Sertés aortabillentyűjére cserélték a sajátját

Sokkolta a vega lányt: disznó mentette meg az életét

Élet és halál között kellett dönteni - a még alig nagykorú angol lánynak egy választása volt, hogy megmeneküljön a haláltól, a furcsa megoldás azonban, úgy tűnik, bevált.

2011.11.29 14:15ma.hu

Nem mindennapi kombináció: a 18 esztendős, vegetáriánus Robyn Cairney életét egy disznó szíve mentette meg. Az orvosok nem láttak más esélyt a lánynak, aki ma már annyira jól érzi magát, hogy elkezdett sport-terapeutának tanulni.

Robyn
akkor vette először észre, hogy valami nagy baj van vele, amikor egy fitness óra után nagyon rosszul lett, és kórházba kellett szállítani.

Robyn mellkasa - operáció után - Fotó: SWNS

Az orvosok közölték vele, hogy egy ritka szívbetegségben szenved, és ha nem akar hamarosan távozni az élők sorából, szüksége lesz egy aortabillentyű-cserére.

Ez egy bonyolult műtét, melynek során a saját, rosszul működő aortabillentyűit lecserélik egy állatéra.

A sertés aortabillentyű, amely a tervek szerint a következő húsz évben kitart,
2009 júniusában lett Robyn szervezetébe ültetve a Clydebank-i Golden Jubilee kórházban.

A lány - aki egyébként állatszerető, és vegetáriánus - rehabilitáción esett át, lassú gyaloglással kezdte, és fokozatosan tért át a kíméletes joggingra, majd az edzőtermi gyakorlatokra is.

"Valóságos sokként ért, hogy szívproblémám van, ahogyan az is, amikor megmondták: az aortabillenytűket ki kell cserélni egy disznóéra. Vegetáriánus vagyok, tehát külön feladta a leckét a dolog. De élet és halál között kellett választanom..."- mondta el Robyn Cairney.

A Glasgow mellett élő lány ma 20 éves, és továbbra is fitness mániás, sport terapeuta szeretne lenni. Újrakezdte tanulmányait, hogy álmát valóra váltsa.

Robyn fittebben és egészségesebben - Fotó: SWNS

Robyn szívproblémája egyébként annyira ritka, hogy az emberek csupán 2 százalékát érinti. Tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom, a légszomj, szédülés és ájulás, a csökkent véráramlás következtében.

A fiatal lány összeesésekor azt hitte, asztmás, mert alig kapott levegőt. Köhögni kezdett, mellkasában szorítást érzett, nem bírt lélegezni.

Ajkai kékülni kezdtek és nagyon gyengének érezte magát.


Nem is sejtette, hogy a szívével lehet gond, mivel soha nem dohányzott, nagy sport rajongó volt és még az étrendjére is nagyon odafigyelt. Sőt, a családjában, felmenői között sem volt senkinek ilyen problémája...

Most, igaz, egy méretes vágásnyommal a mellkasán, de sokkal fittebbnek és egészségesebbnek érzi magát.

Nagyon örül, hogy az álmát sem kellett feladnia, amit rosszul működő szívvel nem valósíthatott volna meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.