Budapesten adják át a Minőség-Innováció 2014 nemzetközi pályázat elismeréseit

Kép: eoq.hu

A pályázaton a minőségre, a társadalmi felelősségvállalásra irányuló innovációt díjazzák a minőségfejlesztéshez és fenntarthatósághoz kapcsolódóan.

A jövő hét eleje is a rubelválságé lesz

Államháztartási és külkereskedelmi adatok jelennek meg itthon karácsony hetében, de ezek nem lesznek piacmozgató hatásúak, a befektetők figyelmét vélhetően továbbra is a rubelválság fejleményei kötik majd le.

Fürdőben lazít az ünnepek alatt a magyar

Az ünnepi időszakra megtelnek a fedett, téli kapacitással rendelkező magyarországi fürdők az előrejelzés szerint

A tőzsdén is ünnepi a hangulat - de nem a mutatók miatt

Kevés nemzetközi makrogazdasági adatra, illetve tőzsdei szünnapokra lehet számítani a következő héten a karácsonyi ünnepek miatt.

hirdetés

Nincs már pénz a mezőgazdasági biztosításokat támogató alapban

Fotó: archív

A mezőgazdasági biztosításokat támogató alap kerete az idén a megemelt összeg ellenére is kimerült, pedig a korábbi években mindig maradt benne pénz.

Jót tesznek az ünnepek a könyvpiacnak

A 7700 négyzetméteres raktárterületen több mint duplájára, 250-re emelkedik a háttérmunkát ellátók száma.

Plusz 150 foglalkoztatott: hogy időben célba érjenek a küldemények

A főként fogyasztói és műszaki termékeket előkészítő, pátyi, biatorbágyi és üllői raktárak már szeptemberben elkezdték a felkészülést az ünnepi időszakra.

Tizennégymillió könyv került ki idén az ország legnagyobb nyomdájából

Az idén mintegy 40 tanulóval kötöttek tanulmányi szerződést.

Elfogadásra késznek minősítette a magyar operatív programokat az EB

freedigitalphotos.net/taesmileland

Annak ellenére hogy az operatív programokat a jövő év első hónapjaiban fogadják el hivatalosan, már lehetőség lesz arra, hogy a magyar kormány előlegeket hívjon le a 2014-2020-as uniós források terhére.

Vegyesen alakult estére a forint árfolyama

A dollárhoz képest gyengült, a többi főbb devizához képest erősödött a forint péntek kora estére a bankközi piacon délutánhoz viszonyítva.

Leminősítette Ukrajnát az S&P

freedigitalphotos.net/anankkml

Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor's, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy Ukrajna a következő hónapokban törlesztési államcsődbe kerülhet, ha a pénzügyi kondíciók nem javulnak.

Stabilra javította az MFB kilátását a Moody's

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. hosszú távú besorolásainak kilátását pénteken a Moody's Investors Service.

Megjelent a magyar földgázrendszer statisztikai adatait tartalmazó kiadvány

freedigitalphotos.net/renjith krishnan

A kiadvány átfogó képet nyújt a földgázrendszerről, a termelés és felhasználás alakulásáról.

Nagyon gyenge a forint

Napon belüli mélypontra került a forint az euróval és a frankkal szemben a bankközi piacon péntek délután négy óra előtt pár perccel.

Az MNB felfüggesztette az Európa Brókerház tevékenységét

freedigitalphotos.net/taesmileland

Felfüggesztette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Európa Brókerház Befektetési Szolgáltató Zrt. tevékenységi engedélyét a befektetési vállalkozásban való minősített befolyásszerzés jegybanki engedélyezéséig, de legfeljebb hat hónapig.

Az MNB átvette az irányítást az MKB-ban

Az MKB nem volt fizetésképtelen, ugyanakkor olyan folyamatokat lehetett megfigyelni, amelyek alapján a bankbiztonsági (bankszanálási) törvény értelmében az MNB jogosulttá vált az MKB irányításának átvétele.

Visszaadta működési engedélyét a Magyar Vidék Hitelszövetkezet

freedigitalphotos.net/adamr

A hitelszövetkezet még 2014 októberében valamennyi, az ügyfeleivel szembeni kötelezettségvállalását, ügyfélbetéteit átruházta egy másik piaci szereplő számára, illetve szinte teljes egészében átruházta hitelköveteléseit is.

A Széchenyi Programiroda kifizeti a svájci alap nyertes pályázóit

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. kifizeti a svájci alap nyertes pályázóit, amíg tart a szabálytalansági vizsgálat az Ökotárs Alapítványnál.

Már a bankválság jelei is láthatók Oroszországban

freedigitalphotos.net/FrameAngel

A jelenlegi kamatszint igen jelentősen, több mint 10 százalékponttal meghaladja a jegybanki likviditás költségeit, és arra vall, hogy elkezdődhetett az orosz bankközi hitelpiac befagyása.

NGTT: továbbra sincs bérmegállapodás

Továbbra sem született bérmegállapodás a szociális partnerek között a jövő évi bérekről, miután a kormányzat még nem válaszolt a szakszervezeteknek a bérmegállapodás feltételének tekintett kérésére, hogy tárgyaljon egyéb követeléseikről is.

Kevesebb bevétellel, de hiány nélkül zár Zalaegerszeg költségvetése

freedigitalphotos.net/FrameAngel

Elsősorban a helyi iparűzési adóból befolyó összegek csökkenése miatt a tervezettnél kevesebb bevétellel számol Zalaegerszeg idei költségvetése, de tartalék bevonásával és egyes feladatok elhalasztásával költségvetési hiány nélkül zárja a város az idei évet.

Brüsszel százmillió euró agrártámogatást kér vissza három tagállamtól

A pénz tetemes részét, 92,8 millió eurót Görögországnak kell visszafizetnie az uniós költségvetésbe. A pénz túlnyomó hányadát, mintegy 89 millió eurót a parcella azonosító rendszerben és a helyszíni ellenőrzéseknél észlelet hiányosságok miatt kénytelen Athén visszafizetni.

Éves összevetésben csökkent az álláskeresők száma Szabolcsban

freedigitalphotos.net/adamr

A legutóbbi, október végén közzétett statisztika szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 40 105 munkanélkülit tartott nyilván a munkaügyi központ, számuk szeptemberhez képest 4,4 százalékkal nőtt, 2013 októberéhez mérve azonban 21,6 százalékkal csökkent.

Részben kártalanítja a Széchenyi Bank betéteseit az állam

A magyar állam, noha nem felelős, kártalanítja a végelszámolás alá vont Széchenyi Kereskedelmi Banknak azon betéteseit, akiknek a banknál elhelyezett pénze meghaladja az OBA által garantált összeget.

A délelőtti erősödés után ismét gyengült a forint

freedigitalphotos.net/anankkml

Délután két óra után pár perccel az eurót 316,53 forinton, a dollárt 257,86 forinton, a svájci frankot 262,83 forinton, a japán jent pedig 2,1615 forinton jegyezték.

Szigorodik a pénztárgép használata

A változás érvényes azokra is, akik az adatszolgáltatási kötelezettség alól korábban mentesültek, akik már az online pénztárgépek bevezetése előtt is kizárólag számlaadással tettek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek.

GVH: megtévesztette a fogyasztókat az Érem Művészeti Intézet

freedigitalphotos.net/adamr

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az Érem Művészeti Intézet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. megtévesztette a fogyasztókat az "Érem Művészet Intézet" megnevezés használatával, ezért 10 millió forint bírságot szabtak ki a cégre.

Gazdasági növekedés Magyarországon: elszállt a Századvég

Európai uniós viszonylatban is kiemelkedő gazdasági növekedést vár 2014-re Magyarországon a Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint.

A forintnak is jót tett a rubel erősödése

Erősödött a forint a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon péntek délelőtt.

Enyhén erősödött a rubel

A pánik csúcspontján, kedden délután az eurót több mint 100 rubelen, a dollárt pedig több mint 80 rubelen jegyezték.

A statisztika szerint közel 3 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset

A nettó kereseti átlag 160 300 forintra becsülhető - írta a KSH.

Októberben még többet költöttünk

Az élelmiszer-eladások a szeptemberi 2,4 százalékos emelkedést követően 3,7 százalékkal nőttek októberben.

Rövidesen újra küldhetünk gázt Ukrajnába

Az FGSZ szeptember 25-én, a "téli ellátásbiztonság" növelésére hivatkozva szakította meg az Ukrajnába irányuló magyar gázszállítást.

Pozitív lehet a nyitás a szakértők szerint

Egy százalékot emelkedhet pénteken a budapesti börze, miután a csütörtöki európai emelkedésből kimaradt.

Tovább araszolgat 300 forint felé a benzinár

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került.

A kkv-k ötödénél jöhet létszámbővítés jövőre

freedigitalphotos.net/anankkml

A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) fele stabil működésre számít a következő egy évben, egyharmaduk bízik abban, hogy növekedni is tud, minden ötödik cég pedig létszámbővülést is tervez.

Felfutóban a kis- és középvállalkozások hitelkereslete

A gazdaság élénkülésére reagálva ismét erősödik a magyarországi kis- és középvállalkozások hitelkereslete; ezt jelzi, hogy az OTP Businessnél, a bank mikro- és kisvállalati üzletágánál az idei első fél évben 6 százalékkal növekedett a vállalkozásokhoz kihelyezett hitelek összege.

A forint hol gyengül, hol meg erősödik

Fotó: archív

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon csütörtökön: az esti hétórás jegyzések alapján az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, a dollárral és a japán jennel szemben viszont gyengült.

EY: idén 3,2 százalékkal bővülhet a GDP Magyarországon

A gazdasági növekedés a következő években várhatóan két százalékot meghaladó mértékű lesz az EY könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég előrejelzése szerint.

Van itt béremelkedés - de hol?

Fotó: archív

A Magyarországon működő nemzetközi vállalatok 4,6 százalékkal emelték alkalmazottaik alapbérét az idén a szeptemberi állapot szerint.

Brutális méretű büntetés kartellezés miatt 13 francia csúcsvállalatnak

Rekordméretű, 950 millió eurós pénzbüntetés szabott ki csütörtökön a francia versenyhivatal a 13 legjelentősebb, háztartási szereket és kozmetikai árucikkeket gyártó vállalatra 2003 és 2006 közötti árkartellezés miatt.

Kilenc magyar cég a Deloitte Technology Fast 500-as listáján

Fotó: FB/Deloitte

A lista az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régió leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja.

Rekordévet zár a magyar fejlesztéspolitika

A magyar állam 1732 milliárd forintnyi uniós támogatást fizetett ki az idén december 18-ig a pályázóknak, ez az összeg már most meghaladja a tavaly elért 1708 milliárd forintos kifizetési rekordot

Az Erste Bank Hungary tőkét emel lakástakarékpénztárában

Fotó: archív

Az Erste Bank Hungary 500 millió forinttal megemeli leányvállalata, az Erste Lakás-takarékpénztár Zrt. alaptőkéjét, tekintettel az értékesítési tevékenység erősödésére, illetve a vártnál alacsonyabb piaci hozamokra.

Javult a karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonsága

A december egészében tartó vizsgálat során, a hónap közepéig 2687 ellenőrzést végeztek, 32 alkalommal figyelmeztettek az ellenőrök, 70 esetben pedig - összesen - 12,2 millió forint bírságot szabtak ki.

Megállapodást kötött az agrárkamara és az ásványvíz szövetség

freedigitalphotos.net/winnond

Stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) csütörtökön Budapesten.

Szűk sávban mozgott délelőtt a forint

Az euró árfolyama reggel hétkor 314,32 forint volt, három órával később 313,96 forint.

Az MNB védőhálót ad az MKB-nak

freedigitalphotos.net/adamr

"Az MKB alkalmas arra, hogy egy 12-18 hónapos reorganizációs szakasz után Magyarország egyik legjobb bankja legyen."

Hosszúra nyúlik a Budapest Bank átvétele

A kormány 2015 félévekor lesz abban a helyzetben, hogy meghallgassa Matolcsy György jegybankelnök javaslatát az MKB és a Budapest Bank esetleges összevonása vagy különtartása ügyében

Kárenyhítési alap a Széchenyi Bank betéteseinek

MTI/Máthé Zoltán

A kárenyhítési alapot a Nemzetgazdasági Minisztérium kezeli majd, és annyi pénzt tesznek bele, amennyi a Széchenyi Bankban lévő állami tulajdon "felelősségének" megfelel.

A jegybank átveszi az MKB irányítását

A szükséges átalakítások felgyorsítása érdekében a magyar állam átadta, az MNB pedig átvette a tulajdonosi jogokat.

Orbán: Magyarországnak is kedvezőtlen az orosz válság, de a terveket nem kell feladni

MTI/Máthé Zoltán

Vizsgálták egyebek mellett az oroszországi magyar beruházások helyzetét és az Oroszországba irányuló magyar exportot.

Orbán: jegybanki segítség az MKB-nak

"A kormány és a Magyar Nemzeti Bank egyetértett abban, hogy az MKB-ból az ország egyik legjobb és legerősebb bankját kell kialakítani."

Erős nyitás Nyugat-Európában

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A londoni FTSE-100 index 1,16 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 1,77 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,74 százalékkal erősödött nyitáskor.

Lázár: nem cél az állami tulajdonú hitelintézeti rendszer

A miniszter szerint az MKB és a Budapest Bank átvétele nem jelenti, hogy állami tulajdonban maradnak, három éven belül transzparens módon értékesíteni kell őket.

A jegybankelnök kezdeményezte a felügyelőbizottság megválasztását

freedigitalphotos.net/adamr

Matolcsy György jegybankelnök levélben kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy kezdeményezze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának mielőbbi felállítását.

Gyengült reggelre a forint

Gyengült szerda estéről csütörtök reggelre a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. Az euró árfolyama szerda este 313,75 forint volt, csütörtök reggel hétre 314,32 forintra nőtt.

Gyenge napot zárt a forint

freedigitalphotos.net/anankkml

Az eurót szerda reggel hétkor 312,46 forinton jegyezték, este hétkor 313,75 forinton. Az euró árfolyama szerdán 311,57 forint és 315,42 forint között ingadozott.

38 milliárd forintos tőkeemelés

Az Intesa Sanpaolo S.p.A. 1 forint névértékű részvény jegyzésén keresztül 38 millárd forintos alaptőkeemelést hajt végre CIB Bank Zrt.-ben.

Magyar gimnazista is részt vesz a Swiss Talent Forumon

freedigitalphotos.net/taesmileland

Egy magyar gimnazista, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, Perez-Lopez Áron Ricardo is részt vehet a Swiss Talent Forumon a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) javaslatára.

Enyhébb alapállásra is válthatott volna az MNB

A jelenlegi inflációs környezetben enyhébb alapállásra is válthatott volna a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

November közepéig 62,6 milliós támogatás a civil háló pályázat nyerteseinek

freedigitalphotos.net/anankkml

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a civil háló pályázat nyertesei, 15 szervezet részére összesen 62 668 080 forint összegű támogatást folyósított november közepéig, két szervezet támogatását december közepéig utalják.

3-4 százalékkal nőhet a GDP

A kutatók szerint Magyarországot idén gyors, jövőre lassuló növekedés jellemzi.

Nem okoz gondot a Dunaferrnek a Kelet-Ukrajnában kialakult konfliktus

freedigitalphotos.net/xedos4

Az ukrán Donbasz Ipari Szövetség (ISD) szerdán jelentette be, hogy újraindította a nyers acéltömbök gyártását magyarországi és lengyelországi gyáraiban, a dunaújvárosi Dunaferr acélműnél és a Huta Czestochowánál.

Megállapodtak a béremelésről a postánál

A valamennyi postás szakszervezettel szerdán aláírt megállapodás alapján bruttó 250 000 forintos alapbérig lesz sávos bérfejlesztés.

Környezetbarát termék védjegyet kapott a Mol gumibitumen

freedigitalphotos.net/dan

A védjegyet azok a termékek kapják meg, amelyek életciklusuk egy vagy több szakaszában jelentős környezeti előnnyel rendelkeznek a piaci átlaghoz képest.

Az orosz jegybank új intézkedésekkel támogatja a pénzügyi szektort

A hét technikai jellegű intézkedésnek elsősorban az a célja, hogy megkönnyítse a külföldi devizákhoz való hozzájutást és megvédje a bankokat a jelentős veszteségektől.

A magyarok alig egytizede utazik el télen

freedigitalphotos.net/dan

A válaszadók 70 százaléka az anyagi okokat jelölte meg akadályként, 15 százalék nem szeret télen utazni, 7 százalék pedig arra hivatkozott, hogy az idén télen nincs ideje elutazni sehova.

Megállt a forint gyengülése

Az euró, a dollár, a svájci frank és a japán jen forinthoz viszonyított árfolyama szerda délelőtt fél tizenegy körül kezdett el emelkedni, a devizák fél háromkor érték el csúcspontjukat, azóta lassan esnek.

Budapest Airport: kilencmillió fölött az éves utasszám

freedigitalphotos.net/num_skyman

A 2014-es év rekordévnek számít a Budapest Airport életében, minden eddiginél magasabbra, kilencmillió fölé emelkedett az éves utasszám, s most kezd kifizetődni az a munka, amelyet a Malév 2012-es leállása után azonnal megkezdtek.

Szegeden és Egerben a legolcsóbbak a szállások az ünnepek alatt

A kedvelt úti célok közül egy kétágyas szobára kiszámított 20, illetve 19 ezer forintos átlagárral Szeged és Eger a legolcsóbb választás azok számára, akik elutaznak az ünnepek alatt.

Közeledtek az álláspontok a jövő évi bérekről

freedigitalphotos.net/khunaspix

"A munkaadók egységes álláspontja, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum esetében 3,5 százalékos emelés fogadható el. Ez a minimálbérnél 105 ezer forint, a garantált bérminimumnál 122 ezer forintot jelent."

A foodpanda felvásárolta a NetPincért

Az üzletkötésnek köszönhetően a NetPincér jelenlegi 540 étteremből álló kínálata tovább bővül, a foodpanda rendszerében működő 126 étteremmel már folynak az egyeztetések.

Leállította oroszországi webshopját az Apple

freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

A rubel árfolyamának zuhanása, napon belül is rendkívüli kilengéseket mutató árfolyama miatt az Apple Oroszországban leállította termékeinek internetes értékesítését, a fogyasztók megrohamozták az elektronikai cikkeket és bútorokat árusító üzleteket, sokan a valutaváltó helyeken próbálják megtakarításaikat valutára váltani és hiány van a külföldi új autókból.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.