Felfüggeszti működését az al-Dzsazíra Egyiptomból kitiltott hírcsatornája

freedigitalphotos.net/Photokanok

Idén nyáron Kairóban hosszú börtönbüntetésre ítélték az al-Dzsazíra három munkatársát, akik ellen egyebek mellett az volt a vád, hogy hamis híreket terjesztenek Egyiptomról, és támogatják a Muzulmán Testvériséget.

A román elnök kitüntetett egy volt politikai foglyot

Klaus Iohannis román államfő mandátumának első kitüntetését egy volt politikai fogolynak adományozta, és ebből az alkalomból megemlékezett a kommunizmus áldozatairól.

Súlyos baleset Glasgowban halálos áldozatokkal

Hatan haltak meg hétfőn Glasgow belvárosában, ahol egy hulladékgyűjtő teherautó a tömegbe hajtott.

Ferenc pápa erkölcsi megtisztulásra szólította fel a papokat

Ferenc pápa szerint a római kúria hivatalaiban dolgozó papok számos lelki betegségben szenvednek, többek között örökkévalónak és mellőzhetetlennek tartják magukat. Az egyházfő kemény hangvételű beszédet intézett a Vatikánban dolgozó papokhoz, amikor hétfőn karácsony alkalmából fogadta őket.

hirdetés

Magyar felirat is kell a romániai magyar vonatkozású műemlékekre

A romániai kulturális minisztérium rendelete értelmében 2015 végéig a kisebbségek nyelvén is feliratozni kell azokat a műemlékeket, amelyek az érintett kisebbség kulturális örökségéhez tartoznak.

Vizsgálat indult Hu Csin-tao korábbi kínai elnök egykori "jobbkeze" ellen

Ling ellen "nagyon súlyos fegyelmi vétségek" miatt indult vizsgálat. Ez a kifejezés a korrupció szinonimájaként forog a hivatalos zsargonban.

Szexbotrányok az izraeli hadseregben: pedofilgyanú, zaklatások

Az izraeli hadsereg több tisztje ellen indult vizsgálat szexuális vétségek miatt az utóbbi napokban az izraeli média értesülései szerint.

Pakisztánban kivégeztek négy terroristát

A védelmi minisztérium közleménye szerint akiket egy a terroristákat a Pervez Musarraf volt elnök ellen végrehajtott támadás miatt ítélték halálra.

A fehéroroszok hathatós segítséget ígérnek Ukrajnának

Fehéroroszország bármikor kész hathatós segítséget nyújtani Ukrajnának - erről biztosította Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő ukrán kollégáját, Petro Porosenko elnököt vasárnap kijevi tárgyalásukon.

Londonba menekülnek a válság elől a kőgazdag oroszok

A könnyített vízumszabályok értelmében azok a külföldiek, akik legalább kétmillió fontot (800 millió forintot) fektetnek be a brit gazdaságban, öt évig maradhatnak Nagy-Britanniában.

"A béke a legértékesebb karácsonyi ajándék"

"Jézus mindannyiunk ajtaján kopogtat, de sokan nem hallják meg világi elfoglaltságaik miatt. Szűz Mária azonban képes volt meghallani és felismerni az isteni üzenet pillanatát."

Már az EU-ból kihátrálni szándékozó britek vannak többen

A kérdést brit szempontból különösen aktuálissá teszi, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt valóban referendumot tervez Nagy-Britannia EU-tagságáról.

Letette a hivatali esküt Románia új elnöke

"Románia nem maradhat az örökösen megkezdett és befejezetlen tervek országa", ezért konzultációra hívta a pártokat.

Megvan a nő: nem keresik tovább a 8 gyermek gyilkosát

Továbbra sem túl közlékeny az ausztrál hatóság a néhány napja történt tömeggyilkossággal kapcsolatban, mely során nyolc gyereket mészároltak le egy házban.

Három év után ismét golyó végzett New York-i rendőrökkel

A fegyveres az utasoldalról nyitott rájuk tüzet, majd egy közeli metróállomás irányába rohant. A férfi aztán fejbe lőtte magát, ő is meghalt.

Késsel támadt a rendőrökre, és ezt kiabálta: Allah Akbar!

Megöltek francia rendőrök szombaton egy férfit az ország nyugati részén található Joué-les-Tours rendőrörsén, aki késsel támadt rájuk, miközben azt kiabálta, hogy Allah Akbar.

Basescu szerint elnöki tevékenysége után "vesszőt, nem pedig pontot kell tenni"

Forrás: Wikipédia/Flickr

Az elnöki hivatalból vasárnap távozó Traian Basescu román államfő szerint utódjának egy biztonságos, a teljes európai uniós integrációhoz közel álló jogállamot ad át, akinek "vesszőt, nem pedig pontot" kell tennie az ő tízéves tevékenysége után.

Ukrajnát a lengyel gáz mentheti meg

Egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építésének az előkészítéséről írt alá megállapodást a Gaz-System lengyel gázvezeték-üzemeltető és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó.

Petíció a román kormányhoz: hagyja abba a magyar jelképek üldözését!

Illusztráció: archív

A székelyföldi városban ötödik napja vonultak a prefektusi hivatal elé a tüntetők, és a himnusz éneklésével tiltakoztak egész héten az ellen, hogy a megye (azóta leváltott) prefektusa bírságot szabott ki a magyar himnusz eléneklése miatt.

Peking dühös Washingtonra a tajvani fegyvereladások miatt

Peking pénteken határozott hangú tiltakozással fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy Barack Obama amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi Perry-osztályú fregattok értékesítését Tajvannak.

Ökumenikus ördögűzés - versengenek a megszállott egyiptomiakért

A több ezer férőhelyes szentély padsoraiban tolongó emberek között feltűnően sok a muzulmán, akiket elsősorban fejkendős asszonyaikról lehet felismerni.

Putyin köszönetet mondott az orosz fegyveres erőknek

Az orosz államfő a védelmi minisztérium vezetésének pénteki kibővített ülésén dicsérte az Ukrajnától március 21-re egyoldalúan Oroszországhoz csatolt területen az elcsatolásban közreműködő orosz katonaság tevékenységét.

Háborús bűntett miatt ítéltek el tíz embert Horvátországban

freedigitalphotos.net/suphakit73

Háborús bűntettekért az eszéki megyei bíróság pénteken első fokon öttől húsz évig terjedő börtönbüntetésre ítélt tíz szerb férfit, akiket azzal vádolnak, hogy az egykori szerb szabadcsapatok tagjaiként a délszláv háború idején Vukovár mellett két horvát településen, Trpinján és Borovo Naseljén súlyos háborús bűncselekményeket követtek el.

Az év karaktere lett a "törvény" Kínában

Az interneten végzett felmérés egy hónapon át tartott, a válaszadók 7 ezer javaslatot tettek. Ez volt az első alkalom, hogy az év szavára és írásjegyére online lehetett javaslatot tenni, illetve szavazni. Korábban kizárólag szakértők döntöttek erről.

Moszkva nem gyakorol nyomást Belgrádra az uniós csatlakozás miatt

Moszkva semmilyen nyomást sem gyakorol Belgrádra Szerbia európai uniós csatlakozása miatt - jelentette ki a szerb külügyminiszter az orosz fővárosban.

Ceausescu Magyarország elleni katonai akcióra készült 1989-ben

Egy könyv szerint Nicolae Ceausescu román kommunista diktátor 1989 nyarán a paksi atomerőmű elleni rakétatámadást készített elő.

Spórolnak a belgák - nagykövetségeket zárnak be

A bezárásokkal egy időben a belga külügy az ingatlanvagyont is "optimalizálja".

Tengeri megfigyelő hálózatot építenek a kínaiak

2050-re a tengerszint akár 200 milliméterrel is megemelkedhet, ami 87 ezer négyzetkilométer terület víz alá kerülését eredményezheti, súlyos károkat okozva a fejlett tengerparti régióban.

Feketepiacra került a cement - alagutakat állít helyre a Hamász?

Jeruzsálem a Gázai övezet civil újjáépítéséhez engedélyezte a cement beszállítását.

Nyolc leszúrt gyermek holttestét találták meg Ausztráliában

Éppen hazatért a 20 éves fiú, mikor rátalált sérült anyjára, majd húgai és öccsei holttestére. Mindet leszúrták. Pár nappal karácsony előtt.

Kínaiak az amerikai-kubai viszonyról - és nemcsak arról

Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök szerdán jelentette be, hogy helyreállítják az 1961-ben megszakított diplomáciai kapcsolatokat, és enyhítenek a kétoldalú gazdasági és utazási korlátozásokon.

EU-csúcs: mindenről sikerült megállapodni, pénteken már nem is tárgyalnak

"Az eredmény világos: az Európai Unió és minden tagállama együtt akar szembenézni a Kelet felől érkező kihívással".

"Miként a napraforgó a nap felé fordul, Ferenc pápa úgy segíti a rászorulókat"

Fotó: FB/Pope Francis

Négyszáz hálózsákot osztottak szét a Vatikán környékén és az olasz főváros más pontjain az utcán élő hajléktalanoknak, akiket Ferenc pápa ajándékozott meg 78. születésnapja alkalmából.

Brutális méretű büntetés kartellezés miatt 13 francia csúcsvállalatnak

Fotó: archív

Rekordméretű, 950 millió eurós pénzbüntetés szabott ki csütörtökön a francia versenyhivatal a 13 legjelentősebb, háztartási szereket és kozmetikai árucikkeket gyártó vállalatra 2003 és 2006 közötti árkartellezés miatt.

Putyin gyors kilábalást ígér

Főként külső tényezőkkel magyarázta az orosz gazdaság jelenlegi nehéz helyzetét csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján az orosz elnök, mindazonáltal azzal biztatta hallgatóságát, hogy a legrosszabb esetben is két év alatt kilábalhatnak ebből a válságból.

Kijev: szakadár egységek tartanak Mariupol felé

Facebook/Україна - Ukraine

Az oroszbarát szakadárok egységeket és haditechnikai eszközöket irányítanak át Donyec megye déli része, a stratégiai fontosságú Mariupol várása felé.

Több mint egymillióan vettek részt Ferenc pápa általános audienciáin

Az egyházfő a hagyomány szerint szerdánként találkozik a hívőkkel. Kivételt jelent, ha a szerda ünnepnapra esik, a pápa nem tartózkodik a Vatikánban vagy nyár van, amikor néhány hétig szünetelnek az audienciák.

Putyin: a Nyugat birodalomnak képzeli magát és újabb "falakat" épít

freedigitalphotos.net/adamr

Miközben a világ a berlini fal leomlásának évfordulóját ünnepli, folytatódik szerinte az elválasztó vonalak kiépítése, ami jelenleg a nemzetközi viszonyok legnagyobb problémáját képezi.

Amerikai-kubai viszony: az embargó megszüntetésére lenne szükség

A kubai-amerikai kapcsolatok javulásának valódi előnyei akkor lennének teljesek, ha az embargó végleg megszűnne, vagy jelentősen enyhülne, de ez nem valószínű az elkövetkező egy-két évben.

Lemond a királynő?

freedigitalphotos.net/James Barker

Beszüntette az egyik nagy brit fogadóhálózat a tétek elfogadását arra, hogy II. Erzsébet királynő karácsonyi beszédében bejelenti lemondását, miután gyanúsan megugrott az erre kötött fogadások száma. A híresztelést udvari források azonnal cáfolták.

Magyar professzor a Nemzetközi Büntetőbíróság tagja

Kovács Péter volt alkotmánybírót a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) bírájává választották

Mikó-ügy: az Európai Bizottsághoz fordultak az RMDSZ képviselői

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselői arra kérték az Európai Bizottságot, találja meg azt az eszközt, amelynek révén jóvátehető az a Romániában született bírósági ítélet, amely alapján az Erdélyi Református Egyházkerülettől ismét román állami tulajdonba került a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium.

Obama: új fejezet kezdődik az amerikai-kubai kapcsolatokban

Obama utasította John Kerry amerikai külügyminisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. Az Egyesült Államok nagykövetséget kíván nyitni Havannában.

A román hatóságok készek tisztázni a titkos börtönökre vonatkozó vádakat

freedigitalphotos.net/sakhorn38

A román külügyi tárca emlékeztetett, hogy 2005-ben vizsgálóbizottság alakult a román szenátusban, amelynek jelentése megállapította, hogy nem léteznek Romániában amerikai titkos börtönökre vagy a CIA engedély nélküli fogolyszállításaira vonatkozó adatok.

2013 augusztusa óta öt terrortámadást akadályoztak meg Franciaországban

2013 augusztusa óta öt olyan Franciaországban tervezett terrorcselekményt akadályoztak meg a titkosszolgálatok, amelyekben Franciaországba hazatérő dzsihadisták vagy olyan emberek vettek volna részt, akik nem is hagyták el az országot.

EU-csúcs: befektetési csomag és Keleti Szomszédság a napirenden

freedigitalphotos.net/dan

A Juncker-bizottság által bejelentett, túlnyomó részt a magántőke mozgósításával számoló uniós befektetési csomag, továbbá a Keleti Szomszédság, azon belül is kiemelten Ukrajna szerepel majd az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésének napirendjén.

Tizenhét fősre bővült a pedofília elleni vatikáni bizottság

Ferenc pápa a korábbi nyolcról tizenhét fősre emelte szerdán a papok által elkövetett szexuális visszaélések megelőzésére felállított vatikáni bizottság létszámát, amelynek tagjai között két egykori áldozat is van.

Déli Áramlatról tárgyal Moszkvában a bolgár energiaügyi miniszter

freedigitalphotos.net/adamr

A bolgár energiaügyi miniszter utazásáról szóló bejelentésre néhány nappal azután került sor, hogy hétfőn új tárgyalásokat szorgalmazott Angela Merkel német kancellár Bulgária és Oroszország között a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről.

A szakadárok folytatnák a minszki tárgyalásokat

A kelet-ukrajnai szakadárok szorgalmazzák, hogy a válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport mihamarabb üljön le velük ismét tárgyalni Minszkben, közben ugyanerről egyeztetett egymással telefonon az ukrán, az orosz és a francia elnök, illetve a német kancellár.

Törölték a Hamászt a terrorszervezetek listájáról - Jeruzsálemben aggódnak

gaza

"Igazságtalan hiba kijavításáról van szó, amelyet a Hamásznak, egy nemzeti felszabadító mozgalomnak okoztak".

Kinevezték az anglikán egyház első női püspökét

Libby Lane püspöki rangra emelését pontosan egy hónappal azután jelentették be, hogy az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete jóváhagyta a női püspökök szolgálatának engedélyezését célzó reformcsomagot.

Tudatosan választanak iskolát a külhoni magyar diákok

freedigitalphotos/zdiviv

Célirányosan preferálják későbbi terveikhez igazodva az elméleti, gimnáziumi és a szakképzési oktatási formákat a középfokú iskolaválasztás során.

Basescu nem ért egyet, de kénytelen elfogadni

Letette hivatali esküjét szerdán a Victor Ponta miniszterelnök által vezetette új román kormány.

Elfogták a Dubrovka-terrorakció egyik szervezőjét

Fotó: archív

Letartóztatták a 12 évvel ezelőtti moszkvai Dubrovka színházi terrorakció egyik feltételezett szervezőjét - jelentette szerdán a Rosszija 24 állami hírtelevízió.

Az oroszok mentenék, ami még menthető

A rubel megszilárdítását célzó lépéseket dolgoztak ki a kormányfő vezetésével zajlott tanácskozáson.

Ismét felgyújtotta magát egy tibeti Kínában

Fotó: archív

Ismét felgyújtotta magát egy tibeti férfi az északnyugat-kínai Kanszu tartomány tibetiek lakta autonóm prefektúrájának, Gannannak a területén.

Nincs ennél szebb ajándék karácsonyra!

Harminc fogvatartott kap amnesztiát karácsonykor Ausztriában, ők már szerdán hazatérhetnek otthonaikba - közölte kedden az osztrák igazságügyi minisztérium.

A Moszad izraeli titkosszolgálat ügynöke volt a Hezbollah egyik vezetője

freedigitalphotos.net/adamr

Libanoni médiaértesülések szerint a Hezbollah belső elhárítása leplezte le az Izraelnek is dolgozó férfit, aki a 910-es, külföldi műveleteket tervező egység parancsnoka volt.

Disznóból marha: nem csodát tettek, csak csaltak

Három kínai vállalatról derítették ki, hogy szárított marhahúscsemegéjüknek semmi köze a marhahúshoz. Azzal érveltek, hogy sertéshúsból és élelmiszer-adalékokból olcsóbban kihozták a terméket.

Orosz tábornok: nem telepítenek hadászati rakétákat a Krímbe

Fotó: archív

Az orosz haderőnem parancsnoka arra utalt ezzel, hogy nincs is értelme ilyen nagy hatótávolságú, elsősorban atomtöltetet hordozó csapásmérő fegyverek elhelyezésének a félszigeten.

Oroszország be nem jelentett hadgyakorlatot tartott a NATO határán

Oroszország a Nyugat által valószínűleg nem észlelt többnapos hadgyakorlatot tartott a múlt héten a Lengyelország északi határánál fekvő, Oroszországhoz tartozó, de attól földrajzilag elkülönült Kalinyingrádi területen, ahol újból felbukkantak a nukleáris robbanófejjel is felszerelhető Iszkander-M típusú rövid hatótávolságú harcászati rakéták.

Egymillió eurós pénzalap az osztrák tejbotrány kezelésére

freedigitalphotos.net/dan

A közelmúltban a karintiai tejtermékekben a megengedett mértéknél nagyobb arányban találtak hexaklórbenzol (HCB) vegyületet. Az osztrák agrárkamara munkatársai átvizsgálták a gazdaságokat és az itt található takarmányokat. A tartományban már csaknem 600 tonna takarmányt semmisítettek meg.

Az egyháznak jelen kell lennie az interneten, hogy jobban elérje az embereket

"Ferenc pápa azért van nagy hatással az emberekre, mert nem csak a hívőket tudja megszólítani, az üzenete mindig túlmutat a szűkebb egyházi körökön. Többeknek úgy tűnik, Ferenc pápával nemcsak a katolikusok kaptak vezetőt, hanem egy olyan új vezető került a figyelem középpontjába, akire az egész világ odafigyel."

23 millió eurónyi hamis pénzt találtak egy nápolyi pincében

freedigitalphotos.net/adamr

Ötven és száz eurós bankókat hamisító pénznyomdát leplezett le az olasz rendőrség a Nápoly közeli Castelnuovo egyik lakóházában, ahol 23 millió eurónak megfelelő hamis pénz volt felhalmozva.

Államcsínykísérlettel vádolt futballszurkolók pere kezdődött Isztambulban

A 35 szurkoló - köztük a Carsi, a Besiktas török labdarúgócsapat legodaadóbb híveit tömörítő klub tagjai - életfogytiglani börtönbüntetést kaphatnak, ha elmarasztalják őket a terhükre rótt "erőszakos kormánybuktatás" kísérletének vádjában.

Rossz bankszámlára utalta a pénzt a megbírságolt spanyol hercegnő ügyvédje

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

José Castro, a hercegnő ügyében illetékes bíró szerint a pénz egy barcelonai bírósághoz érkezett, nem pedig a palmai törvényszékhez, ahova eredetileg várták. A tévedés oka, hogy a két intézmény számlaszáma nagyon hasonló, egy számot összekevertek, emiatt került máshova az összeg.

Szinte gyerekek még - 600-at zártak be a rendőrségre

Egyiptomban 600 fiatalkorút tartanak fogva politikai okok miatt egy rendőrségi létesítményben.

Brüsszelben ismertették terveiket az ukrán kormány tagjai

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Brüsszelben, az Európai Politikai Központ nevű elemzőintézet rendezvényén ismertette terveit az ukrán kormány több tagja kedden.

Dokumentumfilmekkel harcolnak a korrupció ellen Kínában

A Kínai Kommunista Párt illetékesei a központi televízióval közösen részletesen bemutatják, hogyan élik életüket a helyi hatalmasságok, hogyan szerzik a vagyonukat és költik a pénzüket

Közel 4 millió kínai él még áramszolgáltatás nélkül

2013-ban hivatalosan 82,5 millió ember élt mélyszegénységben, ami a kínai szegénységi küszöböt tekintve azt jelenti, hogy éves jövedelmük legfeljebb 2033 jüan (92 ezer forint körül) volt.

Csaknem 1000 milliárd dollárba került az afganisztáni háború

Az afganisztáni konfliktus költségeinek hozzávetőleg 80 százaléka Barack Obama amerikai elnök hivatali idejére esett, mivel Obama 2009-ben jelentősen kiszélesítette az amerikai katonai műveleteket.

Oroszország atomfegyvereket telepíthet a Krímbe

freedigitalphotos.net/twobee

"Oroszországnak a nemzetközi joggal összhangban minden alapja megvan ahhoz, hogy úgy rendelkezzen saját legitim atomarzenálja felett, ahogyan érdekei diktálják, a nemzetközi jogi kötelezettségeinek megfelelően."

Nyugdíjjegyekért rohamoztak meg egy hivatali épületet Donyeck megyében

"Az emberek mintha elvesztették volna emberi mivoltukat, szinte egymás fején másztak át. Sok sérült volt, kiérkeztek a mentők, de az orvosok nem tudtak a tömegen átjutni a sérültekhez. A látvány szörnyű volt. Mintha az emberek állatokká változtak volna, akiket csak ösztöneik irányítanak, és akik számára csak egy szabály létezik, az, hogy az erősebb legyőzi a gyengébbet."

Éhségsztrájkol az Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő

freedigitalphotos.net/sakhorn38

Az ellen tiltakozik, hogy a börtönparancsnokság elutasította kérését, és nem engedte be hozzá a magán fül-orr- gégész orvost. Azokat a gyógyszereket sem adták át neki, amelyeket az ügyvédei vásároltak számára. A pilótanőt a börtönorvos látja el, de fülgyulladása súlyosbodott, nem hall a jobb fülére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.