Függőséget okozó gyógyszerek

Betegség-e a hiperaktivitás - szükséges a gyógyszeres kezelés?

A hiperaktivnak, figyelemzavarosnak nevezett gyermekeknek adott pszichiátriai szerek számos mellékhatást és függőséget okozhatnak a gyerekeknél - áll az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány - amely a pszichiátriákon történő emberjogi visszaélésekkel foglalkozik - kutatómunkájában.

2008.11.07 16:32

Hiperaktívnak, figyelemhiányosnak vagy egyéb pszichiátriai „rendellenességgel” rendelkezőnek általában azokat a gyerekeket tekintik, akik például az iskolában, az órán nem tudnak nyugodtan megülni a helyükön, mással foglalkoznak, vagy nem képesek odafigyelni, így zavarhatják a tanárt vagy a többi gyereket.

A hiperaktivitás fogalma 1987-ben az USA-ban született meg, mégpedig úgy, hogy az Amerikai Pszichiátriai Társaság szó szerint kézfeltartással döntött a „figyelemhiányos hiperaktív zavar” betegségek közé történő besorolásáról. Egy éven belül 500.000 gyereket „diagnosztizáltak” figyelemhiányos hiperaktív zavarral, '97-re ez a szám 4,4 millióra nőtt; jelenleg kb. 15 millió iskolás szed a „problémára” különböző pszichiátriai szereket.

Történt mindez annak ellenére, hogy valójában nem létezett, és ma sem létezik olyan tudományos vizsgálati eredmény, amely egyértelműen bizonyítaná, hogy a hiperaktivitás betegség lenne, s amely indokolná, hogy a gyermekeket olyan erős tudatbefolyásoló szerekkel kellene kezelni, melyek kémiailag szinte megegyeznek egyes utcai drogokkal. Nem kétséges, hogy a probléma létezik. Nem kétséges, hogy vannak problémás gyerekek, és erre megoldást kell találni.

De a hiperaktivitás nem betegség, hanem tünet, ezért minden esetben az okot kell feltárni és azt kezelni, nem pedig a tüneteket próbálni elnyomni. Hazánkban a '80-as, '90-es években „ütötte fel a fejét” az, hogy nálunk is ezzel a módszerrel „kezeljék” a gyerekeket, ezért az alapítvány megjelentetett egy INGYENES tájékoztató kiadványt a hiperaktivitással kapcsolatos legfontosabb adatokról, melyet szívesen bocsát rendelkezésre az érintetteknek és a hiperaktív gyermekekkel foglalkozó személyeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.