Átadták a megújult mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyet

MTI/Komka Péter

Átadták a megújult mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyet szombaton. Az ünnepi szertartás keretében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek felszentelte az új szabadtéri oltárt, és megáldotta a felújított zarándokházat, valamint az újonnan épített közösségi tereket.

Az Újpesti rakparton lesz az idei Pozsonyi piknik

Új helyszínen, az Újpesti rakparton rendezik meg szombaton az idei Pozsonyi Pikniket, amelynek programjában ismét a fővárosi színházi előadások játsszák a főszerepet a koncertek, az irodalmi műhelyek, valamint a gasztronómiai standok kínálata mellett.

A hét végén tartják a Zrínyi-napokat Szigetváron

Korhű programokkal emlékeznek meg Zrínyi Miklósról (1508-1566), valamint a vár 1566-ban elesett hős védőiről szeptember első hétvégéjén Szigetváron, a Zrínyi-napokon.

Sörfesztivállal zárul hétvégén az idei Palotanegyed Fesztivál

Hazai és nemzetközi sörkülönlegességekkel, valamint népszerű világzenei, blues- és dzsesszelőadók koncertjeivel várja a közönséget a józsefvárosi Sör- és Örömzene Fesztivál, amely vasárnapig tart a Palotanegyed Fesztivál záró eseményeként.

hirdetés

Lemondott posztjáról Balatoni Monika

Inkább a képzőművészet és az építészet mellett a többi művészeti ágra is koncentráló magyar jelenlétet tervez a velencei biennálékon.

A Telluride-i Filmfesztiválon debütál a Saul fia az Egyesült Államokban

Nemes Jeles László Cannes-i nagydíjas filmjét a rendező és Röhrig Géza főszereplő jelenlétében mutatják be a mustra 27 alkotást felvonultató főprogramjának részeként.

Elkezdődött a Humor- és Borfesztivál a Ferencvárosban

Péntektől két napon át várja a Humor- és Borfesztivál főzőversennyel, koncertekkel, borkóstolókkal, kiállítással és gyerekprogramokkal a vendégeket a főváros 9. kerületében.

A Fehér Isten a legjobb európai film közönségdíjért versenyez

freedigitalphotos.net/adamr

A Fehér Isten a tavalyi cannes-i világpremiert követően kiemelkedő sikert ért el hazai és külföldi mozikban egyaránt, valamint nemzetközi filmfesztiválokon is díjazták.

Csángó Menyekező: Ősbemutató a budai Várban

Moldvából érkező csángó hagyományőrző népművészek előadásában látható a Csángó Menyekező című műsor, amelynek ősbemutatóját a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe alkalmából tekintheti meg a közönség pénteken a budai Várban.

Magyarországon turnézik az Augsburgi Katedrális Fiúkórusa

freedigitalphotos.net/adamr

Magyarországon turnézik az Augsburgi Katedrális Fiúkórusa. A több száz éves hagyományra visszatekintő együttes szeptember 7-én Győrben, 8-án Budapesten, 10-én Szombathelyen lép föl.

Kezdődik a Zsolnay Fesztivál Pécsen

A Budapest Voices szabadtéri koncertjével pénteken megkezdődik a Zsolnay Fesztivál a baranyai megyeszékhelyen.

Kiefer Sutherland Arany Szem-díjat kap a Zürichi Filmfesztiválon

freedigitalphotos.net/adamr

A svájci filmmustrát szeptember 25. és október 4. között rendezik meg 11. alkalommal.

Spielberg DreamWorks stúdiója otthagyja a Disneyt

A DreamWorks stúdió, amelynek egyik társalapítója Steven Spielberg, nem hosszabbítja meg augusztusban lejárt forgalmazási szerződését a Walt Disney Co. filmvállalattal.

A nemzeti és a történelmi emlékhelyeket népszerűsíti az új 50 forintos

MNB

Ez az első alkalom, amikor emlékhelyet népszerűsítő fizetőeszköz kerül használatba Magyarországon.

Tiltott szerelmi történetről szóló filmet jelölt Horvátország az Oscar-díjra

Nemzeti és vallási alapon tiltott szerelmi történetet, Dalibor Matanic rendező Zvizdan című filmjét jelölte Horvátország legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra.

Vincent Cassellel küzd meg Matt Damon az új Bourne-filmben

freedigitalphotos.net/Naypong

Cassel bérgyilkosként ered a főszereplőt alakító Matt Damon nyomába.

David Bowie színházi darabokkal folytatja a munkát

David Bowie legutóbbi albuma, a The Next Day 2013-as megjelenése előtt tíz évig hallgatott, most két színházi produkcióval folytatja a munkát.

A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A második és harmadik helyet a Gyilkosság az Orient expresszen és Az Ackroyd-gyilkosság foglalja el a listán.

Vásári forgataggal nyitja új évadát a Kolibri

Idén is megrendezi nagysikerű évadnyitó fesztiválját a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház: szombaton a Jókai téren színes vásári forgataggal és előadásokkal várják a családokat reggeltől estig.

Velencei Biennálé - Szeptemberben kiírják a 2016-os magyar pályázatot

freedigitalphotos.net/cescassawin

Már szeptemberben kiírja a 2016-os Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé magyar kiállításának pályázatát a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum.

Egy héttel később rendezik meg a 10. Főzdefesztet

A korábban tervezett időponthoz képest egy héttel később, szeptember 11. és 13. között és új helyszínen a fővárosi Felvonulási téren rendezik meg a 10. Főzdefesztet és Street Food Marketet a várható esős időjárás miatt.

A magyar konyha mellett horvát ételeket is bemutat ősztől a Gasztroangyal

freedigitalphotos.net/KEKO64

A közmédia Gasztroangyal című magazinműsora szeptember 5-én már a legújabb epizódokkal, a magyar tájak jellegzetes ízeivel és horvát ételkülönlegességekkel készül a Duna televíziós csatorna nézőinek.

Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia új elnöke

Veres András szombathelyi megyés püspököt választotta új elnökévé a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia őszi rendes ülésén.

Öt premiert tart új évadában a Radnóti Színház

FB

Öt új előadással várja a nézőket a 2015/2016-os évadban a Radnóti Színház, valamint Kulissza című ifjúsági programját is új foglalkozással bővíti.

Pénteken indul a Quasimodo-költőverseny

Salvatore Quasimodo emlékére rendezik meg péntektől Balatonfüreden a kétnapos nemzetközi költőversenyt, a rendezvénysorozatot irodalmi matiné, képzőművészeti tárlat és kötetbemutatók színesítenek majd

Színházak éjszakája - Huszonöt budapesti színház várja a közönséget

freedigitalphotos.net/dan

Idén huszonöt budapesti színház hatvanegy helyszínen várja interaktív, rendhagyó és különleges produkciókkal a közönséget szeptember 19-én, a Színházak éjszakáján.

Emléktáblát avattak a zsidómentő Sir Nicholas Wintonnak Budapesten

Emléktáblát avattak kedden Budapesten, a Dohány utcai zsinagóga kertjében a brit Sir Nicholas Wintonnak, aki a második világháború kitörése előtti hetekben több száz kelet-európai zsidó gyermeket menekített Nagy-Britanniába.

Jelentés a frontról címmel rendezik meg a jövő évi Velencei Biennálét

freedigitalphotos.net/cescassawin

Jelentés a frontról (Reporting From The Front) címmel rendezik meg a 15. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2016. május 28. és november 27. között a velencei Giardini Parkban, az Arsenale csarnokaiban és a város számos egyéb pontján.

Vígjátékot, musicalt és nagyoperettet is láthatnak a nézők a szolnoki színház új évadában

Az új évadban hat nagyszínpadi előadást láthanak a nézők a Szolnoki Szigligeti Színházban, többek között vígjátékot, musicalt és nagyoperettet is.

Nemzetközi designdíjat nyert a Zeneakadémia imázsklipje

Szabó Stein Imre és csapata - Fotó: Benkő Sándor

A nemzetközi kommunikációs szakma egyik csúcsdíjának számító Red Dot Design Díjat nyerte el a Zeneakadémia Lisztérium című reklámszpotja, ezzel az intézmény az egymást követő második évben is kiérdemelte az elismerést.

A Hajdúsági Múzeumba kerül egy értékes bronzkori lelet

A Hajdúsági Múzeumban állítják ki azt a késő bronzkori bronzvödröt, azaz szitulát, amely szövevényes úton került a hajdúböszörményi közgyűjteménybe.

Letakarták egy függönnyel a Pákh-féle Golgotát

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A tulajdonos Pákh Imre ugyanis megtiltotta a kép további nyilvános bemutatását.

Zsidó Kulturális Fesztivál - Lemondott a művészeti vezető

Lemondott Böjte József művészeti vezető a "Zsidó Kulturális Fesztivál körül kialakult konfliktushelyzet feloldása érdekében", a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése a lemondást elfogadta.

Nyolc bemutatót tervez a debreceni Vojtina Bábszínház

Nyolc bemutatót tervez a következő évadban a debreceni Vojtina Bábszínház: a nagyszínpadon négy darabot láthat a közönség, emellett két kamarajátékot, egy játszóházi és egy osztálytermi produkciót is előadnak.

Játékos programokkal várják a vendégeket az idei Budavári Borfesztiválon

freedigitalphotos.net/adamr

A játék jegyében zajlik szeptember 9. és 13. között az idei Budavári Borfesztivál.

Hutlassa Tamás producer: a Kincsem igazi családi mozi lesz

ma.hu

A forgatás július 22-én kezdődött el és a tervek szerint folyik, csak két esős nap okozott kisebb fennakadást.

Megáldotta a Magyarok Nagyasszonya kápolnát Erdő Péter és Donald Wuerl bíboros

Remélik, hogy a kápolna kapocsként fog szolgálni Magyarország és az Egyesült Államok között.

Mészáros Tibor kapta a Kaszás Attila-díjat

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapított díjat olyan színészek kapják, akik nemcsak kiemelkedő mesterségbeli tudással rendelkeznek és színvonalas művészi munkát végeznek, hanem a társulatukat közösségépítő magatartással is támogatják.

Rekordszámú tánciskola csatlakozott idén a Tánciskolák éjszakájához

Tizenkét budapesti és nyolc vidéki helyszínen kóstolhatnak bele a különböző stílusokba a táncok szerelmesei a szeptember 11-ére meghirdetett VI. Tánciskolák éjszakáján.

Kárpát-medencei táncházzenészek találkoznak a szentendrei Skanzenben

Shutterstock fotó

A Hagyományok Háza kezdeményezésére az idén másodszor rendezik meg a Skanzenben a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját.

Gazdag színházi évadra számít Hoppál Péter

A vidéki centrumokban a nemzeti besorolású színházaknál is el kell indulnia a XXI. századi infrastruktúra-fejlesztésnek.

A KAFF díjnyertes filmjei az Urániában

freedigitalphotos.net/adamr

A hagyományokhoz híven idén is levetítik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjnyertes filmjeit szeptember 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Újabb öt évre Crespo Rodrigót bízták meg a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház vezetésével

Újabb ötéves időtartamra megbízta az intézmény vezetésével a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház jelenlegi igazgatóját, Crespo Rodrigót csütörtökön a város képviselőtestülete ellenszavazat nélkül, négy tartózkodás mellett 2016. január 1-től.

Egy elképzelt orosz megszállásról készítettek tévésorozatot Norvégiában

Fotó: screenshot

Egy elképzelt, a nemzetközi közösség által jóváhagyott orosz megszállásról készítettek televíziós sorozatot Norvégiában Okkupert (A megszálltak) címmel.

Tizenöt bemutatót tervez az új évadban a szatmárnémeti Harag György Társulat

Tizenöt bemutatót tervez az új évadban a szatmárnémeti Harag György Társulat, amelyhez rendezőként csatlakozott Sorin Militaru is.

II. Erzsébet ezért is a legmenőbb brit uralkodó

Shutterstock fotó - Featureflash

Kedvelte Dianát, ritkán veszíti el türelmét és hangjukról felismeri a repülőket. Vilmos feleségét, Katalint is nagyon kedveli és egyáltalán nem volt kifogása az ellen, hogy polgári származású.

Az osztrák kultúrát mutatja be az idei a Bridging Europe-fesztivál

A Fesztiválzenekar táncbetéttel fűszerezett barokk koncerttel is készül, és kortárs estet is tartanak egy különlegesen innovatív osztrák együttes, az Ensemble PHACE muzsikusaival.

Pe-csa Zárófesztivál szeptemberben

Többek között a Beatrice, a Skorpió és a Karthago fellépésével, négy napon át összesen huszonegy koncerttel búcsúzik a lebontásra kijelölt Petőfi Csarnoktól a Pe-csa Zárófesztivál szeptember 17. és 20. között a városligeti Napozóréten felállított szabadtéri színpadon.

Slash és zenekara az Arénában lép fel

Wikipedia/Nehrams2020

A világhírű szólógitáros, Slash és zenekara, a Myles Kennedy and The Conspirators november 18-án a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.

Minden eddigi rekordot felülmúlt az idei Szegedi Szabadtéri Játékok

Minden eddigit felülmúlt a Szegedi Szabadtéri Játékok idei sikere, a rendezvénysorozat keretében 6 műfajban 12 produkciót, összesen 26 előadást láthatott a közönség.

Kezdetét vette Közép-Európa legnagyobb históriás játéka

Ismét fellobbant a karnevál lángja és ezzel kezdetét vette Közép-Európa legnagyobb históriás játéka Szombathelyen; a Savaria Történelmi Karneválra a követező három napban százezer érdeklődőt várnak a szervezők.

Elhunyt Fejes Endre író

Fotó: Facebook

Kilencvenkét éves korában kedden elhunyt Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író, a Rozsdatemető szerzője.

Átmenetileg bezárt a viharkárok miatt az Uránia két alagsori kamaraterme

Az augusztus 17-i hatalmas felhőszakadás következtében a Rákóczi út 21. szám alatt található, film- és mozitörténeti jelentőségű műemlék épület beázott, az alagsorban üzemelő, 60 fős Csortos és a Fábri terem víz alá került.

Szeptember 8-án búcsúztatják Sudlik Máriát, a Magyar Állami Operaház örökös tagját

Szeptember 8-án 11 órakor búcsúztatják a dalszínház előcsarnokában Sudlik Mária operaénekesnőt, a Magyar Állami Operaház örökös tagját.

Elhunyt Füzes Endre, a Skanzen egykori főigazgatója

Életének 84. évében szerda hajnalban elhunyt Füzes Endre néprajzkutató, muzeológus, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egykori főigazgatója.

Vidéki Színházak Fesztiválja a Thália Színházban

freedigitalphotos.net/dan

Szeptember 7. és 13. között rendezi meg az idén a Vidéki Színházak Fesztiválját a Thália Színház; a budapesti teátrumban hét nap alatt nyolc előadást láthat a közönség.

DiDonato, Kaufmann, Lang Lang az Echo Klassik idei díjazottjai között

Az év énekesnőjének az amerikai Joyce DiDonatót, az év énekesének a német Jonas Kaufmannt, az év zongoraművészének a kínai Lang Langot választotta a zsűri az idei Echo Klassik díjak sorában.

Hat bemutató a zalaegerszegi Griff Bábszínházban

freedigitalphotos.net/africa

Hat bábszínházi produkciót mutat be a zalaegerszegi Griff Bábszínház a 2015/2016-os évadban.

A kaposvári Csiky Gergely Színház tizenegy bemutatóra készül az új évadban

Tizenegy bemutatót tervez a 2015/2016-os évadban a kaposvári Csiky Gergely Színház. A nagyszínpadon öt, a stúdióban két új darabot láthat a közönség, a gyerekeket pedig négy mesejátékkal várják.

Nemzetközi tánctalálkozót rendeznek Pécsen

freedigitalphotos.net/patrisyu

Hat egymást követő napon kínál szórakozást a közönségnek a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, amelyet szeptember 29. és október 4. között immár kilencedik alkalommal rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

Októberben a Millenáris Teátrumban lép fel Morrissey

freedigitalphotos.net/patrisyu

Október 12-én a fővárosi Millenáris Teátrumban lép fel az indie rock műfajának neves angol előadója, Morrissey.

Bemutatták a Zsinagógák népe című filmet

Bemutatták a Kárpát-medencei zsinagógákat bemutató, Zsinagógák népe című dokumentumfilmet kedd este Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A díszbemutatóra a vasárnap kezdődő Zsidó Kulturális Fesztivál előzetes eseményeként került sor.

Bemutatták a néhai Günter Grass utolsó kötetét

Wikipedia/File upload bot (Manuel Manske)

Bemutatták kedden Göttingenben a néhai Günter Grass utolsó kötetét, amelyen az irodalmi Nobel-díjas német író egészen idén áprilisban bekövetkezett haláláig dolgozott.

A Pécsi Nemzeti Színház tizenhárom bemutatót tart az új évadban

Tizenhárom bemutatót tartanak a Pécsi Nemzeti Színházban a 2015/2016-os évadban, a közönség a hat nagy- és hét kamaraszínházi darab között színművet, bohózatot, táncjátékot éppúgy talál, mint operát, mesét vagy családi előadást.

Hat nagyszínpadi bemutatóra készül a székesfehérvári Vörösmarty Színház

freedigitalphotos.net/worradmu

Hat bemutatót tart a 2015/16-os évadban a huszadik évadát megkezdő székesfehérvári Vörösmarty Színház.

Nyolc nagyszínpadi bemutatót tervez a Hevesi Sándor Színház társulata

Nyolc nagyszínpadi produkciót mutat be a Hevesi Sándor Színház a 2015/2016-os évadban .

Legalább egy év szünetet tart a One Direction

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Jövő márciusban legalább egy év szünetre megy a One Direction fiúbanda, hogy a tagok saját szólókarrierjükre és projektjeikre koncentrálhassanak. Az együttes PR-csapata nem kommentálja a tagok ideiglenes különválásáról szóló híreket.

Tizenöt bemutató a miskolci teátrumban

Tizenöt bemutatóval készül 192. évadára a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a 2015/2016-os szezonban egyaránt színre kerül opera és operett, musical, komédia, mesejáték, színmű és balett.

Tíz alkotó vehette át a Népművészet Mestere díjat

freedigitalphotos/stuart miles

Tíz kiemelkedő alkotó vehette át a Népművészet Mestere díjat augusztus 20. alkalmából, az elismeréseket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Mesterségek Ünnepén a budai Várban.

Először lesz együtt látható mind a hat Bond-színész viaszszobra Londonban

Először és csak rövid ideig lesz együtt látható mind a hat Bond-színész viaszszobra Madame Tussaud londoni panoptikumában ősszel, a 007-es ügynökről szóló legújabb film bemutatója alkalmából.

Kettős magyar siker a szarajevói filmfesztiválon

freedigitalphotos.net/worradmu

Kettős magyar sikerrel zárult a szarajevói filmfesztivál: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el, míg a dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás Tititá című alkotása a nemzetközi zsűri különdíját kapta.

Nosztalgia és életöröm a 20. századi magyar festészetben címen nyílt kiállítás Kolozsváron

Nosztalgia és életöröm a 20. századi magyar festészetben címen nyílt kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok keretében a budapesti Abigail galéria és aukciós ház gyűjteményéből.

Az Interetno fesztiválon Szalóki-ősbemutató lesz

A szabadkai Interetno elnevezésű népművészeti fesztivál látogatói hallhatják először Szalóki Ági új lemezét.

Nagy sikert aratott a győri operagála

Nagy sikert aratott a Voices 2015! elnevezésű győri operagála, amelyen felléptek az Operalia nemzetközi énekverseny díjazottjai. A gála közönségét az énekverseny elindítója, Plácido Domingo videóüzenetben köszöntötte.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

A legjobb módszer a nyári klímahasználat és a magas fűtési költségek ellen

austrotherm

Egyenletes hőmérsékletű, komfortos lakás, ahol nyáron sem reked meg az elviselhetetlen meleg, és télen sem süt a falakból a hideg?

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.