Telephelyet nyitott Szolnokon az Inter Cars

freedigitalphotos.net/dan

Az autóalkatrész-forgalmazó Inter Cars Hungária Kft. pénteken megnyitotta Szolnokon tizennegyedik telephelyét.

Tehenészeti telepeket adtak át Felsőkelecsényben

Tehenészeti telepek készültek el Felsőkelecsényben és Ragályon, a Szuhamenti Agrár Kft. és a Szuha-Fauna Kft. beruházása 800 millió forintba került a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeken.

Festékgyártó üzemcsarnok épült Szolnokon

Több mint egymilliárd forintból, összesen 690 milliós uniós pályázati támogatással elkészült az Unisil Hungary Szilikongyártó Kft. szolnoki üzemcsarnoka, amelyet pénteken avattak fel ünnepélyes keretek között.

Fejlesztés az érdi és törökbálinti autópálya-csomópontoknál

A torlódások megszüntetése és a biztonságosabb az érdi és a törökbálinti sztrádakapcsolatok megteremtése érdekében két, összesen nettó 2,6 milliárd forintos beruházás indul júniusban, a kivitelezés jövő nyárra készül el.

hirdetés

Erősödött pénteken a forint

freedigitalphotos.net/anankkml

Erősödött a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon pénteken.

Befektetési ajánlást adhat idén Magyarországnak a Fitch

Londoni pénzügyi elemzők szerint még az idén befektetési ajánlású osztályzatot adhat Magyarországnak a Fitch Ratings, a másik két nagy hitelminősítő pedig várhatóan javítja magyar besorolásainak kilátását.

A Prinzhorn már 600 millió eurót ruházott be magyarországi cégeinél

freedigitalphotos/papaija2008

A papíriparban tevékenykedő osztrák Prinzhorn csoport három magyarországi érdekeltségénél az elmúlt 20 évben 600 millió euró beruházást hajtott végre, az évi 129 milliárd forint értékű terméket 1260 munkavállaló termeli meg.

Ötmilliós bírság gyógygombázás miatt

A Max-Immun Rák- és Immunkutató Kft.-t 5 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel a társaság a gyógygomba reklámozásakor a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

Gigabank lett a takarékszövetkezetekből

freedigitalphotos/olovedog

A takarékszövetkezeti integráció konszolidált mérlegfőösszege 1800 milliárd forintot tett ki tavaly, ezzel a Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció belépett a hazai nagybankok körébe.

A Magyar Telekom 5,1 milliárd forint osztalékot kap montenegrói leányvállalatától

A Magyar Telekom bruttó 5,1 milliárd forint osztalékot kap montenegrói leányvállalatától, a Crnogorski Telekomtól.

Elővétel! Üzemszünet lesz az útdíjszedési rendszerben június első hétvégéjén!

freedigitalphotos.net/adamr

A meghatározott időszakban az ügyfeleknek nem lesz lehetőségük viszonylati jegyet váltani és egyenleget feltölteni, ezért az úthasználati jogosultságot elővételben kell megvásárolni.

Az állam megvenné az Elmű-Émász lakossági üzletágát

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az MFB 2016 januárjáig meg kívánja szerezni az Elmű és az Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletág 100 százalékát.

Szupergyorsan zakatolhatnak majd Szolnok és Szajol között

freedigitalphotos/adamr

Ütemterv szerint halad a Szolnok-Szajol vasúti vonalszakasz felújítása, a nettó 20,6 milliárd forintos beruházás elkészülte után a pályán óránként 160 kilométeres sebességgel is közlekedhetnek majd a szerelvények.

Újabb világgazdasági válságtól tart a német pénzügyminiszter

Adósságspirál veszélyére figyelmeztetett a legfejlettebb iparú országokat összefogó G7 csoport soros elnöki tisztségét ellátó Németország pénzügyminisztere a csoport pénzügyi vezetőinek csütörtökön Drezdában kezdődő találkozója előtt.

Konzervgomba-kartell - ilyen is van

freedigitalphotos/dan

Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött csütörtökön a spanyol Riberebro konzervgyárnak, mert úgy ítéli meg, hogy megsértette az uniós versenyjogot, kartellben vett részt a konzervgomba piacán.

Két gyárat épít Magyarországon a Metecno csoport

Zöldmezős beruházásban 2017 tavaszáig két, acélszerkezetű építőanyagokat előállító gyárat épít 25 millió eurós beruházási költséggel Magyarországon az olasz származású családi tulajdonban lévő Metecno csoport.

A Roszatom már modellezi Paks II-t

freedigitalphotos/dan

A Roszatom bevitte a Paks II beruházás tervezéséhez szükséges adatokat a multi-d informatikai rendszerébe, a magyar megrendelő 12 ezer követelményt fogalmazott meg, ezek alapján hamarosan megkezdődik a modellezés.

Ismét a Nemzetközi Beruházási Bank teljes jogú tagja Magyarország

Közel másfél évtized után Magyarország képviselői ismét teljes jogú tagállam küldöttjeiként vehetnek részt a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Tanácsának június 4-5-i, mongóliai ülésén.

Új ügyvezető igazgató a Beva élén

freedigitalphotos.net/adamr

Farkas Péter távozik a Befektető-védelmi Alap (Beva) ügyvezető igazgatói posztjáról, helyét május 31-től Fekete-Győr András veszi át.

Folytatódik az otthon melege program

A háztartások olyan mosógép megvásárlásához kaphatnak támogatást, amely a víz- és az áramfelhasználás tekintetében is energiatakarékos.

Felszámolás kezdődött a szombathelyi MÁV Vasjármű Kft.-nél

freedigitalphotos.net/anankkml

A felszámoló azonban bízik abban, hogy sikerül megtartani a mintegy 220 munkahelyet és tovább működhet a nagy múltú, a kormányzat által stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánított cég.

4,5 százalékkal kevesebb beruházás az első negyedévben

A gép- és berendezés beruházások 1,0, az építési beruházások 8,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

MNB: széles kört érint a hitelkiváltás

freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

A forintosítást követő 60 napon belül mindenki ingyenesen felmondhatja eddigi szerződését, és új hitelszerződést köthet egy másik bankkal.

73 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak közül 4 millió 109 ezren tartoztak a 15-64 évesek korcsoportjába, foglalkoztatási arányuk 1,7 százalékponttal 62,8 százalékra emelkedett.

7,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta

freedigitalphotos.net/dan

Idén február-áprilisban 7,6 százalékra csökkent Magyarországon a munkanélküliségi ráta, amely így az előző év azonos időszakinál 0,5 százalékponttal, az első negyedéves adatnál pedig 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb.

Venezuela 14 milliárd dolláros befektetésről állapodott meg a Rosznyefttyel

Megkettőzhetik Venezuela jelenlegi olajkitermelését.

Segítséget kapnak az egy-két embert kereső cégek

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Több ezer álláskeresőt várnak a BKIK júniusi állásbörzéjére, amely főleg a kisvállalkozások munkaerőgondjain enyhíthet.

Kommunikációs ügynökségek: a kormány ellehetetleníti a reklámipart

freedigitalphotos.net/adamr

A szervezet a törvénytervezet visszavonására, illetve a mielőbbi a szakmai egyeztetések megkezdésére kéri a kormányt.

Már 753 hordó veszélyes hulladékot szállítottak el az Illatos útról

Az Illatos útról elszállított veszélyes hulladékokat a dorogi égetőben az égető kapacitásának függvényében folyamatosan ártalmatlanítják.

Lassul az okostelefon-eladások növekedési üteme

freedigitalphotos.net/stockimages

Az okostelefonok világpiaci forgalma amellett, hogy a fejlett régiók piaci telítettsége miatt a tavalyinál lassúbb ütemben növekszik majd, két mérföldkőhöz is elérkezik az idén.

A BÉT törli a BTelt a terméklistáról

freedigitalphotos.net/anankkml

Törlik a Business Telecom (BTel) törzsrészvényeit és kötvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) terméklistájáról, mivel a társaság ellen felszámolási eljárás indult.

Ombudsman: elfogadható a devizahitelek forintosítására választott törvényi megoldás

Az alapvető jogok biztosa szerint a devizahitelek forintosítására választott törvényi megoldás alkotmányossági szempontból elfogadható.

A Buda-Cash felszámolója megkezdte az értékpapírok kiadását

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház Zrt. kijelölt felszámolója megkezdte az értékpapírok kiadását.

Költségvetési Tanács: teljesíthetők a célok

A Költségvetési Tanács (KT) összességében teljesíthetőnek ítélte a 2016-os költségvetési törvényjavaslatban megfogalmazott államháztartási hiányt, valamint az államadósság GDP-arányos mértékének csökkentésére kitűzött célokat, mind az ezek alapjául szolgáló makrogazdasági pályát.

Kezdődik az Arcadom kishitelezőinek kártalanítása

freedigitalphotos.net/anankkml

Elkezdődik a január óta felszámolás alatt álló Arcadom Zrt. építőipari vállalat kishitelezőinek kártalanítása. A felszámolóbiztos által visszaigazolt és érvényesíthető hitelezői igény 10,3 milliárd forintot tesz ki, amelyből a mintegy 120 kishitelező követelése 340 millió forint.

Varga: az adócsökkentés és fejlődés büdzséje a jövő évi

Varga Mihály szerint a jövő évi egy új korszak költségvetése, amelynek középpontjában már a fejlődés, a lehetőségek minél jobb kiaknázása, az emberek és családok előrelépésének támogatása áll.

Határidő előtt utalta ki a Miniszterelnökség az uniós támogatásokat

freedigitalphotos.net/Rawich

Az év eleje óta 725 milliárd forint támogatást utalt ki a Miniszterelnökség az uniós pályázatok nyerteseinek, a kifizetések már a tervezett május végi határidő előtt megtörténtek.

Szijjártó kölcsönös beruházásokról tárgyalt Szingapúrban

Szingapúri vállalatok magyarországi beruházásairól és magyar cégek szingapúri befektetéseiről tárgyalt szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a délkelet-ázsiai országban, ahol több konkrét befektetésről, így egy új, Miskolcon létesítendő gyár építéséről született megállapodás.

ÁSZ: megalapozott a büdzsé, az adóbevételeket reális alapokon tervezték

MTI/Kovács Tamás

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a 2016-os költségvetés megalapozottnak tekinthető, az adóbevételeket reális alapokon tervezték.

MNB: a bankok hamarabb felhasználhatják a devizahitelek kivezetéséhez kapott devizát

A Magyar Nemzeti Bank magas devizatartalékai lehetővé teszik, hogy a bankok hamarabb felhasználhassák a lakossági devizaalapú jelzáloghitelek forintosításához kapott devizát.

Rekordnyereséget és -utasforgalmat ért el a Wizz Air

freedigitalphotos/Stuart Miles

Árbevételük 21 százalékkal 1,2 milliárd euróra nőtt, ezen belül a jegyárbevétel 20 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.

Magyar lett az Év Nemzetközi Trénere

Idén harmadik alkalommal ítélte oda az Év Nemzetközi Trénere díjat a WIFI Österreich tréning intézet. A pályázaton kilenc országból indultak trénerek egyedi pályamunkákkal. A megmérettetésen az első és a második helyezésért járó díjat is magyar szakember hozta el.

Másfél évtizedes csúcson a német hangulat

freedigitalphotos/dan

Közel 14 éves csúcsra emelkedett a GfK gazdaságkutató intézet júniusra vonatkozó, előremutató német hangulatindexe: a szerdán közölt adatok szerint az index 10,2 pontra emelkedett a májusi 10,1 pontról.

A péntek lett az új vasárnap

Összességében nem vetette vissza a kiskereskedelmi forgalmat az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartása, sőt, a csütörtök-pénteki bevételek nőttek.

Alma a csúcson: az Apple ismét a világ legértékesebb márkája

Az Apple ismét megelőzte a Google-t és ezzel visszaszerezte vezető pozícióját a világ legértékesebb márkáinak Top 100-as listáján.

Átadták Debrecen első elektromos töltőállomását

freedigitalphotos/Stuart Miles

Az intelligens város programja első lépéseként a nagyerdei mélygarázsban alakítottak ki elektromos gyorstöltő-állomást. Mit gyors, ultragyors!

Történelmi mélyponton a jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően, 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Pénzükre várnak a Surjány-Hús beszállítói

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Megkapták áprilisi fizetésüket a Surjány-Hús Kft. dolgozói a minap, de a bank nem engedi a járulékok kifizetését, inkasszót tett a cég számlájára, a beszállítók továbbra is a pénzükre várnak.

NGM: egy lépésre a befektetésre ajánlott kategóriától

Várhatóan még az év vége előtt átsorolja Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába a Fitch azt követően, hogy a hitelminősítő stabilról pozitívra változtatta a magyar államadósságra vonatkozó kilátását.

A ruházati kiskereskedelemben csökkent leginkább a boltok száma

freedigitalphotos.net/stockimages

A folyamat - amelyet nagyban befolyásolhatott az online pénztárgépek bevezetése - az utolsó 12 hónapban gyorsult fel leginkább, ez idő alatt ezer ilyen üzlet szűnt meg.

Kassza meg az isten: mintegy 70 millió eurós nyereséget ért el a vatikáni bank

freedigitalphotos.net/adamr

A 69,3 millió eurós nyereségből 55 milliót a Szentszék kap meg.

Mi vár a kukában pácoló kistermelőre?

A megbírságolt termelők többsége jogszabálykövetővé vált.

SZÉP-kártya: a májusiból még 1,8 milliárd felhasználásra vár

otp.hu

Az utóbbi hónapokban naponta átlagosan 18 millió forinttal csökkent a lejáró egyenlegek összege, a juttatással 26 000 elfogadóhelyen lehet fizetni.

Kamatdöntő ülés és beruházási adat is jön a héten

A monetáris tanács kamatdöntő ülése lesz piaci szempontból a következő hét legfontosabb eseménye, de emellett a KSH is közöl néhány adatot, köztük az első negyedév beruházásainak alakulásáról.

Hiába estek felére a napelemárak...

freedigitalphotos.net/adamr

A napelemek árának csökkenésével nem tartott lépést a naperőművek bővülése.

Enyhén csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényszekciójának forgalma 38,8 milliárd forint volt a héten, ami kétmilliárd forinttal marad alatta az előző heti 40,8 milliárd forintnak.

Több mint egymilliárdos fejlesztés a Vajda Papír soroksári gyárában

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Összesen 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéssel két csúcstechnológiát képviselő papírzsebkendő-gyártó gépsor áll munkába a Vajda Papír Kft. soroksári telephelyén, a beruházással 24 új munkahely jön létre, 30 százalékkal nő a vállalat gyártókapacitása.

Az új vadgazdálkodási törvény zsinórmértéke a természetvédelem lesz

A jelenleg hatályos, két évtizeddel ezelőtt született vadgazdálkodási törvény fölött eljárt az idő. A környezet megváltozott és ehhez kell igazítani a vadgazdálkodás szabályait.

NGM: még közelebb került az ország a befektetésre ajánlott kategória eléréséhez

freedigitalphotos.net/dan

A kormánynak az adósságráta csökkentésére és a gazdaság fenntartható növekedési pályán tartására irányuló erőfeszítései beérni látszanak a Fitch szerint, és így Magyarország még közelebb került a befektetésre ajánlott kategória eléréséhez.

Elemzők: meglepetés a Fitch kilátásjavítása

A Fitch stabilról pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatainak kilátását.

A befektetők szerint Magyarország többet érdemel

freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Péntek este jelentette be a Fitch Ratings, hogy a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulása miatt az eddigi stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását.

Varga szerint két éve járt volna a felminősítés

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint már két éve kijárna Magyarországnak, hogy kedvezőbb besorolást kapjon a hitelminősítőknél.

Magyarországon gyárthatják a Jaguar Land Rovert

freedigitalphotos.net/dan

Hamarosan dönt egy kelet-európai gyártóközpont felépítéséről a brit Jaguar Land Rover autóipari csoport, és a listán szerepel Magyarország is.

Pozitívra javította a magyar adósosztályzatok kilátását a Fitch

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását az eddigi stabilról a Fitch Ratings, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

Az orosz gazdaság a vártnál jobb, az ukrán rosszabb állapotban van

A JP Morgan szerint az orosz gazdaság ellenállóképesebbnek bizonyult a vártnál.

Döbbenetes eltérések Európában a 4G mobil adatforgalom árazásában

freedigitalphotos/KROMKRATHOG

Finnországban a negyedik generációs (4G) mobil előfizetők ugyanazért az összegért adatforgalomban az európai átlag tízszeresét kapják, illetve ötvenszeresét a németországinak és százszorosát a magyarországinak.

A Zwack részvényesei 1200 forintos osztalékra számíthatnak

Tavaly 2500 forint osztalékot kaptak részvényenként a tulajdonosok.

10 éve Magyarországon a Huawei

freedigitalphotos.net/taesmileland

Magyarországi jelenlétének tíz éves évfordulóját ünnepelte Budapesten a kínai Huawei fejlett technológiai konszern magyar üzleti partnerei és állami vezetők jelenlétében.

Enyhén emelkedett az álláskeresők száma áprilisban

Az áprilisi zárónapon 414,9 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában, ami csökkenés az egy hónappal korábbi és kis mértékű emelkedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Szakszervezetek demonstráltak Brüsszelben a paksi atomerőmű miatt

freedigitalphotos.net/twobee

Demonstrációt tartottak Brüsszelben pénteken a paksi atomerőművel kapcsolatos tervezett intézkedések nyilvánosságáért és nemzetközi konzultációt követelve az erőműnél működő magyar szakszervezetek.

Júliustól átlagosan 16 ezer forinttal többet kapnak a szociális dolgozók

Átlagosan havonta bruttó 16 ezer forint bérkiegészítésre számíthat mintegy 65 ezer szociális dolgozó július 1-jétől.

Átadták a 88-as főút Sárvár és az M86-os autóút közötti felújított szakaszát

freedigitalphotos.net/nuttakit

A forgalmas főút Vas megye két legdinamikusabban fejlődő városát, Szombathelyt és Sárvárt köti össze egymással.

Indul a Hungária Értékpapír ügyfeleinek kártalanítása

A Hungária Értékpapír Zrt. ügyfelei péntektől kezdődően egy éven keresztül nyújthatják be kártalanítási kérelmüket a Befektető-védelmi Alaphoz (Beva).

Leginkább a panaszkezeléssel elégedetlenek a fogyasztók

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az ügyfélszolgálatokkal kapcsolatos elégedettségi mutatók nem romlottak az elmúlt időszakban, de a villamos energiát és a földgázt szolgáltatók alacsony pontszámot kaptak a reklamációk kezelésére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.