Tanárok rajongtak érte- most megismerhetjük!

Csontváry - zseni vagy őrült volt? A napút festője a XXI. században!

Tanárok rajongtak érte, szakdolgozatok kedvelt témája volt évről évre. Vita sem alakulhatott ki körülötte - Csontváryt zseninek tartotta tanár és diák egyaránt. Legalábbis a 90-es években...

2009.05.05 14:10ma.hu

50 évvel ezelőtt azonban még raktárba dugták, 90 éve pedig viaszosvászonként próbáltak hasznot húzni belőle, másra nemigen tartották jónak az őrült festő képeit. Már ha őrült volt egyáltalán - és nem csak rosszindulatú pályatársak híresztelték ezt róla. 

Egy olyan világban, amikor - és ez inkább utal őrületre - Hruscsov feleségének ítélete kellett ahhoz, hogy műveit a fővárosban is ki lehessen állítani.

Csontváry zseniális és rejtélyes művész. Egyik festményében értelmező rajongói egy tükör segítségével az ördögöt, a másik oldalon pedig az embert - ha tetszik öreg angyalt - vélik fölfedezni.
 
A cédrust pedig különleges szél fújja, természetesen keletről nyugatra. A miszticizmus Csontvárytól sem állt távol. A Nap útját akarta megfesteni, ezért távoli tájakra utazott, egzotikus motívumokat keresett. Mint minden festő, ő is a fény játékát akarta megragadni.

Kortárs ellenfelei elmeháborodottnak tartották, és volt is erre utaló jel. Hangokat hallott, égi szózatot, táviratozott az udvarba, hogy a beteg uralkodót hogyan gyógyítsák: "Császárt kitenni a napra stop Csontváry stop." 

De nem volt skizofrén, állítják ma az orvosok, akik műveit elemzik. Alig menekültek meg az enyészettől a festő vásznai, melyeket hosszú ideig összetekerve tároltak, aztán kocsivédő ponyvának akarták eladni. 

A szocializmus alatt sem szerették az a képeit és addig nem is mutatták be szívesen, amíg Hruscsov feleségének meg nem tetszettek. 

Csontváry élete és munkássága - kedden 23:10-kor a XXI. században!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.