A kevés víz pont olyan, mint a sok alkohol - legalábbis a volán mögött

Fotó: freedigitalphotos.net/seaskylab

A kevés folyadékot fogyasztó gépkocsivezetők kétszer annyi hibát követnek el, mint azok a társaik, akik elegendő folyadékot isznak, sőt: a kevés folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyes, mint az ittas vezetés.

Nem ebolás a gyanús tünetekkel kezelt szlovén nő

A vizsgálatok elvégzésére és kielemzésére a ljubljanai mikrobiológiai intézetben került sor, amely rendelkezik az ebolatesztelésre alkalmas legkorszerűbb felszereléssel is.

Könnyebben hozzáférhető lesz a gyógyszertárakban a marihuána

Mindenki nyugodjon le, csak Csehországban. Pedig marihuánaalapú gyógyszereket szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia és Parkinson-kór kezelésénél lehet sikeresen alkalmazni.

Károsabb a primőr zöldség, mint a szabadföldi?

Élelmiszerbiztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelent-e a primőrök fogyasztása, mint a szabadföldi szezonális termékeké?

hirdetés

Inzulinrezisztencia: amitől nehezebb teherbe esni, de könnyebb elvetélni

Fotó: freedigitalphotos.net/Gualberto107

A teherbeesés sajnos napjainkban nem olyan egyszerű, mint régebben. Sok olyan tényező akadályozza a baba érkezését, amikkel nagyanyáink még nem igazán találkozhattak, és amiket sokszor nem is ismernek fel időben.

Egyre több magyar felnőtt sportol

Míg 2010-ben a lakosság 5 százaléka mozgott, addig ma már ez az arány 15 százalék.

Ne lepődjön meg, ha drága borokkal kínálják a buszmegállóban

freedigitalphotos/marin

Speciális borkóstolóra várják a fővárosiakat a balatoni turisztikai szakemberek. Budapest környéki kirándulóhelyeken, az odavezető buszmegállókban próbálják rávenni a turistákat arra, hogy kóstolják meg a balatoni borokat.

6 jó ok, amiért érdemes az anyajegyet szűrni

A bőrünkön megjelenő változásokat feltétlenül bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, hiszen a korai felismeréssel akár a rosszindulatú bőrdaganatok is kezelhetők. De mik a gyanús jelek, amikre figyelni kell?

Őrzők Alapítvány: a daganatos gyermekek 70-80 százaléka meggyógyul

Őrők Alapítvány

A budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinika hivatalos alapítványa vasárnap a Trafóban rendezi meg a gyermekkori daganatos és leukémiás betegségből gyógyultak első országos találkozóját.

Táplálékallergia a mindennapokban - egyszerűbb a választás

Táplálékallergiásként élni a mindennapokat? Nem könnyű feladat, legfőképp azért, mert sokszor nehéz megtalálni és felismerni a veszélytelen ételeket. Szerencsére már van segítség!

Tájékoztatók segítik a betegeket és a szülőket

freedigitalphotos.net/dan

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) általános tájékoztató füzeteket készített a betegjogokról és a beteg gyermekek kórházi tartózkodásának betegjogi vonatkozásairól az idei európai betegjogi nap alkalmából.

Szinte mindenki kávézik - de mit és hogyan iszunk?

A magyar felnőttek 85%-a kávéfogyasztónak vallja magát, többségük előnyben részesíti a klasszikus pörkölt kávét. De hol és mennyi kávét iszunk, és milyen szokásaink kötődnek a kávézáshoz?

A D-vitamin hasznos - de nem a magas vérnyomásra!

Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

A D-vitamin számos előnyös hatásáról jelentek meg közlemények, sőt, még az is felmerült, hogy a hiánynak szerepe lehet a magasvérnyomás betegség kialakulásában. A kezelésre önmagában mégsem elég.

Szombaton rajtol a Gerecse 50 teljesítménytúra

Szombaton hat órától lehet elrajtolni a Tatabányáról induló és oda is érkező Gerecse 50 teljesítménytúrán, a leghosszabb távokat választóknak fél kilencig el kell indulniuk a vasútállomás közelében lévő Jubileum parkból.

Naponta 160 ember hal bele veszettségbe

freedigitalphotos.net/arztsamui

A fertőzést minden emlős elkaphatja, de a veszettségbe belehalt emberek 99 százalékára kutyákról terjed át az amúgy majdnem 100 százalékosan megelőzhető kór.

A nyír, a kőris és a platán virágpora okozhat allergiás tüneteket

A nyír pollenkoncentrációja helyenként elérheti a nagyon magas szintet is, bár a hétvégén, a hidegfrontot kísérő esők hatására átmenetileg csökkenhet a mennyisége.

Hat településen kifogásolható a levegő minősége

freedigitalphotos.net/dan

Az ÁNTSZ arra figyelmeztetett, hogy az érintett térségekben nő a légzőszervi tünetek előfordulásának esélye, így az arra érzékenyek délután minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, és inkább kora reggel vagy késő este menjenek ki a levegőre.

Megújult a sürgősségi betegfelvételi rendszer az OPAI-ban

Átadták a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézet (OPAI) új központi pszichiátriai betegfelvételi részlegét.

"Kiakadt" a légszennyezést mérő műszereken a mutató

freedigitalphotos.net/xedos4

A kínai országos átlagnál több mint kétszer magasabb légszennyezettséget mértek Pekingben tavaly a légúti betegségeket is okozó finom porra vonatkozóan.

Egyre közelebb merészkedik hozzánk az Ebola

Gyanús tünetekkel szállítottak kórházba egy beteget Ljubljanában.

Feldman: Magyarország számára fontos a GMO-mentesség

freedigitalphotos.net/adamr

Magyarország számára fontos a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) való mentesség, az ország GMO-mentességét 2012 óta az alaptörvény is rögzíti.

A salmonella enterica képes elpusztítani a tumorsejteket

Génmódosított szalmonella-baktériumokkal pusztíthatók el a daganatos sejtek.

Ha ilyenje nincs, tuti Alzheimer-kórja lesz!

Carol Colton lab, Duke University

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában.

Szezonja a csípésnek: több a vérszívó, mint eddig

Az utóbbi évek időjárása segítette a vérszívók, elsősorban a szúnyogok és a kullancsok elszaporodását Magyarországon.

Mindenki tehet az iskolai bántalmazás, a megfélemlítés ellen

freedigitalphotos/David Castillo Dominici

A gyermekek bántalmazásáról, a megfélemlítéséről beszélni kell - a megfélemlítésről szóló történetek sokszor tabuként vannak jelen a társadalomban.

A legolcsóbb immunerősítő - meg mennyi minden más!

Próbálkozhatunk multivitaminokkal, étrendkiegészítőkkel, de ha tartósan, természetesen és viszonylag olcsón szeretnénk szervezetünket ellenállóbbá tenni, a legjobb módszer a... kitalálja, mi?

Négy szülőjük van az izraeli "féltestvér ikreknek"

freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Egy meleg pár mindkét tagjának spermájával külön-külön megtermékenyítették egy donor petesejtjeit, majd egy béranya hordta ki az ily módon megfogant ikreket, két apuka biológiai féltestvér-kisfiait.

A világ legjobb mentőkutyái közé választottak a magyart

A világ egyik legjobb mentőkutyája lett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékébe tartozó nyolcéves fekete nőstény labrador, Drazsé.

Műtét helyett: van megoldás a tüdődaganat kezelésére már nálunk is

freedigitalphotos.net/adamr

Az Országos Onkológiai Intézetben bevezették a tüdődaganatok sztereotaxiás sugárkezelését.

Megelőzhető a pollenallergiás tünetek eluralkodása

Ha valaki tudja, hogy allergiás, de nem tudja, mire, érdemes szűrővizsgálatra mennie, hiszen az információ birtokában felkészülten várhatja a következő évet.

Idén május 20-án lesz a Kihívás Napja

freedigitalphotos.net/adamr

Idén május 20-án rendezik a Kihívás Napját, amelynek célja, hogy minél többen végezzenek legalább napi negyedórányi aktív testmozgást.

Robotséf: mindent megcsinál a tűzhely körül

Megkéred valamire, legyen az némi előkészület, vagy egy teljes fogás elkészítése az elejétől a végéig, és a gép megcsinálja. És minden egyes alkalommal ugyanúgy fogja megcsinálni.

Milliókat spórolhatnának a rákot kiszagoló kutyák

Fotó: Medical Detection Dogs

Egyre gyakrabban hallani a kezdődő rákos daganatot kiszimatolni képes kutyákról, ám annak ellenére, hogy rendkívül magas a "találati arány", az egészségügyben még mindig a nehézkes teszteket részesítik előnyben.

Istent játszottak? Halott apa spermájából fogant a baba

Az orvosok a tudomány csodájának tartják, az ellenzők viszont erősen vitatják azt az eljárást, amelynek köszönhetően most megszülethetett egy kisbaba: apja már 2 napja halott volt a fogantatáskor.

Hetekre szétüti az agyat a füvescigi

A rekreációs, vagyis nem orvosi célú kannabiszfogyasztás hetekre "elhangolja" az agyat.

Négy településen kifogásolható a levegő minősége

freedigitalphotos.net/dan

Az érintett térségekben a keringési, légzőszervi betegségben szenvedők, főleg az időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny emberek és a kisgyermekek a délutáni órákban minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

Csodaszer a kamrában: nemcsak főzésre jó a hagyma!

A magyar konyhának szinte elengedhetetlen eleme a hagyma, anélkül bizony sok étel esetében igencsak bajban lennénk. De vajon tudja-e, mi mindenre használható ezen kívül a könnyfakasztó zöldség?

Nagy problémákat okozhat a pajzsmirigygyulladás

A pajzsmirigyzavarok közül a legtöbb figyelmet a túl- és az alulműködésnek szentelik, melyek hátterében gyakran a szerv gyulladása húzódik meg, pedig más problémákat is okoz a betegség.

Ennyit kellene adni egy orvosoknak, hogy ne fogadjanak el hálapénzt

Egy kezdő orvosnak nettó 300 ezer, egy szakorvosnak 500 ezer, egy adjunktusnak 600 ezer, egy főorvosnak 700 ezer forintot kellene keresnie, hogy ne fogadjon el hálapénzt és Magyarországon maradjon.

Mi a jó fogszabályozás titka?

Fotó: freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A fogakat nem csak gyerekkorban érdemes szabályoztatni, felnőttként is esztétikusabbá tehető a mosoly, kiküszöbölhetők a rendellenességek.

Tévhitek a visszérről - ön tudja az igazat?

A visszértágulatok számtalan ember életét keserítik meg, de a legnagyobb baj, hogy bár a legtöbben jól ismerik a problémát, ennek ellenére több tévhit is kering vele és a kezelésével kapcsolatban.

Megoldások a tavaszi hajhullásra

Fotó: Redlemon

A nők szépségének, vonzó megjelenésének egyik jelképe a dús, egészséges hajkorona, éppen ezért nagy lelki teher, amikor egy hölgy azzal szembesül: haja töredezetté, fénytelenné válik, mennyisége csökkenni kezd.

Nehezen mozdul, mert túlsúlyos? Így kezdjen hozzá!

Akár a fittség megőrzése, akár betegségmegelőzés, akár különböző problémák kezelése - pl. IR, cukorbetegség - miatt szánja rá valaki magát az edzésre, fontos, hogy bizonyos szabályokat betartson, különösen akkor, ha túlsúllyal küzd.

Népbetegséggé vált az irritábilis bél szindróma

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

1997 óta április az IBS tudatosság hónapja. A Funkcionális Gasztrointesztinális Rendellenességek Nemzetközi Alapítványa (IFFGD) idén is felhívja a figyelmet a betegség tüneteinek, vizsgálatának és terápiájának, megismerésének fontosságára.

A magas-nagyon magas szintet is elérheti a nyírfapollen mennyisége

A hétvégén várhatóan országszerte jelentősen emelkedni fog a levegőben lévő nyírfapollen mennyisége, elérheti a magas-nagyon magas szintet is.

Kásler Miklós: a környezetszennyezésnek is nagy szerepe van a rák kialakulásában

freedigitalphotos.net/arztsamui

Eddig is sokat lehetett hallani arról, hogy a dohányzás, az alkoholizmus, a rossz táplálkozási szokások, a stressz, fizikai aktivitás hiánya és a túlsúly mind kockázati tényező a rák kialakulásában, a környezetszennyezés viszont - ilyen minőségében - nem kapott elég nagy publicitást.

A kannabisz lassíthatja rákos sejtek növekedését

A kannabisz lassíthatja bizonyos rákfajták növekedését a haifai Technion egyetemen kutató izraeli tudósok első laboratóriumi eredményei alapján.

Méhnyakrák: megelőzhető lenne, mégis sokan belehalnak

Fotó: freedigitalphotos.net/Praisaeng

Minden negyedik halálért a rák valamely fajtája tehető felelőssé, miközben Magyarországon számszerűen is jóval magasabb az ilyen típusú megbetegedés, mint bárhol másutt a világon.

Nálunk is terjed a késleltetett tévénézés

Ez az opció vélhetően nem bővíti a tévézéssel töltött időt, mert a tapasztalatok szerint az egyes műsorokat az nézi meg késleltetve, akinek nem volt erre módja élőben.

El kell költöznie, ha egészségesen akar étkezni?

Shutterstock fotó

A legegészségesebb az étrend az afrikai Csádban és Sierra Leonéban, ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát.

A rákmegelőzés tizenkét pontja

Új elemekkel bővült a kockázatok csökkentéséről szóló lista.

A hollandok a legmagasabbak a világon

freedigitalphotos.net/arztsamui

A hollandok a 18. században a legalacsonyabbak voltak, de 150 év alatt átlagos magasságuk 20 centiméterrel nőtt.

Influenza: már csak szórványos megbetegedések vannak

Március 30. és április 5. között felére (5100 ember) csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Gigantikus ugróasztalpark nyílt a bevásárlóközpont tetején

A Westend City Center Millennium tetőkertjén csütörtökön megnyitották a közép-kelet-európai régió első szabadtéri trampolinparkját, amely a világ legnagyobb ilyen létesítménye.

Védőangyalok az utakon - Ön ismeri az újraélesztés zenéit?

Magyarországon évente 20-25 000 embert veszítünk el hirtelen szívhalál következtében. Bár az alapvető életmentési technikákat egyre többen ismerik, de még mindig kevesen merik használni.

Otthon kezelik tovább az izomsorvadásos fiút

freedigitalphotos.net/adamr

A fiatalember ápolását szülei vállalták, a kórház pedig minden segítséget megad hozzá.

Szépülni akar? Íme, ezek a legújabb trendek az orvosesztétikában

A húsvét előtti napokban tartották meg Monacóban az Esztétikai Világkongresszust, ahol az orvosesztétika legújabb trendjeire is fény derült. Íme, ezekkel a módszerekkel lehet szépülni a közeljövőben!

A mozgórendelő önkéntes orvosainak mutassa meg gyerekét

freedigitalphotos.net/cooldesign

Idén tizennégy helyszínre látogat el a Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati rendelője.

A kínai szupergazdagok összvagyona Norvégia GDP-jének tízszerese

A Hurun legfrissebb jelentése szerint a szupertehetősek együttes vagyona elérte a 31 ezer milliárd jüant, ami nagyjából Norvégia bruttó hazai termékének (GDP) a tízszerese vagy a Fülöp-szigetekének a hússzorosa.

Olcsó, szervezett nyaralás - grátisz bőrrákkal

freedigitalphotos.net/adamr

Régebben még nem volt köztudott, hogy a túl sok napozás milyen mértékben növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az akkoriban nyaralók mára már nyugdíjasokká és bőrrákosokká váltak.

Ezért fontos a mozgás inzulinrezisztencia esetén

A rohanó hétköznapok során a legtöbb ember nem szán elegendő időt a testmozgásra, ami bizonyítottan számtalan betegség kialakulásához vezethet- többek között inzulinrezisztenciához, illetve 2-es típusú cukorbetegséghez.

Ételallergiás? Segít a Mentes és Finom védjegy!

A közeljövőben egy új jelölés segít eligazodni az ételallergiásoknak az allergénmentes élelmiszerek útvesztőjében. A Mentes és Finom emblémát éttermek, cukrászdák, pékségek, kávézók vagy pizzériák ajtóin is láthatjuk majd.

Nem tud hízni? Ezek lehetnek az okai

A legtöbb ember vissza-visszatérően kénytelen megküzdeni a felesleges kilókkal, egyrészt az esztétikusabb külső, másrészt az egészség megőrzése érdekében. Éppen ezért ritkán esik szó azokról, akik épphogy hízni szeretnének.

Támogassa a veséjét, védje a szívét!

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

A vese működésének támogatásával a szívünknek is segíthetünk, ugyanis a beszűkült vesefunkciók több mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát.

Nem mindegy, hogyan ápolja a fogait, ha babát vár!

A nők többsége tisztában van azzal, mennyire fontos várandósság alatt az egészséges életmód, a baba és a mama szempontjából is. Ám nem mindegy, hogy a terhes nők szájhigiéniája hogyan is van karban tartva.

Döbbenten jobban tanul a gyerek

freedigitalphotos.net/khunaspix

Egy frissen megjelent tanulmány szerint jobban tanulnak a kicsik, ha meglepő dolgot tapasztalnak. Meglepő és tanulságos.

Fáj a feje? Ne a gyógyszerért kapkodjon!

A fejfájás sok ember életét megkeseríti, ami rossz esetben akár munkaképtelenséget is okozhat. Amennyiben semmilyen szervi eltérés nem áll a kínzó fejfájás mögött, úgy a gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk.

Irány a sok madár - megújult a kőszegi Chernel-kert

Forrás: Wikipedia

A megújult röpdében például vörös vércsék, és olyan ritkán látható éjszakai ragadozómadarak is megfigyelhetők, mint a macskabagoly vagy az uhu.

Elindult a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Ismét közlekedik a Széchenyi Múzeumvasút a nagycenki Széchenyi-kastély és Fertőboz között.

Hasi szűrés mutatja meg, gond van-e a babapocakban

Fotó: freedigitalphotos.net/Nutdanai Apikhomboonwaroot

A csecsemő-és gyermekkori ultrahangos szűrésre egyre nagyobb igény van napjainkban, hiszen segítségével lehetőség van már a korai fázisban észrevenni az esetleges fejlődési rendellenességeket.

Heti négy tojással csökkenthetjük a 2-es típusú diabétesz kockázatát?

Egy 2300 fő bevonásával elvégzett finn kutatás szerint heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát.

A Down-kór szűrésének új módszerét dolgozták ki

freedigitalphotos.net/dan

A Down-szindróma egy veleszületett genetikai rendellenesség, amely a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Az esetek 95 százalékában a betegség oka a 21. kromoszómapár triplázódása (triszómia).

80 éves Czeizel Endre

Április 3-án töltötte be nyolcvanadik életévét Czeizel Endre orvos-genetikus, a veleszületett rendellenességek kutatója, akinek televíziós ismeretterjesztő munkássága révén nézők milliói ismerkedtek meg a genetika rejtelmeivel.

Nem ehet tojást - de akkor mivel főzzön?!

Fotó: freedigitalphotos.net/rakratchada torsap

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.