Tudomány

Így néz ki egy nap a Marson - videó

Pihent egyet a NASA Mars-járója, közben videóra vette az egész napját. A Curiosity elülső és hátsó kamerája is rögzítette, hogyan néz ki egy nap a Marson.

2024.01.03 07:45ma.hu

Szerencsés volt a NASA Mars-járója, a Curiosity 2023. november 8-án: kapott szabadnapot. A pihenésen kívül semmit sem kellett tennie, leszámítva azt, hogy pillanatfelvételeket készítsen a vörös bolygó felszínéről, amit aztán a mérnökök egy rövid videóba fűztek össze - írja a HVG.

A Curiosityn több olyan kamera is van, amelyek segítségével a földi irányítás a sziklákkal és egyéb akadályokkal nehezített terepen navigálja keresztül a rovert. A NASA tudósai azonban nemrég minden ilyen jellegű munkálatot leállítottak, a Mars, a Föld és a Nap ugyanis olyan szögben álltak, hogy lehetetlen lett volna a biztonságos kommunikáció.

Egész pontosan a Föld a Nap egyik, míg a Mars a másik oldalán volt, így a csillag zavarta a kapcsolatfelvételt. Ezt használta ki a földi irányítás arra, hogy a rádiócsend előtt egy utasítást küldjön a rovernek: 12 órányi felvételt kellett rögzítenie a két kamerának. Ezt a Gale-kráterben tette meg a szerkezet, reggeli 5:30 és 17:30 perc között, november 8-án.

Az elülső kamera az 5486 méter magas Sharp-hegy völgyére néz, míg a hátsó a Galer-kráter alját nézte a hegy lejtőjéről. A nap folyamán az érzékelő expozíciós ideje meghaladta az egy percet, ami miatt olyan zaj jelent meg a kijelzőn, mintha havazni kezdett volna. Nyolc másodperc környékén a hátsó kameránál egy sötét folt (nem) látható - a Nap kiégette a képet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.