Kárpátalján bújnak ki legtöbben a kötelező katonai szolgálat alól

freedigitalphotos.net/Phaitoon

Ennek fő oka az, hogy az érintett hadkötelesek jelentős része nem tartózkodik lakóhelyén, mivel vendégmunkásként külföldön dolgozik

Az ukrán parlament agresszor államnak minősítette Oroszországot

Az ukrán parlament nyilatkozatot fogadott el kedden, amelyben Oroszországot agresszor államnak, a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok donyecki, illetve luhanszki népköztársaságait pedig terrorszervezeteknek minősítette.

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják Gyergyószentmiklós polgármesterét

Mezei János 2013-ban polgármesteri minőségében egy olyan 400 négyzetméteres - a Gyilkos-tó partján álló - telek eladásáról kötött adásvételi szerződést egy céggel, amely nem volt eladható.

Balog: csírájában kell elfojtani a más népek elleni gyűlöletet

"Mindig csírájában kell elfojtani a más népcsoportok iránti gyűlölet megnyilvánulásait, mert nem tudjuk, hány lépcső kell ahhoz, hogy ez megint egy történelmi katasztrófához vezessen."

hirdetés

Több ezren tiltakoztak a kormány ellen Koszovóban

Egy szerb kisebbségi miniszter távozását, valamint a trepcai bányakomplexum átvételét követelte kedden az a több ezer koszovói albán tüntető, aki a főváros, Pristina utcáira vonult.

Litvinyenko-gyilkosság: megkezdődött a brit bírói vizsgálat

Elkezdődött kedden Londonban az a hosszú ideje feszült figyelemmel várt igazságügyi vizsgálat, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt nyolc évvel ezelőtti londoni meggyilkolásának körülményeit hivatott feltárni.

Kártérítés a romániai forradalom áldozatainak

Az 1989-es romániai forradalomban több mint ezer embert öltek meg a mai napig tisztázatlan körülmények között, többségüket azután, hogy Nicolae Ceausescu kommunista diktátor elmenekült, és ezzel megbukott a kommunista rendszer.

Lemondott a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója

A titkosszolgálati vezető már a novemberi elnökválasztási kampány idején jelezte, hogy felajánlja lemondását a megválasztott új államfőnek. Távozása mégis meglepetésnek számít, miután Iohannis elnöki beiktatása után úgy nyilatkozott, hogy az "SRI jól működik, és az SRI igazgatói posztja foglalt".

Századik napja tiltakoznak a horvát veteránok

Századik napjába fordult kedden az a tiltakozó akció, amelyet a horvát veteránok folytatnak a veteránügyi minisztérium előtt a balközép kormánykoalíció közönye ellen.

Megkezdődött Franciaország leggazdagabb asszonyának a pere

Megkezdődött a dél-franciaországi Bordeaux-ban az a per, amelynek célja kideríteni: a tíz vádlott megpróbált-e visszaélni Liliane Bettencourt, Franciaország leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi állapotával, amikor nagyobb összegeket kaptak a milliárdosnőtől.

Gauck: Auschwitz nélkül nincs német önazonosság

Auschwitz, a holokauszt, a náci rémtettek Németország történelméhez tartoznak, és ezzel mindenkinek szembe kell néznie, aki Németországban él, és tanulnia kell belőle.

Nagy munka vár Cipraszra

Stabil koalíciót kell létrehoznia, meg kell reformálnia Görögországot és újra kell tárgyalnia az államadósságot.

Megbukott a nagy kelet-európai cigarettacsempész-hálózat

Lengyelországból, Ukrajnából és Magyarországról szállította a csempészcigarettát Olaszországba az az olasz és kelet-európai bűnhálózat, amelynek leleplezését kedden jelentették be az olasz hatóságok. A banda 88 tagját őrizetbe vették, további több mint 300 gyanúsított, köztük magyarok, ellen feljelentést tettek.

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték jogerősen az RMDSZ volt miniszterét

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság jogerősen Nagy Zsoltot, a Tariceanu-kormány volt távközlési miniszterét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt politikusát kedden a 2005-2006-os stratégiai privatizációk ügyében.

Molesztálási botrányok sorozata az izraeli rendőrségnél

Egy év alatt hat izraeli főtiszt kényszerült visszavonulni a rendőrségtől különböző vétségek miatt kitört botrányok közepette, s várhatóan kedden a főkapitány-helyettes is beadja lemondását.

Mariupol miatt bekeményít az EU

A kelet-ukrajnai Mariupol elleni, múlt hét végi rakétatámadás miatt újabb szankciók bevezetését helyezték kilátásba Oroszországgal szemben kedd délelőtt kiadott közös közleményükben az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői.

Dzsihádistákra vadásznak a franciák

Eddig legalább két embert őrizetbe vettek kedden a dél-franciaországi Lunelben a rendőrség és a csendőrség elitalakulatai egy átfogó terrorelhárítási akcióban.

Brüsszel is megemlékezik az auschwitzi áldozatokról

Az Európai Unió is megemlékezett kedden a Nemzetközi Holokauszt Emléknapról és az auchwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulójáról.

Európa nem engedheti meg magának a görög adósság leírását

Görögország adósságának leírása több problémát okozna, mint amennyit megold, állítja a tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap elemzése.

Őrizetbe vették Gyergyószentmiklós polgármesterét

A román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Mezei Jánost, a székelyföldi Gyergyószentmiklós polgármesterét hivatali visszaéléssel gyanúsítja.

Meghalt a Karintiában eltűnt magyar túrázó

Még vasárnap veszett nyoma a Bad Kleinkirchheim községnél lévő 2305 méteres Moschelitzen megmászása közben; a férfit egy lavina temette maga alá.

Tragikus selfie: vigyázz, ha jön a vonat!

Szerencsétlenül végződött három indiai diáknak a kísérlet, hogy selfie-t készítsenek a vágányokon egy közeledő vonattal a háttérben - mindhármukon átgázolt a szerelvény.

Orosz kémeket buktatott be az FBI

Három, "gazdasági és más értesülések" megszerzésén buzgólkodó orosz kém lebuktatását hozta nyilvánosságra hétfőn New Yorkban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az amerikai igazságügyi minisztérium.

USA hó-show: szükségállapot az északkeleti parton

Hat amerikai államban hirdettek szükségállapotot a téli vihar miatt, amely helyi idő szerint hétfő este érte el nagy erővel az Egyesült Államok északkeleti területét.

Nagyszabású csalás: őrizetbe vették két lengyel árnyékbank vezetőit

Az őrizetbe vettek között van a gdanski székhelyű Pozyczka Gotówkowa elnöke és alelnöke, valamint a gdyniai Baltic Money elnöke és könyvelője.

70 éve szabadították fel az auschwitzi koncentrációs tábort

A koncentrációs tábort 70 éve, 1945. január 27-én a szovjet Vörös Hadsereg katonái szabadították fel.

Egyre többet költenek szerencsejátékokra a csehek

Az érdeklődés alapvetően a magyar Lottónak megfelelő, és több mint félévszázados hagyományokkal rendelkező Sportka iránt növekszik.

Folytatódtak a dróncsapások Jemenben

Az Egyesült Államok a megromlott biztonsági helyzet miatt felfüggesztette a félfogadást és a nyilvános rendezvényeket a szanaai követségén, de a dróncsapásokat korábban engedélyező jemeni elnök lemondása ellenére is folytatta az al-Kaida elleni támadásokat.

Több mint 500 iszlamistát vettek őrizetbe vasárnap Egyiptomban

A betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet 516 tagját vette őrizetbe az egyiptomi rendőrség a 2011-es forradalom negyedik évfordulója alkalmából kirobbant összetűzések idején.

Album jelenik meg a Charlie Hebdo elleni merénylet áldozatainak emlékére

A Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztősége elleni merénylet áldozatainak emlékére közös albumot jelentet meg február 5-én 173 karikaturista és képregény-szerző.

Vadászgép robbant a parkoló betonjába

Lezuhant egy görög F-16-os vadászgép Spanyolország középső részén, Albacete Los Llanos nevű támaszpontján. Mindkét pilóta meghalt.

Beiktatták tisztségébe az anglikán egyház első női püspökét

A ceremóniát megzavarta egy lelkész, aki tiltakozott a döntés ellen.

Női szakaszt vezetnének be a pekingi metrón

Csúcsidőszakban kizárólag nőket szállító metrókocsik beállítását kezdeményezték a pekingi népfront tagjai, ám a földalatti üzemeltetését felügyelő illetékesek egyelőre nem foglaltak állást a kérdésben.

Merkel: Auschwitzra emlékezni mindennapi kötelesség

"Az emlékezésből az a jövőre irányuló feladat is következik, hogy az együttélést az emberiesség elveinek alapján kell megszervezni."

Női nemi szerv halálos kimenetelű csonkítása miatt ítélték el az orvost

Börtönbüntetéssel zárult hétfőn az első olyan per Egyiptomban, amelyet a nők genitális csonkításának tiltott, de mai napig bevett gyakorlata miatt indítottak: elítéltek egy orvost, aki a beavatkozással egy 13 éves lány halálát okozta.

Szabadlábra helyezték Mubarak fiait

Elhagyták a börtönt hétfőn Hoszni Mubarak fiai, egy nappal az egyiptomi exállamfő három évtizedes hatalmának véget vető felkelés negyedik évfordulója után.

Drónt találtak a Fehér Háznál

Nyomozás indult annak megállapítására, hogy honnan származik a kereskedelmi forgalomban kapható drón, valamint ki és milyen szándékkal kormányozta azt az elnöki rezidencia kertjébe.

Rendkívüli ülést tart a NATO-Ukrajna Bizottság

Az oroszpárti szakadár lázadók offenzívát indítottak Mariupol kikötőváros ellen.

Lengyel-magyar akció az ukrajnai fiatalok támogatására

"Magyarország és Lengyelország egyformán szolidáris az Ukrajnában szenvedő emberekkel, ezért közös táborokat szervez ukrán, lengyel és magyar fiatalok számára."

Átszakadt egy víztározó gátja a bánsági Lieblingen

Az elmúlt napok esőzései következtében átszakadt egy víztározó gátja a bánsági Lieblingen. A hatóságok szerint a lakosság nincsen veszélyben.

Kijev rendkívüli állapotot vezetett be

Az ukrán kormány rendkívüli állapot bevezetéséről hozott döntést hétfőn a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyékben, országosan pedig emelt szintű riadókészültséget rendelt el.

Elutasították Tőkés László keresetét

A Nagyváradi Bíróság elutasította Tőkés László keresetét a székely lobogót reklámzászlónak tekintő és a zászló eltávolítására felszólító rendőrségi jegyzőkönyv ellen.

Egy tanúvallomás szerint orosz alakulat lőtte Mariupolt

A szombati merényletben harmincan meghaltak és mintegy százan megsebesültek.

A német kormánypártok a reformok folytatását várják az új görög kormánytól

A Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) győzelmével zárult választás következményeit "a görögöknek kell viselniük, és nem varrhatják a német adófizetők nyakába".

Izraelbe menekült az argentin ügyész rejtélyes haláláról elsőként hírt adó újságíró

Az argentin elnöki hivatal eleinte az öngyilkosság elméletét támogatta, de a boncolás ezzel ellentétes, egyértelmű eredménye után "rejtélyes gyilkosságnak" minősítette a történteket.

Hatvanmillió embert fenyeget a téli vihar az USA északkeleti partvidékén

A meteorológiai előrejelzések szerint hétfőn söpör majd végig a hóvihar New Yorkot és Bostont veszélyeztetve.

Pegida: csökkenő lelkesedés?

Több mint három hónapig tartó folyamatos növekedés után csökkent az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom drezdai demonstrációján megjelenők száma, a vasárnapi tüntetésen a rendőrség becslése szerint 17 300-an vettek részt, míg a legutóbbi tüntetésen 25 ezren voltak.

A Sziriza nyerte a görög választásokat

A Radikális Baloldal Koalíciója nyerte meg a vasárnapi görögországi előre hozott parlamenti választásokat: a leszavazott választók körében végzett felmérések (exit poll) szerint Alekszisz Ciprasz pártja a szavazatok 35,5-39,5 százalékát kapta, miközben a kormányzó Új Demokrácia (Nea Dimokratia - ND) a voksok 23-27 százalékát szerezte meg.

A 25 éves RMDSZ nem lankadhat

Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) ébernek kell maradnia, míg az erdélyi magyarság vívmányai visszavehetők.

NATO: Moszkva a nukleáris erejét fitogtatja, provokál

Német lapok szerint a NATO február elején hozzálát nukleáris stratégiája felülvizsgálatához, mert Moszkva az ukrán válság kitörése óta egyre gyakrabban hajt végre provokatív manővereket atomfegyver célba juttatására alkalmas hadászati bombázókkal, hogy megfélemlítse az észak-atlanti szervezetet.

Menet az életért - az eutanázia ellen tüntettek Párizsban

A megmozduláson az Emberi Méltóság Központ nevű magyar szervezet is képviseltette magát.

Sok halott az egyiptomi forradalom negyedik évfordulóján

Legkevesebb tizenegy ember vesztette életét és vagy harmincan sebesültek meg az egyiptomi forradalom negyedik évfordulója körüli megmozdulásokon vasárnap délutánig.

Görög exit? - 10 milliárd eurót vettek ki a bankokból

Brit lapértesülés szerint több mint tízmilliárd eurót vontak ki a görög bankokból az utóbbi két hónapban a vasárnapi parlamenti választások kockázataitól tartó betéttulajdonosok.

Mi történik Mariupolban?

Az ukrán hatóságok őrizetbe vettek egy szakadárt, akit kapcsolatba hoznak a Mariupol elleni, sok halálos áldozatot és sérültet szedő szombati támadással.

A magyar példa nyomán a románok is frankváltást követelnek

Tüntetést rendezett a romániai frankhitelesek szövetsége vasárnap Bukarestben, a hitelek lejre váltását követelve. A parlament épülete előtt összegyűlt, az ország különböző térségeiből érkezett több száz demonstráló a román kormány és jegybank közbelépését sürgette.

Életet mentett a nyilvános defibrillátor az osztrák parlamentben

Nyilvánosan használható defibrillátor mentette meg egy férfi életét, aki az osztrák parlament épületében kapott szívinfarktust szombaton késő délután.

Hat tapasztalt sielőt sodort halálba a lavina

Hat francia síelő életét vesztette a francia Alpokban, a Queyras hegységben, miután elsodorta őket egy lavina.

Háborog Európa: legyen vége az ukrajnai harcoknak!

Az Európai Tanács rendkívüli ülésének sürgős összehívását kérte vasárnap Lettország, az Európai Unió soros elnöke, és Ferenc pápa is felemelte hangját.

Fedélzeti felvétel Mariupol civilek lakta körzetének támadásáról

A kelet-ukrajnai szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának (DNR) vezetője személyesen jelentette be, hogy a szakadárok támadást indítottak az Azovi-tenger menti Mariupol ellen. Videó is van a frontvonalból.

EBESZ: a szakadár területekről lőtték ki a rakétákat Mariupolra

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megerősítette, hogy a Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött területről lőtték ki azokat a rakétákat, amelyek mintegy 30 ember életét oltották ki szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupolban.

Már majdnem temették, de végül túlélte az ebolát az ápolónő

Gyógyultan távozott szombaton a kórházból egy skót ápolónő, akit egy hónapig kezeltek ebolafertőzéssel Londonban, és egy ideig válságos volt az állapota.

Görögország fordulóponthoz érkezik

Előre hozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Görögországban. A választási kampány legfőbb témája az volt, hogy hogyan vezessék ki a dél-európai országot a súlyos gazdasági válságból.

Nemzeti ünneppé vált Romániában a fejedelemségek egyesülésének napja

Először ünnepelték Romániában nemzeti ünnepként szombaton január 24-edikét, a román fejedelemségek - Moldva és Havasalföld - 1859-es egyesülésének napját, miután erről tavaly decemberben törvényt fogadott el a bukaresti parlament.

Agyonlőttek egy tüntető nőt Kairóban

Agyonlőttek rendőrök egy tüntető nőt Kairó szívében szombaton, a 2011-es felkelés jelképes színhelye, a Tahrír tér közvetlen közelében, egy nappal a forradalom negyedik évfordulója előtt.

Állítólag megölték az egyik japán túszt a szélsőségesek

Egy fej nélküli holttest képét mutatja a másik túsz egy felvételen.

Angolul beszélő dzsihadista zászlóaljat hozott létre az Iszlám Állam

Ez az első lépés afelé, hogy az IÁ visszaküldje szülőföldjükre külföldi harcosait, miután azok a Közel-Keleten kiképzést kaptak.

A Muravidékről elhurcolt magyarokra emlékeztek Szlovéniában

"Az, hogy hosszú évtizedekkel a szörnyűségek megtörténte után emlékezhetünk az elhurcoltakra, a megbékélés jelképes eseménye."

Nem sikerült felszínre emelni a szerencsétlenül járt AirAsia-gép törzsét

A 30 méter hosszú roncs már majdnem elérte a felszínt, de akkor az emeléshez használt ballonok leeresztettek és a törzs újra a tengerfenékre süllyedt.

"Megbénult" Amerika terrorizmusellenes hadjárata

Az Egyesült Államok leállította az al-Kaida ellen irányuló terrorellenes műveletei egy részét Jemenben azt követően, hogy az Irán által támogatott húszi lázadók átvették az ország ellenőrzését.

Rakétatámadás érte Mariupolt - 15 halott

Az ukrán hatóságok szerint oroszbarát szakadár erők Grad rakétavetőkkel lőtték szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit, aminek következtében 15 ember vesztette életét.

Drogcsempészet drónnal

Közel három kilogramm metamfetamint próbáltak átcsempészni a határon egy igazi 21. századi módszerrel. Sikerrel járt a drón, vagy mégsem ez lesz a jövő kábítószer-terjesztő módszere? Kattintson, és mindenre fény derül!

Litvinyenko-gyilkosság - Bizonyítékok vannak Moszkva ellen?

"A brit hatóságoknak átadott amerikai titkosszolgálati adatokat nem lehetne ugyan bizonyítékként beterjeszteni bírósági eljárás esetén, de a brit hatóságokat az anyag meggyőzte arról, hogy állami kivégzés történt".

A japán kormány még bízik a túszok megmentésében

A dzsihádisták 200 millió dollárt követelnek a két túsz életéért, a fizetésre adott határidő péntek reggel járt le.

Könnygázzal oszlatták a tüntetőket Sao Paulóban

A Sao Paulo-i rendőrség könnygáz bevetésével oszlatta szét pénteken a város tömegközlekedési jegyárainak emelése ellen tüntetőket, akik saját közlésük szerint mintegy 15 ezren, a rendőrség szerint 1200-an vettek részt a tiltakozó akcióban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.