A felnőttek 65 százalék túlsúlyos vagy elhízott Magyarországon

freedigitalphotos.net/adamr

Nem csak csórók vagyunk, de az egészségi állapotunk is rosszabb sok más európai országban élőéhez képest.

Tanuljon a betörőktől: tippek, hogy ne fosszák ki a lakását (olyan könnyen...)

Senki sem örül annak, ha a távollétében hívatlan vendég jelenik meg az otthonában és kirámolja az értékeket. Egy betörő most felfedte néhány titkát, amiket érdemes megfogadni.

Egy új módszer jól diagnosztizálja a petefészekrákot

A korábbinál kétszer több petefészekrákos esetet képes feltárni egy új vizsgálati módszer, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki, és amelynek harmadik fázisú klinikai próbáit Nagy-Britanniában végezték.

Ez kell a parlagfű ellen

Magyarországon csaknem 2 millió ember allergiás, közülük egyes források szerint 60 százalékra tehető a parlagfűre érzékenyek aránya, mintegy harmad részük pedig súlyosan allergiás.

hirdetés

Halált is okozhat az illegális fogyasztószer, a dinitrofenol

Akár halálos kimenetelű mérgezéseket is okozhatnak azok a vegyi anyagok, amelyeket a közelmúltban fogyasztószerként kezdtek árusítani illegális forrásokból. A kérdéses hatóanyaggal kapcsolatban már az Interpol is figyelmeztetést adott ki a tagállamai számára.

Norvégiában a legjobb, Szomáliában a legrosszabb anyának lenni

freedigitalphotos/adamr

Egy tanulmány 179 országot vett górcső alá az anyák egészsége, a gyermekhalandóság, az iskolai képzés, a nők politikai életben való részvétele és az ország GDP-je alapján 2013. évi adatokat elemezve. Magyarország az 51. helyre került.

Kézhigiénés világnap - Ön is mossa kezeit?

A gyakori, alapos, szappanos kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a kézhigiénés világnapon, május 5-én.

Ha rövidebb, akkor biztos, hogy rákos lesz!

freedigitalphotos.net/adamr

Egy új vizsgálat képes előre jelezni a rákot mintegy 13 évvel annak kifejlődése előtt.

Gluténérzékenység és zab: mi az igazság, lehet enni vagy sem?

A gluténérzékenyek pontosan tudják, hogy melyek azok a gabonafélék, amelyeket biztosan nem fogyaszthatnak, ám a zab hosszú ideje az egyik leginkább ellentmondásos mag. Végül is ehető vagy sem?

Nők a dübörgő nyeregben: motorra, asszonyok!

freedigitalphotos/dan

Motoros felvonulást tartottak a 9. nemzetközi női motoros nap keretében szombaton Budapesten.

A párkapcsolatunk is rámehet a nem megfelelő szájhigiéniára!

Rémes állapotban vannak a fogaink, félünk, hogy elveszítjük, de valami különös okból kifolyólag a fogorvost még ijesztőbb lehetőségnek látjuk: a szájban lévő problémák ellenére nem járunk rendszeres ellenőrzésre és kezelésre.

Anyák napja: akik más gyermekeit nevelik

sos.hu

Az SOS Gyermekfalvak anyák napja alkalmából új megvilágításba helyezi az anyaságot. Rövidfilmekben ismerkedhetünk meg nevelőszülők és nevelt gyermekeik közti életre szóló kötelékkel.

Visszér- vagy szívpanaszai vannak? Tudjon meg többet az állapotáról!

A szív-és érrendszeri problémák nem csak Magyarországon, hanem az egész világon népbetegségnek számítanak, melynek szövődményei a vezető halálokok közt szerepelnek.

Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand

freedigitalphotos.net/photostock

A minősítés a szakma egyik legnagyobb elismerésének számít, és a strand vezetői abban bíznak, hogy a minősítésnek köszönhetően a tavalyinál is több vendégük lesz.

Viszket és könnyezik? Így kezelje a tavaszi allergiát!

Kissé esővel tarkítva, de végre itt az igazi tavasz, de ennek az allergiások kevésbé örülnek, mert számukra ezek a hetek tüsszögést, köhögést és viszkető, könnyező szemeket is jelenthet.

Magas vérnyomás is állhat a férfi meddőség hátterében

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Napjainkban egyre több gyermekre vágyó párral vannak tele a meddőségi intézetek. Sokan úgy gondolják, általában a nők felelősek a problémáért, ám több statisztika is azt mutatja, hogy az utóbbi évtizedekben a férfiak is egyre többen meddők.

A visszérgyulladás is okozhat mélyvénás trombózist

A visszérgyulladás nagyon gyakori probléma, elsősorban azoknak a körében, akik kitüremkedő, kanyargós visszértágulatokkal küzdenek, ám sokan még mindig nem tudják, hogy akár trombózis is kialakulhat miatta.

Mindenhol vannak allergiások, csak más a kiváltó ok

Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

Az elmúlt húsz évben megduplázódott az allergiások száma Magyarországon, jelenleg a lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet. Az allergia a környező országokban élőket sem kíméli,

Ezekből a gyerekekből lesznek a pszichopaták, a tömeg- vagy öngyilkosok

Nő a későbbi mentális zavarok kockázata annál, akit gyerekként kortársai megfélemlítettek, gúnyoltak, piszkáltak és zaklattak. Ártalmasabb ez mindennél.

OGYÉI: az energiaital nem szomjoltó üdítő, nem sportital

freedigitalphotos.net/zirconicusso

Ezek az italok a központi idegrendszerre hatva túlzott ingerlékenységet, álmatlanságot okozhatnak, de energiaital miatti rosszullétnél többször tapasztaltak erős szívdobogást, szívritmuszavart.

Titkos génmanipulációs emberkísérletet hajtottak végre Csonka Andráson

Emberkísérlet, ráadásul titkos génmanipulációval ötvözve? A legtöbben egy ilyen ajánlatra kapásból nemet mondanának, vagy ki tudja, mekkora összegért cserébe vállalnánk. Három ismert magyar híresség mégis belement.

A magyarok 89 százaléka elégedett az egészségi állapotával

freedigitalphotos/Stuart Miles

A felnőtt magyar lakosság csaknem kétharmada jónak vagy nagyon jónak tartja egészségi állapotát, az egészségügyi ellátásokkal pedig a túlnyomó többség elégedett.

Nem megy ki a fejéből a bosszantó dallam? Rágózzon, az segít!

Ugye ismerős az a bosszantó érzés, amikor bekúszik valahonnan egy dalocska a fülébe, és utána sehogy sem akar kimászni onnan? Állítólag megvan az ellenszer: rágózni kell!

Az EP új alkoholstratégiát sürget

freedigitalphotos/luigi diamanti

Olyan új alkoholstratégia bemutatását várják, amely foglalkozik a fiatalok alkoholfogyasztásával, valamint felhívja a figyelmet a várandós kismamák alkoholfogyasztásának és az ittas vezetésnek a veszélyeire.

Jön a nyár - milyen veszélyt jelent ez az anyajegyekre?

Ugyan az anyajegyek többsége ártalmatlan "szépségpötty", némelyek veszélyesek lehetnek: bőrrák (melanóma) alakulhat ki belőlük. A csinos műsorvezető, Lilu is rendszeresen ellenőrizteti magát.

Gonoszak vagy vakmerők? Súlyos génhibával vállalták a gyereket

Fotó: YouTube

Ön mit tenne, ha tudná, hogy gyermeke is örökölheti azt a hibás gént, ami miatt a saját életét gúnyolódások és bántások keserítették meg? Kitenné ugyanennek a kicsit, vagy inkább lemondana róla?

Pozitív szavakat festettek egy budapesti falra

Harminchét pozitív jelentéstartalmú szót festettek önkéntesek a Hegyalja út és a Mészáros utca találkozásánál lévő téglafalra, hogy ezzel pozitív üzenetet közvetítsenek a városlakók felé.

Kevesebb baleset a blokkolt mobilokkal

freedigitalphotos.net/dan

Nyolcvan százalékkal csökkent a tizenéves sofőrök balesetveszélyes manővereinek száma, amikor blokkolták telefonjaik hívásait és SMS-eit, valamint filmezték őket vezetés közben.

Milliárdokba kerülnek a légszennyezés okozta betegségek

freedigitalphotos.net/xedos4

Évente 1,47 ezer milliárd euróra (443 ezer milliárd forint) becsülte az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a légszennyezés okozta betegségek és halálozások teljes európai költségeit.

Radioaktív implantátum jó lehet a prosztatarák ellen

Összehasonlították az alacsony dózisú, daganatközeli, belső sugárterápiát és a megszokottabb, nagy dózisú, külső sugárkezelést.

Ötnaponta meghal valaki munkahelyi balesetben Magyarországon

Fotó: MTI grafikon

Április 28-án van a munkahelyi balesetben megsérültek és ellhunytak világnapja. Bár az esetszám évek óta csökken, az adatok így is riasztóak. A legtöbb áldozatot az építőipar szedi.

Foltokban hullik a haja? Autoimmun betegség is lehet az ok!

Az alopecia areata jellegzetes tünete a hajas fejbőrön vagy a szőrzeten, különféle nagyságú, kör alakú foltokban jelentkező kopaszság. Az idejében megkezdett kezeléssel a hajvesztés folyamata lelassítható, és az új hajszálak növekedését is serkenteni lehet.

Lesújtó: tömegesen halnak meg vakbélgyulladásban vagy a szülés közben

freedigitalphotos/FrameAngel

A föld népességének kétharmada nem jut biztonságos és megfizethető sebészi ellátáshoz, ez a korábban becsült szám több mint kétszerese.

A magyar munkahelyi balesetek fő oka a stressz

Főként az ipari termelés fokozódásával megjelenő atipikus foglalkoztatási formák, valamint a pszichoszociális kockázatok (stresszorok) erősödése teremt egyre több problémát.

20 év alatt majdnem háromszor annyi lett a lisztérzékeny gyerek

Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

Elsősorban a 2 év feletti lánygyermekek érintettek, de manapság már szinte nincs olyan korcsoport a gyerekek körében sem, ahol ne jelentkezne egyre nagyobb arányban a lisztérzékenység.

Pajzsmirigy is állhat a fájó kézzsibbadás mögött

A kéz, vagy csukló alagút szindróma néven ismert betegség kapcsán elsősorban a kezek túlerőltetése merül fel kiváltó okként, pedig egy kevésbé ismert, ám annál gyakoribb betegség is előidézheti a tüneteket.

Fogamzásgátló és trombózis - mi van, ha nem férnek össze?

Fotó: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Szerencsére egyre többen hallottak már a trombózis és a fogamzásgátló tabletták közti kapcsolatról, de vajon mit tehetnek azok, akiknél kiderül, hogy azért nem szedhetnek tablettát, mert hajlamosabbak a vérrögképződésre?

Tetoválással is mérhető lesz a vércukorszint?

Kaliforniai kutatók egy ideiglenes tetoválást teszteltek, amely olyan érzékelőt tartalmaz, ami képes a bőrsejtek közti folyadékban lévő glükózt érzékelni és kivonni, valamint annak mértékét meghatározni.

A főnökének kell stresszelnie az ön munkahelyi stressze miatt

freedigitalphotos.net/adamr

A munkahelyi stressz megelőzésének és megfelelő kezelésének fontosságára hívja fel a figyelmet az Európai Munkabiztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) kampánya.

Tavasszal kitör a depresszió?

A téli vitaminhiány önmagában is elegendő ahhoz, hogy az ember fizikailag kissé elgyengüljön és ettől lehangolttá váljon, de ha még ehhez egy kis párnélküliség is járul, máris közelít a depresszió.

Nem csak cukorbetegség mellett alakulhat ki lábszárfekély

Az emberek többsége a lábszárfekélyt leggyakrabban a diabétesszel hozza összefüggésbe. A cukorbetegség ugyan fontos kockázati tényezője az állapotnak, ám a lábszáron kitüremkedő kacskaringós visszerek is okozhatják a problémát.

Pollenszezon? Ne hagyja magát legyőzni!

Egyre többen tüsszögnek a pollenszezonban, ezekben a hetekben a nyír-, kőris-, fűz- és platánfára allergiásoknál jelentkeznek a legintenzívebb tünetek, melyekről most a legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

Május 1-11. között szervezik a második Nyitott Balatont

Facebook - esemény

Az üdülőövezet a tavaszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes a tóhoz utazni.

A helytelen étrendet nem lehet lefutni - ennyi a titok

"Helytelen étrendet nem lehet lefutni" - így foglalhatók össze egy friss tanulmány megállapításai, azaz mozoghatunk bármennyit, ha mellette egészségtelenül étkezünk, a fogyás nem lesz eredményes.

Öt éven belül gyógyíthatóvá válhat az asztma?

freedigitalphotos.net/dan

A Cardiffi Egyetem kutatói együttműködve a Londoni King's College és az amerikai Mayo Egyetem szakembereivel megtalálták, mi okozza az asztmát és hogyan lehet az okot megszüntetni, felfedezésük nyomán öt éven belül gyógyíthatóvá válhat a világszerte 300 millió embert sújtó betegség.

Óvatosan a futással: rámehet a szüzesség is - riogat egy tanár

Szüzességük védelmében eltiltották a lányokat a futástól egy melbourne-i muszlim iskolában. Az intézmény egy volt tanárának bejelentése nyomán vizsgálat indult az ügyben.

Hetedszer rendeznek sportnapot a mozgáskorlátozottak számára

freedigitalphotos/artur84

A szombati MERI Sportnap célja, hogy a mozgáskorlátozott, fogyatékos emberek megismerhessék és kipróbálhassák azokat a sportokat, amelyeket ők is űzhetnek.

Gyógyszer, alkohol, tisztítószerek a mérgezések toplistáján

Harminc százalékkal nőtt a bejelentett mérgezések száma 2014-ben a megelőző évhez képest, a halálos kimenetelű esetek aránya azonban csökkent.

Ne próbálja ki azt, ahogyan az ókori egyiptomiak a másnaposság kínjait enyhítették

Egypt Exploration Society

A másnaposság gyógymódja mellett a leletekben szerepelnek az aranyeret, a fekélyt, a fogproblémákat orvosolni hivatott terápiák is.

Életet mentett a tüdődaganat-kockázatot felmérő mobilos alkalmazás

A hölgy a barátnője tanácsára kitöltött egy egyszerű, mobiltelefonos tesztet.

Már 44 ezren jelentkeztek az idei TeSzedd! akcióra

teszedd.hu

Az országos szemétgyűjtési akción a szervezők 720 gyűjtőpontot hagytak jóvá.

Jobban hízunk, ha nincs fogunk!

A magyar felnőttek leggtöbbjének van valamilyen foghiánya. Sokan gondolják úgy, hogy ha hátul hiányzik egy-két foguk, még nem baj, nem pótolják mert úgysem látszik. Pedig a fogatlanság akár elhízáshoz is vezethet!

ÁNTSZ: nemzetközi összehasonlításban is sikeres a HPV elleni önkéntes védőoltás bevezetése

freedigitalphotos.net/Praisaeng

A humán papillomavírus (HPV) elleni önkéntes védőoltás bevezetésének első évében 80 százalék feletti átoltottságot ért el Magyarország, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmény.

A legtöbb panasz a valóságshow-kra és a dokurealitykre érkezik

Agresszivitás, félelemkeltés, drog, trágárság - ezeket a tartalmakat tartják a legártalmasabbnak a képernyőt bámuló gyerekekre egy felmérés szerint.

Kilégzési teszttel is kimutatható lesz a malária

freedigitalphotos.net/arztsamui

Ausztrál kutatók szerint gyors és olcsó kilégzési teszttel hamarosan kimutatható lesz az évente mintegy félmillió ember halálát okozó malária.

A kevés víz pont olyan, mint a sok alkohol - legalábbis a volán mögött

A kevés folyadékot fogyasztó gépkocsivezetők kétszer annyi hibát követnek el, mint azok a társaik, akik elegendő folyadékot isznak, sőt: a kevés folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyes, mint az ittas vezetés.

Nem ebolás a gyanús tünetekkel kezelt szlovén nő

Forrás: Wikipedia

A vizsgálatok elvégzésére és kielemzésére a ljubljanai mikrobiológiai intézetben került sor, amely rendelkezik az ebolatesztelésre alkalmas legkorszerűbb felszereléssel is.

Könnyebben hozzáférhető lesz a gyógyszertárakban a marihuána

Mindenki nyugodjon le, csak Csehországban. Pedig marihuánaalapú gyógyszereket szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia és Parkinson-kór kezelésénél lehet sikeresen alkalmazni.

Károsabb a primőr zöldség, mint a szabadföldi?

freedigitalphotos/Simon Howden

Élelmiszerbiztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelent-e a primőrök fogyasztása, mint a szabadföldi szezonális termékeké?

Inzulinrezisztencia: amitől nehezebb teherbe esni, de könnyebb elvetélni

A teherbeesés sajnos napjainkban nem olyan egyszerű, mint régebben. Sok olyan tényező akadályozza a baba érkezését, amikkel nagyanyáink még nem igazán találkozhattak, és amiket sokszor nem is ismernek fel időben.

Egyre több magyar felnőtt sportol

freedigitalphotos/cooldesign

Míg 2010-ben a lakosság 5 százaléka mozgott, addig ma már ez az arány 15 százalék.

Ne lepődjön meg, ha drága borokkal kínálják a buszmegállóban

Speciális borkóstolóra várják a fővárosiakat a balatoni turisztikai szakemberek. Budapest környéki kirándulóhelyeken, az odavezető buszmegállókban próbálják rávenni a turistákat arra, hogy kóstolják meg a balatoni borokat.

6 jó ok, amiért érdemes az anyajegyet szűrni

Fotó: dermone.com

A bőrünkön megjelenő változásokat feltétlenül bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, hiszen a korai felismeréssel akár a rosszindulatú bőrdaganatok is kezelhetők. De mik a gyanús jelek, amikre figyelni kell?

Őrzők Alapítvány: a daganatos gyermekek 70-80 százaléka meggyógyul

A budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinika hivatalos alapítványa vasárnap a Trafóban rendezi meg a gyermekkori daganatos és leukémiás betegségből gyógyultak első országos találkozóját.

Táplálékallergia a mindennapokban - egyszerűbb a választás

Táplálékallergiásként élni a mindennapokat? Nem könnyű feladat, legfőképp azért, mert sokszor nehéz megtalálni és felismerni a veszélytelen ételeket. Szerencsére már van segítség!

Tájékoztatók segítik a betegeket és a szülőket

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) általános tájékoztató füzeteket készített a betegjogokról és a beteg gyermekek kórházi tartózkodásának betegjogi vonatkozásairól az idei európai betegjogi nap alkalmából.

Szinte mindenki kávézik - de mit és hogyan iszunk?

Fotó: VIPR

A magyar felnőttek 85%-a kávéfogyasztónak vallja magát, többségük előnyben részesíti a klasszikus pörkölt kávét. De hol és mennyi kávét iszunk, és milyen szokásaink kötődnek a kávézáshoz?

A D-vitamin hasznos - de nem a magas vérnyomásra!

A D-vitamin számos előnyös hatásáról jelentek meg közlemények, sőt, még az is felmerült, hogy a hiánynak szerepe lehet a magasvérnyomás betegség kialakulásában. A kezelésre önmagában mégsem elég.

Szombaton rajtol a Gerecse 50 teljesítménytúra

Facebook - Geerecse 50 hivatalos oldal

Szombaton hat órától lehet elrajtolni a Tatabányáról induló és oda is érkező Gerecse 50 teljesítménytúrán, a leghosszabb távokat választóknak fél kilencig el kell indulniuk a vasútállomás közelében lévő Jubileum parkból.

Naponta 160 ember hal bele veszettségbe

A fertőzést minden emlős elkaphatja, de a veszettségbe belehalt emberek 99 százalékára kutyákról terjed át az amúgy majdnem 100 százalékosan megelőzhető kór.

A nyír, a kőris és a platán virágpora okozhat allergiás tüneteket

freedigitalphotos.net/ratkatchada torshap

A nyír pollenkoncentrációja helyenként elérheti a nagyon magas szintet is, bár a hétvégén, a hidegfrontot kísérő esők hatására átmenetileg csökkenhet a mennyisége.

Hat településen kifogásolható a levegő minősége

Az ÁNTSZ arra figyelmeztetett, hogy az érintett térségekben nő a légzőszervi tünetek előfordulásának esélye, így az arra érzékenyek délután minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, és inkább kora reggel vagy késő este menjenek ki a levegőre.

Megújult a sürgősségi betegfelvételi rendszer az OPAI-ban

freedigitalphotos.net/adamr

Átadták a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézet (OPAI) új központi pszichiátriai betegfelvételi részlegét.

"Kiakadt" a légszennyezést mérő műszereken a mutató

A kínai országos átlagnál több mint kétszer magasabb légszennyezettséget mértek Pekingben tavaly a légúti betegségeket is okozó finom porra vonatkozóan.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Egy innovatív magyar megoldás milliók életét mentheti meg

freedigitalphotos.net/adamr

A szuperbaktériumok legalább olyan gyakran ölnek, mint a rák, a fertőzéseknek ráadásul mindössze 30-50%-a előzhető meg folyamatos fertőtlenítéssel. Pedig nagyon egyszerűen meg lehetne szüntetni bármilyen járványt egy hazai startupnak köszönhetően. Tartson igényt ön is a fotokatalitikus védőbevonatokra!

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.