Bringázz és vonatozz! Kerékpártárolók a pályaudvarokon

Fotó: Máv Zrt.

A kiegészítő vasúti szolgáltatások bővítésével és a bringázás növekvő népszerűségével a budapesti pályaudvarokon is előtérbe került a kerékpártárolók kiépítése. Húsz új bringatámasz szolgálja a biciklivel érkező és továbbinduló utasokat immár a Keleti pályaudvaron is.

Szállodák: totális teltházak a hosszú hétvégén

Országszerte közel százszázalékos kihasználtsággal üzemelnek a szállodák a csütörtöktől-vasárnapig tartó hosszú hétvégén.

Üldözik? Itt a tökéletes álca

Napjaink arcfelismerő rendszerei egyre kiterjedtebben uralják életünket; mielőtt azonban még teljesen elterjednek, megjelentek az első olyan arcfestékek, melyekkel össze lehet zavarni a rendszert.

Kevesebb mint 15 perc alatt kimutathatja az ebolavírust egy új gyorsteszt

Francia kutatók szerint a terhességi teszthez hasonló vizsgálatot "külön műszer nélkül a helyszínen lehet majd elvégezni egy csepp vér, plazma vagy vizelet segítségével".

hirdetés

A túl sok kávé árthat a nemzőképességnek

freedigitalphotos.net/khunaspix

Napi kettő vagy több csésze erős kávé radikálisan csökkentheti a férfiak esélyét a gyermeknemzésre amerikai kutatók szerint.

Ajándékozz életet! - szívműtétet hajtottak végre a program keretében Szegeden

Először hajtottak végre szívműtétet a Gift of Life - Ajándékozz életet! program keretében Szegeden. Az erdélyi Nagykadácsról származó Ilyés Attila egy héttel a beavatkozás után jól van, hamarosan hazatérhet.

Világszínvonalú MR készüléket adtak át az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben

A berendezés nemcsak nagyfelbontású és különleges kontrasztú úgynevezett szeletképek készítését teszi lehetővé az agyról, hanem segítségével különböző funkcionális vizsgálatok is elvégezhetők, ennek megfelelően pontosabb műtéti tervezést tudnak biztosítani.

Miért kell visszaállítani az órát a téli időszámítás kezdetekor?

Hétvégén át kell állítani az órákat, kezdődik a téli időszámítás. De vajon tudja, hogy a napszakok hosszának változása befolyásolja az energiafogyasztást is?

Ebola - A cseh reptereken már szűrnek

Fotó: YouTube screenshot

A csehországi nemzetközi repülőtereken az ebolafertőzés veszélye miatt kedd reggeltől ellenőrzik a külföldről érkező összes utast. Az intézkedést a cseh nemzetbiztonsági tanács hozta a múlt héten.

Agyműtét az arcon keresztül

Robot végezhet agyműtétet a jövőben, az arcon keresztül hatolva be a koponyába. Ezzel csökkenhet az eljárás invazív mivolta és a beteg felépülési ideje.

A húsmentes étrend károsíthatja a férfiak termékenységét

freedigitalphotos.net/cooldesign

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, ám húsmentes étrend károsíthatja a férfiak nemzőképességét - derült ki a kaliforniai Loma Linda Egyetem szakembereinek tanulmányából.

Fellendülőben a fülcimpavarrás: már ciki a nagy lyuk

Amikor fiatal és vagány az ember, jó mókának tűnik az úgynevezett alagút-fülcimpa, de idővel a bohém lépés visszaüthet: felnőttként könnyen hátrányba kerülhetünk miatta.

Ne dőljön be: a fehérítő ivása NEM tesz védetté az ebola ellen!

Fotó: Twitter

Veszélyes, ráadásul még hamis is az a módszer, amely egyre több internetes fórumon bukkan fel az ebolával fenyegetett területeken. Az igazság az, hogy a fehérítő nem ad immunitást.

Teresa Romero legyőzte az ebolát

A 44 éves ápolónő állapota folyamatosan javul. Ő volt az első, aki nem Nyugat-Afrikában, hanem Európában fertőződött meg a vírussal.

Egészséges gyereket szült a méhátültetésen átesett nő

Videó screenshot

Az orvostörténeti szempontból forradalminak számító áttörést a Göteborgi Egyetem orvosainak sikerült elérniük.

Ebola - Nem beteg a karanténozott amerikai tengerjáró utasa

Negatívnak bizonyult annak az amerikai nőnek az ebolatesztje, aki miatt sem Belize-ben, sem Mexikóban nem engedtek kikötni egy tengerjáró luxushajót, amely vasárnap tért vissza a texasi Galvestonba.

Nyomtassunk házat a szegényeknek

WASP

Közel egymilliárd embernek nincsen otthona, vagy emberi tartózkodásra csak korlátozottan megfelelő helyeken húzza meg magát. Ennek oka természetesen a költségekben keresendő, ám a 3D-s nyomtatással ez drámai mértékben leszorítható.

Ebola - A svájci néppárt bezárná a kaput a nyugat-afrikaiak előtt

A nyugat-afrikai országokból érkezők beutazási tilalmát javasolja a Svájci Néppárt (SVP), hogy így akadályozza meg az ebolavírus terjedését. A felvetést a svájci egészségügyi minisztérium és a többi párt is elutasította.

A méltatlanul mellőzött gabona: próbálja ki a kölest!

Fotó: Endokrinközpont

Sokan méltatlanul mellőzik, sőt, szinte alig-alig ismerjük a kölest, noha az egészséges étrend egyik fő alkotóeleme lehetne sokrétű előnyei miatt. De hogyan is kell bánni vele?

Verseny az ízletes magyar péksüteményekért

A kenyér október 16-i világnapjához kötődően tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában a Pék Hagyományőrző Versenyt.

Tippek: tudatosan, takarékosan az élelmiszerpazarlás ellen

Fotó: FB/Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

A következő tanácsok segítenek abban, hogy csökkentse a kidobott élelmiszerek mennyiségét, pénzt takarítson meg, s egyben a természetet is óvja.

Túléltem az ebolát - és azután?

Ugyan nagyon magas a Közép-Afrikában pusztító vírus mortalitási rátája, mégis, túlélhető a fertőzés. Az ebolán átesettek tanulmányozása lehet a kulcs a gyilkos kór megállításához?

"Bionikus szemet" kapott és újra lát a 30 éve megvakult férfi

Videó screenshot

Larry Hester egy speciális retinaimplantátumnak köszönhetően kapta vissza - legalábbis részben - a látását.

Ezek a "legszorgalmasabb" és "leglustább" országok

A dél-koreaiak serények, a franciák kényelmesek. Magyarország a középmezőny tetején foglal helyet.

Ne legyen türelmetlen, ha le akar számolni az izomcsomókkal

Fotó: Wikipedia

A testben kialakult izomcsomók számtalan kellemetlenséget okozhatnak. Sajnos az idők folyamán több helyen is megjelenhetnek, olykor komoly fájdalmakat okozva.

A saláta csak nyulaknak való? Akkor készüljön sütivel a télre!

Az őszi-téli időszakban az immunrendszerünk fokozottabb terhelésnek van kitéve, mint az év más részeiben, de mit tehetnek azok, akik nem szeretik a gyümölcsöket és a salátát is inkább a nyulaknak adnák?

A bőr nem felejt: miből lesz később daganat?

Fotó: dermone.com

Bőrünk emlékszik minden egyes pillanatra, amit a napfényben töltünk el, ami azzal jár, hogy a káros hatások akár sok év elteltével is visszaüthetnek. A rendszeres szűrés csökkentheti a rizikót.

Óriási sikerrel zárult a negyedik ELTE FIT Night éjszakai fitness sportfesztivál

Óriási sikerrel zárult a negyedik ELTE FIT Night éjszakai fitness sportfesztivál az ELTE SPORT Kft. szervezésében és rendezésében a Bogdánfy utcai Sporttelepen. A rendezvényen több mint 1000 egyetemi és főiskolai hallgató vett részt 18 felsőoktatási intézményből, akik több mint 20 mozgásforma közül választhattak az éjszakába nyúló sportfesztiválon.

Végre fájdalommentes oltások

Flickr needle

Sokan félnek az injekciótól, a tű okozta fájdalom már hosszú évtizedek óta kísérti az emberiséget. Nemsokára eltűnhet a fájdalom, csak a gyógyulás/megelőzés marad!

Ebola: egy tengerjárón zárták karanténba a dallasi kórházi dolgozót

Karanténba helyeztek egy tengerjáró sétahajón Belize-ben egy dallasi kórházi alkalmazottat, aki feltételezések szerint az ebolában elhunyt betegtől vett mintákat kezelte.

Legyőzhetjük a vakságot?!

Wikipedia human eye

A 21. században nem lesz sorsszerű az időskori látásromlás és vakság, köszönhetően az orvostudomány és az őssejtkezelés fejlődésének. Biztató eredmények kattintás után!

Marasztalná az afrikai diákokat a Debreceni Egyetem

A hazai oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemre jár a legtöbb, összesen 740, az ebolajárvánnyal érintett afrikai országokból származó diák.

Tehénfejéssel kezdte a napot a francia kormányfő

A menüben egy helyi specialitás, a matouille nevű olvasztott sajtból készült étel szerepelt, főtt krumplival és helyi felvágottakkal, valamint savoyai borral.

Fertőzöttek felismerését gyakorolják a tel-avivi repülőtéren

Ebolával fertőzöttek felismerését, elkülönítését és kórházba szállítását gyakorolják a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren pénteken - közölte reggel az izraeli közszolgálati rádió.

Pristinában ebolagyanúval került kórházba egy beteg

Orvosai kijelentették: egyelőre nem bizonyított, hogy eboláról van szó, a szükséges vizsgálatok és elemzések még folynak. Hozzátették azonban, hogy a tünetek teljesen megegyeznek az ebolafertőzés tüneteivel.

Vigyázat! Mérgező lehet a lopott kelkáposzta!

A zöldségeket a napokban többféle gomba- és rovarölő szerrel permetezték.

TOP 10 őszi kirándulóhely

Forrás: Wikipédia

Keljünk útra ősszel is! Tíz népszerű hazai kirándulóhelyet gyűjtöttünk össze, melyeket feltétlenül érdemes felvennünk az őszi kirándulólistánkra.

Ebola - a cseh repülőtereken ellenőrizni fogják az összes utast

Az ebolafertőzés veszélye miatt a csehországi nemzetközi repülőtereken kedd reggeltől ellenőrizni fogják a külföldről érkező összes utast - jelentette be Svatopluk Nemecek cseh egészségügyi miniszter.

Az Ebola-járvány Európára nézve alacsony kockázatot jelent

Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága hivatalos közleményben tájékoztat a minisztérium állásfoglalásáról.

Ebola - most már védenék az EU tagországait a járványtól

Az EU-országok egészségügyi tárcavezetői csütörtökön megállapodtak abban, hogy haladéktalanul felülvizsgálják azokat a szűrési módszereket, amelyeket az ebola által sújtott fekete-afrikai országokból távozó utasok esetében alkalmaznak.

Ma van a kenyér világnapja

Fotó: freedigitalphotos.net/dan

A Kenyér Világnapján megemlékezünk azokról az emberekről, akiknek nem jut kenyér, és éheznek, ezért minden évben jótékonysági kenyéradományokkal hívjuk fel a társadalom figyelmét arra, hogy adni jó.

Ebola - Kína megtalálta a gyógymódot?

Több ezer adag kísérleti státusban lévő ebolagyógyszert küldött Afrikába a szert kifejlesztő kínai cég, amelynek reményei szerint a gyógyszer a sikeres klinikai kísérletek után megoldást is jelenthet a vírus kezelésében.

Ön is szétstresszeli magát a munkahelyén?

freedigitalphotos/imagerymajestic

A magyar munkavállalók több mint fele tartja úgy, hogy munkahelye gyakran stresszes. Ez az egészségi kockázatokon túl komoly - becslések szerint 440 milliárd forint - veszteséget okoz a vállalkozásoknak is.

Ma van a nemzetközi újraélesztési nap

Ma országszerte több helyen segítenek önkéntesek minden érdeklődőnek, hogy elsajátítsák az újraélesztés alapfokú lépéseit A kezed életet menthet nemzetközi újraélesztési napon.

Emberi ürülék, tabletta formában

Flickr pills

Szájon át "fogyasztandó", fagyasztott széklet - elég bizarrul hangzik? Pedig van egy olyan, gyakran halálos betegség, amikor ez a "forradalmi" módszer a korábbi kezelésekhez képest még a legjobb választás.

Közel viszi a lakossághoz a szűréseket az ÁNTSZ

A rosszindulatú daganatos megbetegedések visszaszorításában kiemelt szerepet játszó szervezett lakossági szűrővizsgálatok megújítására indított programot az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. A kistelepüléseken méhnyakszűrést, Csongrád megyében ingyenes vastagbélszűrést szerveznek.

Szuperszemmel született, színorgiában éli napjait

ConcettaAntico.com

Egyedi génmutációjának és az ezzel együttműködő agyi struktúrájának köszönheti Concetta Antico azt a látásmódot, amelyért bármelyik festő a karját is odaadná.

Napi 1 dollárnál kevesebből él több mint 80 millió kínai

A Világbank által megszabott szegénységi küszöb szerint, amely 1,25 dollár (302 forint) naponta, a számuk 200 millióra tehető. Ez az ország lakosságának 15 százaléka.

Az átalakításban fontos szerepet kap a népegészségügy

A Csongrád megyében induló kísérleti programra 115 háziorvos jelentkezett, és az 50-70 év között lakosok fognak "behívót" kapni a szűrővizsgálatra.

13 nap alatt ér az új luxusvonat Budapestről Teheránba

Az utazásszervezést és a jegyértékesítést a brit utazási iroda végezte, a jegyek 10-15 ezer dollárba - nagyjából 2,4 millió forintba - kerültek, az első útra minden jegy elkelt.

Nagy előrelépés az 1-es típusú diabétesz őssejtes gyógyításában

Az őssejtterápia lényege, hogy a még funkcióra nem "szakosodott", tehát nem érett sejtekből bizonyos sejttípusokat lehet képezni, ezek lehetnek idegsejtek, szívizomsejtek és többek között bétasejtek is.

Bétasejt-tömeggyártásba kezdhet az USA

Nem áttörésként, hanem csak nagy előrelépésként értékelték az 1-es típusú diabétesz őssejtes gyógyításában elért eredményeket a SOTE-n is.

Az elhízás gyorsítja a májszövet biológiai öregedését

freedigitalphotos.net/dream designs

Első ízben sikerült amerikai és német kutatóknak kimutatniuk az elhízás és a májszövet biológiai öregedése közötti összefüggést. Vizsgálataik megmagyarázzák több, életkorral összefüggő májbetegség idő előtti kialakulását túlsúlyos pácienseknél.

Borok, libák, szállodák: lakosztályétterem nyílik

Fotó: FB/Danubius Hotel Gellért

Egy merőben új gasztrokulturális fogalmat vezetnek be az idei Márton napi rendezvénysorozat alkalmából. A lakáséttermek után itt a "lakosztályétterem".

OÉTI: újra felmérik a lakosság tápláltsági állapotát

Fotó: freedigitalphotos.net/iosphere

Újra felmérik az idén a felnőtt lakosság tápláltsági állapotát, a vizsgálatban több mint háromezer felnőttet keresnek meg az ország 122 településén.

Újszülöttet tettek a Heim Pál Kórház babamentő inkubátorába

Az újszülött, akit vasárnap reggel helyeztek el az inkubátorban, az éjszakás nővérektől a Gyöngy Ildikó Erika nevet kapta.

Nem akar elválni? Ne csináljon drága esküvőt!

Fotó: freedigitalphotos.net/Surachai

Az esküvőre költött összeg fordítottan arányos a házasság várható időtartamával, a nagy násznép és a jó nászút viszont "konzerválja" a kapcsolatot - legalábbis egy friss felmérés szerint.

Áttörés a cukorbetegség kezelésében

Őssejtkutatóknak lehetnek hálásak az egyes típusú cukorbetegség hatékony kezeléséért. De hogyan működik a terápia?

Miért emelkedik a nők aránya?

Wikipedia gheisa

Érdekes jelenséget figyeltek meg Japánban: az elmúlt évtizedekben látszólag a semmi hatására elkezdett növekedni a lánybabák aránya. Most arra is rájöttek, miért történik ez.

Olaszrizling lesz a Balaton Bora

A Balaton Bora egységes címkével és arculattal jelenik meg, valamint egységes stílusban készül olaszrizlingből, de minden termelő a saját borát szűri majd.

A szénmonoxid-riasztók közel 90 százaléka megbízhatatlan?!

Használatukat egy belügyminisztériumi rendelet olyan épületekben, mint a bölcsődék, óvodák, iskolák vagy kórházak, már kötelezővé tett korábban.

Súlyos mellékhatásai lehetnek a heparinnak

A heparin széles körben elterjedt véralvadásgátló, mely megakadályozhat egyes súlyos szövődményeket, mégsem lehet felelőtlenül használni: alkalmazása számos veszélyes mellékhatást tartogathat.

Trombózisa volt? A jövőben ezekre figyeljen oda!

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

A mélyvénás trombózis egy életveszélyes állapot is lehet, ha a vérrög leszakad és a tüdőbe kerül. Épp ezért bizonyos dolgokra érdemes odafigyelni a mindennapokban, ha valakinek már volt mélyvénás trombózisa.

Négyezer fölött az ebola áldozatainak száma

A WHO 8399 fertőzöttről és 4024 áldozatról tud. Az ENSZ számításai szerint a halálos áldozatok között 233 egészségügyi dolgozó is van.

Lehalászási ünnep a Hortobágyon

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban, a lehalászási ünnep megnyitóját szombaton tartották az elepi halastónál. A halfogyasztás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

Öt ok, ami miatt fájhat a térdünk

Alig van felnőtt ember, aki ne tapasztalta volna már a térdfájdalom érzését. A leggyakoribb okokról és azok kezelési lehetőségeiről kérdeztük a szakembert.

Túl sok energiaitalt fogyaszt? Akkor ezekre készüljön fel!

Fotó: freedigitalphotos.net/tiverylucky

A kávé mellett egyre nagyobb keletje van a különböző energiaitaloknak, melyek nagy segítséget nyújtanak a fiataloknál vizsgaidőszakban, vagy az éjszakába nyúló munkában. Csakhogy ezeknek rizikói is vannak!

Az érszűkület stádiumai: panaszmentességtől a fekélyig

Hazánk a szív- és érrendszeri betegek számában az élmezőnyhöz tartozik, és a helyzet javításához elengedhetetlen mind az orvosok felvilágosító munkája, mint a betegek valódi életmódváltása.

Gorbacsov: "Folyamatosan figyelnek, drótok borítják a testemet"

© RIA Novosti. Andrei Rudakov

A Szovjetunió utolsó vezetője súlyos cukorbetegségben szenved.

Családbarát munkahelyek - a rugalmas munkaidő nem elég

A rugalmas munkarend szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a kisgyermekes anyák visszatérhessenek a munkahelyükre.

Válasszunk környezetbarát csomagolást

Fotó: FB/Tetra Pak

A felelős erdőgazdálkodásból származó csomagolóanyagok választásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Tetra Pak Hungária Zrt. a környezettudatos szemlélet erősítése érdekében.

Lisztérzékeny? Íme, az alternatívák!

Egyre többen térnek át a gluténmentes táplálkozásra, egyesek orvosi javaslatra, míg mások csak az egészséges életmód jegyében. A lisztválasztás sokaknál nagy fejtörést okoz, de ma már számtalan alternatíva közül lehet választani.

Folytatódik a Szűrési staféta

freedigitalphotos.net/akeeris

Magyarországon évente több mint kétezren halnak meg mellrákban. Minden tizenegyedik nő mellében alakulhat ki rosszindulatú daganat, viszont az esetek 80 százalékában a betegség gyógyítható, ha idejében felismerik.

Újra érezhetnek a művégtaggal élők

Case Western University

Évekkel azután, hogy elvesztette karjainak egy részét, újra megtapasztalhatta két szerencsés páciens, milyen puha egy vattapamacs vagy hogyan csiklandoz a víz - műkézzel.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Otthonok az energiatakarékosságtól az önellátó energiatermelésig

Hőszigetelés, a hűtés-fűtés rendszer korszerűsítése, saját energiaszükségleteink fedezése megújuló energiák felhasználásával. Az enHome mindent megtesz, hogy kevesebb energiát fogyasszunk otthon.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.