Ő a XIX. század egyik legjelentősebb festője

William Turner-tárlat a Szépművészetiben

Turner és Itália címmel nagyszabású kiállítás nyílik július közepén a XIX. század egyik legjelentősebb festőjének munkásságából a Szépművészeti Múzeumban. Joseph Mallord William Turner a XIX. század, sőt talán a művészettörténet egészének egyik legjelentősebb tájképfestője.

2009.07.15 18:25ma.hu

Hatalmas életművét a tematikai gazdagság és a szüntelen technikai újítás jellemzi. Festett valósághű város- és tájképeket - különösen kedvelte a tenger ábrázolását -, történelmi- és mitológiai jeleneteket, kortárs eseményeket, de képzeletét jelentősen ösztönözte az irodalom is.

Az olajfestményekkel egyenrangúnak tekintette az akvarelleket, melyeket nagy számban alkotott. A brit festőt egyetlen mű sem képviseli a Szépművészeti Múzeumban, és 2009 nyarán először lesz önálló kiállítása Magyarországon.

A Turner és Itália című tárlat, amelyet a művész legkiválóbb angol ismerői állítottak össze, Ferrara és Edinburgh után, némi módosítással érkezik harmadik helyszínként Budapestre. A július 15-én nyíló tematikus tárlat időrendben mutatja be a művész pályáját a korai tájképektől kezdődően egészen utolsó korszakának a motívumot a színekben feloldó, már-már absztrakt képeiig.

A rendezők a címet a lehető legtágabban értelmezik, hiszen nemcsak olyan alkotásokat láthatunk majd, amelyek Turner itáliai utazásai során, vagy itáliai motívumok felhasználásával készültek, hanem olyanokat is, amelyek az ott dolgozó művészek hatását tükrözik. Turner 1819-ben járt először Itáliában; felkereste Velencét, Rómát, Nápolyt és Firenzét. A mediterrán táj élményének és fényviszonyainak hatására stílusa alapvetően megváltozott, palettája kivilágosodott. 1828-1829-es római útja során ki is állított a városban.

Turner háromszor járt Velencében, és mint oly sok művészt, őt is rabul ejtette a hely különleges atmoszférája. A város ihlette fénnyel telített akvarelljei és késői befejezetlen színvázlatai manapság különösen népszerűek, hiszen a szemlélő az absztrakt festészet előzményeit fedezheti fel bennük.

Az október 29-ig megtekinthető kiállításon közel 80 alkotás szerepel majd, melyek funkciójuk és technikájuk szempontjából a művész sokoldalúságát mutatják be.

Láthatók lesznek olajfestmények, nagyméretű akvarellek, ceruzarajzok, metszet-előkészítő rajzok, vázlatkönyvek, Turner művei nyomán készült sokszorosított grafikák. A kiállítás a művész hagyatékát őrző londoni Tate Britain közreműködésével jött létre, ezen kívül elsősorban nagy-britanniai és amerikai közgyűjteményekből érkeznek alkotások.

Turner ihletőinek (Claude Lorrain, Piranesi, Richard Wilson) munkásságát a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alkotásai szemléltetik majd a kiállításon. Oktatási és Kulturális Minisztérium

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.