A leukémia már 7000 éve öl

M. Francken/Universität Tübingen

A leukémia legrégebbi ismert esetét azonosították a Tübingeni Egyetem kutatói egy hétezer éves női csontváz vizsgálata során.

Szívmegállás után a nők húzzák a rövidebbet?

Egy tanulmány szerint a gyengébb nem képviselői nagyobb eséllyel halnak meg szívinfarktust követően, mint a férfiak és kisebb valószínűséggel részesülnek olyan orvosi kezelésben, amely megmenthetné az életüket.

A délutáni szunyókálás életmentő lehet

Az ebéd utáni szieszta vérnyomáscsökkentő hatású lehet és csökkentheti a szívroham kockázatát.

Krízishelyzet-konferencia: mesék az életről és az életért

A lelki elsősegély telefonszolgálatokat összefogó Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége szeptember első hétvégéjén tartja XXVIII. Országos Találkozóját Szolnokon.

hirdetés

Így oszthatjuk be egy iskolás napirendjét

Az időbeosztást is tanulni kell, mégpedig igen fiatal korban. Az év elején kell kialakítani a családok napirendjét, mérlegelni kötelességek és pihenés jó arányát. Sok gyereknek már most telezsúfolják a szülők az órarendjét különórákkal, máshol pedig csak lézengenek délutánonként a gyerekek.

Töltődj fel a nyár utolsó cseppjeivel!

Igaz, mindjárt itt az ősz a szeptemberrel, de az utolsó sugarakat még elkaphatod. Olyan hosszú lesz a tél, talán azt is elfelejtjük, hogy tud sütni a nap. Hogyan töltekezz fel a nyár utolsó cseppjeivel? Mit tegyél, hogy hosszú időre biztosítsd magadnak a belső békét?

Új kezekkel ment haza a kisfiú

Hazamehetett a kórházból az első olyan gyerek, akin dupla kéztranszplantációt hajtottak végre. Kezei még be vannak kötve, de kiválóan tud már akciófigurákkal is játszani.

Újabb újraélesztési rekordra készülnek Dunaújvárosban

freedigitalphotos.net/dan

Kétszáz, erre a célra szolgáló plasztik babával egy órán át gyakorolják az újraélesztést augusztus 29-én Dunaújváros központjában, amellyel újra Giunness-rekordot döntenének a résztvevők.

Nagyobb a szklerózis multiplex esélye, ha kevés a D-vitamin

Nagyobb a szklerózis multiplex kockázata azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak arra, hogy vérükben kevés a D-vitamin legyen.

ÁNTSZ: továbbra is elsőfokú a riasztás a parlagfű miatt

Wikipédia/Quadel

A múlt heti hűvösebb, csapadékos időjárás után nem változott jelentősen a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, továbbra is az elsőfokú riasztás van érvényben.

Az anya étrendje összefügghet a baba szívproblémáinak kockázatával

A várandós anya étrendje összefügghet azzal, mekkora lesz a baba veleszületett szívproblémáinak kockázata.

Újabb évfolyam kaphatja meg a méhnyakrák elleni védőoltást

A méhnyakrák elleni védőoltást az idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz esedékes.

A szex már az alsósoknak sem újdonság

Már nagyon korán, kiskamasz korában rossz szexuális minták rögzülhetnek egy fiatalban. Prüdéria és a pornó megfelelő szexuális felvilágosítás helyett.

Ezért van még bőr a képünkön!

freedigitalphotos.net/adamr

Valamennyi vizsgált arckrém megfelelt a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen.

Szívbeteg gyerekeknek szerveztek élményterápiás tábort Zalaszabarban

Idén első alkalommal szerveztek veleszületett szívbetegséggel élő gyermekek és testvéreik számára élményterápiás tábort Zalaszabarban, ahol a kalandpark bevételéből - mostantól már az Erzsébet-program támogatásával - évek óta rendszeresek a gyógyulófélben lévő gyerekeknek szóló ingyenes táborok.

Veszélyesen sok a 18 év alatti szerencsejátékos

freedigitalphotos/Mister GC

Pedig a törvény értelmében nem is vehetnének részt ezekben a játékokban.

A túl sok munka növeli a stroke kockázatát

freedigitalphotos.net/adamr

Lényegesen nagyobb eséllyel kapnak gutaütést azok, akik sokat dolgoznak egy nemzetközi kutatás szerint.

Ők a legboldogtalanabbak diákok

Az angol és a dél-koreai diákok a legboldogtalanabbak egy négy kontinens 15 országára kiterjedő felmérés szerdán közölt eredménye szerint.

Tudta, hogy keze kétmillió évvel ezelőtti verzió?

Annak ellenére, hogy klaviatúrán gépel, tapizza a telefonját, és érintőképernyőhöz szokott, a keze nem jobb, mint kétmillió éve.

A brit fiatalok csaknem fele nem tartja magát egyértelműen heteroszexuálisnak

freedigitalphotos.net/Photokanok

A 18 és 24 év közöttiek 49 százaléka gondolja úgy, hogy más kategóriába esik a Kinsey-féle skálán, és csak 46 százaléka tartja magát egyértelműen heteroszexuálisnak.

Napi négy csésze kávé csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát

Az ígéretes eredmények ellenére a tanulmányt vezető Charles Fuchs óva inti a nem kávézó pácienseket attól, hogy elkezdjenek kávézni.

Kutyapánik a durrogtatás idején

Orpheus Állatvédő Egyesület

Az állatokra a tűzijáték sokkhatásként hat, amitől elszökhetnek, de az ijedt kutya/macska félelemből támadhat/harapást is okozhat. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a problémákat?

A férfiasságot veszélyeztetik a mindennapi anyagok

Több iparilag fejlett országban kimutatható mértékben csökkent a fiatal férfiak spermiumszáma, amit a vegyszerek széleskörű használatával magyaráz a tudomány.

Bőrsejtekből fejlesztettek emberi agymodellt az Ohiói Állami Egyetemen

dream designs/freedigitalphotos

A mesterséges szervképződmény felgyorsíthatja a neurológiai betegségek és rendellenességek, egyebek között az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint az autizmus, illetve az ellenük alkalmazandó gyógyszerek kutatását.

Hazaengedik a nagymamától született négyes ikreket

Nemsokára hazaengedik a kórházból azokat a négyes ikreket, akiket koraszülötten hozott a világra idén májusban egy 65 éves német asszony.

Megválasztották az év strandételét

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A fövenyesi Kalóz nevű strandbisztró Harcsa és Krumpli étele nyerte el az idén először kiosztott év strandétele díjat.

Melbourne-ben a legjobb, Tripoliban a legrosszabb élni

Továbbra is Melbourne-ben a legjobb élni a világon londoni elemzők szerint. Az ausztrál város ötödik éve az első az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház kedden ismertetett összeállítása szerint, amelyben Líbia fővárosa, Tripoli az utolsó. Budapest az ötvenedik.

Ne dobd ki, alakítsd át! Dizájn a lomokból

Interesting Engineering

Lomtalanításkor megszabadulnál leselejtezett ingóságaidat? Ne tedd őket a kapu elé, kreálj belőlük új elemeket.

Tíz év alatt 60 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Nagy-Britanniában

Tíz év alatt csaknem 60 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Nagy-Britanniában a Diabetes UK hétfőn ismertetett adatai szerint.

Az izzadás jó, csak az illatát kell szabályozni

freedigitalphotos/stuart miles

Testszag, dehidratáció - csak néhány kellemetlenségek közül, amelyek a fülledt idő, a nyári meleg velejárói lehetnek. Tippek, hogyan maradhat friss és üde...

Csökkent a leggazdagabb és a legszegényebb várható élettartama közötti különbség

Nagy-Britanniában csökkent a leggazdagabbak és a legszegényebbek születéskor várható élettartama közötti különbség egy egészségügyi kutatóközpont frissen ismertetett kimutatásai szerint.

Ez a leggyakoribb nyári baleset - nem fog meglepődni

A szülők szívesen ütemezik a nyári vakáció idejére a kisebb-nagyobb operációkat, ilyenkor gyorsabb, biztosabb, jobban gyógyulnak a sebek - vélik. Bár gipszben tölteni a szünetet nem túl jó dolog. Mit mond a szülő, a gyermek és az orvos?

Dagonyáznak a baktériumok és a vírusok is a Balatonban

Wikipedia

Nagy a forgalom a balatoni gyermekorvosi rendelőkben, a háziorvosok szerint ez egyenes következménye a rendkívül meleg időjárásnak. A gyerekek zömét azután viszik - hasmenéssel és hányással járó fertőzéssel - orvoshoz, hogy jártak valamilyen fürdőhelyen. A felmelegedett vizekben ugyanis rendkívüli módon el tudnak szaporodni a kórokozók.

Sziámi ikreket választottak szét sikeresen Kolumbiában

A két kisfiút hatórás műtéttel választották szét szombaton a San Vicente alapítványi kórházban Medellinben.

Bakancslistás helyek - álmainkban és a valóságban

thisworldrocks

Bakancslista. Azon dolgok/helyszínek/élmények felsorolása, amelyeket még azelőtt meg akarunk ismerni, mielőtt feldobjuk azt a bizonyos bakancsot. És persze lefotózva ország-világ elé tárni. Aha.

42 százalékunk dob ki rendszeresen élelmiszert

A fogyasztók alig ismerik a csomagolás szerepét az élelmiszerek minőségének megőrzésében.

Csökken a házasságban, nő a szabad párkapcsolatban élők száma Csehországban

freedigitalphotos.net/adamr

A házasságkötések száma az utóbbi öt évben évi átlagban 40 és 50 ezer között mozgott, ami csak a fele a kilencvenes évek hasonló adatának.

Milyen iskolatáskát válasszunk a kisdiáknak?

A gyerekek testsúlyának 10 százalékát nem haladhatná meg a - telepakolt - iskolatáska súlya, ám sajnos ennek többszörösét viszik a gyerekek.

Későn hívnak mentőt az infarktusos betegekhez

freedigitalphotos.net/arztsamui

Megengedhetetlenül hosszú idő, átlagosan több mint három óra telik el, mire egy infarktusos beteg Magyarországon orvost hív.

A skizofrénia tüneteinek kifejlődését akadályozhatják meg az omega-3 zsírsavak

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők sok évvel a szedésük után is képesek megakadályozni a skizofrénia és más pszichotikus betegségek tüneteinek kifejlődését.

Ma éjjel féláron lehet nyalakodni!

Facebook esemény

Augusztus 14-én ismét itt "A Fagylalt Éjszakája". Az előző évekhez hasonlóan a csatlakozó cukrászdák, fagylaltozók az átlagos záróra után, éjfélig féláron kínálják gombócaikat!

Repülés előtt és után mostantól zongorázhat

A Budapest Airport és a Rotary Club Budapest Center közreműködésével idehaza is megvalósult az a külföldön már sikerrel elindított, "Play me" elnevezésű kezdeményezés, amelyben egy utasforgalmi területre kiállított zongorán játszhat bárki, aki éppen arra jár.

A zsírbevitel csökkentése hatásosabb, mint a szénhidrátoké

freedigitalphotos.net/KEKO64

A zsírokban szegény diéta hatásosabb a súlycsökkenés eléréséhez, mint a szénhidrátbevitel csökkentése.

Semmelweis tragédiája az volt, hogy az orvosok többsége nem fogadta el felfedezését

Ha Semmelweis meg tudta volna alapozni állítását, hogy a gennykeltő baktériumok okozzák a gyermekágyi lázat, és kézmosással el lehet pusztítani azokat, akkor jobban elfogadták volna elméletét a szülészek.

A kilencedikesek már több mint fele túl van az első szál cigin

freedigitalphotos.net/adamr

A fiatal korosztály táplálkozási szokása szorosan összefügg a családi mintával, a szülői modellel és a közösen eltöltött idő arányával.

Elindult az első hazai online mikroadományozási rendszer

Elindult augusztus elején az első hazai mikroadományozási rendszer a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint hazai internetes kereskedők összefogásával.

Elképesztő mennyiségű élelmiszert dobunk szemétre

Európában a brit háztartások pazarolják el messze a legtöbb ételt, hetente csaknem hat kilogramm élelem végzi a kukában. Világszinten is elkeserítő a helyzet.

Eddig is tudtuk, de most már hivatalos: okosfon nélkül levegőt sem tudunk venni

freedigitalphotos/nenetus

A magyar okostelefon-tulajdonosok közel 80 százaléka szerint okostelefonjuk változtatta meg leginkább az életüket az elmúlt évtizedek technológiai találmányai közül.

Nyerhetnek a Horvátországban nyaraló, számlát kérő turisták

"Kérem a számlát" elnevezéssel nyereményjátékot hirdetett a horvát pénzügyminisztérium külföldi turisták számára.

Ön azt hiszi, hogy nem kövér?

freedigitalphotos.net/adamr

Sok túlsúlyos rosszul ítéli meg az állapotát.

A németek kreatívnak, nyitottnak és szabadságszeretőnek tartják magukat

A németek önképe sokkal összetettebb, mint a róluk szóló előítéletek.

Kutyával nyaralna? Ezekre a helyekre viheti magával

utazzkutyaval.hu

A magyarországi kutyás turizmus, illetve a kutyabarát szálláshelyek és szolgáltatások népszerűsítését célzó kampányt hirdetett augusztusra és szeptemberre a Magyar Turizmus (MT) Zrt.

A balatoni algagyepdarabok semmiféle egészségügyi veszélyt nem jelentenek

Kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegő algagyepdarabok, amelyeket az utóbbi napokban láthattak a Balatonon strandolók a tó több pontján.

Shakespeare valószínűleg betépve írta színdarabjait

Kannabisz nyomára bukkantak dél-afrikai tudósok a William Shakespeare kertjében talált négyszáz éves pipákban. A felfedezésről beszámoló brit lapok szerint elképzelhető, hogy a nagy drámaíró nem csak egyszerű dohányt szívott, amikor leghíresebb műveit alkotta.

15 évig is tünetmentes a májfelfaló betegség

freedigitalphotos.net/arztsamui

Európai mércével mérve is élen járunk a hepatitis C gyógyításában. 2015-től szinte térítésmentesen juthatnak hozzá a betegek a legújabb vírusszaporodást gátló gyógyszerekhez, amelyekkel szinte 100 százalékos a gyógyulás.

Pestissel fertőződött meg egy gyermek a Yosemite Nemzeti Parkban

Pestissel fertőződött meg egy amerikai gyermek a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban, ahol júliusban táborozott.

Jelentősen nőtt az alkoholfogyasztás okozta elhalálozások száma Szlovákiában

freedigitalphotos.net/adamr

A szeszfogyasztás miatt elhunytak legnagyobb hányada májzsugorodásban halt meg.

Az összes velencei-tavi szabadstrand látogatható

A gárdonyi önkormányzat megfellebbezte a szabadstrandjainak működését felfüggesztő határozatot, a velencei önkormányzat pedig megkapta a szabadstrand működtetéséhez szükséges engedélyt, így a nyár végéig az összes velencei-tavi szabadstrand látogatható.

Védhet a méhráktól a fogamzásgátló tabletta

MTI Mészáros János

A pirula segítségével az elmúlt tíz év során mintegy 200 ezer megbetegedést sikerült megelőzni a fejlett országokban.

Már a britekben sem lehet bízni

Jóval kevesebb teát isznak a britek, mint néhány éve, és ennek az egyik legfőbb oka az, hogy kevesebb kekszet fogyasztanak.

A hintázás megdöbbentő élettani hatásai

freedigitalphotos.net/adamr

Az mindenki számára világosan látszik, hogy a gyerekek nagyon élvezik a hintázást, ám a legtöbb szülő nem is gondolná, hogy milyen előnyei vannak!

Összefilcezett gipsz helyett okoscsizma kerülhet a törött lábra?

A wifis lábbelit Intel Edison chip működteti, találunk benne giroszkópot, gyorsulás-, mágnesesség-mérőt, a kezelőorvost hasznos adatokkal ellátó nyomásérzékeny, arra ellenálló kütyüket.

Most megtudhatja, hol a legolcsóbb a sör

Krakkóban, Kijevben és Pozsonyban a legolcsóbb, Genfben, Hongkongban és Tel-Avivban a legdrágább a sör a GoEuro honlap 2015-ös sörárindexe szerint.

Minden negyedik magyar külföldön nyaral

freedigitalphotos/annoon028

A magyarok 27 százaléka nyaral külföldön az idén, az utasok fele repülővel utazik.

Először készült 3D-nyomtatással gyógyszer

Ráadásul engedélyköteles gyógyszer, egy epilepsziás rohamok kezelésére szolgáló tabletta. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (Food and Drug Administration, FDA) hétfőn engedélyezte.

Skizofréniában szenvedőknek készült mobiltelefonos alkalmazás

A skizofréniában szenvedők életének minőségét javíthatja egy új mobiltelefonos alkalmazás, a Wizard, amelyet a Cambridge-i Egyetemen fejlesztettek.

Életveszélyes is lehet a méh- vagy darázscsípés

A fullánkos rovarok csípése legtöbbször csak kellemetlen tüneteket okoz, ám ha valaki allergiás rá, életveszélyes is lehet!

Még mindig kimutatható a légiós baktérium a pécsi klinika ivóvízrendszerében

freedigitalphotos/danilo rizzutti

Továbbra is érvényben maradnak a vízhasználatra vonatkozó korlátozások a pécsi 400 ágyas klinikán, amelynek vezetékes ivóvízrendszerében a légiós betegség baktériumát mutattak ki a napokban.

Két lányának máját használták fel egy kínai férfi sikeres szervátültetéséhez

Két lánya májának egy-egy darabjából alkottak új májat egy makaói férfi számára a hongkongi Queen Mary kórházban hétfőn. A világon első ilyen műtét sikeres volt.

Napelemes rendszerekkel akár 0 Ft lehet az áramszámla!

A megújuló energiaforrásoknak és a korszerű berendezéseknek köszönhetően környezetbarát módon bárki meg tudja termelni a háztartása számára szükséges energiát. A napelemes rendszer a legjobb választás, ha Ön is önállóan szeretne gondoskodni otthona villamosenergia-ellátásáról.

Orvosi bravúrt hajtottak végre Magyarországon

MTI Szigetváry Zsolt

Már a legnehezebb szívtranszplantációs műtétet is elvégezték Magyarországon. Egy 11 éves, összetett szívfejlődési rendellenességben szenvedő kisfiún segítettek, komplex érhelyreállító műtéttel kombinált szívátültetéssel. A gyermeket már hazaengedték a kórházból, jó minőségű életet élhet a jövőben.

Nézze meg, milyen gyógyteája van, mert ha ilyen, nagy baja lehet!

A szenna növény hatóanyagának értéke többszörösen meghaladja az emberi egészséget veszélyeztető mennyiséget a bevont teában - nagyon erős hashajtó hatása van!

Az ÁNTSZ bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot

freedigitalphotos.net/photostock

A probléma az, hogy a szabadstrandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

A legjobb módszer a nyári klímahasználat és a magas fűtési költségek ellen

austrotherm

Egyenletes hőmérsékletű, komfortos lakás, ahol nyáron sem reked meg az elviselhetetlen meleg, és télen sem süt a falakból a hideg?

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.