A mesterséges megtermékenyítés veszélyei

Nagyobb a születési hibák kockázata a termékenységi kezelés segítségével fogant gyerekeknél

A termékenységi kezelésen átesett pároktól született babáknál nagyobb a kockázata a születési rendellenességeknek, amiről az orvosoknak tájékoztatniuk kellene a potenciális szülőket - közölték vasárnap francia kutatók.

2010.06.14 12:58MTI

Mint Geraldine Viot klinikai genetikus figyelmeztetett, az asszisztált reprodukciós eljárás (ART) igénybevételét fontolgató párokkal tudatni kellene, hogy mintegy kétszer nagyobb ilyenkor a születési hibák előfordulásának kockázata, mint a hagyományos úton megfogant gyerekeknél.

Az ART többféle módszert takar, például a lombikbébi programot (in vitro megtermékenyítés, IVF) és az ICSI jelű technikát is, amelyben a spermiumot laboratóriumban közvetlenül egy petesejtbe fecskendezik. Viot elmondta, hogy az ART segítségével világra jött gyerekek 4,24 százalékánál találtak jelentősebb születési hibát.

A Párizsban tevékenykedő klinikai genetikus megállapításait az Európai Humángenetikai Társaság stockholmi konferenciáján ismertette. Viot szerint ez az arány mintegy duplája az átlagnépességnél tapasztalható aránynak.

A kutató úgy véli, tanulmányuk az eddigi legnagyobb ebben a témában, ezért statisztikailag reprezentatívan mutatja a teljes képet. Viot kutatócsapata 33 francia termékenységi klinikán végzett felméréseket, és elemezte a 2003 és 2007 között, ART eljárással született 15162 gyerek egészségügyi adatait.

Megállapították, hogy a rendellenességgel született babák szüleinek átlagéletkora nem tért el az egészségesen született gyerekek szüleinek átlagéletkorától. A veleszületett rendellenességek között főként szívhibák voltak, valamint a húgyúti és a reproduktív rendszer eltérései.

A kisebb rendellenességek között igen gyakori volt az angióma, ötször nagyobb arányban jelentkezett ez a bőrfelszínen felbukkanó jóindulatú érdaganat, mint a hagyományos úton fogant gyerekeknél. Ezen belül is a lányoknál kétszer gyakoribb volt, mint a fiúknál.

Egy 2009-ben közzétett tanulmány szerint a 2000-es 219 ezerről 2002-re 246 ezerre emelkedett az ART segítségével évente született babák száma világszerte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.