Nincsenek biztonságban a gyerekeink a neten?

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

Nemrég volt a bűncselekmények áldozatainak napja, ám ilyenkor legtöbben a fizikai esetekre gondolunk és csak ritkán jut eszünkbe, hogy az interneten is áldozatul eshetnek az emberek - különösen a gyermekek.

Veszélyesebb a cukorbetegség, ha magasvérnyomással társul

A hipertónia, azaz a magasvérnyomás gyakran nem önálló kórkép, hanem más betegségek mellett alakul ki. Ilyen többek között a cukorbetegség mellett fellépő hipertónia, mely még jobban megnehezíti az ember életét.

Nem esik teherbe? Ezek a gyógynövények segíthetnek

Teherbe esni olykor a legnehezebb dolognak tűnhet, így nem csoda, hogy egyre többen hívják segítségül a gyógynövényeket. Most néhány olyan természetes módszereket ajánlunk, melyek elősegíthetik a peteérést és a beágyazódást.

A tünetmentes érszűkületet is szükséges kezelni

A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele.

hirdetés

Tetőzik az influenzajárvány Európában

Magyarországon a becslés szerint az elmúlt héten közel 82 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Akár az egészségünket is feláldozzuk a munka oltárán

A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik?

A hasnyálmirigyrák eddigi legátfogóbb vizsgálatát végezték el

A hasnyálmirigyrák eddigi legátfogóbb vizsgálatát végezték el ausztrál szakemberek vezetésével dolgozó kutatók, akik szerint genomszekvenálással elért eredményeik a nehezen felismerhető és még nehezebben kezelhető betegség gyógyításának új lehetőségeihez vezethetnek.

Prosztatagondok? Változtasson életmódján!

Bár a legelterjedtebb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható. Ebben azonban nagy szerepe van a rendszeres szűrésnek és az egészséges életmódnak.

Szégyelli a magyar, ha beteg, és nagyon szenved

Lassan itt a tavasz, a legtöbben azonban még mindig nem tudunk a jó időre koncentrálni, hiszen a nátha- és influenzaszezon még nem ért véget. A tünetek pedig alaposan megnehezítik a mindennapokat.

A jövő bűnügyei

A 21. századi high-tech bűnözés már régóta zajlik, csak nem akarjuk tudomásul venni. Megzsarolt pacemakeresek, ellopott őssejtek és hasonló bűncselekmények nem a sci-fi regényekben köszönnek vissza, hanem az újságok bűnügyi hírei között.

Tudta, hogy kisgyermek életveszélyesen utazik autójában?

Magyarországon alig ismert tény, hogy a 4 évesnél kisebb gyerekek rossz pozícióban utaznak a hátsó ülésekre rögzített gyermekülésekben. Nézze meg, miért, és azt is, hogyan lenne helyes!

Emberi fejek átültetése - két év múlva?

Meglepően közelre teszik a sikeres emberi fejátültetést célzó műtétek lezajlását. Igaz, nincsen minden kutató meggyőződve arról, hogy egyáltalán valaha sor kerülhet egy ilyen eljárásra.

Itt a tavasz, jöhet az új munka!

A decemberi pangás után a munkaerőpiac is új életre kelt az év elején, majdnem másfélszer annyi új pozíciót hirdettek meg a cégek, mint tavaly év végén. Erre kell figyelni az egyik legfontosabb lépésnél, az önéletrajzunk összeállításánál!

Út az okos egészségügy felé

A technológiai fejlődés óriási hatással van az egészségügyre és az ágazat minden szereplőjének fel kell készülnie a változásokra. Az Út az okos egészségügy felé - SmartHealthcare 2015 Konferencián az egészségügyi, telekommunikációs és az IT-szektor leginnovatívabb szereplői, legjobb szakemberei mondják majd el véleményüket az egészségügy jövőjéről.

Ebola-remény: a hatóanyag nem engedi ki a beteg sejtből a vírust

A hagyományos kínai gyógyászatban használt egyik gyógynövény egy összetevője reményekkel kecsegtet az ebolavírus legyőzésére: egérkísérletekben hatásosan a sejtekben zárva tartja a vírust, amely így nem képes megfertőzni a szervezetet.

WHO: komoly influenza-világjárvány fenyeget

freedigitalphotos/stockimages

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ továbbra is erősen ki van téve egy esetleges komoly influenzajárványnak, ezért a kormányoknak fokozniuk kell az odafigyelést és a felkészülést.

Facebook miatt telefonozunk egyre többet a volán mögött

A közösségi hálózat tehet arról, hogy egyre nő azon vezetők aránya, akik mobiltelefonjukkal foglalkoznak a volán mögött ülve, ahelyett, hogy az útra figyelnének.

Influenza? Természetesen szálljon szembe vele!

Fotó: Redlemon

Bár a szakemberek szerint a tetőponton már túljutottunk, azért még mindig javában tombol az influenzajárvány. Akár megelőzni szeretné, akár gyorsítani a gyógyulást, nemcsak a gyógyszerekhez lehet nyúlni!

Átadták a pszichiátriai szakkórház új épületét

A belvárosban felépített új, kétezer négyzetméteres, kétszintes módszertani és rehabilitációs központban az akut betegellátást, a rehabilitációs kezeléseket és terápiákat végzik, valamint ide telepítették a járóbeteg-szakrendeléseket is.

A Breaking Bad Walter White-jának példáját követte a világbajnok kajakos

A bíróság bűnösnek találta Nathan Baggaley világbajnok kajakost, aki metamfetamint készített, és adott el.

Primer prevencióval a felnőttkori elhízás ellen

A fogantatástól a második életév végéig tartó időszak jelentősége azért is fontos, mert ekkor alakul ki például a zsírsejtek száma, az anyagcsere-szabályozás, amelyek későbbi életkorban már nem befolyásolhatóak.

Akár meg is ölhetnek bélbaktériumaink

C. Bickel/Science Translational Medicine

Mintegy 100 billió mikroba lakik minden egyes ember beleiben, gyakorlatilag egy külön szervet alkotnak. Néha azonban ellenünk fordulnak: kiderült, hogy alultápláltság esetén többet ártanak, mint használnak.

Bár tudjuk, hogy állami nyugdíjból nem fogunk megélni, mégsem takarékoskodunk

A magyar lakosság 71 százaléka véli úgy, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megélhetéshez, ennek ellenére több mint 60 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, és nem is tervezi annak felhalmozását.

Gyógyszer helyett már a diéta is elég lehet

Fotó: freedigitalphotos.net/Mister GC

Diétába nagyböjt idején is csak úgy szabad fogni, ha biztosítjuk, hogy a szervezet minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson, de jó tudni, hogy az ételintolerancia tipikusan olyan betegség, amelyre egyedül a diéta hozhat megoldást.

A D-vitamin hiánya az immunrendszer működését is veszélyeztetheti!

A magyar lakosság csaknem kétharmadánál annyira kritikus a vitamin-hiány, hogy az immunrendszer működése is veszélybe kerülhet - mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt.

Minél hosszabb a szempilla, annál jobb

Steve Jurvetson, Flickr CC BY 2.0

Nem csak a nők számára jelent előnyt a hosszú, hosszabb szempilla, és most már tudományos magyarázatunk is van rá.

Anyu, apu, másik anyu és én

A briteknél zöld utat kapott a háromszülős családmodell. Elképzelni sem tudja, hogyan lehet valakinek egyszerre két anyja és egy apja? Kattintson, elmagyarázzuk!

Bionikus kezet kapott három férfi Ausztriában

freedigitalphotos.net/dan

A lábukból a karjukba átültetett idegekkel és izmokkal irányítható bionikus kezet kapott három sérült végtagú férfi Ausztriában.

A karszalag, ami életet menthet

Ruházat alatt és felett egyaránt működik az a műanyag alapú napelem, ami meg tudja figyelni testünk bizonyos folyamatait, és szükség szerint akár riadóztathat is.

A múlt héten tetőzött az influenzajárvány

freedigitalphotos.net/akeeris

A 8. héten négy megyében emelkedett, a fővárosban és nyolc megyében csökkent, hét megyében nem változott az influenzaszerű tünetek miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

Újra arathat a fekete halál Európában!

Az ázsiai átlaghőmérséklet-emelkedés miatt aktívabbá válnak a bolhák, melyek a pestis kórokozóját terjesztik. Ez pedig akár az öreg kontinens újrafertőződéséhez is vezethet!

Budapesten még mindig rossz a levegő minősége

freedigitalphotos/Danilo Rizzuti

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szerdai adatai szerint már sehol sem egészségtelen, de néhány helyen - köztük a fővárosban - még kifogásolt a levegő minősége a levegő szálló por (PM10) koncentrációja miatt.

Mégsem szűnik meg a méltányossági ápolási díj

A támogatás márciustól beolvad az önkormányzatok által nyújtható új segélybe, a tartósan beteg hozzátartozójukat otthonukban ápolók esetében az továbbra is ápolási díjnak minősül majd, így szolgálati időnek számít, és egészségügyi ellátásra is jogosít.

Rekordszámú látogató járt a magyar nemzeti parkokban

freedigitalphotos.net/adamr

Az előző évinél mintegy 42 ezerrel többen keresték fel 2014-ben a látogatóközpontokat, a tanösvényeket, a barlangokat, a bemutatóhelyeket, a szakvezetéses túrákat, a rendezvényeket és az ökoturisztikai szálláshelyeket.

Az alkohol a legveszélyesebb élvezeti cikk

A szakemberek a különféle mámort, kábulatot okozó anyagok fogyasztásával összefüggő halálozási kockázatot számszerűsítették.

Transztelefonikus EKG - távdiagnosztikai segítség a mentőszolgálatnál

mentok,hu screenshot

A gyakorlatban mutatták be kedden az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közelmúltban bevezetett távdiagnosztikai rendszerét, amelynek segítségével a sürgős kardiológiai ellátásra szoruló betegeken tudnak hatékonyabban, gyorsabban segíteni.

Vége a gyomorfekélynek? Magyar szabadalom növényi hatóanyaggal

A gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori ellen fejlesztettek növényi hatóanyagot a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és az Újvidéki Egyetem természettudományi karának szakemberei. Az elért eredmények alapján szabadalmi beadvány készült.

"Okos" injekciós tűk bevezetését sürgeti a WHO

freedigitalphotos.net/Praisaeng

Az első fecskendezés után használhatatlanná váló, "okos" injekciós tűk bevezetését és kizárólagos alkalmazását sürgette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői közleményében.

Változtak a gyerekek helyes étrendjének irányelvei Amerikában

Az étrendet az öt ételcsoportból - gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és minőségi fehérjék - válogatva kell összeállítani, és a hét folyamán a lehető legváltozatosabban kell étkezni.

Döbbenet: 5-ből 4 nő nem fürdik vagy zuhanyozik minden nap

Fotó: freedigitalphotos.net/marin

Sokkoló tanulmány látott napvilágot, bár egyelőre csak a brit nőket kérdezték ki, de ki tudja, más országokban hány nő van, aki nem fürdik minden nap, vagy épp lefekvés előtt nem mossa le a sminkjét.

Új idegpályát fedeztek fel magyar kutatók

Új idegpályát fedezett fel magyar szakemberek vezetésével tudósok egy nemzetközi csoportja; az idegpálya eddig ismeretlen módon köti össze a mozgásért, a figyelemért és az öntudatért felelős agyközpontokat.

Nyugodtan nyalakodhat bárki a Syma csarnokban

Az egészséges életmód rajongói különböző paleo- és cukormentes fagylaltkülönlegességeket is kóstolhatnak.

Három településen nem túl jó levegőt venni

Ilyen helyzetben az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak, az asztmásoknak szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata.

Túl szép, hogy igaz legyen: csoki, ami fiatalít!

Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

Ha igaz, amit egy újonnan kifejlesztett csokoládéról állítanak, az alapjaiban hozhat változást főként a nők életébe, akik eddig csak bűntudattól kínozva mertek egy-egy kis kockát titokban elszopogatni.

Nem terheli a testet a varázs-hidrogél

Bizonyos betegségek rendszeres injekciózást igényelnek, akár heti szinten fel kell keresni az orvost. Emellett az egész szervezetet terhelik, ahelyett, hogy csak a kívánt területre koncentrálnának. Mindkét problémára született megoldás.

Ezért kerülje a só túlzott fogyasztását!

Fotó: freedigitalphotos.net/Carlos Porto

A só szervezetünk számára elengedhetetlen anyag, ám túl nagy mennyiségű bevitele súlyos problémákat okozhat - de hogyan is hat a só a szervezetünk működésére, és mit lehet tenni, ha már gondokat okozott?

Véralvadásgátlóval az akut koronária szindróma ellen

Véralvadásgátlásra nem csupán vénás trombózisok megelőzése és kezelése céljából van szükség, hanem az artériákban kialakuló vérrögök ellen is a megelőző terápia fontos részét képezi.

Nem iszik, mégis borvirágos az orra? Lehet, hogy rosaceás!

Fotó: patricianorris.com

A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt csomókkal jelentkező bőrbetegség. A panaszok napfény hatására rosszabbodnak, így már most figyelni kell a fényvédelemre.

Elszabadult egy antibiotikum-rezisztens baktérium

Ketten már meg is haltak egy fertőzött orvosi eszköz miatt. Egyre nagyobb a pánik Kaliforniában, eddig 179 ember lehet érintett.

Továbbra is terjed az influenza Európában

freedigitalphotos.net/akeeris

Továbbra is terjed az influenza Európában, ám az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma enyhén csökkent az elmúlt héten, ami annak a jele lehet, hogy a kontinens néhány országa már túljutott a járvány csúcsán.

5 nyomelem, amely befolyásolja a pajzsmirigy működését

Hazánkban egyre több embernek van pajzsmirigy problémája, így sokan kezelésre szorulnak. Azonban sokan nem tudják, de több olyan nyomelem is van, melyek jelentősen befolyásolják a mirigy működését.

Felejtse el a paleót, ha inzulinrezisztenciás!

Fotó: freedigitalphotos.net/pat138241

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén, egy meghatározott szénhidrát tartalmú, speciális diétára van szükség azért, hogy a vércukor- és az inzulinszintet stabilizálni tudjuk - de miért is nem jó ilyenkor a paleo?

Méteres szalonnába burkolt pizza

A vegetáriánusok lakásból való elüldözésére ideális, na és horrorfilmet sem kell nézni egy remek kis szívinfarktushoz, elég csak megenni belőle pár szeletet.

Bőröregedést gátló csokoládét fejlesztettek

freedigitalphotos.net/adamr

Bőröregedést gátló csokoládét fejlesztett ki egy Cambridge-i Egyetem egykori kutatóiból alakult vállalkozás: a különleges csokiból napi 7,5 gramm elfogyasztása képes az 50 évesek bőrszerkezetét a 30 évesek szintjére "fiatalítani".

Tényleg működhet másként a röntgen?

Radikálisan új technológiákat fejlesztenek röntgen rendszerekhez.

Az UV-sugarak DNS-károsodást okozhatnak

freedigitalphotos/stockimages

Amerikai kutatók figyelmeztetése szerint még órákkal a napozás vagy szoláriumozás befejezése után is károsodik a bőr az ibolyántúli sugaraktól.

Hatékonyabb fájdalomcsillapítás a placebóknak köszönhetően

Egy számítógépes program meg tudja állapítani, hogy vajon placebót szed-e a páciens, jóval azelőtt, hogy ő maga megtudhatná az igazságot.

Nem kell a rendőr, magunknak is fújhatunk "szondát"

Breathometer

Egy okostelefonos alkalmazás és egy kis kiegészítő állítólag képes volt visszaszorítani az ittasan vezetők számát.

Hogy Tirolról ne csak "az" jusson eszébe

freedigitalphotos.net/adamr

Szánkózást népszerűsítő oktatókampány indult Tirolban, a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a veszélyes helyzetekre és felkeltsék az érdeklődést a sportág iránt.

Ráéghet a bőrre a műanyag maszk: minden második farsangi jelmez balesetveszélyes!

Farsangi maszkokat, jelmezeket ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Gyúlékony madártollak, parókák, szőrmék buktak meg a vizsgálaton.

Rio 2016: cangát vegyen, hogy menő legyen!

Fotó: rio2016.com

A kendő - vagy ahogy a helyiek hívják: canga - lesz a legnépszerűbb viselet a jövő évi riói nyári olimpián a szervezők várakozása szerint.

Így mulat egy magyar - de pontosan hogy is?!

Nem csak sírva vígad a magyar, és nem kizárólag pálinkával oltja szomját - derült ki egy friss bulifelmérésből. A kitöltők döntő többsége ettől függetlenül úgy gondolja, hogy a jó zene és társaság elképzelhetetlen alkohol nélkül.

Miért okoz éhségérzetet a marihuána?

Wikipedia, Arne Hückelheim

Tudta, hogy az emberi test is előállít bizonyos mennyiségű kannabinoidot? Persze nem ugyanazt, amit a vadkender, különben az emberiség egész nap be lenne állva.

Sosem látott fertőzések Európában (is)

A klímaváltozás nem csupán annyit jelent, hogy átlagosan melegebb lesz és kevesebb eső esik - sokkal kellemetlenebb hatásaival is meg kell majd küzdenünk. Például azzal, hogy ezen az égövön eddig ismeretlen kártevők jelenhetnek meg.

Sokkal tovább tarthatnak a menopauza tünetei

freedigitalphotos.net/Ambro

A hőhullámok és a menopauza más tünetei átlagosan mintegy hét évig tartanak és akár 14 éven át is jelentkezhetnek, tehát sokkal tovább, mint korábban vélték - derült ki egy nagy létszámú, hosszú távú amerikai kutatásból.

Nagyobb eséllyel örökölnek hibás gént a tizenéves apák gyermekei

freedigitalphotos.net/cooldesign

A Cambridge-i Egyetem kutatói több mint 24 ezer apa és gyermekeik adatait elemezték, és azt találták, hogy a tizenéves apák hímivarsejtjei 30 százalékkal nagyobb arányban tartalmaznak DNS-mutációt, mint a huszonéves apáké.

A kávéivás megvédi a DNS-ünket

Kávérajongó? Van egy jó hírünk: jót tesz szervezetével, ha rendszeresen fogyaszt a felpörgető nedűből. A mértékletesség persze nem árt, de a legújabb kutatások igazolták DNS-védő funkcióját.

Még tart az influenzajárvány

freedigitalphotos.net/akeeris

A múlt héten 91 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az azt megelőző 87 500-zal szemben.

Egy kis ösztönzés a futáshoz

Érdekes koncepciót kínál egy mobilapp: minél többet edz valaki, annál szélesebb mintaválasztékból állíthatja össze magának egyedi futónadrágját.

Hogyan mentsük meg valakinek az életét?

Magyar Vöröskereszt Instagram

Szinte ugyanolyan könnyen megmenthető egy ember élete, mint egy mobilalkalmazás használata.

Beszélő okosbarbie-t dob piacra a Mattel

A Hello Barbie nevű, internetre csatlakoztatott játékbaba tanulni is tud, és folyamatosan alkalmazkodik a gyerekek szokásaihoz.

Újabb látogatási tilalmakat léptettek életbe

freedigitalphotos.net/akeeris

Az országos influenzajárvány miatt újabb látogatási tilalmakat léptettek életbe Budapesten és vidéken.

Feloldották a látogatási tilalmat a Zala Megyei Kórházban

A halmozottan előforduló influenzaszerű megbetegedések miatt a zalaegerszegi intézmény belgyógyászati osztályán február 4-én rendeltek el felvételi zárlatot és látogatási tilalmat, az ortopédiai osztályon pedig február 10-től korlátozták a látogatók forgalmát.

Vegyünk nagy levegőt! Már sehol sem fenyeget a szálló por

A szálló por magas koncentrációja miatt vasárnap három településen egészségtelen, tizennégy településen kifogásolt volt a levegő minősége.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.