12 kismama mítosz, amiket ideje tisztába tenni

Terhességi csíkok, reggeli rosszullétek - mi igaz és mi nem?

Amint a már anyává avanzsált ismerősök tudtára jut, hogy egy barátnőjük teherbe esett, azt azonnal el akarják látni jó tanácsokkal. A kismama tonnányi kért és kéretlen tapasztalattal lesz több (vagy kevesebb?). Azonban az ismert terhességi jelek nem mindegyikének van valós alapja.

2010.06.10 07:50sheep - ma.hu

 Ne festesd a hajad terhesen!

Rengeteg nőnek elviselhetetlen, hogy a terhessége előtti gyakori hajfestéseinek számát nullára redukálja azért, mert kismama lett. A hajfestés miatti félelmek alapjai azon tanulmányok, melyek szerint a festékekben található vegyi anyagok, a fejbőrön keresztül a testbe jutva, árthatnak a babának. Azonban nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a hajfestékek árthatnak a magzatnak. A melírozás nem érinti a fejbőrt, csupán a hajszálakat, így ez a hajfestési forma biztonságosnak mondható a terhesség alatt.

A terhesség alatti szex árthat a babának

Az orvos eltilthatja a szextől azokat a harmadik trimeszterben lévő kismamákat, akiknek már volt koraszülésük vagy hüvelyi vérzésük. Ám a legtöbb hölgynek nem kell tartania a szeretkezéstől. Van némi igazság abban, hogy a terhesség késői szakaszaiban a szex felkészíti az anya szervezetét a szülésre. A szeretkezés arra készteti a testet, hogy oxytocin-t termeljen, mely felkészíti a méhnyakat a szülésre. A partner spermája tartalmaz hormonokat, úgynevezett prosztaglandinokat, melyek okozhatnak összehúzódásokat.

A reggeli rosszullétek azt jelzik, hogy a magzat egészséges

A reggeli rosszulléteknek semmi közük a magzat egészségéhez, vagy neméhez. A gyakori hányinger és hányás társulva egy magasabb hormonszinttel csupán az egészséges placenta és az alacsony vércukorszint jelzői. Néhány elmélet szerint, a reggeli rosszullétek – melyek nem szükségszerűen a nap korai szakaszában fordulnak elő – csak azt jelentik, hogy a továbbiakban a kismamának el kellene kerülnie néhány addig fogyasztott ételt.

Egyes tanulmányok ezeket a rosszulléteket az alacsony vetélési százalék lehetőségével hozzák összefüggésbe, ám más kutatások cáfolják ezt az állítást. Valójában ez csak a terhesség egy szokványos tünete, így a baba egészségi állapotáról csak világrajövetele után bizonyosodhatunk meg.

A pocak alakjából megjósolható  a baba neme

A kismama pocakjának formája az anya testalkatától és izomzatától függ. Az első  terhesség alkalmával az anya izmai feszesebbek, így a magzat valószínűleg feljebb helyezkedik el a pocakban. A pocak alakját továbbá befolyásolja (függetlenül attól, hogy a baba farfekvéses-e) a baba mérete és kora. Az az egy biztos, hogy a baba nemének semmi, de semmi köze a kismama pocakjának formájához.

 A háton alvás veszélyezteti a babát

1960-as évekbeli kutatások szerint a véráramlás nehézkessé válik az anyai szervezetben háton fekvés esetén. Ám ez a megállapítás nem feltétlenül jelenti azt, hogy terhesen veszélyes háton aludni. A legjobb alvási pozíció, ha oldalt fekszik és behajlítja, enyhén felhúzza térdeit a kismama. Ez a testhelyzet megkönnyíti a szív munkáját, hiszen feloldja a nagyvénák elnyomását, melyet a baba súlya okoz. Azonban egy átlagos, egészséges terhességet nem befolyásol az alváspozíció, ugyanis ami a mamának jó, az ebben az esetben a babának is az lesz.

A terhességi csíkok elkerülhetőek bizonyos krémekkel

Drága krémek alkalmazása a terhesség első napjától kezdve az utolsóig sokszor megtérül. Ám nincs rá 100%-os garancia, hogy bármely krém, vagy olaj rendszeres használata biztosan megtérül. A terhességi csíkok kialakulásának oka, a bőr alatti szövetek anatómiájában keresendő. Viszont, azt senki sem tudja megmondani, hogy mely nőknél fordulnak majd elő, és melyeknél nem. Bőrünk rendkívül rugalmas, ám az biztos, hogy egy gyors és intenzív súlygyarapodást egyetlen bőr sem hagy majd csík nélkül!

Ne sportolj 9 hónapig

30 évvel ezelőtt még  óva intették a kismamákat bármiféle testmozgástól, ám mára kiderült, hogy az eddig fizikailag kevésbé aktív hölgyeknek igenis hasznos a testmozgás. Sokan hiszik, hogy mozgással elvonják meg nem született gyermeküktől az oxigént és a vért. Ez azonban nem igaz, mert a női szív több vért pumpál ilyenkor, hogy a magzat még csak véletlenül se szenvedjen hiányt. A nők, akik teherbe esésük előtt aktívan sportoltak folytassák azt, ám csökkentsenek az intenzitáson, még a hölgyek, akik nem voltak túl aktívak, azok kezdjenek el fokozatosan mozogni.

Az első trimeszterben nem szabad repülőre ülni

A szakértők egyetértenek abban, hogy a repülés a legtöbb nő számára nem jelent kockázatot. Azon anyáknak nem ajánlott repülőre szállni, akik korábbi terhességük alatt elvetéltek, vérzés lépett fel náluk terhességük alatt avagy koraszülött gyermeknek adtak életet. Minden kismamának megfontolandó jó tanács, hogy a repülőút során álljon fel és járkáljon egy picit a fedélzeten. Egy hosszú út során előfordulhat vérrögképződés, ám elkerülhetik a trombózist, ha néha megmozgatják elgémberedet tagjaikat.

A kismama ne üljön a számítógép elé

Nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy egy terhes nőnek csökkentenie kellene a számítógép előtt töltött idejét. Alacsony frekvenciájú, elektromágneses sugárzást csupán az asztali gépek hátulja bocsájt ki, ám ebből a képernyővel szemben ülő kismama semmit sem érez és nincs is rá hatással. Voltaképpen az LCD képernyők piacra kerülésével a sugárzás elenyészővé vált. Gép előtt ülve nagyobb kockázat rejlik a terhesség alatti rossz testtartásban, vagy a csuklófájdalommal jelzett alagút szindrómában.

A curry ösztönzi a szülést

A curry egy igen intenzív és egyre elterjedtebb fűszernövény. A fűszerekről azt tartják, hogy fogyasztásuk beindíthatja a szülést, ugyanis növelik a prosztaglandin termelését a testben, mely hormon segíti az izmok összehúzódását. Ám nincs rá bizonyíték, hogy a curry segítene hamarabb világra hozni a pocaklakót. Valójában a fűszerek terhességre gyakorolt ösztönző hatása inkább anekdotaként, mintsem tényként kezelendő.

A természetes szülés jobb, mint a császármetszés

Az anyák legnagyobb része szeretné természetes úton világra hozni gyermekét. Sok esetben azonban ez nem lehetséges. A baba és a mama biztonsága érdekében gyakran döntenek a császármetszés mellett. Való igaz, hogy a hüvelyi szülés gyorsabb és egyszerűbb, ám a császármetszés a legbiztonságosabb módja a szülésnek, mind az anya, mind pedig a gyermek részéről. Ám bármelyikre is esik a választása a kismamának, vagy az orvosnak, az minden bizonnyal az anya és gyermekének védelmében és érdekében történik.

A szoptatás segít a fogyásban


Az anyai test tejtermelésével 200-500 kalóriát éget el. Ez körülbelül egy laza tornatermi edzésnek felel meg. Azonban a szoptatós anyáknál, a prolaktin hormon nem csak serkenti a tejtermelést, de növeli az étvágyat is. A végeredmény tehát: a szoptatáskor feldolgozott kalóriákat farkasétvágyával vissza is eszi magára a kismama.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.