A szezon egyik legizgalmasabb kiállítása

Vasárnapi finisszázs és premier a Műcsarnokban

Augusztus 23-án zár a C3 Pillanatgépek című médiaművészeti kiállítása a Műcsarnokban. A vasárnapi zárónapon különleges programokkal igyekeznek méltó módon búcsúzni az idei szezon egyik legizgalmasabb kiállításától, amely kivételesen 20 óráig lesz látogatható.

2009.08.19 18:15ma.hu

Az elmúlt két hónapban látható közel 50 kortárs művész munkái mellett a kiállításon kiemelt szerepet kaptak Werner Nekes gyűjteményének legfontosabb darabjai.

A német kísérleti/avantgárd filmrendező közel harminc éve gyűjti a film, mint médium megjelenése előtt készített optikai gépezeteket, képalkotó eszközöket. Kollekciójából ezen a tárlaton 200 darabot láthatunk.

A kiállítás zárónapja alkalmából, vasárnap 18 órakor, Werner Nekes személyesen lesz jelen legismertebb filmje, az Uliisses első budapesti nyilvános vetítésén, a Műcsarnokban. A filmet, számos elismerés mellett, az 1982-es London Filmfesztiválon az év filmjének választották.

A film, amelyet a rendező James Joyce Ulysses, Homérosz Odüsszeia és Neil Oram The Warp ("A lánc") című műveinek felhasználásával készített, valódi stilisztikai bravúr. A kísérletezést, valamint a fotográfia elemeit kedvelőknek kihagyhatatlan alapmű.

A Bauhaus létrejöttének kilencvenéves évfordulója alkalmából weimari kezdeményezésre, angol, magyar és francia partnerek részvételével meglapított bauhaus lab 2009 projekt keretén belül, 20 órától a budapesti bauhaus lab bemutatja a polifilm modulátort.

A projektben résztvevő művészek egy olyan eszközt építettek, mely nem csupán vetíti a mozgóképeket, de szimultán mozgatni is képes a vetítéseket. A három vetítős változat névadásaskor Moholy-Nagy klasszikus, három film együttes vetítését (polifilm) ábrázoló Fény-tér modulátorára gondoltak.

A műcsarnoki premier alkalmából láthatók lesznek az első, kifejezetten erre a szerkezetre készült filmek is. Három mozgó projektor párhuzamos vetítését láthatjuk, melyek tetszőleges pályát írhatnak le horizontális irányban 180 fokos, vertikálisan 45 fokos határok között.

A polifilm modulátor nem csupán eszköz, inkább olyan "nyitott mű", melynek segítségével - egyszerű program révén - bárki elkészítheti és bemutathatja saját szimultán(poli)filmjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.