Rakoncátlan kicsi a nehéz terhesség eredménye

"Vadabb" lesz a gyerek, ha a terhesség stresszesen telik

Ha a terhesség kilenc hónapja stresszes környezetben telik, a gyerek nagyobb valószínűséggel lesz rakoncátlan, nehéz természetű. A stresszhormonok magas szintje befolyásolja az agy finom szerkezetének méhen belüli fejlődését.

2011.05.14 12:00medipress.hu

A kutatás során több ezer gyereket követtek az anyaméhben töltött időszaktól iskoláskorukig, ennek alapján a stresszhormon szintjének emelkedése megemeli a figyelemhiányos, hiperaktív és egyéb viselkedési zavarok előfordulási valószínűségét.

Ezen hormonok befolyásolják a kezességet is, vagyis hogy jobb vagy balkezessé válik a gyerek - derült ki a Glasgowban a Brit Pszichológiai Társaság évente megrendezett kongresszusán.

A kézdominancia megfigyelése segíthet az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) diagnosztikájában is. Alina Rodriguez kutató több mint 1700 édesanyát és gyermekeiket vizsgált Londonban a King’s College Pszichiátriai Intézetében.

Azok az édesanyák, akik sok stresszel vagy gyásszal szembesültek terhességük során, illetve partnerkapcsolati nehézségekkel küzdöttek, kétszer gyakrabban szültek olyan gyermeket, akik öt éves korukban „váltott kezesekké” váltak.

A "váltott kezesek" egyik kezükkel írnak, de másik kezükkel dobnak el vagy kapnak el egy labdát. Ez más, mint a kétkezesség, mert ilyenkor a két kéz nem egyformán hatékony egyes tevékenységek elvégzésében.

Ezen terhességekből született gyerekek között gyakoribb az ADHD, gyakoribb az érzelmi probléma és több a nehéz természetű gyerek, akik ráadásul nehezebben jönnek ki társaikkal is.

A kutató ennek ellenére úgy gondolja, hogy nincs ok aggodalomra. "Kismamaként fontos kívülről is figyelni magunkra, kicsit kivonni magunkat a munka hatása alól és megpróbálni relaxálni, elfogadni a környezet támogatását és olyan dolgokkal foglalatoskodni, amitől jól érezzük magunkat" - javasolja Rodriguez.

Nagyon régóta tudjuk, hogy a terhes kismamák több törődést és odafigyelést igényelnek, a mai kismamák sokkal stresszesebbek, mint egykori társaik.

Egy korábbi finn tanulmány 8000 gyerek vizsgálata alapján mutatott összefüggést a terhességben megélt stressz mennyisége, a váltott kezesség és a viselkedési problémák között. Közöttük kétszer gyakoribb, hogy nyolc éves korukra gondjuk van a házi feladattal.

A stressz, amit Dr. Rodrigez vizsgált, kiterjedt a depressziós attitűdre, a gyászeseményekre illetve a párkapcsolati nehézségekre is. További vizsgálatok szükségesek a munkahelyi stressz hatásairól is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.