A magyar gazdaság jövőbeni hajtóerőiről beszélt Varga

Wikipédia/Egrian

A beruházások bővülése, az európai uniós források még hatékonyabb felhasználása, valamint az elindult hitelprogramok folytatása lehet a magyar gazdaság jövőbeli növekedésének hajtóereje.

Az euróval és a frankkal szemben erősödött a forint

Vegyesen változott a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon kedden: az euróval és a frankkal szemben kissé erősödött, míg a dollárhoz és a japán jenhez képest gyengült a magyar fizetőeszköz.

Fidelity alapkezelő: kevés erőteljes változást hoz a görög népszavazás

A piaci szereplők már számítanak egy ideje a görög válságra, így Görögországon kívül kevés erőteljes változást hoz majd a görög népszavazás eredménye.

Kedd este rendkívüli tanácskozást tart az Eurócsoport

Kedden este hét órakor rendkívüli ülést tart - telekonferencia formájában - az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete, az Eurócsoport, hogy megvitassa Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök áthidaló kölcsönre irányuló kérelmét.

hirdetés

Csaknem 600 millió forintból újult meg a berekfürdői strandfürdő

Július első felében birtokba vehetik a látogatók azokat az új létesítményeket, amelyek kialakításával uniós támogatással, csaknem 600 millió forintból látványosan megújult a Berekfürdői Termál- és Strandfürdő.

Egymilliárd forintból épült távhővezetéket adtak át Oroszlányban

Oroszlányban átadták a település távhőellátását biztosító Vértesi Erőművet és a várost összekötő, öt kilométer hosszú távhővezetéket, a beruházás egymilliárd forintba került.

Nőtt az elektronikus fizetési módok forgalma az első negyedévben

freedigitalphotos/Anusorn P nachol

A legszembetűnőbb növekedés az érintőkártyák és az érintéses fizetést lehetővé tevő terminálok számában volt megfigyelhető.

Tovább csökkent a háztartások adóssága májusban

A háztartások bankhitelei 3,6 milliárd forinttal, a belföldi pénzintézeteknél elhelyezett betétállomány pedig 78,2 milliárd forinttal csökkentek májusban a szezonálisan nem kiigazított adatok szerint.

Vegyes forintárfolyam a devizapiacon

freedigitalphotos.net/ artur84

Vegyesen alakult a forintárfolyam a főbb devizákkal szemben keddre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.

Másodszor is leminősítette Görögországot az S&P

Nem egészen három héten belül másodszor minősítette le Görögország eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-besorolását a Standard & Poor's.

A Libri tulajdonába került a Jelenkor Kiadó

freedigitalphotos.net/adamr

A Libri Könyvkiadó Kft. tulajdonába került pénteken az 1993-ben alapított, pécsi székhelyű és kortárs szépirodalmi kiadványok megjelentetésével hírnevet szerző Jelenkor Kiadó.

Görög adósság: alapjában véve nyugalomban telt a hétfő Görögországban

Pogátsa Zoltán közgazdász, aki egy kormánypárti tüntetés helyszínéről jelentkezett be, elmondta, hogy nem érez igazán nagy pánikot a görög fővárosban, a lakosság méltósággal tűri a helyzetet.

Emlékeznek a matricás autókra? 6 évet kapott az Il Ferro-per elsőrendű vádlottja

freedigitalphotos.net/adamr

Az Il Ferro egykori vezetője tagadta bűnösségét. A férfit gépkocsikon elhelyezett reklámokkal kapcsolatban sok száz millió forintos hűtlen kezeléssel, sikkasztással, csalással vádolják.

Hatmilliárd forintért vásárol személykocsikat az állam

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nettó 6 milliárd forint összértékben nyílt közbeszerzésen kíván személykocsikat vásárolni.

Állami kézbe került a Budapest Bank, a Corvinus Zrt. 700 millió dollárt fizetett az eladónak

freedigitalphotos/Naypong

Ezzel állami kézbe került a Budapest Bank teljes eszközállománya és érdekeltségei, például a Budapest Alapkezelő Zrt., a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Budapest Lízing Zrt. és a Budapest Flotta Zrt.

Az EIB 500 millió eurós hitelt nyújt Magyarországnak

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 500 millió eurós hitelt nyújt hazánknak.

Évi 2 millió euró értékű futómű-szállítási megállapodást írt alá a Rába

freedigitalphotos.net/xedos4

Évi 2 millió euró értékű, 5 évre szóló, futóművek szállítására vonatkozó megállapodást írt alá a Rába egy európai prémium kategóriás járműgyártóval.

250 új munkahelyet teremt a Rosenberger ipari beruházása a Jászságban

Csaknem 3,5 milliárd forint értékben bővíti gyártókapacitását az adatátviteli csatlakozókat és kábeleket gyártó német Rosenberger cég magyarországi leányvállalata, a fejlesztéssel 250 új munkahely jön létre a jászárokszállási üzemben.

A környezet- és a természetvédelem is feladata a Herman Ottó Intézetnek

freedigitalphotos.net/dan

A mezőgazdasági termelés mellett a környezet- és a természetvédelmet is érintik a múlt héten megalakult Herman Ottó Intézet döntéselőkészítő feladatai.

Brüsszel közzétette, mire mondtak nemet a görögök

Az átláthatóság és a görög nép tájékoztatása érdekében az Európai Bizottság közzétette azokat a javaslatokat, amelyekre a görög kormány nemet mondott, majd népszavazást kezdeményezett.

Pekingben aláírták az AIIB alapító okiratát

freedigitalphotos.net/dan

Öt kontinens 57 országának képviselője jelenlétében hétfőn aláírták az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) alapító okiratát Pekingben.

Szigorúan korlátozták a pénzfelvételt a görög bankok

Megtiltottak minden pénzátutalást külföldre, emellett naponta hatvan eurónál nagyobb összeg helyi kibocsátású bankkártyával nem vehető fel a pénzjegykiadó automatákból.

Zárva maradnak a görög bankok

freedigitalphotos.net/dan

Az athéni tőzsde ugyancsak zárva tart hétfőn.

Lekapcsolták a legrégebben működő német atomerőművet

A bajorországi, grafenrheinfeldi reaktor 33 éven át volt üzemben és egykor a legnagyobb teljesítményű ilyen németországi létesítmény volt. A reaktort szombaton éjjel 23 óra 59 perckor állították le.

Szakértő: nem lesz elegendő készpénz a görögországi automatákban

Az Európai Központi Bank egyelőre fenntartja a görög bankoknak nyújtott sürgősségi likviditási támogatást, de nem fogják tudni pénzzel feltölteni az ország összes bankautomatáját.

Bővítésre és használt lakás vásárlására is jár az állami támogatás júliustól

freedigitalphotos.net/MR LIGHTMAN

A lakásépítési, illetve -vásárlási kedvezmény néven futó, vissza nem térítendő állami támogatás július elsejével átalakul: a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) meglévő használt lakás bővítésére, valamit használt lakás vásárlására is felhasználható a továbbiakban.

A Mátra térségének fejlesztéséhez összefogásra van szükség

Fontos lenne, hogy több befektetést vonzzon a térség, több turisztikai fejlesztés valósulhasson meg, s ezáltal javuljon az életminőség.

Megállapodást kötött az MNB és a kínai jegybank

freedigitalphotos.net/adamr

Renminbi kötvénybefektetésekről és elszámolási mechanizmus létrehozásáról szóló megállapodásokat írt alá a Magyar Nemzeti Bank és a Kínai Népköztársaság jegybankja Bázelban.

Exportra is jut az idei görögdinnyetermésből

Ára a szezon kezdetén valószínűleg 120-150 forintba kerül majd egy kiló, viszont július végén 70-80 forintra eshet vissza.

Az EKB beszünteti a görög bankok likviditási támogatását

freedigitalphotos.net/dan

A BBC vasárnapi értesülése szerint az euróövezeti jegybank (EKB) várhatóan beszünteti a görög bankok likviditási támogatását.

Átlagosan napi 580 forintot költünk utasbiztosításra

Átlagosan napi 580 forintért kötöttek utasbiztosítást a külföldre készülők május végéig, ami megegyezik a tavalyi hasonló időszakban mért összeggel.

Lagarde: jogilag nincs értelme a görög népszavazásnak

freedigitalphotos.net/Jeroen van Oostrom

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint a görög kormány által a hivatalos hitelezők javaslatairól kiírt népszavazásnak jogilag nincs értelme.

Az eddigi szinten marad a földgáz biztonsági készlet

A nemzeti fejlesztési miniszter nem emeli a korábban elhatározott 1200 millió köbméterre július 1-jétől a földgáz biztonsági készletét, az így marad a jelenlegi 915 millió köbméteres szinten.

Görög adósság: július 20-a a legfontosabb határidő

freedigitalphotos.net/adamr

Az ING Bank vezető elemzője szerint akkor lesz a legnagyobb gondban Görögország, ha az Európai Központi Banknak (EKB) esedékes, július 20-án lejáró fizetési határidőt nem tartja be, mivel ekkor az EKB abbahagyja a görög bankok likviditásának finanszírozását, így tőkekorlátozások várhatók az országban.

Meghirdették a Minőség-Innováció 2015 pályázatot

Az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága meghirdette a Minőség-Innováció 2015 nemzetközi pályázatot, a díjjal a vállalatok és szervezetek vevőorientált minőségfejlesztési tevékenységét ismerik el.

Görög adósság - Nincs hosszabbítás

Shutterstock fotó

Varufakisz nélkül tanácskozik tovább az eurózóna többi pénzügyminisztere.

Ruszinkó Ádám: a külföldiek felfedezték természeti és épített adottságainkat

Az elmúlt 15 évben jelentős fejlesztési lehetőségekhez jutott a turizmus: strandok, kastélyok, szálláshelyek, kalandparkok újultak meg, amelynek következtében jelentős minőségi ugrás volt a szektorban.

Személyi kölcsön forgalmazásába kezd a Magyar Posta

Wikipédia/Egrian

Az FHB Bank és a Magyar Posta közös fejlesztéseként nyártól személyi kölcsönt is lehet majd igényel a postahivatalokban.

Sok hagyományos céget szoríthat ki a piacról a digitalizáció

Minden negyedik hagyományos vállalat jelentősen veszíthet pozíciójából, vagy szorulhat ki teljesen a piacról a digitális piac átalakulása miatt a következő öt évben.

1500 kilométer kerékpárút épül meg 2020-ig

freedigitalphotos.net/bplanet

A tervek szerint mintegy 1500 kilométer kerékpárút épül meg a települések kül- és belterületén a 2014-től 2020-ig tartó időszakban.

Pest megye is csatlakozott a klímavédelmi kezdeményezéshez

Pest Megye Közgyűlése pénteken döntött arról, hogy csatlakozik Áder János köztársasági elnök klímavédelmi kezdeményezéséhez.

Erdélybe és Grazba is indít járatokat júliusban a Volánbusz

freedigitalphotos.net/dan

Erdélybe és Grazba is indít járatokat júliusban a Volánbusz Zrt., Grazba július 1-jétől, Erdélybe pedig július 15-től közvetlenül, átszállás nélkül juthatnak el a társaság utasai.

A 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak 87 százaléka már eljutott a pályázókhoz

A 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak 87 százaléka már eljutott a pályázókhoz Magyarországon, 2014 végéig 6500 milliárd forintot, mostanra 7700 milliárd forintot tudott felhasználni az ország a 8200 milliárd forintos keretből.

A MOHOSZ is csatlakozik Áder környezetvédelmi felhívásához

MTI/Máthé Zoltán

Magyarország legnagyobb civil szervezete, a több mint 300 ezer tagot számláló Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is csatlakozik Al Gore volt amerikai alelnök és Áder János köztársasági elnök környezetvédelmi akciójához, amelynek célja, hogy egymilliárd támogatót szerezzenek a párizsi klímacsúcs előtt.

Ismét javulhat a magyar osztályzati kilátás

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közeljövőben ismét javulhat Magyarország államadós-osztályzatának kilátása, jövőre pedig a magyar adósbesorolás visszakerülhet a befektetési kategóriába.

A maximálisan kiszabható bírságot rótta a GVH a Vargha Metodika Kft-re

Wikipédia/Egrian

A maximálisan kiszabható bírságot, több mint 12 millió forintot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatása miatt a Vargha Gyógymód-Metodika Egészségügyi Szolgáltató és Gyógyhatású termékeket Forgalmazó Kft-re.

Megalakult a Herman Ottó Intézet, az FM háttérintézménye

2014-et a magyar kormány Herman Ottó emlékévnek nyilvánította, hogy méltóképpen megörökítse a 19. századi polihisztor - néprajz- és természettudós, zoológus, illusztrátor - emlékét.

Tárgyal az autóhitelek forintosításáról a bankszövetség

freedigitalphotos.net/dan

Nyáron le szeretnék folytatni a bankszövetséggel az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításáról szóló tárgyalásokat, így ősszel megszülethet az ezzel kapcsolatos jogszabály.

Két hét múlva indul az igazi magyar dinnyeszezon

Magyarországon jelenleg körülbelül 5800 hektáron termelnek görögdinnyét, a vetésterület 60 százaléka Dél-Békésben található. Sárgadinnyét valamivel több mint 500 hektáron termelnek, a termés kétharmada fólia alatt van.

230 milliárd forint uniós támogatás jut ebben a ciklusban turisztikára

Wikipédia/Egrian

A mostani európai uniós fejlesztési ciklusban, 2014 és 2020 között mintegy 230 milliárd forint támogatás jut a turisztikai ágazatnak, de egyéb gazdasági célokra további milliárdokra is pályázhatnak az ágazat szereplői.

Görög adósság: a nyaralóhelyeken semmit nem érezni a gazdasági eseményekből

A regisztrált utazási irodákon keresztül foglalók ki- és visszautazása, és a gondtalan kint tartózkodása teljes mértékben biztosított.

Hamarosan itt a forinthitelek elszámolásának fordulónapja

freedigitalphotos.net/adamr

Újabb fontos fordulónap jön a banki elszámolások folyamatában, a forinthitelek és a valódi devizahitelek esetében ugyanis június 30-i fordulónappal kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek.

Járműipari kutatóközpontot hoz létre a győri egyetemen az MTA

Budapesten írt alá együttműködési megállapodást Lovász László, az MTA elnöke és Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke.

Megújult Veszprém művelődési háza és annak környezete

Wikipédia/Egrian

Megújult a veszprémi művelődési ház, valamint az annak közelében fekvő óvodák, parkok és lakóépületek, a beruházás 1,2 milliárd forint uniós támogatásból valósult meg.

Duplájára nőtt a Széchenyi Kártya hitelkerete

25-ről 50 millió forintra emelte a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel maximálisan igényelhető összegét a kormány.

Az alapbérbe épül az egészségügyi dolgozók mozgóbére, támogatják a szakorvosokat

freedigitalphotos.net/akeeris

Idén júliustól az alapbérbe építve emelkedik az orvosok és szakdolgozók mozgóbére, a szakvizsgázott fiatal orvosok pedig jövő januártól havi bruttó 151 ezer forint plusz támogatásban részesülnek.

Várhatóan 5,5 százalékkal nő a minimálbér

Várhatóan 5,5 százalékkal nőhet jövőre a minimálbér, a nyugdíjak 1,6 százalékkal lehetnek magasabbak.

NFM: az Imperial Tabacco ajánlata nem felel meg a feltételeknek

freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a Imperial Tobacco Magyarország Kft. dohánykiskereskedelmi-ellátási feladatok elvégzésére tett ajánlata nem felel meg a törvényi feltételeknek, alkalmatlan volt arra, hogy azt a nemzeti fejlesztési miniszter a koncessziós törvény alapján elfogadja.

Öt napnál hosszabb nyaralást tervez a magyarok többsége

Öt napnál hosszabb távolléttel számol a magyarok több mint fele, 35 százalék egyetlen nagy vakációt tervez, míg 17 százalék kettőt vagy annál is többet.

Nincs megállapodás a görög adósságrendezésről

Nem közeledtek az álláspontok a görög adósságrendezésről az érintett felek részvételével tartott csütörtök délelőtti brüsszeli egyeztetésen, ezért a hitelezők a saját javaslatukat terjesztik az euróövezeti pénzügyminiszterek fóruma elé.

Minden második ex-devizahiteles kiváltaná jelenlegi jelzálogkölcsönét

Wikipédia/Egrian

A váltást tervezők 70 százaléka más pénzintézetek ajánlatait is megvizsgálja, 17 százalék pedig teljesen biztos abban, hogy nem marad jelenlegi bankja ügyfele.

Magyar siker az európai energiahatékonysági versenyben

A Virtuális Erőmű Programot (VIP) 153 energiahatékonysági program közül a legjobb három közé választották az Európai Bizottság által szervezett Európai Fenntartható Energia Héten.

ÁSZ: súlyos következményei lehetnek a nem megfelelő vezetésnek

freedigitalphotos.net/anankkml

A nem megfelelő vezetésnek, illetve az elégségtelen tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek az önkormányzati cégeknél.

A Wizz Air új útvonalat indít Birminghambe

Új közvetlen járatot indít a Wizz Air Budapestről Birminghambe, az Egyesült Királyságba.

Szijjártó: új dimenzió nyílik az IKT-szektor előtt

freedigitalphotos/somkku9

Két éven belül megépül Magyarország legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, amellyel új dimenzió nyílik az infokommunikációs és távközlési (IKT) szektor fejlődése előtt.

Nem okozott visszaesést a kiskereskedelemben a vasárnapi zárva tartás

Az NGM a Központi Statisztikai Hivatal áprilisi kiskereskedelmi adataira reagált.

A hajnali egyeztetést újabb követi délelőtt

freedigitalphotos/zdiviv

Szerda estétől csütörtök reggelig több fordulóban tárgyaltak magas, illetve szakértői szinten Athén és hitelezői a görög adósságkérdés rendezéséről, de nem tudni, hogy milyen eredménnyel.

Százmilliárdos beruházásokat tervez az Audi Hungaria

MTI Krizsán Csaba

Megduplázza logisztikai központjának területét az Audi Hungaria ebben az évben, jövőre pedig tovább bővítik a motorfejlesztő központjukat. A következő években a cég évi átlagban 90-120 milliárd forintot költhet a győri gyár bővítésére.

Megszakadt az Eurócsoport rendkívüli tanácskozása

Alig több mint egy óra után félbeszakadt szerda este az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli tanácskozása, amelyet a Görögországot fenyegető fizetésképtelenség, az Athénnak folyósítható mentőcsomag és a cserébe várt reformintézkedésekről való megállapodás érdekében hívtak össze.

Adósságfék: az otthonteremtési kedvezmény nem növeli a hitel nagyságát

freedigitalphotos.net/adamr

A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) vissza nem térítendő állami támogatás, ezért nem növeli a hitel nagyságát, így az adósságfék szabályok nem akadályozzák az igénybevételét.

A Dunakanyar hét településén monitorozzák a folyó vízminőségét

Egységes vízminőség-ellenőrzési mintaprojekt indul a Dunakanyar hét településén. A szeptemberig tartó ellenőrzések során Dunabogdánynál, Kisoroszinál, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szentendrén, Szigetmonostoron és Tahitótfalun havonta vizsgálják a Duna vízminőségét.

Csaknem 1 milliárd köbméter földgázt értékesítene a Főgáz

freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Akár 1 milliárd köbméter földgázt is értékesíthet a Főgáz a 2015/16-os gázévben országosan több ezer szabadpiaci fogyasztójának.

Csökken az üzemanyagok ára

Csökkenti bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

A munkavállalók 60 százaléka elkötelezett a cége iránt

freedigitalphotos.net/khunaspix

Egy átlagos magyar vállalatnál a munkavállalók 60 százaléka elkötelezett a cég iránt, másoknak is ajánlja munkahelyét, nem tervez állást változtatni és az elvárásokon felül teljesít a vállalat céljai érdekében.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Szabad a CSOK? Július 1-jét követően megváltoznak a szabályok!

freedigitalphotos.net/photostock

A jogszabályváltozás dzsungelében a ma.hu olvasóinak Ónodi Viktória perfekt mérlegképes könyvelő, pénzügyi tanácsadó segít eligazodni annak érdekében, hogy minél többen élhessenek a kiváló ingyenes családtámogatási formával.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.