Devizahitelek: a hat éven belül lejáró hiteleket nem lenne kötelező átváltani

Fotó: archív

A 2020 végéig, vagyis a hat éven belül lejáró devizahitelek forintosítását tenné opcionálissá egy bizottsági módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.

Csak a középső régióban fogyott el a kazánpénz, máshol még lehet pályázni

NFM: a kezdeti technikai nehézségek után zökkenőmentes a lakossági energiahatékonysági pályázatok befogadása, a várakozásoknak megfelelően a kiírások iránt nagy az érdeklődés.

Andrássy úti tűz - Befejeződött az életveszély-elhárítás

A külső és belső életveszély-elhárítás költsége 247 millió forint volt, az önkormányzat a lakók elhelyezésére 30 millió forintot különített el.

Nyelvvizsgabotrány - Kedden kezdődik a negyvenegy vádlottas büntetőper

Vesztegetés és más bűncselekmények miatt negyvenegy vádlottat állítanak bíróság elé az úgynevezett nyelvvizsgabotrány ügyében, az első tárgyalást november 25-én tartja Monori Járásbíróság a Budapest Környéki Törvényszéken.

hirdetés

A szakmai kamara elmeszelte az egyik Rezesova-szakértőt

Írásbeli megrovásban részesítette az Eva Rezesová perében eljáró, majd kizárt Melegh Gábor szakértőt a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara (BISZK)

Összehangolt segélyakció a fővárosi aluljárókban

Szociális munkások, közterület-felügyelők és a rendőrség munkatársai segítik e héttől a nap 24 órájában a rászoruló hajléktalanokat a főváros forgalmasabb aluljáróiban, így többek között a Deák téren, a Blaha Lujza téren, a Boráros téren és az Astoriánál.

A Kúria még az idén elbírálja az eddig beérkezett devizahiteles kérelmeket

Folyamatos az ügyek elbírálása, valamennyi jogerősen lezárt ügyben azonban még nem telt le a felülvizsgálati kérelem előterjesztésére nyitva álló határidő, így további kérelmek még érkezhetnek.

Újra mondják: senkit nem hagynak az út szélén

A kormány igazságos, átlátható, visszaélésektől mentes támogatási rendszert akar kialakítani, ennek jegyében jövő év márciusától a járási hivatalok állapítják meg a jövedelemkompenzáló, foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat.

Ítéletet hirdettek Hende Csaba balesete ügyében

Közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a Balassagyarmati Járásbíróság csütörtökön Vincze Márton raliversenyzőt, aki 2013. szeptember 19-én ütközött össze a Hende Csaba honvédelmi minisztert szállító autóval a Nógrád megyei Nagylóc határában.

Szijjártó: nem akarjuk megismerni az új hidegháborút

"Magyarországnak, az Európai Uniónak és Oroszországnak komoly felelőssége van abban, hogy ne váljanak ellenségekké. A fiatal nemzedék nem akarja megismerni az új hidegháborút."

UNICEF Magyar Bizottság: fontos, hogy a gyermekek megismerjék jogaikat

Az alapelvek semmit sem érnek, ha nem társulnak "kézzel fogható" ismerettel.

Novák Katalin: a gyermekek joga a felnőttek kötelessége

A gyermekek nem 'kis felnőttek', testre szabott, igényeiknek megfelelő jogokkal kell felruházni őket.

Vádemelés egy mendei otthonszülésnél segédkező bába ellen

Súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés a vád az ellen a budapesti bába ellen, aki tavaly év elején Mendén segédkezett egy otthonszülésnél. Az újszülött meghalt, az anya kritikus állapotba került.

Megengedhetetlen stílusban beszélt az utassal - kirúgták a jegyellenőrt

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azonnali hatállyal megszüntette annak a jegyellenőrnek a munkaviszonyát, aki megengedhetetlen stílusban beszélt egy utassal a 49-es villamoson.

Meg akart fojtani egy idős nőt - vádemelés a nővérrel szemben

Vádat emeltek egy nővérrel szemben, aki a vád szerint korábban kórházi dolgozóként meg akart fojtani egy idős nőt, nehogy kiderüljön: ellopta a pénzét.

Orbán Magyarország szövetségeseinek segítségét kérte

"Magyarország gondolkodás nélkül teljesítette mindig a kötelezettségeit: a NATO tagjaként Magyarország elment Afganisztánba, az Egyesült Államok kérésére pedig Irakba. Most itt Közép-Európában történnek dolgok, és azt várjuk el minden szövetségesünktől, hogy a magyar álláspontot képviseljék."

Folytatódik a jövő évi büdzsé tárgyalása

A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik, a napirenden kizárólag a 2015-ös büdzsé általános vitájának folytatása szerepel. A kormányoldalnak és az ellenzéknek napközben összesen 6-6 óra áll rendelkezésére véleményük kifejtésére.

Negyedmilliárdot fordít orosházi otthonaira az SOS Gyermekfalu

freedigitalphotos.net/arztsamui

A gyerekek csütörtökön, az orosházi városi könyvtárban mutatkoznak be leendő lakóhelyük polgárainak.

Program a gyűlölet-bűncselekmények rendőrségi kezelésére

A projekt célja, hogy tudatosan felkészítse a rendőrség parancsnokait egy hirtelen kirobbanó etnikai konfliktus vagy provokáció megfelelő kezelésére, illetve pozitív képet közvetítsen a romák társadalmi, rendvédelmi szerepvállalásáról.

Az egyetemisták többsége szerint nyugdíjasként is dolgozniuk kell majd

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Négyötödük szerint 10 millió forintnál nagyobb megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy tisztességes megélhetést tudjanak maguknak biztosítani a nyugdíjas évekre. 88%-uk úgy véli, a legtöbb ember épp csak kijön a bevételeiből, ezért nem is tud félretenni.

Áder a klímaváltozás káros hatásairól beszélt

A köztársasági elnök a klímaváltozás káros hatásairól tartott előadást szerdán Baján az Eötvös József Főiskolán.

Lamperth Mónika lett a XV. kerület jegyzője

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Lamperth Mónika még mindig MSZP-tag, de azt mondta, a politikából már egy ideje kivonult, az idén sem parlamenti, sem önkormányzati posztért nem indult.

Az Andrássy útra költöznek majd az MMA irodái

Az Andrássy út 101. szám alatt, a Bajza utca sarkán elhelyezkedő, két épületből álló ingatlanegyüttesbe, az egykori MÚOSZ-székházba költöznek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodái a műemléki és védett épület felújítási munkálatainak végeztével, amelyek 2015-ben kezdődnek el.

Átadták a Fraknói Vilmos-díjakat

freedigitalphotos.net/africa

A Fraknói Vilmos-díjakat azok kapják, akik sokat tettek a vallási élet megújításáért vagy kiemelkedőt alkottak a teológia, a filozófia, az egyháztörténet területén.

Új eljárás indul a szigethalmi feleséggyilkosság ügyében

Hatályon kívül helyezte az ítélőtábla szerdán a Budapest Környéki Törvényszéknek a szigethalmi feleséggyilkosság ügyében hozott elsőfokú ítéletét, amelyben életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki a 2011 decemberében elkövetett emberölés vádlottjára, G. B.-re.

Megkezdődött V. László büntetőpere

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Megkezdődött V. László és 32 társa ellen a vendéglátó-ipari tevékenységgel összefüggésben elkövetett költségvetési csalás vádja miatti büntetőper a Fővárosi Törvényszéken szerdán. Az elsőrendű vádlott és társainak többsége tagadta bűnösségét, de voltak, akik részben elismerték bűnösségüket.

A Kúria fenntartotta a Sopron Bank elleni jogerős ítéletet

A Kúria felülvizsgálati eljárás során fenntartotta a Sopron Bank devizahiteles perében másodfokon hozott jogerős ítéletet, amiben a bíróság megállapította: tisztességtelenek a pénzintézet általános szerződési feltételei.

Továbbra is a reklámadó eltörlését kéri a reklámszövetség

Fotó: archív

Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és a kommunikációs iparág társszervezetei ismét a reklámadó eltörlését kérik, s felhívják a figyelmet az új adónem várható káros hatásaira.

Ezt kaptuk a nyakunkba: adócsomag 2015

Adókedvezmény jár a házasságkötés után, folytatódik a munkahelyvédelmi akció, a kártyás fizetéseknél éves lesz a tranzakciós díj, szigorodnak az áfabevallási szabályok, települési adó lesz bevezethető, és népegészségügyi termékadó sújtja majd a szeszesitalok nagy részét.

Elkezdődött a költségvetési csalás pere

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Megkezdődött V. László és 32 társa ellen a vendéglátó-ipari tevékenységgel összefüggésben elkövetett költségvetési csalás vádja miatti büntetőper a Fővárosi Törvényszéken szerdán.

Költségvetési kiskáté: mi folyik most a Parlamentben?

Varga Mihály szerint 2015-ben indul minden idők egyik legnagyobb gazdaságfejlesztése. A fontosabb napirendi pontokból szemlézünk.

November végére a múlt évi szint alá csökken az államadósság

Fotó: freedigitalphotos.net/iosphere

Az EU-tól felvett hitel, amelynek utolsó, másfél milliárd eurós részletét 2016 második negyedévében kell majd visszafizetni, Magyarország legolcsóbb adóssága.

Tarlós: "Nincs itt semmiféle diktatúra, és az országban sem"

A kormány 60 milliárd forint értékben vállalt kezessége arra elég, hogy a 3-as metró szerelvényeit felújítsák. A főpolgármester szerint amihez a korábbi vezetés húsz évig hozzá sem nyúlt, azt most meg tudják valósítani.

Kishantos: ki a hunyó? Pert vesztettek első fokon

Fotó: FB/Greenpeace Hungary

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon első fokon vesztett a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. a magyar állam és a Nemzeti Földalapkezelő (NFA), valamint az egyik nyertes bérlő ellen indított perben.

Kazáncsere-pályázat: elfogyott a pénz

Forráskimerülés miatt szünetel az Otthon melege program kazáncsere-pályázatok benyújtása a közép-magyarországi régióban.

Ma kezdődik a költségvetés vitája

Fotó: archív

A következő három napban, összesen több mint harminc órában tárgyalja az Országgyűlés a jövő évi költségvetést.

Iskolakezdési ösztöndíjat kap csaknem 5400 diák

A beiratkozási program 2004 óta zajlik azzal a céllal, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását.

Emelnék a hadiözvegyek havi járadékát

freedigitalphotos.net/cescassawin

Mintegy ötven százalékkal emelkedne a hadiözvegyek havi járadéka is, ha elfogadják a Hende Csaba honvédelmi miniszter által kedden az Országgyűlésnek benyújtott, több törvény módosítását tartalmazó javaslatcsomagot.

Szolnok segít: egy év alatt másfélezer embert karolt fel a program

Nem egészen egy év alatt több mint másfélezer rászorulónak jutott abból a mintegy 17 millió forint értékű támogatásból, amelyet egy rendhagyó karitatív program, a Szolnok segít keretében nyújtottak cégek, intézmények és magánszemélyek.

Megnyerte a lepkepert a másfél milliárdra perelt gazda

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Kárt nem okozott és jogellenes magatartást sem tanúsított az a kokadi gazda, aki az ügyészség szerint cserjeirtással 10 milliárd forint eszmei értékű lepkét semmisített meg, ezért 1,5 milliárd forint kár megtérítéséért perelték.

Szerdán indul V. Lászlóék csalási pere

A Központi Nyomozó Főügyészség augusztus végén emelt vádat a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált V. László ügyeiben, az ügyészség 53 vádlottal szemben két vádiratot nyújtott be, egyet csalás, egyet pedig hivatali vesztegetés miatt. V. László és egyik társa mindkét ügyben vádlott.

Megkezdődött Jozef R. összevont büntetőpere

MTI/Bruzák Noémi

Iratismertetéssel megkezdődött kedden az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében Jozef R. büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.

A szieszta kályhák veszélyei

Még mindig népszerűek a gázpalackkal üzemelő szieszta kályhák, amelyek azonban igen veszélyesek lehetnek; legutóbb kedd hajnalban okozott balesetet egy ilyen készülék, amikor a palackok cseréje közben robbant fel egy fűtéshez használt gázpalack.

Felsőmocsolád polgármestere szenvedett balesetet szombaton

freedigitalphotos.net/nuttakit

Mocsai Tamás, Felsőmocsolád független polgármestere, volt válogatott kézilabdázó szenvedett autóbalesetet szombaton a 67-es úton, amikor autójával nekiütközött egy tehénnek Rádpusztánál.

Tényleges életfogytiglan: 40 év múlva automatikus kegyelmi eljárás indul

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága az idén elmarasztalta Magyarországot a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt, mert "az elítéltnek nincs meg a reményhez", az ítélete felülvizsgálatához való joga.

Magára talált az európai autópiac

A legnagyobb felvevőpiacokon októberben erős növekedés volt tapasztalható, így Spanyolországban 26,1, Nagy-Britanniában 14,2, Olaszországban 9,2, Németországban pedig 3,7 százalékkal emelkedett az új autók száma.

Tüzérségi lövedéket találtak Zuglóban

Hét épületet - három családi házat és négy társasházat - ki kellett üríteni.

Tarlós még nagyobb hatalmat kap - tényleges vétójogot

Négyötödös többséghez kötötte a Fővárosi Közgyűlés feloszlatását, és jelentősen erősítette a főpolgármesteri vétójogot az Országgyűlés.

Fontoljuk meg, hogy ma intézzünk-e ügyeket az OTP-nél!

Technikai hiba miatt vannak korlátozások az ügyintézésben - magyarul: összeomlott a banki rendszer.

Elhunyt Csepregi Gyula szaxofonművész

Vasvári Pállal, Jávori Vilmossal és Szakcsi Lakatos Bélával harminc évig ők alkották a Magyar Jazz Quartetet. New Age című lemezük a legnagyobb példányszámban elkelt magyar dzsesszalbumok közé tartozik.

Véglegesítik a jövő évi "adóváltoztatásokat"

Döntés várható még a főpolgármesternek tényleges vétójogot biztosító önkormányzatitörvény-módosításról, valamint arról az igazságügyi törvénycsomagról is, amelynek alapján miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé.

Nemzet Emlékezete-díjat kapott Kenedi János

A szervezet honlapja szerint idén 20 embert - cseheket, lengyeleket, szlovákokat, németeket és magyarokat - jelöltek az elismerésre, akik közül egy nemzetközi bizottság választotta ki azt az ötöt, akik végül is megkapták a díjat.

A közfelháborodás napja - összefoglaló

Nemzetközi tüntetéssorozattal várta az adótörvények parlamenti módosítását az internetadó és a korrupció ellen létrejött civil ellenzéki mozgalom. "A közfelháborodás napjához" rengetegen csatlakoztak.

Előállítás nem volt, csak biztonsági intézkedés A közfelháborodás napján

Négy nő rosszul lett, illetve egyikük megsérült, őket a rendőrök mentették ki a tüntetők közül, majd átadták az Országos Mentőszolgálatnak.

Abdáról Kassára gurítják át a legendás Il-18-ast

A Malév flottájának egykori darabját januárban ajánlotta fel kölcsöntárgyként Orbán Viktor kormányfő a Kassai Repülőmúzeumnak.

A közfelháborodás napja - percről percre

freedigitalphotos.net/adamr

A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek Budapesten.

A kafetéria megadóztatása ellen tüntetett a Vasas Szakszervezet

Budapesten kívül több vidéki városból, így Kecskemétről, Dunaújvárosból, Gyöngyösről is jöttek szakszervezeti tagok, körülbelül 1500-2500 ember volt jelen a megmozduláson.

A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek Budapesten

MTI/Soós Lajos

A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek hétfő este Budapesten, a Kossuth Lajos téren, ahol a felszólalók összefogásra, szerveződésre és új politikai rendszer létrehozására szólították fel a jelenlévőket.

Jónak lenni jó! - idén az Ökumenikus Segélyszervezetnek gyűjt a közmédia

A következő hetekben a közmédia rádiós és televíziós műsorokban is bemutatja a szeretetszolgálat tevékenységét, emellett pedig várják művészek és sportolók tárgyait, amelyeket eladásra kínálnak a segélyszervezet támogatására.

Szabadlábra helyezték a halálos balesetet okozó próbaidős rendőrt

MTI/Balázs Attila

A Nyíregyházi Járásbíróság elutasította a 38-as úton történt halálos közlekedési baleset okozásával gyanúsított rendőr előzetes letartóztatására irányuló ügyészi indítványt, és rendelkezett azonnali szabadlábra helyezéséről. A végzés ügyészi fellebbezés miatt nem jogerős.

Hitelcsalás: ingatlanforgalmazót és ügyvédet is elítéltek

Több tízmilliós hitelcsalási ügyek miatt börtönbüntetésre ítélték azt az ingatlanforgalmazót - a Jobbik egykori keszthelyi elnökét -, valamint ügyvéd édesanyját, mert túlértékelt ingatlanokkal és fizetésképtelen ügyfelek közreműködésével szereztek jogtalanul pénzt egy banktól.

Díj a fiatalok szülőföldön maradásának ösztönzéséért

freedigitalphotos.net/arztsamui

November 30-ig pályázhatnak a Év Fiatalbarát Önkormányzata és az Év Fiatalbarát Vállalata díjakra azok a települési önkormányzatok és vállalkozások, amelyek példaértékű kezdeményezésükkel elősegítik a fiatal korosztályok szülőföldhöz való kötődését és ottani boldogulásukat.

Elutasították a takarékok állammal szembeni keresetét

A Demján Sándor vezette OTSZ kártérítést követelt az államtól jogalkotással okozott kár címén. Arra hivatkoztak, hogy a 2013-ban elfogadott, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény valójában egy kisajátítási aktus, amellyel sérült a szövetkezetek tulajdonhoz való joga, és az állam kárt okozott az OTSZ-nek.

Januártól új főszerkesztő a HVG élén

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Január elsejétől Sztaniszláv András főszerkesztő irányítása alatt, integrálva folytatja tevékenységét a HVG print- és online-szerkesztősége.

Öt és fél év a feleségét halálra késelő ebesi férfinak

A fehérneműben menekülő nőt házuktól mintegy ötven méterre érte utol és előbb szemből, majd hátulról harmincötször megszúrta. Az orvos szakértő megállapította, hogy az asszony már a bántalmazás befejezése előtt meghalt. Az események gyorsaságát mutatja, hogy a bűncselekményt a férj a házasságtörés felfedezése utáni harmadik percben követte el.

Rogán: nem változik a cafeteria adója

MTI/Soós Lajos

"A változás annyi, hogy a juttatás felső határa 450 ezer forintra csökken, viszont a 200 ezer forint feletti rész csak SZÉP-kártyán nyújtható majd."

25-30 százalékkal csökkennek a törlesztőrészletek

"A banki elszámoltatásról, a fair bankokról és a devizahitelek forintosításáról szóló három törvény együttes eredménye egy átlagos devizaadósnál azt jelenti, mint ha körülbelül 190 forintos svájcifrank-árfolyamon forintosítottak volna."

Szijjártó: Magyarország támogatja az ukrajnai helyzet miatti vízumtilalmat

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

Az EU eddig több lépcsőben rendelt el vízumtilalmat, illetve vagyonbefagyasztást a válságban érintett oroszokkal, illetve oroszpárti ukrán szakadárokkal szemben. Szijjártó Péter szerint az ilyen típusú intézkedések segíthetnek...

Szakmai együttműködés a hatékonyabb igazságszolgáltatásért

Az igazságügyi tárca az általa vezetett államtitkárságon keresztül tart rendszeres szakmai kapcsolatot a Kúriával, az Országos Bírósági Hivatallal, az ügyészséggel, továbbá az igazságszolgáltatási tevékenységben részt vevő kamarákkal.

Időközi választás Újpesten: kinyomtatták a szavazólapokat

freedigitalphotos.net/Jeroen van Oostrom

Hétfő délelőtt kinyomtatta az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a vasárnapi újpesti időközi országgyűlési választás szavazólapjait, valamivel több mint 78 ezret.

Benyújtották a forintosítási törvényjavaslatot

A javaslat szerint a deviza vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződés forintra átváltása esetén a pénzügyi intézmény csak referencia-kamatlábhoz a három hónapos BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) kötött kamatot alkalmazhat.

A telekomos Temesi György az Origo új vezérigazgatója

Temesi György tölti be november 18-ától az Origo Zrt. vezérigazgatói posztját.

Vasárnapi nyitvatartás: sok a megfélemlített munkavállaló

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést, ezért az érdekképviselet nem ért egyet a VOSZ javaslatával.

100 milliós bírság hamis diagnosztikai funkciók miatt

Fotó: impulser.com

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Impulser-Trade Kft. "f.a." (Impulser) megtévesztő reklámokat tett közzé a FLIR A310 hőkamera termékével kapcsolatban. A jogsértések miatt 100.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.