Törőcsik Mari színművész nyitja meg a szemlét!

Eldőlt, kik alkotják a 40. Magyar Filmszemle zsűrijét!

Január 27. és február 3. között kerül megrendezésre a 40. Magyar Filmszemle. A négy budapesti helyszínen zajló mustrán 18 játékfilm versenyez majd egymással. Eldőlt, kik alkotják a 40. Magyar Filmszemle zsűrijét az egyes versenyszekciókban. A január 29-i nyitóünnepséget követően a szemlét Törőcsik Mari színművész nyitja meg.

2009.01.09 21:20ma.hu
B. Müller Magda Bástyasétány 77

 A versenyprogramba 335 alkotást - 26 játékfilmet, 120 kisjátékfilmet, 152 dokumentumfilmet, 28 tudományos-ismeretterjesztő filmet és 9 tévéfilmet - neveztek be. 

Ezek közül a játékfilmes előzsűri tagjai 18 játékfilmet, köztük Bacsó Péter Majdnem szűz című moziját, Gárdos Péter Tréfáját, a Goda Krisztina rendezte Kaméleont, Herendi Gábor filmjét, a Valami Amerika 2-t, Keményffy Tamás Mázliját, Pálfi György Nem vagyok a barátod című munkáját, a Sas Tamás rendezte 9 és fél randit és Sopsits Árpád alkotását, A hetedik kört válogattak be a versenyprogramba.ományos-ismeretterjesztő film és 9 tévéfilm nevezett. 

Emellett összesen 13 alkotás - 11 játékfilm és 2 tévéfilm nevezése futott be a bemutató (versenyen kívüli) szekcióba. A játékfilmes zsűrit Mészáros Márta filmrendező (elnök), Hartyándi Jenő fesztiválszervező, Ragályi Elemér operatőr-filmrendező, Tolvaly Ferenc író-rendező és Zsigmond Vilmos operatőr alkotja. 

A kisjátékfilmes zsűri tagja Pálos György rendező-operatőr (elnök), Balog Gábor rendező-operatőr és Cs. Nagy Sándor rendező-operatőr lesz. A dokumentumfilmes zsűriben Salamon András filmrendező (elnök), Babiczky László rendező és Pigniczky Réka televíziós újságíró, dokumentumfilmes rendező kapott helyet. 

A tudományos-ismeretterjesztő filmes zsűrit Andor Tamás operatőr (elnök), Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója, valamint Tóth Zsolt Marcell rendező-operatőr alkotja. A tévéfilmes zsűri tagja Gelencsér Gábor filmesztéta (elnök), Bélafalvy Balázs operatőr és Felvidéki Judit rendező. 

A szemle nyitóünnepsége január 29-én csütörtökön 19 órától lesz a Budapest Kongresszusi Központban, ennek keretében adják át az életműdíjakat, valamint a Magyar Mozgókép Mestere címet. 

Életműdíjban idén Bacsó Péter filmrendező, Bertalan Tivadar látványtervező, Kemenes Fanni jelmeztervező, Szilágyi István színművész és Szőnyi G. Sándor rendező részesül, a Magyar Mozgókép Mestere címet Elek Judit filmrendező kapja.
 
Az ünnepséget követően a filmszemlét Törőcsik Mari színművésznő nyitja meg. A hivatalos program zárásaként Kenyeres Bálint Európa-díjas filmrendező A repülés története című új filmjét mutatják be. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.