Hatvanötmillió forint értékű cigarettát foglaltak le Nyíregyházán

freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

A nyomozók egy angol férfi által vezetett mikrobuszban találtak 4,5 millió forint értékű, orosz adójegyes cigarettát, majd azon a telepen, ahonnan a jármű kihajtott, további 60,5 millió forint értékű dohányáru került elő.

Roham indulhat az adókártyákért

Több százezer családnak is szüksége lehet adókártyára a jövőben amiatt, hogy január elsejétől kizárólag olyan gyerek után lehet igénybe venni családi adókedvezményt, akinek van adóazonosító jele.

Az adóhivatal nyeri a perek nagy részét

Idén száz bírósági ügyből átlag nyolcvanat vitt a NAV.

Schäuble támogatja az euróövezeti adó gondolatát

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter támogatja a közös euróövezeti pénzügyminiszter és a külön euróövezeti adó gondolatát - írta szombaton megjelent számában a Der Spiegel című német hírmagazin, amely szerint Angela Merkel kancellár "kétkedve" viszonyul az elképzeléshez.

Giró-Szász: a miniszterelnök személyes okok alapján fogadta el Vida Ildikó lemondását

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A miniszterelnök még június elején jelezte: szakmai okok alapján nem tudja elfogadni Vida Ildikó NAV-elnök lemondását, azonban a személyes és családi okok alapján igen.

Megúszhatják az online kasszát a falusi vendégfogadók

Van rá esély, hogy a falusi vendégfogadók is kikerülnek az online pénztárgép használatára kötelezett vállalkozások köréből,

Vida Ildikó hétfőtől már nem NAV-elnök

nav.hu

Megszűnik Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének jogviszonya hétfőn, az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt.

Import tejre fókuszál a NAV

freedigitalphotos/master isolated

A tisztességes tejipari szereplők piaci pozíciójának védelmére, valamint a költségvetési bevételek biztosítására a Magyarországon polcokra kerülő import UHT tej kereskedelmét célirányosan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Megborul a hamisparfüm-biznisz a közeljövőben

Tizenötezer üveg hamis márkajelzésű parfümöt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei péntekre virradó éjszaka az M3-as autópálya észak-magyarországi szakaszán.

Varga Mihály: nem ütköznek uniós jogba a különadók

freedigitalphotos/master isolated

A magyar álláspont szerint nem ütközik uniós szabályba az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, illetve a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás.

Turisták között vadászik a NAV

Július elején indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzéssorozata - a turisták által gyakran látogatott helyeken és a tömegeket vonzó rendezvényeken számítani lehet az adóellenőrök és a pénzügyőrök jelenlétére.

Forgalomszámlálással is ellenőriz a NAV

freedigitalphotos.net/anankkml

A kockázatos adózóknál az ellenőrök nyitástól zárásig vagy kifejezetten csúcsidőben rögzítik a vásárlók számát és a vásárlások összegét, majd a helyszíni adatokat összehasonlítják a pénztárgép adataival, főként a más napokon rögzített mennyiséggel.

Az útdíjkamerák felvételei is segítik az ekáert

Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) az útdíjkamerák segítségével azonnal feltűnik, ha a fuvarokmányok alapján tranzitárut szállító kamionok Magyarországon pakolnák ki árujukat.

Brüsszel vizsgálja a szupermarket- és dohányadót

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az Európai Bizottság hivatalos, úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás miatt annak kiderítésére, hogy a két intézkedés összhangban áll-e az unió állami támogatásra vonatkozó szabályaival.

Több mint ötezer doboz csempészcigarettát találtak egy szegedi garázsban

A pénzügyőrök több mint ötezer doboz adózatlan cigarettát, továbbá két és fél kilónyi finomra vágott dohányt találtak egy szegedi garázsban és az előtte álló gépjárműben.

A Mazars könyvvizsgáló szerint a változó ekáer-szabályok némelyike bizonytalanságot okoz

freedigitalphotos/adamr

Nem érte el maradéktalanul célját az ekáer-rendelet júniustól hatályos, az adminisztráció csökkentését kitűző módosítása, a gyűjtőfuvarokkal kapcsolatos változás némelyike ugyanis nem egyértelmű, növeli az adózók bizonytalanságát, így könnyen vezethet az adózó megbírságolásához.

NAV: Románia helyett Magyarországra érkezett a spanyol szállítmány

A fuvarokmányok szerint nem Magyarországra, hanem Romániába kellett volna szállítani azt a kamionnyi spanyol zöldséget és gyümölcsöt, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ekáer munkacsoportja a budapesti nagybani piacon talált, a kereskedőt a kiszabható legmagasabb bírsággal büntették.

Dohányt és több száz liter gázolajat foglaltak le Barcson

freedigitalphotos.net/sakhorn38

Hűtőládában elrejtett dohányt és több száz liter gázolajat foglaltak le a pénzügyőrök Barcson egy családi házban.

Illegális fémtelepet lepleztek le Pest megyében

Tizenöt tonna színesfémet, illetve fémhulladékot foglaltak le a pénzügyőrök egy Pest megyei településen működő illegális fémtelepen.

Illegális ruhaszállítmányt derítettek fel az ekáerrel

freedigitalphotos/luigi diamanti

Ruhaneműk illegális piacra kerülését akadályozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ekáer útdíjkameráinak adatai alapján.

Az EKÁER követte gyanús kamiont

Tranzitállomásként jelölte meg Magyarországot, mégis Budapesten akarta lerakni szállítmányát egy angol feladótól érkező kamion. A NAV EKÁER munkacsoportja megakadályozta a ruhaneműk illegális piacra kerülését és a fuvart kikísérték az országból.

NAV: a fuvarozók az adóhivatal hivatalos ekáer weboldalát használják!

freedigitalphotos.net/patrisyu

Az egyéb internetes oldalakon elérhető kalkulátorok téves tájékoztatást adhatnak például a bejelentési kötelezettségről.

Hamis DVD-ket is árult a csempészcigik mellett

Több mint 130 hamis DVD-t is találtak az adóhatóság pénzügyei abban az üzletben, amelyen csempészett cigarettával való kereskedés gyanúja miatt ütöttek rajta a Keleti pályaudvar közelében.

Varga: átalakítások, személyi változások lesznek a NAV-nál

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Varga Mihály szerint meggyengült a közbizalom a szervezet iránt, "és ez mindenképpen lépéseket tesz szükségessé".

NAV: Hosszú, forró nyár

Július elsején indult a nyári ellenőrzéssorozat az országban. Számítani lehet arra, hogy az akcióban az adóellenőrök és a pénzügyőrök bármikor vizsgálódhatnak a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, budapesti vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, idegenvezetőknél és taxisoknál.

Új szabályok vonatkoznak az elektronikusan kitöltött számlákra

freedigitalphotos/ renjith krishnan

2015. július 1-jével hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló NGM-rendelet.

Fájhat a magánszállásadók feje az online pénztárgépek miatt

Az év végéig a magánszállásadóknak is át kell térniük az online pénztárgépek használatára, ami jelentős többletterheket ró majd rájuk. Ez sokakat késztethet arra, hogy hivatalosan feladják tevékenységüket, és a feketegazdaságban folytassák azt.

Több mint száz tonna igazolatlan eredetű dinnyét foglalt le a NAV

freedigitalphotos.net/mistermong

Több mint száz tonna igazolatlan eredetű görögdinnyét találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy fővárosi raktárban.

Gyanúsan olcsó volt a tej

Gyanúsan olcsó UHT tejet forgalmazó cégláncolatot derített fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fővárosban, az adóellenőrök csaknem 55 millió forint nettó adókülönbözet tártak fel.

Eddig 90 milliárd forintot hozott az elektronikus útdíj

freedigitalphotos.net/nuttakit

Továbbra is a heti vignetták a legnépszerűbbek, ebből az első fél évben 3,49 milliót adtak el, miközben a megyei matricákból 1,19 millió fogyott.

Félmilliárdos költségvetési számlacsalást leplezett le a NAV

Több mint félmilliárd forint kár érte a költségvetést azzal, hogy jól működő vállalkozások fiktív számlákat kiállító munkaerő-kölcsönzésre szakosodott cégeken keresztül csökkentették adó-és járulékfizetési kötelezettségüket.

Jelentősen fehéredett a kereskedelem az online pénztárgépeknek köszönhetően

freedigitalphotos.net/dan

A feketegazdaság visszaszorulása az idei adatokban is tükröződik, az év első öt hónapjában a költségvetés áfabevételei 85 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit.

Adóegyezményt írt alá Magyarország és Liechtenstein

A megállapodás egyrészt alkalmas lehet az esetleges adóoptimalizálók kiszűrésére, és a kedvezményeket is korlátozza, amivel megelőzhető az adóegyezmény előnyeinek célzott kihasználása az adózók részéről.

NGM: pozitívan hat az áfabevételre az ekáer

cooldesign/freedigitalphotos

Az év első öt hónapjában 7 százalékkal, 84 milliárd forinttal nőtt az áfabevétel és ebben a gazdasági növekedés, az online pénztárgépek használata mellett szerepe volt az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszernek (ekáer) is.

A könyvelők visszautasítják a féllegális módszerekről szóló államtitkári álláspontot

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint a regisztrált mérlegképes könyvelők helyett a munkavállalóként, vagy a háttérben, hivatalos megbízás nélkül eljáró személyeket kellene inkább ellenőrizni - ha megvolnának.

Több ezer hamis edényt találtak a pénzügyőrök

freedigitalphotos.net/dan

Hétezer-hétszáz hamisított edényt találtak a pénzügyőrök egy kamionban Rajka környékén.

Fekete zsákokokat pakolt, amikor lecsapott rá a NAV

7 508 doboz csempészcigarettát és 50 kilogramm dohányt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Vecsésen.

NGM: megmarad az idegenforgalmi adó

freedigitalphotos.net/anankkml

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem tervezi sem az idegenforgalmi adó, sem az adó állami kiegészítésének megszüntetését.

Adócsalás miatt vádat emeltek egy makói iskolaszövetkezet vezetői ellen

Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség két férfi ellen, mert egy makói székhelyű iskolaszövetkezet vezetőiként 550 millió általános forgalmi adó megfizetését mulasztották el.

Illegális fémtelep a fővárosban és Pest megyében

freedigitalphotos.net/adamr

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Budapesten és Pest megyében két fémkereskedelmi ellenőrzés alkalmával több mint 850 kilogramm fémhulladékot találtak. Illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt mindkét esetben összesen többszázezer forint bírság kiszabása várható.

A katát és a kivát többen, az evát kevesebben választják

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint jó döntés a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), illetve a kisvállalati adót (kiva) választani, a két adónem mellett a nyilvántartás szerint egyre többen döntenek, míg az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma egyre csökken.

Karbantartás miatt nem lesz elérhető az ügyfélkapu

freedigitalphotos.net/patrisyu

Karbantartás miatt pénteken este 6 órától szombat reggel 8 óráig nem lesz elérhető az eBEV portál, a kormányzati portálon és az ügyfélkapu alá tartozó honlapokon pénteken este 10-től kezdődik a karbantartás, ez idő alatt az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) elsődleges hozzáféréssel regisztrált felhasználók nem tudnak majd bejelentéseket tenni.

A NAV megsemmisítő bemutatója - törtek-zúztak

A hamisítás elérte az autóipart is, tavaly 16, az idén eddig egy autódiagnosztikai eszközt foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), majd egybudapesti rendezvényen hamis eszközöket és a hozzájuk tartozó hamis szoftvereket semmisített meg.

Júliustól adókedvezményt kapnak a mezőgazdasági dolgozók munkaadói is

freedigitalphotos.net/dan

A munkavédelmi akcióterv kiterjesztéseként a mezőgazdaságban foglalkoztatott 25-55 év közötti munkavállalók után is jár az adókedvezmény a munkaadóknak július elsejétől.

Július 1-jétől változnak az időszakos elszámolású ügyletek áfaszabályai

Ettől az időponttól új szabály szerint kell meghatározni a könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanácsadási szolgáltatások teljesítési időpontját.

Megkezdődött a folyószámla-kivonatok és a pótlékértesítők kiküldése

Megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A kamara szerint alaptörvényellenes a könyvvizsgálók vagyonának zárolása

freedigitalphotos/suphakit73

A nemrég elfogadott jogszabály lehetővé teszi, hogy a meghatározott pénzügyi szervezeteket auditáló könyvvizsgálók vagyonát is zár alá vegyék, ha az adott cégnél 50 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja merül fel

Jobban adóztunk, mint tavaly

A központi költségvetés május végi halmozott bevételei közel 53 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakit, a növekedés főként a magasabb adóbevételeknek köszönhető.

Több mint húsz cégnél folyik vizsgálat pénzmosás gyanúja miatt

freedigitalphotos.net/anankkml

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pénzmosás Elleni Információs Irodájának jelentései alapján több mint húsz társaságnál folyik vizsgálat jelenleg

MSZP: 150 milliárd forintot "kaszált" a MET a gázkereskedelemmel

Az MSZP számításai szerint a MET Zrt. 150 milliárd forintot "kaszált" a kormány által jogszabályban biztosított gázkereskedelmi rendszerrel, miközben 4,1 milliárd forint volt a magyar állam haszna.

Ismét beszedhetik a reklámadót

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Érvényét veszítette az európai uniós versenyhatóság márciusban hozott felfüggesztő határozata, így nincs többé akadálya annak, hogy Magyarországon ismét beszedjék a reklámadót.

Áfakaput javasolnak a szakértők

Úgynevezett áfakapu bevezetésével szakértők szerint a jelenlegi 27-ről 25 százalékra lehetne csökkenteni az áfát, miközben az állam éves szinten akár 800-1200 milliárd forint többletbevételhez juthatna.

Adózni kell az iskolaszövetkezetekben vállalt munka után is

freedigitalphotos.net/cooldesign

Tavaly 1587 iskolaszövetkezet 120 ezer tanuló foglakoztatásában vállalt szerepet. A nappali tagozatos tanulók, hallgatók fizetését 16 százalékos személyi jövedelem adó (szja) terheli.

Tömény eredmény - szeszt neszelt a NAV

MTI infografika

Több mint félmillió üveg szeszesitalt foglaltak le a NAV Fejér megyei végrehajtói annál az ital-nagykereskedőnél, amelyre korábban 100 millió forintos bírságot szabtak ki a NAV pénzügyőrei. A lefoglalt árukészlet a jövedéki bírság fedezetét biztosítja.

Nőtt az adóvégrehajtások száma

Az adófizetési hajlandóság nem javult, az adótartozások összege évről évre nő.

Elfogadták a jövő évi adótörvényeket

freedigitalphotos.net/cescassawin

Elfogadta az Országgyűlés kedden a jövő évi adótörvénycsomagot, amely alapján 2016-ban 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, és 5 százalékra a sertés tőkehúsok áfája, ezenkívül mérséklődik a bankadó, valamint változik a közműadó.

Milliárdos nagyságrendű áfát csalt el a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet

Őrzésvédelmi, és vagyonőri feladatok ellátására szerződött az a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, amelynek irányítóit a napokban vették őrizetbe Budapesten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói

A jövő évi adóváltoztatásokról dönthet a Ház

freedigitalphotos.net/cescassawin

A jövő évi adóváltozásokról dönthet az Országgyűlés ma kezdődő, kétnapos rendkívüli ülésén.

A NAV közzétette a júliusban elszámolható üzemanyagárakat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban júliusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Vesztegetés - Vádat emeltek a NAV egy volt osztályvezetője ellen

freedigitalphotos/master isolated

Kilencvenmillió forintos áfacsalásban vehetett részt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik volt osztályvezetője, aki ellen a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt hivatali vesztegetés elfogadása, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt.

Nőtt az igény a cégátvilágításra

Nőtt az igény a cégátvilágításra 2014-ben Magyarországon, a vállalatfelvásárlások számának és a hitelátstrukturálások arányának növekedésével együtt.

Taxis jogsértések: együttműködik a NAV és a BKK

freedigitalphotos.net/dan

A fővárosi taxiszolgáltatási szektorban tapasztalható jogsértések megelőzésére, felderítésére és visszaszorítására kötött megállapodást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a szervezetek célja az engedély nélkül működő kontár vállalkozók kiszűrése, az utasok, és a tisztességesen működő taxisok érdekeinek védelme.

Erre figyeljenek a munkavállaló diákok

A munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából már felnőttnek számítanak, ezért bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóknál.

Iránnal kötne megállapodást a kormány a kettős adóztatás elkerüléséről

freedigitalphotos.net/anankkml

A miniszterelnök felhatalmazta a nemzetgazdasági minisztert, hogy tárgyalásokat kezdjenek Magyarország és az Iráni Iszlám Köztársaság között, a jövedelem- és vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló egyezmény megalkotásáról.

Hiányosságokat talált az állami intézmények ellenőrzésénél a számvevőszék

A tavaly év végén jogutód nélkül megszűnt munkaügyi hivatal 2008-2013 közötti gazdálkodása dokumentumok hiánya miatt nem volt ellenőrizhető, az idén januártól átalakult innovációs hivatal gazdálkodásában pedig hibákat és hiányosságokat találtak.

Ötvenmilliós áfacsalás Heves megyében

Wikipédia/Egrian

Több mint ötvenmillió forint áfa elcsalásával gyanúsít egy Heves megyei bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Mazars: számos külföldi cég megsérti az áfatörvényt

Az árukészleteiket Magyarországon raktározó külföldi cégek az értékesítéseket közösségi ügyletként kezelik, figyelmen kívül hagyva a magyar áfatörvény rendelkezéseit.

Négy autóban 23 milliós csempészett cigaretta

Négy autóban több mint 23 millió forint értékű csempészett cigarettaszállítmányt találtak a kölcsei határrendészeti kirendeltség munkatársai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Igazán ötlettelen cigarettacsempészek

Facebook

Egy Volkswagenben lapult a 3 millió forint értékű dohányáru. Nincs új a nap alatt: pótkerék, gáztartály, lökhárító volt a csempészcigi rejtekhelye.

74 tonna fémmel akadtak horogra a lomikirályok

A pénzügyőrök közúti ellenőrzés keretében állították meg a két teherautót, melyek belsejében nagyipari mennyiségű illegális fémhulladékot találtak.

Nagyüzemben állítottak ki fiktív számlákat

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Kiskőrösön magyar és szlovák elkövetők közreműködésével magyarországi cégeknek nagyüzemben állítottak ki fiktív számlákat, a valótlan dokumentumokat felhasználók közel 4 milliárd forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket.

2.000 doboz csempészett cigaretta útja ért véget Tompán

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei 2.000 doboz adózatlan cigarettát találtak két egymás után érkező szerb személyautóban Tompán. A dohánytermékeket lefoglalták, mindkét ügyben büntetőeljárást indítottak.

Júniustól tovább egyszerűsödik az ekáer

Június elsejétől módosul az ekáer rendelet, így tovább egyszerűsödik a gazdálkodók bejelentési kötelezettsége.

Ötmilliárd forintos pénzmosást fedett fel a NAV

freedigitalphotos.net/adamr

A héten kilenc embert vett őrizetbe, közülük hét magyar, egy horvát és egy egyiptomi állampolgár volt.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Szabad a CSOK? Július 1-jét követően megváltoznak a szabályok!

freedigitalphotos.net/photostock

A jogszabályváltozás dzsungelében a ma.hu olvasóinak Ónodi Viktória perfekt mérlegképes könyvelő, pénzügyi tanácsadó segít eligazodni annak érdekében, hogy minél többen élhessenek a kiváló ingyenes családtámogatási formával.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.