Alex a kertbe se mehet ki - veszélyes a fűszál

Hogy él a fiú, akit egy porszem is megölhet?

Megdöbbentő betegségekkel élnek együtt egészen kicsi gyermekek. Alex nem játszhat kinn a barátaival, mert akár egy felröppenő porszem vagy egy fűszál is veszélyes lehet rá nézve...

2011.09.20 16:55ma.hu - Fotó: M & Y/Daily Mail

A kis Alex Hannard semmi mást nem szeretne, csak hogy kinn játszhasson a barátaival - de nem teheti meg.

Az angliai Hampshire-ben élő, 9 éves kisfiú olyan ritka immun-elégtelenségben szenved, mely bármit életveszélyessé tesz a számára, akadályozva fehér vérsejtjeit abban, hogy harcoljanak a baktériumok és a gombás fertőzések ellen.

Alex Hannard a szüleivel - Fotó: M&Y/Daily Mail

A genetikai rendellenesség neve krónikus granulómás betegség (CGD), melyben Angliában 300-an szenvednek. Alex nagyon ritkán hagyja el a házat, mert egy kis por vagy fűszál is megölheti őt.

Alex édesanyja, Louise feladta állását azért, hogy gondoskodhasson a gyermekről. Rendkívül nehéz számára elfogadtatni a fiával, hogy nem tehet ugyanúgy, ahogyan a többi, vele egykorú gyerek, hiszen ha a szabadban játszik, életveszélybe kerül.

Nem mehet tavak, folyók közelébe sem, mert elkaphat valamilyen fertőzést. "Egyik legnehezebb eset éppen a játszótér, hiszen legtöbbje fakéreggel van borítva - mondja az édesanya.- Alex ilyesmi közelébe sem mehet. Iskolába járni szintén megpróbáltatás a számára."

A szülei szerint nehéz támogatni fiukat abban, hogy motivált maradjon, hiszen csupán arra vágyik, hogy olyan legyen, mint a többi gyermek!

Alex betegségét 2007-ben diagnosztizálták Oxfordban, akkor 5 éves volt. Az orvosok először nem sejtették, mi lehet a gond a kisfiúval. A szülőket már a legrosszabbra is felkészítették - szerencsére egyik doktor emlékezett egy hasonló esetre. Nagy nehezen talpra állították a gyermeket.

A kis Alex Hannard maga is tudós szeretne lenni, hogy segíthessen a hozzá hasonló betegségben szenvedőkön. Mielőtt azonban komolyabb tervekhez látna, fehérvérsejt-transzplantációs műtétre lesz szüksége.

Donort kell találni a számára, különben valóban sosem élhet olyan életet, mint a többi ember. Több donorra is szüksége van, különösen fiatal fiúkéra. A procedúra hasonló ahhoz, mint amikor valaki vért ad.

Alex Hannard - Fotó: M&Y/Daily Mail

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.