Sajnos, sokszor már késő, amikor felismerik...

Megdöbbentő: a hasi zsír segíti a rák terjedését?

Segíti a petefészekrák terjedését a rejtett hasi zsír - állapították meg kutatók. Úgy tűnik, jó lesz vigyázni vele - a diagnózis megállapításakor sok esetben már késő a megfelelő kezeléshez.

2011.11.01 08:55ma.hu

Úgy tűnik, hasznos lenne megszabadulni a hasi részen felhalmozódott zsírrétegtől - a rejtett hasi zsír ugyanis chicagói kutatók szerint hozzájárul a kialakult petefészekrák terjedéséhez.

A szakemberek úgy vélik, a zsír, amelyet biológiailag megfelelő tartalékként tartunk számon, képessé teszi a rákos sejteket a gyorsabb elszaporodásra.

A petefészekrákot sajnos az esetek nagy részében abban a szakaszban fedezik fel, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van - nem csoda, hogy "csendes gyilkosként" emlegetik azt.

A Nature Medicine szaklapban megjelent kutatás eredménye rámutatott, mennyire gyorsan tudnak szaporodni a rákos sejtek a has tájékán: egészséges egerekbe fecskendezve őket mindössze 20 percig tartott az útjuk a hashártya gyomorhoz menő lemezeihez, vagyis az omentumhoz.

Ernst Lengyel nőgyógyász professzor szerint sajnos a zsírtömeg, amely tele van energiában gazdag lipidekkel, valóságos energiaforrásként szolgál a rákos sejtek számára is, egyfajta "kilövőállásként" működik.

A jelek szerint táplálja a rákos sejteket is, gyorsabb szaporodásra késztetve őket ezzel.

A kutatók szerint érdemes lenne megfigyelni a tumorfejlődést a test más területein is, ahol jelen vannak a zsírsejtek - így a mellráknál esetében is. Bizonyosak abban, hogy a mechanizmus nemcsak a petefészekráknál működik így.

A petefészekrák egyébként a negyedik leggyakoribb a nőket érintő ráktípusok közül, és a legrosszabb túlélési rátával rendelkezik. Nehéz a kezelése, mert sok esetben már csak akkor diagnosztizálják, ha szétterjedt - teszi hozzá Dr. Kat Arney angol kutató.

A felfedezés igen fontos és új kezelési lehetőségekhez vezethet. Az egereken kipróbált kísérlet után azonban még sok a teendő ahhoz, hogy egy újfajta kezeléssel a beteg nőkön is segíteni lehessen - mondta el a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.