Nem állhat esőre, nem zuhanyozhat fájdalom nélkül

Döbbenet - Saját könnyei is kínokat okoznak a fiatal nőnek!

El tudjuk képzelni, milyen lehet az esőtől is óvakodni? A zuhanyzást a lehető leggyorsabban letudni és utána 2 órát várni, míg magunkhoz térünk? Egy 26 éves nő még a saját könnyeitől is szenved.

2011.12.16 18:55ma.hu - Fotó: Caters News/Daily Mail

A legtöbb embernek csak rémálmában jöhet elő a víz-allergia. Pedig egy valós probléma, ami rendkívül kevés embert érint a világon. Egyikük az a fiatal brit nő, Katie Dell, aki még egy szomorú filmet sem tud megnézni, mert a saját könnyei is fájdalmas kiütéseket okoznak számára.

A 26 esztendős Katie egyike a 35 embernek, akik a Földön ilyen betegségben szenvednek. Az extrém ritka probléma neve aquagenic urticaria.

Fotó: Caters News/Daily Mail

Lényegében azt jelenti, hogy Katie képtelen hosszabb ideig a kádban tartózkodni, úszni menni, vagy akár sírni anélkül, hogy ne jelentkeznének égő kiütések a bőrén. Állapota miatt sokszor el sem mer indulni otthonról, ha úgy néz ki, lóg az eső lába.

Az észak-walesi hölgy valódi tragédiája, hogy még tánctanári állását is fel kellett adnia, hiszen a fokozott izzadás ugyancsak problémát okoz neki. Sajnálja, hogy sok érzelmes filmről marad le, mert nem szabad sírnia...

Katie Dell tünetei 16 évesen kezdődtek, miután kivették a manduláit. "Kaptam penicillint, amiről kiderült, hogy allergiás vagyok rá. Az orvosok szerint lehetséges, hogy ez változtatta meg a hisztamin szintjét a szervezetemben."

Katie ez után vette észre, hogy minden alkalommal, ha bőre kapcsolatba kerül vízzel, vörösödő kiütései lesznek, amelyek sajnos fájnak is.

"Húszévesen már olyan gondjaim voltak, hogy sokszor legszívesebben belemélyítettem volna a körmömet a bőrömbe. Sokan viszont - az orvosok is - először azt hitték, én találom ki az egészet és a fejemben van a probléma. Azt hittem, hogy megőrülök."

Fotó: Caters News/Daily Mail

Két év telt el, míg végre az orvosok felállították a helyes diagnózist. Addig Katie is kísérlezetett mindennel: lecserélte a szappanjait, a tusfürdőjét, a hajsamponját, azt hitte, valamelyik vegyszerre allergiás. Majd megváltoztatta az étrendjét is.

De semmi sem segített. A valós diagnózis persze sokkolta. Nemigen lehet megszokni a csalánkiütés-szerű, fájdalmas kiütéseket, a viszkető bőrt. Katie gyakran érzi magát depressziósnak...

"Nagyon nehéz így szociális életet is élni. Sokszor vagyok kénytelen lemondani találkozót, csupán az eső miatt." - mondja.

Katie szeretett a kádban ejtőzni, de ma be kell érnie nagyon rövid zuhanyzással, akkor is a férje, Andy (31) segítségére szorul. Míg ő villámgyorsan leszappanozza magát, a férje megmossa a haját. Cél, hogy minél kevesebb időt töltsön víz alatt.

Fotó: Caters News/Daily Mail

"Andy csodálatos ember. 11 éve vagyunk együtt és példaértékűen kezeli a problémámat. Mosogat és mindent megcsinál, ami számomra szinte lehetetlenség, nem győzök eleget hálálkodni neki."

Katie Dell elfogadta, hogy valószínűleg egész életében együtt kell élnie ezzel a betegséggel. Lindsey McManus allergiaszakértő szerint ezt a nagyon ritka problémát több dolog is okozhatja, a víz hőmérsékletétől kezdve a benne levő vegyszerekig.

"Valóban nehéz beazonosítani a betegséget, hiszen a tünetek több más problémára is utalhatnak. Azonan az urticaria nem minden formája ennyire súlyos. Olyan dolgok is okozhatják, mint például a hő vagy a testmozgás. Többnyire tudják kezelni anti-hisztaminokkal."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.