Miért érdemes kutatni az extrém baktériumokat?

Wikipedia bacteria

Például száz Celsius-fokon, azaz forró vízben vagy szélsőségesen savas környezetben élő mikroorganizmusokat kutatnak magyarok. De hogyan lesz ez az emberiség hasznára?

Homályos indítékú újabb savas támadások nők ellen

Eddig csak a család becsületének "védelmében" követtek el savas támadásokat nők ellen Pakisztánban, az utóbbi időben azonban történtek olyan esetek is, amelyeknek az indítéka más, egyelőre kifürkészhetetlen.

Jobb öklözni, mint fogdosni

Egészségesebb üdvözlés az öklök összeütése, mint a kézfogás - erre jutott néhány brit kutató, miután elemezték a baktériumok cserélődését a különféle üdvözlési formák után.

Alig bír ébren maradni napközben? Mérje meg a vérnyomását!

Az alacsony vérnyomás és a fáradékonyság összefüggése senkit nem lep meg, de gondolta volna, hogy az állandó fáradtságot akár a magas vérnyomás is okozhatja?

hirdetés

Nyakunkon a parlagfűszezon - készüljön fel a panaszok kezelésére!

Hamarosan kezdetét veszi a leggyakoribb allergén növény virágzása, ráadásul az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt a szakemberek úgy vélik, az allergiások az idei szezonban a korábbinál erősebb pollenterhelésre készülhetnek.

Nyáktömlő-gyulladás állhat a térdfájás mögött

Fotó: freedigitalphotos.net/scottchan

A térdfájdalom sokak visszatérő vagy állandó problémája, mely a fiatalabbakat ugyanúgy érintheti, mint az idősebb korosztály tagjait. A leggyakoribb porckopás mellett egyre többször a nyáktömlő-gyulladás a felelős.

Lezárt határokkal vennék elejét az Ebola terjedésének

A vírus erősen fertőző - különösen a betegség lefolyásának utolsó szakaszaiban - tünetei között pedig a hányás, a hasmenés, valamint a belső és a külső vérzés is szerepel.

Majdnem annyian halnak meg hepatitiszben, mint AIDS-ben

A vírusok okozta fertőzéses májbetegségek, a hepatitisz miatti évente 1,4 millió halálozás 90 százaléka a hepatitisz B és C számlájára írható. E kettő okozza a májrákok kétharmadát is.

Ebola-vírustól halt meg a kór első számú libériai orvosa

Libériában eddig 129-en haltak bele Ebola-fertőzésbe, Guineában 319-en, Sierra Leonéban 224-en. A WHO a legsúlyosabb Ebola-járványnak minősítette a mostanit.

Gerincproblémára kannabiszt! De miért kell ehhez 200 tő?

Kora tavasszal vásárolt pár ezer forintért öt magot egy "lomizással" foglalkozó embertől. A magokat "a tévében nézett műsorok alapján" elültette és gondozta.

Újabb egymillió támogatót várnak a Soha ne igyál, ha vezetsz! kampányhoz

Világszerte már 1 millió 423 ezren csatlakoztak a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítéséért indított Soha ne igyál, ha vezetsz! című kampányhoz. A következő cél, hogy újabb egymillió embert állítsanak a kezdeményezés mellé.

Marihuánát a tiniknek!

Wikipedia marijuana

A pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánában az MTA Lendület programjának kutatói a Debreceni Egyetemen.

Testsúlytól függetlenül hatásos az esemény utáni tabletta

A nő testsúlyától függetlenül hatásos az esemény utáni tabletta.

A szemet és a bőrt is kínozhatja a pollenallergia

Fotó: freedigitalphotos.net/zirconicusso

A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is jelentkezhet.

Alattomosan alakul ki, de nagyon tud fájni: a lúdtalp

Krónikus gyulladásokat, ín-, izombetegségeket, erős fájdalmat okozhat a lúdtalp, amely miatt nagyon sokan szenvednek, de a többség már csak akkor megy el orvoshoz, amikor jelentős, rendszeresen visszatérő fájdalmai vannak.

Hiányzott a gyereke az iskolából - vádemelés az anya ellen

A gyerek további élete is sérült a szociális kompetencia, a kapcsolatteremtés, a szociális létben való rugalmas eligazodás, valamint a kötődés síkján.

Figyeljen oda a vérnyomására, ha gyakran bevérzik a szeme!

A magasvérnyomást nem véletlenül nevezik néma gyilkosnak, hiszen általában semmilyen feltűnő tünettel nem jár. Ennek ellenére a tarkótáji fejfájáson és a szédülésen kívül szemtünetek is felhívhatják a figyelmet a problémára.

A leégés gyermekkorban a legveszélyesebb

Fotó: freedigitalphotos.net/photoexplorer

Becslések szerint az egész élet alatt történő napozás 50 százaléka a gyermekkorra esik. Az éveken át tartó napfénybehatás öregíti a bőrt, és feltehetően 18 éves kor előtt a legkárosabb a bőrt érő sugárzás.

Több mint 2,2 milliárdan élnek rendkívüli nyomorban vagy állnak az elszegényedés szélén

Félő, hogy a pénzügyi válságok és a természeti katasztrófák miatt számuk tovább emelkedik.

Bubópestis miatt volt vesztegzár alatt egy kínai város

Forrás: YouTube

A bubópestis Kanszu tartomány 180 ezres lélekszámú településén ütötte fel a fejét. Egy 38 éves férfiban találták meg a nyomát, aki korábban egy elpusztult mormotával érintkezett.

Tömeges ólommérgezés a gyerekeknél Kínában

Több száz gyermeknél fedeztek fel ólommérgezést a közép-kínai Hunan tartományban, 92 esetében súlyos állapotot mutatott ki egy friss vizsgálat.

Ebolajárvány - elszabadult a pokol?!

Wikipedia ebola

Az Ebola ellen harc vezetője is megfertőződött Sierra Leonében, Libériában felgyújtották az egészségügyi minisztériumot.

Orrcsepp vagy orrspray?

A jól ismert, régóta bevált orrcseppek mellett ma már a legtöbb gyártó orrspray formában is forgalmazza termékeit. Mi a különbség, mi alapján válasszuk egyiket vagy másikat?

Visszautasítja a Nébih állításait a meggyanúsított egri kistermelő

A Nébih még kedden azt írta, hogy a júniusi botulizmus-megbetegedések előidézésében érintett termékeket az egri kistermelő állította elő, két termék, a szarvasgomba pesto, illetve a humusz a "gyanúsítottak".

Teveistálló levegőjében találtak MERS-koronavírust

A vizsgálatok megerősítették, hogy a levegőből azonosított vírustöredékek pontosan ugyanolyanok, mint amilyeneket a beteg tevében és gazdájában találtak.

Bőratka is állhat a hajhullás hátterében

Fotó: freedigitalphotos.net/marin

A legtöbben tapasztalhatták már, hogy az év bizonyos szakaszaiban, jellemzően tavasszal erősebb a hajhullás, de ha ettől eltérő időszakban is sok hajszálat veszítünk, ideje másra is gyanakodni.

A világ legidősebb embere lehet egy vietnami asszony

Egy 121 éves vietnami asszony lehet a világ legidősebb embere, ha azt a Guinness Világrekordok szervezete is elismeri. A nő 11 gyermeknek adott életet és szerinte az optimizmus a hosszú élet titka.

83 új gén, mely a skizofrénia kockázatával függhet össze

freedigitalphotos.net/Ambro

A betegség valaha készült legnagyobb genetikai vizsgálata megmutatta, hogy a skizofréniának biológiai okai lehetnek.

Nemcsak a fogamzásgátlók okozhatnak trombózist

Bizonyára tisztában van azzal, hogy a hormonális fogamzásgátlók jelentősen megnövelik a trombózis kialakulásának kockázatát az arra hajlamos egyéneknél. De tudta, hogy nemcsak ez vezethet vérrögképződéshez?

Tudta, hogy akár évtizedekig is lappanghat a HIV a szervezetben?

Wikipedia chemotherapy

Kicsalhatja a szervezetben képzett raktáraiból a HIV-vírust egy rák kezelésére használt szer, ezzel közelebb kerülhet a tudomány a vírus okozta szerzett immunhiányos betegség, az AIDS teljes gyógyításához

Hogyan NEM haltak meg milliók az AIDS miatt

19,1 millió évvel hosszabbították meg a fertőzöttek és a betegek életét.

Akár 80 százalékkal is nőhet az időskori elhízás

Freedigitalphotos Jeanne Claire Maarbes

Az 50 év felettiek körében 2030-ig 30-80 százalékkal nőhet az elhízottak száma Németországban.

Az EU küzd a falvakért

A falvak életben tartásának fontosságát hangsúlyozta az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) volt elnöke kedden Pécsett.

Nyelőcsőgyulladás: reflux és ételallergia is okozhatja

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Nyelési nehézség, vagy fájdalom hívhatja fel rá a figyelmet, de hasi fájdalmat is okozhat. A nyelőcső gyulladását több tényező is kiválthatja, kezelni ezért minden esetben az alapbetegséget kell.

Csontvelő-átültetés gyógyított meg két beteget a rákból és az AIDS-ből

A két beteget a sydneyi St. Vincent kórházban kezelték. Az egyik beteg Hodgkin-limfómában szenvedett, és 2010-ben kapott csontvelő átültetést. Donorja olyan ember volt, aki genetikai védelemmel rendelkezik a HIV-vel szemben.

Délelőtt kezelgessük a pókiszonyt!

freedigitalphotos.net/Adam Hickmott

A különböző fóbiák kezelése hatásosabb lehet a délelőtti, semmint a délutáni és az esti órákban, mivel reggel magasabb a szervezetben a kortizol nevű hormon szintje.

Figyeljen a testtartásra, különben nagyon fog fájni!

A nem megfelelő testtartásból számtalan mozgásszervi probléma adódhat, így nem ritka, amikor kínzó váll-hát-nyak- vagy vállfájdalomban bosszulja meg magát a gyenge izomzat.

Nem szeretnek a nők a hajukkal bíbelődni

Fotó: freedigitalphotos.net/marin

Átlagosan 2-3 havonta járnak a nők fodrászhoz, még a rövid vagy félhosszú hajúak is, ahol pedig ennél sűrűbben lenne indokolt a frizura igazítása - derült ki egy friss felmérésből.

Évi 8,5 milliárd forintja bánja a biztosítónak, hogy depressziósok vagyunk

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint évente átlagosan félmillió beteg jut tb-támogatott depresszióellenes gyógyszerhez.

Háztető alakú fedő a serpenyő felett - ha helyben készül a francia étel

Új ábra jelzi a francia éttermeken, ha az étel helyben készül, hogy megkülönböztessék azoktól, amelyek csak felmelegítik az előre gyártott fogásokat.

Telt ház lehet mindenütt - siessen, ha strandolna!

A BGYH korábbi közlése szerint a jegyárak az idén nem változtak, és számos - például családi, nyugdíjas - kedvezmény is elérhető.

Hőség - ÁNTSZ: emelkedik a pollenkoncentráció

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Az időjárás alakulása miatt a következő napokban a pollenkoncentráció emelkedésére kell számítani.

Balatonátúszás: 26 fokos víz, 7 ezer résztvevő, 5200 méter

Több mint hétezren vettek részt az idei, sorrendben 32. Balaton-átúszáson. Berki Krisztián is a habokba merült.

Magyar küzdelem a rákbetegség ellen

Freedigitalphotos hin255

Jelentősen nőtt az onkológiai ellátásokra fordított összeg.

Nőtt a kivégzések száma a világon

Pedig egyre több országban nincs halálbüntetés.

Kiderült, miért született sok sérült gyerek a 60-as években

Freedigitalphotos Jomphong

Az 1960-as években gyermekek ezrei jöttek a világra sérülten, mivel édesanyjuk nyugtatót szedett a várandósság alatt.

A porckopás kezelésével megúszható a Baker-ciszta kialakulása

A térdhajlatban jelentkező fájdalmak több okra vezethetőek vissza, ám leggyakrabban az elhanyagolt ízületi gyulladás vagy porckopásból származó Baker-ciszta áll a probléma hátterében.

Génterápiával készült "biológiai pacemakert" teszteltek sertéseken

freedigitalphotos.net/dream designs

A kutatók egy gén bejuttatásával a szív sejtjeit változtatták szívritmusszabályzókká.

Döntött a bíróság: hátrányos helyzetnek tekinthető az elhízás

Az Európai Bíróság annak a dán gyermekgondozónak az ügyében foglalt állást, akit azért bocsátottak el, mert 160 kilogrammnál nagyobb testsúlya és 54-es testtömegindexe (BMI) miatt elhízottnak ítélték.

Kapósak a szlovák lányok

freedigitalphotos.net/worradmu

Kapósak a szlovák lányok a külföldiek körében, minden nyolcadik menyasszonyt külföldi vesz el Szlovákiában.

Kiemelt téma a méhnyakrákszűrés a tízállomásos nyári egészségtáborban

Az idén kiemelt témaként a méhnyakrákszűrés fontosságára és a HPV vírus elleni védőoltás lehetőségére is felhívják a figyelmet a tízállomásos nyári egészségtáborban, amelynek nyitóeseményét pénteken a Velencei-tó partján, Agárdon tartották.

Koktéltippek: varázsolj mexikói hangulatot a kánikulába!

Fotó: Redlemon

Úgy tűnik, a tikkasztó hőség idén sem kerül el minket, de akár hiszed, akár nem, ennek is van jó oldala! Kis kreativitással hosszú repülőút, macerás csomagolás és nyelvi nehézségek nélkül is élvezheted a mexikói hangulatot.

Van, ahol már tízéves koruktól törvényesen dolgozhatnak a gyermekek

Az ajmara indián származású Morales - aki baloldali radikálisként és a dél-amerikai őslakos identitás egyik fő szószólójaként ismert - annak idején maga is végzett gyermekmunkát lámapásztorként.

A természet csodája: miért nem marad meg a baba?

Az élet egyik legtermészetesebb mozzanatának kellene lenni, sokak számára mégsem olyan magától értetődő, hogy sikerül teherbe esni vagy a babát végig biztonságban kihordani.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.