Jóképű korszakok fotói

Portréfotó kiállítás a Home Galériában

A kiállítás 120 fotó - portrét mutat be. Hasonló stílust képviselő munkák kerültek egymás mellé, sokszor más - más korszakok fotói. A század elején készült képek, Pécsi József, Landau Erzsi, Rónai Dénes, Borsos Imre, Máté Olga munkái mind barnás árnyalatúak. Képeiken a kor kiemelkedő művészei szerepelnek: Kernstok Károly, Pátzay Pál, Elek Artúr, Hevesy Iván, Jándi Dávid és maga Pécsi József is.

2009.08.01 11:21port.hu/fotó: port.hu

A magyar avantgarde klasszikusáról, Kassák Lajosról komoly anyagot sikerült összegyűjteni, egy blokkba kerültek a róla készült képek és a Munkakörről készült fotók. Magáról Kassákról több képet is láthat a közönség, Lengyel Lajos, Martsa Alajos, Lucien Hervé, Molnár Edit és Haár Ferenc fotóit is kiállították.

Czóbel Béla hálás téma volt a fotóművészeknek, a róla készült fotókat egy blokkba rendeztük. Tóth István fotóművész jellegzetes "kemény" fotói egy felületre kerültek. Hivatásának érezte, hogy megörökítse az élő klasszikusokat: Barcsayt, MCP - t, Bernáth Aurélt, Tóth Menyhértet, Anna Margitot, Czóbelt és Frank Frigyest.

A lírai vonalat Gink Károly gyönyörű képei képviselik: Egry József, Koszta József, Szőnyi István, Berény Róbert, Uitz Béla, Szabó Vladimir látható a szépen világított képeken. Molnár Edit klasszikusnak nevezhető Kondor Béla és Barcsay Jenő portréin kívül Bálint Endrét, Vaszkó Erzsébetet, Anna Margitot, Korniss Dezsőt is láthatjuk.

Külön termet kapott a kortárs művészekről készített fotó anyag, Erdély Miklós, Bukta Imre, Böröcz András, Keserű Ilona, Voinich Erzsébet, Nádler István, Zuzu, Váli Dezső és még sokan mások. Lugo, Berényi Zsuzsa, Fejér Zoltán, Markovics Ferenc, Féner Tamás munkái.

A kiállítás kuriózuma öt Lucien Hervé fotó Kassákról, Breuer Marcellről, Rozsdáról, Csáky Józsefről és egy fiatalkori önarckép. Pécsi József önarcképe, Rónai Dénes, Kálmán Kata fotói valamint a Párizsban élt és élő magyar művészekről készített portrék Szenes Árpádról, Etienne Hajduról, André Kertészről készített képei mind különlegességek. Eredeti fotókon láthatóak olyan legendás festők, mint Picasso, Kokoschka, Kandinszkij és Foujita.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.