Tájékoztatók segítik a betegeket és a szülőket

freedigitalphotos.net/dan

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) általános tájékoztató füzeteket készített a betegjogokról és a beteg gyermekek kórházi tartózkodásának betegjogi vonatkozásairól az idei európai betegjogi nap alkalmából.

Szinte mindenki kávézik - de mit és hogyan iszunk?

A magyar felnőttek 85%-a kávéfogyasztónak vallja magát, többségük előnyben részesíti a klasszikus pörkölt kávét. De hol és mennyi kávét iszunk, és milyen szokásaink kötődnek a kávézáshoz?

A D-vitamin hasznos - de nem a magas vérnyomásra!

A D-vitamin számos előnyös hatásáról jelentek meg közlemények, sőt, még az is felmerült, hogy a hiánynak szerepe lehet a magasvérnyomás betegség kialakulásában. A kezelésre önmagában mégsem elég.

Szombaton rajtol a Gerecse 50 teljesítménytúra

Szombaton hat órától lehet elrajtolni a Tatabányáról induló és oda is érkező Gerecse 50 teljesítménytúrán, a leghosszabb távokat választóknak fél kilencig el kell indulniuk a vasútállomás közelében lévő Jubileum parkból.

hirdetés

Naponta 160 ember hal bele veszettségbe

freedigitalphotos.net/arztsamui

A fertőzést minden emlős elkaphatja, de a veszettségbe belehalt emberek 99 százalékára kutyákról terjed át az amúgy majdnem 100 százalékosan megelőzhető kór.

A nyír, a kőris és a platán virágpora okozhat allergiás tüneteket

A nyír pollenkoncentrációja helyenként elérheti a nagyon magas szintet is, bár a hétvégén, a hidegfrontot kísérő esők hatására átmenetileg csökkenhet a mennyisége.

Hat településen kifogásolható a levegő minősége

freedigitalphotos.net/dan

Az ÁNTSZ arra figyelmeztetett, hogy az érintett térségekben nő a légzőszervi tünetek előfordulásának esélye, így az arra érzékenyek délután minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, és inkább kora reggel vagy késő este menjenek ki a levegőre.

Megújult a sürgősségi betegfelvételi rendszer az OPAI-ban

Átadták a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézet (OPAI) új központi pszichiátriai betegfelvételi részlegét.

"Kiakadt" a légszennyezést mérő műszereken a mutató

freedigitalphotos.net/xedos4

A kínai országos átlagnál több mint kétszer magasabb légszennyezettséget mértek Pekingben tavaly a légúti betegségeket is okozó finom porra vonatkozóan.

Egyre közelebb merészkedik hozzánk az Ebola

Gyanús tünetekkel szállítottak kórházba egy beteget Ljubljanában.

Feldman: Magyarország számára fontos a GMO-mentesség

freedigitalphotos.net/adamr

Magyarország számára fontos a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) való mentesség, az ország GMO-mentességét 2012 óta az alaptörvény is rögzíti.

A salmonella enterica képes elpusztítani a tumorsejteket

Génmódosított szalmonella-baktériumokkal pusztíthatók el a daganatos sejtek.

Ha ilyenje nincs, tuti Alzheimer-kórja lesz!

Carol Colton lab, Duke University

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában.

Szezonja a csípésnek: több a vérszívó, mint eddig

Az utóbbi évek időjárása segítette a vérszívók, elsősorban a szúnyogok és a kullancsok elszaporodását Magyarországon.

Mindenki tehet az iskolai bántalmazás, a megfélemlítés ellen

freedigitalphotos/David Castillo Dominici

A gyermekek bántalmazásáról, a megfélemlítéséről beszélni kell - a megfélemlítésről szóló történetek sokszor tabuként vannak jelen a társadalomban.

A legolcsóbb immunerősítő - meg mennyi minden más!

Próbálkozhatunk multivitaminokkal, étrendkiegészítőkkel, de ha tartósan, természetesen és viszonylag olcsón szeretnénk szervezetünket ellenállóbbá tenni, a legjobb módszer a... kitalálja, mi?

Négy szülőjük van az izraeli "féltestvér ikreknek"

freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Egy meleg pár mindkét tagjának spermájával külön-külön megtermékenyítették egy donor petesejtjeit, majd egy béranya hordta ki az ily módon megfogant ikreket, két apuka biológiai féltestvér-kisfiait.

A világ legjobb mentőkutyái közé választottak a magyart

A világ egyik legjobb mentőkutyája lett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékébe tartozó nyolcéves fekete nőstény labrador, Drazsé.

Műtét helyett: van megoldás a tüdődaganat kezelésére már nálunk is

freedigitalphotos.net/adamr

Az Országos Onkológiai Intézetben bevezették a tüdődaganatok sztereotaxiás sugárkezelését.

Megelőzhető a pollenallergiás tünetek eluralkodása

Ha valaki tudja, hogy allergiás, de nem tudja, mire, érdemes szűrővizsgálatra mennie, hiszen az információ birtokában felkészülten várhatja a következő évet.

Idén május 20-án lesz a Kihívás Napja

freedigitalphotos.net/adamr

Idén május 20-án rendezik a Kihívás Napját, amelynek célja, hogy minél többen végezzenek legalább napi negyedórányi aktív testmozgást.

Robotséf: mindent megcsinál a tűzhely körül

Megkéred valamire, legyen az némi előkészület, vagy egy teljes fogás elkészítése az elejétől a végéig, és a gép megcsinálja. És minden egyes alkalommal ugyanúgy fogja megcsinálni.

Milliókat spórolhatnának a rákot kiszagoló kutyák

Fotó: Medical Detection Dogs

Egyre gyakrabban hallani a kezdődő rákos daganatot kiszimatolni képes kutyákról, ám annak ellenére, hogy rendkívül magas a "találati arány", az egészségügyben még mindig a nehézkes teszteket részesítik előnyben.

Istent játszottak? Halott apa spermájából fogant a baba

Az orvosok a tudomány csodájának tartják, az ellenzők viszont erősen vitatják azt az eljárást, amelynek köszönhetően most megszülethetett egy kisbaba: apja már 2 napja halott volt a fogantatáskor.

Egyre jobb dolga van itthon az alsó középosztálynak

freedigitalphotos/imagerymajestic

Az alsó középosztály és a középosztály helyzete javult, anyagi, pénzügyi kiszolgáltatottsága csökkent a Tárki legfrissebb, a napokban közzétett háztartás-monitorvizsgálatának adatai szerint.

Hetekre szétüti az agyat a füvescigi

A rekreációs, vagyis nem orvosi célú kannabiszfogyasztás hetekre "elhangolja" az agyat.

Négy településen kifogásolható a levegő minősége

freedigitalphotos.net/dan

Az érintett térségekben a keringési, légzőszervi betegségben szenvedők, főleg az időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny emberek és a kisgyermekek a délutáni órákban minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

Csodaszer a kamrában: nemcsak főzésre jó a hagyma!

A magyar konyhának szinte elengedhetetlen eleme a hagyma, anélkül bizony sok étel esetében igencsak bajban lennénk. De vajon tudja-e, mi mindenre használható ezen kívül a könnyfakasztó zöldség?

Az eddiginél több a lehetőség a GMO-t tartalmazó termékek tiltására

freedigitalphotos.net/adamr

Egy nemrégiben meghozott uniós jogszabály-módosítás teszi lehetővé.

Tizenhárom gyerek után négyes ikreket vár egy 65 éves német nő

A nyugdíj előtt álló tanár sperma- és petedonor kezelés révén esett teherbe.

Nagy problémákat okozhat a pajzsmirigygyulladás

A pajzsmirigyzavarok közül a legtöbb figyelmet a túl- és az alulműködésnek szentelik, melyek hátterében gyakran a szerv gyulladása húzódik meg, pedig más problémákat is okoz a betegség.

Ennyit kellene adni egy orvosoknak, hogy ne fogadjanak el hálapénzt

Egy kezdő orvosnak nettó 300 ezer, egy szakorvosnak 500 ezer, egy adjunktusnak 600 ezer, egy főorvosnak 700 ezer forintot kellene keresnie, hogy ne fogadjon el hálapénzt és Magyarországon maradjon.

Mi a jó fogszabályozás titka?

Fotó: freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A fogakat nem csak gyerekkorban érdemes szabályoztatni, felnőttként is esztétikusabbá tehető a mosoly, kiküszöbölhetők a rendellenességek.

Tévhitek a visszérről - ön tudja az igazat?

A visszértágulatok számtalan ember életét keserítik meg, de a legnagyobb baj, hogy bár a legtöbben jól ismerik a problémát, ennek ellenére több tévhit is kering vele és a kezelésével kapcsolatban.

Megoldások a tavaszi hajhullásra

Fotó: Redlemon

A nők szépségének, vonzó megjelenésének egyik jelképe a dús, egészséges hajkorona, éppen ezért nagy lelki teher, amikor egy hölgy azzal szembesül: haja töredezetté, fénytelenné válik, mennyisége csökkenni kezd.

Nehezen mozdul, mert túlsúlyos? Így kezdjen hozzá!

Akár a fittség megőrzése, akár betegségmegelőzés, akár különböző problémák kezelése - pl. IR, cukorbetegség - miatt szánja rá valaki magát az edzésre, fontos, hogy bizonyos szabályokat betartson, különösen akkor, ha túlsúllyal küzd.

Népbetegséggé vált az irritábilis bél szindróma

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

1997 óta április az IBS tudatosság hónapja. A Funkcionális Gasztrointesztinális Rendellenességek Nemzetközi Alapítványa (IFFGD) idén is felhívja a figyelmet a betegség tüneteinek, vizsgálatának és terápiájának, megismerésének fontosságára.

A magas-nagyon magas szintet is elérheti a nyírfapollen mennyisége

A hétvégén várhatóan országszerte jelentősen emelkedni fog a levegőben lévő nyírfapollen mennyisége, elérheti a magas-nagyon magas szintet is.

Kásler Miklós: a környezetszennyezésnek is nagy szerepe van a rák kialakulásában

freedigitalphotos.net/arztsamui

Eddig is sokat lehetett hallani arról, hogy a dohányzás, az alkoholizmus, a rossz táplálkozási szokások, a stressz, fizikai aktivitás hiánya és a túlsúly mind kockázati tényező a rák kialakulásában, a környezetszennyezés viszont - ilyen minőségében - nem kapott elég nagy publicitást.

A kannabisz lassíthatja rákos sejtek növekedését

A kannabisz lassíthatja bizonyos rákfajták növekedését a haifai Technion egyetemen kutató izraeli tudósok első laboratóriumi eredményei alapján.

Méhnyakrák: megelőzhető lenne, mégis sokan belehalnak

Fotó: freedigitalphotos.net/Praisaeng

Minden negyedik halálért a rák valamely fajtája tehető felelőssé, miközben Magyarországon számszerűen is jóval magasabb az ilyen típusú megbetegedés, mint bárhol másutt a világon.

Nálunk is terjed a késleltetett tévénézés

Ez az opció vélhetően nem bővíti a tévézéssel töltött időt, mert a tapasztalatok szerint az egyes műsorokat az nézi meg késleltetve, akinek nem volt erre módja élőben.

El kell költöznie, ha egészségesen akar étkezni?

Shutterstock fotó

A legegészségesebb az étrend az afrikai Csádban és Sierra Leonéban, ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát.

A rákmegelőzés tizenkét pontja

Új elemekkel bővült a kockázatok csökkentéséről szóló lista.

A hollandok a legmagasabbak a világon

freedigitalphotos.net/arztsamui

A hollandok a 18. században a legalacsonyabbak voltak, de 150 év alatt átlagos magasságuk 20 centiméterrel nőtt.

Influenza: már csak szórványos megbetegedések vannak

Március 30. és április 5. között felére (5100 ember) csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Gigantikus ugróasztalpark nyílt a bevásárlóközpont tetején

A Westend City Center Millennium tetőkertjén csütörtökön megnyitották a közép-kelet-európai régió első szabadtéri trampolinparkját, amely a világ legnagyobb ilyen létesítménye.

Védőangyalok az utakon - Ön ismeri az újraélesztés zenéit?

Magyarországon évente 20-25 000 embert veszítünk el hirtelen szívhalál következtében. Bár az alapvető életmentési technikákat egyre többen ismerik, de még mindig kevesen merik használni.

Otthon kezelik tovább az izomsorvadásos fiút

freedigitalphotos.net/adamr

A fiatalember ápolását szülei vállalták, a kórház pedig minden segítséget megad hozzá.

Szépülni akar? Íme, ezek a legújabb trendek az orvosesztétikában

A húsvét előtti napokban tartották meg Monacóban az Esztétikai Világkongresszust, ahol az orvosesztétika legújabb trendjeire is fény derült. Íme, ezekkel a módszerekkel lehet szépülni a közeljövőben!

A mozgórendelő önkéntes orvosainak mutassa meg gyerekét

freedigitalphotos.net/cooldesign

Idén tizennégy helyszínre látogat el a Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati rendelője.

A kínai szupergazdagok összvagyona Norvégia GDP-jének tízszerese

A Hurun legfrissebb jelentése szerint a szupertehetősek együttes vagyona elérte a 31 ezer milliárd jüant, ami nagyjából Norvégia bruttó hazai termékének (GDP) a tízszerese vagy a Fülöp-szigetekének a hússzorosa.

Olcsó, szervezett nyaralás - grátisz bőrrákkal

freedigitalphotos.net/adamr

Régebben még nem volt köztudott, hogy a túl sok napozás milyen mértékben növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az akkoriban nyaralók mára már nyugdíjasokká és bőrrákosokká váltak.

Ezért fontos a mozgás inzulinrezisztencia esetén

A rohanó hétköznapok során a legtöbb ember nem szán elegendő időt a testmozgásra, ami bizonyítottan számtalan betegség kialakulásához vezethet- többek között inzulinrezisztenciához, illetve 2-es típusú cukorbetegséghez.

Ételallergiás? Segít a Mentes és Finom védjegy!

A közeljövőben egy új jelölés segít eligazodni az ételallergiásoknak az allergénmentes élelmiszerek útvesztőjében. A Mentes és Finom emblémát éttermek, cukrászdák, pékségek, kávézók vagy pizzériák ajtóin is láthatjuk majd.

Nem tud hízni? Ezek lehetnek az okai

A legtöbb ember vissza-visszatérően kénytelen megküzdeni a felesleges kilókkal, egyrészt az esztétikusabb külső, másrészt az egészség megőrzése érdekében. Éppen ezért ritkán esik szó azokról, akik épphogy hízni szeretnének.

Támogassa a veséjét, védje a szívét!

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

A vese működésének támogatásával a szívünknek is segíthetünk, ugyanis a beszűkült vesefunkciók több mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát.

Nem mindegy, hogyan ápolja a fogait, ha babát vár!

A nők többsége tisztában van azzal, mennyire fontos várandósság alatt az egészséges életmód, a baba és a mama szempontjából is. Ám nem mindegy, hogy a terhes nők szájhigiéniája hogyan is van karban tartva.

Döbbenten jobban tanul a gyerek

freedigitalphotos.net/khunaspix

Egy frissen megjelent tanulmány szerint jobban tanulnak a kicsik, ha meglepő dolgot tapasztalnak. Meglepő és tanulságos.

Fáj a feje? Ne a gyógyszerért kapkodjon!

A fejfájás sok ember életét megkeseríti, ami rossz esetben akár munkaképtelenséget is okozhat. Amennyiben semmilyen szervi eltérés nem áll a kínzó fejfájás mögött, úgy a gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk.

Irány a sok madár - megújult a kőszegi Chernel-kert

Forrás: Wikipedia

A megújult röpdében például vörös vércsék, és olyan ritkán látható éjszakai ragadozómadarak is megfigyelhetők, mint a macskabagoly vagy az uhu.

Elindult a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Ismét közlekedik a Széchenyi Múzeumvasút a nagycenki Széchenyi-kastély és Fertőboz között.

Hasi szűrés mutatja meg, gond van-e a babapocakban

Fotó: freedigitalphotos.net/Nutdanai Apikhomboonwaroot

A csecsemő-és gyermekkori ultrahangos szűrésre egyre nagyobb igény van napjainkban, hiszen segítségével lehetőség van már a korai fázisban észrevenni az esetleges fejlődési rendellenességeket.

Heti négy tojással csökkenthetjük a 2-es típusú diabétesz kockázatát?

Egy 2300 fő bevonásával elvégzett finn kutatás szerint heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát.

A Down-kór szűrésének új módszerét dolgozták ki

freedigitalphotos.net/dan

A Down-szindróma egy veleszületett genetikai rendellenesség, amely a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Az esetek 95 százalékában a betegség oka a 21. kromoszómapár triplázódása (triszómia).

80 éves Czeizel Endre

Április 3-án töltötte be nyolcvanadik életévét Czeizel Endre orvos-genetikus, a veleszületett rendellenességek kutatója, akinek televíziós ismeretterjesztő munkássága révén nézők milliói ismerkedtek meg a genetika rejtelmeivel.

Nem ehet tojást - de akkor mivel főzzön?!

Fotó: freedigitalphotos.net/rakratchada torsap

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani.

Fertőtlenítőt injekcióztak a lábába, le kellett vágni

Amputálni kellett egy nő lábát, miután tévedésből a kórházban fertőtlenítőszert injekcióztak bele. A tragikus tévedésnek azonban mégis volt egy haszna - igaz, ez Gina lábát már nem hozza vissza.

Nyertes Zsuzsa háborút indított a klimax ellen

Nők ezrei küzdenek a mellrák, a méhnyakrák és a meddőség ellen, mégis van valami, ami mindegyiküket érinti. Előbb utóbb minden nő életében eljön a változó kor, de egyre többen tudják, hogy ez nem jelent egyet a kellemetlenséggel.

Oltóanyaghiány: változnak a kötelező védőoltások, figyeljen!

A torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b elleni védőoltás gyártója jelezte, hogy nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a vakcinát. A tisztifőorvos a tartalék készlethez nyúl, illetve más oltóanyagokat is elővesznek, és át is ütemezik az oltásokat.

Molnár Andi elárulta tökéletes teste titkát

Fotó: Life

Táncosként ismerte meg az ország, de Molnár Andi már bizonyított a sportcsatorna műsorvezetőjeként is, mielőtt a Dzsungel Királynője címet megszerezte. Most elárulja, hogyan tartja karban magát.

Nem marad meg: a koraszülöttek többsége idővel kinövi az asztmát

Az idő előtt világra jött gyermekek fogékonyabbak a betegségekre, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek náluk asztmás tünetek is. Egy friss felmérés szerint azonban a gyermekek többsége idővel kinövi a betegséget.

Apró konyhai trükkök IR diéta esetén

Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

Azok, akik inzulinrezisztenciában szenvednek, jól tudják, hogy a cukron kívül a fehér lisztből készült ételeket érdemes rostosabb változatra cserélni. Ez első hallásra könnyűnek tűnhet, ám főzéskor, sütéskor előjöhetnek a problémák.

8 tünet, ami vashiányra utal

A vashiány sok embert érintő probléma, ennek ellenére gyakran nem derül rá fény, mivel igen változatos tüneteket produkál (már ha produkál). Lássuk, mik az árulkodó tünetek, amelyek figyelmeztethetnek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.