Majdnem meghalt a tampontól egy tinilány

"Ültem a lányom mellett és a temetését terveztem" - mindez egy tampon miatt...

Megdöbbentő - hárommillió emberből egynél fordulhat elő, ami megtörtént egy 15 éves brit lánnyal. Összeesett a tamponhasználat miatt, és kis híján meghalt.

2011.09.20 10:25ma.hu

Kis híján meghalt egy tinédzser az angliai Essexben, toxikus sokk szindróma következtében - mert négy órával korábban felhelyezett magának egy tampont.

Többmillió ember közül egynél fordul elő hasonló eset, a fiatal lány ugyanis vérmérgezést kapott a tampon használat miatt. A 15 éves Paige Roffey otthonában esett össze Rayleigh-ben. Korábban hazaküldte egy orvos, vírus gyanújával - de pár órán belül rohammentő vitte kórházba a lányt, miután a zuhanyzóban elájult.

Paige Roffey és édesanyja - Fotó: Cascade News

Az orvosok elmondták Paige édesanyjának, hogy a lánya kritikus állapotban volt.

A 39 éves Sarah teljesen kétségbeesett. "Ültem az ágya mellett, és azt vettem észre, hogy a temetését tervezem..."- mesélte a meggyötört anya, aki úgy érezte, lánya nem tud felépülni.

Szerencsére azonban Paige élete nem ért véget. Jobban lett, és 10 nap múlva elhagyhatta a kórházat. Most édesanyjával együtt azon igyekszik, hogy felhívja mások figyelmét is a tampon használatának esetleges veszélyeire.

A toxikus sokk szindróma extrém módon ritka, de számos betegséget okoznak a baktérium-toxinok. Évente kevesebb, mint 20 embert érintenek, általában egy trauma váltja ki őket. Ám csupán nagyjából két eset köthető ezek közül a tamponhasználathoz...

Sok esetben az a probléma, hogy a tampon a javasolt időnél tovább marad a testben. Ez az életveszélyes állapot azonban főleg fiatal nőknél fordul elő, és csupán pár órával a tampon felhelyezése után. Esetükben nincs elegendő antitest, amely harcolna a fertőzéssel szemben.

Amikor Paige-et hazaküldték, mert azt gondolták, vírus okozza a rosszullétét, majd reggel összeesett a zuhanyzóban, a kórházban megállapították, hogy a vérnyomása szörnyen alacsony, és ha tovább marad otthon, meghalt volna.

Az orvosok sokat küzdöttek az életéért. Kómába kellett "tenniük" Paige-et, hogy át tudják szállítani egy másik intézménybe. Két napot töltött kómában. Helyrehozták, de fennállt a veszélye, hogy az agya károsodott.

Toxikus sokk szindróma (TSS)

A toxikus sokk szindrómát olyan baktériumtörzsek okozzák, melyek a hüvelyben és a méhnyakban lelhetőek fel, a menstruációs vérben, valamint a tampon anyagában. Többnyire Staphylococcus aureusról, olykor Streptococcus B törzsekről van szó. Az általuk termelt méreganyagok okozzák a gondot azokban a nőkben, akik hajlamosak rá.

Náluk azért fordul elő a baj, mert korábban nem termelődött bennük ellenanyag a toxin ellen.

Paige mellett virrasztott édesanyja és az anya partnere, de bejártak a kórházba a kislány barátai is - Sarah nagyon hálás volt mindenkinek. Biztos abban: ők is hozzájárultak ahhoz, hogy végül magához tért és felépült.

Paige még mindig nem teljesen a régi, sokszor gyengének érzi magát - de újra jár iskolába, és igyekszik figyelmeztetni a fiatal lányokat, hogy legyenek elővigyázatosak. Szeretné, ha több figyelem irányulna a problémára, mely miatt ő majdnem meghalt.

A Paige által is használt tampont gyártó Procter and Gamble cég szóvivője kifejezte megkönnyebbülését, amiért a tinilány felépült - hozzátette, hogy vizsgálják az okot, amiért a tampon gondot okozott, ám semmilyen magyarázattal nem szolgálhatnak, amíg a vizsgálatok tartanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.