Végre kiegyenesítették a "flamingó nő" lábát

Képek: Megdöbbentő pozícióba kényszerítette betegsége a fiatal nőt

Meghökkentő: négy éven át csak az egyik lábára állhatott rá egy angol nő, ritka idegrendszeri problémája miatt - most végre megoperálták...

2011.10.01 15:00ma.hu - Fotó: Newsteam.co.uk - NTI

Újra megtapasztalhatta a pszichoterapeuta Joanne Day, milyen, amikor mindkét lábát használhatja - igaz, most is szüksége van mankókra, ez azonban még mindig sokkal jobb állapot, mint amit négy éven át el kellett viselnie.

Joanne-ra ráragasztották a "flamingó kisasszony" nevet, mivel csupán egyik lábát egészen a mellkasáig felhúzva tudott közlekedni, mankókra támaszkodva.

Joanne Day a műtét előtt - Fotó: newsteam.co.uk

Az angol nő dystoniában szenved, egy igen ritka és fájdalmas izomtónus rendellenességben, melynek valódi gyógymódja nem ismert. A dystonia idegrendszeri betegség, mely a mozgást érinti, és görcsös izomtorzulást idéz elő a test különböző pontjain.

Joanne-t 15 éves korában érte egy komoly görkorcsolya-baleset, melynek következtében a teste kicsavarodott. Az izomtorzulása akkor kezdődött, ez idézte elő a betegség megjelenését.

A csinos, tehetséges lány kapott is csúnya megjegyzéseket az emberektől. Legtöbben megkérdezték tőle, "miért állsz így?"... Pedig nem tehetett róla - fájdalmak gyötörték, mozogni csak mankóval tudott, automatikus autót vezetett, és speciális ruhát tudott csak hordani, hiszen képtelen volt egy normális nadrágot felvenni.

Menni nemigen tudott sehová, hiszen furcsa testtartása miatt nehezen tudta tartani egyensúlyát. Számtalanszor elesett.

Joanne Day-t csak a közelmúltban műtötték meg: egy 9 órás operáción esett át a Birmingham-i Erzsébet királynő kórházban.

Most Staffordshire-i otthonában gyógyul. Képtelen volt tovább elviselni a gyötrelmeit és a fájdalmát, ezért a ma 37 éves nő alávetette magát a kockázatos beavatkozásnak.

Joanne az operáció után - Fotó: NTI

Két hónapot töltött az operáció után kórházban - a beavatkozás során "kiegyenesítették" a lábát, de bőrátültetésre is szüksége volt, hiszen a görcsös tartás miatt a bőre rettenetes állapotban volt.

Joanne mellett az utóbbi években családja mellett a kutyája, Kaiser volt: az ebet azért rendelték ki mellé, hogy - akár a vakokat - boldogulását segítse.

A műtéten átesett Joanne öröme most óriási, hiszen már nemcsak járni tud újra, ha nem is tökéletesen, de ismét hordhat divatos nadrágokat, szoknyát, és megölelhet bárkit anélkül, hogy megütné őt a lábával...

Még vannak fájdalmai, de korántsem olyan már a helyzet, mint korábban volt.

Dystoniában csak az Egyesült Királyságban 70 ezer ember szenved, amely izmaikat furcsa pozíciókba kényszeríti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.