belváros: díjazzák a legjobb gyerekjelmezeket

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

Javában zajlik már a farsangi időszak, így a belvárosban is egymást érik a jelmezes programok, március 1-jén például versenyre hívják a kicsiket, akiket egy bohóc fog megjutalmazni az ötletes maskarákért.

Előre megjósolhatók az Oscar-díjak

Az algoritmizált jóslás pontosabb, mint amit a filmkritikusok adnak arról, ki is kapja az arany szobrocskákat.

Online rádiót indított a jubiláló Művészetek Palotája

Müpa Facebook-oldal

Online rádiót indított a tizedik évadát ünneplő Művészetek Palotája. A Müpa Rádió két csatornájának arculata az intézmény kínálatához illeszkedik: a Müpa Symphony a komolyzene, míg a Müpa Easy a dzsessz, a pop, a rock, a világ- és népzene kedvelőit várja.

NKA: mintegy 200 millió forintot kapnak a nem kiemelt lapok

Idén 197,4 millió forint támogatást kapnak a nem kiemelt print- és online lapok a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) folyóirat-kiadási kollégiumának döntése alapján. A kiemelt negyven lapra a korábban megítélt hároméves támogatás idei utolsó évében 457,6 millió jut.

Magyarul is megjelenik a The New York Times évkönyve

recordstore.ca

Szerdától magyarul is kapható a The New York Times évkönyve, a Turning Points (Fordulópontok). A 32 országban évente világszerte 2,5 millió példányban megjelenő magazint Magyarországon a Geomédia Kiadó adja ki.

Újra eltemetik Pablo Nerudát

Egy chilei bíró elrendelte a Pablo Neruda Nobel-díjas költő 1973-ben bekövetkezett halálának okait feltáró, eredménytelenül végződött nemzetközi vizsgálat lezárását és maradványainak ismételt eltemetését harmadik felesége, Matilde Urrutia mellé.

Tiszteletvacsorát adott Kányádi Sándor költőnek Áder János

MTI/Koszticsák Szilárd

Irodalmi munkásságának elismeréséért tiszteletvacsorát adott Áder János köztársasági elnök Kányádi Sándornak kedd este a Sándor-palotában a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő első könyve megjelenésének 60. évfordulója alkalmából.

Megtalálták a berlini Stasi-múzeumból évekkel ezelőtt ellopott tárgyakat

Megtalálták a berlini Stasi-múzeumból hét, illetve nyolc éve ellopott kiállítási tárgyakat, köztük Erich Mielkének, a keletnémet titkosrendőrség (Stasi) vezetőjének irodai telefonját.

Országszerte megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól

MTI Fotó

Országszerte megemlékezéseket tartanak szerdán, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján; az Országgyűlés 2000-ben emelte e rangra február 25-én, azt a napot, amelyen 1947-ben jogsértő módon a Szovjetunióba hurcolták a kommunizmus ellen bátran kiálló Kovács Béla országgyűlési képviselőt, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Több mint 40 milliárd forint kastélyok fejlesztésére

A kastélyok megújításának fontos szempontja, hogy olyan tartalmakkal töltsék meg a fejlesztéseket, amelyek önfenntartóvá teszik az épületeket.

Utoljára lehet nyelvvizsgával diplomát menteni

freedigitalphotos/hywards

A héten indul a jelentkezési időszak a diplomamentő program új nyelvi tanfolyamaira - a korábbinál nagyobb óraszámban meghirdetett képzésekre körülbelül 3500 jelentkezőre számítanak.

Ultraortodox kocsma nyílt Jeruzsálemben

A város első ultraortodox, vagyis haredi kocsmáját Krecsmének hívják, ami az italmérés jiddis neve. Odabent hagyományos zsidó zenét játszanak, a sör és a röviditalok mellé sóletet szolgálnak fel.

Elrontották az Assisi bazilika freskóinak restaurálását

A freskókat a középkori itáliai festészet legnagyobb művészei - Giotto (1267-1337), Simone Martini (1284-1344) és Pietro Lorenzetti (1280-1348) - festették.

Jégpályán elevenedik meg Az álarcosbál a Szegedi Szabadtéri Játékokon

A produkció utolsó felvonásában hatalmas jégtáncrevü lesz a bál helyett, amelyen egy - egyelőre titkos - világsztár közreműködésére is számítanak.

Aranyérmes lett Érmellék egykori híres bora, a Bakator

A Bakator első telepítése már Bihardiószegen is megtörtént: a Heit család 2013-ban sikeresen "visszaörökítette" a szőlőfajtát, akkor ezer Bakator-vesszőt ültettek.

Szik Mátyás másodszor lett Magyarország sommelier bajnoka

A bajnokságot ebben az évben is a Kávébár Bazár keretein belül rendezték meg a Hotel Corinthia Rendezvényközpontban, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével.

Újjáépül a budavári főőrségi épület

freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A Budavári Palota rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv részeként újjáépítik a palota épületegyütteséhez tartozó egykori főőrségi épületet és Stöckl-lépcsőt.

Fölszállott a páva: ötszáznál is többen jelentkeztek a 3. évadba

Ötszázötven produkció jelentkezett az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató vetélkedője, a Fölszállott a páva című műsor harmadik évadára.

Magyar filmeket díjaztak Indiában

freedigitalphotos.net/taesmileland

Szabó Simon Fal című filmjét és Emil Goodman Heaven's vanguard című animációját díjazták az indiai Csennai nemzetközi rövidfilmfesztiválon.

Bevándorlókról készült brit dokumentumfilmet kifogásol a román diplomácia

A brit Channel 4 csatorna múlt héten vetítette a "Jönnek a románok" című sorozat első részét, amely néhány, a szigetországba érkezett, ott munkát kereső román állampolgár életéről szól.

Ezt a klipet 800 milliószor nézték meg

Forrás: YouTube

Több mint 800 millió alkalommal nézték meg Psy dél-koreai rapper Gentleman című videóját a Youtube videomegosztó oldalon.

Aranyérmes lett Bihardiószegen Érmellék egykori híres bora, a bakator

Százhuszonnyolc borász 229 bora versengett a bihardiószegi Zichy Gazdakör legjelentősebb rendezvényén, a hétvégi borversenyen, ahol először mutatta meg zamatát Debrecen egykori bora, Érmellék valamikori "édes gyermeke", a bakator is.

Mátyás király hagyatéka - újraértelmezve: YOLOzsvár

FB/Slam Poetry Erdély

Verselők, vizuális művészek és az elektronikus zene képviselői tartanak közös szabadtéri produkciót hétfőn este Kolozsváron Mátyás király szülőháza előtt, az uralkodó születése 572. évfordulóján.

Megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum

A Fórum feladatának tekinti, hogy segítse a gyerekkönyves szakmában tevékenykedőket vagy tevékenykedni kívánókat és előmozdítsa a gyerekirodalom-kutatást a tudományos eredmények széles körű megismertetésével.

Luca Ronconi rendezőt gyászolja Olaszország

FB/Teatro alla Scala

A milánói Piccolo Teatro színház és a Scala operaház is félárbocra eresztett olasz nemzeti zászlóval gyászolta a 82 éves korában szombaton betegségben elhunyt Luca Ronconi olasz rendezőt.

A busójárás kulisszatitkaival ismerkedtek Pekingben

Nagy érdeklődés és figyelem kísérte Paraszkay György grafikusművész, fotográfus hétvégi vetítőképes előadását a mohácsi busójárásról Pekingben a magyar kulturális intézetben.

Diktatúratörténet: könyvek az állami erőszakról

freedigitalphotos/papaija2008

A kommunista diktatúrák történetét újszerűen, nemzetközi összehasonlításban tárgyaló könyvek készültek a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében.

Március idusán kezdődik a Győri Tavaszi Fesztivál

Koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállítással és gyermekeknek szóló programokkal március 15. és április 30. között 19. alkalommal rendezik meg a Győri Tavaszi Fesztivált.

A torrentezők az Amerikai mesterlövészt díjazták

FB/American Sniper

Az Amerikai mesterlövész című film nyerné el a legjobb filmnek járó Oscar-díjat vasárnap, ha az illegális letöltések száma alapján ítélnék oda az amerikai filmakadémia elismerését.

Mindkét oldalra dolgozott Cézanne

Paul Cézanne két befejezetlen vázlatára bukkantak amerikai restaurátorok a francia posztimpresszionista festő két alkotásának a hátoldalán.

Elhunyt Fodor Ákos költő, műfordító

FB/Fodor Ákos - fotó: Díner Tamás

Életének 70. évében szombaton elhunyt Fodor Ákos költő, műfordító, a magyar nyelvű haikuköltészet legnagyobb alakja.

Legek az Oscar történetéből

Nyolcvanhetedik alkalommal adják át Los Angelesben helyi idő szerint vasárnap este (közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban) az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, az Oscar-díjakat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.