Fizikai agresszió társul a hiperaktivitással

Hiperaktív lányok "problémás" felnőttek lehetnek

A hiperaktív kislányokból gyakrabban cseperednek "problémás" nagyok, akik nem találnak megfelelő munkát, még tinédzserként teherbe esnek és zűrösek a kapcsolataik - mutatta ki egy brit-kanadai tanulmány.

2008.03.26 07:39MTI

A kutatók 800 lányt vizsgáltak meg 21 éves korig bezárólag. Az eredményt az Archives of General Psychiatry című szaklap legfrissebb számában tették közzé. A megfigyelés során 6 és 12 éves koruk között évente tértek vissza a kislányokhoz: a nyugtalanság, a föl-le ugrálás, a mozgáskényszer és a fészkelődés tüneteit keresve.

Azt is lejegyezték, ha agresszióval találkoztak a gyereklányoknál: a verekedést, a durvulást, az ütést, harapást. Tíz közül egynél súlyos hiperaktivitást tapasztaltak, egynél pedig fizikai agresszió is társult ezekhez a szimptómákhoz. A leghiperaktívabbak, illetve legagresszívabbak közül kétszer annyian lettek dohányosok, mentek bele gyötrő kapcsolatokba és négyszer annyian bukdácsoltak az iskolában.

De csupán a hiperaktív és egyúttal agresszív viselkedésűeknél találtak később olyan jellegű problémát, hogy partnerüket lekileg vagy testileg bántalmazták, illetve korán teherbe estek. A hiperaktív lányok negyede felnőttkorára szépen beilleszkedett, és elmúltak a problémái. A tanulmányt jegyző Nathalie Fontaine londoni egyetemi kutató szerint a lányoknál ritkább a hiperaktivitás, mint a fiúknál, ám nem szabad megfeledkezni a kérdésről, mert az ilyen lányok későbbi életére súlyos kihatással lehet ez a magatartászavar. Sokkal több ismeretanyag gyűlt már össze a hiperaktív fiúkkal kapcsolatban, de náluk sem lehet megállapítani, hogy mi okozza ezt a zavart. A lányok kevesebb galibát csinálnak, így egyszerűen nem foglalkoznak velük.

Az iskolák pedig valójában nincsenek is felkészülve a hiperaktív gyerekekkel való bánásmódra, habár léteznek olyan programok, terápiák, amelyek segíthetnek rajtuk - idézte egy hiperaktív fiúkkal foglalkozó szakértő, Morris Zwi véleményét a BBC hírszolgálata. "A legfontosabb, hogy legyen mellettük egy szakértő, de egyúttal olyan érző lény, aki szót is tud érteni a gyerekekkel" - fejtette ki véleményét dr. Zwi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.