Enerva : Az elveszett paradicsom című kiállítás!

Képek- Marjai Judit fotókiállítása a 40. Magyar Filmszemle tiszteletére!

Marjai Judit kiállítási anyaga szürreális látomásszerű képek sorozata; kérdések és nem válaszok, kiáltás inkább, mint kiállítás. A képeken - miközben a kiállítási anyag önálló életet él - a magyar filmművészet elmúlt évtizedeinek jelentős alkotásaira történő utalások vannak elbujtatva.

Ízelítő Marjai Judit kiállításának képeiből! képgaléria

2009.01.23 15:00ma.hu

A fotókon feltűnő szereplők túlnyomó része kapcsolatban van a filmművészettel. Maguk a képek erős jelenetszerűségükkel mintha egy film kulcsjeleneteinek megmerevedett kockái lennének. Ezek a képek nem mozdulnak már soha, csak a néző fejében forognak tovább. 

A fotók a tisztességgel soha el nem temetett, ám halottnak tűnő plakátművészet felé tartanak. Ezek a plakátok, a fotó eszközeivel - őszinte gesztussal - azonosulnak az egykori mozgalmi plakátok agitáló, narratív, patetikus stílusával; de már csak a teremtés vágya valódi a képeken. 

A társadalmi rituálék, az egység, a kollektív optimizmus hiánya idézőjelbe is téteti az alkotóval e stílelemeket. Szükségszerű tehát a hiány felől közelíteni.

Fotó: marjaijudit.hu/

A jövőbelátó optimizmus és heroizmus helyébe az lép a képeken, ami van: mindennek a hiánya.
 
A vágy helyébe a vágy vágya, a remény helyett a remény reménye, a társadalomformálás helyett a formátlan társadalom. És némi humor, menteni a menthetőt… 

A sorozat kísérlet az akcionista plakát újrafogalmazására. Mikor a népmesék tanulságai helyébe a bulváridill, a társadalmi szinten hatni képes nagy mesterek kezéből kikerülő toposzok helyébe a fél-analfabéta média-narratív lép, Minerva átadja helyét Enervának… Nagy szükség van a filmre – ne csak a föld forogjon tovább!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.