10 centis féreg vonaglott az agyában - 4 év után találták meg

Fotó: nsh.uk

Az orvosokat eleinte zavarba hozta, hogy egy vándorló "daganatot" találtak egy középkorú férfi agyában, de négy évbe telt, mire rájöttek, hogy nem tumor, hanem egy galandféreg tanyázik ott.

Mobillal sokat lógsz a közösségi hálón? Ezért fáj a hátad, nyakad!

Manapság a fejlett világban szinte nem találunk olyan embert, aki ne használna vagy mobiltelefont vagy egyéb mobileszközt, amivel kommunikálhat - miközben nem is sejti, mit tesz közben a gerincével.

Ferenc pápa az éhezés ellen: a javak igazságos elosztásáról

A bolygónkon rendelkezésére álló javak igazságos elosztására és szolidaritásra sürgette a nemzetközi közösséget csütörtökön Ferenc pápa, aki az éhezők megsegítésével kapcsolatban szólalt fel az ENSZ II. Táplálkozási Világkonferenciáján Rómában.

Kik lettek idén Aranyanyuk?

Ebben az évben hét, elsősorban a speciális problémákkal küzdő és a hátrányos helyzetűek életét segítő nőket tüntették ki a Richter Aranyanyu Díjjal csütörtökön, Budapesten.

hirdetés

Bejött a nemdohányzók védelméről szóló törvény

Egyik kormányzati intézkedésnek sem volt olyan nagy társadalmi támogatottsága, mint a nemdohányzók védelméről szóló törvény több mint két évvel ezelőtti szigorításának.

A horvátoknál is a marihuána legalizálására készülnek

Fotó: archív

A gyógyászati célú marihuána legalizálására készül Horvátország, e célból engedélyezné a kender termesztését házilag és iparilag is, valamint liberalizálná a kenderszármazékok forgalmazását.

Ijesztően megugrott a HIV-fertőzöttek száma Csehországban

Aggodalomra ad okot, hogy az idei év első tíz hónapjában 208 embernél mutattak ki pozitív eredményt a laboratóriumi vizsgálatok.

Az elhízás az egyik legveszélyesebb rákfenéje a világnak

Fotó: freedigitalphotos.net/Ohmega1982

Az elhízás majdnem ugyanakkora költségeket ró a világra, mint a dohányzás és a fegyveres konfliktusok, nagyobb terhet jelent, mint akár az alkoholizmus, akár a klímaváltozás.

Többé nem kell vizespalackot cipelnünk

A biciklire erősíthető palackrendszer a levegő páratartalmából vonja ki az iható vizet, így téve szükségtelenné az induláskor kötelező feltöltést.

Ilyen a Szent László Kórház ebolás kórterme

MTI fotó: Marjai János

Európában nagyon alacsony annak a kockázata, hogy ebolajárvány törjön ki, de ha mégis...

Már bárki vehet emberi májat

3D-s nyomtatással készülő emberi szerv, pénzért? Igen, bár nem teljesen úgy, ahogy elsőre gondolná.

Felduzzadt a szája - 202 fogtól nem is csoda!

Fotó: freedigitalphotos.net/arztsamui

Úgy tűnik, Indiában erős az egy főre jutó fogak átlaga: nemrég egy fiú szájából 232 darabot húztak ki, most egy kislány szájában találtak 202 kisebb-nagyobb darabot.

Nem mindegy, mit sportol, ha visszerekkel küzd

A visszértágulatokkal teli láb nem csupán esztétikailag nyújt zavaró látványt, hanem komoly fájdalmakat és szövődményeket is okozhat. A rendszeres mozgás lassíthatja az állapotromlást - de mi legyen az?

Az egyetemisták többsége szerint nyugdíjasként is dolgozniuk kell majd

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Négyötödük szerint 10 millió forintnál nagyobb megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy tisztességes megélhetést tudjanak maguknak biztosítani a nyugdíjas évekre. 88%-uk úgy véli, a legtöbb ember épp csak kijön a bevételeiből, ezért nem is tud félretenni.

Az ember, aki hallja a Wi-Fit

Halláskárosodása miatt speciális készüléket kell hordania, ennek segítségével viszont hallja a vezetékmentes hálózat jeleit az utcákon.

Úgy érzi, nem elég szexi? Igyon békaturmixot!

Fotó: pinktreefrog

Stresszesnek érzi az életét, esetleg úgy véli, nem elég szexi? Vagy csak valami állandóan visszatérő kórság kínozza? Az Andok magaslatain élők szerint ilyenkor csak a békaturmix segíthet.

Ismét támad a madárinfluenza: újabb halálos áldozat

Egyiptomban meghalt egy harmincéves nő a madárinfluenza néven ismert H5N1 vírus okozta fertőzés következtében Minja tartományban.

Fényterápiás kabin segíti a bőrbetegségek kezelését Pécsett

freedigitalphotos.net/arztsamui

Fényterápiás kabint helyezett üzembe és tanácsadó programot indított a pszoriázisban, azaz pikkelysömörben szenvedő betegek kezelésére a Pécsi Tudományegyetem (PTE) bőrgyógyászati klinikája kedden a baranyai megyeszékhelyen.

Növekszik a veseátültetések száma Debrecenben

Hazánk 2013 júliusában csatlakozott az Eurotransplant (ET) szövetséghez, amely 8 állam 135 millió lakosát fogja össze és 70 szervátültető klinikai központ együttműködését koordinálja.

Még 42 felsőoktatási intézményben lesz véradás az őszi félévben

freedigitalphotos.net/Praisaeng

A Magyar Vöröskereszt és a Punnany Massif zenekar Találd meg magadban a hőst! Adj vért! szlogennel buzdítja véradásra a felsőoktatásban tanuló diákokat.

Nincs több megbánt mellnagyobbítás: előre kipróbálhatjuk!

Lehet, hogy sokan botorságnak tartják, de tény: a nők igen jelentős része álmodozik arról, hogy egyszer talán megnagyobbíttatná a melleit. De mi van, ha nem tudjuk, milyen is lenne "megnőve"?

Génmagnó egy baktériumból

MIT

Többszörösen szervezetünk szolgálatába állíthatjuk a beleinkben egyébként is megtalálható baktériumokat.

80 millió baktériumot adunk át egyetlen csók alatt

Bensőséges csókváltás után kiderült, hogy a probiotikus baktériumok mennyisége megháromszorozódott a "fogadó fél" szájüregében. Ennek alapján számították ki, hogy egy 10 másodperces csók alatt 80 millió baktérium kerül átadásra.

Új, agyi betegséget fedeztek fel

ADEAR

Nagyon hasonlít az Alzheimer-kórra a memóriánk működését káros irányban befolyásoló, nemrég beazonosított megbetegedés.

Egyáltalán nem élvezi: óránként akár 90-szer is orgazmusa van

Van, aki irigylésre méltónak találja, más esetleg mulat rajta, ám a 30 éves nő a legkevésbé sem élvezi azt az állapotot, ami miatt naponta több órán keresztül sorozatos orgazmusokat él át.

Magasvérnyomást okozhatnak a non-szteroid fájdalomcsillapítók?

Fotó: freedigitalphotos.net/markuso

Hogy ok-okozati összefüggés van-e, abban egyelőre nem egységes a kutatók véleménye, de az biztos, hogy aki non-szteroid fájdalomcsillapítót szed, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki hipertónia.

Fáradtnak érzi magát? Öt oka is lehet...

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Ezúttal öt lehetséges magyarázatot is felsorolunk és górcső alá veszünk.

Hatalmas lehetőségek a regeneratív gyógyászatban

Wikipedia surgery

Mindenki tudja a gyíkról, hogy farka elvesztése esetén képes annak visszanövesztésére. Az emberben is megvan ennek a lehetősége, még ha annak előidézéséhez szükség van a modern orvostudományra is.

6 ízületkímélő tipp

Az ízületi fájdalom megnehezíti a mindennapokat, a sportolóknak pedig át kell gondolniuk, mit és mennyit edzhetnek. A nyak, a derék, a váll, a térd vagy az ujjak ízületeinek fájdalma azonban csökkenthető.

Őssejtek az anyatejben

Wikipedia tandem nursing

Az egyik legjobb dolog, ami a babával történhet, ha anyatejes táplálású marad legalább 6 hónapig. Nemrég felfedezték, hogy nem csak létfontosságú anyagok, vitaminok jutnak így a szervezetébe, de őssejteket is átad az anya kicsinyeinek.

Ahogy a fokok csökkennek, a vérnyomás úgy nő

Bár sokáig váratott magára a tartósabb hűvös idő, ám ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor hamarosan beköszönt az igazi késő őszi idő. Ez sajnos nem csak az ember hangulatát befolyásolja, de sok esetben az egészségét is.

Előzze meg a stroke-ot ultrahangos vizsgálattal!

Fotó: legalsolutions.com

A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint is lehet okozója a rettegett betegségnek, a stroke-nak. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres kivizsgálás, amelynek egyik alapköve a nyaki ultrahang vizsgálat.

Ez történhet, ha nem mozogsz eleget!

A rendszeres sportolásnak számtalan pozitív hatása ismert: önbizalmat ad, levezeti a felesleges energiákat, fejleszti az erőnlétet, állóképességet, és az egészség megőrzésében is segít.

Cukorbetegen se kell lemondania a nassolásról

Fotó: freedigitalphotos.net/Gualberto107

Sokan úgy gondolják, hogy amint meghallják a diagnózist, miszerint cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek, örökre búcsút inthetnek a nassolásnak. De vajon ez valóban így van?

Milyen titkok lapulnak egy 110 éves génjeiben?

Az örök (vagy legalább a hosszabb) élet titkát sokan a génekben vélik felfedni. Tucatnyinál is több, 110 éves vagy annál idősebb ember génkészletének elemzésével meglepő eredményre jutottak a kutatók.

Cérnabeültetéssel a mozgásszervi panaszok ellen

Az utóbbi évtizedben a mozgásszervi panaszokkal küszködő betegek kezelése sokkal nehezebbé vált, és a kezelésre egyáltalán nem, vagy nem jól reagáló páciensek száma is jelentősen megnőtt.

Mégiscsak van tartós megoldás a rosacea ellen?

A rosacea az arcbőr rendellenes mértékű kipirosodása, ami nem összetévesztendő az egészséges bőrpírral, és a tünetek leplezése sem túl egyszerű. Létezhet rá hatékony megoldás?

Megnőtt a fertőző májgyulladásban megbetegedettek száma Borsodban

freedigitalphotos.net/adamr

A vírus különösen gyorsan terjed iskolákban, óvodákban, ahol a gyerekek kevésbé figyelnek oda a higiéniára, és rajtuk keresztül akár az egész család is megfertőződhet.

Jogszabály-módosítást kér a védőoltásokra az ombudsman

Cél az, hogy a kötelező védőoltások felvételekor az állampolgároknak ne kelljen választaniuk a lelkiismereti megfontolások és a jogkövető magatartás között.

Egészségtanács a DNS-e alapján

Wikimedia

Minden ember más és más, és igaz ez a genetikai hajlamosító tényezőkre is, melyek egy-egy betegség kockázatát növelik. Mi lenne, ha erre alapulva saját, személyre szabott tanácsot kapnánk életvitelünket illetően? Itt a válasz!

Sejtszintű változást hoz a meditáció

Flickr meditation

Tény, hogy a befelé fordulva, a tempóból visszavéve lenyugszunk és ellazulunk. Ám nemrég kiderült, hogy ezeken a hatásokon túl egészen meglepő élettani változásokra is képes a gyakori meditálás.

Igen, nemet akarok változtatni!

Fotó: freedigitalphotos.net/papaija2008

Gyorsan növekszik Csehországban azok száma, akik nemük megváltoztatásának engedélyezését kérik a hatóságoktól. Idén az illetékes állami szakbizottsághoz már mintegy száz kérvény érkezett, ami rekordot jelent.

Megváltozott a csehek étlapja az 1989-es rendszerváltozás óta

Bár a megváltozott étrend a kimutatás szerint egészségesebbnek tűnik, mint a korábbi, a csehek - elsősorban a gyermekek - körében egyre gyakoribb az elhízás. Szakértői vélemények szerint ez alapvetően a korábbinál jóval kevesebb mozgás, sportolás következménye.

Többen kaphatnak ingyen influenza elleni védőoltást

freedigitalphotos.net/Praisaeng

Az idei évtől már nemcsak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védőoltásra; számukra és a rizikócsoportokba tartozók részére 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre. Az oltóanyag már kérhető a háziorvosoktól.

Isten hozott! - Interjúkötet az apaságról, anyaságról

Az apaságról, anyaságról és gyermeknevelésről is vallanak az Isten hozott! című kötet interjúalanyai, akik között sérült gyermekekkel foglalkozó édesanya, író, szülész-nőgyógyász és cigány gyerekeket örökbe fogadó egyedülálló asszony is szerepel.

Biztonságos terhesség genetikai vizsgálattal

Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

A terhesség és a szülés utáni időszak lényegesen megnöveli a mélyvénás trombózis, a vetélés és a koraszülés esélyét, ha trombóziskockázatot okozó genetikai örökséget hordozunk.

Itt a nem veszélyes génmódosított krumpli!

Sokan tiltakoznak az olyan élelmiszerek ellen, amik génkészletét mesterséges beavatkozással módosították. Ám ezúttal nem kell félnünk, hiszen a krumpli egy igen speciális változtatást kapott.

Injekcióval "kikapcsolható" a prosztatarák növekedése?

freedigitalphotos.net/Praisaeng

A daganatok fennmaradásához és növekedéséhez folyamatos táplálékellátásra van szükség, ezt a vér szállítja. Ha megakadályozzák a daganatban a vérerek képződését, a rákos sejtek "éhen halnak", nem szaporodnak, nem terjednek tovább.

Áttörés a mesterséges megtermékenyítés kutatásában

A mesterséges megtermékenyítések világszinten eddig 34-35 százalékos sikeressége az 50 százalékot is elérheti, amennyiben a gyakorlatban is alkalmazzák a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) kidolgozott új módszert.

Tudta, miért fáj a válla, ha huzatban ül?

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

Vállfájdalom sok mindentől kialakulhat: egy rossz mozdulat, rándulás, izomgörcs, gyulladás is állhat a hátterében, viszont előfordulhat, hogy erősebb huzat váltja ki a kellemetlen tüneteket.

Megfázás vagy influenza? Ilyenkor forrón szeretjük!

Az őszi hónapok beköszöntével mindannyian nagyobb eséllyel kapjuk el a szezonális betegségeket. A nátha és influenza kellemetlen tünetei senki számára sem ismeretlenek.

Az űrhajósok miatt van ma lézeres szemműtét

freedigitalphotos.net/adamr

A lézeres szemműtét ma már rutineljárásnak számít. Gondolta volna, hogy egy eredetileg űrkutatási célra készített eszközt is használnak hozzá?

Egyre közelebb jutunk a Parkinson-kór gyógyításához

Ígéretes őssejt-terápia vezetheti el az emberiséget a rettenetes kór legyőzéséhez.

Öröklött emésztőrendszeri baktériumok befolyásolják testsúlyunkat

freedigitalphotos.net/Feelart

Genetikai "mintázatunk" determinálja, hogy karcsúak vagy túlsúlyosak leszünk-e, meghatározva, hogy örököljük-e a testsúlyt befolyásoló emésztőrendszeri baktériumokat.

Mi zajlik a herékben?

Azt hitte, hogy génkészletünk feltérképezésével letudtuk testünk megismerésének legnehezebb részét? A java még csak most kezdődik!

Nem csak a levelek, a hajunk is hullik ősszel - de meddig normális?

Fotó: freedigitalphotos.net/marin

A haj folyamatosan megújul, bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal intenzívebb hajhullást is tapasztalhatunk. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb.

Megmart a kígyó? Kezet ne moss!

Szinte minden mérgeskígyó marására van ellenméreg. Igen nehéz a dolga azonban az orvosnak akkor, ha a megmart ember nem tudja megmondani, pontosan melyik fajjal is került összetűzésbe. De hamarosan már nem is lesz erre szükség...

Hogyan férhet fel egy MRI az űrállomásra? Így!

NASA

Egy kanadai találmány révén hamarosan miniatürizált orvosi diagnosztikai eszközök készülhetnek űrbeli, de akár földi alkalmazásra is.

Nem nyerheti meg, mégis játszik

Gondolkodott már azon, hogy miért játszunk olyan játékokkal, amikben biztosan veszíteni fogunk? Ha igen, ha nem, eláruljuk a titkot.

Töltött káposzta Guinness-rekord Székelyudvarhelyen

MTI Fotó: Haáz Sándor

Bekerült a Világrekordok könyvébe az egy edényben főzött legtöbb töltött káposzta. Az ételt öt, rászorulókat támogató intézmény között osztják szét.

Így vigyázhatjuk még jobban házi kedvencünk egészségét

A hordható elektronikai eszköz az emberek és kutyák közötti kommunikációt is egyszerűbbé teheti.

5+1 tipp, hogy a szauna tényleg élmény legyen

Fotó: freedigitalphotos.net/khunaspix

Az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkkel és a szépségünkkel tehetünk a borongós őszi hűvösben, az a szauna! A jótékony hatásokat ráadásul néhány kevésbé ismert trükkel még tovább fokozhatjuk.

Sikeres volt az Ősszel is Balaton! kampány

Csaknem két hét alatt az ősszel szokásosnál sok ezerrel többen utaztak az üdülőrégióba az idén.

Hat fontos tény a trombózisról

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

A fogamzásgátló tabletták és a helytelen életmód következtében egyre gyakrabban alakul ki az embereknél mélyvénás trombózis. Bár lassan beépül a köztudatba, mégis keveset tudunk róla.

Sokat számítógépezik? Így alakul ki az egérváll

Ha a teniszkönyökről hallunk, egyből a teniszezők fájdalmas mozgásszervi panasza jut az eszébe, és nem is gondolnánk, hogy olyan hétköznapi tevékenység, mint az egérhasználat is okozhatja a problémát.

Menopauza? Nemcsak a hormonkezelés hozhat megoldást!

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

A negyvenes éveiben jár és hőhullámok, álmatlanság, hangulatzavarok gyötrik? Elképzelhető, hogy a menopauzát, vagyis a hormonrendszer átrendeződését éli át.

Boston lassan víz alá kerül

Évente közel 3 milliméterrel emelkedik a tengerszint az Egyesült Államok keleti partján található metropolisznál. A tempó elsőre kicsinek tűnik, de folyamatossága cselekvésre késztette a bostoniakat. Jön Amerika Velencéje?

Feküdj korábban, igyál többet - "beszól" a karlánc-edző

Jawbone

Unalmas számok helyett egészen konkrét utasításokat ad az a karon hordható digitális edzőtárs, mellyel sokkal hatékonyabbá válhatnak testünk erőnlétének megőrzésére fordított erőfeszítéseink.

Végre rájöttünk, honnan származik falloszunk!

Ön is rendelkezik eggyel - a latin kifejezés egyaránt lefedi a péniszt és a klitoriszt -, de érdekes módon egészen mostanáig nem vizsgálták kialakulásának folyamatát.

Felfújható inkubátorral a koraszülöttekért

James Roberts

Sok millió, igazságtalanul szükségtelenül korán elmúló baba lesz megmenthető egy frappáns, kompakt eszközzel. A feltaláló saját autóját adta el, hogy valóra válhasson álma, és a jutalom nem is maradt el.

Okostelefonhoz csatlakoztatható ultrahang-szkenner

A kórházi ultrahang-eszközök nagyok, drágák és kevéssé mobilak. De már dolgoznak egy olyan kézi változaton, melyet okostelefonhoz csatlakoztatva gyakorlatilag bárhol használni lehet.

Megvan az antibiotikumok utódja?

Flickr niaid

Egyre nagyobb problémát okoz az emberiségnek az intenzív antibiotikum-használat miatt egyre terjedő rezisztencia - az így létrejövő "szuperbaktériumok" elleni küzdelem sokkal nehezebb. De már nem sokáig...

Megvan az összes bűz kioltásának képlete!

Romlott hús a hűtőből? Kutyaürülék az utcán? Masszív férfiöltöző-szag? Elméletileg minden bűzt meg lehet szüntetni, a szag "kioltásával".

HPV-oltás: "pótjelentkezést" hirdet az ÁNTSZ

freedigitalphotos.net/Praisaeng

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) "pótjelentkezést" hirdet azok számára, akik valamilyen okból szeptemberben nem tudtak nyilatkozni, hogy kérik-e a humán papillomavírus (HPV) elleni oltást.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.