Megnyílt a kiállítás Egerben

Százhuszonhét művész szerepel az Akvarelltriennálén

Százhuszonhét művész mintegy háromszáz képe szerepel az Országos Akvarell Triennálén, amely augusztus 2-án nyílt meg Egerben, a Templom Galériában.

2009.08.03 17:40MTI

Az alkotásokat kétszáz pályázó hétszáz műve közül választotta ki a képzőművészekből és művészettörténészekből álló zsűri.Veres Gábor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezet vezetője felidézte, hogy a két évente megrendezésre kerülő akvarellbiennálék hagyománya immár négy évtizedes Egerben, az első tárlatra 1968-ban került sor.

Első alkalommal rendeznek azonban triennálét, vagyis mostantól nem két-, hanem háromévente kerül sor a seregszemlére. Ennek az az oka, hogy ez idáig egy időben zajlott az egri rendezvény a miskolci Országos Sokszorosító Grafikai, valamint a salgótarjáni Országos Egyedi Rajz Biennáléval, így több művész, bár szeretett volna, nem tudott pályázni valamennyire.

Most összehangolták a három kiállítást, így mindegyikre háromévente, egymástól elcsúsztatva kerül sor. Habis László, a város polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy időről-időre hatalmas érdeklődés tapasztalható a művészek részéről az egri akvarellbiennálék, illetve most a triennálé iránt.

Ez talán nem csupán a művészi kihívásnak, hanem a város varázsának is köszönhető - vélekedett. Felidézte, hogy a város pályázat alapján, az Európai Unió segítségével egy új kulturális intézmény megvalósítását tervezi Agria Agóra elnevezéssel.

Reményét fejezte ki, hogy a következő triennálénak már az új épület adhat otthont.

A megnyitón Eger polgármesterének díját, egyben a triennálé fődíját Szily Géza vehette át. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium díját Ujházi Péter kapta. Miskolc polgármestere Krajcsovics Évát díjazta.

A Heves Megyei Közgyűlés elnökének díját Vízi Tihamérnek nyújtották át. A triennálé megrendezését támogató Omya Hungária Kft. pedig Mayer Berta alkotói munkáját ismerte el.

A triennálé anyaga szeptember 28-ig látható az egri Templom Galériában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.