Ez lehet az év legnagyobb kartellgyanúja

freedigitalphotos.net/adamr

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított kedden előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok egyidejű megtartásával hét vállalkozással szemben.

Csökkent a deficit, de nőtt az államadósság tavaly az EU-ban

Mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében csökkent tavaly abszolút értékben a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államháztartási deficit, de az államadósság mindkét övezetben nőtt.

Áramtermelő napelemes rendszer épül Demjén határában

Az Európai Unió által támogatott napenergiás projekt révén átlagosan évi 564 ezer kilowattóra, megújuló forrásból származó villamos energia lesz értékesíthető a következő 25 évben.

Felvásárlásokkal rendeződik át a világ olajpiaca?

A Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajcég vezetője hatalmas vállalategyesüléseket és felvásárlásokat vár a közeli jövőben az olajágazatban.

hirdetés

Februárban 3,4 százalékkal nőtt az átlagkereset

A növekedés a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, valamint a nonprofit szférában figyelhető meg.

A kelet-európai részvénypiacokra áramlik a pénz

Emelkedésre számít a szakértő, mert a régió vonzó a befektetők számára.

Az NGM továbbra is várja a projektgazdáktól az elszámolásokat

Az uniós felfüggesztés semmilyen hatással nincs a kifizetésre, a projektek finanszírozása nem került veszélybe.

Alig mozdult el a forint este óta

Kedd reggelig a nemzetközi devizakereskedelemben az euró jegyzése 298,18 forintra mérséklődött a hétfő esti 298,22 forintról.

Csaknem ötvenezer látogatót vonzott a Construma 2015 építőipari szakkiállítás

Az elmúlt évek látogatószámát felülmúlva, csaknem ötvenezer látogatót vonzott a vasárnap zárult Construma 2015 építőipari szakkiállítás.

Az Európai Központi Bank vigyázó szemeit a magyar jegybankon tartja

Az EKB szoros figyelemmel kíséri az MNB tevékenységét a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló uniós rendelkezések betartásának a garantálása érdekében.

A nyugat-európaival együtt mozgott a magyar piac

freedigitalphotos/Photokanok

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 315,73 pontos, 1,48 százalékos emelkedéssel, 21 642,72 ponton zárt hétfőn.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződést

A kancelláriaminiszter szerint ez nem arról szól, hogy növekedne a függőségünk Oroszország irányába.

Több mint 40 millió tonna e-hulladék keletkezett tavaly globálisan

freedigitalphotos.net/dan

A hulladék többségét, 60 százalékát öreg mikrohullámú sütők, mosógépek, mosogatógépek, más háztartási berendezések, irodai eszközök teszik ki.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződést

Ezzel a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartásának minden akadálya elhárult.

Megérkeztek Magyarországra az orosz ellenőrök

freedigitalphotos.net/creativedoxphoto

Az orosz audit a magyar hatóság részvételével zajlik, és alapvetően a cégek működését vizsgálják az ellenőrök. A vizsgálandó cégek között szerepel például a Pick, a Kométa, a Master Good. Vagyis: nemcsak vörös húsokkal, hanem baromfival foglalkozó cégek; sőt, tejipari vállalat is szerepel az ellenőrzési listán.

Szerdától ismét többet hagyunk ott a benzinkutakon

Emeli bruttó 9 forinttal a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

Kun-Mediátor: az utasok pénze nem vész el

freedigitalphotos.net/FrameAngel

Minden előre befizetett utazást teljesít a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft., az utasok pénze nem vész el, senkit nem ér kár.

9 milliárd dolláros szerződést kötött az Emirates és a Rolls Royce

Kilencmilliárd dolláros szerződést kötött az Emirates légitársaság az angol Rolls Royce hajtóműgyártó céggel, amely a légitársaság ötven A380-as Airbusához szállíthat hajtóműveket.

Élesen kritizálták a Ligát

MTI/Balogh Zoltán

Élesen kritizálta a Liga Szakszervezeteket a négy másik szakszervezeti konföderáció elnöke hétfőn egy közös sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen azt is bejelentették, a jövőben még jobban szeretnék összehangolni tevékenységüket.

35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni

Összesen 35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni a 2007-2013 között még fel nem használt keret terhére, így Magyarország várhatóan 100 százalékosan felhasználhatja az előző uniós költségvetési ciklusban e területen rendelkezésre álló forrásokat.

Új járat indul Budapestről Tenerifére

freedigitalphotos.net/num_skyman

Új járatot indít a Wizz Air Budapestről Tenerifére október 30-án, a diszkont légitársaság kezdetben hetente két járatot üzemeltet majd hétfőn és pénteken.

Engedélyezte a GVH a Mediaworks és a Népszabadság irányításszerzését

Meghatározott kötelezettségek előírása mellett engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Mediaworks és a Népszabadság közös és közvetlen irányítást szerezzen a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft. (MEV) felett, ugyanakkor az engedélykérés elmulasztása miatt a Mediaworks-re és a Népszabadságra több mint 81 millió forint bírságot szabtak ki.

1,5 milliárd forintnyi csalás az IMF-nél

freedigitalphotos.net/adamr

Több mint öt millió euró adót csalhattak el a Nemzetközi Valutaalap volt spanyol vezetőjéhez köthető cégek.

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon hétfő délelőtt.

Nem megy Sanghajba a VW-vezér

freedigitalphotos/adamr

Nem utazott el a Sanghaji Autószalonra Martin Winterkorn, a Volkswagen vezérigazgatója. A konszern első emberének távolmaradását az autógyár legnagyobb nemzeti piacának éves szakmai seregszemléjéről hivatalosan megfázással indokolják.

Magyarország napi 3 milliárd forint uniós forráshoz jut

A korábbi, 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban 63 ezer fejlesztést valósítottunk meg 8200 milliárd forint támogatásból, s ehhez hasonló forrást kapunk a tavaly kezdődött hétéves időszakban is.

A görögök gazdasági mozgástere napról napra szűkül

freedigitalphotos/adamr

Az elemző szerint Görögországnak a közeljövőben jelentős hiteltörlesztési kötelezettségei vannak, miközben működési költségeit is fedeznie kell.

Városi járműcsalád fejlesztésébe kezdett az evopro Kft.

A tervek szerint kifejlesztenek egy olyan megnövelt önjáró képességű trolibuszt, ami jó alternatívája lehet a belvárosi autóbusz forgalomnak.

A forgalom és a BUX is emelkedett a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma közel duplájára nőtt az előző hetihez képest, a vezető részvények vegyesen teljesítettek, a BUX értéke kismértékben nőtt.

A G20-ak szerint stabilabbá vált a világgazdaság

A résztvevők szerint folytatódik a gazdaságnövekedés az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - ami jelentősen hozzájárul a globális gazdaság lényegesen biztosabb bővüléséhez -, miközben "az utóbbi időszakban javultak a kilátások" az euróövezet, valamint Japán, és összességében a fejlett ipari országok esetében.

FT: milliárdos veszteség bejelentésére készül a Tesco

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat tavalyi pénzügyi évéről szóló, szerdán esedékes eredményjelentésben akár 5 milliárd font (2100 milliárd forint) adó előtti veszteség is szerepelhet.

A monetáris tanács kamatdöntő ülése lesz a jövő hét kiemelt eseménye

Emellett csak néhány, nem piacmozgató hatású adat szerepel a hazai makronaptárban.

2020-ig több mint 34 milliárd eurónyi uniós forrásból gazdálkodhat Magyarország

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Míg az előző hét évben minden egyes magyar állampolgárra 660 ezer forint uniós támogatás jutott, a következő ciklusban 712 ezer forint jut majd.

V. Németh Zsolt: a bor Magyarország stratégiai terméke

"Éppen ezért támogatja a kormányzat kiemelten a szőlőültetvények szerkezetátalakítását, borászati gépek beszerzését és technológiai korszerűsítését, valamint a magyar borok minél szélesebb körű népszerűsítését, beleértve az Európai Unió tagállamait és az EU-n kívüli országokat is."

A technológia és a tapasztalat is kevés a magyar palagáz kitermeléséhez

freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Magyarország nem hagyományos típusú földgáz- és kőolajvagyona lényegesen nagyobb, mint a hagyományos, mégsem érdemes amerikai jellegű palagáz-forradalomban reménykedni.

Két hónap múlva kész lehet a margitszigeti futópálya

Molnár Zoltán, a Budapesti Sportszolgáltató Központ igazgatója elmondta, hogy a sziget pesti oldalán már megépült szakasz folytatásának munkálatai csak tavasszal kezdődhettek, június második felére fejeződhetnek be.

Varga a Világbank-csoport fejlesztési programjaiba való magyar bekapcsolódásról tárgyalt

freedigitalphotos.net/taesmileland

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság magyar országjelentéséről, Magyarországnak az exportpiacok bővítése céljából a Világbank-csoport fejlesztési programjaiba való bekapcsolódásáról folytatott megbeszéléseket pénteken Washingtonban Varga Mihály.

Tőkeinjekciót kap az új berlini repülőteret építő társaság

Több mint egymilliárd eurós tőkeinjekciót kap az új berlini nemzetközi repülőteret építő állami társaság, az évek óta húzódó beruházás költsége így meghaladja az eredetileg tervezett összeg kétszeresét.

Lagarde: nincs kivétel, az IMF nem ad haladékot Athénnak

freedigitalphotos/Sailom

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kormányzótanácsa az utóbbi harminc évben egyszer sem engedélyezett hiteltörlesztési halasztást.

Az S&P orosz leminősítési kockázatra figyelmeztet

Megerősítette Oroszország részben nem befektetési ajánlású államadós-besorolásait pénteken a Standard & Poor's.

Új négycsillagos szálloda nyílt Székesfehérváron

freedigitalphotos/foto76

A komplexum a korábbi Vidámpark területén, az egykori óriáskerék helyén áll. A munkálatokat 2013 őszén kezdték el és mostanra egy, a városhoz méltó szállodát adhatnak át a csónakázó tó partján

Szakértő: az elmúlt pár napban a profitrealizálók voltak többségben

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 573,54 pontos, 2,62 százalékos csökkenéssel, 21 326,99 ponton zárt pénteken.

Csökkennek a nyugat-európai tőzsdék főbb mutatói

freedigitalphotos/Gualberto107

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1,85 százalékkal volt az előző záróértéke alatt a pénteki kereskedés utolsó percében.

A jegybank visszavonta a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét

A felügyeleti biztos jelenlegi adatai alapján a Quaestor Értékpapír Zrt. jelentős volumenű, mintegy 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni.

Londoni elemzők: a jövő héten folytatódik az MNB enyhítési ciklusa

freedigitalphotos.net/anankkml

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű várakozása szerint a jövő héten minden bizonnyal folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban újraindított monetáris enyhítési ciklusa.

Csányi: érthetetlen, hogy a tisztességes piaci szereplőkkel fizettetik ki a Quaestor okozta kárt

Csányi Sándor érthetetlennek és igazságtalannak nevezte, hogy a tisztességes piaci szereplőkkel fizettetik ki a Quaestor ügyfeleinek kárát; egyben remélte, hogy az Alkotmánybíróság elutasítja az erről szóló törvényt.

Új hangár épül a Liszt Ferenc repülőtéren

freedigitalphotos.net/num_skyman

68 vasbeton cölöpöt fúrtak le a budapesti repülőtéren az épülő új hangár területén - ezzel hivatalosan is kivitelezési szakaszba lépett a Wizz Air számára épülő karbantartó hangár.

Visszavonták a Kun-Mediátor utazásszervezői engedélyét

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) visszavonta a Kun Mediátor Szolgáltató Kft. utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét és az utazási vállalkozást törölte a hatósági nyilvántartásából.

A devizahiteles levelek negyedét adták fel eddig

freedigitalphotos.net/dan

A fogyasztói kölcsönszerződések elszámolását tartalmazó értesítéseket 2015. április 30-ig kell postára adniuk az érintett pénzintézeteknek.

Hétéves mélyponton a brit munkanélküliség

Hét éve nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában. A februárral zárult három hónapban átlagosan 5,6 százalékos volt a bejegyzett állástalanok aránya; ez 2008 nyara óta a legalacsonyabb ráta.

A K&H lízinges ügyfeleinek már kiküldte az értesítéseket

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A K&H Bank március második felében a lízinges ügyfelekkel kezdte meg az elszámoló levelek kiküldését, a CIB Bank pedig jövő héten kezdi a tájékoztatók kiküldését.

Megerősítették tisztségében a Volkswagen igazgatótanácsának elnökét

A VW felügyelőbizottságának elnöksége "megállapította, hogy Martin Winterkorn a lehető legjobb elnök az igazgatótanács élén".

Gyors segítséget kér a Magosz a kárpátaljai gazdák számára

freedigitalphotos.net/dan

A háborús körülmények miatti esetleges humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

EU-biztosok: az egyetemi, üzleti és kutatói szféra együttműködését kell támogatni

"Az egyetemi, üzleti és kutatói szféra együttműködésével megvalósuló innovatív kutatásokat kell támogatni a tavaly novemberben meghirdetett, mintegy 300 milliárd eurós költségvetésű európai beruházási terv keretében."

Az OTP közgyűlése részvényenként 145 forint osztalékot szavazott meg

freedigitalphotos/phasinphoto

A bank 40,6 milliárd forintot fizet ki osztalékként a tulajdonosoknak.

Sikertörténet az OTP SZÉP-kártya

Idén az első negyedévben 19 milliárd forintot, a tavalyinál 22 százalékkal többet utaltak a munkáltatók mintegy 860 ezer kártyára.

És az üzemanyagár csak kúszik felfelé...

A 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 2 forinttal, a gázolajét pedig 4 forinttal emelte pénteken a Mol Nyrt.

Márciusban 10%-kal nőtt a forgalomba helyezett autók száma az EU-ban

A márciusi viszonylag nagy európai növekedés a gazdasági válság által leginkább sújtott országokban elért kétszámjegyű növekedésnek volt köszönhető.

Véget ért a Volkswagen konszern vezetőinek válságtanácskozása

A késő estig tartó ülés az előzetes hírek szerint az eddigi legfontosabb összecsapás volt a társaság két legfőbb vezetőjének hatalmi harcában.

Négy és félmilliárd jut egészségügyi fejlesztésre a Dél-Dunántúlon

freedigitalphotos.net/dan

Négy és fél milliárd forint európai uniós támogatáshoz jut több mint száz dél-dunántúli település az egészségügyi alapellátás fejlesztéséhez.

Kormányszóvivő: a pénzügyi rendszer felelőssége az ügy

"A karcagi Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügye a pénzügyi rendszer és azok felelőssége, akik ezeket a csalásokat, s egyéb láthatóan bűncselekménybe hajló visszaéléseket elkövették."

Válságtanácskozást tartanak a Volkswagen konszern vezetői

freedigitalphotos.net/dan

Az ülés az eddigi legfontosabb összecsapás lehet a társaság két legfőbb vezetőjének hatalmi harcában.

A Kun-Mediátor résztulajdonosa már úton van Magyarországra

Kemecsi László önszántából jön és együttműködik a hatóságokkal.

Horgászati idénynyitó a Balatonon

Wikipédia/Susulyka

Fellendülhet a horgászturizmus a héten elfogadott törvénymódosítás eredményeként, amely 2016-tól megszünteti a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizeken.

Quaestor: leállították az ügyfélegyeztetést

Leállította a felügyeleti biztos a Quaestor-károsultak ügyfélegyeztetését, egyben az erre meghirdetett április 20-i határidőt is eltörölte.

Átadták a Coloplast új gyártócsarnokát Nyírbátorban

MTI/Czeglédi Zsolt

A 7,9 milliárd forint értékű beruházást a kormány több mint 1,1 milliárd forinttal támogatta. A fejlesztéssel mintegy négyszáz új munkahely jött létre a nyírbátori gyárban.

Az IBUSZ most veszi fel a kapcsolatot azokkal, akik nála foglaltak utat

Az IBUSZ-hoz nyolc foglalás érkezett a Kun-Mediátor Kft.-n keresztül, ami 16 személyt jelent, közülük van, aki már jelentkezett, a többiekkel most veszik fel a kapcsolatot.

Görögország már az euróövezet kijárata felé tarthat

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

"Törésponthoz" érkezett a görög adósságválság, mivel az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa a jelek szerint vonakodik az égetően szükséges további finanszírozások folyósításától, és a görög kormány ebben a helyzetben olyan lépésekre kényszerülhet, amelyek már az euróövezet kijárata felé vezetnek.

Varga benyújtotta a pénzügyi szolgáltatók felügyeletét szigorító javaslatot

A pénzügyi fogyasztóvédelem erősítése érdekében szigorítja a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást, másrészt uniós szabályokat ültet át a magyar jogrendbe a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek csütörtökön benyújtott törvényjavaslat.

Szeptembertől gyorsul a belföldi bankközi átutalás

freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

A napközbeni átutalásokat feldolgozó InterGIRO2 rendszer fejlesztésével a jelenlegi napi öt helyett a jövőben naponta tíz ciklusban, óránkénti rendszerességgel dolgozzák fel a bankközi forint átutalásokat, így az átutalások átfutási ideje átlagosan a felére, a jelenlegi 2 óráról 1 órára csökken.

A Profession.hu hivatalosan is a Ringier Axel Springer része

Lezárult a Profession.hu értékesítése, az állásportál a héten hivatalosan is a svájci székhelyű Ringier Axel Springer Media AG nemzetközi online portfoliójának része lett.

Már 27 ezer pályázó támogatásáról döntöttek az Otthon Melege Programban

freedigitalphotos.net/khunaspix

A források rendelkezésre állásának függvényében további pályázatok meghirdetését tervezi a tárca.

A középiskolákban tanítani kell a pénzügyi-gazdasági ismereteket

A nemzetgazdasági érdek a pénzügyi kultúra fejlesztése, és ki kell nevelni egy új, pénzügyileg tudatos generációt.

Megszavazta az 50 milliárd forintos osztalékot a Mol közgyűlése

freedigitalphotos.net/adamr

Megszavazta a 50 milliárd forint osztalék kifizetését a tavalyi eredmény után a Mol Nyrt. éves rendes közgyűlése csütörtökön. Az osztalék részvényenként mintegy 500 forint, az eredmény fennmaradó része tartalékba kerül.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.