Lesújtó: tömegesen halnak meg vakbélgyulladásban vagy a szülés közben

freedigitalphotos/FrameAngel

A föld népességének kétharmada nem jut biztonságos és megfizethető sebészi ellátáshoz, ez a korábban becsült szám több mint kétszerese.

A magyar munkahelyi balesetek fő oka a stressz

Főként az ipari termelés fokozódásával megjelenő atipikus foglalkoztatási formák, valamint a pszichoszociális kockázatok (stresszorok) erősödése teremt egyre több problémát.

20 év alatt majdnem háromszor annyi lett a lisztérzékeny gyerek

Elsősorban a 2 év feletti lánygyermekek érintettek, de manapság már szinte nincs olyan korcsoport a gyerekek körében sem, ahol ne jelentkezne egyre nagyobb arányban a lisztérzékenység.

Pajzsmirigy is állhat a fájó kézzsibbadás mögött

A kéz, vagy csukló alagút szindróma néven ismert betegség kapcsán elsősorban a kezek túlerőltetése merül fel kiváltó okként, pedig egy kevésbé ismert, ám annál gyakoribb betegség is előidézheti a tüneteket.

hirdetés

Fogamzásgátló és trombózis - mi van, ha nem férnek össze?

Fotó: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Szerencsére egyre többen hallottak már a trombózis és a fogamzásgátló tabletták közti kapcsolatról, de vajon mit tehetnek azok, akiknél kiderül, hogy azért nem szedhetnek tablettát, mert hajlamosabbak a vérrögképződésre?

Tetoválással is mérhető lesz a vércukorszint?

Kaliforniai kutatók egy ideiglenes tetoválást teszteltek, amely olyan érzékelőt tartalmaz, ami képes a bőrsejtek közti folyadékban lévő glükózt érzékelni és kivonni, valamint annak mértékét meghatározni.

A főnökének kell stresszelnie az ön munkahelyi stressze miatt

freedigitalphotos.net/adamr

A munkahelyi stressz megelőzésének és megfelelő kezelésének fontosságára hívja fel a figyelmet az Európai Munkabiztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) kampánya.

Tavasszal kitör a depresszió?

A téli vitaminhiány önmagában is elegendő ahhoz, hogy az ember fizikailag kissé elgyengüljön és ettől lehangolttá váljon, de ha még ehhez egy kis párnélküliség is járul, máris közelít a depresszió.

Nem csak cukorbetegség mellett alakulhat ki lábszárfekély

Az emberek többsége a lábszárfekélyt leggyakrabban a diabétesszel hozza összefüggésbe. A cukorbetegség ugyan fontos kockázati tényezője az állapotnak, ám a lábszáron kitüremkedő kacskaringós visszerek is okozhatják a problémát.

Pollenszezon? Ne hagyja magát legyőzni!

Egyre többen tüsszögnek a pollenszezonban, ezekben a hetekben a nyír-, kőris-, fűz- és platánfára allergiásoknál jelentkeznek a legintenzívebb tünetek, melyekről most a legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

Május 1-11. között szervezik a második Nyitott Balatont

Facebook - esemény

Az üdülőövezet a tavaszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes a tóhoz utazni.

A helytelen étrendet nem lehet lefutni - ennyi a titok

"Helytelen étrendet nem lehet lefutni" - így foglalhatók össze egy friss tanulmány megállapításai, azaz mozoghatunk bármennyit, ha mellette egészségtelenül étkezünk, a fogyás nem lesz eredményes.

Öt éven belül gyógyíthatóvá válhat az asztma?

freedigitalphotos.net/dan

A Cardiffi Egyetem kutatói együttműködve a Londoni King's College és az amerikai Mayo Egyetem szakembereivel megtalálták, mi okozza az asztmát és hogyan lehet az okot megszüntetni, felfedezésük nyomán öt éven belül gyógyíthatóvá válhat a világszerte 300 millió embert sújtó betegség.

Óvatosan a futással: rámehet a szüzesség is - riogat egy tanár

Szüzességük védelmében eltiltották a lányokat a futástól egy melbourne-i muszlim iskolában. Az intézmény egy volt tanárának bejelentése nyomán vizsgálat indult az ügyben.

Hetedszer rendeznek sportnapot a mozgáskorlátozottak számára

freedigitalphotos/artur84

A szombati MERI Sportnap célja, hogy a mozgáskorlátozott, fogyatékos emberek megismerhessék és kipróbálhassák azokat a sportokat, amelyeket ők is űzhetnek.

Gyógyszer, alkohol, tisztítószerek a mérgezések toplistáján

Harminc százalékkal nőtt a bejelentett mérgezések száma 2014-ben a megelőző évhez képest, a halálos kimenetelű esetek aránya azonban csökkent.

Ne próbálja ki azt, ahogyan az ókori egyiptomiak a másnaposság kínjait enyhítették

Egypt Exploration Society

A másnaposság gyógymódja mellett a leletekben szerepelnek az aranyeret, a fekélyt, a fogproblémákat orvosolni hivatott terápiák is.

A Magyar Kórházszövetség üzent a társadalomnak - így

A gyógyításhoz "jobb épületekre, modernebb műszerekre, a gyógyszerek, kötszerek és orvosi-ápolási eszközök árát fedező pénzre és megbecsült munkatársakra van szükség".

Működött az új génterápia egy veleszületett immunbetegség kezelésénél

freedigitalphotos.net/marcolm

A WAS egyetlen kezelési módja a csontvelő-átültetés, megfelelő donor hiányában azonban a betegek ritkán élik túl a tinédzserkort.

Életet mentett a tüdődaganat-kockázatot felmérő mobilos alkalmazás

A hölgy a barátnője tanácsára kitöltött egy egyszerű, mobiltelefonos tesztet.

Már 44 ezren jelentkeztek az idei TeSzedd! akcióra

teszedd.hu

Az országos szemétgyűjtési akción a szervezők 720 gyűjtőpontot hagytak jóvá.

Jobban hízunk, ha nincs fogunk!

A magyar felnőttek leggtöbbjének van valamilyen foghiánya. Sokan gondolják úgy, hogy ha hátul hiányzik egy-két foguk, még nem baj, nem pótolják mert úgysem látszik. Pedig a fogatlanság akár elhízáshoz is vezethet!

ÁNTSZ: nemzetközi összehasonlításban is sikeres a HPV elleni önkéntes védőoltás bevezetése

freedigitalphotos.net/Praisaeng

A humán papillomavírus (HPV) elleni önkéntes védőoltás bevezetésének első évében 80 százalék feletti átoltottságot ért el Magyarország, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmény.

A legtöbb panasz a valóságshow-kra és a dokurealitykre érkezik

Agresszivitás, félelemkeltés, drog, trágárság - ezeket a tartalmakat tartják a legártalmasabbnak a képernyőt bámuló gyerekekre egy felmérés szerint.

Kilégzési teszttel is kimutatható lesz a malária

freedigitalphotos.net/arztsamui

Ausztrál kutatók szerint gyors és olcsó kilégzési teszttel hamarosan kimutatható lesz az évente mintegy félmillió ember halálát okozó malária.

A kevés víz pont olyan, mint a sok alkohol - legalábbis a volán mögött

A kevés folyadékot fogyasztó gépkocsivezetők kétszer annyi hibát követnek el, mint azok a társaik, akik elegendő folyadékot isznak, sőt: a kevés folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyes, mint az ittas vezetés.

Út az okos egészségügy felé - itt a teljes program!

A technológiai fejlődés óriási hatással van az egészségügyre és az ágazat minden szereplőjének fel kell készülnie a változásokra.

Nem ebolás a gyanús tünetekkel kezelt szlovén nő

Forrás: Wikipedia

A vizsgálatok elvégzésére és kielemzésére a ljubljanai mikrobiológiai intézetben került sor, amely rendelkezik az ebolatesztelésre alkalmas legkorszerűbb felszereléssel is.

Könnyebben hozzáférhető lesz a gyógyszertárakban a marihuána

Mindenki nyugodjon le, csak Csehországban. Pedig marihuánaalapú gyógyszereket szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia és Parkinson-kór kezelésénél lehet sikeresen alkalmazni.

Károsabb a primőr zöldség, mint a szabadföldi?

freedigitalphotos/Simon Howden

Élelmiszerbiztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelent-e a primőrök fogyasztása, mint a szabadföldi szezonális termékeké?

Inzulinrezisztencia: amitől nehezebb teherbe esni, de könnyebb elvetélni

A teherbeesés sajnos napjainkban nem olyan egyszerű, mint régebben. Sok olyan tényező akadályozza a baba érkezését, amikkel nagyanyáink még nem igazán találkozhattak, és amiket sokszor nem is ismernek fel időben.

Egyre több magyar felnőtt sportol

freedigitalphotos/cooldesign

Míg 2010-ben a lakosság 5 százaléka mozgott, addig ma már ez az arány 15 százalék.

Ne lepődjön meg, ha drága borokkal kínálják a buszmegállóban

Speciális borkóstolóra várják a fővárosiakat a balatoni turisztikai szakemberek. Budapest környéki kirándulóhelyeken, az odavezető buszmegállókban próbálják rávenni a turistákat arra, hogy kóstolják meg a balatoni borokat.

6 jó ok, amiért érdemes az anyajegyet szűrni

Fotó: dermone.com

A bőrünkön megjelenő változásokat feltétlenül bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, hiszen a korai felismeréssel akár a rosszindulatú bőrdaganatok is kezelhetők. De mik a gyanús jelek, amikre figyelni kell?

Őrzők Alapítvány: a daganatos gyermekek 70-80 százaléka meggyógyul

A budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinika hivatalos alapítványa vasárnap a Trafóban rendezi meg a gyermekkori daganatos és leukémiás betegségből gyógyultak első országos találkozóját.

Táplálékallergia a mindennapokban - egyszerűbb a választás

Táplálékallergiásként élni a mindennapokat? Nem könnyű feladat, legfőképp azért, mert sokszor nehéz megtalálni és felismerni a veszélytelen ételeket. Szerencsére már van segítség!

Tájékoztatók segítik a betegeket és a szülőket

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) általános tájékoztató füzeteket készített a betegjogokról és a beteg gyermekek kórházi tartózkodásának betegjogi vonatkozásairól az idei európai betegjogi nap alkalmából.

Szinte mindenki kávézik - de mit és hogyan iszunk?

Fotó: VIPR

A magyar felnőttek 85%-a kávéfogyasztónak vallja magát, többségük előnyben részesíti a klasszikus pörkölt kávét. De hol és mennyi kávét iszunk, és milyen szokásaink kötődnek a kávézáshoz?

A D-vitamin hasznos - de nem a magas vérnyomásra!

A D-vitamin számos előnyös hatásáról jelentek meg közlemények, sőt, még az is felmerült, hogy a hiánynak szerepe lehet a magasvérnyomás betegség kialakulásában. A kezelésre önmagában mégsem elég.

Szombaton rajtol a Gerecse 50 teljesítménytúra

Facebook - Geerecse 50 hivatalos oldal

Szombaton hat órától lehet elrajtolni a Tatabányáról induló és oda is érkező Gerecse 50 teljesítménytúrán, a leghosszabb távokat választóknak fél kilencig el kell indulniuk a vasútállomás közelében lévő Jubileum parkból.

Naponta 160 ember hal bele veszettségbe

A fertőzést minden emlős elkaphatja, de a veszettségbe belehalt emberek 99 százalékára kutyákról terjed át az amúgy majdnem 100 százalékosan megelőzhető kór.

A nyír, a kőris és a platán virágpora okozhat allergiás tüneteket

freedigitalphotos.net/ratkatchada torshap

A nyír pollenkoncentrációja helyenként elérheti a nagyon magas szintet is, bár a hétvégén, a hidegfrontot kísérő esők hatására átmenetileg csökkenhet a mennyisége.

Hat településen kifogásolható a levegő minősége

Az ÁNTSZ arra figyelmeztetett, hogy az érintett térségekben nő a légzőszervi tünetek előfordulásának esélye, így az arra érzékenyek délután minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, és inkább kora reggel vagy késő este menjenek ki a levegőre.

Megújult a sürgősségi betegfelvételi rendszer az OPAI-ban

freedigitalphotos.net/adamr

Átadták a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézet (OPAI) új központi pszichiátriai betegfelvételi részlegét.

"Kiakadt" a légszennyezést mérő műszereken a mutató

A kínai országos átlagnál több mint kétszer magasabb légszennyezettséget mértek Pekingben tavaly a légúti betegségeket is okozó finom porra vonatkozóan.

Egyre közelebb merészkedik hozzánk az Ebola

Forrás: Wikipedia

Gyanús tünetekkel szállítottak kórházba egy beteget Ljubljanában.

Feldman: Magyarország számára fontos a GMO-mentesség

Magyarország számára fontos a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) való mentesség, az ország GMO-mentességét 2012 óta az alaptörvény is rögzíti.

A salmonella enterica képes elpusztítani a tumorsejteket

Forrás: Wikipedia

Génmódosított szalmonella-baktériumokkal pusztíthatók el a daganatos sejtek.

Ha ilyenje nincs, tuti Alzheimer-kórja lesz!

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában.

Szezonja a csípésnek: több a vérszívó, mint eddig

Wikipedia - Aka

Az utóbbi évek időjárása segítette a vérszívók, elsősorban a szúnyogok és a kullancsok elszaporodását Magyarországon.

Mindenki tehet az iskolai bántalmazás, a megfélemlítés ellen

A gyermekek bántalmazásáról, a megfélemlítéséről beszélni kell - a megfélemlítésről szóló történetek sokszor tabuként vannak jelen a társadalomban.

A legolcsóbb immunerősítő - meg mennyi minden más!

Fotó: freedigitalphotos.net/Sura Nualpradid

Próbálkozhatunk multivitaminokkal, étrendkiegészítőkkel, de ha tartósan, természetesen és viszonylag olcsón szeretnénk szervezetünket ellenállóbbá tenni, a legjobb módszer a... kitalálja, mi?

Négy szülőjük van az izraeli "féltestvér ikreknek"

Egy meleg pár mindkét tagjának spermájával külön-külön megtermékenyítették egy donor petesejtjeit, majd egy béranya hordta ki az ily módon megfogant ikreket, két apuka biológiai féltestvér-kisfiait.

A világ legjobb mentőkutyái közé választottak a magyart

MTI Fotó: Pethő Zoltán

A világ egyik legjobb mentőkutyája lett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékébe tartozó nyolcéves fekete nőstény labrador, Drazsé.

Műtét helyett: van megoldás a tüdődaganat kezelésére már nálunk is

Az Országos Onkológiai Intézetben bevezették a tüdődaganatok sztereotaxiás sugárkezelését.

Megelőzhető a pollenallergiás tünetek eluralkodása

Forrás: Wikipedia

Ha valaki tudja, hogy allergiás, de nem tudja, mire, érdemes szűrővizsgálatra mennie, hiszen az információ birtokában felkészülten várhatja a következő évet.

Milliókat spórolhatnának a rákot kiszagoló kutyák

Egyre gyakrabban hallani a kezdődő rákos daganatot kiszimatolni képes kutyákról, ám annak ellenére, hogy rendkívül magas a "találati arány", az egészségügyben még mindig a nehézkes teszteket részesítik előnyben.

Istent játszottak? Halott apa spermájából fogant a baba

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Az orvosok a tudomány csodájának tartják, az ellenzők viszont erősen vitatják azt az eljárást, amelynek köszönhetően most megszülethetett egy kisbaba: apja már 2 napja halott volt a fogantatáskor.

Hetekre szétüti az agyat a füvescigi

A rekreációs, vagyis nem orvosi célú kannabiszfogyasztás hetekre "elhangolja" az agyat.

Négy településen kifogásolható a levegő minősége

freedigitalphotos.net/dan

Az érintett térségekben a keringési, légzőszervi betegségben szenvedők, főleg az időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny emberek és a kisgyermekek a délutáni órákban minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

Csodaszer a kamrában: nemcsak főzésre jó a hagyma!

A magyar konyhának szinte elengedhetetlen eleme a hagyma, anélkül bizony sok étel esetében igencsak bajban lennénk. De vajon tudja-e, mi mindenre használható ezen kívül a könnyfakasztó zöldség?

Nagy problémákat okozhat a pajzsmirigygyulladás

A pajzsmirigyzavarok közül a legtöbb figyelmet a túl- és az alulműködésnek szentelik, melyek hátterében gyakran a szerv gyulladása húzódik meg, pedig más problémákat is okoz a betegség.

Ennyit kellene adni egy orvosoknak, hogy ne fogadjanak el hálapénzt

Egy kezdő orvosnak nettó 300 ezer, egy szakorvosnak 500 ezer, egy adjunktusnak 600 ezer, egy főorvosnak 700 ezer forintot kellene keresnie, hogy ne fogadjon el hálapénzt és Magyarországon maradjon.

Mi a jó fogszabályozás titka?

Fotó: freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A fogakat nem csak gyerekkorban érdemes szabályoztatni, felnőttként is esztétikusabbá tehető a mosoly, kiküszöbölhetők a rendellenességek.

Tévhitek a visszérről - ön tudja az igazat?

A visszértágulatok számtalan ember életét keserítik meg, de a legnagyobb baj, hogy bár a legtöbben jól ismerik a problémát, ennek ellenére több tévhit is kering vele és a kezelésével kapcsolatban.

Megoldások a tavaszi hajhullásra

Fotó: Redlemon

A nők szépségének, vonzó megjelenésének egyik jelképe a dús, egészséges hajkorona, éppen ezért nagy lelki teher, amikor egy hölgy azzal szembesül: haja töredezetté, fénytelenné válik, mennyisége csökkenni kezd.

Nehezen mozdul, mert túlsúlyos? Így kezdjen hozzá!

Akár a fittség megőrzése, akár betegségmegelőzés, akár különböző problémák kezelése - pl. IR, cukorbetegség - miatt szánja rá valaki magát az edzésre, fontos, hogy bizonyos szabályokat betartson, különösen akkor, ha túlsúllyal küzd.

Népbetegséggé vált az irritábilis bél szindróma

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

1997 óta április az IBS tudatosság hónapja. A Funkcionális Gasztrointesztinális Rendellenességek Nemzetközi Alapítványa (IFFGD) idén is felhívja a figyelmet a betegség tüneteinek, vizsgálatának és terápiájának, megismerésének fontosságára.

A magas-nagyon magas szintet is elérheti a nyírfapollen mennyisége

A hétvégén várhatóan országszerte jelentősen emelkedni fog a levegőben lévő nyírfapollen mennyisége, elérheti a magas-nagyon magas szintet is.

Kásler Miklós: a környezetszennyezésnek is nagy szerepe van a rák kialakulásában

freedigitalphotos.net/arztsamui

Eddig is sokat lehetett hallani arról, hogy a dohányzás, az alkoholizmus, a rossz táplálkozási szokások, a stressz, fizikai aktivitás hiánya és a túlsúly mind kockázati tényező a rák kialakulásában, a környezetszennyezés viszont - ilyen minőségében - nem kapott elég nagy publicitást.

A kannabisz lassíthatja rákos sejtek növekedését

A kannabisz lassíthatja bizonyos rákfajták növekedését a haifai Technion egyetemen kutató izraeli tudósok első laboratóriumi eredményei alapján.

Méhnyakrák: megelőzhető lenne, mégis sokan belehalnak

Fotó: freedigitalphotos.net/Praisaeng

Minden negyedik halálért a rák valamely fajtája tehető felelőssé, miközben Magyarországon számszerűen is jóval magasabb az ilyen típusú megbetegedés, mint bárhol másutt a világon.

Nálunk is terjed a késleltetett tévénézés

Ez az opció vélhetően nem bővíti a tévézéssel töltött időt, mert a tapasztalatok szerint az egyes műsorokat az nézi meg késleltetve, akinek nem volt erre módja élőben.

El kell költöznie, ha egészségesen akar étkezni?

Shutterstock fotó

A legegészségesebb az étrend az afrikai Csádban és Sierra Leonéban, ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Egy innovatív magyar megoldás milliók életét mentheti meg

freedigitalphotos.net/adamr

A szuperbaktériumok legalább olyan gyakran ölnek, mint a rák, a fertőzéseknek ráadásul mindössze 30-50%-a előzhető meg folyamatos fertőtlenítéssel. Pedig nagyon egyszerűen meg lehetne szüntetni bármilyen járványt egy hazai startupnak köszönhetően. Tartson igényt ön is a fotokatalitikus védőbevonatokra!

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.