Tizenkét éves kislány szült Nagy-Britanniában

Fotó: freedigitalphotos.net/Nutdanai Apikhomboonwaroot

Egy hónappal a várt idő előtt, de egészségesen hozta a világra kisfiát egy mindössze 12 éves kislány, aki egy éve jár a gyermek apjával. A korai szülés már "családi hagyomány", a nagymama is mindössze 27 éves.

Mire kell figyelni, ha trombózishajlammal babát szeretne?

Azok, akiknek genetikailag fokozott hajlamuk van a trombózisra, azaz trombofíliások, természetesen ugyanúgy vállalhatnak gyereket, mint bárki más, viszont fontos, hogy náluk a terhesség megtervezett legyen.

Motiváció és érzelmek - agyi elváltozásokat okozhat a fiataloknál a marihuána

A kutatónak meggyőződése, hogy 30 éves kor alatt csak azoknak lenne szabad a szerhez folyamodnia, akiknek halálos betegségük fájdalmát csillapítja.

8 tipp, hogy sport közben se sérüljön le

Közismert, hogy a sport mennyire pozitívan hat az egészségre, az önbizalomra, de nem szabad elfeledkezni a lehetséges sérülésekről sem. Ha betart néhány alapszabályt, ezek elkerülhetők.

hirdetés

Eredményes lett a túlzott sófogyasztás elleni harc

freedigitalphotos.net/zole4

A sófogyasztás visszafogása fontos szerepet játszik abban, hogy "zuhan" a szívbetegség miatti elhalálozások száma Nagy-Britanniában.

A petefészkét műtötték ki tévedésből a kismamának

Elhunyt egy fiatal háromgyerekes anya Nagy-Britanniában, miután gyulladt vakbele helyett tévedésből egyik petefészkét operálták ki. Mire korrigálták a hibát, már késő volt: előbb a babát vesztette el, majd ő is meghalt.

Jobban teszik a feleségek, ha főznek

Freedigitalphotos vectorolie

Ha el akarják kerülni a feleségek, hogy férjük ideges legyen, netán kifejezetten agresszív, akkor jobb, ha okosan állítja össze a menüt: az éhes ember agresszívabb lehet a párjával szemben.

A vércsoport befolyásolja a prosztatarák kiújulását

A prosztatarák nagyobb valószínűséggel újul ki sikeres műtét után az A vércsoportú férfiaknál, mint a 0 vércsoportba tartozóknál, bár ennek pontos okát egyelőre még nem sikerült felfedezni.

Tudta, hogy a hang gyógyíthat?

Fotó: freedigitalphotos.net/bandrat

A hanggyógyítás terápiás jelentőségére, eredményeire, valamint a hangképzés problémáira, fejlesztésére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat hang világnapi programja.

Kezelni kell a hipertóniát, de óvatosan: áteshetünk a ló túlsó felére is!

A népbetegségnek számító hipertónia kezeletlen esetben számtalan veszélyes szövődményt okozhat, többek között agyvérzést, illetve szívinfarktust. A kezelés épp ezért fontos, de az állandó kontroll is elengedhetetlen!

Marihuanát automatából

Fotó: freedigitalphotos.net/Paul

Cigi, óvszer és alkohol után itt a drogautomata. Igaz, még nem elterjedt, most a világ első ilyen szerkezetéről számolunk be.

Életeket mentene és munkahelyeket teremtene a kerékpározás elterjesztése

Több mint 76 ezer munkahelyet teremtene a zöld és egészséges közlekedésben és tízezer életet mentene meg évente, ha Európa nagyvárosai elérnék a dán főváros szintjét a kerékpározásban.

Gyakori, mégsem normális, ha fehér és hideg az ujj

Fotó: freedigitalphotos.net/foto76

Viszonylag gyakori, a lakosság 5-8 százalékánál fordul elő az ujjak zsibbadásával, elfehéredésével járó betegség, amely jelentkezhet önállóan, de egyéb kórképek kísérő tünete is lehet, ezért érdemes rá odafigyelni!

Kelet-Kínában kötelező a kung-fu

A gyerekek egészségének javítása érdekében kötelezővé tették a kungfu oktatását a kelet-kínai Csiangszu tartomány általános- és középiskoláiban.

Ne idegeskedjen: a stressz ront az allergián!

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Öröklött hajlam esetén a stressz szerepet játszhat az allergia megjelenésében, meglévő betegség esetén pedig fokozza a panaszokat. A tudatos életvezetés és a stresszcsökkentő technikák segíthetnek.

RuháinkBAN lesz a számítógép

Először voltak az elektroncsövesek, aztán a szekrénnyi méretűek, majd a kis asztali 8 bitesek. Jött a PC korszaka, majd az okostelefonoké és a tableteké. De még mindig nem értünk az IT-forradalom végére.

Jó hír az allergiásoknak

Fotó: freedigitalphotos.net/Tom Curtis

A hét második felében érkezett hidegfront miatt most kevesebb a virágpor a levegőben, de nem sokáig marad így a helyzet.

Szex és szocializmus

Mit és hogyan lehetett a szexualitásról beszélni a Kádár-korban és milyen volt akkoriban a szexuális felvilágosítás?

Európa egyre okosodik

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Európa-szerte mind többen szereznek diplomát, ezzel párhuzamosan pedig egyre csökken azok aránya, akik a kelleténél előbb hagyják abba a tanulást az öreg kontinensen.

Sportsérülés után sem áll meg az élet

Azoknál, akik rendszeresen sportolnak, elkerülhetetlen, hogy olykor-olykor ne legyek kisebb-nagyobb sportsérüléseik. A legtöbbször elég egy kis pihenés, de van, amikor nem elég az otthoni kezelés.

Már kilencvenhat áldozatot követelt a madárinfluenza Kínában

freedigitalphotos.net/Apple's Eyes Studio

Kilencvenhat ember halt meg a madárinfluenza H7N9-es altípusa okozta fertőzésben Kínában idén. A meleg idő beköszöntével csökkent a megbetegedések száma.

Kamaszlányoknak növesztett vaginát a nőgyógyász

Nem túl gyakori rendellenesség, de akad olyan nő, akinek valami miatt nem fejlődtek ki a nemiszervei, nemcsak a hüvelye, de a vaginája vagy akár a méhe is hiányozhat. Egy új eljárás most segíthet rajtuk.

Horváth Éva: "Akkor nyugodtam meg, mikor elkezdett viszketni"

Horváth Éva, Udvaros Dorottya, Vándor Éva és Szikora Róbert - csak néhány azok a hírességek közül, akik szeretnék egy kicsit lassítani az idő múlását, de szikét nem engednének az arcuk közelébe.

Pajzsmirigydaganatot is jelezhet a tartós rekedtség

Többségük jól kezelhető, a gyógyulási arány magasabb, mint más daganatos betegségek esetében. Rendszerint a nyelési nehézség, nyaki duzzanat és tartós rekedtség viszi orvoshoz a beteget.

Elég a trombózis, ne tetézze utóhatásokkal!

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Egy trombózis önmagában is veszélyes állapot, hiszen mindig fenyeget az elszabadult vérrögből adódó tüdőembólia kockázata. Miután valakinél bekövetkezett ez a súlyos szövődmény, utána hosszabb ideig alvadásgátló kezelésre szorul.

Semmit nem érnek az influenzagyógyszerek?

Kétségbe vonja egy új elemzés a világ két vezető influenzagyógyszerének hatásosságát: nemcsak a gyógyulási időt nem rövidíti számottevően, de a szövődmények megelőzése sem egyértelmű.

Ilyenek a magyar dolgozók. Magára ismert?

Fotó: freedigitalphotos.net/Pong

Nem tartanak ebédszünetet, sőt, a napi ötszöri étkezésnek a közelében sincsenek, helyette rengeteg kávéval próbálják fenntartani az energiaszintjüket. Milyen a tipikus magyar dolgozó?

Ezeket a sütiket ne vegye, mert beléjük borult a tartósítószer!

A NÉBIH mutatta ki a magas tartósítószeradalék-tartalmat, mely volt, hogy a megengedett érték kétszeresét is meghaladta! Ha dobozos sütiket szokott vásárolni az áruházláncokban, jól nézze meg a matricát! Itt vannak a képek is!

Az egyik influenza elleni szer nem csak mérgező, de halált is okozhat

Sokkolta a briteket a hír, ami arról az oszeltamivir tartalmú, influenza elleni szerről újfent napvilágot látott. A svájci gyógyszergyárnak vannak ellenbizonyítékai, de azok persze titkosak.

Védőnők kampányolnak a környezettudatosságért

A védőnők segítségével népszerűsíti a környezettudatosságot, a fenntartható életmódot csütörtökön indított kampányában az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI).

Olykor kell a változás: a magasvérnyomás-gyógyszer adagja nem örökre szól!

Fotó: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Azoknál, akinél egyszer megállapították a hipertóniát, legtöbbször kénytelenek egész életükben vérnyomáscsökkentőt szedni. Igenám, de ez még nem jelenti azt, hogy mindig ugyanolyan dózisban kell, hogy kapják a tablettákat.

Kutatók rivalizálása állhat a STAP-sejtkutatás adatainak manipulálása mögött

Nem egyedül írta alá a vitatott tudományos cikket az úgynevezett STAP-sejtekkel kapcsolatos kutatása adatainak manipulálásával megvádolt japán kutató, Obokata Haruko.

Hány embernek van annyi vagyona, mint a világ szegényebbik felének?

freedigitalphotos poverty

Eláruljuk a konkrét számot, de előtte tippeljen!

Kapjanak a férfiakéval egyenlő bért a nők, vagy ne?

Az egyenjogúság hazájában, az Egyesült Államokban már harmadszor szavazzák le a honatyák a gyengébbik nem anyagi lehetőségeit javítani hivatott kezdeményezéseket.

Rosszabbul hat az asztmagyógyszer, ha dohányfüst gomolyog

Fotó: freedigitalphotos.net/dan

A passzív dohányzás több káros hatása ismert, egy szakmai folyóiratban közölt vizsgálat ezúttal a gyermekkori asztma kezelésében betöltött negatív szerepére hívja fel a figyelmet.

Munkahely: akár van, akár nincs - stresszel jár

Az európaiak alapvetően azért feszültek a leginkább, mert nem tudják biztosan, nem veszítik-e el a munkahelyüket, például egy átszervezés során.

Nem minden bőrprobléma, ami annak látszik

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Bőrviszketés, hámlás, nagyfokú szárazság. Ezek mind gyakori tünetek, ám vannak esetek, amikor hiába a legdrágább hidratálókrém, a kozmetikai kezelések sorozata, a kellemetlen panasz nem hogy javul, de egyre csak rosszabbodik.

Nézze meg a tiltott étrend-kiegészítőket, közte van-e, amit szed!

Több étrend-kiegészítőn jogosulatlanul helyezik el az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet logóját. Az OÉTI jogi eljárásokat indított a jogsértők ellen, de a gond ennél nagyobb lehet...

A fiatalok menekülnek

Freedigitalphotos emigrant

Ennyire teljesít jól az ország: az ezredforduló óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy végleges letelepedést tervező magyar fiatalok aránya.

Kávéval az Alzheimer-kór ellen

A koffein rövidtávon a fáradtság ellen hat, hosszútávon viszont az Alzheimer-kór ellen. Persze, ha megcukrozza, az nem tesz jót.

Magyarország mezőgazdasága GMO-mentes. De meddig?

ma.hu :)

Az együttműködésnek és a tudásmegosztásnak fontos szerepe van a GMO-kra vonatkozó nemzetközi egyezmények végrehajtásában.

Megoldás a lebénulásra?

Bénultak kezdtek mozogni a gerincvelő elektromos stimulálása után.

Kötne biztosítást a szerelemre?

Flickr chinese couple

A hosszú házasságok egyik garantálójaként, de akár jó befektetésként is szolgálhat az a speciális biztosítási termék, amelyet "szerelmi biztosításként" árulnak házaspároknak Kínában.

Ha zúg a fül, lehet, hogy magas a vérnyomás

A fülzúgás gyakori tünet, melyet szinte minden ember többször is megtapasztal élete során. Bár leggyakrabban ártalmatlan, ám ha többször, hosszabb időre is visszatér, akkor érdemes utánajárni a problémának, hiszen vérnyomásprobléma is állhat a hátterében.

Nem kell szenvedni a visszértől akkor sem, ha várandós

A visszérbetegség szempontjából némi kockázatot jelent a terhesség, hisz az erek kitágulása ilyenkor még azoknál is megjelenik, akik egyébként nem hajlamosak a visszerességre. Mégsem kell csak emiatt lemondani a babáról.

Hétvégén mindenkit vár a Leves és Főzelék Fesztivál

Jellegzetes magyar fogásokkal és számos ország tradicionális specialitásaival várja vendégeit a hétvégén a második Budapesti Leves és Főzelék Fesztivál a Palotanegyedben.

Segítséget kér a vöröskereszt a guineai Ebola-járvány leküzdésére

freedigitalphotos.net

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság (IFRC) 1,4 millió dollárnyi (268 millió forintnyi) segélyt kért hétfőn rendkívüli felhívásában a világtól a nyugat-afrikai Guineában pusztító Ebola-járvány megfékezésére.

Tavaszi fáradtság... vagy inkább vérszegénység? Nem mindegy!

Most, hogy beköszöntött végre a jó idő, sok emberen úrrá lesz a tavaszi fáradtság. Ez jó esetben pár nap, vagy hét alatt magától megszűnik, ám ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, érdemes utánajárni, mitől is húzza az illetőt az ágy.

A nő, aki állandóan halszagot áraszt

Fotó: freedigitalphotos.net/patpitchaya

Amikor egy munkahelyi karácsonyi buliban kibontotta az ajándékát, elsírta magát a nő: egy sokadik szappan volt a csomagba rejtve. Pedig fürdik ő rendesen, csak olyan beteg, hogy állandóan büdös.

A vérszívók útján terjedő betegségekre hívják fel a figyelmet az Egészség világnapján

Idén a vérszívó ízeltlábúak - a szúnyogok, törpeszúnyogok és kullancsok - útján terjedő betegségekre hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely minden évben április 7-én ünnepli az egészség világnapját.

Allergia-ellenes szer ad reményt a rákos betegeknek

Fotó: dermatology.org

Egyelőre csak egyszeri megfigyelésen alapul és épp ezért rengeteg további vizsgálatra van szükség egy új felfedezéssel, amely mégis reménysugarat csillant fel bizonyos ráktípusok kezelésében.

Tilos dohányozni, parfümöt és mobiltelefont használni

Nem dohányozhatnak, nem használhatnak parfümög és a mobiltelefont is kívül kell hagyniuk mindazoknak, akik az első, hiperérzékenyek számára épített zürichi lakóházban laknak vagy oda látogatnak.

Kevesebb csoki és kevesebb cset a böjt alatt

Fotó: freedigitalphotos.net

A csokoládé és a közösségi média az a két dolog, amelytől az emberek leginkább tartózkodni szeretnének a böjti időszak alatt, derül ki egy nagy amerikai felmérésből. A káromkodás és a szeretkezés épp csak felfért a listára.

A hipertónia fülpanaszokat is okozhat

A fülzúgás gyakori tünet, melyet szinte minden ember többször is megtapasztal élete során. Bár leggyakrabban ártalmatlan, ám ha többször, hosszabb időre is visszatér, érdemes utánajárni a problémának.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.