Terrortámadás

Letartóztatták a moszkvai terrortámadás 12. gyanúsítottját

Bíróság elé állították szombaton a Crocus City Hall mészárlás feltételezett segítőjét.

2024.04.27 17:36ma.hu

Egy moszkvai bíróság elrendelte a márciusi, a Crocus City Hall koncerthelyszínen elkövetett terrortámadás tizenkettedik gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. A nyomozók szerint a férfi állítólag kommunikációs eszközökkel és pénzzel látta el a támadókat.

A basmanyi bíróság szombaton helyt adott a nyomozók kérésének, hogy a gyanúsítottat legalább május 22-ig őrizetben tartsák. A meghallgatás zárt ajtók mögött zajlott.

A bíróság közleményében azt írta, hogy a tádzsikisztáni állampolgárságú Dzsumakhon Kurbonovot azzal gyanúsítják, hogy pénzeszközöket biztosított "a terrortámadás előkészítéséhez", beleértve a kommunikációs eszközök biztosítását az elkövetők számára és a vonatkozó költségek fedezését.

Ha bűnösnek találják, Kurbonovot legalább 15 év börtönbüntetésre, de akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik.

Egyes médiajelentések szerint a Moszkvában élő gyanúsított áprilisban egy kisebb rendbontó incidens után hívta fel magára az orosz nyomozók figyelmét.

A kulturális központ elkövetett terrortámadás több mint 140 halálos áldozatot követelt. Négy fegyverest, akik állítólag a teltházas koncertarénában randalíroztak, majd felgyújtották azt, órákkal a mészárlás után őrizetbe vették. Úgy vélik, hogy őrizetbe vételükkor Oroszországból Ukrajnába próbáltak menekülni.

Orosz tisztviselők az elkövetőket radikális iszlamistáknak nevezték, akiket a kijevi hírszerzés megbízottjaiként használhattak. A nyomozók azt állítják, hogy a pénznyomok összekötik az elsődleges gyanúsítottakat a radikális ukrán nacionalistákkal.

Kijev tagadta, hogy köze lenne a tömeggyilkossághoz, míg külföldi támogatói azt állították, hogy minden bizonyíték az ISIS-K-ra, az egykor nagyhatalmú Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) terrorszervezet afganisztáni szárnyára utal, mint tettesre.

A nyugati országok "hallgatólagos beleegyezésüket" adják Kijevnek az orosz civilek elleni támadásokhoz - állította Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken egy nemzetközi rendezvényen, mielőtt megismételte Moszkva gyanúját, hogy Kijevnek köze van a terrortámadáshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.