Görög exit? - 10 milliárd eurót vettek ki a bankokból

Fotó: archív

Brit lapértesülés szerint több mint tízmilliárd eurót vontak ki a görög bankokból az utóbbi két hónapban a vasárnapi parlamenti választások kockázataitól tartó betéttulajdonosok.

Mi történik Mariupolban?

Az ukrán hatóságok őrizetbe vettek egy szakadárt, akit kapcsolatba hoznak a Mariupol elleni, sok halálos áldozatot és sérültet szedő szombati támadással.

A magyar példa nyomán a románok is frankváltást követelnek

Tüntetést rendezett a romániai frankhitelesek szövetsége vasárnap Bukarestben, a hitelek lejre váltását követelve. A parlament épülete előtt összegyűlt, az ország különböző térségeiből érkezett több száz demonstráló a román kormány és jegybank közbelépését sürgette.

Életet mentett a nyilvános defibrillátor az osztrák parlamentben

Nyilvánosan használható defibrillátor mentette meg egy férfi életét, aki az osztrák parlament épületében kapott szívinfarktust szombaton késő délután.

hirdetés

Hat tapasztalt sielőt sodort halálba a lavina

Hat francia síelő életét vesztette a francia Alpokban, a Queyras hegységben, miután elsodorta őket egy lavina.

Háborog Európa: legyen vége az ukrajnai harcoknak!

Az Európai Tanács rendkívüli ülésének sürgős összehívását kérte vasárnap Lettország, az Európai Unió soros elnöke, és Ferenc pápa is felemelte hangját.

Fedélzeti felvétel Mariupol civilek lakta körzetének támadásáról

A kelet-ukrajnai szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának (DNR) vezetője személyesen jelentette be, hogy a szakadárok támadást indítottak az Azovi-tenger menti Mariupol ellen. Videó is van a frontvonalból.

EBESZ: a szakadár területekről lőtték ki a rakétákat Mariupolra

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megerősítette, hogy a Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött területről lőtték ki azokat a rakétákat, amelyek mintegy 30 ember életét oltották ki szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupolban.

Már majdnem temették, de végül túlélte az ebolát az ápolónő

Gyógyultan távozott szombaton a kórházból egy skót ápolónő, akit egy hónapig kezeltek ebolafertőzéssel Londonban, és egy ideig válságos volt az állapota.

Görögország fordulóponthoz érkezik

Előre hozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Görögországban. A választási kampány legfőbb témája az volt, hogy hogyan vezessék ki a dél-európai országot a súlyos gazdasági válságból.

Nemzeti ünneppé vált Romániában a fejedelemségek egyesülésének napja

Először ünnepelték Romániában nemzeti ünnepként szombaton január 24-edikét, a román fejedelemségek - Moldva és Havasalföld - 1859-es egyesülésének napját, miután erről tavaly decemberben törvényt fogadott el a bukaresti parlament.

Agyonlőttek egy tüntető nőt Kairóban

Agyonlőttek rendőrök egy tüntető nőt Kairó szívében szombaton, a 2011-es felkelés jelképes színhelye, a Tahrír tér közvetlen közelében, egy nappal a forradalom negyedik évfordulója előtt.

Állítólag megölték az egyik japán túszt a szélsőségesek

Egy fej nélküli holttest képét mutatja a másik túsz egy felvételen.

Angolul beszélő dzsihadista zászlóaljat hozott létre az Iszlám Állam

Ez az első lépés afelé, hogy az IÁ visszaküldje szülőföldjükre külföldi harcosait, miután azok a Közel-Keleten kiképzést kaptak.

A Muravidékről elhurcolt magyarokra emlékeztek Szlovéniában

"Az, hogy hosszú évtizedekkel a szörnyűségek megtörténte után emlékezhetünk az elhurcoltakra, a megbékélés jelképes eseménye."

Nem sikerült felszínre emelni a szerencsétlenül járt AirAsia-gép törzsét

A 30 méter hosszú roncs már majdnem elérte a felszínt, de akkor az emeléshez használt ballonok leeresztettek és a törzs újra a tengerfenékre süllyedt.

"Megbénult" Amerika terrorizmusellenes hadjárata

Az Egyesült Államok leállította az al-Kaida ellen irányuló terrorellenes műveletei egy részét Jemenben azt követően, hogy az Irán által támogatott húszi lázadók átvették az ország ellenőrzését.

Rakétatámadás érte Mariupolt - 15 halott

Az ukrán hatóságok szerint oroszbarát szakadár erők Grad rakétavetőkkel lőtték szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit, aminek következtében 15 ember vesztette életét.

Drogcsempészet drónnal

Közel három kilogramm metamfetamint próbáltak átcsempészni a határon egy igazi 21. századi módszerrel. Sikerrel járt a drón, vagy mégsem ez lesz a jövő kábítószer-terjesztő módszere? Kattintson, és mindenre fény derül!

Litvinyenko-gyilkosság - Bizonyítékok vannak Moszkva ellen?

"A brit hatóságoknak átadott amerikai titkosszolgálati adatokat nem lehetne ugyan bizonyítékként beterjeszteni bírósági eljárás esetén, de a brit hatóságokat az anyag meggyőzte arról, hogy állami kivégzés történt".

A japán kormány még bízik a túszok megmentésében

A dzsihádisták 200 millió dollárt követelnek a két túsz életéért, a fizetésre adott határidő péntek reggel járt le.

Könnygázzal oszlatták a tüntetőket Sao Paulóban

A Sao Paulo-i rendőrség könnygáz bevetésével oszlatta szét pénteken a város tömegközlekedési jegyárainak emelése ellen tüntetőket, akik saját közlésük szerint mintegy 15 ezren, a rendőrség szerint 1200-an vettek részt a tiltakozó akcióban.

Elrabolt gyerekek megcsonkított holttestére bukkantak Elefántcsontparton

A hatóságok szerint félő, hogy a gyerekeket rituális körülmények között feláldozták.

Négy évtized után DNS vizsgálat tisztázott egy amerikai elítéltet

Csaknem negyvenévnyi raboskodás után szabadon engedtek az Egyesült Államokban egy kettős gyilkosságért elítélt férfit, akinek ártatlanságát DNS-vizsgálat támasztotta alá.

Disneylandből kezdett el ismét terjedni a kanyaró

Kanyaróellenes védőoltás beadatását sürgető felhívással fordult a szülőkhöz, iskolákhoz és önkormányzatokhoz pénteken az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája, miután a vírus Disneylandből kiindulva, hat államban legkevesebb 75 embert betegített meg, főleg gyerekeket.

Orbán Viktor képviseli hazánkat a rijádi gyásszertartáson

Szombaton számos ország vezetője érkezik a sivatagi királyságba, hogy megemlékezzen a pénteken elhunyt Abdalláh bin Abdel-Azízról, akit a helyi szokásoknak megfelelően még aznap örök nyugalomra helyeztek.

Horvátország rögzítette a frank árfolyamát

Fotó: archív

Horvátország 6,39 kunán rögzítette a frank árfolyamát, erről döntött pénteken az ország törvényhozása.

Szijjártó Péter: a közigazgatási reform után is legyen magyar többségű járás Kárpátalján

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fontosnak tekinti, hogy az ukrán törvényhozás legyen tekintettel a lakosság nemzetiségi összetételére.

Észak-Kaukázus tiltakozik a Mohamed-karikatúra miatt

Fotó: archív

Mintegy húszezren gyűltek össze Dagesztán fővárosában, hogy Mohamed prófétát ünnepelve tiltakozzanak a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapban megjelent, és számos más európai lapban is közölt Mohamed-karikatúra ellen.

Nem lesz Interjú a Berlinálén - de attól még bemutatják

Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója csütörtökön a német fővárosban találkozott az észak-koreai nagykövettel, és tisztázta Az interjú című amerikai film német bemutatója miatti félreértést.

NATO-főtitkár: a terrorizmus nem ismeri a határokat

Fotó: archív

Pristinában Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára meglátogatta a NATO parancsnoksága alatt működő ötezer fős koszovói nemzetközi békefenntartó haderőt (KFOR).

Megfosztottak francia állampolgárságától egy terroristát

A francia alkotmánytanács pénteken jóváhagyta azt a döntést, amelynek értelmében egy terrorizmusért elítélt marokkói-francia kettős állampolgárságú férfit megfosztottak francia állampolgárságától.

Putyin az ukrán vezetést okolja a konfliktus kiéleződése miatt

Fotó: archív

Vlagyimir Putyin az ukrán vezetést tette felelőssé a délkelet-ukrajnai fegyveres szembenállás kiéleződéséért az orosz nemzetbiztonsági tanács állandó tagjaival tartott pénteki tanácskozáson.

Párizsi vérengzés: a harmadik terroristát is eltemették

Coulibalyt Montrouge-ban egy rendőrnőt, egy párizsi kóser élelmiszerboltban négy embert megölt.

A legtöbben hozzánk és a csehekhez vándoroltak ki Kárpátaljáról

2014-ben Kárpátalján 953 külföldi állampolgár szerepelt a migrációs főosztály nyilvántartásában, és a rendvédelmi szervek, valamint a határőrség 128 illegális migránst fülelt le a megye területén.

Merkel szabadkereskedelmi övezet kialakítását javasolja Moszkvának

Közös, hosszú távú cél, hogy "Lisszabontól Vlagyivosztokig" szabadon lehessen kereskedni.

Számottevően növekszik a kínai állami hivatalnokok fizetése

Hszi Csin-ping elnök esetében ez a mostani 7020 jüan (316 ezer forint) után havi 11 385 jüant (512 ezer forintot) jelent majd.

Malajzia a kínai ujgurok kedvelt tranzitállomása

Leginkább Hszincsiangból érkeznek, többnyire Törökországba utaznak tovább, s onnan indulnak az Iszlám Állam (IÁ) fennhatósága alá tartozó szíriai és iraki területekre.

Fia életéért könyörög az egyik japán túsz édesanyja

Isido Dzsunko néhány órával azelőtt fordult a sajtóhoz, hogy lejárt a két japán túsz kivégzésére a terroristák által megszabott határidő, amely japáni idő szerint péntek délután 2 óra 50 perc körül volt.

Akár 100 évet is kaphat a korrupcióval vádolt demokrata politikus

A 70 éves demokrata politikus, aki több mint két évtizede tölti be ezt a tisztséget, a vád szerint a hivatalával visszaélve mintegy 4 millió dollárnyi kenőpénzt és üzleti sápot fogadott el.

Elhunyt Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi király

Különösen a fiatalok kedvelték, és tekintettel arra, hogy Szaúd-Arábia lakosságának 60 százaléka 30 év alatti, ez jelentős támogatást jelentett számára.

Lyukak tátongnak a dél-erdélyi autópálya novemberben megnyitott szakaszán

Két hónappal a megnyitás után máris javítani kell a Dél-Erdélyen áthaladó A1-es autópálya Szászváros (Orastie) és Nagyszeben közötti szakaszát.

Az orosz ortodox egyházfő az abortusz ingyenességének megszüntetését javasolta

Az abortusz ingyenességének megszüntetését, valamint "reklámjának és népszerűsítésének" betiltását javasolta Kirill pátriárka az orosz törvényhozás alsóháza (duma) előtt mondott csütörtöki beszédében.

Kalasnyikovval pózolt a szicíliai repülőtéren őrizetbe vett albán férfi

Terrorizmus vádjával őrizetbe vettek egy albán férfit csütörtökön a szicíliai Catania repülőterén. Hamis dokumentumokat és fegyverekről készült felvételeket találtak nála.

Szégyenmenetben vonultatták fel a foglyul ejtett ukrán katonákat

freedigitalphotos.net/worradmu

Legalább 16, a donyecki repülőtéren folyó harcokban foglyul ejtett ukrán katonát vonultattak fel szégyenmenetben csütörtökön a városban az oroszbarát szakadárok.

A Hamász vezetői békülnének a Hezbollahhal

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász elöljárói az utóbbi évek nézeteltérései után az Izrael elleni összefogást sürgették a libanoni síita radikális szervezetnek, a Hezbollahnak küldött leveleikben.

Megszüntették a nyomozást Basescu ellen a flottaügyben

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Azzal gyanúsították a politikust és 79 feltételezett bűntársát, hogy a 90-es években mélyen áron alul adták el Románia 16 kereskedelmi hajóját egy külföldi cégnek.

Lemondott egy boszniai miniszter az Ukrajnának szánt fegyverek miatt

Lemondott a boszniai külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter csütörtökön, mert nem értett egyet azzal, hogy Bosznia-Hercegovina fegyvereket adjon el Ukrajnának.

Az Iszlám Állam feltételezett tagjait fogták el Németországban

freedigitalphotos.net/cbenjasuwan

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 26 és a 27 éves német állampolgár 2013-ban Szíriában terrorista kiképzést kapott, majd csatlakozott a dzsihadista fegyveresekhez.

Búcsút mondhatnak a füstölt húsos szalonnának a csungkingiak

A városvezetés részben a pácolt és különleges fa felhasználásával füstölt több ezer éves hagyományt tette felelőssé a főbb kerületeket eluraló szmogért, s ezért e héttől kezdődően a helyi környezetvédelmi hivatal más hatóságokkal karöltve megtiltotta a csemegékhez használt ősi eljárás alkalmazását.

Új pártot alapít a lengyel jobboldal élő legendája

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Új párt megalapítását jelentette be csütörtökön Janusz Korwin-Mikke, az immár élő legendává vált lengyel jobboldali politikus azután, hogy előző tömörülése, a radikális Új Jobboldali Kongresszus (KNP) nemrég leváltotta őt pártelnöki posztjáról.

Az emberi jogok magyarországi helyzetéről tartottak meghallgatást

Két és fél órás meghallgatást tartott az emberi jogok Magyarországi helyzetéről csütörtök délelőtt az Európai Parlament (EP-) állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága.

Merénylet egy trolibusz ellen, sok civil áldozat

freedigitalphotos.net/xedos4

Súlyos, sok civil halálos áldozattal és sérülttel járó merényletet követtek el Kijev szerint az oroszbarát szakadárok csütörtökön Donyeckben egy trolibusz ellen.

Kötelező lesz a gyerekülés Romániában

Az új szabályozás szerint a 135 centiméternél magasabb gyermekeket a gépkocsi biztonsági övével is be lehet kötni, úgy, hogy az öv ne haladjon el a gyermek nyaka vagy arca előtt.

"A fasizmus feletti győzelem a volt Szovjetunió összes nemzetének érdeme"

A volt Szovjetunió valamennyi nemzete joggal lehet büszke a fasizmus feletti győzelemre és az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadítására. Emléküket helyre kell állítani.

Inka császárnak öltözött a bolíviai elnök

Morales, aki hivatalosan csütörtökön kezdi meg harmadik elnöki ciklusát, az inka napistent ábrázoló, vikunyagyapjúból készült aranyozott tunikát viselt beavatási ünnepségének első eseményén.

Súlyos vádak Romániában egy alkotmánybíró ellen

freedigitalphotos/hin255

Toni Grebla alkotmánybírót befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítja a Korrupcióellenes Ügyészség.

Durvul a helyzet: Grad rakétavetőkből álló hadoszlop lépett be Donyeckbe

Egy, legalább huszonnégy BM-21 Grad rakéta-sorozatvetőből álló hadoszlop lépett be Donyeck városába erősítésül az oroszbarát szakadároknak, akik megszállva tartják a megyeközpontot.

Magyaros eljárási vitával kezdődött az EP-ülés

Fotó: archív

Eljárási vitával kezdődött csütörtökön az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában az emberi jogok magyarországi helyzetéről az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságban (LIBE) meghirdetett közmeghallgatás.

Villamosra várókra lőttek aknagránátot Donyeckben

Tizenhárom polgári személy halt meg, és több tucatnyian megsebesültek csütörtök reggel, amikor ismeretlen támadók aknagránátot lőttek ki a kelet-ukrajnai Donyeck egyik zsúfolt villamosmegállójára.

Steinmeier: ami az ukrajnai válsággócban zajlik, az nem mehet így tovább!

A Délkelet-Ukrajnában harcoló felek kivonják a nehézfegyvereket a frontvonal körüli ütközőzónából, amelynek kijelölését a tavaly Minszkben kötött tűzszüneti egyezmény írja elő.

Kormányzati hatásra torpant meg a luxuscikkek eladása Kínában

Tavaly visszaestek a luxustermékek eladásai Kínában, bár az 1 százalékos éves mérséklődést megfigyelők inkább csak jelzésértékűnek tekintik; 2013-ban és 2012-ben még 2, illetve 7 százalékos növekedést mértek az ágazat megfigyelői.

A Costa Crociere hajótársaság 84 millió euró kártérítést fizetett

FB/Costa Concoedia

A Costa Concordia tengerjáró balesetében meghalt áldozatok családjai és a túlélők közel 85 százalékának fizetett kártérítést a Costa Crociere olasz hajótársaság. A hajókatasztrófa első fokú bírósági tárgyalásának utolsó szakasza csütörtökön kezdődik.

Átadta megbízólevelét az új magyar ENSZ-nagykövet

"Meg kell érteni, hogy a következő évtizedekben nekünk is milyen felelősségünk van abban, hogy egy valóban élhető, felelősségteljes világot hagyjunk magunk után".

Párizsi vérengzés: az egyik elkövetőt december végén igazoltatta a rendőrség

Autóját 11 óra 45 perckor állították meg a rendőrök. Amedy Coulibalynak még nem volt kiállítva a jogosítványa, mert a járművezetői vizsgát december 10-én tette le.

Védőpajzsként használták az embereket?

Az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) nevű jogvédő szervezet szerint az izraeli hadsereg a tavaly nyári hadműveletben védőpajzsként használt embereket, valamint egészségügyi dolgozókat és intézményeket támadott a Gázai övezetben.

Lemondott a Pegida mozgalom vezetője

freedigitalphotos.net/adamr

Lemondott szerdán az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom vezetője, miután gyűlöletre uszítás gyanúja miatt eljárás indult ellene.

Külföldön állapíttatják meg magzatuk nemét

Bevett gyakorlattá vált, hogy várandós kínai nők ügynökségek közvetítésével külföldön állapíttatják meg a magzat nemét, és az eredménytől függően vállalják a gyermeket.

Egy nap alatt két botrány: uszítással gyanúsítják a Pegida mozgalom vezetőjét

freedigitalphotos.net/Simon Howden

Gyűlöletre uszítás gyanúja miatt nyomozást indított szerdán a drezdai ügyészség az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom első számú vezetője ellen.

Tucatnyi volt francia katona harcol a dzsihadisták oldalán

A dzsihádra jelentkező volt francia katonák többsége az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet soraiban harcol.

Obama győzelmi beszédet mondott egy választási vereség után

freedigitalphotos.net/Chuck Felix

Az amerikai médiában megjelent legtöbb kommentár egyetértett abban, hogy Barack Obama elnök kedden úgy mondta el az éves országértékelő és programhirdető beszédét, mintha a pártja nem elvesztette, hanem megnyerte volna a novemberi "félidős" választásokat.

Vádat emeltek Coulibaly négy feltételezett segítője ellen

Vádat emelt az ügyészség a négy, 22 és 28 év közötti gyanúsított ellen a 17 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek ügyében. A vád szerint logisztikai segítséget nyújtottak az egyik elkövetőnek.

Basescu neve 68 bűnügyi aktában szerepelt az elmúlt 10 évben

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Ezek nagy részét lezárták anélkül, hogy bűnvádi eljárást indítottak volna, hét esetben még előzetes vizsgálatot folytatnak. Basescu második és egyben utolsó elnöki mandátuma december végén járt le, azóta nem élvezi már az államelnököket megillető mentelmi jogot.

A jelenlegi fenyegetés összetettebb, mint 2001. szeptember 11. után

Míg akkor a fenyegetés forrása világos és kézzel fogható volt az al-Kaida révén, most legalább három tényező jelent veszélyt Európa polgáraira.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.