A G20-ak szerint stabilabbá vált a világgazdaság

freedigitalphotos.net/dan

A résztvevők szerint folytatódik a gazdaságnövekedés az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - ami jelentősen hozzájárul a globális gazdaság lényegesen biztosabb bővüléséhez -, miközben "az utóbbi időszakban javultak a kilátások" az euróövezet, valamint Japán, és összességében a fejlett ipari országok esetében.

FT: milliárdos veszteség bejelentésére készül a Tesco

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat tavalyi pénzügyi évéről szóló, szerdán esedékes eredményjelentésben akár 5 milliárd font (2100 milliárd forint) adó előtti veszteség is szerepelhet.

A monetáris tanács kamatdöntő ülése lesz a jövő hét kiemelt eseménye

Emellett csak néhány, nem piacmozgató hatású adat szerepel a hazai makronaptárban.

2020-ig több mint 34 milliárd eurónyi uniós forrásból gazdálkodhat Magyarország

Míg az előző hét évben minden egyes magyar állampolgárra 660 ezer forint uniós támogatás jutott, a következő ciklusban 712 ezer forint jut majd.

hirdetés

V. Németh Zsolt: a bor Magyarország stratégiai terméke

"Éppen ezért támogatja a kormányzat kiemelten a szőlőültetvények szerkezetátalakítását, borászati gépek beszerzését és technológiai korszerűsítését, valamint a magyar borok minél szélesebb körű népszerűsítését, beleértve az Európai Unió tagállamait és az EU-n kívüli országokat is."

A technológia és a tapasztalat is kevés a magyar palagáz kitermeléséhez

Magyarország nem hagyományos típusú földgáz- és kőolajvagyona lényegesen nagyobb, mint a hagyományos, mégsem érdemes amerikai jellegű palagáz-forradalomban reménykedni.

Két hónap múlva kész lehet a margitszigeti futópálya

Molnár Zoltán, a Budapesti Sportszolgáltató Központ igazgatója elmondta, hogy a sziget pesti oldalán már megépült szakasz folytatásának munkálatai csak tavasszal kezdődhettek, június második felére fejeződhetnek be.

Varga a Világbank-csoport fejlesztési programjaiba való magyar bekapcsolódásról tárgyalt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság magyar országjelentéséről, Magyarországnak az exportpiacok bővítése céljából a Világbank-csoport fejlesztési programjaiba való bekapcsolódásáról folytatott megbeszéléseket pénteken Washingtonban Varga Mihály.

Tőkeinjekciót kap az új berlini repülőteret építő társaság

Több mint egymilliárd eurós tőkeinjekciót kap az új berlini nemzetközi repülőteret építő állami társaság, az évek óta húzódó beruházás költsége így meghaladja az eredetileg tervezett összeg kétszeresét.

Lagarde: nincs kivétel, az IMF nem ad haladékot Athénnak

freedigitalphotos/Sailom

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kormányzótanácsa az utóbbi harminc évben egyszer sem engedélyezett hiteltörlesztési halasztást.

Az S&P orosz leminősítési kockázatra figyelmeztet

Megerősítette Oroszország részben nem befektetési ajánlású államadós-besorolásait pénteken a Standard & Poor's.

Új négycsillagos szálloda nyílt Székesfehérváron

freedigitalphotos/foto76

A komplexum a korábbi Vidámpark területén, az egykori óriáskerék helyén áll. A munkálatokat 2013 őszén kezdték el és mostanra egy, a városhoz méltó szállodát adhatnak át a csónakázó tó partján

Szakértő: az elmúlt pár napban a profitrealizálók voltak többségben

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 573,54 pontos, 2,62 százalékos csökkenéssel, 21 326,99 ponton zárt pénteken.

Csökkennek a nyugat-európai tőzsdék főbb mutatói

freedigitalphotos/Gualberto107

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1,85 százalékkal volt az előző záróértéke alatt a pénteki kereskedés utolsó percében.

A jegybank visszavonta a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét

A felügyeleti biztos jelenlegi adatai alapján a Quaestor Értékpapír Zrt. jelentős volumenű, mintegy 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni.

Londoni elemzők: a jövő héten folytatódik az MNB enyhítési ciklusa

freedigitalphotos.net/anankkml

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű várakozása szerint a jövő héten minden bizonnyal folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban újraindított monetáris enyhítési ciklusa.

Csányi: érthetetlen, hogy a tisztességes piaci szereplőkkel fizettetik ki a Quaestor okozta kárt

Csányi Sándor érthetetlennek és igazságtalannak nevezte, hogy a tisztességes piaci szereplőkkel fizettetik ki a Quaestor ügyfeleinek kárát; egyben remélte, hogy az Alkotmánybíróság elutasítja az erről szóló törvényt.

Új hangár épül a Liszt Ferenc repülőtéren

freedigitalphotos.net/num_skyman

68 vasbeton cölöpöt fúrtak le a budapesti repülőtéren az épülő új hangár területén - ezzel hivatalosan is kivitelezési szakaszba lépett a Wizz Air számára épülő karbantartó hangár.

Visszavonták a Kun-Mediátor utazásszervezői engedélyét

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) visszavonta a Kun Mediátor Szolgáltató Kft. utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét és az utazási vállalkozást törölte a hatósági nyilvántartásából.

A devizahiteles levelek negyedét adták fel eddig

freedigitalphotos.net/dan

A fogyasztói kölcsönszerződések elszámolását tartalmazó értesítéseket 2015. április 30-ig kell postára adniuk az érintett pénzintézeteknek.

Hétéves mélyponton a brit munkanélküliség

Hét éve nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában. A februárral zárult három hónapban átlagosan 5,6 százalékos volt a bejegyzett állástalanok aránya; ez 2008 nyara óta a legalacsonyabb ráta.

A K&H lízinges ügyfeleinek már kiküldte az értesítéseket

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A K&H Bank március második felében a lízinges ügyfelekkel kezdte meg az elszámoló levelek kiküldését, a CIB Bank pedig jövő héten kezdi a tájékoztatók kiküldését.

Megerősítették tisztségében a Volkswagen igazgatótanácsának elnökét

A VW felügyelőbizottságának elnöksége "megállapította, hogy Martin Winterkorn a lehető legjobb elnök az igazgatótanács élén".

Gyors segítséget kér a Magosz a kárpátaljai gazdák számára

freedigitalphotos.net/dan

A háborús körülmények miatti esetleges humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

EU-biztosok: az egyetemi, üzleti és kutatói szféra együttműködését kell támogatni

"Az egyetemi, üzleti és kutatói szféra együttműködésével megvalósuló innovatív kutatásokat kell támogatni a tavaly novemberben meghirdetett, mintegy 300 milliárd eurós költségvetésű európai beruházási terv keretében."

Az OTP közgyűlése részvényenként 145 forint osztalékot szavazott meg

freedigitalphotos/phasinphoto

A bank 40,6 milliárd forintot fizet ki osztalékként a tulajdonosoknak.

Sikertörténet az OTP SZÉP-kártya

Idén az első negyedévben 19 milliárd forintot, a tavalyinál 22 százalékkal többet utaltak a munkáltatók mintegy 860 ezer kártyára.

És az üzemanyagár csak kúszik felfelé...

A 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 2 forinttal, a gázolajét pedig 4 forinttal emelte pénteken a Mol Nyrt.

Márciusban 10%-kal nőtt a forgalomba helyezett autók száma az EU-ban

A márciusi viszonylag nagy európai növekedés a gazdasági válság által leginkább sújtott országokban elért kétszámjegyű növekedésnek volt köszönhető.

Véget ért a Volkswagen konszern vezetőinek válságtanácskozása

A késő estig tartó ülés az előzetes hírek szerint az eddigi legfontosabb összecsapás volt a társaság két legfőbb vezetőjének hatalmi harcában.

Négy és félmilliárd jut egészségügyi fejlesztésre a Dél-Dunántúlon

freedigitalphotos.net/dan

Négy és fél milliárd forint európai uniós támogatáshoz jut több mint száz dél-dunántúli település az egészségügyi alapellátás fejlesztéséhez.

Kormányszóvivő: a pénzügyi rendszer felelőssége az ügy

"A karcagi Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügye a pénzügyi rendszer és azok felelőssége, akik ezeket a csalásokat, s egyéb láthatóan bűncselekménybe hajló visszaéléseket elkövették."

Válságtanácskozást tartanak a Volkswagen konszern vezetői

freedigitalphotos.net/dan

Az ülés az eddigi legfontosabb összecsapás lehet a társaság két legfőbb vezetőjének hatalmi harcában.

A Kun-Mediátor résztulajdonosa már úton van Magyarországra

Kemecsi László önszántából jön és együttműködik a hatóságokkal.

Horgászati idénynyitó a Balatonon

Wikipédia/Susulyka

Fellendülhet a horgászturizmus a héten elfogadott törvénymódosítás eredményeként, amely 2016-tól megszünteti a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizeken.

Quaestor: leállították az ügyfélegyeztetést

Leállította a felügyeleti biztos a Quaestor-károsultak ügyfélegyeztetését, egyben az erre meghirdetett április 20-i határidőt is eltörölte.

Átadták a Coloplast új gyártócsarnokát Nyírbátorban

MTI/Czeglédi Zsolt

A 7,9 milliárd forint értékű beruházást a kormány több mint 1,1 milliárd forinttal támogatta. A fejlesztéssel mintegy négyszáz új munkahely jött létre a nyírbátori gyárban.

Az IBUSZ most veszi fel a kapcsolatot azokkal, akik nála foglaltak utat

Az IBUSZ-hoz nyolc foglalás érkezett a Kun-Mediátor Kft.-n keresztül, ami 16 személyt jelent, közülük van, aki már jelentkezett, a többiekkel most veszik fel a kapcsolatot.

Görögország már az euróövezet kijárata felé tarthat

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

"Törésponthoz" érkezett a görög adósságválság, mivel az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa a jelek szerint vonakodik az égetően szükséges további finanszírozások folyósításától, és a görög kormány ebben a helyzetben olyan lépésekre kényszerülhet, amelyek már az euróövezet kijárata felé vezetnek.

Varga benyújtotta a pénzügyi szolgáltatók felügyeletét szigorító javaslatot

A pénzügyi fogyasztóvédelem erősítése érdekében szigorítja a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást, másrészt uniós szabályokat ültet át a magyar jogrendbe a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek csütörtökön benyújtott törvényjavaslat.

Szeptembertől gyorsul a belföldi bankközi átutalás

freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

A napközbeni átutalásokat feldolgozó InterGIRO2 rendszer fejlesztésével a jelenlegi napi öt helyett a jövőben naponta tíz ciklusban, óránkénti rendszerességgel dolgozzák fel a bankközi forint átutalásokat, így az átutalások átfutási ideje átlagosan a felére, a jelenlegi 2 óráról 1 órára csökken.

A Profession.hu hivatalosan is a Ringier Axel Springer része

Lezárult a Profession.hu értékesítése, az állásportál a héten hivatalosan is a svájci székhelyű Ringier Axel Springer Media AG nemzetközi online portfoliójának része lett.

Már 27 ezer pályázó támogatásáról döntöttek az Otthon Melege Programban

freedigitalphotos.net/khunaspix

A források rendelkezésre állásának függvényében további pályázatok meghirdetését tervezi a tárca.

A középiskolákban tanítani kell a pénzügyi-gazdasági ismereteket

A nemzetgazdasági érdek a pénzügyi kultúra fejlesztése, és ki kell nevelni egy új, pénzügyileg tudatos generációt.

Megszavazta az 50 milliárd forintos osztalékot a Mol közgyűlése

freedigitalphotos.net/adamr

Megszavazta a 50 milliárd forint osztalék kifizetését a tavalyi eredmény után a Mol Nyrt. éves rendes közgyűlése csütörtökön. Az osztalék részvényenként mintegy 500 forint, az eredmény fennmaradó része tartalékba kerül.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány az Alpine japán vállalattal

Stratégiai megállapodást írt alá a magyar kormány az Alpine japán elektronikai vállalattal csütörtökön Budapesten.

Eximbank: már rulírozó hitelekhez is igénybe lehet venni a kedvező kamatozású refinanszírozást

freedigitalphotos.net/adamr

A két éven belüli konstrukció megújítása révén lehetőség nyílik arra, hogy a visszafizetett kölcsönöket a hitelkeret terhére folyamatosan újból igénybe lehessen venni a futamidő alatt.

Az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseit

Összefoglaló.

Felavatták az Emerson új székesfehérvári gyárát

A cégcsoport szabályozó szelepeket gyártó Fisher üzletága egy több mint hárommilliárd forintos beruházást követően költözhetett a korábban a Philips tulajdonában lévő épületbe.

Évente 2700 tonna metánt hasznosít a győri kiserőmű

A győri Pápai úti hulladéklerakó telepen március vége óta már üzemel a második depóniagázt hasznosító kiserőmű, amely évente mintegy 2700 tonna metánt fog hasznosítani.

Brüsszel beszólt a Google-nak

freedigitalphotos/adamr

Hivatalos döntést hozott szerdán az Európai Bizottság, amelyben arra az álláspontra helyezkedik, hogy a Google amerikai internetes vállalat visszaél a keresőszolgáltatások piacán élvezett fölényével, hogy saját kereskedelmi szolgáltatását juttassa előnyhöz.

Nem fizet osztalékot a Magyar Telekom

Az idén sem fizet osztalékot a Magyar Telekom, hasonlóan a tavalyi évhez, a távközlési társaság 2014. évi teljes nyeresége eredménytartalékba kerül, erről döntött a cég szerdai éves rendes közgyűlése.

Új világrend alakul - Komplex változások előtt a globális tőkepiacok

freedigitalphotos/dan

Öt éven belül a piaci szereplőknek egyszerre kell válaszokat adniuk a pénzügyi válság utóhatásaira, ki kell elégíteniük az új ügyféligényeket, valamint alkalmazkodniuk kell a technológiai fejlődéshez és az iparági reformprogramokhoz.

Magánlakások felújításához is igényelhető uniós forrás

Ezzel a hírrel nyitott meg Glattfelder Béla a CONSTRUMA 2015 építőipari szakkiállítást.

Felfelé húzza magát az építőipar

freedigitalphotos/dan

Az építőipar termelése 5,1 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbival összevetve. A termelés az épületek építményfőcsoportban 4,8, az egyéb építményekében 5,9 százalékkal nőtt.

BÉT - Kis emelkedést vár az elemző

Az elmúlt két nap hullámzása után kisebb emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán.

Erről tárgyalt Varga Brüsszelben

freedigitalphotos.net/Rawich

Az Európai Bizottságban jelenleg készülő úgynevezett országspecifikus ajánlásokról, valamint a tőkepiaci unió létrehozására vonatkozó uniós javaslatról tárgyalt kedden Brüsszelben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Jelentős pénzügyi tartaléka van Budapestnek

"Jelentős, megközelítőleg ötven milliárd forintos pénzügyi tartalékkal rendelkezik jelenleg Budapest."

10 év alatt kétszeresére bővülhet a fogyasztás Közép-Európában

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A háztartási fogyasztás a közép-európai EU-gazdaságok növekedésének egyre fontosabb hajtóerejévé válik, és a jelenlegi folyamatok alapján a térség fogyasztási piaca a következő évtizedben több mint a kétszeresére bővülhet.

Jogerősen 200 millió forint cafeteriát kapnak az egri Markhot kórház dolgozói

Jogerősen is pert nyert a szakszervezet az állam ellen, kétszázmillió forintnyi cafeteriát kap az egri Markhot Ferenc kórház mintegy 1500 dolgozója, akik két éve, az intézmény állami kézbe kerülése óta nem kapták meg a béren kívüli juttatást.

Továbbra is nulla a brit fogyasztói árindex

Forrás: Wikipedia

Az előző hónaphoz hasonlóan márciusban is zéró éves inflációt mértek Nagy-Britanniában.

Van még szabad forrás az uniós vállalkozásfejlesztési Jeremie programban

A befektetett 130 milliárd forintból 10 év múlva legalább 1000 milliárdnak kell lennie.

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki Zrt. élén

suzuki

A Magyar Suzuki Zrt. igazgatóságának tagját, Naoyuki Takeuchit nevezte ki a vállalat vezérigazgatójának a Suzuki Motor Corporation.

A kormány az idei költségvetés módosítását javasolja

A Költségvetési Tanács (KT) véleménye szerint a magasabb kiadásokkal is teljesíthető az idénre tervezett 2,4 százalékos GDP-arányos hiány.

Kirobbanó formában maradhat idén a magyar gazdaság a Morgan Stanley szerint

Flicker, loryjane

Az elemzőház szerint idén nem a beruházások, hanem a háztartások fogyasztása lehet a belső kereslet motorja.

Egyre több cseh sört isznak mindenhol máshol

Míg a hazai sörfogyasztás lényegében az előző év szintjén maradt, addig a cseh sör kivitele nyolc százalékkal emelkedett.

Hat magyar kkv 1,1 milliárd forint támogatást nyert el

freedigitalphotos/pakorn

A Horizont 2020 az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014-2020 között meghatározó program, amely közel 79 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodik.

Az ÁSZ hiányosságokat tárt fel a PSZÁF működésében

Az Állami Számvevőszék hiányosságokat tárt fel a pénzpiaci felügyeletet korábban ellátó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének működésében, egyebek közt a fogyasztóvédelmi és a piacfelügyeleti eljárásokban is.

KSH: esett a gabona, nőtt a zöldség ára

freedigitalphotos/franky242

Februárban a növényi termékek árának 7,9, az élő állatok és állati termékek felvásárlási árának 8,5 százalékos csökkenése következtében 8,1 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban.

A fuvarozóknak bejött az ekáer-rendszer

Egyre több fuvarozó kínálja szolgáltatásként a megbízó regisztrálását az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerbe (ekáer).

Gyengült kissé a forint

freedigitalphotos/dan

A nemzetközi devizakereskedelemben az euró jegyzése 296,75 forintra emelkedett a hétfő esti 296,60 forintról.

Magasan képzett vegyipari, gépipari és olajipari mérnökök kerestetnek

Átadták a szaúdi Sherbiny cégcsoport mérnöki és innovációs központját Gödöllőn.

Nőtt az üzemanyag-fogyasztás az első negyedévben

freedigitalphotos.net/dan

Az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal, több mint 692 millió literre nőtt az üzemanyag-fogyasztás, benzinből és gázolajból is több fogyott január-márciusban mint 2014 első negyedévében.

4,5 millió euró ventilál be Vecsésre

A ventilátorgyártó Papst Hungary 4,5 millió eurós fejlesztést hajt végre Vecsésen. Az első ütemben hétezer négyzetméter alapterületű új létesítmény jön létre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.