Őssejtekkel állították vissza patkányok petefészek

Őssejtekkel a petefészek újra működhet

A meddőség talán nemsokára már csak fogalom lesz, most ismét egy új felfedezéssel álltak elő a kutatók, mely talán megoldhat jó néhány problémát.

2010.09.16 07:53MTI

Őssejteket fecskendeztek be terméketlen nőstény patkányok petefészkébe egyiptomi kutatók, akik beszámolója szerint a módszerrel sikerült helyreállítani a kimerült ivarszerv működőképességét.

A kairói kutatóközpont munkatársai - akik tanulmányukat egy Németországban megrendezett nemzetközi termékenységi kongresszuson ismertették - mezenchimális őssejteket használtak állatkísérleteikben.

A nők mintegy 1 százalékánál jelentkezik korai petefészek-kimerülés (az angol elnevezés rövidítése alapján: POF), amelynél már 40 éves kor előtt megszűnik a petefészekben a peteérés.

Az őssejtkezelés a későbbiekben számukra jelenthet megoldást a termékenység visszaállítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.