Nem alszanak eleget a hiperaktív fiúk

Az alváshiány és a hiperaktivitás együtt jár

Egy új kutatás szerint a hiperaktív fiúk éjszaka nem pihenik ki magukat és ez állapotuk romlásához vezethet. A Pediatrics folyóirat novemberi számában megjelent tanulmány az első, amely nagyobb mintán vizsgálta az alváshiány és a hiperaktivitás közötti kapcsolatot.

2009.12.08 12:03medipress.hu

A Montreali Egyetem, a Sacré-Coeur Kórház, a Sainte Justine Egyetemi Kórház Kutatóközpont és más intézmények tudósai 2057 édesanyát kérdeztek meg gyermekeik alvási szokásairól és hiperaktivitásáról azok öt éves koráig. Kiderült, hogy a kedvezőtlen körülmények között élő hiperaktív fiúk kevesebbet aludtak.

„A szakaszokban történő alvás álmossághoz vezet, ez a fiúkban hiperaktivitásként nyilvánulhat meg” – magyarázta Dr. Jacques Montplaisir pszichiáter professzor, a Sacré-Coeur Kórház Alvási Rendellenességek Központjának igazgatója. A legalább 11 órát alvók ezzel szemben kevesebb hiperaktív jelleget mutattak. A rendkívül hiperaktív gyermekeknél nagyobb a kevesebb alvás valószínűsége, mint kevesebb alvás esetén a hiperaktivitás kialakulásának kockázata.

A kutatás azt mutatta, hogy az alacsony iskolázottságú szülőkkel rendelkező, rosszabb anyagi körülmények között élő és gyermekeiket a szülői ágyba engedő szülők gyermekeinél, főleg a fiúknál gyakoribb volt a rövidebb alvás és a hiperaktivitás esélye. A vizsgálatban zömében francia ajkú fehér anyák vettek részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.