Összesen 27 fiatal mutatkozik be

Idén is lesz Friss kiállítás a Kogart Házban

Folytatódik a Friss kiállítások hagyománya a Kogart Házban: péntektől a Magyar Képzőművészeti Egyetem idén és tavaly diplomázott egy-egy festője, szobrásza, grafikusa, intermédia művésze, továbbá a pécsi egyetem művészeti szakának három végzett festője, összesen 27 fiatal mutatkozik be.

2009.08.06 12:00MTI

Mészáros Zsolt, a Friss című kiállítás kurátora elmondta: tavaly az elmúlt négy évben végzettek munkáit mutatták be összefoglaló kiállításon, emiatt a 2008-ban diplomázottak az idei tárlatra kerültek, így fele-fele arányban mutatkoznak be a két tanév végzősei.

A tárlaton emellett láthatóak lesznek a három végzős pécsi festő képei. Idén mozgalmasabb lesz a tér, mert sokféle installáció és két videómunka is látható lesz. Soós Nóra Vilma című munkája tavaly volt "Friss" A tárlatnak nincs előre kijelölt tematikája, inkább a rácsodálkozásé a főszerep. A tekintet kap különös hangsúlyt a friss diplomásoknál, és nem véletlenül került a plakátra az emberi szem.

Érdekes, hogy mire veti a szemét a művész, min akad fenn a tekintete, a kiállítás válogatójának pedig milyen művekre esik a pillantása - jegyezte meg a kurátor. Egy kérdésre válaszolva Mészáros Zsolt kitért arra, hogy nem a szemhez válogatták az alkotásokat, de vannak olyan munkák, amelyekkel nem mer szembenézni a szemlélő. Ilyen például a Városlakók című társasjáték, amely agresszív nyugdíjast, Árpád-sávos arcvédő maszkot viselő férfit és fiú aktokat is felvonultat.

Izgalmas munka az a térbeli szobor, amely a terem közepén fa talpazaton egy nyalókát ábrázol. A gömb műgyantából készült, benne dereng köldök, láb, női mell vonala. Körbe lehet járni, és mindig más nézet bontakozik ki belőle. Ez a fajta játék mutatkozik az egyik festményen, amely strandot, benne a víz alatti világot mutatja, nevezetesen egy kezet, egy lábat, egy úszószemüveges arcot, és az egészből ikonosztáz lesz - mondta a kurátor.

A Friss 2009 című tárlat szeptember 20-ig tart nyitva és utána a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriuma - figyelembe véve a szakmai tanácsadók és a közönség véleményét - átadja a Kogart-díjat, amely egy éves ösztöndíjat és havi 100 ezer forintot jelent a kiválasztott fiatal művésznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.