Brüsszel minden uniós tagállamtól információkat kér

freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az Európai Unió összes tagállamától információkat kér az Európai Bizottság arról, hogy szoktak-e külön adómegállapodásokat kötni vállalatokkal.

Kétmilliárdos adókedvezményt kapott a BAT

Pécsi munkahelyekért cserébe kétmilliárd forinttal kevesebb rendkívüli egészségügyi hozzájárulást kell befizetnie a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-nek (BAT) 2015-ben.

Megbukott az 50 milliós dohányüzem

Illegális dohányüzemet és egy cigarettacsempész-bandát buktattak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói Nyíregyházán.

Termékbemutatókra specializálódott cég bukott meg a NAV vizsgálatán

Adóhiányt állapított meg, illetve bírságot szabott ki csaknem 43 millió forint értékben egy termékbemutatókra specializálódott vállalkozásra a NAV.

Nemsokára csökkenHET a társasági és a bankadó

A kormány készen áll a társasági adó csökkentésére, s Varga Mihály a hitelezés, s ezen keresztül a beruházások, fejlesztések élénkítése érdekében elképzelhetőnek tartja a bankadó csökkentését is.

30 tonna fémhulladék a kertben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgon rakteréből 620 kilogramm, valamint egy családi ház kertjéből és garázsából 30 tonna háztartási fémhulladékot foglaltak le.

December 22-ig kell dönteni az eváról

December 22-ig jelentkezhetnek be az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény hatálya alá 2015-re a vállalkozások, és addig lehet kijelentkezni is alóla.

Figyelem! Közeledik az adófeltöltés határideje

Fotó: archív

A beszámolójukat a naptári év alapján készítő vállalkozásoknak december 20-i hatállyal kell az éves várható adó összegére kiegészíteniük a 2014-ben már megfizetett társasági- és iparűzésiadó-előlegeket, innovációs járulékot, valamint a reklámadót és a szektorokra jellemző különadókat.

Minden második beteg évi 45 ezer forintot fizet a szakorvosnak

Egyre többen fizetnek a szakorvosi ellátásért, egy felmérés szerint a két évvel ezelőtti 32 százalékkal szemben a páciensek 44 százaléka válaszolta azt hogy fizet az ellátás során.

Varga: 2018-ig csökken a vállalkozások adóterhe

freedigitalphotos.net/FrameAngel

"Magyarország sikeres receptet adott arra, hogy miközben növekszik a gazdaság, az adósságállomány, a hiány szintje csökken, s e keretek megtartása a cél 2015-re is."

Számlagyárat számoltak fel Tatabányán

Az ügyben 43 olyan társaság érintett, amely számlát vásárolt a számlagyártól, így jogtalanul csökkentette a befizetendő áfáját.

Ismeretlen eredetű gázolaj és tiltott pálinkafőző

Fotó: NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei Érden, valamint Diósdon egy magánszemély ingatlanán 2800 liter gázolajat és illegális pálinkafőzőt foglaltak le.

Illegális autóbontókra csaptak le a fináncok

A telephelyeken található 34 tonna fémhulladék származását az ott dolgozók nem tudták igazolni, ezért a pénzügyőrök lefoglalták a több mint kétmillió forint értékű alkatrészeket.

Az új uniós áfaszabályok jelentős terhet rónak a kisebb cégekre

freedigitalphotos.net/anankkml

"Növekvő bürokratikus terhekkel kell számolniuk a jövő évtől a külföldre elektronikus szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak, ami főként azokat a kisebb vállalkozásokat fogja sújtani, amelyek nem rendelkeznek kiterjedt nemzetközi hálózattal."

Dübörög a főváros: nőttek a jövedelmek

Az elmúlt évi személyijövedelemadó-bevallások adatai szerint összességében 32 milliárd forinttal csökkent a fővárosi és a Pest megyei magánszemélyek adóterhe, miközben összjövedelmük több mint 109 milliárd forinttal nőtt.

Alumíniumtömbökkel csalták el a milliárdos áfát

A Miskolc környéki elkövetők olyan fiktív láncolatot működtettek, amelyben létező, de valós tevékenységet nem folytató szlovákiai és magyarországi székhelyű cégeket használtak.

Sok az áfacsalás az importált kocsiknál

A használtan importált 1-5 éves autók jelentős részét áfacsalás útján hozzák Magyarországra - állítják piaci tapasztalatokra hivatkozva.

Közel egymilliós cigarettafogás egy moldovai személyautóban

freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

A kocsiban az ajtókba és az ülések alá elrejtve összesen 900 doboz moldovai zárjegyes cigarettára bukkantak.

Hőkamera és keresőkutya segítségével fogták el a cigarettacsempészt

A hamis magyar rendszámú autóval közlekedő férfit kedden este Beregdarócon akarták ellenőrizni, de a jelzésre nem állt meg járművével, nagy sebességgel elhajtott.

Módosul a jövedéki adó végrehajtási rendelete

freedigitalphotos.net/zirconicusso

Jövőre az önkormányzatnak fizetendő évi 1000 forintos átalányadó ellenében 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot lehet otthon főzni.

Strómannal vetetett meg 83 járművet egy baranyai autókereskedő

Büntetőeljárást kezdeményezett a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága egy baranyai autókereskedő ellen, aki 83 gépjárművet vetetett meg egy rendkívül rossz körülmények között élő férfival, hogy elkerülje az illetékfizetést.

11 kiló marihuánán üldögélt

Fotó: NAV

Ideges viselkedése buktatta le a pénzügyőrök előtt az albán férfit.

Pontosított az Állami Számvevőszék a NAV-val kapcsolatban

Közleményben pontosította a félreértések tisztázása érdekében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a keddi sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre adott válaszát.

Újabb bázisolajjal üzletelő bűnszervezet bukott le

freedigitalphotos.net/sakhorn38

Alig fél évvel a bázisolajjal - üzemanyagként is felhasználható kenőolajjal - üzletelő és a költségvetésnek nyolcmilliárd forint kárt okozó bűnszervezet leleplezése után újabb hasonló tevékenységet folytató bűnözői csoport bukott le az Észak-Alföldön.

Az adótanácsadás a legnépszerűbb külsős szolgáltatás

A Magyarországon tevékenykedő multik mintegy kétharmada veszi igénybe külsős tanácsadók segítségét, a legnépszerűbb az adótanácsadás, amiről jellemzően a helyi menedzsment dönt.

"Továbbra is kiszámíthatatlanul változik az adórendszer"

A Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó szerint a 2015-ös adócsomag nem csökkenti számottevően a hazai vállalatok terheit, és a törvényben továbbra is váratlanul jelennek meg jelentős adóteher-növekedést eredményező módosítások.

Megint bukott egy szállítmány - 10 000 doboz cigaretta az utastérben

Fotó: NAV Facebook

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Kecskeméten egy személyautóban több mint 8 millió forint értékű, adózatlan cigarettát találtak.

NAV: december 22-éig kell döntenie az eváról

A NAV tájékoztatása szerint azoknak, akik 2014-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2015-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újra bejelentkezniük.

Szigorított családi kedvezmény: nehogy azt higgye, hogy csak úgy megkapja!

Freedigitalphotos.net/chanpipat

Megváltoztak a családi kedvezmény érvényesítésének feltételei, nézze meg, hogy sorba kell-e állnia a NAV-nál!

Négy csempészautó bukott le a szabolcsi határállomásokon

A kocsikat átvizsgálták, cigaretta keresésére kiképzett kutyát is alkalmaztak, így az autók rejtekhelyein, a megváltoztatott üléstámlák, alvázak, ajtók, kárpitok, motorterek, műszerfalak és csomagterek mögött összesen 29 648 doboz dohányárut találtak.

"Tessék továbbhaladni, nincs itt semmiféle korrupció!"

A NAV nyilvánosságra hozza az azonnali vizsgálat dokumentumait. A refrén: Horváth András. A közleményt egy az egyben olvashatják.

Több mint 500 milliárd az idén megállapított adóhiány

Folyamatosan növekszik a már fél éve legalább 100 millió forint adóhiánnyal rendelkező cégek száma.

NAV-razzia: nagy fogás a Ganz-telepen

Illusztráció NAV (archív)

Hét hatóság háromszáz főt mozgósító, ötnapos nagyszabású ellenőrzést tartott a Ganz-telepen. Veszélyes műszaki cikkek, romlott élelmiszerek és százmillió forintot meghaladó értékű hamis márkajelzésű ruha forgalomba hozatalát akadályozták meg.

Új szabályozás készül az étel- és italautomaták üzemeltetésére

Az Ital- és Áruautomata Szövetség bevonásával már készül a piac átláthatóságát biztosító szabályozás.

Illegális fémtelepre csapott le a NAV

Fotó: FB/Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei illegális fémtelepet számoltak fel Abonyban és lefoglaltak 12 tonna fémet.

Az FM máris módosítaná az adótörvényt

A tárca szerint a mintegy 2 millió földtulajdonost érintő adónak negatív következményei lennének.

Továbbra is a reklámadó eltörlését kéri a reklámszövetség

Fotó: archív

Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és a kommunikációs iparág társszervezetei ismét a reklámadó eltörlését kérik, s felhívják a figyelmet az új adónem várható káros hatásaira.

Ezt kaptuk a nyakunkba: adócsomag 2015

Adókedvezmény jár a házasságkötés után, folytatódik a munkahelyvédelmi akció, a kártyás fizetéseknél éves lesz a tranzakciós díj, szigorodnak az áfabevallási szabályok, települési adó lesz bevezethető, és népegészségügyi termékadó sújtja majd a szeszesitalok nagy részét.

November végére a múlt évi szint alá csökken az államadósság

Az EU-tól felvett hitel, amelynek utolsó, másfél milliárd eurós részletét 2016 második negyedévében kell majd visszafizetni, Magyarország legolcsóbb adóssága.

Kiterjesztik a fordított áfát a munkaerő-kölcsönzésre

A munkaerő-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezetekre is kiterjeszti a fordított áfázást a kedden elfogadott adócsomag egy kormánypárti módosítás nyomán.

Kampány indult a dohány feketekereskedelme ellen

Az idén szeptember végéig 85 millió szál cigarettát foglaltak le 3,4 milliárd forint értékben, ami meghaladja a tavalyi egész évit.

Tudta, hogy a háztartási munka nem adóköteles?

Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A lakástakarítás, a főzés, a mosás, a vasalás, a gyermekek felügyelete és otthoni tanítása, a házi gondozás és ápolás, a házvezetés, a kertgondozás, vagyis a család mindennapjait szolgáló tevékenységek után mindössze regisztrációs díjat kell fizetnie a foglalkoztatónak.

Az új különadó elviszi a dohánycégek nyereségét, és áremelkedést okoz

Fotó: freedigitalphotos.net/hinnamsaisuy

Dohányipari szereplők szerint áremelkedéshez vezethet a rendkívüli egészségügyi hozzájárulás, amelynek megfizetésére 2015-ben köteleznék a dohányipari vállalkozásokat, a veszteséges cégek veszteségét tovább növeli, a nyereséges cégeknél pedig elviszi az eredményt.

A MOSZ megdöbbent az esetleges földadó hírére

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) helyteleníti a földadó kivetés lehetőségét, egyben kezdeményezi, hogy a termőföld kerüljön ki a települési adó hatálya alól.

Többszörösen veri le a kormány az internetadót a családokon?

freedigitalphotos.net/adamr

Csak az elmúlt napokban 75 milliárd forintnyi megszorítás került napvilágra adóemelések és forráselvonások formájában.

Adókat emelnek Kaposváron

freedigitalphotos.net/adamr

Mérsékelt adóemelésekről döntött a kaposvári közgyűlés a csütörtöki ülésén. Az építményadó, a telekadó és a magánszemélyek kommunális adójának csekély mértékű emelésére tett javaslatot a város címzetes főjegyzője.

Lapkiadók: alacsonyabb színvonalú, beszűkülő nyilvánosság jöhet

freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) szerdán közleményben szólította fel az Országgyűlés tagjait, hogy ne szavazzák meg a reklámadóról szóló törvény módosítását.

Hazánk az áfacsalások kedvelt célpontja maradhat

Bár a szigorodó hazai jogszabályok és keményebb uniós fellépés hozzájárulhatnak jövőre az áfabevételek hatékonyabb behajtásához, a magas áfakulcs miatt várhatóan Magyarország továbbra is kedvelt célpontja marad a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett áfacsalásoknak.

Luxemburgi adókönnyítések - Juncker nem hallgathat

Fotó: FB/Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki csaknem 20 éven át volt Luxemburg miniszterelnöke, nem hallgathat tovább, az Európai Unió pedig nem tűrheti tovább a nagyhercegség hatalmas szerepét az adóelkerülésben.

NAV: több hatóság razziázik a kőbányai Ganz-telepen

A területen, amely "a távol-keleti eredetű könnyűipari áruk hazai központi elosztójának számít", eddig is folyamatosan tartottak akciókat.

NGM: évről-évre csökken az államadósság

Fotó: freedigitalphotos.net/Danilo Rizzuti

Megtárgyalta és elfogadta az adósságszabály teljesüléséről készített előterjesztést a kormány, és megállapította, hogy az államadósság 2014 végéig várhatóan tovább csökken.

Internetadó: visszavonva!

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdai ülésén a kormány kérésére visszavonta a jövő évi adóváltoztatások közül az internetadó javaslatát.

Jól jár az EU-bevándorlókkal a brit gazdaság

Nagyon jól jár a brit gazdaság az európai uniós társállamokból, köztük a közép- és kelet-európai EU-tagországokból érkezett munkavállalókkal, akik milliárdokkal többet fizettek be a brit költségvetésbe, mint amennyit a szociális ellátó szolgálatoktól igénybe vettek.

Orbán szerint jövőre sem lesz internetadó

freedigitalphotos.net/patrisyu

"A távközlési adó kiterjesztését levették a napirendről, az pedig egy jogtechnikai kérdés, hogy melyik nap nyújtják be a parlamentnek az erre vonatkozó indítványt."

Az egyszerűsített foglalkoztatás mellett kampányol a NAV

Az egyszerűsített foglalkoztatás évről évre egyre népszerűbb, hiszen a bejelentése egyszerű, az adó mértéke kedvező és rugalmasan alkalmazható idényjellegű munkák esetén.

Ingyenes wifit biztosítanak a jobbikos vezetésű településeken

Ingyenes internetet biztosítanak a jobbikos vezetésű települések főterein - jelentette be a párt alelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NGM kezdeményezte az internetadó visszavonását

Fotó: archív

"A jogszabálytervezetről szóló vita félrecsúszott, ezért visszavontuk a javaslatot."

Közel háromtucat módosító javaslat érkezett a jövő évi adótörvényekhez

freedigitalphotos.net/adamr

A jövő évi adótörvényekhez 34 módosító javaslat érkezett a képviselőktől, ezek közül 3 kormánypárti, 16 jobbikos, 8 LMP-s, 6 MSZP-s és 1 független képviselőtől érkezett.

Étolajban és cukorban utaztak - milliárdos áfacsalást tárt fel a NAV

Egymilliárd forintot meghaladó áfahiányt okozott a költségvetésnek egy szegedi könyvelő. Az adóhatóság nyomozói elfogásakor négy, cukorral és étolajjal teli kamiont lefoglaltak.

Fidesz: a távközlési adót a szolgáltatóknak kell megfizetniük

A Fidesz a távközlési adó kiterjesztésénél is "szigorú törvénnyel" garantálja, hogy a szolgáltatók ne háríthassák át a költségeket az előfizetőkre.

Tállai: a távközlésiből levonható a megfizetett társasági adó

freedigitalphotos.net/patrisyu

A szolgáltatókra kirótt távközlési adóból levonható a megfizetett társasági adó - hívta fel a figyelmet az adócsomagban foglalt rendelkezésre Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára.

Jövőre ennyivel emelkednek a nyugdíjak

Jövőre 2,2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - jelentette be az emberi erőforrások minisztere keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Nem kell változtatni a SZÉP-kártya adózásán a Szállodaszövetség szerint

freedigitalphotos.net/adamr

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége azt javasolja, hogy ne változtassanak a SZÉP-kártya adóterhein, döntően a kis- és középvállalatok által működtetett hotelek és munkahelyek védelme érdekében.

Kábelkommunikációs szövetség: a módosított tervezet sem elfogadható

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) semmilyen formában nem tartja elfogadhatónak az internetadó bevezetését, annak módosított tervezetét is elutasítják, és felkérik a kormányt, hogy vonja vissza a javaslatot.

Több mint ötezer doboz cigarettát szagolt ki a NAV

Fotó: NAV

Többezer doboz magyar adójegy nélküli füstölnivalót találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy százhalombattai és két budapesti illegális cigarettaraktárban.

Új adók jöhetnek a helyi önkormányzatoknál is

Bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be, ezen túlmenően a módosítások az adóelkerülés megakadályozását, a jogalkalmazás egyszerűsítését és a jogértelmezés segítését célozzák.

Az új adószabályokról kezdenek vitát a képviselők

Fotó: freedigitalphotos.net/hywards

Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni a kormány jövő évi adóváltoztatási javaslatait, amelyekkel a kabinet fenntartaná a családi adórendszert, a vállalati különadók sorába pedig bevezetné az internetadót.

Rogán: a lakosságnak 700, a cégeknek 5000 forint legyen a felső korlát!

Benyújtotta a Fidesz a parlamentnek azt a módosító indítványt, amelyben javasolják, hogy az adatforgalomra kivetett távközlési adó felső korlátja - hasonlóan a telefonadóhoz - magánszemélyeknél havi 700 forint, üzleti előfizetőknél pedig havi 5 ezer forint legyen.

Internetadó: a kormány támogathatónak tartja a felső plafont

freedigitalphotos.net/patrisyu

"A kormány támogathatónak tartja azt a fideszes felvetést, hogy 700 forintban maximalizálják az adatforgalomra kiterjesztett távközlési adó felső mértékét."

Több milliárd dollárnyi adómegtakarítást buknak

A folyamatos nemzetközi nyomás eredményeként megszüntetik a "Double Irish"-ként elhíresült adótervezési lehetőséget.

Közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer az áfacsalások ellen

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelenleg is több büntetőeljárást folytat élelmiszeriparban elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt...

NAV: Az egyetemisták is számítanak

Ha a gyermek felsőoktatási intézmény hallgatója lesz, szüleinek már nem jár utána a családi pótlék. Azonban ha van olyan tagja a családnak, aki után továbbra is jár a kedvezmény, az egyetemistát is figyelembe kell venni az összeg megállapításakor.

A Pedagógusok Szakszervezete a leghatározottabban tiltakozik az internetadó miatt

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a tervezett internetadó súlyosan veszélyezteti a köznevelés egész rendszerének a működését, korlátozza az információs szabadságot, a tanítás szabadságát, a tanuláshoz való jogot. A tömörülés a parlamenti pártoktól azt kéri, ne szavazzák meg a javaslatot.

Internetadó: a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács a javaslat visszavonását sürgeti

freedigitalphotos.net/adamr

A magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) álláspontja szerint az internetadó ellehetetlenítené a magyarországi digitális fejlődést, ezért a tervezet visszavonását kérik a kormányzattól.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Adókedvezmény: akár 300 ezer forint is visszajár - nézze meg, mennyit kaphat!

A jogszabályok dzsungelében a ma.hu olvasóinak Ónodi Viktória perfekt mérlegképes könyvelő, pénzügyi tanácsadó segít eligazodni.

Adóváltozások 2015 - ez érvényes Önre!

Angyal József

Az országgyűlés elfogadta a jövő évi adótörvényeket. Megkérdeztük Angyal József okleveles adó, igazságügyi adó-és járulékszakértőt: hogyan látja, az emberek életét miként fogják befolyásolni a jövő évi változások.

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.