Az anya étkezési szokásai befolyásoló tényezők

Édesanyád megmondja, szívbeteg leszel-e

A legújabb kutatások szerint a 40 év feletti férfiak szívbetegségre való hajlamát részben befolyásolhatja édesanyjuk terhességi súlya és a méhlepényük nagysága.

2011.06.11 12:00medipress.hu

A krónikus betegségek az édesanyák étkezési szokásaiból és a gyerekkori környezeti hatásokból alakulnak ki - nyilatkozta Dr. David Baker, a Southampthon Egyetem klinikai járványtani professzora.

Többről van tehát szó, mint a felnőttkori életmódbeli szokásokról. A betegségeket sokkal inkább az emberi fejlődés normális folyamatainak variációiként lehet leírni - véli.

A mostani kutatás során összesen 7000 finn, 1934 és 1944 között született férfi és nő egészségügyi adatait vizsgálták meg. Születéskor rögzítették az újszülött súlyát és méretét, az édesanya súlyát, korát, magasságát és kórtörténetét, valamint a méhlepény méretét.

Az eredmények szerint nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek életük során azok a férfiak: 

- akiknek édesanyjuk alacsony, első terhességben születtek és édesanyjuk méhlepénye ovális alakú

- akiknek édesanyjuk magas, elhízott és kis méhlepénnyel szült
- akiknek édesanyjuk magas, az átlagosnál soványabb és a születési súlyhoz képest nagy méhlepénnyel szült

Az eredmények szerint a szívbetegségre hajlamos férfiak mind alacsony születési súllyal jöttek a világra. Ez minden esetben az édesanya előnytelen táplálkozási szokásaira utal.

"A világon elsőként sikerült kimutatnunk az összefüggést a felnőttkori szívbetegségek és az édesanyák testsúlya, valamint a méhlepény mérete között"
- nyilatkozta Dr. Barker.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.