Alishánál sosem tudni, mikor kerül kórházba!

"Százszor hányt egy nap alatt" - elképesztő betegsége van a 12 éves lánynak

Legrosszabb időszakaiban akár 100-szor is rosszul lett 24 óra leforgása alatt a csupán 12 éves lány, akinek betegsége teljességgel kiszámíthatatlan, és nehezen kezelhető.

2011.12.30 13:00ma.hu - Fotó: rossperry.co.uk/Daily Mail

Bárki, akinek volt valaha gyomorproblémája, tudja, milyen rossz érzés a hányinger és a hányás. Egy 12 éves angol lány ezt napi rendszerességgel kénytelen elviselni 6 éves kora óta.

Alisha Atkinson ciklikus hányás szindrómában szenved, melynek pontos oka nem ismert, de napokra, hetekre lebetegíti a pácienst. Legrosszabb időszakaiban Alishának megdöbbentően sokszor, akár százszor is hánynia kellett 24 órán belül.

Édesanyja, Maggie csak bámulja a lánya kitartását, akinek állapotában mára annyit sikerült elérni, hogy "csak" napi 40-szer lesz rosszul. Különösen akkor, ha ideges vagy stresszes.

Ezzel már nagyjából együtt tud élni a lány, bár valószínűleg senki sem kívánná magának az állapotot.

Alisha az édesanyjával - Fotó: rossperry.co.uk/Daily Mail

Az angliai Wakefieldben élő család tisztában van azzal, hogy sok ember szenved hasonló tünetektől, a probléma pontos forrását azonban az orvosok nem tudják.

"Alisha tünetei 6 évesen kezdődtek. Az orvosok először vakbélgyulladásra gondoltak, aztán irritábilis bél-szindrómára. Rengeteg vértesztet végeztek rajta, vizsgálgatták, de nemigen hallottak azelőtt ilyesmiről. Annak, aki ebben szenved, főleg nehéz megemészteni a hallottakat..."
- mondta el Maggie Atkinson.

Alisha gyakran nem tudott enni, de inni igen, amire szüksége is volt, hiszen nagyon kiszáradt, számos esetben kórházba kellett vinni.

"Kiszámíthatatlan, mikor jönnek a rosszullétek. Van, hogy jól van és el tud menni az iskolába, de már előbb haza kell hozni a rosszullétei miatt. Nem nagyon lehet így bármit tervezni. Nem mehetünk el egyszerűen bevásárolni vagy egy vakációra, mert sosem lehet tudni, mikor lesz rosszul Alisha" - mondta az anya.

Hat éves kora óta a kislány 140 éjszakát töltött kórházban és intravénásan kapott folyadékot, hogy ne száradjon ki. Amikor egy-egy hosszabb rosszullétből felépül, 3-4 napig jól van. Utána azonban megint kezdődik minden előről.

Maggie Atkinsonnak Alishán kívül egy 14 éves fia van. Egy alkalommal, amikor családi nyaralást terveztek, Alisha már az oda vezető úton rosszul lett, és a repülőtérről egyenesen a kórházba kellett szállítani.

Számos gyógymóddal próbálkozott már a család, hogy a kislány tünetei enyhüljenek, de egyelőre nem mutatkozik igazán hatékony megoldás a rosszulléteire.

Édesanyja szerint tökéletes egészséges gyermek volt, 6 éves koráig. A probléma derült égből villámcsapásként jött. Csak reménykedni tudnak, hogy Alisha kinövi a betegséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.