Még a gyümölcsalapú hajkondícionáló is árt neki

Borzasztó: majdnem megfojtotta a dinnye az allergiás lányt

Ha egy tininek azt mondják, ne egyél gyümölcsöt és zöldséget, furcsán néz majd - hiszen éppen az ellenkezőjére szokták kérni. A 22 éves Chrissie-re nézve azonban életveszélyes, ha bekap egy répát.

2011.11.06 15:01ma.hu

Bizarr allergiától szenved egy 22 éves brit lány - Chrissie Roberts a középiskola elkezdésekor fedezte fel, hogy allergiás a zöldségekre és a gyümölcsökre.

Manapság egy vitaminkoktélt kell fogyasztania, hogy kompenzálja, nem vihet be a szervezetébe semmit a zöldségeken és gyümölcsökön keresztül. Nemcsak ezeket kell azonban kerülnie, hanem a gyümölcs-alapú kozmetikai szereket is.

Fotó: Caters News Agency

Azért mesél magáról, mert szeretné felhívni mások figyelmét is erre az igen ritka problémára. Betegségét "orális allergia szindróma"-ként jelölték meg, mivel a friss zöldségek, gyümölcsök hatására a szájában jelentkezik allergiás reakció. Csak a szájat, az ajkakat és a torkot érinti. Jellemzően szénanáthában szenvedőknél alakul ki, és az életük későbbi szakaszában.

Chrissie Devonba ment középiskolába, ahol a szünetekben dinnyét is kaptak. Egy alkalommal viccből beletette az arcát a dinnyébe. 10 perccel később az arcán vörös kiütések keletkeztek, és úgy érezte, torka kezd beszűkülni.

"Szerettem a dinnyét, és ezt követően is próbáltam még enni belőle. De a reakciók csak rosszabbodtak. Sejtettem, hogy allergiás vagyok rá. Ezután azonban szinte mindegyik gyümölcs és zöldség esetében ezt tapasztaltam. Kénytelen voltam teljesen kiiktatni őket az étrendemből"
- mesélte Chrissie Roberts.

Sokan bántották, és azzal zaklatták, hogy csak finnyás, vagy hogy figyelemfelkeltésből csinálja mindezt.

A fiatal lány eközben szenvedett, mert fogalma sem volt, hogyan tud majd mindent kihagyni az étrendjéből és egyáltalán nem kapcsolatba kerülni a zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Fotó: Caters News Agency

Pedig nagyon is vigyáznia kellett. Ahogy megtapasztalta, milyen, amikor nem kap levegőt, tudta, hogy nem kockáztathat. Egy alkalommal a hajkondícionáló miatt is megjárta, mert gyümölcsös volt. Kiabálva rohant a zuhany alá, hogy megszabadítsa magát a szertől.

A lány édesanyja és mostohaapja is gyógyszerész, ezért igyekeznek fokozottan odafigyelni arra, mi árthat még Chrissie-nek.

A 22 éves diák ma a Cornwalli egyetemen tanul, és mint mondta, barátai többsége nem eszik az orra előtt gyümölcsöt vagy zöldséget, így nemigen érzi annak szükségét. Pedig szerette őket. Chrissie hozzáteszi: ironikus, de mielőtt allergiája kiderült, kifejezetten egészséges életet élt.

Aki hasonló problémákat tapasztal, mindenképp forduljon orvoshoz, hogy megfelelő diagnózist állítsanak fel és kezelést kapjon.

Kerülnie kell a reakciók elkerüléséhez az azokat kiváltó ételeket, bizonyos esetekben viszont az alapos főzés meggátolja, hogy az allergének gondot okozzanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.