A kisfiú hétévesen esett át a szívátültetésen

Meghalt az első magyarországi újszíves gyermek

Meghalt az első magyarországi szívátültetésen átesett gyermek Balatonvilágoson kedden reggel - közölte a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szervezet elnöke az MTI-vel. Bodor Elek szívsebész szerint a szerv kilökődése válthatta ki a gyermek halálát. Hétfőn még remekül érezte magát a hetven szervátültetett gyermekkel együtt nyaraló fiú.

2008.06.24 13:16MTI

A halál pontos okáról, az eset körülményeiről a szervezet elnöke, Szalamanov Zsuzsa egyelőre nem kívánt információt adni, mint mondta, délután sajtótájékoztatót tartanak. A kisfiú tavaly októberben, hétévesen esett át a szívátültetésen, ő volt első magyarországi újszíves gyermek. A kisfiú a szervátültetett gyermekek táborában halt meg Balatonvilágoson. Bodor Elek szívsebész, egyetemi tanár az MTI-nek kedden azt mondta: "valószínűleg egy akut kilökődés volt, amit gyerekeknél elég nehéz felismerni". 

A szakember szerint kérdéses, hogy szedte-e rendesen a gyógyszereit, amelyeknek éppen az a funkciója, hogy megakadályozzák a szervezet túlzott immunreakcióját a beültetett szervvel szemben. A kilökődés veszélye élete végéig elkíséri a szervátültetettet; folyamatosan szedni kell a gyógyszereket, hogy ez elkerülhető legyen, de a szerek mellett is előfordulhat, hogy a beültetett szerv kilökődik, bár idővel ennek valószínűsége csökken - magyarázta a szívsebész. 

A kilökődött szerv súlyosan roncsolódik, vagyis többé nem felhasználható - mutatott rá Bodor Elek. Szatmári András, a gyermekszívközpont vezetője tavaly októberben, a szívátültetés után egy héttel tartott sajtótájékoztatón elmondta: a fiúnak súlyos szívizombetegsége volt, "életkilátása a nullával volt egyenlő". A gyermek felkerült a Nemzeti Szívtranszplantáció Várólistára, sürgősséggel, majd október 18-án elvégezték az 5 óra 38 perces műtétet.

A szakember akkor elmondta: négy évig készültek a műtétre, ami mérföldkő a magyar egészségügy életében. A szív kivételétől az újraindulásig 2,5 óra telt el. 

Hétfőn még remekül érezte magát egy balatonvilágosi táborban a hetven szervátültetett gyermekkel együtt nyaraló Lőrincz Balázs - derült ki egy hétfői jótékonysági eseményen résztvevők beszámolójából. Hétfőn a balatonvilágosi táborban jótékonysági rendezvényt tartottak, amelynek során Balázs édesanyja 80 ezer forintos adományt vehetett át Szép Norbert tapolcai festőtől, aki elárverezte egy képét a kisfiú családjának támogatására.
 
Balázs a "Mi is nyaralunk, mi is sportolunk" elnevezésű rehabilitációs tábor összes lakójával együtt dedikálta a festő következő kalapács alá kerülő képét, aminek eladásából a gyermekek következő nyári táborozását kívánják fedezni. Kolumbán Tünde, a Somogyi Hírlap tudósítója, aki részt vett a hétfői rendezvényen, azt mondta: Balázs büszkén beszélt arról, hogy végre táborozhat, először látja a Balatont, és megtanítják úszni is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.