Új üzemcsarnokot épített a Kontakt-Elektro Pécsen

freedigitalphotos.net/dan

Átadták a több mint harminc éve működő, többek között elektronikai berendezések, kapcsoló- és vezérlőszekrények gyártásával foglalkozó Kontakt-Elektro Kft. új üzemcsarnokát pénteken Pécsen.

Júliustól bérkiegészítést kapnak a szociális szférában dolgozók

A kormány szerdai döntése értelmében 65 ezer szakmai dolgozó bérkiegészítésére az idei költségvetésben 7,6 milliárd forintot biztosítanak, jövőre pedig 15 milliárd forintot.

GVH: 56 millió forintos bírság az Auchannak

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek ítélte az Auchan Magyarország Kft. több, összehasonlításokat tartalmazó reklámját, és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 56 millió forint bírságot szabott ki az áruházláncra.

Átadták a francia Axon új kábelgyárát Kecskeméten

Átadták a francia Axon anyavállalat mintegy másfél milliárd forintos, zöldmezős beruházással felépített kábelgyárát csütörtökön Kecskeméten.

hirdetés

Négy kórház gazdálkodását ellenőrzi az ÁSZ

freedigitalphotos.net/dan

A több hónapja tartó vizsgálat a Jahn Ferenc Kórház, a Péterfy Sándor utcai Kórház, a Szent János Kórház és a Zala Megyei Kórház 2008 és 2013 közötti időszakára terjed ki.

Szociális bérlakásokat adtak át Fejér megyében

Közfoglalkoztatási mintaprogramban épített szociális bérlakásokat adott át csütörtökön Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára és Varga Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Fejér megyei Sárosdon, Enyingen és Sárkeresztúron.

Pénteken terjeszti be a kormány a költségvetési kitekintést

A kormány pénteken terjeszti be a jövő évi költségvetési törvény tervezetéhez a fejezeti köteteket, ennek részeként a 2019-ig szóló költségvetési kitekintést.

Új rendőrkapitányság épül Érden

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A több mint 2500 négyzetméteres korszerű ingatlan a jelenlegi kapitányság elavult épületét váltja ki, lehetővé téve a 130 fős állomány egy helyen történő elhelyezését.

Egyre többet költhetnek a háztartások az elemzők szerint

Az elemzők szerint, mivel alacsony infláció mellett folyamatosan emelkednek a reálbérek, nő a háztartások elkölthető jövedelme, így a lakossági fogyasztás is érdemben bővülhet.

Hasít a Mercedes-Benz Kecskeméten

Több mint harmadával, 150 ezer autóra növelte termelését 2014-ben a Mercedes-Benz kecskeméti gyára.

Árvereznek a Tescóban - 600 tételre lehet licitálni

Árverésen értékesíti a Tesco áruházlánc a februárban bezárt 13 üzlet berendezését, a két- vagy háromfordulós online aukción ötszáz-hatszáz tételre lehet licitálni a nyáron.

Közel ötödével csökkent Németország oroszországi exportja

marcolm/freedigitalphotos

Tavaly 18 százalékkal, 29 milliárd euróra csökkent Németország oroszországi exportja.

Tiltott tőzsdei piacbefolyásolás miatt bírságolt az MNB

Egy magánszemély egyes megbízásaival párhuzamosan azokkal ellentétes ügyleteket is kezdeményezett, vagyis önmagával kötött tőzsdei ügyleteket.

Négy cég újíthatja fel a főváros alatt a csatornákat

freedigitalphotos.net/cescassawin

Négy cég nyerte a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. által kiírt tendert, amelyben az ajánlatkérő nettó 15 milliárd forintos keretösszegre kért a közcsatornák rekonstrukciójára ajánlatokat.

Opten: továbbra is sok cég szűnik meg az építőiparban

Csaknem 600 cég szűnt meg Magyarországon áprilisban az építőiparban, miközben 250 új alakult, ilyen mértékű leépülésre sohasem volt példa, még akkor sem, amikor a lánctartozások és a gazdasági válság egyszerre hatott az ágazatra.

Turisztikai attrakciókra kell készülni a következő években

freedigitalphotos.net/adamr

A fejlesztésekkel válnak valóban kihasználhatóvá az előző uniós ciklusban létrejött szállodai kapacitások.

Svájci segítséggel újul meg az országos légszennyezettségi mérőhálózat

A Svájci hozzájárulás elnevezésű pénzügyi támogatási program segítségével újul meg Magyarországon az országos légszennyezettségi mérőhálózat eszközparkja.

Komoly vita várható a földforgalmi törvény uniós vizsgálata miatt

freedigitalphotos.net/dan

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke komoly vitát vár a földforgalmi törvény uniós vizsgálatának megállapításiról.

Engedélyezte a Mal két üzletágának eladását a GVH

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. timföld üzletága a Silkem Hungary Kft. részévé, hidrát üzletága pedig az Inotal Hidrát Hidrátgyártó Kft. részévé váljon.

A személyi és autóhitelek forintosításáról tárgyalnak

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A jegybank büntetné azt a hitelintézetet, amely egy határidőn túl devizaalapú személyi vagy autóhitelt tart a mérlegében, erről meg is kezdték a tárgyalásokat a bankszövetséggel.

Az átlagos devizahiteleseknek 20 százalékkal csökkent a törlesztőrészlete

A magyar bankszektor számára az elszámolás mintegy 1000 milliárd forintos terhe a banki tőkeállomány egyharmada.

Több 100 milliós városrehabilitáció Törökszentmiklóson

freedigitalphotos.net/artur84

Több mint 380 millió forintos beruházás valósul meg uniós forrásból a szociális városrehabilitációs pályázat keretében Törökszentmiklóson, a település főként romák által lakott részén. Az építkezés már javában zajlik.

Hazai forrásból kapnak fejlesztési támogatást a fürdők

A tervek szerint a gyógyhelyi fejlesztésekhez maximum egymilliárd forint összegű támogatásra pályázhatnak majd a fürdőüzemeltetők, s a pályázatot várhatóan augusztusban hirdetik meg.

Uniós támogatással fejlesztik a fogyasztóvédelmi rendszert

freedigitalphotos.net/Rawich

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) konzorciumban 350 millió forint uniós támogatással fejleszti a fogyasztóvédelmi rendszert a 2007-2013-as időszak forrásaiból az Állam Reform Operatív Program (ÁROP) keretében.

Növeli kapacitását az Emirates Budapesten

December elsejétől a mostani Airbus A330-asnál nagyobb, 364 utas szállítására alkalmas Boeing 777-es gépekkel repülnek Budapestre.

A budapesti hotelek húzták az országos szállodai teljesítményt

freedigitalphotos.net/ foto76

Az első negyedévben: a vendégéjszakák száma országosan 7,5 százalékkal, Budapesten 9,1 százalékkal nőtt, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 10,4 százalékkal nőtt a fővárosban, meghaladva a 6,3 százalékos országos növekedést.

Kedvező hitelkonstrukciót dolgoztak ki a hatvani vállalkozásoknak

Régi vágyuk teljesült ezzel a hitelkonstrukcióval, mert általa könnyen hozzáférhető, alacsony kamatozású, eszközbeszerzésre, beruházásra fordítható forráshoz juthatnak a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások.

Osztrák nagybankokat minősített le a Fitch Ratings

freedigitalphotos.net/dan

A lépés elsődleges indoka az, hogy a nemzetközi hitelminősítő felülvizsgálta az európai uniós bankszektorok állami támogatásának valószínűségéről alkotott eddigi nézetét, de a cég a tényezők között említette az érintett osztrák bankok közép- és kelet-európai piacainak helyzetét is.

15 magyar cég exportálhatna élelmiszert Oroszországba

Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) tizenöt magyar, két ciprusi és néhány görög cégnek engedélyezte, hogy exportálhassa termékeit Oroszországba az élelmiszerembargó feloldásának esetén.

Szakértő: Túljutott a válságon a magyar ingatlanpiac

A nullához közeli kamatkörnyezetben ugyanis az ingatlanon elérhető 7-8 százalékos hozam vonzza a tőkét.

A Mol új gázt talált Pakisztánban

freedigitalphotos/atibodyphoto

A Mol Nyrt. új, kereskedelmi értékű gázt és kondenzátumot, a földgázból a felszínen leválasztott folyékony szénhidrogént talált Pakisztánban az általa irányított TAL blokk Mardan Khel-1 kutatófúrásánál.

Százmilliárdos olajipari beruházások maradnak el az olcsó olaj miatt

Több mint százmilliárd dollárnyi új fejlesztési beruházást jegeltek eddig a legnagyobb olajipari vállalatok az alacsony olajárak miatt.

50 éve nem volt ilyen: mínuszban a brit infláció

freedigitalphotos/jscreationzs

Több mint fél évszázada először negatív inflációt mértek Nagy-Britanniában.

MNB-alelnök: nyár végére befejeződhet az MKB rendbetétele

freedigitalphotos/stockimages

Az MKB Banknál a következő nagy lépés a rossz eszközök leválasztása, ami a nyár végére fejeződhet be, azután következhet az értékesítési szakasz.

Újraindultak a Raiffeisen Bank egyes szolgáltatásai

A kártyás vásárlás és az ATM készpénzfelvétel hétfőn éjfél előtt néhány perccel, az internetbanki rendszer (Raiffeisen DirektNet) pedig éjjel egy órakor újra elérhetővé vált.

Megszorongathatja a cégeket az új fogyasztóvédelmi törvény

freedigitalphotos.net/adamr

A készülő új fogyasztóvédelmi törvény előírja, hogy a vállalkozás a fogyasztó által benyújtott panaszra köteles írásbeli választ küldeni, különben bírságot kap.

Elérhetetlenek a Raiffeisen Bank szolgáltatásai

A leállás érinti az ATM készpénzfelvételt, a bankkártyás vásárlásokat és az internetbankot is, de a bank fiókjai is zárva tartanak.

Az MNB 48,7 millió forintra bírságolta a BTelt

freedigitalphotos/jscreationzs

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 48,7 millió forint bírságot szabott ki a Business Telecomra (BTEL) a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások, illetve közzétételi mulasztások miatt.

K&H: 7 milliárd forintos adózott nyereség az első negyedévben

A K&H bankcsoport 7 milliárd forintos adózott nyereséget ért el az idei első negyedévben, csaknem 10 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Tízmilliárd forint gépbeszerzési támogatásra pályázhatnak a kertészek

freedigitalphotos/master isolated

Tízmilliárd forint gépbeszerzési támogatásra pályázhatnak a kertészek május 18-tól a keret kimerüléséig, de legkésőbb június 1-jéig.

Növeli beruházásait idén a kkv-szektor egy felmérés szerint

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) tavalyi 1637 milliárd forintos beruházási értéke idén a 2223 milliárd forintot is elérheti, így míg 2014-ben egy vállalkozás átlagosan 10,8 millió forintot fordított beruházásokra, addig idén ez elérheti a 14,7 millió forintot.

A Fitch még javíthat is a kilátásainkon

freedigitalphotos/Gualberto107

Londoni pénzügyi elemzők szerint a héten várhatóan még nem módosítja Magyarországra érvényes adósosztályzatát a Fitch Ratings, de a besorolás kilátását javíthatja.

A Telenor jogsértő szerződésmódosításai miatt 250 millió forint bírságot kapott

A szolgáltató jogsértő módon, az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályoktól eltérően, megfelelő jogalap hiányában, egyoldalúan módosította az egyéni előfizetői szerződéseket.

Görögország alig tudta törleszteni az IMF-adósságrészt

freedigitalphotos.net/dan

Görögország alig tudott kifizetni a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) egy 750 millió eurós adóssághányadot, amely a múlt héten vált esedékessé.

Pörög a balatoni ingatlanpiac

Az első négy hónapban csaknem 40 százalékkal nőtt a balatoni nyaraló adásvételek száma az előző év azonos időszakához képest, mintegy 1400 ingatlan cserélt gazdát.

Egyszerűsödnek az amerikai munkavállalás körülményei

freedigitalphotos.net/adamr

A társadalombiztosítási rendszerek összehangolásáról szóló amerikai-magyar kétoldalú egyezménynek köszönhetően egyszerűsödik a másik országban való munkavállalás, és pozitív változásokat hoz az önálló vállalkozási tevékenységet végzők számára is.

Wáberer György a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke

Wáberer Györgyöt választotta elnöknek a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) éves küldöttgyűlésén szombaton, a Waberer's International Zrt. elnök-vezérigazgatója 2006 és 2010 között már betöltötte ezt a pozíciót.

Fülöp Zsuzsanna: az elszámolásokhoz képest kevés a konkrét panasz

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az MNB-hez 110 írásbeli panaszbeadvány érkezett áprilisban. A Pénzügyi Békéltető Testületnél jelenleg 137 eljárás van folyamatban, egy ügyben már egyezség is született az ügyfél és a pénzügyi szolgáltató között az elszámolás teljesítéséről

1,9 százalék az államháztartás éves hiánya március végén

Az adósság növekedéséhez a bruttó hitelfelvétel 897 milliárd forinttal járult hozzá az első negyedévben, aminek hatását a forint erősödése 440 milliárd forinttal csökkentette.

Több ütemben jöhet a családi csődvédelem

freedigitalphotos.net/arztsamui

Már az ősz folyamán hatályba léphetnek a családi csődvédelem főbb szabályai, elsőként szeptembertől a jelzáloghitel-adósok szűkebb köre élhet a lehetőséggel, jövő szeptembertől pedig már minden elmaradással küzdő család előtt megnyílik az adósságcsapdából kivezető út.

Német lap: újabb mentőprogramra lehet szüksége Görögországnak

Shutterstock fotó

Görögország akkor sem lábal ki egyhamar az államadósság-válságból, ha sikerül megállapodásra jutni és Athén megkapja a második hitelcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét is.

A magyar cégek is érdekeltek a coachképzésben

Jelentős hazai cégek, köztük a Samsung, a Mol, a Bosch, az ELMŰ, a Decathlon, és kisebb vállalkozások is fogadták gyakorlatra az ELTE üzleti coachképzés végzős hallgatóit.

Emelkedtek az ingatlanárak árak Tolna megyében

freedigitalphotos.net/ adamr

Az év első negyedében 6-10 százalékkal nőttek az ingatlanárak Tolna megye két városában, Szekszárdon és Pakson, ahol főleg a panellakásokra és a sorházi lakásokra van élénkülő kereslet. Eközben az új lakásépítések száma nem emelkedik.

150 új elektromos autó töltőállomás jön létre egy év alatt

freedigitalphotos/adamr

Varga Mihály támogatja azt az elképzelést, hogy kötelezővé tegyék töltőállomások kialakítását bizonyos parkolószám fölött a nagyobb bevásárlóközpontokban, amivel ez a mennyiség jelentősen növelhető lenne.

Kelet-Közép-Európa bankszektora továbbra is nyereségesebb a nyugat európainál

A régió gazdasági fellendülése a hitelállomány mérsékelt növekedéséhez vezethet, és néhány országban a nem teljesítő hitelek esetében is némi javulást hoz.

Több ezer látogató kíváncsi a jövő nyomtatási technológiájára

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Több ezer érdeklődő látogatott el eddig a budapesti Akvárium klubban megrendezett Budapest 3D Printing Days-re, ahol a szakmai programok mellett a nagyközönség is kipróbálhatja a háromdimenziós (3D) nyomtatási technológiát.

Paks előkészítéséhez a teljes költség 10 százalékára lesz szükség

2016-ban a költségvetés 113 milliárd forinttal támogatja a bővítést, és 2017-ben is hasonló nagyságrendű költés valószínűsíthető.

Enyhén nőtt a biztosítási piac az első negyedévben

A biztosítási szektor összesített díjbevétele az idei első negyedévben 2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, 247 milliárd 807 millió forintot tett ki.

Értékben és mennyiségben is bővült az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma

freedigitalphotos/Vichaya Kiatying-Angsulee

A legnagyobb forgalmú tíz kategóriában az értéket nézve átlag felett bővült az eladás sörből, szénsavas üdítőitalból és gyümölcsléből.

Bojkottálták a takarékszövetkezeti szövetség közgyűlését

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) közgyűlést tartott csütörtökön, ezt azonban először határozatképtelenség miatt el kellett halasztani, mivel tagságának kétharmada távolmaradással "tüntetett" az elnökség által beterjesztett javaslatok ellen.

Több lesz a zöldterület a Városligetben

2018-ra megvalósul a liget fejlesztése és a Nemzeti Galéria gyűjteménye is a városligetben kap helyet. A terület zöldfelületének védelme és megújítása kiemelkedően fontos eleme a Liget Budapest projektnek.

Öncsődbe menekült a törökszentmiklósi Surjány-Hús Kft.

MTI/Bugány János

Fizetésképtelenné vált a a TOP 5 hazai húsipari csoport közé sorolt törökszentmiklósi Surjány-Hús Kft., a cég ötszáz dolgozója nem kapta meg májusi fizetését, információk szerint csődbiztos vette át a céget, a bank mindent lefoglalt.

A japán befektetők zöme nem tart a Grexittől

A japán intézményi kötvénybefektetők csaknem kétharmada csekély esélyűnek ítéli a Grexitet, vagyis Görögország távozását az euróövezetből.

Nő a kastélyszállodák iránti kereslet

A különleges szálláshelyek magas minőségi szolgáltatásaikkal, kulturális és építészeti örökségként önmagukban is vonzerőt jelentenek.

Rába: egy éven belül eldöntik, merre tovább

A Rába Járműipari Nyrt. jövő évi közgyűlésén már látható lesz, milyen arányban fordítaná terjeszkedésre, fejlesztésre, illetve osztalék-fizetésre a hitelállomány zömének ledolgozásával nyert erőforrásait a társaság menedzsmentje és igazgatósága.

Közép-Európa teljesít a legjobban a stagnáló átalakuló térségben

Az orosz és az ukrán gazdaság mély recessziója ellenére Magyarország és a többi közép-európai EU-gazdaság a régió átlagát jelentősen meghaladó, az eddig vártnál is robusztusabb növekedésre számíthat.

Drasztikus átszervezésre készül a japán Sharp

Drasztikus szerkezetátalakítási lépéseket helyezett kilátásba a japán Sharp Corp. tavalyi vesztesége miatt, beleértve a konszern oszakai székházának az értékesítését is.

Tovább csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

freedigitalphotos/nuttakit

A növényi termékek 9,1, az élő állatok és állati termékek 6,6 százalékkal voltak olcsóbbak márciusban, így a mezőgazdasági termelői árak 8,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Enyhe csökkenést vár az elemző a tőzsdén

A globális kötvényeladási hullám és a gyengülő forint rövidtávon negatív irányba mozgathatja a részvénypiacot.

Jelentősen nőtt a Rába árbevétele

freedigitalphotos/ renjith krishnan

Csaknem 18 százalékkal növelte árbevételét az első negyedévben a Rába Járműipari Nyrt., amelynek EBITDA (kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti) eredménye eközben 2,3 százalékkal csökkent.

Bemutatkozott Berlinben a szegedi lézerközpont

FB - Eli lézerközpont

Berlinben is bemutatkozott a szegedi lézeres kutatóközpont (ELI-ALPS), a tudományos nagyberuházás eddigi eredményeiről és a következő hónapokban megnyíló közbeszerzési pályázatokról kutatóknak és iparvállalatok képviselőinek tartottak előadást a projekt vezetői.

A Deutsche Telekom venné meg a Slovak Telekom állami tulajdonrészét

A szlovák kormány ajánlatot kapott a Slovak Telekom (ST) még állami kézben lévő kisebbségi részvénycsomagjának közvetlen megvásárlására a távközlési vállalat többségi tulajdonosától, a Deutsche Telekomtól (DT).

Öt javaslat érkezett Brüsszeltől: így kéne jobban csinálnunk

freedigitalphotos/ stockimages

Közzétette az uniós tagállamok számára készített országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásait szerdán az Európai Bizottság, amely Magyarország esetében öt ajánlást fogalmazott meg.

Négy évtizedes csúcson a brit foglalkoztatottság

Több mint négy évtizede nem mért szintre emelkedett a foglalkoztatottsági ráta Nagy-Britanniában, a munkanélküliség pedig hét éve nem volt olyan alacsony, mint most.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.