Ha közel kerül a mogyoróhoz, életét veszélyezteti

A karácsonyra allergiás egy 3 éves gyerek!

Nem élvezheti az ünnep hangulatához tartozó édességeket és tradicionális ételeket egy 3 éves kisfiú, mert a karácsonyi étkek legtöbbjére végzetes reakciót produkál. Sőt, a fenyőfa is zavarja.

2011.12.19 16:55ma.hu

Gyakorlatilag allergiás a karácsonyra egy hároméves gyermek Angliában. Charlie Smith nem élvezheti a csokis kalendáriumot, amelyet a szentestéhez közeledve minden nap nyitogatni kell, a pitéket, süteményeket, sőt a valódi karácsonyfát sem, mert akár végzetes reakció is lehet a vége, ha a közelükbe kerül.

A worcesteri kisfiúra az ünnepkor minden sarokból veszély leselkedik. Kórházba kerülhet már azért is, ha megérinti egy barátját, aki mogyorót evett.

Charlie Smith - Fotó: BPM/Daily Mail

Az igazi fenyőfa asztmás rohamot válthat ki nála, a műfáknak pedig szigorúan pormentesnek kell lenniük. Charlie édesanyja, a 33 éves Joe elmondta, a gyermeket a karácsonyi időszakban fokozottan kell óvni. Ez egy veszélyes ünnep számára.

Az anyát dühíti, hogy sok ismerős ajándékoz nekik csokoládét, anélkül hogy belegondolnának, mit adnak. "Nem arról van szó, hogy Charlie nem ehet csokit. Olyat nem ehet, amiben mogyoró van. De ennek utána kell nézni!"

A házaspár nagyobbik fia, Harry gyakran kap az osztálytársaitól üdvözlőkártyát csokival díszítve. Mielőtt azonban hozzáér a testvéréhez csokievés után, alaposan meg kell mosnia a kezét.

"A karácsony partik elég bonyolultak. Minden ételt ki kell tennem az asztalra, de mindenkit figyelmeztetnem kell Charlie allergiájára. Saját ebédjét előbb szolgálom fel neki. Sosem tudhatom, hogy mindenkiben tudotosult-e a fiam problémája, és nem ad-e neki valamit véletlenül."

Charlie Smith mindössze 18 hónapos volt, amikor kiderült, hogy gond van vele. "A fiam az édesapám ölében ült, aki mogyorót evett. Charlie is kapott belőle. Majd hirtelen dagadni kezdett, eszeveszett módon viszketett a bőre, úgy, hogy véresre kaparta. Nagyon megijedtünk, és nem is gondoltunk a mogyoróra" - mesélte az anya, aki a nagyapával együtt kádba tette Charlie-t, lemosta, antihisztamint adott neki, krémmel kente be, és még mindig nem értették, mi baja a kisfiúnak.

Orvoshoz vitték, ahol gyorsan kiderült, hogy mogyoró-allergiás, mégpedig igen komolyan.

Charlie az édesanyjával, Joe-val - Fotó: BPM/Daily Mail

"Amikor azt mondják neked, mogyoróallergiás a gyermeked, először csak felsóhajtasz: ó, Istenem. De nem gondolsz bele, mennyi mindenre kell ezután odafigyelned, nehogy a gyerek veszélybe kerüljön...Tulajdonképpen nagy szerencse, hogy hamar kiderült a gond, és a dagadás nem érintette Charlie torkát is. Megfulladhatott volna..." - mondta el a kisfiú édesanyja.

Jo és a férje, Dave így is mindenhová visznek magukkal speciális krémeket és antihisztamin tablettát, ha bármi gond adódna a fiúval, azonnal reagálni tudjanak.

"Mindent nagyon tisztán kell tartanunk otthon, ami rossz hatással lehet rá. Sajnos a macskát is el kellett ajándékoznunk."
- mondta el Joe.

A kisgyermek allergiája egyébként rejtélyes módon alakult ki, a családban ugyanis senki nem szenved még csak másmilyen allergiában sem. Charlie egyébként ekcémás is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.