Krétapor? - ha gyanús a bolti porcukor

freedigitalphotos.net/adamr

Bár nincs feltüntetve a csomagoláson, a porcukor is tartalmaz adalékanyagokat, viszont keménysége nem feltétlenül jelzi idegen anyag jelenlétét vagy rosszabb minőséget. A legegyszerűbb, ha otthagyja a bolt polcán és természetes édesítőt választ!

Detoxikáló ételek karácsony utánra

Senkinek sem újdonság, mennyire túl tudjuk enni magunkat az ünnepek alatt - a gyomrunknak szüksége lehet egy kis lazításra. Hogyan gyógyítsuk?

Aki levélben köszöni meg az ajándékot, jövőre drágábbat kap

Érdemes kézzel írott levélben megköszönni a karácsonyi ajándékot, akkor is, ha az ajándékozott nincs elragadtatva attól, amit kapott, az ilyen gesztus ugyanis a következő évben jó eséllyel drágább ajándékot eredményez - legalábbis egy nagy-britanniai felmérés tanúsága szerint.

A Föld "legmesszibb" pontjai

Földünk emberiségtől való legmesszebb pontjait ábrázolja látványosan egy kartogram. Európa - nem meglepő módon - szinte nyúlfarknyira töpörödött össze rajta.

hirdetés

Ne haljon bele a karácsonyba!

Shutterstock fotó

Sok esetben olyan dolgok miatt kezdjük el kutyául érezni magunkat, amelyeknek jelenlétéről fogalmunk sincs - az ünnepi dekoráció is problémát okozhat az allergiára, asztmára hajlamosaknak. Mire kell figyelni?

Hogyan kerüljük el az ünnepi depressziót?

Vége a felfokozott ünnepi hangulatnak, lecsendesült a karácsony, aki nem esett össze még az ünnepek előtt, azok is lehangoltabbak ilyenkor. Sokan esnek depresszióba - elkerülhető ez?

Magasvérnyomás is állhat a látásromlás hátterében

Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

A magasvérnyomás betegség legtöbbször tünetek nélkül, alattomosan alakul ki, és akkor derül fény a problémára, amikor már szövődmények jelentkeznek. Ilyen többek között a látásromlás.

A felhasznált gyógynövények 70 százaléka vadon terem

Az édeskömény, a citromfű, a máriatövis, a kapor, az ánizs, a kamilla, a fűszerkömény, a borsikafű, a cickafark, a borsmenta, a levendula...

Rekordmennyiségű kórokozót mutat ki egy új gyorsteszt

Sanofi Pasteur, Flickr

Látta Dr. House ténykedését a tévében? A sorozatbéli diagnosztának gyakran hosszas találgatás és kísérletezés után sikerült csak megállapítani a pontos kórképet, ami nélkül gyakran esély sincs a gyógyulásra. Ezt a folyamatot gyorsítja fel drámaian egy új teszt.

Fájdalomcsillapítóval a bőrrák ellen?

A "titok" a fájdalomcsillapító bevételének időzítésében rejlik - rendszeres szedésével állítólag csökkenthető a bőrrák kialakulásának kockázata.

Sáfránytól a jázminig - a kávé és a sütemény tökéletes ízharmóniája

Fotó: Prevolutio

Karácsonykor végre kicsit megáll az élet, van időnk élvezni a pillanatot és kényelmesen, ráérősen együtt lenni azokkal, akiket szeretünk. Például egy illatos kávé és egy finom sütemény mellett.

Auravédő robotruha a bizalmaskodó idegenek ellen

A 3D-nyomtatóval készült, mikroszámítógép vezérelte "pókruha" mechanikus csápokkal védi viselője intimszféráját.

Újraélesztés - sokan még mindig nem tudják, vagy nem merik

Fotó: YouTube

Ma Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni.

A Föld térképe, ahogy még sosem látta

Ha grafikusan ábrázoljuk az adott helyen élők számát, akkor azzal akár a Föld térképét is meg lehet rajzolni. Néhány hely persze hiányozni fog...

Az Alkotás - ahogyan az Alkotó is - Benned van...

Magnis Kreatív Műhely Klub

Minden ember arra született, hogy alkothasson és mindenkiben benne is van a képesség, hogy ezt megtegye. Mindenki megtalálhatja azt a területet, amiben igazán jól érzi magát és ez független a sokak által kifogásként emlegetett kézügyességtől is.

4 tünet, amellyel azonnal forduljon orvoshoz

Hazánkban a szív-és érrendszeri betegségek okozzák az elhalálozások több, mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés, vagy időben történő beavatkozás életet menthet.

Gluténmentes ünnepi sütemények

Fotó: freedigitalphotos.net/nuchylee

A gesztenyeliszt remek alternatíva sütéshez-főzéshez. Karakteres íze miatt elsősorban kekszek, sütemények, palacsinta készítéséhez ajánlja a szakember, aki néhány tippet ad még az ünnep hajrájában.

A parlagfűpályázat kiírásának módosítását kéri a kerekasztal

A Földművelésügyi Minisztérium 2015 első fél évében pályázatot ír ki civil szervezeteknek a parlagfűirtáshoz szükséges eszközök - elsősorban fűkaszák - beszerzésére 642 millió forint értékben.

Kiderült, melyik Magyarország legfinomabb csapvize

A nyertes víz palackjára a korábban középiskolások számára országosan meghirdetett verseny legjobbjai által tervezett címke kerül majd.

Pizzanyomtatót minden háztartásba!

Egy spanyol startup jövőre dobja piacra az első, kimondottan konyhai használatra szánt 3D-nyomtatót.

Figyeljen és ámuljon: milyen az igazi szépség?

Különleges kísérletre vállalkozott egy teljesen átlagos, sőt, kissé molett hölgy, hogy bebizonyítsa, a szépség mennyire relatív fogalom. Az eredmény őt igazolta.

Készítsen karácsonyra cukormentes szaloncukrot!

A karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor, mely legtöbbször nem csupán a fa díszítésére szolgál, hanem nassolnivalónak is kiváló. Tudta, hogy cukormentes változatban is elkészíthető?

"Két év múlva meglesz a HIV elleni védőoltás!"

Freedigitalphotos africa

Mindez a HIV hivatalos bejelentésekor, 1984-ben hangzott el. Azóta sincsen megnyugtató kezelési módszer az AIDS-hez vezető kórokozóval szemben, állítsanak bármi mást is a kutatók, gyógyszercégek.

A tévénézés még vezet az internetezés előtt

Médiafogyasztással a megkérdezettek átlagosan közel egy teljes állásnak megfelelő időt töltenek, hétköznaponként napi több mint 7, hétvégéken napi csaknem 5 órát. Legtöbbet jellemzően a 18-29 évesek, valamint a 60 évesek és idősebbek.

A légszennyezés miatt születnek autista babák?

Flickr Teza Harinaivo Ramiandrisoa

Ha a kismama finompornak van kitéve terhessége során, az érzékelhetően megnöveli az autizmus kockázatát a születendő gyereknél, különösen a harmadik trimeszterben.

100 ezer ember teljes "genetikai térképét" készítik el Nagy-Britanniában

Százezer ember teljes "genetikai térképét" készítik el a következő három évben a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kezdeményezésére, a program a daganatképződés és a ritka genetikai kórképek mechanizmusának jobb megismerését, valamint új diagnosztikai tesztek és gyógyszerek kifejlesztését célozza.

Létezik olyan, hogy "vegetáriánus majonéz"?

Jules, Flickr

A közkedvelt ételízesítő, saláták és húsok kísérője sok háziasszony kedvence. De mi a helyzet a vegetáriánusokkal, ők kimaradnak az élvezetből?

Amit rosszul tudott az influenzáról

Nem csak a karácsonyi láz leselkedik az északi félgömbön az emberekre, lassan itt az ideje a szokásos influenzaszezonnak is.

Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?

Fotó: freedigitalphotos.net/Apolonia

Nem könnyű az ajánlott, megszokott napi szénhidrát mennyiséget tartani, ha egymást érik az ebéddel, vacsorával egybekötött rokonlátogatások, az asztalon pedig ínycsiklandó fogások sorakoznak.

Így ajándékoznak a fiatalok

A fiatalok harmada még csak most kezd hozzá a karácsonyi bevásárláshoz. 6-7 családtagnak, barátnak vesznek ajándékot, de összesen mindössze 20.000 forintot költenek el.

Preeclampsiához vezethet a trombózishajlam

Fotó: freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Fokozott trombózishajlammal a terhesség mélyvénás trombózis szempontjából jelentős rizikót jelent, ám sokan nem tudják, hogy az olyan állapot, mint a terhességi toxémia is nagyobb eséllyel alakul ki ekkor.

Pénzben mért szeretet - miért erről szól a karácsony?

A karácsony sokaknak egyfajta személyiségpróbát is jelent, mert ilyenkor derülhet ki, miként tudják a vásárlási elvárások és a valódi érzelmek között az egyensúlyt megteremteni - állítja az ünneplés lélektanát kutató író, pszichológus.

Két műkarját is tudja irányítani agyával

Johns Hopkins

A világon elsőként Leslie Baugh élhette át, milyen egyszerre két művégtaggal létezni úgy, hogy azokat irányítani is tudja.

Évente 300 ember fagy meg, legtöbbször a "láthatatlan" magányosak

A statisztikák szerint évente háromszázan fagynak meg, többnyire saját otthonukban. Most figyelemfelhívó akciót szerveznek: figyeljünk oda idősebb, beteg szomszédainkra. Ők a leginkább veszélyeztetettek.

Fartáji fájdalom kínozza? Nem csak sérv okozhatja!

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Az ülőmunkát végzőknél gyakori panasz az egy oldali fartáji-és az onnan kisugárzó lábfájdalom. Emiatt gyakran nem is nehezednek teljesen az adott oldalukra, ami egy idő után további mozgásszervi problémákat okozhat.

"Kilélegezzük" hájunkat a fogyókúra során

Tudja, mi történik azzal a zsírral, amitől fogyókúrával, sportolással sikerül megszabadulni? Nos, egyáltalán nem "ég el".

Eltűnhetnek a lencsék!

UCLA Nano- and Bio-Photonics Lab

Hologramok válthatják le a lencséket, mert olcsóbbak és egyszerűbbek - pusztulásra ítéltettek a hagyományos mikroszkópok?

Fülbetegség-diagnosztika okostelefonnal

Már nem csak a szembetegségeket lehet megvizsgálni okostelefon révén, hanem bizonyos fülproblémák is észlelhetővé váltak egy új fejlesztésnek köszönhetően.

Rémálom: folyamatos déjà vu-ben éli életét

freedigitalphotos MR LIGHTMAN

Annyira megviselte az érzés, hogy a delikvens felhagyott a tévénézéssel, rádióhallgatással és újságolvasással is, mert közben folyamatosan úgy érezte: ezeket már látta/hallotta/olvasta.

Az ünnepi készülődés közben a gyógyszerekről se feledkezzünk meg!

Egymást követően 5 egybefüggő munkaszüneti nap áll előttünk, a karácsonyi bevásárlás során azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ünnepnapokban gondot okozhat, ha éppen akkor fogy el a rendszeresen szedett gyógyszer.

Baktériumai buktathatják le az erőszakolót

geograph.org.uk

Még az "óvatos" erőszaktevőket is el lehet kapni, a támadó szeméremszőrzetében megbúvó baktériumok alapján.

Karácsony, a szeretet ünnepe?

A régi időkben Karácsonykor nyugalom és béke honolt a házakban, még a történelmileg nehezebb időszakokban is. És ami a legfontosabb, hogy független volt a családok anyagi helyzetétől. De nem csak ez változott meg mára...

Allergén összetevők: szóban is lehet tájékoztatást adni

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

December 13-tól szigorodtak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai, ekkor lépett hatályba az átmeneti időszakot követően a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.

Még ünnepek előtt érdemes beszerezni a szükséges gyógyszereket

Ne csak a rendszeresen szedett pirulákról gondoskodjanak, hanem például láz- és fájdalomcsillapítókról vagy hasmenés elleni gyógyszerekről is, mert ezek beszerzése a jövő hét második felében nehézkesebb lesz, a gyógyszertárak ügyeleti rend szerint működnek majd.

Mennyivel világítunk többet?

NASA

Noha a Föld tengelyének dőlésszöge miatt az év utolsó 31 napja lenne a legsötétebb hónap, az ünnepi készülődés, díszkivilágítás miatt jóval világosabb van, mint mondjuk januárban. Mutatjuk is, milyen hatalmas a különbség.

Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség

Öt kategóriában ítélték oda a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) által most alapított Par Excellence díjat. A tagság által legjobbnak ítélt termelőt, kereskedőt, vendéglátót, szakírót és oktatót Budapesten nevezték meg.

Évezredek óta gyógyít a gőz - inhalálással a nátha ellen!

Fotó: Redlemon

Rózsa, ásványi anyagok, sós víz, eukaliptusz és ópium - még ha elsőre furcsán is hangzik, mindegyik az inhaláláshoz kötődik. A téli megbetegedésekre pedig sokszor még ma is ez a legjobb módszer!

Jógával a szívbetegségek ellen

Azokhoz képest, akik semmilyen testmozgást nem végeztek, a jógázás jelentős előnyökkel járt: alacsonyabb volt az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kockázata. Amikor a tempós sétához vagy a kocogáshoz hasonlították, a jóga ezekkel megegyezően csökkentette a szívbetegségek kockázati tényezőit.

Halas trükkök karácsonyra: hogy igazán jó legyen a menü!

Fotó: freedigitalphotos.net/Apolonia

Az ajánlott heti egy-két alkalom helyett a magyarok többsége csak karácsonykor eszik halat, ilyenkor a rántott ponty és a halászlé a sláger - pedig számtalan más lehetőség közül is válogathatunk.

Aktív vagy passzív, ha ház?

Egy új tanulmány a fenntartható építészethez ad útmutatót, egy másik a fenntartható bérlakásépítéssel foglalkozik.

Veszélyben a nemzeti parkok!

freedigitalphotos.net/adamr

A nemzeti parkok szinte "Noé bárkái", figyelemmel a nemzetközi jelentésekre, amelyek szerint az elmúlt fél évszázadban az emberiség elpusztította a szárazföldi élőlények 40 százalékát, a 21. század végéig pedig a még velünk élők kétharmada juthat ugyanerre a sorsra

Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

Hosszabb ideig élhetnek azok az idős emberek, akik koruknál három-négy évvel fiatalabbnak érzik magukat, mint azok, akik annál idősebbnek.

Mennyi szaloncukrot eszünk?

freedigitalphotos.net/adamr

Az Ice Bucket után itt a Jézuska Challenge?

A Facebook leginkább fiatalok által látogatott egyik legnagyobb létszámú csoportjában, a Pesten Hallottamban szerveződik a legújabb vírusakció: tegyél jót egy hajléktalannal a szeretet ünnepén!

"Az angyalkától bármit lehet kérni, nem a mi pénzünk fogy"

freedigitalphotos/Toa55

A gyerekek általában 10 éves koruk körül jönnek rá, hogy a karácsonyi ajándékot nem az angyalka hozza, hanem a szülők vásárolják. Ettől kezdve együtt tud az ünnepekre hangolódni a család a közös készülődéssel, tervezéssel, ajándékvásárlással.

Amiről még a férfiak se szeretnek beszélni... - a korai magömlés

A korai magömlés minden ötödik férfit érint. Miután pedig az ettől szenvedő férfiak 50%-a már az első együttléttől érintett benne, így azt lehet mondani, hogy korcsoporttól függetlenül állandó ez az arány.

A csípős étkeket kedvelőknek magasabb a tesztoszteronszintjük

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A tesztoszteron szerepet játszik a szervezet energiaháztartásában, az önbizalom és koncentrálási képesség kialakulásában, de a hormonnal olyan személyiségjegyeket is összefüggésbe hoznak, mint a vállalkozókedv vagy a kalandvágy.

A ráknál is nagyobb veszély fenyegeti az emberiséget

2050-re már többen halhatnak meg ebben a már ma is egyre nagyobb méreteket öltő betegségben, melyet az emberi felelőtlenség szabadított a nyakunkra.

Segítség az ételallergiásoknak: szombat óta mások a címkék

Fotó: freedigitalphotos.net/KEKO64

Nagy segítség az étel allergiások és étel intoleranciások számára, hogy 2014. december 13-tól kötelezővé vált az allergének jelölése az előre nem csomagolt élelmiszereken is.

Figyelmeztetés után öl a tüdőembólia

Ha egy mélyvénás trombózis során kialakuló vérrög leszakad az érfalról és bekerül a keringésbe, csak idő kérdése, mikor jut el olyan helyre, ami akár tragédiát is okozhat. Pedig időben megelőzhető, ha figyelünk a jelekre!

Szintetikus vérlemezkék menthetnek életet

Akhilesh Gaharwar

Egy-egy komolyabb sérülésnél létfontosságú szerepet töltenek be a vérlemezkék, melyekből gyakran nem tud eleget termelni a szervezet akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. De már van megoldás!

Vérzést és vérrögöket is okozhat a ritka vérképzési zavar

A trombózis, illetve a vérzékenység a véralvadási zavarok egy-egy fajtája, így a kettő együtt csak a legritkább esetekben szokott előfordulni. Ilyen állapot például a magas vérlemekeszámból adódó esszenciális trombocitémia.

Szülés utáni pajzsmirigyzavar - nem mindig szűnik meg magától

Fotó: freedigitalphotos.net/ponsulak

A szülés utáni rossz közérzet gyakori probléma, melynek hátterében leggyakrabban a hormonális változások illetve a kimerültség áll. Azonban előfordulhat, hogy szülés utáni pajzsmirigyzavar van szó.

Pirulával a szerelmi bánat ellen?

Nincs többé összetört szív, éveken keresztüli bánat, csak bekapunk egy bogyót, és máris minden rendben van. Vagy mégsem?

Így hat a stressz a mozgásszervrendszerre

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

A stressz a mindennapi élet velejárója, ám vannak olyan emberek, akik nem csak a feszültségekkel, hanem az abból adódó egészségügyi problémákkal is kénytelenek számolni.

Megvan a 2014-es év méze

A VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb mézét szombaton.

Ön felismerné, ha a gyermeke cukorbeteg lenne?

Fotó: freedigitalphotos.net/Gualberto107

A cukorbetegek száma évről-évre nő, ezt azonban nem feltétlenül követi a betegség korai jobb felismerése. Egy brit felmérés szerint a szülők mindössze 14%-a képes beazonosítani a betegség tüneteit.

Ha a folyamat nem fordul meg, gyermekeink öt évvel kevesebbet élhetnek

A világ jelenlegi egyik nagy problémája a mozgás, a sportolás hiánya, és ez súlyos következményekkel jár. Mérföldkövet jelent majd a Nemzetközi Szabadidősport Szövetség (TAFISA) jövő októberi, budapesti kongresszusa a szervezet főtitkára szerint.

Szomjanhalhatnak a nagyszüleink

Az ajánlott folyadékbevitel időskorban sem változik, de a szomjúságérzet csökkenésével, a fizikai képességek romlásával jelentősen megnő a kiszáradás veszélye. Mit tehetünk?

Lehetséges a szívvizsgálat nyelőcsövön keresztül is

Az új megoldás nagyobb számítási teljesítménnyel és olyan ultrahangfejjel rendelkezik a nyelőcsövön keresztül történő képalkotáshoz, amely egyetlen felvétellel a szív nagyobb térfogatát tudja leképezni.

Nemcsak csúnyák, de veszélyesek is lehetnek a látható hajszálerek

Esztétikailag zavaróak és a komfortérzeten is rontanak a hajszálerek. Eltüntetésükre számos lehetőségünk van, és erre éppen a tél a legalkalmasabb időszak.

Ételt az Életért: 30 tonna tartós élelmiszer, 30.000 adag meleg étel

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szegényélelmezési missziója december hónapban 12 helyszínen várja a leginkább rászoruló családokat. A karácsonyi csomagok sokaknak a megélhetést jelentik az ünnepekre.

Baktériumürülék segíthet a fogyásban

freedigitalphotos.net/adamr

Brit tudósok olyan táplálék-kiegészítőt kísérleteztek ki, amely jelentősen növelheti a teltségérzetet, és így hozzájárulhat a kóros elhízás visszaszorításához.

Hiába fogyókúrázik, nincs eredmény? Ez lehet az oka

Számtalan nő és férfi állandó, illetve vissza-visszatérő problémája a súlya, ugyanis bárhogy is igyekeznek, képtelenek megszabadulni a felesleges kilóktól. Lehet, hogy nem az akarattal van a baj?

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.