A reneszánsz rajzművészet legnagyobb mesterei!

Közönségcsalogató napok Dürer és kortársai műveinek kiállításán

Keddenként díjtalanul látogatható az Albrecht Dürer és kortársai műveit bemutató, augusztus 23-ig nyitva tartó kiállítás a Szolnoki Galériában.

2009.08.04 16:15MTI

A keddenkénti ingyenesség mellett augusztus 20-án a szokásos nyitva tartás helyett este 8 óráig tekinthető meg belépő nélkül a tárlat.

A múzeum vezetése azért mondott le négy keddi nap bevételéről, mert arra számít, hogy a kánikulai nyári napokban többen felkeresik a galéria hűvös nagytermében a ritkán látható alkotásokat.

A kiállítás május 14-én nyílt. A kassai Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből származó anyagot ebben a formában még sehol nem állították ki a német reneszánsz rajzművészet legnagyobb mestereinek műveiből.

Az alföldi megyeszékhely galériájának impozáns, 1600 négyzetmétert meghaladó területén Albrecht Dürer, Lucas Cranach, Martin Schongauer, Albrecht Altdorfer és társaik munkáinak több mint száz lapból álló válogatása mellett a kor hangulatát felidéző fegyvereket és tárgyakat is megtekinthet a nagyközönség.

A különleges gyűjteményt a két intézmény jó kapcsolatainak köszönhetően bocsátotta a tulajdonos szlovákiai múzeum a Tisza-partiak rendelkezésére.

A kollekciót a kassai patrícius családból származó Henszlmann Imrének, a székesfehérvári királysírok feltárójának gyűjteménye alapozta meg. Később ez számos adománnyal gazdagodott, így európai jelentőségű képtárrá bővült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.