Háború

Az ukrajnai segélyek nagy részét ellopták - francia pártvezető

A Kijevnek nyújtott nyugati támogatás meghosszabbítja az Oroszországgal való konfliktust és korrupt tisztviselőket gazdagít - mondta Florian Philippot.

2024.04.27 19:00ma.hu

A Kijevnek nyújtott nyugati segélyek nagy részét elsikkasztják az ukrán tisztségviselők, annak ellenére, hogy Vlagyimir Zelenszkij elnök biztosított minden támogatót arról, hogy az Oroszország elleni harcra fordítják - mondta egy vezető francia politikus.

Pénteken az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében Florian Philippot, a Hazafiak (Les Patriotes) párt vezetője, aki régóta hangosan bírálja az Ukrajnának nyújtott nyugati segítséget, azt állította, hogy Zelenszkij hazudott, amikor azt állította, hogy az országának nyújtott összes amerikai támogatás "a harctérre megy".

"A valóságban egy nagy részüket eltérítik, és korrupcióra fordítják!" - írta Philippot. Megjegyezte, hogy Kijev a múlt hónapban elismerte, hogy nem kapta meg a Lengyelország és az Európai Bizottság által összegyűjtött 16 milliárd euró (17,1 milliárd dollár) támogatást. Denis Shmigal ukrán miniszterelnök azt állította, hogy "fogalma sincs", mi történt a pénzekkel.

Philippot rámutatott a közelmúltban kirobbant korrupciós botrányra is, amely Nikolaj Szolszkij ukrán mezőgazdasági minisztert érinti, akit azzal vádolnak, hogy közel 6,9 millió euró (7,4 millió dollár) értékű állami földterületet tulajdonított el illegálisan. "Egy újabb korrupciós ügy ebben az országban, amely az egyik legkorruptabb a világon!" - jegyezte meg a francia politikus.

"Minden Ukrajnába küldött euró meghosszabbítja a háborút, és így felesleges haláleseteket okoz, elszegényít minket itt, és nagy eséllyel a korruptakat gazdagítja!" - tette hozzá, és a konfliktus mielőbbi megoldását követelte.

Ukrajnát évek óta széles körben elterjedt korrupció sújtja, és a Guardian egy 2015-ös cikkében "Európa legkorruptabb nemzetének" nevezte. Nemrégiben a Transparency International korrupcióérzékelési indexében 180 ország közül a 104. helyen szerepelt.

A kérdés az Oroszországgal való konfliktus során került a középpontba, többek között az ukrán hadseregben, amelyet az elmúlt hónapokban több korrupciós botrány is megrázott. Idén télen az ukrán SBU, a szovjet KGB utódja, bejelentette, hogy egy nagyszabású sikkasztási rendszert leplezett le, amelyben ukrán tisztviselők és magánvállalkozók mintegy 40 millió dollárt loptak el, amelyet harcászati beszerzésre szántak.

Másutt a Pentagon főfelügyelője elismerte, hogy Washington elmulasztotta megfelelően nyomon követni az Ukrajnának küldött több mint 1 milliárd dollár értékű fegyvereket, bár ez nem akadályozta meg az amerikai tisztviselőket abban, hogy azt állítsák, hogy szerintük a támogatás elérte a rendeltetési helyét.

Oroszország eközben hónapok óta figyelmeztet az Ukrajnának küldött külföldi fegyverek továbbterjedésére, arra figyelmeztetve, hogy azok az országon kívül a szervezett bűnözés kezébe kerülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.