Több ezren keresték fel!

Kovács Rózsa aktkiállításának sikere Kapolcson!

Több ezren keresték fel az elmúlt öt napban Kapolcson, a Kuti-kastélyban rendezett képzőművészeti kiállítást, ahol különösen Kovács Rózsa grafikus- és festőművész aktképeinek volt nagy sikerük.

2009.07.26 19:15MTI

A Völgytalálka elnevezésű - szerdán megnyílt és vasárnap záruló - programsorozat részeként a kastély termeiben Kovács Rózsa festményei mellett láthatók voltak még Bukrán Edit kerámiái, Lencsés Ida Tekercsek című textiljei, Horst Schmeck német fotóművész Kapolcsi arcok című fényképei és a helybeli születésű - néhány éve elhunyt - Fekete Gyula fafaragó pásztorbotjai.

A látogatók sokaságát vonzó tárlat megszervezése Kovács Rózsa érdeme, aki vasárnap az MTI-nek elmondta: megvalósult az az elképzelés, hogy a Kapolcshoz kötődő művészek kaptak "hangsúlyos szerepet" a Völgytalálka fesztiválon. Hangsúlyozta, hogy a kiállítók egész nyárra a faluban hagyják a most bemutatott alkotásaikat.

A kiállítást önerőből "hoztuk össze
" - mondta Kovács Rózsa, rámutatva: ezért a kiállításért a kapolcsi emberek dolgoztak meg, "pénz nélkül, ám hittel és lelkesedéssel" álltak az ügy mellé.

"Hittem abban is, hogy a juhászbotok is ide valók a művészi textilek, fotók, festmények közé, mert itteni értéket jelentenek
" - tette hozzá, megjegyezve: nagy öröm, hogy rendkívül sokan keresik fel a kastélytárlatot. Az ötödik napja tartó kiállításon - a vendégkönyv tanúsága szerint is - Kovács Rózsa aktfestményei váltották ki a legnagyobb érdeklődést.

Női nap című tárlatának létrejöttéről elmondta, hogy a fővárosi Rudas-fürdőt keddenként csak nők látogathatják - ez a női nap -, s az ott készített vázlatai alapján festette meg a Kapolcson kiállított képeket. "Mostanában az izgat, hogy mennyire tudjuk elfogadni a testünket" - mondta a művész, feltéve a kérdést: milyen az, ha a nők egymás közt vannak, ha nem kell megfelelniük a férfiaknak, egymásnak, a külvilágnak? "Amikor csak a hideg-meleg víz van, a félhomály, a csend és a természetes meztelenség" - tette hozzá, megjegyezve: "viseljük, élvezzük és vállaljuk a tökéletlenség szépségével együtt".

"Számomra katartikus élmény volt mindez" - közölte, majd arra utalt, hogy szerinte ez egy "provokatív kiállítás lett". Megosztja ugyanis az embereket, bár a legtöbb látogatónak nagyon tetszik - fogalmazott. A művész a vendégkönyv néhány beírására hívta fel a figyelmet: "így látni bennünket csak az tud, aki tetőtől-talpig nő. Gratulálunk: egy újságírónő". Vagy: "nagyon szép a női test, varázslatosak a képei, köszönöm." S egy másik beírás: "Rózsa ezt jól megfogtad, így is lehet látni: Éva". A művész elmondta, hogy kevés kiállításon vesz részt - Kapolcs ilyen kivétel -, és festményt sem ad el, mert szerinte képei "nem dekorációk".

A művész hangsúlyozta, hogy "bizonyos sémák szerint a testről nem beszélünk, azt csak mitológiai köntösbe és környezetbe lehet beágyazni".

"Mintha az embernek csak arca és lelke lenne, ám teste nem. Sulykolja belénk a média a testideált, amellyel azonban nem vagyunk azonosak"
- vélekedett. Mint hangsúlyozta, a kiállított aktok például - ez lényeges - fej nélküliek, nincs arcuk. Szerinte ha "a testnek örülünk, megmutatjuk és meztelenek vagyunk, ez még ma is kiveri a biztosítékot".

Végül a művész elmondta, hogy 10 éve van házuk Kapolcson, nagyon szereti az ottani embereket, hat éve művésztábort is szervez Kapolcsra, hogy a pesti gyerekek "megtanulják a vidéket".

"Azért csinálom szívvel, ingyen és szeretetből, mert az a gőg, ahogy a nagyvárosi emberek időnként idejönnek, az roppant irritáló, és amióta itt vagyok, igen sokat tanulok; van az itteniek kultúrájának egy olyan része, amelyről mi nem is igen tudunk" - hangsúlyozta Kovács Rózsa az MTI-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.