Jobb a saját, mint az idegen donortól kapott

A saját szívbillentyű még áthelyezve is jobb

Ha a beteg szívbillentyűjét saját, egy másik érből származó billentyűvel pótolják, az eredmény jobb, mint idegen donortól származó, bár megfelelő helyre beültetett billentyű esetében.

2010.08.05 08:51MTI

A vizsgálat eredményeit az angol Lancet legfrissebb száma közölte. Testünket vérrel a szívünk bal kamrájában kiinduló főverőér, az aorta látja el.

A szívből eredő másik nagy ér a tüdő verőér, mely a tüdőbe juttatja az egész testből a szívbe visszaérkező vért, hogy ott megint megteljen oxigénnel. Ha a két főverőérben lévő billentyű betegség következtében károsodik, súlyos vérkeringési zavar lép fel, ezért ilyenkor műtétre van szükség.

A műtét vagy mesterséges billentyű bevarrása, vagy halott donorból származó, ugyanolyan billentyű beültetése. Korábban megkísérelték állati szívbillentyűk használatát is, de ennek eredményei nem bizonyultak megfelelőnek. A most alkalmazott műbillentyűk már kitűnően működnek, de a betegnek élete végéig kell alvadásgátló kezelést kapnia, ami ugyancsak megnehezíti alkalmazásukat.

Ennek megfelelően a ma beültetett billentyűk háromnegyede idegen donortól származó szerv beültetése. Az angol szívsebészet legtekintélyesebb alakja, Magdi Yacoub professzor és munkatársai viszont úgy gondolták, hogy a szervezet saját szöveteihez mindenképp jobban tud alkalmazkodni, mint más emberből kapott testszövethez.

A munkacsoport 1994-ben kezdte el azt a vizsgálatot, melyben az aortabillentyű átültetésére szoruló betegek fele halottból kiemelt billentyűt kapott, a másik csoportnak pedig kivették a tüdő főverőérben lévő, saját billentyűjét és azt varrták át az aortájába.

Ezek a betegek aztán tüdő főverőérbe tartozó billentyűt kaptak idegen donortól. A műtéti sorozat hét esztendeig tartott és mindkét csoportba 108 beteg került.

Az aortabillentyű megterhelése sokkal nagyobb, mint a tüdőverőérben lévő billentyűé, ezért vélték a kutatók, hogy a beteg szervezete jobban jár azzal, ha a tüdő főverőérből átvarrt saját billentyűt igyekszik átépíteni az új feladathoz, és a kisebb terhelésű tüdőverőérbe kap szervátültetésként idegen szövetet.

Tíz év után a saját billentyűcserével kezelt betegeknek csak egy százaléka volt halott, míg a hagyományos módon szervátültetésen átesetteknek három százaléka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.