A romlás jelei az orosz politikai életben

freedigitalphotos.net/creativedoxphoto

Erről beszélt Barack Obama a Nyemcov-gyilkosság kapcsán a Reuters hírügynökségnek. Az amerikai elnök teljes körű nyomozást sürgetett a Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálójává vált volt orosz miniszterelnök-helyettes elleni merénylet ügyében.

Portugál harci gépek járőröznek majd Romániában

A román Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén jóváhagyta, hogy májusban és júniusban a portugál hadsereg 150 katonája és négy F-16-os Falcon harci repülőgépe gyakorlatozzon Romániában, a NATO légi járőrözésének előkészítése és megindítása érdekében.

A magyar nyelv napjának hivatalos megünneplését kezdeményezte az RMDSZ

A szervezet erről törvénytervezetet terjesztett be a román parlamentben.

Drónt észleltek a Libération székházánál

Ismét drónt észleltek Párizs felett: keddre virradó éjjel a République tér mögötti utcában, a Libération című napilap székházánál látott egy pilóta nélküli repülőgépet egy csendőr.

hirdetés

Megbüntetik a felbujtókat, ha tömeg gyűlik össze az emlékműnél

Wikipédia/Fry1989

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak alárendelt rendőrség vezetője szerint bűnvádi eljárás indul a felbujtók ellen, ha március 10-én, a székely vértanúk kivégzésének évfordulóján tömeg gyűlik össze a vértanúk emlékművénél.

La Familia - rajtaütöttek a 18 fős drogbandán

Az osztrák hatóságok rajtaütöttek egy 18 fős osztrák drogbandán, melynek tagjai tavaly nyár óta havonta 56 ezer euró értékben adtak el kábítószert.

Szerdán kezdődik a NATO idei válságkezelési vezetési gyakorlata

Fotó: Wikipédia

Az 1992 óta rendszeresen megtartott, ezúttal sorrendben a 19. ilyen jellegű gyakorlat során azt ellenőrzik, hogy a politikai és a katonai stratégiai irányítás szintjén mennyire alkalmas a NATO érvényben levő eljárásrendje az előálló válsághelyzetek kezelésére.

Eltemették Borisz Nyemcovot

Egyházi szertartással eltemették Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikust, volt miniszterelnök-helyettest kedden a moszkvai trojekurovói temetőben.

250 svéd harckocsit adnak el Irakba cseh közvetítéssel

Svédországból a fegyverembargó ellenére 250 darab könnyű harckocsit szállítanak Irakba egy cseh cég közvetítésével.

A palesztinok bojkottálják az izraeli termékeket

A palesztinok bojkott alá vették az izraeli termékeket, válaszul az izraeli kormány lépésére, amellyel befagyasztotta a vámbevételek átutalását Rámalláhnak.

Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is tüntetnek március 10-én

Wikipédia/Fry1989

A Marosvásárhelyen nem engedélyezett tömegmegmozdulás helyett Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön tartanak tiltakozó megmozdulásokat március 10-én, a Székely szabadság napján.

Az orosz kormány tagjai biztosra mentek: megjelentek Nyemcov temetésén

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egyik helyettese és kormánytisztviselők is lerótták kegyeletüket Borisz Nyemcov koporsójánál a keddi búcsúztatón.

Nyemcov-gyilkosság: Amikor egy kormány kezdi meggyilkolni bírálóit az utcán...

Tatjana Rogovich

"Senki kívülálló nem tudhatja, hogy Putyin rendelte-e el Nyemcov lelövését. Kétségtelen azonban, hogy az orosz államfő és hű követői teremtették meg a nacionalista paranoia azon légkörét, amelyben a Nyemcov elleni merénylet is lehetségessé vált."

Nyemcov barátnője nem várta meg a temetést - már Kijevben van

Lengyelektől, lettektől is megtagadták a beutazási engedélyt a keddi temetésre.

A normandiai négyek az EBESZ közvetlenebb szerepvállalását kérik

A Gazprom uniós szerződéseit is rendben teljesíti, az ukrán Naftohaz pedig zavartalanul biztosítja a tranzitszállításokat.

Iráni atom: egy rossz megállapodás rosszabb a semminél

Az Egyesült Államok olyan megállapodásra törekszik Iránnal, amely "minden kiskaput" lezár az előtt, hogy nukleáris fegyvert fejleszthessen ki.

Szakadékba zuhant a busz, odaveszett az operatársulat kétharmada

Egy héten belül ez volt a második hasonlóan súlyos közlekedési baleset Kínában. Múlt kedden 22-en haltak meg, amikor egy autópályán felborult egy távolsági busz.

Több száz szülőt vettek őrizetbe Pakisztánban

Közel ötszáz szülőt vettek őrizetbe Pakisztán északnyugati részén azért, mert nem engedték, hogy gyermekeik megkapják a gyermekbénulás elleni védőoltást.

Ketten is megpróbáltak besurranni a Fehér Házba

freedigitalphotos.net/dan

Két férfit vett őrizetbe az elmúlt két napban a washingtoni Fehér Háznál az elnök biztonságáért felelős Secret Service.

A román és a magyar gyógyszerészképzés közös akkreditációjáról döntöttek

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusa múlt héten elektronikus levélben lebonyolított szavazással úgy döntött, hogy nem számolja fel a magyar gyógyszerészképzést, de a román és a magyar szak közös akkreditációját kéri.

NATO-főtitkár: a tűzszünet törékeny, de életben van

Fotó: Wikipédia

A kelet-ukrajnai tűzszünet törékeny ugyan, de életben van - mondta hétfőn Párizsban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak, miután megbeszélést folytatott Francois Hollande francia köztársasági elnökkel.

Nyemcov barátnője állítja: nem látta a gyilkost

Anna Durickaja, Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus barátnője hétfőn felhagyott a hallgatással és úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy nem látta barátja gyilkosát.

Pokolgépes merénylet Kairó belvárosában

freedigitalphotos.net/graur razvan ionut

Pokolgépes merénylet történt Kairó belvárosának egy forgalmas kereszteződésében, a legfelsőbb bíróság épületének főbejáratával szemben hétfőn, a robbantás legkevesebb tizenegy embert sebesített meg.

Kijev felszámolja az Ajdar önkéntes zászlóaljat

Kijevben hétfőn bejelentették a kormányerők oldalán harcoló Ajdar önkéntes zászlóalj felszámolását, Petro Porosenko ukrán elnök pedig aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében Ukrajna nemzetközi békefenntartó művelet szervezését kéri az Egyesült Nemzetek Szervezetétől és az Európai Uniótól.

Iraki szunnitákat végzett ki az Iszlám Állam

freedigitalphotos.net/Naypong

Egy Tikrít környéki iraki szunnita törzs négy tagjának kivégzéséről tett közzé videót hétfőn az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet.

Szabadon engedték a 3 évig túszként fogva tartott szaúdi konzult

Abdalláh al-Hálidit, a jemeni Ádenben alkonzuli szolgálatot teljesítő diplomatát 2012 márciusában rabolták el az AQAP fegyveresei. Röviddel ezután a terrorista csoport videóiban tűnt fel túszként.

Orosz szakértők: megdőlt a vezető politikusok megölésére vonatkozó tabu

freedigitalphotos.net/dan

Borisz Nyemcov meggyilkolása az ukrajnai események visszhangja. Az orosz ellenzéki politikus halála a Vlagyimir Putyin orosz elnök által létrehozott nacionalista erőszakszervezeti többségnek kedvez. Megdőlt Oroszországban a vezető politikusok megölésére vonatkozó tabu.

Nyemcov-gyilkosság: szakértők szerint nem profi bűnözők a tettesek

A Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megölésének felderítésében részt vevő szakembereknek és a szakértőknek megoszlik a véleménye a gyilkosság indítékairól, de abban egyetértenek, hogy nem profi bűnözők hajtották végre a bűncselekményt.

Izraeliek tiltott nyersanyagokat csempésztek a Hamásznak

freedigitalphotos.net/worradmu

Négy üzletember - közülük három izraeli - került a beér-sevai bíróságon a vádlottak padjára, mert nagy mennyiségben, több millió sékelért (több százmillió forintért) olyan tiltott árukat, vasakat, rudakat, lemezeket szállított a Hamásznak, amelyek segítik az iszlamista szervezet Izrael elleni terrorakcióit, fegyveres harcát.

Műszaki hiba miatt áll Franciaország legrégebbi atomerőműve

Műszaki hiba miatt szombat este óta teljesen szünetel a termelés Franciaország legrégebbi atomerőművében, az ország keleti részén található Fessenheimben.

Bűnpártolásért elítélték Adrian Nastase orvosát

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hétfőn a román legfelső bíróság Serban Bradisteanu főorvost, amiért 2012-ben akadályozta a korrupcióért letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Nastase volt miniszterelnök rabosítását.

Románia: van magyarkérdés vagy nincs?

Eltérően viszonyulnak az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek vezetői Klaus Iohannisnak, Románia elnökének ahhoz a múlt heti megállapításához, amely szerint Romániában nem létezik magyarkérdés.

Csökkent a munkanélküliség januárban az EU-ban

freedigitalphotos/marcolm

A tavaly decemberi 9,9 százalékról januárban 9,8 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya a 28 tagállamú Európai Unióban (EU).

A Tesco feladja Szlovákiát?

A cég kondíciójavító terveinek részeként a Tesco Szlovákiából való távozásának lehetőségét fontolgatják az anyagi gondokkal küzdő brit üzlethálózat menedzserei.

Elhagyhatja Oroszországot a Moszkvában őrizetbe vett ukrán parlamenti képviselő

Twitter/benjaminkanarek

Olekszij Honcsarenkót vasárnap vitték be az egyik moszkvai rendőrőrsre arról a gyászmenetről, amelyen az ellenzék szervezésében tízezrek emlékeztek Borisz Nyemcovra.

ENSZ: hatezernél többen haltak meg a kelet-ukrajnai harcokban

A szervezet szerint a nemrég életbe lépett tűzszünetet megelőző hetekben civilek és katonák százainak életét követelték a fellángoló harcok, mindenekelőtt a volt donyecki repülőtérnél és Debalceve térségében.

Ötven éve nem látott áradások Spanyolországban

YouTube screenshot

Ötven éve nem volt akkora áradás Észak-Spanyolországban, mint az utóbbi napokban. Az Ebro menti településeken több ezer ember várja bizonytalanságban, hogy el kell-e hagynia otthonát, az árvíz egy emberéletet is követelt.

Görögország: ha lesz reform, lesz pénz is

A nemzetközi hitelezők már márciusban átutalhatják az országnak nyújtott pénzügyi mentőcsomagból megmaradt 7,2 milliárd euró egy részét, ha Athén elkezdi bevezetni a szükséges reformokat.

Kaszparov szerint Nyemcov meggyilkolásával szertefoszlott a békés átmenet reménye

freedigitalphotos/Pong

Az ellenzéki személyiség véleménye az, hogy a jövőben akár erőszakos tömegfelkelésre is számítani lehet Oroszországban.

Vilmos herceg kínai kapcsolatokat ápol

A pekingi látogatáson tartózkodó Vilmos herceg személyesen nyújtotta át hétfőn II. Erzsébet brit királynő meghívását a kínai elnöknek.

Romániába disszidált két orosz medve

MTI/Földi Imre

Gazdáik nagyon rosszul bántak velük, de most vége a megpróbáltatásoknak.

Észak-Korea ismét az Egyesült Államokat fenyegeti

Észak-Korea kilőtt két rövid hatótávolságú rakétát partjaitól keletre a tengerbe.

Ötödször emlékeznek meg a lengyelek a "nácik cinkosairól"

Miközben Lengyelországban egyre elterjedtebb az úgynevezett elátkozott katonák emlékezete, addig az orosz kormánylap a nácik cinkosainak nevezte őket.

Felvette egy kamera a Nyemcov-gyilkost! - videón a kivégzés

Egy orosz televíziós csatorna hírportálja szerint egy utcai kamera rögzítette az orosz ellenzéki vezető elleni merényletet, a felvételt közzé is tették. Egyre erősebb a gyanú, hogy kormányzati megrendelés állhat a leszámolás hátterében.

Először tüntetett a Pegida Nagy-Britanniában

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Mintegy 800, az iszlamizálódás ellen tüntetővel szemben mintegy kétezren vonultak fel rendőrségi források szerint. Több, a Pediga-tüntetésén részt vevőt rendőrök vittek el.

Aknatámadásban meghalt egy fotóriporter és egy ukrán fegyveres

A fotóriportrer a Szegodnja című napilap munkatársa volt, a fegyveres pedig a szélsőségesnek tartott radikális Jobboldali Szektor (PSZ) szervezet tagja.

Nyemcov-gyilkosság: mást gyanít az ellenzék és a hatalom

Orosz ellenzékiek és jogvédők megrendelt politikai gyilkosságnak, míg a hatalom képviselői provokációnak tartják Borisz Nyemcov megölését, amelynek az a célja, hogy bizonytalanná tegye a belpolitikai helyzetet Oroszországban.

Öcalan fegyverletételre kéri harcosait

Ezenkívül egy rendkívüli PKK-kongresszus összehívását is szeretné a gerillavezér.

Le Figaro: utódlási harc kezdődhet Iránban

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Hamenei ajatolláh egy évtizede szenved rákban, s ez soha nem volt titok az iráni médiában. Az orvosok úgy becsülik, hogy a 76 éves iráni vezető még két évig élhet.

Terrorszervezetnek nyilvánította a Hamászt egy egyiptomi bíróság

Terrorcsoportnak nyilvánította a Hamász radikális palesztin szervezetet szombaton a sürgős ügyekben eljáró kairói különleges bíróság, tovább mélyítve ezzel a feszültséget Egyiptom és a szomszédos Gázai övezetet uraló iszlamisták között.

Menekülteket mentettek Románia partjainál

freedigitalphotos.net/tiverylucky

Hetven, többségében Szíriából és Irakból érkezett menekültet mentett ki szombaton a román parti őrség a Fekete-tengeren.

A helyszínen emlékeznek a moszkvaiak

A moszkvaiak a gyilkosság helyszínén emlékeznek Borisz Nyemcovra, a főváros eközben a hatályos jogszabályok ellenére engedélyezte a vasárnapra meghirdetett ellenzéki gyászmenetet.

Öngyilkos lett Janukovics egykori szövetségese

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Öngyilkosságot követett el szombatra virradó éjjel Mihajlo Csecsetov volt ukrán frakcióvezető-helyettes, Viktor Janukovics megbuktatott államfő egykori szövetségese, aki ellen bűnvádi eljárás volt folyamatban.

Nyemcov a halála előtt 3 órával még tüntetésre hívott

Az orosz ellenzéki politikust szombatra virradóra lőtték le Moszkva központjában. Előtte nem sokkal még arra buzdította egy moszkvai rádió hallgatóit, hogy vegyenek részt a kormány Ukrajna-politikája elleni vasárnapi tüntetésen.

A biztonsági erőkre támadt az Iszlám Állam

freedigitalphotos.net/worradmu

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport szombat hajnalban támadást indított a biztonsági erők állásai ellen az iraki Szamarrában, ahol a hadsereg és a szövetséges síita milíciák offenzívára készülődnek a dzsihadisták ellen.

Korrupció miatt 17 év börtön Kínában

Korrupció miatt tizenhét év börtönre ítélték szombaton a kelet-kínai Anhuj tartomány egykori kormányzóhelyettesét.

Orosz tévé: féltékenység is állhat Nyemcov megölésének hátterében

freedigitalphotos.net/Simon Howden

A péntekről szombatra virradó éjjel megölt politikus a gyilkosság időpontjában egy fiatal ukrán nővel sétált a Kreml mellett vezető Bolsoj Zamoszkvoreckij (Nagy Moszkva-folyó) hídon, amikor ismeretlenek egy fehér színű gépkocsiból több lövést adtak le rá. Nyemcov a helyszínen meghalt.

Kémkedés miatt ítélték el a kolumbiai titkosszolgálat vezetőjét

A kolumbiai legfelsőbb bíróság bűnösnek találta a latin-amerikai ország titkosszolgálatának egykori vezetőjét, amiért irányítása alatt a szakszolgálat olyan bírók, újságírók és emberi jogi aktivisták után kémkedett, akik szembehelyezkedtek Álvaro Uribe akkori államfővel.

Orvosok az oltásellenes lobbit okolják a boszniai kanyarójárvány kitöréséért

freedigitalphotos.net/Praisaeng

Az oltásellenes lobbi egyre nagyobb térnyerésére figyelmeztettek egészségügyi szakértők pénteken Bosznia-Hercegovinában, mert szerintük a védőoltásokat ellenzők tudományosan már megdöntött állításokkal igyekeznek félelmet kelteni a szülőkben.

Elhárították a törvényhozási válságot Amerikában

Az amerikai kongresszus nem sokkal a péntek éjfélkor lejáró határidő előtt hosszabbította meg a belbiztonsági minisztérium kifutó költségvetését egy héttel.

A kijeviek virágokat visznek az orosz nagykövetséghez

freedigitalphotos.net/koko-tewan

A kijeviek virágokat visznek az orosz nagykövetséghez és gyertyákat gyújtanak, hogy megemlékezzenek Borisz Nyemcovról, a Moszkvában meggyilkolt vezető orosz ellenzéki politikusról.

Putyin: bérgyilkosságra utal Nyemcov megölése

Az orosz elnök arra utasította az orosz nyomozó bizottság, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) vezetőit, hogy hozzanak létre külön nyomozócsoportot Borisz Nyemcov meggyilkolásának felderítésére, és személyesen irányítsák a nyomozati eljárást.

Lelőtték Putyin egyik legkeményebb bírálóját

freedigitalphotos.net/Simon Howden

Megölték Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikust és parlamenti képviselőt, helyi idő szerint szombatra virradóra Moszkva központjában lőtték le. A meggyilkolt politikus Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legkeményebb bírálója volt.

Kokainként árulják a heroint Amszterdamban

Amszterdamban drogdílerek kokain néven fehér heroint árulnak hónapok óta - figyelmeztették a hatóságok a turistákat és a város lakosait pénteken.

Ebola-remény: a hatóanyag nem engedi ki a beteg sejtből a vírust

freedigitalphotos/Stuart Miles

A hagyományos kínai gyógyászatban használt egyik gyógynövény egy összetevője reményekkel kecsegtet az ebolavírus legyőzésére: egérkísérletekben hatásosan a sejtekben zárva tartja a vírust, amely így nem képes megfertőzni a szervezetet.

WHO: komoly influenza-világjárvány fenyeget

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ továbbra is erősen ki van téve egy esetleges komoly influenzajárványnak, ezért a kormányoknak fokozniuk kell az odafigyelést és a felkészülést.

Moszuli őrjöngés: a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul az UNESCO

MailOnline video screenshot

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója pénteken a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz(ICC) fordult az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által Moszulban tönkretett műtárgyak ügyében.

Katonákra omlott a csempészalagút, egy tiszt nem élte túl

Beomlott a gázai-egyiptomi határt átszelő csempészalagutak egyike pénteken, maga alá temetve a járatot vizsgáló egyiptomi katonákat. Egy tiszt életét vesztette, egy másik megsérült.

Holttest a hómaróban: valószínűleg a hóval együtt szippanthatta be a gép

freedigitalphotos/Vichaya Kiatying-Angsulee

Fiatal nő holttestére találtak egy hómaró járműben egy a francia Pireneusokban lévő síparadicsomban.

"Az égbolt a bátraké" - diákokat toboroznak vadászpilótának Kínában!

A kínai légierő már középiskolásokat is toboroz pilótának legújabb fejlesztésű repülőgépeihez; a legfrissebb toborzó videóban feltűnik a J-20-as kínai fejlesztésű lopakodó vadászbombázó is, amelyet a világ jelenleg egyetlen hadrendben álló lopakodó vadászgépe, az ötödik generációs amerikai F-22 Raptor riválisának szánnak.

Csökkentik az orosz elnöki hivatal dolgozóinak a fizetését

freedigitalphotos/nuttakit

"Nem népszerűséghajhászó intézkedéstől van szó, hanem 'ezt követeli meg az idő'".

Tiltakozó lengyel gazdák eltorlaszolták a síneket a Varsó-Moszkva vasútútvonalon

Mintegy harminc lengyel gazda a február eleje óta tartó tiltakozás keretében péntek délelőtt eltorlaszolta a Varsó-Moszkva nemzetközi vasútvonal egyik szakaszát a kelet-lengyelországi Siedlce közelében.

Kínai rakétát észleltek az USA felett

Youtube Massive Fireball Streaks The Sky over Rexburg Idaho 2/23/15

3 napig ment a találgatás, hogy vajon mi lehetett az a fénylő objektum a nyugati part sötét egén, amit az amerikaiak láthattak. Kiderült, hogy nem meteoritról van szó. Megkezdődött a harmadik világháború?

Erőszakba torkollott a tüntetés a nemzeti banknál

A "pénzügyi Majdannak" nevezett tiltakozó akció még kedden kezdődött, csütörtök este kilenc óra tájban pedig kezdtek elfajulni a dolgok.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.