Óriási a nyomás a fejében - állandóan szenved

"Ha nevetek, meghalok" - túl nagy aggyal született a 23 éves lány

Megdöbbentő rendellenesség miatt kell állandóan komolynak lennie egy fiatal tanárnőnek - ha ugyanis hosszasabban nevet, az agyát kinyomhatja a koponyájából!

2011.11.30 14:25ma.hu - Fotó: SWNS/Daily Mail
Carolyn Gibbons - Fotó: SWNS

Csupán 23 éves az a brit tanárnő, aki kénytelen életét visszafogott jókedéllyel élni, mivel a nevetés az életébe kerülhet.

Carolyn Gibbons
egy ritka neurológiai rendellenességben szenved. Meghalhat, ha rájön a nevetőgörcs, ez ugyanis "kinyomhatja" az agyát koponyájából.

A rendellenesség neve Chiari Malformáció, ami lényegében azt jelenti, hogy agy alsó része túlságosan nagy. Ez pedig blokkolhatja a fejbe irányuló folyadék áramlást a gerinccsatornán át.

Nem ritka, hogy homályos látás, érthetetlen beszéd, elviselhetetlen migrén tör a lányra, és minden hirtelen mozdulat olyan, mintha a feje "szét akarna pukkanni".

A rángatózó mozgások, így a kuncogás is oda vezethet,
hogy agya a gerincoszlop tetejéig türemkedik ki - és fennáll az azonnali halál kockázata.

A Hampshire-i Hythe-ben élő lány először azt gondolta, annyira nem lehet súlyos a helyzet, és gyógyszerekkel ellenőrzés alatt tudja tartani állapotát.

"Ám amint rosszabbul lettem, el kellett fogadnom a helyzet komolyságát - az agyam túl nagy, hogy megfelelően illeszkedjen a koponyába. Nem tudok megcsinálni dolgokat, amelyeket más, átlagos ember igen. Minden hirtelen mozdulat, rángatózó mozgás borzasztó fájdalommal jár, és a halált kockáztatom vele."


Carolyn Gibbons nem sejtette, hogy valami gond van vele, amíg 2011 márciusában egy napon úgy nem tért haza a gimnáziumból - ahol tanított -, hogy nagyon rosszul volt és elájult. Az ezt megelőző napokban már pokoli fejfájás gyötörte, de úgy gondolta, új szemüvegre lenne szüksége.

A southhamptoni orvosok először azt hitték, meningitis-ben szenved. A CT azonban hamar kimutatta a baj igazi okát: Chiari Malformáció, egyes típus. Morfiumot adtak neki a fájdalma enyhítésére, majd két hetes megfigyelésre bevitték a neurológiai központba.

Az extra méretű agy parafadugóként áll a gerincvelőfolyadék útjában, amely óriási nyomást eredményez. Nagyon sok gyógyszert kapott, hogy fájdalma csökkenjen, de állását fel kellett adnia, ahogyan állapota rosszabbra fordult.

Carolynt 2011 júliusában megműtötték, az operáció során nagyobb helyet csináltak az agyának, a csigolyák egy részének eltávolításával. Egy 2,5 centiméteres, négyzet alakú "szeletet" vágtak ki a koponyából, hogy legyen helye az agynak.

Sajnos a lány az orvosi eszközre is allergiás volt, amivel a koponyán keletkezett lyukat lefedték, és kémiai meningitist kapott. Más komplikáció is fellépett, több dolgot kellett megoldaniuk az orvosoknak, hogy Carolyn normális életet élhessen...

A lány most extrém mértékű álmatlanságban szenved - képes 60 órát normális alvás nélkül tölteni.

"Egy fájdalombuborékban élek -
mondja Carolyn Gibbons. - Senki sem érti meg igazán a betegségemet. Segítség nélkül maradtam. Olykor mozgáskoordinációm sem az igazi: egyszer egy nő hangosan kiabált velem az utcán, azt hitte, részeg vagyok a nap közepén."

Carolyn, aki jelenleg 42 éves édesanyjával és 2 esztendős öccsével él együtt, abban reménykedik, hogy a drasztikus műtét idővel megoldja problémáját, és újra tud majd nevetni az élete kockáztatása nélkül.

Marysia Pudlo-Debef, aki az Arnold Chiari Malformáció-betegségben szenvedők weboldalát vezeti, meg nem értettnek tartja az állapotot. Mint mondja, 1000 emberből egyet érint, de sokan semmilyen tünetet nem tapasztalnak. Ugyanakkor évente 6 áldozatot követel.

"Borzasztó állapot ez, amely rémálommá változtatja az ember életét. Az operáció jótékony hatása, amely a nyomás csökkentését szolgálja a fejben, 12 hónappal a beavatkozás után érezhető..."
- teszi hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.