Fogyasszunk ficánkolókat a terhesség alatt!

Emiatt úszik boldogan a baba a magzatvízben

Ami jó a mamának, az a babának is. Ez az állítás a terhesség alatti halfogyasztásra javarészt igaz. Pro és kontra érveket gyűjtöttünk össze, a terhesség alatti halfogyasztáshoz!

2010.05.06 09:29sheep - ma.hu

Alapigazság, hogyha a kismama a nap folyamán szabályos időközönként tápanyagban dús ételeket fogyaszt, akkor maximális energiaszintet tud elérni. Szoptatós anyáknak fontos tudniuk, hogy a tej minőségét befolyásolja, hogy mit esznek. Ez azért van így, mert ha nem szerzi meg a kismama tápanyagokat az elfogyasztott ételből, a szervezet a saját raktáraiból merít.

Egy kutatás szerint például, az amerikai fogamzóképes nők 95 százaléka fogyaszt az ajánlott 12 dkg halnál kevesebbet hetente, annak ellenére, hogy a halfogyasztás jótékony hatásai tudományosan alátámasztottak. Ha az édes és sós vízi halakat a gyermeket tervező, várandós vagy már szoptató anyuka beépíti étrendjébe, azt nem csak a női test, de a kisbaba is hálás lesz.

Halelőnyök


Halfogyasztással megannyi fontos tápanyagot juttathatunk szervezetünkbe, többek között B-vitamint, cinket, jódot és szelént. Továbbá, a halak az Omega-3 zsírsavak forrásaként is szolgálnak. A babát tervező, várandós, vagy szoptatós kismamák számára napi 12 dkg hal elfogyasztása ajánlott. Ez tartalmazhat például: lazacot, tonhalat, szardíniát, ám a fehér tonhalból csupán 6 dkg-ot kellene magukhoz venniük a hölgyeknek.

Kutatások szerint, azoknak a nőknek, akik terhességük alatt nem fogyasztanak halat, nagyobb eséllyel adódnak problémáik utódaik kognitív, vizuális és viselkedési készségeivel. Mindemellett a halfogyasztás hozzájárul a baba agyi fejlődéséhez, csökkenti a koraszülést, segít kezelni a szülés utáni depressziót és javít a szív és érrendszer állapotán.

Halhátrányok

Az anyajelölt és szoptatós anyukáknak ügyelniük kell az elfogyasztott hal fajtájára. Egyes fajok ugyanis, mint a cápa, a makréla vagy a kardhal magas metil-higany taralmuk miatt ártalmasak lehetnek a babára nézve.

Halajánló

A lazac gazdag DHA T( telítetlen) zsírsavakban. Ezek a zsírsavak elősegítik a baba idegrendszerének a fejlődését. A mama hangulatára is jó hatással vannak. Tanulmányok szerint, jelentős szerepük van a gyermekágyi depresszió megelőzésében. A lazac higanytartalma kicsi más hasonló halakhoz képest, így ízletes és kiváló étel várandós, illetve szoptatós mamáknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.