Iohannis: egyezségre jutottak a pártok a választási törvények tekintetében

freedigitalphotos/Ambro

A román elnök ígéretet kapott a pártok vezetőitől, hogy a helyhatósági választásokat és pártfinanszírozást szabályozó új törvényt május közepéig, a parlamenti választásokat megreformáló jogszabályt pedig a tavaszi ülésszak végéig elfogadja a bukaresti parlament.

Triton-misszió a földközi-tengeri menekültválság enyhítésére

Az Európai Bizottság tízpontos azonnali cselekvési tervet terjesztett az illetékes miniszterek elé a földközi-tengeri menekültválság enyhítésére, ezen belül a kutatási és mentési műveletek erősítésére.

Ukrajna újratöltve: újabb orosz katonai utánpótlás érkezett a kelet-ukrajnai szakadároknak

Az elmúlt néhány napban személyzettel együtt 50 Ural teherautó és 20 páncélozott szállító harcjármű, valamint 40 vasúti vagon más haditechnikai eszköz érkezett Oroszországból utánpótlásként a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadároknak

Elfogadták az európai polgárok konzuli védelméről szóló uniós irányelvet

Az irányelv arra irányul, hogy az uniós országok állampolgárai EU-n kívüli országokban az eddiginél jobb konzuli védelmet élvezzenek, és akadálytalanabbul igénybe vehessék más uniós állam konzuli képviseletének segítségét, ha saját hazájuk konzuli szolgálata nem érhető el számukra.

hirdetés

A német parlament is népirtásnak nevezi majd az örmények lemészárlását

Hosszú vita után hétfőn megállapodtak a német kormánypártok parlamenti frakciói, hogy tartalmazza a népirtás kifejezést az a parlamenti határozat, amelyet pénteken, az örmények ellen az Oszmán Birodalomban elkövetett mészárlások kezdetének 100. évfordulóján fogadnak majd el.

Az "Éjjeli Farkasok" európai átvonulása csak válasz az amerikai konvojra

You Tube screenshot

A Vlagyimir Putyin államfőt támogató orosz motoros klub tagjainak tervezett májusi útja Moszkvából Berlinbe reagálás az amerikai hadsereg konvojának márciusi átvonulására néhány kelet-európai országon keresztül.

Ismét átmászott egy férfi a Fehér Ház kerítésén

Vasárnap éjjel újabb kerítésmászót fogtak, a férfinél egy gyanús csomag is volt.

Magyar falvak névtábláit rongálták meg Kárpátalján

Több magyar község névtábláit rongálták meg és középületek magyar zászlóit tépték szét ismeretlen elkövetők hétfőre virradóra Kárpátalja Ungvári járásában, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Hajókatasztrófa - Csütörtökön rendkívüli uniós csúcs lesz

Rendkívüli tanácskozáson akarja megvitatni Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Földközi-tengeren kialakult helyzetet.

Új alternatív választási küszöb bevezetését szorgalmazta az RMDSZ

freedigitalphotos.net/Jeroen van Oostrom

Cél, hogy a választási reform ne veszélyeztesse a romániai magyarság parlamenti képviseletét.

Megölték az észak-kaukázusi lázadóvezér utódját

Az orosz terrorelhárítók megölték Doku Umarov észak-kaukázusi lázadóvezér utódját az észak-kakázusi Dagesztánban.

Olasz és máltai miniszterelnök: Európának egységesen kell fellépnie az emberkereskedőkkel szemben

freedigitalphotos.net/tiverylucky

Az emberkereskedelmet irányító bűnszervezetekkel szembeni határozott fellépést szorgalmazta az EU-tól Matteo Renzi olasz és Joseph Muscat máltai miniszterelnök a hétfőn Rómában tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Kötél általi halálra ítéltek 22 embert Egyiptomban

Egyebek mellett azzal vádolták, hogy 2013. július 3-án lerohantak egy el-gízai rendőrőrsöt, és megöltek egy rendőrt. Az említett zavargások azután robbantak ki, hogy a hadsereg ugyanaznap elmozdította tisztségéből Mohamed Murszi iszlamista elnököt.

Újabb menekülteket szállító hajó süllyed a Földközi-tengeren

freedigitalphotos.net/tiverylucky

Három, menekülteket szállító hajó is bajba került hétfőn a Földközi-tengeren, s az egyik már süllyedőben van.

Hajókatasztrófa: közös egyeztetést tartanak az EU bel- és külügyminiszterei

"Európaiként erkölcsi kötelességünk, hogy most a felelősségünkre összpontosítsunk, hogy megakadályozzuk, hogy ezek a tragédiák újra és újra megismétlődjenek."

48 órájuk van a kétnyelvű utcanévtáblás házaknak

freedigitalphotos.net/adamr

Tetemes bírsággal fenyegeti a marosvásárhelyi rendőrség a kétnyelvű utcanévtáblás házak tulajdonosait. A felszólítás 48 órás haladékot ad a kétnyelvű utcanévtáblák eltávolítására.

Közvetlen közelről arcba lőtte egy diák a spanyoltanárát egy nyílpuskával

Nyílpuskával lövöldözött egy diák egy barcelonai középiskolában - egy másik tanárt mellkasba lőtt, ő meghalt.

Egy túlélő szerint 950-en voltak a menekültek hajójának fedélzeten

freedigitalphotos.net/adamr

A hétvégi földközi-tengeri hajókatasztrófa egyik túlélője szerint 950-en voltak a szerencsétlenül járt hajó fedélzetén.

Tömegkarambol a moszkvai körgyűrűn

Az előzetes adatok szerint a tömeges balesetben egy kukásautó a körgyűrűnek a Moszkva-folyón átívelő hídjáról a vízbe zuhant, miután vezetője egy ütközés hatására elvesztette uralmát a jármű felett.

Amnesty International Magyarország: uniós kutatási-mentési programra van szükség

Amnesty International

Nem sokkal szombat éjfél után Líbia és Olaszország között, Líbia partjaitól 110 kilométerre elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó, fedélzetén több száz emberrel.

Új rabszolgatartás van kialakulóban

28 túlélője és 24 biztos halottja van a líbiai partoknál történt hajószerencsétlenségnek. Az olasz miniszterelnök mindenre készen áll az emberkereskedők megállítására.

Majdnem lezuhant a román kormányfőt szállító repülő

freedigitalphotos.net/adamr

Ponta azt mondta, hogy elég sokat repül ahhoz, hogy meg tudja ítélni: valóban baj volt.

Elhunyt Elio Toaff volt római főrabbi

A római zsinagóga már aznap este teljesen megtelt gyászoló tömeggel. Zsidók és nem zsidók is tiszteletüket tették a római zsidó közösséget fél évszázadon át vezető Toaff emléke előtt.

Hajbaj: többszáz esetben hibásan tanúskodtak az FBI-szakértők

freedigitalphotos/Photokanok

Elismerte az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), hogy 2000 előtt az FBI-laboratórium haj-összehasonlító egységének csaknem minden kutatója hibásan tanúskodott a bűnperek vádlottjai elleni bizonyítékokról.

Újabb kegyetlen kivégzésekről készített videót az Iszlám Állam

Huszonnyolc, állítólag etióp keresztény férfi kivégzéséről tettek közzé videofelvételt vasárnap az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető líbiai szélsőségesek.

Kiszorulhat a parlamentből, ezért kényszerül "újratervezésre" az RMDSZ

freedigitalphotos/Danilo Rizzuti

Elemzők szerint a pártnak a siker érdekében a vezetőség személyi összetételében is meg kell jelenítenie a váltást.

Lengyelország tiltakozott: nem jól szólt az FBI-főnök a holokauszttal kapcsolatban

James Comey, az FBI, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda főnöke egyes lengyeleket a nácik cinkosainak nevezett. Az amerikai nagykövet érthetőnek nevezte a lengyel álláspontot.

Hajókatasztrófa - rendkívüli EU-csúcs: ez a helyzet tarthatatlan

You Tube screenshot

Matteo Renzi olasz kormányfő a jövő hétre rendkívüli csúcsértekezlet összehívását kérte az Európai Unió (EU) vezetőitől a legutóbbi hajószerencsétlenségek nyomán a bevándorlás kérdéskörében.

"Túl sokszor mondtuk már, hogy soha többé!"

A vasárnapi, akár mintegy 700 ember halálát is okozható földközi-tengeri tragédia miatt az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásukon megvitatják a migráció kérdését.

Nőnek a brit Munkáspárt esélyei a végső győzelemre

freedigitalphotos/num_skyman

Szakértői vélemények szerint a legutóbbi felmérések alapján növekszik annak az esélye, hogy a május 7-ei brit parlamenti választások után az ellenzéki brit Munkáspárt vezetésével alakulhat új kormány.

Régi Ikarusokat állítottak egy napra forgalomba Szentpéterváron

A magyar Ikarus buszok népszerűek voltak a volt Szovjetunióban. Több példányuk még ma is közlekedik az utódállamokban, így Oroszországban is.

"Hatalmas temető a Földközi-tenger"

Facebook - Papa Francesco

A nemzetközi közösség határozott és gyors fellépését sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében a Líbia partjainál vízbe veszett több száz bevándorlóról érkezett híreket kommentálva.

Hétszáz menekült veszhetett a tengerbe Líbia és Olaszország között

A menekülteket szállító hajó vasárnapra virradó éjszaka elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között - közölte az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR).

Koncentrációs táborok felszabadítására emlékeznek

freedigitalphotos/vorakorn

A német külügyminiszter, valamint az oktatási és kutatási miniszter részvételével megemlékezést tartanak vasárnap a Berlin térségében fekvő ravensbrücki és a sachsenhauseni náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójáról.

Orosz hackerek a szankciókkal kapcsolatos információkat akartak megszerezni

A kalózok megpróbálták kihasználni a Microsoft vállalat Windows operációs rendszerének, illetve az Adobe Systems cég Flash multimédiafejlesztő-alkalmazásának eddig nem ismert biztonsági réseit.

Ferenc pápa európai fellépést sürgetett a menekültek megsegítésére

Wikipédia/Russavia

Ferenc pápa szombaton arra sürgette Európát és a nemzetközi közösséget, hogy vállaljon nagyobb részt a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba tartó menekültek mentésében és megsegítésében.

Több tízezren tüntettek a jobb munkakörülményekért

A baloldali OPZZ szakszervezet kezdeményezésére több tízezres menet vonult át szombaton Varsó belvárosán, a tiltakozáson több szakma képviselői a munkakörülmények javítását követelték.

Több mint ezren vettek részt az idei kárpátaljai pikniken

freedigitalphotos.net/arztsamui

Több mint ezren gyűltek össze szombaton a Kárpátaljáról elszármazott zsidók minden évben megrendezett legnagyobb piknikjén Izraelben.

Putyin: Oroszország együttműködik bármilyen amerikai elnökkel, akit megválasztanak

Vlagyimir Putyin egy szombat interjúban azt mondta, Oroszország bármilyen amerikai elnökkel együtt fog működni, akit 2016-ban megválasztanak.

Putyin: súlyosbítaná a helyzetet, ha Izrael fegyvert szállítana Ukrajnának

freedigitalphotos.net/tongdang

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szombati interjúban kijelentette: súlyosbítaná a helyzetet, ha Izrael fegyvert szállítana Ukrajnának.

Programmódosítással zárult a 12. RMDSZ-kongresszus

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) programjának a módosításával, és a programot kiegészítő dokumentumok elfogadásával zárult szombaton a szövetség Kolozsváron tartott 12. kongresszusa.

A szaúdi légierő csapásokat mért Taizz városára Jemenben

freedigitalphotos.net/dan

A harci gépek a helyi elnöki palota melletti katonai támaszpontot támadták. Tizenhat húszi lázadó meghalt, 35 megsebesült.

A hadseregben bíznak leginkább a csehek

A bizalmi index listáját már mintegy másfél évtizede a hadsereg vezeti, míg az egyház hagyományosan az utolsó helyen van. Az utóbbi években azonban az egyházak mutatója mérsékelten emelkedik, viszont nagyon visszaesett a bíróságokba vetett bizalom.

Ismét életjelet adott magáról Fidel Castro

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A volt kubai elnök egyetemistákkal beszélgetett telefonon pénteken.

Nagyon sok halott és sérült Afganisztánban

Öngyilkos merénylő támadásában legkevesebb 30 ember meghalt, több mint száz megsebesült szombaton Kelet-Afganisztánban.

Heves tűzharc egy mexikói városban

freedigitalphotos.net/dan

Egy drogkartell tagjai csaptak össze a hatóságokkal.

Nem akarják Carnajev halálát a nyolcéves áldozat szülei

Nem akarják a két évvel ezelőtti bostoni robbantásban életét vesztett kisfiú szülei, hogy kivégezzék a terrorcselekmény miatt elítélt Dzsohar Carnajevet.

Obama: az EU-nak fenn kell tartania az Oroszországgal szembeni szankciókat

freedigitalphotos/dan

Egészen addig nincs paktum, amíg Moszkva be nem tartja az ukrajnai harcok beszüntetéséről megkötött minszki megállapodást.

Lagarde: nincs kivétel, az IMF nem ad haladékot Athénnak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kormányzótanácsa az utóbbi harminc évben egyszer sem engedélyezett hiteltörlesztési halasztást.

Robbantássorozat Bagdadban, legalább 40 halott

freedigitalphotos/adamr

A rendőrség beszámolója szerint a legtöbb halálos áldozatot követelő robbantást Irak fővárosának egyik délnyugati, Amil nevű negyedében hajtották végre.

RMDSZ: Újraválasztották Kelemen Hunort

Újabb négy évre Kelemen Hunort választotta elnökévé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteken, a szövetség Kolozsváron tartott 12. kongresszusán.

Le Pen-dinasztia: az idős politikus visszalépett unokája javára

freedigitalphotos/papaija2008

Jean-Marie Le Pen unokája lesz a Nemzeti Front egyik listavezetője a regionális választásokon. Lánya, Marion viszont fegyelmi eljárást indít ellene.

Nem mindenkinek tetszik az RMDSZ új mottója

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 12. kongresszusának a küldöttei a tanácskozás mottójául választott "újratervezés" szükségességéről és irányáról vitatkoztak.

Beperelték a francia vasúttársaságot a holokauszt-áldozatok leszármazottjai

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A cég a második világháború idején a nácik haláltáboraiba deportált zsidók és más kisebbségekhez tartozók ezreinek foglalta le javait

Moszkvában politikai terrornak tartják az utóbbi napok gyilkosságait

Az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja szerint Ukrajnában erősödik a politikai terror, ezért öltek meg az utóbbi két napban egy oroszbarát ukrán újságírót és a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök fémjelezte Régiók Pártja egyik politikusát.

Franciaországi légikatasztrófa: ökumenikus istentisztelet az áldozatok emlékére

freedigitalphotos.net/koko-tewan

A német közjogi méltóságok részvételével ökumenikus istentiszteletet tartottak pénteken Köln katolikus székesegyházában a Germanwings légitársaság márciusi dél-franciaországi katasztrófája áldozatainak emlékére.

Újabb halottak a forrongó Jemenben

Legalább 36 ember meghalt Jemen déli részén a szaúdi vezetésű arab koalíció légicsapásaiban, valamint az államfő hívei és ellenfelei közötti összecsapásokban.

A meggyilkolt politikus és újságíró lakcíme is megjelent a neten két nappal haláluk előtt

freedigitalphotos.net/patrisyu

Újabb részleteket hozott nyilvánosságra pénteken az ukrán sajtó Oleh Kalasnyikov volt képviselő és Olesz Buzina újságíró meggyilkolásával kapcsolatosan. Kiderült, hogy mindkét áldozat lakcímét két nappal haláluk előtt ismeretlenek közzétették az interneten.

Olasz halászhajóra támadtak a líbiai fegyveresek

Líbiai fegyveresek támadtak meg egy szicíliai halászhajót péntekre virradó éjszaka az észak-afrikai partoknál. Az olasz hajó legénységének sikerült lefegyverezni a támadókat és elmenekülnie Olaszország irányába.

Hatalmas jóvátételt követel az Enel a bősi vízi erőmű visszavétele miatt

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Hatalmas összegű, 588 millió eurós jóvátételre tart igényt a Szlovák Villamos Művek (SE) és annak olasz többségi tulajdonosa, az Enel a szlovák államtól, amiért Robert Fico kormánya márciusban ismét teljes állami ellenőrzés alá vonta a korábban az SE által üzemeltetett bősi vízi erőművet.

Pénzmosással gyanúsítják a Nemzetközi Valutaalap volt vezetőjét

Pénzmosással és adócsalással gyanúsítják a spanyol hatóságok Rodrigo Rato egykori gazdasági minisztert, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatóját, akit péntekre virradó éjjel néhány órára őrizetbe is vettek, amíg madridi lakásán és irodájában házkutatást tartottak.

Motorhiba miatt visszafordították a szerb elnök gépét

freedigitalphotos.net/James Barker

Lemondták Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök péntekre tervezett vatikáni látogatását, mert az államfőt szállító repülőgépnek motorhiba miatt vissza kellett fordulnia.

A németek csaknem kétharmada fontosnak tartja a bevándorlást

A német lakosság 65 százaléka úgy véli, az ország jövőjének biztosításához fontos a külföldi munkavállalók bevándorlása.

A pápa olyat tenne, amilyet eddig ő még soha

freedigitalphotos/taesmileland

Ferenc pápa mérlegeli annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Államokban teendő szeptemberi apostoli útja alkalmával Kubába is ellátogasson.

Letartóztathatják Belgrádban a koszovói külügyminisztert

Ha Hashim Thaci koszovói külügyminiszter Belgrádba utazik, őrizetbe vehetik, mert egy 18 évvel ezelőtt kiadott elfogatóparancs ugyanis még mindig érvényben van ellene.

Felgyújtotta magát egy hétgyermekes tibeti férfi

freedigitalphotos/Stuart Miles

Ő a második tibeti, aki így vetett végett életének, feltehetően tiltakozva Tibet kínai elnyomása ellen.

Rebootol az RMDSZ

,,Újratervezés" jelszóval tartja meg 12. kongresszusát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteken és szombaton Kolozsváron.

Hét év börtön másként gondolkodásért

freedigitalphotos/dan

Államtitkok kiszivárogtatásáért hét év börtönre ítélték pénteken a 71 éves másként gondolkodó kínai újságírót, Kao Jűt, aki fellebbezni fog az ítélet ellen.

100 ember, akikre odafigyel az egész világ

Barack Obama, Kanye West, Thomas Piketty, Kim Kardashian, a pápa és Marine le Pen is szerepel idén az amerikai Time magazin által a világ száz legbefolyásosabb emberéről összeállított listán.

Vádat emeltek a Capitolium fölé begirokopterező postás ellen

You Tube screenshot

Nyilvántartásban nem szereplő repülő eszköz törvénytelen üzemeltetése, és az országos légvédelmi tér megsértése címén vádat emeltek csütörtökön a floridai kézbesítő ellen, aki egy nappal korábban egy girokopterrel szállt le a kongresszus épülete mellett.

Meglőtt egy amerikai nőt az Iszlám Állam

Meglőttek egy amerikai nőt a pakisztáni Karacsi városában csütörtökön ismeretlen fegyveresek, akik egy hátrahagyott üzenetben az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tagjainak nevezték magukat.

Románia felkészíti katonai repülőtereit az F-16-osok fogadására

freedigitalphotos.net/dan

Románia Portugáliától vásárolt 12 használt F-16-os vadászgépet, amelyek 2016-tól érkeznek az országba.

Szemtanúkat találtak a kijevi újságíró-gyilkosság felderítéséhez

A kijevi rendőrség újabb információk alapján nagy erőkkel kezdte keresni a csütörtökön az ukrán fővárosban lelőtt Olesz Buzina ismert újságíró, író gyilkosait.

Több ezren tüntettek Romániában egy autópályáért

freedigitalphotos.net/nuttakit

Több ezer ember vonult utcára Románia déli részén, akik a dél-romániai Pitesti és az erdélyi Nagyszeben közötti autópálya megépítését sürgették.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.