2,1 millió munkahelyet teremthet az Európai Bizottság beruházási programja

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A 315 milliárd eurós köz- és magánberuházások meg tudnák erősíteni Európa versenyképességét és segítenének a foglalkoztatási válság megoldásában. A program sikere azonban annak pontos megtervezésén múlik.

Gyenge napot zárt a forint

Az euró jegyzése a kora reggeli 311,27 forintról 312,46 forintra emelkedett este fél nyolcra. Árfolyama nap közben 310,21 és 312,90 forint között alakult.

A magyarok többsége hagyományos telefont használ

Magyarországon a hagyományos mobiltelefonok vannak többségben, bár az okoskészülékek aránya és ezzel együtt a mobilinternet-előfizetések száma is tovább nőtt 2014-ben.

Brüsszel jóváhagyta az újabb magyar motorvonat-vásárlás uniós finanszírozását

Jóváhagyta szerdán az Európai Bizottság annak a projektnek a finanszírozását, amelynek révén a kohéziós alap 220 millió eurós (68,5 milliárd forintos) támogatásával korszerűsíthető a magyar vasúti személyszállító flotta.

hirdetés

Egyes társasházak szeptember után is vásárolhatnak hagyományos gázkazánt

freedigitalphotos.net/dan

Egy uniós rendelet alapján szeptember 26-tól csak kondenzációs gázkazánokat lehet forgalomba hozni, a rendeletben biztosított kivétel szerint azonban a gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházak számára ezt követően is engedélyezett a hagyományos kazán vásárlása, illetve használata.

Aujeszky-betegségtől mentes lett Magyarország

A döntésnek köszönhetően a hazai sertéstartók egyszerűbb feltételekkel exportálhatnak, a Magyarországra érkező sertésszállítmányoknak viszont - a betegségtől mentes státusz védelmében - szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük.

Gyengült szerdán a forint

freedigitalphotos.net/anankkml

Az euró jegyzése a kora reggeli 311,27 forintról 311,70 forintra emelkedett délután négy órára. Árfolyama nap közben 310,21 és 312,43 forint között alakult.

Kijelölte bezárásra ítélt angliai áruházait a Tesco

Kijelölte szerdán bezárásra ítélt veszteséges nagy-britanniai üzleteit a Tesco. A legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc közölte azt is, hogy a boltbezárásokkal kétezer munkahely szűnik meg.

Európai Datalogic központ épül Balatonbogláron

freedigitalphotos/Vlado

Az olasz tulajdonú Datalogic több milliárd forintos beruházásában új, mintegy 8 ezer négyzetméteres elektronikai üzemcsarnok épül májusig Balatonbogláron, ahol vonalkód-leolvasókat és ipari szenzorokat fognak gyártani, majd a komplexumot tovább bővítik, mivel a tervek szerint az lesz a multinacionális cég európai termelési központja.

Új opciós szerződést kötött a Mol az Unicredittel

A Mol Nyrt. elszámolja az UniCredit Bank AG-vel 2013. február 7.-én megkötött és tavaly februárban egy évre meghosszabbított 4 083 496 darab "A" sorozatú részvényre vonatkozó opciós szerződését.

Pihen a forint - de még nem kötötték ki

Fotó: archív

Alig változott a forint árfolyama kedd estéről szerda reggelre a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

Új rekordot döntött a francia munkanélküliség

Az álláskeresők száma december végén elérte a 3,496 milliót, vagyis 8500-zal, 0,2 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, és 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

Jelentősen erősödött a forint

freedigitalphotos.net/anankkml

A nemzetközi bankközi piacon este hét óra körül az eurót 311,24 forinton, a dollárt 273,99 forinton, a svájci frankot 303,00 forinton, a japán jent pedig 2,3248 forinton jegyezték.

NGM-államtitkár: a szabad vasárnap új lehetőségeket teremt a turizmusban

"A szállodaiparban és a vendéglátásban dolgozók, azaz a turisztikai szakma egyetért a pihenőnap bevezetésével, a szabad vasárnap ugyanis a szabadidő-turizmus fellendülését vetíti előre."

Nem kerül uniós tiltólistára a magyar fehér akác

freedigitalphotos.net/taesmileland

A hungarikumnak minősülő fehér akác várhatóan nem kerül fel az "idegenhonos özönfajok" uniós tiltólistájára, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő.

Szijjártó: a világ víziparának vezető állama lehet Magyarország

"A felhalmozott szaktudás, tapasztalatok és hagyományok predesztinálnak arra, hogy a világ víziparának egyik vezető országa legyünk."

Kijelölték a Török Áramlat útvonalát

freedigitalphotos.net/renjith krishnan

A Törökországba tartó gázvezeték 660 kilométer hosszan - a tavaly december elején leállított, eredetileg Bulgária felé tervezett - Déli Áramlat vezeték nyomvonalán halad, majd 250 kilométer hosszúságban az új nyomvonalon, Törökország európai része felé vezet.

Húsz százalékkal bővült tavaly a használt lakások piaca

Az utolsó negyedévben a használt téglalakások közül a legkeresettebbek a fővárosban a 13-14 millió, az ország keleti részében a 9 millió, míg nyugaton a 6-7 millió forintos áron kínált ingatlanok voltak.

Nőtt a budapesti fürdők forgalma

freedigitalphotos.net/cescassawin

Az éves árbevétel meghaladta a 8,5 milliárd forintot, ami 10 százalékos növekedést jelent az előző évhez mérten. A fürdők forgalma a Sziget Fesztivál ideje alatt, és az év végi ünnepi időszakban volt kiugró.

Megtévesztő hirdetések miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 10 millió 840 ezer forint bírságot szabott ki a Vitabalans Kft. és Vitabalans Oy vállalkozásra egyes termékeik törvénysértő reklámozása miatt.

Stratégiai megállapodás a Nemak Győr Kft.-vel

freedigitalphotos.net/dan

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány a mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft.-vel kedden Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Válságellenes csomagtervet hagytak jóvá Oroszországban

A terv körülbelül egy évre szól, és az a célja hogy "új minőségű államirányítást, új minőségű költségvetést" hozzanak létre, valamint megőrizzék tartalékaikat.

Alig változott a forint árfolyama a kamatdöntés után

freedigitalphotos.net/taesmileland

A piaci várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2,10 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, így a forint árfolyama is csak keveset változott a főbb nemzetközi devizákhoz képest.

Equilor: tovább csökkentheti az alapkamatot az MNB 2015-ben

Stabil külső körülmények esetén újra kamatot csökkenthet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015-ben, a monetáris tanács kedden azonban még nem mérsékelte az alapkamatot.

A magyar fuvarozók és a német minimálbér

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szerint továbbra sem egyértelműek a részletszabályok a német minimálbérrel kapcsolatban, a szervezet egyelőre arra sem tud válaszolni, hogyan számfejtik majd a cégek az érintett fuvarozók januári bérét, miközben az Európai Bizottság már egyeztet Németországgal az ügyben.

Független központi adatgazda jön létre a közműszektorban

A kormány múlt szerdai ülésén arról döntött, hogy független központi adatgazda jöjjön létre a közműszektorban és ezért létrehozta a Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt.-t (KAF)

Az eurót még nem tudtuk lenyomni

Fotó: archív

A forint az euróval szemben gyengült, a többi devizával szemben pedig erősödött kedden délelőtt a bankközi devizakereskedelemben.

Visszatért az élet a befektetési ingatlanpiacra

Tavaly 460 millió euróra nőtt a befektetési ingatlanpiac forgalma Magyarországon a 2013-as 270 millióról, de elérhette volna a 600 millió eurót is, ha néhány tranzakció nem húzódik át az idei év elejére.

Jön a fogamzásgátló tapasz

freedigitalphotos/cbenjasuwan

A Richter Gedeon Nyrt. licenc és forgalmazási megállapodást kötött a Bayer HealthCare-rel a német gyógyszercég fogamzásgátló tapaszának értékesítéséről.

Európa nem engedheti meg magának a görög adósság leírását

Görögország adósságának leírása több problémát okozna, mint amennyit megold, állítja a tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap elemzése.

Magyarországon 2,3 százalékos GDP-növekedést vár a Coface

Fotó: archív

Az idén 2,3 százalékos GDP-növekedés várható Magyarországon, a magyar gazdaságot csak visszafogottan érinti a svájci frank erősödése a devizaalapú hitelek árfolyamának rögzítése miatt.

Oroszország többszörösen leminősítve

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól hétfőn a Standard & Poor's hitelminősítő, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az orosz monetáris politika rugalmassága egyre korlátozottabb, és az orosz gazdaság növekedési kilátásai is gyengülnek.

Nem várnak kamatcsökkentést az elemzők

Az MNB kommunikációja arra utal, hogy szeretnék a jelenlegi kamatszintet huzamosabban fenntartani.

Alig változott estére a forint

Az euró árfolyama délután négykor 311,00 forint volt, este hétre 311,40 forintra nőtt.

Újabb bank ajánlott könnyítést a frankhiteleseknek

freedigitalphotos.net/anankkml

Romániában a görög kézben lévő Banca Romaneasca hétfőn átmeneti könnyítést ajánlott fel frankhiteleseinek, akik három hónapig az eddiginél mintegy 0,8 százalékkal alacsonyabb kamattal törleszthetik svájci frankban felvett hiteleiket.

A feketén üzembe helyezett gázkazán veszélyes lehet

A Magyarországon évente megvásárolt 40-50 ezer gáz fűtőkészülék 30-50 százalékát illegálisan helyezik üzembe, így azok veszélyesek lehetnek, és garancia sincs rájuk.

Folytatódik az MKB Bank átalakítása

freedigitalphotos.net/FrameAngel

Az MKB Bank önálló pénzügyi társaságot hoz létre, amely a bank mérlegétől elkülönített módon, hatékonyan képes lesz kezelni a "mérgező" portfólióelemeket.

Az olajár-zuhanás abszolút nyertesei és vesztesei

Az olajárzuhanás következtében számos globális, nagy energiaigényű és nem az alapvető fogyasztáshoz kapcsolódó ágazat fellendülhet, míg az energiaipar és a hozzá kapcsolódó ágazatok veszíteni fognak.

Drágult a görög csődbiztosítás, elemzők járványhatástól tartanak

freedigitalphotos.net/anankkml

Meredeken drágult hétfőn Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása, annak hatására, hogy a további takarékossági szigort elvető radikális baloldali Sziriza párt nyerte meg a görögországi választásokat.

Csak az euróval szemben gyengült a forint

A főbb nemzetközi devizák közül csak az euróval szemben gyengült a forint árfolyama hétfő délutánra a bankközi devizapiacon. A dollárral, a svájci frankkal és a japán jennel szemben erősödött a forint.

Csökkent a fogyasztói bizalom

freedigitalphotos.net/khunaspix

A magyar fogyasztói bizalmi index a harmadik negyedévhez képest 2 ponttal 54 pontra csökkent, így megtört a tavalyelőtt óta tartó növekedés.

Később dönt a Baumax dolgozóinak foglalkoztatásáról az új tulajdonos

Az MMXH Kft két ütemben veszi át a Baumax áruházait, 2015. március 31-i, illetve április 15-i határidővel, ezután kezdhetnek hozzá az egyes konkrét átalakítási munkálatokhoz azon telephelyeken, amelyeket bútor-lakberendezési áruházként működtetnek a jövőben.

Levélben figyelmeztette Bukarestet az IMF

freedigitalphotos.net/anankkml

Levélben fejezte ki aggodalmát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a román magáncsődtörvény tervezet esetleges elfogadása miatt, mert szerintük megfelelő hatástanulmány készítése nélkül annak kedvezőtlen hatása lehet a román pénzpiacra.

A turizmus élénkíti az autókölcsönzők piacát is

A turisztikai célú kölcsönzések adták tavaly a teljes bevétel közel egynegyedét, és ez még nőhet az év végi ünnepi időszak adatainak feldolgozásával.

Csökkenéssel kezdte az évet a konjunktúraindex

Az üzleti szférán belül ugyan minden ágazat várakozása romlott, de az építőipar kivételével még minden ágazatban több a javulásra, mint a romlásra számító cég.

Van, aki szerint javult a magyar vállalkozások fizetési fegyelme

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül mozgott, de 2013-ban és 2014-ben ez fokozatosan rövidült.

Vegyesen alakult a forintárfolyam

Az euró kissé erősödött a dollárral szemben.

A görög sokk betett a forintnak (is)

Gyengült az árfolyam hétfő reggelre.

Gabonatermesztők: tízévente egyszer van ilyen jó termés

Fotó: archív

Tízévenként egyszer van olyan jó gabonatermés, mint a tavalyi, de még ennél is ritkábban fordul elő, hogy egyszerre kiemelkedő az őszi búza és a kukorica terméseredménye.

Görög exit? - 10 milliárd eurót vettek ki a bankokból

Brit lapértesülés szerint több mint tízmilliárd eurót vontak ki a görög bankokból az utóbbi két hónapban a vasárnapi parlamenti választások kockázataitól tartó betéttulajdonosok.

Új stratégiával készül a következő évtizedre a Volkswagen

FB/Volkswagen

"Aki nem halad az idővel, azt az idő haladja meg" - idézi az Automobilwoche Martin Winterkorn elnöknek a konszern vezető beosztású dolgozóinak címzett körlevelében megfogalmazott intelmét.

A forgalom csökkent, de az érték nőtt

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten 13 milliárd forinttal maradt el az előző hetitől, a vezető részvények árfolyama emelkedett, így a BUX értéke is nőtt.

Goldman Sachs-vezér: Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia

freedigitalphotos.net/anankkml

Alig burkoltan figyelmeztette a brit kormányt arra, hogy ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, azzal a citybeli pénzügyi szektor és az ahhoz kapcsolódó teljes szolgáltatási háttérágazat londoni jelenlétét tenné kockára.

Számos európai makroadat a jövőheti naptárban

Számos német és európai makroadat mellett a görög parlamenti választások eredménye, az amerikai Fed januári kamatdöntő ülése és az Egyesült Államok negyedik negyedévi GDP-növekedésének első becslése lehetnek a főbb piacmozgató tényezők a jövő héten.

Az MNB kamatdöntő ülése a jövő hét legfontosabb eseménye

freedigitalphotos.net/taesmileland

Piaci szempontból az MNB monetáris tanácsának kamatdöntő ülése lesz a jövő hét legfontosabb eseménye, piacmozgató hatású hazai makrogazdasági adatok ugyanakkor nem jelennek meg.

Megint csődbe ment egy bank Amerikában

Még nincs vége a januárnak, de már a második idei bankcsődről érkezett hír az Egyesült Államokból. Tavaly tizennyolc bank zárt be Amerikában, egy évvel korábban huszonnégynek kellett lehúznia a rolót.

Megvannak az év szállodái

freedigitalphotos.net/MR LIGHTMAN

A négycsillagosok között a fővárosban a Mamaison Hotel Andrássy Budapest, vidéken pedig a hévízi Hotel Európa Fit nyerte el a címet. A háromcsillagos szállodák közül a fővárosi Bo18 Hotel lett a legjobb

A vártnál több lett a Hungexpo árbevétele tavaly

A Hungexpo Zrt. tavalyi árbevétele 2,9 milliárd forint volt, kevesebb az előző évi 3,05 milliárd forintnál, de 15 százalékkal több a vártnál.

Az arany ismét menedéket jelenthet a befektetőknek

Fotó: archív

Erősödött az arany árfolyama arra a hírre, hogy az Európai Központi Bank (EKB) havi 60 milliárd eurós, legalább 2016 szeptemberéig tartó kötvényvásárlási programot jelentett be csütörtökön.

Szakértők: a görög választások előtt kivártak a befektetők

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 17,77 pontos, 0,11 százalékos csökkenéssel, 16 759,10 ponton zárt pénteken.

Londoni elemzők: önmagában nem lesz elég a mennyiségi enyhítés

Fotó: archív

Az euróövezeti jegybank (EKB) ezermilliárd eurót meghaladó mennyiségi enyhítési programját reálgazdasági reformokkal és költségvetési ösztönzőkkel is ki kell egészíteni, önmagában nem lesz elégséges a deflációs kockázat kivédésére.

Felfüggesztették az Enefi értékpapírjainak tőzsdei kereskedését

Felfüggesztették az Enefi Nyrt. részvényeinek és kötvényeinek tőzsdei kereskedését pénteken 15 órától a keddi kereskedési nap végéig.

Könnyíti az enyhe tél a vasúti és közúti nagyberuházások kivitelezését

Fotó: archív

A tervezett ütemben folyik összesen mintegy 600 milliárd forint értékű vasúti és közúti nagyberuházás kivitelezése az országban, a munkálatokat könnyíti az enyhe tél.

A jóhírünk viheti felfelé a forintot

Erősödött pénteken a forint, a hetet három százalék nyereséggel fejezte be.

Nem viccelt: Magyarországnak "sok irigye van most Európában"

freedigitalphotos.net/adamr

"Úgy látják, hogy amit Magyarország, még ha időnként szokatlan eszközökkel is csinál, működik."

"Magyarország hirtelen példaképpé vált"

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a svájci frank euróval szembeni árfolyamküszöbe eltörlésének kelet-európai hatásaival kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal a pénteki számában.

Szűk sávban "izmozik" a forint

Az euró árfolyama péntek reggel hétkor 312,44 forint volt, péntek délelőtt tíz óra után pár perccel 311,53 forintra csökkent.

Nemzetgazdaságilag kiemelt ügy lett Gül Baba türbéjének felújítása

A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette a harmadik budai pasa.

Rekordnyereséggel zárta 2014-et a világ legnagyobb diszkont légitársasága

46 ezer munkavállalót foglalkoztat és naponta 3400 járatot üzemeltet 93 város között 647 gépet számláló flottájával.

Emelkedett a benzin ára, a gázolajé nem változott

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Teljes flottacsere a román Tarom légitársaságnál

A bukaresti székhelyű Tarom 1954-ben kezdte meg működését, jelenleg 24 gépes flottájával 53 útvonalon repülnek.

Tovább gyengült az euró a forinthoz képest

Folyamatosan gyengült az euró a forinthoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök délután, miután Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke bejelentette a teljes mennyiségi enyhítési program elindítását.

Vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre az MNB

freedigitalphotos.net/taesmileland

A gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulás biztosításának egyik alapvető feltétele a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése.

Csehország tavaly is többet kapott, mint amennyit befizetett

Tavaly 76,2 milliárd koronával több pénzt kapott Csehország az Európai Uniótól, mint amennyit a közös kasszába befizetett.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.