90 év telt el az alapítás óta

Az eddigi legnagyobb tárlat: Bauhaus kiállítás Berlinben

Csupa jellegzetes alkotás: az ismert asztali lámpák, az eredeti csővázas székek és a kockaszerű fehér épületek. Kilencven évvel a Bauhaus művészeti iskola megalapítása után egy új berlini kiállítás három múzeum gyűjteményéből az eddigi legnagyobb tárlatot prezentálja a látogatóknak a 20. század legbefolyásosabb avantgárd és dizájn mozgalmáról.

2009.08.01 14:00MTI

A Martin-Gropius-Bau múzeum 18 termében bemutatott ezer tárgy messze túlmegy a Bauhaus ismert ábrázolásain.

Megtalálhatók itt az iskola növendékeinek kevésbé ismert papírkivágásai, tanáraik expresszionista festményei, vannak fémszobrok, kerámiatárgyak, van egy jellegzetes sakktábla és még egy formatervezett karcsú bölcső is.

"Olyan show-t rendeztünk, aminőre még nem volt példa" - mondta az AP-nek Annemarie Jaeggi, a berlini Bauhaus archívum igazgatója, a kiállítás három kurátorának egyike. A Bauhaus - egy konceptuális modell című rendezvénynek már az első héten 17 ezer látogatója volt.

"Sokan egy stílusnak tekintik a Bauhaust, amely azonban mindenekelőtt egy iskola volt. Ez igen jellemző erre az első világháború utáni modernista és mozgalmas időszakra: nem kevesebbet akart, mint megváltoztatni a világot" - magyarázta a kurátor.

A három igazgatója, Walter Gropius, Hannes Meyer és Ludwig Mies van der Rohe által formált Bauhaus iskola 1919-ban Weimarban jött létre azzal a céllal, hogy áthidalja a művészet és az iparművészet közötti távolságot és olyan új esztétikai értéket teremtsen, amely tömegtermelésre is alkalmas.

Fennállásának 14 éve alatt 1250 diákja volt és olyan világhírű mesterek oktattak keretében, mint Vaszilij Kandinszkij, Lyonel Feininger, Paul Klee vagy Oskar Schlemmer. A Hannes Meyer által megfogalmazott szemlélet értelmében nem a luxusigények, hanem a népi szükségletek kielégítésére törekedtek, olyan mindennapi, mindenki számára elérhető használati cikkeket terveztek, mint a teáskészlet, a karosszék vagy más szobai bútorok.

A látogatók képeket és maketteket láthatnak a Bauhaus iskola dessaui épületéről, az iskola mestertanárainak kockaszerű lapos tetejű házairól és egy egész Bauhaus komplexumról, amely Berlinben egy szakszervezet oktatóközpontja volt. Valamennyire jellemző a ciráda nélküli sima felület, a leegyszerűsített struktúra.

A német konzervatív establishment kezdettől fogva ellenségesen tekintett a Bauhaus iskolára és haladó eszméire. A politikai indíttatású támadások elkerülése végett már hat évvel alapítása után, 1925-ben kénytelen volt Weimarból átköltözni Dessauba. 1932-ben ismét költöznie kellett, ezúttal Berlinbe, ahol aztán a nácik egy évvel később bezárták.

"A Bauhaus-jelenség sajátos vonása, hogy az üldöztetés és az elnyomás nem gyengítette meg, minden válságból megerősödve került ki" - mondta Jaeggi. 1933 után a Bauhaus sok növendéke kivándorolt és világszerte elterjesztette annak jellegzetes stílusát.

"Az a gondolat, hogy tömegtermelésre is lehet szép dolgokat alkotni, amelyek funkcionálisak és amelyek ára szerény, ma természetesnek tűnik, de akkor valóban új volt és forradalmi" - mutatott rá a kurátor.

A Bauhaus Archive, a Stiftung Bauhaus Dessau és a Klassik Stiftung Bauhaus közös kiállítása október 4-ig tekinthető meg, s a rendezvény idején csoportos látogatásokat is szerveznek a berlini és a dessaui Bauhaus épületekbe.

A kiállításon a New York-i Modern Művészeti Múzeum, a MoMA gyűjteményéből is több jellegzetes Bauhaus-darab látható, s novemberben a berlini anyag 400 darabjából a MoMA is tárlatot rendez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.