Adóegyezményt írt alá Magyarország és Liechtenstein

freedigitalphotos.net/adamr

A megállapodás egyrészt alkalmas lehet az esetleges adóoptimalizálók kiszűrésére, és a kedvezményeket is korlátozza, amivel megelőzhető az adóegyezmény előnyeinek célzott kihasználása az adózók részéről.

NGM: pozitívan hat az áfabevételre az ekáer

Az év első öt hónapjában 7 százalékkal, 84 milliárd forinttal nőtt az áfabevétel és ebben a gazdasági növekedés, az online pénztárgépek használata mellett szerepe volt az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszernek (ekáer) is.

A könyvelők visszautasítják a féllegális módszerekről szóló államtitkári álláspontot

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint a regisztrált mérlegképes könyvelők helyett a munkavállalóként, vagy a háttérben, hivatalos megbízás nélkül eljáró személyeket kellene inkább ellenőrizni - ha megvolnának.

Több ezer hamis edényt találtak a pénzügyőrök

Hétezer-hétszáz hamisított edényt találtak a pénzügyőrök egy kamionban Rajka környékén.

Fekete zsákokokat pakolt, amikor lecsapott rá a NAV

7 508 doboz csempészcigarettát és 50 kilogramm dohányt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Vecsésen.

NGM: megmarad az idegenforgalmi adó

freedigitalphotos.net/anankkml

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem tervezi sem az idegenforgalmi adó, sem az adó állami kiegészítésének megszüntetését.

Adócsalás miatt vádat emeltek egy makói iskolaszövetkezet vezetői ellen

Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség két férfi ellen, mert egy makói székhelyű iskolaszövetkezet vezetőiként 550 millió általános forgalmi adó megfizetését mulasztották el.

Illegális fémtelep a fővárosban és Pest megyében

freedigitalphotos.net/adamr

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Budapesten és Pest megyében két fémkereskedelmi ellenőrzés alkalmával több mint 850 kilogramm fémhulladékot találtak. Illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt mindkét esetben összesen többszázezer forint bírság kiszabása várható.

A katát és a kivát többen, az evát kevesebben választják

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint jó döntés a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), illetve a kisvállalati adót (kiva) választani, a két adónem mellett a nyilvántartás szerint egyre többen döntenek, míg az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma egyre csökken.

Karbantartás miatt nem lesz elérhető az ügyfélkapu

freedigitalphotos.net/patrisyu

Karbantartás miatt pénteken este 6 órától szombat reggel 8 óráig nem lesz elérhető az eBEV portál, a kormányzati portálon és az ügyfélkapu alá tartozó honlapokon pénteken este 10-től kezdődik a karbantartás, ez idő alatt az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) elsődleges hozzáféréssel regisztrált felhasználók nem tudnak majd bejelentéseket tenni.

A NAV megsemmisítő bemutatója - törtek-zúztak

A hamisítás elérte az autóipart is, tavaly 16, az idén eddig egy autódiagnosztikai eszközt foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), majd egybudapesti rendezvényen hamis eszközöket és a hozzájuk tartozó hamis szoftvereket semmisített meg.

Júliustól adókedvezményt kapnak a mezőgazdasági dolgozók munkaadói is

freedigitalphotos.net/dan

A munkavédelmi akcióterv kiterjesztéseként a mezőgazdaságban foglalkoztatott 25-55 év közötti munkavállalók után is jár az adókedvezmény a munkaadóknak július elsejétől.

Havi 253 ezer forint volt tavaly egy négyfős család létminimumértéke

A KSH azt mondja, szakmai szempontból nem jó ez a számítás.

Alváz, ajtó, tartály: hétezer doboz zalai csempészcigaretta

freedigitalphotos/hinnamsaisuy

Mintegy nyolcmillió forintot ér az a több mint hétezer doboz cigaretta, amelyet a NAV pénzügyőrei három autóban találtak az M70-es autóúton és a vele párhuzamos mellékúton.

Július 1-jétől változnak az időszakos elszámolású ügyletek áfaszabályai

Ettől az időponttól új szabály szerint kell meghatározni a könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanácsadási szolgáltatások teljesítési időpontját.

Varga: adócsökkentést és a munakehelyek megőrzését jelenti az emberek számára a büdzsé

freedigitalphotos.net/dan

Az Országgyűlés elfogadta azokat a legfontosabb gazdaságpolitikai irányokat, amelyeket a 2016-os költségvetésben lefektetett a kormány.

Megkezdődött a folyószámla-kivonatok és a pótlékértesítők kiküldése

Megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A kamara szerint alaptörvényellenes a könyvvizsgálók vagyonának zárolása

freedigitalphotos/suphakit73

A nemrég elfogadott jogszabály lehetővé teszi, hogy a meghatározott pénzügyi szervezeteket auditáló könyvvizsgálók vagyonát is zár alá vegyék, ha az adott cégnél 50 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja merül fel

Jobban adóztunk, mint tavaly

A központi költségvetés május végi halmozott bevételei közel 53 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakit, a növekedés főként a magasabb adóbevételeknek köszönhető.

Több mint húsz cégnél folyik vizsgálat pénzmosás gyanúja miatt

freedigitalphotos.net/anankkml

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pénzmosás Elleni Információs Irodájának jelentései alapján több mint húsz társaságnál folyik vizsgálat jelenleg

MSZP: 150 milliárd forintot "kaszált" a MET a gázkereskedelemmel

Az MSZP számításai szerint a MET Zrt. 150 milliárd forintot "kaszált" a kormány által jogszabályban biztosított gázkereskedelmi rendszerrel, miközben 4,1 milliárd forint volt a magyar állam haszna.

Ismét beszedhetik a reklámadót

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Érvényét veszítette az európai uniós versenyhatóság márciusban hozott felfüggesztő határozata, így nincs többé akadálya annak, hogy Magyarországon ismét beszedjék a reklámadót.

Áfakaput javasolnak a szakértők

Úgynevezett áfakapu bevezetésével szakértők szerint a jelenlegi 27-ről 25 százalékra lehetne csökkenteni az áfát, miközben az állam éves szinten akár 800-1200 milliárd forint többletbevételhez juthatna.

Adózni kell az iskolaszövetkezetekben vállalt munka után is

freedigitalphotos.net/cooldesign

Tavaly 1587 iskolaszövetkezet 120 ezer tanuló foglakoztatásában vállalt szerepet. A nappali tagozatos tanulók, hallgatók fizetését 16 százalékos személyi jövedelem adó (szja) terheli.

Tömény eredmény - szeszt neszelt a NAV

MTI infografika

Több mint félmillió üveg szeszesitalt foglaltak le a NAV Fejér megyei végrehajtói annál az ital-nagykereskedőnél, amelyre korábban 100 millió forintos bírságot szabtak ki a NAV pénzügyőrei. A lefoglalt árukészlet a jövedéki bírság fedezetét biztosítja.

Nőtt az adóvégrehajtások száma

Az adófizetési hajlandóság nem javult, az adótartozások összege évről évre nő.

Elfogadták a jövő évi adótörvényeket

freedigitalphotos.net/cescassawin

Elfogadta az Országgyűlés kedden a jövő évi adótörvénycsomagot, amely alapján 2016-ban 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, és 5 százalékra a sertés tőkehúsok áfája, ezenkívül mérséklődik a bankadó, valamint változik a közműadó.

Milliárdos nagyságrendű áfát csalt el a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet

Őrzésvédelmi, és vagyonőri feladatok ellátására szerződött az a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, amelynek irányítóit a napokban vették őrizetbe Budapesten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói

A jövő évi adóváltoztatásokról dönthet a Ház

freedigitalphotos.net/cescassawin

A jövő évi adóváltozásokról dönthet az Országgyűlés ma kezdődő, kétnapos rendkívüli ülésén.

A NAV közzétette a júliusban elszámolható üzemanyagárakat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban júliusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Vesztegetés - Vádat emeltek a NAV egy volt osztályvezetője ellen

freedigitalphotos/master isolated

Kilencvenmillió forintos áfacsalásban vehetett részt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik volt osztályvezetője, aki ellen a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt hivatali vesztegetés elfogadása, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt.

Nőtt az igény a cégátvilágításra

Nőtt az igény a cégátvilágításra 2014-ben Magyarországon, a vállalatfelvásárlások számának és a hitelátstrukturálások arányának növekedésével együtt.

Taxis jogsértések: együttműködik a NAV és a BKK

freedigitalphotos.net/dan

A fővárosi taxiszolgáltatási szektorban tapasztalható jogsértések megelőzésére, felderítésére és visszaszorítására kötött megállapodást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a szervezetek célja az engedély nélkül működő kontár vállalkozók kiszűrése, az utasok, és a tisztességesen működő taxisok érdekeinek védelme.

Erre figyeljenek a munkavállaló diákok

A munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából már felnőttnek számítanak, ezért bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóknál.

Iránnal kötne megállapodást a kormány a kettős adóztatás elkerüléséről

freedigitalphotos.net/anankkml

A miniszterelnök felhatalmazta a nemzetgazdasági minisztert, hogy tárgyalásokat kezdjenek Magyarország és az Iráni Iszlám Köztársaság között, a jövedelem- és vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló egyezmény megalkotásáról.

Hiányosságokat talált az állami intézmények ellenőrzésénél a számvevőszék

A tavaly év végén jogutód nélkül megszűnt munkaügyi hivatal 2008-2013 közötti gazdálkodása dokumentumok hiánya miatt nem volt ellenőrizhető, az idén januártól átalakult innovációs hivatal gazdálkodásában pedig hibákat és hiányosságokat találtak.

Ötvenmilliós áfacsalás Heves megyében

Wikipédia/Egrian

Több mint ötvenmillió forint áfa elcsalásával gyanúsít egy Heves megyei bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Mazars: számos külföldi cég megsérti az áfatörvényt

Az árukészleteiket Magyarországon raktározó külföldi cégek az értékesítéseket közösségi ügyletként kezelik, figyelmen kívül hagyva a magyar áfatörvény rendelkezéseit.

Négy autóban 23 milliós csempészett cigaretta

Négy autóban több mint 23 millió forint értékű csempészett cigarettaszállítmányt találtak a kölcsei határrendészeti kirendeltség munkatársai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Igazán ötlettelen cigarettacsempészek

Facebook

Egy Volkswagenben lapult a 3 millió forint értékű dohányáru. Nincs új a nap alatt: pótkerék, gáztartály, lökhárító volt a csempészcigi rejtekhelye.

74 tonna fémmel akadtak horogra a lomikirályok

A pénzügyőrök közúti ellenőrzés keretében állították meg a két teherautót, melyek belsejében nagyipari mennyiségű illegális fémhulladékot találtak.

Nagyüzemben állítottak ki fiktív számlákat

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Kiskőrösön magyar és szlovák elkövetők közreműködésével magyarországi cégeknek nagyüzemben állítottak ki fiktív számlákat, a valótlan dokumentumokat felhasználók közel 4 milliárd forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket.

2.000 doboz csempészett cigaretta útja ért véget Tompán

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei 2.000 doboz adózatlan cigarettát találtak két egymás után érkező szerb személyautóban Tompán. A dohánytermékeket lefoglalták, mindkét ügyben büntetőeljárást indítottak.

Júniustól tovább egyszerűsödik az ekáer

Június elsejétől módosul az ekáer rendelet, így tovább egyszerűsödik a gazdálkodók bejelentési kötelezettsége.

Ötmilliárd forintos pénzmosást fedett fel a NAV

freedigitalphotos.net/adamr

A héten kilenc embert vett őrizetbe, közülük hét magyar, egy horvát és egy egyiptomi állampolgár volt.

Nem lesz dohány a debreceni dohányból

Illegálisan működő dohányüzemet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Debrecenben.

Sose vegyen olyan Adidast, ami Puma!

25 millió forintot meghaladó azoknak a hamis ruházati kiegészítőknek az értéke, amelyeket pénzügyőrök találtak egy budapesti gyártelepen a rendőrséggel végzett közös ellenőrzés alkalmával.

Nagyot bukott a dél-alföldi húsbiznisz

Fotó: Facebook NAV

A bűnszervezet egyik vezetője korábban cigarettával kapcsolatos ügyben került a nyomozók látókörébe, egy ideje pedig hússal kereskedett. A pénzügyi nyomozók razziája megakadályozta a további áfacsalást.

Illegális fémtelepre csapott le Érden a NAV

Román állampolgárok által, illegálisan működtetett fémátvevő telepet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Érden.

Csaknem 400 millió forintos áfacsalást leplezett le a NAV

freedigitalphotos.net/FrameAngel

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói egy hússal kereskedő bűnszervezet tevékenységét számolták fel, akik csaknem 400 millió forint áfát csaltak el, az ügyben költségvetési csalás miatt hat embert vettek őrizetbe.

Az összes Uber-sofőr fennakadt a rostán

A NAV a próbavásárlásokon "megbukott" sofőrök terhére akár 200 ezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhat.

Varratott egy tetkót magára a NAV-os, aztán igazolványt villantott

Facebook

Illegálisan működő lakótelepi tetoválószalont buktatott meg a "próbavásárló".

Benyújtotta kormány a reklámadóhoz kapcsolódó törvények módosítását

A javaslat szerint a 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után továbbra is nulla százalék marad a reklámadó mértéke, az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után pedig 5,3 százalék lesz valamennyi adóalany esetén.

Évi 21 milliárd kerülhet a gazdaságba a növekedési adóhitellel

freedigitalphotos.net/anankkml

Megközelítőleg 18 ezer vállalat vehetné igénybe a növekedési adóhitel-program összesen 21 milliárd forintnyi hitelkeretétet.

Kapuvári Hús: új eljárásra kötelezte a bíróság a NAV-ot

Jogerősen hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtökön a Nemzeti Adó-és Vámhivatalt (NAV), amely a jelenleg felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt.-nél több százmillió forintos adóhiányt állapított meg.

A könyvvizsgálókat kaszálja a szigorító törvényjavaslat

freedigitalphotos.net/adamr

Túl magas biztosítási összeget határoz meg a törvényjavaslat a könyvvizsgálói kamara szerint.

MNB: a bankok vállalják a hitelezési aktivitás növelését

A magyarországi bankok egyöntetűen kifejezték, hogy támogatják a hitelezés bővítését és a gazdaságot, a bankok elsősorban a vállalati, és azon belül is a kis- és közepes vállalati szektorban szeretnék növelni hitelezésüket 2015 és 2017 között.

NAV: három hónap alatt egymillió levél a pénzintézeteknek

freedigitalphotos/phanlop88

A szervezet minden alkalommal azt tudakolta, tartanak-e az adott bankban pénzt a köztartozást felhalmozó magánszemélyek.

Aranyat csináltak a vasból: 3 milliárdos gazdasági bűncselekményt leplezett le a NAV

Az egy évig tartó felderítő munka május 11-én zárult le, az érintett cégeket egy debreceni férfi irányította.

Szja: itt a véghajrá

freedigitalphotos/Stuart Miles

Szerda éjfélig lehet beküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) az idei adóbevallásokat, a kiemelt ügyfélszolgálatok rendkívüli nyitva tartással készülnek.

Hétmilliót is kereshetnek egy éjszaka alatt a cigicsempészek

Csaknem másfélszer annyi csempészcigarettát foglaltak le tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint, mint 2013-ban.

Húszezer cég esélyes a növekedési adóhitelre

freedigitalphotos.net/anankkml

Körülbelül húszezer cég juthat nem várt anyagi támogatáshoz a következő évi adócsomag egyik új megoldásával, a növekedési adóhitellel, az elmúlt évek adatai alapján ugyanis az eredmény megötszörözésére évente húszezer vállalkozás lehet képes.

NE felejtse: Szerdáig lehet bevallani és befizetni az szja-t

MTI Fotó

Érdemes használni a NAV honlapján elérhető általános nyomtatványkitöltő programot, mert nemcsak segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, hanem bizonyos adatokat elegendő egyszer beírni és a program önállóan számol.

Másfél milliárddal maradhat több a háziorvosoknál

Mindez abban az esetben történik meg, ha az önkormányzatok eltörlik a rájuk vonatkozó helyi iparűzési adót.

Szja: a hajrá elkezdődött, töltődnek a söralátétek

freedigitalphotos/Stuart Miles

Május elejéig mintegy 1,7 millió személyijövedelemadó-bevallás érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A többség a számítógépes megoldást választotta, mindössze 240 ezren maradtak a hagyományos kézi kitöltésnél. A "söralátét-bevallást" idén eddig 26 ezernél is többen töltötték ki.

Az önkormányzatok elengedik az iparűzési adót a háziorvosoknak?

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere szerint igen, az önkormányzatok felmentést fognak adni a helyi iparűzési adó megfizetése alól a háziorvosi praxisoknak.

EMIH: az egyházaknak felajánlható egy százaléknál is legyenek megismerhetők az adózó adatai

freedigitalphotos/master isolated

A pénz forrásának megismerése javítaná az átláthatóságot és erősítené az adózók bizalmát.

NAV: öt tonna szlovákiai tojást semmisítettek meg

A szállítmány ekáer-számmal nem rendelkezett, ráadásul a címzett magyar cég már 2009-ben megszűnt.

Szja-bevallás: a többség az utolsó pillanatig kivár

Idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallás elkészítését, május 10-ig mintegy 1,7 millió érkezett az adóhatósághoz, miközben a hivatal idén is közel 4,5 milliót vár.

Május 20-ig hosszabb nyitva tartással várják az adózókat a NAV ügyfélszolgálatai

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a személyi jövedelemadó-bevallások beadási határidejéig, május 20-ig a hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.

Egzotikus éttermeket ellenőriztek

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett belvárosi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök és a pénzügyőrök.

60 millió forintot csalt el egy szabolcsi betegszállító társaság

Hatvanmillió forintot csalt el egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei betegszállító társaság, amely hamis adatokkal, jogosulatlanul vett fel egészségpénztári támogatást.

Hosszabb nyitvatartással várja a bevallókat a NAV

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitvatartással várja a bevallókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata.

220 milliárdos adócsökkentés jöhet

Tállai András a családokat, a magánszemélyeket és a gazdaság legálisan működő szereplőket nevezte az adócsomag legnagyobb nyerteseinek.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Szabad a CSOK? Július 1-jét követően megváltoznak a szabályok!

freedigitalphotos.net/photostock

A jogszabályváltozás dzsungelében a ma.hu olvasóinak Ónodi Viktória perfekt mérlegképes könyvelő, pénzügyi tanácsadó segít eligazodni annak érdekében, hogy minél többen élhessenek a kiváló ingyenes családtámogatási formával.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.