A jemeni húszik brit hajót támadtak meg

Újabb 30 millió dolláros amerikai drón semmisült meg Jemen partjainál - CBS

Katonai tisztviselők szerint az amerikai légierő november óta összesen három MQ-9 Reaper UAV-ot veszített el a térségben.

2024.04.27 18:40ma.hu

Az Egyesült Államok újabb 30 millió dolláros MQ-9 Reaper drónt veszített el Jemen partjainál - jelentette pénteken a CBS News a Pentagon tisztviselőire hivatkozva. Bár a lezuhanás kivizsgálása még tart, a húszi lázadók vállalták a felelősséget a repülőgép lelövéséért.

Korábban az Egyesült Államok további két Reapert veszített el az iráni kötődésű fegyveresek miatt; az egyiket novemberben lőtték le, a másik pedig februárban semmisült meg.

Yahya Saree, az Iránhoz kötődő csoport szóvivője szombaton azt is állította, hogy a fegyveresek tengeri rakétákkal vették célba a Vörös-tengeren az "Andromeda Star nevű brit olajhajót", és közvetlen találatot értek el.

Az amerikai hadsereg megerősítette, hogy a húszik három hajó elleni ballisztikus rakétát lőttek ki a térségben több célpontra, és megrongálták a brit hajót. "Az MV Andromeda Star kisebb károkat jelentett, de folytatja útját" - közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) az X-en közzétett bejegyzésében, hozzátéve, hogy a tengeri katonai koalíció nem számolt be sebesültekről vagy károkról.

A magát a jemeni kormánynak valló húszik október vége óta támadnak izraeli kötődésű hajókat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben, válaszul Izrael Gáza elleni offenzívájára. A harcosok megfogadták, hogy folytatják hadjáratukat, amíg a zsidó állam le nem állítja a palesztin enklávé elleni támadást.

A csoport számos támadást hajtott végre olyan hajók ellen is, amelyek brit vagy amerikai tulajdonosokhoz vagy üzemeltetőkhöz kötődnek, miután ezek az országok légicsapásokat mértek a húszi-csoport állásaira.  

Szerdán a militánsok arról számoltak be, hogy megtámadták a Maersk Yorktown amerikai hajót és egy amerikai hadihajót az Ádeni-öbölben, valamint az MSC Veracruz izraeli hajót az Indiai-óceánon. "Mindkét művelet sikeresen elérte célját" - mondta Saree egy televíziós nyilatkozatban.

A támadásokat később az amerikai hatóságok is megerősítették, és közölték, hogy az Egyesült Államok vezette koalíciós erők Jemen partjainál lelőttek négy drónt és egy hajó elleni rakétát, amelyet a húszik indítottak.

A múlt hónapban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) arról számolt be, hogy a Szuezi-csatornán keresztül folyó kereskedelem január és február folyamán 50 százalékkal esett vissza a húszi-támadások miatt, mivel a térségen átmenő forgalom jelentősen visszaesett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.