A Japán Alapítvány és a Néprajzi Múzeum kiállítása

A budo szelleme - a szamurájok öröksége!

A Japán-Magyar Jubileumi Év 2009 keretében megrendezésre kerülő kiállítás a japán harcművészet, azaz a budo megismertetésére vállalkozik.

2009.08.07 12:00ma.hu

A budo a 20. század során egyre nagyobb népszerűségre tett szert a nyugati világban is, elsősorban szellemisége, technikai tökéletessége, esztétikai hatása révén.

Napjainkban több reprezentatív formáját ismerjük a japán a harcművészetnek: a kyudót, a iaidót, a kendót, az aikidót, a karatedót, a dzsudót, a kobudót, a dzsiudzsicut és a sumót. Több közülük az olimpiai játékok közé tartozik.

Mai formái azonban hosszú múltra tekintenek vissza. A küzdelemben alkalmazott fegyveres és szabadkezes technikák (bujutsu) fejlesztésétől több évszázados út vezetett a modern korból ismert harcművészeti sportokig vagy test- és lélekfejlesztő gyakorlatokig. A kiállítás ennek az útnak a jelentősebb állomásait mutatja be eredeti vagy reprodukált fegyverek és kellékek segítségével.

Az első részben a történeti fegyverek és változásaik kapnak szerepet a 8. századtól a 19. századig, a második rész a modern kor hagyományos japán harci technikáiból, azaz a bujutsuból harci művészetté (budo) alakuló formákkal, iskolákkal foglalkozik, a felszerelések részletes bemutatásával.

A tárlat tárgyi anyagát régi és új szamurájkardok és -páncélok, íjak, dárdák, botok, harci sarlók és harci legyezők képezik. A kiállítás nemcsak a fegyverekre összpontosít, hanem a harcművészet alapját jelentő szellemiségre is, mely jóval túlélte a fizikai küzdelem gyakorlati szerepét.

A Japán Alapítvány 1972-ben jött létre. Tevékenységének fókuszában a kulturális és művészeti cserekapcsolatok, a japánnyelv-oktatás, valamint a japanisztikai kutatások állnak.

Számos múzeummal áll kapcsolatban, és a kiállítások széles körét valósítja meg a hagyomány, a design, a fotóművészet, a festészet és az építészet témaköreiben.

Jelenleg több mint húsz utazó kiállítást koordinál. Ezek közül az egyik legizgalmasabb, a tradicionális japán kultúrát reprezentáló vándorkiállítása a Néprajzi Múzeumban megrendezésre kerülő A budo szelleme – a szamurájok öröksége című tárlat.

A budo szelleme – a szamurájok öröksége című vándorkiállítás augusztus 15-től mindössze három hétig, szeptember 6-ig lesz látható a Néprajzi Múzeumban.

2009. augusztus 15.–2009. szeptember 6.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.