Nő a betegség esélye, ha nem ápoljuk a fogakat

Rossz szájszag és fogak - a tüdő meg begyullad

A fogakról való megfelelő gondoskodás nemcsak a fog- és ínyproblémák, hanem a tüdőgyulladás valószínűségét is csökkenti.

2011.12.29 08:15ma.hu

Még több ok arra, hogy tisztán tartsuk a fogainkat: a Yale egyetem kutatói arra figyelmeztetnek, hogy nemcsak a fog- és ínybetegségeket kerülhetjük el a fogak megfelelő ápolásával, hanem a tüdőgyulladás kialakulásának esélyét is csökkentjük.

A szájban levő baktérium-összetétel elváltozása ugyanis hozzájárult a tüdőgyulladásos állapot kialakulásához a kutatók által vizsgált kórházi betegeknél.

A kutatócsoport 37 esetet vett górcső alá, és azt tapasztalták: a száj bakteriális összetétele a súlyos állapotban levő tüdőgyulladásos betegeknél jelentősen elmozdult.

"A felfedezés sokat segíthet a tüdőgyulladás megelőzésében a jövőben. Fenn kell tartani a szánkban levő, megfelelő "baktérium-összetételt", hogy ne történjen baj" - mondta el Dr. Samit Joshi, a tanulmány vezetője.

Bár további kutatások is szükségesek, nem az első eset ez, hogy bebizonyosodott, a rossz szájhigiénia hozzájárul a légúti megbetegedések kialakulásához.

Korábbi tanulmányok szerint nagyobb valószínűséggel haltak meg tüdőgyulladásban azok az emberek, akiknek sok és mély ínysebe volt.

Nigel Carter, a brit fogorvosok szövetségének vezetője elmondta: az új tanulmány rávilágít arra, hogy a fogak és a száj megfelelő ápolása a szervezet egészének egészségét fenntartja. "Különösen a téli időszakban érdemes odafigyelni a szájhigiéniára, hiszen ilyenkor nagyobb a valószínűsége a légúti megbetegedéseknek."

A megelőzés rendkívül egyszerű: az ajánlott fogmosás két percig tart. Napi minimum két alkalommal fogat kell mosni, fluoridos fogkrémmel.

Javasolt a fogköztisztító fogkefe használata és a fogselyemé is, hogy a lepedéket biztosan eltávolítsuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.