Nézz szembe a tényekkel!

Bayer Klímavédelmi Fotókiállítás '09 megnyitó és díjátadó gála!

A Bayer és a UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) immár hatodik alkalommal hirdette meg közös fotópályázatát, melynek központi témaköre a klímaváltozás.

2009.06.16 11:20ma.hu

A „Nézz szembe a tényekkel!” felkiáltással útjára indított Klímavédelmi Fotópályázat célja felhívni az emberek figyelmét a klímavédelem fontosságára, és szembesíteni őket azzal a ténnyel, hogy többé nem hunyhatunk szemet a klímaváltozás felett, tennünk kell a megállításáért annak érdekében, hogy a jövő generáció számára megőrizzük környezetünket jelenlegi formájában.

A Bayer álláspontja szerint a globális klímaváltozás egyike korunk legmeghatározóbb témáinak, hiszen érzékelhetően hatással van az életünkre - az ökoszisztéma felborul, fajok tűnnek el, sokkal gyakoribbá válnak az éghajlati szélsőségek, a gleccserek olvadásnak indulnak és a tengerszint folyamatosan emelkedik.

- „A Bayer a világon az első vállalatként tett lépéseket az éghajlat megóvására alkalmas legkorszerűbb technológiák, alternatív energiaforrások kidolgozása és azok gyakorlati alkalmazhatósága terén. Ennek eredményeként 1990 és 2007 között a vállalat már 36%-kal csökkentette abszolút CO2 kibocsátását. A vállalat jelmondata: „Bayer – Tudomány a jobb életért.”

- " Ez az állásfoglalás is azt mutatja, hogy a Bayer nagyon fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást, egyfajta klímavédelmi példa felállítását, ezért folyamatos kutatásokat végez újabb és újabb megoldások kidolgozására, amelyek segítségével képesek lehetünk a jövőben felmerülő kihívásokkal is szembenézni.” – nyilatkozta Gerhard Waltl, a Bayer Hungária Kft. idén kinevezett ügyvezető igazgatója.

2007-ben a Bayer kidolgozta egyedülálló Klímaprogramját, melynek keretében a vállalat az elkövetkező három évben 1 milliárd Eurót költ a klímavédelemmel kapcsolatos kutatásokra. Klímavédelmi Programjának része a Gyermekrajz Pályázat, illetve a Klímavédelmi Fotópályázat is, melyeknek célja a témával kapcsolatos ismeretterjesztés, figyelemfelkeltés, aktivizálás.

Idén a következő két témakörben lehetett nevezni a fotópályázatra:

1. Klímakörkép kategória – az ember éghajlatra és a környezetre gyakorolt pozitív vagy negatív hatásának ábrázolása.

2. A természet szépsége kategóriába olyan fotókat várt a szervező, melyek a még érintetlen, környezetkárosító hatásoktól mentes természet szépségét mutatják be.

- „Idén több mint kétezer alkotás érkezett be a fotópályázatra, amely azt jelzi, hogy egyre többen foglalkoznak a klímaváltozás kérdésével, érzik érinttnek magukat és szeretnének aktívan részt is venni a klímaváltozás elleni küzdelemben. Professzionális, amatőr és junior kategóriában, Klímakörkép és A természet szépsége témakörben is rengeteg színvonalas alkotás érkezett.

- " A pályázatnak tehát sikerült rámutatnia arra, hogy a klímavédelem a modern emberi látásmód része, és mindannyiunk felelőssége, ezáltal képes volt megmozgatni a fotóstársadalmat és az amatőr fotósokat is. Véleményem szerint a pályázat hozzájárul ahhoz, hogy az emberek gondolkodása megváltozzon saját környezetükkel és a jövő generációinak lehetséges életminőségével kapcsolatban.” – tette hozzá Gerhard Waltl.

A fotópályázatról általában: A pályázaton részt vehetett minden amatőr és hivatásos – Magyarországon élő és alkotó – fotográfus. Idén első alkalommal a pályázók online tölthették fel alkotásaikat a www.nezzszembeatenyekkel.hu pályázati oldalon, emellett a zsűrizés is élőben zajlott, amit ezeregyszázan követtek figyelemmel a www.fotoklikk.hu weboldalon.

A professzionális kategória nyertesét 200 000 Ft értékű pénzjutalomban részesítettük, az amatőr illetve a junior kategóriák nyerteseit pedig Sony Alfa digitális fényképezőgépekkel jutalmaztuk. A közönségdíj kategóriát azon személy nyerte el, akinek a képére a legtöbben szavaztak a www.nezzszembeatenyekkel.hu oldalon.

A szakmai zsűri szerint az idei nyertes képek magas színvonalat képviselnek!

2009. május 20-án kerültek elbírálásra a beérkezett pályaművek a Bayer irodaházában. A zsűri, mint eddig minden évben, Dr. Juhász Árpád zsűri elnök vezetésével döntötte el, hogy kiknek sikerült az egyes kategóriában a legkiemelkedőbb képeket készíteni, azaz kik nyerik az idei pályázatot.

A zsűri további tagjai Radisics Milán - a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke, Lóránt Attila világjárt fotográfus, Koszó Kinga - a GEO magazin főszerkesztője és Antal Z. László – a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében a klímaügyekkel foglalkozó műhely vezetője.

A klímanyagkövetek is kíváncsiak voltak a végeredményre, így Debreczeni Zita és Kolovratnik Krisztián is végigizgulták a zsűrizést. A zsűrizésen természetesen a Bayer Hungária Kft. is képviseltette magát, Gerhard Waltl, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója személyében.

A zsűri komoly feladattal nézett szembe, mikor a már évek óta igen magas színvonalú pályázat több mint kétezer beérkezett anyaga közül kiválasztotta azt a 27 képet, melyek június 12. és június 21. között kiállításra kerülnek a kArton Galériában, illetve a későbbiekben több budapesti helyszínen is.

A győztesek kiválasztása több lépcsős folyamat volt, hiszen a pályázati weboldalra feltöltött képeket folyamatosan előválogatta a szakmai zsűri, majd május 20-án online zsűrizés keretében választották ki a nyertes alkotásokat. Az online zsűrizés érdekessége, hogy az érdeklődők élőben követhették a döntési folyamatot, és hozzá is szólhattak a fordulók során. A zsűri professzionális, amatőr és junior kategóriában, Klímakörkép és A természet szépsége témakörben választotta ki a nyertes képeket.

A professzionális Klímakörkép kategóriában nem született döntés, az utolsó fordulóba jutott képek egyaránt 2. helyezést értek el. A zsűri azonban úgy döntött, hogy Junior kategóriában még egy képet kiemel és Különdíjjal jutalmaz, mert nagyon kreatívan és ötletesen fogja meg a klímaváltozás problémakört.

A nyertes képeken kívül további 22 magas művészi értékkel bíró kép került kiválasztásra, melyek egyrészt részét képezik a kiállításnak, másrészt ezek közül a képek közül került ki a közönségdíjas kategória nyertese.

A közönségszavazás május 25. és június 2. között zajlott a www.nezzszembeatenyekkel.hu oldalon, ahol több száz szavazat összesítése után született meg a végső eredmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.