A Debreceni Egyetem egyes osztályain is látogatási tilalom van

freedigitalphotos.net/artur84

Az influenzajárvány miatt újabb egészségügyi intézmények vezetettek be látogatási tilalmat.

Jön a fogamzásgátló tapasz

A Richter Gedeon Nyrt. licenc és forgalmazási megállapodást kötött a Bayer HealthCare-rel a német gyógyszercég fogamzásgátló tapaszának értékesítéséről.

Újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat

Egyre több kórházban rendelnek el látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt.

Vénaszkennert adtak át a Bajcsy-Zsilinszky kórházban

A szkenner egyaránt alkalmas gyermekek és felnőttek vénájának gyors megtalálására, így jelentősen csökkentve a vérvétellel, infúzió, intravénás injekció beadásával járó esetleges kellemetlenségeket.

hirdetés

A kollégával csak inni jár az ember

A magyar dolgozók többsége nem jár rendszeresen a munkatársaival szórakozni. Ha mégis, a legtöbb közös program valamilyen módon kötődik az alkoholfogyasztáshoz, ezzel szemben a munkaidőn túli közös étkezések semmilyen formája nem jellemző.

Szarvasragu a menzán - egyre jobban ízlik a vadhús

freedigitalphotos/petrushka

A Mintamenza Program keretein belül áprilisban Békéscsabán már vadhúsból készült ételeket fogyasztottak a helyi gyermekélelmezési intézmény által ellátott gyermekek, akiktől kedvező visszajelzések érkeztek.

Megnyílt az első nemzetközi gasztronómiai biennálé Lyonban

Egy 1,7 kilométer hosszúságú alagútban felállított óriásbüfével - amelyen a világ legnagyobb sajttála és pezsgőválogatása is helyet kapott - kezdetét vette a hétvégén a I. Nemzetközi Ízbiennálé (BIG) a franciaországi Lyonban.

Még mindig nem késő fogadalmat tenni: aludjon többet és jobban!

Fotó: freedigitalphotos.net/Feelart

Bár az újévet már magunk mögött hagytuk pár hete, de van egy fogadalom, amit bármikor megtehetünk: fogadja meg, hogy mostantól többet alszik és jobban, mint eddig!

Twitterezik? Megmondjuk, hogy szívbeteg lesz-e!

A rövid üzenetek számos dolgot előjelezhetnek felhasználóikról - ezúttal a twitterezés és a szívbetegségek közötti kapcsolatra derült fény.

Bevállalták: Lola és Puskás Peti megszúratta magát HPV ellen

Fotó: Flow

Magyarországon jóval több áldozatot szed a méhnyakrák, mint Európa többi részén, pedig a betegség megelőzhető: lassan egy évtizede hazánkban is elérhető a HPV elleni védőoltás.

Főtt tojásból nyers? Már lehetséges!

A nyers, belül folyékony állapotú tojásból pár percnyi főzést követően főtt tojás lesz, de a folyamat megfordítására nincs lehetőség. Vagy legalábbis eddig nem volt...

Életet mentett a nyilvános defibrillátor az osztrák parlamentben

freedigitalphotos/nokhoog_buchachon

Nyilvánosan használható defibrillátor mentette meg egy férfi életét, aki az osztrák parlament épületében kapott szívinfarktust szombaton késő délután.

Árulkodó tünetek: ne vegye félvállról!

Néhány napja hivatalosan is elérte hazánkat az influenzajárvány, ami mindenkit fokozott óvatosságra int: ha lehet, próbáljuk megelőzni a bajt, de az sem mindegy, hogy hogyan kezeljük, ha már elkaptuk a kórt.

Nincs bizonyíték arra, hogy az édesítőszerek ártalmatlanabbak a cukornál

FB/Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A francia élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSES) első alkalommal értékelte az intenzív édesítőszerek táplálkozási értékét.

Már majdnem temették, de végül túlélte az ebolát az ápolónő

Gyógyultan távozott szombaton a kórházból egy skót ápolónő, akit egy hónapig kezeltek ebolafertőzéssel Londonban, és egy ideig válságos volt az állapota.

Okostelefonból nővérke

Lapka

Talán nem sok idő már, és a Lapka márkanévről nem a sajt, hanem az a digitális nővér juthat majd az ember eszébe, mely okostelefon alapokon járulhat hozzá egészségünk javításához.

Teljes értékű élet pacemakerrel is

A 40 ezer pacemakeres közül nem egy már betöltötte századik életévét és már évtizedek óta él szívritmus-szabályozóval, amely az elmúlt évtizedekben hatalmas változásokon ment keresztül.

Ettől fájhat a lába, ha magassarkú cipőt visel

Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

Reggeli lábszármerevséggel leggyakrabban az aktívan sportolók szoktak találkozni, ám lényegében bárkinél előfordulhat lábszárfájdalom, különösképp azoknál, akik főleg magassarkút viselnek.

Egyre több európai országban van kiterjedt influenzajárvány

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáinak 40 százalékából mutatták ki az influenzavírust a laboratóriumi vizsgálatok. Magyarországon ez az 50 százalékot is meghaladta az elmúlt héten.

4 éves kisfiúban az első mesterséges hasnyálmirigy

Wikipedia Pancreas

Csak 2013-ban több mint 79 ezer gyereknél diagnosztizáltak egyes típusú cukorbetegséget. Az autoimmun rendellenesség miatt eggyel kevesebb kis srácnak kell aggódnia.

Szóval akkor mire is jók a visszérkrémek?

A gyógyszertárakban többféle visszérkrém is kapható, ám azzal csak kevesek vannak tisztában, hogy ezek csupán a kellemetlen tüneteket enyhítik, a már kialakult, súlyosabb visszértágulatokat már nem tüntetik el.

Miért nem annyira gyilkos az ebolajárvány?

Flickr ebola

1,4 millió halottat prognosztizáltak január közepére, ám a dátum elmúlt, és a halálozási számok a közelében sincsenek ennek az értéknek - szerencsére. De mi áll a háttérben?

Kit és miért fenyeget a foglepedék?

Foglepedék mindenkinél képződik, de vannak bizonyos kockázati tényezők, amelyek növelik a valószínűségét. Épp ezért nekik különösen fontos a professzionális fogápolás.

Ne csücsörítsen, az már lejárt lemez!

YAYSCIENCE, Instagram

Sokak kedvelik, még többen gyűlölik, de mindenki ismeri: az angolul duckface-nek nevezett jelenség az ajkakkal való csücsörítést írja le, melyet előszeretettel alkalmaznak a fiatal lányok, a saját magukról készített fotókon. Most azonban itt az új őrület!

Okostelefonos alkalmazással a szélütés ellen

Elképesztő, mire képes egy mobilapp, egy okostelefon és néhány érzékelő: akár előre figyelmeztethetnek arra, hogy hamarosan szélütés (stroke) fogja érni az embert.

Miért annyira halálos a hasnyálmirigyrák?

Wikipedia Hasnyálmirigy-adenokarcinóma

Habár a hasnyálmirigyrák viszonylag ritka betegség, mégis, a nyugati országokban igen előkelő helyezést foglal el a halállal végződő rákos megbetegedések között. Vajon miért?

Jön a 9. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

A méhnyakrák, a 45 év alatti magyar nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés megelőzésének fontosságára figyelmeztet az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét január 24. és 30. között.

Veszélyes szex: most már biztos, hogy mikor jó az óvatosság

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Eddig csak sejtettük, de most már hivatalosan is bebizonyosodott, hogy melyik az a póz a szexben, amelyik a legveszélyesebb. Persze veszélyből is sokféle van, de ezúttal a pénisztörésről beszélünk.

Javult a mesterséges megtermékenyítéssel született babák egészsége

Javultak a mesterséges megtermékenyítéssel született babák egészségi kilátásai, kevesebben születnek közülük kis súllyal vagy élettelenül.

Ha influenzás, jobban jár, ha nem megy Fejér megye egyik kórházába sem!

freedigitalphotos.net/adamr

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek 29,8 százaléka 14 év alatti, 40,7 százaléka pedig 15 és 34 év közötti.

Elkezdődött az influenzajárvány!

A múlt héten, az év harmadik hetében 16 400 ember, a második hetinél 40,2 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Nemcsak becsapás: bűncselekmény, ha hazudunk a társkeresőn!

Fotó: freedigitalphotos.net/arztsamui

Nemcsak etikai vétséget, hanem tényleges bűncselekményt is elkövet az, aki az internetes társkeresők valamelyikén hamis információkat közöl magáról, vagy a társjelöltjét szándékosan tévhitben tartja.

A túl sok fehérje sem jó a csecsemőnek

Több nemzetközi kutatás is igazolta, hogy kisgyerekkorban a fehérje túlzott fogyasztása, illetve a nem megfelelő szerkezetű fehérje érdemben növeli a későbbi elhízás kockázatát, sőt szerepet játszhat az elmúlt tizenöt évben tízszer gyakoribbá vált allergia kialakulásában is.

Skizofrének kezelése - pozitív teszteredmények

A szer biztonságosságát és hatásosságát a két indikációban eddig több mint 2700 felnőtt beteg bevonásával végzett klinikai programban igazolták.

A pecsételő vérzés hormonális okai

Pecsételő vérzéssel a legtöbb nő minimum egyszer biztosan találkozik élete során. Bár a zavar hátterében akár ciszta, gyulladás vagy nem tökéletes peteérés is húzódhat, gyakran inkább hormonális zavart jelez.

Próbált már felvenni nadrágot - kéz nélkül?

Youtube We got this

Nem is olyan egyszerű nadrágot húzni, ha az ember nem használhatja a kezeit. Extra nehezítésként babával a kézben - van, akinek (nagyjából) sikerült!

Piros erek az arcon - magasvérnyomás is okozhatja

Az arcon szimmetrikusan megjelenő hajszálértágulatok, a rozácea a legtöbb ember számára csupán esztétikai problémát jelentenek, ám a legújabb kutatások szerint akár a magasvérnyomással is összefügghet.

Marandó nyomot hagy az agyban a robbanás

United States Army

Hiába élik túl a lábuk alatt bekövetkező robbanást, a veteránok így is örök életre szóló "élményt" szereznek.

Nátha ellen "napfényvitamin"

A legtöbben szeretnénk a téli hónapokban is egészségesek maradni, megerősíteni immunrendszerünket a különböző kórokozók, náthavírusok ellen. Ebben nemcsak a C-, hanem a D-vitamin is sokat segíthet!

Hogyan tesz a házasság egészségesebbé?

freedigitalphotos.net/adamr

Végre megtudhatjuk, hogy a házasságtól tényleg egészségesebbek vagyunk-e?

Csípőfájdalommal küzd? Ez állhat a hátterében!

A csípőfájdalom számos ember számára az életét megkeserítő probléma, mely nem ritkán akadályozza a mindennapi munkavégzést. Legtöbbször elhanyagolható problémának tűnhet, de hirtelen súlyosbodhat.

Ha vashiánnyal küzd, ezeket egye!

Fotó: freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A vashiány számos okból eredhet, és számos problémát okozhat. Ha tehát ilyesmivel küzd - tartósan vagy csak átmenetileg, rövid távon -, akkor jó, ha tudja, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani.

Hogyan válasszunk testápolót és arckrémet?

Téli hidegben mindenki tapasztalhatja, hogy a bőre a szokásosnál szárazabb, sok esetben vörös, viszkető ekcémás foltok jelentkeznek kézfejen, arcon, nyak területén. Ilyenkor a legfontosabb a megfelelő bőrápoló kozmetikumok megválasztása.

Többórás szabadidejüket leginkább tévézéssel töltik a magyarok

freedigitalphotos.net/Ambro

Többórás szabadidejükben a magyarok inkább tévéznek vagy zenét hallgatnak, mozgással és kulturális tevékenységgel az emberek kevesebb mint 30 százaléka töltődik fel, ha pedig csak tíz perc szabadidejük van, akkor a magyarok 67 százaléka kávézással kapcsolódik ki.

Már több európai országban kiterjedt influenzajárvány van

Mivel a védőoltás beadatását követően egy-két hét alatt alakul ki a védettség, a következő napokban még érdemes kérnie a vakcinát annak, aki így szeretne védekezni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődménnyel járó betegség ellen.

2 és 6 óra - ennyin múlik, hogy élet vagy nyomorúság

Fotó: freedigitalphotos.net/renjith krishnan

A világon, így Magyarországon is a szívinfarktus és a stroke vezető haláloknak számítanak. Pedig mindkettő megelőzhető lenne vagy legalábbis a szövődményeik csökkenthetők.

Az allergiásoknak sem jó a téli tavasz - szállingóznak a pollenek

A mogyoró pollenszórása a hétvégén helyenként már tüneteket okozhat az arra allergiásoknak.

Megváltoztak a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételei

freedigitalphotos/renjith krishnan

A kormányzat a szociális ellátórendszer átalakításánál arra törekszik, hogy a legrászorultabbak kapjanak fokozott odafigyelést, segítséget, ápolást és gondozást.

Ebola: az EU új kutatási projektekkel segíti a járvány elleni küzdelmet

Az EU oltóanyagok és gyors diagnosztikai tesztek fejlesztésére nyolc kutatási projektet finanszíroz összesen 215 millió euró értékben.

Győzd le korcsolyázással a pluszkilókat!

Fotó: Redlemon

Az újévi fogadalmak listáján évről évre előkelő helyen szerepelnek az olyan elhatározások, amelyek az egészséges életmódhoz és főleg a fogyáshoz kapcsolódnak. Most pár tippel segítünk belevágni!

Facebookon vadásznak drogosokra

Egy újabb intés, miért ne ossza meg életének minden pillanatát a közösségi hálózaton. Egyelőre csak az ügyvédek kutatnak, de ki tudja, mikor kapnak észbe a hivatalos szervek.

Sose tanult angolul? Lehet, már nem is kell!

Google

Az ősi keresztény mesék szerint egykoron az emberek mind ugyanazt a nyelvet beszélték, csak saját önhittségük miatt zavarodtak össze. Legyen bárhogyan is, a Google (a Microsoft nyomására) végre megszüntetheti ezt a nyelvek közötti "zűrzavart".

Rengeteg a HIV-fertőzött Kínában

Százezernél több új HIV-fertőzést, illetve AIDS-es megbetegedést regisztráltak Kínában tavaly, ami csaknem 15 százalékos emelkedést jelent 2013-hoz képest.

Influenza? Aludjon sokat, gyorsabban gyógyul!

USACE Europe District, Flickr

Olyan proteinekre akadtak az agyban, melyek alvás közben aktiválódva segítenek legyőzni az influenza-szerű betegségeket.

Sör, bálnaheréből (igen, jól olvasta!)

Elképesztő, mennyire kreatív tud lenni az ember, ha rákényszeríti. Izland sosem volt bőséges nyersanyagokból, így hát abból főztek, ami kéznél volt...

Meztelen igazság - avagy mennyit tudnak a fiatalok a szexről?

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

El lehet-e rontani az első csókot? Mi az ideális kor a szüzesség elvesztésére? Tényleg megjátszák a lányok az orgazmust? Ezekre és még sok hasonló kérdésre keresik a választ a zenecsatorna új műsorában.

Jobban ismeri a Facebook, mint a családja

Megdöbbentő, de igaz: csak a házastársak ismerik jobban a közösségi hálózat "lakóit" magánál a közösségi hálózatnál.

Az elhízásnál is halálosabb a mozgáshiány

freedigitalphotos.net/adamr

Ha a mozgáshiányt felszámolnák Európában, az majdnem 7,5 százalékkal csökkentené a halandósági rátát, míg az elhízás felszámolása csak 3,6 százalékkal.

A sör és a bor megváltoztatta az emberiséget

Egy parányi, minden emberben élő, de jól eldugott élőlény csatája az erjesztett élelmiszerekkel - szerencsénkre - jól alakult.

Napi öt órát tévézünk átlagosan

freedigitalphotos.net/Ambro

A 4 és 17 év közöttiek 209 perce egy percnyi csökkenést, a 18-49 évesek 251 perce ugyanekkora növekedést jelent, míg az 50 év feletti korosztály 390 perces adata hat perccel múlja felül az előző év azonos időszakára kimutatottat.

Influenza: egy hét alatt háromszorosára emelkedett a betegek száma

A betegek többsége (több mint 44 százalékuk) 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 29 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott. A gyermekek aránya 12,7 százalék, a 60 éven felüliek aránya 14,2 százalék volt.

A rendszeres alvás a tanulás kulcsa

freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Az ember fejlődésének korai szakaszában a hosszú alvás a kulcsa mind a tanulásnak, mind az emlékezésnek.

3D-s laparoszkópos technikával végeztek húgyhólyagműtétet Debrecenben

Az országban először a Debreceni Egyetem (DE) egészségügyi központjának urológiai klinikáján végeztek húgyhólyag-eltávolító és helyreállító műtétet teljes egészében laparoszkópos technikával.

Vírusok tették azzá az embert, ami?

Freedigitalphotos renjith krishnan

DNS-ünk mintegy 5 százalékát a retrovírusoknak köszönhetjük. Habár eddig genetikai hulladékként tekintettünk rá, kiderült: alapvető szerepet játszhatott abban, hogy azzá lett az emberiség, ami.

Rezsicsökkentés szuperruhával!

Ahelyett, hogy "feleslegesen" felfűtenénk otthonainkat, használjunk olyan ruházatot, ami megőrzi testünk hőjét, így sokat spórolhatunk a fűtésszámlán.

A számítógép jobban ítéli meg a személyiséget, mint a barátok

Shutterstock fotó

A Facebook közösségi portál "tetszik" gombjának kattintásait elemezte egy számítógépes program...

Londonban 8,6 milliót ér, Budapesten 700 ezret egyetlen négyzetméter

A világ legdrágább városában tizenkétszerese a prémium-ingatlanok ára a budapestinek.

Magyar vakok számára indítottak internetes szolgáltatást

freedigitalphotos.net/adamr

Vakok , gyengénlátók valamint az olvasási, tanulási nehézségekkel küzdők számára indítottak ingyenes magyar nyelvű internetes dokumentum-átalakító szolgáltatást.

Játszassuk a nagyit és a papit - megéri!

Az idősebb felnőttkorban hangszeren játszó alanyoknál 36 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki demencia és kognitív deficit.

Kalóriaérték, kémiai összetevők gombnyomásra

consumerphysics.com

Szerette volna tudni, mennyi kalóriát és milyen anyagokat tartalmaz, amit megeszik? Nos, többé nem kell sokoldalnyi listát magával cipelnie, itt a sci-fi filmekből ismert molekuláris szenzor, ami egyetlen gombnyomásra választ ad - legyen az gyógyszer, élelmiszer, innivaló vagy bármi más!

Vérvizsgálat segíthet megtalálni a dohányzásról leszoktató módszert

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a leszokást megkísérlők akár 60 százaléka is újrakezdi a dohányzást már az első héten.

Fertőzött vért kapott a nyolchónapos korában

freedigitalphotos.net/arztsamui

A HIV-fertőzést kimutató vizsgálatok hatékonyságának növelését ígérte a kínai állami egészségfelügyelet hétfőn, miután országos nyilvánosságot kapott, hogy egy ötéves kislány nyolchónapos korában vérátömlesztéskor fertőzött vért kapott.

Az idei június hosszabb lesz, mint a tavalyi

Igaz, mindössze egyetlen másodperccel ver rá a 2014-es évre, de ez lesz az utolsó ilyen alkalom az emberiség életében. Vajon miért?

Miért esik egyre több sportoló trombózis áldozatává?

Fotó: freedigitalphotos.net/Sura Nualpradid

Az utóbbi időben egyre többször hallani, mikor egy profi sportoló trombózis okozta tüdőembóliában életét veszti. A versenyszerűen sportolók tényleg fokozottabban ki vannak téve a veszélynek?

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.