Szülőktől örökölték?

Mitől hiperaktív a gyerek?

A valaha hiperaktív gyermekek ma problémákkal küzdő felnőttek lehetnek, akik netán már gyermekük Karácsonyára készülnek. 10 hiperaktív gyermek közül 4-5 mögött hiperaktív személyiségjegyű szülő áll.

2008.11.24 17:06ma.hu

Az elmúlt 2 évben SuliStart és SuliSiker programban 318, hiperaktív-figyelemzavaros tünetet mutató gyermeket vizsgálatak. Tapasztalatok szerint a tünetet mutató gyermekek esetében 10-ből 4-5 gyermek szüleinél tapasztaltunk hasonló, hiperaktív személyiségjegyeket , impulzív temperamentumot. Vizsgálati adatok bizonyítják, hogy a hiperaktív szülők gyermekei fokozottan veszélyeztetettek iskoláskorban a tanulási részképesség problémákra, az alulteljesítésekre pl. mozgáskoordinációjuk elmarad társaiktól, beszédértésük gyengébb, stb… A hiperaktivitás a felnőttkorra is jelentős mértékben kihat. 

A legújabb vizsgálatok szerint a felnőtt populáció 3-6%-ánál jelentkezik, a hiperaktív gyermekeknek nagyjából a fele hiperaktív felnőtté válik. A felmérések szerint a hiperaktívak közel egynegyede felnőttkorukra súlyosabb élethelyzetbe is kerül. A hiperaktív tünet együttes egy „ három lábon álló szék”: fokozott tevékenység aktivitás, figyelmetlenség, impulzivitás jellemzi. Felnőtt korra az impulzivitás marad meg a legnagyobb mértékben. A gyermeket nevelő impulzív szülő kivárás- és késleltetés gyenge magatartása nem teszi lehetővé, hogy gyermeke fejlődésének minden „lépcsőfoka” kellő ideig tartson: ráadja, megcsinálja helyette, felveszi, átteszi, megemeli, hirtelen döntéseket hoz, kiszámíthatatlan. 

Az Eleven Team olyan szülői programot dolgozott ki és olyan speciális információk és megfigyelések birtokában van, melyet az elmúlt években, rendszerezett ismeret formájában tanácsadásokon alkalmaznak. Ezek az információk a hiperaktív személyiségjegyű, impulzív szülőknek a segítségére lehetnek abban, hogy saját gyermekeik nevelését tudatosabb szülőként valósítsák meg, a bizonyos életkori kockázatokat ismerve preventív folyamatokat építhessenek be a családjuk mindennapjaiba. Speciális kérdőívet dolgoztak ki, hogy segítsék az elbizonytalanodott szülőket ,hogyan azonosítsák saját tüneteiket, erős- és gyenge pontjaikat a gyermeknevelésük terén.

Az Eleven Team olyan szervezet, mely a hiperaktivitás/figyelemhiányos állapot terén pontos, részletes és korszerű szakmai tudással bír, a viselkedés problémák, alkalmazkodási nehézségek szakértői, ismerik azokat a kockázati tényezőket, melyek megnehezítik a gyermekek és szüleik életét. Olyan módszereket, technikákat alkalmaznak, melyek kiszolgálják az eleven, pörgős gyermekek igényeit és segítenek a szüleiknek is a családi élethelyzetekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.