Lebegő és véletlen struktúrák!

Wolsky András festőművész- A G13 Galéria következő kiállítása!

A G13 Galéria két autentikus művész munkáin keresztül kivánja bemutatni a sík- és térszerkesztés tudatos és játékos változatait. Kovács Tamás László krómacél plasztikái, térbe függesztett és falra applikálható munkái tudatos szerkesztés eredményeként jönnek létre.

2009.03.19 18:00ma.hu

A precizen kivitelezett művek hármas, négyes és prímszámjegyű osztásuak, ugyanakkor összhatásukban könnyedén szárnyalók, játékosak. Wolsky András festményeinek vonalai, színes, geometrikus mezői látszatra tudatosan szerkesztettek, ám kivitelezésük egy játékos koncepció eredménye. 

Wolsky egy olyan játékszabályt alkalmaz a kockadobás segítségével, aminek következetes betartása után a véletlen reprezentációjával állunk szemben. Tudatosság és játékosság párban jár. Kovács Tamás László művészetének legfontosabb területe a szobrászat, a reliefek, de egyaránt készít nyomatokat, grafikákat és festményeket. 

Művei szellemiségét döntően meghatározta a 20-as évek orosz konstruktivizmusa, annak forma- és színvilága. Ugyanúgy hatott rá El Liszickij, Rodcsenko, Arp, Calder, Moholy-Nagy, mint mestereinek, Dargay Lajosnak és Fajó Jánosnak tiszta, puritán, építkezése.
 
A geometrikus alapegységekből kibontakozó kis- és középméretű műveinek egyenesei, félkörei hol feszített dinamikát, ellenpontozást sugallnak, hol pedig lebegőek, oldottan szárnyalnak a térbe hajlított részletek, körök, spirálok, áttört, raszteres szerkezetek. 

A mozgó és mozgást sugalló munkák krómacél elemei ezüstösen fénylenek, miközben a világítás által az árnyékok a művek újabb dimenzióját rajzolják ki. Rend és törékenység egyszerre van jelen. munkái kapcsán nehéz eldönteni, hogy a geometrikus absztrakt jegyében született látvány fontosabb-e vagy maga az a rendszer, amit a művész használ.
 
Wolsky akrillal fára festett képein színes vonalhálózatok, téglalapok futnak, melyek egymást fedik, keresztezik. Ezek az elemek hol horizontálisan és vertikálisan terjeszkednek, hol pedig különböző szögekben megtörnek, keresztbe-kasul bejárva a képmezőt. Van, ahol tömbökből építkezik a festmény, másutt finoman strukturált rácsszerkezet, csíkozás jelenik meg a felületen. 

Fekete-fehér munkáin a téglalapok mezőiben márványos erezet, rezonancia, hullámzás hozza mozgásba a felületet. Wolsky a szakmai/festői tudásán túl a véletlennel játszik, az esetlegesre bízza a képszerkesztést. 

Teszi mindezt a kockadobás módszerével. A festmények esztétikája bizonyítja, hogy a matematika segítségével is képes komponálni. Nem ábrázoló festői világa így lesz a véletlen reprezentációja.
 
Kovács Tamás László és Wolsky András kiállítása 
Megnyitó: 2009. március 26. csütörtök 18.00 
Megnyitja: Hajdu István művészetkritikus 
Megtekinthető: 2009. március 27. - 2009. május 16. kedd-péntek 12.00- 18.00, szombat 11.00-15.00

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.