Gyors ütemben terjed Oroszországban a HIV és az AIDS

freedigitalphotos.net/arztsamui

Az orvosok az idén 80 ezer új fertőzöttel számolnak és arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben ilyen ütemű marad a növekedés, akkor a jövő év végére az egymilliót is elérheti a nyilvántartott fertőzöttek száma Oroszországban.

Durva: férget szedtek ki a 11 éves fiú fejéből

Valószínűleg fertőzött és rosszul megfőzött hússal került a kisfiú szervezetébe a parazita, amely aztán beköltözött az agyába és ott vonaglott végig, iszonyatos fájdalmakat okozva a gyermeknek.

Megjelent a Nagy Konyhaszótár - több tekintetben is kuriózum

Először jelent meg magyarul Alexandre Dumas 141 éve írt gigantikus irodalmi szakácskönyvének válogatott kiadása. A kötet eredetijét a 19. század egyik legjelentősebb francia írója egykor élete főművének tekintette.

Ebolás mentőrepülőgépet állított üzembe a német kormány

Kórházrepülőgéppé átalakított utasszállító gépet állított üzembe csütörtökön a német kormány ebolás betegek szállítására és kezelésére.

hirdetés

Javuló tendencia: egyre többen mozognak

Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Az aktív munkavállalók között nagyobb a hajlandóság a rendszeres testmozgásra, közel 93 százalékuk sportol hetente legalább kétszer. A bankárok inkább, a telekommunikációs dolgozók kevésbé fittrefoghatóak.

A megfázásban az a legrosszabb, hogy...

Hiába közelegnek az ünnepek, ha ugyanebben az időszakban a baktériumok és vírusok is fokozott támadásba lendülnek: megfázással és egyéb betegséggel oda a hangulatunk is.

Mégiscsak rákkeltő az elektromos cigaretta?

Fotó: freedigitalphotos.net/patrisyu

Rákkeltő anyagokat mutatott ki az elektromos cigaretta gőzében egy japán kutatás. Az ártalmas anyagok mennyisége igen változatos, akár tízszerese is lehet a hagyományos cigarettában található koncentrációnak.

A kézimunkázás terápiás hatásai

Elérkezett az őszies, télies idő. Ilyenkor az amúgy is szürke, monoton, rohanással töltött hétköznapok mellett, még az időjárás sem kedvez a lelkünknek. Itt az alternatíva mindenki számára a téli levertség ellen!

Véradók napja: csaknem 50 helyszínen várják a segíteni vágyókat

freedigitalphotos.net/Praisaeng

Magyarország egyik legnagyobb humanitárius szervezete arra buzdítja az embereket, hogy ünnepeljék véradással november 27-ét. A véradáshoz szükséges a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ-kártya is.

Nem bírja abbahagyni: szivacsokat eszik minden nap

Ötéves volt, amikor először elrágcsált egy szivacsot, azóta pedig képtelen ellenállni a csábításnak egy 19 éves egyetemista lány, pedig azt mondja, szeretne leszokni róla.

Több és hosszabb vonat az adventi hétvégéken Budapest és Bécs között

freedigitalphotos.net/adamr

November 29. és december 15. között a railjet vonatok is megnövelt kapacitással várják az utazókat.

Egyre több magyar bor fogy Németországban

Teltházzal folytak az elődadások a magyar csúcsborokat felvonultató, valamint a furmint, a kékfrankos és a cabernet franc szőlőfajtákat bemutató üzleti találkozókon.

Öt dolog, aminek semmi keresnivalója az ágyadban!

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Aligha akad olyan ember, aki ne vágyna arra, hogy az éjszakai alvása igazán pihentető legyen, pihentetőbb, mint amilyen valójában. De nem is sejtjük, hogy mi mindennel zavarjuk meg saját magunkat!

Bedrogozza a gyereket az Alnatura bébiétel!

Atropin alkaloid jelenlétét mutatta ki a német élelmiszerbiztonsági hatóság svájci előállítású bébiételből (gabonapép) egy piaci ellenőrzést követően. Mellékhatásai között jelentkezhet szívműködés zavara, szédülés, hányinger, homályos látás, egyensúly-vesztés, pupillatágulat, fényérzékenység, zavar, izgatottság és hallucinációk.

A humor forrását keresték az agyban - karikatúrával, MRI-vel...

A szomorú bohóc sztereotípiában lehet valami igazság. De az is lehet, hogy a profi nevettetők egyszerűen jobban hozzászoktak a vicces dolgokhoz

Valódi Csipkerózsika: csak gyógyszerekkel tud ébren maradni

Naponta mindössze három órát képes ébren tölteni, azt is erős gyógyszerek segítségével az a nő, aki egy ritka rendellenesség miatt valóságos Csipkerózsikaként alussza át az életét.

Hány pulyka hal meg a héten? Az amerikai hálaadás napja számokban

Fotó: freedigitalphotos.net/hin255

Csütörtökön ünneplik az Egyesült Államokban a hálaadás napját, amely a karácsony mellett a legjelentősebb amerikai családi ünnep. A majd' négy évszázados hagyomány mai vonatkozásaival kapcsolatban érdekes számadatokat közölt az amerikai népszámlálási hivatal.

10 évvel korábban megállapítható az Alzheimer-kór

Akár kialakulását egy évtizeddel megelőzően is kimutatható lesz a rettegett betegség egy új vértesztnek köszönhetően.

Fura nevű rendellenesség állhat a sorozatos trombózisok mögött

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

A mélyvénás trombózis hátterében számos tényező is állhat, ám nem ritka, amikor a saját immunrendszerünk a felelős a problémáért. Ha folyamatosan visszatér a trombózis, érdemes errefelé is kutakodni.

Fényterápiával az epilepszia ellen

A rángatózással, a test feletti kontroll elvesztésével járó betegség maradéktalan gyógyításával mindmáig adós magának az emberiség. De talán a fényterápia elhozhatja a megoldást.

Ez vár rád, ha nem kezdesz sportolni!

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

A sport pozitív hatásairól szinte naponta hallani, ám arról ritkábban esik szó, hogy a mozgásszegény életmódnak milyen súlyos, sőt, akár végzetes következményei is lehetnek.

Három óra alatt lebomlik az új műanyag

Ez lehet a kulcsa az egyre növekvő műanyagszennyezés megállításának? Miután szükségtelenné vált, alig pár óra alatt az enyészetté válik.

Magas vérnyomás: amikor már a gyógyszer sem elég

Fotó: freedigitalphotos.net/markuso

A néma gyilkosnak is nevezett magasvérnyomás betegség évről évre egyre több embert érint. Sajnos tünetek híján a beteg állapotára nem derül fény, vagy csak akkor, amikor már tényleg nagy a baj.

A nagyobb mellű nők többet költenek

Meglepő összefüggésre figyeltek fel az online vásárló távol-keleti nők körében: a költési hajlandóság kéz a kézben jár a melltartómérettel.

Allergia miatt is lehet beteges a gyermek

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Ha a gyermek az őszi-téli időszakban visszatérő légúti fertőzésektől szenved, érdemes utánajárni, nincs-e allergia a háttérben. Télen a lakáson belüli allergének okozhatnak panaszokat.

Turistaellenes törvény Velencében

Elegük van a lakosoknak abból, hogy a látogatók miatt nem tudnak pihenni.

Ne rugdosd a kuktát, mert nem érdemli meg!

FB/Gordon Ramsay megmondja

Az éttermi konyhákban tapasztalható erőszak ellen emeltek szót francia séfek: felhívásukban arra figyelmeztetnek, hogy a "szakmához méltatlan" a segédszakácsok bántalmazása.

Ha fáj a lába, lehet, hogy gerinccel van baj

A lábfájdalmak hátterében számtalan dolog meghúzódhat, ám kutatások szerint nem ritka, amikor csupán kisugárzó fájdalomról van szó- vagyis kiváltó okot nem ezen a területen kell keresni.

Tudja, miért érdemes kókuszzsírral sütni?

Fotó: freedigitalphotos.net/Pixomar

Görgey Artúr már 1851-ben megírta "A kókuszzsír szilárd és folyékony zsírsavairól" címmel értekezését, de napjainkban sokan mégsem ismerik ezt a sütés közben is szagtalan, és epebetegek diétájában is használható alapanyagot.

Hormonzavar állhat a szőrösödés mögött?

A nőknél előforduló fokozott szőrnövekedés okozta kellemetlenség sajnos csak átmenetileg orvosolható a szőrtelenítési eljárásokkal, ugyanis a probléma mögött hormonális okok állnak.

Elindult a Mézes reggeli program

A program részeként 67 iskolában kínáltak mézes kenyeret a tanulóknak országszerte.

10 centis féreg vonaglott az agyában - 4 év után találták meg

Az orvosokat eleinte zavarba hozta, hogy egy vándorló "daganatot" találtak egy középkorú férfi agyában, de négy évbe telt, mire rájöttek, hogy nem tumor, hanem egy galandféreg tanyázik ott.

Mobillal sokat lógsz a közösségi hálón? Ezért fáj a hátad, nyakad!

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Manapság a fejlett világban szinte nem találunk olyan embert, aki ne használna vagy mobiltelefont vagy egyéb mobileszközt, amivel kommunikálhat - miközben nem is sejti, mit tesz közben a gerincével.

Ferenc pápa az éhezés ellen: a javak igazságos elosztásáról

A bolygónkon rendelkezésére álló javak igazságos elosztására és szolidaritásra sürgette a nemzetközi közösséget csütörtökön Ferenc pápa, aki az éhezők megsegítésével kapcsolatban szólalt fel az ENSZ II. Táplálkozási Világkonferenciáján Rómában.

Kik lettek idén Aranyanyuk?

Facebook/Aranyanyu

Ebben az évben hét, elsősorban a speciális problémákkal küzdő és a hátrányos helyzetűek életét segítő nőket tüntették ki a Richter Aranyanyu Díjjal csütörtökön, Budapesten.

Bejött a nemdohányzók védelméről szóló törvény

Egyik kormányzati intézkedésnek sem volt olyan nagy társadalmi támogatottsága, mint a nemdohányzók védelméről szóló törvény több mint két évvel ezelőtti szigorításának.

Az elhízás az egyik legveszélyesebb rákfenéje a világnak

Fotó: freedigitalphotos.net/Ohmega1982

Az elhízás majdnem ugyanakkora költségeket ró a világra, mint a dohányzás és a fegyveres konfliktusok, nagyobb terhet jelent, mint akár az alkoholizmus, akár a klímaváltozás.

Többé nem kell vizespalackot cipelnünk

A biciklire erősíthető palackrendszer a levegő páratartalmából vonja ki az iható vizet, így téve szükségtelenné az induláskor kötelező feltöltést.

Ilyen a Szent László Kórház ebolás kórterme

MTI fotó: Marjai János

Európában nagyon alacsony annak a kockázata, hogy ebolajárvány törjön ki, de ha mégis...

Már bárki vehet emberi májat

3D-s nyomtatással készülő emberi szerv, pénzért? Igen, bár nem teljesen úgy, ahogy elsőre gondolná.

Felduzzadt a szája - 202 fogtól nem is csoda!

Fotó: freedigitalphotos.net/arztsamui

Úgy tűnik, Indiában erős az egy főre jutó fogak átlaga: nemrég egy fiú szájából 232 darabot húztak ki, most egy kislány szájában találtak 202 kisebb-nagyobb darabot.

Nem mindegy, mit sportol, ha visszerekkel küzd

A visszértágulatokkal teli láb nem csupán esztétikailag nyújt zavaró látványt, hanem komoly fájdalmakat és szövődményeket is okozhat. A rendszeres mozgás lassíthatja az állapotromlást - de mi legyen az?

Az egyetemisták többsége szerint nyugdíjasként is dolgozniuk kell majd

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Négyötödük szerint 10 millió forintnál nagyobb megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy tisztességes megélhetést tudjanak maguknak biztosítani a nyugdíjas évekre. 88%-uk úgy véli, a legtöbb ember épp csak kijön a bevételeiből, ezért nem is tud félretenni.

Az ember, aki hallja a Wi-Fit

Halláskárosodása miatt speciális készüléket kell hordania, ennek segítségével viszont hallja a vezetékmentes hálózat jeleit az utcákon.

Úgy érzi, nem elég szexi? Igyon békaturmixot!

Fotó: pinktreefrog

Stresszesnek érzi az életét, esetleg úgy véli, nem elég szexi? Vagy csak valami állandóan visszatérő kórság kínozza? Az Andok magaslatain élők szerint ilyenkor csak a békaturmix segíthet.

Fényterápiás kabin segíti a bőrbetegségek kezelését Pécsett

Fényterápiás kabint helyezett üzembe és tanácsadó programot indított a pszoriázisban, azaz pikkelysömörben szenvedő betegek kezelésére a Pécsi Tudományegyetem (PTE) bőrgyógyászati klinikája kedden a baranyai megyeszékhelyen.

Még 42 felsőoktatási intézményben lesz véradás az őszi félévben

freedigitalphotos.net/Praisaeng

A Magyar Vöröskereszt és a Punnany Massif zenekar Találd meg magadban a hőst! Adj vért! szlogennel buzdítja véradásra a felsőoktatásban tanuló diákokat.

Nincs több megbánt mellnagyobbítás: előre kipróbálhatjuk!

Lehet, hogy sokan botorságnak tartják, de tény: a nők igen jelentős része álmodozik arról, hogy egyszer talán megnagyobbíttatná a melleit. De mi van, ha nem tudjuk, milyen is lenne "megnőve"?

Génmagnó egy baktériumból

MIT

Többszörösen szervezetünk szolgálatába állíthatjuk a beleinkben egyébként is megtalálható baktériumokat.

80 millió baktériumot adunk át egyetlen csók alatt

Bensőséges csókváltás után kiderült, hogy a probiotikus baktériumok mennyisége megháromszorozódott a "fogadó fél" szájüregében. Ennek alapján számították ki, hogy egy 10 másodperces csók alatt 80 millió baktérium kerül átadásra.

Új, agyi betegséget fedeztek fel

ADEAR

Nagyon hasonlít az Alzheimer-kórra a memóriánk működését káros irányban befolyásoló, nemrég beazonosított megbetegedés.

Egyáltalán nem élvezi: óránként akár 90-szer is orgazmusa van

Van, aki irigylésre méltónak találja, más esetleg mulat rajta, ám a 30 éves nő a legkevésbé sem élvezi azt az állapotot, ami miatt naponta több órán keresztül sorozatos orgazmusokat él át.

Magasvérnyomást okozhatnak a non-szteroid fájdalomcsillapítók?

Fotó: freedigitalphotos.net/markuso

Hogy ok-okozati összefüggés van-e, abban egyelőre nem egységes a kutatók véleménye, de az biztos, hogy aki non-szteroid fájdalomcsillapítót szed, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki hipertónia.

Fáradtnak érzi magát? Öt oka is lehet...

Ha reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, annak több oka is lehet. Ezúttal öt lehetséges magyarázatot is felsorolunk és górcső alá veszünk.

Hatalmas lehetőségek a regeneratív gyógyászatban

Wikipedia surgery

Mindenki tudja a gyíkról, hogy farka elvesztése esetén képes annak visszanövesztésére. Az emberben is megvan ennek a lehetősége, még ha annak előidézéséhez szükség van a modern orvostudományra is.

6 ízületkímélő tipp

Az ízületi fájdalom megnehezíti a mindennapokat, a sportolóknak pedig át kell gondolniuk, mit és mennyit edzhetnek. A nyak, a derék, a váll, a térd vagy az ujjak ízületeinek fájdalma azonban csökkenthető.

Őssejtek az anyatejben

Wikipedia tandem nursing

Az egyik legjobb dolog, ami a babával történhet, ha anyatejes táplálású marad legalább 6 hónapig. Nemrég felfedezték, hogy nem csak létfontosságú anyagok, vitaminok jutnak így a szervezetébe, de őssejteket is átad az anya kicsinyeinek.

Ahogy a fokok csökkennek, a vérnyomás úgy nő

Bár sokáig váratott magára a tartósabb hűvös idő, ám ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor hamarosan beköszönt az igazi késő őszi idő. Ez sajnos nem csak az ember hangulatát befolyásolja, de sok esetben az egészségét is.

Előzze meg a stroke-ot ultrahangos vizsgálattal!

Fotó: legalsolutions.com

A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint is lehet okozója a rettegett betegségnek, a stroke-nak. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres kivizsgálás, amelynek egyik alapköve a nyaki ultrahang vizsgálat.

Ez történhet, ha nem mozogsz eleget!

A rendszeres sportolásnak számtalan pozitív hatása ismert: önbizalmat ad, levezeti a felesleges energiákat, fejleszti az erőnlétet, állóképességet, és az egészség megőrzésében is segít.

Cukorbetegen se kell lemondania a nassolásról

Fotó: freedigitalphotos.net/Gualberto107

Sokan úgy gondolják, hogy amint meghallják a diagnózist, miszerint cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek, örökre búcsút inthetnek a nassolásnak. De vajon ez valóban így van?

Milyen titkok lapulnak egy 110 éves génjeiben?

Az örök (vagy legalább a hosszabb) élet titkát sokan a génekben vélik felfedni. Tucatnyinál is több, 110 éves vagy annál idősebb ember génkészletének elemzésével meglepő eredményre jutottak a kutatók.

Cérnabeültetéssel a mozgásszervi panaszok ellen

Az utóbbi évtizedben a mozgásszervi panaszokkal küszködő betegek kezelése sokkal nehezebbé vált, és a kezelésre egyáltalán nem, vagy nem jól reagáló páciensek száma is jelentősen megnőtt.

Mégiscsak van tartós megoldás a rosacea ellen?

A rosacea az arcbőr rendellenes mértékű kipirosodása, ami nem összetévesztendő az egészséges bőrpírral, és a tünetek leplezése sem túl egyszerű. Létezhet rá hatékony megoldás?

Jogszabály-módosítást kér a védőoltásokra az ombudsman

freedigitalphotos.net/adamr

Cél az, hogy a kötelező védőoltások felvételekor az állampolgároknak ne kelljen választaniuk a lelkiismereti megfontolások és a jogkövető magatartás között.

Egészségtanács a DNS-e alapján

Minden ember más és más, és igaz ez a genetikai hajlamosító tényezőkre is, melyek egy-egy betegség kockázatát növelik. Mi lenne, ha erre alapulva saját, személyre szabott tanácsot kapnánk életvitelünket illetően? Itt a válasz!

Sejtszintű változást hoz a meditáció

Flickr meditation

Tény, hogy a befelé fordulva, a tempóból visszavéve lenyugszunk és ellazulunk. Ám nemrég kiderült, hogy ezeken a hatásokon túl egészen meglepő élettani változásokra is képes a gyakori meditálás.

Igen, nemet akarok változtatni!

Gyorsan növekszik Csehországban azok száma, akik nemük megváltoztatásának engedélyezését kérik a hatóságoktól. Idén az illetékes állami szakbizottsághoz már mintegy száz kérvény érkezett, ami rekordot jelent.

Megváltozott a csehek étlapja az 1989-es rendszerváltozás óta

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Bár a megváltozott étrend a kimutatás szerint egészségesebbnek tűnik, mint a korábbi, a csehek - elsősorban a gyermekek - körében egyre gyakoribb az elhízás. Szakértői vélemények szerint ez alapvetően a korábbinál jóval kevesebb mozgás, sportolás következménye.

Többen kaphatnak ingyen influenza elleni védőoltást

Az idei évtől már nemcsak a 65, hanem a 60 éven felüliek is jogosultak a térítésmentes influenza elleni védőoltásra; számukra és a rizikócsoportokba tartozók részére 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre. Az oltóanyag már kérhető a háziorvosoktól.

Isten hozott! - Interjúkötet az apaságról, anyaságról

freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Az apaságról, anyaságról és gyermeknevelésről is vallanak az Isten hozott! című kötet interjúalanyai, akik között sérült gyermekekkel foglalkozó édesanya, író, szülész-nőgyógyász és cigány gyerekeket örökbe fogadó egyedülálló asszony is szerepel.

Biztonságos terhesség genetikai vizsgálattal

A terhesség és a szülés utáni időszak lényegesen megnöveli a mélyvénás trombózis, a vetélés és a koraszülés esélyét, ha trombóziskockázatot okozó genetikai örökséget hordozunk.

Itt a nem veszélyes génmódosított krumpli!

Wikipedia potato

Sokan tiltakoznak az olyan élelmiszerek ellen, amik génkészletét mesterséges beavatkozással módosították. Ám ezúttal nem kell félnünk, hiszen a krumpli egy igen speciális változtatást kapott.

Injekcióval "kikapcsolható" a prosztatarák növekedése?

A daganatok fennmaradásához és növekedéséhez folyamatos táplálékellátásra van szükség, ezt a vér szállítja. Ha megakadályozzák a daganatban a vérerek képződését, a rákos sejtek "éhen halnak", nem szaporodnak, nem terjednek tovább.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.