A NAV nem kivételezik az amerikai cégekkel

freedigitalphotos/cooldesign

Az amerikai érdekeltségű cégek adóhatósági kapcsolatai átlagosnak mondhatók a többi céghez képest, és az adóhivatal vizsgálata szerint adóteljesítményüknek, működési kockázatuknak megfelelő, más adózókkal ekvivalens adóhatósági bánásmódban részesülnek.

110 milliárddal több adóbevétel a tavalyinál Dél-Alföldön

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi egységei 2014-ben 543,3 milliárd forint bevételt értek el 2014-ben, 110 milliárddal többet az előző évinél.

Nem fizették az áfát - 25 ezer pár cipőt foglalt le a NAV

25 ezer pár cipőt foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fővárosban, egy frissen alakult kft-től, mert a cég nem fizetett áfát. A 20 millió forint értékű áruval megrakott kamionra tagországi adatszolgáltatás hívta fel a NAV figyelmét, továbbá az is gyanút keltett, hogy az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe (EKÁER) nem jelentették be a fuvart.

Ismét elérhető az ekáer-rendszer

A kedd este fél nyolctól az ekáer-rendszerben (elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer) fennálló központi hálózati problémát 23 óra 10 perckor elhárították.

Nem csökken a feketefoglalkoztatás - 100-ból 73 munkaadó bajban van

A munkaügyi hatóság tavaly több mint 18 ezer munkáltatót ellenőrzött, és ennek során a foglalkoztatók 73 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont foglalkoztatottak 71 százalékát, mintegy 101 ezer munkavállalót érintették.

Több tízezer hamis cipőt és ruhaneműt foglaltak le

freedigitalphotos.net/stockimages

Több mint 21 ezer pár hamis cipőt és papucsot, 13,5 ezer hamis pólót és nadrágot, valamint 3 ezer hamis baseballsapkát foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Budapesten, az áruk összértéke csaknem 200 millió forint.

Márciustól hatályosak az új ekáer szabályok

Első alkalommal március 11-től kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak.

Jaj a be nem jelentett élelmiszer-automatáknak!

Célirányos ellenőrzésekkel derítené fel az adóhatóság a március 31-i határidőig be nem jelentett élelmiszer-értékesítő automatákat, a bejelentési kötelezettségüket nem teljesítő üzemeltetőket.

Hamis számlákkal igazoltak egy 180 milliós pályázati támogatást

Faipari gépek vásárlására, valamint 79 dolgozó ez év január közepéig tartó folyamatos foglalkoztatására kaptak ennyit.

Újra a pálinkafőzéssel van probléma: nem lehet adómentes egy decije sem

freedigitalphotos/Boaz Yiftach

Ismét kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság csütörtökön, mert továbbra is úgy véli, hogy a házi pálinkafőzés jövedéki adójának szabályozása uniós jogot sért.

Előzetes letartóztatásban a NAV-gyilkos

Elrendelte a bíróság csütörtökön az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki hétfőn késsel támadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két intézkedő munkatársára Budapesten, és egyik áldozata a helyszínen meghalt.

Gázolaj, kannabisz és fegyverek Vecsésen

freedigitalphotos.net/sakhorn38

Csaknem kétezer liter adózatlan gázolajat, 97 tő kannabiszt, valamint lőfegyvereket találtak egy vecsési házban és udvarán.

15 ezer doboz csempészett cigaretta egy magyar kamionban Pécsett

A pénzügyőrök a Debrecenből Olaszországba tartó jármű rakományát az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (ekáer) összefüggésben vizsgálták át.

Volt némi himihumi, de kaptak nyugtát a torkosok

Hatvanhárom vizsgálatból mindössze ötször találtak szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi revizorai a torkos csütörtöki ellenőrzésen.

Ausztriában is kapós az ukrán cigaretta?

freedigitalphotos/bplanet

Háromezer doboz ukrán zárjegyes cigarettát találtak a Komárom-Esztergom megyei pénzügyőrök az M1-es autópálya komáromi lehajtójánál egy osztrák autóban.

Gyakran éri atrocitás a pénzügyőröket

A NAV szerint évente 15-20 alkalommal fordul elő, hogy munkatársaikat olyan súlyos inzultus éri, amely miatt feljelentést tesznek a rendőrségen, de a hétfői esethez hasonlóra nem volt példa.

Egyéni vállalkozók: szerda a határidő!

freedigitalphotos/ddpavumba

Az egyéni vállalkozóknak, és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek 2015. február 25-ig kell eleget tenniük személyijövedelemadó-bevallási és fizetési kötelezettségüknek.

A költségvetési csalások okozzák a legnagyobb kárt

freedigitalphotos/patpitchaya

2014-ben az e körbe tartozó bűncselekmények elkövetési értéke tette ki az összes elkövetési érték 93,28 százalékát, 138,81 milliárd forintot.

Több tízezer embert érint ez a fontos adóhatáridő

Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésre kötelezett őstermelőknek, magánszemélyeknek valamint evás egyéni vállalkozóknak február 25-éig kell bevallaniuk és befizetniük személyi jövedelemadójukat.

Húszezer végrehajtást bonyolítottak tavaly Nógrádban

freedigitalphotos.net/FrameAngel

30 ezer vállalkozó és magánszemély van a hátralékosok között, 5,3 milliárdos adósságukból már 3,2 milliárd forintot szedtek be a végrehajtásokkal.

Valami nagyon bűzlött a parfümnél - két és fél milliárdnyi áfáról "feledkeztek meg"

Illegális parfüm-nagykereskedő bűnszervezet ellen indult eljárás.

Dohányból akart dohányt csinálni

FB/NAV

Piacon vásárolt, otthon feldolgozott dohányt csomagolt eredeti, adójeggyel is ellátott cigarettás zacskókba egy ceglédi férfi.

12 tonna jelöletlen mandarin

12 tonna mandarint foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy fővárosi nagybani piacon. A teherautónyi gyümölcs jelöletlen volt, eredetét nem tudták megállapítani, ezért megsemmisítették.

Idén is mindent ellenőriz a NAV

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az adóhatóság revizorai az idén is mindent ellenőriznek, amit tavaly, így fókuszban marad többek között az internetes kereskedelem, kiemelt figyelemre számíthatnak az egyéni vállalkozók, a pénztárgépek használatát pedig kockázatelemzésen alapuló ellenőrzés váltja fel.

Kasszasiker az új pénztárgép

Tavaly 227 milliárd forinttal több befizetendő áfát vallott be a kereskedelmi szektor, mint 2013-ban.

Deloitte: a kiszámíthatatlanság a legnagyobb gond a magyar adórendszerben

freedigitalphotos.net/anankkml

A magyar válaszadók 100 százaléka véli úgy, hogy nagy az adózással kapcsolatos bizonytalanság az országban, 93 százalékuk szerint ennek fő oka a jogszabályok gyakori változása.

Négyszázmillió, "adómentesen" - baranyai fémkereskedők

A látszólag szabályos fémkereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó család több országot érintő "körhintacsalást" követett el hatalmas mennyiségű fémhulladék felhasználásával.

Százmilliárdok a munkaadóknak

Az elmúlt két évben százezer vállalkozás jutott munkahelyvédelmi adókedvezményhez, az állásvédő lehetőség ma már több mint nyolcszázezer dolgozó kenyérkeresetét garantálja a versenyszférában.

A márciusban elszámolható üzemanyagárak

freedigitalphotos/Feelart

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban márciusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Fegyvereket és lőszereket találtak egy bosnyák utasnál Tompán

A pénzügyőrök egy Szerbia és Hollandia között, menetrend szerint közlekedő autóbuszt és utasait ellenőrizték kedden a tompai határkirendeltségen.

Február 16-ig lehet kérni az egyszerűsített adóbevallás elkészítését

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A magánszemélyek legkésőbb február 16-áig kérhetik az adóhatóság közreműködését a személyijövedelemadó-bevallás elkészítéséhez.

Agrártámogatási csalások: vádemelést javasol a NAV

A NAV pénzügyi nyomozói különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete, valamint hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást.

Egyre többen figyelik külföldről az ekáert és az online pénztárgépeket

freedigitalphotos.net/dan

"Minden kormányzatnak szüksége van az eredményesebb adóbeszedésre, a költségvetési bevételek biztosítására."

A franciák így adóztatnák meg a Google-t

Az internetes letöltésekre tervez adót kivetni a francia kormány a Google és más, külföldön bejelentett amerikai internetes tartalomszolgáltató oldalakat működtető nagyvállalatok megadóztatására.

Európa legnagyobb illegális cigarettagyárát számolták fel Vecsésen

Fotó: archív

A törvénytelen gyártással az elkövetők kétszázmillió forint jövedéki adót csaltak el.

Ősszel, az adócsomaggal együtt fogadhatják el a bankadó csökkentését

Erről hétfőn írt alá szándéknyilatkozatot a kormány és az Erste Bank.

Rájár a rúd a cigarettacsempészekre

FB/NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei több mint hatezer doboz adózatlan cigarettát és 5 kilogramm finomra vágott fogyasztási dohányt találtak egy hódmezővásárhelyi ingatlanon.

A bankadó 60 milliárd forinttal csökken 2016-ban

Jelentősen csökken a bankadó a következő években

freedigitalphotos.net/anankkml

Újabb illegális fémtelepet számolt fel a NAV - tízmilliós bírság jöhet

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei illegális fémtelepet számoltak fel a napokban Halásztelken. 2 tonna fémet, valamint egy tehergépkocsit is lefoglaltak az akcióban.

Egymilliárd forint feletti helyi adóbevétel Nyírbátorban

freedigitalphotos.net/FrameAngel

Az önkormányzat adóbevétele 1 milliárd 10,6 millió forint lett, több mint 126 millió forinttal több a 2013. évinél, amikor 884,3 millió forintot fizettek be az adózók.

NGM: nem támogatható a NAV-dolgozók életpályamodellje

Ha a költségvetési mozgástér lehetővé teszi, elsőként a családoknál és a gazdasági növekedést, foglalkoztatást biztosító vállalkozásoknál hagy több pénzt a büdzsé, és nem a NAV pénzügyőreinél.

Csempészett cigarettát fedezett fel a vasúti röntgen Eperjeskén

freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

A pénzügyőrök a vagonban húsz, fekete fóliába csomagolt dobozt találtak, tízezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettával. A 7,5 millió forint értékű dohányárut lefoglalták, az ügyben költségvetési csalás gyanúja miatt indult nyomozás.

Február 16-ig lehet kérni az egyszerűsített szja-bevallást

Aki élni kíván a lehetőséggel, annak február 16-ig a 1453NY jelű adatlapot kitöltve kell elküldenie postán, vagy az ügyfélkapun keresztül, de leadható személyesen a NAV valamely ügyfélszolgálatán.

Kokaint találtak mosógépalkatrészekbe rejtve a reptéren

Fotó: police.hu

Mosógépalkatrészekbe rejtve 800 gramm kokaint találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy csomagban a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren, két külföldi állampolgárt a rendőrök őrizetbe vettek.

Nem jár automatikusan a nyugdíjbiztosítás utáni adókedvezmény

Múlt év elejétől újra jár az üzleti biztosító társaságokkal kötött nyugdíjbiztosítások után az adókedvezmény, de a szerződők ezt nem automatikusan kapják, hanem a biztosító igazolása alapján, a személyi jövedelemadó bevallásukban igényelhetik vissza.

Már átutalással is ki lehet fizetni az illetéket

Az átutalási bizonylat közlemény rovatában a felülvizsgálni kért hatósági döntés ügyszámát is fel kell tüntetni.

Életpálya, modell: akár utcára is vonulhatnak a NAV-osok

A helyzet rendezése érdekében Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak, a szakszervezet elnöksége pedig válságülést tart, egyben megkezdték a demonstráció előkészítését.

Étolajbárók: 4,6 milliárdos családi vagyon zárolva

freedigitalphotos/artur84

Hosszú nyomozás és alapos feltérképezés előzte meg azt az akciót, amelyben a NAV pénzügyi nyomozói egy étolajjal üzletelő 18 fős bűnszervezetre csaptak le. Egy őrizetbe vett gyanúsított családjának osztrák bankszámláját és magyar vagyonát 4,6 milliárd forint értékben zárolták.

RTL Csoport: vannak tárgyalások a kormánnyal a reklámadóról

Tudomásunk szerint a kormány a reklámadóról szóló törvény módosításán dolgozik.

Hétfőig lehet a munkáltatótól adómegállapítást kérni

Fotó: archív

A munkavállalók legkésőbb február 2-ig nyilatkozhatnak arról, kérik, hogy munkáltatójuk készítse el személyijövedelemadó-bevallásukat.

Hatmilliós cigarettafogás Beregsuránynál

A pénzügyőrök tudomására jutott, hogy valakik a zöldhatáron át csempésznek cigarettát Ukrajnából, a helyszínen a csempészeket már nem, a dohányárut viszont megtalálták.

Több mint ezermilliárd forintra nőtt a végrehajtással érintett adótartozás

freedigitalphotos.net/anankkml

Az összes folyamatban lévő végrehajtási ügy száma a múlt év végére 361 956-ra nőtt, 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A vállalkozásoktól 924,7 milliárd, a magánszemélyektől pedig, 207,7 milliárd forintot igyekszik végrehajtással beszedni az adóhivatal.

Mintegy 288 milliárd forint folyt be a dohánytermékek jövedéki adójából

A dohánytermékek jövedéki adójából 2010-ben 262,2 milliárd forint, 2011-ben 287,2 milliárd forint, 2012-ben 344,7 milliárd forint, 2013-ban pedig 311,6 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek.

Bréking! Hamisítják a NAV weboldalát

nav.gov.hu

Olyan oldal jelent meg az interneten, amely a megtévesztésig hasonlít a NAV hivatalos weboldalára. Aki ezt használja, bajba kerülhet!

Ekáer: előnyben a köztartozásmentes adózók

Akik január végéig kérik, hogy bekerüljenek a köztartozásmentes adózói adatbázisba, azoknak nem kell kockázati biztosítékot fizetniük a március 1-je után - a próbaüzem lejártát követően - élesben működő Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben.

Háromnapos ellenőrzést tartott a NAV közutakon

freedigitalphotos.net/nuttakit

Egyebek mellett áfacsalásra utaló jeleket, foglalkoztatási és bejelentési szabálytalanságokat kerestek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszeren (ekáer) alapuló háromnapos ellenőrzéssorozatán.

Tisztaszesszel ment (volna) az autó

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei 170 liter tisztaszeszt találtak egy szerb férfi autójának átalakított gáz- és üzemanyagtartályában.

Még egy hétig kérhető a munkáltatótól az adómegállapítás

Fotó: archív

Ezt a lehetőséget azok használhatják ki, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet.

Tucatnyi letartóztatott a hárommilliárd forintos webáruházi csalás nyomán

A közösségi értékesítés alapján egyrészt visszaigényelték az áfát, másrészt a papíron történt uniós beszerzés után már nem fizettek adót a láncolatban szereplő cégek.

Egyes hírek szerint letartóztatták egy magyar webshop vezetőit

"A hivatkozott cikkben foglaltakat nem tudjuk kommentálni. Azonban valóban volt egy akciója a pénzügyi nyomozóknak. Az ügyről jövő héten fogunk részletesebb tájékoztatást adni..."

Hétfőn csak ügyeletet tartanak a vám- és pénzügyőrök

A NAV arra kéri ügyfeleit, hogy a vámnapon csak sürgős ügyekben forduljanak vámkezelési és egyéb kérelmekkel az igazgatóságokhoz.

A jövő hét közepéig megérkeznek az adóbevallási csomagok

Az a több mint 600 ezer adózó, aki tavaly elektronikusan küldte el a kitöltött nyomtatványt, idén ügyfélkapus tárhelyén kap információt a teendőkről.

Nyolcvanmillió forint értékű hamis festékpatront találtak

Olyan logóval látták el őket, amelyeket a védjegyjogosult engedélye nélkül gyártottak.

A NAV nem felejt... És Ön?

freedigitalphotos.net/adamr

Millióknak küldött levelet az adóhivatal, hogy emlékeztessen mindenkit, mi a kötelezettsége.

Közel 40 milliárd forint került haza az adóamnesztiának köszönhetően

Az adóamnesztia keretében kidolgozott konstrukció lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forint származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság.

Pénztárgépek: közeleg a kötelező felülvizsgálat határideje

freedigitalphotos.net/dan

Miután már 2014 első felében is üzemeltek online kasszák, a tulajdonosoknak figyelniük kell, hogy mikor jár le az egy év. Aki elmulasztja a kötelező szervizt, akár egymillió forint mulasztási bírságot is kaphat.

Zalai zugmészárszéken járt a NAV

Engedély nélkül végzett húsfeldolgozást egy zalai húsnagykereskedő cég, amelynek telephelyén négy tonna húskészítmény foglaltak le.

Bevallások: nyakunkon az újabb határidők!

freedigitalphotos.net/adamr

Figyeljen oda az adózási határidőkre, hiszen idén több változás is van!

Változtak az ekho bevételi értékhatárai

Az a magánszemély, aki az Ekho törvényben felsorolt FEOR-számmal azonosított tevékenységet folytat és az adóévben legalább az éves minimálbért elérő nagyságú általános szabályok szerinti közterheket viselő jövedelmet szerez, 60 millió forint bevételre alkalmazhatja az ekho-t a korábbi 25 millió forint helyett.

Rekord adóbevétele volt Győrnek tavaly

freedigitalphotos.net/anankkml

Minden eddiginél több, 20 milliárd 592 millió forint adóbevétele volt Győrnek 2014-ben. Ez 3,17 milliárd forinttal, 18 százalékkal magasabb az előző évi bevételnél.

Kávéval üzletelő bűnszervezet - vádemelést javasol a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi pénzügyi nyomozói befejezték a nyomozást egy főként kávéval üzletelő bűnszervezet ügyében, 28 emberrel szemben javasolnak vádemelést a Csongrád Megyei Főügyészségnek.

Átláthatóbbak lesznek az egyszázalékos felajánlások

Fotó: archív

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (ASZÖT) javaslata alapján idén minden személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékot felajánló magánszemély rendelkezhet postai, illetve elektronikus levelezési címének a kedvezményezettel való közléséről.

Pálinka: változtak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok

2015. január 1-jétől jelentős mértékben megváltoztak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.