Nincs alkarja Poppynak - 18 évig ne is kérjen?

"Ki ad kézfejet a lányomnak?" - Diszkrimináció?

"Kor-diszkrimináció" miatt tett panaszt egy angol édesanya, aki nem talál rendellenességgel született kislánya számára szilikon kézfejet.

2011.09.24 15:00ma.hu - Fotó: Dieter Perry/Daily Mail

"Kor-diszkrimináció" miatt megvádolta az NHS (National Health Service) brit nemzeti egészségügyi ellátásért felelős szervezetet egy édesanya, aki azt szeretné, hogy amennyire lehetséges, az ő kislánya is normális életet élhessen - a londoni Poppy Pickfordnak ugyanis születése óta hiányzik a jobb alsó karja.

Csupán bal karját és kezét tudja használni. Manapság a problémát lehet orvosolni rugalmas szilikon végtaggal, ám az ő méretében nem lehet kapni.

Az NHS csupán alap PVC végtagokkal szolgálhat, amelyet tépőzárral és összeszíjazással, illetve pánttal vagy kötözéssel lehet illeszteni, de ez nem megoldás a pici lány számára - édesanyja, Donna Padfield szerint a kar könnyen leesik, és a gyermek megjelenése olyan lesz, mintha eltört volna a karja.

Poppy Pickford az édesanyjával - Fotó: Dieter Perry/Daily Mail

Az anya azért panaszkodik, mert az egyéves Poppynak addig nem lehet rendes jobb karja, amíg el nem éri a 18 éves kort. A szakemberek szerint "nem éri meg" számára csináltatni kart, mert mivel a gyermek egyre nő, többször cserélni kellene azt.

A 26 éves édesanya fel van háborodva. Ő csupán az esélyt szeretné megadni lányának, hogy tudja, milyen érzés ép karral élni. Poppy frusztrálónak fogja érezni, hogy nem tud megcsinálni dolgokat, amit a többi gyerek.

Hosszú ideig gyűjtögetett pénzt arra, hogy gyermekének megfelelő kart szerezzen be, de úgy érzi, nem érte meg az egész. A család most arra készül, hogy 30 ezer fontért egy magáncégnél gyártasson le öt darab szilikon kart a kislánynak.

"Poppy szülei nem szeretnék, hogy a gyermek hátrányt szenvedjen. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik már kiskorukban megtanulják használni a művégtagjukat, sokkal ügyesebben boldogulnak vele" - mondta el a Dorset Orthopaedic vezetője, David Hills.

Poppy azonban az NHS által kínált végtagokkal nem tud mit kezdeni, azok túl merevek és kényelmetlenek számára.

A PCT (Primary Care Trust), amely korábban azt javasolta Poppy szüleinek, hogy várják meg, amíg a kislány betölti a 18-at, irányította őket a magáncéghez.

Az Islington PCT szóvivője elmondta: céljuk, hogy a kislány a neki járó legmegfelelőbb bánásmódot és ellátást kapja az NHS-től, nem múlhat azon a megfelelő fejlődése, hogy nincs számára használható művégtag.

Poppy Pickford családjának végül azt javasolták, menjenek el egy Harold Wood-i speciális intézetbe, ahol megfelelő segítséget kaphat a kislány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.